P. 1
fail meja

fail meja

|Views: 1,935|Likes:
Published by Af Mulan

More info:

Published by: Af Mulan on Jul 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/19/2013

pdf

text

original

DEFINASI FAIL MEJA

____________________________

Fail Meja adalah satu dokumen yang mengandungi peraturanperaturan dan maklumat lengkap dan terperinci mengenai tugas dan tanggungjawab bagi sesuatu jawatan.

OBJEKTIF FAIL MEJA
____________________________

i. ii. iii.

Memberi panduan yang tegas dan terperinci dalam menjalankan tugas. Menambahkan kefahaman tentang maklumat kerja dan objektif organisasi. Menerangkan hubungan kerja sendiri dengan kerja-kerja pegawai yang lain.

PERATURAN-PERATURAN PENTADBIRAN
____________________________________________________________________

i. ii.

Perlembagaan Malaysia Akta-Akta berkaitan : - Akta Acara Kewangan - Akta Fee Perubatan 1982 Enekmen-enekmen berkaitan : - Enekmen Mahkamah Syariah Pahang 1982 Perintah Am Bab A – G Arahan Perkhidmatan Arahan Perbendaharaan Arahan Keselamatan Tatacara Pengurusan Stor Pekeliling Perkhidmatan Pekeliling Perbendaharaan Pekeliling Am Jabatan Perdana Menteri Surat-surat Pekeliling Perkhidmatan Surat-surat Pekeliling Perbendaharaan Peraturan-peraturan Pegawai Awam ( Kelakuan dan Tatatertib 1993 ) Kanun Berkenaan : - Kanun Acara Jenayah - Kanun Tanah Negara Pekeliling-pekeliling Jabatan / Kementerian

iii. iv. v. vi. vii. viii. ix. x. xi. xii. xiii. xiv. xv.

xvi.

. Hasrat ini akan dapat dicapai melalui penekanan terhadap kualiti. keselamatan serta amalan kerja berpasukan dan usaha kearah kemajuan yang berterusan.OBJEKTIF HOSPITAL KLUANG ______________________________________________ Kami akan berusaha bersungguh-sungguh dalam menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan terutamanya membantu individu-individu dan keluarga dalam mencapai serta mengekalkan tahap kesihatan yang optimum agar mereka dapat melaksanakan aktiviti social dan ekonomi secara produktif. VISI HOSPITAL KLUANG _____________________________________________ Hospital Kluang berhasrat memberikan penjagaan kesihatan yang terbaik kepada penduduk Kluang khususnya dan masayarakat secara umumnya bagi memenuhi kehendak setiap pelanggan.

kemahiran berbudi bahasa. promosi kesihatan. komunikasi yang berkesan. perkembangan professional yang berterusan. inovasi dan peningkatan kualiti yang berterusan serta rasa tanggungjawab.MISI HOSPITAL KLUANG __________________________________________________________ Kami akan berusaha memberi perkhidmatan dalam meningkatkan tahap kesihatan melalui promosi amalan cara hidup sihat serta memberi penjagaan kesihatan yang berkualiti melalui konsep masyarakat penyayang sejajar dengan kehendak Kementerian Kesihatan Malaysia. . Ini akan dapat dicapai dengan melatih anggota dalam kepakaran perhubungan awam. selesa dan selamat. DASAR KUALITI HOSPITAL KLUANG ________________________________________________________ Kami di Hospital Kluang adalah komited dalam sentiasa memberikan rawatan serta penjagaan yang mesra. professional dan kesungguhan yang tinggi bagi memenuhi kehendak setiap pelanggan.

urusan perjawatan pentadbiran dan pembangunan. SENARAI TUGAS – KUASA DAN HUBUNGAN PEGAWAI DENGAN PEGAWAI LAIN HOSPITAL KLUANG . HOSPITAL KLUANG ________________________________________________________________ Menentukan pengurusan pentadbiran pejabat berjalan dengan cekap dan teratur dari segi kewangan.OBJEKTIF UNIT PENTADBIRAN.

Pen. Jururawat Masyarakat U19. . Perkhidmatan dan Kewangan. Tadbir Berkaitan Pentadbiran dan Perkhidmatan Pem. Menguruskan proses kenaikan pangkat dan menanggung kerja / memangku. Tadbir Kewangan W17 . 4. Pen. Menguruskan semua urusan cuti (cuti rehat. Peg.______________________________________________________________________ Tugas pegawai atasan yang ada hubungan Pengarah Hospital Semua perkara mengenai Pentadbiran. Jururawat U11. Bidan U14. Jururawat Masyarakat U24.Bahagian Perkhidmatan 1&3 Membantu dalam segala hal berkaitan perkhidmatan. Tugas dan tanggungjawab Kuasa yang diberi Tugas pegawai lain yang ada hubungkait Pemb. Menguruskan proses perlantikan jawatan baru. cuti bersalin dan cuti haji) . Tugas dan tanggungjawab berkaitan dengan semua jawatan Kejururawatan (Jururawat Gred U36. Pemb. Jururawat U29. cuti tanpa rekod. Pen. Menguruskan proses permohonan pertukaran / arahan pertukaran / penempatan dan penangguhan pertukaran. Tadbir Rendah N11 Menaip surat-surat dan Kew. pengesahan dalam perkhidmatan dan kemasukan kejawatan berpencen.Bahagian Kewangan Menerima semua Kew. Tadbir N22 Perkhidmatan dan membuat semakan atas tugas-tugas yang telah dilakukan.8 yang berkaitan. pilihan sendiri / di atas sebab perubatan dan kematian ) 6. Jururawat U32. cuti belajar bergaji penuh. Pemb. cuti tanpa gaji. 2. Jururawat U14. Bidan U11) 1.Bahagian Pentadbiran Pos surat kealamat penerima. 5. cuti sakit lebih. Menguruskan semua jenis persaraan ( wajib. Menguruskan proses pengesahan lantikan. 3. cuti separuh gaji.8 untuk tindakan selanjutnya. Tadbir N17 .

Mengemaskini semua rekod perkhidmatan dan cuti dalam Kenyataan Perkhidmatan. Menguruskan penarikan BIPK atau gaji serta semua emolumen lain yang telah terlebih bayar. Menyediakan Penyata Perubahan Gaji ( Kew. pelarasan gaji dan pemberian segala elaun) 11. SENARAI TUGAS BAHAGIAN : : PEMBANTU TADBIR N17 PERKHIDMATAN ( II ) . Menguruskan permohonan lawatan keluar negara termasuk permohonan membuat umrah 8. Mengemaskini sistem HRMIS dan sistem SMS 12. lantikan baru. 9. Membuat tugas-tugas Pembantu Tadbir ( Perkhidmatan I & III ) apabila pegawai berkenaan bercuti / berkursus. 10.Membuat perubahan gaji (kenaikan gaji.8 ). perberhentian gaji. .7. Menjalankan tugas yang diarahkan dari masa ke semasa. 13.

cuti bersalin dan cuti haji) 7. Pengarah Hospital / Penolong Pegawai Tadbir / Pembantu Tadbir N22 / di atas tugas-tugas di Unit Perkhidmatan Hospital Kluang Tugas dan tanggungjawab berkaitan dengan semua jawatan Kejururawatan (Jururawat Gred U36. Pen. cuti separuh gaji. 9. 5. 3. Menguruskan penarikan BIPK atau gaji serta semua emolumen lain yang telah terlebih bayar. Bidan U14. cuti tanpa rekod. Jururawat U14.NAMA ZAIN BERTANGGUNGJAWAB KEPADA : : SITI FARIDAH BINTI MD. Jururawat Masyarakat U24. Bidan U11) 1. dalam kerja / 4. . 2. cuti belajar bergaji penuh. Menguruskan proses perlantikan jawatan baru. Jururawat Masyarakat U19. Jururawat U29. pengesahan perkhidmatan dan kemasukan kejawatan berpencen. Menguruskan proses pengesahan lantikan. pilihan sendiri / di atas sebab perubatan dan kematian ) 6. Menguruskan proses permohonan pertukaran / arahan pertukaran / penempatan dan penangguhan pertukaran. Jururawat U32. Menguruskan semua jenis persaraan ( wajib. 8. cuti tanpa gaji. Menguruskan permohonan lawatan keluar negara termasuk permohonan membuat umrah. Mengemaskini semua rekod perkhidmatan dan cuti dalam Kenyataan Perkhidmatan. Menguruskan proses kenaikan pangkat dan menanggung memangku. Pen. Menguruskan semua urusan cuti (cuti rehat. Jururawat U11. cuti sakit lebih.

Membuat tugas-tugas Pembantu Tadbir ( Perkhidmatan I & III ) apabila pegawai berkenaan bercuti / berkursus. perberhentian gaji.8 ). Mengemaskini sistem HRMIS dan SMS 12. Tarikh : 29 Febuari 2008 PROSES KERJA : 1 .Membuat perubahan gaji (kenaikan gaji.10. Menyediakan Penyata Perubahan Gaji ( Kew. pelarasan gaji dan pemberian segala elaun) 11. . Menjalankan tugas yang diarahkan dari masa ke semasa. 13. lantikan baru.

Minta semua dokumen yang telah dibekalkan oleh JKNJ untuk proses lantikan.Laporan X-Ray .Borang Tapisan Keselamatan Kasar . Membuat Kew.Borang Kenyataan Diri .8 bagi lantikan baru dan serahkan kepada Pembantu Tadbir Kewangan untuk kemasukan gaji.Borang Pengesahan IbuBapa . Membuka Buku Perkhidmatan yang baru dan merekodkan perlantikan pegawai berkenaan KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN Perintah Am Bab A Undang-undang Malaysia Peraturan-peraturan pegawai awam (pelantikan.Surat Aku Janji . kenaikan pangkat dan penamatan perkhidmatan) 2005 NORMA KERJA : 1 .Akuan Sumpah 3. .Borang Isytihar Harta 4. 2.Surat Setuju Terima . Menerima pegawai yang baru melaporkan diri di Jabatan.MENGURUSKAN PROSES PERLANTIKAN JAWATAN BARU PROSES 1.Laporan Perubatan . Memberikan borangborang kepada pegawai untuk di isi . 5.Borang HRMIS .

2. Menerima pegawai yang baru melaporkan diri di Jabatan. Membuat Kew.Borang Pengesahan IbuBapa . .Borang HRMIS .MENGURUSKAN PROSES PERLANTIKAN JAWATAN BARU PROSES KERJA 1.Laporan X-Ray .Surat Aku Janji . Memberikan borang-borang kepada pegawai untuk di isi .Borang Isytihar Harta 4. Membuka Buku Perkhidmatan yang baru dan merekodkan perlantikan pegawai berkenaan JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 15 Minit 10 Minit 10 Minit 10 Minit 20 Minit PROSES KERJA : 2 .Laporan Perubatan .Borang Tapisan Keselamatan Kasar . 5.Borang Kenyataan Diri . Minta semua dokumen yang telah dibekalkan oleh JKNJ untuk proses lantikan.Akuan Sumpah 3.8 bagi lantikan baru dan serahkan kepada Pembantu Tadbir Kewangan untuk kemasukan gaji.Surat Setuju Terima .

KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN Perintah Am Bab A Undang-undang Malaysia Peraturan-peraturan pegawai awam (pelantikan. Tunggu sehingga kelulusan tapisan diluluskan. 2.Catit dalam buku perkhidmatan . Terima dan hantar borang tapisan keselamatan kasar daripada pegawai yang telah lengkap ke JKNJ.Panggil pegawai yang terlibat untuk menandatangani dokumendokumen pengesahan dalam perkhidmatan. proses kemasukan ke jawatan berpencen boleh dibuat sekali dan pengesahan dalam perkhidmatan. 3. . PENGESAHAN DALAM PERKHIDMATAN DAN KEMASUKKAN KEJAWATAN BERPENCEN PROSES 1. kenaikan pangkat dan penamatan perkhidmatan) 2005 NORMA KERJA : 2 . Apabila kelulusan telah diterima :.Hantar semua dokumendokumen perlantikan ke JKNJ 4. 5. Tunggu sehingga surat kelulusan lantikan sampai.MENGURUSKAN PROSES PENGESAHAN LANTIKAN. Jika pegawai berkenaan telah mengenapkan 3 tahun perkhidmatan.

JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 20 Minit 1 – 2 Tahun 30 Minit 6 Bulan . a. • Jika pegawai berkenaan telah mengenapkan 3 tahun perkhidmatan. Catit dalam buku perkhidmatan b. Tunggu sehingga kelulusan tapisan diluluskan. proses kemasukan ke jawatan berpencen boleh dibuat sekali dan pengesahan dalam perkhidmatan. PENGESAHAN DALAM PERKHIDMATAN DAN KEMASUKKAN KEJAWATAN BERPENCEN PROSES KERJA 1.1 Tahun 10 Minit 10 Minit 20 Minit PROSES KERJA : 3 . Terima dan hantar borang tapisan keselamatan kasar daripada pegawai yang telah lengkap ke JKNJ. Tunggu sehingga surat kelulusan lantikan sampai.MENGURUSKAN PROSES PENGESAHAN LANTIKAN. 3.Hantar semua dokumendokumen perlantikan ke JKNJ 4. Apabila kelulusan telah diterima :. 2. Panggil pegawai yang terlibat untuk menandatangani dokumen-dokumen pengesahan dalam perkhidmatan.

NORMA KERJA : 3 . Menerima borang permohonan daripada pegawai. Semak dan hantar ke JKNJ sebelum tarikh tutup. kenaikan pangkat dan penamatan perkhidmatan) 2005 2. Buat ’covering letter’ dan hantar kepada Ketua Jabatan untuk ditandatangan. Memproses borangborang permohonan dan dokumen-dokumen yang diperlukan 5. Menerima surat tawaran / iklan dari JKNJ. 6. KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN Perintah Am [Bab A. 3. 4.MENGURUSKAN PROSES KENAIKAN PANGKAT DAN MENANGGUNG KERJA / MEMANGKU PROSES 1.56] Undang-undang Malaysia Peraturan-peraturan pegawai awam (pelantikan. 50. Edarkan surat iklan berkenaan ke Pejabat Penyelia Jururawat untuk diedarkan / disebarkan kepada staf yang terlibat.

MENGURUSKAN PROSES KENAIKAN PANGKAT DAN MENANGGUNG KERJA / MEMANGKU PROSES KERJA 1. Memproses borang-borang permohonan dan dokumen-dokumen yang diperlukan 5. 5 Minit 6. Menerima surat tawaran / iklan dari JKNJ. PROSES KERJA : 4 . Buat ’covering letter’ dan hantar kepada Ketua Jabatan untuk ditandatangan. JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 10 Minit 3. Hantar surat iklan berkenaan ke Pejabat Penyelia Jururawat untuk diedarkan / disebarkan kepada staf yang terlibat. 2. Menerima borang permohonan daripada pegawai. 10 Minit 1 – 2 hari 4. Semak dan hantar ke JKNJ sebelum tarikh tutup.

KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN NORMA KERJA : 4 .Pertukaran Luar negeri 4 salinan 2. 3.MENGURUSKAN PROSES PERMOHONAN PERTUKARAN / ARAHAN PERTUKARAN / PENEMPATAN DAN PENANGGUHAN PROSES 1. Terima borang permohonan pertukaran daripada pegawai (bertukar dalam negeri / luar negeri) .Pertukaran dalam negeri isi 2 salinan . Semak dan hantar ke JKNJ. 4. Hantar borang permohonan kepada Pengarah Hospital untuk ditandatangan. Buat surat ’ Covering Letter ’ dengan menggunakan fail peribadi pegawai berkenaan.

Hantar borang permohonan kepada Pengarah Hospital untuk ditandatangan. Terima borang permohonan pertukaran daripada pegawai (bertukar dalam negeri / luar Negeri) . 3.Pertukaran dalam negeri isi 2 salinan . Buat surat ’ Covering Letter ’ dengan menggunakan fail peribadi pegawai berkenaan. 4.Pertukaran Luar negeri 4 salinan 2.MENGURUSKAN PROSES PERMOHONAN PERTUKARAN / ARAHAN PERTUKARAN / PENEMPATAN DAN PENANGGUHAN PROSES KERJA 1. JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 10 Minit 10 Minit 10 Minit 5 Minit PROSES KERJA : 5 . Semak dan hantar ke JKNJ.

4/203 ( panduan urusan persaraan dan pencen ) . .Sijil kelahiran anak / Kad pengenalan anak dibawah 21 tahun . Bagi pegawai yang igin bersara pilihan permohonan hendaklah dikemukakan 1 tahun sebelum pencen.MENGURUSKAN PROSES PERSARAAN WAJIB / PILIHAN PROSES 1. 64 – 67 ] Pekeliling Perkhidmatan bil.Kad Pengenalan anggota & suami .Sijil Nikah . Timbulkan fail pegawai untuk mudah di ingati. 2. Dengan mengemukakan surat permohonan daripada pegawai ke JKNJ untuk mendapatkan kelulusan dari KKM.Buku Bank 5. KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN Perintah-perintah Am [ Bab A. Hantar borang Maklumat Asa Bakal Pesara ke JPA Bahagian Pencen 2 tahun sebelum pegawai bersara.Gamabr ukuran passport . Kenalpasti kakitangan yang akan bersara wajib selewat-lewatnya 6 bulan sebelum bersara. Minta pegawai kemukakan dokumendokumen yang diperlukan untuk proses persaraan. 4. 3.

.SPPP.BP.SPPP. Setelah ditandatangan oleh Pengarah. Semak semula borang dan dokumen-dokumen yang terlibat.JPS.B01a .BP. Hantar ke JPA melalui Pengarah Kesihatan Negeri Johor.PROSES KUASA MELULUS SAKSI UNDANG / PERATURAN 6. Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan .SPPP. 9.8 Perbehentian gaji untuk pegawai yang akan bersara dalam masa 3 bulan sebelum bersara dan hantar ke Unit Kewangan.B04 7.BP. Isi borang-borang yang diperlukan.JPA. 10.BP. 8. Semak borang yang telah ditandatangan dan hantar ke Pengarah untuk ditandatangan. Panggil pegawai untuk semak dan tandatangan borang yang telah disediakan serta turunkan cop jari.JPA.BP.B01 . Buat Kew.JPA.SPPP. 11.B03 .SPPP.JPA.B02 .

JPA.B01 . Semak borang yang telah ditandatangan dan hantar ke Pengarah untuk ditandatangan. 6. 7. 5.BP.B02 . Hantar ke JPA melalui Pengarah Kesihatan Negeri Johor.B04 4.SPPP.BP. 3.JPA.B03 .JPA. 8. 2.NORMA KERJA : 5 MENGURUSKAN PROSES PERSARAAN WAJIB / PILIHAN PROSES KERJA 1. Hantar borang Maklumat Asa Bakal Pesara ke JPA Bahagian Pencen 2 tahun sebelum pegawai bersara.BP. Bagi pegawai yang igin bersara pilihan permohonan hendaklah dikemukakan 1 tahun sebelum pencen.SPPP.BP.BP.JPS.JPA.SPPP. Semak semula borang dan dokumen-dokumen yang terlibat. JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 30 Minit 30 Minit 1 Hari 30 Minit 20 Minit 20 Minit 10 Minit . . Buat Kew.B01a . Isi borang-borang yang diperlukan. Panggil pegawai untuk semak dan tandatangan borang yang telah disediakan serta turunkan cop jari.SPPP.8 Perbehentian gaji untuk pegawai yang akan bersara dalam masa 3 bulan sebelum bersara dan hantar ke Unit Kewangan. Setelah ditandatangan oleh Pengarah. Dengan mengemukakan surat permohonan daripada pegawai ke JKNJ untuk mendapatkan kelulusan dari KKM.SPPP.

Setelah mendapat kelulusan daripada KKM / JKNJ :. 13 . Buat ’covering letter’ dan hantar kepada pengarah untuk ditandatangan. Terima borang permohonan (untuk cuti tanpa gaji) / surat permohonan (untuk cuti separuh gaji ) daripada pegawai. 5. Hantar ke JKNJ untuk proses seterusnya. Semak semula semua dokumen-dokumen yang diperlukan setelah ditandatangan oleh Ketua Jabatan. KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN Perintah-perintah Am [ Bab C.Kenyataan cuti dan perkhidmatan . . 2. Sediakan dokumendokumen yang diperlukan.Catitkan di dalam Buku Perkhidmatan pegawai yang berkenaan.PROSES KERJA : 6 MENGURUSKAN PROSES CUTI TANPA GAJI / SEPARUH GAJI PROSES 1.surat sokongan Ketua Jabatan 3. 4.14 ] . 6.Borang permohonan / surat permohonan .

Borang permohonan / surat permohonan . Hantar ke JKNJ untuk proses seterusnya.Catitkan di dalam Buku Perkhidmatan pegawai yang berkenaan.NORMA KERJA : 6 MENGURUSKAN PROSES CUTI TANPA GAJI / SEPARUH GAJI PROSES KERJA 1. JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 20 Minit 5 Minit 10 Minit 10 Minit . Terima borang permohonan (untuk cuti tanpa gaji) / surat permohonan (untuk cuti separuh gaji ) daripada pegawai. 6. 4. 5.surat sokongan Ketua Jabatan 3. 2. Buat ’covering letter’ dan hantar kepada pengarah untuk ditandatangan.Kenyataan cuti dan perkhidmatan . Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan. . Setelah mendapat kelulusan daripada KKM / JKNJ :. Semak semula semua dokumen-dokumen yang diperlukan setelah ditandatangan oleh Ketua Jabatan.

4. Hantar ke JKNJ untuk proses seterusnya.Polisi insurans . .Borang lawatan keluar negara * borang yang dihantar mestilah telah mendapat kelulusan daripada Ketua Unit masingmasing. Terima borang permohonan daripada pegawai.PROSES KERJA : 7 MENGURUSKAN PROSES PERMOHONAN LAWATAN KELUAR NEGARA TERMASUK MEMBUAT HAJI / UMRAH PROSES 1.35 ] 2. . Semak semula semua dokumen-dokumen yang diperlukan setelah ditandatangan oleh Ketua Jabatan.Salinan visa / passport . 34 . Buat ’covering letter’ dan hantar kepada pengarah untuk ditandatangan.surat daripada agensi 3. . 5. KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN Perintah-perintah Am [ Bab C. Minta pegawai berkenaan sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan.Borang permohonan .

NORMA KERJA : 7 MENGURUSKAN PROSES PERMOHONAN LAWATAN KELUAR NEGARA TERMASUK MEMBUAT HAJI / UMRAH PROSES KERJA 1. 4.Borang permohonan . JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 20 Minit 2. Buat ’covering letter’ dan hantar kepada pengarah untuk ditandatangan. . Terima borang permohonan daripada pegawai. .Polisi insurans . Minta pegawai berkenaan sediakan dokumendokumen yang diperlukan. 5 Minit 10 Minit .Borang lawatan keluar negara * borang yang dihantar mestilah telah mendapat kelulusan daripada Ketua Unit masing-masing.Salinan visa / passport .surat daripada agensi 3. 5. Semak semula semua dokumen-dokumen yang diperlukan setelah ditandatangan oleh Ketua Jabatan. Hantar ke JKNJ untuk proses seterusnya.

PROSES KERJA : 8 MENGURUSKAN PROSES MENGEMASKINI SISTEM SMS / HRMIS PROSES 1. Kemaskini maklumatmaklumat pegawai 2. KUASA MELULUS Unit Pentadbiran dan Perkhidmatan SAKSI UNDANG / PERATURAN . Masukkan pegawaipegawai baru yang melaporkan diri di Hospital Kluang. 3. Serta keluarkan nama pegawai yang telah bertukar keluar. Bagi sistem HRMIS kemaskini maklumat waris dan perkhidmatan bagi pegawai baru dan lama. Membuat semakan untuk pastikan perjawatan didalam SMS dengan perjawatan manual adalah sama 4.

3. Serta keluarkan nama pegawai yang telah bertukar keluar. Kemaskini maklumat. JUMLAH MASA YANG DITUMPUKAN 10 Minit 1 Jam 30 Minit – 1 Jam . Masukkan pegawai-pegawai baru yang melaporkan diri di Hospital Kluang. Membuat semakan untuk pastikan perjawatan didalam SMS dengan perjawatan manual adalah sama 4. Bagi sistem HRMIS kemaskini maklumat waris dan perkhidmatan bagi pegawai baru dan lama.maklumat pegawai 2.NORMA KERJA : 8 MENGURUSKAN PROSES MENGEMASKINI SISTEM SMS / HRMIS PROSES KERJA 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->