P. 1
pemprosesan makanan

pemprosesan makanan

|Views: 4,765|Likes:
Published by Mohd Tahar Jusoh

More info:

Published by: Mohd Tahar Jusoh on Jul 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/02/2013

pdf

text

original

.

kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. Kadang kala. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut.

3.1. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 5. 6. 8. 2. 4. 7.

di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. KEBAIKAN .

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.

Daging .Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan . .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Sosej . KELEMAHAN .Ais Krim KEBAIKAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Makanan boleh disimpan lama.Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.

Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.PENDINGINAN ( Chilling ) .Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .Susah dibawa.Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . KELEMAHAN . .

-Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . KELEMAHAN . -Mengurangkan ruang menyimpan.Kos yang tinggi.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama.

KELEMAHAN .Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .Vitamin tidak musnah.Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.PENYINARAN ( Radiation ) . . -Kos yang tinggi.

. -Menutup luka-luka pada buah.PELILINAN ( Waxing ) . Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN . -Mengekalkan warna buah.Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah.

Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.Kacukan lembu tenusu. Penggunaan baka bermutu Contoh : .1. . .

e gg aa Tek t : .e gg aktiviti . aa tek l gi ala a .e gg e gkl l gi e . aa esi ala erta ia .2.

Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik.3. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. ( monster food ) . Makanan Gergasi. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->