Nota Ringkas

Kemahiran Hidup Bersepadu

Tingkatan 1

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

© Muhammad Khairi (Perak). 2009

Hak cipta terpelihara. Tiada bahagian daripada terbitan ini boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluran, atau ditukarkan dalam apa-apa bentuk atau dengan alat apa jua pun, sama ada dengan cara elektronik, sawat, gambar, rakaman atau sebahagianya, tanpa kebenaran Encik Muhammad Khairi terlebih dahulu.

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

2

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Buku ini Kepunyaan :

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

3

En Muhammad Khairi (Perak) 4 .72 Ms 73 .115 Ms 116 .85 Ms 86 .123 Ms 124 .7 Ms 8 .95 Ms 96 .131 Nota : * Guru-guru sekalian dialu-alukan untuk mencetak nota ringkas ini kepada pelajar * © 2009 Hak cipta .126 Ms 126 .42 Ms 43 .60 Ms 61 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kandungan PENGENALAN REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI KESELAMTAN ELEKTRIK ELEKTRIK ELEKTRIK : ELEKTIF KT JAHITAN TANAMAN HIASAN KERJA PAIP ASAS ASAS PERNIAGAAN DOKUMEN PERNIAGAAN Lampiran 1 Ms 5 .44 Ms 45 .

kebersihan .Sains Pertanian 4. Peraturan yang diamalkan untuk mengekalkan keselamatan . Pilihan PD . Bahagian elektif pula terbahagi kepada 4 pilihan iaitu . Pilihan KT . Bahagian teras diwajibjan semua pelajar mengikuti dan mempelajarinya meliputi kemahiran bahagian a. Terdapat ruang yang sesuai untuk pelajar belajar dan membuat latihan b. Bengkel atau makmal kemahiran hidup perlulah . Jahitan e.En Muhammad Khairi (Perak) 5 .Ekonomi Rumah Tangga II.Kemahiran Teknikal I. Elektrik c. Pilihan ERT .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU PENGENALAN 1. Subjek kemahiran hidup terbahagi kepada 2 bahagian I.Perdagangan III. Pilihan SPN . Elektif 2. Subjek kemahiran dipelajari secara lebih khusus di dalam bengkel atau makmal kemahiran hidup 5. Reka bentuk b. Teras II. Asas perniagaan 3. Kerja paip asas f. Dilengkapi dengan peralatan dan kemudahan untuk proses pembelajaran a. dan keselesaan untuk belajar dan membuat latihan © 2009 Hak cipta . Tanaman d.

5. 3. 2. Masuk setelah mendapat kebenaran dan arahan daripada guru Pakai pakaian yang sesuai dan memakai kasut getah Jangan berlari dan bermain di dalam bengkel Jangan menyentuh alatan dan mesin tanpa mendapat kebenaran dan penyeliaan daripada guru Duduk dan bekerja ditempat yang telah ditetapkan Jika berlaku kemalangan atau kecederaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Peraturan am penggunaan dan keselamatan bengkel kemahiran hidup 1.En Muhammad Khairi (Perak) 6 . 7. Pakai pakaian yang sesuai dan kasut getah © 2009 Hak cipta . segera beritahu guru yang berkenaan Pastikan bengkel dalam keadaan selamat dan selesa ketika penggunaannya dan bersih serta kemas sebelum meninggalkannya. 4. 6.

En Muhammad Khairi (Perak) 7 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan di bengkel kemahiran hidup 1. Guru dan pelajar mestilah tahu bagai mana bertindak apabila berlaku I. gunakan kayu kering untuk mengalih mangsa daripada benda atau wayar yang menjadi punca kejutan elektrik UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . Pengguna bengkel mestilah selamat sebelum menggunakan . hendaklah dimatikan suis utama terlebih dahulu atau menekan suis keselamatan bengkel 9. Jika berlaku kecederaan yang serius dan teruk hendakan dilaporkan kepada guru bertugas dan terus dirujuk kepada hospital yang terdekat 6. 7. Kecederaan dan kemalangan II. 5. Bengkel perlu ada peti kecemasan yang mengandundi ubat luka dan sapuan untuk lecur serta kain balutan untuk kecederaan ringan. Jika berlaku sebarang kejutan elektrik. Kebakaran 4. Jika berlaku kebakaran besar hendaklah keluar dengan segera mengikut pelan kecemasan kebakaran dan memanggil bomba melalui talian kecemasan 999 8. Kejutan elektrik III. Jangan sentuh mangsa kejutan dengan tangan. Alat pencegah kebakaran mestilah digantung ditempat mudah dilihat dan mudah dicapai. Bengkel juga mesti mempunyai alat pencecah kebakaran yang berfungsi disetiap bengkel. Bengkel haruslah memberikan keutamaan kepada keselamatan. semasa menggunakan dan selepas menggunakan bengkel dan segala peralatan di bengkel 3. 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Reka Bentuk dan Teknologi ASAS MEREKA BENTUK 1. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya CONTOH : PROSES REKA BENTUK Tempat Letak Buku © 2009 Hak cipta . Proses Mereka Bentuk A.En Muhammad Khairi (Perak) 8 .

lakaran.En Muhammad Khairi (Perak) 9 . Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Proses Mereka Bentuk A. menyiasat  Membuat tinjauan di pusat membeli belah  Membuat tinjauan di kedai-kedai paerabot  Membuat tinjauan di pusat kraf tangan b. senarai bahan.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS MEREKA BENTUK 1. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. melayar internet e. membaca  Membaca buku-buku yang berkaitan dengan kraf dan perabot diperpustakaan c. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan © 2009 Hak cipta . Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . membuat lawatan d.

Rujukan vi. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Latar belakang iii. senarai bahan. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. lakaran. butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh Pilih kemasan yang sesuai Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. Objektif iv. Tajuk ii. membuat lawatan d. melayari internet e. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i.En Muhammad Khairi (Perak) 10 . membaca c. Lampiran    B. Deskripsi projek v. menyiasat b.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh.

Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi i. Rujukan vi. Objektif iv. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Latar belakang iii. sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Lampiran Contoh lakaran idea © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 11 . Deskripsi projek v.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran . Tajuk ii. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a.

1 2 3 4 5 1. patah atau pecah F. Kesesuaian bahan » Mudah didapati D. Fungsi » Berfungsi B. Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli KETAHANAN Untuk menjadikan produk lebih kukuh dan tahan sokongan terhadap struktur dan binaan perlu dibuat. Rupa bentuk » Menarik C.En Muhammad Khairi (Perak) 12 . Sokongan bertingkat © 2009 Hak cipta . Sokongan penuh dibelakang 3. Sokongan di setiap penjuru 5. Faktor Reka bentuk A.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa E. Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna I. Produk tanpa sokongan mudah goyang 2. Sokongan menegak di belakang 4. Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak. Kos produk » berpatutan G. Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan H.

melayari internet iii. Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil © 2009 Hak cipta . Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea i. Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D B. Menilai dan memilih idea yang terbaik 4.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Melakar A. Pencetusan Idea A. Mengenal pasti Masalah B. membuat lawatan dan kajian C. melalui pembacaan ii.En Muhammad Khairi (Perak) 13 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi .En Muhammad Khairi (Perak) 14 . maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran Skala Dimensi Nama individu/kumpulan Nama projek © 2009 Hak cipta . vi. iii. vii. v. iv. i. ii. viii.

LUKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi b. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. Jenis lukisan lakaran a. pandangan sisi dan pandangan hadapan. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ c.En Muhammad Khairi (Perak) 15 . Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik. Perspektif dua titik © 2009 Hak cipta . Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi c. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas.

Kapur Saiz Kayu Papan Tebal »Tebal 38 mm . Cengal ii.76 mm » Panjang 3 m .100 mm » Lebar 75 mm .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS BAHAN Kayu Jenis Kayu Kayu Keras i.38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m .6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm . Kayu Getah ii.6 m Kayu Lembut i. Jelutung iii.4 m Papan Nipis » Tebal 10 mm .150 mm » Panjang 3 m . Meranti © 2009 Hak cipta .38 mm » Lebar 25 mm .100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m . Sepetir iii.En Muhammad Khairi (Perak) 16 .6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .

III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A. Berpiuh Berpintal © 2009 Hak cipta . Meleding II. Kecacatan Kayu IV. Berspring IV.En Muhammad Khairi (Perak) 17 .

Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 18 . Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX. Ciri-ciri kayu VI.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ V. Berpusar VI. Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII. Merekah X. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII. B.

perabot. rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 19 . pintu.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kelebihan : Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras Kegunaan Saiz : Ketebalan 2 mm.En Muhammad Khairi (Perak) 20 . Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk © 2009 Hak cipta .

Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Saiz : 30 cm dan 15 cm C.En Muhammad Khairi (Perak) 21 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ALATAN TANGAN 1. Pembaris Keluli A. Kegunaan : Mengukur jarak B. Saiz : 3 M dan 6 M © 2009 Hak cipta . Pita Pengukur A. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B.

1. Untuk menguji kepersegian Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. 3. Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas 2. Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu © 2009 Hak cipta . Untuk menguji kerataan 3. Untuk menguji ketepatan 4. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat 2. Menguji kerataan muka kayu atau papan 3. Kegunaan Sesiku L 1. B = Bilah Kegunaan : 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sesiku L SESIKU L A = Hulu.En Muhammad Khairi (Perak) 22 . 2.

papan. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B. Gergaji Puting A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm 3.En Muhammad Khairi (Perak) 23 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ NT Cutter Nota Tambahan Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board Gergaji Tangan Mata gergaji belah Mata gergaji kerat C. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya © 2009 Hak cipta . papan lapis dan MDF D. Kegunaan : Untuk memotong kayu.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji Lengkung Halus Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai Gergaji Besi Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC Saiz : Ditentukan oleh panjang © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 24 .

kepingan papan dan papan lapis Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerudi Tangan Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan Mata Gerudi Pintal Kegunaan : Untuk membuat lubang Saiz : ditentukan oleh diameter Gerudi Engkol Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu .En Muhammad Khairi (Perak) 25 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gerimit Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) Saiz : ditentukan oleh diameter Penebuk Pusat Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi Pembenam Paku Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu Tukul Kuku Kambing A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 26 .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Tukul Warington Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar Ragum Kakak Tua Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mencabut paku Gandin Kayu Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek Pahat rata / Pahat tepi serong Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya.En Muhammad Khairi (Perak) 27 . Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut Gandin Kayu Bulat Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 28 . Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" © 2009 Hak cipta . Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Apit G C.

En Muhammad Khairi (Perak) 29 . MESIN GERUDI LANTAI i. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ MESIN GERUDI A.

Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10.En Muhammad Khairi (Perak) 30 . Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Pakai gogal untuk melindungi mata © 2009 Hak cipta . Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Bindu = Memutar mata gerudi 4. Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian dan fungsinya 1. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Pakai pakaian yang sesuai 4. Motor = Memutar bindu 9. Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7.

Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi 2. Kabel = menghantar arus elektrik Cara Menggunakannya  Mengerudi secara menegak  Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar Menggerudi menegak © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 31 . MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK Kegunaan: Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam Bahagian dan fungsinya 1. Suis = menghidup dan mematikan motor 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin 4.

En Muhammad Khairi (Perak) 32 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PEMASANGAN I II III IV Keterangan Gambar Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Pemutar Skru Philips Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI VII Keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata. Kepala Benam dan Kepala Bulat Skru Philips © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Papan mudah pecah dan retak © 2009 Hak cipta . Mempunyai kepala benam III.En Muhammad Khairi (Perak) 33 . digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Murah E. Paku Panel i. Paku A. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Panel ii. Keburukan Sukar ditanggalkan. Paku Payung i. Paku Kepala rata 1. Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Digunakan : untuk pembinaan perabot ii. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Jenis I. Kelebihan : Senang digunakan. Paku Kepala Rata i.

Skru A. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I.En Muhammad Khairi (Perak) 34 . Glu PVA i. Skru Alur Philips III. Kebaikan skru : I. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. Contoh MDF dengan Papan Lapis © 2009 Hak cipta . Skru Alur Rata/Biasa II. Skru Kepala Bulat IV. Memberi cengkaman lebih kuat 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Skru Kepala Benam C. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii.

Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek Ukur lebar bahan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PEMBINAAN PROJEK 1.En Muhammad Khairi (Perak) 35 . Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2.

En Muhammad Khairi (Perak) 36 . lebar dan tebal 5. Proses Menanda Menanda panjang 4. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian © 2009 Hak cipta . Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. Menanda ukuran panjang.

Tanggam Temu iv. Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C. Memaku  Gunakan paku yang sesuai . Tanggam Temu A.En Muhammad Khairi (Perak) 37 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. jika papan nipis paku yang kecil dan pendek © 2009 Hak cipta . Tanggam Lekap Palang ii. Membuat tanggam  Pilih tanggam yang sesuai  Ikuti langkah-langkah yang betul  Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. Tanggam Lekap T iii. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i.

Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek . gerimit atau alat lain yang sesuai © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ D.En Muhammad Khairi (Perak) 38 .

Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang © 2009 Hak cipta . Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Spirit 1. Kelebihan :  Permukaan berkilau. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Tepung Penyumbat I. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Syelek IV. Cat Licau I.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEMASAN PROJEK I = Cat Licau II. Bahan kemasan A. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cat Semburan V. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Cat Alas I. Cat semburan I. Tepung Penyumbat III. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II.En Muhammad Khairi (Perak) 39 .

Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. Kelebihan :  Mudah digunakan  Cepat kering  Masih kelihatan urat kayu  Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 3. Tona kayu I. Bahan Pelarut Spirit Methil Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar © 2009 Hak cipta . Pelekat (Fomika dan stiker) I. Lekar I. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Syelek I.En Muhammad Khairi (Perak) 40 . Kelebihan : kos murah dan cepat kering III.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ E.

Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. . I. 00) B. .En Muhammad Khairi (Perak) 41 . Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. Alatan kemasan . Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan. Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu © 2009 Hak cipta . Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu C.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. .2. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. A.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. D. Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu.

© 2009 Hak cipta .  Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus  Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penjagaan berus  Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai  berus syelek dicuci dengan spirit methil.En Muhammad Khairi (Perak) 42 . berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.

En Muhammad Khairi (Perak) 43 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Keselamatan Elektrik Jangan gunakan plag atau soket yang pecah dan rosak Jangan membuat sambungan yang banyak daripada satu punca  Jangan cuba menyentuh wayar hidup yang tidak bertebat © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 44 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  Jangan cuba menmengantikan dawai fius dengan sebarang dawai atau logam  Jangan menggunakan kabel yang pecah atau terlalu lama   Hendaklah utamakan KESELAMATAN DIRI. Pamirkan slogan UTAMAKAN KESELAMATAN agar selalu dapat mengingatkan guru-guru dan pelajar-pelajar sepanjang berada dan melakukan aktiviti di makmal/bengkel. UTAMAKAN KESELAMATAN © 2009 Hak cipta . KESELAMATAN MAKMAL/BENGKEL dan KESELAMATAN PERALATAN.

Sel Basah iii. SUMBER ELEKTRIK i. Dinamo Basikal © 2009 Hak cipta . Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad).En Muhammad Khairi (Perak) 45 . Sel Kering ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik MAKSUD ELEKTRIK      Elektrik ialah tenaga Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU).

0 volt Dua sel kering disambung siri 3.En Muhammad Khairi (Perak) 46 . Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kaedah menghasilkan elektrik: 1. Lain-lain seperti: i. Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4.contoh sel kering dan sel basah 2. Sel kering menghasilkan voltan 1. Melalui proses tindak balas kimia . kuasa solar ii. jam loceng. alatan permainan © 2009 Hak cipta . tindakan haba Sel Kering 1. Melalui tindak balas aruhan kemagnetan .contoh dinamo basikal dan janakuasa 3.5 volt 2. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah .seperti lampu picit. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5.

B = Bekas zink . 4.En Muhammad Khairi (Perak) 47 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Sel kering A = Punca positif . 3. Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6. C = elektrolit . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. D = Batang karbon . lori dan bas Bahagian sel basah © 2009 Hak cipta . 2. kereta. E = Punca negatif Sel Basah 1.0 volt.

C = Penyelang . D = Plat negatif (plumbum) . Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3.En Muhammad Khairi (Perak) 48 . E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1.12 volt 2. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan © 2009 Hak cipta . Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Plat positif (plumbum peroksida) . B= Terminal positif .

4. D = gegelung dawai . 2. C = Teras besi. Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium © 2009 Hak cipta . 3. B = Magnet kekal . E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1.En Muhammad Khairi (Perak) 49 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Bahagian Dinamo Basikal A = Pemutar .

Lampu Pendafluor iii.En Muhammad Khairi (Perak) 50 . buzzer. Radio 1. TV iv. gerakan  Contoh . Sterika v. ketuhar iv. siren.Pengering rambut.kalkulator. loceng iii. pad permainan. bunyi  Contoh .Radio. komputer © 2009 Hak cipta .lampu pendafluor. haba  Contoh .Kipas angin. seterika. pengisar. isyarat elektronik  Contoh . Pengisar ii. pembakar roti. Untuk menghasilkan : i. cerek. lampu pijar. cahaya  Contoh . motor elektrik v.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ KEGUNAAN ELEKTRIK i. LED ii.

IV = Kabel teras tiga © 2009 Hak cipta . II = Wayar teras tunggal . Kabel teras tiga i. Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4.En Muhammad Khairi (Perak) 51 . Digunakan dalam bidang elektronik ii. Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii. Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii. neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ WAYAR ELEKTRIK 1. Teras tunggal i. III = Wayar teras kembar . Wayar kuprum beranemal i. Untuk membuat sambungan ke punca hidup. Teras kembar i. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3.

Radio . II = plag 3 pin i. Periuk nasi. Pencukur 2. Plag 2 pin i. hijau dan coklat © 2009 Hak cipta . Pemasangan kod warna yang betul iii. plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. dan E ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ JENIS PLAG 1. Kedudukan tamatan L. Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . Kabel teras tiga biru. peti sejuk. seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere iv. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. N. Plag 3 pin i. TV. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii.En Muhammad Khairi (Perak) 52 . ketuhar. Terdapat 2 jenis.

Alatan I = Pena Ujian .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1. II = Penjalur wayar . Kabel teras 3 © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 53 . III = Pisau lipat 2. Bahan i.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. iv. ii. v. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru © 2009 Hak cipta . vi. Langkah-langkah i.En Muhammad Khairi (Perak) 54 . iii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ FIUS i. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 55 . Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A. Fius katrij iii.digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1. Simbol fius ii.digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. 4. 10A. Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar Unit ukuran fius ialah ampere Terdapat dua jenis fius a. 3. Fius katrij . Fius dawai 1. 13A dan 30A 6. Fius Dawai . Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2. 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota Tambahan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 56 .

En Muhammad Khairi (Perak) 57 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 58 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ © 2009 Hak cipta .

Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. Lampu pijar A. Cahayanya panas iii. C. Lampu Pendaflour A. D. B. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. D. C. Meninggalkan bayang hitam iv.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak © 2009 Hak cipta . B. Ciri-ciri lampu pijar i.En Muhammad Khairi (Perak) 59 .

menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii. Cahayanya sejuk iii. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri.En Muhammad Khairi (Perak) 60 . Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii. Kelebihan Lampu pendaflour i. Menjimatkan elektrik iv. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. Bahagian Lampu pendarflour i. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain © 2009 Hak cipta . Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Cok = membekalkan voltan tinggi iv. Tidak meninggalkan bayang hitam 2. Bahagian lampu pijar i. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Elektrik : Elektif KT A. Pengawal (suis) iv. Beban (mentol) iii. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah © 2009 Hak cipta . Maksud Litar  Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Punca positif (wayar mereh) v. Sumber (sel kering) ii.En Muhammad Khairi (Perak) 61 . Litar Elektrik 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

2. Jenis-jenis Litar 1. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4. Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari

Litar asas A = Beban , B = Pengalir , C = Sumber elektrik

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

62

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri

Litar selari

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

63

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Litar siri selari 3. Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3..... Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Apabila satu mentol terbakar, mentol yang lain tidak akan menyala Jika ditambah satu mentol, mentol yang lain akan menjadi malap kerana bebanan bertambah Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3..... Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar , mentol yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol, nyalaan mentol yang lain tidak akan berubah

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

64

Arus dan Rintangan I. Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm II. Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Arus dan Rintangan 1. Hukum Ohm 0. Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 65 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. Voltan. Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b. Definisi . Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d.

Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt. cari arus = (?) dalam litar di bawah. Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 66 . Meter elektrik . Meter volt arus terus b. C.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ III. rintangan = 4 ohm. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a.

Meter volt arus ulang-alik I. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai © 2009 Hak cipta . Meter volt arus terus ii. Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar D.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i.En Muhammad Khairi (Perak) 67 .

En Muhammad Khairi (Perak) 68 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . ii. iii. i. voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan  © 2009 Hak cipta . voltan arus terus. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan.

E. Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Soket dan suis © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 69 . Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0) iv. Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii. Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Suis Utama ii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ o Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif v. Peti Agihan Berfius iv. Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki vi. Julat  berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2.

b.menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . Meter analog a.untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis .untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi . a. e. Meter digital Meter kWJ jenis diigital c.terdapat dua jenis meter . © 2009 Hak cipta . f. Fius Perkhidmatan  Fungsi . Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d.En Muhammad Khairi (Perak) 70 .

Fius Perkhidmatan ii. PLCB vi. Meter Kwj iv. Kotak Agihan Berfius © 2009 Hak cipta . Penyambung Neutral iii.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. Suis utama v.En Muhammad Khairi (Perak) 71 .

Maksud Kuasa Elektrik  Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik  Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ F. Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik © 2009 Hak cipta . Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) 2. Kuasa Elektrik 0.En Muhammad Khairi (Perak) 72 .

ALATAN JAHITAN 1. Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jahitan Asas A. Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3.En Muhammad Khairi (Perak) 73 . Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2. Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5.

En Muhammad Khairi (Perak) 74 . Jenis dan fungsi mesin jahit i. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv. MESIN JAHIT Sebuah mesin jahit model lama 1. Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik © 2009 Hak cipta . Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ B. Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama. menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Mesin elektrik Mesin jahit kaki Mesin elektronik Mesin tangan © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 75 .

Jarum Benang 6.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. iv.En Muhammad Khairi (Perak) 76 . Tiang Benang 3. Tuas penekan 4. i. Bahagian mesin jahit 1. ii. Pelaras mata jahitan . v. Spring Pemegang 5. iii. Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain © 2009 Hak cipta . vi. Gigi Penolak 7. Tiang penggulung benang 8. Roda Imbang 2.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Sediakan jarum mesin iii. Persediaan sebelum menjahit mesin . Letakkan buku benang pada tiang benang ii. Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v.En Muhammad Khairi (Perak) 77 . Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats © 2009 Hak cipta . Menyediakan benang atas i.

Menyediakan benang bawah Menggulug benang dalam gelendung © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ b.En Muhammad Khairi (Perak) 78 .

Gulung benang dalam gelendung 2. Melaraskan jahitan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1. Masukkan gelendung dalam sekoci Memasukkan sekoci 3. Keluarkan benang bawah a.En Muhammad Khairi (Perak) 79 . Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan b. Semasa menjahit © 2009 Hak cipta . 4.

PENYELEGARAAN MESIN JAHIT © 2009 Hak cipta . Naikkan jarum mesin b.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ . d. a. c. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan C. Hentikan putaran roda imbang a. Tarik fabrik ke belakang d. b. Selepas menjahit .En Muhammad Khairi (Perak) 80 . Naikkan tuas angkat c. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit Turunkan tuas angkat Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit 5.

Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii. Menggantikan jarum © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 1.En Muhammad Khairi (Perak) 81 . Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan 2. Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i.

keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3. Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul . Ketatkan semula pemegang jarum 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ .En Muhammad Khairi (Perak) 82 .Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar . patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2.tegangkan benang diceper penegang benang © 2009 Hak cipta . Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4. i. tumpul b. Jahitan bermasalah . Jarum perlu digantikan sekiranya a.Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci .

iii. 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ i. ii. Sarung tangan Alas dulang/meja Tuala tangan Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan © 2009 Hak cipta . Kelim berkedut Benang bawah berkedut/berserabut Mata jahitan melangkau  ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1. 2.En Muhammad Khairi (Perak) 83 . 4.

En Muhammad Khairi (Perak) 84 . Insang Pari © 2009 Hak cipta . Jahitan Kia 2. Jahit Silang Pangkah 3.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

 PEGIRAAN KOS 1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3. Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air, elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.5 meter RM1.00 Kuantiti 0.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.00 RM0.10 RM1.00

Kos sampingan 1 Elektrik RM0.50 RM0.50

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

85

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Tanaman Hiasan ALATAN KERJA

I. Sudip tangan II. Serampang tangan 1. Serampang - digunakan untuk menggembur tanah 2. Sudip tangan - digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Penapis - untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4. Penyiram - digunakan untuk menyiram tanaman 5. Sketuar - digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

86

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN

Penyiram

I. Pasu II. Beg poli hitam 1. 2. 3. 4. 5. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

87

mendapat keuntungan hasil jualan 2. Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b. Baja kimia II. Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : a. memelihara alam sekitar d.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Jenis baja yang digunakan I. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih  membiakkan dengan menggunakan keratan daun  membiakkan dengan menggunakan keratan batang  membiakkan dengan menggunakan akar  membiakkan dengan menggunakan rumpun © 2009 Hak cipta . Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a.En Muhammad Khairi (Perak) 88 . memelihara spesis tanaman c.

En Muhammad Khairi (Perak) 89 . 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai © 2009 Hak cipta . ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam. Nisbah Campuran o Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam. bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1.

Tanah loam II. Bahagian batang sederhana keras III. Kompos Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput o o Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Bahan organik III. Jenis keratan o Bahagian keras © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 90 . Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Bahagian batang lembut 1. Bahagian batang keras II. 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam.

Jenis tanaman keratan batang o Batang keras . Bunga ra II. Bunga ros © 2009 Hak cipta .Alamanda kuning. Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3.En Muhammad Khairi (Perak) 91 . Bunga kertas IV.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2. Bunga raya. bunga ros dan bunga kertas  I. Bunga Alamanda kuning III.

Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman © 2009 Hak cipta . tapak semaian dan ii.En Muhammad Khairi (Perak) 92 . Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN 1.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i.

En Muhammad Khairi (Perak) 93 . Pagi dan petang © 2009 Hak cipta . Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2.

Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.En Muhammad Khairi (Perak) 94 . kalium) atau baja organik boleh digunakan © 2009 Hak cipta . Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4. Posforus.

Siput III. Kumbang © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5. Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga.En Muhammad Khairi (Perak) 95 . Belalang II. siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman I.

untuk membuka kepala pili Sepana hujung terbuka Kegunaan .untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip Sepana boleh laras Kegunaan .untuk membuka kepala pili © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP Perengkuh paip Kengunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 96 .

memotong wayar dan memutar nat kecil Playar muncung tirus (halus) Kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG © 2009 Hak cipta .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit Kikir bulat (kikir ekor tikus) kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 97 .untuk memegang objek silinder.untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG Kikir rata kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Playar gabung kegunaan .

En Muhammad Khairi (Perak) 98 .untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki Pita pengukur Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Pelocok kegunaan .

En Muhammad Khairi (Perak) 99 .untuk memotong batang paip BG Pengulir luar Kegunaan .untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Gergaji besi Untuk mememotong batang paip BG dan PVC Pemotong paip beroda Kegunaan .

En Muhammad Khairi (Perak) 100 .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip Pemotong paip PVC Kegunaan .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Ragum paip yoke Kegunaan .untuk memotong batang paip pvc dan paip poli © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

Pelayar cengkam ragum

Kegunaan - untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya i. Tahan lasak ii. Tidak mudah patah iii. Berat iv. Tahan haba tinggi v. Boleh berkarat vi. Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan

2. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i. Murah ii. Ringan

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

101

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

iii. iv. v.

Tidak tahan panas Mudah patah dan pecah Dijual dalam dua gred ketebalan

3. Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Tahan karat ii. Tidak mudah patah iii. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Liat dan elastik v. boleh dilentur

Pip BG

Pipi Poli

Paip PVC

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

102

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________

JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. Soket Soket sama Soket pengecil Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada

Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter

Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya

© 2009 Hak cipta - En Muhammad Khairi (Perak)

103

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. T T sama Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º T pengecil  Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90  Digunakan untuk menambah sambungan paip  Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 104 . Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil  3.

Palam Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili  Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paip PVC dengan paip BG  Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 4.En Muhammad Khairi (Perak) 105 . Puting Heksagon   Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC 5. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap  6.

C = puting heksagon.En Muhammad Khairi (Perak) 106 . Soket penjodoh  Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain Contoh penyambungan paip A = Pili. dan J = palam © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 7. E = paip BG 20. B = soket sama. H = paip BG 20 . F = T pengecil. I = soket penjodoh. D = siku 90. G = paip BG 13 .

Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BAHAN PENYAMBUNG 1. .En Muhammad Khairi (Perak) 107 . Pita PTFE .digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG 2.glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan o Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC PILI © 2009 Hak cipta . Glu PVC .adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering .

Pili bertiang 1.mempunyai alur masuk menegak b. Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 108 . Jenis a.mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2. Pili bertiang . Pili berbibir .mempunyai alur masuk melintang 3. Pili berbibir II.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ I. Bahagian © 2009 Hak cipta .

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4.En Muhammad Khairi (Perak) 109 . Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii. Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat © 2009 Hak cipta . Penyelenggaraan i.

Membersihkan perangkap . Perangkap 'P' ii. Perangkap botol 3.Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Menggunakan pelocok .En Muhammad Khairi (Perak) 110 . Membuka dan mencuci bahagian kedap . Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2.Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras © 2009 Hak cipta . Perangkap 'S' iii. Jenis Sinki dan Perangkap i.

Perangkap 'S' II. I. Perangkap botol © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 111 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki 4. Perangkap 'P' III.

H = tab sinki cuci tangan . D = paip perkhidmatan.En Muhammad Khairi (Perak) 112 . B = meter air . G = tab mandian dan tandas.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ SISTEM BEKALAN AIR 1. I = sinki dapur . Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a. E = kunci paip . J = paip agihan © 2009 Hak cipta . Sitem bekalan terus b. F = tangki simpanan air . C = paip perkhidmatan. Sistem bekalan tidak terus 2. Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan .

untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2. Kegunaan .En Muhammad Khairi (Perak) 113 . Bahagian dan fungsi Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMPANAN AIR 1.

Bahagian dan fungsi Bahagian A B C D E F G H Paip Limpah Pelampung Tuib sifon Paip alur keluar Injap gegendang Injap bebeola Paip alur masuk Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah Lengan Pelampung memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ TANGKI SIMBAH 1.En Muhammad Khairi (Perak) 114 . Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2.

Jenis tangki simbah a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3. Tangki simbah aras rendah ii.En Muhammad Khairi (Perak) 115 . Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Tangki simbah aras tinggi © 2009 Hak cipta . Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ASAS PERNIAGAAN A.En Muhammad Khairi (Perak) 116 . pakaian c. makanan b. Konsep dan kepentingan perniagaan o Perniagaan muncul kerana kehendak manusia tidak terbatas dan berbeza sedangkan kemampuan setiap individu atau komuniti terhad o Manusia memerlukan keperluan asas untuk hidup o Kerperluan asas manusia ialah a.bijak mengambil peluang dan sanggup menanggung risiko B. terdapat banyak peluang perkerjaan sewaktu berlaku urusniaga c. manusia dapat memenuhi keperluan dan kehendak a. tempat tinggal o Keperluan lain ialah perubatan. mengeratkan hubingan antara kaum. manusia dapat membaiki taraf hidup dan memeliki hidup yang lebih selesa b. pendidikan dan kewangan o Kehendak ialah keinginan manusia untuk hidup lebih selesa dan bermegah-megah o Perniagaan menjadi penting kepada manusia kerana . bangsa dan negara © 2009 Hak cipta . Maksud Perniagaan o Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan o Peniaga ialah orang yang menjalankan aktiviti membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan o Peniaga bukan usahawan o Usahawan mestilah juga seorang peniaga  Usahawan ialah seseorang yang mencipta sesuatu produk baru barangan atau perkhidmatan dan dijual untuk mendapatkan keuntungan  Usahawan mestilah seorang yang kreatif. inovatif.

Fajar. Perniagaan Tempatan .  Runcit besar-besaran i. penjual ikan dan sayur ii. Penjaja  Peniaga yang bergerak dari rumah ke satu rumah atau dari satu tempat ke suatu tempat  contoh : Penjual aiskrim. Gedung serbanika  Contoh : D-Lima. Kedai sejaras  Contoh : KFC. alatan elektrik dan pakaian © 2009 Hak cipta . ii.En Muhammad Khairi (Perak) 117 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ C. Perniagaan Runcit Perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna dalam kuantiti yang sedikit  Runcit kecil-kecilan i. Pegerai  Contoh : Penjual buah-buahan. Pekedai runcit  Contoh : Mini Market Kamunting. Pasar raya besar  Contoh : Carrefour. Tasco iii. Penjual kuih-muih iii. Giant.Mc Donald iv. Jenis Perniagaan 1. 7-Eleven a. Perniagaan Borong Perniagaan borong ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada peruncit dan pengguna dalam kuantiti yang banyak  Borong Am -Membeli secara borong pelbagai jenis barang runcit  Borong Pertanian -Membeli secara borong hasil-hasil pertanian  Borong Agen -Membeli secara borong keluaran syarikat tertentu seperti Nestle  Borong Kilang -Membeli secara borong barang keluaran kilang seperti perabot. Pasar raya  Contoh : The Store.

Import Urusniaga yang membeli barangan luar negara dan dijual pula dalam negara  Contoh : Malaysia mengimport buah-buahan.En Muhammad Khairi (Perak) 118 . minyak kelapa dan kayu balak b.Gading gajah dan garam  Fungsi wang adalah . Perniagaan Antarabangsa . Mudah dibawa d. bijirin dan daging lembu a. Diterima umum a.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Entreport Urusniaga yang menjalankan perniagaan import dan eksport Contoh : Malaysia mengeksport minyak mentah dan mengimport minyak yang telah diproses (ditapis) D. Eksport Urusniaga yang membeli barangan dalam negara dan dijual pula ke luar negara  Contoh : Malaysia mengeksport barangan elektronik. menyimpan nilai a. Sukar membahagikan barang iii. Perniagaan Dahulu  Kehdupan berasaskan sara diri dan perniagaan tukar barang  Perniagaan tukar barang dikenali sebagai sistem barter  Kelemahan sistem barter i. Sukar menentukan nilai ii. Sukar menemui kemahauan yang seretak  Sistem wang mula diperkenalkan dengan menggunakan barang-barang berikut sebagai wang . Sukar membawa barangan pada satu-satu masa iv. Kulit binatang . Perkembangan Perniagaan 0. alat pertukaran nilai  Sifat-sifat wang mestilah . tahan lama b. Mudah disimpan © 2009 Hak cipta . Mudah dikenal c. Contoh : Anak panah .Kulit siput.

e dagang I. f. Jenis urusniaga masa kini ialah  Jual beli tunai  Jual beli kredit  Sewa beli  Prabayar  Sistem barter moden  Jual beli melalui mesin runcitan  Jual beli melalui internet . Ciri-ciri perniagaan masa kini ialah  Penggunaan sistem wang yang lebih sistematik  Perbandingan nilai mata wang dengan mata wang utama dunia  Penggunaan cek  Penggunaan kad kredit  Penggunaan kad prabayar  Penggunaan mesin runcitan  Penggunaan kod bar © 2009 Hak cipta . Perniagaan Masa Kini .En Muhammad Khairi (Perak) 119 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ e. Nilai tetap dan stabil jumlah penawarannya terhad Wang Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia (RM) 1.

lebih memudahkan pengguna 2. penggunaan internet lebih meluas 3. Contoh : Perniagaan Kamunting Enterprise.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Penggunaan kod bar yang semakin meluas 2.tidak terhad e. Jenis Milikan o Jenis perniagaan bermaksud perniagaan yang dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut siapa dan cara perniagaan tersebut dimiliki 1. Milikan Tunggal .diurus sendiri atau diupah orang lain mengurus c.En Muhammad Khairi (Perak) 120 .tunggal a. Kedai Kopi Abd.Seorang Pemilik . Kuntungan . Pemilik .diperolehi sepenuhnya d. urusniaga tanpa menggunakan wang E. liabiliti . Pengurusan . Perniagaan Akan Datang  Penggunaan kad pintar secara meluas  Penggunaan e-dagang dipelbagai sektor dan jenis urusniaga Ciri-ciri perniagaan akan datang 1. Pendaftaran . Rashid © 2009 Hak cipta .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b.

Bhd.dimiliki bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran dan membeli saham a.dibahagikan dalam bentuk dividen d. Contoh : Syarikat Telekom Berhad.diurus oleh orang yang dilantik c. Pemilik .terhad e.dimiliki oleh orang awam yang memiliki saham a.diurus oleh Lembaga pengarah c. Contoh : Poliklinik Dr.terhad contoh : Koperasi SMK Bukit Jana Berhad.Dimiliki secara bersama oleh ahli-ahli yang membayar yuran . Pemilik .dimiliki oleh orang awam atau kerajaan melalui pembelian terbitan saham .Sdn. Liabiti . Pengurusan . Perkongsian . Pendaftaran . Pengurusan . Azhar dan rakan-rakan 3. Jabatan Pembangunan Koperasi b.diurus oleh lembaga pengarah yang dilantik c. Syarikat Berhad .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.Didaftarkan dengan pendaftar Koperasi.diurus oleh lembaga pengarah c. Syarikat Taiping Sekuriti berhad. Sendirian Berhad .En Muhammad Khairi (Perak) 121 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 2. Liabiliti . Liabiliti . Pendaftaran . Pengurusan . Koperasi . Keuntungan . Pendaftaran .terhad e.dimiliki oleh sekumpulan orang yang memegang saham a. 4.dua hingga 20 orang pemilik a. Koperasi Kakitangan Kerajaan Taiping Berhad © 2009 Hak cipta . Contoh : Syarikat Master Piano snd. Pengurusan . Pemilik .dibahagikan dalam bentuk dividen d.Dimiliki oleh sekumpulan orang .Didaftarkan dengan pendaftar Syarikat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri b.dibahagikan mengikut perjanjian perkongsian d. Pendaftaran . Keuntungan . Syarikat Tenaga Nasional Berhad. Keuntungan . Pemilik . bhd.dibahagikan dalam bentuk dividen d. Syarikat Genting Berhad 5.Dua atau lebih dariada seorang pemilik .Didaftarkan dengan pendaftar perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia b. . Bhd. Liabiti . Keuntungan .tidak terhad e. .

F. 2. Disokong pula oleh pengguna yang mempunyai kuasa beli akan mendorongkan lagi pelbagai jenis perniagaan akan muncul dan perkembang 1.perniagaan tunggal 7.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Milikan Perniagaan secara Islam 6. Musyarakah . Peraturan dan undang-undang  Terdapat beberapa negara mengadakan undang-undang yang menyekat perniagaan tertentu. Murabahah . Pesaing  Pesaing mungkin akan timbul dalam bentuk barangan dan perkhidmatan yang hampir serupa atau barangan tiruan. Mudharabah . Malaysia contohnya melarang perniagaan menjual mercun dan perkhidmatan pelacuran. Antaranya Bank Islam menawarkan perkhidmatan Murabahan kepada pelanggannya.En Muhammad Khairi (Perak) 122 . Keadaan ekonomi  Pertumbuhan ekonomi berkembang dengan baik dan pesat akan akan memeberikan kemampuan kepada kerajan dan swasta membina prasarana yang baik sesuai dengan iklim pelaburan dan perniagaan.perniagaan syarikat Bank Islam adalah satu contoh perniagaan secara Islam. Faktor mempengaruhi perniagaan 0. Pengeluar kereta akan bersaing dipasaran © 2009 Hak cipta .perniagaan perkongsian 8.

Pengusaha  Perniagaan akan menjadi semakin berkembang dan maju jika pengusa memiliki modal yang besar dan memiliki ilmu pengetahuan serta kemahiran yang berkiatan. Pembekal  Terdapat beberapa jenis perniagaan yang diimport dikuasai (dimonopoli) oleh hanya satu syarikat sahaja seperti perniagaan menjual kereta import dan perniagaan jualan langsung 4. © 2009 Hak cipta . 5. Pekerja  Pekerja yang mahir dan berpengalaman akan memberikan faedah yang pengusaha  Kadar upah yang rendah akan memberikan faedah dan galakan untuk pengusaha dan pelabur untuk menceburi sesuatu jenis perniagaan Pekerja juga dianggap aset bagi perniagaan 7.En Muhammad Khairi (Perak) 123 . Teknologi  Teknologi komputer dan robot telah banyak menggurangkan bilangan dalam pelbagai sektor pembuatan dan perniagaan  Komputer dan internet telah banyak mengendalikan pelbagai urusan bank. Pelanggan  Semakin ramai pengguna barangan dan perkhidmatan yang ditawarkan semakin lebar kawasan perniagaan dan semakin besar nilai keuntungan.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ 3.  Permintaan yang tinggi juga akan menggalakan pengusaha-pengusaha lain untuk melibatkan diri dalam perniagaan yang serupa 6.

Penyimpanan secara manual disimpan dalam fail dan buku rekod iii. 11. 4. Menjadi rujukan semasa membuat akaun perniagaan 4. Nota serahan Invois Nota debit Nota Kredit 10. Jenis-Jenis Dokumen i. Selepas Jual beli Penyata akaun Resit Bil Tunai 1. 2. Kepentingan Dokumen Perniagaan i. 9.En Muhammad Khairi (Perak) 124 . Lebih terjamin keselamatan dokumen 5.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ DOKUMEN PERNIAGAAN 1. Penyimpanan secara elektronik disimpan dalam disket atau cakera keras 6. Mengandungi maklumat tentang jual beli seperti tarikh. Memudahkan mencari dan membuat rujukan ii. Menjadi bukti bahawa perniagaan itu telah dijalankan iii. © 2009 Hak cipta . 12. Jenis-jenis dokumen ( Sila rujuk LAMPIRAN 1 )yang digunakan terbahagi dalam 3 proses Sebelum Jual beli Surat tanya Katalog Sebut harga Senarai harga Borang Pesanan Semasa Jual beli 6. 7. 3. Cara Menyimpan Dokumen i. butiran barangan atau perkhidmatan. Mengandungi pengesahan penerimaan dan pengeluaran barangan dan perkhidmatan iv. 8. Dokumen perniagaan ialah keterangan atau cacatan bertulis yang sah tentang urus perniagaan yang telah dijalankan 3. 5. Dokumen boleh disimpan secara manual dan elektronik ii. kuantiti dan harga ii. Perniagaan ialah aktiviti menjual dan membeli barangan atau perkhidmatan 2. Kepentingan Menyimpan Dokumen i.

vii. Tarikh serahan Katalog Bahan bercetak dalam bentuk buku atau helaian pamplet/browser  Perkara-perkara dalam katalog a. v. Syarat serahan dan pembayaran d. viii. iv.En Muhammad Khairi (Perak) 125 .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ ii. Surat Tanya Surat yang dikirimkan oleh pembeli kepada pembekal/peniaga Surat yang bertanyakan maklumat yang lebih lanjut mengenai barangan yang ingin dibeli  Perkara-perkara dalam surat tanya a. Harga barangan dan syarat pembayaran c. ix. Kadar diskaun niaga dan diskaun tunai e. Jenis barang dan kuantiti barang yang ingin dibeli b. Syarat serahan dan syarat pembayaran Senarai harga Surat yang dikirimkan kepada pembeli yang menyatakan butiran baranga dan harga yang ditawarkan Borang pesanan Dokumen yang mengandungi maklumat baarang dan harga barangan yang akan dibeli Nota serahan Dokumen yang mengandungi senarai barangan dan kuantiti barang yang diserahkan Invois Dokumen yang menyatakan senaran barang kuantiti dan harga serta jumlah bayaran bagi barangan yang telah diserahkan Nota Debit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk membetulkan kesilapan yang terdapat dalam invois © 2009 Hak cipta . Nombor rujukan atau kod barangan Sebut Harga Surat yang dikirimkan kepada membeli yang menyatakan butiran barangan atau perkhidmatan yang ditawarkan  Perkara-perkara penting dalam sebut harga a. iii. Jenama barangan c. Gambar barangan dalam warna b. Jenis barangan b. vi. Harga barang d.

xiii. Mengenal pasti maklumat penting ii. Maklumat Penting Dalam Dokumen i.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ x. xii. Nota kredit Dokumen yang dihantar oleh penjual kepada pembeli untuk memberitahu pembeli telah dikenakan bayaran lebih daripada yang sepatutnya Penyata akaun Dokumen yang dikeluarkan setiap hujung bulan atau suatu tempoh tertentu yang mennyatakan senarai urusniaga dan pembayaran yang telah dibuat. xi.kuantiti .En Muhammad Khairi (Perak) 126 . Resit Dokumen yang mengandungi maklumat pembayaran dan menjadi bukti penting bahawa pembayaran telah dibuat Bil Tunai Senarai barangan . Kegunaan dokumen bagi menyediakan akaun © 2009 Hak cipta . harga dan jumlah pembayaran yang dibuat secara tunai 7.

........ terima kasih. Bandar baru Sepang 21020 Sepang......... Jln Sentosa 2. Sulaiman ) Pengurus pemasaran © 2009 Hak cipta .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ LAMPIRAN 1 CONTOH-CONTOH DOKUMEN Surat tanya SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455. (Ahmad Ali b. Yang benar... Per: senarai harga komponen elektronik 2008 Berhubung perkara di atas pihak kami ingin mendapatkan senarai harga komponen elektronik daripada syarikat tuan untuk rujukan kami... .... Selangor Ruj : 223/08 Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 10 Jan 2008 Tuan..En Muhammad Khairi (Perak) 127 ......... Kami amat berbesar hati jika pihak dapat menghantarkan dengan segera kepada kami Sekian....

terima kasih.30 hari Angkutan di bayar oleh pembekal * Senarai harga sah sehingga Dis 2008 Sekian.00 RM0.50 Diskaun harga 10% Syarat bayaran 5% .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Senarai harga SYARIKAT PEMBEKAL ELEKTRONIK PUTRA JAYA 21000 Putra Jaya Ruj : 223/08 SENRAI HARGA No Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm LE 0100 Diod pemancar cahaya Kuantiti 1 1 1 Harga RM01.20 RM0.En Muhammad Khairi (Perak) 128 . © 2009 Hak cipta .

. Sila bekalkan kepada kami pesanan berikut: No........00 RM120........00 RM0.....Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Borang Pesanan SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.00 © 2009 Hak cipta . Bandar baru Sepang 21020 Sepang.. Yang benar.En Muhammad Khairi (Perak) 129 .. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1..20 JUMLAH Sekian... .....00 RM020..... Sulaiman ) Pengurus pemasaran Jumlah RM100. Selangor Nombor pesanan : 223/08 Kepada: Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya 20 Jan 2008 Tuan. (Ahmad Ali b. Jln Sentosa 2. terima kasih....

Bandar baru Sepang 21020 Sepang.. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1. Selangor 2 Feb 2008 Tuan.....20 Sekian. Harap pihak tuan menerima barangan berikut dalam keadaan baik...... terima kasih... Yang benar.. No....... .Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Nota serahan Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya Nombor pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455.En Muhammad Khairi (Perak) 130 ...... (Suhardi b........00 RM0... Jln Sentosa 2... Hassan ) Pengurus Jualan © 2009 Hak cipta .

En Muhammad Khairi (Perak) 131 .20 Jumlah bersih Jumlah RM100. Selangor 2 Feb 2008 No. Jln Sentosa 2.00 Penerima Dikeluarkan oleh : **** © 2009 Hak cipta .00 RM120.00 RM0.Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ Invois Syarikat Pembekal Elektronik Putra Jaya 21000 Putrajaya INVOIS Rujukan pesanan : 223/08 Kepada: SYARIKAT JAYA ELEKTRIK ENTERPRISE 455. Bandar baru Sepang 21020 Sepang.00 RM020. Kod Item TR 0100 Transistor NPN RE 0070 Perintang 70 ohm Kuantiti 100 100 harga Seunit RM1.

Nota Ringkas KHB Tingkatan 1 ______________________________________________________________________________________________________________________________ BLANK PAGE HALAMAN KOSONG © 2009 Hak cipta .En Muhammad Khairi (Perak) 132 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful