Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

(En. terima kasih. Andik Brook) 2. (En. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan. Sekian. s.k: 1.5. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. Untuk makluman pihak tuan. SMK Sri Sadong. pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. Awang Ahmad Awang Sadit) . “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah.

kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No.

Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul. pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan. Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu. PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .

Terbilang 5. Negaraku Di Mata Dunia . Negaraku Cemerlang. Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6.Tajuk: Umum: 1. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1. Gemilang. Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3.

Bahasa Perkasa Bangsa 5. Celik IT pelajar Berkualiti 3. Cintai Jalur Gemilang 4. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .2.

menyanyi.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. peringatan. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien. 1. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman.1Objektif Pertandingan 1. 3. dan bersyair. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V.0 Peserta 2. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan. 5. Meluaskan pengetahuan. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. menaakul konsep. Sekolah Berasrama Penuh.1. Memupuk semangat patriotisme. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. 2.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. 4. Menjana daya saing secara positif. Membina keyakinan diri. . 2. penegasan. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat. 2. Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan.

Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. 2. . Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. SM Agama Negeri b. Peringkat Daerah 1. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri. Peringkat Negeri 1. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah. 3.Sekolah Berasrama Penuh. 2.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1.

Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. 4. guru pengiring dan pegawai pengiring.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. Peringkat Kebangsaan 1. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. 3. Giliran peserta setiap bahagian .2. Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 2. 3. 3. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. 4.

2. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. . 2. satu minit sebelum tamat. Syarat-syarat Pertandingan 1. Loceng akan dibunyikan sekali. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama.ditentukan mengikut undian. 3. 1. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Setelah mendapat tajuk.

menyentuh isu sensitif.3.4. 5. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan. 7. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah. Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama. 8. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas. Peserta yang membaca nota atau teks. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri .4 Pemilihan Tajuk 4. 4. 4. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. 6. 9.

2. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. 4. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. 2. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. 3. 4. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. Peraturan Pemarkahan 1.

5.5. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi.5. 4.5. 4. Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas.1 Isi ( 40 markah ) .2.2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4.1.5. kesesuaian nada. 4. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. baku (struktur dan sebutan).4. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.1.1.3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. meyakinkan. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.

Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi. Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah). baku (struktur dan sebutan).5. 5. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. Penghakiman .2. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. kesesuaian nada. 4. meyakinkan. Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas.3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas.5.2. 4.

2. menyentuh isu sensitif. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea.0 Hadiah 5. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. bahasa dan persembahan. Hakim 1. 4. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Panduan Kepada Panel Hakim 1.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. . Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks.1. Keputusan panel hakim adalah muktamad. 5. 2. Pihak penganjur telah menyediakan hakim. 3. 2.