.

Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. . Kadang kala.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan.

5.1. 7. 6. 3. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 2. 8. 4.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa . KEBAIKAN . di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .

Daging . KELEMAHAN .Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik. .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Ais Krim KEBAIKAN .Sosej .Makanan boleh disimpan lama.

PENDINGINAN ( Chilling ) . KELEMAHAN . .Susah dibawa.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .

-Mengurangkan ruang menyimpan.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Kos yang tinggi. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . KELEMAHAN .

Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.PENYINARAN ( Radiation ) . .Vitamin tidak musnah.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN . -Kos yang tinggi. KELEMAHAN .

-Mengekalkan warna buah. -Menutup luka-luka pada buah.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN . .PELILINAN ( Waxing ) . KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.

Penggunaan baka bermutu Contoh : . . .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.1.Kacukan lembu tenusu.

aa esi ala erta ia . aa tek l gi ala a .e gg e gkl l gi e .2. e gg aa Tek t : .e gg aktiviti .

Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. ( monster food ) . Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Makanan Gergasi.3. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful