INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

Apabila punatekan PB1 ditekan.4 –IV .Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca. KOD B01. iv.A. O/ L PB 2 . gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik. Apabila punatekan PB3 ditekan.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. iii.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka. Motor akan memutar kearah hadapan ii. gelung F akan mendapat tenaga elektrik. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik. Motor berhenti memutar.

2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K. Umpamanya. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. KOD B01.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri.4 –IV . lif yang menggunakan arah atas dan bawah.Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh.A. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C .

Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar.A.Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.4 kepada kedudukan tertutup.3. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1.Jika punatekan henti yang di tambah. . KOD B01. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. ii.dengan punatekan hidup. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau.2.4 –IV .

2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban .A. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M. KOD C B01.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar. vii. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti.4 kedudukan asal. viii. vi.3.4 –IV . Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan. v.iii. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup. iv. Bekalan Masuk C1 No. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada.2.

Kenal pasti reka bentuk.Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN . REKA BENTUK.U DAN A.

PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.4-IV. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.3a. pelindung tanpa voltan. KOD ii. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01. pelindung beban lampau dan pengasing. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.A. No.N1 Muka : 2 Drpd : 7 .4-IV.U.A. KOD B01.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.3a.

perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------.Menghidup motor secaraa bintang delta. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. iii.k hingga 10 k.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula. geganti-geganti dan sebagainya. No.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta.4-IV. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. • Bagi keupayaan motor yang sama. .k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca.k – 10 k.----------------. iv.3a.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto. ii.A.k. suis aras / terapung. KOD dibandingkan denganB01. MULA -------------------. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang. suis tekanan. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta.

Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta .N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .A. Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No. KOD B01.3a.4-IV.

N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG . KOD Geganti haba B01.DELTA R TDR SP DC G .4-IV.3a.ON MCB OF F TDR DC SP No.A.

3a.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .4-IV. KOD A1 B1 B01.A.

N1 MCB O/L STOP F F T S R No.TRIP N STAR T B01. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .4-IV.A.3a.

T A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH . REKA BENTUK.U DAN A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.

ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. KOD B01. No.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Kenal pasti reka bentuk. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan.A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. .4-IV.4a.Ketika ini.A.4-IV. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya.4a. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i.U. pelindung beban lampau dan pengasing. pelindung tanpa voltan.

A. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral .k. alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k. gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya.Bagi penghidup jenis ini.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan.k.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. 60 % dan 75 % daripada voltan talian. yang tertentu.Oleh itu kosnya lebih tinggi. KOD B01. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya.4-IV. hingga 10 k. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil.4a. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. • • • . Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %.Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban.

R Y B MC B MCB MC B No.4a.4-IV.A. KOD B01.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .

4-IV.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R .4a. KOD B01.A.No.

Kenal pasti reka bentuk.A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.5a. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: . REKA BENTUK. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4-IV.U DAN A.T A.

Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k.k. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya.Apabila motor ini dihidupkan. pelindung tanpa voltan. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. No. belilitan. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut.Bagi penghidup secara rotor berperintang. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah. lebih. pelindung beban lampau dan pengasing. menghidup. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.U.5a.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. .A. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. KOD B01.4-IV. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu. pemampat udara.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon. Ia biasa digunakan Di rumah Pam.k.

No.4-IV.5a.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .A. KOD B01.

No.4-IV.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .5a.A. KOD B01.

REKA BENTUK.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.U DAN A.6a.T A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.A. pelindung tanpa voltan. pelindung beban lampau dan pengasing. JOGGING. .4-IV.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. KOD TAJUK: PRINSIP. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Kenal pasti reka bentuk. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.

A. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’.6a.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini . Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. gelung ‘M’ berfungsi. No. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.U.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri.Dengan ini.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya.4-IV. KOD B01.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. motor akan beroperasi dan berhenti. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa. Walau bagaimanapun. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’.

6a. KOD B01.No.4-IV.A.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .

pelindung tanpa voltan.A. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. KOD B01.U DAN A. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.A.N1 Muka : 2 Drpd : 3 . Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.6b. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii. REKA BENTUK.6b. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.U.4-IV. KOD TAJUK: PRINSIP. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. No.4-IV. pelindung beban lampau dan pengasing. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Kenal pasti reka bentuk.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.T A.

arus rotor yang tinggi akan terhasil.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan.4-IV. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 .c.c melalui current – limiting resistance ( R ).6b. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. apabila motor telah betul-betul berhenti. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’. O/L O/L No.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator. Apabila punatekan henti ditekan.A.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d. KOD R B01. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ).kepada gelugan a.c. gelung ‘M’ akan berfungsi.Apabila rotor melalui urat daya tersebut. Pada masa yang sama.Selepas beberapa ketika.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa.tertutup semula.Apabila punatekan hidup ditekan. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera. TR M M Apabila punatekan mati ditekan.Pada masa yang sama.c.c. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa.

C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.

6b.6c.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. KOD BO 1. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v.A.N1 . REKA BENTUK. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO.4-IV. INCHING.T A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING.4 – IV.N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Kenal pasti reka bentuk.U DAN A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful