Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

44 Ms 45 .60 Ms 61 .123 Ms 124 .85 Ms 86 .42 Ms 43 .126 Ms 126 .72 Ms 73 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 4 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .95 Ms 96 .115 Ms 116 .7 Ms 8 .

Sains Pertanian 4. kebersihan . Pilihan PD . Reka bentuk b. Teras II. Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a. Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu . Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1.Ekonomi Rumah Tangga II. Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah . Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Elektif 2. Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5. Pilihan KT .Perdagangan III. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I. Elektrik c. Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b. Asas perniagaan 3. dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta . Tanaman d. Pilihan ERT . Pilihan SPN .Kemahiran Teknikal I.En Muhammad Khairi (Perak) 5 . Jahitan e. Kerja paip asas f.

segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 6. 4. 7. 5.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1.En Muhammad Khairi (Perak) 6 . 2. 3. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta . Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan .

7. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai. 5. hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9. gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. 2.En Muhammad Khairi (Perak) 7 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. Kejutan elektrik III. Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. Kebakaran 4. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I. Kecederaan dan kemalangan II. Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6.

Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1. Proses Mereka Bentuk A.En Muhammad Khairi (Perak) 8 .

senarai bahan. Proses Mereka Bentuk A. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta . melayar internet e.En Muhammad Khairi (Perak) 9 .  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. lakaran. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1. membuat lawatan d. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C.

Deskripsi projek v. lakaran. senarai bahan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh. Objektif iv. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta . Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. melayari internet e. membuat lawatan d. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. menyiasat b. Rujukan vi. Latar belakang iii. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . membaca c. Tajuk ii. Lampiran    B. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F.

Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Tajuk ii. Rujukan vi. Objektif iv. Deskripsi projek v. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran .En Muhammad Khairi (Perak) 11 . Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Latar belakang iii. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D.

Rupa bentuk » Menarik C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Fungsi » Berfungsi B. patah atau pecah F. Faktor Reka bentuk A. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Sokongan penuh dibelakang 3.En Muhammad Khairi (Perak) 12 . Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Kos produk » berpatutan G. Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. Sokongan di setiap penjuru 5. 1 2 3 4 5 1. Sokongan menegak di belakang 4. Produk tanpa sokongan mudah goyang 2.

Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Pencetusan Idea A. melayari internet iii. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta . membuat lawatan dan kajian C. melalui pembacaan ii. Melakar A.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Mengenal pasti Masalah B. Menilai dan memilih idea yang terbaik 4.En Muhammad Khairi (Perak) 13 .

maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 14 . i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi . vi. viii. iii. ii. vii. v. iv.

Jenis lukisan lakaran a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c. pandangan sisi dan pandangan hadapan. LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar.En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas.

Kayu Getah ii.76 mm » Panjang 3 m . Sepetir iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m .6 m Kayu Lembut i.En Muhammad Khairi (Perak) 16 . Meranti © 2009 Hak cipta . Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m .100 mm » Lebar 75 mm .6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm . Cengal ii. Jelutung iii.38 mm » Lebar 25 mm .150 mm » Panjang 3 m .6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm .

III. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta . Berspring IV.En Muhammad Khairi (Perak) 17 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A. Kecacatan Kayu IV. Meleding II.

Merekah X. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V. Berpusar VI. Ciri-ciri kayu VI. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII.En Muhammad Khairi (Perak) 18 . Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta . Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX. B.

perabot. rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. pintu.En Muhammad Khairi (Perak) 19 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta .

Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm.En Muhammad Khairi (Perak) 20 .

Pembaris Keluli A. Saiz : 30 cm dan 15 cm C.En Muhammad Khairi (Perak) 21 . Kegunaan : Mengukur jarak B.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1. Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Pita Pengukur A. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta .

1. 3. Badan dibuat daripada kayu atau logam. B = Bilah Kegunaan : 1. Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3. Untuk menguji ketepatan 4. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta . Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2. Kegunaan Sesiku L 1. Untuk menguji kerataan 3.En Muhammad Khairi (Perak) 22 .

Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C. papan. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Untuk memotong kayu. papan lapis dan MDF D. Gergaji Puting A.En Muhammad Khairi (Perak) 23 .

En Muhammad Khairi (Perak) 24 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .

kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .

En Muhammad Khairi (Perak) 26 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.En Muhammad Khairi (Perak) 27 . Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .

Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 28 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C. Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.

En Muhammad Khairi (Perak) 29 . MESIN GERUDI LANTAI i. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A.

Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Bindu = Memutar mata gerudi 4. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2.En Muhammad Khairi (Perak) 30 . Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7. Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1. Motor = Memutar bindu 9. Pakai pakaian yang sesuai 4.

En Muhammad Khairi (Perak) 31 . Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta . MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4. Suis = menghidup dan mematikan motor 3.

En Muhammad Khairi (Perak) 32 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata. Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .

Kelebihan : Senang digunakan. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii.En Muhammad Khairi (Perak) 33 . Paku A. Murah E. Paku Payung i. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Paku Kepala rata 1. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Mempunyai kepala benam III. Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Paku Panel i. Keburukan Sukar ditanggalkan. Jenis I. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Kepala Rata i. Paku Panel ii. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D.

Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Skru Kepala Benam C. Skru Alur Rata/Biasa II. Skru A. Glu PVA i. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta . Memberi cengkaman lebih kuat 3. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. Skru Kepala Bulat IV. Skru Alur Philips III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Kebaikan skru : I.En Muhammad Khairi (Perak) 34 .

En Muhammad Khairi (Perak) 35 . Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2. Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1.

En Muhammad Khairi (Perak) 36 . Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. lebar dan tebal 5. Menanda ukuran panjang.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6. Proses Menanda Menanda panjang 4. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta .

Tanggam Lekap Palang ii. Memaku  Gunakan paku yang sesuai . Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.Tanggam Temu iv. Tanggam Temu A. Tanggam Lekap T iii. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i.En Muhammad Khairi (Perak) 37 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7.

gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 38 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D. Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek .

Kelebihan :  Permukaan berkilau. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Tepung Penyumbat III. Syelek IV. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Cat semburan I. Tepung Penyumbat I. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Bahan kemasan A.En Muhammad Khairi (Perak) 39 . Spirit 1. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Cat Alas I. Cat Licau I. Cat Semburan V.

Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Tona kayu I. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E. Lekar I. Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F.En Muhammad Khairi (Perak) 40 . Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Pelekat (Fomika dan stiker) I. Syelek I. Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III.

I. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta . Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I. . Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. D.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C. .En Muhammad Khairi (Perak) 41 . Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. A. Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. 00) B. .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.2. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. Alatan kemasan .

berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil.  Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus.En Muhammad Khairi (Perak) 42 . © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 43 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 44 . Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN.

SUMBER ELEKTRIK i. Sel Kering ii.En Muhammad Khairi (Perak) 45 . Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad). Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). Sel Basah iii.

jam loceng. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5. Melalui proses tindak balas kimia .contoh dinamo basikal dan janakuasa 3.0 volt Dua sel kering disambung siri 3.contoh sel kering dan sel basah 2. alatan permainan © 2009 Hak cipta . Lain-lain seperti: i. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1.5 volt 2.En Muhammad Khairi (Perak) 46 . tindakan haba Sel Kering 1. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah . Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3. kuasa solar ii. Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4. Sel kering menghasilkan voltan 1.seperti lampu picit.

2. 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. kereta.En Muhammad Khairi (Perak) 47 . E = Punca negatif Sel Basah 1.0 volt. D = Batang karbon . 4. B = Bekas zink . lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . C = elektrolit . Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6.

C = Penyelang . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3. Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta . B= Terminal positif .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) .12 volt 2. D = Plat negatif (plumbum) .En Muhammad Khairi (Perak) 48 . E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1.

2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar . Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . 4. B = Magnet kekal . 3.En Muhammad Khairi (Perak) 49 . D = gegelung dawai . C = Teras besi. E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1.

Radio 1. cahaya  Contoh . buzzer.lampu pendafluor. motor elektrik v. cerek. Sterika v.Pengering rambut. gerakan  Contoh . ketuhar iv. pembakar roti. LED ii.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . Untuk menghasilkan : i. pad permainan. pengisar. bunyi  Contoh . Lampu Pendafluor iii.kalkulator. TV iv. Pengisar ii. haba  Contoh . seterika. komputer © 2009 Hak cipta . lampu pijar.Kipas angin. siren.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i. loceng iii. isyarat elektronik  Contoh .Radio.

Untuk membuat sambungan ke punca hidup. Wayar kuprum beranemal i. Kabel teras tiga i. Teras kembar i. II = Wayar teras tunggal . neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4. Teras tunggal i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3. Digunakan dalam bidang elektronik ii. Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii. III = Wayar teras kembar .En Muhammad Khairi (Perak) 51 .

Periuk nasi. dan E ii. Pencukur 2. ketuhar. N. Plag 3 pin i. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. TV. peti sejuk. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. Pemasangan kod warna yang betul iii.En Muhammad Khairi (Perak) 52 . plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. Radio . Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . Kabel teras tiga biru. Terdapat 2 jenis. Plag 2 pin i. II = plag 3 pin i. Kedudukan tamatan L. seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1.

Bahan i.En Muhammad Khairi (Perak) 53 . II = Penjalur wayar . III = Pisau lipat 2. Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1. Alatan I = Pena Ujian .

ii. iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta . v. Langkah-langkah i.En Muhammad Khairi (Perak) 54 . iii. vi.

Fius katrij . Fius Dawai .digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta .digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1.En Muhammad Khairi (Perak) 55 . 10A. Fius katrij iii. Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2. 4. 13A dan 30A 6. 3. 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A. Fius dawai 1. Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. Simbol fius ii.

En Muhammad Khairi (Perak) 56 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 57 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 58 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

B. B. D. Lampu Pendaflour A. C. Meninggalkan bayang hitam iv. D. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. C. Lampu pijar A. Cahayanya panas iii. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. Ciri-ciri lampu pijar i. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii.En Muhammad Khairi (Perak) 59 .

Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . Menjimatkan elektrik iv. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii. Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii. Bahagian Lampu pendarflour i. Tidak meninggalkan bayang hitam 2. Bahagian lampu pijar i. Kelebihan Lampu pendaflour i. Cok = membekalkan voltan tinggi iv. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Cahayanya sejuk iii.

En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Beban (mentol) iii. Punca positif (wayar mereh) v. Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta . Litar Elektrik 1. Sumber (sel kering) ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A. Pengawal (suis) iv.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II.En Muhammad Khairi (Perak) 65 . Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Arus dan Rintangan 1. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. Arus dan Rintangan I. Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan. Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d. Voltan. Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta . Definisi . Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b. Hukum Ohm 0.

C. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta . Meter volt arus terus b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a. Meter elektrik . rintangan = 4 ohm. cari arus = (?) dalam litar di bawah.En Muhammad Khairi (Perak) 66 . Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt.

Meter volt arus ulang-alik I. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D. Meter volt arus terus ii. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta . Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan.En Muhammad Khairi (Perak) 67 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i.

voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta . ii. iii.En Muhammad Khairi (Perak) 68 . i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . voltan arus terus. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan.

Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. E. Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi. Suis Utama ii. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2.En Muhammad Khairi (Perak) 69 . Peti Agihan Berfius iv. Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Soket dan suis © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 70 . b. f. Meter analog a.untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi .untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis . e.terdapat dua jenis meter . Fius Perkhidmatan  Fungsi .menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi . © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d. a. Meter digital Meter kWJ jenis diigital c.

Meter Kwj iv. Fius Perkhidmatan ii.En Muhammad Khairi (Perak) 71 . Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Penyambung Neutral iii. PLCB vi. Suis utama v.

Kuasa Elektrik 0.En Muhammad Khairi (Perak) 72 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F. Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1. Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2. Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta .

Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3.En Muhammad Khairi (Perak) 73 . Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5. ALATAN JAHITAN 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2. Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 74 . Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta . menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1. menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular. Jenis dan fungsi mesin jahit i. Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv.

En Muhammad Khairi (Perak) 75 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .

Tuas penekan 4. ii. iii. iv. Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. vi. Tiang Benang 3. Pelaras mata jahitan . Gigi Penolak 7. Tiang penggulung benang 8. i. Spring Pemegang 5. v. Jarum Benang 6. Roda Imbang 2. Bahagian mesin jahit 1.En Muhammad Khairi (Perak) 76 .

En Muhammad Khairi (Perak) 77 . Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta . Persediaan sebelum menjahit mesin . Letakkan buku benang pada tiang benang ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Sediakan jarum mesin iii. Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Menyediakan benang atas i. Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.En Muhammad Khairi (Perak) 78 . Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .

Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3. Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b. Gulung benang dalam gelendung 2.En Muhammad Khairi (Perak) 79 . 4. Melaraskan jahitan . Semasa menjahit © 2009 Hak cipta . Keluarkan benang bawah a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1.

Hentikan putaran roda imbang a. Naikkan tuas angkat c. PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta . a. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5. d.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Selepas menjahit . Tarik fabrik ke belakang d. Naikkan jarum mesin b. b.En Muhammad Khairi (Perak) 80 . c. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta . Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2. Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i. Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii.En Muhammad Khairi (Perak) 81 .

Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar .tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta . Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4. i. Jahitan bermasalah . Ketatkan semula pemegang jarum 3.Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci . keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3. patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2. tumpul b. Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ .En Muhammad Khairi (Perak) 82 . Jarum perlu digantikan sekiranya a.

4. 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i.En Muhammad Khairi (Perak) 83 . ii. Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1. 2. iii. Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta .

Jahit Silang Pangkah 3. Jahitan Kia 2.En Muhammad Khairi (Perak) 84 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1. Insang Pari © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

Baja kimia II. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a. memelihara spesis tanaman c. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b. Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b. Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1.En Muhammad Khairi (Perak) 88 . memelihara alam sekitar d.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a. mendapat keuntungan hasil jualan 2.

ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam. bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu. Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam. 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 89 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1.

Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Bahagian batang sederhana keras III. Bahan organik III. Bahagian batang keras II. Bahagian batang lembut 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam. Tanah loam II. Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I.En Muhammad Khairi (Perak) 90 . 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2. Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta .

Bunga ra II. Bunga kertas IV.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2. Bunga Alamanda kuning III. Bunga raya. Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3. Jenis tanaman keratan batang o Batang keras .Alamanda kuning. bunga ros dan bunga kertas  I. Bunga ros © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 91 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i. Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta . Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1.En Muhammad Khairi (Perak) 92 . tapak semaian dan ii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.En Muhammad Khairi (Perak) 93 . Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari. Pagi dan petang © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Posforus.En Muhammad Khairi (Perak) 94 . kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta . Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4. Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen.

Siput III.En Muhammad Khairi (Perak) 95 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5. Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. Kumbang © 2009 Hak cipta . Belalang II. siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I.

untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 96 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .untuk memegang objek silinder. memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 97 .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .

untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 98 .

untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 99 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .

untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 100 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta . Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3.En Muhammad Khairi (Perak) 104 .

Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6. Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4.En Muhammad Khairi (Perak) 105 .

En Muhammad Khairi (Perak) 106 . dan J = palam © 2009 Hak cipta . D = siku 90. H = paip BG 20 . Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili. I = soket penjodoh.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. E = paip BG 20. G = paip BG 13 . C = puting heksagon. B = soket sama. F = T pengecil.

digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta . Glu PVC .En Muhammad Khairi (Perak) 107 .Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis. Pita PTFE .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1.adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering . .

En Muhammad Khairi (Perak) 108 . Pili bertiang 1. Pili berbibir II. Pili berbibir .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I. Kegunaan . Bahagian © 2009 Hak cipta .mempunyai alur masuk melintang 3. Jenis a. Pili bertiang .mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2.mempunyai alur masuk menegak b.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4.En Muhammad Khairi (Perak) 109 . Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii. Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta . Penyelenggaraan i.

Perangkap botol 3.Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i. Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2. Jenis Sinki dan Perangkap i. Perangkap 'P' ii.En Muhammad Khairi (Perak) 110 .Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta . Menggunakan pelocok .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Perangkap 'S' iii. Membuka dan mencuci bahagian kedap . Membersihkan perangkap .

I.En Muhammad Khairi (Perak) 111 . Perangkap 'S' II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4. Perangkap 'P' III. Perangkap botol © 2009 Hak cipta .

C = paip perkhidmatan. Sitem bekalan terus b. H = tab sinki cuci tangan . F = tangki simpanan air . J = paip agihan © 2009 Hak cipta . B = meter air . D = paip perkhidmatan.En Muhammad Khairi (Perak) 112 . I = sinki dapur . G = tab mandian dan tandas. Sistem bekalan tidak terus 2. E = kunci paip . Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1.untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2. Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 113 . Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1. Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta . Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2.En Muhammad Khairi (Perak) 114 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Tangki simbah aras rendah ii. Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Jenis tangki simbah a.En Muhammad Khairi (Perak) 115 . Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta . Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i.

bangsa dan negara © 2009 Hak cipta .bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. pakaian c. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A. Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c. inovatif. tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan. Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif. makanan b.En Muhammad Khairi (Perak) 116 . mengeratkan hubingan antara kaum. pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana . manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a.

7-Eleven a. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. Kedai sejaras  Contoh : KFC. Jenis Perniagaan 1. Penjual kuih-muih iii. penjual ikan dan sayur ii. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta . Tasco iii. Gedung serbanika  Contoh : D-Lima.En Muhammad Khairi (Perak) 117 . Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot. Giant.Mc Donald iv. Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan.  Runcit besar-besaran i. Perniagaan Tempatan . Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim. Pasar raya  Contoh : The Store. Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Fajar. ii.

Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i. Diterima umum a. tahan lama b. Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang .Kulit siput. Mudah dikenal c. minyak kelapa dan kayu balak b. Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik. Mudah disimpan © 2009 Hak cipta . bijirin dan daging lembu a. Sukar menentukan nilai ii. Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan. Sukar membahagikan barang iii. Perniagaan Antarabangsa . Contoh : Anak panah . Kulit binatang . Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D.Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah .En Muhammad Khairi (Perak) 118 . Mudah dibawa d. menyimpan nilai a. Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah . Perkembangan Perniagaan 0.

Perniagaan Masa Kini .e dagang I. Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e. f. Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet . Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1.En Muhammad Khairi (Perak) 119 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2. Kedai Kopi Abd. Pengurusan . urusniaga tanpa menggunakan wang E. Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1.diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c. liabiliti . Milikan Tunggal .tunggal a.En Muhammad Khairi (Perak) 120 . Pemilik . Kuntungan . lebih memudahkan pengguna 2.Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b.tidak terhad e. Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. penggunaan internet lebih meluas 3. Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise. Pendaftaran .Seorang Pemilik .diperolehi sepenuhnya d. Rashid © 2009 Hak cipta .

Pendaftaran .dua hingga 20 orang pemilik a.Sdn.diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c. Keuntungan .diurus oleh orang yang dilantik c. Bhd.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b. Contoh : Syarikat Master Piano snd. Contoh : Poliklinik Dr. Pengurusan . Pemilik .diurus oleh lembaga pengarah c.Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b. Pengurusan .dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham . Pendaftaran .diurus oleh Lembaga pengarah c. Liabiliti . Keuntungan . Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta .Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi. Syarikat Taiping Sekuriti berhad. Pengurusan . Syarikat Genting Berhad 5. Syarikat Berhad . Pendaftaran . Azhar dan rakan-rakan 3.dibahagikan dalam bentuk dividen d.dibahagikan dalam bentuk dividen d. Pemilik . Pendaftaran . Liabiti . Pengurusan .tidak terhad e. Jabatan Pembangunan Koperasi b.terhad e. Pemilik . Pemilik .dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a.Bhd.dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a. 4.En Muhammad Khairi (Perak) 121 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Liabiliti . .terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad. Keuntungan .Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran . Perkongsian . .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b.dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a.dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d.terhad e. bhd. Liabiti . Contoh : Syarikat Telekom Berhad. Koperasi .Dimiliki oleh sekumpulan orang .Dua atau lebih dariada seorang pemilik . Syarikat Tenaga Nasional Berhad.dibahagikan dalam bentuk dividen d. Keuntungan . Sendirian Berhad .

perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam. Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1. Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan.En Muhammad Khairi (Perak) 122 . 2. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta . Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6. Mudharabah . Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu. Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran. Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya.perniagaan tunggal 7. Murabahah . Faktor mempengaruhi perniagaan 0. F. Musyarakah .perniagaan perkongsian 8.

 Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. 5. Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4. © 2009 Hak cipta . Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan. Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank. Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan.En Muhammad Khairi (Perak) 123 . Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7.

En Muhammad Khairi (Perak) 124 . 12. 8. 7. kuantiti dan harga ii. 3. Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4. Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. 11. 5. Jenis-Jenis Dokumen i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh. Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. Kepentingan Menyimpan Dokumen i. Lebih terjamin keselamatan dokumen 5. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. Cara Menyimpan Dokumen i. © 2009 Hak cipta . 4. Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. butiran barangan atau perkhidmatan. Kepentingan Dokumen Perniagaan i. Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii. 2. Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10. 9.

vii.En Muhammad Khairi (Perak) 125 . Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a. Harga barangan dan syarat pembayaran c. Syarat serahan dan pembayaran d. iv. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a. ix. vi. Harga barang d. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. Jenis barangan b. viii. Jenama barangan c. Gambar barangan dalam warna b. v. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii. Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . iii.

Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. Maklumat Penting Dalam Dokumen i. xii. xiii.En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan . Mengenal pasti maklumat penting ii.kuantiti . harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7. xi. Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x.

Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian..En Muhammad Khairi (Perak) 127 ...... (Ahmad Ali b........Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.. terima kasih.... Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami........ Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta .. ...... Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan.... Jln Sentosa 2. Yang benar...

En Muhammad Khairi (Perak) 128 .50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% .00 RM0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01. terima kasih.30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian.20 RM0. © 2009 Hak cipta .

Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1........ terima kasih.00 RM0.. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.. Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100.00 RM120...20 JUMLAH Sekian.. Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan...00 © 2009 Hak cipta ...Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455......00 RM020...En Muhammad Khairi (Perak) 129 . ... (Ahmad Ali b.. Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No.. Yang benar....... Jln Sentosa 2...

. (Suhardi b.......00 RM0. Yang benar.En Muhammad Khairi (Perak) 130 . terima kasih. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1..20 Sekian... . No. Selangor 2 Feb 2008 Tuan... Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta ......... Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik... Jln Sentosa 2..Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455......... Bandar baru Sepang 21020 Sepang.....

00 RM0.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta . Jln Sentosa 2.00 RM120.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.En Muhammad Khairi (Perak) 131 . Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.00 RM020. Bandar baru Sepang 21020 Sepang. Selangor 2 Feb 2008 No.20 Jumlah bersih Jumlah RM100.

En Muhammad Khairi (Perak) 132 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .