P. 1
GEOGRAFI -Pembandaran

GEOGRAFI -Pembandaran

|Views: 4,174|Likes:
Published by Asas Ak Ranyaw

More info:

Published by: Asas Ak Ranyaw on Jul 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/11/2015

pdf

text

original

GEOGRAFI - TINGKATAN 2 PEMBANDARAN

PETA MINDA

Pengenalan
1. Proses pembandaran merupakan satu proses penumpuan penduduk di kawasan bandar. 2. proses pembandaran juga dikenali sebagai proses urbanisasi. 3. Proses pembandaran boleh menyebabkan perubahan dalam: (a) Jumlah penduduk (b) Fungsi bandar (c) Penggunaan tanah (d) Cara hidup penduduk 4. Bandar-bandar di Malaysia mengalami pembandaran yang pesat selepas negara mencapai kemerdekaan. 5. Jumlah penduduk di bandar bertambah dengan cepat kerana migrasi luar bandar ke bandar berlaku dengan giat disebabkan penduduk luar bandar ingin mencari lebih banyak peluang pekerjaan di bandar. 6. Bandar-bandar besar yang berlaku pembandaran ialah seperti: (a) Kuala Lumpur (b) Georgetown (c) Ipoh (d) Johor Bahru (e) Kuantan 7. Pembandaran menyebabkan jumlah penduduk disesuatu kawasan bertambah dengan banyak. 8. Ini adalah kadar kerana pertambahan semula jadi penduduk meningkat dan migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. 9. Kegiatan ekonomi sesuatu kawasan yang mengalamiproses pembandaran akan berubah dari sektor primer kepada sektor sekunder dan tertier. 10. Keadaan ini bermakna sesuatu kawasan itu tidak lagi hanya berfungsi sebagai pusat pertanian, perikanan tetapi berfungsi sebagai pusat perniagaan, perdagangan,

Kemudahan-kemudahan ini telah menarik pelabur-pelabur asing untuk melabur di Malaysia. hospital. Selain itu. Di samping itu. pihak kerajaan telah menubuhkan bandar-bandar baru seperti Shah Alam. Air Keroh. Kemudahan yang ditambahkan di kawasan pembandaran adalah seperti jaringan jalan raya. Tindakan ini telah menyebabkan ramai penduduk dari luar bandar berhijrah ke bandar untuk mencari pekerjaan yang lebih baik.perindustrian dan perkhidmatan. Tujuan kerajaan menubuhkan bandar baru adalah untuk mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan menggalakkan penghijrahan penduduk dari luar bandar. Terdapat beberapa kawasan di setiap negeri di Malaysia diisytiharkan oleh kerajaan sebagai kawasan perindustrian iaitu Petaling Jaya. Bayan Lepas. taraf perintis dan pengecualian cukai pendapatan. 7. sekolah dan taman rekreasi. Dasar Ekonomi Baru 1970 dan Rancangan Lima Tahun yang memperkenalkan pembukaan kawasan baru dan bandar kecil telah menyebabkan proses pembandaran berlaku dengan pesat di bandar dan kawasan sekitarnya. Tujuannya adalah supaya penduduk di kawasan pembandaran dapat kemudahan yang sempurna dan dapat meningkatkan taraf hidup penduduk. perumahan. 12. Sungei Way. Faktor-faktor yang mempengaruhi pembandaran Malaysia ialah: (a) Dasar kerajaan (gavernan) (b) Peluang pekerjaan (c) Migrasi penduduk 1. 13. Zon Perdagangan Bebas dilengkapi dengan pelbagai kemudahan infrastruktur. Nilai. Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Negara Malaysia 1. . Senawang dan sebagainya. Bayan Lepas dan Pasir Gudang. 4. 6. kerajaan juga menubuhkan Zon Perdagangan Bebas di beberapa tempat seperti Petaling Jaya. Pasir Gudang dan sebagainya. 2. 3. Pihak berkuasa tempatan telah menyediakan banyak kemudahan asas di kawasan pembandaran untuk memenuhi keperluan penduduk yang semakin ramai. 5. 11.

program tanah rancangan juga mempengaruh pembandaran Malaysia iaitu mewujudkan peluang pekerjaan di luar bandar dan menggalakkan penduduk berhijrah ke kawasan baru tersebut untuk mengusahakan. 2. Perkembangan industri kilang dari industri perkhidmatan di bandar telah memperluaskan peluang pekerjaan. 2. Sesebuah petempatan bandar yang terdapat di negara ini mempunyai kepelbagaian fungsi. 2. 1. Faktor-faktor yang menarik penduduk luar bandar berhijrah ke bandar ialah: (a) Peluang pekerjaan yang pelbagai dan banyak (b) Kadar upah lebih lumayan (c) Kemudahan asas yang lengkap (d) Kestabilan politik (e) Peluang melanjutkan pelajaran 3. Fungsi sesebuah bandar adalah berdasarkan kepada bentuk kegiatan ekonomi. Semakin ramai penduduk berhijrah ke kawasan tersebut. Terdapat bandar-bandar di negara Malaysia yang berfungsi sebagai pusat pentadbiran. sosial dan politik yang terdapat di sesebuah petempatan. Bandar ini biasanya merupakan bandar utama atau ibu negeri. Penduduk dari luar bandar berhijrah ke bandar untuk mendapatkan peluang pekerjaan yang lebih baik dalam pelbagai sektor dan mereka menetap di kawasan sekitar bandar dan lama-kelamaan kawasan mereka juga berkembang menjadi kawasan bandar seperti Petaling Jaya dan Shah Alam. Peta di bawah menunjukkan ibu negeri bagi negeri-negeri yang terdapat di Malaysia.1. 3. Peluang pekerjaan dalam sektor perdagangan. proses pembandaran akan berlaku dan kawasan tersebut akan menjadi bandar. Pembandaran dan perkembangan bandar dipengaruhi oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. Selain itu. 5. . perniagaan dan perindustrian telah menggalakkan penumpuan penduduk dari luar bandar ke kawasan pembandaran. Faktor-faktor tolakan di luar bandar ialah: (a) Kekurangan peluang pekerjaan (b) Kemiskinan di dalam keluarga (c) Kekurangan kemudahan infrastruktur (d) Bencana alam Fungsi Petempatan Bandar 1. 4.

8. 5. Pusat perniagaan dan perdagangan merupakan salah satu fungsi petempatan bandar di negara ini.Ibu negeri-ibu negeri di Malaysia 3. dan kolej Persediaan MARA. pusat perkhidmatan kewangan dan pusat membeli-belah serta aktiviti import dan eksport. Shah Alam. Ayer Hitam. 11. Sandakan dan Kuching. Sandakan. 9. Bandar raya Kuala Lumpur misalnya menempatkan Hentian Putra dan Puduraya sebagai terminal utama pengangkutan bas ekspres dan Sentral Kuala Lumpur berfungsi sebagai terminal utama Kereta api Tanah Melayu (KTM) bagi seluruh Semenanjung Malaysia. 13. Pejabat-pejabat pentadbiran persekutuan dan negeri serta ibu-ibu pejabat syarikat swasta terletak di dalam bandar-bandar ini. Antara bandar di negara ini yang berfungsi sebagai bandar perniagaan dan perdagangan adalah seperti Georgetown. Aktiviti perlombongan bijih timah yang terdapat di bandar Ipoh dan Taiping serta perlombongan petroleum di Kerteh. Pusat perhubungan dan pengangkutan yang menempatkan terminal utama pengangkutan jalan raya dan kereta api merupakan salah satu fungsi petempatan bandar di Malaysia. Pusat Matrikulasi Bangi. Petempatan bandar juga turut berfungsi sebagai pusat pengumpulan hasil pertanian yang dibekalkan dari kawasan bandar . 12. pusat latihan. berek tentera. pengkalan tentera udara. Sarawak telah menyebabkan bandar-bandar tersebut berfungsi sebagai pusat perlombongan. Institusi pengajian tinggi awam dan kolej-kolej swasta biasanya terletak di kawasan bandar ini. Bukit Mertajam dan Kulim merupakan antara beberapa bandar perindustrian yang terdapat di negara ini. Raub dan Tumpat. Kawasan perindustrian Petaling Jaya. Selain itu. Johor Bahru. Maktab Perguruan Islam. Bandar Baru Bangi di Selangor contohnya menempatkan pelbagai institusi pengajian tinggi seperti Universiti Kebangsaan Malaysia. petempatan bandar juga turut berfugsi sebagai pusat pendidikan. Shah Alam. Ipoh. Terdapat juga petempatan bandar yang berfungsi sebagai pusat perindustrian. 10. Petempatan bandar juga berfungsi sebagai pusat pertahanan negara. Penduduk yang tinggal di sekitar kawasan bandar perindustrian biasanya bekerja di kilang-kilang yang terdapat dalam kawasan tersebut. Tawau. Tumpat merupakan terminal kereta api di pantai timur Semenanjung Malaysia. Bayan Lepas. Kuching dan Melaka. Antara bandar tersebut ialah seperti Kota Bahru. Ipoh. Temerloh. . Johor Bahru. Antara bandar seumpama ini seperti Kuala lumpur. Terengganu dan Miri. darat dan laut. Lumut dan Butterworth menempatkan markas-markas tentera. Bandar-bandar seperti Port Dickson. serta tempat simpanan senjata dan peluru. 4. Kota Kinabalu. 7. 6. Di bandar terdapatnya gedung-gedung perniagaan.

2. Malaysia. 1. Pelabuhan Klang. Bandar-bandar utama di negara-negara ini seperti bandar raya Kuala Lumpur. Kuching di Sarawak dan Sandakan di Sabah berfungsi sebagai pusat pelabuhan di negara ini. Komuter dan . Jaringan pengangkutan seperti jalan raya diperlebarkan dan lebuh raya bertingkat turut dibina untuk keselesaan penduduk di bandar seperti bandar raya Kuala Lumpur dan metropolis Bangkok. 2. Proses pembandaran yang berlaku di sesebuah negara telah menimbulkan pelbagai kesan positif dan negatif di negara-negara seperti Malaysia. Kemudahan pelabuhan untuk pengendalian aktiviti eksport dan import di negara ini telah menyebabkan wujudnya bandar-bandar seperti Georgetown. perniagaan dan perkhidmatan. Proses perbandaran telah menyebabkan peningkatan penduduk bandar di negara Malaysia. Thailand dan Jepun. metropolis Bangkok dan metropolis Tokyo. 15. Pelabuhan Pasir Gudang di Johor. metropolis Bangkok di Thailand dan metropolis Tokyo di Jepun menerima kesan-kesan daripada proses pembandaran yang berlaku. panggung kebudayaan dan pusat kraf tangan serta cenderamata. Pertambahan ini telah meningkatkan bekalan tenaga kerja untuk pelbagai sektor seperti perindustrian. Contohnya seperti di bandar raya Kuala Lumpur terdapat Istana Budaya yang digunakan untuk kegiatan pementasan.14. Pulau Langkawi juga merupakan pusat pelancongan yang terkenal di negara ini kerana adanya pusat membeli-belah bebas cukai dan keindahan pantainya yang bersih dan menarik. Tanah Tinggi Genting dan Bukit Fraser pula berfungsi sebagai pusat pelancongan dan peranginan di negara ini. Pertambahan penduduk kesan daripada proses pembandaran telah menggalakkan kerajaan menambah dan meningkatkan kemudahan infrastruktur di kawasan bandar seperti kemudahan pengangkutan. Di bandar terdapatnya pusat-pusat pelbagai kebudayaan. Pusat kebudayaan adalah salah satu fungsi petempatan bandar. Tanah Tinggi Cameron. 16. 3. kesihatan. turut dibina Sistem Pengangkutan Transit Ringan (LRT). Thailand dan Jepun. Selain itu. 2. Kesan Pembandaran 1. Kepelbagaian ekonomi di bandar telah mewujudkan banyak peluang pekerjaan kepada masyarakat tempatan seperti di bandar raya Kuala Lumpur. Kesan Positif Pembandaran 1. balai seni. bekalan elektrik dan air. pendidikan.

3. Shiba dan Hibiya. 4. Misalnya di metropolis Bangkok terdapatnya kemudahan hospital seperti Hospital Besar Bangkok dan Hospital Bumrungrad. Hospital Komegome dan Pusat Kanser Kebangsaan di metropolis Tokyo juga merupakan kemudahan kesihatan yang disediakan kepada penduduknya. Begitu juga dengan Universiti Tokyo di metropolis Tokyo dfan Universiti Chulalongkorn di metropolis Bangkok. Begitu juga keadaannya dengan metropolis Tokyo yang terdapat kawasan riadah seperti Ueno. 1. Kemudahan yang disediakan di hospital membolehkan penduduk menikmati kesihatan yang lebih baik. Hospital Selayang yang terdapat di bandar Selayang. pusat rekreasi dan pusat perubatan.Monorel di bandar raya Kuala Lumpur serta kereta api peluru (Bullet Train) dan kereta api bawah tanah di metropolis Tokyo. Bandar raya Kuala Lumpur misalnya terdapat Universiti Malaya. Universiti dan kolej-kolej swasta didirikan untuk memenuhi keperluan tersebut. kerajaan Malaysia menyediakan Taman Tasik Perdana dan Tasik Titiwangsa di bandar raya Kuala Lumpur sebagai lokasi riadah kepada penduduknya. Jepun untuk kegunaan penduduknya. Kerajaan Thailand menyediakan kemudahan pengangkutan air seperti yang terdapat di metropolis Bangkok. Kepelbagaian kegiatan ekonomi yang terdapat di bandar telah mewujudkan banyak peluang pekerjaan kepada penduduknya. Peningkatan jumlah penduduk di bandar turut meningkatkan kemudahan kesihatan seperti hospital dan klinik. 2. Kerajaan turut meningkatkan kemudahan sosial di kawasan bandar seperti pusatpusat kesihatan. 5. Misalnya. 4. 3. Kemudahan pendidikan yang lengkap di bandar membolehkan penduduknya memperoleh pendidikan yang lebih sempurna dan tinggi. 1. Kolej Cosmopoint dan sebagainya untuk kemudahan pendidikan kepada penduduknya. Keadaan ini membolehkan penduduk yang bekerja di bandar meningkatkan taraf hidup mereka melalui pendapatan yang diperoleh. Sepanjang Sungai Chao Phraya dibina terusan yang dikenali sebagai Klong sehinggakan Bangkok digelar Venice Timur. Kemudahan ini bertujuan membolehkan penduduk menikmati taraf hidup yang lebih sihat. Kadar upah yang diberi jauh lebih tinggi berbanding luar bandar. Universiti Tun Abdul Razak. 2. . hospital Universiti Tokyo. 6. Pasar Terapung Damnoen Saduak menjadi destinasi perniagaan terapung yang terkenal di metropolis Bangkok.

3. 1. Destinasi-destinasi pelancongan ini bukan sahaja dinikmati oleh pelancong malahan kepada mereka yang tinggal di bandar. 2. Kawasan pinggir bandar akan menerima kesan pembangunan di bandar apabila berlakunya perluasan pusat bandar. iaitu semasa penduduk pergi dan pulang dari kerja. Destinasi pelancongan seperti Taman Tema Air Desa dan Mines Wonderland di Bandar raya Kuala Lumpur serta Safari World di metropolis Bangkok dan Disneyland di metropolis Tokyo menjadi tumpuan pelancong dari seluruh dunia. metropolis Bangkok dan metropolis Tokyo. Jumlah kenderaan yang semakin bertambah telah menyebabkan pencemaran udara dan pencemaran bunyi berlaku di Bandar raya Kuala Lumpur. 1. Contohnya. Thailand dan Jepun turut menjadikan kawasan bandar sebagai destinasi pelancongan selain daripada pusat peranginan pantai yang terdapat di negara-negara tersebut. Selain Bandar raya Kuala Lumpur. Pelancong yang datang ke negara Malaysia. 3. Wilayah Saitama di bahagian utara. . metropolis Bangkok juga turut mengalami masalah kesesakan lalu lintas kerana banyaknya jumlah kenderaan di jalan raya dan ketika berlakunya banjir kilat. dan Wilayah Kanagawa di bahagian selatan menerima kesan pembangunan yang berlaku. Keadaan ini akan diburukkan lagi apabila berlakunya banjir kilat. Proses pembandaran yang berlaku di metropolis Tokyo juga telah menyebabkan kawasan seperti sempadan Wilayah Chiba di Timur. Kesan Negatif Pembandaran 1. Begitu juga keadaannya apabila berlakunya banjir kilat di bandar raya Kuala Lumpur. Proses pembandaran yang berlaku telah menyebabkan kesesakan lalu lintas di badar terutama ketika waktu puncak. Batu Caves yang terletak di kawasan Kuala Lumpur utara telah menerima kesan pembangunan yang berlaku di bandar raya Kuala Lumpur. 2.1. 2. Jumlah kenderaan yang banyak menuju ke pusat bandar raya Kuala Lumpur telah menyebabkan kesesakan lalu lintas sering berlaku.

Bangkok menjadi tempat pembuangan sampah sarap sehingga mengakibatkan airnya tercemar. penduduk disekitar kawasan Kumamoto misalnya. Pertambahan jumlah penduduk dan peningkatan jumlah kilang akan memburukkan lagi keadaan ini. Contohnya di metropolis Tokyo. Keadaan ini menggangu ketenteraman penduduk terutama kepada mereka yang tinggal berhampiran dengan jalan raya atau lebuh raya. hidrokarbon dan nitrogen oksida yang dibebaskan daripada kenderaan telah menyebabkan berlakunya pencemaran udara di bandar-bandar tersebut. Gas-gas yang dibebaskan ke udara ini bukan sahaja mencemarkan udara malahan akan memburukkan lagi fenomena pulau haba yang berlaku di bandar kesan daripada peningkatan suhu yang berlaku di udara.2. 4. 2. sulfur oksida. 1. Jalan yang berturap akan menyebabkan resapan larian air permukaan ke dalam bumi terhalang dan sistem saliran yang sedia ada tidak mampu menampung jumlah air yang meningkat secara mendadak. 1. Sungai Klang di bandar raya Kuala Lumpur dan Sungai Chao Phraya. Masalah petempatan setinggan yang wujud di kawasan bandar disebabkan oleh: (a) jumlah rumah yang tidak mencukupi (b) kadar sewa rumah yang terlalu tinggi (c) harga tanah yang tinggi . Keadaan banjir kilat akan bertambah buruk sekiranya sistem perparitan yang terdapat di bandar tidak sempurna dan dipenuhi sampah sarap kerana tiada pengurusan yang cekap. Gas-gas seperti karbon dioksida. Bangunan konkrit dan jalan raya yang berturap menajdi punca utama masalah banjir kilat yang sering berlaku di bandar. 6. 5. Pencemaran air juga berlaku disebabkan oleh pembuagan sisa domestik dan pembuagan sisa kilang. 3. 3. Jumlah kenderaan yang terlalu banyak di jalan raya telah menghasilkan bunyi bising sehingga mengakibatkan pencemaran bunyi berlaku. 2. karbon monoksida. pernah mendapat penyakit Minamata kerana memakan ikan yang sudah tercemar. sisa-sisa kilamng di buang ke pantai sehingga menyebabkan hidupan akuatik di kawasan tersebut tercemar. Kawasan setinggan adalah kesan negatif yang paling ketara akibat proses pembandaran yang berlaku. Bandar juga turut dicemari dengan pembuangan sampah sarap secara tidak terurus di kalangan penghuninya.

Langkah-langkah Mengurangkan Masalah Pembandaran 1. 1. Antaranya termasuklah (a) melaksanakan kempen untuk menggalakkan penduduk berkongsi kereta (car pool) dan menggunakan kenderaan awam. (b) kerja-kerja melebarkan jalan raya dan membina lebih banyak jejantas perlu dilakukan. Penduduk yang tidak mampu memiliki rumah mengambil jalan mudah dengan mendirikan petempatan di atas tanah-tanah kerajaan dan persendirian serta di kawasan tebing sungai dan di sepanjang landasan kereta api. 3. (c) meningkatkan pembinaan Pengangkutan Aliran Ringan (LRT) dan monorel untuk mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas. Pendapatan yang lumayan dan taraf hidup yang lebih tinggi menyebabkan migrasi penduduk luar bandar ke bandar berlaku. Keadaan ini mengakibatkan banyaknya kawasan pertanian di luar bandar yang tidak dimajukan dan terbiar begitu sahaja. 1. malah menimbulkan masalah sosial seperti keselamatan kesihatan. Petempatan ini bukan sahaja mencemarkan pemandangan bandar. Bandar raya Kuala Lumpur dan metropolis Bangkok merupakan contoh bandar yang mempunyai masalah petempatan setinggan yang amat ketara. 5. Masalah pencemaran juga dapat diatasi dengan beberapa perkara seperti. (e) mengadakan zon larangan untuk menghadkan kemasukan kenderaan tertentu ke bandar tertentu pada waktu tertentu.3. (d) memperkenalkan sistem pengangkutan lebih bersepadu di kawasan bandar seperti mengadakan sistem kawalan lalu lintas berkomputer seperti yang dilaksanakan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL). 2. 4. Masalah kesesakan lalu lintas dapat diatasi dengan melaksanakan beberapa perkara. Migrasi penduduk luar bandar ke bandar ini telah mengurangkan jumlah tenaga kerja di kawasan luar bandar. dan ketidakselesaan penduduk sekitarnya. (a) menguatkuasakan undang-undang seperti Akta Alam Sekitar supaya kilang-kilang .

(d) membina sistem saliran dan perparitan yang lebih sistematik. Masalah kekurangan tempat tinggal dapat diatasi dengan: (a) memperbanyakkan pembinaan rumah kos rendah dan pangsapuri. (c) menaiktarafkan sistem perparitan dan saliran yang terdapat di bandar.memasang penapis dan meninggikan cerobong asap. di bandar raya Kuala Lumpur. (d) melaksanakan konsep memperbandarkan kampung untuk mengurangkan tumpuan penduduk ke bandar. Masalah pembuangan sisa pepejal dan banjir kilat mungkin dapat diatasi dengan: (a) mewujudkan tapak pelupusan sampah sarap dan sisa-sisa buangan kilang yang lebih terurus. (b) menempatkan semula penduduk di petempatan setinggan ke petempatan yang lebih terancang. contohnya. Sungai Segget di bandar raya Johor Bahru juga turut dinaiktarafkan untuk tujuan tersebut. (b) menggunakan sistem insinerator untuk menggantikan sistem pembuangan sampah secara terbuka. . (f ) memperkenalkan Green Belt di dalam kawasan bandar. (c) mengurangkan penghijrahan penduduk luar bandar ke bandar dengan membuka kawasan perindustrian di luar bandar. Bandar raya Kuala Lumpur dan Bandar raya Kuching dan Pulau Pinang dibina rumahrumah kos rendah dan pangsapuri untuk penduduk berpendapatan sederhana. Contohnya. (d) membina loji kumbahan untuk merawat air kumbahan. (c) memperkenalkan konsep penghijauan bandar dengan menanam pelbagai jenis pokok di bandar. (b) mengenakan denda yang tinggi terhadap kilang-kilang yang membuang sisa buangan ke udara dan sungai. 1. 1. Contohnya Bandar raya Kuching dan badar raya Kuala Lumpur ditanam dengan pelbagai tumbuhan bagi mewujudkan bandar dalam taman. (e) memperluas dan mendalamkan dasar sungai untuk menampung jumlah air yang lebih banyak. (e) memasang perangkap sampah sarap di sungai untuk memerangkap sampah yang dibuang ke sungai. Sungai Gombak dan Sungai Klang telah dilebar dan didalamkan agar mampu menampung jumlah air yang banyak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->