.

Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Kadang kala.

8.1. 7. 5. 4. 3. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 2. 6.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. KEBAIKAN .Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa . di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.

PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.

Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Daging . .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Ais Krim KEBAIKAN .Makanan boleh disimpan lama.Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan . KELEMAHAN .Sosej .

Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . .PENDINGINAN ( Chilling ) .Susah dibawa.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN . KELEMAHAN .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.

Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal .PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. -Mengurangkan ruang menyimpan.Kos yang tinggi. KELEMAHAN .

PENYINARAN ( Radiation ) .Vitamin tidak musnah. -Kos yang tinggi. .Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN . KELEMAHAN .

Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal. -Mengekalkan warna buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN . -Menutup luka-luka pada buah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. .PELILINAN ( Waxing ) .

Kacukan lembu tenusu. Penggunaan baka bermutu Contoh : . . .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.1.

e gg aktiviti . e gg aa Tek t : . aa tek l gi ala a .2.e gg e gkl l gi e . aa esi ala erta ia .

Makanan Gergasi.3. ( monster food ) .Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. .