KERTAS KERJA MINI KEJOHANAN OLAHRAGA J-QAF AMBILAN JUN 2009 ANJURAN GURU PELATIH KPLI SR J-QAF JUN

2009 INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TAWAU TAWAU, SABAH 1.0 TAJUK MINI KEJOHANAN OLAHRAGA KPLI j-QAF AMBILAN JUN 2009 2.0 DIKEMUKAKAN OLEH Guru-guru pelatih KPLI SR j-QAF ambilan Jun 2009 Institut Pendidikan Guru Kampus Tawau Sabah 3.0 TUJUAN Kertas kerja ini adalah bertujuan untuk mendapatkan pandangan dan persetujuan daripada Dr. Hj Mohd Johan ,Timbalan Pengarah, J-QAF Jun 2009. Institut Pendidikan Guru Kampus Tawau untuk Mini Kejohanan Olahraga KPLI SR

4.0 LATAR BELAKANG PROGRAM 4.1 Gerak kerja ko-kurikulum juga berperanan untuk memupuk semangat kemasyarakatan dan perpaduan ke arah Satu (1) Malaysia di samping menyemai dan memupuk disiplin, nilai serta sikap positif selaras dengan Rukun Negara.

1

2 Menyedari akan kepentingan ini. ia juga dapat memberi pengalaman dan pengetahuan yang bermakna kepada para guru pelatih dalam mengurus dan mengendalikan sesuatu projek dan secara tidak 2 . 5. efektif dalam proses pembelajaran dan pengajaran malah hebat dan aktif juga di 5.1 Mini Kejohanan ini diadakan untuk memberi peluang kepada para guru pelatih untuk mengetengahkan bakat mereka dalam bidang sukan balapan dan padang selain daripada memupuk semangat kesukanan di antara satu sama lain. 5. fizikal . para guru-guru pelatih telah mengambil inisiatif di bawah khidmat nasihat pensyarah GERKO kami untuk mengadakan satu Mini Kejohanan Olahraga KPLI j-QAF Ambilan Jun 2009 bagi memupuk semangat kesukanan dan bersatu-padu ke arah masyarakat yang sihat dan cemerlang dari segi jasmani. 4.3 Ia juga bertujuan untuk memenuhi keperluan kerja kursus bagi mata pelajaran GERKO yang diwajibkan ke atas setiap guru pelatih KPLI j-QAF.3 Adalah diharapkan program ini mampu melahirkan para guru pelatih KPLI j-QAF yang bukan hanya gelanggang sukan.2 Melahirkan para guru pelatih yang bukan hanya cemerlang dalam bidang kurikulum malah mempunyai karisma yang hebat dalam bidang ko-kurikulum dan sesuai dengan tema AL'AQLU SALIM FIL-JISMI SALIM.4.0 RASIONAL 5. 5. mental dan emosi.4 Melalui Mini Kejohanan ini.

6.4 Memupuk semangat kemasyarakatan dan perpaduan ke arah Satu (1) Malaysia. berpasukan dan koperatif yang boleh memberi manfaat kepada semua. 6.6 Membudayakan corak kehidupan yang sihat dan sejahtera seperti yang dianjurkan oleh islam melalui amalan bersukan. 6.0 OBJEKTIF Di akhir program ini.langsung sebagai langkah persediaan untuk guru pelatih ketika menganjurkan sesuatu projek di sekolah kelak. 6. pihak penganjur mengharapkan semua peserta akan mencapai beberapa objektif seperti berikut :- 6.1 Mengetengahkan bakat para guru pelatih dalam bidang sukan balapan dan padang.5 Menyemai dan memupuk disiplin. 3 . 6.3 Meningkatkan semangat perpaduan. nilai serta sikap positif selaras dengan Rukun Negara. 6.2 Membentuk guru pelatih yang mantap dari segi jasmani dan rohani melalui pengisian yang dimuatkan dalam program ini.

00 RM 90.0 KUMPULAN SASARAN Kumpulan sasaran bagi program ini terdiri daripada guru-guru pelatih KPLI SR j-QAF ambilan Jun 2009 seramai 18 orang.1 Kos untuk mengadakan program ini akan dibiayai melalui kutipan yuran sebanyak RM5.1. 8.2 Duit Keluar Bil 1 1 Perkara Cenderamata Makanan Kos Hadiah cenderamata Bayaran jamuan ringan JUMLAH Jumlah RM 40.00 x 18 orang JUMLAH Jumlah RM 90.00 RM 50.0 IMPLIKASI KEWANGAN 8.0 TARIKH. 8.7. MASA DAN TEMPAT ( CADANGAN) Butiran mengenai program ini adalah seperti berikut: Tarikh : 18 Mac 2010 4 .00 8.00 RM 90.1 Duit Masuk Bil 1 Perkara Bayaran Penyertaan Kos RM 5.00 daripada setiap guru pelatih KPLI j-QAF ambilan Jun 2009.00 9.1.

Jabatan Pendidikan Jasmani dan 5 . Disediakan oleh: Disemak oleh: (MOHD HAFIZ BIN ABD AZIZ) Setiausaha Mini Kejohanan Balapan dan Padang (EN MOHD AMIN BIN TAN TUA) Ketua Unit Ko-Kurikulum.0 KEPUTUSAN DIPOHON Majlis dipohon untuk mempertimbangkan dan meluluskan cadangan pelaksanaan Mini Kejohanan Balapan dan Padang KPLI SR j-QAF Jun 2009.Tempat Penyertaan : Padang IPG Tawau : Guru-guru pelatih KPLI SR j-QAF Ambilan Jun 2009 10.

Sabah. LAMPIRAN 1 TENTATIF PROGRAM 6 .KPLI j-QAF Jun 2009 Institut Pendidikan Guru Tawau Kesihatan Institut Pendidikan Guru Tawau. Institut Pendidikan Guru Tawau. Disahkan dan Diluluskan oleh (DR HJ MOHD JOHAN) Timbalan Pengarah.

10 Petang 4.00 Petang 4.10 Petang 5.00 Petang 5. Mohd Amin bin Tan Tua 7 .TARIKH : 18 Mac 2010 4. 50 Petang 5. 30 Petang 4. 20 Petang 4.30 Petang : Pendaftaran peserta-peserta : Acara Lari 100 Meter : Acara Lompat Jauh : Acara Lontar Peluru : Ketibaan VIP dan Dif jemputan : Majlis Perasmian Penutupan : Majlis Penyampaian Hadiah : Jamuan : Majlis Bersurai LAMPIRAN 2 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Penaung Penasihat : Dr Hj Mohd Johan : En. 45 Petang 4.

Pengerusi Timbalan Pengerusi Setiausaha Bendahari : Abd Kholiq bin Mohamad Ngishar : Khaslaili binti Lahuri : Mohd Hafiz bin Abdul Aziz : Mohd Syahir bin Abdullah Biro Protokol dan Cenderamata : Jaida binti Mohd Jamil Suriany binti Che Wan Biro Logistik : Mohd Fadhlan bin Ab Majid Rusli bin Hasani Rosli bin Ismail Biro Kejohanan Balapan dan padang : Mohd Yazid bin Ishak Mohd Nazri bin Rasidek Rusmawi bin Mansor Norwahida binti Awang Biro Makanan & Minuman : Marahuddin bin Mohd Musa Zakiah binti Omar Abdul Qayyum Syawal bin Mansor Biro Tugas-tugas Khas & Promosi : Suhaila binti Md Sidek Syuhaida binti Ibrahim Pegawai-pegawai Kejohanan Hakim Balapan dan Padang Pencatat Masa Pelepas : Semua Pelajar j-QAF ambilan Jun 2009 : Semua Pelajar j-QAF ambilan Jun 2009 : Semua Pelajar j-QAF ambilan Jun 2009 : Abd Kholiq bin Mohamad Ngishar 8 .

Manakala semua AJK yang lain akan diberi tugas – tugas tertentu di bawah unit-unit supaya dapat melaksanakan projek ini secara bersama.LAMPIRAN 3 Pembahagian Tugas AJK pelaksana yang telah dilantik diberi penerangan tugas masing-masing mengikut bahagian yang telah dipertanggungjawabkan. Biro Protokol dan Cenderahati 9 .

• • • Menguruskan urusan jemputan untuk majlis perasmian penutup Menguruskan ketibaan Perasmi dan dif jemputan Menguruskan majlis penyampaian hadiah dan cenderahati semasa majlis penutup Biro Logistik • • • Membuat senarai semak barang-barang yang diperlukan Menguruskan pinjaman peralatan sukan dan tempahan gimnasium Memastikan semua barangan dipulangkan mencukupi setelah selesai pertandingan Biro Aktiviti • • • Menguruskan pengadil untuk pertandingan Menyediakan papan markah ketika pertandingan Memastikan pertandingan berjalan dengan lancar mengikut masa yang ditetapkan. Biro Makanan • • Membuat anggaran makanan pada hari pertandingan Menyediakan makanan yang mencukupi Biro Tugas-tugas Khas dan Promosi • • Menyediakan buku cenderamata Menyediakan pamphlet dan banner untuk promosi 10 .

LAMPIRAN 4 PELAN TINDAKAN / JADUAL PENTADBIRAN MINI SUKAN J-QAF AMBILAN JUN 2009 09/12/2009 TARIKH 18/03/2010 PERKARA PERSIAPAN UNTUK PERTANDINGAN TINDAKAN 11 .

Penyediaan poster dan buku cenderamata PERSIAPAN SEBELUM PERTANDINGAN 18/03/2010 4. Penyediaan kelengkapan sukan Pengurusan makanan dan minuman untuk peserta IV. 4.Acara Lari 100 Meter . Biro Tugas-tugas Khas -memastikan semua peserta mendaftarkan diri Biro Aktiviti -memastikan hakim berada di tempat acara masing-masing -memastikan borang catatan pemenang disediakan Biro Logistik -memastikan kelengkapan sukan mencukupi. Penyediaan surat jemputan perasmi V.50 PTG Semua peserta Pengerusi & Timbalan Pengerusi Biro Protokol dan Cenderamata 12 . Tempahan cenderamata IV. Biro Makanan -memastikan minuman sampai tepat pada waktunya dan mencukupi II.Acara Lompat Jauh .mendapatkan pengesahan permohonan menggunakan peralatan dan padang Biro Makanan Biro Protokol & Cenderamata Biro Protokol & Cenderamata Biro Aktiviti Biro Tugas-tugas Khas dan Promosi II.I. Mengiringi Perasmi untuk Semua peserta 4. Pendaftaran peserta Semua ahli jawatankuasa dan peserta berkumpul di gimnasium. Perlantikan Hakim VI. Tempahan makanan III.Acara Lontar Peluru Ketibaan Perasmi dan para jemputan untuk majlis perasmian penutup I.00 PTG 4.10 PTG KEJOHANAN BERMULA . Pengurusan Hakim Balapan III.05 PTG I. Tempahan peralatan sukan dan padang Biro Logistik .

Ucapan Perasmian III. Semua AJK - KERTAS KERJA GERKO 13 .10 PTG MAJLIS TAMAT 5. Memastikan barang-barang yang dipinjam mencukupi. Para peserta mengambil tempat 5.30 PTG SELESAI MAJLIS Memastikan semua peralatan dikemas semula.mengambil tempat II.00 PTG Majlis Perasmian I.memastikan makanan disediakan untuk setiap peserta 5. Penyampaian Cenderahati kepada Perasmi Majlis Jamuan ringan Pengerusi Perasmi Biro Protokol dan Cenderamata Biro Protokol dan Cenderamata -mengiringi Pengerusi dan Perasmi ke meja jamuan yang disediakan Biro Makanan . Penyampaian Hadiah IV. Ucapan Pengerusi II. Memastikan kawasan padang bersih dan disusun seperti asal.

" DISEDIAKAN OLEH : KPLI SR j-QAF AMBILAN JUN 2009 INSTITUT PENDIDIKAN GURU TAWAU 14 .MINI KEJOHANAN BALAPAN DAN PADANG KPLI SR j-QAF JUN 2009 PADA 18 MAC 2010 DI PADANG IPG KAMPUS TAWAU ANJURAN GURU PELATIH J-QAF AMBILAN JUN 2009 INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TAWAU SABAH  "AL'AQLU SALIM FIL-JISMI SALIM.