INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

KOD B01.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka. Motor akan memutar kearah hadapan ii. Apabila punatekan PB3 ditekan.A. iii.4 –IV . Motor berhenti memutar. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. Apabila punatekan PB1 ditekan. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang. iv.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka. O/ L PB 2 .Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik. gelung F akan mendapat tenaga elektrik. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik.

A. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K.4 –IV . KOD B01. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C .Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri. Umpamanya. lif yang menggunakan arah atas dan bawah.

4 –IV .Jika punatekan henti yang di tambah.A. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau.4 kepada kedudukan tertutup. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No.dengan punatekan hidup. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i.2. KOD B01. .Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. ii. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.3.

viii. KOD C B01. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . vi.iii. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti.4 –IV . Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau.3. iv. v.A. Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup.2.4 kedudukan asal. vii. Bekalan Masuk C1 No.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada.

Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A. Kenal pasti reka bentuk.T A. REKA BENTUK. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN .

pelindung tanpa voltan. KOD B01. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.3a. pelindung beban lampau dan pengasing.A.N1 Muka : 2 Drpd : 7 .PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01.4-IV.U.3a.A.4-IV. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. KOD ii.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. No.

k hingga 10 k.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i.----------------. MULA -------------------.4-IV.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian.Menghidup motor secaraa bintang delta. geganti-geganti dan sebagainya. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang.3a. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. • Bagi keupayaan motor yang sama. . iii. ii. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.A. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k. iv.k. suis tekanan.k – 10 k.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang. KOD dibandingkan denganB01. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad. suis aras / terapung. No.

4-IV.Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am. Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No. KOD B01.A.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta .N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a.

3a.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG . KOD Geganti haba B01.A.ON MCB OF F TDR DC SP No.DELTA R TDR SP DC G .4-IV.

4-IV.N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .A.R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .3a. KOD A1 B1 B01.

3a.TRIP N STAR T B01.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .N1 MCB O/L STOP F F T S R No. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .A.4-IV.

U DAN A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. REKA BENTUK.T A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .

U. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.4a.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan. pelindung beban lampau dan pengasing.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Ketika ini.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator.4-IV.4a. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan.A. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. Kenal pasti reka bentuk. KOD B01.4-IV. pelindung tanpa voltan. . alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto. No.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.

Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. hingga 10 k. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta. KOD B01. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %. gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa.Oleh itu kosnya lebih tinggi.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban. 60 % dan 75 % daripada voltan talian. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan.4a.A.4-IV.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral . yang tertentu. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. • • • .jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya.Bagi penghidup jenis ini.k.k.

4a.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .4-IV.A. KOD B01.R Y B MC B MCB MC B No.

4a.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R . KOD B01.No.A.4-IV.

T A.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.4-IV. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Kenal pasti reka bentuk.A. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: . REKA BENTUK.5a.

Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu.A.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.U.Bagi penghidup secara rotor berperintang.4-IV.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. belilitan.k. pemampat udara. No. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949. . penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah. pelindung tanpa voltan. menghidup. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan.Apabila motor ini dihidupkan. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. Ia biasa digunakan Di rumah Pam. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. pelindung beban lampau dan pengasing.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. lebih.k. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator. KOD B01.5a.

A.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .No. KOD B01.4-IV.5a.

4-IV.No. KOD B01.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .A.5a.

A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.U DAN A. REKA BENTUK.4-IV. Kenal pasti reka bentuk.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. KOD TAJUK: PRINSIP.T A. pelindung beban lampau dan pengasing.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.6a. JOGGING. . Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. pelindung tanpa voltan.

4-IV. KOD B01. gelung ‘M’ berfungsi. motor akan beroperasi dan berhenti. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. No.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing.Dengan ini. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini .N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa.6a. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya.A. Walau bagaimanapun. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari.

KOD B01.A.4-IV.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .No.6a.

A.4-IV. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. No. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.T A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. KOD B01.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U. pelindung tanpa voltan. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii.6b. Kenal pasti reka bentuk. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv. REKA BENTUK. KOD TAJUK: PRINSIP.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.4-IV. pelindung beban lampau dan pengasing.6b.A.N1 Muka : 2 Drpd : 3 .U DAN A.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.

arus rotor yang tinggi akan terhasil.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.c. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.4-IV. Pada masa yang sama. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ). apabila motor telah betul-betul berhenti.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera.tertutup semula.c. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’.Selepas beberapa ketika. gelung ‘M’ akan berfungsi. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d. KOD R B01.c melalui current – limiting resistance ( R ).Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.kepada gelugan a. TR M M Apabila punatekan mati ditekan.A. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator.c.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan. Apabila punatekan henti ditekan. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d.Apabila punatekan hidup ditekan.6b.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d. O/L O/L No. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa.Pada masa yang sama.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 .c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d.Apabila rotor melalui urat daya tersebut.c.

C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.

4-IV. INCHING.N1 . Kenal pasti reka bentuk. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING.N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.4 – IV.6c.A.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.T A.U DAN A. KOD BO 1. REKA BENTUK.6b. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.A. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO.