CONTOH KARANGAN

Ramai yang berbicara tentang dadah,tetapi pernahkah terlintas di benak anda apakah definisi dadah?Dadah merupakan suatu bahan kimia asli atau tiruan yang boleh memudaratkan diri seseorang dari segi jasmani,emosi,rohani dan mental.Dadah juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis,tamsilnya halusinogen,stimulan dan heroin.Menurut Profesor Ahmad,dadah memberi implikasi sehingga boleh meranapkan keutuhan sesebuah negara.Bukti sejarah juga menunjukkan kekalahan China di tangan Inggeris dalam Peperangan Candu adalah disebabkan rakyatnya yang menghisap candu.

Lantas,siapakah yang harus kita persalahkan dalam konteks penyalahgunaan dadah dalam kalangan remaja pada zaman mutakhir ini.Mayapada,isu ini menjadi bahan paparan utama yang menghiasi dada akhbar.Sekarang bukanlah masanya untuk kita menuding jari dan menyalahkan sesiapapun.Yang lebih afdalnya ialah mencari faktor perdana yang menyebabkan remaja 'terjun' ke lembah dadah hingga ke akar umbinya.

Antara faktor perdana yang menyumbang fenomena ini berlaku ialah institusi kekeluargaan yang goyah dan rapuh.Sebenarnya keluarga merupakan satu unit penting dalam masyarakat yang memainkan peranan dalam bertindak dan menjaga kebajikan anggotanya.Kendatipun,masyarakat kini lebih bersikap materialistik dan individualistik bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing.Akibat terlalu taksub akan kebendaan,maka silaturahim antara keluarga menjadi semakin longgar dan renggang.Bagi ibu bapa yang berkerjaya pula,mereka lebih mementingkan dan mencintai harta kekayaan berbanding darah daging mereka sendiri.Memang tidak dapat dinafikan bahawa wang kini menjadi rebutan utama manusia,namun tanggungjawab terhadap anak-anak tidak seyogianya diabaikan begitu sahaja.Ingatlah,anak-anak merupakan anugerah Allah.Mereka ibarat kain putih,dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Selain itu,kurangnya didikan agama serta kurangnya penerapan moral dalam diri remaja boleh dikaitkan dengan realiti keadaan kini.Asas keagamaan amatlah penting kerana ianya merupakan pedoman dan benteng kukuh dalam mengharungi dunia yang penuh dengan pancaroba.Namun,penerapan ini perlulah dipupuk sejak remaja di bangku sekolah lagi.Bak kata pepatah'melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Seandainya hal ini tidak diambil inisiatif,maka remaja akan hidup terumbang-ambing disebabkan tiada pegangan hidup.Terpulanglah kepada nasib mereka sama ada menjadi insan yang bertauliah dan berbakti kepada negara atau karam di tengah lautan api yang meranapkan negara. Pengaruh rakan sebaya juga menyumbang kepada berlakunya fenomena ini.Sesungguhnya,rakan merupakan orang yang paling dekat dan paling mudah untuk

bilangan penagih dadah meningkat 25 peratus dari tahun ke tahun.mempengaruhi.Jadi.Oleh sebab remaja ingin diterima dalam sesebuah kumpulan.remaja secara tidak langsung akan mengikuti ajakan rakan-rakan yang berjinak-jinak dengan najis dadah.tanya selera.Menurut kata Pengarah Agensi Dadah Kebangsaan.Rakan penting sebagai peneman.remaja terdorong ke arah pengambilan dadah tanpa memikirkan implikasi buruk yang akan menimpa diri mereka.untuk memuaskan kehendak mereka.Rentetan itu.Ingatlah 'kerana nila setitik. Perasaan ingin mencuba juga merupakan punca remaja terbabit dalam kancah dadah.Sememangnya naluri manusia ini condong ke arah mencari sesuatu yang baru.Sebagai pemuda-pemudi harapan bangsa dan negara.Apabila desakan dan cabaran daripada sahabat handai membelenggu diri.remaja dinasihatkan supaya bijak memilih rakan.Menurut statistik.Kemahiran ini penting untuk remaja kini agar mereka tidah mudah terpengaruh dengan sesuatu perkara menerusi rakan sebaya.biarlah hidup kita bahagia tanpa sebarang gangguan dan janganlah membiarkan najis dadah mengendali diri kita.senario ini berlaku disebabkan remaja tidak mempunyai kemahiran 'interpersonal'.Apakah anda mahu aspirasi negara untuk mewujudkan masyarakat demokratik dan ucapan satu Malaysia serta Wawasan 2020 yang sering dilaung-laungkan ranap begitu sahaja?Tepuklah dada. Oleh itu.remaja terus mengambil keputusan untuk mengambil dadah tanpa sebarang keraguan.Namun rakan juga boleh menjadi musuh kita bak 'kawan makan kawan'.sebagai khalifah Allah yang dikurniakan akal fikiran yang cerdas lagi waras.Dadah tidak hanya membunuh tetapi juga pemusnah segalasegalanya. .rosak susu sebelanga'.sesuatu yang luar biasa serta sesuatu di luar keghaliban mereka.semua pihak hendaklah berganding bahu dan mengatur stategi untuk memerangi najis dadah ini yang juga dianggap musuh utama negara.Remaja sebeginilah yang menambahkan kadar penagih dalam negara.pembabitan remaja dalam pengambilan dadah bermula daripada merokok.Selain itu.

perhatian yang sama rata dan adil perlu menjadi keutamaan untuk menghindari pengaruh buruk dadah. Malah. perasaan sangat takut akan tuhan akan mencegah naluri anak-anak daripada mendekati najis dadah. Intihanya. Oleh itu.Hal ini kerana. ibu bapalah yang sering diletakkan beban kesalahan apabila anak-anak terjerumus ke dalam gaung jijik penagihan dadah. Situasi ini juga berlaku kerana anak-anak dapat membezakan perlakuan yang murni dengan yang tidak bermoral. Menurut Dr Haji Zahazan Mohamed seorang pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bukunya Anakku Hebat Anakku Soleh . Dalam memberi perhatian kepada anak-anak. seramai 1207 orang menagih dadah setiap bulan . sudah pastilah mereka dapat mengawal diri daripada perkara negatif iaitui penagihan dadah. peranan ibu bapa bermula sejak anak-anak masih di peringkat kanak-kanak lagi. nenek. Hubungan erat dengan keluarga kembangan seperti datuk. sikap pilih kasih antara anak-anak perlu dihindari. anakanak yang berasa tidak mendapat layanan istimewa akan bertindak melakukan apa-apa sahaja untuk menarik perhatian ibu bapa seperti melibatkan diri dalam dunia penagihan dadah. proses pemantauan dan pendidikan sebenarnya bermula dari rumah. Proses pentarbiahan tentang perkara-perkara positif terutamanya nilai-nilai agama perlu dimulakan di dalam rumah. Yang tersirat di sebalik pandangan ini ialah tanggungjawab untuk memantau anak-anak amat besar dalam menangani isu penagihan dadah ini berbanding golongan masyarakat yang lain.CONTOH KARANGAN 2 Saban hari cuping telinga kita dihidangkan oleh media massa tentang penagihan dadah dalam kalangan remaja. maka tugas membimbing dan mendidik serta menyerapkan nilai-nilai murni merupakan tugasan besar ibu bapa malah tidak boleh dipikul oleh orang lain hatta oleh saudara mara di sekeliling. Perilaku ini mampu melahirkan rasa tidak puas hati dalam kalangan anak-anak. sakit hati . Implikasinya . Selain itu. Hal ini amat serius dan memerlukan pengawasan yang rapi oleh semua golongan masyarakat terutamanya ibu bapa. Zaman kanak-kanak ialah suatu zaman kanak-kanak itu mendapat pendidikan di rumah daripada ibu bapanya " Berdasarkan pandangan ini . hubungan kekeluargaan yang erat juga mampu membendung serangan penagihan dadah dari menerobos masuk ke dalam keluarga. benci dan cemburu sesama anak-anak. Dengan kata lain. Sebenarnya . Perbezaan layanan akan mewujudkan tekanan perasaan. Apabila anak-anak telah dapat menerima ajaran agama dengan baik dan mengalikasinya dalam setiap aktiviti harian .pemantauan yang serius oleh ibu bapa terhadap pengamalan ugama anak-anak akan membentuk suatu benteng yang kukuh bagi menepis pengaruh penagihan dadah kepada anak-anak. Berdasarkan maklumat daripada laman web Buletin Agensi Anti Dadah Kebangsaan 2007. Segala kehendak baik oleh ugama seperti bercakap benar perlu diamalkan dalam kalangan ahli keluarga. .

sebahagian besar waktu siang anak-anak dihabiskan di . Hal ini dapat membantu ibu bapa memantau fiil anak-anak lalu menghalang anak-anak daripada terjerumus ke dalam kancah dadah yang kotor itu. kerjasama yang erat juga amat penting dijalinkan dengan pihak sekolah tempat anak-anak belajar. Adalah sangat baik jika ibu bapa menjalinkan hubungan persahabatan dengan ibu bapa kepada rakan-rakan anak-anak. dapat meyelamatkan anak-anak daripada fenomena negatif ini menular dalam kehidupan keluarga. Dalam mendidik anak-anak pada awal zaman remaja. Dengan cara ini. Selain menjalinkan ikatan persahabatan antara ibu bapa. Oleh itu . pakar motivasi terkenal.ibu saudara. anak-anak akan berasa dihargai dan disayangi seterusnya berasa yakin dan selamat jika bersama-sama keluarga . ibu bapa mesti menguatkan ikatan ukhwah dengan saudara-mara yang lain supaya mereka boleh menjadi matamata yang bersedia memerhati tindak. Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan motivasi stesen televesen TV3 pernah menyarankan agar seorang bapa bertukar menjadi kanak-kanak lelaki untuk memainkan watak raksasa melawan anak lelakinya yang menjadi watak ultraman . Hal ini kerana . ibu bapa perlu memberi perhatian terhadap rakan-rakan yang menjadi sahabat anak-anak. agar anak-anak tidak berasa terpinggir dan menghabiskan masa bersamasama rakan sebaya yang boleh menarik mereka ke lembah penagihan dadah. ibu bapa perlu sentiasa berhubung dan menziarahi kaum keluarga kembangan agar anak-anak berasa diri mereka sentiasa disayangi diberi perhatian oleh semua kaum keluarga. Oleh itu. Dr. kesefahaman antara ibu bapa dan anak-anak amat perlu. jika anak-anak sudah mula menapak kaki ke dalam alam persekolahan. anak-anak akan lebih gemar bersama-sama keluarga berbanding rakan-rakan di luar rumah. latar belakang rakan-rakan anak-anak perlu diselidik dengan teliti. Natijahnya .kebanyakan penagih mendakwa mereka menjadi penagih kerana terpengaruh dengan ajakan rakanrakan.tanduk anak-anak seterusnya dapat mengawal anak-anak dari terlibat dengan najis dadah. Hal ini kerana. dalam usaha mengawal perilaku anak-anak dari terjebak dengan penagihan dadah. Malah. di peringkat remaja. Jalinan hubungan yang baik ini akan melahirkan rasa tanggungjawab yang ikhlas untuk saling memantau gerakgeri anak-anak masing-masing.Bagi Dr. ibu bapa tidak boleh menyekat sepenuhnya pergaulan anak-anak di luar rumah. Oleh hal yang demikian. Dalam erti kata lain ibu bapa perlu memahami naluri anak-anak tentang kegemaran dan kecenderungan mereka dalam sesuatu bidang. Jika ada anak-anak remaja. Sehubungan dengan itu. Maklumat tentang anak-anak daripada pihak sekolah perlu diberi perhatian positif. Seterusnya. Intihanya. perlakuan ini amat penting bagi perkembangan mental dan emosi anak-anak kerana dapat mewujudkan hubungan yang erat dalam keluarga. Keadaan ini dapat membantu ibu bapa memantau kelakuan anak-anak kerana kebiasaannya anak-anak akan lebih mudah meluahkan isi hati kepada orang lain berbanding ibu bapa sendiri. pengaruh rakan sebaya lebih besar berbanding ibu bapa. anak-anak akan berhati-hati dalam setiap tindak tanduk yang ingin dilakukan. bapa saudara dan sepupu-sepupu akan melahirkan ikatan yang intim. Keprihatinan ibu bapa tentang hal ehwal disiplin dan pencapaian akademik anak-anak di sekolah dapat menyekat anak-anak dari terus leka dan tidak menumpukan perhatian pada pelajaran. Lebih-lebih lagi. Akibatnya. Akan tetapi. Sebagai contoh. ibu bapa perlu menjadi rakan kepada anak-anak. Fadzilah Kamsah .ibu bapa boleh melibatkan diri bersama-sama dalam aktiviti yang digemari oleh anak-anak seperti mendaki gunung.

umpama peribahasa Melayu. Masyarakat tidak boleh bersikap seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing dan hanya menuding jari kepada ibu bapa yang terbabit. pencegahan penagihan dadah dalam kalangan anak-anak memang terletak di bahu ibu bapa Namun begitu. . mereka hanya bertemu keluarga pada setiap hujung minggu sahaja. Kesimpulannya. ibu bapa perlu memberi kepercayaan kepada pihak sekolah untuk bersama-sama mengawal disiplin dan tingkah laku anak-anak mereka. Apatah lagi. wabak dan najis dadah boleh menyusup masuk ke dalam setiap keluarga jika tidak diawasi bersama-sama.kawasan sekolah . jalinan kerjasama antara ibu bapa dan sekolah juga mampu mengelak unsur buruk ini menyusup masuk ke dalam kehidupan anak-anak dan memporak.perandakan kebahagian keluarga. punca awal penagihan dadah datangnya daripada kegemaran merokok. Oleh itu. Melalui tindakan ini. anak-anak akan berasa sentiasa diawasi dan tiada peluang untuk melakukan hal-hal yang kurang baik seperti merokok di kawasan sekolah. jika anak-anak tinggal di asrama . cubit paha kanan. ibu bapa tidak dapat bergerak sendirian bagi menanganinya. paha kiri terasa. Hal ini kerana. semua ibu bapa yang merupakan salah satu entiti dalam masyarakat perlu saling membahu untuk membanteras isu negatif ini daripada terus memburu anak-anak mereka lalu membarah dalam komuniti. Maka . Sikap prihatin perlu ada.iaitu lebih kurang lima jam sehari. Secara tuntasnya. Hal ini kerana. Permuafakatan dengan masyarakat amat penting.

000 orang. 2. Dalam kemelut politik negara masih bergolak ditambah pula dengan krisis ekonomi yang belum nampak cerahnya. Berikut merupakan beberapa fakta penting yang dilaporkan dalam Laporan Khas tersebut : 1. 6. Mungkin kerana strategi peperangan yang kita gunakan belum cukup baik untuk membunuh musuh ini. strategi yang digunakan adalah pendekatan kerohanian semata-mata merangkumi peringkat pembersihan/penyucian melalui mandi wajib. Institusi di Indonesia yang melaksanakan strategi ini dikenali sebagai Inabah di bawah kelolaan Pondok Pesantren Suryalaya yang terletak di Jawa Barat. 90% daripada penagih yang menjalani program pemulihan kembali menagih. Jumlah penagih dadah di 28 Pusat Serenti seluruh negara meningkat daripada sejumlah 4163 orang pada tahun 2002 kepada 7392 orang pada tahun 2003. solat dan zikir yang dilakukan secara berterusan. Irama Baharu dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Aninah Janang menarik minat saya untuk membuat coretan ini. Indonesia. Sememangnya situasi ini sungguh menyedihkan sekaligus mengundang kebimbangan masyarakat kini. 4.Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan (NADI). Laporan Khas bertajuk Dadah di Malaysia Lagu Lama. peringkat pemulihan melalui solat dan zikir serta peringkat pembinaan yang merangkumi ketiga-tiga mandi wajib. Laporan Khas bertajuk Keajaiban Inabah dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Mohd. Kira-kira 4% daripada penduduk Malaysia adalah penagih dadah iaitu melebihi 300.2 juta daripada mereka adalah penagih heroin Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Sejumlah 13. Ariff menyingkap keberkesanan strategi ini. keagamaan dan sesi kaunseling manakala di negara jiran kita Indonesia. 5. Surah al-Syura ayat 10 dan surah yang lain dalam al-Quran.5 juta orang penagih dadah di seluruh dunia dan 9.cONTOH KARANGAN 3 Seingat saya isu penyalahgunaan dadah merupakan antara isu yang sering dijadikan tajuk perbincangan sama ada ketika membuat karangan bahasa Melayu mahu pun dalam pertandingan pidato atau syarahan pada zaman persekolahan saya dahulu. . kita masih lagi menangani musuh yang sudah lama kita perangi tetapi masih tidak mengaku kalah. Istilah Inabah ini dugunakan dalam al-Quran melalui Surah Luqman ayat 31 dan ayat 42. Strategi yang kita gunakan di Malaysia untuk memulih dan merawat penagih dadah adalah menggunakan perubatan moden. Inabah bermaksud pengembalian atau pemulihan satu proses mengembalikan seseorang ke jalan Allah. Shukri Mohd. Seramai 5313 daripada 9989 penagih dadah di Malaysia pada Januari hingga September 2008 adalah penagih berulang . Daripada jumlah tersebut 17 orang adalah penagih dadah baharu dan 20 orang penagih dadah berulang dikesan setiap hari. 3.

Melihat kepada pencapaian inilah Inabah diberikan pengiktirafan Distinguish Service Awards oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu menerusi agensinya International Federation of Non-Government Organisations (IFNGO). Pondok Pesantren Suryalaya. Apa yang menakjubkan adalah tidak ada seorang pun penagih dadah yang mengikuti pemulihan di Inabah ini kembali menagih berbeza dengan di Malaysia yang mana sejumlah 90% daripada penagih yang mengikuti program pemulihan akan kembali menagih. Tambahan lagi. Kemungkinan dek kerana keengganan masyarakat menerima mereka merupakan salah satu punca mereka kembali menagih.H Zaenal Abidin Anwar. bersihkan dahulu jiwa mereka itu dan isikan dengan rohani yang kukuh. Dengan mengambil kira perbezaan keberkesanan pendekatan pemulihan yang diguna pakai antara Malaysia dan Indonesia ini ada baiknya kita mengkaji semula pendekatan yang kita guna pakai di Malaysia. Lebih menakjubkan lagi adalah mereka yang melangkah keluar dari Inabah diterima baik oleh masyarakat dengan cara memberikan pekerjaan kepada mereka. Dekan Fakulti Dakwah. . begitu menurut K.Pendekatan Inabah ini diambil kerana Tindakan seseorang mengambil dadah berpunca daripada gangguan jiwa dan rohani yang tidak mantap. Inabah dikendalikan sepenuhnya oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) tanpa membebankan kerajaan Indonesia berbeza dengan di Malaysia yang mana kerajaan memperuntukkan sejumlah RM300 juta untuk menyenggara dan mengendali pusat pemulihan dadah diseluruh negara iaitu jumlah yang sama diperuntukkan dalam Belanjawan 2009 untuk menangani kemiskinan dalam kalangan nelayan. Pada masa yang sama juga. jadi jika mereka mahu diubati. Inabah mempunyai jaringan alumni yang cukup luas merangkumi institusi penting di sektor awam hinggalah perusahaan di seluruh Indonesia. institusi kemasyarakatan harus lebih bersedia menerima bekas penagih dengan cara membuka ruang dan peluang kepada mereka untuk memperbaiki diri dan seterusnya untuk sama-sama menggembleng tenaga menjana ekonomi negara.

Ia juga membuatkan seseorang terdorong untuk melakukan kegiatan yang dilarang oleh Allah seperti mencuri.cONTOH KARANGAN 4 Bahaya Dadah Kepada masyarakat Penyalahgunaan dadah sememangnya suatu perkara yang membimbangkan kerana pada masa ini banyak remaja dan belia terjerumus dengan najis dadah. membunuh dan sebagainya. Pencegahan awal bagi membolehkan seseorang individu itu tidak terjerumus dengan dadah ialah peranan pihak ibu bapa melalui proses sosialisasi dalm mendidik dan mengasuh anak-anak mereka dengan berlandaskan ajaran agama Islam. lazimnya penagih dadah akan berasa terdesak untuk mendapatkannya semula dengan apa sahaja cara sekali pun. Walau bagaimanapun keazaman yang kuat serta daya tahan yang tinggi dan semangat keinsafan dengan dorongan dan sokongan ahli keluarga dapat membantu mereka kembali ke pangkal jalan. Oleh itu ibu bapa sebagai orang yang paling rapat dengan anak-anak perlu tahu bagaimana untuk menjawab persoalan dan keingintahuan mereka. Penyalahgunaan dadah ini memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu itu sendiri tetapi juga kepada keluarga. Dengan adanya ajaran dan didikan yang sempurna secara informal ini akan mengelakkan mereka dari terjerumus dari penyalahgunaan dadah. sentiasa berasama mereka. Mereka tidak tahan menanggung seksa tertagih. Didik anak-anak kita dengan didikan yang betul. masyarakat. Belia hari ini berdepan dengan cabaran-cabaran yang memerlukan perlengkapan diri yang berkualiti. Ia tidak memberi sebarang kebaikan malah mendatangkan kerugian dari segi kewangan. Apabila sudah ketagih. Lazimnya mereka akan mudah terpengaruh dengan hasutan kawan yang membawa kepada kemusnahan. . ponteng sekolah dan bermacam lagi yang mereka lakukan yang boleh mendatangkan keburukan ke atas mereka. Para belia merupakan aset penting di dalam sesebuah negara. Kawan banyak memberi pengaruh kepada perkembangan perilaku anak-anak yang sedang meningkat remaja. Inilah yang menyebabkan penaqgih sukar untuk berhenti dari menagih dadah. Sekali mereka sudah terjerumus amat sukar untuk berhenti daripadanya. bangsa dan negara. keruntuhan moral dan akhlak dan sebagainya. terangkan setiap perkara dengan tenang dan berdiplomasi. Ini adalah kerana dadah menyebabkan seseorang berasa tertagih. Para belia merupakan pemangkin semangat ke arah masa depan pembangunan negara. malah mereka tidak mendengar nasihat kedua ibu bapa.

bersama-samalah berganding bahu untuk menyiasatnya dan melaporkan kepada pihak yang berkuasa. Pihak kerajaan terutama Biro Kawalan Narkotik. pihak berkuasa dapat bertindak dan memasukkan penagih dadah ke pusat pemulihan. pihak guru akan menjadi peranan penting dalam memberi ajaran dan tunjuk ajar kepada penuntut agar mereka tidak terjerumus dengan penyalahgunaan dadah supaya mereka memahami tentang bahaya dadah. kalau ada orang yang menagih dadah. .Di sekolah-sekolah. Mnyedari hakikat masalah dadah yang begitu rumit dan kompleks. Jika terdapat sesuatu perkara yang mencurigakan. keluarga kita dan masyarakat sekeliling kita. kerjasama orang ramai dan pihak kerajaan adalah sangat-sangat diharapkan bagi mengatasi bahaya yang dihadapi semoga kita mendekatkan diri kepada Allah jua. Adanya kerjasama pihak ketua kampung dan penduduk kampung akan membolehkan meraka membenteras gejala dadah di kawasan mereka. Dengan adanya langkah ini. Sayang diri kita. Ini adalah disebabkan rumah-rumah tersebut selalu menjadi sarang gejala dadah. Pihak penghulu dan ketua kampung mesti berhati-hati bagi keamanan sebuah kampung terutama mengawasi rumahrumah yang kosong. Selain itu akibat dari penyalahgunaan dadah atau pengedar dadah boleh dikena hukuman berat seperti hukum gantung sampai mati. lagi awal dirawat lagi besar harapan mereka untuk pulih dan kembali ke pangkal jalan. sesuai dengan pemikiran mereka yang lebih matang dan bolehlah diberi pendidikan melalui mata pelajaran umpamanya dalam mata pelajaran sivik. Dengan ini bukan saja mendorong mereka mengikuti malah secara tidak langsung akan mempelajari dan memahami tentang penyalahgunaan dadah. pihak polis dan pihak kastam akan mengawasi dan memerhati bagi memeriksa dengan teliti melalui kawasan darat dan laut.

Tegasnya. Dianggarkan 50 hingga 60 orang remaja di Malaysia memulakan tabiat merokok setiap hari. Racun paling berbahaya dalam sebatang rokok ialah tar. asid asetik (cuka). merokok. iaitu 38% di Britain. antara 14. Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia penyebab kanser. Setiap hari. Sekiranya perokok benar-benar menyayangi dirinya.000 hingga 15. karbon monoksida dan nikotin. aseton (peluntur warna kuku). tidak hairanlah. kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. Statistik daripada Sufean (2004) menunjukkan 49 peratus lelaki dewasa di Malaysia. karbon monoksida (asap kenderaan bermotor). Di negara-negara membangun dan di negara mundur. Hari Tanpa Tembakau merupakan inisiatif proaktif Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara global. Sebatang rokok yang dinyalakan oleh perokok mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yang boleh membawa maut. gejala merokok yang kian kronik perlu diberi perhatian serius oleh segenap lapisan masyarakat agar rakyat Malaysia kekal sihat dan berupaya menyumbangkan tenaga ke arah kecemerlangan negara. nikotin (dadah yang menagihkan). statistik di Malaysia membuktikan merokok menyumbang . pelbagai masalah timbul selaras dengan kemajuan Malaysia di persada global. metana (gas paya). asid stearik (lilin). perokok remaja meningkat antara 68. Laporan Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2000 dalam Modul Berhenti Merokok (2001) membuktikan 20 peratus perokok di Malaysia terdiri daripada golongan remaja dan statistik ini meningkat setiap tahun. bertujuan mengingatkan masyarakat tentang wabak tembakau yang meracuni gaya hidup masyarakat sedunia serta membunuh empat juta penduduk dunia setiap tahun. hidrogen sianida (gas beracun yang digunakan di "kamar gas maut" bagi pesalah yang menjalani hukuman mati). metanol (minyak roket). masyarakat perlu sedar akan bahaya merokok agar tidak menjerumuskan diri sendiri ke lembah maut. tar. heksamin (pencucuh barbeku). 35% di Amerika Syarikat dan 30% di Sweden. Bahan kimia dalam asap rokok termasuklah ammonia (pencuci lantai dan tandas). etanol (alkohol).000 orang. DDT (racun serangga). mengapakah dia sanggup membinasakan dirinya sendiri dengan merokok? Hargailah kesihatan dan nyawa. Masyarakat masih disogokkan dengan gejala merokok yang membimbangkan. arsenik (racun tikus). dan jumlah ini melebihi peratusan perokok di negara maju. butana (cecair pemetik api). Justeru. naftalena (ubat gegat dan kapur barus). Angka ini dijangka meningkat kepada 10 juta orang pada tahun 2030. toluena (pelarut industri) dan vinil klorida (bahan untuk membuat PVC).cONTOH KARANGAN 5 Dalam menongkah era dunia tanpa sempadan.000 remaja mula menjadi penagih tembakau di negara maju. Kajian perubatan mengesahkan "benzopyrene" iaitu sejenis "polycyclic aromatic hydrocarbon" merupakan agen yang memulakan proses kejadian kanser.000 hingga 84. Siapakah yang perlu dipersalahkan apabila generasi pewaris kepimpinan negara terlibat dengan gejala merokok? Tidak sedarkah para remaja bahawa merokok ibarat perjalanan bahaya menempah maut? Sesungguhnya.

perbuatan merokok membawa beratus-ratus masalah kesihatan yang tiada noktah penghujung. negara kerugian kira-kira RM20 bilion setahun bagi menanggung kos rawatan penyakit akibat gejala merokok. mulut. sakit kepala. Racun rokok turut merosakkan pundi udara dalam paru-paru dan menyebabkan penyakit emfisima. dalam jangka masa panjang. Asap rokok yang dihidu akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan. asap rokok yang dihembus oleh perokok. Razak. malah menyebabkan saluran darah arteri menjadi sempit. akan memasuki sistem saluran darah dan dibawa ke seluruh badan. pedih ulu hati. Tegasnya. serviks. tekak. lebih 100. akan menyebabkan simptom kebas pada kaki. Profesor Dato' Dzulkifli Abd. saluran darah. Selain mendatangkan implikasi kronik terhadap diri perokok. berlaku satu lagi keracunan hasil penguraian kimia asap rokok yang turut merosakkan buah pinggang. Lebih menyedihkan. kekejangan otot kaki dan serangan penyakit jantung. asap rokok basi mengandungi lebih banyak bahan beracun seperti nikotin. manakala strok merupakan pembunuh keempat. Dalam proses ini pula. Di Malaysia. atau asap rokok basi (istilah saintifiknya. sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing. Kesan ini. Hampir satu per empat mangsa pesakit jantung berpunca dari tabiat merokok.000 perokok dimasukkan ke hospital kerajaan di seluruh negara akibat kanser. pankreas. buah pinggang. sesal kemudian tidak berguna. bermula dari hidung. sakit jantung merupakan penyebab utama kematian perokok. Asap ini lebih berbahaya kerana asap berkenaan terapung di udara beberapa ketika. . berbanding asap rokok yang disedut oleh perokok. Racun dalam asap rokok yang larut air. organ pembiakan. perut dan pankreas. iaitu kanser paru-paru. racun berkenaan menyebabkan kerosakan pada setiap organ di sepanjang laluannya. merokok secara pasif) turut menjejaskan kesihatan orang di sekelilingnya. sehingga menyebabkan bronkitis di bahagian paru-paru. Nikotin turut merosakkan dinding arteri dan akan memudaratkan organ-organ yang berkaitan. Setiap tahun. Apabila racun rokok memasuki tubuh manusia. serta menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus. sudah terang lagikan bersuluh." Karbon monoksida di dalam rokok pula. "Asap Rokok Basi: Dedahkan Faktanya" menjelaskan. mantan naib canselor Universiti Sains Malaysia dalam rencananya. tekak. merupakan gas beracun yang dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. saluran pernafasan. Gas tersebut menjejaskan bekalan oksigen ke tisu-tisu sehingga tisu-tisu terencat dan akhirnya mengakibatkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%. migrain. Racun dalam air kencing juga menyebabkan kerosakan pundi kencing. mulut. kolon dan perut. Racun rokok akhirnya disaring dalam buah pinggang dan dihapuskan dari badan menerusi air kencing. 30 peratus daripadanya disebabkan oleh 10 jenis kanser. pundi kencing. jantung. "Sesal dahulu pendapatan. esofagus. formaldehid dan benzene. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus. sakit jantung dan penyakit sekatan pulmonari kronik.kepada lebih 10. Bahan nikotin bukan sahaja mendatangkan ketagihan. 50 peratus kematian pula berpunca daripada sakit jantung dan strok.000 kes kematian setahun. saluran penghadaman. kebas pada jari. paru-paru.

"di mana ada kemahuan." Bersama-samalah kita berpadu tenaga mewujudkan suasana Satu Malaysia yang lebih sihat dan ceria. Kementerian Kesihatan. Ibu bapa wajar menjadi teladan terbaik bagi anak-anak dan menasihati anak-anak agar menghindari tabiat merokok. semua pihak perlu bekerjasama "bagai aur dengan tebing" memperkasakan usaha untuk menyedarkan masyarakat bahawa perbuatan merokok akan mendatangkan implikasi negatif kepada diri sendiri. di situ ada jalan. pihak sekolah dan pihak media massa juga perlu memainkan peranan signifikan untuk memastikan bilangan perokok dapat dikurangkan. "Rokok Tiada. masyarakat sekeliling dan juga negara." Aktiviti bersempena Kempen Antimerokok wajar diteruskan dengan berkesan agar maklumat tentang bahaya merokok berupaya menginsafkan masyarakat. Masyarakat Gemilang. bak kata peribahasa. "Kesihatan Cemerlang. bebas daripada kepulan asap rokok yang menjerumuskan kita ke lembah maut.Tuntasnya. Negara Terbilang. Kehidupan Bahagia." .