Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

72 Ms 73 .85 Ms 86 .60 Ms 61 .115 Ms 116 .42 Ms 43 .7 Ms 8 .44 Ms 45 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .95 Ms 96 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .126 Ms 126 .En Muhammad Khairi (Perak) 4 .123 Ms 124 .

Jahitan e. Tanaman d. Asas perniagaan 3. Elektif 2.Kemahiran Teknikal I. Pilihan PD . dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1.Sains Pertanian 4.Perdagangan III. Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5. Pilihan SPN . Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b. Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a. Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan . Pilihan ERT . Elektrik c.Ekonomi Rumah Tangga II. Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah . Reka bentuk b. Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu . Kerja paip asas f. kebersihan . Pilihan KT .En Muhammad Khairi (Perak) 5 . Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I. Teras II.

7. 2. 3. 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan . 4.En Muhammad Khairi (Perak) 6 . segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 5. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta .

Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel.En Muhammad Khairi (Perak) 7 . gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Kecederaan dan kemalangan II. Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. 2. Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. Kebakaran 4. 7. 5. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8. Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6. Kejutan elektrik III.

En Muhammad Khairi (Perak) 8 . Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1. Proses Mereka Bentuk A.

butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta . Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . melayar internet e. Proses Mereka Bentuk A. menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. lakaran.En Muhammad Khairi (Perak) 9 . senarai bahan. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. membuat lawatan d.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c.

Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. membuat lawatan d. Rujukan vi. Latar belakang iii.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . Lampiran    B. menyiasat b. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. membaca c. Tajuk ii. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Deskripsi projek v. melayari internet e. Objektif iv. lakaran. senarai bahan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta . Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh.

Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Tajuk ii. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Rujukan vi. Latar belakang iii.En Muhammad Khairi (Perak) 11 . Deskripsi projek v. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta . Keseluruhan produk tidak berfungsi c.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Objektif iv.

Sokongan menegak di belakang 4. Sokongan penuh dibelakang 3. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. patah atau pecah F. Produk tanpa sokongan mudah goyang 2. 1 2 3 4 5 1. Sokongan di setiap penjuru 5.En Muhammad Khairi (Perak) 12 . Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H. Faktor Reka bentuk A. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. Rupa bentuk » Menarik C. Fungsi » Berfungsi B. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. Kos produk » berpatutan G.

Melakar A. Pencetusan Idea A. melalui pembacaan ii. Mengenal pasti Masalah B. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 13 . Menilai dan memilih idea yang terbaik 4. melayari internet iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. membuat lawatan dan kajian C.

En Muhammad Khairi (Perak) 14 . vii. ii. v. maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta . vi. i. iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . iv. viii.

Jenis lukisan lakaran a. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b.En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c. pandangan sisi dan pandangan hadapan. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik.

Kayu Getah ii.150 mm » Panjang 3 m . Meranti © 2009 Hak cipta . Jelutung iii.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m .6 m Kayu Lembut i.76 mm » Panjang 3 m . Cengal ii.6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .100 mm » Lebar 75 mm .38 mm » Lebar 25 mm .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i. Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm . Sepetir iii.6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm .4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m .En Muhammad Khairi (Perak) 16 .

Kecacatan Kayu IV. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 17 . III. Berspring IV.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A. Meleding II.

Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII.En Muhammad Khairi (Perak) 18 . Merekah X. Ciri-ciri kayu VI. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII. Berpusar VI. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX. B.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang.En Muhammad Khairi (Perak) 19 . pintu. perabot. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm.En Muhammad Khairi (Perak) 20 . Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .

Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Saiz : 30 cm dan 15 cm C.En Muhammad Khairi (Perak) 21 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1. Kegunaan : Mengukur jarak B. Pembaris Keluli A. Pita Pengukur A. Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta .

Untuk menguji ketepatan 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu. 2. Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2.En Muhammad Khairi (Perak) 22 . 1. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Untuk menguji kerataan 3. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3. Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta . 3. B = Bilah Kegunaan : 1. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. Kegunaan Sesiku L 1.

papan. Gergaji Puting A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Untuk memotong kayu. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3. papan lapis dan MDF D.En Muhammad Khairi (Perak) 23 .

En Muhammad Khairi (Perak) 24 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 26 .

Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.En Muhammad Khairi (Perak) 27 .

Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.En Muhammad Khairi (Perak) 28 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A.En Muhammad Khairi (Perak) 29 . MESIN GERUDI LANTAI i. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta .

Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.En Muhammad Khairi (Perak) 30 . Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Pakai pakaian yang sesuai 4. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii. Bindu = Memutar mata gerudi 4. Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Motor = Memutar bindu 9.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1.

Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta . MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1.En Muhammad Khairi (Perak) 31 . Suis = menghidup dan mematikan motor 3. Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2.

Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata.En Muhammad Khairi (Perak) 32 .

Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Paku Panel i. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Paku Payung i. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Kelebihan : Senang digunakan. Paku Kepala Rata i. Keburukan Sukar ditanggalkan. Murah E. Paku Panel ii. Mempunyai kepala benam III. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Paku Kepala rata 1. Paku A.En Muhammad Khairi (Perak) 33 . Jenis I.

Skru Kepala Bulat IV. Kebaikan skru : I. Skru Alur Philips III. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza.En Muhammad Khairi (Perak) 34 . Skru Kepala Benam C. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Glu PVA i. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. Skru A. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta . Skru Alur Rata/Biasa II.

Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 35 . Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. lebar dan tebal 5. Proses Menanda Menanda panjang 4. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta . Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. Menanda ukuran panjang.En Muhammad Khairi (Perak) 36 .

Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i.Tanggam Temu iv.En Muhammad Khairi (Perak) 37 . jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Tanggam Lekap T iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. Memaku  Gunakan paku yang sesuai . Tanggam Lekap Palang ii. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. Tanggam Temu A.

Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .En Muhammad Khairi (Perak) 38 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D. gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta .

Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Bahan kemasan A. Cat Alas I. Cat Licau I. Tepung Penyumbat III. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Spirit 1. Tepung Penyumbat I. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kelebihan :  Permukaan berkilau. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Cat semburan I. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III.En Muhammad Khairi (Perak) 39 . Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Cat Semburan V. Syelek IV.

Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3. Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Tona kayu I. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Syelek I. Lekar I. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III.En Muhammad Khairi (Perak) 40 .

2. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. 00) B. Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. I. Alatan kemasan .En Muhammad Khairi (Perak) 41 . Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta . . Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. D. . .1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. A. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil.  Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus.En Muhammad Khairi (Perak) 42 . © 2009 Hak cipta . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.

En Muhammad Khairi (Perak) 43 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .

KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 44 . Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel.

SUMBER ELEKTRIK i. Sel Kering ii.En Muhammad Khairi (Perak) 45 . Sel Basah iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta . Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad).

kuasa solar ii. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1.0 volt Dua sel kering disambung siri 3. tindakan haba Sel Kering 1. jam loceng. Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3.5 volt 2. Melalui proses tindak balas kimia .En Muhammad Khairi (Perak) 46 . Sel kering menghasilkan voltan 1. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan .seperti lampu picit.contoh sel kering dan sel basah 2. alatan permainan © 2009 Hak cipta . Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4. Lain-lain seperti: i. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah .contoh dinamo basikal dan janakuasa 3.

3. B = Bekas zink . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif . Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6. kereta. E = Punca negatif Sel Basah 1. 4.0 volt. lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . D = Batang karbon . C = elektrolit . 2.En Muhammad Khairi (Perak) 47 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) . B= Terminal positif . D = Plat negatif (plumbum) . Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3.12 volt 2. E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1.En Muhammad Khairi (Perak) 48 . C = Penyelang . Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta .

4.En Muhammad Khairi (Perak) 49 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar . Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . 3. 2. D = gegelung dawai . C = Teras besi. B = Magnet kekal . E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1.

loceng iii. Lampu Pendafluor iii. Radio 1. komputer © 2009 Hak cipta . seterika.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i. Pengisar ii. cahaya  Contoh . ketuhar iv. isyarat elektronik  Contoh . Sterika v. siren. TV iv. buzzer. cerek. pad permainan.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . motor elektrik v. Untuk menghasilkan : i.Pengering rambut.kalkulator. bunyi  Contoh . haba  Contoh . lampu pijar. pembakar roti.Kipas angin. gerakan  Contoh .lampu pendafluor. pengisar. LED ii.Radio.

Wayar kuprum beranemal i. II = Wayar teras tunggal .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Kabel teras tiga i. Teras kembar i. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3. Digunakan dalam bidang elektronik ii. Teras tunggal i. Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii. Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . III = Wayar teras kembar . neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2.En Muhammad Khairi (Perak) 51 . Untuk membuat sambungan ke punca hidup. Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4.

II = plag 3 pin i. seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. ketuhar. Pencukur 2. plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. Terdapat 2 jenis. Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . Plag 3 pin i. TV.En Muhammad Khairi (Perak) 52 . dan E ii. Kabel teras tiga biru.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1. N. Plag 2 pin i. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. Kedudukan tamatan L. Pemasangan kod warna yang betul iii. Radio . peti sejuk. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta . Periuk nasi.

Alatan I = Pena Ujian . Bahan i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1. III = Pisau lipat 2. II = Penjalur wayar . Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 53 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. vi.En Muhammad Khairi (Perak) 54 . ii. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta . iv. Langkah-langkah i. v. iii.

Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta . Fius katrij iii. Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a. 4. Fius Dawai . Fius katrij . 10A. 2. 13A dan 30A 6. Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A. Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2.digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. 3.En Muhammad Khairi (Perak) 55 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. Simbol fius ii.digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1. Fius dawai 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 56 .

En Muhammad Khairi (Perak) 57 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 58 .

Meninggalkan bayang hitam iv. B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i.En Muhammad Khairi (Perak) 59 . Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii. Cahayanya panas iii. Lampu Pendaflour A. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta . Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. Ciri-ciri lampu pijar i. D. Lampu pijar A. C. B. C. D.

Cahayanya sejuk iii. Bahagian lampu pijar i. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Kelebihan Lampu pendaflour i. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii. Tidak meninggalkan bayang hitam 2. Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Menjimatkan elektrik iv. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Bahagian Lampu pendarflour i. Cok = membekalkan voltan tinggi iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A. Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Pengawal (suis) iv. Litar Elektrik 1. Beban (mentol) iii. Sumber (sel kering) ii. Punca positif (wayar mereh) v.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan. Arus dan Rintangan 1. Arus dan Rintangan I. Voltan. Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b.En Muhammad Khairi (Perak) 65 . Hukum Ohm 0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d. Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta . Definisi .

rintangan = 4 ohm. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta . Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt. cari arus = (?) dalam litar di bawah. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a.En Muhammad Khairi (Perak) 66 . C. Meter elektrik .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III. Meter volt arus terus b.

Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan.En Muhammad Khairi (Perak) 67 . Meter volt arus terus ii. Meter volt arus ulang-alik I. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta .

voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta . ii. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan. iii.En Muhammad Khairi (Perak) 68 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . voltan arus terus. i.

Soket dan suis © 2009 Hak cipta . Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2.En Muhammad Khairi (Perak) 69 . Suis Utama ii. Peti Agihan Berfius iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v. Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv. E. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi. Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii.

b.untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi .untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis .En Muhammad Khairi (Perak) 70 . Meter digital Meter kWJ jenis diigital c. a. e. f. © 2009 Hak cipta . Fius Perkhidmatan  Fungsi .menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi .terdapat dua jenis meter .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d. Meter analog a.

Suis utama v. Meter Kwj iv. Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta . Fius Perkhidmatan ii. PLCB vi.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Penyambung Neutral iii.En Muhammad Khairi (Perak) 71 .

En Muhammad Khairi (Perak) 72 . Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F. Kuasa Elektrik 0. Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2. Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta .

Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A.En Muhammad Khairi (Perak) 73 . ALATAN JAHITAN 1. Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5. Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2.

Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta . Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1. menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii. Jenis dan fungsi mesin jahit i.En Muhammad Khairi (Perak) 74 . menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv. Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular.

En Muhammad Khairi (Perak) 75 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .

v. Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta . iv. Spring Pemegang 5. ii. Roda Imbang 2.En Muhammad Khairi (Perak) 76 . Pelaras mata jahitan . i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Gigi Penolak 7. Tiang penggulung benang 8. Tuas penekan 4. iii. Bahagian mesin jahit 1. vi. Tiang Benang 3. Jarum Benang 6.

Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Sediakan jarum mesin iii. Persediaan sebelum menjahit mesin . Letakkan buku benang pada tiang benang ii. Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v. Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.En Muhammad Khairi (Perak) 77 . Menyediakan benang atas i.

Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.En Muhammad Khairi (Perak) 78 .

Melaraskan jahitan . Keluarkan benang bawah a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Gulung benang dalam gelendung 2. Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3. 4. Semasa menjahit © 2009 Hak cipta . Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b.En Muhammad Khairi (Perak) 79 .

Naikkan tuas angkat c. c. Selepas menjahit . Tarik fabrik ke belakang d.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Hentikan putaran roda imbang a. PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta . a. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C. b. Naikkan jarum mesin b. d. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5.En Muhammad Khairi (Perak) 80 .

Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2. Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i. Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 81 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii.

tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta .Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar .En Muhammad Khairi (Perak) 82 . keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3. patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2. i. tumpul b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ .Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci . Ketatkan semula pemegang jarum 3. Jahitan bermasalah . Jarum perlu digantikan sekiranya a. Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul . Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4.

iii. Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1. 2. Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 83 . 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. 3. ii.

Insang Pari © 2009 Hak cipta . Jahit Silang Pangkah 3. Jahitan Kia 2.En Muhammad Khairi (Perak) 84 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

memelihara spesis tanaman c. Baja kimia II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a. Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . mendapat keuntungan hasil jualan 2. Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b.En Muhammad Khairi (Perak) 88 . memelihara alam sekitar d. Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b.

Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam. bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1. ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam. 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 89 .

En Muhammad Khairi (Perak) 90 . Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta . Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Bahagian batang sederhana keras III. Tanah loam II. 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam. Bahagian batang lembut 1. Bahan organik III. Bahagian batang keras II.

En Muhammad Khairi (Perak) 91 . Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3. Jenis tanaman keratan batang o Batang keras .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2.Alamanda kuning. Bunga ra II. Bunga ros © 2009 Hak cipta . bunga ros dan bunga kertas  I. Bunga raya. Bunga Alamanda kuning III. Bunga kertas IV.

tapak semaian dan ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i.En Muhammad Khairi (Perak) 92 . Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1. Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta .

Pagi dan petang © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.En Muhammad Khairi (Perak) 93 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta . Posforus. Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen.En Muhammad Khairi (Perak) 94 . Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4.

Siput III. Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5. Kumbang © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 95 . Belalang II.

En Muhammad Khairi (Perak) 96 .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta . memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 97 .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .untuk memegang objek silinder.

untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 98 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .

untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 99 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 100 .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

En Muhammad Khairi (Perak) 104 . Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3. T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6.En Muhammad Khairi (Perak) 105 . Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta . Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5.

D = siku 90. B = soket sama. G = paip BG 13 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. C = puting heksagon. dan J = palam © 2009 Hak cipta . I = soket penjodoh. Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili. F = T pengecil. H = paip BG 20 . E = paip BG 20.En Muhammad Khairi (Perak) 106 .

Pita PTFE . Glu PVC .glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1.En Muhammad Khairi (Perak) 107 . .Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering .digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.

Pili bertiang .mempunyai alur masuk menegak b. Jenis a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I. Pili bertiang 1.En Muhammad Khairi (Perak) 108 . Bahagian © 2009 Hak cipta . Pili berbibir II. Kegunaan .mempunyai alur masuk melintang 3. Pili berbibir .mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2.

Penyelenggaraan i. Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii.En Muhammad Khairi (Perak) 109 . Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4.

En Muhammad Khairi (Perak) 110 . Jenis Sinki dan Perangkap i.Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta . Perangkap 'P' ii. Membuka dan mencuci bahagian kedap . Menggunakan pelocok .Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i. Perangkap botol 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2. Perangkap 'S' iii. Membersihkan perangkap .

Perangkap botol © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4. I. Perangkap 'P' III. Perangkap 'S' II.En Muhammad Khairi (Perak) 111 .

Sistem bekalan tidak terus 2. E = kunci paip . C = paip perkhidmatan. I = sinki dapur . Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . F = tangki simpanan air . Sitem bekalan terus b. J = paip agihan © 2009 Hak cipta . B = meter air . G = tab mandian dan tandas.En Muhammad Khairi (Perak) 112 . H = tab sinki cuci tangan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1. Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. D = paip perkhidmatan.

Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1. Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 113 .untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1. Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 114 . Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2.

Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i. Jenis tangki simbah a. Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 115 . Tangki simbah aras rendah ii.

tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan. makanan b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A. inovatif. mengeratkan hubingan antara kaum. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b. manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a.bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a.En Muhammad Khairi (Perak) 116 . Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c. pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana . bangsa dan negara © 2009 Hak cipta . pakaian c.

Mc Donald iv. Gedung serbanika  Contoh : D-Lima. Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot.  Runcit besar-besaran i. 7-Eleven a. Pasar raya  Contoh : The Store. Kedai sejaras  Contoh : KFC. Fajar. ii. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta . Tasco iii. penjual ikan dan sayur ii. Penjual kuih-muih iii. Jenis Perniagaan 1. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan. Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting. Perniagaan Tempatan . Giant.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim.En Muhammad Khairi (Perak) 117 .

menyimpan nilai a. Mudah dikenal c. Sukar menentukan nilai ii. Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah . Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. minyak kelapa dan kayu balak b. Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv. Perniagaan Antarabangsa . Sukar membahagikan barang iii.En Muhammad Khairi (Perak) 118 .Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah . tahan lama b. Mudah disimpan © 2009 Hak cipta . Mudah dibawa d. Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang . Kulit binatang . Perkembangan Perniagaan 0. Contoh : Anak panah . bijirin dan daging lembu a. Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i. Diterima umum a.Kulit siput. Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D.

En Muhammad Khairi (Perak) 119 . f. Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta . Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e. Perniagaan Masa Kini .e dagang I. Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet .

Kuntungan .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Rashid © 2009 Hak cipta .Seorang Pemilik . Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise. lebih memudahkan pengguna 2. Pendaftaran . Milikan Tunggal .tunggal a. liabiliti .diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c.tidak terhad e. urusniaga tanpa menggunakan wang E. Pengurusan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2.diperolehi sepenuhnya d. Kedai Kopi Abd.En Muhammad Khairi (Perak) 120 . Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1. Pemilik . Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. penggunaan internet lebih meluas 3.

Pendaftaran .En Muhammad Khairi (Perak) 121 . 4. Bhd. Liabiliti . bhd. Syarikat Berhad . Syarikat Tenaga Nasional Berhad. Pendaftaran . Liabiliti . Azhar dan rakan-rakan 3.Dua atau lebih dariada seorang pemilik . Liabiti . Pemilik .dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a.Bhd.terhad e. Contoh : Syarikat Master Piano snd. Perkongsian . Pemilik . Liabiti .dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham .Sdn. Koperasi . Syarikat Taiping Sekuriti berhad.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b. Sendirian Berhad . .dibahagikan dalam bentuk dividen d.dua hingga 20 orang pemilik a.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b. Keuntungan . Keuntungan .dibahagikan dalam bentuk dividen d.diurus oleh orang yang dilantik c.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Pendaftaran . Keuntungan .terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad. Pengurusan .dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d.diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c. Syarikat Genting Berhad 5.dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a.terhad e.Dimiliki oleh sekumpulan orang . Pengurusan . Pemilik .diurus oleh lembaga pengarah c.Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi. Keuntungan . Pemilik . Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta . Contoh : Syarikat Telekom Berhad.Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran .diurus oleh Lembaga pengarah c.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Contoh : Poliklinik Dr.tidak terhad e. Pengurusan . Pendaftaran . Jabatan Pembangunan Koperasi b.dibahagikan dalam bentuk dividen d. Pengurusan . .dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a.

Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1.En Muhammad Khairi (Perak) 122 . Faktor mempengaruhi perniagaan 0. 2. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta .perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam. Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan. Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran. Murabahah . Musyarakah . Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya.perniagaan perkongsian 8. Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6. Mudharabah . Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu.perniagaan tunggal 7. F.

5. Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank. Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan. Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.En Muhammad Khairi (Perak) 123 .  Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6. Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4. © 2009 Hak cipta . Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7.

Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. 8. 3. Lebih terjamin keselamatan dokumen 5. Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii. butiran barangan atau perkhidmatan. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. 2. 4. 5. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4.En Muhammad Khairi (Perak) 124 . Kepentingan Menyimpan Dokumen i. Kepentingan Dokumen Perniagaan i. © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh. Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. kuantiti dan harga ii. Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. Jenis-Jenis Dokumen i. Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10. Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. 11. 9. Cara Menyimpan Dokumen i. 12. 7.

iv. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Jenis barangan b. v. Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . Harga barang d. Harga barangan dan syarat pembayaran c. viii. Syarat serahan dan pembayaran d. vii. Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii. Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a. iii. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e. Jenama barangan c. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. ix.En Muhammad Khairi (Perak) 125 . vi. Gambar barangan dalam warna b.

Maklumat Penting Dalam Dokumen i.kuantiti . xiii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x. Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta . Mengenal pasti maklumat penting ii.En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. xii. Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan . xi. harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7.

. Bandar baru Sepang 21020 Sepang..... ........... Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami... (Ahmad Ali b. Jln Sentosa 2. terima kasih...... Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.. Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta .. Yang benar.......En Muhammad Khairi (Perak) 127 .. Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan.....

30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian. © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 128 . terima kasih.50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% .20 RM0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01.00 RM0.

Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1..00 RM120.. Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.........00 © 2009 Hak cipta . Yang benar.En Muhammad Khairi (Perak) 129 .20 JUMLAH Sekian. Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100.... Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No..Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.. terima kasih........00 RM0. (Ahmad Ali b....... Jln Sentosa 2.... ..00 RM020....

.. Bandar baru Sepang 21020 Sepang..... (Suhardi b. Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta ..20 Sekian. terima kasih..... Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik.. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.. Selangor 2 Feb 2008 Tuan... ....... Yang benar.... No.....Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.. Jln Sentosa 2...00 RM0...En Muhammad Khairi (Perak) 130 ...

Bandar baru Sepang 21020 Sepang.00 RM020. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.00 RM0. Selangor 2 Feb 2008 No.En Muhammad Khairi (Perak) 131 .00 RM120. Jln Sentosa 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta .20 Jumlah bersih Jumlah RM100.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 132 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful