P. 1
punca keruntuhan akhlak

punca keruntuhan akhlak

|Views: 1,241|Likes:
Published by shahidai_2

More info:

Published by: shahidai_2 on Jul 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/03/2013

pdf

text

original

TAJUK: PUNCA ± PUNCA KERUNTUHAN AKHLAK DAN MORAL DI KALANGAN MASYARAKAT

1.0 Pengenalan

Zaman beredar terlalu cepat. Kadangkala kita alpa tentang persekitaran sekeliling yang telah mengalami banyak perubahan ke arah kemajuan seiring dengan kemajuan di negara-negara maju. Bagi Negara yang membangun seperti Malaysia perubahan-perubahan yang besar ini telah memberi banyak impak positif dari segi ekonomi, pembangunan, perindustrian, pelaburan, perbankan, pertanian dan sebagainya. Tetapi bagaimana pula dengan tahap sosial masyarakat negara terutama remajadi mana mereka inilah yang akan memacu pembangunan negara padamasa akan datang. Kebelakangan ini terlalu banyak diperkatakan isu yang berkaitan dengan masalah sosial yang melibatkan remaja. Pelbagai andaian, hujah, cadangan, program dan aktiviti bagi menangani masalahsosial ini diutarakan. Perlakuan sosial yang negatif dalam bentuk devian sosial tidak seharusnya merupakan satu petunjuk ke atas kelemahan masyarakat untuk membudayakan pembangunan secara positif yang berteraskan prinsip dan nilai -nilai murni kemanusiaan serta agama.

2. kanak -kanak didefinisikan mereka yang berumur 21 tahun ke bawah. remaja Secara umumnya keruntuhan akhlak dan moral merangkumi pelbagai perlakuan negatif anggota masyarakat yang tidak membawa sokongan dan keuntungan kepada kekuatan sistem dan struktur ekonomi yang diamalkan dalam sesuatu masyarakat ataupun negara. Di antara tajuk yang diku pas di bawah keruntuhan akhlak dan moral remaja pada masa ini adalah isu -isu yang berkaitan dengan isu samseng jalanan. Walaupun setiap akta ini tidak menjelaskan peringkat umur tertentu. Secara perundangan tidak terdapat definisi yang khusus bagi mengkategorikan remaja. secara umumnya dalam membicarakan masalah remaja. Isu ini sudah menjadi isu yang hangat diperkatakan di media media masa dan media elektronik. isu buli dan juga isu seks bebas.Isu berkai tan remaja ini juga perlu diberi penekanan kerana bangun dan jatuhnya sesebuah negara adalah bergantung kepada bagaimana badan -badan kerajaan dan juga bukan kerajaan memainkan peranan merekadalam cara mengatasi masalah keruntuhan akhlak dan moral di kalangan remaja.0 Pengertian keruntuhan akhlak dan moral. Dalam Akta Pengangkatan1952. Akta Pekerjaan Kanak-Kanak dan Orang Muda1996 mentakrifkan seorang kanak-kanak adalah mereka yang berada dalam lingkungan umur 10 hingga 14 tahun. . golongan remaja yang perlu ditumpukan adalah yang berumur di bawah 21 tahun dan sebahagian besar daripada mereka masih dalam alam persekolahan.

biasanya dengan meng gunakan motor kapcai atau skuter.0 Isu-isu Keruntuhan Akhlak Remaja 3. . Penggunaan istilah d an penghasilan filem aktiviti Samseng Jalanan pada pendapatnya dapat menggalakkan lagi kegiatan tidak bermoral di kalangan belia negara ini. atau teman wanita Mat Rempit.Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman.Pihak Polis tidak mahu mempopularkan istilah Mat Rempit kerana tidak mahu golongan itu mempunyai identiti sendiri dan bangga dengan istilah tersebut. Beliau turut meminta pihak media dan pengeluar filem agar tidak mengagung-agungkan golongan berkenaan dengan memberi publisiti keterlaluan.3.1 Isu Samseng Jalanan Masalah kebejatan sosial seperti aktiviti pelumbaan motosikal haram oleh penunggang motosikal yang tidak bertanggungjawab atau lebih dikenalisebagai µmat rempit¶ bukanlah merupakan satu isu yang baru memandangkan gejala sebegini telah wujud sekian lama di jalan -jalanraya di negara ini. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka. Datuk Abdul Aziz Yusof menyatakan bahawa keputusan tersebut dicapai oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada mesyuarat pasukan itu di Pulau Pinang baru baru ini. Ia merupakan satu gejala sosial remaja di Malaysia sekarang. Sebutan rempit itu sen diri sebenarnya adalah berasal daripada perkataan rampit iaitu menggambarkan pelumba memeras minyak di jalan raya (litar). 'Samseng jalanan' akan menggantikan istilah Mat Rempit bagi mengelak publisiti dan pembentukan identiti kepada golongan berkenaan. Minah Rempit pula boleh jadi merupakan seorang pelumba perempuan. rempit bermaksud menyesah atau memukul sesuatu contohnya dengan menggunakan rotan. Mat Rempit merupakan istilah kepada penunggang motosikal yang terlibat dalam perlumbaan haram.

000 remaja dibawah umur di Amerika yang berkerja sebagai pelacur. sutera bagi lelaki.3. Ada juga remaja yang mengaitkan cinta dengan seks. Kajian yang dilakukan oleh Universiti Pensylvania menunjukkan terdapat lebih kurang 400. Dan barubaru ini juga kita dikejutkan dengan kajian seorang penyelidik yang mengatakan bahawa boleh dikatakan 1 remaja wanita dalam 10 wanita melakukan seks secara bebas. dan memang kini sudah berlambak dan menjadi barah dikalangan remaja kita. Apa yang menyedihkan ialah tiada sesiapa yang peduli mengenai isu ini dengan serius. Sedangkan zina ini amatlah dilarang dalam Islam. dan jika ada cinta yang tidak menyediakan seks maka ia bukan dinamakan cinta. minuman arak dan lagu-lagu yang melalaikan´. Zina adalah perlakuan seks di antara berlainan jantina tanpa apa -apa ikatan yang menghalalkannya. Dan satu jalan yang buruk´ (Al-Israk:32) . dan menurut TheWashington Post yang bertarikh 11 Februari 2000 melaporkan 80% daripada bahan -bahan lucah yang melibatkan kanak -kanak atau dikenali dengan istilah Child Pornography adalah datangnya dari asia iaitu Negara Jepun.Masya Allah begitu bahaya dan dangkal pemikiran sebegini. Perkara seperti ini sudah menjadi trend dan jika ada remaja yang tidak tahu dan pernah melakukan seks dikatakan kolot dan jumud. Memang nyatalah apa yang dikatakan oleh Nabi Muhammad dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari dalam sahihnya ³Akan muncul daripada umatku yang menghalalkan Zina.3 Isu Seks Bebas Remaja dan seks bebas adalah dua perkara y ang boleh dikatakan tidak boleh terlepas dari digandingkan bersama. Remaja kini beranggapan bahawa seks ini adalah satu perkara yang enteng dan tidak perlu diperbesarkan. malahan untuk mendekatinya pun Islam melarangsepertimana Allah berfirman ³Janganlah kamu mendekati kepada zina sesungguhnya Zina itu adalah satu perbuatan yan g keji. dan menakutkan bagi masyarakat Malaysia khususnya.

dan an-Nasai. genital herpes. . al-Qardhawi:2/549 no 1095) Dan Nabi juga bersabda tentang adanya bentuk ibadah dalam perlakuan seks yang halal diantara suami dan isteri iaitu ³Dalam perhubungan badan terdapat nilai sedekah´. Sabda Nabi ³Bukankah apabila hubungan itu dilakukan dalam bingkai haram ia berdosa? Maka.Memanglah kita katakan bahawa gelora seks ini adalah satu fitrah tapi kita perlu sedar bahawa gelora seks ini perlu disalurkan berdasarkan petunjuk yang telah digariskan Islam itu sendiri bukan berdasarka n hawa nafsu kita. gonorrhea. jika dilakukan dalam bingkai halal ia akan mendapat pahala´. ifeksi cytomegalovirus. STD bermaksud sexually transmitted disease. Sahabat bertanya ³WahaiRasulAllah. penglihatan akan lebih terpelihara dan kemaluan akan lebih terjaga. Sabda Nabi Muhammad ³Wahai pemuda. siapa di antara kalian sanggup untuk bernikah maka nikahlah. muslim At-Tirmidzi. genital wart. dan penyakit ini kerap menjangkiti individu melalui seks bebas. infeksi Chlamydia dan yang paling berbahaya ialah AIDS. Lebih kurang dua puluh jenispenyakit daripada kumpulan ini sudah dikenal pasti antaranya ialahsyphilis. Penyataan dalam hadis tersebut bermakna berkemampuan untuk membiayai pernikahan dan memberi nafkah (almuntaqa min kitab at-tarhib wa targib. trichomoniasis.Sesungguhnya dengan pernikahan. Antara komplikasi atau kesan seks bebas menurut perubatan moden antaranya ialah penyakit jangkitan seksual atau dikenali sebagai STD. Antara jalan yang paling tepat untuk menyalurkan keinginan nafsu ini ialah dengan pernikahan. apak ah jika salah seorang diantara kami menyalurkan shawatnya akan mendapat pahala?´. bacterialvaginosis.´ (hadis Ibnu Mas¶ud yang diriwayatkan oleh Bukhari.

jumlah kes penyakit jangkitan seksual semakinmeningkat pada hari ini. Ini disebabkan ramai remaja terlibat dengan hubungan seks tanpa perkahwinan disamping berleluasa seks bebas didalam masyarakat.Di Amerika sahaja ia menjangkiti 13 juta manusia setahun dan majoritinya ialah kaum wanita (sumber perubatan islam dan bukti sains moden). Dan kos yang diperlukan bagi merawat dan mencegahnya menjangkau $10 Billion. . Antara komplilasi yang timbul melalui penyakit -penyakit ini ialah: ‡ mengandung diluar rahim atau dikenali sebagai ectopic pregnancy ‡ barah kemandulan ‡ sakit jantung ‡ infeksi dan sakit puan dan bagi bayi yang dilahirkan pula akan mengalami: ‡ penyakit radang paru-paru ‡ terencat akal ‡ ganguan sistem saraf dan sakit mata Menurut Institusi Alahan dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan(NAID) Amerika.

berbanding 401 pada 2002 dan 317 pada 2001. Statistik yang dikeluarkan oleh Bahagian Perancangan dan Sistem Maklumat. . Pesalah kanak-kanak yang diperintahkan mahkamah supaya ditempatkan di sekolah akhlak adalah 198 sehingga September 2003. Oleh kerana bilangannya yang ramai.447 penagih dadah dikesan di seluruh negara antara 2001 hingga Oktober 2003 dengan hampir 70 peratus daripadanya Melayu.4. seramai 113 pesalah kanak-kanak menjalani cubaan akhlak berbanding 98 pada 2002 dan 95 pada 2001. Manakala kanak-kanak yang diperintahkan ditempatkan di SekolahHenry Gurney pula seramai 67 sehingga September 2003.0 Statistik Gejala Sosial Remaja Di Malaysia. Pembabitan mereka yang paling tinggi adalah dalam kes jenayah harta benda iaitu mencuri kenderaan (Seksyen 379A) bagi tempoh sepanjang tiga tahun terakhir (2001-2003). Statistik Agensi Dadah Kebangsaan menunjukkan 31. Seramai 91.541 lelaki dan 76 perempuan).Ibu Pejabat Polis Bukit Aman menunjukkan kanak-kanak lelaki dan perempuan Melayu di seluruh negara adalah yang paling ramai ditangkap iaitu seramai 3. Selain pembabitan jenayah harta benda. remaja merangkumi lebih daripada separuh keseluruhan penduduk.998 dalam tempoh Januari hingga Oktober 2003. Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pula mencatatkansehingga September 2003. Statistik pembabitan kanak-kanak dalam jenayah dari Januarihingga Disember 2003 yang dilaporkan oleh Jabatan Siasatan Jenayah. samun bersenjata api danpenyalahgunaan dadah juga mencetuskan kebimbangan. 31.556 penagih dikesan pada 2001.617 orang (3. maka masalah yang berkaitan dengan kelompok ini juga banyak. berbanding154 pada 2002 dan 147 pada 2001.893 (2002) dan 27.

China mencatatkan 12 juta penagih candu yang memberi peluang kepada Barat untuk mengubah idea politik dan struktur sosial negara itu. Semua senario itu menjelaskan kepada kita betapa rapuhnya jiwa remaja dan belia yang kita harapkan suatu hari nanti menggalas tanggungjawab memimpin negara. Bayangkan kuasa besar seperti China boleh ditawan mudah hanya dengan menggunakan dadah dan apa pula nasib negar a ini di tangan generasi muda kita. Pada 1838. Timbul pertanyaan adakah mereka sanggup kehilangan negaradan menjadi seperti China yang terbabit dalam Perang Candu (1840 -42) serta musnah akibat penyalahgunaan dadah.Kesan penyalahgunaan dadah di Malaysia kini dirasai apabila generasi muda tidak lagi mampu menyumbang tenaga untuk memajukan negara malah menjadi golongan perosak. .

5. Dalam keadaan ini ramai para remaja terjerumus ke dalam gejala sosial. Mereka lupa bahawa ³kawan juga kadangkala boleh makan kawan´. Perasaan begitu sebenarnya adalah baikuntuk remaja. Secara tidak langsung membuatkan mereka terdorong untuk mencuba dan melakukan perkara-perkara yang yang tidak sepatutnya. Selain itu sikap remaja turut menyumbang kepada gejalasosial.1 Perasaan Ingin Tahu dan Ingin Mencuba Remaja ialah mereka yang berumur 18 tahun ke bawah.Jika perasaan ingin tahu dan ingin mencuba ke arah kebaikan seperti aktiviti membina teknologi automotif yang baru dan berfaeda h ini perlulah diberi penekanan yang tinggi. namun yang menimbulkan masalah apabila mereka tiada µguide line¶ dari orang -orang yang sepatutnya. Pada peringkat usia ini. jika mereka merasakan rakan-rakan mereka lebih rapat dan lebih memahami. boleh membimbing mereka kepada kebaikan. kadangkala mereka ini terlalu mudah mempercayai orang lain. Justeru apa -apa sahaja perkara baru yang terjadi di sekeliling mereka akan mengundang perasaan ingin tahu dalam kalangan remaja. Keruntuhan ahklak ini dapat dilihat dari pelbagai sudut. umpamanya para ibu bapa.5.Umpamanya. 5. akan mempengaruhi mereka kepada perkara -perkara yang buruk. Antara punca yang dikenalpasti adalah seperti berikut.2 Pengaruh Rakan Sebaya Kawan-kawan menjadi orang yang rapat dengan mereka. terbukti isu keruntuhan ahklak di kalangan remaja masih pada tahap yang tinggi. jiran dan sebagainya. Jad i perasaan ingin tahu remaja akan mendorong mereka melakukan apa ingin dilakukan tanpa memikirkan baik atau buruknya perkara perkara tersebut. .0 Punca Keruntuhan Akhlak Daripada data dan statistik yang dibentangkan. mereka mempunyai perasaan ingin tahu yang tinggi. keluarga. dengan mudah mereka akan mengikut apa yang dilakukan oleh rakan-rakan. Kawan yang baik. namun jika tersilap memilih kawan.

3 Pengaruh Media Massa Media massa juga menjadi penyumbang kepada berlakunya gejala social dalam kalangan para remaja hari ini. Paling penting perlu dititik beratkan ialah tentang agama. . Paling penting ibu bapatahu berperana n dan mengamalkan masa yang berkualiti dengan anak-anak. program-program reality televisyen. Terdapat juga unsur-unsur lucah dan mengghairahkan terdapat dengan mudah dipasaran sama ada dalam bentuk bercetak.4 Sikap Keluarga Institusi keluarga penting untuk membantu mengelakkan para remaja dari terjebak dengan gejala sosial. Kesibukan bukan alasan sebagai penghalang ibubapa mengambil berat hal anak -anak mereka. atau lain-lain selain dari itu bahan media ini mudah diperolehi. 5. serta rancangan -rancangan yang bersifat hiburan semata-mata mempengaruhi para remaja dengan perkara yang tidak baik.Pengaruh di sekolah juga penting dalam pembentukkan akhlak remaja. CD. Tekanan yang dihadapi pelajar semasa di sekolah kerana tumpuan terpaksa diberikan dalam akademik serta guru yang kurang profesional dalam menangani masalah pelajar yang bermasalah akhirnya menyebabkan pelajar mengambil jalan mudah untuk keluar daripada masalah itu dengan terlibat dengan kegiatan -kegiatan yang kurang sihat.Situasi ini didorong oleh kurang perhatian daripada ibu bapa di rumah.cara berpakaian yang kurang sopan dan gaya hidup yang mengikut carabarat. Tidak semuanya apa yang dipaparkan di media massa itu memberikan kesan yang buruk. 5.Umpamanya corak pergaulan remaja yang jauh dari nilai -nilai ketimuran. Dalam hal ini peranan ibu bapa sangat penting. Adanya asas agama yang teguh. Namun. ada segelintir program-program dan drama-drama yang memaparkan pergaulan bebas dalam kalangan remaja. remaja tidak akan sewenang-wenangnya terjerumus kepada perkara yang tidak baik. terutamanya sebagai model kepada anak-anak. Ibu bapa seharusnya mempunyai masa untuk berkomunikasi danmengambil tahu perihal anak -anak mereka.

tekanan hidup. Dengan ini anak-anak akan lebih mempercayai ibubapa dan menjadikan mereka sebagai rujukan jika berdepan dengan masalah. memberikan kemudahan-kemudahan serta mengawal selia anak sepanjang masa. Antara punca-punca lain keruntuhan akhlak yang berkaitan dengan hubungan kekeluargaan adalah alam rumah tangga yang tidak teratur. Apabila anak-anak bercerita tentang masalah mereka. ibu bapa yang memiliki anak remaja hendaklah µmenjadirakan¶ kepada mereka. didikan. Jika perlu. kita seharusnya menjalankan kewajipan dengan merancang aktiviti.keadaan sosio-ekonomi yang sempit.Selain itu. mengenal pasti masalah anak. Mereka tidak boleh membiarkan anak -anak bersendirian menentukan jalan hidup mereka.ibu bapa perlu mengenali rakan anak-anak remaja mereka. sebagai ibu bapa dan anggota masyarakat yang bertanggungjawab. ibu bapa hendaklah memberikan tumpuan. suasana rumah tangga yang tidak harmonis dan tenteram serta tidak keupayaan pihak penjaga mengawasi pendidikan anak-anaknya boleh juga membawa kepada kancah keruntuhan moral. Berikan masa untuk berbincang dan mencari jalan penyelesaian terbaik.perpisahan ibu bapa. pedoman. .sesekali minta supaya anak-anak membawa rakan-rakan mereka kerumah supaya dapat dipastikan dengan siapa anak kita berkawan. Anak -anak perlu dibimbing. Mereka harus sedar bahawa doa ibubapa sangat penting untuk kesejahteraan hidup anak -anak. Ibu bapa juga digalakkan merancang aktiviti bersama anak-anak dan ahli-ahli keluarga. Jangan terus membuat spekulasi yang tidak baik ataupun terus menghukum. Keadaan ini menyebabkan remajamembawa cara hidup sendiri tanpa panduan dan pengawasan ibu bapa. Ibubapa harus sentiasa berdoa agar anak -anak mereka terhindar dari perkara-perkara yang tidak diingini. berbincang. Selain itu. Justeru.bimbingan serta kawalan oleh ibu bapa atau penjaga. tidak boleh µjust take forgranted¶. Justeru. memberi nasihat. Selain itu. sika p mengejar kemewahan serta penglibatan dalam aktiviti sosial lain menyebabkan ibu bapa dan anak kurang kesempatanuntuk bercakap. berdamping antara satu sama lain. bolehlah dikatakan bahawa punca -punca keruntuhanakhlak yang utama adalah kemerosotan dari segi asuhan. Malah ada yang jarang bersua muka. pertengkaran yang kerap berlaku dalam keluarga. Para ibu bapa juga perlu sentiasa memantau keadaan anak-anak.

motivasi. sanggup menerima kelemahan diri serta meneroka potensi anak. Selain itu tingkatkan penghayatan anak-anak terhadap agama. Berikut beberapa saranan: 6. melatih anak cara bersopan. Justeru.0 Cara Mengatasi Masalah Perbincangan mengenai keruntuhan ahklak remaja adalah berkisarisu pelajar remaja. menunjukkan keperibadian yang mulia. nilai -nilai murni.6. . strategi mengatasi masalah seharusnya ditumpukan pada golongan remaja ini. Ibubapa juga seharusnya mengetahui rakan-rakan anak mereka dan sentiasa memastikan anak-anak mereka berkawan dan bergaul dengan mereka yang mempunyai kedudukkan moral yang baik. amanah. Ibubapa hendaklah menjadi role model kepada anak.1 Peranan ibu bapa Peranan Ibu bapa adalah amat penting dalam memberikan perhatian yang serius terhadap anak-anak mereka. mewujudkan sikap positif terhadap masalah. prinsip -prinsip akauntabiliti. Selain itu ibu bapa hendaklah menghabiskan seb ahagian daripada masa seharian bersama anak-anak mereka dengan memberikan keyakinan. Ibu bapa mestilah memerhatikan setiap gerak-geri atau pergerakan anak-anak mereka. emosi dan keputusan. keberanian. berketerampilan. Ibu bapa hendaklah sentiasa mengetahui dan mengenal pasti masalah yang dihadapi oleh anak mereka serta sanggup meluangkan masa untuk mengatasai masalah tersebut. tepati janji.

6. . Bidang kuasa polis yang sedia ada perlu digunakan oleh pihak pentadbir sekolah dalam mendisiplinkan pelajar-pelajar. di samping mengurangkan beban dan tanggungjawab pihak sekolah dan pihak ibu bapa dalam pengawasan disiplin. Begitu juga dengan perubahan -perubahan teknik-teknik pengajaran seperti penggunaan komputer.2 Pendekatan akademik Pendekatan ini boleh dilakukan dengan menambahkan aktiviti aktiviti berteraskan akademik dan separa akademik seperti kegiatan ko-kurikulum di sekolah. Penguatkuasaan undang -undang oleh pihak berkuasa seperti polis amatlah berkesan sekiranya pemantauan dilakukan secara berterusan. Peruntukan undang -undang di peringkat sekolah boleh menimbulkan rasa takut dikalangan pelajar sekolah.bantuan alat pandang dengar dan teknik pengajaran luar kelas. Program ini akan lebih bermakna sekiranya kaunselor-kaunselor yang berkelayakan dan berpengalaman dilantik dalam memantapkan pelaksanaan dan keberkesanan kaunseling tersebut.3 Penguatkuasaan Undang -Undang Mewujudkan sistem perundangan di sekolah. Langkah-langkah pencegahan yang bersesuaian hendaklah diadakan seperti kaunseling di peringkat sekolah. 6. Kaunseling diperingkat sekolah adalah penting dalam membantu remaja mengatasi masalah mereka. video. Pihak pentadbir hendaklah mengambil kesempatan dengan merujuk masalah pelajar ini kepada pihak polis.

Pertemuan yang lebih kerap antara ibu bapa. penjaga dan guru perlu diadakan khasnya bagi pelajar-pelajar yang bermasalah. Ibu bapa seharusnya menerima teguran daripada guru dengan sikap terbuka dan positif.6.4 Peranan PIBG Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) perlulah memainkan peranan yang penting. TIKUS LOMPAT TINGGI-TINGGI´ . PIBG jangan lah jadi umpama³KUCING TAK BERGIGI.

7. dan negara. Remaja yangmempunyai akhlak yang buruk boleh memberi kesan kepada diri sendiri. memainkan peranan yang sangat penting dalam pembangunan negara. Akhlak merupakan peribadi dan cermin diri bagi seseorang individu. maka secara automatiknya peribadi individu itu juga akan menjadi buruk. keluarga. Dengan kata lain. masyarakat. Kesan jangka panjang dan jangka pendek pasti akan berlaku seandainya remaja padahari ini tidak tahu bagaimana untuk membentuk dan memuliakan akhlak mereka. . Pelbagai langkah boleh diambil dan dilaksanakan. nescaya gejala ini sukar diatasi. tetapi apa yangl ebih penting: ibu bapa mestilah memainkan peranan dan tanggungjawab dalam mengatasi masalah keruntuhan akhlak di kalangan remaja. tanpa kerjasama daripada ibu bapa. Kiranya individu itu mempunyai akhlak yang bu ruk. Remaja merupakan aset utama negara pada masa akan datang.0 Kesimpulan Keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja pada hari ini akan memberikan kesan dan impak yang begitu besar dalam masyarakat. walau apapun langkah yang diambil oleh mana -mana pihak.

K. Bullying in School.Collins. Gerry. Bullying in School: A Nothern Ireland Study. A.gov. Vol 48 (1). M.my. Blackwell.ikim.Olweus. http://www.Pautan: Statistik Kemalangan Jalanraya dan Kematian. Majalah Al -Islam. K.gov.hasbi emuda. www.com/2009/05/19/mat -rempit-tiada-lesen/ 11. Willy and Son: What we know and what we can do.Pautan: Buli.Wan Roslili Abd Majid. Filem dan Drama Gagal Mendidik.wordpress. D.com.my .. 2009.w ordpress.rmp. 4. 7.http://pmr. 9. (2009). ³Hantu -hantu´ Tetap Berkeliaran Dan Bermaharajalela.Erwanz. Australian Council for Educational Research.penerangan. (1993a). Melbourne.ms. 2009. 2004.wordpress. 3. 2. 8. 6. Educational Research.w i kipedia.69.Pautan: Samseng Jalanan @ Mat Rempit.my. (1996) Bullying in Schools and What To Do About It.Mohd Hasbie Muda.Lokman Mohd Hashim.org/w i ki /Bul i 10. http://belajarmemandu.mutiaraislam. Julai: M/S 45-47.Pautan: 45% Mat Rempit tiada lesen d an cukai jalan. (2004). Oxford. 55. Gary. Penerbit MuitiaraIslam Online di Mac 22. London. Pegawai Penyelidik IKIM Online di Okt 6.gov. Isu Mat Rempit @ Samseng Jalanan Online di Mei 17. www.Rujukan 1.com /2009/05/17/i su-mat-rempi t/ 5.Rigby.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->