Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan. SMK Sri Sadong. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah.k: 1. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti. Andik Brook) 2.5. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. terima kasih. (En. Awang Ahmad Awang Sadit) . Untuk makluman pihak tuan. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. Sekian. s. pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. (En.

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No. kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .

Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul. pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan. PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu.

Negaraku Cemerlang. Gemilang. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6.Tajuk: Umum: 1. Terbilang 5. Negaraku Di Mata Dunia .

Cintai Jalur Gemilang 4.2. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . Celik IT pelajar Berkualiti 3. Bahasa Perkasa Bangsa 5.

Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan. 1. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman. 2. 5. Membina keyakinan diri. menaakul konsep. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien. 2. Sekolah Berasrama Penuh. Meluaskan pengetahuan. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan. 2. penegasan. dan bersyair. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku.0 Peserta 2.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V. menyanyi.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Memupuk semangat patriotisme.1Objektif Pertandingan 1. . 4. Menjana daya saing secara positif. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. peringatan. 3.1.

Sekolah Berasrama Penuh. 2. 3. Peringkat Daerah 1. Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1. . Peringkat Negeri 1. SM Agama Negeri b. 2. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri.

3. Peringkat Kebangsaan 1. 4. 2. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan. 4. Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. 3. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. Giliran peserta setiap bahagian . guru pengiring dan pegawai pengiring.2. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. 3.

dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. satu minit sebelum tamat. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak.ditentukan mengikut undian. 3. 1. 2. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Loceng akan dibunyikan sekali. Syarat-syarat Pertandingan 1. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. . Setelah mendapat tajuk. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. 2. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori.

Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. Peserta yang membaca nota atau teks. 9. Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri . 6.3.4 Pemilihan Tajuk 4. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. 5. menyentuh isu sensitif. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan. 8. 4. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong.4. 4. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas. 7. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang.

Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. 4. 3. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1. Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Peraturan Pemarkahan 1. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. 4. 2. 2.

5. 4.2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4.1.5.2.1. kesesuaian nada.4.5.5.2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. meyakinkan.5. Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).1.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi.1 Isi ( 40 markah ) . 4. baku (struktur dan sebutan). 4. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.

5. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. Penghakiman .2.Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi. 4. 4. Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah).2. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.5.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. meyakinkan. baku (struktur dan sebutan). kesesuaian nada.5.

bahasa dan persembahan.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. . menyentuh isu sensitif. 2. Keputusan panel hakim adalah muktamad.0 Hadiah 5. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks.1. 3. 2. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. Hakim 1. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. Panduan Kepada Panel Hakim 1. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea. 4. 5. 2. Pihak penganjur telah menyediakan hakim.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful