INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang. Motor akan memutar kearah hadapan ii.4 –IV . R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik. Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. O/ L PB 2 . Apabila punatekan PB3 ditekan. iv. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang. Apabila punatekan PB1 ditekan. iii. gelung F akan mendapat tenaga elektrik.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i.A. KOD B01. Motor berhenti memutar.

Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh.A. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No. lif yang menggunakan arah atas dan bawah. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C . Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. Umpamanya.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri.4 –IV . KOD B01.

KOD B01. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari. ii.A.4 kepada kedudukan tertutup.4 –IV . . 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah.Jika punatekan henti yang di tambah.3. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar.Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau.2. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i.dengan punatekan hidup.

v. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan. viii. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada. vi. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup. iv.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar. vii. Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M.2.A.3.4 –IV .iii. Bekalan Masuk C1 No.4 kedudukan asal. KOD C B01.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti.

dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN . DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.U DAN A.Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. REKA BENTUK. Kenal pasti reka bentuk.T A.

No. pelindung tanpa voltan. pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.4-IV. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01. KOD ii.3a.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.3a.A.N1 Muka : 2 Drpd : 7 .U.4-IV.A. KOD B01. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.

.k.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. MULA -------------------. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto.Menghidup motor secaraa bintang delta. iv. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian.A.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang. • Bagi keupayaan motor yang sama. No. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang.3a. iii. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i. KOD dibandingkan denganB01. suis aras / terapung.4-IV.k – 10 k.k hingga 10 k. ii. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad.----------------. suis tekanan. geganti-geganti dan sebagainya. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.

A.4-IV.N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a. Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No.Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am. KOD B01.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta .

3a. KOD Geganti haba B01.DELTA R TDR SP DC G .A.4-IV.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .ON MCB OF F TDR DC SP No.

DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .4-IV.N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .3a.R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No. KOD A1 B1 B01.A.

KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .N1 MCB O/L STOP F F T S R No.4-IV.A.3a.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .TRIP N STAR T B01.

U DAN A. REKA BENTUK.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .T A.

OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i.4a. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan.A. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. No.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan.4-IV.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator. pelindung tanpa voltan. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. Kenal pasti reka bentuk.Ketika ini.4a. .4-IV. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. pelindung beban lampau dan pengasing.A. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya. KOD B01.U. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan.

• Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No.Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban.k. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. hingga 10 k.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang.Oleh itu kosnya lebih tinggi. KOD B01.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto.Bagi penghidup jenis ini.4-IV. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil.4a. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. 60 % dan 75 % daripada voltan talian. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. • • • .N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral . gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku.A. alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang.k. yang tertentu. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %.

4a.4-IV.R Y B MC B MCB MC B No. KOD B01.A.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .

No.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R .4a.4-IV.A. KOD B01.

REKA BENTUK.4-IV.U DAN A.5a.T A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. Kenal pasti reka bentuk. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: .

Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. pemampat udara. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. lebih. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut.5a.4-IV.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor.k. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. . motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. Ia biasa digunakan Di rumah Pam.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. pelindung beban lampau dan pengasing. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. menghidup. belilitan. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. pelindung tanpa voltan. No.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon.A. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k.k.Apabila motor ini dihidupkan. KOD B01.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula.Bagi penghidup secara rotor berperintang. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.U. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949.

A.5a.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .4-IV. KOD B01.No.

KOD B01.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .No.5a.A.4-IV.

JOGGING. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.6a.T A. pelindung beban lampau dan pengasing.A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.U DAN A. Kenal pasti reka bentuk.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. REKA BENTUK. pelindung tanpa voltan.4-IV. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. . KOD TAJUK: PRINSIP. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.

pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. No.U. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka.A.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini . ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’.Dengan ini. motor akan beroperasi dan berhenti.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.4-IV.6a. gelung ‘M’ berfungsi.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. KOD B01. Walau bagaimanapun. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa.

N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .No.A.6a.4-IV. KOD B01.

DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.4-IV.4-IV.T A. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. pelindung tanpa voltan.6b. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.A.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. Kenal pasti reka bentuk.N1 Muka : 2 Drpd : 3 . No. pelindung beban lampau dan pengasing.A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. KOD TAJUK: PRINSIP. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. KOD B01.6b. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv. REKA BENTUK.U.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.

didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera. gelung ‘M’ akan berfungsi.Pada masa yang sama. Apabila punatekan henti ditekan.c. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup.c.A.tertutup semula. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’.c melalui current – limiting resistance ( R ). dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d.Apabila rotor melalui urat daya tersebut.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ).Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti.6b.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus. apabila motor telah betul-betul berhenti.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.Selepas beberapa ketika. O/L O/L No.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 . TR M M Apabila punatekan mati ditekan. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi.4-IV. KOD R B01.Apabila punatekan hidup ditekan.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan.c. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d.c.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.kepada gelugan a. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa. arus rotor yang tinggi akan terhasil. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator. Pada masa yang sama.

C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.

Kenal pasti reka bentuk.4-IV.6c. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.U DAN A.T A. REKA BENTUK.6b.A.N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.N1 .A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.4 – IV. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. INCHING. KOD BO 1.