P. 1
simpulan bahasa

simpulan bahasa

|Views: 634|Likes:
Published by mirarahim

More info:

Published by: mirarahim on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/24/2013

pdf

text

original

BAHASA MELAYU TAHUN 5 SIMPULAN BAHASA

Definisi Latihan pengukuhan SIMPULAN BAHASA Contoh dan Maksud Contoh ayat MENU .

SIMPULAN BAHASA ‡ DEFINISI ² Simpulan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua patah perkataan dan memberi makna yang berlainan daripada perkataan yang membentuknya. .

Contoh dan Maksud Simpulan Bahasa ‡ Air muka . . ‡ Angkat kaki ² melarikan diri atau berundur dari sesuatu yang tidak diingini.makan sedikit untuk menghilangkan lapar. ‡ Alas perut .rupa atau wajah seseorang.

orang yang suka berleter dan kuat bercakap. ‡ Buah tangan ² Hadiah atau pemberian. .‡ Banyak mulut . ‡ Berat sebelah ² tidak berlaku adil.

‡ Cakap besar ² seseorang yang suka mengatakan dirinya seorang yang handal. . ‡ Cari jalan ² berikhtiar atau berusaha. ‡ Curi tulang ² ponteng kerja.

‡ Harga mati . . ‡ Iri hati ² Perasaan dengki atau cemburu. ‡ Kutu embun ² Orang yang suka merayau-rayau hingga ke larut malam.Harga yang tetap.

mereka angkat kaki pulang ke rumah masing-masing. ‡ Selepas majlis itu selesai. ‡ Safuan makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah.Contoh Ayat ‡ Air muka Salim berubah apabila Cikgu Ainon memberitahu tentang kematian ayahnya. .

‡ Mereka menganggap keputusan pengadil dalam perlawanan bola sepak itu berat sebelah. tangan ketika . ‡ Siti membawa buah pulang ke kampung.‡ Suriati mudah mendapat kawan kerana dia banyak mulut.

‡ Kebanyakan kutu penagih dadah. ‡ Abang berasa iri hati melihat adik bermanja dengan ibu.‡ Terdapat sesetengah pelajar yang curi tulang ketika sewaktu gotong royong dijalankan. embun itu adalah .

LATIHAN PENGUKUHAN .

Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. Ada hati Seorang yang pemalas. . pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya.

. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. Ada hati Seorang yang pemalas. Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan.

Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. . Ada hati Seorang yang pemalas. Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .

pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan. Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. Ada hati Seorang yang pemalas. .

Ada hati Seorang yang pemalas. Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat .Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya. . Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan.

Ada hati Seorang yang pemalas. pandangan Curi tulang Orang yang dikasihi oleh majikan atau Ibubapanya.Padankan Simpulan Bahasa dengan maksudnya. . Ponteng kerja Berat tulang Buah fikiran Pendapat . Anak emas Ada keinginan yang melebihi kesanggupan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->