.

Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Kadang kala. .Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan.

8.1. 6. 5. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 3. 2. 4. 7.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan. KEBAIKAN .Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .

PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .

-makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah .

Ais Krim KEBAIKAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik. . KELEMAHAN .Sosej .Makanan boleh disimpan lama.Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Daging .

PENDINGINAN ( Chilling ) . KELEMAHAN .Susah dibawa.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama. .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .

KELEMAHAN . -Mengurangkan ruang menyimpan.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Kos yang tinggi. Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal .Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar.

-Kos yang tinggi.Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang. KELEMAHAN .Vitamin tidak musnah.PENYINARAN ( Radiation ) .Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN . .

-Menutup luka-luka pada buah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal. -Mengekalkan warna buah.PELILINAN ( Waxing ) . Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .

Kacukan lembu tenusu.1. . Penggunaan baka bermutu Contoh : . .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.

aa esi ala erta ia . aa tek l gi ala a .e gg e gkl l gi e .2. e gg aa Tek t : .e gg aktiviti .

( monster food ) . Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. .Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik.3. Makanan Gergasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful