Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

95 Ms 96 .115 Ms 116 .72 Ms 73 .123 Ms 124 .60 Ms 61 .42 Ms 43 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .7 Ms 8 .44 Ms 45 .En Muhammad Khairi (Perak) 4 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .126 Ms 126 .85 Ms 86 .

Sains Pertanian 4.Kemahiran Teknikal I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1. Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5.Perdagangan III. Elektrik c. Pilihan PD . Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b. Asas perniagaan 3. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I. Reka bentuk b. Elektif 2. Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu . Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a.En Muhammad Khairi (Perak) 5 . Teras II. Pilihan SPN . dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta . Tanaman d.Ekonomi Rumah Tangga II. Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan . Pilihan KT . kebersihan . Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah . Kerja paip asas f. Jahitan e. Pilihan ERT .

2. 7. 6. segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 3. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan .En Muhammad Khairi (Perak) 6 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta . 4. 5.

Kejutan elektrik III. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6. Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . 5. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan.En Muhammad Khairi (Perak) 7 . 2. 7. Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. Kebakaran 4. Kecederaan dan kemalangan II. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai.

En Muhammad Khairi (Perak) 8 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta . Proses Mereka Bentuk A.

 Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c. menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta . Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. senarai bahan. Proses Mereka Bentuk A. melayar internet e. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. membuat lawatan d. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . lakaran.En Muhammad Khairi (Perak) 9 .

Lampiran    B. Tajuk ii. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta .  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. membuat lawatan d. menyiasat b. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Latar belakang iii. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. senarai bahan. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. melayari internet e. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. membaca c.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Rujukan vi. lakaran.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Deskripsi projek v. Objektif iv.

Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Objektif iv. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . Tajuk ii. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Rujukan vi. Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta . Latar belakang iii. Deskripsi projek v. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E.En Muhammad Khairi (Perak) 11 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Sokongan penuh dibelakang 3. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. 1 2 3 4 5 1. Fungsi » Berfungsi B. Sokongan menegak di belakang 4. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Faktor Reka bentuk A. Rupa bentuk » Menarik C. Kos produk » berpatutan G. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H. Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. patah atau pecah F.En Muhammad Khairi (Perak) 12 . Produk tanpa sokongan mudah goyang 2. Sokongan di setiap penjuru 5.

Mengenal pasti Masalah B. membuat lawatan dan kajian C. melalui pembacaan ii. melayari internet iii. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. Menilai dan memilih idea yang terbaik 4.En Muhammad Khairi (Perak) 13 . Pencetusan Idea A. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta . Melakar A.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.

v.En Muhammad Khairi (Perak) 14 . ii. vi. vii. viii. maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta . iv. i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . iii.

Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c.En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b. LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik. Jenis lukisan lakaran a. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . pandangan sisi dan pandangan hadapan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi.

Meranti © 2009 Hak cipta .76 mm » Panjang 3 m .En Muhammad Khairi (Perak) 16 . Kayu Getah ii.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m . Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm . Cengal ii.6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m .100 mm » Lebar 75 mm .6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i.6 m Kayu Lembut i. Sepetir iii.4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm . Jelutung iii.150 mm » Panjang 3 m .38 mm » Lebar 25 mm .

Kecacatan Kayu IV. III.En Muhammad Khairi (Perak) 17 . Berspring IV.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A. Meleding II. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta .

Merekah X. Ciri-ciri kayu VI. Berpusar VI.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX.En Muhammad Khairi (Perak) 18 . B. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta . Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII.

En Muhammad Khairi (Perak) 19 . Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. perabot. rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. pintu.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 20 .

Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Pita Pengukur A. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta . Pembaris Keluli A. Kegunaan : Mengukur jarak B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1. Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Saiz : 30 cm dan 15 cm C.En Muhammad Khairi (Perak) 21 .

Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Kegunaan Sesiku L 1. Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu. B = Bilah Kegunaan : 1. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2. 1. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3. Untuk menguji kerataan 3. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. Untuk menguji ketepatan 4. Badan dibuat daripada kayu atau logam.En Muhammad Khairi (Perak) 22 . 2. 3.

Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . Gergaji Puting A. Kegunaan : Untuk memotong kayu. papan. papan lapis dan MDF D. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3.En Muhammad Khairi (Perak) 23 . Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 24 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 26 .

Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 27 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C.En Muhammad Khairi (Perak) 28 . Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.

MESIN GERUDI LANTAI i. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A.En Muhammad Khairi (Perak) 29 .

Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii. Pakai pakaian yang sesuai 4. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Bindu = Memutar mata gerudi 4. Motor = Memutar bindu 9. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.En Muhammad Khairi (Perak) 30 . Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1. Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3.

Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4.En Muhammad Khairi (Perak) 31 . Suis = menghidup dan mematikan motor 3. Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta . MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata.En Muhammad Khairi (Perak) 32 . Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .

Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Kelebihan : Senang digunakan. Paku Panel i. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Paku Kepala Rata i. Paku A. Paku Kepala rata 1. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii.En Muhammad Khairi (Perak) 33 . Jenis I. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Paku Payung i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Paku Panel ii. Keburukan Sukar ditanggalkan. Mempunyai kepala benam III. Murah E.

kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Skru Kepala Bulat IV. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta . Glu PVA i. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Skru Alur Philips III.En Muhammad Khairi (Perak) 34 . Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Skru A. Kebaikan skru : I. Skru Alur Rata/Biasa II. Skru Kepala Benam C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B.

En Muhammad Khairi (Perak) 35 . Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1. Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2.

Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta . Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. lebar dan tebal 5. Menanda ukuran panjang. Proses Menanda Menanda panjang 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.En Muhammad Khairi (Perak) 36 . Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6.

Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Tanggam Lekap T iii.Tanggam Temu iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Memaku  Gunakan paku yang sesuai . Tanggam Lekap Palang ii. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.En Muhammad Khairi (Perak) 37 . Tanggam Temu A.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D.En Muhammad Khairi (Perak) 38 . gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta . Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .

Cat Semburan V. Syelek IV. Cat Licau I.En Muhammad Khairi (Perak) 39 . Spirit 1. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Cat semburan I. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Cat Alas I. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Tepung Penyumbat I. Tepung Penyumbat III. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Bahan kemasan A. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Kelebihan :  Permukaan berkilau.

Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Syelek I. Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta . Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Lekar I. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Tona kayu I.En Muhammad Khairi (Perak) 40 . Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3.

Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. 00) B. I. Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. Alatan kemasan . .En Muhammad Khairi (Perak) 41 . . Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. D. A. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta . . Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3.2. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu.

© 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil.  Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus.En Muhammad Khairi (Perak) 42 . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 43 .

Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 44 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). SUMBER ELEKTRIK i.En Muhammad Khairi (Perak) 45 . Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad). Sel Kering ii. Sel Basah iii. Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta .

contoh sel kering dan sel basah 2.5 volt 2. Lain-lain seperti: i. Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3.contoh dinamo basikal dan janakuasa 3. tindakan haba Sel Kering 1.seperti lampu picit. kuasa solar ii. Sel kering menghasilkan voltan 1. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan . Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1.0 volt Dua sel kering disambung siri 3.En Muhammad Khairi (Perak) 46 . alatan permainan © 2009 Hak cipta . Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah . jam loceng. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5. Melalui proses tindak balas kimia .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif . lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . C = elektrolit . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. E = Punca negatif Sel Basah 1. D = Batang karbon .En Muhammad Khairi (Perak) 47 . kereta.0 volt. 2. Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6. 4. 3. B = Bekas zink .

E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1. C = Penyelang .12 volt 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) . Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 48 . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3. Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . B= Terminal positif . D = Plat negatif (plumbum) .

3. E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1. D = gegelung dawai . Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . C = Teras besi. 2. B = Magnet kekal .En Muhammad Khairi (Perak) 49 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar . 4.

buzzer.Kipas angin. loceng iii. cahaya  Contoh .lampu pendafluor.kalkulator. pengisar.Pengering rambut. pembakar roti. bunyi  Contoh . siren. Sterika v. haba  Contoh . Radio 1. Untuk menghasilkan : i. pad permainan.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . seterika. cerek.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i. isyarat elektronik  Contoh . ketuhar iv. gerakan  Contoh . LED ii. Lampu Pendafluor iii. lampu pijar. TV iv. komputer © 2009 Hak cipta . motor elektrik v. Pengisar ii.Radio.

Wayar kuprum beranemal i. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3. Teras tunggal i. neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . Digunakan dalam bidang elektronik ii. Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. Untuk membuat sambungan ke punca hidup. III = Wayar teras kembar . Teras kembar i. IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4. Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii.En Muhammad Khairi (Perak) 51 . Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. II = Wayar teras tunggal .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Kabel teras tiga i.

En Muhammad Khairi (Perak) 52 . Pencukur 2. seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. Radio . Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . Plag 2 pin i. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1. Kedudukan tamatan L. Plag 3 pin i. ketuhar. peti sejuk. Pemasangan kod warna yang betul iii. plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. II = plag 3 pin i. N. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. TV. Kabel teras tiga biru. Terdapat 2 jenis. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. dan E ii. Periuk nasi.

Bahan i. Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta . II = Penjalur wayar . Alatan I = Pena Ujian .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1. III = Pisau lipat 2.En Muhammad Khairi (Perak) 53 .

Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta . iii. v.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. ii.En Muhammad Khairi (Perak) 54 . Langkah-langkah i. iv. vi.

Simbol fius ii. Fius Dawai . 4.En Muhammad Khairi (Perak) 55 .digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1. Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. 13A dan 30A 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. 3. 10A. Fius katrij iii. Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta . Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a. Fius katrij .digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A. 2. Fius dawai 1.

En Muhammad Khairi (Perak) 56 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 57 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 58 .

Ciri-ciri lampu pijar i. Meninggalkan bayang hitam iv. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta . D.En Muhammad Khairi (Perak) 59 . B. B. Lampu Pendaflour A. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. Lampu pijar A. C. D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. C. Cahayanya panas iii. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii.

Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Tidak meninggalkan bayang hitam 2. Bahagian lampu pijar i. Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii. Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Kelebihan Lampu pendaflour i. Menjimatkan elektrik iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Cahayanya sejuk iii. Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . Bahagian Lampu pendarflour i. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. Cok = membekalkan voltan tinggi iv. menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri.

Pengawal (suis) iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A. Punca positif (wayar mereh) v. Sumber (sel kering) ii. Litar Elektrik 1. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta . Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i.En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Beban (mentol) iii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II. Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta . Arus dan Rintangan I. Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Hukum Ohm 0. Voltan. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d. Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. Arus dan Rintangan 1. Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b.En Muhammad Khairi (Perak) 65 . Definisi .

C. cari arus = (?) dalam litar di bawah. Meter volt arus terus b. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta . Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt. rintangan = 4 ohm. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a.En Muhammad Khairi (Perak) 66 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III. Meter elektrik .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan.En Muhammad Khairi (Perak) 67 . Meter volt arus ulang-alik I. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D. Meter volt arus terus ii. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 68 . i. voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . voltan arus terus. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan. iii. ii.

Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii. Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. E. Peti Agihan Berfius iv. Suis Utama ii. Soket dan suis © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 69 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2.

© 2009 Hak cipta . f. Meter analog a. Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d. Fius Perkhidmatan  Fungsi .untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis .En Muhammad Khairi (Perak) 70 .menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ .untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi . Meter digital Meter kWJ jenis diigital c. e. b. a.terdapat dua jenis meter .

PLCB vi. Penyambung Neutral iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta . Fius Perkhidmatan ii.En Muhammad Khairi (Perak) 71 . Meter Kwj iv. Suis utama v.

Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1. Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2. Kuasa Elektrik 0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F.En Muhammad Khairi (Perak) 72 . Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta .

Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2. Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta . Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5.En Muhammad Khairi (Perak) 73 . ALATAN JAHITAN 1.

Jenis dan fungsi mesin jahit i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv. menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii. Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta . Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama. menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular.En Muhammad Khairi (Perak) 74 . MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 75 .

Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta . Pelaras mata jahitan . iv. Tiang penggulung benang 8. vi. v. Bahagian mesin jahit 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Spring Pemegang 5. Tuas penekan 4.En Muhammad Khairi (Perak) 76 . Roda Imbang 2. Jarum Benang 6. Gigi Penolak 7. Tiang Benang 3. ii. i. iii.

Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v. Sediakan jarum mesin iii. Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Letakkan buku benang pada tiang benang ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Menyediakan benang atas i.En Muhammad Khairi (Perak) 77 . Persediaan sebelum menjahit mesin . Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta .

Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 78 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.

Keluarkan benang bawah a.En Muhammad Khairi (Perak) 79 . Melaraskan jahitan . Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3. 4. Gulung benang dalam gelendung 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Semasa menjahit © 2009 Hak cipta . Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b.

Tarik fabrik ke belakang d. a. d.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Naikkan jarum mesin b. Selepas menjahit . PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta . b. c. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C. Hentikan putaran roda imbang a.En Muhammad Khairi (Perak) 80 . Naikkan tuas angkat c.

Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta . Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i.En Muhammad Khairi (Perak) 81 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii. Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4. patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2.Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar . Jarum perlu digantikan sekiranya a.tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta . Ketatkan semula pemegang jarum 3. i. Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul .Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci . keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3.En Muhammad Khairi (Perak) 82 . Jahitan bermasalah . tumpul b.

Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. 4. Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1. iii. 2. 3.En Muhammad Khairi (Perak) 83 . ii.

Insang Pari © 2009 Hak cipta . Jahitan Kia 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1.En Muhammad Khairi (Perak) 84 . Jahit Silang Pangkah 3.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b. Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . memelihara spesis tanaman c. mendapat keuntungan hasil jualan 2. Baja kimia II.En Muhammad Khairi (Perak) 88 . memelihara alam sekitar d. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a.

1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta . ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam. Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1. bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu.En Muhammad Khairi (Perak) 89 .

Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 90 . Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Bahan organik III. Bahagian batang lembut 1. 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2. Tanah loam II. Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Bahagian batang keras II. Bahagian batang sederhana keras III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam.

Bunga Alamanda kuning III.En Muhammad Khairi (Perak) 91 . bunga ros dan bunga kertas  I. Bunga ra II. Bunga ros © 2009 Hak cipta . Bunga kertas IV.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2. Jenis tanaman keratan batang o Batang keras . Bunga raya.Alamanda kuning. Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3.

Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1. Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta . tapak semaian dan ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i.En Muhammad Khairi (Perak) 92 .

En Muhammad Khairi (Perak) 93 . Pagi dan petang © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.

kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 94 . Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Posforus. Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4.

Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I. Belalang II. Kumbang © 2009 Hak cipta . Siput III.En Muhammad Khairi (Perak) 95 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 96 .untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .

untuk memegang objek silinder.En Muhammad Khairi (Perak) 97 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan . memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 98 .untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .

En Muhammad Khairi (Perak) 99 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .

untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 100 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3. T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.En Muhammad Khairi (Perak) 104 .

Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta . Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6.En Muhammad Khairi (Perak) 105 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4.

B = soket sama. E = paip BG 20. D = siku 90. dan J = palam © 2009 Hak cipta . C = puting heksagon. F = T pengecil. I = soket penjodoh.En Muhammad Khairi (Perak) 106 . H = paip BG 20 . Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. G = paip BG 13 .

En Muhammad Khairi (Perak) 107 . Glu PVC . .digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta .adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering . Pita PTFE .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1.

mempunyai alur masuk menegak b. Pili bertiang 1. Kegunaan . Jenis a. Pili berbibir II. Pili berbibir .En Muhammad Khairi (Perak) 108 .mempunyai alur masuk melintang 3. Bahagian © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I. Pili bertiang .mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2.

Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii.En Muhammad Khairi (Perak) 109 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4. Penyelenggaraan i. Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta .

Perangkap 'S' iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2. Menggunakan pelocok . Perangkap botol 3. Membersihkan perangkap . Jenis Sinki dan Perangkap i. Perangkap 'P' ii.Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i.En Muhammad Khairi (Perak) 110 . Membuka dan mencuci bahagian kedap .Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta .

Perangkap 'P' III. Perangkap 'S' II. Perangkap botol © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 111 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4. I.

Sitem bekalan terus b. C = paip perkhidmatan. H = tab sinki cuci tangan . J = paip agihan © 2009 Hak cipta . Sistem bekalan tidak terus 2. E = kunci paip . I = sinki dapur . B = meter air . Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. G = tab mandian dan tandas.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1. F = tangki simpanan air . Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . D = paip perkhidmatan.En Muhammad Khairi (Perak) 112 .

untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2.En Muhammad Khairi (Perak) 113 . Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1. Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 114 . Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta . Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1.

En Muhammad Khairi (Perak) 115 . Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i. Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Tangki simbah aras rendah ii. Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta . Jenis tangki simbah a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.

makanan b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A. mengeratkan hubingan antara kaum. inovatif. pakaian c. pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana . bangsa dan negara © 2009 Hak cipta . Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif.bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a. tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan.En Muhammad Khairi (Perak) 116 . manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c.

 Runcit besar-besaran i.Mc Donald iv. penjual ikan dan sayur ii. Gedung serbanika  Contoh : D-Lima. 7-Eleven a. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. Perniagaan Tempatan . Giant. ii. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan. Jenis Perniagaan 1. Tasco iii. Fajar.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i. Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta . Kedai sejaras  Contoh : KFC.En Muhammad Khairi (Perak) 117 . Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting. Pasar raya  Contoh : The Store. Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot. Penjual kuih-muih iii.

Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i. Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D. Mudah dikenal c. Contoh : Anak panah . menyimpan nilai a. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah .En Muhammad Khairi (Perak) 118 . bijirin dan daging lembu a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Sukar membahagikan barang iii. Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv. Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan. Mudah disimpan © 2009 Hak cipta .Kulit siput. minyak kelapa dan kayu balak b. Sukar menentukan nilai ii. tahan lama b. Perniagaan Antarabangsa . Diterima umum a. Mudah dibawa d.Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah . Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik. Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang . Kulit binatang . Perkembangan Perniagaan 0.

Perniagaan Masa Kini . Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet .e dagang I.En Muhammad Khairi (Perak) 119 . f. Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1. Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e.

tidak terhad e.diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c. Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. lebih memudahkan pengguna 2. Pendaftaran . Kedai Kopi Abd.En Muhammad Khairi (Perak) 120 . Pemilik .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2.diperolehi sepenuhnya d. penggunaan internet lebih meluas 3. Kuntungan .Seorang Pemilik . liabiliti . Rashid © 2009 Hak cipta . urusniaga tanpa menggunakan wang E. Milikan Tunggal . Pengurusan .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise. Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1.tunggal a.

dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d.Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran . Keuntungan . Keuntungan . Liabiti . Pengurusan .diurus oleh lembaga pengarah c. Pengurusan . Azhar dan rakan-rakan 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Pendaftaran . 4.Bhd.terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad.terhad e.diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c. Syarikat Taiping Sekuriti berhad.Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi. Bhd. Koperasi .En Muhammad Khairi (Perak) 121 .dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham . Pemilik .dibahagikan dalam bentuk dividen d.dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a. Perkongsian .dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a. bhd. Contoh : Poliklinik Dr.dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a. Pemilik . Pendaftaran . Liabiliti . Syarikat Genting Berhad 5.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b. Pengurusan .Dua atau lebih dariada seorang pemilik . Syarikat Tenaga Nasional Berhad.diurus oleh orang yang dilantik c. Sendirian Berhad .terhad e.tidak terhad e. . Pemilik . Contoh : Syarikat Master Piano snd. Keuntungan . Contoh : Syarikat Telekom Berhad.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Pendaftaran .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b. Liabiliti . Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta . Liabiti .Sdn. . Syarikat Berhad . Pengurusan . Keuntungan . Pendaftaran .diurus oleh Lembaga pengarah c. Jabatan Pembangunan Koperasi b.dibahagikan dalam bentuk dividen d.Dimiliki oleh sekumpulan orang .dibahagikan dalam bentuk dividen d. Pemilik .dua hingga 20 orang pemilik a.

Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran.perniagaan tunggal 7. Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1. Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan. Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6. Faktor mempengaruhi perniagaan 0. 2.En Muhammad Khairi (Perak) 122 . Musyarakah . Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya. Mudharabah . Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan. Murabahah . F.perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam.perniagaan perkongsian 8. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta .

Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4. Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan.En Muhammad Khairi (Perak) 123 . Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7. Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank. © 2009 Hak cipta . Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan.  Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6. 5.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.

Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. 5. Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. 2. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv.En Muhammad Khairi (Perak) 124 . Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. kuantiti dan harga ii. butiran barangan atau perkhidmatan. Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. 7. Lebih terjamin keselamatan dokumen 5. Cara Menyimpan Dokumen i. 9. 8. Kepentingan Dokumen Perniagaan i. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. © 2009 Hak cipta . Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. 3. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10. 11. 12. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. 4. Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. Jenis-Jenis Dokumen i. Kepentingan Menyimpan Dokumen i. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4. Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh.

Jenama barangan c. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. vii.En Muhammad Khairi (Perak) 125 . v. Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a. Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a. viii. iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii. vi. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e. ix. Syarat serahan dan pembayaran d. Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . Harga barangan dan syarat pembayaran c. Jenis barangan b. iii. Harga barang d. Gambar barangan dalam warna b.

Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta . xii.En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x. Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. Maklumat Penting Dalam Dokumen i. xi. xiii. harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7.kuantiti . Mengenal pasti maklumat penting ii.

.... Yang benar... ....... terima kasih.. (Ahmad Ali b........Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455..... Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta . Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan. Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami.... Bandar baru Sepang 21020 Sepang. Jln Sentosa 2......... Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian.En Muhammad Khairi (Perak) 127 .

00 RM0.50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01.En Muhammad Khairi (Perak) 128 . © 2009 Hak cipta .20 RM0. terima kasih.30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian.

.. (Ahmad Ali b.........00 RM020. terima kasih. Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No.. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455......20 JUMLAH Sekian.00 RM0.00 RM120..... Jln Sentosa 2. Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100. Yang benar.. ...........00 © 2009 Hak cipta .. Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan.En Muhammad Khairi (Perak) 129 .. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1...

Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1. Jln Sentosa 2. No..... Bandar baru Sepang 21020 Sepang.. Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta ...En Muhammad Khairi (Perak) 130 ......... (Suhardi b.. Selangor 2 Feb 2008 Tuan..00 RM0.......... ..20 Sekian.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455...... Yang benar.. terima kasih.. Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik..

Bandar baru Sepang 21020 Sepang.20 Jumlah bersih Jumlah RM100.00 RM120. Jln Sentosa 2.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta .00 RM020.En Muhammad Khairi (Perak) 131 . Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.00 RM0. Selangor 2 Feb 2008 No.

En Muhammad Khairi (Perak) 132 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful