Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

(En. terima kasih. s. Sekian. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. SMK Sri Sadong. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. Awang Ahmad Awang Sadit) . (En. Andik Brook) 2. Untuk makluman pihak tuan.k: 1.5. pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan.

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No. kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .

Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul. PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan. Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu.

Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1. Terbilang 5. Negaraku Cemerlang. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Gemilang.Tajuk: Umum: 1. Negaraku Di Mata Dunia .

Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . Celik IT pelajar Berkualiti 3.2. Bahasa Perkasa Bangsa 5. Cintai Jalur Gemilang 4.

1Objektif Pertandingan 1. menyanyi. 2.1. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. dan bersyair. 2. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. Memupuk semangat patriotisme. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien. penegasan. 5. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku. 1. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan. Membina keyakinan diri. Menjana daya saing secara positif. 4.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. Meluaskan pengetahuan. peringatan. 3. Sekolah Berasrama Penuh. 2. menaakul konsep.0 Peserta 2.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. .

Peringkat Daerah 1. Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah. .Sekolah Berasrama Penuh. 3. SM Agama Negeri b. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. 2. 2. Peringkat Negeri 1. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1.

Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. 4. 3. guru pengiring dan pegawai pengiring. 4. 3.2. Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Peringkat Kebangsaan 1. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. 2. 3.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. Giliran peserta setiap bahagian .

Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. 1. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. 2. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. Setelah mendapat tajuk. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. 3. Syarat-syarat Pertandingan 1. Loceng akan dibunyikan sekali. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. satu minit sebelum tamat. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan.ditentukan mengikut undian. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori. . 2. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan.

Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama.4.3. 8. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 4. Peserta yang membaca nota atau teks. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. 6.4 Pemilihan Tajuk 4. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. menyentuh isu sensitif. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. 4. 9. 5.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri . 7. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas.

Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 4. 3. 4. 2. 2. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Peraturan Pemarkahan 1. Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing.

gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas.2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4.4.1. meyakinkan.5.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi.5.5.5.1 Isi ( 40 markah ) .3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. kesesuaian nada. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.1. Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah). baku (struktur dan sebutan).1.5. 4. 4. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.2. 4.

Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi.2. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib. meyakinkan. kesesuaian nada. Penghakiman . gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.5.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan. baku (struktur dan sebutan). Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah).3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. 4.2. 5. 4. Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas.5.

. 4. Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea. Keputusan panel hakim adalah muktamad. Panduan Kepada Panel Hakim 1. 5. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Hakim 1.0 Hadiah 5.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. Pihak penganjur telah menyediakan hakim. menyentuh isu sensitif. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. 2.1. 2. bahasa dan persembahan. 3. 2. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong. Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful