P. 1
TUGASAN INDIVIDU KISSM 2011

TUGASAN INDIVIDU KISSM 2011

|Views: 892|Likes:
Published by Hazwan Mahmud

More info:

Published by: Hazwan Mahmud on Jul 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/09/2013

pdf

text

original

Jelaskan prosedur yang perlu diikuti oleh agensi kerajaan dalam mengendalikan aduan-aduan daripada orang ramai

mengenai ketidakpuasan hati mereka terhadap perkhidmatan atau sebarang tindakan oleh agensi kerajaan.

NAMA NO KAD PENGENALAN NO GILIRAN NAMA SEKOLAH

: HAZWAN BIN MAHMUD : 861014 – 30 – 5425 : 1107050190 : SEK MEN REN AGAMA GEMAS

JULAI 2011

untuk pendidikan anak dan hilang upaya.  Jabatan Imigresen tidak memberi jawapan tentang permohonan permit kerja. anjing berkeliaran dalam kawasan.  Lembaga hasil Dalam Negeri tidak membayar balik baki kredit cukai pendapatan dalam 2 bulan walaupun dijanjikannya.  KWSP dan PERKESO tidak mengambil tindakan terhadap aduan-aduan yang telah dibuat mengenai majikan-majikan yang tidak mencarum dengan KWSP walaupun potongan dilakukan dari gaji pekerja-pekerja. penyelewengan. kemalangan jalan raya dan penagih-penagih dadah yang menduduki rumah kosong.   Polis tidak atau lewat kemukakan laporan polis mengenai kemalangan jalan raya. Jenis-Jenis Aduan Yang Diterima Berikut adalah jenis-jenis dan contoh-contoh aduan yang boleh dikemukakan oleh orang awam kepada Biro Pengaduan Awam untuk diambil tindakan:- 1.  Kelewatan Atau Tiada Tindakan Jabatan Pendaftaran Negara yang berjanji akan menyiapkan Mykad dalam tempoh 2 bulan dari tarikh permohonan tetapi tidak menyiapkannya. salah guna kuasa. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) lewat meluluskan permohonanpermohonan untuk mengeluarkan caruman untuk membeli rumah.Takrif Aduan Aduan Awam adalah aduan orang ramai mengenai ketidakpuasan mereka terhadap semua aspek pentadbiran Kerajaan (termasuk agensi-agensi yang diswastakan dan institusi-institusi yang berbentuk monopoli dan membekalkan keperluan-keperluan awam yang dirasai tidak adil. tidak mematuhi undang-undang dan peraturan yang sedia ada termasuk salahlaku. salah tadbir dan seumpamanya. gantian pasport yang hilang.  Polis tidak menyiasat tentang laporan-laporan yang dilakukan dengannya seperti kes ragut beg tangan. Pengaduan awam meliputi semua aspek pentadbiran kerajaan termasuk agensi Kerajaan yang diswastakan. kecurian rumah. tidak memberikan jawapan tentang permohonan kewarganegaraan. .

. sama ada berjaya atau gagal. Kepincangan Perlaksanaan Dasar Dan Kelemahan Undang-Undang  Jabatan membuat keputusan atau bertindak dengan tidak saksama tentang satu permohonan yang tidak mengikut peraturan / undang-undang yang telah ditetapkan seperti Pejabat Tanah meluluskan permohonan tanah oleh seorang yang baru membuat permohonan dan sebaliknya menolak permohonan seorang lain yang telah mengusahakan tanahnya selama 15 tahun. perkhidmatan bas.  Pegawai-pegawai Majlis Daerah/Perbandaran/Dewan Bandaraya yang meluluskan permohonan pelan bangunan. PERKESO tidak membayar pampasan. bekalan air. balai bomba. bonggol. pasar. Jabatan Perkhidmatan Awam dan PTPTN tidak memberi jawapan tentang permohonan biasiswa/pinjaman. tempat ibadat.   Bahagian Pencen tidak memberi jawapan tentang permohonan pencen. 4. tidak/lewat mengeluarkan notis cukai pintu. 3. lampu jalan. jalan tar dan padang permainan kanak-kanak. lampu isyarat. bekalan elektrik. Kekurangan Kemudahan Awam  Ketiadaan kemudahan awam yang dikehendaki oleh orang awam seperti balai polis.    Jabatan Kebajikan Masyarakat tidak meluluskan permohonan bantuan kebajikan. Majlis Perbandaran belum meluluskan permohonan pelan pembinaan bangunan yang lama dikemukakan.2.  Salah Guna Kuasa/Penyelewengan Ketua jabatan dan pegawai-pegawai kerajaan yang mempunyai kuasa dan menyalahgunakan kuasa mereka dengan meminta wang sogokan atau pelinciran untuk meluluskan sesuatu permohonan. 5. tong sampah. Tindakan Tidak Adil  Pejabat Tanah tidak memberi jawapan tentang kedudukan permohonan tanah. telefon. sekolah.

datang lewat kerja dan balik awal. ponteng dari kerja semasa waktu kerja. Jabatan Pendaftaran Negara. cuai menjalankan tugas mereka. 6. bersikap endah tak endah. Jabatan Alam sekitar (JAS). . Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang tidak menjalankan tugas mereka dengan bersungguh-sungguh dan teratur seperti yang ditetapkan. kasar dan berkelakuan buruk semasa berurusan dengan orang awam. Salah laku Anggota Awam  Pegawai dan kakitangan jabatan/agensi yang tidak/ kurang sopan. Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP). memaki orang awam. Lembaga Hasil Dalam Negeri. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. tender projek. Balai Polis.  Pegawai Polis mengurangkan dan membatalkan saman dan kompaun trafik pihakpihak bersalah yang memberinya duit kopi.  Pegawai Imigresen yang meluluskan permit kerja dan lesen pembantu rumah dan pekerja-pekerja buruh asing . pembinaan jalan dan jambatan kepada kontraktor-kontraktor yang memberi beliau imbuhan dan komisen. Jurutera Daerah Kerja Raya yang memberi kontrak. tidak peramah. sama ada melalui telefon ataupun bersemuka. Polis DiRaja. sombong. ahli-ahli keluarga dan rakan-rakan. pembinaan banguna-bangunan haram tanpa mendapat kebenaran Majlis Perbandaran.  Anggota di kaunter perkhidmatan seperti di Jabatan Imigresen. menjalankan perniagaan sendiri semasa waktu pejabat. bersikap perkauman. 7. Kegagalan Mengikut Prosedur Yang Ditetapkan  Pihak Berkuasa Tempatan. Jabatan Pengangkutan Jalan yang tidak melayan orang awam yang datang untuk berurusan dengan sopan. Contohnya:-  Majlis Perbandaran tidak mengambil tindakan ke atas penjaja-penjaja tidak berlesen yang berniaga.  LPKP gagal mengambil tindakan ke atas pemandu teksi yang caj kadar teksi yang tinggi dan tidak mengikut meter.

Guru Besar Sekolah. tidak mengutip sampah sarap.  Guru-guru dan pengetua sekolah yang memukul murid-murid kerana kesalahan murid-murid atau tanpa sebab munasabah. tidak membaiki lampu-lampu jalan yang tidak bernyala dan selalu rosak. JPJ tidak bertindak ke atas pemandu-pemandu bas yang tidak mengikut laluan yang ditetapkan dalam lesennya. doktor-doktor yang cuai semasa merawat pesakit-pesakit yang menyebabkan kecacatan dan kematian pesakit. tidak membersihkan jalan-jalan. . Jabatan Pendidikan Negara/Daerah tidak memperbaiki sekolah yang rosak dan bocor semasa hujan. tidak menggantikan alat-alat permainan awam yang rosak.  JAS tidak bertindak terhadap pemilik kilang-kilang dan pihak yang tidak bertanggungjawab yang mencemarkan udara dan membuangkan bahan-bahan dan sisa toksid merata-rata dan menjejaskan kesihatan orang ramai.   Jabatan Agama yang tidak menjaga kebersihan tempat ibadat. tidak mencuci longkang tersumbat dan penuh dengan sampah yang menyebabkan air tidak mengalir dan kemudian menjadi tempat pembiakan nyamuk. Contohnya. tidak memotong rumput di padang-padang permainan. membaiki jambatan yang tidak selamat. Kualiti Perkhidmatan Yang Tidak Memuaskan Termasuk Kaunter Dan Telefon  Jabatan/Agensi kerajaan tidak menyelenggarakan perkhidmatan dan kemudahan awam dengan baik dan sempurna. Majlis Daerah/Perbandaran tidak menjaga kebersihan pasar. 8.  Mahkamah sering menangguhkan perbicaraan kes dan lambat menetapkan tarikh perbicaraan kes walaupun kes sudah lama difailkan oleh peguam.

 Kegagalan Penguatkuasaan Kegagalan penguatkuasaan oleh Polis terhadap perlumbaan haram dan gejala penagihan dadah yang semakin membimbangkan orang ramai.Biro Bantuan Guaman    Perkara berkenaan dasar Kerajaan yang telah ditetapkan Masalah keluarga/Peribadi Tuntutan Berbentuk 'Civil' antara individu/syarikat .  Kegagalan penguatkuasaan oleh pasukan Polis terhadap kes kecurian dan kes ragut di kawasan kediaman.9.  Pelbagai Aduan Aduan-aduan selain daripada 9 kategori di atas.Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia . 10.  Pihak Berkuasa Tempatan tidak mengambil tindakan walaupun banyak aduan telah dikemukakan mengenai bunyi bising yang disebabkan oleh kewujudan bengkel haram membaiki motosikal. Jenis-Jenis Aduan Yang Tidak Boleh Diterima  Perkara-perkara di bawah bidang Kuasa: .Jawatankuasa Kira-kira Awam .

Carta Alir Penerimaan Aduan .

mengeluarkan surat akuan terima dalam tempoh dua minggu setelah menerima surat aduan daripada orang awam ataupun yang dirujuk oleh biro pengaduan awam. 2. 6.Prosedur Pengendalian Aduan Awam Setiap Kementerian/jabatan/badan berkanun persekutuan /pihak berkuasa tempatan/agensi hendaklah memberi perhatian sewajarnya kepada semua pengaduan awam dan mengendalikannya secara berikut: 1. 4. mengambil tindakan-tindakan pembetulan untuk menyelesaikan aduan sepeti yang diputuskan oleh jawatankuasa tetap pengaduan awam. 5.keputusan jawatankuasa dan tindakan pembetulan yang telah/sedang diambil. . apabila siasatan terhadap aduan/kes dijalankan. menghantar surat jawapan sementara yang mengandungi penjelasan mengenai sebabsebab jawapan /ulasan tidak dapat diberi dalam jangkamasa yang ditetapkan dan memaklumkan juga jangkamasa jawapan ulasan akan diberikan. menyimpan rekod mengenai semua aduan yang dirujuk oleh biro pengaduan awam dan aduan yang diterimanya secara langsung dengan mengandungi maklumat asas seperti tarikh aduan diterima. 7. memberi jawapan dalam masa yang ditetapkan atau kepada pengadu berkenaan pengaduan yang diterimanya secara langsung ataupun daripada biro pengaduan awam. menemukakan laporan kemajuan mengenai tindakan-tindakan pembetulan yang diambil dari semasa ke semasa kepada biro pengaduan awam. 3. memberi kerjasama penuh kepada biro pengaduan awam.kedudukan terkini sesuatu aduan.tarikh surat akuan dikeluarkan.

Aliran Proses Penyiasatan .

Md.gov.Rogayah binti A.Kementerian Pembangunan Wanita.Jabatan Perdana Menteri 2. FAKS & E-MEL 03-8872 5602(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) tam@pcb.gov.Senarai Penerima Aduan IBU PEJABAT BIRO PENGADUAN AWAM.Kementerian Tenaga. Teknologi Hijau dan Air 4.my 2 En.Bakar Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan) 4 En. Aziz bin Ismail Pengarah Bahagian Pengurusan Aduan & Program Bersama Pelanggan 5 En. PUTRAJAYA BIL.Bhg Dato'Dr. Keluarga dan Masyarakat 3.TELEFON NO.gov. NAMA KEMENTERIAN YANG DIURUS 1 Y.gov.my Semua 03-8872 5650(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) aziz@pcb.gov.my .my Semua Semua 03-8872 5648(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) mdzin@pcb. Tam Weng Wah Ketua Pengarah Semua NO.my 03-8872 5603(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) rogayah@pcb. Nasir bin Ecsoff Ketua Penolong Pengarah 1.Penyelaras WUPM 03-8872 5654(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) sirec@pcb. Md Zin bin Musa Timbalan Ketua Pengarah (Aduan) 3 Puan.

gov.Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna 2.Mohd Asri bin Mohamed Ketua Penolong Pengarah 1.Kementerian Pengangkutan 3. Komunikasi dan Kebudayaan 6. Nuraznida Binti Abdul Halyily Ketua Penolong Pengarah 1.Kementerian Sumber Manusia 3.Kementerian Pertahanan 3.KDN 2.Kementerian Belia dan Sukan 5. Najimuddin bin Esa Ketua Penolong Pengarah 1.Kementerian Luar 4.my 8 Puan.Kementerian Pelajaran 2.Kementerian Pengajian Tinggi 3.Kementerian Pelancongan 03-03-8872 5658(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) najimudin@pcb.Kementerian Penerangan.Kementerian Kewangan 2.Kementerian Kerja Raya 1.my 9 03-8872 5676(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) .gov.Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani 03-8872 5665(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) nuraznida@pcb.Penyelaras PEMUDAH 03-8872 5662(T/T) 03-88887778(F) 03-88883748(F) mohdasri@pcb.6 En.my 7 En.Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri 4.gov.

TELEFON NO. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.my .Kementerian Luar Bandar dan Wilayah 6. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.gov. Marshal Thegarajah A/L S/J Rajaiah Pengarah 1.Kementerian Perusahaan. FAKS & E-MEL 07-224 4467(T/T) 07-224 3557(F) marshall@pcb. Perladangan dan Komoditi 3.TELEFON NO.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Pulau Pinang/Kedah/Perlis NO. FAKS & E-MEL 04-263 6895(T/T) 04-263 6894(F) mddin@pcb.gov.10 En. Md. Nur Ikram b Aziz Ketua Penolong Pengarah 1.Kementerian Kesihatan 2.Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar 03-8872 5668(T/T) 03-8888 7778(F) 03-8888 3748(F) ikram@pcb.gov. Din bin Jusoh Pengarah 1.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Johor NO.my PENGARAH BPA NEGERI JOHOR BIL.my PENGARAH BPA NEGERI PULAU PINANG/KEDAH/PERLIS BIL.Kementerian Sains.Kementerian Wilayah Persekutuan 5. Teknologi dan Inovasi 4.

Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Terengganu/Kelantan NO. Azlan Shah bin Abdul Latif Pengarah 1.Jabatan Persekutuan Sabah NO.gov.TELEFON NO. FAKS & E-MEL 088-280 308(T/T) 088-280 301(F) georgie@pcb. FAKS & E-MEL 09-514 4459(T/T) 09-514 4477(F) azlanshah@pcb.TELEFON NO.my PENGARAH BPA NEGERI SABAH BIL. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. Mohd Nasir Pengarah 1.TELEFON NO. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. FAKS & E-MEL 09-622 8136(T/T) 09-622 8134(F) weelipping@pcb.my PENGARAH BPA NEGERI TERENGGANU/KELANTAN BIL.my . NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. Wee Lip Ping Pengarah 1.gov.TELEFON NO.PENGARAH BPA KUALA LUMPUR BIL.gov. FAKS & E-MEL 03-2691 1346(T/T) 03-2696 9107(F) adnan@pcb.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Wilayah Persekutuan NO.my PENGARAH BPA NEGERI PAHANG BIL.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Pahang NO.gov. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 Puan. Georgie Abas Pengarah 1. Adnan bin Hj.

FAKS & E-MEL 05-255 8500(T/T) 05-255 8501(F) zulkiffeli@pcb. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS NO.Jabatan Persekutuan bin Hj. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En. Philip Stephen Shim Pengarah 1. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.gov.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Melaka/Negeri Sembilan NO.gov.my PENGARAH BPA NEGERI MELAKA/NEGERI SEMBILAN BIL.TELEFON NO. FAKS DAN E-MEL 1 En.gov.gov.TELEFON NO.PENGARAH BPA NEGERI SARAWAK BIL.TELEFON NO. Ahmad Samuri 1. FAKS & E-MEL 06-234 5891(T/T) 06-234 5890(F) mahpof@pcb.TELEFON NO. NAMA JABATAN/AGENSI YANG DI URUS 1 En.Jabatan Persekutuan Sarawak NO.my PENGARAH BPA NEGERI SELANGOR BIL. Mohd Dahlan Pengarah dan Agensi Negeri Selangor 03-5513 3777(T/T) 03-5510 6358(F) samuri@pcb.Jabatan Persekutuan dan Agensi Negeri Perak NO. Mahpof bin Mahmood Pengarah 1. Wan Zulkiffeli Wan Hassan Pengarah 1.my PENGARAH BPA NEGERI PERAK BIL.my . FAKS & E-MEL 082-415 005(T/T) 082-415 0047(F) philip@pcb.

my Mat Daud bin Harun 03-8870 1000 matdaud@moa.gov.my 03-8886 1728 norazean@nre.gov.my 12 Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani .gov.gov.my 03-8886 8000 pro@moha.Senarai Pegawai Perhubungan Perkhidmatan Pelanggan Kementerian juga diwujudkan bagi memudahkan orang ramai berhubung dengan Kementerian yang berkaitan.my 03-8883 6200 mhanafi@kettha.gov. BIL.gov.TELEFON DAN E-MEL 1 Jabatan Perdana Menteri Normaizatul Akmal binti Tujad 03-8872 3430 akmaltujad@pajpm.gov.gov. Teknologi Hijau dan Air Mohd Hanafi bin Mohd Sanusi 8 Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Vigian a/l Apanathan Azwarni Herni binti Che Noh 03-6203 3022 vigian@miti.my 03-8883 5000 pro@mohe.gov.my 9 Kementerian Pengajian Tinggi 10 Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi Noriza binti Nazri Nadzerah 03-8885 8000 noriza@mosti.my 2 Kementerian Kewangan Noor Arfah binti Arif 03-8882 3696 arfah. KEMENTERIAN/AGENSI NAMA NO.my 03-8886 3500 11 Kementerian Luar Bandar dan Wilayah binti Abdullah nadzerah@rurallink.gov.my 3 Kementerian Perusahaan Perdagangan dan Komoditi Norsakinah binti Mohammad 4 Kementerian Pengangkutan Saleki bin Amat Januri 03-8886 6203 saleki@mot.gov.my 5 Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Norazean binti Hasan Suriani binti Mohamed Esa 6 Kementerian Dalam Negeri 7 Kementerian Tenaga.gov.my 03-8880 3300 norsakinah@kppk.arif@treasury.

my 03-2692 1333 hanim@mod.gov.gov.gov.my 03-8882 5500 ropidah@kpdnkk.my 16 Kementerian Belia dan Sukan Razali bin Yassin Ropidah binti Mohamad 17 Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan 18 Kementerian Sumber Manusia Shahrulnizam bin Mohd Tahir shahnizam@mohr.gov.gov.my 22 Kementerian Pembangunan Wanita.gov.gov. Keluarga dan Masyarakat Hasnah binti Ahmad 23 Kementerian Pelajaran Abdul Sharif bin Abd.gov.my 03.my 03-8871 3333 pro@kbs.Kadir 03-8884 6000 sharif@moe.13 Kementerian Pelancongan Malaysia Suhanah binti Amir Faridah Hanim binti Abdul Ghani 03-4047 4406 suhanah@motour.my 19 Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Rosyila binti Abdul Latif Lela Kumari a/p Vanayagem 03-2094 7033 rosyila@kpkt.my * Boleh berhubung terus dengan Pegawai Perhubungan Pengaduan Awam .my 20 Kementerian Wilayah Persekutuan 21 Kementerian Luar Negeri Abang Sardon 03-8887 4719 bin Hashim abgsardon@kln.gov.8889 7888 lela@kwp.gov. Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia Fauziah binti Hussain 25 Kementerian Kesihatan Hartini binti Hashim 03-8883 3682 hartini@moh.my 03-2693 0095 hasnahahmad@kpwkm.my 24 Kementerian Penerangan.gov.gov.my 03-2288 7027 fauziah@kpkk.2771 4613 mohdrizal@kkr.gov.my 14 Kementerian Pertahanan 15 Kementerian Kerja Raya Mohd Rizal Hashim 03.

Perak. Timbalan Menteri. . Setiausaha Parlimen.Program Bersama Orang Awam  Program MESRA Program ini mula dilaksanakan pada tahun 2002.  Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) Program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu (KABB) wujud hasil daripada penambahbaikan yang dibuat kepada KaunterAduan Bergerak (KAB) dengan matlamat untuk mengekal dan memperluaskan program ini di seluruh negara. Program ini bukan sahaja melibatkan kaunter BPA malah turut melibatkan pelbagai kaunter dari jabatan kerajaan yang lain. 4 Tahun 1992. KABB dikendalikan oleh pegawai BPA dan Jabatan/Agensi setempat secara bersemuka dengan masyarakat setempat bagi memberi peluang kepada mereka membuat aduan atau menyatakan ketidakpuasan hati terhadap sebarang tindakan pentadbiran Kerajaan termasuk juga agensi Kerajaan yang diswastakan. Setiausaha Kerajaan Negeri dan Ketua Pengarah BPA. Program ini berjalan sejak tahun 1989 dengan istilah Litaran mengikut Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam (PKPA) Bil. persatuan penduduk. nelayan dan sebagainya.  Kaunter Aduan Bergerak (KAB) Program KAB ialah satu program di mana BPA membuka kaunter di peringkat mukim untuk menerima aduan awam. petani.Biasanya majlis dialog ini akan dipengerusikan oleh Y.B Menteri. Program ini telah dilaksanakan di semua negeri dan tumpuan utama program ini ialah di kawasan pedalaman. Ia merupakan satu majlis dialog di antara Ketua-ketua Jabatan di peringkat negeri dan daerah dengan orang ramai yang terdiri daripada pemimpin masyarakat. Menteri Besar. KABB yang pertama diadakan pada tahun 2005 di Taiping. Semua aduan yang dikemukakan pada majlis ini akan direkodkan oleh BPA untuk tindakan penyelesaian bersama agensi kerajaan terbabit. Ketua Setiausaha Negara.

Beberapa kajian di Barat boleh dijadikan pedoman dan bukti aduan sebagai sesuatu yang positif. Dalam hubungan ini. Penjawat awam sepatutnya menerima setiap aduan sebagai sumber berharga untuk memperbaiki setiap kelemahan dan kepincangan di sebuah jabatan. aduan yang diterima. aduan sebenar dan maklum balas yang positif atau negatif. Walaupun begitu. setiap aduan perlu ditangani supaya kesilapan yang sama tidak akan berulang. Maknanya. berunding dan menyelesaikan masalah dengan pengadu. tidak semua aduan boleh diselesaikan dengan segera kerana ada sebahagiannya yang perlu mengambil masa terutama apabila ia melibatkan banyak agensi pindaan undang-undang dan kadangkala yang melibatkan kos. ia perlu diselesaikan secara berperingkat dan ada segelintir yang masih memerlukan pemantauan dari semasa ke semasa. telus. sebaliknya ia adalah suara masyarakat yang menuntut hak mereka. Kesimpulannya di sini. Pengurusan aduan awam wajar dibestarikan supaya lebih cekap dan berkesan. semua penjawat awam hendaklah melihat setiap aduan itu sebagai sesuatu yang positif dan harus menanganinya dengan penuh berdedikasi. . mengemblengkan kemudahan teknologi sepenuhnya. ke arah penambahbaikan sistem penyampaian perkhidmatan awam yang berkesan. Dalam hal sebegini. Bagi aduan-aduan yang seumpama ini. pihak agensi awam perlu menyaring dan zahirkan aduan – aduan dalam bentuk tindakan dan menambahbaik system penyampaian dengan mempertingkatkan daya usaha mengendalikan dengan pendekatan yang respons. Lebih-lebih lagi skop aduan amat luas dan boleh digolongkan kepada beberapa kategori seperti cadangan. kreatif. cekap. mewujudkan rangkaian kerjasama dengan pelbagai pihak disamping tidak membelakangkan unsur – unsure insaniah. Better Business Bureau (2007) mendapati 26 dari 32 agensi gagal meneruskan operasinya kerana berjaya menyelesaikan hanya 10 peratus atau kurang. profesional dan cekap berteraskan komunikasi. Aduan tidak boleh lagi dilihat sebagai aduan semata – mata. inovatif. aduan merupakan maklum balas yang berguna lebih-lebih lagi jika ia diterima daripada orang awam.Penutup Secara ringkasnya. Peranan dan tanggungjawab penjawat awam ialah menterjemahkan suara – suara aduan itu selaras dengan dasar semasa kerajaan dan juga perubahan persekitaran. aduan boleh digunakan sebagai petunjuk dan peluang untuk memperbaiki kualiti produk dan perkhidmatannya.

pcb.Bibliografi 1. Pengurusan Awam. 3. Biro Pengaduan Awam (2011) . 5. 30 April . (2008) Utusan Malaysia. Sabhitha Marican et. Tangani aduan dengan efektif BPA utamakan keperluan orang ramai. Aduan Awam. Cetakan Utusan Publications & Distributors Sdn. http://www. Bhd.my/ 11 Julai 2011. 6. (2009) Utusan Malaysia. Cetakan Arah Pendidikan 4. al (1994). Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia (KISSM). 05 November 2. (2005). David Chong et.gov. Nota. al. Aduan awam: Sukar ke arah sifar tapi boleh dikurangkan. Pengajian Am Kertas 1 & 2 Teks & Rujukan Lengkap.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->