P. 1
TUGASAN INDIVIDU KISSM 2011

TUGASAN INDIVIDU KISSM 2011

|Views: 892|Likes:
Published by Hazwan Mahmud

More info:

Published by: Hazwan Mahmud on Jul 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

Jelaskan prosedur yang perlu diikuti oleh agensi kerajaan dalam mengendalikan aduan-aduan daripada orang ramai

mengenai ketidakpuasan hati mereka terhadap perkhidmatan atau sebarang tindakan oleh agensi kerajaan.

NAMA NO KAD PENGENALAN NO GILIRAN NAMA SEKOLAH

: HAZWAN BIN MAHMUD : 861014 – 30 – 5425 : 1107050190 : SEK MEN REN AGAMA GEMAS

JULAI 2011

 Polis tidak menyiasat tentang laporan-laporan yang dilakukan dengannya seperti kes ragut beg tangan. anjing berkeliaran dalam kawasan. kecurian rumah.  Lembaga hasil Dalam Negeri tidak membayar balik baki kredit cukai pendapatan dalam 2 bulan walaupun dijanjikannya. salah tadbir dan seumpamanya.  Jabatan Imigresen tidak memberi jawapan tentang permohonan permit kerja. tidak mematuhi undang-undang dan peraturan yang sedia ada termasuk salahlaku. Pengaduan awam meliputi semua aspek pentadbiran kerajaan termasuk agensi Kerajaan yang diswastakan. gantian pasport yang hilang.Takrif Aduan Aduan Awam adalah aduan orang ramai mengenai ketidakpuasan mereka terhadap semua aspek pentadbiran Kerajaan (termasuk agensi-agensi yang diswastakan dan institusi-institusi yang berbentuk monopoli dan membekalkan keperluan-keperluan awam yang dirasai tidak adil.  Kelewatan Atau Tiada Tindakan Jabatan Pendaftaran Negara yang berjanji akan menyiapkan Mykad dalam tempoh 2 bulan dari tarikh permohonan tetapi tidak menyiapkannya. penyelewengan. . kemalangan jalan raya dan penagih-penagih dadah yang menduduki rumah kosong.   Polis tidak atau lewat kemukakan laporan polis mengenai kemalangan jalan raya. tidak memberikan jawapan tentang permohonan kewarganegaraan. untuk pendidikan anak dan hilang upaya. salah guna kuasa. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) lewat meluluskan permohonanpermohonan untuk mengeluarkan caruman untuk membeli rumah. Jenis-Jenis Aduan Yang Diterima Berikut adalah jenis-jenis dan contoh-contoh aduan yang boleh dikemukakan oleh orang awam kepada Biro Pengaduan Awam untuk diambil tindakan:- 1.  KWSP dan PERKESO tidak mengambil tindakan terhadap aduan-aduan yang telah dibuat mengenai majikan-majikan yang tidak mencarum dengan KWSP walaupun potongan dilakukan dari gaji pekerja-pekerja.

balai bomba.    Jabatan Kebajikan Masyarakat tidak meluluskan permohonan bantuan kebajikan.   Bahagian Pencen tidak memberi jawapan tentang permohonan pencen.  Salah Guna Kuasa/Penyelewengan Ketua jabatan dan pegawai-pegawai kerajaan yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasa mereka dengan meminta wang sogokan atau pelinciran untuk meluluskan sesuatu permohonan. bekalan air.2. PERKESO tidak membayar pampasan. pasar. 3. lampu jalan. Kekurangan Kemudahan Awam  Ketiadaan kemudahan awam yang dikehendaki oleh orang awam seperti balai polis. Jabatan Perkhidmatan Awam dan PTPTN tidak memberi jawapan tentang permohonan biasiswa/pinjaman. jalan tar dan padang permainan kanak-kanak. bonggol. telefon. Kepincangan Perlaksanaan Dasar Dan Kelemahan Undang-Undang  Jabatan membuat keputusan atau bertindak dengan tidak saksama tentang satu permohonan yang tidak mengikut peraturan / undang-undang yang telah ditetapkan seperti Pejabat Tanah meluluskan permohonan tanah oleh seorang yang baru membuat permohonan dan sebaliknya menolak permohonan seorang lain yang telah mengusahakan tanahnya selama 15 tahun. bekalan elektrik. tempat ibadat. sama ada berjaya atau gagal. sekolah. tidak/lewat mengeluarkan notis cukai pintu. . Tindakan Tidak Adil  Pejabat Tanah tidak memberi jawapan tentang kedudukan permohonan tanah. lampu isyarat.  Pegawai-pegawai Majlis Daerah/Perbandaran/Dewan Bandaraya yang meluluskan permohonan pelan bangunan. tong sampah. 4. perkhidmatan bas. Majlis Perbandaran belum meluluskan permohonan pelan pembinaan bangunan yang lama dikemukakan. 5.

tidak peramah. tender projek. kasar dan berkelakuan buruk semasa berurusan dengan orang awam. Salah laku Anggota Awam  Pegawai dan kakitangan jabatan/agensi yang tidak/ kurang sopan. cuai menjalankan tugas mereka. memaki orang awam. ponteng dari kerja semasa waktu kerja. pembinaan banguna-bangunan haram tanpa mendapat kebenaran Majlis Perbandaran. sombong. ahli-ahli keluarga dan rakan-rakan. Contohnya:-  Majlis Perbandaran tidak mengambil tindakan ke atas penjaja-penjaja tidak berlesen yang berniaga. . Jabatan Pengangkutan Jalan yang tidak melayan orang awam yang datang untuk berurusan dengan sopan.  Anggota di kaunter perkhidmatan seperti di Jabatan Imigresen.  LPKP gagal mengambil tindakan ke atas pemandu teksi yang caj kadar teksi yang tinggi dan tidak mengikut meter. 7. Kegagalan Mengikut Prosedur Yang Ditetapkan  Pihak Berkuasa Tempatan. Balai Polis. Polis DiRaja. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang tidak menjalankan tugas mereka dengan bersungguh-sungguh dan teratur seperti yang ditetapkan. Lembaga Hasil Dalam Negeri. bersikap perkauman. menjalankan perniagaan sendiri semasa waktu pejabat. Jabatan Alam sekitar (JAS). pembinaan jalan dan jambatan kepada kontraktor-kontraktor yang memberi beliau imbuhan dan komisen. datang lewat kerja dan balik awal.  Pegawai Polis mengurangkan dan membatalkan saman dan kompaun trafik pihakpihak bersalah yang memberinya duit kopi. Jurutera Daerah Kerja Raya yang memberi kontrak. Jabatan Pendaftaran Negara. Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP). sama ada melalui telefon ataupun bersemuka. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. 6. bersikap endah tak endah.  Pegawai Imigresen yang meluluskan permit kerja dan lesen pembantu rumah dan pekerja-pekerja buruh asing .

doktor-doktor yang cuai semasa merawat pesakit-pesakit yang menyebabkan kecacatan dan kematian pesakit. tidak menggantikan alat-alat permainan awam yang rosak.   Jabatan Agama yang tidak menjaga kebersihan tempat ibadat. 8. membaiki jambatan yang tidak selamat.  Mahkamah sering menangguhkan perbicaraan kes dan lambat menetapkan tarikh perbicaraan kes walaupun kes sudah lama difailkan oleh peguam. tidak memotong rumput di padang-padang permainan. Kualiti Perkhidmatan Yang Tidak Memuaskan Termasuk Kaunter Dan Telefon  Jabatan/Agensi kerajaan tidak menyelenggarakan perkhidmatan dan kemudahan awam dengan baik dan sempurna. tidak membersihkan jalan-jalan.  Guru-guru dan pengetua sekolah yang memukul murid-murid kerana kesalahan murid-murid atau tanpa sebab munasabah. Contohnya. Jabatan Pendidikan Negara/Daerah tidak memperbaiki sekolah yang rosak dan bocor semasa hujan.  JAS tidak bertindak terhadap pemilik kilang-kilang dan pihak yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan udara dan membuangkan bahan-bahan dan sisa toksid merata-rata dan menjejaskan kesihatan orang ramai. tidak mengutip sampah sarap. Majlis Daerah/Perbandaran tidak menjaga kebersihan pasar. Guru Besar Sekolah. tidak mencuci longkang tersumbat dan penuh dengan sampah yang menyebabkan air tidak mengalir dan kemudian menjadi tempat pembiakan nyamuk. . JPJ tidak bertindak ke atas pemandu-pemandu bas yang tidak mengikut laluan yang ditetapkan dalam lesennya. tidak membaiki lampu-lampu jalan yang tidak bernyala dan selalu rosak.

 Kegagalan penguatkuasaan oleh pasukan Polis terhadap kes kecurian dan kes ragut di kawasan kediaman.Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia .9.  Pihak Berkuasa Tempatan tidak mengambil tindakan walaupun banyak aduan telah dikemukakan mengenai bunyi bising yang disebabkan oleh kewujudan bengkel haram membaiki motosikal.Jawatankuasa Kira-kira Awam .Biro Bantuan Guaman    Perkara berkenaan dasar Kerajaan yang telah ditetapkan Masalah keluarga/Peribadi Tuntutan Berbentuk 'Civil' antara individu/syarikat .  Kegagalan Penguatkuasaan Kegagalan penguatkuasaan oleh Polis terhadap perlumbaan haram dan gejala penagihan dadah yang semakin membimbangkan orang ramai. Jenis-Jenis Aduan Yang Tidak Boleh Diterima  Perkara-perkara di bawah bidang Kuasa: . 10.  Pelbagai Aduan Aduan-aduan selain daripada 9 kategori di atas.

Carta Alir Penerimaan Aduan .

Prosedur Pengendalian Aduan Awam Setiap Kementerian/jabatan/badan berkanun persekutuan /pihak berkuasa tempatan/agensi hendaklah memberi perhatian sewajarnya kepada semua pengaduan awam dan mengendalikannya secara berikut: 1. . 5. menemukakan laporan kemajuan mengenai tindakan-tindakan pembetulan yang diambil dari semasa ke semasa kepada biro pengaduan awam. memberi jawapan dalam masa yang ditetapkan atau kepada pengadu berkenaan pengaduan yang diterimanya secara langsung ataupun daripada biro pengaduan awam. memberi kerjasama penuh kepada biro pengaduan awam.keputusan jawatankuasa dan tindakan pembetulan yang telah/sedang diambil. 6. mengeluarkan surat akuan terima dalam tempoh dua minggu setelah menerima surat aduan daripada orang awam ataupun yang dirujuk oleh biro pengaduan awam. 7. 2.kedudukan terkini sesuatu aduan. mengambil tindakan-tindakan pembetulan untuk menyelesaikan aduan sepeti yang diputuskan oleh jawatankuasa tetap pengaduan awam. menyimpan rekod mengenai semua aduan yang dirujuk oleh biro pengaduan awam dan aduan yang diterimanya secara langsung dengan mengandungi maklumat asas seperti tarikh aduan diterima. apabila siasatan terhadap aduan/kes dijalankan. menghantar surat jawapan sementara yang mengandungi penjelasan mengenai sebabsebab jawapan /ulasan tidak dapat diberi dalam jangkamasa yang ditetapkan dan memaklumkan juga jangkamasa jawapan ulasan akan diberikan. 3. 4.tarikh surat akuan dikeluarkan.

Aliran Proses Penyiasatan .

gov. Tam Weng Wah Ketua Pengarah Semua NO.gov. Md Zin bin Musa Timbalan Ketua Pengarah (Aduan) 3 Puan.gov.Rogayah binti A.Bakar Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) 4 En.my 03-8872 5603(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) rogayah@pcb.my .Bhg Dato'Dr.gov. PUTRAJAYA BIL.Senarai Penerima Aduan IBU PEJABAT BIRO PENGADUAN AWAM. Keluarga dan Masyarakat 3.Kementerian Pembangunan Wanita.my Semua Semua 03-8872 5648(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) mdzin@pcb.Kementerian Tenaga. Teknologi Hijau dan Air 4.gov. Md. FAKS & E-MEL 03-8872 5602(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) tam@pcb. NAMA KEMENTERIAN YANG DIURUS 1 Y.Penyelaras WUPM 03-8872 5654(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) sirec@pcb. Aziz bin Ismail Pengarah Bahagian Pengurusan Aduan & Program Bersama Pelanggan 5 En.my Semua 03-8872 5650(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) aziz@pcb.my 2 En.TELEFON NO.Jabatan Perdana Menteri 2. Nasir bin Ecsoff Ketua Penolong Pengarah 1.

Kementerian Kewangan 2.Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani 03-8872 5665(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) nuraznida@pcb.Kementerian Belia dan Sukan 5.my 8 Puan.my 7 En.Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna 2.Kementerian Penerangan. Nuraznida Binti Abdul Halyily Ketua Penolong Pengarah 1. Najimuddin bin Esa Ketua Penolong Pengarah 1.Kementerian Pertahanan 3.gov.6 En.Mohd Asri bin Mohamed Ketua Penolong Pengarah 1.Kementerian Pelancongan 03-03-8872 5658(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) najimudin@pcb.my 9 03-8872 5676(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) .Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri 4.Kementerian Pelajaran 2.gov.Kementerian Kerja Raya 1.Kementerian Pengangkutan 3.Kementerian Luar 4.Kementerian Sumber Manusia 3.Kementerian Pengajian Tinggi 3.gov.KDN 2. Komunikasi dan Kebudayaan 6.Penyelaras PEMUDAH 03-8872 5662(T/T) 03-88887778(F) 03-88883748(F) mohdasri@pcb.

NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. Nur Ikram b Aziz Ketua Penolong Pengarah 1.TELEFON NO.Kementerian Kesihatan 2.Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar 03-8872 5668(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) ikram@pcb.Kementerian Sains. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. FAKS & E-MEL 04-263 6895(T/T) 04-263 6894(F) mddin@pcb. Perladangan dan Komoditi 3.gov. Md.Kementerian Perusahaan.TELEFON NO.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Pulau Pinang/Kedah/Perlis NO.my PENGARAH BPA NEGERI JOHOR BIL.Kementerian Luar Bandar dan Wilayah 6.my PENGARAH BPA NEGERI PULAU PINANG/KEDAH/PERLIS BIL.gov.Kementerian Wilayah Persekutuan 5. FAKS & E-MEL 07-224 4467(T/T) 07-224 3557(F) marshall@pcb.gov.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Johor NO.10 En.my . Teknologi dan Inovasi 4. Din bin Jusoh Pengarah 1. Marshal Thegarajah A/L S/J Rajaiah Pengarah 1.

Georgie Abas Pengarah 1. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.Jabatan Persekutuan Sabah NO.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Pahang NO.TELEFON NO. Wee Lip Ping Pengarah 1.my PENGARAH BPA NEGERI TERENGGANU/KELANTAN BIL. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Terengganu/Kelantan NO. Adnan bin Hj. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. FAKS & E-MEL 088-280 308(T/T) 088-280 301(F) georgie@pcb.gov.gov.TELEFON NO.TELEFON NO. FAKS & E-MEL 09-514 4459(T/T) 09-514 4477(F) azlanshah@pcb. Azlan Shah bin Abdul Latif Pengarah 1.my . NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 Puan.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Wilayah Persekutuan NO.gov.my PENGARAH BPA NEGERI PAHANG BIL.gov. FAKS & E-MEL 03-2691 1346(T/T) 03-2696 9107(F) adnan@pcb.TELEFON NO. FAKS & E-MEL 09-622 8136(T/T) 09-622 8134(F) weelipping@pcb. Mohd Nasir Pengarah 1.my PENGARAH BPA NEGERI SABAH BIL.PENGARAH BPA KUALA LUMPUR BIL.

Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Melaka/Negeri Sembilan NO. Mohd Dahlan Pengarah dan Agensi Negeri Selangor 03-5513 3777(T/T) 03-5510 6358(F) samuri@pcb. FAKS & E-MEL 05-255 8500(T/T) 05-255 8501(F) zulkiffeli@pcb. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. FAKS & E-MEL 082-415 005(T/T) 082-415 0047(F) philip@pcb.my PENGARAH BPA NEGERI MELAKA/NEGERI SEMBILAN BIL. FAKS & E-MEL 06-234 5891(T/T) 06-234 5890(F) mahpof@pcb.gov.gov.my PENGARAH BPA NEGERI PERAK BIL.TELEFON NO.gov.TELEFON NO. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.Jabatan Persekutuan bin Hj.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Perak NO. Philip Stephen Shim Pengarah 1. Mahpof bin Mahmood Pengarah 1.my PENGARAH BPA NEGERI SELANGOR BIL. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.gov.Jabatan Persekutuan Sarawak NO. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS NO.PENGARAH BPA NEGERI SARAWAK BIL.TELEFON NO. Wan Zulkiffeli Wan Hassan Pengarah 1.TELEFON NO.my . Ahmad Samuri 1. FAKS DAN E-MEL 1 En.

gov.gov.my 2 Kementerian Kewangan Noor Arfah binti Arif 03-8882 3696 arfah.my 12 Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani . BIL.my 03-8883 6200 mhanafi@kettha.gov.my 03-8880 3300 norsakinah@kppk.my 03-8886 1728 norazean@nre.gov.my 9 Kementerian Pengajian Tinggi 10 Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi Noriza binti Nazri Nadzerah 03-8885 8000 noriza@mosti. Teknologi Hijau dan Air Mohd Hanafi bin Mohd Sanusi 8 Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Vigian a/l Apanathan Azwarni Herni binti Che Noh 03-6203 3022 vigian@miti.my 5 Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Norazean binti Hasan Suriani binti Mohamed Esa 6 Kementerian Dalam Negeri 7 Kementerian Tenaga.my 3 Kementerian Perusahaan Perdagangan dan Komoditi Norsakinah binti Mohammad 4 Kementerian Pengangkutan Saleki bin Amat Januri 03-8886 6203 saleki@mot.gov. KEMENTERIAN/AGENSI NAMA NO.gov.gov.my Mat Daud bin Harun 03-8870 1000 matdaud@moa.my 03-8886 3500 11 Kementerian Luar Bandar dan Wilayah binti Abdullah nadzerah@rurallink.my 03-8883 5000 pro@mohe.arif@treasury.TELEFON DAN E-MEL 1 Jabatan Perdana Menteri Normaizatul Akmal binti Tujad 03-8872 3430 akmaltujad@pajpm.gov.Senarai Pegawai Perhubungan Perkhidmatan Pelanggan Kementerian juga diwujudkan bagi memudahkan orang ramai berhubung dengan Kementerian yang berkaitan.gov.gov.gov.gov.my 03-8886 8000 pro@moha.

gov.gov.gov.my 22 Kementerian Pembangunan Wanita.my 03-8871 3333 pro@kbs. Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia Fauziah binti Hussain 25 Kementerian Kesihatan Hartini binti Hashim 03-8883 3682 hartini@moh.my 16 Kementerian Belia dan Sukan Razali bin Yassin Ropidah binti Mohamad 17 Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan 18 Kementerian Sumber Manusia Shahrulnizam bin Mohd Tahir shahnizam@mohr.my 03-2692 1333 hanim@mod. Keluarga dan Masyarakat Hasnah binti Ahmad 23 Kementerian Pelajaran Abdul Sharif bin Abd.my 14 Kementerian Pertahanan 15 Kementerian Kerja Raya Mohd Rizal Hashim 03.my 03-2288 7027 fauziah@kpkk.Kadir 03-8884 6000 sharif@moe.my 24 Kementerian Penerangan.my 19 Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Rosyila binti Abdul Latif Lela Kumari a/p Vanayagem 03-2094 7033 rosyila@kpkt.gov.gov.gov.8889 7888 lela@kwp.gov.my * Boleh berhubung terus dengan Pegawai Perhubungan Pengaduan Awam .my 03-2693 0095 hasnahahmad@kpwkm.gov.my 20 Kementerian Wilayah Persekutuan 21 Kementerian Luar Negeri Abang Sardon 03-8887 4719 bin Hashim abgsardon@kln.my 03-8882 5500 ropidah@kpdnkk.my 03.2771 4613 mohdrizal@kkr.gov.gov.gov.13 Kementerian Pelancongan Malaysia Suhanah binti Amir Faridah Hanim binti Abdul Ghani 03-4047 4406 suhanah@motour.gov.gov.

4 Tahun 1992. Setiausaha Parlimen. Ketua Setiausaha Negara.B Menteri. Program ini berjalan sejak tahun 1989 dengan istilah Litaran mengikut Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA) Bil. Perak. Setiausaha Kerajaan Negeri dan Ketua Pengarah BPA. KABB dikendalikan oleh pegawai BPA dan Jabatan/Agensi setempat secara bersemuka dengan masyarakat setempat bagi memberi peluang kepada mereka membuat aduan atau menyatakan ketidakpuasan hati terhadap sebarang tindakan pentadbiran Kerajaan termasuk juga agensi Kerajaan yang diswastakan. nelayan dan sebagainya. Program ini telah dilaksanakan di semua negeri dan tumpuan utama program ini ialah di kawasan pedalaman.  Kaunter Aduan Bergerak (KAB) Program KAB ialah satu program di mana BPA membuka kaunter di peringkat mukim untuk menerima aduan awam. Program ini bukan sahaja melibatkan kaunter BPA malah turut melibatkan pelbagai kaunter dari jabatan kerajaan yang lain. Semua aduan yang dikemukakan pada majlis ini akan direkodkan oleh BPA untuk tindakan penyelesaian bersama agensi kerajaan terbabit. Ia merupakan satu majlis dialog di antara Ketua-ketua Jabatan di peringkat negeri dan daerah dengan orang ramai yang terdiri daripada pemimpin masyarakat. . persatuan penduduk.  Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) Program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) wujud hasil daripada penambahbaikan yang dibuat kepada KaunterAduan Bergerak (KAB) dengan matlamat untuk mengekal dan memperluaskan program ini di seluruh negara. petani. Timbalan Menteri.Program Bersama Orang Awam  Program MESRA Program ini mula dilaksanakan pada tahun 2002. Menteri Besar. KABB yang pertama diadakan pada tahun 2005 di Taiping.Biasanya majlis dialog ini akan dipengerusikan oleh Y.

berunding dan menyelesaikan masalah dengan pengadu. telus. Better Business Bureau (2007) mendapati 26 dari 32 agensi gagal meneruskan operasinya kerana berjaya menyelesaikan hanya 10 peratus atau kurang. Kesimpulannya di sini. Peranan dan tanggungjawab penjawat awam ialah menterjemahkan suara – suara aduan itu selaras dengan dasar semasa kerajaan dan juga perubahan persekitaran. Aduan tidak boleh lagi dilihat sebagai aduan semata – mata. ia perlu diselesaikan secara berperingkat dan ada segelintir yang masih memerlukan pemantauan dari semasa ke semasa. mengemblengkan kemudahan teknologi sepenuhnya. inovatif. Maknanya.Penutup Secara ringkasnya. Bagi aduan-aduan yang seumpama ini. aduan sebenar dan maklum balas yang positif atau negatif. Walaupun begitu. pihak agensi awam perlu menyaring dan zahirkan aduan – aduan dalam bentuk tindakan dan menambahbaik system penyampaian dengan mempertingkatkan daya usaha mengendalikan dengan pendekatan yang respons. aduan boleh digunakan sebagai petunjuk dan peluang untuk memperbaiki kualiti produk dan perkhidmatannya. setiap aduan perlu ditangani supaya kesilapan yang sama tidak akan berulang. sebaliknya ia adalah suara masyarakat yang menuntut hak mereka. Penjawat awam sepatutnya menerima setiap aduan sebagai sumber berharga untuk memperbaiki setiap kelemahan dan kepincangan di sebuah jabatan. aduan merupakan maklum balas yang berguna lebih-lebih lagi jika ia diterima daripada orang awam. Lebih-lebih lagi skop aduan amat luas dan boleh digolongkan kepada beberapa kategori seperti cadangan. Dalam hal sebegini. Dalam hubungan ini. kreatif. tidak semua aduan boleh diselesaikan dengan segera kerana ada sebahagiannya yang perlu mengambil masa terutama apabila ia melibatkan banyak agensi pindaan undang-undang dan kadangkala yang melibatkan kos. Beberapa kajian di Barat boleh dijadikan pedoman dan bukti aduan sebagai sesuatu yang positif. . Pengurusan aduan awam wajar dibestarikan supaya lebih cekap dan berkesan. cekap. profesional dan cekap berteraskan komunikasi. mewujudkan rangkaian kerjasama dengan pelbagai pihak disamping tidak membelakangkan unsur – unsure insaniah. aduan yang diterima. ke arah penambahbaikan sistem penyampaian perkhidmatan awam yang berkesan. semua penjawat awam hendaklah melihat setiap aduan itu sebagai sesuatu yang positif dan harus menanganinya dengan penuh berdedikasi.

3. al (1994). Sabhitha Marican et. Biro Pengaduan Awam (2011) . 5. Aduan Awam.my/ 11 Julai 2011. Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia (KISSM). (2009) Utusan Malaysia.Bibliografi 1. Tangani aduan dengan efektif BPA utamakan keperluan orang ramai. Pengajian Am Kertas 1 & 2 Teks & Rujukan Lengkap.gov. http://www. Pengurusan Awam. Nota. David Chong et. 05 November 2. Bhd. (2008) Utusan Malaysia. Cetakan Utusan Publications & Distributors Sdn. al. 6. Aduan awam: Sukar ke arah sifar tapi boleh dikurangkan. (2005).pcb. 30 April . Cetakan Arah Pendidikan 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->