INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik. gelung F akan mendapat tenaga elektrik. iii. O/ L PB 2 . gelung F akan kehilangan tenaga elektrik.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. Apabila punatekan PB1 ditekan. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang. Motor berhenti memutar. iv. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik.4 –IV . Apabila punatekan PB3 ditekan. Motor akan memutar kearah hadapan ii.A.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang. KOD B01.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik.

Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet. KOD B01.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C .4 –IV . Umpamanya. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.A. lif yang menggunakan arah atas dan bawah.Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K.

Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah.4 –IV .dengan punatekan hidup.A.2. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No.3. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.Jika punatekan henti yang di tambah.4 kepada kedudukan tertutup.Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. ii. KOD B01. .

A. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup.4 kedudukan asal. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. KOD C B01. Bekalan Masuk C1 No. v. vi.3. viii. Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M.4 –IV . iv.2. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan.iii. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar. vii.

Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN . REKA BENTUK. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk.T A.U DAN A.

3a.U.4-IV.4-IV. No. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01.N1 Muka : 2 Drpd : 7 . pelindung tanpa voltan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.A.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.3a. KOD ii. pelindung beban lampau dan pengasing. KOD B01.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.

• Bagi keupayaan motor yang sama.----------------. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto. iv. . bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. MULA -------------------.k hingga 10 k.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------. iii.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula.3a. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca. No.k. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang. ii.4-IV. suis tekanan. geganti-geganti dan sebagainya. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.Menghidup motor secaraa bintang delta.A. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta. KOD dibandingkan denganB01. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad.k – 10 k. suis aras / terapung.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i.

A.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta .N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG . Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No.Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am.4-IV. KOD B01.3a.

DELTA R TDR SP DC G .A.3a. KOD Geganti haba B01.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .ON MCB OF F TDR DC SP No.4-IV.

R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.4-IV.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 . KOD A1 B1 B01.3a.N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .A.

KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .TRIP N STAR T B01.A.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .N1 MCB O/L STOP F F T S R No.3a.4-IV.

REKA BENTUK.U DAN A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .T A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.

A.Ketika ini. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan. pelindung beban lampau dan pengasing. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.4-IV.4-IV. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan.4a. .OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.4a. No. pelindung tanpa voltan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. KOD B01.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto.U.A.

A. hingga 10 k.k. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. KOD B01. yang tertentu. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No.k. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh.Bagi penghidup jenis ini. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k.Oleh itu kosnya lebih tinggi.Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban.4a.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.4-IV. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan. 60 % dan 75 % daripada voltan talian. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral . gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh. • • • . • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto.

4-IV.4a. KOD B01.A.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .R Y B MC B MCB MC B No.

4a.A.No.4-IV.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R . KOD B01.

REKA BENTUK.4-IV. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.U DAN A.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: . Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A.5a.

penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya.Bagi penghidup secara rotor berperintang. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor.U. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949. lebih. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut.5a.k. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor.4-IV. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. pemampat udara. pelindung beban lampau dan pengasing.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. belilitan.Apabila motor ini dihidupkan. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. KOD B01. Ia biasa digunakan Di rumah Pam. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon.A. .Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.k. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. No. menghidup. pelindung tanpa voltan.

5a.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .A. KOD B01.4-IV.No.

4-IV.A.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .5a.No. KOD B01.

KOD TAJUK: PRINSIP. pelindung tanpa voltan.U DAN A.6a. pelindung beban lampau dan pengasing. Kenal pasti reka bentuk.T A. REKA BENTUK.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.4-IV.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. JOGGING. . INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.

Dengan ini.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’.U.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.4-IV. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka.6a.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.A. gelung ‘M’ berfungsi. Walau bagaimanapun. No. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. motor akan beroperasi dan berhenti. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari. KOD B01. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini .

No.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .4-IV.A.6a. KOD B01.

4-IV.A.6b.N1 Muka : 2 Drpd : 3 . Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. KOD B01. No.T A.A. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD TAJUK: PRINSIP. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U.4-IV. pelindung tanpa voltan. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii. REKA BENTUK. pelindung beban lampau dan pengasing.6b. Kenal pasti reka bentuk.U DAN A.

N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 .BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.c.c melalui current – limiting resistance ( R ). Apabila punatekan henti ditekan.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan.Selepas beberapa ketika.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa.c. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d. TR M M Apabila punatekan mati ditekan. O/L O/L No.c.4-IV.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’.Pada masa yang sama.Apabila rotor melalui urat daya tersebut.c.tertutup semula.A. Pada masa yang sama. apabila motor telah betul-betul berhenti. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator. arus rotor yang tinggi akan terhasil.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d.Apabila punatekan hidup ditekan. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ).c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. gelung ‘M’ akan berfungsi.6b. KOD R B01.kepada gelugan a.

LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .

KOD BO 1.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A. REKA BENTUK.A. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.6b.4-IV.4 – IV. Kenal pasti reka bentuk.6c. INCHING.T A.A.N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.N1 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful