Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

95 Ms 96 .42 Ms 43 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .7 Ms 8 .44 Ms 45 .85 Ms 86 .115 Ms 116 .123 Ms 124 .En Muhammad Khairi (Perak) 4 .60 Ms 61 .126 Ms 126 .72 Ms 73 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .

Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah . Pilihan ERT . Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a. Reka bentuk b. Asas perniagaan 3. Elektrik c. Teras II. Elektif 2. Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan . Tanaman d. Kerja paip asas f. dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta . Pilihan KT .Ekonomi Rumah Tangga II. Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b.Sains Pertanian 4. Jahitan e.Kemahiran Teknikal I. Pilihan PD . Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5. Pilihan SPN .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1.Perdagangan III. Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I. kebersihan . Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu .En Muhammad Khairi (Perak) 5 .

5. 3. 2. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan .En Muhammad Khairi (Perak) 6 . 6. 4. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1. segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 7.

5. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. 2. Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. Kebakaran 4.En Muhammad Khairi (Perak) 7 . gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . Kecederaan dan kemalangan II. 7. Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. Kejutan elektrik III. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel.

Proses Mereka Bentuk A.En Muhammad Khairi (Perak) 8 . Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1.

 Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c. lakaran.En Muhammad Khairi (Perak) 9 . Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. membuat lawatan d. Proses Mereka Bentuk A. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta . Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. melayar internet e. senarai bahan. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1.

menyiasat b. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Objektif iv. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. membuat lawatan d. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. melayari internet e. lakaran.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . Latar belakang iii. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. senarai bahan. Rujukan vi. Lampiran    B. membaca c. Tajuk ii. Deskripsi projek v. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta .

Latar belakang iii. Rujukan vi.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Tajuk ii. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a.En Muhammad Khairi (Perak) 11 . Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta . sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Objektif iv. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Deskripsi projek v.

Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Sokongan menegak di belakang 4. 1 2 3 4 5 1. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Fungsi » Berfungsi B. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Produk tanpa sokongan mudah goyang 2. Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. Sokongan di setiap penjuru 5. Kos produk » berpatutan G. Sokongan penuh dibelakang 3. Faktor Reka bentuk A.En Muhammad Khairi (Perak) 12 . Rupa bentuk » Menarik C. patah atau pecah F. Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I.

Pencetusan Idea A. Mengenal pasti Masalah B. Melakar A. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. Menilai dan memilih idea yang terbaik 4. melayari internet iii. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.En Muhammad Khairi (Perak) 13 . Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. membuat lawatan dan kajian C. melalui pembacaan ii.

En Muhammad Khairi (Perak) 14 . v. maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta . vi.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . iv. iii. ii. viii. i. vii.

Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi.En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Jenis lukisan lakaran a. LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . pandangan sisi dan pandangan hadapan.

100 mm » Lebar 75 mm .4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm .38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m . Cengal ii.6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm . Sepetir iii.En Muhammad Khairi (Perak) 16 . Meranti © 2009 Hak cipta .38 mm » Lebar 25 mm .150 mm » Panjang 3 m . Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm .76 mm » Panjang 3 m . Kayu Getah ii.6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .6 m Kayu Lembut i. Jelutung iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i.100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m .

Berspring IV. III. Meleding II. Kecacatan Kayu IV.En Muhammad Khairi (Perak) 17 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta .

Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII. Berpusar VI. B. Ciri-ciri kayu VI. Merekah X. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 18 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII.

pintu. rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 19 . perabot.

En Muhammad Khairi (Perak) 20 . Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm.

Pembaris Keluli A. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta . Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Kegunaan : Mengukur jarak B. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Pita Pengukur A.En Muhammad Khairi (Perak) 21 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1. Saiz : 30 cm dan 15 cm C.

3. Kegunaan Sesiku L 1. 1. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Untuk menguji kerataan 3. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta . Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2.En Muhammad Khairi (Perak) 22 . Untuk menguji ketepatan 4. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu. 2. B = Bilah Kegunaan : 1.

Gergaji Puting A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3.En Muhammad Khairi (Perak) 23 . papan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C. papan lapis dan MDF D. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Untuk memotong kayu. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 24 .

kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 26 .

Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.En Muhammad Khairi (Perak) 27 .

Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C.En Muhammad Khairi (Perak) 28 . Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 29 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A. MESIN GERUDI LANTAI i. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta .

Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Motor = Memutar bindu 9. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Bindu = Memutar mata gerudi 4. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii. Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.En Muhammad Khairi (Perak) 30 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. Pakai pakaian yang sesuai 4.

Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Suis = menghidup dan mematikan motor 3. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1. Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta . Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4.En Muhammad Khairi (Perak) 31 .

Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 32 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata.

Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Paku Kepala Rata i. Paku Payung i. Paku Panel i. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Kelebihan : Senang digunakan. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Kepala rata 1. Mempunyai kepala benam III. Paku A. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Murah E. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii.En Muhammad Khairi (Perak) 33 . Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Jenis I. Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Keburukan Sukar ditanggalkan. Paku Panel ii.

Skru Alur Rata/Biasa II. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Skru Alur Philips III. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 34 . Skru Kepala Bulat IV. Glu PVA i. Kebaikan skru : I. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Skru A. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Skru Kepala Benam C.

En Muhammad Khairi (Perak) 35 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1. Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta . Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2.

lebar dan tebal 5.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6.En Muhammad Khairi (Perak) 36 . Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta . Menanda ukuran panjang. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. Proses Menanda Menanda panjang 4.

Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Tanggam Temu A.En Muhammad Khairi (Perak) 37 . Tanggam Lekap Palang ii.Tanggam Temu iv. Tanggam Lekap T iii. Memaku  Gunakan paku yang sesuai .

Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .En Muhammad Khairi (Perak) 38 . gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D.

Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Tepung Penyumbat I. Cat semburan I. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Cat Licau I. Cat Semburan V. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Cat Alas I. Spirit 1. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Tepung Penyumbat III. Bahan kemasan A. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Syelek IV. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kelebihan :  Permukaan berkilau.En Muhammad Khairi (Perak) 39 .

En Muhammad Khairi (Perak) 40 . Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Lekar I. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta . Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Syelek I. Pelekat (Fomika dan stiker) I. Tona kayu I. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H.

A. Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Alatan kemasan .2. Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. . Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. . I. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta .1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. D. 00) B. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3.En Muhammad Khairi (Perak) 41 . . Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu.

 Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. © 2009 Hak cipta . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.En Muhammad Khairi (Perak) 42 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 43 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel.En Muhammad Khairi (Perak) 44 . KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). Sel Basah iii. Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad).En Muhammad Khairi (Perak) 45 . SUMBER ELEKTRIK i. Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta . Sel Kering ii.

tindakan haba Sel Kering 1. Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4. Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3.contoh dinamo basikal dan janakuasa 3. Melalui proses tindak balas kimia .5 volt 2. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan .seperti lampu picit. Lain-lain seperti: i.En Muhammad Khairi (Perak) 46 .contoh sel kering dan sel basah 2. alatan permainan © 2009 Hak cipta . jam loceng. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5.0 volt Dua sel kering disambung siri 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1. Sel kering menghasilkan voltan 1. kuasa solar ii. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah .

E = Punca negatif Sel Basah 1. Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6. lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. 2. 3.En Muhammad Khairi (Perak) 47 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif . kereta.0 volt. C = elektrolit . 4. D = Batang karbon . B = Bekas zink .

En Muhammad Khairi (Perak) 48 . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3. E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1. B= Terminal positif .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) . D = Plat negatif (plumbum) . C = Penyelang . Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta .12 volt 2.

B = Magnet kekal . 4. E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1. D = gegelung dawai . Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . 3. C = Teras besi. 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar .En Muhammad Khairi (Perak) 49 .

pembakar roti. buzzer. haba  Contoh . pad permainan.kalkulator. pengisar. seterika.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i.Kipas angin. bunyi  Contoh . LED ii. ketuhar iv.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . cerek. Pengisar ii. gerakan  Contoh . motor elektrik v. Sterika v. cahaya  Contoh . TV iv. isyarat elektronik  Contoh . Untuk menghasilkan : i. siren.Radio.lampu pendafluor. Lampu Pendafluor iii. komputer © 2009 Hak cipta .Pengering rambut. lampu pijar. loceng iii. Radio 1.

Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii. Teras tunggal i. Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . II = Wayar teras tunggal . III = Wayar teras kembar .En Muhammad Khairi (Perak) 51 . Wayar kuprum beranemal i. Teras kembar i. Kabel teras tiga i. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Untuk membuat sambungan ke punca hidup. IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. Digunakan dalam bidang elektronik ii. Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4.

Plag 2 pin i. peti sejuk. Kabel teras tiga biru. TV. plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. Terdapat 2 jenis. Kedudukan tamatan L. Pemasangan kod warna yang betul iii. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. II = plag 3 pin i.En Muhammad Khairi (Perak) 52 . dan E ii. ketuhar. N. Radio . Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. Pencukur 2. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta . Periuk nasi.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1. Plag 3 pin i.

Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta . Alatan I = Pena Ujian .En Muhammad Khairi (Perak) 53 . III = Pisau lipat 2. Bahan i. II = Penjalur wayar .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. iv. Langkah-langkah i. v. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta . vi. iii.En Muhammad Khairi (Perak) 54 . ii.

Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a.digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. Fius katrij . 10A. 3. 2. Simbol fius ii.En Muhammad Khairi (Perak) 55 .digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1. Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. Fius katrij iii. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta . Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A. 4. 13A dan 30A 6. Fius Dawai . Fius dawai 1.

En Muhammad Khairi (Perak) 56 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 57 .

En Muhammad Khairi (Perak) 58 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

B. Lampu pijar A. C. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii. Meninggalkan bayang hitam iv. D. Cahayanya panas iii. D. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. Ciri-ciri lampu pijar i. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii.En Muhammad Khairi (Perak) 59 . Lampu Pendaflour A. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta . B.

Kelebihan Lampu pendaflour i. menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Tidak meninggalkan bayang hitam 2. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Bahagian Lampu pendarflour i. Cok = membekalkan voltan tinggi iv. Cahayanya sejuk iii. Menjimatkan elektrik iv. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. Bahagian lampu pijar i.

Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Beban (mentol) iii. Litar Elektrik 1.En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Punca positif (wayar mereh) v.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A. Sumber (sel kering) ii. Pengawal (suis) iv. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Arus dan Rintangan 1. Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d.En Muhammad Khairi (Perak) 65 . Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta . Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Voltan. Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. Hukum Ohm 0. Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II. Arus dan Rintangan I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b. Definisi .

Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a. C. rintangan = 4 ohm.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta . Meter elektrik . Meter volt arus terus b.En Muhammad Khairi (Perak) 66 . cari arus = (?) dalam litar di bawah. Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt.

Meter volt arus terus ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D.En Muhammad Khairi (Perak) 67 . arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta . Meter volt arus ulang-alik I.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 68 . iii. i. voltan arus terus. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan. ii.

Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii. Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2. Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v.En Muhammad Khairi (Perak) 69 . Peti Agihan Berfius iv. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Suis Utama ii. Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. Soket dan suis © 2009 Hak cipta . E.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Meter analog a. b. e. © 2009 Hak cipta . Meter digital Meter kWJ jenis diigital c. f.En Muhammad Khairi (Perak) 70 .untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis . Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d. a.terdapat dua jenis meter .menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi . Fius Perkhidmatan  Fungsi .untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi .

Meter Kwj iv. Penyambung Neutral iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Suis utama v. Fius Perkhidmatan ii. PLCB vi.En Muhammad Khairi (Perak) 71 . Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F.En Muhammad Khairi (Perak) 72 . Kuasa Elektrik 0. Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1. Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2. Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta .

ALATAN JAHITAN 1. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A. Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2.En Muhammad Khairi (Perak) 73 . Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5.

Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular. Jenis dan fungsi mesin jahit i. menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1. Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama.En Muhammad Khairi (Perak) 74 . Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta . menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv.

En Muhammad Khairi (Perak) 75 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .

iii. Bahagian mesin jahit 1. ii. Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta . Gigi Penolak 7. Roda Imbang 2. vi. Tiang Benang 3. Tiang penggulung benang 8. v. Tuas penekan 4. Pelaras mata jahitan .En Muhammad Khairi (Perak) 76 . iv. i. Spring Pemegang 5. Jarum Benang 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta . Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v. Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Persediaan sebelum menjahit mesin . Sediakan jarum mesin iii. Menyediakan benang atas i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Letakkan buku benang pada tiang benang ii.En Muhammad Khairi (Perak) 77 .

En Muhammad Khairi (Perak) 78 . Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.

Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b.En Muhammad Khairi (Perak) 79 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Semasa menjahit © 2009 Hak cipta . Melaraskan jahitan . Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3. 4. Gulung benang dalam gelendung 2. Keluarkan benang bawah a.

Naikkan tuas angkat c. Naikkan jarum mesin b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5. b. d. Selepas menjahit . Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C. a. Tarik fabrik ke belakang d. Hentikan putaran roda imbang a. PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta . c.En Muhammad Khairi (Perak) 80 .

Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta . Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii. Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1.En Muhammad Khairi (Perak) 81 . Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i.

Ketatkan semula pemegang jarum 3. Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul . Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4.Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci .En Muhammad Khairi (Perak) 82 . i. tumpul b. keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3. Jahitan bermasalah . patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2.Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar .tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Jarum perlu digantikan sekiranya a.

Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta . 4. ii. Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1. 3.En Muhammad Khairi (Perak) 83 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. 2. iii.

En Muhammad Khairi (Perak) 84 . Jahit Silang Pangkah 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1. Insang Pari © 2009 Hak cipta . Jahitan Kia 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

En Muhammad Khairi (Perak) 88 . Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a. memelihara alam sekitar d. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. mendapat keuntungan hasil jualan 2. Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a. memelihara spesis tanaman c. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . Baja kimia II.

Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1. bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu. 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 89 . ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam.

Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Bahagian batang lembut 1. Tanah loam II.En Muhammad Khairi (Perak) 90 . Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam. Bahagian batang keras II. 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2. Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Bahagian batang sederhana keras III. Bahan organik III.

Bunga kertas IV. Bunga ra II. Bunga raya.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2.Alamanda kuning.En Muhammad Khairi (Perak) 91 . bunga ros dan bunga kertas  I. Jenis tanaman keratan batang o Batang keras . Bunga ros © 2009 Hak cipta . Bunga Alamanda kuning III. Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i. Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta . tapak semaian dan ii.En Muhammad Khairi (Perak) 92 . Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1.

Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.En Muhammad Khairi (Perak) 93 . Pagi dan petang © 2009 Hak cipta .

Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen. Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.En Muhammad Khairi (Perak) 94 . Posforus. kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta .

Kumbang © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 95 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5. Belalang II. Siput III. siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I. Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga.

untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 96 .untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .

untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 97 . memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan .untuk memegang objek silinder.

untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 98 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 99 .

untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 100 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3. T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.En Muhammad Khairi (Perak) 104 .

Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6.En Muhammad Khairi (Perak) 105 . Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5.

En Muhammad Khairi (Perak) 106 . I = soket penjodoh. D = siku 90. G = paip BG 13 . E = paip BG 20. Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili. B = soket sama. H = paip BG 20 . C = puting heksagon. F = T pengecil.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. dan J = palam © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1. .digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta . Glu PVC .En Muhammad Khairi (Perak) 107 .Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering . Pita PTFE .

mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2.mempunyai alur masuk menegak b.mempunyai alur masuk melintang 3.En Muhammad Khairi (Perak) 108 . Kegunaan . Pili bertiang . Pili berbibir II. Pili berbibir .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I. Jenis a. Bahagian © 2009 Hak cipta . Pili bertiang 1.

Penyelenggaraan i.En Muhammad Khairi (Perak) 109 . Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii. Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4.

Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 110 . Membuka dan mencuci bahagian kedap .Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i. Perangkap 'S' iii. Perangkap 'P' ii. Perangkap botol 3. Jenis Sinki dan Perangkap i. Membersihkan perangkap . Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Menggunakan pelocok .

Perangkap 'S' II. I. Perangkap 'P' III.En Muhammad Khairi (Perak) 111 . Perangkap botol © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4.

B = meter air .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1. D = paip perkhidmatan. H = tab sinki cuci tangan . Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . Sistem bekalan tidak terus 2. C = paip perkhidmatan. I = sinki dapur .En Muhammad Khairi (Perak) 112 . Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. G = tab mandian dan tandas. Sitem bekalan terus b. F = tangki simpanan air . E = kunci paip . J = paip agihan © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 113 . Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta .untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1. Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1. Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2. Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 114 .

Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i. Jenis tangki simbah a. Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Tangki simbah aras rendah ii.En Muhammad Khairi (Perak) 115 .

mengeratkan hubingan antara kaum. bangsa dan negara © 2009 Hak cipta . Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif. pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana . tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan. manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b. inovatif. pakaian c.bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c. makanan b. Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a.En Muhammad Khairi (Perak) 116 .

Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta . 7-Eleven a.  Runcit besar-besaran i.Mc Donald iv. Fajar. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C.En Muhammad Khairi (Perak) 117 . penjual ikan dan sayur ii. Jenis Perniagaan 1. Kedai sejaras  Contoh : KFC. Tasco iii. Gedung serbanika  Contoh : D-Lima. ii. Penjual kuih-muih iii. Giant. Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting. Pasar raya  Contoh : The Store. Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim. Perniagaan Tempatan . Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i.

Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan.En Muhammad Khairi (Perak) 118 . Perkembangan Perniagaan 0. minyak kelapa dan kayu balak b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.Kulit siput. Sukar membahagikan barang iii. Sukar menentukan nilai ii. tahan lama b. bijirin dan daging lembu a. Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang . Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv. Mudah disimpan © 2009 Hak cipta . Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i. Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D. Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik. Contoh : Anak panah . menyimpan nilai a.Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah . Mudah dibawa d. Perniagaan Antarabangsa . Kulit binatang . Diterima umum a. Mudah dikenal c. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah .

Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1.En Muhammad Khairi (Perak) 119 . f.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e. Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta . Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet .e dagang I. Perniagaan Masa Kini .

tidak terhad e. urusniaga tanpa menggunakan wang E. Pemilik . Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. Rashid © 2009 Hak cipta . Milikan Tunggal . penggunaan internet lebih meluas 3. Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1. Pendaftaran . Pengurusan . lebih memudahkan pengguna 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b.En Muhammad Khairi (Perak) 120 . Kuntungan .tunggal a. liabiliti .Seorang Pemilik .diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c. Kedai Kopi Abd.diperolehi sepenuhnya d. Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise.

Pemilik . Pengurusan .Sdn. Contoh : Poliklinik Dr. Pendaftaran .Dimiliki oleh sekumpulan orang . Keuntungan . Sendirian Berhad .terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad. Liabiti .Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi. Pendaftaran . Jabatan Pembangunan Koperasi b. Syarikat Berhad .dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a. Contoh : Syarikat Master Piano snd. Keuntungan .tidak terhad e. Azhar dan rakan-rakan 3. Pengurusan .diurus oleh orang yang dilantik c. Pengurusan .Dua atau lebih dariada seorang pemilik .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. Keuntungan .dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a. .dibahagikan dalam bentuk dividen d. Contoh : Syarikat Telekom Berhad. bhd. Syarikat Taiping Sekuriti berhad. Syarikat Tenaga Nasional Berhad.En Muhammad Khairi (Perak) 121 .Bhd.diurus oleh lembaga pengarah c.Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran . Koperasi . Keuntungan .dua hingga 20 orang pemilik a. Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta .dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d. 4. Liabiti . Pemilik . Perkongsian . Pendaftaran . Liabiliti . Syarikat Genting Berhad 5. Bhd.dibahagikan dalam bentuk dividen d. Pemilik .diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c.dibahagikan dalam bentuk dividen d.terhad e.terhad e.dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham . Liabiliti .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a. Pengurusan . Pendaftaran . Pemilik . .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.diurus oleh Lembaga pengarah c.

perniagaan tunggal 7. F. Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan. Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu. 2. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 122 . Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya. Musyarakah . Murabahah .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6.perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam. Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran. Mudharabah . Faktor mempengaruhi perniagaan 0. Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan. Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1.perniagaan perkongsian 8.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.  Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6. Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7. Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank. 5. © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 123 . Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan. Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4. Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. 3. Kepentingan Menyimpan Dokumen i. 4. Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv. 2. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4. Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii. 7. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh. © 2009 Hak cipta . 11. 5.En Muhammad Khairi (Perak) 124 . Cara Menyimpan Dokumen i. kuantiti dan harga ii. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. Lebih terjamin keselamatan dokumen 5. Kepentingan Dokumen Perniagaan i. butiran barangan atau perkhidmatan. 9. 8. Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. Jenis-Jenis Dokumen i. 12. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10.

Harga barang d.En Muhammad Khairi (Perak) 125 . Syarat serahan dan pembayaran d. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii. vi. vii. Harga barangan dan syarat pembayaran c. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e. Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a. Gambar barangan dalam warna b. viii. Jenama barangan c. Jenis barangan b. iii. Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a. v. ix.

xii. harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x. xi. Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta . xiii. Maklumat Penting Dalam Dokumen i. Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan .kuantiti .En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Mengenal pasti maklumat penting ii.

...... ... Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami. Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan.... Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta ... Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian.... terima kasih. (Ahmad Ali b.......En Muhammad Khairi (Perak) 127 ... Yang benar.... Bandar baru Sepang 21020 Sepang... Jln Sentosa 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.......

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01. terima kasih.50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% . © 2009 Hak cipta .30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian.00 RM0.En Muhammad Khairi (Perak) 128 .20 RM0.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.. Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100..00 RM020.. ...... Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No....... (Ahmad Ali b............. Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan...En Muhammad Khairi (Perak) 129 .00 © 2009 Hak cipta . Bandar baru Sepang 21020 Sepang.. Jln Sentosa 2. terima kasih.... Yang benar..00 RM0. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.20 JUMLAH Sekian.00 RM120...

. terima kasih....... Jln Sentosa 2.20 Sekian..... Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1..... No. ..Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455... Bandar baru Sepang 21020 Sepang...00 RM0..En Muhammad Khairi (Perak) 130 ...... Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik. (Suhardi b.. Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta ...... Selangor 2 Feb 2008 Tuan. Yang benar....

Jln Sentosa 2. Selangor 2 Feb 2008 No. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.00 RM120.00 RM020.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta .00 RM0.20 Jumlah bersih Jumlah RM100.En Muhammad Khairi (Perak) 131 .

En Muhammad Khairi (Perak) 132 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful