INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

KOD B01. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik. O/ L PB 2 . Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka.Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus.4 –IV . gelung F akan mendapat tenaga elektrik. Apabila punatekan PB1 ditekan. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i.motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang. iv. Motor akan memutar kearah hadapan ii. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik.A. Apabila punatekan PB3 ditekan. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka. iii. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik. Motor berhenti memutar.

Umpamanya. KOD B01. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik. PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C .Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K.4 –IV . lif yang menggunakan arah atas dan bawah. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri.A.

dengan punatekan hidup. ii.4 –IV .Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau.Jika punatekan henti yang di tambah. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.3.4 kepada kedudukan tertutup.2. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i. .A. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. KOD B01.

4 –IV .2.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. vi.A.iii.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar.4 kedudukan asal. Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti. viii. v. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1. iv. Bekalan Masuk C1 No. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup.3. Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau. 2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban . KOD C B01. vii. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada.

T A.Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Kenal pasti reka bentuk. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN . REKA BENTUK.U DAN A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.

PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.A.3a.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.N1 Muka : 2 Drpd : 7 . KOD ii.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.3a.U. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. pelindung tanpa voltan. No.4-IV. pelindung beban lampau dan pengasing.4-IV. KOD B01.

k – 10 k.----------------. iii. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k.A. Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang.4-IV.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca. No.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta. .N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto. iv. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian. KOD dibandingkan denganB01. ii. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949.Menghidup motor secaraa bintang delta.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------. suis tekanan. • Bagi keupayaan motor yang sama. geganti-geganti dan sebagainya.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i.k hingga 10 k.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta.k. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto.3a. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. suis aras / terapung. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa. MULA -------------------. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula.

4-IV.DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta . KOD B01.3a. Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No.Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am.N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .A.

A. KOD Geganti haba B01.N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .ON MCB OF F TDR DC SP No.3a.DELTA R TDR SP DC G .4-IV.

4-IV.N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG . KOD A1 B1 B01.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .3a.R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.A.

3a.A.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .N1 MCB O/L STOP F F T S R No.4-IV.TRIP N STAR T B01. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .

T A. REKA BENTUK. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .U DAN A.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.

4a. . alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan.4-IV. pelindung beban lampau dan pengasing. No. pelindung tanpa voltan. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya. Kenal pasti reka bentuk. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.A.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.U.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator.4a.Ketika ini. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. KOD B01. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto.A.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang.4-IV.

KOD B01. 60 % dan 75 % daripada voltan talian. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya.Oleh itu kosnya lebih tinggi. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku.4a. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No. yang tertentu.k. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral .Bagi penghidup jenis ini.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan.jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya. penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto.4-IV. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh.A. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. • • • . alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban.k. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan.Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban. hingga 10 k.

4a.4-IV.A.R Y B MC B MCB MC B No. KOD B01.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .

No.A.4-IV.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R .4a. KOD B01.

4-IV.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: .U DAN A.T A. REKA BENTUK. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Kenal pasti reka bentuk.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.5a.

pemampat udara. KOD B01. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.4-IV. lebih.A. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan. No.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. belilitan. Ia biasa digunakan Di rumah Pam.Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah.5a.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.k. menghidup. . Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949.U.k. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut.Apabila motor ini dihidupkan. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor. pelindung beban lampau dan pengasing. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. pelindung tanpa voltan.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.Bagi penghidup secara rotor berperintang. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu.

N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .4-IV.No.A.5a. KOD B01.

KOD B01.4-IV.5a.A.No.N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .

INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. Kenal pasti reka bentuk. pelindung tanpa voltan. KOD TAJUK: PRINSIP.4-IV. .A.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. REKA BENTUK. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.6a. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.T A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. JOGGING. pelindung beban lampau dan pengasing.U DAN A.

sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan.4-IV. motor akan beroperasi dan berhenti.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan.6a. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka.U. gelung ‘M’ berfungsi.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. Walau bagaimanapun.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini .Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya. No. Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa.A. KOD B01.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka.Dengan ini.

4-IV.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING .A. KOD B01.6a.No.

Kenal pasti reka bentuk. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. No. KOD TAJUK: PRINSIP. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv.4-IV.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. REKA BENTUK. pelindung beban lampau dan pengasing.A.6b.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.U DAN A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.N1 Muka : 2 Drpd : 3 . ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD B01.T A.4-IV. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii.6b. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.A.U. pelindung tanpa voltan.

Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 .Selepas beberapa ketika.Pada masa yang sama. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan. gelung ‘M’ akan berfungsi. didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera.Apabila punatekan hidup ditekan.A. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’. arus rotor yang tinggi akan terhasil. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d.tertutup semula. Apabila punatekan henti ditekan.c.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d. bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa.c. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator. O/L O/L No. apabila motor telah betul-betul berhenti.c.6b. Pada masa yang sama. TR M M Apabila punatekan mati ditekan.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ). KOD R B01.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka.4-IV.c.Apabila rotor melalui urat daya tersebut.kepada gelugan a. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.c melalui current – limiting resistance ( R ). dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi.

C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.

4 – IV. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. REKA BENTUK. Kenal pasti reka bentuk.6b.N1 .N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.4-IV. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING. KOD BO 1.T A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v.6c. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.A. INCHING.U DAN A.A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful