Makanan segera antara punca penyakit kronik 30 Oktober 2007 CARA hidup masyarakat yang semakin gemar makan

makanan segera dan bergoreng di restoran-restoran dikenal pasti sebagai antara punca penyakit kronik semakin menjadi-jadi di kalangan penduduk Malaysia sejak kebelakangan ini. Jika dahulu penyakit jantung, diabetes dan darah tinggi dikaitkan sebagai penyakit orang kaya kerana kemampuan mereka untuk bermewah dengan makanan tetapi hari ini anggapan itu tidak boleh dipakai sepenuhnya. Pemakanan yang berlebihan daripada keperluan dan pengambilan makanan suplemen yang tidak betul juga antara penyumbang kepada penyakit-penyakit tersebut. Semua lapisan masyarakat, tidak mengenal usia, bangsa, kaya atau miskin turut menghidap penyakit-penyakit kronik itu hari ini. Sementara itu jumlah penghidapnya kian meningkat terutama penyakit jantung koronari yang menjadi punca kematian nombor satu di Malaysia. Corak pemakanan yang tidak seimbang, pekerjaan tanpa banyak pergerakan dan faktor keturunan turut menjadi penyumbang kepada penyakit-penyakit kronik yang boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat dan dikawal. Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia Dr. Tee E. Siong tidak menyangkal bahawa latar belakang genetik dan keturunan seseorang turut memainkan peranan menyumbang kepada penyakit-penyakit kronik itu. Namun demikian katanya, punca utama

kepada penyakit tersebut masih banyak ditentukan oleh corak pemakanan dan diet yang salah, tidak seimbang serta melakukan pekerjaan yang tidak memerlukan banyak pergerakan dan tenaga. Kita tidak boleh menyalahkan keturunan kedua-dua orang tua kita kerana memiliki baka penyakit-penyakit tersebut, sebaliknya kita sendiri yang patut dipersalahkan kerana mengamalkan cara hidup yang kurang sihat, jelasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia menerusi e-mel di sini. Dr. Tee yang berada di Amerika Syarikat ketika dihubungi berkata, adalah tidak tepat sekiranya pengamal makanan sayur-sayuran (vegetarian) menganggap bahawa mereka tidak boleh menghidap penyakit jantung koronari misalnya. Menurutnya, dengan hanya tidak memakan daging yang mengandungi kolesterol tidak akan melindungi seseorang daripada menghidap penyakit jantung koronari. Katanya, pengambilan tenaga daripada lemak dan karbohidrat serta komponen lain dalam diet seperti serat dan sumber garam merupakan faktor penting untuk mengekalkan kesihatan. Adalah diingatkan bahawa kolesterol yang menyumbat arteri disumbangkan oleh badan seseorang itu dan bukan berpunca daripada makanan semata-mata. Dr. Tee menambah, penyakit-penyakit kronik itu boleh dielakkan kerana tahap kesihatan seseorang itu ditentukan oleh mereka sendiri. Rakyat Malaysia perlu peka dengan kehadiran dan bahayanya penyakit-penyakit tersebut jika tidak dikawal dan mengambil langkah-langkah positif lebih awal bagi mengelak risiko untuk menghidapnya, jelasnya.

penyakit-penyakit kronik yang berpunca daripada pemakanan dan diet yang tidak betul termasuk obesiti. . penduduk yang begitu peka memulihara kesihatan menerusi corak pemakanan bagaimanapun telah Oleh NORILA DAUD (WARTAWAN UTUSAN) mengurangkan makan nasi. Dr. Penduduk juga katanya. Penduduk Malaysia juga katanya turut menambah peratusan tenaga menerusi pemakanan lemak dan menambah sumber protein daripada binatang. daging/ ikan dan telur. suka mengambil makanan yang lebih daripada diperlukan dan mengambil suplemen nutrien yang tidak betul.Sementara itu katanya. semakin banyak keluarga gemar makan di luar rumah dan makan makanan bergoreng. diabetes. lemak dan kalori. karbohidrat yang halus. Jelasnya. menambah pengambilan lemak dan minyak. Sementara itu katanya. darah tinggi. walaupun sejak 40 tahun lalu penduduk Malaysia telah banyak mengubah corak pemakanan dan diet namun penyakitpenyakit kronik tetap dihidapi kerana sesetengahnya masih menggemari makanan yang senang dibeli dari restoranrestoran dan warung tanpa melakukan aktiviti secukupnya untuk membakar lemak. Tee menjelaskan. tidak menambah pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. jantung koronari dan beberapa jenis barah semakin meningkat di Malaysia.

berkata statistik menggerunkan itu secara tidak langsung menunjukkan setiap individu berpotensi menghidap penyakit ini tetapi masih belum terlewat untuk mengambil langkah pencegahan. Meskipun begitu membuang lemak trans tidak bermakna makanan goring segera akan menyihatkan kerana ia masih mengandungi acrilamid (acrylamides) suatu bahan kimia beracun yang terhasil semasa masakan high heat yang boleh menyebabkan pelbagai jenis kanser. Gaya hidup tidak sihat termasuk corak pemakanan tinggi kolesterol dan kurang bersenam makanan segera melalui kaedah penggorengan (fry atau deep fry) macam KFC. Jantung koronari pula berlaku apabila saluran yang membekalkan darah ke jantung dan otak (arteri) tersumbat atau rosak. Antara penyakit jantung adalah kardiovaskular merujuk masalah jantung dan saluran darah apabila kedua-duanya gagal berfungsi dengan baik. Kepentingan jantung tidak boleh diambil mudah.. Jadi bagaimana dengan goring pisang yang menggunakan minyak yang diguna berulangkali lebih dari tiga kali (sudah tentu!!) yang menjadi kegemaran abuyya dan juga anda?? Marilah kita mengubah cara memasak kita.Makanan Segera Membahayakan Kesihatan Sedikit Renungan Tahukah anda kebanyakan restoren mengandungi trans-fat?? Trans-fat menyumbang kepada kegemukan/obesity malah boleh menyumbatkan saluran darah yang boleh menyebabkan sakit jantung. biarpun jantung manusia hanya sebesar segenggam tangan orang dewasa. Jantung manusia berdenyut 70 kali setiap minit atau 140. Beliau berkata. Semua gejala ini mungkin tidak disedari namun bukan bermakna ia berlaku secara . Ia juga menambahkan paras kolestrol tidak baik (bad LDL) yang menjadi punca kepada pelbagai kecelaruan kesihatan termasuk serangan sakit jantung dan kanser. Walaupun usaha dilakukan untuk mengurangkan penggunaan minyak yang lebih sihat (sudah tentu lebih mahal!!!) tetapi mereka masih tidak dapat membuang minyak hydrogenated kononnya tiada pilihan. ia organ terpenting dan sentiasa bekerja keras sepanjang masa bagi mengepam darah untuk disalurkan ke seluruh tubuh malah jika fungsinya terganggu keseluruhan sistem badan akan terjejas. Prof Madya Haizal Haron Kamar. Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).biasakan dengan masakan yang kurang berminyak!! DIANGGARKAN setiap tahun satu pertiga penduduk dunia atau kira-kira 17 juta orang mati berikutan masalah jantung. McDonald dan sewaktu dengannya menggunakan minyak yang adalah pemangkin utama selain faktor salasilah keluarga yang mempunyai penyakit jantung.000 kali sehari.

Bagi penyakit jantung.tiba-tiba. bermakna jantung terpaksa bekerja lebih kuat untuk mengepam darah ke seluruh badan dan ini bermakna jantung yang bekerja daripada sepatutnya akan menyebabkan kegagalan jantung. terdapat dua faktor risiko iaitu aspek yang boleh dikawal manakala faktor lain adalah yang tidak boleh diubah iaitu jantina. Setiap perubahan mendadak berkaitan tugasan jantung boleh memberi reaksi kepadanya. Beliau berkata. Katanya. usia. jika tekanan darah naik. Justeru. Sebagai contoh. ciri umum yang mudah dikenal pasti bagi menilai tahap kesihatan jantung individu ialah mudah lesu. bangsa dan sejarah keluarga. Walaupun ramai beranggapan penyakit ini tiada simptom. Biar apa jua alasan. pembekuan menyekat pengaliran darah seterusnya mengakibatkan serangan jantung (jika berlaku pada salur darah ke jantung) atau strok (jika saluran darah ke otak terhalang). walaupun setiap individu berpotensi menghadapi masalah ini. Jika individu mempunyai tanda begini khususnya perokok. Bagi faktor jantina. individu terbabit masih perlu mengutamakan kesihatan kerana ia mungkin petanda awal penyakit lain. atherotrombosis adalah penyebab kematian utama di negara ini dengan statistik sebanyak 28 peratus kematian yang dilihat lebih tinggi berbanding kanser atau penyakit berjangkit lain. aktiviti semakin terhad serta buku lali membengkak. perubahan tekanan darah harus diawasi. serangan jantung. katanya kematian disebabkan penyakit ini lebih tinggi berbanding kanser dan wanita juga perlu berwaspada. Mengenai atherotrombosis atau darah membeku di atas plak iaitu lapisan lemak di dinding salur darah yang pecah. situasi berkenaan masih boleh diubah. belum terlewat jika mereka terus mengamalkan gaya hidup sihat. Haizal berkata. penyakit jantung adalah pembunuh utama penduduk di negara ini dan jumlah pesakit tidak pernah berkurangan sejak dua dekad lalu. Pada masa sama masih ramai membuat tanggapan diri terhindar dari penyakit itu dengan alasan ibu bapa mereka bukan pesakit jantung. sindrom koronari akut dan kerosakan pembuluh darah. Malah. Biarpun jika selepas pemeriksaan ia bukan disebabkan jantung bermasalah. usia. Masalah lain berkaitan jantung adalah strok iskemia (aliran darah yang tidak mencukupi ke otak). sebaliknya penyakit jantung. barah bukan lagi pembunuh utama. dada terasa sesak hingga menghadapi kesukaran bernafas. lelaki berumur melebihi 45 tahun atau wanita berumur melebihi 55 tahun yang mempunyai sejarah keluarga diserang sakit jantung mempunyai potensi besar. Haizal berkata. katanya. Begitupun. Sebarang masalah kesihatan perlu dirujuk kepada mereka yang arif. kesedaran dan tahap kesihatan perlu ditingkatkan. katanya. jika melihat semula statistik. bangsa dan genetik. mereka perlu segera mendapatkan pemeriksaan. .

* Mempunyai keraguan terhadap status kesihatan diri sendiri. * Mengalami masalah berat badan berlebihan (tujuh kilogram dan lebih berbanding berat badan unggul). Sambil beribadah. serangan jantung tidak mengenal usia. soal pemakanan dan aktiviti riadah tidak boleh dipandang ringan. katanya. * Ada sejarah keluarga yang menghidap sakit jantung. pola pemakanan tidak seimbang serta merokok. Sering juga dikejutkan dengan kematian pada usia muda. kekurangan aktiviti fizikal atau bersenam. Setiap individu pula harus mempunyai tahap kesedaran sendiri dengan bertemu doktor. paras kolesterol tinggi. kita dapat mengurangkan lemak atau kolesterol berlebihan yang memudaratkan kesihatan. Faktor genetik harus diberi perhatian. * Tidak pernah bersenam atau tidak bersenam secara tetap. . Fakta: Individu yang harus segera dapatkan pemeriksaan doktor * Lelaki berumur 35 tahun ke atas dan perempuan berumur melebihi40 tahun. Kaedah pencegahan terbaik ialah mengurangkan berat badan berlebihan melalui amalan pemakanan seimbang dan senaman konsisten. Tempoh menjalani ibadah berpuasa ini juga boleh digunakan untuk kembali semula ke bentuk badan yang menyihatkan. menghadapi masalah berat badan berlebihan dan obesiti. Perlu diingat. Walau apa pun alasan. tekanan darah tinggi.Antara faktor yang mampu dikawal sendiri oleh individu pula ialah tahap kencing manis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful