Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

Untuk makluman pihak tuan. s. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. Sekian. terima kasih. (En.k: 1.5. SMK Sri Sadong. Awang Ahmad Awang Sadit) . pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. (En. Andik Brook) 2. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan.

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No. kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu. pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan.Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul.

Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6. Gemilang. Terbilang 5. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Negaraku Cemerlang.Tajuk: Umum: 1. Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Negaraku Di Mata Dunia .

Bahasa Perkasa Bangsa 5. Cintai Jalur Gemilang 4. Celik IT pelajar Berkualiti 3.2. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .

3. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. peringatan. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. 4. 1. dan bersyair.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. menaakul konsep. . Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. 2. Sekolah Berasrama Penuh. Membina keyakinan diri. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien. 2. menyanyi.1Objektif Pertandingan 1. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. penegasan. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V. 2. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat.0 Peserta 2. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku.1. Menjana daya saing secara positif. 5. Memupuk semangat patriotisme. Meluaskan pengetahuan.

Sekolah Berasrama Penuh. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1. Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. 2. 2. . SM Agama Negeri b. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. Peringkat Daerah 1. Peringkat Negeri 1. 3. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah.

guru pengiring dan pegawai pengiring.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. 3. Giliran peserta setiap bahagian . Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. 3. 4.2. Peringkat Kebangsaan 1. 2. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. 4. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan. 3.

Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. Syarat-syarat Pertandingan 1. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. satu minit sebelum tamat. Setelah mendapat tajuk.ditentukan mengikut undian. Loceng akan dibunyikan sekali. 2. . 3. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori. 1. 2. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing.

4. 8.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri . Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 4. Peserta yang membaca nota atau teks. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. 5. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. 9. menyentuh isu sensitif. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan.3. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah.4. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas.4 Pemilihan Tajuk 4. 7. 6.

Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. 4. 2. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1. 3. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 4. 2. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. Peraturan Pemarkahan 1.

1.1.2.5.1 Isi ( 40 markah ) .1. baku (struktur dan sebutan). 4. 4. 4. kesesuaian nada. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.5.4.3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar.5.2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4.5. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).5. meyakinkan.

Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. kesesuaian nada. meyakinkan.5. Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah).5. 4. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. baku (struktur dan sebutan).2. 4. Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas. 5. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. Penghakiman .2.

Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. 4. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. menyentuh isu sensitif. Hakim 1. Keputusan panel hakim adalah muktamad. 2.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. 2. 2. 3. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea. bahasa dan persembahan. 5. Pihak penganjur telah menyediakan hakim. .0 Hadiah 5. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. Panduan Kepada Panel Hakim 1.1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful