P. 1
Konsep Dan Latar Belakang Seni Dalam Pendidikan

Konsep Dan Latar Belakang Seni Dalam Pendidikan

|Views: 246|Likes:
Published by Syahid Mukhlis

More info:

Published by: Syahid Mukhlis on Jul 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/30/2015

pdf

text

original

KONSEP DAN LATAR BELAKANG SENI DALAM PENDIDIKAN

DISEDIAKAN OLEH :

FATIHA BT AHMAD ZAINUL PARHI
UNTUK PERHATIAN :

PN. RASHIHAH BT MUHAMMAD

PENGEN ALAN KONSEP

. inventif dan mempunyai jati diri yang tinggi. seni muzik dan seni pergerakan akan membantu pembentukan insan yang lebih bersifat holistik dan menyeluruh.Matlamatnya adalah untuk melahirkan individu yang berbudaya dengan mengamalkan pertimbangan kesenian. .Penggabungan 3 jenis seni yang terdiri dari seni visual. berjiwa kreatif.PENGENALAN KONSEP -Seni dalam pendidikan memainkan peranan penting ke arah perkembangan kanak-kanak melalui peningkatan daya persepsi. . inovatif. estetika dan kretivitinya.

 membantu anda memahami diri sendiri  membantu perkembangan intelek terutamanya dari aspek menyelesaikan masalah  memotivasikan anda sebagai guru yang kreatif. berpersonaliti yang seimbang.. peka. berketrampilan dan profesional.Seni dalam pendidikan akan : menjadikan proses pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran di sekolah menjadi lebih seronok. inovatif. Membantu perkembangan insan yang seimbang dan menyeluruh .

MATLAMAT SENI DALAM PENDIDIKAN .

Estetika yang tinggi Celik budaya MATLAMAT SDP Imaginatif Inovatif Kritis Kreatif .

OBJEKTIF SENI DALAM PENDIDIKA N .

daya kreativiti. persepsi dan ekspresi dalam proses penghasilan  meningkatkan pengetahuan.  menggunakan pelbagai kemahiran. teknik dan teknologi untuk mengekspresikan hasilan kerja.Seni dalam pendidikan di sekolah rendah bertujuan untuk : menghargai keindahan ciptaan Tuhan  memupuk budaya pengamatan. seni muzik dan seni pergerakan yang diamalkan dalam pengajaran dan pembelajaran. media. . inovasi serta kemahiran dalam bidang seni visual.  menjadikan seni dalam pendidikan sebagai tunjang dalam kerjaya keguruan.

ISU-ISU BERKAITAN SENI DALAM PENDIDIKA N .

Masa interaksi guru bertambah 7. Mata pelajaran yang rileks .1.Penyerapan tiga dalam satu 2.Pertindihan subjek seni yang sedia ada 6.Penerimaan seni dalam pendidikan di sekolah 3.Perlaksanaan di sekolah 4.Kekaburan matlamat dan objektif 5.

Subjek ini digunakan untuk recover subjek peperiksaan kerana inginkan pencapaian UPSR yang cemerlang 3.Pelajaran seni visual. . Perlaksanaan di sekolah .Sebagai subjek yang diintegrasikan. guru cenderung untuk mengajar kepakaran seni sahaja. Penyerapan dalam satu .1. Penerimaan seni dalam pendidikan sekolah . 2. seni muzik dan pendidikan jasmani digabungkan.

4. 6. Kekaburan malamat dan objektif -Terminologi dan laras bahasa Seni dalam pendidikan masih dalam konteks ingat-ingat lupa. 5. Mata pelajaran yang rileks . Pertindihan subjek seni yang sedia ada -Kedatangan seni dalam pendidikan seolah-olah membawa satu pertindihan aktiviti dan bidang yang diajar.Tiada peperiksaan . Masa interaksi guru bertambah -Guru mendapat tambahan waktu mengajar sedangkan sekarang ini mereka mempunyai jumlah interaksi mengajar yang maksimum 7.

PENDAPAT TOKOHTOKOH .

seni pergerakan dan seni visual adalah penting sebagai penyemai perkembangan di peringkat pendidikan awal kanakkanak. seni muzik. sosioemosi-psikomotor dan perkembangan kognitif. drama. .Golongan profesional mengenalpasti akan kepentingan memberi peluang kepada kanak-kanak untuk perkembangan dalam semua bidang. Seni kreatif.‡ Fox and Diffily (2000) .

Perasaan adalah subjektif seperti perasaan bahagia dan tidak bahagia. Ini bermakna perasaan boleh ada makna. Perasaan merupakan satu cara untuk merangsang minda untuk mengenali fakta.‡ Gibson (1996) .Seni membantu dalam meluahkan perasaan dan emosi secara mendalam. .sesuatu yang mempengaruhi kita.Pembelajaran kecerdasan emosi berkait rapat dengan cara penyampaian idea-idea dan perasaan masing-masing.

Pendidikan adalah suatu proses untuk mengembangkan kecerdasan manusia. sekolah seharusnya memberi kanakkanak kebebasan untuk perkembangan fizikal. .Fungsi seni adalah memimpin kanak-kanak kearah suatu fahaman tentang seni sebagai cara penyusunan pengalaman.‡ John Dewey . emosi dan intelektual iaitu kebebasan untuk melatih kecerdasan fikiran melalui seni.

KEPENTIN GAN SENI DALAM PENDIDIKA N .

Peranan ekspresi ‡ SDP menyarankan pelbagai aktiviti melalui perasaan.1. menajamkan ekspresi. dan meningkatkan nilai estetik. idea dan manifestasi pemikiran. pernyataan emosi. ‡ Aktiviti SDP memberi peluang untuk murid membina keyakinan. . meningkatkan kreativiti.

Emosi Ruang Penglibatan diri Muzik Imaginasi BENTUK EKSPRESI Kinestetik .

eranan Ekspresi dalam S Menggambarkan perasaan Menghasilkan idea Menghasilkan pngucapan lisan Menghasilkan ekspresi bukan lisan Menghasilkan reaksi Menggambarkan emosi .

mengira dan menyelesaikan masalah. . Peranan Emosi -Emosi itu satu keadaan yang dialami oleh manusia melibatkan perubahan proses fisiologi. Perkembangan pesat dalam bidang sains otak mendapati emosi dapat mempengaruhi kecerdasan (EQ). Menulis. namun tidak semua yang mempunyai IQ tinggi berjaya dalam hidup. diri dan psikologi.Konsep IQ dan EQ : Intelligence dikaitkan dengan keupayaan mental melakukan proses kognitif sperti membaca. IQ dikaitkan dengan kejayaan. Mohmood Nazar Mohammad (1991) (a)Kecerdasan emosi .2.

(b) Membina emosi yang sihat -Guru yang penyayang dan ceria -Tahap EQ guru yang membina EQ murid .Murid membina kemahiran emosi untuk memperoleh keputusan ujian atau peperiksaan. -Murid yang menguasai kemahiran emosi lebih terhindar dari gejala sosial -Mereka lebih bekerjasama. . boleh diharap dan berempati .Terdapat perhubungan yang rapat antara EQ dan tingkahlaku. suka menolong.

Bercakap tentang kepentingan emosi dalam setiap interaksi guru-murid .Mengucapkan perasaan terutamanya nilai murni dalam setiap interaksi. . pantun.Ada unsur kecindan .Menggunakan unsur puisi seperti sajak.Menggunakan prkataan-perkataan yang berkaitan dengan perasaan -Mengunakan lagu-lagu yang berkaitan dengan perasaan . syair dan cerita .(c) Cara Mengintegrasi Kecerdasan Emosi dalam Bilik Darjah -Setiap guru mengamalkan EQ semasa berinteraksi dengan murid .Menguasai kemahiran mengajar EQ .

Peranan Imaginasi -Proses kreativiti dan imaginasi boleh melibatkan :  Perasaan dalaman kanak-kanak. imaginasi dan kreativiti  Pengalaman kanak-kanak melalui interaksi dan tindakan yang diambil  Kebolehan kanak-kanak meluahkan perasaannya secara lahiriah. .3.

daya estetik kanak-kanak dapat dipertingkatkan. Kebolehan kanak-kanak selari dengan perkembangan diri mereka. . kesedaran dan arif terhadap pergerakan.Melalui aktiviti seni. . bunyi bentuk tekstur dan irama. matlamat guru sekolah rendah dalam proses p&p ialah untuk membentuk kanak-kanak dengan kemahiran memerhati. Kanak-kanak bergantung kepada pengalaman dan kreativiti dalam memanipulasikan alatan dan bahan untuk mencipta sesuatu yang baru.-Menurut Russel (1968).

TAMA T .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->