P. 1
Kesan Perubahan Penduduk Terhadap Alam Sekitar

Kesan Perubahan Penduduk Terhadap Alam Sekitar

|Views: 293|Likes:
Published by star_straw

More info:

Published by: star_straw on Jul 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2014

pdf

text

original

KESAN PERUBAHAN PENDUDUK TERHADAP ALAM SEKITAR : A) SUMBER TANIH B) SUMBER HUTAN C) SUMBER AIR

.SUMBER TANIH ´ Tujuan penerokaan : ´ Pertambahan penduduk menyebabkan permintaan semakin bertambah.

ditanam getah dan kelapa sawit ‡Tanah gambut ² ditanam nanas ‡Kawasan paya ditebus Gunung Lang ² guna dijadikan sawah Perak ‡Lombong dijadikan kawasan petempatan dan pusat rekreasi ‡Pinggir laut ditambak dijadikan pusat rekreasi. Tebus Guna Tanah .KESAN POSITIF PENEROKAAN SUMBER TANIH Kesan Kegiatan Pertanian Huraian Contoh ‡Tanah aluvium .ditanam Dataran Kedah padi ‡Tanah laterit .

Kesan Huraian Contoh Bahan Mentah ‡Pembuatan tembikar atau pasu diperbuat daripada tanah lempung ‡Pasir dapat menghasilkan kaca Kuala Kangsar Lukis peta minda berkaitan kesan positif penerokaan sumber tanih .

KESAN NEGATIF PENEROKAAN SUMBER TANIH ‡Kesan ‡Kesuburan tanih hilang ‡Huraian ‡Kemiskinan tanih ‡Penanaman berterusan tanpa kawalan menyebabkan kandungan tanih dan minaral dalam tanah berkurangan ‡Penggunaan racun serangga berlebihan ‡Pembukaan ladang ‡Pertanian pindah ‡Penanaman di cerun bukit ‡Contoh ‡Hakisan tanah .

Kesan Huraian Contoh ‡Harga meningkat ‡Permintaan yang tinggi terhadap sektor hartanah Lukis peta minda berkaitan kesan positif penerokaan sumber tanih .

Sumber tanah diteroka untuk : a) b) c) 2.SOALAN 1. Kawasan yang bertanih __________ banyak terdapat dilembah sungai. Kawasan bertanih _________ di kaki bukit dan tanah tinggi yang bersaliran baik diterokai untuk penanaman ________ . 3. delta dan dataran lanar diusahakan untuk penanaman _______ .

7. . bijih besi dan arang batu.4. manakala tanih _______ untuk membuat pasu dan tembikar. Permintaan terhadap tanah menyebabkan harga tanah ______________ 8. ___________ digunakan untuk membuat kaca. 6. Sumber tanih diteroka untuk mendapatkan ______________ seperti bijih timah. Penggunaan __________ dan ____________ yang digunakan dalam aktiviti pertanian menyebabkan tanih tercemar. Pembukaan ladang yang giat menyebabkan tanah tidak subur atau __________________ kerana kandungan _________ dan mineral yang berkurang. 5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->