Bincangkan peranan Asoka sebagai pemerintah empayar Dinasti Maurya di India.

Pengenalan: · Empayar pertama di India yang diasaskan oleh Chandra Gupta Maurya kira-kira 321 SM dengan menjadikan Pataliputra sebagai pusat pemerintahannya. · Kemasyhuran empayar ini terserlah semasa Asoka menaiki takhta pada 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi yang menggantikan bapanya, Bindusara. · Banyak sumbangannya terutama dalam perluasan kuasa, keagamaan Buddha dan pembaharuan sistem sosial. Isi-isi: 1. Melancarkan Perang Kalinga. · Berlaku perebutan kuasa selepas kematian ayahnya dengan membunuh 98 orang anggota keluarganya · Melancarkan serangan terhadap negeri Kalinga pada tahun 292 M yang mengorbankan 100 ribu orang. · Perang Kalinga banyak memberikan kesedaran yang mendalam dalam jiwanya kerana banyak nyawa tidak berdosa terkorban, keganasan , kekejaman dan merugikan rakyat. · Asoka insaf dan berubah serta memeluk agama Buddha. 2. Menyebar dan membudayakan agama Buddha · Mengadakan siri lawatan ke seluruh negara. · Melawat tempat-tempat suci dan mengadakan perbincangan. · Melantik pegawai khas Dharma Mahamatra untuk menyebarkan Dharma. · Mengadakan majlis agama Buddha untuk menyelesaikan perbezaan pendapat. · Menghantar misi-misi keagamaan ke negara-negara luar. · Mengukir doktrin-doktrin Buddha di atas batu, tiang-tiang, dan gua-gua. · Mempraktikkan ajaran Buddha dalam kehidupan; tidak lagi makan daging dan menghentikan amalan berburu. 3. Membuat perubahan dalam aspek pentadbiran · Memelihara kebajikan material dan moral rakyat. · Mengutamakan keselamatan rakyat, negara, harta benda, iaitu kemakmuran rakyat. · Segala perancangan Asoka dalam penyebaran Buddha menyebabkan berlaku Buddhisme di dunia. · Beliau berjaya mengekalkan keamanan dan kemakmuran di seluruh empayarnya. 4. Membuat perubahan dalam aspek Sosial

Kesimpulan: · Asoka meninggal dunia pada 232 S. · Hasil hubungan membuka ruang ekonomi dan menggalakkan banyak peniaga datang ke negerinya. · Mempunyai sifat toleransi terhadap penganut agama lain seperti menghulurkan bantuan kepada Brahmin dan penganut agama lain. Keralaputra. · Usaha ini mencerminkan cara hidup Buddha yang suka mengembara dalam mencari kebenaran. · Terdapat penentangan daripada golongan Brahmin yang tidak puas hati dengan undangundang pengharaman makan daging binatang. · Asoka berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh. China. · Menghantar misi-misi keagamaan ke negara-negara luar. Parsi. Satiyaputra. dan Tambapamni. Peluasan kuasa · Menghentikan dasar perluasan kuasa seperti bapa dan datuknya. 5. Eropah Timur. Mesir. Brihadratha dibunuh oleh golongan Brahmin dan digantikan oleh Empayar Gupta. · Mengamalkan dasar perluasan kuasa melalui Dharma (Buddha). Tibet. Asia Barat. Pemerintahan terakhir. mencantikkan bandar. menanam pokok di sepanjang jalan. Pembinaan Empayar · Empayarnya meliputi seluruh bahagian India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India Selatan. Pemerintahan Asoka diteruskan oleh tujuh orang raja yang tidak cekap kerana wujudnya pemberontakan dalaman oleh kerajaan-kerajaan kecil seperti Andhra yang telah membebaskan Deccan.M. · Menjalinkan hubungan dengan negara jiran seperti Chola. · Antara mubaligh yang diutus ialah anaknya. Mahendra dan Sanghamitra yang dihantar ke Sri Lanka. dan Rom. · Membina kemudahan awam seperti rumah rehat. . terutama Empayar Maurya. dan lain-lain. · Perkongsian media banyak mempercepat kemajuan bangsa masing-masing. Demertius pula berjaya merampas sebahagian besar wilayah Maurya. Pandya. Empayar Maurya mengalami keruntuhan pada 190 S. 6. · Menjalinkan hubungan erat dengan empayar besar sezaman dengannya seperti Yunani.· Menjaga kepentingan rakyatnya seperti membina hospital.M. · Menghantar mubaligh-mubaligh Buddha ke Sri Lanka. dan lain-lain.

· Menjalankan pemerintahan bersifat autokratik 2. · Semua kuasa kerajaan adalah di bawah kuasa maharaja yang memerintah terus dari ibu kota.M . sumber undang-undang. ketua hakim. · Maharaja mempunyai kuasa tertinggi. dan ketua agama. · Gelaran Huang Ti digunakan oleh maharaja pertama Dinasti Chin. Pengenalan: [ 3 markah ] 1. · Gelaran ini menunjukkan kuasa dan karisma seseorang raja yang dianggap sebagai The Great King dan The King of Kings. · Beliau telah mengasaskan empayar yang luas sehingga Sungai Merah di Vietnam. Menjalankan sistem pemerintahan berpusat · Menubuhkan ibu kota di Hsein Yang sebagai pusat pemerintahan. Menghapuskan sistem feudal . Latar belakang Shih Huang Ti · Maharaja Shih Huang Ti adalah pengasas Dinasti Chin pada tahun 221 S. ketua kerajaan.Huraikan langkah-langkah yang diambil oleh Shih Huang Ti untuk mengukuhkan sistem pemerintahan beraja dalam tamadun China. Sistem pemerintahan beraja China · Ketua kerajaan pusat ialah maharaja atau Huang Ti. · Berjaya menyatukan seluruh empayar China ke bawah satu pemerintahan pusat. Isi : [ 7 isi X 3 markah = 21 markah ] Langkah-langkah pengukuhan sistem pemerintahan beraja: 1. 2.

Memperkenalkan ‘scholar system’ · Melatih sekumpulan kakitangan awam yang mempunyai pendidikan untuk menjadi gabenor dan pegawai-pegawai yang berkhidmat dengannya. Ini dapat mengukuhkan kuasa maharaja. Dengan demikian dapat mengukuhkan kuasa maharaja. pusat kerajaan Dinasti Chin. · Melalui sistem ini tiada lagi golongan bangsawan dilantik secara warisan melalui sistem feudal tetapi mesti berdasarkan kelulusan dalam peperiksaan awam yang dijalankan dengan ketat. · Masing-masing mempunyai tugas khas.· Menghapuskan sistem feudal dengan menyekat kuasa dan pengaruh golongan aristokrat/bangsawan serta pegawai-pegawai feudal di peringkat wilayah dan daerah. · Tanggungjawab ketiga-tiga jawatan tersebut diagihkan sesama mereka hinggakan tiada seorang pun berada dalam kedudukan yang mampu menggulingkan kuasa maharaja. Membuat perubahan dalam pentadbiran wilayah/provinsi · Membahagikan empayar kepada 36 wilayah (kemudiannya 42 wilayah) · Menghapuskan kuasa golongan bangsawan memerintah wilayah. · Bertanggungjawab menasihati raja dan menguruskan istana. 3. dan menyelia ahli-ahli perkhidmatan raja. Mewujudkan tiga pentadbiran utama · Maharaja bertanggungjawab kepada tiga pentadbiran utama iaitu Canselor. · Dilatih selama 15 tahun untuk menjadi kakitangan awam yang akan berkhidmat kepada maharaja. Contoh : Canselor mengawal keputusan dasar-dasar kerajaan dan lebih tinggi daripada jawatan lain. · Merampas tanah golongan aristokrat/bangsawan dan mengarahkan mereka tinggal di sekitar kawasan istananya. 5. Setiausaha Imperial dan Grand Commandant. . merekrut. Setiausaha Imperial bertanggungjawab dalam membuat arahan . · Lebih 120 000 orang aristokrat telah diarahkan ke ibu negeri iaitu Hsien Yang. Grand Commandant mengawal tenteratentera raja. 4.

dan kereta kuda dipaksa menyerahkan senjata-senjata tersebut kepada kerajaan. rakyat yang memiliki lembing. · Kaedah pemerintahan seperti ini dikuatkuasakan oleh Shih Huang Ti di seluruh negara China untuk menyatukan Negara China dan mengukuhkan pemerintahannya. Dasar pengawalan ke atas rakyat · Mengamalkan sistem undang-undang yang ketat berasaskan fahaman legalisme yang bertujuan mengawal tingkah laku rakyat melalui undang-undang dan tindakan yang keras. tombak. Oleh itu. · Sistem ini dikuatkuasakan melalui kanun keseksaan yang kejam. Melantik pemerhati/perisik wilayah · Untuk mengawal pentadbiran wilayah. 7. · Untuk mengelakkan pemberontakan. · Ia bertujuan untuk mengelakkan wilayah membentuk kerajaan dan mencabar kerajaan pusat sebagaimana dalam sistem feudal. · Sarjana-sarjana yang ingkar dihukum bunuh. 8. 6. · Pegawai-pegawai pemerhati ini akan melaporkan kepada maharaja di kerajaan pusat dan dengan cara ini maharaja boleh mengawal semua wilayah dalam empayarnya. anak panah. buku-buku ajaran Confucius telah dibakar kerana bertentangan dengan dasar yang diamalkannya. Penguatkuasaan undang-undang · Penduduk di China diatur dalam kumpulan-kumpulan keluarga yang mempunyai tanggungjawab bersama untuk menyediakan guna tenaga dalam kerja-kerja pembinaan dan ketenteraan.· Shih Huang Ti melantik gabenor dan panglima tentera untuk mentadbir wilayah yang terdiri daripada ahli keluarganya atau pegawai tentera yang banyak berjasa kepadanya. 8. Memperkukuh sistem pertahanan daripada serangan luar . · Pemerintahan wilayah dikawal oleh pusat pemerintahan maharaja. seorang pemerhati dilantik bagi mengawasi tindak-tanduk gabenor-gabenor di wilayah.

b. Sikap beliau yang autokratik dan zalim menyebabkan rakyat cuba memberontak tetapi gagal. · Menyambung pembinaan Tembok Besar Negeri China yang dilengkapi dengan menara kawalan untuk memerhati gerakan musuh. b. B. · Memperbesar dan memperkuat pasukan tentera. Pentadbiran empayar ini begitu menyerlah semasa pemerintahan rajanya yang ketiga iaitu Asoka. Sistem beraja Dinasti Chin mengalami keruntuhan selepas kematian Shih Huang Ti pada tahun 210 S. keagamaan dan pembaharuan sistem politik. c. Asoka telah menaiki takhta pada tahun 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi. 2. Kesimpulan:[ 1 markah ] 1. Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. Shih Huang Ti berjaya mengukuhkan pemerintahannya. Latar belakang Asoka : a.· Mempertahankan negara daripada serangan orang gasar khususnya orang Hsiung Nu dengan membina Tembok Besar Negeri China. 2. Beliau telah menjadikan Empayar Maurya sebagai sebuah empayar yang agung melalui perluasan kuasa. Diasaskan oleh Chandragupta Maurya. Isi : ( 7x3M=21M ) ( Buat rujukan untuk huraian lanjut ) . A. Latar belakang Empayar Maurya : a.M kerana penggantinya lemah dan tidak dapat mengawal seluruh empayar yang luas. Pengenalan : ( 3 M ) 1. Merupakan empayar yang pertama di India bermula pada tahun 321 SM. 3.

Mengamalkan sikap toleransi terhadap agama . 5. Melawat tempat suci dan menganjurkan perbincangan keagamaan. Hubungan diplomatik dengan beberapa orang raja seperti Ptolemy II . Berjaya menyatukan seluruh empayarnya menerusi penggunaan bahasa Prakrit. Namun selepas Asoka meninggal dunia pada tahun 232 SM empayar tersebut mula mengalami keruntuhan kerana kelemahan kepimpinan selepasnya. C. Empayar yang diasaskan meliputi seluruh bahagian utara India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India selatan. 12. 8. ( 1 M ) Asoka telah berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh dan ini terbukti dengan keluasan empayar Maurya. Menganjurkan Majlis Buddha yang ke tiga untuk menyelesaikan perbezaan Mazhab yang berlainan. 3. 11. Kesimpulan. 2. Raja Mesir menerusi penubuhan organisasi Philanthropik. Mengukir doktrin Buddha di atas batu. 7. Asia Barat . Sesetengah tanah jajahan diberi kuasa autonomi dan sesetengahnya pula ditadbir oleh wizurai. Membina rumah rehat untuk kemudahan pelancong. 4. Melantik pegawai khas iaitu Dharma Mahamatra untuk menyebarkan nilai-nilai murni di dalam ajaran Buddha. . 9. Menubuhkan hospital untuk manusia dan haiwan di seluruh empayar serta menghulurkan bantuan dan derma kepada golongan Brahman dan pengikut agama lain. Mubaligh Buddha dihantar ke Sri Lanka. 10.1. Mengadakan siri lawatan ke seluruh negara pada tahun ke 11 pemerintahannya. 6. tiang dan gua di seluruh jajahan takluk supaya rakyat dapat mengamalkan nilai-nilai moral seperti mengawal nafsu. Mesir dan Eropah Timur untuk menyebarkan agama Buddha. 13.

3. 2. Persamaan 1. aristokrasi. Kedua – duanya mengamalkan sistem pentadbiran pusat 4. Tamadun Yunani berkembang di Semenanjung Greece dan pulau – pulau dan sekitarnya yang dikelilingi oleh Laut Aegean dan Laut Mediterrenean dan pemerintahan bermula sejak zaman pemerintahan Iskandar Zulkarnain. Pernah mengamalkan sistem pemerintahan bercorak monarki 3. Pendahuluan: Sistem pemerintahan ialah struktur politik sesebuah kerajaan. Undang – undang di Rom dikenali sebagai papan 12 dan bertujuan untuk memulihkan. Penggubalan undang – undang Dewan perhimpunan dalam sistem demokrasi di Yunani berkuasa penuh manakala dewan perhimpunan dalam republik Rom mempunyai kuasa yang terhad dalam membentuk polisi Negara.Bandingkan sistem pemerintahan Yunani dengan sistem pemerintahan Rom.476 M dan tamadun Yunani bermula dari tahun 800 SM. 2. Ketua pentadbir Yunani hanya mempunyai seorang ketua Negara pada satu – satu masa manakala Republik Rom mempunyai dua orang ketua Negara pada masa yang sama atau serentak. Tamadun Rom lahir di kawasan Bukit Palatine terletak berhampiran dengan Sungai Tiber di Lembah Latium dan diasaskan oleh Maharaja Augustus Tamadun Rom bermula dari tahun 753 SM. Bentuk pemerintahan Yunani mengamalkan lima bentuk pemerintahan serentak iaitu monarki. Hanya warganegara lelaki dewasa yang boleh terlibat dalam pentadbiran dan politik. Dewan perhimpunan diwujudkan bagi meluluskan undang – undang b. Isi: a. oligarki. Di Rom . tirani dan demokrasi kerana Yunani mempunyai banyak Negara kota manakala tamadun Rom pula hanya pernah mengamalkan bentuk pemerintahan monarki dan republic (ketua Negara bukan raja)sahaja. . Dewan Senat mempunyai kuasa yang penuh. Perbezaan 1.

raja memainkan peranan penting dalam proses penguatkuasaan undang – undang. Kesimpulan : Zaman pemerintahan Yunani dan Rom banyak mempengaruhi sistem pemerintahan dalam kerajaan di dunia pada masa sekarang. Badan kehakiman Majistret dan Juri memainkan peranan penting dalam perlaksanaan undang – undang di Yunani manakala di Rom .4. . Sistem pentadbiran Athens di Yunani merupakan pengasas sistem pemerintahan berbentuk demokrasi manakala Rom merupakan pelopor sistem pemerintahan berbentuk Republik di dunia. 5.