CONTOH KARANGAN

Ramai yang berbicara tentang dadah,tetapi pernahkah terlintas di benak anda apakah definisi dadah?Dadah merupakan suatu bahan kimia asli atau tiruan yang boleh memudaratkan diri seseorang dari segi jasmani,emosi,rohani dan mental.Dadah juga boleh dibahagikan kepada beberapa jenis,tamsilnya halusinogen,stimulan dan heroin.Menurut Profesor Ahmad,dadah memberi implikasi sehingga boleh meranapkan keutuhan sesebuah negara.Bukti sejarah juga menunjukkan kekalahan China di tangan Inggeris dalam Peperangan Candu adalah disebabkan rakyatnya yang menghisap candu.

Lantas,siapakah yang harus kita persalahkan dalam konteks penyalahgunaan dadah dalam kalangan remaja pada zaman mutakhir ini.Mayapada,isu ini menjadi bahan paparan utama yang menghiasi dada akhbar.Sekarang bukanlah masanya untuk kita menuding jari dan menyalahkan sesiapapun.Yang lebih afdalnya ialah mencari faktor perdana yang menyebabkan remaja 'terjun' ke lembah dadah hingga ke akar umbinya.

Antara faktor perdana yang menyumbang fenomena ini berlaku ialah institusi kekeluargaan yang goyah dan rapuh.Sebenarnya keluarga merupakan satu unit penting dalam masyarakat yang memainkan peranan dalam bertindak dan menjaga kebajikan anggotanya.Kendatipun,masyarakat kini lebih bersikap materialistik dan individualistik bagai enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing.Akibat terlalu taksub akan kebendaan,maka silaturahim antara keluarga menjadi semakin longgar dan renggang.Bagi ibu bapa yang berkerjaya pula,mereka lebih mementingkan dan mencintai harta kekayaan berbanding darah daging mereka sendiri.Memang tidak dapat dinafikan bahawa wang kini menjadi rebutan utama manusia,namun tanggungjawab terhadap anak-anak tidak seyogianya diabaikan begitu sahaja.Ingatlah,anak-anak merupakan anugerah Allah.Mereka ibarat kain putih,dan ibu bapalah yang mencorakkannya. Selain itu,kurangnya didikan agama serta kurangnya penerapan moral dalam diri remaja boleh dikaitkan dengan realiti keadaan kini.Asas keagamaan amatlah penting kerana ianya merupakan pedoman dan benteng kukuh dalam mengharungi dunia yang penuh dengan pancaroba.Namun,penerapan ini perlulah dipupuk sejak remaja di bangku sekolah lagi.Bak kata pepatah'melentur buluh biarlah dari rebungnya'.Seandainya hal ini tidak diambil inisiatif,maka remaja akan hidup terumbang-ambing disebabkan tiada pegangan hidup.Terpulanglah kepada nasib mereka sama ada menjadi insan yang bertauliah dan berbakti kepada negara atau karam di tengah lautan api yang meranapkan negara. Pengaruh rakan sebaya juga menyumbang kepada berlakunya fenomena ini.Sesungguhnya,rakan merupakan orang yang paling dekat dan paling mudah untuk

Remaja sebeginilah yang menambahkan kadar penagih dalam negara.sebagai khalifah Allah yang dikurniakan akal fikiran yang cerdas lagi waras.pembabitan remaja dalam pengambilan dadah bermula daripada merokok.biarlah hidup kita bahagia tanpa sebarang gangguan dan janganlah membiarkan najis dadah mengendali diri kita.tanya selera.untuk memuaskan kehendak mereka.sesuatu yang luar biasa serta sesuatu di luar keghaliban mereka.Sebagai pemuda-pemudi harapan bangsa dan negara.bilangan penagih dadah meningkat 25 peratus dari tahun ke tahun.remaja dinasihatkan supaya bijak memilih rakan.remaja secara tidak langsung akan mengikuti ajakan rakan-rakan yang berjinak-jinak dengan najis dadah.Selain itu.semua pihak hendaklah berganding bahu dan mengatur stategi untuk memerangi najis dadah ini yang juga dianggap musuh utama negara.Rakan penting sebagai peneman.senario ini berlaku disebabkan remaja tidak mempunyai kemahiran 'interpersonal'.Sememangnya naluri manusia ini condong ke arah mencari sesuatu yang baru.Ingatlah 'kerana nila setitik.remaja terus mengambil keputusan untuk mengambil dadah tanpa sebarang keraguan.Kemahiran ini penting untuk remaja kini agar mereka tidah mudah terpengaruh dengan sesuatu perkara menerusi rakan sebaya. .rosak susu sebelanga'.Jadi. Perasaan ingin mencuba juga merupakan punca remaja terbabit dalam kancah dadah.Menurut statistik.Namun rakan juga boleh menjadi musuh kita bak 'kawan makan kawan'.mempengaruhi.Rentetan itu.Oleh sebab remaja ingin diterima dalam sesebuah kumpulan.remaja terdorong ke arah pengambilan dadah tanpa memikirkan implikasi buruk yang akan menimpa diri mereka.Menurut kata Pengarah Agensi Dadah Kebangsaan. Oleh itu.Apakah anda mahu aspirasi negara untuk mewujudkan masyarakat demokratik dan ucapan satu Malaysia serta Wawasan 2020 yang sering dilaung-laungkan ranap begitu sahaja?Tepuklah dada.Apabila desakan dan cabaran daripada sahabat handai membelenggu diri.Dadah tidak hanya membunuh tetapi juga pemusnah segalasegalanya.

proses pemantauan dan pendidikan sebenarnya bermula dari rumah. Apabila anak-anak telah dapat menerima ajaran agama dengan baik dan mengalikasinya dalam setiap aktiviti harian . Perbezaan layanan akan mewujudkan tekanan perasaan. sudah pastilah mereka dapat mengawal diri daripada perkara negatif iaitui penagihan dadah. Proses pentarbiahan tentang perkara-perkara positif terutamanya nilai-nilai agama perlu dimulakan di dalam rumah. Dengan kata lain. Sebenarnya . Menurut Dr Haji Zahazan Mohamed seorang pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bukunya Anakku Hebat Anakku Soleh . Oleh itu. Implikasinya . perasaan sangat takut akan tuhan akan mencegah naluri anak-anak daripada mendekati najis dadah. Segala kehendak baik oleh ugama seperti bercakap benar perlu diamalkan dalam kalangan ahli keluarga.CONTOH KARANGAN 2 Saban hari cuping telinga kita dihidangkan oleh media massa tentang penagihan dadah dalam kalangan remaja. . Berdasarkan maklumat daripada laman web Buletin Agensi Anti Dadah Kebangsaan 2007. Situasi ini juga berlaku kerana anak-anak dapat membezakan perlakuan yang murni dengan yang tidak bermoral. sakit hati . perhatian yang sama rata dan adil perlu menjadi keutamaan untuk menghindari pengaruh buruk dadah. nenek. Malah. Hubungan erat dengan keluarga kembangan seperti datuk.Hal ini kerana. Yang tersirat di sebalik pandangan ini ialah tanggungjawab untuk memantau anak-anak amat besar dalam menangani isu penagihan dadah ini berbanding golongan masyarakat yang lain. maka tugas membimbing dan mendidik serta menyerapkan nilai-nilai murni merupakan tugasan besar ibu bapa malah tidak boleh dipikul oleh orang lain hatta oleh saudara mara di sekeliling. anakanak yang berasa tidak mendapat layanan istimewa akan bertindak melakukan apa-apa sahaja untuk menarik perhatian ibu bapa seperti melibatkan diri dalam dunia penagihan dadah.pemantauan yang serius oleh ibu bapa terhadap pengamalan ugama anak-anak akan membentuk suatu benteng yang kukuh bagi menepis pengaruh penagihan dadah kepada anak-anak. Intihanya. Zaman kanak-kanak ialah suatu zaman kanak-kanak itu mendapat pendidikan di rumah daripada ibu bapanya " Berdasarkan pandangan ini . Hal ini amat serius dan memerlukan pengawasan yang rapi oleh semua golongan masyarakat terutamanya ibu bapa. seramai 1207 orang menagih dadah setiap bulan . ibu bapalah yang sering diletakkan beban kesalahan apabila anak-anak terjerumus ke dalam gaung jijik penagihan dadah. hubungan kekeluargaan yang erat juga mampu membendung serangan penagihan dadah dari menerobos masuk ke dalam keluarga. Selain itu. sikap pilih kasih antara anak-anak perlu dihindari. benci dan cemburu sesama anak-anak. Dalam memberi perhatian kepada anak-anak. peranan ibu bapa bermula sejak anak-anak masih di peringkat kanak-kanak lagi. Perilaku ini mampu melahirkan rasa tidak puas hati dalam kalangan anak-anak.

Adalah sangat baik jika ibu bapa menjalinkan hubungan persahabatan dengan ibu bapa kepada rakan-rakan anak-anak. dalam usaha mengawal perilaku anak-anak dari terjebak dengan penagihan dadah. di peringkat remaja. dapat meyelamatkan anak-anak daripada fenomena negatif ini menular dalam kehidupan keluarga. Dalam mendidik anak-anak pada awal zaman remaja. kesefahaman antara ibu bapa dan anak-anak amat perlu. Oleh itu . ibu bapa perlu sentiasa berhubung dan menziarahi kaum keluarga kembangan agar anak-anak berasa diri mereka sentiasa disayangi diberi perhatian oleh semua kaum keluarga. Akibatnya. ibu bapa perlu memberi perhatian terhadap rakan-rakan yang menjadi sahabat anak-anak.ibu bapa boleh melibatkan diri bersama-sama dalam aktiviti yang digemari oleh anak-anak seperti mendaki gunung. jika anak-anak sudah mula menapak kaki ke dalam alam persekolahan. Fadzilah Kamsah dalam sebuah rancangan motivasi stesen televesen TV3 pernah menyarankan agar seorang bapa bertukar menjadi kanak-kanak lelaki untuk memainkan watak raksasa melawan anak lelakinya yang menjadi watak ultraman . Fadzilah Kamsah . Jalinan hubungan yang baik ini akan melahirkan rasa tanggungjawab yang ikhlas untuk saling memantau gerakgeri anak-anak masing-masing. Keprihatinan ibu bapa tentang hal ehwal disiplin dan pencapaian akademik anak-anak di sekolah dapat menyekat anak-anak dari terus leka dan tidak menumpukan perhatian pada pelajaran.ibu saudara. Keadaan ini dapat membantu ibu bapa memantau kelakuan anak-anak kerana kebiasaannya anak-anak akan lebih mudah meluahkan isi hati kepada orang lain berbanding ibu bapa sendiri. Hal ini kerana . Dr. Seterusnya. Lebih-lebih lagi. latar belakang rakan-rakan anak-anak perlu diselidik dengan teliti. pengaruh rakan sebaya lebih besar berbanding ibu bapa. sebahagian besar waktu siang anak-anak dihabiskan di . Dalam erti kata lain ibu bapa perlu memahami naluri anak-anak tentang kegemaran dan kecenderungan mereka dalam sesuatu bidang. Malah. Jika ada anak-anak remaja. Akan tetapi. ibu bapa mesti menguatkan ikatan ukhwah dengan saudara-mara yang lain supaya mereka boleh menjadi matamata yang bersedia memerhati tindak. Sebagai contoh.Bagi Dr. anak-anak akan berasa dihargai dan disayangi seterusnya berasa yakin dan selamat jika bersama-sama keluarga . Maklumat tentang anak-anak daripada pihak sekolah perlu diberi perhatian positif. agar anak-anak tidak berasa terpinggir dan menghabiskan masa bersamasama rakan sebaya yang boleh menarik mereka ke lembah penagihan dadah. Oleh hal yang demikian. Sehubungan dengan itu. ibu bapa perlu menjadi rakan kepada anak-anak. Oleh itu. anak-anak akan lebih gemar bersama-sama keluarga berbanding rakan-rakan di luar rumah. Hal ini dapat membantu ibu bapa memantau fiil anak-anak lalu menghalang anak-anak daripada terjerumus ke dalam kancah dadah yang kotor itu. kerjasama yang erat juga amat penting dijalinkan dengan pihak sekolah tempat anak-anak belajar. Hal ini kerana. Dengan cara ini. Intihanya. anak-anak akan berhati-hati dalam setiap tindak tanduk yang ingin dilakukan. Natijahnya . perlakuan ini amat penting bagi perkembangan mental dan emosi anak-anak kerana dapat mewujudkan hubungan yang erat dalam keluarga. pakar motivasi terkenal. bapa saudara dan sepupu-sepupu akan melahirkan ikatan yang intim. Selain menjalinkan ikatan persahabatan antara ibu bapa.kebanyakan penagih mendakwa mereka menjadi penagih kerana terpengaruh dengan ajakan rakanrakan.tanduk anak-anak seterusnya dapat mengawal anak-anak dari terlibat dengan najis dadah. ibu bapa tidak boleh menyekat sepenuhnya pergaulan anak-anak di luar rumah.

iaitu lebih kurang lima jam sehari. Masyarakat tidak boleh bersikap seperti enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing dan hanya menuding jari kepada ibu bapa yang terbabit. pencegahan penagihan dadah dalam kalangan anak-anak memang terletak di bahu ibu bapa Namun begitu. ibu bapa tidak dapat bergerak sendirian bagi menanganinya. umpama peribahasa Melayu. mereka hanya bertemu keluarga pada setiap hujung minggu sahaja. paha kiri terasa. Apatah lagi. jika anak-anak tinggal di asrama . jalinan kerjasama antara ibu bapa dan sekolah juga mampu mengelak unsur buruk ini menyusup masuk ke dalam kehidupan anak-anak dan memporak. Maka . Melalui tindakan ini. Oleh itu. anak-anak akan berasa sentiasa diawasi dan tiada peluang untuk melakukan hal-hal yang kurang baik seperti merokok di kawasan sekolah. Hal ini kerana. punca awal penagihan dadah datangnya daripada kegemaran merokok. Hal ini kerana. Permuafakatan dengan masyarakat amat penting. cubit paha kanan. Secara tuntasnya. wabak dan najis dadah boleh menyusup masuk ke dalam setiap keluarga jika tidak diawasi bersama-sama.kawasan sekolah . semua ibu bapa yang merupakan salah satu entiti dalam masyarakat perlu saling membahu untuk membanteras isu negatif ini daripada terus memburu anak-anak mereka lalu membarah dalam komuniti. . ibu bapa perlu memberi kepercayaan kepada pihak sekolah untuk bersama-sama mengawal disiplin dan tingkah laku anak-anak mereka. Kesimpulannya. Sikap prihatin perlu ada.perandakan kebahagian keluarga.

Istilah Inabah ini dugunakan dalam al-Quran melalui Surah Luqman ayat 31 dan ayat 42. Inabah bermaksud pengembalian atau pemulihan satu proses mengembalikan seseorang ke jalan Allah.2 juta daripada mereka adalah penagih heroin Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). strategi yang digunakan adalah pendekatan kerohanian semata-mata merangkumi peringkat pembersihan/penyucian melalui mandi wajib. . Irama Baharu dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Aninah Janang menarik minat saya untuk membuat coretan ini. 90% daripada penagih yang menjalani program pemulihan kembali menagih. Surah al-Syura ayat 10 dan surah yang lain dalam al-Quran. solat dan zikir yang dilakukan secara berterusan. Indonesia.cONTOH KARANGAN 3 Seingat saya isu penyalahgunaan dadah merupakan antara isu yang sering dijadikan tajuk perbincangan sama ada ketika membuat karangan bahasa Melayu mahu pun dalam pertandingan pidato atau syarahan pada zaman persekolahan saya dahulu.Sistem Maklumat Dadah Kebangsaan (NADI). Jumlah penagih dadah di 28 Pusat Serenti seluruh negara meningkat daripada sejumlah 4163 orang pada tahun 2002 kepada 7392 orang pada tahun 2003. Laporan Khas bertajuk Dadah di Malaysia Lagu Lama. Sememangnya situasi ini sungguh menyedihkan sekaligus mengundang kebimbangan masyarakat kini. keagamaan dan sesi kaunseling manakala di negara jiran kita Indonesia. Mungkin kerana strategi peperangan yang kita gunakan belum cukup baik untuk membunuh musuh ini. 3. Dalam kemelut politik negara masih bergolak ditambah pula dengan krisis ekonomi yang belum nampak cerahnya. Strategi yang kita gunakan di Malaysia untuk memulih dan merawat penagih dadah adalah menggunakan perubatan moden. Shukri Mohd. Berikut merupakan beberapa fakta penting yang dilaporkan dalam Laporan Khas tersebut : 1.5 juta orang penagih dadah di seluruh dunia dan 9. 5. Daripada jumlah tersebut 17 orang adalah penagih dadah baharu dan 20 orang penagih dadah berulang dikesan setiap hari. Laporan Khas bertajuk Keajaiban Inabah dalam Dewan Masyarakat April 2009 tulisan Mohd. kita masih lagi menangani musuh yang sudah lama kita perangi tetapi masih tidak mengaku kalah. peringkat pemulihan melalui solat dan zikir serta peringkat pembinaan yang merangkumi ketiga-tiga mandi wajib. Institusi di Indonesia yang melaksanakan strategi ini dikenali sebagai Inabah di bawah kelolaan Pondok Pesantren Suryalaya yang terletak di Jawa Barat. Kira-kira 4% daripada penduduk Malaysia adalah penagih dadah iaitu melebihi 300. Seramai 5313 daripada 9989 penagih dadah di Malaysia pada Januari hingga September 2008 adalah penagih berulang . Ariff menyingkap keberkesanan strategi ini. 4. 6. 2.000 orang. Sejumlah 13.

Tambahan lagi. . Inabah mempunyai jaringan alumni yang cukup luas merangkumi institusi penting di sektor awam hinggalah perusahaan di seluruh Indonesia. Kemungkinan dek kerana keengganan masyarakat menerima mereka merupakan salah satu punca mereka kembali menagih. jadi jika mereka mahu diubati.H Zaenal Abidin Anwar. Lebih menakjubkan lagi adalah mereka yang melangkah keluar dari Inabah diterima baik oleh masyarakat dengan cara memberikan pekerjaan kepada mereka. Dengan mengambil kira perbezaan keberkesanan pendekatan pemulihan yang diguna pakai antara Malaysia dan Indonesia ini ada baiknya kita mengkaji semula pendekatan yang kita guna pakai di Malaysia. Pondok Pesantren Suryalaya. begitu menurut K. Dekan Fakulti Dakwah. Pada masa yang sama juga. Melihat kepada pencapaian inilah Inabah diberikan pengiktirafan Distinguish Service Awards oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu menerusi agensinya International Federation of Non-Government Organisations (IFNGO). Inabah dikendalikan sepenuhnya oleh Badan Bukan Kerajaan (NGO) tanpa membebankan kerajaan Indonesia berbeza dengan di Malaysia yang mana kerajaan memperuntukkan sejumlah RM300 juta untuk menyenggara dan mengendali pusat pemulihan dadah diseluruh negara iaitu jumlah yang sama diperuntukkan dalam Belanjawan 2009 untuk menangani kemiskinan dalam kalangan nelayan. institusi kemasyarakatan harus lebih bersedia menerima bekas penagih dengan cara membuka ruang dan peluang kepada mereka untuk memperbaiki diri dan seterusnya untuk sama-sama menggembleng tenaga menjana ekonomi negara. Apa yang menakjubkan adalah tidak ada seorang pun penagih dadah yang mengikuti pemulihan di Inabah ini kembali menagih berbeza dengan di Malaysia yang mana sejumlah 90% daripada penagih yang mengikuti program pemulihan akan kembali menagih.Pendekatan Inabah ini diambil kerana Tindakan seseorang mengambil dadah berpunca daripada gangguan jiwa dan rohani yang tidak mantap. bersihkan dahulu jiwa mereka itu dan isikan dengan rohani yang kukuh.

masyarakat. Belia hari ini berdepan dengan cabaran-cabaran yang memerlukan perlengkapan diri yang berkualiti. terangkan setiap perkara dengan tenang dan berdiplomasi. ponteng sekolah dan bermacam lagi yang mereka lakukan yang boleh mendatangkan keburukan ke atas mereka. Dengan adanya ajaran dan didikan yang sempurna secara informal ini akan mengelakkan mereka dari terjerumus dari penyalahgunaan dadah. keruntuhan moral dan akhlak dan sebagainya. bangsa dan negara. Ia tidak memberi sebarang kebaikan malah mendatangkan kerugian dari segi kewangan. Apabila sudah ketagih. lazimnya penagih dadah akan berasa terdesak untuk mendapatkannya semula dengan apa sahaja cara sekali pun. Pencegahan awal bagi membolehkan seseorang individu itu tidak terjerumus dengan dadah ialah peranan pihak ibu bapa melalui proses sosialisasi dalm mendidik dan mengasuh anak-anak mereka dengan berlandaskan ajaran agama Islam. Kawan banyak memberi pengaruh kepada perkembangan perilaku anak-anak yang sedang meningkat remaja. Ini adalah kerana dadah menyebabkan seseorang berasa tertagih. Sekali mereka sudah terjerumus amat sukar untuk berhenti daripadanya. .cONTOH KARANGAN 4 Bahaya Dadah Kepada masyarakat Penyalahgunaan dadah sememangnya suatu perkara yang membimbangkan kerana pada masa ini banyak remaja dan belia terjerumus dengan najis dadah. Lazimnya mereka akan mudah terpengaruh dengan hasutan kawan yang membawa kepada kemusnahan. Penyalahgunaan dadah ini memberi kesan buruk bukan sahaja kepada individu itu sendiri tetapi juga kepada keluarga. Inilah yang menyebabkan penaqgih sukar untuk berhenti dari menagih dadah. Para belia merupakan pemangkin semangat ke arah masa depan pembangunan negara. membunuh dan sebagainya. Para belia merupakan aset penting di dalam sesebuah negara. Walau bagaimanapun keazaman yang kuat serta daya tahan yang tinggi dan semangat keinsafan dengan dorongan dan sokongan ahli keluarga dapat membantu mereka kembali ke pangkal jalan. malah mereka tidak mendengar nasihat kedua ibu bapa. Ia juga membuatkan seseorang terdorong untuk melakukan kegiatan yang dilarang oleh Allah seperti mencuri. Didik anak-anak kita dengan didikan yang betul. Mereka tidak tahan menanggung seksa tertagih. sentiasa berasama mereka. Oleh itu ibu bapa sebagai orang yang paling rapat dengan anak-anak perlu tahu bagaimana untuk menjawab persoalan dan keingintahuan mereka.

pihak guru akan menjadi peranan penting dalam memberi ajaran dan tunjuk ajar kepada penuntut agar mereka tidak terjerumus dengan penyalahgunaan dadah supaya mereka memahami tentang bahaya dadah. lagi awal dirawat lagi besar harapan mereka untuk pulih dan kembali ke pangkal jalan. kerjasama orang ramai dan pihak kerajaan adalah sangat-sangat diharapkan bagi mengatasi bahaya yang dihadapi semoga kita mendekatkan diri kepada Allah jua. . Adanya kerjasama pihak ketua kampung dan penduduk kampung akan membolehkan meraka membenteras gejala dadah di kawasan mereka. Mnyedari hakikat masalah dadah yang begitu rumit dan kompleks. Selain itu akibat dari penyalahgunaan dadah atau pengedar dadah boleh dikena hukuman berat seperti hukum gantung sampai mati. kalau ada orang yang menagih dadah. pihak polis dan pihak kastam akan mengawasi dan memerhati bagi memeriksa dengan teliti melalui kawasan darat dan laut. Pihak penghulu dan ketua kampung mesti berhati-hati bagi keamanan sebuah kampung terutama mengawasi rumahrumah yang kosong. Ini adalah disebabkan rumah-rumah tersebut selalu menjadi sarang gejala dadah. Dengan ini bukan saja mendorong mereka mengikuti malah secara tidak langsung akan mempelajari dan memahami tentang penyalahgunaan dadah. Jika terdapat sesuatu perkara yang mencurigakan. sesuai dengan pemikiran mereka yang lebih matang dan bolehlah diberi pendidikan melalui mata pelajaran umpamanya dalam mata pelajaran sivik. Sayang diri kita. bersama-samalah berganding bahu untuk menyiasatnya dan melaporkan kepada pihak yang berkuasa. Dengan adanya langkah ini. Pihak kerajaan terutama Biro Kawalan Narkotik.Di sekolah-sekolah. keluarga kita dan masyarakat sekeliling kita. pihak berkuasa dapat bertindak dan memasukkan penagih dadah ke pusat pemulihan.

Masyarakat masih disogokkan dengan gejala merokok yang membimbangkan. Statistik daripada Sufean (2004) menunjukkan 49 peratus lelaki dewasa di Malaysia. Laporan Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2000 dalam Modul Berhenti Merokok (2001) membuktikan 20 peratus perokok di Malaysia terdiri daripada golongan remaja dan statistik ini meningkat setiap tahun.000 hingga 15. toluena (pelarut industri) dan vinil klorida (bahan untuk membuat PVC). heksamin (pencucuh barbeku). Justeru. Bahan kimia dalam asap rokok termasuklah ammonia (pencuci lantai dan tandas). antara 14. Tegasnya. iaitu 38% di Britain. DDT (racun serangga). karbon monoksida (asap kenderaan bermotor). bertujuan mengingatkan masyarakat tentang wabak tembakau yang meracuni gaya hidup masyarakat sedunia serta membunuh empat juta penduduk dunia setiap tahun. nikotin (dadah yang menagihkan). tar. asid stearik (lilin). Hari Tanpa Tembakau merupakan inisiatif proaktif Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara global. dan jumlah ini melebihi peratusan perokok di negara maju. Siapakah yang perlu dipersalahkan apabila generasi pewaris kepimpinan negara terlibat dengan gejala merokok? Tidak sedarkah para remaja bahawa merokok ibarat perjalanan bahaya menempah maut? Sesungguhnya. 35% di Amerika Syarikat dan 30% di Sweden. metana (gas paya). hidrogen sianida (gas beracun yang digunakan di "kamar gas maut" bagi pesalah yang menjalani hukuman mati). mengapakah dia sanggup membinasakan dirinya sendiri dengan merokok? Hargailah kesihatan dan nyawa. metanol (minyak roket). Dianggarkan 50 hingga 60 orang remaja di Malaysia memulakan tabiat merokok setiap hari. Kajian perubatan mengesahkan "benzopyrene" iaitu sejenis "polycyclic aromatic hydrocarbon" merupakan agen yang memulakan proses kejadian kanser.000 remaja mula menjadi penagih tembakau di negara maju.cONTOH KARANGAN 5 Dalam menongkah era dunia tanpa sempadan. asid asetik (cuka). kerana mencegah lebih baik daripada mengubati.000 orang. pelbagai masalah timbul selaras dengan kemajuan Malaysia di persada global. naftalena (ubat gegat dan kapur barus). aseton (peluntur warna kuku). statistik di Malaysia membuktikan merokok menyumbang . Sebatang rokok yang dinyalakan oleh perokok mengeluarkan lebih 4000 bahan kimia beracun yang boleh membawa maut. masyarakat perlu sedar akan bahaya merokok agar tidak menjerumuskan diri sendiri ke lembah maut. perokok remaja meningkat antara 68. etanol (alkohol). gejala merokok yang kian kronik perlu diberi perhatian serius oleh segenap lapisan masyarakat agar rakyat Malaysia kekal sihat dan berupaya menyumbangkan tenaga ke arah kecemerlangan negara. Tar mengandungi sekurang-kurangnya 43 bahan kimia penyebab kanser.000 hingga 84. Di negara-negara membangun dan di negara mundur. Angka ini dijangka meningkat kepada 10 juta orang pada tahun 2030. tidak hairanlah. arsenik (racun tikus). Sekiranya perokok benar-benar menyayangi dirinya. Racun paling berbahaya dalam sebatang rokok ialah tar. karbon monoksida dan nikotin. Setiap hari. butana (cecair pemetik api). merokok.

perbuatan merokok membawa beratus-ratus masalah kesihatan yang tiada noktah penghujung. negara kerugian kira-kira RM20 bilion setahun bagi menanggung kos rawatan penyakit akibat gejala merokok. sakit kepala. Asap rokok yang dihidu akan melalui saluran penghadaman dan pencernaan. dalam jangka masa panjang. tekak. sudah terang lagikan bersuluh. Profesor Dato' Dzulkifli Abd. Racun dalam air kencing juga menyebabkan kerosakan pundi kencing. mulut. jantung. berbanding asap rokok yang disedut oleh perokok. merokok secara pasif) turut menjejaskan kesihatan orang di sekelilingnya. lebih 100. Bahan nikotin bukan sahaja mendatangkan ketagihan. Nikotin turut merosakkan dinding arteri dan akan memudaratkan organ-organ yang berkaitan. serta menyebabkan pelbagai penyakit di bahagian esofagus. "Asap Rokok Basi: Dedahkan Faktanya" menjelaskan. sakit jantung dan penyakit sekatan pulmonari kronik. akan memasuki sistem saluran darah dan dibawa ke seluruh badan. Racun rokok akhirnya disaring dalam buah pinggang dan dihapuskan dari badan menerusi air kencing." Karbon monoksida di dalam rokok pula. 50 peratus kematian pula berpunca daripada sakit jantung dan strok. Setiap tahun. formaldehid dan benzene. migrain. tekak.kepada lebih 10. pedih ulu hati. pundi kencing. racun berkenaan menyebabkan kerosakan pada setiap organ di sepanjang laluannya. 30 peratus daripadanya disebabkan oleh 10 jenis kanser. esofagus. sesal kemudian tidak berguna. saluran penghadaman. atau asap rokok basi (istilah saintifiknya. Racun rokok turut merosakkan pundi udara dalam paru-paru dan menyebabkan penyakit emfisima. Lebih menyedihkan. Racun dalam asap rokok yang larut air. asap rokok basi mengandungi lebih banyak bahan beracun seperti nikotin. Razak. pankreas. sakit jantung merupakan penyebab utama kematian perokok. . kekejangan otot kaki dan serangan penyakit jantung. serviks. Gas tersebut menjejaskan bekalan oksigen ke tisu-tisu sehingga tisu-tisu terencat dan akhirnya mengakibatkan maut sekiranya paras karbon monoksida di dalam badan melebihi 60%. kolon dan perut. Kesan ini. malah menyebabkan saluran darah arteri menjadi sempit. mulut. Asap akan melalui saluran pernafasan ke dalam paru-paru dan merosakkan saluran bronkus. organ pembiakan. Hampir satu per empat mangsa pesakit jantung berpunca dari tabiat merokok. asap rokok yang dihembus oleh perokok. Di Malaysia. Dalam proses ini pula. sehingga menyebabkan bronkitis di bahagian paru-paru. berlaku satu lagi keracunan hasil penguraian kimia asap rokok yang turut merosakkan buah pinggang. Tegasnya.000 perokok dimasukkan ke hospital kerajaan di seluruh negara akibat kanser. saluran pernafasan. "Sesal dahulu pendapatan. Selain mendatangkan implikasi kronik terhadap diri perokok. iaitu kanser paru-paru. sehinggalah ke saluran kencing dan pundi kencing. buah pinggang. Asap ini lebih berbahaya kerana asap berkenaan terapung di udara beberapa ketika. paru-paru. perut dan pankreas. bermula dari hidung.000 kes kematian setahun. Apabila racun rokok memasuki tubuh manusia. mantan naib canselor Universiti Sains Malaysia dalam rencananya. manakala strok merupakan pembunuh keempat. merupakan gas beracun yang dikeluarkan oleh ekzos kenderaan. saluran darah. kebas pada jari. akan menyebabkan simptom kebas pada kaki.

"di mana ada kemahuan. di situ ada jalan. pihak sekolah dan pihak media massa juga perlu memainkan peranan signifikan untuk memastikan bilangan perokok dapat dikurangkan. semua pihak perlu bekerjasama "bagai aur dengan tebing" memperkasakan usaha untuk menyedarkan masyarakat bahawa perbuatan merokok akan mendatangkan implikasi negatif kepada diri sendiri. bak kata peribahasa. Kementerian Kesihatan. Ibu bapa wajar menjadi teladan terbaik bagi anak-anak dan menasihati anak-anak agar menghindari tabiat merokok.Tuntasnya. masyarakat sekeliling dan juga negara." Aktiviti bersempena Kempen Antimerokok wajar diteruskan dengan berkesan agar maklumat tentang bahaya merokok berupaya menginsafkan masyarakat. Negara Terbilang. "Rokok Tiada. "Kesihatan Cemerlang." Bersama-samalah kita berpadu tenaga mewujudkan suasana Satu Malaysia yang lebih sihat dan ceria. Masyarakat Gemilang." . Kehidupan Bahagia. bebas daripada kepulan asap rokok yang menjerumuskan kita ke lembah maut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful