P. 1
Cth Kertas Kerja Pidato Diraja

Cth Kertas Kerja Pidato Diraja

|Views: 2,027|Likes:
Published by arnim07

More info:

Published by: arnim07 on Jul 18, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/18/2013

pdf

text

original

Ruj.

Kami : JPS(W)/SMKSS(KK)153/05/06/03(11) Tarikh : 17 FEBRUARI 2011 Kepada : (Sila rujuk lampiran)

Tuan, JEMPUTAN MENYERTAI PERTANDINGAN PIDATO DIRAJA SEKOLAH MENENGAN BAHAGIAN SAMARAHAN 2011

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa SMK Sri Sadong telah diberi tanggungjawab untuk menganjurkan pertandingan seperti di atas .

2. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 31 Mac 2011 (Khamis). Sekolah-sekolah yang menyertai dikehandaki mengisi Borang Penyertaan dengan lengkap dan memulangkan kepada pihak penganjur pada atau sebelum 25 Mac 2011, jam 9 pagi.

3. Bersama ini dilampirkan maklumat-maklumat tambahan berkaitan pertandingan tersebut untuk tindakan lanjut pihak tuan. 3.1 Kertas Konsep Pertandingan 3.2 Senarai tajuk Pidato 3.3 Borang Pendaftaran

4. Mesyuarat Pengurus Pasukan akan diadakan pada tarikh dan masa berikut : 1. Tarikh : 25 Mac 2010 (Jumaat) 2. Masa : 0900 am 3. Tempat : Bilik Mesyuarat SMK Sri Sadong

Sekian. Untuk makluman pihak tuan.5. (MERALI @ MARALI BIN AKUP) Pengetua. terima kasih. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Simunjan. Andik Brook) 2. Kerjasama daripada pihak tuan / puan amat diharapkan untuk memudahkan kami melaksanakan pertandingan ini nanti.k: 1. Penyelia Unit Kokurikulum PPD Samarahan. (En. (En. “BERKHIDMAT UNTUK NEGARA” Saya yang menurut perintah. s. Awang Ahmad Awang Sadit) . pihak pengelola pertandingan tidak menyediakan kemudahan penginapan dan makanan kepada para peserta. SMK Sri Sadong.

PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH BAHAGHIAN SAMARAHAN 2011 BORANG PENDAFTARAN PENYERTAAN Nama pasukan : _________________________________________ Bi l 1 Nama Peserta No. kad pengenalan Peranan/catatan Peserta simpanan 1 Guru pengiring : _________________________________________ _________________________________________ Nama : ______________________________ Jawatan : ____________________________ Tandatangan : ________________________ .

pihak kami bersedia untuk dibatalkan penyertaan. PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 . Jika didapati maklumat yang diberikan ini palsu.Cop rasmi : Saya mengesahkan bahawa segala maklumat yang disertakan adalah tepat dan betul.

Kokurikulum membina sahsiah diri 2. Negaraku Cemerlang. Peranan Ibu bapa dalam pembentukan disiplin anak-anak Spontan: 1.Tajuk: Umum: 1. Gemilang. Atlit berdisiplin penentu kejayaan sukan Negara 4. Negaraku Di Mata Dunia . Remaja Berswadaya Tonggak Kegemilangan Negara 6. Pelajar Cemerlang Generasi Gemilang 3. Terbilang 5.

Bahasa Perkasa Bangsa 5. Cintai Jalur Gemilang 4. Amanah Budaya Murni KERTAS KONSEP PERTANDINGAN PIDATO PIALA DIRAJA PERINGKAT BAHAGIAN SAMARAHAN 2011 .2. Celik IT pelajar Berkualiti 3.

Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kategori seperti berikut :- a. Kategori A : Pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V. dan bersyair. . peringatan.0 Peserta 2. penegasan. 2. Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal.0 Pengenalan Pidato ialah satu cabang seni penyampaian mesej secara lisan yang mengandungi idea. menyanyi. 2. Memantapkan kemahiran komunikasi dan Bahasa Melayu baku. 3. Membina keyakinan diri. 5. Menjana daya saing secara positif. Memupuk semangat patriotisme. menghuraikan dan merumuskannya secara berkesan. 4.1Objektif Pertandingan 1. Penyampaian pidato yang juga bergantung kepada kesesuaian nada dan gaya bukannya menggunakan emosi seperti dengan nada suara yang tinggi. 1. Justeru pertandingan pidato ini dijalankan untuk memastikan kemahiran seni ini tidak terus lenyap ditelan zaman. Meluaskan pengetahuan. sindiran dan selingan kecindan yang bertujuan untuk mempengaruhi audien.1 Pertandingan ini dibuka kepada pelajar-pelajar Tingkatan IV dan V Sekolah Bantuan Kerajaan dan Bantuan Modal. 2. Sekolah Berasrama Penuh. Sekolah Menengah Agama Negeri dan dan murid-murid tahap 2 sekolah rendah bantuan kerajaan.1. Penyampaian pidato yang berkesan adalah secara bersahaja dalam bentuk nasihat. menaakul konsep. Sentuhan seni pidato adalah unik tidak seperti seni bahas yang bertujuan menegakkan dan mematikan hujah lawan.

Sekolah Berasrama Penuh. Semua sekolah dan Pejabat Pendidikan Daerah diminta mengendalikan pertandingan di peringkat ini. Peringkat Daerah 1. SM Agama Negeri b. Peringkat Negeri 1. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili sekolah/daerah ke pertandingan di peringkat daerah. . 2. Pertandingan di peringkat ini hendaklah dikendalikan oleh Pejabat Pelajaran Daerah yang dilantik dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Pelajaran Negeri. Kategori B : Pelajar-pelajar Tahap 2 sekolah rendah. 3. 2.0 Peringkat Pertandingan Pertandingan ini akan dijalankan dalam beberapa peringkat :- 1.

Peringkat Kebangsaan 1. 4. Dua orang peserta terbaik ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) hendaklah dipilih mewakili negeri ke pertandingan peringkat kebangsaan. Penyertaan peserta negeri ke peringkat kebangsaan adalah tertakluk kepada peruntukan untuk menghantar peserta. 3. 3. Satu jawatankuasa pertandingan peringkat negeri perlu diwujudkan. Jawatankuasa pertandingan dibentuk oleh Pejabat Pelajaran Daerah. guru pengiring dan pegawai pengiring. 3. Setiap peserta hendaklah diiringi oleh seorang guru pembimbing dan seorang pegawai pengiring. Giliran peserta setiap bahagian .2. Pertandingan di peringkat ini akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. Dua orang peserta dari setiap negeri ( seorang peserta sekolah menengah dan seorang peserta sekolah rendah ) akan mewakili negeri masing-masing ke pertandingan peringkat kebangsaan.0 Format Pertandingan Pertandingan dijalankan dalam dua bahagian dan setiap peserta wajib bertanding dalam kedua-dua bahagian tersebut. 2. 4.

2. 2. Pengacara majlis dan peserta pidato tidak dibenarkan memperkenalkan diri dan sekolah masingmasing. dan 4 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. satu minit sebelum tamat. Pertandingan pidato secara spontan ini dijalankan selepas sahaja selesai pertandingan pidato bahagian pertama setiap kategori. Peserta Kategori B pula diberi masa 5 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. peserta diberi masa satu minit untuk membuat persediaan di pentas pidato tanpa dibantu oleh mana-mana pihak. Setelah mendapat tajuk. . 3. Peserta Kategori A diberi masa 7 minit untuk berpidato Bahagian Pertama. Peserta dikehendaki memilih tajuk di dalam sampul yang disediakan di meja ketua hakim. Loceng akan dibunyikan sekali. dan dua kali setelah tamat bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan. Bahagian Pertama Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing dengan tajuk yang telah disediakan oleh jawatankuasa pertandingan terlebih dahulu. Bahagian Kedua Peserta akan menyampaikan pidato masing-masing secara spontan atas tajuk yang ditentukan oleh jawatankuasa pertandingan. dan 3 minit untuk berpidato Bahagian Kedua. 1.ditentukan mengikut undian. Proses undian ini dijalankan oleh Ketua Hakim di hadapan semua peserta sebelum pertandingan dimulakan. Syarat-syarat Pertandingan 1.

Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. 6.1 Peringkat Daerah dan Peringkat Negeri . Peserta yang membaca nota atau teks.4. Peserta pidato spontan tidak dibenarkan membawa kertas catatan. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ mana-mana satu daripadanya) tidak layak untuk diumumkan sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Penggunaan bahasa atau tutur kata yang kurang sopan adalah dilarang. 9. Kesalahan ini akan menyebabkan markah adab dipotong. bangsa dan kebudayaan atau terhadap keperibadian seseorang adalah dilarang. 7. menyentuh isu sensitif.4 Pemilihan Tajuk 4. Penyampaian pidato selepas loceng penamat dibunyikan bagi setiap kategori dan bahagian pertandingan tidak akan diberi markah. 4. Sebarang kritikan terhadap isu sensitif yang berkaitan dengan agama. Pengerusi majlis berhak menegur peserta yang melanggar manamana peraturan di atas.3. 4. 8. 5. Peserta pidato diwajibkan menggunakan seragam sekolah / pakaian kebangsaan.

Tajuk pidato Bahagian Pertama dan Kedua di peringkat ini disediakan oleh jawatankuasa pertandingan peringkat kebangsaan. Tiga peserta terbaik setiap kumpulan bagi kedua-dua kategori dipilih untuk ke Pertandingan Akhir Peringkat Kebangsaan. Peraturan Pemarkahan 1. Pembahagian Markah Pidato Bahagian Pertama . 2. Tajuk pidato Bahagian Pertama akan dihantar kepada peserta negeri sebaik sahaja semua keputusan peringkat negeri diterima oleh Urus Setia Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 2. Tajuk pidato Bahagian Kedua di peringkat ini ditentukan secara undian oleh Jawatankuasa Pertandingan Peringkat Kebangsaan. 4. Enam belas peserta setiap negeri bagi Kategori A dan Kategori B dalam pertandingan Peringkat Separuh Akhir Kebangsaan di bahagi kepada dua kumpulan. 3.Jawatankuasa setiap peringkat hendaklah menetapkan tajuk Pidato Bahagian Pertama dan Kedua berdasarkan isu-isu semasa yang tersiar dalam media massa / isu patriotik / kemerdekaan negara yang bersesuaian dengan kategori masing-masing. 4. Peringkat Separuh Akhir dan Peringkat Akhir Kebangsaan 1.

Panduan Pemarkahan Idea/isi tepat – 2 markah Huraian – 4 markah Data / contoh – 3 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 9 markah (9m x 3 = 27 markah + 3 markah takrifan tajuk = 30 markah).4. 4.2 Bahasa ( 20 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. meyakinkan. 4.2.2 Pembahagian Markah Pidato Bahagian Kedua (Spontan) 4. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.1.1.5.1 Idea / Isi ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan tiga idea/ isi. kesesuaian nada.1 Isi ( 40 markah ) .1. baku (struktur dan sebutan). gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.5. 4.3 Penyampaian dan Persembahan ( 50 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.5.5. Isi/idea hendaklah bernas yang disokong oleh data / bahan yang tepat / logik sebagai peneguh huraiannya.5.

kesesuaian nada. Penghakiman . Idea / isi hendaklah bernas/logik dan dihurai dengan jelas.2 Bahasa ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi bahasa yang jelas. baku (struktur dan sebutan). Panduan Pemarkahan Idea / isi – 5 markah Huraian – 10 markah Data / contoh – 4 markah Markah penuh bagi setiap isi/ idea ialah 19 markah (19m x 2 = 38 markah + 2 markah takrifan tajuk = 40 markah). 4. gaya yang menarik dan susunan isi yang tertib.2. gaya bahasa yang berkesan dan tepat dengan maksud yang hendak disampaikan.5. 5.Peserta pidato akan diadili dari segi pengutaraan dua idea / isi.5.2. meyakinkan. 4. Lima markah maksimum akan dipotong jika peserta menyentuh isu sensitif/ menunjukkan pelakuan / tutur kata yang kurang sopan.3 Penyampaian dan Persembahan ( 30 markah ) Peserta pidato akan diadili dari segi persembahan yang lancar.

Panel hakim perlu membuat keputusan menggunakan sistem juri. 2. 4. Ketua hakim dilantik oleh pihak penganjur. Panel hakim diingatkan agar tidak mengumumkan peserta pidato yang membaca nota/ teks. 5. bahasa dan persembahan. menyentuh isu sensitif. 3. Peserta pidato setiap bahagian akan diadili dari segi isi / idea. 2. Panduan Kepada Panel Hakim 1. menggunakan bahasa yang kurang sopan dan tidak sempat membuat kesimpulan (semua kesalahan tersebut/ manamana satu daripadanya) sebagai pemenang di semua kategori dan peringkat pertandingan. Pihak penganjur telah menyediakan hakim.1 Peringkat Daerah/ Sekolah Hadiah peringkat ini telah disediakan oleh PPD Samarahan. Keputusan panel hakim adalah muktamad. Panel hakim tidak boleh terpengaruh dengan reaksi emosi / tepuk sorak penyokong.1.0 Hadiah 5. . Hakim 1. 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->