P. 1
Nota_Ringkas_KHB_Ting_1

Nota_Ringkas_KHB_Ting_1

5.0

|Views: 12,781|Likes:
Published by Doreen Tiong

More info:

Published by: Doreen Tiong on Jul 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/27/2014

pdf

text

original

Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

44 Ms 45 .En Muhammad Khairi (Perak) 4 .115 Ms 116 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .85 Ms 86 .7 Ms 8 .126 Ms 126 .95 Ms 96 .60 Ms 61 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .42 Ms 43 .72 Ms 73 .123 Ms 124 .

Elektrik c. Asas perniagaan 3. Teras II.Kemahiran Teknikal I. Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a. Pilihan PD . Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu . Kerja paip asas f. Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1. Pilihan KT . kebersihan .En Muhammad Khairi (Perak) 5 . Pilihan ERT . Tanaman d.Sains Pertanian 4. Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan . Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I.Ekonomi Rumah Tangga II. Elektif 2. Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5. dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta .Perdagangan III. Pilihan SPN . Reka bentuk b. Jahitan e.

7. 2. segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya.En Muhammad Khairi (Perak) 6 . Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta . 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1. 3. 5. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan . 4.

Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. 2. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. 7. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8. gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Kebakaran 4. Kejutan elektrik III. Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai. Kecederaan dan kemalangan II.En Muhammad Khairi (Perak) 7 . Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. 5. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel. Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 8 . Proses Mereka Bentuk A.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1. Proses Mereka Bentuk A.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. melayar internet e. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta . lakaran. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. membuat lawatan d. senarai bahan. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C.En Muhammad Khairi (Perak) 9 . menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D.

Lampiran    B. melayari internet e. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. membuat lawatan d. Deskripsi projek v. Rujukan vi. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta . lakaran.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Objektif iv. Tajuk ii. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Latar belakang iii. membaca c.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . senarai bahan. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. menyiasat b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F.

Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Deskripsi projek v. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Tajuk ii. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Latar belakang iii. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta . Objektif iv.En Muhammad Khairi (Perak) 11 . Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . Rujukan vi.

En Muhammad Khairi (Perak) 12 . 1 2 3 4 5 1. Produk tanpa sokongan mudah goyang 2. Rupa bentuk » Menarik C. Faktor Reka bentuk A. Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. Kos produk » berpatutan G. patah atau pecah F. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Fungsi » Berfungsi B. Sokongan di setiap penjuru 5. Sokongan menegak di belakang 4. Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Sokongan penuh dibelakang 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H.

Menilai dan memilih idea yang terbaik 4. melayari internet iii.En Muhammad Khairi (Perak) 13 . Mengenal pasti Masalah B. Melakar A. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. membuat lawatan dan kajian C. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta . Pencetusan Idea A. melalui pembacaan ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.

En Muhammad Khairi (Perak) 14 . vii. viii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . vi. v. i. iv. ii. iii. maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik. pandangan sisi dan pandangan hadapan. LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. Jenis lukisan lakaran a. Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi.

Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm . Cengal ii.150 mm » Panjang 3 m .76 mm » Panjang 3 m .100 mm » Lebar 75 mm .4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i. Jelutung iii.100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m .6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .6 m Kayu Lembut i. Meranti © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 16 .38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m .6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm . Kayu Getah ii. Sepetir iii.38 mm » Lebar 25 mm .

III.En Muhammad Khairi (Perak) 17 . Kecacatan Kayu IV. Berspring IV.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta . Meleding II.

Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII. Ciri-ciri kayu VI. Berpusar VI. B. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta . Merekah X.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V.En Muhammad Khairi (Perak) 18 . Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII.

En Muhammad Khairi (Perak) 19 . rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. pintu. perabot. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta .

Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 20 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm.

Kegunaan : Mengukur jarak B.En Muhammad Khairi (Perak) 21 . Saiz : 30 cm dan 15 cm C. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Pembaris Keluli A. Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Pita Pengukur A. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1.

1. Kegunaan Sesiku L 1. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2. B = Bilah Kegunaan : 1. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Badan dibuat daripada kayu atau logam.En Muhammad Khairi (Perak) 22 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu. Untuk menguji ketepatan 4. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3. 2. Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta . Untuk menguji kerataan 3. 3.

Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . papan lapis dan MDF D.En Muhammad Khairi (Perak) 23 . Gergaji Puting A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3. papan. Kegunaan : Untuk memotong kayu. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 24 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .

En Muhammad Khairi (Perak) 26 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 27 . Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C.En Muhammad Khairi (Perak) 28 . Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.

Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta . MESIN GERUDI LANTAI i.En Muhammad Khairi (Perak) 29 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A.

Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Motor = Memutar bindu 9. Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii.En Muhammad Khairi (Perak) 30 . Pakai pakaian yang sesuai 4. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Bindu = Memutar mata gerudi 4. Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10.

Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1. Suis = menghidup dan mematikan motor 3.En Muhammad Khairi (Perak) 31 . Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4.

Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata.En Muhammad Khairi (Perak) 32 .

Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Kepala rata 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Keburukan Sukar ditanggalkan. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Paku Panel i. Mempunyai kepala benam III. Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Paku A. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Paku Panel ii. Paku Payung i. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii.En Muhammad Khairi (Perak) 33 . Paku Kepala Rata i. Jenis I. Kelebihan : Senang digunakan. Murah E.

Skru A. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Skru Kepala Bulat IV. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta . Skru Alur Rata/Biasa II. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B.En Muhammad Khairi (Perak) 34 . kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Glu PVA i. Skru Alur Philips III. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Skru Kepala Benam C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Kebaikan skru : I. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii.

En Muhammad Khairi (Perak) 35 . Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1. Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta .

lebar dan tebal 5. Proses Menanda Menanda panjang 4. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta . Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6.En Muhammad Khairi (Perak) 36 . Menanda ukuran panjang.

Memaku  Gunakan paku yang sesuai . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B.Tanggam Temu iv. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Tanggam Lekap Palang ii. Tanggam Lekap T iii.En Muhammad Khairi (Perak) 37 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Tanggam Temu A.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D. gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta . Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .En Muhammad Khairi (Perak) 38 .

Tepung Penyumbat III. Bahan kemasan A. Tepung Penyumbat I. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Spirit 1. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D.En Muhammad Khairi (Perak) 39 . Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cat Licau I. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cat Alas I. Syelek IV. Cat Semburan V. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Cat semburan I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Kelebihan :  Permukaan berkilau. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III.

Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 40 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3. Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Syelek I. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Lekar I. Tona kayu I.

Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. 00) B. Alatan kemasan . . .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.2. . Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat.En Muhammad Khairi (Perak) 41 . Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. A.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. I. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta . D. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil.  Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.En Muhammad Khairi (Perak) 42 . © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 43 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 44 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel.

Sel Basah iii.En Muhammad Khairi (Perak) 45 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). Sel Kering ii. SUMBER ELEKTRIK i. Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad). Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta .

5 volt 2.En Muhammad Khairi (Perak) 46 . Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4. Lain-lain seperti: i. Melalui proses tindak balas kimia . Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3. tindakan haba Sel Kering 1. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan .contoh sel kering dan sel basah 2. Sel kering menghasilkan voltan 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah . kuasa solar ii.seperti lampu picit. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5. jam loceng.0 volt Dua sel kering disambung siri 3. alatan permainan © 2009 Hak cipta .contoh dinamo basikal dan janakuasa 3.

E = Punca negatif Sel Basah 1.0 volt. B = Bekas zink . Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6. C = elektrolit . 2. 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . D = Batang karbon . kereta.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif .En Muhammad Khairi (Perak) 47 . 3. 4.

Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . C = Penyelang . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3. E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1.En Muhammad Khairi (Perak) 48 . Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) . B= Terminal positif . D = Plat negatif (plumbum) .12 volt 2.

Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . 4. D = gegelung dawai . 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar . 3. E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1. C = Teras besi.En Muhammad Khairi (Perak) 49 . B = Magnet kekal .

siren. pengisar. Untuk menghasilkan : i. Sterika v. LED ii. gerakan  Contoh . komputer © 2009 Hak cipta . TV iv. cerek.kalkulator. Radio 1. bunyi  Contoh .Radio. pembakar roti. Lampu Pendafluor iii. cahaya  Contoh . pad permainan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i.Pengering rambut. ketuhar iv. isyarat elektronik  Contoh . lampu pijar. haba  Contoh . seterika.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . buzzer. loceng iii. motor elektrik v. Pengisar ii.lampu pendafluor.Kipas angin.

III = Wayar teras kembar . Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. Digunakan dalam bidang elektronik ii. Untuk membuat sambungan ke punca hidup. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii. Teras kembar i. Teras tunggal i. IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4. Wayar kuprum beranemal i. Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. Kabel teras tiga i.En Muhammad Khairi (Perak) 51 . neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . II = Wayar teras tunggal .

Kedudukan tamatan L. Kabel teras tiga biru. Pencukur 2. N. seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. TV. Periuk nasi. Radio . Plag 3 pin i. dan E ii. peti sejuk. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta . II = plag 3 pin i. Terdapat 2 jenis.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1. Plag 2 pin i. ketuhar. plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. Pemasangan kod warna yang betul iii. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii.En Muhammad Khairi (Perak) 52 . Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin .

III = Pisau lipat 2. II = Penjalur wayar . Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta . Bahan i.En Muhammad Khairi (Perak) 53 . Alatan I = Pena Ujian .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1.

En Muhammad Khairi (Perak) 54 . v. Langkah-langkah i. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta . vi. ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. iv. iii.

Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a. 2. Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b.digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. Simbol fius ii. Fius dawai 1.digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. 4. Fius katrij iii. 10A. 3. Fius Dawai . 13A dan 30A 6. Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A.En Muhammad Khairi (Perak) 55 . Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta . Fius katrij .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 56 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 57 .

En Muhammad Khairi (Perak) 58 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. D. C. Ciri-ciri lampu pijar i. Meninggalkan bayang hitam iv. Lampu Pendaflour A. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii. B. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. D. C.En Muhammad Khairi (Perak) 59 . Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta . Cahayanya panas iii. B. Lampu pijar A.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Cahayanya sejuk iii. Cok = membekalkan voltan tinggi iv.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . Bahagian lampu pijar i. Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Bahagian Lampu pendarflour i. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . Menjimatkan elektrik iv. Kelebihan Lampu pendaflour i. menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Tidak meninggalkan bayang hitam 2.

Beban (mentol) iii.En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta . Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Punca positif (wayar mereh) v. Pengawal (suis) iv. Sumber (sel kering) ii. Litar Elektrik 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Arus dan Rintangan I. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d.En Muhammad Khairi (Perak) 65 . Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Voltan. Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II. Arus dan Rintangan 1. Definisi . Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta . Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan. Hukum Ohm 0.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III. cari arus = (?) dalam litar di bawah. rintangan = 4 ohm. Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt.En Muhammad Khairi (Perak) 66 . Meter volt arus terus b. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a. Meter elektrik . C. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta .

Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D. Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan. Meter volt arus ulang-alik I.En Muhammad Khairi (Perak) 67 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Meter volt arus terus ii. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . ii.En Muhammad Khairi (Perak) 68 . iii. voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta . i. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan. voltan arus terus.

Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii.En Muhammad Khairi (Perak) 69 . Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Peti Agihan Berfius iv. Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi. Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. E. Soket dan suis © 2009 Hak cipta . Suis Utama ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Meter digital Meter kWJ jenis diigital c. Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d. f. a.untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi . b.menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi .En Muhammad Khairi (Perak) 70 .terdapat dua jenis meter . Meter analog a.untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis . e. Fius Perkhidmatan  Fungsi . © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Fius Perkhidmatan ii. Meter Kwj iv. Penyambung Neutral iii. Suis utama v.En Muhammad Khairi (Perak) 71 . PLCB vi. Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 72 . Kuasa Elektrik 0. Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F. Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1. Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta .

Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A. Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2. ALATAN JAHITAN 1. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 73 . Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5.

menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii.En Muhammad Khairi (Perak) 74 . menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. Jenis dan fungsi mesin jahit i. Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv. MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1. Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular.

En Muhammad Khairi (Perak) 75 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .

Spring Pemegang 5. v. Jarum Benang 6. Tiang penggulung benang 8.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. vi. Tuas penekan 4. Bahagian mesin jahit 1. iii. ii. Tiang Benang 3.En Muhammad Khairi (Perak) 76 . Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta . i. iv. Pelaras mata jahitan . Gigi Penolak 7. Roda Imbang 2.

Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta . Letakkan buku benang pada tiang benang ii.En Muhammad Khairi (Perak) 77 . Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v. Persediaan sebelum menjahit mesin . Sediakan jarum mesin iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Menyediakan benang atas i.

En Muhammad Khairi (Perak) 78 . Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.

Melaraskan jahitan . Semasa menjahit © 2009 Hak cipta . Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b. 4.En Muhammad Khairi (Perak) 79 . Gulung benang dalam gelendung 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Keluarkan benang bawah a. Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C. d. Hentikan putaran roda imbang a. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5. Naikkan jarum mesin b. a. PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta . b.En Muhammad Khairi (Perak) 80 . Selepas menjahit . c. Tarik fabrik ke belakang d. Naikkan tuas angkat c.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii. Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i.En Muhammad Khairi (Perak) 81 . Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta . Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2.

i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ .Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci .Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar . Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul .En Muhammad Khairi (Perak) 82 . Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4. Ketatkan semula pemegang jarum 3. patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2. tumpul b. Jarum perlu digantikan sekiranya a. keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3.tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta . Jahitan bermasalah .

iii.En Muhammad Khairi (Perak) 83 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1. 4. ii. 2. 3. Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta .

Jahitan Kia 2. Insang Pari © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 84 . Jahit Silang Pangkah 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b. memelihara alam sekitar d.En Muhammad Khairi (Perak) 88 . Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a. mendapat keuntungan hasil jualan 2. memelihara spesis tanaman c. Baja kimia II.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1. Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam. 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta . ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam.En Muhammad Khairi (Perak) 89 . bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam. Bahagian batang keras II. Bahan organik III. Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 90 . Bahagian batang sederhana keras III. Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Tanah loam II. 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2. Bahagian batang lembut 1.

Jenis tanaman keratan batang o Batang keras . Bunga Alamanda kuning III.En Muhammad Khairi (Perak) 91 . Bunga ra II. Bunga raya.Alamanda kuning.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2. Bunga kertas IV. Bunga ros © 2009 Hak cipta . Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3. bunga ros dan bunga kertas  I.

En Muhammad Khairi (Perak) 92 . Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i. Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta . tapak semaian dan ii.

Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.En Muhammad Khairi (Perak) 93 . Pagi dan petang © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 94 . Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen. Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Posforus.

Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. Kumbang © 2009 Hak cipta . siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I.En Muhammad Khairi (Perak) 95 . Siput III. Belalang II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 96 .

En Muhammad Khairi (Perak) 97 .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan . memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .untuk memegang objek silinder.untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .

untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 98 .

untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 99 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .

untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 100 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 104 . Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 105 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4. Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6.

Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili. E = paip BG 20. F = T pengecil. G = paip BG 13 . dan J = palam © 2009 Hak cipta . H = paip BG 20 .En Muhammad Khairi (Perak) 106 . I = soket penjodoh.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. C = puting heksagon. D = siku 90. B = soket sama.

.digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1. Pita PTFE . Glu PVC .glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta .adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering .Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.En Muhammad Khairi (Perak) 107 .

En Muhammad Khairi (Perak) 108 . Jenis a. Pili berbibir . Bahagian © 2009 Hak cipta .mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2. Pili berbibir II.mempunyai alur masuk menegak b. Pili bertiang .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I. Pili bertiang 1. Kegunaan .mempunyai alur masuk melintang 3.

En Muhammad Khairi (Perak) 109 . Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta . Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii. Penyelenggaraan i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4.

Perangkap 'P' ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2. Jenis Sinki dan Perangkap i. Perangkap botol 3. Menggunakan pelocok . Perangkap 'S' iii.En Muhammad Khairi (Perak) 110 . Membuka dan mencuci bahagian kedap .Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta . Membersihkan perangkap .Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4. Perangkap 'S' II. Perangkap botol © 2009 Hak cipta . I.En Muhammad Khairi (Perak) 111 . Perangkap 'P' III.

Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. G = tab mandian dan tandas.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1. F = tangki simpanan air . D = paip perkhidmatan.En Muhammad Khairi (Perak) 112 . H = tab sinki cuci tangan . B = meter air . C = paip perkhidmatan. I = sinki dapur . Sistem bekalan tidak terus 2. J = paip agihan © 2009 Hak cipta . Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . Sitem bekalan terus b. E = kunci paip .

untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2.En Muhammad Khairi (Perak) 113 . Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta . Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1.

Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta . Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1.En Muhammad Khairi (Perak) 114 .

Tangki simbah aras rendah ii. Jenis tangki simbah a.En Muhammad Khairi (Perak) 115 . Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A. inovatif. pakaian c. tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan.bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. mengeratkan hubingan antara kaum. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c. pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana . manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a. bangsa dan negara © 2009 Hak cipta . makanan b. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b. Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a.En Muhammad Khairi (Perak) 116 . Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif.

Jenis Perniagaan 1. Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting.Mc Donald iv. ii. 7-Eleven a.  Runcit besar-besaran i. Kedai sejaras  Contoh : KFC. penjual ikan dan sayur ii. Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim. Pasar raya  Contoh : The Store. Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot. Tasco iii. Perniagaan Tempatan . Gedung serbanika  Contoh : D-Lima. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan. Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i. Penjual kuih-muih iii. Fajar.En Muhammad Khairi (Perak) 117 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. Giant. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta .

tahan lama b. bijirin dan daging lembu a. Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i.Kulit siput. Sukar membahagikan barang iii. Mudah dibawa d. Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D. Diterima umum a.Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah . Mudah disimpan © 2009 Hak cipta . Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Perniagaan Antarabangsa . Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik.En Muhammad Khairi (Perak) 118 . Kulit binatang . Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang . Perkembangan Perniagaan 0. Contoh : Anak panah . Sukar menentukan nilai ii. Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv. menyimpan nilai a. minyak kelapa dan kayu balak b. Mudah dikenal c. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah .

En Muhammad Khairi (Perak) 119 . f. Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1. Perniagaan Masa Kini .e dagang I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e. Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet . Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta .

Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1.tunggal a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2.tidak terhad e. Pengurusan . Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. Milikan Tunggal . lebih memudahkan pengguna 2.diperolehi sepenuhnya d. liabiliti . Rashid © 2009 Hak cipta . Pendaftaran . Kuntungan .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Kedai Kopi Abd.Seorang Pemilik . urusniaga tanpa menggunakan wang E. penggunaan internet lebih meluas 3. Pemilik .En Muhammad Khairi (Perak) 120 . Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise.diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c.

Keuntungan . Contoh : Syarikat Telekom Berhad.dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d.dibahagikan dalam bentuk dividen d.dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a. Pendaftaran . Pengurusan . Perkongsian . Syarikat Berhad . Contoh : Poliklinik Dr. .Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran .dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a.terhad e. Pendaftaran .dibahagikan dalam bentuk dividen d. 4. Pendaftaran .dibahagikan dalam bentuk dividen d. Pemilik . Pemilik .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.diurus oleh orang yang dilantik c. Bhd. Keuntungan .dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a. Pemilik .Sdn. bhd. Pengurusan .diurus oleh Lembaga pengarah c. Pendaftaran . Koperasi . Pemilik . Sendirian Berhad .terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad. Keuntungan . .diurus oleh lembaga pengarah c. Keuntungan .Dimiliki oleh sekumpulan orang .Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi.diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c.dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b.Dua atau lebih dariada seorang pemilik .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Jabatan Pembangunan Koperasi b.Bhd. Syarikat Tenaga Nasional Berhad.terhad e. Liabiliti . Azhar dan rakan-rakan 3. Liabiti . Syarikat Genting Berhad 5. Contoh : Syarikat Master Piano snd. Liabiliti .tidak terhad e. Syarikat Taiping Sekuriti berhad. Pengurusan . Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.dua hingga 20 orang pemilik a. Liabiti .En Muhammad Khairi (Perak) 121 . Pengurusan .

Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya. Musyarakah . F. Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1. Murabahah .perniagaan tunggal 7. Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan.perniagaan perkongsian 8. Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6. Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan. Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran. Mudharabah .perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam.En Muhammad Khairi (Perak) 122 . Faktor mempengaruhi perniagaan 0. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta . 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. © 2009 Hak cipta . Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7. Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan. Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4.  Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6. Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank.En Muhammad Khairi (Perak) 123 . 5. Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan.

kuantiti dan harga ii.En Muhammad Khairi (Perak) 124 . Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. Cara Menyimpan Dokumen i. 9. 7.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. 5. 11. Jenis-Jenis Dokumen i. 3. Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh. Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. butiran barangan atau perkhidmatan. 4. Lebih terjamin keselamatan dokumen 5. 12. © 2009 Hak cipta . Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4. 8. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. Kepentingan Menyimpan Dokumen i. 2. Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. Kepentingan Dokumen Perniagaan i. Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv.

Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . Jenama barangan c. iii. Syarat serahan dan pembayaran d. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Jenis barangan b. vi.En Muhammad Khairi (Perak) 125 . ix. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e. v. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. Harga barang d. Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a. Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a. iv. Harga barangan dan syarat pembayaran c. Gambar barangan dalam warna b. viii. vii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x.En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta . harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7. xiii. Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan .kuantiti . xii. Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. xi. Mengenal pasti maklumat penting ii. Maklumat Penting Dalam Dokumen i.

Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami............ terima kasih....... Jln Sentosa 2....... Bandar baru Sepang 21020 Sepang. (Ahmad Ali b...... Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian. Yang benar..Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.En Muhammad Khairi (Perak) 127 ... Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan.. Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta .... .

terima kasih.50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% .30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian.En Muhammad Khairi (Perak) 128 .00 RM0. © 2009 Hak cipta .20 RM0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01.

.. terima kasih...00 RM0.... Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100...... Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan... Bandar baru Sepang 21020 Sepang. Yang benar.. Jln Sentosa 2. Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No....En Muhammad Khairi (Perak) 129 .. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1..... (Ahmad Ali b. .00 RM020......00 RM120..20 JUMLAH Sekian...Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455...00 © 2009 Hak cipta ...

... Selangor 2 Feb 2008 Tuan.... Yang benar.00 RM0....20 Sekian.. terima kasih...En Muhammad Khairi (Perak) 130 .. Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik.... No. .....Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455. Jln Sentosa 2........ Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta .. (Suhardi b..... Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.. Bandar baru Sepang 21020 Sepang...

Bandar baru Sepang 21020 Sepang.En Muhammad Khairi (Perak) 131 .00 RM0.20 Jumlah bersih Jumlah RM100. Jln Sentosa 2.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.00 RM020. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.00 RM120. Selangor 2 Feb 2008 No.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 132 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->