CONTOH KARANGAN

Ramai yang berbicara tentang dadah,tetapi pernahkah terlintas di benak anda apakah definisi dadah?Dadah merupakan suatu bahan kimia asli atau tiruan yang boleh memudaratkan diri seseorang dari segi jasmani,emosi,rohani dan mental.Dadah juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis,tamsilnya halusinogen,stimulan dan heroin.Menurut Profesor Ahmad,dadah memberi implikasi sehingga boleh meranapkan keutuhan sesebuah negara.Bukti sejarah juga menunjukkan kekalahan China di tangan Inggeris dalam Peperangan Candu adalah disebabkan rakyatnya yang menghisap candu.

Lantas,siapakah yang harus kita persalahkan dalam konteks penyalahgunaan dadah dalam kalangan remaja pada zaman mutakhir ini.Mayapada,isu ini menjadi bahan paparan utama yang menghiasi dada akhbar.Sekarang bukanlah masanya untuk kita menuding jari dan menyalahkan sesiapapun.Yang lebih afdalnya ialah mencari faktor perdana yang menyebabkan remaja 'terjun' ke lembah dadah hingga ke akar umbinya.

Antara faktor perdana yang menyumbang fenomena ini berlaku ialah institusi kekeluargaan yang goyah dan rapuh.Sebenarnya keluarga merupakan satu unit penting dalam masyarakat yang memainkan peranan dalam bertindak dan menjaga kebajikan anggotanya.Kendatipun,masyarakat kini lebih bersikap materialistik dan individualistik bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing.Akibat terlalu taksub akan kebendaan,maka silaturahim antara keluarga menjadi semakin longgar dan renggang.Bagi ibu bapa yang berkerjaya pula,mereka lebih mementingkan dan mencintai harta kekayaan berbanding darah daging mereka sendiri.Memang tidak dapat dinafikan bahawa wang kini menjadi rebutan utama manusia,namun tanggungjawab terhadap anak-anak tidak seyogianya diabaikan begitu sahaja.Ingatlah,anak-anak merupakan anugerah Allah.Mereka ibarat kain putih,dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Selain itu,kurangnya didikan agama serta kurangnya penerapan moral dalam diri remaja boleh dikaitkan dengan realiti keadaan kini.Asas keagamaan amatlah penting kerana ianya merupakan pedoman dan benteng kukuh dalam mengharungi dunia yang penuh dengan pancaroba.Namun,penerapan ini perlulah dipupuk sejak remaja di bangku sekolah lagi.Bak kata pepatah'melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Seandainya hal ini tidak diambil inisiatif,maka remaja akan hidup terumbang-ambing disebabkan tiada pegangan hidup.Terpulanglah kepada nasib mereka sama ada menjadi insan yang bertauliah dan berbakti kepada negara atau karam di tengah lautan api yang meranapkan negara. Pengaruh rakan sebaya juga menyumbang kepada berlakunya fenomena ini.Sesungguhnya,rakan merupakan orang yang paling dekat dan paling mudah untuk

mempengaruhi.Apakah anda mahu aspirasi negara untuk mewujudkan masyarakat demokratik dan ucapan satu Malaysia serta Wawasan 2020 yang sering dilaung-laungkan ranap begitu sahaja?Tepuklah dada.rosak susu sebelanga'.Apabila desakan dan cabaran daripada sahabat handai membelenggu diri.pembabitan remaja dalam pengambilan dadah bermula daripada merokok.Kemahiran ini penting untuk remaja kini agar mereka tidah mudah terpengaruh dengan sesuatu perkara menerusi rakan sebaya.Jadi.remaja dinasihatkan supaya bijak memilih rakan.sebagai khalifah Allah yang dikurniakan akal fikiran yang cerdas lagi waras. Perasaan ingin mencuba juga merupakan punca remaja terbabit dalam kancah dadah.semua pihak hendaklah berganding bahu dan mengatur stategi untuk memerangi najis dadah ini yang juga dianggap musuh utama negara. Oleh itu. .tanya selera.Sebagai pemuda-pemudi harapan bangsa dan negara.Remaja sebeginilah yang menambahkan kadar penagih dalam negara.Oleh sebab remaja ingin diterima dalam sesebuah kumpulan.remaja terdorong ke arah pengambilan dadah tanpa memikirkan implikasi buruk yang akan menimpa diri mereka.Namun rakan juga boleh menjadi musuh kita bak 'kawan makan kawan'.senario ini berlaku disebabkan remaja tidak mempunyai kemahiran 'interpersonal'.Dadah tidak hanya membunuh tetapi juga pemusnah segalasegalanya.remaja secara tidak langsung akan mengikuti ajakan rakan-rakan yang berjinak-jinak dengan najis dadah.Ingatlah 'kerana nila setitik.remaja terus mengambil keputusan untuk mengambil dadah tanpa sebarang keraguan.Rentetan itu.untuk memuaskan kehendak mereka.Menurut statistik.bilangan penagih dadah meningkat 25 peratus dari tahun ke tahun.Menurut kata Pengarah Agensi Dadah Kebangsaan.Sememangnya naluri manusia ini condong ke arah mencari sesuatu yang baru.Rakan penting sebagai peneman.biarlah hidup kita bahagia tanpa sebarang gangguan dan janganlah membiarkan najis dadah mengendali diri kita.Selain itu.sesuatu yang luar biasa serta sesuatu di luar keghaliban mereka.

Oleh itu. sikap pilih kasih antara anak-anak perlu dihindari. Implikasinya . sudah pastilah mereka dapat mengawal diri daripada perkara negatif iaitui penagihan dadah. Dalam memberi perhatian kepada anak-anak. Perilaku ini mampu melahirkan rasa tidak puas hati dalam kalangan anak-anak. Intihanya. Proses pentarbiahan tentang perkara-perkara positif terutamanya nilai-nilai agama perlu dimulakan di dalam rumah.Hal ini kerana. Segala kehendak baik oleh ugama seperti bercakap benar perlu diamalkan dalam kalangan ahli keluarga. Perbezaan layanan akan mewujudkan tekanan perasaan. Dengan kata lain. nenek. ibu bapalah yang sering diletakkan beban kesalahan apabila anak-anak terjerumus ke dalam gaung jijik penagihan dadah. Malah. seramai 1207 orang menagih dadah setiap bulan . proses pemantauan dan pendidikan sebenarnya bermula dari rumah. perasaan sangat takut akan tuhan akan mencegah naluri anak-anak daripada mendekati najis dadah. Zaman kanak-kanak ialah suatu zaman kanak-kanak itu mendapat pendidikan di rumah daripada ibu bapanya " Berdasarkan pandangan ini . Situasi ini juga berlaku kerana anak-anak dapat membezakan perlakuan yang murni dengan yang tidak bermoral. Sebenarnya . benci dan cemburu sesama anak-anak. Apabila anak-anak telah dapat menerima ajaran agama dengan baik dan mengalikasinya dalam setiap aktiviti harian . peranan ibu bapa bermula sejak anak-anak masih di peringkat kanak-kanak lagi. . perhatian yang sama rata dan adil perlu menjadi keutamaan untuk menghindari pengaruh buruk dadah. Menurut Dr Haji Zahazan Mohamed seorang pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bukunya Anakku Hebat Anakku Soleh . hubungan kekeluargaan yang erat juga mampu membendung serangan penagihan dadah dari menerobos masuk ke dalam keluarga.pemantauan yang serius oleh ibu bapa terhadap pengamalan ugama anak-anak akan membentuk suatu benteng yang kukuh bagi menepis pengaruh penagihan dadah kepada anak-anak. Berdasarkan maklumat daripada laman web Buletin Agensi Anti Dadah Kebangsaan 2007. sakit hati . Selain itu. Yang tersirat di sebalik pandangan ini ialah tanggungjawab untuk memantau anak-anak amat besar dalam menangani isu penagihan dadah ini berbanding golongan masyarakat yang lain.CONTOH KARANGAN 2 Saban hari cuping telinga kita dihidangkan oleh media massa tentang penagihan dadah dalam kalangan remaja. Hubungan erat dengan keluarga kembangan seperti datuk. anakanak yang berasa tidak mendapat layanan istimewa akan bertindak melakukan apa-apa sahaja untuk menarik perhatian ibu bapa seperti melibatkan diri dalam dunia penagihan dadah. Hal ini amat serius dan memerlukan pengawasan yang rapi oleh semua golongan masyarakat terutamanya ibu bapa. maka tugas membimbing dan mendidik serta menyerapkan nilai-nilai murni merupakan tugasan besar ibu bapa malah tidak boleh dipikul oleh orang lain hatta oleh saudara mara di sekeliling.

Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan motivasi stesen televesen TV3 pernah menyarankan agar seorang bapa bertukar menjadi kanak-kanak lelaki untuk memainkan watak raksasa melawan anak lelakinya yang menjadi watak ultraman . Oleh itu. Selain menjalinkan ikatan persahabatan antara ibu bapa. Malah. perlakuan ini amat penting bagi perkembangan mental dan emosi anak-anak kerana dapat mewujudkan hubungan yang erat dalam keluarga. Oleh hal yang demikian. agar anak-anak tidak berasa terpinggir dan menghabiskan masa bersamasama rakan sebaya yang boleh menarik mereka ke lembah penagihan dadah. kerjasama yang erat juga amat penting dijalinkan dengan pihak sekolah tempat anak-anak belajar. Dengan cara ini. Intihanya. ibu bapa perlu sentiasa berhubung dan menziarahi kaum keluarga kembangan agar anak-anak berasa diri mereka sentiasa disayangi diberi perhatian oleh semua kaum keluarga. ibu bapa mesti menguatkan ikatan ukhwah dengan saudara-mara yang lain supaya mereka boleh menjadi matamata yang bersedia memerhati tindak. Dalam mendidik anak-anak pada awal zaman remaja. bapa saudara dan sepupu-sepupu akan melahirkan ikatan yang intim. Jika ada anak-anak remaja. Oleh itu . Dr. Dalam erti kata lain ibu bapa perlu memahami naluri anak-anak tentang kegemaran dan kecenderungan mereka dalam sesuatu bidang. Adalah sangat baik jika ibu bapa menjalinkan hubungan persahabatan dengan ibu bapa kepada rakan-rakan anak-anak. anak-anak akan lebih gemar bersama-sama keluarga berbanding rakan-rakan di luar rumah. Hal ini dapat membantu ibu bapa memantau fiil anak-anak lalu menghalang anak-anak daripada terjerumus ke dalam kancah dadah yang kotor itu. Akibatnya.Bagi Dr. Sehubungan dengan itu. anak-anak akan berasa dihargai dan disayangi seterusnya berasa yakin dan selamat jika bersama-sama keluarga . Hal ini kerana . sebahagian besar waktu siang anak-anak dihabiskan di . pakar motivasi terkenal. latar belakang rakan-rakan anak-anak perlu diselidik dengan teliti. Keprihatinan ibu bapa tentang hal ehwal disiplin dan pencapaian akademik anak-anak di sekolah dapat menyekat anak-anak dari terus leka dan tidak menumpukan perhatian pada pelajaran. dalam usaha mengawal perilaku anak-anak dari terjebak dengan penagihan dadah. pengaruh rakan sebaya lebih besar berbanding ibu bapa. ibu bapa tidak boleh menyekat sepenuhnya pergaulan anak-anak di luar rumah.ibu bapa boleh melibatkan diri bersama-sama dalam aktiviti yang digemari oleh anak-anak seperti mendaki gunung.kebanyakan penagih mendakwa mereka menjadi penagih kerana terpengaruh dengan ajakan rakanrakan. Jalinan hubungan yang baik ini akan melahirkan rasa tanggungjawab yang ikhlas untuk saling memantau gerakgeri anak-anak masing-masing. Seterusnya. Lebih-lebih lagi. Akan tetapi. dapat meyelamatkan anak-anak daripada fenomena negatif ini menular dalam kehidupan keluarga. Hal ini kerana. Keadaan ini dapat membantu ibu bapa memantau kelakuan anak-anak kerana kebiasaannya anak-anak akan lebih mudah meluahkan isi hati kepada orang lain berbanding ibu bapa sendiri. kesefahaman antara ibu bapa dan anak-anak amat perlu.ibu saudara. Sebagai contoh. anak-anak akan berhati-hati dalam setiap tindak tanduk yang ingin dilakukan. Natijahnya . ibu bapa perlu memberi perhatian terhadap rakan-rakan yang menjadi sahabat anak-anak. ibu bapa perlu menjadi rakan kepada anak-anak. Maklumat tentang anak-anak daripada pihak sekolah perlu diberi perhatian positif. jika anak-anak sudah mula menapak kaki ke dalam alam persekolahan. di peringkat remaja.tanduk anak-anak seterusnya dapat mengawal anak-anak dari terlibat dengan najis dadah. Fadzilah Kamsah .

Melalui tindakan ini. pencegahan penagihan dadah dalam kalangan anak-anak memang terletak di bahu ibu bapa Namun begitu. punca awal penagihan dadah datangnya daripada kegemaran merokok. paha kiri terasa. . Permuafakatan dengan masyarakat amat penting. Masyarakat tidak boleh bersikap seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing dan hanya menuding jari kepada ibu bapa yang terbabit.kawasan sekolah . mereka hanya bertemu keluarga pada setiap hujung minggu sahaja. jika anak-anak tinggal di asrama . semua ibu bapa yang merupakan salah satu entiti dalam masyarakat perlu saling membahu untuk membanteras isu negatif ini daripada terus memburu anak-anak mereka lalu membarah dalam komuniti. Hal ini kerana. ibu bapa tidak dapat bergerak sendirian bagi menanganinya. Apatah lagi. Hal ini kerana. wabak dan najis dadah boleh menyusup masuk ke dalam setiap keluarga jika tidak diawasi bersama-sama. Maka .iaitu lebih kurang lima jam sehari. jalinan kerjasama antara ibu bapa dan sekolah juga mampu mengelak unsur buruk ini menyusup masuk ke dalam kehidupan anak-anak dan memporak. umpama peribahasa Melayu. anak-anak akan berasa sentiasa diawasi dan tiada peluang untuk melakukan hal-hal yang kurang baik seperti merokok di kawasan sekolah. Sikap prihatin perlu ada. Kesimpulannya. Secara tuntasnya. cubit paha kanan.perandakan kebahagian keluarga. Oleh itu. ibu bapa perlu memberi kepercayaan kepada pihak sekolah untuk bersama-sama mengawal disiplin dan tingkah laku anak-anak mereka.

strategi yang digunakan adalah pendekatan kerohanian semata-mata merangkumi peringkat pembersihan/penyucian melalui mandi wajib. Shukri Mohd. 3. kita masih lagi menangani musuh yang sudah lama kita perangi tetapi masih tidak mengaku kalah. Laporan Khas bertajuk Keajaiban Inabah dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Mohd. Daripada jumlah tersebut 17 orang adalah penagih dadah baharu dan 20 orang penagih dadah berulang dikesan setiap hari. 2. Mungkin kerana strategi peperangan yang kita gunakan belum cukup baik untuk membunuh musuh ini. Ariff menyingkap keberkesanan strategi ini. keagamaan dan sesi kaunseling manakala di negara jiran kita Indonesia. 4.cONTOH KARANGAN 3 Seingat saya isu penyalahgunaan dadah merupakan antara isu yang sering dijadikan tajuk perbincangan sama ada ketika membuat karangan bahasa Melayu mahu pun dalam pertandingan pidato atau syarahan pada zaman persekolahan saya dahulu. Sejumlah 13. . 90% daripada penagih yang menjalani program pemulihan kembali menagih.2 juta daripada mereka adalah penagih heroin Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Seramai 5313 daripada 9989 penagih dadah di Malaysia pada Januari hingga September 2008 adalah penagih berulang . 5.Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan (NADI). Jumlah penagih dadah di 28 Pusat Serenti seluruh negara meningkat daripada sejumlah 4163 orang pada tahun 2002 kepada 7392 orang pada tahun 2003. Laporan Khas bertajuk Dadah di Malaysia Lagu Lama. Sememangnya situasi ini sungguh menyedihkan sekaligus mengundang kebimbangan masyarakat kini. solat dan zikir yang dilakukan secara berterusan. Irama Baharu dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Aninah Janang menarik minat saya untuk membuat coretan ini. Inabah bermaksud pengembalian atau pemulihan satu proses mengembalikan seseorang ke jalan Allah. 6. Berikut merupakan beberapa fakta penting yang dilaporkan dalam Laporan Khas tersebut : 1. Dalam kemelut politik negara masih bergolak ditambah pula dengan krisis ekonomi yang belum nampak cerahnya. peringkat pemulihan melalui solat dan zikir serta peringkat pembinaan yang merangkumi ketiga-tiga mandi wajib. Indonesia. Kira-kira 4% daripada penduduk Malaysia adalah penagih dadah iaitu melebihi 300.5 juta orang penagih dadah di seluruh dunia dan 9. Institusi di Indonesia yang melaksanakan strategi ini dikenali sebagai Inabah di bawah kelolaan Pondok Pesantren Suryalaya yang terletak di Jawa Barat.000 orang. Surah al-Syura ayat 10 dan surah yang lain dalam al-Quran. Strategi yang kita gunakan di Malaysia untuk memulih dan merawat penagih dadah adalah menggunakan perubatan moden. Istilah Inabah ini dugunakan dalam al-Quran melalui Surah Luqman ayat 31 dan ayat 42.

Inabah mempunyai jaringan alumni yang cukup luas merangkumi institusi penting di sektor awam hinggalah perusahaan di seluruh Indonesia. Tambahan lagi.Pendekatan Inabah ini diambil kerana Tindakan seseorang mengambil dadah berpunca daripada gangguan jiwa dan rohani yang tidak mantap. begitu menurut K. Kemungkinan dek kerana keengganan masyarakat menerima mereka merupakan salah satu punca mereka kembali menagih. Apa yang menakjubkan adalah tidak ada seorang pun penagih dadah yang mengikuti pemulihan di Inabah ini kembali menagih berbeza dengan di Malaysia yang mana sejumlah 90% daripada penagih yang mengikuti program pemulihan akan kembali menagih.H Zaenal Abidin Anwar. jadi jika mereka mahu diubati. bersihkan dahulu jiwa mereka itu dan isikan dengan rohani yang kukuh. institusi kemasyarakatan harus lebih bersedia menerima bekas penagih dengan cara membuka ruang dan peluang kepada mereka untuk memperbaiki diri dan seterusnya untuk sama-sama menggembleng tenaga menjana ekonomi negara. Inabah dikendalikan sepenuhnya oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) tanpa membebankan kerajaan Indonesia berbeza dengan di Malaysia yang mana kerajaan memperuntukkan sejumlah RM300 juta untuk menyenggara dan mengendali pusat pemulihan dadah diseluruh negara iaitu jumlah yang sama diperuntukkan dalam Belanjawan 2009 untuk menangani kemiskinan dalam kalangan nelayan. Pondok Pesantren Suryalaya. Dekan Fakulti Dakwah. Pada masa yang sama juga. Lebih menakjubkan lagi adalah mereka yang melangkah keluar dari Inabah diterima baik oleh masyarakat dengan cara memberikan pekerjaan kepada mereka. . Melihat kepada pencapaian inilah Inabah diberikan pengiktirafan Distinguish Service Awards oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu menerusi agensinya International Federation of Non-Government Organisations (IFNGO). Dengan mengambil kira perbezaan keberkesanan pendekatan pemulihan yang diguna pakai antara Malaysia dan Indonesia ini ada baiknya kita mengkaji semula pendekatan yang kita guna pakai di Malaysia.

sentiasa berasama mereka. Mereka tidak tahan menanggung seksa tertagih. ponteng sekolah dan bermacam lagi yang mereka lakukan yang boleh mendatangkan keburukan ke atas mereka. Oleh itu ibu bapa sebagai orang yang paling rapat dengan anak-anak perlu tahu bagaimana untuk menjawab persoalan dan keingintahuan mereka. Sekali mereka sudah terjerumus amat sukar untuk berhenti daripadanya. Inilah yang menyebabkan penaqgih sukar untuk berhenti dari menagih dadah. Ini adalah kerana dadah menyebabkan seseorang berasa tertagih. malah mereka tidak mendengar nasihat kedua ibu bapa. Penyalahgunaan dadah ini memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu itu sendiri tetapi juga kepada keluarga. Para belia merupakan aset penting di dalam sesebuah negara. keruntuhan moral dan akhlak dan sebagainya. Para belia merupakan pemangkin semangat ke arah masa depan pembangunan negara. Lazimnya mereka akan mudah terpengaruh dengan hasutan kawan yang membawa kepada kemusnahan. Apabila sudah ketagih.cONTOH KARANGAN 4 Bahaya Dadah Kepada masyarakat Penyalahgunaan dadah sememangnya suatu perkara yang membimbangkan kerana pada masa ini banyak remaja dan belia terjerumus dengan najis dadah. Belia hari ini berdepan dengan cabaran-cabaran yang memerlukan perlengkapan diri yang berkualiti. membunuh dan sebagainya. . masyarakat. Dengan adanya ajaran dan didikan yang sempurna secara informal ini akan mengelakkan mereka dari terjerumus dari penyalahgunaan dadah. Ia tidak memberi sebarang kebaikan malah mendatangkan kerugian dari segi kewangan. terangkan setiap perkara dengan tenang dan berdiplomasi. Didik anak-anak kita dengan didikan yang betul. Walau bagaimanapun keazaman yang kuat serta daya tahan yang tinggi dan semangat keinsafan dengan dorongan dan sokongan ahli keluarga dapat membantu mereka kembali ke pangkal jalan. Kawan banyak memberi pengaruh kepada perkembangan perilaku anak-anak yang sedang meningkat remaja. Pencegahan awal bagi membolehkan seseorang individu itu tidak terjerumus dengan dadah ialah peranan pihak ibu bapa melalui proses sosialisasi dalm mendidik dan mengasuh anak-anak mereka dengan berlandaskan ajaran agama Islam. lazimnya penagih dadah akan berasa terdesak untuk mendapatkannya semula dengan apa sahaja cara sekali pun. bangsa dan negara. Ia juga membuatkan seseorang terdorong untuk melakukan kegiatan yang dilarang oleh Allah seperti mencuri.

pihak berkuasa dapat bertindak dan memasukkan penagih dadah ke pusat pemulihan. Mnyedari hakikat masalah dadah yang begitu rumit dan kompleks. Selain itu akibat dari penyalahgunaan dadah atau pengedar dadah boleh dikena hukuman berat seperti hukum gantung sampai mati. Pihak kerajaan terutama Biro Kawalan Narkotik. sesuai dengan pemikiran mereka yang lebih matang dan bolehlah diberi pendidikan melalui mata pelajaran umpamanya dalam mata pelajaran sivik. kalau ada orang yang menagih dadah. lagi awal dirawat lagi besar harapan mereka untuk pulih dan kembali ke pangkal jalan. pihak polis dan pihak kastam akan mengawasi dan memerhati bagi memeriksa dengan teliti melalui kawasan darat dan laut. keluarga kita dan masyarakat sekeliling kita. Sayang diri kita. Dengan ini bukan saja mendorong mereka mengikuti malah secara tidak langsung akan mempelajari dan memahami tentang penyalahgunaan dadah. Ini adalah disebabkan rumah-rumah tersebut selalu menjadi sarang gejala dadah. pihak guru akan menjadi peranan penting dalam memberi ajaran dan tunjuk ajar kepada penuntut agar mereka tidak terjerumus dengan penyalahgunaan dadah supaya mereka memahami tentang bahaya dadah. kerjasama orang ramai dan pihak kerajaan adalah sangat-sangat diharapkan bagi mengatasi bahaya yang dihadapi semoga kita mendekatkan diri kepada Allah jua. Jika terdapat sesuatu perkara yang mencurigakan. Dengan adanya langkah ini.Di sekolah-sekolah. Adanya kerjasama pihak ketua kampung dan penduduk kampung akan membolehkan meraka membenteras gejala dadah di kawasan mereka. . Pihak penghulu dan ketua kampung mesti berhati-hati bagi keamanan sebuah kampung terutama mengawasi rumahrumah yang kosong. bersama-samalah berganding bahu untuk menyiasatnya dan melaporkan kepada pihak yang berkuasa.

Dianggarkan 50 hingga 60 orang remaja di Malaysia memulakan tabiat merokok setiap hari. merokok. 35% di Amerika Syarikat dan 30% di Sweden. Racun paling berbahaya dalam sebatang rokok ialah tar. Angka ini dijangka meningkat kepada 10 juta orang pada tahun 2030. Setiap hari. statistik di Malaysia membuktikan merokok menyumbang . heksamin (pencucuh barbeku). asid asetik (cuka). masyarakat perlu sedar akan bahaya merokok agar tidak menjerumuskan diri sendiri ke lembah maut. naftalena (ubat gegat dan kapur barus). Statistik daripada Sufean (2004) menunjukkan 49 peratus lelaki dewasa di Malaysia. Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia penyebab kanser. bertujuan mengingatkan masyarakat tentang wabak tembakau yang meracuni gaya hidup masyarakat sedunia serta membunuh empat juta penduduk dunia setiap tahun.000 hingga 15. Siapakah yang perlu dipersalahkan apabila generasi pewaris kepimpinan negara terlibat dengan gejala merokok? Tidak sedarkah para remaja bahawa merokok ibarat perjalanan bahaya menempah maut? Sesungguhnya.cONTOH KARANGAN 5 Dalam menongkah era dunia tanpa sempadan. Justeru. metanol (minyak roket). DDT (racun serangga). metana (gas paya).000 orang. arsenik (racun tikus). antara 14. Sekiranya perokok benar-benar menyayangi dirinya. tidak hairanlah.000 hingga 84. Hari Tanpa Tembakau merupakan inisiatif proaktif Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara global. kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. asid stearik (lilin). etanol (alkohol). Tegasnya. perokok remaja meningkat antara 68. Sebatang rokok yang dinyalakan oleh perokok mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yang boleh membawa maut. tar. karbon monoksida dan nikotin. Bahan kimia dalam asap rokok termasuklah ammonia (pencuci lantai dan tandas). dan jumlah ini melebihi peratusan perokok di negara maju. nikotin (dadah yang menagihkan).000 remaja mula menjadi penagih tembakau di negara maju. iaitu 38% di Britain. karbon monoksida (asap kenderaan bermotor). gejala merokok yang kian kronik perlu diberi perhatian serius oleh segenap lapisan masyarakat agar rakyat Malaysia kekal sihat dan berupaya menyumbangkan tenaga ke arah kecemerlangan negara. hidrogen sianida (gas beracun yang digunakan di "kamar gas maut" bagi pesalah yang menjalani hukuman mati). Laporan Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2000 dalam Modul Berhenti Merokok (2001) membuktikan 20 peratus perokok di Malaysia terdiri daripada golongan remaja dan statistik ini meningkat setiap tahun. mengapakah dia sanggup membinasakan dirinya sendiri dengan merokok? Hargailah kesihatan dan nyawa. butana (cecair pemetik api). Masyarakat masih disogokkan dengan gejala merokok yang membimbangkan. aseton (peluntur warna kuku). pelbagai masalah timbul selaras dengan kemajuan Malaysia di persada global. Kajian perubatan mengesahkan "benzopyrene" iaitu sejenis "polycyclic aromatic hydrocarbon" merupakan agen yang memulakan proses kejadian kanser. Di negara-negara membangun dan di negara mundur. toluena (pelarut industri) dan vinil klorida (bahan untuk membuat PVC).

Di Malaysia." Karbon monoksida di dalam rokok pula. Dalam proses ini pula. Bahan nikotin bukan sahaja mendatangkan ketagihan.000 kes kematian setahun. atau asap rokok basi (istilah saintifiknya. berlaku satu lagi keracunan hasil penguraian kimia asap rokok yang turut merosakkan buah pinggang. sakit jantung dan penyakit sekatan pulmonari kronik. merokok secara pasif) turut menjejaskan kesihatan orang di sekelilingnya. iaitu kanser paru-paru. pedih ulu hati. akan menyebabkan simptom kebas pada kaki. merupakan gas beracun yang dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. sesal kemudian tidak berguna. kekejangan otot kaki dan serangan penyakit jantung. saluran pernafasan.kepada lebih 10.000 perokok dimasukkan ke hospital kerajaan di seluruh negara akibat kanser. kebas pada jari. kolon dan perut. saluran penghadaman. Razak. serta menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus. Selain mendatangkan implikasi kronik terhadap diri perokok. Apabila racun rokok memasuki tubuh manusia. sudah terang lagikan bersuluh. serviks. mulut. racun berkenaan menyebabkan kerosakan pada setiap organ di sepanjang laluannya. Asap ini lebih berbahaya kerana asap berkenaan terapung di udara beberapa ketika. 30 peratus daripadanya disebabkan oleh 10 jenis kanser. negara kerugian kira-kira RM20 bilion setahun bagi menanggung kos rawatan penyakit akibat gejala merokok. mantan naib canselor Universiti Sains Malaysia dalam rencananya. sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing. saluran darah. Setiap tahun. perut dan pankreas. "Sesal dahulu pendapatan. Racun rokok turut merosakkan pundi udara dalam paru-paru dan menyebabkan penyakit emfisima. Kesan ini. Profesor Dato' Dzulkifli Abd. esofagus. Asap rokok yang dihidu akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus. jantung. paru-paru. sakit jantung merupakan penyebab utama kematian perokok. dalam jangka masa panjang. migrain. Racun rokok akhirnya disaring dalam buah pinggang dan dihapuskan dari badan menerusi air kencing. tekak. pundi kencing. Nikotin turut merosakkan dinding arteri dan akan memudaratkan organ-organ yang berkaitan. mulut. pankreas. asap rokok basi mengandungi lebih banyak bahan beracun seperti nikotin. organ pembiakan. malah menyebabkan saluran darah arteri menjadi sempit. lebih 100. "Asap Rokok Basi: Dedahkan Faktanya" menjelaskan. asap rokok yang dihembus oleh perokok. Tegasnya. perbuatan merokok membawa beratus-ratus masalah kesihatan yang tiada noktah penghujung. berbanding asap rokok yang disedut oleh perokok. sehingga menyebabkan bronkitis di bahagian paru-paru. Hampir satu per empat mangsa pesakit jantung berpunca dari tabiat merokok. akan memasuki sistem saluran darah dan dibawa ke seluruh badan. sakit kepala. 50 peratus kematian pula berpunca daripada sakit jantung dan strok. Gas tersebut menjejaskan bekalan oksigen ke tisu-tisu sehingga tisu-tisu terencat dan akhirnya mengakibatkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%. manakala strok merupakan pembunuh keempat. Racun dalam asap rokok yang larut air. tekak. formaldehid dan benzene. Lebih menyedihkan. . buah pinggang. Racun dalam air kencing juga menyebabkan kerosakan pundi kencing. bermula dari hidung.

di situ ada jalan. masyarakat sekeliling dan juga negara. "Rokok Tiada. "di mana ada kemahuan. Kehidupan Bahagia. Kementerian Kesihatan." Aktiviti bersempena Kempen Antimerokok wajar diteruskan dengan berkesan agar maklumat tentang bahaya merokok berupaya menginsafkan masyarakat. Masyarakat Gemilang. Ibu bapa wajar menjadi teladan terbaik bagi anak-anak dan menasihati anak-anak agar menghindari tabiat merokok. pihak sekolah dan pihak media massa juga perlu memainkan peranan signifikan untuk memastikan bilangan perokok dapat dikurangkan. Negara Terbilang. bak kata peribahasa. bebas daripada kepulan asap rokok yang menjerumuskan kita ke lembah maut. "Kesihatan Cemerlang.Tuntasnya. semua pihak perlu bekerjasama "bagai aur dengan tebing" memperkasakan usaha untuk menyedarkan masyarakat bahawa perbuatan merokok akan mendatangkan implikasi negatif kepada diri sendiri." ." Bersama-samalah kita berpadu tenaga mewujudkan suasana Satu Malaysia yang lebih sihat dan ceria.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful