Bincangkan peranan Asoka sebagai pemerintah empayar Dinasti Maurya di India.

Pengenalan: · Empayar pertama di India yang diasaskan oleh Chandra Gupta Maurya kira-kira 321 SM dengan menjadikan Pataliputra sebagai pusat pemerintahannya. · Kemasyhuran empayar ini terserlah semasa Asoka menaiki takhta pada 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi yang menggantikan bapanya, Bindusara. · Banyak sumbangannya terutama dalam perluasan kuasa, keagamaan Buddha dan pembaharuan sistem sosial. Isi-isi: 1. Melancarkan Perang Kalinga. · Berlaku perebutan kuasa selepas kematian ayahnya dengan membunuh 98 orang anggota keluarganya · Melancarkan serangan terhadap negeri Kalinga pada tahun 292 M yang mengorbankan 100 ribu orang. · Perang Kalinga banyak memberikan kesedaran yang mendalam dalam jiwanya kerana banyak nyawa tidak berdosa terkorban, keganasan , kekejaman dan merugikan rakyat. · Asoka insaf dan berubah serta memeluk agama Buddha. 2. Menyebar dan membudayakan agama Buddha · Mengadakan siri lawatan ke seluruh negara. · Melawat tempat-tempat suci dan mengadakan perbincangan. · Melantik pegawai khas Dharma Mahamatra untuk menyebarkan Dharma. · Mengadakan majlis agama Buddha untuk menyelesaikan perbezaan pendapat. · Menghantar misi-misi keagamaan ke negara-negara luar. · Mengukir doktrin-doktrin Buddha di atas batu, tiang-tiang, dan gua-gua. · Mempraktikkan ajaran Buddha dalam kehidupan; tidak lagi makan daging dan menghentikan amalan berburu. 3. Membuat perubahan dalam aspek pentadbiran · Memelihara kebajikan material dan moral rakyat. · Mengutamakan keselamatan rakyat, negara, harta benda, iaitu kemakmuran rakyat. · Segala perancangan Asoka dalam penyebaran Buddha menyebabkan berlaku Buddhisme di dunia. · Beliau berjaya mengekalkan keamanan dan kemakmuran di seluruh empayarnya. 4. Membuat perubahan dalam aspek Sosial

· Menjaga kepentingan rakyatnya seperti membina hospital. dan lain-lain. · Hasil hubungan membuka ruang ekonomi dan menggalakkan banyak peniaga datang ke negerinya. · Membina kemudahan awam seperti rumah rehat. Parsi. · Perkongsian media banyak mempercepat kemajuan bangsa masing-masing. dan Rom. Kesimpulan: · Asoka meninggal dunia pada 232 S. menanam pokok di sepanjang jalan.M. · Mengamalkan dasar perluasan kuasa melalui Dharma (Buddha). · Menghantar mubaligh-mubaligh Buddha ke Sri Lanka. Eropah Timur. · Antara mubaligh yang diutus ialah anaknya. · Menjalinkan hubungan erat dengan empayar besar sezaman dengannya seperti Yunani. · Terdapat penentangan daripada golongan Brahmin yang tidak puas hati dengan undangundang pengharaman makan daging binatang. Pemerintahan terakhir. . Peluasan kuasa · Menghentikan dasar perluasan kuasa seperti bapa dan datuknya. Brihadratha dibunuh oleh golongan Brahmin dan digantikan oleh Empayar Gupta. 6. Pandya. · Asoka berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh. 5. Asia Barat. Tibet. dan lain-lain. mencantikkan bandar. · Menghantar misi-misi keagamaan ke negara-negara luar. dan Tambapamni. China.M. · Usaha ini mencerminkan cara hidup Buddha yang suka mengembara dalam mencari kebenaran. Pembinaan Empayar · Empayarnya meliputi seluruh bahagian India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India Selatan. Pemerintahan Asoka diteruskan oleh tujuh orang raja yang tidak cekap kerana wujudnya pemberontakan dalaman oleh kerajaan-kerajaan kecil seperti Andhra yang telah membebaskan Deccan. · Menjalinkan hubungan dengan negara jiran seperti Chola. Demertius pula berjaya merampas sebahagian besar wilayah Maurya. Mahendra dan Sanghamitra yang dihantar ke Sri Lanka. Satiyaputra. · Mempunyai sifat toleransi terhadap penganut agama lain seperti menghulurkan bantuan kepada Brahmin dan penganut agama lain. Mesir. Empayar Maurya mengalami keruntuhan pada 190 S. terutama Empayar Maurya. Keralaputra.

· Berjaya menyatukan seluruh empayar China ke bawah satu pemerintahan pusat. Isi : [ 7 isi X 3 markah = 21 markah ] Langkah-langkah pengukuhan sistem pemerintahan beraja: 1. · Menjalankan pemerintahan bersifat autokratik 2. · Gelaran Huang Ti digunakan oleh maharaja pertama Dinasti Chin.M . Sistem pemerintahan beraja China · Ketua kerajaan pusat ialah maharaja atau Huang Ti. · Beliau telah mengasaskan empayar yang luas sehingga Sungai Merah di Vietnam. · Maharaja mempunyai kuasa tertinggi.Huraikan langkah-langkah yang diambil oleh Shih Huang Ti untuk mengukuhkan sistem pemerintahan beraja dalam tamadun China. · Semua kuasa kerajaan adalah di bawah kuasa maharaja yang memerintah terus dari ibu kota. Latar belakang Shih Huang Ti · Maharaja Shih Huang Ti adalah pengasas Dinasti Chin pada tahun 221 S. Menghapuskan sistem feudal . Pengenalan: [ 3 markah ] 1. ketua hakim. sumber undang-undang. dan ketua agama. · Gelaran ini menunjukkan kuasa dan karisma seseorang raja yang dianggap sebagai The Great King dan The King of Kings. 2. ketua kerajaan. Menjalankan sistem pemerintahan berpusat · Menubuhkan ibu kota di Hsein Yang sebagai pusat pemerintahan.

· Menghapuskan sistem feudal dengan menyekat kuasa dan pengaruh golongan aristokrat/bangsawan serta pegawai-pegawai feudal di peringkat wilayah dan daerah. · Dilatih selama 15 tahun untuk menjadi kakitangan awam yang akan berkhidmat kepada maharaja. Dengan demikian dapat mengukuhkan kuasa maharaja. · Merampas tanah golongan aristokrat/bangsawan dan mengarahkan mereka tinggal di sekitar kawasan istananya. pusat kerajaan Dinasti Chin. Setiausaha Imperial bertanggungjawab dalam membuat arahan . Grand Commandant mengawal tenteratentera raja. 5. Setiausaha Imperial dan Grand Commandant. · Lebih 120 000 orang aristokrat telah diarahkan ke ibu negeri iaitu Hsien Yang. · Tanggungjawab ketiga-tiga jawatan tersebut diagihkan sesama mereka hinggakan tiada seorang pun berada dalam kedudukan yang mampu menggulingkan kuasa maharaja. dan menyelia ahli-ahli perkhidmatan raja. merekrut. · Masing-masing mempunyai tugas khas. Contoh : Canselor mengawal keputusan dasar-dasar kerajaan dan lebih tinggi daripada jawatan lain. 3. 4. Ini dapat mengukuhkan kuasa maharaja. · Melalui sistem ini tiada lagi golongan bangsawan dilantik secara warisan melalui sistem feudal tetapi mesti berdasarkan kelulusan dalam peperiksaan awam yang dijalankan dengan ketat. . · Bertanggungjawab menasihati raja dan menguruskan istana. Memperkenalkan ‘scholar system’ · Melatih sekumpulan kakitangan awam yang mempunyai pendidikan untuk menjadi gabenor dan pegawai-pegawai yang berkhidmat dengannya. Membuat perubahan dalam pentadbiran wilayah/provinsi · Membahagikan empayar kepada 36 wilayah (kemudiannya 42 wilayah) · Menghapuskan kuasa golongan bangsawan memerintah wilayah. Mewujudkan tiga pentadbiran utama · Maharaja bertanggungjawab kepada tiga pentadbiran utama iaitu Canselor.

8. · Sarjana-sarjana yang ingkar dihukum bunuh. dan kereta kuda dipaksa menyerahkan senjata-senjata tersebut kepada kerajaan. 6. tombak. seorang pemerhati dilantik bagi mengawasi tindak-tanduk gabenor-gabenor di wilayah. 8. Penguatkuasaan undang-undang · Penduduk di China diatur dalam kumpulan-kumpulan keluarga yang mempunyai tanggungjawab bersama untuk menyediakan guna tenaga dalam kerja-kerja pembinaan dan ketenteraan. Oleh itu. · Pemerintahan wilayah dikawal oleh pusat pemerintahan maharaja. · Kaedah pemerintahan seperti ini dikuatkuasakan oleh Shih Huang Ti di seluruh negara China untuk menyatukan Negara China dan mengukuhkan pemerintahannya. · Pegawai-pegawai pemerhati ini akan melaporkan kepada maharaja di kerajaan pusat dan dengan cara ini maharaja boleh mengawal semua wilayah dalam empayarnya.· Shih Huang Ti melantik gabenor dan panglima tentera untuk mentadbir wilayah yang terdiri daripada ahli keluarganya atau pegawai tentera yang banyak berjasa kepadanya. rakyat yang memiliki lembing. 7. Dasar pengawalan ke atas rakyat · Mengamalkan sistem undang-undang yang ketat berasaskan fahaman legalisme yang bertujuan mengawal tingkah laku rakyat melalui undang-undang dan tindakan yang keras. · Sistem ini dikuatkuasakan melalui kanun keseksaan yang kejam. anak panah. · Ia bertujuan untuk mengelakkan wilayah membentuk kerajaan dan mencabar kerajaan pusat sebagaimana dalam sistem feudal. Memperkukuh sistem pertahanan daripada serangan luar . · Untuk mengelakkan pemberontakan. Melantik pemerhati/perisik wilayah · Untuk mengawal pentadbiran wilayah. buku-buku ajaran Confucius telah dibakar kerana bertentangan dengan dasar yang diamalkannya.

b. Latar belakang Empayar Maurya : a. A. keagamaan dan pembaharuan sistem politik. Shih Huang Ti berjaya mengukuhkan pemerintahannya. Latar belakang Asoka : a. Sistem beraja Dinasti Chin mengalami keruntuhan selepas kematian Shih Huang Ti pada tahun 210 S. Kesimpulan:[ 1 markah ] 1. Isi : ( 7x3M=21M ) ( Buat rujukan untuk huraian lanjut ) . 2. · Menyambung pembinaan Tembok Besar Negeri China yang dilengkapi dengan menara kawalan untuk memerhati gerakan musuh.· Mempertahankan negara daripada serangan orang gasar khususnya orang Hsiung Nu dengan membina Tembok Besar Negeri China.M kerana penggantinya lemah dan tidak dapat mengawal seluruh empayar yang luas. 2. Asoka telah menaiki takhta pada tahun 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi. c. Beliau telah menjadikan Empayar Maurya sebagai sebuah empayar yang agung melalui perluasan kuasa. Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. B. · Memperbesar dan memperkuat pasukan tentera. Pentadbiran empayar ini begitu menyerlah semasa pemerintahan rajanya yang ketiga iaitu Asoka. 3. Merupakan empayar yang pertama di India bermula pada tahun 321 SM. Sikap beliau yang autokratik dan zalim menyebabkan rakyat cuba memberontak tetapi gagal. b. Diasaskan oleh Chandragupta Maurya. Pengenalan : ( 3 M ) 1.

. 2. Raja Mesir menerusi penubuhan organisasi Philanthropik. Berjaya menyatukan seluruh empayarnya menerusi penggunaan bahasa Prakrit. Melawat tempat suci dan menganjurkan perbincangan keagamaan. 5. Menganjurkan Majlis Buddha yang ke tiga untuk menyelesaikan perbezaan Mazhab yang berlainan. Kesimpulan. Sesetengah tanah jajahan diberi kuasa autonomi dan sesetengahnya pula ditadbir oleh wizurai. Namun selepas Asoka meninggal dunia pada tahun 232 SM empayar tersebut mula mengalami keruntuhan kerana kelemahan kepimpinan selepasnya. Menubuhkan hospital untuk manusia dan haiwan di seluruh empayar serta menghulurkan bantuan dan derma kepada golongan Brahman dan pengikut agama lain. 12. 10. 9. Mengamalkan sikap toleransi terhadap agama . 11. Mesir dan Eropah Timur untuk menyebarkan agama Buddha. Empayar yang diasaskan meliputi seluruh bahagian utara India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India selatan. 4. Mengukir doktrin Buddha di atas batu. Membina rumah rehat untuk kemudahan pelancong. Mubaligh Buddha dihantar ke Sri Lanka. C. 8. tiang dan gua di seluruh jajahan takluk supaya rakyat dapat mengamalkan nilai-nilai moral seperti mengawal nafsu. Melantik pegawai khas iaitu Dharma Mahamatra untuk menyebarkan nilai-nilai murni di dalam ajaran Buddha. ( 1 M ) Asoka telah berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh dan ini terbukti dengan keluasan empayar Maurya. Hubungan diplomatik dengan beberapa orang raja seperti Ptolemy II . Asia Barat .1. Mengadakan siri lawatan ke seluruh negara pada tahun ke 11 pemerintahannya. 3. 7. 6. 13.

Penggubalan undang – undang Dewan perhimpunan dalam sistem demokrasi di Yunani berkuasa penuh manakala dewan perhimpunan dalam republik Rom mempunyai kuasa yang terhad dalam membentuk polisi Negara. Pernah mengamalkan sistem pemerintahan bercorak monarki 3. aristokrasi. Tamadun Yunani berkembang di Semenanjung Greece dan pulau – pulau dan sekitarnya yang dikelilingi oleh Laut Aegean dan Laut Mediterrenean dan pemerintahan bermula sejak zaman pemerintahan Iskandar Zulkarnain. . Persamaan 1. Bentuk pemerintahan Yunani mengamalkan lima bentuk pemerintahan serentak iaitu monarki. Kedua – duanya mengamalkan sistem pentadbiran pusat 4. 2. Tamadun Rom lahir di kawasan Bukit Palatine terletak berhampiran dengan Sungai Tiber di Lembah Latium dan diasaskan oleh Maharaja Augustus Tamadun Rom bermula dari tahun 753 SM. Hanya warganegara lelaki dewasa yang boleh terlibat dalam pentadbiran dan politik.476 M dan tamadun Yunani bermula dari tahun 800 SM. 2. Undang – undang di Rom dikenali sebagai papan 12 dan bertujuan untuk memulihkan. Pendahuluan: Sistem pemerintahan ialah struktur politik sesebuah kerajaan.Bandingkan sistem pemerintahan Yunani dengan sistem pemerintahan Rom. Dewan perhimpunan diwujudkan bagi meluluskan undang – undang b. Perbezaan 1. tirani dan demokrasi kerana Yunani mempunyai banyak Negara kota manakala tamadun Rom pula hanya pernah mengamalkan bentuk pemerintahan monarki dan republic (ketua Negara bukan raja)sahaja. oligarki. Ketua pentadbir Yunani hanya mempunyai seorang ketua Negara pada satu – satu masa manakala Republik Rom mempunyai dua orang ketua Negara pada masa yang sama atau serentak. 3. Dewan Senat mempunyai kuasa yang penuh. Isi: a. Di Rom .

Sistem pentadbiran Athens di Yunani merupakan pengasas sistem pemerintahan berbentuk demokrasi manakala Rom merupakan pelopor sistem pemerintahan berbentuk Republik di dunia. 5. raja memainkan peranan penting dalam proses penguatkuasaan undang – undang.4. Kesimpulan : Zaman pemerintahan Yunani dan Rom banyak mempengaruhi sistem pemerintahan dalam kerajaan di dunia pada masa sekarang. Badan kehakiman Majistret dan Juri memainkan peranan penting dalam perlaksanaan undang – undang di Yunani manakala di Rom . .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful