P. 1
Nota Motor Control

Nota Motor Control

|Views: 7,661|Likes:
Published by badai11

More info:

Published by: badai11 on Jul 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2013

pdf

text

original

INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT (KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA

KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. KOD ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV. PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A.T A. REKA BENTUK, DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. Kenal pasti reka bentuk, dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4 –IV .A. 2a N1 Muka : 1 Drpd : 7

TAJUK: /TANPA

PENGHIDUP TALIAN TERUS DAN MARA SONGSANG DENGAN KAWALAN JAUH

TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup, pelindung tanpa voltan, pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.U, ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka :

2

Drpd : 7

PENGHIDUP MARA SONGSANG Bangunan yang tinggi hari ini tidak lagi menggunakan tangga sebagai alat untuk naik dari satu tingkat kesatu tingkat yang lain dan yang lebih atas. Kebanyakannya, malah semuanya telah pun menggunakan lif sebagai alat kenaikan.Disamping itu, kereta elektrik, elevator dan alat yang seumpamanya menggunakan motor yang boleh diubah arah putarannya iaitu dari arah mara ke songsang. Motor aruhan tiga fasa boleh di ubah putarannya dengan menukarkan mana-mana dua dari tiga punca tersebut.Selalunya motor yang digunakan untuk dua arah putarannya ini dibekalkan dengan satu penghidup yang dinamakan penghidup Mara- Songsang. Rajah dibawah menunjukkan keadaan putaran motor yang disongsangkan.

R

Y

B

R

Y

B

MARA DUA PUNCA DITUKARKAN

SONGSANG

No. KOD

B01.4 –IV .A. 2a N1

Muka : 3

Drpd : 7

motor akan mendapat tenaga elektrik dan memutar kearah songsang.A. Sesentuh R sedia buka akan menutup manakala sesentuh R sedia tutup akan membuka. Apabila punatekan PB2 pula ditekan gelung R akan mendapat tenaga elektrik.Sesentuh F sedia buka akan tertutup manakala sesentuh F sedia tutup akan membuka. Apabila punatekan PB1 ditekan. Motor akan memutar kearah hadapan ii. gelung F akan kehilangan tenaga elektrik. iv.4 –IV .Kaitpunca bermaksud satu penghalang dari kedua-dua gelung bagi satu litar mendapat tenaga elektrik sekali gus. iii.Litar utama dan litar kawalan bagi penghidup bekerja deperti berikut: i. gelung R mesti dihalang daripada mendapat tenaga elektrik. Motor berhenti memutar. R S T PB3 Suis Uta ma F O/L R Fius Fius R F PB2 F R PB1 F R PB 3 Fius F R M PENGHIDUP MARA SONGSANG R F No.Rajah dibawah menunjukkan satu kawalan penghidup mara songsang. KOD B01. gelung F akan mendapat tenaga elektrik.Maksudnya bila gelung F mendapat tenaga R F elektrik. Apabila punatekan PB3 ditekan. O/ L PB 2 . Untuk menghentikan perjalanan motor punatekan PB3 hendaklah ditekan. 2a N1 Muka : 4 Drpd : 7 Biasanya penghidup mara songsangPB 1 disertakan dengan alat apa yang dipanggil sebagai ini kaitpunca.

lif yang menggunakan arah atas dan bawah. KOD B01.K Susunan A Punat tekan henti boleh diubah-ubah man-mana kedudukan asalkan berada komponen penghidup terus talian O/L dalam sambungan siri. Penggunaan lampu isyarat boleh memberikan kemudahan kepada penggunaan bila mengendalikan satu-satu motor yang memerlukan pemutaran hadapan dan songsangan. Umpamanya. Rajah dibawah menunjukkan satu litar kawalan bagi penghidup mara songsang yang menggunakan kaitpunca pesawat dan kaitpunca elektrik.4 –IV . PENGHIDUP MARA SONGSANG DENGAN KAITPUNCA No.Kaitpunca pesawat selalunya menggunakan alat sawat seperti punatekan yang mempunyai dua pasang sesentuh. 2a N1 Muka : 5 Drpd : 7 Penghidup Terus pada Talian B Ia sesuai digunakan untuk motor yang kecil berkeupayaan kira-kira ½ K.A. Kaitkan elektrik pula menggunakan sesentuh tambahan dari penyentuh magnet.Penyentuh adalah terkecuali kerana ia mesti disambung secara selari C Punat tekan hidup C .

dengan punatekan hidup. Bila punatekan hidup ditekan arus akan mengalir kedalam litar.Jika punatekan henti yang di tambah. Gegelung penyentuh akan menjadi magnet dan seterusnya akan menarik semua sesentuh lazim terbuka 1. ii.4 kepada kedudukan tertutup.2. . KOD B01.4 –IV . ia mesti disambung sesiri dan jika punatekan hidup hendak di sambung mestilah selari.Ketika berlaku lebihan beban sesentuh lebihan beban akan terbuka dan bekalan akan terputus. Pemula terus pada talian dengan dua punatekan henti/hidup Punat tekan henti Punat tekan hidup C C Litar kaedah (kawalan ) pemula jenis talian No. Gambarajah dibawah menunjukkan bagaimana mengawal sesebuah motor samada menghidup atau mematikannya menggunakan punatekan atau suis beban lampau. 2a N1 Muka : 6 Drpd : 7 Berpandukan gambarajah. kendalian penghidup jenis terus pada talian adalah seperti berikut: i.A.3.

2a N1 C2 Muka : 7 C3 C4 Drpd : 7 Punat tekan hidup Punat tekan henti Ke beban .3. Punatekan hidup tambahan boleh disambung selari dengan punatekan hidup yang sedia ada. viii. Punatekan henti tambahan boleh disambung sesiri dengan punatekan henti yang ada. keadaan menyebabkan gegelung penyentuh kehilangan tenaga kemagnetannya dan seterusnya akan melepaskan balik sesentuh lazim terbuka 1.4 kedudukan asal. vii.4 –IV . Bila punatekan henti ditekan bermakna gegelung penyentuh diputuskan. Sesentuh akan menyebabkan arus ditalian M. Ini bermakna litar gegelung penyentuh terputus dan semua sesentuh akan kembali kekedudukan asal dan motor pun berhenti. iv.Pengubahan sesentuh kekedudukan asal dilakukan dengan bantuan spring di atas sesentuh itu. Bila punat tekan hidup dilepaskan motor masih terus berputar kerana magnet masih bertenaga lagi dan litarnya masih lengkap sebab sesentuh tambahan 1 di pasang selari dengan punatekan hidup.A. v. KOD C B01.K dan B memasuki motor dan motor terus berputar. Bekalan Masuk C1 No.iii. Motor akan berhenti juga apabila berlaku beban lampau.2. vi.

T A. dawai dan pasang litar OBJEKTIF PENCAPAIAN . REKA BENTUK.U DAN A.Gambarajah Pemula jenis terus pada talian dengan dua punatekan henti dan hidup INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Kenal pasti reka bentuk. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAN PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.

U. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.4-IV.N1 Muka : 2 Drpd : 7 .4-IV. utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh Muka : 1 Drpd : 7 B01.3a. No. pelindung tanpa voltan. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.N1 TAJUK: PENGHIDUP BINTANG DELTA DAN MARA SONGSANG DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.A.3a. KOD ii. pelindung beban lampau dan pengasing. KOD B01.PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.

Penghidup cara ini biasa didapati di :• • • • Injap bermotor Pam Elektrik Pengangkut panggul ( Converyor belt ) Sistem penghawa dingin dan sebagainya ia Bagi penghidup motor bintang delta berperintang. bagi Arus dalam bintang = 58 % x ( 6 hingga 8 kali arus kendalian ) Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. bermula dengan bintang dan kemudian bertukaar ke delta semasa kendalian. KOD dibandingkan denganB01.k hingga 10 k.BINTANG SEMASA KENDALIAN ----------------. • Keupayaan motor-motor yang digunakan terhad kepada 3 k.3a.Tujuannya ialah bagi mengecilkan arus sebaik sahaja ia bertukar ke sambungan delta.k • Menggunakan punca-punca motor • Senggaraan adalah kurang jika yang lebih iaitu dari 6 – 7 punca. Terdapat empat cara / jenis asas penghidup bintang delta dapat diadakan bersamadengan alat bantu tambah:Penghidup bintang delta tanpa perintang Penghidup bintang delta tanpa perintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Penghidup bintang delta berperintang Penghidup bintang delta berperintang ( kendalian ke hadapan dan ke belakang ) Alat bantu tambahan adalah seperti suis penghad.N1 Muka : 3 Drpd : 7 penghidup alatubah auto. geganti-geganti dan sebagainya. . suis tekanan.Perintang dipintaskan semasa kendalian delta. perintangnya disambungkan ke bahagian delta dan tidak di bahagian bintang.A. iv.Menghidup motor secaraa bintang delta. MULA -------------------. ii.DELTA aras Arus pada masaa sambungan bintang adalah dikecilkan sehingga 58% atau 1/3 dari mula. kos pemasangannya adalah lebih murah dari penghidup motor secara alatubah auto. Kebaikan penghidup bintang delta berperintang dari penghidup tanpa perintang ialah dapat mengurangkan enjutan ( jerking ) ketika penukaran dari bintang ke delta. • Bagi keupayaan motor yang sama. iii. suis aras / terapung.----------------.k – 10 k. penghidup cara ini hanya digunakan motor yang mempunyai keupayaan 3 k. No. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh di hidupkan dan dimatikan beberapa kali paada bila-bila masa.4-IV.k.PENGHIDUP MOTOR BINTANG DELTA sama i.

N1 Muka : 4 Drpd : 7 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .DELTA R Y B Sesentuh Bintang Sesentuh Delta .A.3a. KOD B01. Fius Tiga Fasa Sesentuh Talian Geganti Haba MOTOR No.Berikut adalah kebaikan dan kelemahan penghidup bintang delta secara am.4-IV.

N1 SP LC Muka : 5 LC Drpd : 7 TDR LC LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG . KOD Geganti haba B01.A.DELTA R TDR SP DC G .ON MCB OF F TDR DC SP No.4-IV.3a.

N1 C1 Muka : 6 Drpd : 7 S LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR BINTANG .R Y B Ke litar kawalan F F F R R R No.A.DELTA / MARA SONGSANG A1 B1 C1 B2 MOTOR A2 B2 C2 C2 A2 .3a. KOD A1 B1 B01.4-IV.

TRIP N STAR T B01.3a.DELTA / T MARA SONGSANG R R T S D D STAR T F R .A.N1 MCB O/L STOP F F T S R No. KOD L Muka : 7 F D S Drpd : 7 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR BINTANG .4-IV.

INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH .T A.U DAN A. REKA BENTUK.

Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.4a.N1 Muka : 2 Drpd : 5 PENGHIDUP MOTOR SECARA ALATUBAH-AUTO Penghidup alatubah-auto adalah penghidup yang popular yang digunakan bagi menghadkan voltan. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Jika terdapat litar terbuka disambungan bintangnya pada ketika mula dihidupkan. Dengan ini cuma 70 % dari voltan penuh dikenakan pada motor tersebut dimana arus mula telah dapat dikurangkan kepada nilai yang berpatutan.Semasa permulaan alatubah auto yang menpunyai had yang rendah merupakan lilitan utama disambung pada bekalan dan lilitan bahagian sekunder disambung pada gelung stator. No. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. KOD Pelatih-pelatih mesti boleh:i.Ketika ini. . Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.A.OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.4-IV. pelindung beban lampau dan pengasing.4a.Voltan yang disambung pada gelung stator boleh dikurangkan sehingga beberapa peratus apabila ianya disambungkan dalam sambungan bintang. pelindung tanpa voltan. perhatian hendaklah diberikan pada alatubah auto. KOD B01. dimana ia hendaklah berada didalam sambungan bintang dan tidak berlakunya litar terbuka di bahagian sambungan bintangnya.N1 Muka : 1 Drpd : 5 TAJUK: PENGHIDUP AUTO-TRANSFORMER DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYETUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. Kenal pasti reka bentuk.4-IV. alatubah auto akan mengalami kesan voltan tinggi yang membahayakan. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.A.U.

alatubah auto boleh ditatahkan kepada nilai peratus yang berlainan dan boleh diadakan lebih dari satu tatah bergantung kepada jenis beban. Daya kilas yang tidak sepenuhnya semasa permulaan.Oleh itu kosnya lebih tinggi.4-IV.Pelarasan daya kilas permulaan ini dapat dilakukan dengan mengurangkan voltan yang dibekalkan ke motor itu melalui tatah-tatah alatubah auto yang di padankan dengan keupayaan beban yang hendak dipusingkan. hingga 10 k. 60 % dan 75 % daripada voltan talian.Secara tidak langsung cara ini dapat mengurangkan arus permulaan motor dan motor akan berputar dengan selamat mengikut keupayaan beban.k. Penghidup ini digunakan apabila kita memerlukan pelarasan daya kilas permulaan bagi motor tiga fasa yang membawa beban-beban yang berlainan keupayaannya.N1 Drpd : 5 tatah dimana ia sesuai untuk neutral . penghidup cara ini hanya digunakan Bagi motor yang mempunyai keupayaan 3 k. yang tertentu.k. KEBAIKAN KEBURUKAN • Boleh mengandungi beberapa • Disebabkan tiada Muka : 3 dawai No. dengan itu tidak sesuai untuk kerja yang memerlukan daya kilas yang tinggi pada permulaan. cara ini mempunyai alat tambahan merupai alatubah auto. Motor hanya mempunyai tiga atau empat punca dan tidak enam atau tujuh punca seperti dalam kes bintang delta. gangguan bekalan akan menggunakan voltan-voltan berlaku. alatubah auto akn diputuskan dari motor tersebut dan motor akan mendapat voltan bekalan sepenuhnya. kebaikan dan kelemahan penghidup motor alatubah auto Berikut adalah • Kehilangan kuasa di alat-alat bantu adalah sangat kecil.4a. • • • .jika sekiranya beban motor yang berlainan kuasa seimbang.A. KOD B01. kemungkinan voltan tinggi akan teraruh pada alatubah auto. Alatubah auto yang digunakan boleh terdiri dari tiga alatubah auto satu fasa atau satu alatubah auto tiga fasa.Dengan ini penghidup ini terhad kepada motor-motor berkeupayaan sederhana sahaja • Sesuai untuk motor samada dalam sambungan delta atau bintang. Setelah motor berputar dan kelajuannya hampir mencapai kelajuan penuh. • Jika berlakunya litar terbuka pada sambungan bintang di alatubah auto.Kemudiannya ia akan dikendalikan tanpa alatubah auto yakni alatubah auto dipintaskan melalui penyetuh. Dibandingkan dengan penghidup bintang delta. Mengikut peraturan 25 kaedah Elektrik 1949. Biasanya belitan tatah alatubah mempunyai tiga tatah iaitu 40 %.Bagi penghidup jenis ini.

R Y B MC B MCB MC B No.4-IV.A. KOD B01.4a.N1 LC Muka : 4 Drpd : 5 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO TC ALAT UBAH AUTO SP GEGANTI HABA MOTO R .

4a.No.A.N1 Muka : 5 Drpd : 5 LITAR MCB KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ALATUBAH-AUTO ON OFF LC SP O/L TC TDR R SP TC TC TDR TDR SP LC LC R .4-IV. KOD B01.

KOD TAJUK: PENGHIDUP RINTANGAN ROTOR DAN MARA SONGSANG MENGGUNAKAN PENYENTUH DENGAN / TANPA KAWALAN JAUH TUJUAN: . REKA BENTUK.N1 Muka : 1 Drpd : 4 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.5a. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A. Kenal pasti reka bentuk.4-IV. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii.U DAN A.T A.A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.

Bagi motor tiga fasa yang melebihi 10 k.N1 Muka : 2 Drpd : 4 PENGHIDUP MOTOR SECARA ROTOR BERPERINTANG Penghidup secara rotor berperintang hanya boleh digunakan untuk motor-motor jenis rotor berlilitan. pemampat udara. penghawa dingin ( kerja – berat ) dan sebagainya. belilitan. . PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.4-IV. motor hendaklah dari jenis rotor berlilitan. • perintang di rotor ialah untuk mengurangkan arus mula kepada motor daripada itu. lebih.Bagi penghidup secara rotor berperintang. rintangan pemula berada pada nilai maksima dan rintangan ini akan berunsur-ansur dikurangkan nilainya selaras dengan pertambahan kelajuan sehingga rintangan ini diputuskan samaa sekali daripada sambungannya dengan rotor. ia FungsiSesuai untuk kerja yang memerlukan • Hanya terhad di rotor. Saling kunci elektrik biasanya dibuat bagi memastikan rintangan rotor berada pada sambungan yang betul ( nilai maksimum ) sebelum motor ini dihidupkan untuk mengelakkan bahaya jika kelajuan naik dengan mendadak apabila motor dihidupkan semula. KOD B01.Litar stator motor ini disambungkan terus kepada penghidup jenis terus pada talian sementara litar rotornya disambungkan melalui gelang gelincir ke rintangan pemula.Selain jenis daya kilas yang tinggi semasa rotor boleh juga digunakan untuk mengawal kelajuan motor. pelindung tanpa voltan.5a. ia perlu menggunakan perintang yang sesuai dan dilengkapi dengan pelepas tiada – voltan. • Gelung stator memperolehi voltan • Memerlukan penyelenggaraan yang bekalan dengan sepenuhnya. Penghidup secara rotor KEBAIKAN KEBURUKAN berperintang boleh digunakan untuk motor-motor yang melebihi 10 k. • Sesuai untuk motor-motor yang disambungkan secara bintang atau delta di stator.Apabila motor ini dihidupkan. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.k. Mengikut peraturan Elektrik ( Bekalan Lembaga ) 1949. menghidup. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.k. pelindung beban lampau dan pengasing. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. Ia biasa digunakan Di rumah Pam. Penghidup ini di gunakan untuk motor 3 fasa aruhan berbilit kerana ia boleh memberi daya kilas permulaan yang tinggi kepada motor tersebut. Penghidup ini boleh dijalankan dengan kendalian tangan atau secara automatik iaitu dengan menggunakan penyentuh dan geganti lengah.U.Oleh yang demikian gelang gelincir akan dilitarpintaskan secara terus tanpa menggunakan berus karbon. No.A.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A.Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik.

A. KOD B01.5a.N1 Y R Muka : 3 B Drpd : 4 LITAR KUASA PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN MCB GEGANTI HABA MOTOR FR R11 AR R12 .No.4-IV.

N1 Muka : 4 Drpd : 4 LITAR KAWALAN PENGHIDUP MOTOR ROTOR BERLILITAN L N MCB ON OFF RPT SC O/L R SC TDR 1 TDR 1 AR AR TDR 2 TDR 2 FR FR RPT SC G .A. KOD B01.4-IV.5a.No.

KOD TAJUK: PRINSIP.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.4-IV.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01. INCHING DAN SUIS HAD SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:i. pelindung beban lampau dan pengasing. pelindung tanpa voltan. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti ii. .6a. JOGGING. Kenal pasti reka bentuk.N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.U DAN A. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.A. REKA BENTUK.

pergerakan pada jarak yang kecil ( small distance ) adalah diperlukan.U.Pergerakkan kawalan jenis ini dikenali sebagai ‘jogging’ bagi kegunaan motor yang memerlukannya. gelung ‘M’ berfungsi.Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini.A. sesentuh pemegang akan terbuka dan menyebabkan litar kawalan kekal terbuka. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik.Walaupun sesentuh tambahan ‘M’ tertutup. No.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. Apabila punatekan ‘jog’ ditekan. Gambarajah di bawah menunjukan litar bagi sebuah motor aruhan sangkar tupai 3 fasa yang disambungkan kepada bekalan penghidup bersistem jogging. Walau bagaimanapun.6a. KOD B01. motor akan beroperasi dan berhenti. ianya tidak dapat memegang litar pada punatekan ‘jog’. apabila punatekan ‘jog’ dilepaskan.Sistem ini memerlukan satu kaedah kawalan yang menggunakan punatekan yang di panggil ‘start – jog – stop’. gelung ‘M’ tidak lagi berfungsi dan sesentuh ‘M’ akan terbuka.Sebelum punatekan ‘jog’ kembali kepada kedudukan asalnya. Dengan mengulangi proses penekan punatekan ‘jog’.Ini akan membolehkan motor di gerakkan mengikut pergerakkan yang diingini . Sambungan dan operasi bagi punatekan hidup dan punatekan mati adalah sama seperti punatekan yang biasa.N1 Muka : 2 Drpd : 3 PENGHIDUP BERSISTEM JOGGING ATAU INCHING Dalam sesetengah penggunaan mesin-mesin di industri-industri.4-IV. dengan ini sesentuh ‘M’ tertutup dan motor mula berpusing. sambungan bagi punatekan ‘jog’ adalah perlu di pelajari.Dengan ini.

6a.N1 Muka : 3 Drpd : 3 R Y B START JOG O/L M STOP M M M M O/L T1 T2 O/L T3 MOTO R GAMBARAJAH UNTUK MOTOR 3 FASA BESERTA PENGHIDUP SISTEM JOGGING . KOD B01.A.No.4-IV.

N1 Muka : 1 Drpd : 3 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No.Sistem ini adalah sangat perlu bagi sesetengah industri pembuatan yang mana merupakan satu sistem yang kerap digunakan.INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.U DAN A. BRAKE SECARA SONGSANG DAN DINAMIK SERTA PENGGUNAAN TUJUAN: Bagi mengetahui lebih mendalam tentang fungsi penghidup pada motor aruhan tiga fasa dan mengetahui tentang pengawalanya samada manual atau automatik. pelindung beban lampau dan pengasing.A.T A. PENERANGAN: Penghidup digunakan untuk melindungi sesebuah motor dari bahaya arus tinggi sewaktu mula-mula dihidupkan.4-IV. KOD B01. REKA BENTUK. No. KOD TAJUK: PRINSIP.U. Kenal pasti reka bentuk. Sebuah penghidup yang lengkap biasanya mengandungi alat kawalan ini. ada yang dikendalikan dengan tangan dan secara automatik. Mengikut peraturan IEE setiap motor hendaklah mengadakan alat kawalan seperti kawalan pemberhentian dan hidup.Terdapat beberapa jenis penghidup motor A. pelindung tanpa voltan. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti iv.6b.4-IV.6b. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:iii. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.A.N1 Muka : 2 Drpd : 3 .

apabila motor telah betul-betul berhenti.BRAKE DINAMIK BESERTA MOTOR ARUHAN 3 FASA Di dalam pembelajaran kawalan arus terus.Apabila rotor melalui urat daya tersebut. gelung ‘M’ akan berhenti berfungsi dan sesentuh N utama ‘M’ akan terbuka dan memutuskan sambungan motor daripada bekalan.kepada gelugan a. Gambarajah di bawah menunjukan penghidup yang disambungkan pada brake dinamik (dynamic braking ). bekalan pada motor akan terputus daripada bekalan 3 fasa.Sesentuh utama ‘M’ akan tertutup dan akan menyambungkan punca motor kepada bekalan 3 fasa.Gelung O/L pelewat ‘N’ menyebabkan sesentuh ‘N’ tertutup dan akan menyambungkan voltan d.c melalui current – limiting resistance ( R ). KOD R B01.6b.Sesentuh tambahan ‘M’ yang bertindak sebagai sesentuh pemegang juga akan terbuka. O/L O/L No.Brake dinamik juga digunakan untuk memberhentikan motor aruhan.c juga akan terbuka menyebabkan gelung utama d. sesentuh tambahan sentiasa tertutup ‘M’ akan tertutup dan bertindak sebagai sesentuh pemegang pada punatekan hidup. dan gelungan stator akan di uja dengan bekalan d. Dengan ini sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ yang terdapat pada litar kawalan d.Bekalan 3 fasa yang dibekalkan Y pada punca motor membolehkan motor + R B STOP N beroperasi pada kelajuannya.Pada masa yang sama.A. Pada masa yang sama.c ‘N’ dan juga gelung pelewat masa ‘TR’ tidak START akan berfungsi. TR M M Apabila punatekan mati ditekan. gelung N pelewat ‘TR’ akan beroperasi dan membuka M sesentuh ‘TR’.tertutup semula. Apabila punatekan henti ditekan.Ini akan membolehkan motor berhenti dengan serta merta.Apabila punatekan hidup ditekan.N1 M 2 M 1 MOTOR Muka : 3 Drpd : 3 M 3 . didapati brake dinamik (dynamic braking ) ialah salah satu cara untuk pemberhentian motor dengan kadar segera.c. arus rotor yang tinggi akan terhasil.Ini menyebabkan gelung ‘N’ akan M M N berhentiNberfungsi. gelung ‘M’ akan berfungsi. dengan ini sesentuh ‘N’ terbuka dan memutuskan sambungan gelungan motor daripada bekalan d.c.4-IV.c.c. sesentuh sentiasa tertutup ‘M’ pada litar kawalan d. Urat daya magnet akan dihasilkan oleh arus terus didalam gelungan stator.Selepas beberapa ketika. dan akan M TR menyebabkan geganti pelewat masa dan gelung pelewat utama ‘N’ akan berfungsi.Arus ini akan bertindak balas dengan urat daya magnet pada stator dan akan menghasilkan daya kilas balas ( counter torque ) yang membolehkan motor berhenti.

LITAR KAWALAN AUTOMATIK BAGI MOTOR A.C BERSAMA BRAKE DINAMIK INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN JABATAN TENAGA RAKYAT ( KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA) MALAYSIA .

4 – IV. KOD BO 1. REKA BENTUK. KOD TAJUK: LUKIS DAN BACA SISTEM KAWALAN LITAR JOGGING. DAWAI PASANG DAN UJI LITAR UTAMA DAN LITAR KAWALAN PROGRAM PENYENTUH MANUAL DAN AUTOMATIK VOLTAN RENDAH Pelatih-pelatih mesti boleh:v.N1 Muka : 1 Drpd : 1 OBJEKTIF PENCAPAIAN PIAWAIAN / TERMINAL PERFORMANCE OBJECTIVE No. BREK SECARA ARUS SONGSANG DAN DINAMIK BAGI MOTOR AU TIGA FASA TUJUAN: Bagi mengetahui cara-cara merancang dan melukis bagi kedua-dua litar penghidup tersebut PENERANGAN: RUJUK KERTAS PENERANGAN NO. INCHING.A.KERTAS PENERANGAN KURSUS / TRADE SEMESTER BLOK SEGMEN ELEKTRIKAL SEMESTER 4 IV PROGRAM LITAR PENYENTUH DAN GEGANTI A.T A.U DAN A. dawai dan pasang litar utama dan litar kawalan program penyentuh dan geganti vi.6c. Kenal pasti reka bentuk. Uji dan kendali litar utama dan litar kawalan program penyentuh B01.6b.N1 .A.4-IV.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->