P. 1
Contoh Karangan Anti Dadah

Contoh Karangan Anti Dadah

4.0

|Views: 28,523|Likes:
Published by Haziq Farid Daniel

More info:

Published by: Haziq Farid Daniel on Jul 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/13/2015

pdf

text

original

CONTOH KARANGAN

Ramai yang berbicara tentang dadah,tetapi pernahkah terlintas di benak anda apakah definisi dadah?Dadah merupakan suatu bahan kimia asli atau tiruan yang boleh memudaratkan diri seseorang dari segi jasmani,emosi,rohani dan mental.Dadah juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis,tamsilnya halusinogen,stimulan dan heroin.Menurut Profesor Ahmad,dadah memberi implikasi sehingga boleh meranapkan keutuhan sesebuah negara.Bukti sejarah juga menunjukkan kekalahan China di tangan Inggeris dalam Peperangan Candu adalah disebabkan rakyatnya yang menghisap candu.

Lantas,siapakah yang harus kita persalahkan dalam konteks penyalahgunaan dadah dalam kalangan remaja pada zaman mutakhir ini.Mayapada,isu ini menjadi bahan paparan utama yang menghiasi dada akhbar.Sekarang bukanlah masanya untuk kita menuding jari dan menyalahkan sesiapapun.Yang lebih afdalnya ialah mencari faktor perdana yang menyebabkan remaja 'terjun' ke lembah dadah hingga ke akar umbinya.

Antara faktor perdana yang menyumbang fenomena ini berlaku ialah institusi kekeluargaan yang goyah dan rapuh.Sebenarnya keluarga merupakan satu unit penting dalam masyarakat yang memainkan peranan dalam bertindak dan menjaga kebajikan anggotanya.Kendatipun,masyarakat kini lebih bersikap materialistik dan individualistik bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing.Akibat terlalu taksub akan kebendaan,maka silaturahim antara keluarga menjadi semakin longgar dan renggang.Bagi ibu bapa yang berkerjaya pula,mereka lebih mementingkan dan mencintai harta kekayaan berbanding darah daging mereka sendiri.Memang tidak dapat dinafikan bahawa wang kini menjadi rebutan utama manusia,namun tanggungjawab terhadap anak-anak tidak seyogianya diabaikan begitu sahaja.Ingatlah,anak-anak merupakan anugerah Allah.Mereka ibarat kain putih,dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Selain itu,kurangnya didikan agama serta kurangnya penerapan moral dalam diri remaja boleh dikaitkan dengan realiti keadaan kini.Asas keagamaan amatlah penting kerana ianya merupakan pedoman dan benteng kukuh dalam mengharungi dunia yang penuh dengan pancaroba.Namun,penerapan ini perlulah dipupuk sejak remaja di bangku sekolah lagi.Bak kata pepatah'melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Seandainya hal ini tidak diambil inisiatif,maka remaja akan hidup terumbang-ambing disebabkan tiada pegangan hidup.Terpulanglah kepada nasib mereka sama ada menjadi insan yang bertauliah dan berbakti kepada negara atau karam di tengah lautan api yang meranapkan negara. Pengaruh rakan sebaya juga menyumbang kepada berlakunya fenomena ini.Sesungguhnya,rakan merupakan orang yang paling dekat dan paling mudah untuk

Oleh itu.Apakah anda mahu aspirasi negara untuk mewujudkan masyarakat demokratik dan ucapan satu Malaysia serta Wawasan 2020 yang sering dilaung-laungkan ranap begitu sahaja?Tepuklah dada.sebagai khalifah Allah yang dikurniakan akal fikiran yang cerdas lagi waras.mempengaruhi.Jadi.Rakan penting sebagai peneman.bilangan penagih dadah meningkat 25 peratus dari tahun ke tahun.Oleh sebab remaja ingin diterima dalam sesebuah kumpulan.remaja terdorong ke arah pengambilan dadah tanpa memikirkan implikasi buruk yang akan menimpa diri mereka.Ingatlah 'kerana nila setitik. Perasaan ingin mencuba juga merupakan punca remaja terbabit dalam kancah dadah.Selain itu.remaja dinasihatkan supaya bijak memilih rakan.rosak susu sebelanga'.Rentetan itu.pembabitan remaja dalam pengambilan dadah bermula daripada merokok.senario ini berlaku disebabkan remaja tidak mempunyai kemahiran 'interpersonal'.Apabila desakan dan cabaran daripada sahabat handai membelenggu diri.remaja secara tidak langsung akan mengikuti ajakan rakan-rakan yang berjinak-jinak dengan najis dadah.sesuatu yang luar biasa serta sesuatu di luar keghaliban mereka.Dadah tidak hanya membunuh tetapi juga pemusnah segalasegalanya.Menurut kata Pengarah Agensi Dadah Kebangsaan.semua pihak hendaklah berganding bahu dan mengatur stategi untuk memerangi najis dadah ini yang juga dianggap musuh utama negara.Sememangnya naluri manusia ini condong ke arah mencari sesuatu yang baru.remaja terus mengambil keputusan untuk mengambil dadah tanpa sebarang keraguan.Namun rakan juga boleh menjadi musuh kita bak 'kawan makan kawan'.Remaja sebeginilah yang menambahkan kadar penagih dalam negara.biarlah hidup kita bahagia tanpa sebarang gangguan dan janganlah membiarkan najis dadah mengendali diri kita. .Menurut statistik.tanya selera.untuk memuaskan kehendak mereka.Kemahiran ini penting untuk remaja kini agar mereka tidah mudah terpengaruh dengan sesuatu perkara menerusi rakan sebaya.Sebagai pemuda-pemudi harapan bangsa dan negara.

Berdasarkan maklumat daripada laman web Buletin Agensi Anti Dadah Kebangsaan 2007. Selain itu. hubungan kekeluargaan yang erat juga mampu membendung serangan penagihan dadah dari menerobos masuk ke dalam keluarga. benci dan cemburu sesama anak-anak. sudah pastilah mereka dapat mengawal diri daripada perkara negatif iaitui penagihan dadah. Apabila anak-anak telah dapat menerima ajaran agama dengan baik dan mengalikasinya dalam setiap aktiviti harian .CONTOH KARANGAN 2 Saban hari cuping telinga kita dihidangkan oleh media massa tentang penagihan dadah dalam kalangan remaja.Hal ini kerana. Intihanya. maka tugas membimbing dan mendidik serta menyerapkan nilai-nilai murni merupakan tugasan besar ibu bapa malah tidak boleh dipikul oleh orang lain hatta oleh saudara mara di sekeliling. nenek.pemantauan yang serius oleh ibu bapa terhadap pengamalan ugama anak-anak akan membentuk suatu benteng yang kukuh bagi menepis pengaruh penagihan dadah kepada anak-anak. perhatian yang sama rata dan adil perlu menjadi keutamaan untuk menghindari pengaruh buruk dadah. Malah. Yang tersirat di sebalik pandangan ini ialah tanggungjawab untuk memantau anak-anak amat besar dalam menangani isu penagihan dadah ini berbanding golongan masyarakat yang lain. sakit hati . Zaman kanak-kanak ialah suatu zaman kanak-kanak itu mendapat pendidikan di rumah daripada ibu bapanya " Berdasarkan pandangan ini . Dalam memberi perhatian kepada anak-anak. peranan ibu bapa bermula sejak anak-anak masih di peringkat kanak-kanak lagi. proses pemantauan dan pendidikan sebenarnya bermula dari rumah. . Situasi ini juga berlaku kerana anak-anak dapat membezakan perlakuan yang murni dengan yang tidak bermoral. Sebenarnya . Segala kehendak baik oleh ugama seperti bercakap benar perlu diamalkan dalam kalangan ahli keluarga. seramai 1207 orang menagih dadah setiap bulan . Perilaku ini mampu melahirkan rasa tidak puas hati dalam kalangan anak-anak. Oleh itu. Menurut Dr Haji Zahazan Mohamed seorang pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bukunya Anakku Hebat Anakku Soleh . anakanak yang berasa tidak mendapat layanan istimewa akan bertindak melakukan apa-apa sahaja untuk menarik perhatian ibu bapa seperti melibatkan diri dalam dunia penagihan dadah. Dengan kata lain. Implikasinya . sikap pilih kasih antara anak-anak perlu dihindari. Perbezaan layanan akan mewujudkan tekanan perasaan. Hubungan erat dengan keluarga kembangan seperti datuk. Proses pentarbiahan tentang perkara-perkara positif terutamanya nilai-nilai agama perlu dimulakan di dalam rumah. ibu bapalah yang sering diletakkan beban kesalahan apabila anak-anak terjerumus ke dalam gaung jijik penagihan dadah. Hal ini amat serius dan memerlukan pengawasan yang rapi oleh semua golongan masyarakat terutamanya ibu bapa. perasaan sangat takut akan tuhan akan mencegah naluri anak-anak daripada mendekati najis dadah.

dalam usaha mengawal perilaku anak-anak dari terjebak dengan penagihan dadah. Keadaan ini dapat membantu ibu bapa memantau kelakuan anak-anak kerana kebiasaannya anak-anak akan lebih mudah meluahkan isi hati kepada orang lain berbanding ibu bapa sendiri. ibu bapa perlu memberi perhatian terhadap rakan-rakan yang menjadi sahabat anak-anak. Seterusnya. jika anak-anak sudah mula menapak kaki ke dalam alam persekolahan. anak-anak akan berhati-hati dalam setiap tindak tanduk yang ingin dilakukan. Lebih-lebih lagi. Natijahnya . Malah. Oleh itu . anak-anak akan lebih gemar bersama-sama keluarga berbanding rakan-rakan di luar rumah.ibu saudara. ibu bapa perlu menjadi rakan kepada anak-anak.Bagi Dr.ibu bapa boleh melibatkan diri bersama-sama dalam aktiviti yang digemari oleh anak-anak seperti mendaki gunung. Hal ini kerana. ibu bapa perlu sentiasa berhubung dan menziarahi kaum keluarga kembangan agar anak-anak berasa diri mereka sentiasa disayangi diberi perhatian oleh semua kaum keluarga. Jika ada anak-anak remaja. perlakuan ini amat penting bagi perkembangan mental dan emosi anak-anak kerana dapat mewujudkan hubungan yang erat dalam keluarga. Dr. latar belakang rakan-rakan anak-anak perlu diselidik dengan teliti. Oleh itu. Hal ini dapat membantu ibu bapa memantau fiil anak-anak lalu menghalang anak-anak daripada terjerumus ke dalam kancah dadah yang kotor itu.tanduk anak-anak seterusnya dapat mengawal anak-anak dari terlibat dengan najis dadah. pengaruh rakan sebaya lebih besar berbanding ibu bapa. Jalinan hubungan yang baik ini akan melahirkan rasa tanggungjawab yang ikhlas untuk saling memantau gerakgeri anak-anak masing-masing. Dengan cara ini. Keprihatinan ibu bapa tentang hal ehwal disiplin dan pencapaian akademik anak-anak di sekolah dapat menyekat anak-anak dari terus leka dan tidak menumpukan perhatian pada pelajaran. di peringkat remaja. Adalah sangat baik jika ibu bapa menjalinkan hubungan persahabatan dengan ibu bapa kepada rakan-rakan anak-anak. sebahagian besar waktu siang anak-anak dihabiskan di . Intihanya. Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan motivasi stesen televesen TV3 pernah menyarankan agar seorang bapa bertukar menjadi kanak-kanak lelaki untuk memainkan watak raksasa melawan anak lelakinya yang menjadi watak ultraman . Maklumat tentang anak-anak daripada pihak sekolah perlu diberi perhatian positif. pakar motivasi terkenal. kesefahaman antara ibu bapa dan anak-anak amat perlu. Hal ini kerana .kebanyakan penagih mendakwa mereka menjadi penagih kerana terpengaruh dengan ajakan rakanrakan. ibu bapa mesti menguatkan ikatan ukhwah dengan saudara-mara yang lain supaya mereka boleh menjadi matamata yang bersedia memerhati tindak. agar anak-anak tidak berasa terpinggir dan menghabiskan masa bersamasama rakan sebaya yang boleh menarik mereka ke lembah penagihan dadah. Selain menjalinkan ikatan persahabatan antara ibu bapa. dapat meyelamatkan anak-anak daripada fenomena negatif ini menular dalam kehidupan keluarga. Oleh hal yang demikian. Sehubungan dengan itu. bapa saudara dan sepupu-sepupu akan melahirkan ikatan yang intim. Akan tetapi. anak-anak akan berasa dihargai dan disayangi seterusnya berasa yakin dan selamat jika bersama-sama keluarga . Akibatnya. kerjasama yang erat juga amat penting dijalinkan dengan pihak sekolah tempat anak-anak belajar. Dalam erti kata lain ibu bapa perlu memahami naluri anak-anak tentang kegemaran dan kecenderungan mereka dalam sesuatu bidang. Dalam mendidik anak-anak pada awal zaman remaja. Fadzilah Kamsah . Sebagai contoh. ibu bapa tidak boleh menyekat sepenuhnya pergaulan anak-anak di luar rumah.

Masyarakat tidak boleh bersikap seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing dan hanya menuding jari kepada ibu bapa yang terbabit. Permuafakatan dengan masyarakat amat penting. Melalui tindakan ini. Maka . Hal ini kerana. mereka hanya bertemu keluarga pada setiap hujung minggu sahaja. jika anak-anak tinggal di asrama . paha kiri terasa. Secara tuntasnya.perandakan kebahagian keluarga. ibu bapa perlu memberi kepercayaan kepada pihak sekolah untuk bersama-sama mengawal disiplin dan tingkah laku anak-anak mereka. jalinan kerjasama antara ibu bapa dan sekolah juga mampu mengelak unsur buruk ini menyusup masuk ke dalam kehidupan anak-anak dan memporak. Sikap prihatin perlu ada.iaitu lebih kurang lima jam sehari. cubit paha kanan. wabak dan najis dadah boleh menyusup masuk ke dalam setiap keluarga jika tidak diawasi bersama-sama. pencegahan penagihan dadah dalam kalangan anak-anak memang terletak di bahu ibu bapa Namun begitu. anak-anak akan berasa sentiasa diawasi dan tiada peluang untuk melakukan hal-hal yang kurang baik seperti merokok di kawasan sekolah. Oleh itu. Hal ini kerana. umpama peribahasa Melayu. ibu bapa tidak dapat bergerak sendirian bagi menanganinya. punca awal penagihan dadah datangnya daripada kegemaran merokok. semua ibu bapa yang merupakan salah satu entiti dalam masyarakat perlu saling membahu untuk membanteras isu negatif ini daripada terus memburu anak-anak mereka lalu membarah dalam komuniti. Apatah lagi. . Kesimpulannya.kawasan sekolah .

. Laporan Khas bertajuk Keajaiban Inabah dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Mohd. strategi yang digunakan adalah pendekatan kerohanian semata-mata merangkumi peringkat pembersihan/penyucian melalui mandi wajib. Dalam kemelut politik negara masih bergolak ditambah pula dengan krisis ekonomi yang belum nampak cerahnya. Indonesia.cONTOH KARANGAN 3 Seingat saya isu penyalahgunaan dadah merupakan antara isu yang sering dijadikan tajuk perbincangan sama ada ketika membuat karangan bahasa Melayu mahu pun dalam pertandingan pidato atau syarahan pada zaman persekolahan saya dahulu. Strategi yang kita gunakan di Malaysia untuk memulih dan merawat penagih dadah adalah menggunakan perubatan moden. Laporan Khas bertajuk Dadah di Malaysia Lagu Lama. kita masih lagi menangani musuh yang sudah lama kita perangi tetapi masih tidak mengaku kalah. peringkat pemulihan melalui solat dan zikir serta peringkat pembinaan yang merangkumi ketiga-tiga mandi wajib. Istilah Inabah ini dugunakan dalam al-Quran melalui Surah Luqman ayat 31 dan ayat 42.000 orang. Berikut merupakan beberapa fakta penting yang dilaporkan dalam Laporan Khas tersebut : 1. 3.2 juta daripada mereka adalah penagih heroin Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). 6. 90% daripada penagih yang menjalani program pemulihan kembali menagih. Kira-kira 4% daripada penduduk Malaysia adalah penagih dadah iaitu melebihi 300. Inabah bermaksud pengembalian atau pemulihan satu proses mengembalikan seseorang ke jalan Allah. 2. Seramai 5313 daripada 9989 penagih dadah di Malaysia pada Januari hingga September 2008 adalah penagih berulang . solat dan zikir yang dilakukan secara berterusan. Irama Baharu dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Aninah Janang menarik minat saya untuk membuat coretan ini. Surah al-Syura ayat 10 dan surah yang lain dalam al-Quran.Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan (NADI). Mungkin kerana strategi peperangan yang kita gunakan belum cukup baik untuk membunuh musuh ini. 5. Daripada jumlah tersebut 17 orang adalah penagih dadah baharu dan 20 orang penagih dadah berulang dikesan setiap hari. 4. Jumlah penagih dadah di 28 Pusat Serenti seluruh negara meningkat daripada sejumlah 4163 orang pada tahun 2002 kepada 7392 orang pada tahun 2003. keagamaan dan sesi kaunseling manakala di negara jiran kita Indonesia. Sememangnya situasi ini sungguh menyedihkan sekaligus mengundang kebimbangan masyarakat kini. Shukri Mohd. Ariff menyingkap keberkesanan strategi ini. Sejumlah 13. Institusi di Indonesia yang melaksanakan strategi ini dikenali sebagai Inabah di bawah kelolaan Pondok Pesantren Suryalaya yang terletak di Jawa Barat.5 juta orang penagih dadah di seluruh dunia dan 9.

Pendekatan Inabah ini diambil kerana Tindakan seseorang mengambil dadah berpunca daripada gangguan jiwa dan rohani yang tidak mantap. Dekan Fakulti Dakwah. Dengan mengambil kira perbezaan keberkesanan pendekatan pemulihan yang diguna pakai antara Malaysia dan Indonesia ini ada baiknya kita mengkaji semula pendekatan yang kita guna pakai di Malaysia. Inabah dikendalikan sepenuhnya oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) tanpa membebankan kerajaan Indonesia berbeza dengan di Malaysia yang mana kerajaan memperuntukkan sejumlah RM300 juta untuk menyenggara dan mengendali pusat pemulihan dadah diseluruh negara iaitu jumlah yang sama diperuntukkan dalam Belanjawan 2009 untuk menangani kemiskinan dalam kalangan nelayan. . begitu menurut K. institusi kemasyarakatan harus lebih bersedia menerima bekas penagih dengan cara membuka ruang dan peluang kepada mereka untuk memperbaiki diri dan seterusnya untuk sama-sama menggembleng tenaga menjana ekonomi negara. jadi jika mereka mahu diubati. Apa yang menakjubkan adalah tidak ada seorang pun penagih dadah yang mengikuti pemulihan di Inabah ini kembali menagih berbeza dengan di Malaysia yang mana sejumlah 90% daripada penagih yang mengikuti program pemulihan akan kembali menagih. Inabah mempunyai jaringan alumni yang cukup luas merangkumi institusi penting di sektor awam hinggalah perusahaan di seluruh Indonesia. Kemungkinan dek kerana keengganan masyarakat menerima mereka merupakan salah satu punca mereka kembali menagih. bersihkan dahulu jiwa mereka itu dan isikan dengan rohani yang kukuh. Tambahan lagi. Lebih menakjubkan lagi adalah mereka yang melangkah keluar dari Inabah diterima baik oleh masyarakat dengan cara memberikan pekerjaan kepada mereka. Pada masa yang sama juga.H Zaenal Abidin Anwar. Pondok Pesantren Suryalaya. Melihat kepada pencapaian inilah Inabah diberikan pengiktirafan Distinguish Service Awards oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu menerusi agensinya International Federation of Non-Government Organisations (IFNGO).

terangkan setiap perkara dengan tenang dan berdiplomasi. bangsa dan negara. Para belia merupakan aset penting di dalam sesebuah negara. Ia juga membuatkan seseorang terdorong untuk melakukan kegiatan yang dilarang oleh Allah seperti mencuri. Para belia merupakan pemangkin semangat ke arah masa depan pembangunan negara. sentiasa berasama mereka. Pencegahan awal bagi membolehkan seseorang individu itu tidak terjerumus dengan dadah ialah peranan pihak ibu bapa melalui proses sosialisasi dalm mendidik dan mengasuh anak-anak mereka dengan berlandaskan ajaran agama Islam. Didik anak-anak kita dengan didikan yang betul. Mereka tidak tahan menanggung seksa tertagih. ponteng sekolah dan bermacam lagi yang mereka lakukan yang boleh mendatangkan keburukan ke atas mereka. .cONTOH KARANGAN 4 Bahaya Dadah Kepada masyarakat Penyalahgunaan dadah sememangnya suatu perkara yang membimbangkan kerana pada masa ini banyak remaja dan belia terjerumus dengan najis dadah. Kawan banyak memberi pengaruh kepada perkembangan perilaku anak-anak yang sedang meningkat remaja. malah mereka tidak mendengar nasihat kedua ibu bapa. Walau bagaimanapun keazaman yang kuat serta daya tahan yang tinggi dan semangat keinsafan dengan dorongan dan sokongan ahli keluarga dapat membantu mereka kembali ke pangkal jalan. Dengan adanya ajaran dan didikan yang sempurna secara informal ini akan mengelakkan mereka dari terjerumus dari penyalahgunaan dadah. keruntuhan moral dan akhlak dan sebagainya. lazimnya penagih dadah akan berasa terdesak untuk mendapatkannya semula dengan apa sahaja cara sekali pun. masyarakat. Ia tidak memberi sebarang kebaikan malah mendatangkan kerugian dari segi kewangan. Lazimnya mereka akan mudah terpengaruh dengan hasutan kawan yang membawa kepada kemusnahan. Belia hari ini berdepan dengan cabaran-cabaran yang memerlukan perlengkapan diri yang berkualiti. Ini adalah kerana dadah menyebabkan seseorang berasa tertagih. Sekali mereka sudah terjerumus amat sukar untuk berhenti daripadanya. Penyalahgunaan dadah ini memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu itu sendiri tetapi juga kepada keluarga. Oleh itu ibu bapa sebagai orang yang paling rapat dengan anak-anak perlu tahu bagaimana untuk menjawab persoalan dan keingintahuan mereka. membunuh dan sebagainya. Inilah yang menyebabkan penaqgih sukar untuk berhenti dari menagih dadah. Apabila sudah ketagih.

Selain itu akibat dari penyalahgunaan dadah atau pengedar dadah boleh dikena hukuman berat seperti hukum gantung sampai mati. . pihak berkuasa dapat bertindak dan memasukkan penagih dadah ke pusat pemulihan. keluarga kita dan masyarakat sekeliling kita.Di sekolah-sekolah. pihak polis dan pihak kastam akan mengawasi dan memerhati bagi memeriksa dengan teliti melalui kawasan darat dan laut. Jika terdapat sesuatu perkara yang mencurigakan. kalau ada orang yang menagih dadah. Pihak kerajaan terutama Biro Kawalan Narkotik. Mnyedari hakikat masalah dadah yang begitu rumit dan kompleks. Dengan adanya langkah ini. kerjasama orang ramai dan pihak kerajaan adalah sangat-sangat diharapkan bagi mengatasi bahaya yang dihadapi semoga kita mendekatkan diri kepada Allah jua. Adanya kerjasama pihak ketua kampung dan penduduk kampung akan membolehkan meraka membenteras gejala dadah di kawasan mereka. Pihak penghulu dan ketua kampung mesti berhati-hati bagi keamanan sebuah kampung terutama mengawasi rumahrumah yang kosong. sesuai dengan pemikiran mereka yang lebih matang dan bolehlah diberi pendidikan melalui mata pelajaran umpamanya dalam mata pelajaran sivik. lagi awal dirawat lagi besar harapan mereka untuk pulih dan kembali ke pangkal jalan. Ini adalah disebabkan rumah-rumah tersebut selalu menjadi sarang gejala dadah. pihak guru akan menjadi peranan penting dalam memberi ajaran dan tunjuk ajar kepada penuntut agar mereka tidak terjerumus dengan penyalahgunaan dadah supaya mereka memahami tentang bahaya dadah. Sayang diri kita. Dengan ini bukan saja mendorong mereka mengikuti malah secara tidak langsung akan mempelajari dan memahami tentang penyalahgunaan dadah. bersama-samalah berganding bahu untuk menyiasatnya dan melaporkan kepada pihak yang berkuasa.

Justeru. Masyarakat masih disogokkan dengan gejala merokok yang membimbangkan. merokok.000 orang. Bahan kimia dalam asap rokok termasuklah ammonia (pencuci lantai dan tandas). asid stearik (lilin). pelbagai masalah timbul selaras dengan kemajuan Malaysia di persada global. heksamin (pencucuh barbeku). bertujuan mengingatkan masyarakat tentang wabak tembakau yang meracuni gaya hidup masyarakat sedunia serta membunuh empat juta penduduk dunia setiap tahun.cONTOH KARANGAN 5 Dalam menongkah era dunia tanpa sempadan. Kajian perubatan mengesahkan "benzopyrene" iaitu sejenis "polycyclic aromatic hydrocarbon" merupakan agen yang memulakan proses kejadian kanser.000 hingga 84. Racun paling berbahaya dalam sebatang rokok ialah tar. kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. metana (gas paya). antara 14. gejala merokok yang kian kronik perlu diberi perhatian serius oleh segenap lapisan masyarakat agar rakyat Malaysia kekal sihat dan berupaya menyumbangkan tenaga ke arah kecemerlangan negara. Setiap hari. toluena (pelarut industri) dan vinil klorida (bahan untuk membuat PVC). asid asetik (cuka).000 remaja mula menjadi penagih tembakau di negara maju. Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia penyebab kanser. iaitu 38% di Britain. hidrogen sianida (gas beracun yang digunakan di "kamar gas maut" bagi pesalah yang menjalani hukuman mati). statistik di Malaysia membuktikan merokok menyumbang . Dianggarkan 50 hingga 60 orang remaja di Malaysia memulakan tabiat merokok setiap hari. metanol (minyak roket). arsenik (racun tikus). perokok remaja meningkat antara 68. 35% di Amerika Syarikat dan 30% di Sweden. Siapakah yang perlu dipersalahkan apabila generasi pewaris kepimpinan negara terlibat dengan gejala merokok? Tidak sedarkah para remaja bahawa merokok ibarat perjalanan bahaya menempah maut? Sesungguhnya. aseton (peluntur warna kuku). Sekiranya perokok benar-benar menyayangi dirinya. karbon monoksida dan nikotin. masyarakat perlu sedar akan bahaya merokok agar tidak menjerumuskan diri sendiri ke lembah maut. Hari Tanpa Tembakau merupakan inisiatif proaktif Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara global. Laporan Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2000 dalam Modul Berhenti Merokok (2001) membuktikan 20 peratus perokok di Malaysia terdiri daripada golongan remaja dan statistik ini meningkat setiap tahun. karbon monoksida (asap kenderaan bermotor). Sebatang rokok yang dinyalakan oleh perokok mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yang boleh membawa maut. Angka ini dijangka meningkat kepada 10 juta orang pada tahun 2030. Statistik daripada Sufean (2004) menunjukkan 49 peratus lelaki dewasa di Malaysia. tar. Di negara-negara membangun dan di negara mundur. Tegasnya. mengapakah dia sanggup membinasakan dirinya sendiri dengan merokok? Hargailah kesihatan dan nyawa.000 hingga 15. nikotin (dadah yang menagihkan). tidak hairanlah. DDT (racun serangga). naftalena (ubat gegat dan kapur barus). butana (cecair pemetik api). etanol (alkohol). dan jumlah ini melebihi peratusan perokok di negara maju.

merupakan gas beracun yang dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. lebih 100. perut dan pankreas. paru-paru. migrain. "Asap Rokok Basi: Dedahkan Faktanya" menjelaskan. Profesor Dato' Dzulkifli Abd. asap rokok yang dihembus oleh perokok.kepada lebih 10. Nikotin turut merosakkan dinding arteri dan akan memudaratkan organ-organ yang berkaitan. Asap ini lebih berbahaya kerana asap berkenaan terapung di udara beberapa ketika. Razak. pedih ulu hati. pankreas.000 perokok dimasukkan ke hospital kerajaan di seluruh negara akibat kanser. sakit kepala. esofagus. malah menyebabkan saluran darah arteri menjadi sempit. kolon dan perut. atau asap rokok basi (istilah saintifiknya. sehingga menyebabkan bronkitis di bahagian paru-paru. sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing. sakit jantung merupakan penyebab utama kematian perokok. Tegasnya. iaitu kanser paru-paru. saluran darah. organ pembiakan. sakit jantung dan penyakit sekatan pulmonari kronik. serviks. negara kerugian kira-kira RM20 bilion setahun bagi menanggung kos rawatan penyakit akibat gejala merokok. jantung. akan menyebabkan simptom kebas pada kaki. mulut. saluran pernafasan. mantan naib canselor Universiti Sains Malaysia dalam rencananya. Apabila racun rokok memasuki tubuh manusia. saluran penghadaman. Bahan nikotin bukan sahaja mendatangkan ketagihan. Dalam proses ini pula. kebas pada jari. tekak. racun berkenaan menyebabkan kerosakan pada setiap organ di sepanjang laluannya. merokok secara pasif) turut menjejaskan kesihatan orang di sekelilingnya. Kesan ini. berlaku satu lagi keracunan hasil penguraian kimia asap rokok yang turut merosakkan buah pinggang. bermula dari hidung. perbuatan merokok membawa beratus-ratus masalah kesihatan yang tiada noktah penghujung. Gas tersebut menjejaskan bekalan oksigen ke tisu-tisu sehingga tisu-tisu terencat dan akhirnya mengakibatkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%. Di Malaysia. mulut. manakala strok merupakan pembunuh keempat. berbanding asap rokok yang disedut oleh perokok. sesal kemudian tidak berguna. Asap rokok yang dihidu akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan. sudah terang lagikan bersuluh. Racun dalam air kencing juga menyebabkan kerosakan pundi kencing. tekak. 30 peratus daripadanya disebabkan oleh 10 jenis kanser. Racun dalam asap rokok yang larut air. Hampir satu per empat mangsa pesakit jantung berpunca dari tabiat merokok. buah pinggang." Karbon monoksida di dalam rokok pula. 50 peratus kematian pula berpunca daripada sakit jantung dan strok. Selain mendatangkan implikasi kronik terhadap diri perokok. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus. formaldehid dan benzene. asap rokok basi mengandungi lebih banyak bahan beracun seperti nikotin. akan memasuki sistem saluran darah dan dibawa ke seluruh badan. .000 kes kematian setahun. "Sesal dahulu pendapatan. Setiap tahun. Racun rokok akhirnya disaring dalam buah pinggang dan dihapuskan dari badan menerusi air kencing. Lebih menyedihkan. dalam jangka masa panjang. serta menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus. kekejangan otot kaki dan serangan penyakit jantung. Racun rokok turut merosakkan pundi udara dalam paru-paru dan menyebabkan penyakit emfisima. pundi kencing.

Ibu bapa wajar menjadi teladan terbaik bagi anak-anak dan menasihati anak-anak agar menghindari tabiat merokok. masyarakat sekeliling dan juga negara. "Kesihatan Cemerlang." Aktiviti bersempena Kempen Antimerokok wajar diteruskan dengan berkesan agar maklumat tentang bahaya merokok berupaya menginsafkan masyarakat. semua pihak perlu bekerjasama "bagai aur dengan tebing" memperkasakan usaha untuk menyedarkan masyarakat bahawa perbuatan merokok akan mendatangkan implikasi negatif kepada diri sendiri. bebas daripada kepulan asap rokok yang menjerumuskan kita ke lembah maut." . Masyarakat Gemilang. di situ ada jalan. Kehidupan Bahagia. "di mana ada kemahuan. Negara Terbilang. pihak sekolah dan pihak media massa juga perlu memainkan peranan signifikan untuk memastikan bilangan perokok dapat dikurangkan." Bersama-samalah kita berpadu tenaga mewujudkan suasana Satu Malaysia yang lebih sihat dan ceria. "Rokok Tiada. bak kata peribahasa. Kementerian Kesihatan.Tuntasnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->