Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

(En. (En. Andik Brook) 2.5.k: 1. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. Awang Ahmad Awang Sadit) . Untuk makluman pihak tuan. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. s. SMK Sri Sadong. Sekian. pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan. terima kasih.

kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No.

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan. Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu.Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul.

Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6. Negaraku Cemerlang. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Kokurikulum membina sahsiah diri 2.Tajuk: Umum: 1. Terbilang 5. Negaraku Di Mata Dunia . Gemilang. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1.

2. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . Celik IT pelajar Berkualiti 3. Cintai Jalur Gemilang 4. Bahasa Perkasa Bangsa 5.

Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat.1Objektif Pertandingan 1. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V.0 Peserta 2. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Menjana daya saing secara positif. . penegasan. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku.1. Memupuk semangat patriotisme. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. 2. 1. 2. 4. 2. dan bersyair.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Meluaskan pengetahuan. menaakul konsep.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. 3. Membina keyakinan diri. peringatan. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. Sekolah Berasrama Penuh. menyanyi. 5. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien.

Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri. Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1. Peringkat Negeri 1. 3.Sekolah Berasrama Penuh. 2. SM Agama Negeri b. . Peringkat Daerah 1. 2. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah.

Peringkat Kebangsaan 1. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan.2. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. 4. Giliran peserta setiap bahagian . 4. Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. 3. Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. 3. 3. 2. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. guru pengiring dan pegawai pengiring.

Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. 2. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori.ditentukan mengikut undian. Setelah mendapat tajuk. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. . dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. Syarat-syarat Pertandingan 1. Loceng akan dibunyikan sekali. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. 1. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. 2. 3. satu minit sebelum tamat.

Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. 7. 6. 8. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Peserta yang membaca nota atau teks. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 4. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. 9. 4.3. 5.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri .4 Pemilihan Tajuk 4. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama. menyentuh isu sensitif. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong.4.

4. Peraturan Pemarkahan 1. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. 2. 3. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 4. Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. 2. Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama .

4.5.2.5.5. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. baku (struktur dan sebutan). 4. kesesuaian nada.5.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi. Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).1.4. 4.5. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.1.3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar.1 Isi ( 40 markah ) .2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4.2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.1. meyakinkan.

3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah). Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas. 4.2. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi. 4. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. Penghakiman .5.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. meyakinkan. 5.2. baku (struktur dan sebutan).5. kesesuaian nada.

2. 5. menyentuh isu sensitif. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. Keputusan panel hakim adalah muktamad. Pihak penganjur telah menyediakan hakim.0 Hadiah 5. 2. bahasa dan persembahan. Panduan Kepada Panel Hakim 1. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea. 3. 2. Hakim 1. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur.1. Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks. . menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. 4.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan.