Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

95 Ms 96 .123 Ms 124 .En Muhammad Khairi (Perak) 4 .126 Ms 126 .7 Ms 8 .115 Ms 116 .60 Ms 61 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .72 Ms 73 .42 Ms 43 .44 Ms 45 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .85 Ms 86 .

Teras II.Sains Pertanian 4. kebersihan . Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5. Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Elektif 2. dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta .Ekonomi Rumah Tangga II. Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah .Kemahiran Teknikal I. Elektrik c. Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b. Pilihan KT . Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a. Pilihan SPN .Perdagangan III. Kerja paip asas f. Tanaman d. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I. Jahitan e.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1. Asas perniagaan 3. Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan . Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu . Pilihan ERT .En Muhammad Khairi (Perak) 5 . Reka bentuk b. Pilihan PD .

segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 3. 6. 2.En Muhammad Khairi (Perak) 6 . Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta . 7.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1. 5. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan . 4.

Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. Kecederaan dan kemalangan II. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8.En Muhammad Khairi (Perak) 7 . Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . 7. Kebakaran 4. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel. 2. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I. Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. 5. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. Kejutan elektrik III. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1. Proses Mereka Bentuk A. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 8 .

membuat lawatan d. menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. melayar internet e.En Muhammad Khairi (Perak) 9 . temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . senarai bahan. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Proses Mereka Bentuk A. lakaran. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. senarai bahan. Objektif iv. lakaran. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta . Latar belakang iii. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. membuat lawatan d. Rujukan vi. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. membaca c. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. melayari internet e. menyiasat b. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. Tajuk ii.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . Lampiran    B. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. Deskripsi projek v.

Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta . sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E.En Muhammad Khairi (Perak) 11 . Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Latar belakang iii. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Deskripsi projek v. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Tajuk ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Rujukan vi. Objektif iv.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. patah atau pecah F. Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Kos produk » berpatutan G. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Sokongan penuh dibelakang 3. Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. 1 2 3 4 5 1.En Muhammad Khairi (Perak) 12 . Rupa bentuk » Menarik C. Fungsi » Berfungsi B. Sokongan menegak di belakang 4. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H. Faktor Reka bentuk A. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. Sokongan di setiap penjuru 5. Produk tanpa sokongan mudah goyang 2.

melayari internet iii. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. Menilai dan memilih idea yang terbaik 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. melalui pembacaan ii. membuat lawatan dan kajian C. Melakar A. Mengenal pasti Masalah B.En Muhammad Khairi (Perak) 13 . Pencetusan Idea A. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta .

iv. vii. iii. i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . ii. vi. viii.En Muhammad Khairi (Perak) 14 . maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta . v.

Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Jenis lukisan lakaran a. pandangan sisi dan pandangan hadapan. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b. LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c.En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik.

Jelutung iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i. Cengal ii.En Muhammad Khairi (Perak) 16 . Kayu Getah ii. Meranti © 2009 Hak cipta .76 mm » Panjang 3 m .6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm . Sepetir iii.6 m Kayu Lembut i.100 mm » Lebar 75 mm . Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm .150 mm » Panjang 3 m .6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m .38 mm » Lebar 25 mm .38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m .

Meleding II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A.En Muhammad Khairi (Perak) 17 . III. Kecacatan Kayu IV. Berspring IV. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta .

B. Ciri-ciri kayu VI. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta . Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII. Berpusar VI. Merekah X. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX.En Muhammad Khairi (Perak) 18 .

En Muhammad Khairi (Perak) 19 . rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. pintu.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta . perabot.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 20 .

Pita Pengukur A. Kegunaan : Mengukur jarak B. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta . Pembaris Keluli A.En Muhammad Khairi (Perak) 21 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1. Saiz : 30 cm dan 15 cm C. Binaan : Dibuat daripada keluli 2.

Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta . Untuk menguji kerataan 3. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. 2. 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu. B = Bilah Kegunaan : 1. Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Untuk menguji ketepatan 4. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Kegunaan Sesiku L 1. 1. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3.En Muhammad Khairi (Perak) 22 .

Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . papan lapis dan MDF D. papan. Kegunaan : Untuk memotong kayu. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3. Gergaji Puting A.En Muhammad Khairi (Perak) 23 . Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C.

En Muhammad Khairi (Perak) 24 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .

En Muhammad Khairi (Perak) 26 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .

Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 27 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.

En Muhammad Khairi (Perak) 28 . Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C.

MESIN GERUDI LANTAI i. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 29 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A.

Pakai pakaian yang sesuai 4. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1.En Muhammad Khairi (Perak) 30 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Motor = Memutar bindu 9. Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. Bindu = Memutar mata gerudi 4.

Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B.En Muhammad Khairi (Perak) 31 . Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta . Suis = menghidup dan mematikan motor 3.

En Muhammad Khairi (Perak) 32 . Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata.

Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Murah E. Mempunyai kepala benam III. Paku A. Paku Kepala rata 1.En Muhammad Khairi (Perak) 33 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Paku Panel ii. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Jenis I. Kelebihan : Senang digunakan. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Payung i. Keburukan Sukar ditanggalkan. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Paku Panel i. Paku Kepala Rata i.

Skru A. Glu PVA i. Skru Kepala Benam C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza.En Muhammad Khairi (Perak) 34 . Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Skru Alur Philips III. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta . Skru Kepala Bulat IV. Kebaikan skru : I. Skru Alur Rata/Biasa II. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1. Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta . Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2.En Muhammad Khairi (Perak) 35 .

Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta . Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6. lebar dan tebal 5. Menanda ukuran panjang.En Muhammad Khairi (Perak) 36 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Proses Menanda Menanda panjang 4. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki.

Tanggam Temu A. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. Tanggam Lekap Palang ii. Tanggam Lekap T iii.En Muhammad Khairi (Perak) 37 . Memaku  Gunakan paku yang sesuai .Tanggam Temu iv.

En Muhammad Khairi (Perak) 38 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D. gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta . Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .

Syelek IV. Bahan kemasan A. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cat Alas I. Spirit 1. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kelebihan :  Permukaan berkilau.En Muhammad Khairi (Perak) 39 . Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Tepung Penyumbat III. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Cat Licau I. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Cat semburan I. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Tepung Penyumbat I. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Cat Semburan V.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II.

Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 40 . Pelekat (Fomika dan stiker) I. Tona kayu I. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Lekar I. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E. Syelek I. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. Alatan kemasan . I. Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. . D. Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. 00) B.2. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. .1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 41 . A. Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. .

En Muhammad Khairi (Perak) 42 . © 2009 Hak cipta .  Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil. berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.

En Muhammad Khairi (Perak) 43 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 44 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN.

SUMBER ELEKTRIK i. Sel Kering ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad). Sel Basah iii.En Muhammad Khairi (Perak) 45 . Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta .

Lain-lain seperti: i. Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3.0 volt Dua sel kering disambung siri 3.contoh sel kering dan sel basah 2. Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4. alatan permainan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 46 . Melalui proses tindak balas kimia .contoh dinamo basikal dan janakuasa 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1. Sel kering menghasilkan voltan 1. jam loceng. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan .seperti lampu picit. tindakan haba Sel Kering 1. kuasa solar ii. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah .5 volt 2.

2. kereta. 3. Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6.En Muhammad Khairi (Perak) 47 . D = Batang karbon . B = Bekas zink .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif . C = elektrolit . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. E = Punca negatif Sel Basah 1.0 volt. lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . 4.

E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1. B= Terminal positif .En Muhammad Khairi (Perak) 48 . Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3. C = Penyelang .12 volt 2. D = Plat negatif (plumbum) .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) . Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta .

Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . B = Magnet kekal . D = gegelung dawai . E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1.En Muhammad Khairi (Perak) 49 . 4. C = Teras besi. 2. 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar .

Untuk menghasilkan : i.Kipas angin. seterika.Radio. siren. Radio 1. buzzer. LED ii.lampu pendafluor. Pengisar ii.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . Lampu Pendafluor iii. TV iv. haba  Contoh . cerek. komputer © 2009 Hak cipta . pengisar. isyarat elektronik  Contoh . bunyi  Contoh . ketuhar iv. cahaya  Contoh .kalkulator. motor elektrik v. lampu pijar.Pengering rambut.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i. gerakan  Contoh . pembakar roti. Sterika v. loceng iii. pad permainan.

Wayar kuprum beranemal i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3. neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . Kabel teras tiga i. Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii. Untuk membuat sambungan ke punca hidup. Digunakan dalam bidang elektronik ii. Teras kembar i. II = Wayar teras tunggal .En Muhammad Khairi (Perak) 51 . Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. III = Wayar teras kembar . Teras tunggal i. IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4.

Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. dan E ii. Plag 2 pin i. Kedudukan tamatan L. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . Pencukur 2. Radio .En Muhammad Khairi (Perak) 52 . seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. ketuhar.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1. N. Kabel teras tiga biru. TV. Plag 3 pin i. II = plag 3 pin i. peti sejuk. Pemasangan kod warna yang betul iii. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta . Periuk nasi. Terdapat 2 jenis.

Bahan i. II = Penjalur wayar . Alatan I = Pena Ujian .En Muhammad Khairi (Perak) 53 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1. Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta . III = Pisau lipat 2.

Langkah-langkah i. ii. v. iii. iv.En Muhammad Khairi (Perak) 54 . vi. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.

Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A.En Muhammad Khairi (Perak) 55 . 4. Fius dawai 1. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta . Fius Dawai . 2. 3. Fius katrij .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. Fius katrij iii. Simbol fius ii.digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1.digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2. Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a. 10A. Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. 13A dan 30A 6.

En Muhammad Khairi (Perak) 56 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 57 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 58 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

Ciri-ciri lampu pijar i. Meninggalkan bayang hitam iv.En Muhammad Khairi (Perak) 59 . D. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta . Cahayanya panas iii. Lampu Pendaflour A.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. B. B. Lampu pijar A. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii. C. C. D.

Kelebihan Lampu pendaflour i. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri. Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii. Menjimatkan elektrik iv. Tidak meninggalkan bayang hitam 2. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Cahayanya sejuk iii. Bahagian lampu pijar i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Bahagian Lampu pendarflour i. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Cok = membekalkan voltan tinggi iv. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . menghasilkan cahaya ultra ungu ii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A. Sumber (sel kering) ii. Beban (mentol) iii. Pengawal (suis) iv. Litar Elektrik 1. Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Punca positif (wayar mereh) v.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b. Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta . Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Arus dan Rintangan I. Voltan. Definisi . Arus dan Rintangan 1. Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a.En Muhammad Khairi (Perak) 65 . Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d. Hukum Ohm 0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan.

Meter elektrik . rintangan = 4 ohm.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III.En Muhammad Khairi (Perak) 66 . Meter volt arus terus b. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a. C. Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta . cari arus = (?) dalam litar di bawah.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D.En Muhammad Khairi (Perak) 67 . Meter volt arus ulang-alik I. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta . Meter volt arus terus ii. Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan.

ii. voltan arus terus. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan. i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . iii.En Muhammad Khairi (Perak) 68 . voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta .

Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Peti Agihan Berfius iv.En Muhammad Khairi (Perak) 69 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2. Suis Utama ii. E. Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv. Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Soket dan suis © 2009 Hak cipta . Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi.

terdapat dua jenis meter . Meter analog a. Fius Perkhidmatan  Fungsi .untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis . a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ .En Muhammad Khairi (Perak) 70 .menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi . e. © 2009 Hak cipta .untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi . b. f. Meter digital Meter kWJ jenis diigital c. Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Meter Kwj iv. Suis utama v. Fius Perkhidmatan ii. Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta . Penyambung Neutral iii. PLCB vi.En Muhammad Khairi (Perak) 71 .

Kuasa Elektrik 0.En Muhammad Khairi (Perak) 72 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F. Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta . Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2. Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1.

Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 73 . Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3. Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5. ALATAN JAHITAN 1.

menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama. MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv.En Muhammad Khairi (Perak) 74 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Jenis dan fungsi mesin jahit i. Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular. menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii. Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 75 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .

vi. v. Tiang penggulung benang 8. Gigi Penolak 7.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. ii. Pelaras mata jahitan . Spring Pemegang 5.En Muhammad Khairi (Perak) 76 . Tuas penekan 4. iv. Tiang Benang 3. Roda Imbang 2. Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta . Bahagian mesin jahit 1. i. iii. Jarum Benang 6.

Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Persediaan sebelum menjahit mesin .En Muhammad Khairi (Perak) 77 . Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Menyediakan benang atas i. Sediakan jarum mesin iii. Letakkan buku benang pada tiang benang ii. Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.En Muhammad Khairi (Perak) 78 . Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .

Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b. Melaraskan jahitan . Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3. Keluarkan benang bawah a. Gulung benang dalam gelendung 2.En Muhammad Khairi (Perak) 79 . Semasa menjahit © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. 4.

Selepas menjahit . Naikkan tuas angkat c. d. c. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5. PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . a. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C. b. Tarik fabrik ke belakang d. Hentikan putaran roda imbang a. Naikkan jarum mesin b.En Muhammad Khairi (Perak) 80 .

Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i. Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 81 . Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2.

tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta . Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul .En Muhammad Khairi (Perak) 82 . tumpul b. Ketatkan semula pemegang jarum 3. patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2.Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar .Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci . i. Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Jahitan bermasalah . keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3. Jarum perlu digantikan sekiranya a.

2. 4. Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i.En Muhammad Khairi (Perak) 83 . iii. Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta . 3. ii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1.En Muhammad Khairi (Perak) 84 . Insang Pari © 2009 Hak cipta . Jahit Silang Pangkah 3. Jahitan Kia 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

memelihara spesis tanaman c. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. mendapat keuntungan hasil jualan 2. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a. memelihara alam sekitar d. Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b.En Muhammad Khairi (Perak) 88 . Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . Baja kimia II. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b.

bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu. 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta . Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1.En Muhammad Khairi (Perak) 89 . ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam.

2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2. Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Bahagian batang sederhana keras III. Bahagian batang lembut 1. Bahan organik III. Tanah loam II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam. Bahagian batang keras II.En Muhammad Khairi (Perak) 90 . Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta . Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I.

Bunga kertas IV. Bunga raya. bunga ros dan bunga kertas  I.Alamanda kuning.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2. Jenis tanaman keratan batang o Batang keras . Bunga ra II.En Muhammad Khairi (Perak) 91 . Bunga ros © 2009 Hak cipta . Bunga Alamanda kuning III. Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i. tapak semaian dan ii. Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta . Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1.En Muhammad Khairi (Perak) 92 .

Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.En Muhammad Khairi (Perak) 93 . Pagi dan petang © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Posforus. Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4. kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 94 .

Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga.En Muhammad Khairi (Perak) 95 . siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5. Siput III. Belalang II. Kumbang © 2009 Hak cipta .

untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 96 .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .

memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .untuk memegang objek silinder.untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 97 .

En Muhammad Khairi (Perak) 98 .untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .

untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 99 .untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .

En Muhammad Khairi (Perak) 100 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

En Muhammad Khairi (Perak) 104 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta . Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4. Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta . Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6.En Muhammad Khairi (Perak) 105 . Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5.

En Muhammad Khairi (Perak) 106 . E = paip BG 20. I = soket penjodoh. B = soket sama. dan J = palam © 2009 Hak cipta . H = paip BG 20 . Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili. C = puting heksagon.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. G = paip BG 13 . D = siku 90. F = T pengecil.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1.adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering .En Muhammad Khairi (Perak) 107 . Glu PVC . .digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta . Pita PTFE .Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.

mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2. Pili bertiang 1. Pili bertiang . Bahagian © 2009 Hak cipta . Kegunaan .mempunyai alur masuk menegak b. Pili berbibir .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I.mempunyai alur masuk melintang 3.En Muhammad Khairi (Perak) 108 . Pili berbibir II. Jenis a.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4.En Muhammad Khairi (Perak) 109 . Penyelenggaraan i. Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii. Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta .

Jenis Sinki dan Perangkap i.Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 110 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1.Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i. Menggunakan pelocok . Perangkap 'P' ii. Membuka dan mencuci bahagian kedap . Perangkap 'S' iii. Perangkap botol 3. Membersihkan perangkap . Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2.

Perangkap botol © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 111 . Perangkap 'P' III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4. I. Perangkap 'S' II.

H = tab sinki cuci tangan . E = kunci paip . F = tangki simpanan air . J = paip agihan © 2009 Hak cipta . I = sinki dapur . D = paip perkhidmatan. Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan .En Muhammad Khairi (Perak) 112 . Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. Sitem bekalan terus b. Sistem bekalan tidak terus 2. C = paip perkhidmatan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1. G = tab mandian dan tandas. B = meter air .

Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta . Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1.En Muhammad Khairi (Perak) 113 .untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2.

Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2. Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 114 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1.

Jenis tangki simbah a. Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Tangki simbah aras rendah ii.En Muhammad Khairi (Perak) 115 . Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta . Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b.

mengeratkan hubingan antara kaum. Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif. tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan. pakaian c. inovatif. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b. makanan b. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c.En Muhammad Khairi (Perak) 116 . Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A. manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a.bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. bangsa dan negara © 2009 Hak cipta . pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana .

 Runcit besar-besaran i. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim. Kedai sejaras  Contoh : KFC. Giant. 7-Eleven a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C.En Muhammad Khairi (Perak) 117 . ii. Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan. Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting. penjual ikan dan sayur ii.Mc Donald iv. Penjual kuih-muih iii. Tasco iii. Jenis Perniagaan 1. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta . Perniagaan Tempatan . Gedung serbanika  Contoh : D-Lima. Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot. Pasar raya  Contoh : The Store. Fajar.

Kulit binatang . Perkembangan Perniagaan 0. Mudah dikenal c. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah .Kulit siput. Sukar menentukan nilai ii. Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan. Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang . Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv.Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah . Mudah dibawa d. minyak kelapa dan kayu balak b. Mudah disimpan © 2009 Hak cipta . Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Contoh : Anak panah . Perniagaan Antarabangsa . tahan lama b. Diterima umum a.En Muhammad Khairi (Perak) 118 . bijirin dan daging lembu a. Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i. Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik. Sukar membahagikan barang iii. menyimpan nilai a.

Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 119 . Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e. Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet . Perniagaan Masa Kini . f.e dagang I.

penggunaan internet lebih meluas 3.Seorang Pemilik .tidak terhad e. liabiliti . Rashid © 2009 Hak cipta . Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. Pengurusan . lebih memudahkan pengguna 2. Pendaftaran .diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c.tunggal a.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1. Milikan Tunggal . Kedai Kopi Abd.diperolehi sepenuhnya d.En Muhammad Khairi (Perak) 120 . urusniaga tanpa menggunakan wang E.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2. Pemilik . Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise. Kuntungan .

bhd.dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a. Keuntungan .diurus oleh Lembaga pengarah c.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.terhad e. Liabiti . Pemilik .En Muhammad Khairi (Perak) 121 .Dua atau lebih dariada seorang pemilik . Pemilik . Perkongsian .dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d.diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c. 4. Pendaftaran .dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a. Pengurusan . Pengurusan . Contoh : Poliklinik Dr. Pemilik .Bhd.dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham . Keuntungan . Azhar dan rakan-rakan 3. Syarikat Berhad .dibahagikan dalam bentuk dividen d. . Liabiliti . Keuntungan . Pendaftaran . Sendirian Berhad . Koperasi .terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad. Pendaftaran . Jabatan Pembangunan Koperasi b. . Contoh : Syarikat Master Piano snd. Syarikat Taiping Sekuriti berhad. Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta . Pendaftaran . Liabiti . Syarikat Tenaga Nasional Berhad.dibahagikan dalam bentuk dividen d.tidak terhad e. Syarikat Genting Berhad 5.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Keuntungan .dua hingga 20 orang pemilik a. Liabiliti . Pemilik . Bhd.terhad e.Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi.dibahagikan dalam bentuk dividen d.diurus oleh lembaga pengarah c.Sdn.diurus oleh orang yang dilantik c.dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Pengurusan .Dimiliki oleh sekumpulan orang . Contoh : Syarikat Telekom Berhad.Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran . Pengurusan .

F.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta . Musyarakah .perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam. Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran. Faktor mempengaruhi perniagaan 0.En Muhammad Khairi (Perak) 122 . Mudharabah . Murabahah . Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1. 2.perniagaan tunggal 7.perniagaan perkongsian 8. Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan. Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya. Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu. Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4. Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan. Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank. 5. Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7.En Muhammad Khairi (Perak) 123 . Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan. © 2009 Hak cipta .  Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6.

Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. kuantiti dan harga ii. 12. 5. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10. Lebih terjamin keselamatan dokumen 5. 9. 7. 8. 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. butiran barangan atau perkhidmatan. Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. 4. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. Jenis-Jenis Dokumen i. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4. 11. Cara Menyimpan Dokumen i. Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. Kepentingan Dokumen Perniagaan i.En Muhammad Khairi (Perak) 124 . © 2009 Hak cipta . 3. Kepentingan Menyimpan Dokumen i. Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii. Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii. Jenis barangan b. Harga barang d.En Muhammad Khairi (Perak) 125 . Harga barangan dan syarat pembayaran c. viii. Jenama barangan c. vii. Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e. iii. ix. Syarat serahan dan pembayaran d. v. Gambar barangan dalam warna b. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . iv. vi. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a.

Maklumat Penting Dalam Dokumen i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x. xi. Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan . xiii.kuantiti .En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta . Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. xii. harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7. Mengenal pasti maklumat penting ii.

..... Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan. Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami...En Muhammad Khairi (Perak) 127 ..... Jln Sentosa 2... terima kasih.... Yang benar... (Ahmad Ali b....Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455..... Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta ........ Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.....

30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian.En Muhammad Khairi (Perak) 128 .20 RM0. terima kasih.50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01. © 2009 Hak cipta .00 RM0.

.... (Ahmad Ali b.. Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan...00 RM0..00 RM020.En Muhammad Khairi (Perak) 129 ...... terima kasih...20 JUMLAH Sekian... Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100....... Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455... Yang benar. Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No.00 © 2009 Hak cipta ... Jln Sentosa 2. .......00 RM120..

.....Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455....... Selangor 2 Feb 2008 Tuan. No... Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta .. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1..... Yang benar...... Bandar baru Sepang 21020 Sepang. Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik....... . (Suhardi b...20 Sekian.. terima kasih..En Muhammad Khairi (Perak) 130 .00 RM0. Jln Sentosa 2...

00 RM120.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta .00 RM0. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1. Bandar baru Sepang 21020 Sepang. Jln Sentosa 2. Selangor 2 Feb 2008 No.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.00 RM020.20 Jumlah bersih Jumlah RM100.En Muhammad Khairi (Perak) 131 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 132 .