.

.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Kadang kala. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan.

PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 2. 8. 3. 7. 4. 6. 5.1.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa . KEBAIKAN . di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

-makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah .

PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Makanan boleh disimpan lama.Ais Krim KEBAIKAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . .Daging .Sosej .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik. KELEMAHAN .Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .

Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama. .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . KELEMAHAN .Susah dibawa.PENDINGINAN ( Chilling ) .

Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. -Mengurangkan ruang menyimpan. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Kos yang tinggi. KELEMAHAN .

KELEMAHAN . -Kos yang tinggi.Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Vitamin tidak musnah. .PENYINARAN ( Radiation ) .Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .

-Menutup luka-luka pada buah.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. -Mengekalkan warna buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .PELILINAN ( Waxing ) . .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.

. .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.1.Kacukan lembu tenusu. Penggunaan baka bermutu Contoh : .

e gg aktiviti .e gg e gkl l gi e .2. aa esi ala erta ia . aa tek l gi ala a . e gg aa Tek t : .

3. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit.Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. . Makanan Gergasi. ( monster food ) .