P. 1
Cth Kertas Kerja Pidato Diraja

Cth Kertas Kerja Pidato Diraja

|Views: 2,040|Likes:
Published by arnim07

More info:

Published by: arnim07 on Jul 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2013

pdf

text

original

Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

terima kasih. Andik Brook) 2. Sekian. Awang Ahmad Awang Sadit) . Untuk makluman pihak tuan. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. (En.5. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. (En. SMK Sri Sadong. pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti.k: 1. s.

kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No.

Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul. Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu. PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan.

Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1.Tajuk: Umum: 1. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Negaraku Di Mata Dunia . Negaraku Cemerlang. Terbilang 5. Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6. Gemilang.

2. Bahasa Perkasa Bangsa 5. Celik IT pelajar Berkualiti 3. Cintai Jalur Gemilang 4. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .

menaakul konsep. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan.0 Peserta 2. Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a.1Objektif Pertandingan 1. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. 5. . Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat. 4. 3. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku. Membina keyakinan diri. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V. Sekolah Berasrama Penuh. penegasan. Menjana daya saing secara positif. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman.1. 1. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien. 2. peringatan. Meluaskan pengetahuan. 2. menyanyi.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. 2. dan bersyair. Memupuk semangat patriotisme. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan.

Sekolah Berasrama Penuh. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. . Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1. SM Agama Negeri b. 2. 3. Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. Peringkat Daerah 1. 2. Peringkat Negeri 1.

Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. guru pengiring dan pegawai pengiring. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. 3. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. 3. 2. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. Peringkat Kebangsaan 1. Giliran peserta setiap bahagian . 4.2. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. 3. 4.

. Setelah mendapat tajuk. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori. Syarat-syarat Pertandingan 1. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. 1.ditentukan mengikut undian. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. Loceng akan dibunyikan sekali. 3. 2. 2. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. satu minit sebelum tamat.

Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 6.4 Pemilihan Tajuk 4. menyentuh isu sensitif. 4. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas. 5.3. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. Peserta yang membaca nota atau teks. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah.4. 4. 9. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 8. 7.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri . Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama.

3. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. 4. Peraturan Pemarkahan 1. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. 2. 2.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1. 4.

2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.2. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.4.1.5. 4.2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4. 4.1. baku (struktur dan sebutan). Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).5.5. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. kesesuaian nada.5.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi. meyakinkan.1.1 Isi ( 40 markah ) .5.3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. 4. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.

Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi. baku (struktur dan sebutan).5. Penghakiman . kesesuaian nada.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. 4. Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas. meyakinkan. 4. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah).3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar.5. 5. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.2.2.

bahasa dan persembahan. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. . 5. Panduan Kepada Panel Hakim 1. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. 2. 3. Pihak penganjur telah menyediakan hakim. 2. 2. 4.0 Hadiah 5. Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks. Keputusan panel hakim adalah muktamad.1. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. menyentuh isu sensitif. Hakim 1. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->