pemprosesan makanan

.

Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual .Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Kadang kala.

5. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) .1. 8. 3. 7. 6. 2. 4.

KEBAIKAN .PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .

PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan. -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .

Sosej . .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Ais Krim KEBAIKAN .Makanan boleh disimpan lama.Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan . KELEMAHAN .Daging .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .

Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . .Susah dibawa.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN . KELEMAHAN .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.PENDINGINAN ( Chilling ) .

PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar.Kos yang tinggi. -Mengurangkan ruang menyimpan. Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . KELEMAHAN .

Vitamin tidak musnah. .PENYINARAN ( Radiation ) .Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN . KELEMAHAN . -Kos yang tinggi.Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.

PELILINAN ( Waxing ) . -Menutup luka-luka pada buah. -Mengekalkan warna buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. .

Kacukan lembu tenusu. .1. . Penggunaan baka bermutu Contoh : .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.

e gg e gkl l gi e . aa tek l gi ala a . e gg aa Tek t : .2. aa esi ala erta ia .e gg aktiviti .

Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. . ( monster food ) .3. Makanan Gergasi.Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful