Bincangkan peranan Asoka sebagai pemerintah empayar Dinasti Maurya di India.

Pengenalan: · Empayar pertama di India yang diasaskan oleh Chandra Gupta Maurya kira-kira 321 SM dengan menjadikan Pataliputra sebagai pusat pemerintahannya. · Kemasyhuran empayar ini terserlah semasa Asoka menaiki takhta pada 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi yang menggantikan bapanya, Bindusara. · Banyak sumbangannya terutama dalam perluasan kuasa, keagamaan Buddha dan pembaharuan sistem sosial. Isi-isi: 1. Melancarkan Perang Kalinga. · Berlaku perebutan kuasa selepas kematian ayahnya dengan membunuh 98 orang anggota keluarganya · Melancarkan serangan terhadap negeri Kalinga pada tahun 292 M yang mengorbankan 100 ribu orang. · Perang Kalinga banyak memberikan kesedaran yang mendalam dalam jiwanya kerana banyak nyawa tidak berdosa terkorban, keganasan , kekejaman dan merugikan rakyat. · Asoka insaf dan berubah serta memeluk agama Buddha. 2. Menyebar dan membudayakan agama Buddha · Mengadakan siri lawatan ke seluruh negara. · Melawat tempat-tempat suci dan mengadakan perbincangan. · Melantik pegawai khas Dharma Mahamatra untuk menyebarkan Dharma. · Mengadakan majlis agama Buddha untuk menyelesaikan perbezaan pendapat. · Menghantar misi-misi keagamaan ke negara-negara luar. · Mengukir doktrin-doktrin Buddha di atas batu, tiang-tiang, dan gua-gua. · Mempraktikkan ajaran Buddha dalam kehidupan; tidak lagi makan daging dan menghentikan amalan berburu. 3. Membuat perubahan dalam aspek pentadbiran · Memelihara kebajikan material dan moral rakyat. · Mengutamakan keselamatan rakyat, negara, harta benda, iaitu kemakmuran rakyat. · Segala perancangan Asoka dalam penyebaran Buddha menyebabkan berlaku Buddhisme di dunia. · Beliau berjaya mengekalkan keamanan dan kemakmuran di seluruh empayarnya. 4. Membuat perubahan dalam aspek Sosial

· Menghantar mubaligh-mubaligh Buddha ke Sri Lanka. Satiyaputra.· Menjaga kepentingan rakyatnya seperti membina hospital. · Usaha ini mencerminkan cara hidup Buddha yang suka mengembara dalam mencari kebenaran. . Pandya. Kesimpulan: · Asoka meninggal dunia pada 232 S. · Perkongsian media banyak mempercepat kemajuan bangsa masing-masing. Tibet. · Terdapat penentangan daripada golongan Brahmin yang tidak puas hati dengan undangundang pengharaman makan daging binatang. dan Tambapamni. 6. Asia Barat. · Antara mubaligh yang diutus ialah anaknya. Keralaputra. · Menjalinkan hubungan dengan negara jiran seperti Chola. · Mengamalkan dasar perluasan kuasa melalui Dharma (Buddha). dan lain-lain. Mahendra dan Sanghamitra yang dihantar ke Sri Lanka. Peluasan kuasa · Menghentikan dasar perluasan kuasa seperti bapa dan datuknya. Pemerintahan Asoka diteruskan oleh tujuh orang raja yang tidak cekap kerana wujudnya pemberontakan dalaman oleh kerajaan-kerajaan kecil seperti Andhra yang telah membebaskan Deccan. dan lain-lain. · Menjalinkan hubungan erat dengan empayar besar sezaman dengannya seperti Yunani. Demertius pula berjaya merampas sebahagian besar wilayah Maurya. Mesir. · Asoka berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh. 5. Brihadratha dibunuh oleh golongan Brahmin dan digantikan oleh Empayar Gupta. terutama Empayar Maurya. · Membina kemudahan awam seperti rumah rehat.M. mencantikkan bandar. menanam pokok di sepanjang jalan. Eropah Timur. Empayar Maurya mengalami keruntuhan pada 190 S.M. · Menghantar misi-misi keagamaan ke negara-negara luar. · Mempunyai sifat toleransi terhadap penganut agama lain seperti menghulurkan bantuan kepada Brahmin dan penganut agama lain. Pembinaan Empayar · Empayarnya meliputi seluruh bahagian India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India Selatan. Pemerintahan terakhir. China. dan Rom. Parsi. · Hasil hubungan membuka ruang ekonomi dan menggalakkan banyak peniaga datang ke negerinya.

· Beliau telah mengasaskan empayar yang luas sehingga Sungai Merah di Vietnam. · Gelaran Huang Ti digunakan oleh maharaja pertama Dinasti Chin. 2. Sistem pemerintahan beraja China · Ketua kerajaan pusat ialah maharaja atau Huang Ti. Menjalankan sistem pemerintahan berpusat · Menubuhkan ibu kota di Hsein Yang sebagai pusat pemerintahan. Isi : [ 7 isi X 3 markah = 21 markah ] Langkah-langkah pengukuhan sistem pemerintahan beraja: 1. ketua kerajaan. dan ketua agama. Latar belakang Shih Huang Ti · Maharaja Shih Huang Ti adalah pengasas Dinasti Chin pada tahun 221 S. Menghapuskan sistem feudal . · Menjalankan pemerintahan bersifat autokratik 2. sumber undang-undang. · Berjaya menyatukan seluruh empayar China ke bawah satu pemerintahan pusat. ketua hakim.M .Huraikan langkah-langkah yang diambil oleh Shih Huang Ti untuk mengukuhkan sistem pemerintahan beraja dalam tamadun China. · Semua kuasa kerajaan adalah di bawah kuasa maharaja yang memerintah terus dari ibu kota. Pengenalan: [ 3 markah ] 1. · Maharaja mempunyai kuasa tertinggi. · Gelaran ini menunjukkan kuasa dan karisma seseorang raja yang dianggap sebagai The Great King dan The King of Kings.

4. 3. · Dilatih selama 15 tahun untuk menjadi kakitangan awam yang akan berkhidmat kepada maharaja. Dengan demikian dapat mengukuhkan kuasa maharaja. Ini dapat mengukuhkan kuasa maharaja. · Lebih 120 000 orang aristokrat telah diarahkan ke ibu negeri iaitu Hsien Yang. Setiausaha Imperial dan Grand Commandant.· Menghapuskan sistem feudal dengan menyekat kuasa dan pengaruh golongan aristokrat/bangsawan serta pegawai-pegawai feudal di peringkat wilayah dan daerah. Setiausaha Imperial bertanggungjawab dalam membuat arahan . · Bertanggungjawab menasihati raja dan menguruskan istana. Contoh : Canselor mengawal keputusan dasar-dasar kerajaan dan lebih tinggi daripada jawatan lain. · Tanggungjawab ketiga-tiga jawatan tersebut diagihkan sesama mereka hinggakan tiada seorang pun berada dalam kedudukan yang mampu menggulingkan kuasa maharaja. Membuat perubahan dalam pentadbiran wilayah/provinsi · Membahagikan empayar kepada 36 wilayah (kemudiannya 42 wilayah) · Menghapuskan kuasa golongan bangsawan memerintah wilayah. · Merampas tanah golongan aristokrat/bangsawan dan mengarahkan mereka tinggal di sekitar kawasan istananya. Mewujudkan tiga pentadbiran utama · Maharaja bertanggungjawab kepada tiga pentadbiran utama iaitu Canselor. · Melalui sistem ini tiada lagi golongan bangsawan dilantik secara warisan melalui sistem feudal tetapi mesti berdasarkan kelulusan dalam peperiksaan awam yang dijalankan dengan ketat. Memperkenalkan ‘scholar system’ · Melatih sekumpulan kakitangan awam yang mempunyai pendidikan untuk menjadi gabenor dan pegawai-pegawai yang berkhidmat dengannya. merekrut. pusat kerajaan Dinasti Chin. . Grand Commandant mengawal tenteratentera raja. dan menyelia ahli-ahli perkhidmatan raja. · Masing-masing mempunyai tugas khas. 5.

· Sistem ini dikuatkuasakan melalui kanun keseksaan yang kejam. Oleh itu. · Sarjana-sarjana yang ingkar dihukum bunuh. anak panah. 8. 8. · Pemerintahan wilayah dikawal oleh pusat pemerintahan maharaja. Melantik pemerhati/perisik wilayah · Untuk mengawal pentadbiran wilayah. Penguatkuasaan undang-undang · Penduduk di China diatur dalam kumpulan-kumpulan keluarga yang mempunyai tanggungjawab bersama untuk menyediakan guna tenaga dalam kerja-kerja pembinaan dan ketenteraan. · Untuk mengelakkan pemberontakan. tombak. rakyat yang memiliki lembing. · Kaedah pemerintahan seperti ini dikuatkuasakan oleh Shih Huang Ti di seluruh negara China untuk menyatukan Negara China dan mengukuhkan pemerintahannya. Memperkukuh sistem pertahanan daripada serangan luar .· Shih Huang Ti melantik gabenor dan panglima tentera untuk mentadbir wilayah yang terdiri daripada ahli keluarganya atau pegawai tentera yang banyak berjasa kepadanya. · Ia bertujuan untuk mengelakkan wilayah membentuk kerajaan dan mencabar kerajaan pusat sebagaimana dalam sistem feudal. 6. seorang pemerhati dilantik bagi mengawasi tindak-tanduk gabenor-gabenor di wilayah. · Pegawai-pegawai pemerhati ini akan melaporkan kepada maharaja di kerajaan pusat dan dengan cara ini maharaja boleh mengawal semua wilayah dalam empayarnya. Dasar pengawalan ke atas rakyat · Mengamalkan sistem undang-undang yang ketat berasaskan fahaman legalisme yang bertujuan mengawal tingkah laku rakyat melalui undang-undang dan tindakan yang keras. dan kereta kuda dipaksa menyerahkan senjata-senjata tersebut kepada kerajaan. buku-buku ajaran Confucius telah dibakar kerana bertentangan dengan dasar yang diamalkannya. 7.

Merupakan empayar yang pertama di India bermula pada tahun 321 SM. Isi : ( 7x3M=21M ) ( Buat rujukan untuk huraian lanjut ) .· Mempertahankan negara daripada serangan orang gasar khususnya orang Hsiung Nu dengan membina Tembok Besar Negeri China. · Memperbesar dan memperkuat pasukan tentera. Kesimpulan:[ 1 markah ] 1. B. Beliau telah menjadikan Empayar Maurya sebagai sebuah empayar yang agung melalui perluasan kuasa. Asoka telah menaiki takhta pada tahun 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi. keagamaan dan pembaharuan sistem politik. Diasaskan oleh Chandragupta Maurya. Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. Latar belakang Empayar Maurya : a. Sikap beliau yang autokratik dan zalim menyebabkan rakyat cuba memberontak tetapi gagal. Shih Huang Ti berjaya mengukuhkan pemerintahannya. b.M kerana penggantinya lemah dan tidak dapat mengawal seluruh empayar yang luas. Latar belakang Asoka : a. 2. A. Pengenalan : ( 3 M ) 1. 2. Pentadbiran empayar ini begitu menyerlah semasa pemerintahan rajanya yang ketiga iaitu Asoka. · Menyambung pembinaan Tembok Besar Negeri China yang dilengkapi dengan menara kawalan untuk memerhati gerakan musuh. c. 3. Sistem beraja Dinasti Chin mengalami keruntuhan selepas kematian Shih Huang Ti pada tahun 210 S. b.

Berjaya menyatukan seluruh empayarnya menerusi penggunaan bahasa Prakrit. ( 1 M ) Asoka telah berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh dan ini terbukti dengan keluasan empayar Maurya. 6. 13. Raja Mesir menerusi penubuhan organisasi Philanthropik. 8. Namun selepas Asoka meninggal dunia pada tahun 232 SM empayar tersebut mula mengalami keruntuhan kerana kelemahan kepimpinan selepasnya. Kesimpulan. Sesetengah tanah jajahan diberi kuasa autonomi dan sesetengahnya pula ditadbir oleh wizurai. Mubaligh Buddha dihantar ke Sri Lanka. 2. Mengamalkan sikap toleransi terhadap agama . Menganjurkan Majlis Buddha yang ke tiga untuk menyelesaikan perbezaan Mazhab yang berlainan. tiang dan gua di seluruh jajahan takluk supaya rakyat dapat mengamalkan nilai-nilai moral seperti mengawal nafsu. Membina rumah rehat untuk kemudahan pelancong. 10.1. Asia Barat . 7. Mengukir doktrin Buddha di atas batu. Hubungan diplomatik dengan beberapa orang raja seperti Ptolemy II . 9. Melantik pegawai khas iaitu Dharma Mahamatra untuk menyebarkan nilai-nilai murni di dalam ajaran Buddha. Empayar yang diasaskan meliputi seluruh bahagian utara India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India selatan. Mengadakan siri lawatan ke seluruh negara pada tahun ke 11 pemerintahannya. . Menubuhkan hospital untuk manusia dan haiwan di seluruh empayar serta menghulurkan bantuan dan derma kepada golongan Brahman dan pengikut agama lain. 5. C. 4. Mesir dan Eropah Timur untuk menyebarkan agama Buddha. 11. 3. 12. Melawat tempat suci dan menganjurkan perbincangan keagamaan.

Penggubalan undang – undang Dewan perhimpunan dalam sistem demokrasi di Yunani berkuasa penuh manakala dewan perhimpunan dalam republik Rom mempunyai kuasa yang terhad dalam membentuk polisi Negara. Dewan perhimpunan diwujudkan bagi meluluskan undang – undang b. Di Rom . Pernah mengamalkan sistem pemerintahan bercorak monarki 3. Tamadun Rom lahir di kawasan Bukit Palatine terletak berhampiran dengan Sungai Tiber di Lembah Latium dan diasaskan oleh Maharaja Augustus Tamadun Rom bermula dari tahun 753 SM. aristokrasi.476 M dan tamadun Yunani bermula dari tahun 800 SM. Hanya warganegara lelaki dewasa yang boleh terlibat dalam pentadbiran dan politik. Isi: a. Ketua pentadbir Yunani hanya mempunyai seorang ketua Negara pada satu – satu masa manakala Republik Rom mempunyai dua orang ketua Negara pada masa yang sama atau serentak. Pendahuluan: Sistem pemerintahan ialah struktur politik sesebuah kerajaan. oligarki. 3. Persamaan 1. Dewan Senat mempunyai kuasa yang penuh. Undang – undang di Rom dikenali sebagai papan 12 dan bertujuan untuk memulihkan. Tamadun Yunani berkembang di Semenanjung Greece dan pulau – pulau dan sekitarnya yang dikelilingi oleh Laut Aegean dan Laut Mediterrenean dan pemerintahan bermula sejak zaman pemerintahan Iskandar Zulkarnain. 2.Bandingkan sistem pemerintahan Yunani dengan sistem pemerintahan Rom. . Bentuk pemerintahan Yunani mengamalkan lima bentuk pemerintahan serentak iaitu monarki. Kedua – duanya mengamalkan sistem pentadbiran pusat 4. Perbezaan 1. 2. tirani dan demokrasi kerana Yunani mempunyai banyak Negara kota manakala tamadun Rom pula hanya pernah mengamalkan bentuk pemerintahan monarki dan republic (ketua Negara bukan raja)sahaja.

Kesimpulan : Zaman pemerintahan Yunani dan Rom banyak mempengaruhi sistem pemerintahan dalam kerajaan di dunia pada masa sekarang. raja memainkan peranan penting dalam proses penguatkuasaan undang – undang. .4. Sistem pentadbiran Athens di Yunani merupakan pengasas sistem pemerintahan berbentuk demokrasi manakala Rom merupakan pelopor sistem pemerintahan berbentuk Republik di dunia. Badan kehakiman Majistret dan Juri memainkan peranan penting dalam perlaksanaan undang – undang di Yunani manakala di Rom . 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful