P. 1
Punca Penyakit Kronik Langkah

Punca Penyakit Kronik Langkah

|Views: 102|Likes:
Published by janewawa93

More info:

Published by: janewawa93 on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/27/2012

pdf

text

original

Makanan segera antara punca penyakit kronik 30 Oktober 2007 CARA hidup masyarakat yang semakin gemar makan

makanan segera dan bergoreng di restoran-restoran dikenal pasti sebagai antara punca penyakit kronik semakin menjadi-jadi di kalangan penduduk Malaysia sejak kebelakangan ini. Jika dahulu penyakit jantung, diabetes dan darah tinggi dikaitkan sebagai penyakit orang kaya kerana kemampuan mereka untuk bermewah dengan makanan tetapi hari ini anggapan itu tidak boleh dipakai sepenuhnya. Pemakanan yang berlebihan daripada keperluan dan pengambilan makanan suplemen yang tidak betul juga antara penyumbang kepada penyakit-penyakit tersebut. Semua lapisan masyarakat, tidak mengenal usia, bangsa, kaya atau miskin turut menghidap penyakit-penyakit kronik itu hari ini. Sementara itu jumlah penghidapnya kian meningkat terutama penyakit jantung koronari yang menjadi punca kematian nombor satu di Malaysia. Corak pemakanan yang tidak seimbang, pekerjaan tanpa banyak pergerakan dan faktor keturunan turut menjadi penyumbang kepada penyakit-penyakit kronik yang boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat dan dikawal. Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia Dr. Tee E. Siong tidak menyangkal bahawa latar belakang genetik dan keturunan seseorang turut memainkan peranan menyumbang kepada penyakit-penyakit kronik itu. Namun demikian katanya, punca utama

kepada penyakit tersebut masih banyak ditentukan oleh corak pemakanan dan diet yang salah, tidak seimbang serta melakukan pekerjaan yang tidak memerlukan banyak pergerakan dan tenaga. Kita tidak boleh menyalahkan keturunan kedua-dua orang tua kita kerana memiliki baka penyakit-penyakit tersebut, sebaliknya kita sendiri yang patut dipersalahkan kerana mengamalkan cara hidup yang kurang sihat, jelasnya ketika dihubungi Utusan Malaysia menerusi e-mel di sini. Dr. Tee yang berada di Amerika Syarikat ketika dihubungi berkata, adalah tidak tepat sekiranya pengamal makanan sayur-sayuran (vegetarian) menganggap bahawa mereka tidak boleh menghidap penyakit jantung koronari misalnya. Menurutnya, dengan hanya tidak memakan daging yang mengandungi kolesterol tidak akan melindungi seseorang daripada menghidap penyakit jantung koronari. Katanya, pengambilan tenaga daripada lemak dan karbohidrat serta komponen lain dalam diet seperti serat dan sumber garam merupakan faktor penting untuk mengekalkan kesihatan. Adalah diingatkan bahawa kolesterol yang menyumbat arteri disumbangkan oleh badan seseorang itu dan bukan berpunca daripada makanan semata-mata. Dr. Tee menambah, penyakit-penyakit kronik itu boleh dielakkan kerana tahap kesihatan seseorang itu ditentukan oleh mereka sendiri. Rakyat Malaysia perlu peka dengan kehadiran dan bahayanya penyakit-penyakit tersebut jika tidak dikawal dan mengambil langkah-langkah positif lebih awal bagi mengelak risiko untuk menghidapnya, jelasnya.

penduduk yang begitu peka memulihara kesihatan menerusi corak pemakanan bagaimanapun telah Oleh NORILA DAUD (WARTAWAN UTUSAN) mengurangkan makan nasi. lemak dan kalori. Dr. penyakit-penyakit kronik yang berpunca daripada pemakanan dan diet yang tidak betul termasuk obesiti. Sementara itu katanya. darah tinggi. Jelasnya.Sementara itu katanya. menambah pengambilan lemak dan minyak. daging/ ikan dan telur. karbohidrat yang halus. diabetes. Tee menjelaskan. . Penduduk juga katanya. semakin banyak keluarga gemar makan di luar rumah dan makan makanan bergoreng. walaupun sejak 40 tahun lalu penduduk Malaysia telah banyak mengubah corak pemakanan dan diet namun penyakitpenyakit kronik tetap dihidapi kerana sesetengahnya masih menggemari makanan yang senang dibeli dari restoranrestoran dan warung tanpa melakukan aktiviti secukupnya untuk membakar lemak. jantung koronari dan beberapa jenis barah semakin meningkat di Malaysia. suka mengambil makanan yang lebih daripada diperlukan dan mengambil suplemen nutrien yang tidak betul. tidak menambah pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. Penduduk Malaysia juga katanya turut menambah peratusan tenaga menerusi pemakanan lemak dan menambah sumber protein daripada binatang.

Meskipun begitu membuang lemak trans tidak bermakna makanan goring segera akan menyihatkan kerana ia masih mengandungi acrilamid (acrylamides) suatu bahan kimia beracun yang terhasil semasa masakan high heat yang boleh menyebabkan pelbagai jenis kanser. Beliau berkata. Jantung manusia berdenyut 70 kali setiap minit atau 140. Prof Madya Haizal Haron Kamar. ia organ terpenting dan sentiasa bekerja keras sepanjang masa bagi mengepam darah untuk disalurkan ke seluruh tubuh malah jika fungsinya terganggu keseluruhan sistem badan akan terjejas. biarpun jantung manusia hanya sebesar segenggam tangan orang dewasa.. McDonald dan sewaktu dengannya menggunakan minyak yang adalah pemangkin utama selain faktor salasilah keluarga yang mempunyai penyakit jantung. Ia juga menambahkan paras kolestrol tidak baik (bad LDL) yang menjadi punca kepada pelbagai kecelaruan kesihatan termasuk serangan sakit jantung dan kanser. Walaupun usaha dilakukan untuk mengurangkan penggunaan minyak yang lebih sihat (sudah tentu lebih mahal!!!) tetapi mereka masih tidak dapat membuang minyak hydrogenated kononnya tiada pilihan. berkata statistik menggerunkan itu secara tidak langsung menunjukkan setiap individu berpotensi menghidap penyakit ini tetapi masih belum terlewat untuk mengambil langkah pencegahan.Makanan Segera Membahayakan Kesihatan Sedikit Renungan Tahukah anda kebanyakan restoren mengandungi trans-fat?? Trans-fat menyumbang kepada kegemukan/obesity malah boleh menyumbatkan saluran darah yang boleh menyebabkan sakit jantung.000 kali sehari. Gaya hidup tidak sihat termasuk corak pemakanan tinggi kolesterol dan kurang bersenam makanan segera melalui kaedah penggorengan (fry atau deep fry) macam KFC. Antara penyakit jantung adalah kardiovaskular merujuk masalah jantung dan saluran darah apabila kedua-duanya gagal berfungsi dengan baik. Jantung koronari pula berlaku apabila saluran yang membekalkan darah ke jantung dan otak (arteri) tersumbat atau rosak. Jadi bagaimana dengan goring pisang yang menggunakan minyak yang diguna berulangkali lebih dari tiga kali (sudah tentu!!) yang menjadi kegemaran abuyya dan juga anda?? Marilah kita mengubah cara memasak kita. Kepentingan jantung tidak boleh diambil mudah. Semua gejala ini mungkin tidak disedari namun bukan bermakna ia berlaku secara . Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).biasakan dengan masakan yang kurang berminyak!! DIANGGARKAN setiap tahun satu pertiga penduduk dunia atau kira-kira 17 juta orang mati berikutan masalah jantung.

Bagi faktor jantina. katanya. Haizal berkata. . bangsa dan genetik. pembekuan menyekat pengaliran darah seterusnya mengakibatkan serangan jantung (jika berlaku pada salur darah ke jantung) atau strok (jika saluran darah ke otak terhalang). jika tekanan darah naik. dada terasa sesak hingga menghadapi kesukaran bernafas. barah bukan lagi pembunuh utama. Malah. ciri umum yang mudah dikenal pasti bagi menilai tahap kesihatan jantung individu ialah mudah lesu. katanya. jika melihat semula statistik. kesedaran dan tahap kesihatan perlu ditingkatkan. Pada masa sama masih ramai membuat tanggapan diri terhindar dari penyakit itu dengan alasan ibu bapa mereka bukan pesakit jantung. Katanya. terdapat dua faktor risiko iaitu aspek yang boleh dikawal manakala faktor lain adalah yang tidak boleh diubah iaitu jantina. belum terlewat jika mereka terus mengamalkan gaya hidup sihat. bangsa dan sejarah keluarga. individu terbabit masih perlu mengutamakan kesihatan kerana ia mungkin petanda awal penyakit lain. atherotrombosis adalah penyebab kematian utama di negara ini dengan statistik sebanyak 28 peratus kematian yang dilihat lebih tinggi berbanding kanser atau penyakit berjangkit lain. penyakit jantung adalah pembunuh utama penduduk di negara ini dan jumlah pesakit tidak pernah berkurangan sejak dua dekad lalu. sebaliknya penyakit jantung. Sebarang masalah kesihatan perlu dirujuk kepada mereka yang arif. Haizal berkata. Sebagai contoh. Masalah lain berkaitan jantung adalah strok iskemia (aliran darah yang tidak mencukupi ke otak). walaupun setiap individu berpotensi menghadapi masalah ini. Setiap perubahan mendadak berkaitan tugasan jantung boleh memberi reaksi kepadanya. usia. lelaki berumur melebihi 45 tahun atau wanita berumur melebihi 55 tahun yang mempunyai sejarah keluarga diserang sakit jantung mempunyai potensi besar. Biarpun jika selepas pemeriksaan ia bukan disebabkan jantung bermasalah. Begitupun. Justeru. Walaupun ramai beranggapan penyakit ini tiada simptom. bermakna jantung terpaksa bekerja lebih kuat untuk mengepam darah ke seluruh badan dan ini bermakna jantung yang bekerja daripada sepatutnya akan menyebabkan kegagalan jantung. katanya kematian disebabkan penyakit ini lebih tinggi berbanding kanser dan wanita juga perlu berwaspada. Bagi penyakit jantung. Beliau berkata. Biar apa jua alasan.tiba-tiba. Mengenai atherotrombosis atau darah membeku di atas plak iaitu lapisan lemak di dinding salur darah yang pecah. usia. perubahan tekanan darah harus diawasi. sindrom koronari akut dan kerosakan pembuluh darah. mereka perlu segera mendapatkan pemeriksaan. situasi berkenaan masih boleh diubah. aktiviti semakin terhad serta buku lali membengkak. serangan jantung. Jika individu mempunyai tanda begini khususnya perokok.

tekanan darah tinggi. * Ada sejarah keluarga yang menghidap sakit jantung. * Mempunyai keraguan terhadap status kesihatan diri sendiri. Sambil beribadah. kekurangan aktiviti fizikal atau bersenam. paras kolesterol tinggi. Fakta: Individu yang harus segera dapatkan pemeriksaan doktor * Lelaki berumur 35 tahun ke atas dan perempuan berumur melebihi40 tahun. Walau apa pun alasan. Setiap individu pula harus mempunyai tahap kesedaran sendiri dengan bertemu doktor. .Antara faktor yang mampu dikawal sendiri oleh individu pula ialah tahap kencing manis. pola pemakanan tidak seimbang serta merokok. * Tidak pernah bersenam atau tidak bersenam secara tetap. Tempoh menjalani ibadah berpuasa ini juga boleh digunakan untuk kembali semula ke bentuk badan yang menyihatkan. menghadapi masalah berat badan berlebihan dan obesiti. * Mengalami masalah berat badan berlebihan (tujuh kilogram dan lebih berbanding berat badan unggul). Kaedah pencegahan terbaik ialah mengurangkan berat badan berlebihan melalui amalan pemakanan seimbang dan senaman konsisten. katanya. serangan jantung tidak mengenal usia. soal pemakanan dan aktiviti riadah tidak boleh dipandang ringan. Perlu diingat. kita dapat mengurangkan lemak atau kolesterol berlebihan yang memudaratkan kesihatan. Faktor genetik harus diberi perhatian. Sering juga dikejutkan dengan kematian pada usia muda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->