ZAMAN MESOLITIK Pengenalan Zaman Mesolitik juga dikenali sebagai Zaman Batu Pertengahan.

Zaman ini berlangsung di antara 10,000 SM sehingga 5,000 SM. Manusia Zaman Mesolitik ini mengamalkan zara hidup yang berlainan sedikit kalau dibandingkan dengan Zaman Paleolitik. Di Asia Tenggara, Zaman Mesolitik juga dikenali sebagai Zaman Haobinhian. Ciri-ciri Tempat Kediaman Tempat kediaman orang Mesolitik masih di gua, bawah ranting kayu dan lubang bawah tanah. Yang berbeza sikit ialah sekarang mereka tinggal di tepi sungai dan laut. Sebab utama mereka tinggal di sini ialah tempat ini akan membekalkan air dan makanan laut yang diperlukan oleh mereka. Air ini diperlukan untuk minum, mencuci, mambasuh badan dan sebagainya. Sekiranya mereka tinggal di dalam hutan, adalah sangat payah bagi mereka untuk mengangkat air ke tempat kediaman mereka. Kegiatan Seharian/Cara hidup Manusia Zaman Mesolitik mengamalkan kegiatan yang sama seperti orang Paleolitik, Mereka menjalankan kegiatan memburu, menangkap ikan dan memungut hasil hutan. Semua kegiatan ini dijalankan dengan tujuan untuk mendapatkan bekalan makanan. Pada zaman ini juga, mereka sudah mula belajar untuk bercucuk tanam. Tanaman utama yang ditanam adalah makanan bijirin dan buah-buahan. Orang Mesolitik mula belajar bercucuk tanam kerana mereka mendapati adalah sangat susah untuk mendapatkan makanan secara memburu, menangkap ikan dan memungut hasil hutan. Apabila mereka tidak memperolehi buruan, maka mereka akan kelaparan. Peralatan/senjata Peralatan yang digunakan oleh manusia Mesolitik masih dibuat daripada kayu, batu, dan tulang. Walau bagaimanapun, peralatan yang dibuat adalah lebih halus dan kemas kalau dibandingkan dengan peralatan yang digunakan oleh manusia Paleolitik. Mereka sanggup menciptakan senjata dan alat yang lebih kecil. Alat yang kecil ini juga dikenali sebagai mikrolit. Kini mereka sudah tahu menggunakan panah dan anak panah semasa memburu binatang dan menggunakan jaring dan perangkap untuk menangkap ikan.

hutan lipur ini terdapat bukti kesan-kesan sejarah kehidupan manusia zaman Mesolitik.Tempat manusia mesolitik didapati Hutan Lipur Gunung Senyum terletak dalam Hutan Simpan Jengka yang merupakan jenis Hutan Dipterokarp Pamah. Lokasi: Kuala Krau. Menurut kajian arkeologi. Pahang . Hutan Lipur ini terkenal dengan keunikan gua-gua yang penuh dengan misteri yang tersendiri.Terdapat 18 gua di Gunung Senyum dan 7 gua di Jebak Puyuh dan terdapat dua laluan denai untuk pengunjung menjelajah hutan dan gua iaitu ke Jebak Puyoh dan laluan dari Gua Kelawar ke Gua Kambing.

.

Zaman Mesolitik • • • • • • • Terdapat lebih daripada 70 buah petempatan. Semenanjung Tanah Melayu dan di timur laut Sumatera.Thailand.Thailand. Sarawak (Abdul Rahman Haji Abdullah.1989:7) Kajian di Gua Niah dilakukan oleh Tom Harrison sejak tahun 1954. Sai Yuk dan Bac Bo di Thailand. Beliau telah menemui tengkorak budak lelaki berusia 15 tahun yang dianggarkan berusia 40. de G.Kota Tongkat. Industri batu Hoabinhian dicirikan dengan alat teras seperti edge ground axes tarahan dan batu asah (G. Tengkorak manusia ini termasuk jenis homo sapiens (Harrison.1990:14). . Di antara tapak-tapak Mesolitik yang terkenal ialah Gua Jiwa. Di antaranya ialah Guar Kepah di Kedah. Jenderam Hilir. Kelantan dan Gua Niah.000 tahun dahulu. Sieveking.1972:3) Kajian terhadap lapisan tanah juga menunjukkan terdapatnya penduduk yang bersilih ganti dari zaman awal homo sehingga zaman moden. Terdapat juga bukti-bukti kewujudan petempatan di Gua Cha. Da Phuc. Antara aspek-aspek utama kebudayaan Hoabinhian ialah pembuatan alat tulang. Tradisi kebudayaan pada Zaman Mesolitik di Asia Tenggara lebih dikenali sebagai kebudayaan Hoabinhian. Kota Gelanggi.Industri ini juga ditemui di beberapa tempat di Vietnam Utara. Gua Kecil dan Bukit Cintamanis di Pahang. tembikar dan tradisi bercucuk tanam.