P. 1
Nota Motor Control

Nota Motor Control

|Views: 7,918|Likes:
Published by badai11

More info:

Published by: badai11 on Jul 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

Apabila punatekan PB3 ditekan.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus. gelung F akan mendapat tenaga elektrik. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik. Apabila punatekan PB1 ditekan. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik. Motor akan memutar kearah hadapan ii. Motor berhenti memutar. O/ L PB 2 . iv. iii.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik. KOD B01. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka.A.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik.4 –IV .

lif yang menggunakan arah atas dan bawah. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C .K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri. KOD B01. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan.A. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No.4 –IV . Umpamanya.

dengan punatekan hidup.3.Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.4 kepada kedudukan tertutup. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i. KOD B01. .2. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. ii.4 –IV . Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1.A.Jika punatekan henti yang di tambah.

K dan B memasuki motor dan motor terus berputar.2.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. viii. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti.A. vii. vi. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup. v.4 –IV . Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan.iii. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada. iv.3. KOD C B01. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1.4 kedudukan asal. Bekalan Masuk C1 No.

dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN .Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A. Kenal pasti reka bentuk.U DAN A. REKA BENTUK. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.

KOD B01. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01.4-IV.U.3a.A. pelindung tanpa voltan.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.N1 Muka : 2 Drpd : 7 . ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.3a.4-IV. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. pelindung beban lampau dan pengasing.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. KOD ii.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.A. No.

KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.k hingga 10 k.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang. • Bagi keupayaan motor yang sama. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------.k. ii. iii. iv. suis tekanan. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.----------------. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian.4-IV.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto. . KOD dibandingkan denganB01.A. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k.Menghidup motor secaraa bintang delta. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. MULA -------------------. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang. No. geganti-geganti dan sebagainya.k – 10 k.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca. suis aras / terapung.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta.3a.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta.

N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta . Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No.Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am. KOD B01.4-IV.A.

4-IV.DELTA R TDR SP DC G . KOD Geganti haba B01.A.ON MCB OF F TDR DC SP No.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a.

3a.N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .4-IV.A.R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No. KOD A1 B1 B01.

TRIP N STAR T B01.A.4-IV. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .N1 MCB O/L STOP F F T S R No.3a.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .

INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A. REKA BENTUK. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .U DAN A.

Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan.A.4a.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto.Ketika ini. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.U.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.4-IV. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. Kenal pasti reka bentuk.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. pelindung tanpa voltan. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. No. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.4-IV. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan. . KOD B01.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i.A. pelindung beban lampau dan pengasing.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.4a. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan.

gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku.4a. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta.k. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. KOD B01.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang.4-IV. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No. • • • . kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban. 60 % dan 75 % daripada voltan talian.A.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang.Oleh itu kosnya lebih tinggi.k. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral .Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan.Bagi penghidup jenis ini. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. yang tertentu. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan. hingga 10 k.

N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .A.4-IV.R Y B MC B MCB MC B No. KOD B01.4a.

A. KOD B01.4-IV.No.4a.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R .

T A.A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.4-IV. Kenal pasti reka bentuk.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.5a.U DAN A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. REKA BENTUK. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: .N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.

U. belilitan. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan.A.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. KOD B01. menghidup. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Ia biasa digunakan Di rumah Pam. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut.4-IV. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan.k. pelindung tanpa voltan.Apabila motor ini dihidupkan.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. . ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor. No.Bagi penghidup secara rotor berperintang. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. lebih.5a.k. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu. pemampat udara. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. pelindung beban lampau dan pengasing.

N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .4-IV.No.5a.A. KOD B01.

5a.No.4-IV.A.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G . KOD B01.

Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. KOD TAJUK: PRINSIP. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. pelindung beban lampau dan pengasing.4-IV. REKA BENTUK.U DAN A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. .A. pelindung tanpa voltan. Kenal pasti reka bentuk. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.6a.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. JOGGING.T A.

Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka. motor akan beroperasi dan berhenti.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.A. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan. No. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. KOD B01.6a.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. gelung ‘M’ berfungsi.Dengan ini. Walau bagaimanapun.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka.4-IV. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini . ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.U. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing.

KOD B01.A.6a.4-IV.No.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .

Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.N1 Muka : 2 Drpd : 3 . Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.U DAN A. pelindung tanpa voltan. REKA BENTUK. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii. Kenal pasti reka bentuk.U.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. No.6b.A.4-IV. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. KOD TAJUK: PRINSIP.4-IV. KOD B01.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.A. pelindung beban lampau dan pengasing.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.6b.

Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.kepada gelugan a.c. Pada masa yang sama.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 .Apabila punatekan hidup ditekan. O/L O/L No. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ).Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d.Pada masa yang sama. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.6b. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup.Apabila rotor melalui urat daya tersebut.c melalui current – limiting resistance ( R ).Selepas beberapa ketika. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator. gelung ‘M’ akan berfungsi. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d. arus rotor yang tinggi akan terhasil.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus.c. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’.c.4-IV.tertutup semula. TR M M Apabila punatekan mati ditekan.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.c.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa.A. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. KOD R B01.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d. apabila motor telah betul-betul berhenti.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. Apabila punatekan henti ditekan.

C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.

Kenal pasti reka bentuk. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING. REKA BENTUK. INCHING.4 – IV.A.N1 .N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.T A.4-IV. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.A.6b. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v.U DAN A. KOD BO 1. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.6c.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->