Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

SMK Sri Sadong.k: 1.5. (En. terima kasih. Untuk makluman pihak tuan. Andik Brook) 2. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan. (En. s. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti. Awang Ahmad Awang Sadit) . pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. Sekian.

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No. kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .

Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul. pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan. Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu. PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .

Negaraku Cemerlang. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6. Gemilang. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4.Tajuk: Umum: 1. Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1. Negaraku Di Mata Dunia . Terbilang 5.

Celik IT pelajar Berkualiti 3. Bahasa Perkasa Bangsa 5. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .2. Cintai Jalur Gemilang 4.

Menjana daya saing secara positif.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V. 5. 4.0 Peserta 2. Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku. peringatan.1. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman. 1.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea.1Objektif Pertandingan 1. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. . Sekolah Berasrama Penuh. 3. 2. Memupuk semangat patriotisme. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. Meluaskan pengetahuan. 2. 2. Membina keyakinan diri. penegasan. dan bersyair. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. menaakul konsep. menyanyi.

Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. Peringkat Negeri 1.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri. SM Agama Negeri b. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah. 2. 2. . Peringkat Daerah 1. 3.Sekolah Berasrama Penuh.

0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. 4. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. Peringkat Kebangsaan 1. Giliran peserta setiap bahagian . 4. 3. Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 3.2. 3. 2. guru pengiring dan pegawai pengiring.

Syarat-syarat Pertandingan 1. Loceng akan dibunyikan sekali. Setelah mendapat tajuk.ditentukan mengikut undian. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. 2. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. . dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. satu minit sebelum tamat. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. 3. 2. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. 1.

Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah. 8. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. 9.4. 4. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan. 5.3. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. Peserta yang membaca nota atau teks. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong.4 Pemilihan Tajuk 4. menyentuh isu sensitif. 4. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 7. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. 6.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri .

2. 4. 3. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . 4. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1. Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. Peraturan Pemarkahan 1.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 2.

4.5. 4. kesesuaian nada.1.5. 4. Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4.1 Isi ( 40 markah ) .2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas.5.5.4. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. baku (struktur dan sebutan).3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. meyakinkan. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.2.1. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.1.5.

2.5.Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi.5. 4. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.2. Penghakiman . kesesuaian nada. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. meyakinkan.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. baku (struktur dan sebutan). Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. 5. Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah).3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. 4.

1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. 2. 4. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks. 5. Keputusan panel hakim adalah muktamad. menyentuh isu sensitif.1. Pihak penganjur telah menyediakan hakim. 2. bahasa dan persembahan. . Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. Panduan Kepada Panel Hakim 1. 3.0 Hadiah 5. Hakim 1. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. 2. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful