INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka. iv. Apabila punatekan PB3 ditekan.A. Motor akan memutar kearah hadapan ii.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. Apabila punatekan PB1 ditekan. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i. O/ L PB 2 . R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. Motor berhenti memutar.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus. KOD B01. iii.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang.4 –IV . 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca. gelung F akan mendapat tenaga elektrik. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik.

KOD B01. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C . Umpamanya. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh.4 –IV . lif yang menggunakan arah atas dan bawah.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri.A. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No.

Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau.2. KOD B01. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1.3. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. ii.4 –IV . kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar.dengan punatekan hidup.4 kepada kedudukan tertutup.A. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. .Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.Jika punatekan henti yang di tambah.

vi.3.4 kedudukan asal.4 –IV . Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M. vii.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. viii. v.A. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar.2.iii. KOD C B01. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. Bekalan Masuk C1 No. iv. Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup.

Kenal pasti reka bentuk.T A.Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. REKA BENTUK. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN .U DAN A.

ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. pelindung beban lampau dan pengasing. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01.A.N1 Muka : 2 Drpd : 7 . Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.4-IV.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. KOD B01. pelindung tanpa voltan.3a.3a. No.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.A.U. KOD ii. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.4-IV.

k – 10 k.A. • Bagi keupayaan motor yang sama. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k. suis aras / terapung. No. KOD dibandingkan denganB01. MULA -------------------.4-IV.----------------. suis tekanan. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k. ii. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto.3a.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta.Menghidup motor secaraa bintang delta. .Perintang dipintaskan semasa kendalian delta.k.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------.k hingga 10 k.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca. iii. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula. geganti-geganti dan sebagainya. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto. iv.

4-IV. KOD B01.N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .A.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta .Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am.3a. Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No.

4-IV. KOD Geganti haba B01.A.ON MCB OF F TDR DC SP No.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a.DELTA R TDR SP DC G .

N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a. KOD A1 B1 B01.A.4-IV.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.

TRIP N STAR T B01.A. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .4-IV.3a.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .N1 MCB O/L STOP F F T S R No.

T A.U DAN A. REKA BENTUK.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .

perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang.4a.Ketika ini. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.4-IV.4-IV. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. No. . dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya. Kenal pasti reka bentuk.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i.A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.4a.A.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator. KOD B01.U. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. pelindung tanpa voltan. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan.

Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan.k. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. hingga 10 k.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya.k. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral . alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban.4-IV. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.4a. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. • • • .Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban.A. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta.Bagi penghidup jenis ini. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No. 60 % dan 75 % daripada voltan talian. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. yang tertentu. gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku. KOD B01.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang.Oleh itu kosnya lebih tinggi. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya.

A.4a.4-IV. KOD B01.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .R Y B MC B MCB MC B No.

4-IV.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R .4a.A. KOD B01.No.

Kenal pasti reka bentuk. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: .A.5a.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.U DAN A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4-IV. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. REKA BENTUK.T A.

4-IV. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k. Ia biasa digunakan Di rumah Pam.Apabila motor ini dihidupkan. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor. menghidup. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan.Bagi penghidup secara rotor berperintang. pemampat udara.5a. KOD B01. No. pelindung tanpa voltan. lebih.k. . • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. pelindung beban lampau dan pengasing.k. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.U. belilitan.A.

A.No.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .5a.4-IV. KOD B01.

No.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .A. KOD B01.4-IV.5a.

4-IV. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.U DAN A. REKA BENTUK.T A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. . pelindung beban lampau dan pengasing. KOD TAJUK: PRINSIP.A. Kenal pasti reka bentuk. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. JOGGING.6a.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. pelindung tanpa voltan.

Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. gelung ‘M’ berfungsi. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan.Dengan ini. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan.A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini . ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.6a. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. KOD B01. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’. No.4-IV. motor akan beroperasi dan berhenti.U. Walau bagaimanapun.

6a.No. KOD B01.A.4-IV.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .

DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii. pelindung beban lampau dan pengasing.N1 Muka : 2 Drpd : 3 .A. KOD TAJUK: PRINSIP.A. No. Kenal pasti reka bentuk.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. pelindung tanpa voltan. KOD B01.U.4-IV. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.U DAN A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. REKA BENTUK. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.6b.6b.4-IV.T A.

Apabila punatekan hidup ditekan.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus.A.c.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.kepada gelugan a.4-IV. TR M M Apabila punatekan mati ditekan.c. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.c. KOD R B01. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.c. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d. gelung ‘M’ akan berfungsi.Selepas beberapa ketika.Apabila rotor melalui urat daya tersebut. Apabila punatekan henti ditekan. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ). Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. arus rotor yang tinggi akan terhasil.6b.Pada masa yang sama.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera. apabila motor telah betul-betul berhenti.c melalui current – limiting resistance ( R ). Pada masa yang sama. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d.tertutup semula.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 . Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi. O/L O/L No.

C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.

Kenal pasti reka bentuk.4 – IV. INCHING. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. REKA BENTUK. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING.N1 .N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v.4-IV. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.6b.T A.A.U DAN A.6c.A.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO. KOD BO 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful