P. 1
Rumusan SPM

Rumusan SPM

|Views: 213|Likes:
Published by Cheq Chenta

More info:

Published by: Cheq Chenta on Jul 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2014

pdf

text

original

1.Teknik merumuskan petikan 2.Contoh merumuskan petikan 3.Koleksi rumusan dan jawapan 4.

Soalan rumusan SPM dan jawapan 5.Soalan rumusan SPM

.

2.TEKNIK MENULIS RUMUSAN 1. Mengubah maksud perkataan kunci kata pertama soalan: * faktor = punca = sebab = penyebab = perkara yang mempengaruhi * langkah = inisiatif = cara = kaedah = tindakan * kesan = implikasi = kebaikan = keburukan = kesan positif = kesan negatif * ciri = sifat = bentuk * masalah = halangan = cabaran = kekangan . Tulis dan ubah perkataan daripada kunci kata soalan pertama sahaja. (tidak boleh ada perkataan ¶dan· dalam pengenalan. MENULIS PENGENALAN 1.

Rumuskan langkah-langkah mengatasi hakisan tanah dan faedahnya kepada masyarakat di negara kita. .CONTOH ‡ Contoh 1. . . Jawapan pengenalan rumusan : Rencana membincangkan cara-cara mengatasi hakisan tanah di negara kita. Contoh 2. Buat satu rumusan tentang faktor yang menyebabkan berlakunya banjir kilat di kawasan bandar dan implikasinya kepada pembangunan di kawasan bandar tersebut. . Pengenalan rumusan : Petikan membincangkan punca-punca yang menyebabkan berlakunya banjir kilat di kawasan bandar.

Contoh 3. Pengenalan rumusan : Rencana tersebut membincangkan faedah sektor pertanian kepada negara. Panjang karangan mestilah tidak melebihi 120 patah perkataan. . Contoh 4. Panjang rumusan hendaklah tidak lebih 120 patah perkataan. . Pengenalan rumusan : Rencana membincangkan sifat-sifat yang terdapat di dalam diri seorang pelajar cemerlang. . Rumuskan ciri-ciri yang terdapat di dalam diri seorang pelajar cemerlang dan langkah melahirkan pelajar cemerlang. . Baca petikan di bawah dan buat satu rumusan tentang kepentingan sektor pertanian kepada negara kita dan langkah untuk memajukan sektor pertanian negara.

. Panjang rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan. Buat satu rumusan tentang keburukan makanan ringan kepada kanak-kanak dan cara-cara untuk mencegahnya. . . Pengenalan rumusan : Rencana tersebut membincangkan kesan negatif makanan ringan kepada kanak-kanak.‡ Contoh 5. .

.

Jika jumlah perkataan masih kurang 120 perkataan. 7. (selain itu. Jika kurang isi tersurat. Jangan ubah) 2. malah. SEBAIK-BAIKNYA 1 isi dalam 1 ayat. Isi jawapan berdasarkan kunci kata soalan yang pertama. (gunakan kunci kata seperti yang terdapat dalam soalan. juga.‡ 1. 5. (Jumlah isi tersurat dan tersirat ialah 8 isi) 4. Isi hanya yang terdapat dalam petikan sahaja. jangan panik. dan sebagainya) . Beri maksimum 6 isi. Gunakan penanda wacana untuk menggabungkan setiap ayat. 6. Tambah isi tersirat anda. 3. maksimum 2 isi dalam satu ayat. anda digalakkan tambah isi tersurat. Pastikan.

kekurangan tumbuhan di bandar menyebabkan banjir kilat terjadi. . -Faktor penyebab yang terakhir ialah hakisan tanah yang dihasilkan oleh pembinaan di bandar. Contoh 1: Rumusan dengan ayat yang baik. -Selain itu. -Di samping itu.(Katakanlah faktor banjir kilat) . -Faktor utama yang menyebabkan banjir kilat ialah keadaan longkang yang tersumbat. hujan lebat yang berterusan juga turut menjadi faktor fenomena tersebut. faktor yang lain termasuklah kurangnya kadar serapan air di kawasan bandar. . -Sementara itu. -Terdapat juga faktor kurangnya sistem perangkap sampah di kawasan sungai berhampiran.CONTOH ‡ .

(akan ditolak 1 markah bahasa) . . . -Faktor ketiga ialah hujan lebat yang berterusan di bandar. ‡ -Faktor pertama yang menyebabkan banjir kilat ialah keadaan longkang yang sempit. -Faktor kedua ialah kurangnya kadar serapan di kawasan bandar. -Faktor keempat ialah kekurangan tumbuhan di bandar. -Faktor terakhir ialah hakisan tanah dari kawasan pembinaan.‡ Contoh 2 : Rumusan dengan ayat yang kurang baik.

. . (Tiada markah diberi jika perkataan ini digunakan) ‡ Salah : Langkah mengatasinya ialah kerajaan harus menguatkuasakankan undang-undang. Betul : Langkah mengatasinya ialah kerajaan menguatkuasakan undang-undang. JANGAN gunakan perkataan ¶harus/ patut/ mesti/ wajib/ hendaklah/ wajarlah· dan lain-lain yang berbentuk cadangan. . Betul : Selain itu kerajaan mengenakan denda yang tinggi kepada pesalah trafik. Salah : Selain itu. kerajaan harus mengenakan denda yang tinggi kepada pesalah trafik.‡ 9.

‡ 10. "Kemalangan jalan raya kerap berlaku di lebuh raya. " . Kejadian seperti ini perlu dibendung dan sikap orang ramai menjadikan jalan raya sebagai tempat berlumba-lumba harus disekat. . Contoh : Contoh 1 :Rumuskan faktor kemalangan jalan raya dan langkah mengatasinya. Hal ini telah banyak menyebabkan kehilangan nyawa dan kerugian harta benda. . Isi tersurat : -Faktor yang menyebabkan berlakunya kemalangan jalan raya ialah sikap orang ramai menjadikan jalan raya sebagai tempat berlumba-lumba.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->