P. 1
Konsep Dan Latar Belakang Seni Dalam Pendidikan

Konsep Dan Latar Belakang Seni Dalam Pendidikan

|Views: 246|Likes:
Published by Syahid Mukhlis

More info:

Published by: Syahid Mukhlis on Jul 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/30/2015

pdf

text

original

KONSEP DAN LATAR BELAKANG SENI DALAM PENDIDIKAN

DISEDIAKAN OLEH :

FATIHA BT AHMAD ZAINUL PARHI
UNTUK PERHATIAN :

PN. RASHIHAH BT MUHAMMAD

PENGEN ALAN KONSEP

.Penggabungan 3 jenis seni yang terdiri dari seni visual. inovatif. berjiwa kreatif. . seni muzik dan seni pergerakan akan membantu pembentukan insan yang lebih bersifat holistik dan menyeluruh.PENGENALAN KONSEP -Seni dalam pendidikan memainkan peranan penting ke arah perkembangan kanak-kanak melalui peningkatan daya persepsi. . estetika dan kretivitinya.Matlamatnya adalah untuk melahirkan individu yang berbudaya dengan mengamalkan pertimbangan kesenian. inventif dan mempunyai jati diri yang tinggi.

Seni dalam pendidikan akan : menjadikan proses pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran di sekolah menjadi lebih seronok. Membantu perkembangan insan yang seimbang dan menyeluruh .  membantu anda memahami diri sendiri  membantu perkembangan intelek terutamanya dari aspek menyelesaikan masalah  memotivasikan anda sebagai guru yang kreatif. berpersonaliti yang seimbang. peka. inovatif.. berketrampilan dan profesional.

MATLAMAT SENI DALAM PENDIDIKAN .

Estetika yang tinggi Celik budaya MATLAMAT SDP Imaginatif Inovatif Kritis Kreatif .

OBJEKTIF SENI DALAM PENDIDIKA N .

seni muzik dan seni pergerakan yang diamalkan dalam pengajaran dan pembelajaran. teknik dan teknologi untuk mengekspresikan hasilan kerja.Seni dalam pendidikan di sekolah rendah bertujuan untuk : menghargai keindahan ciptaan Tuhan  memupuk budaya pengamatan. inovasi serta kemahiran dalam bidang seni visual.  menggunakan pelbagai kemahiran. daya kreativiti.  menjadikan seni dalam pendidikan sebagai tunjang dalam kerjaya keguruan. . media. persepsi dan ekspresi dalam proses penghasilan  meningkatkan pengetahuan.

ISU-ISU BERKAITAN SENI DALAM PENDIDIKA N .

Mata pelajaran yang rileks .1.Pertindihan subjek seni yang sedia ada 6.Perlaksanaan di sekolah 4.Masa interaksi guru bertambah 7.Kekaburan matlamat dan objektif 5.Penerimaan seni dalam pendidikan di sekolah 3.Penyerapan tiga dalam satu 2.

2. . Penerimaan seni dalam pendidikan sekolah . seni muzik dan pendidikan jasmani digabungkan.1. guru cenderung untuk mengajar kepakaran seni sahaja. Penyerapan dalam satu . Perlaksanaan di sekolah .Pelajaran seni visual.Sebagai subjek yang diintegrasikan.Subjek ini digunakan untuk recover subjek peperiksaan kerana inginkan pencapaian UPSR yang cemerlang 3.

5.Tiada peperiksaan . Pertindihan subjek seni yang sedia ada -Kedatangan seni dalam pendidikan seolah-olah membawa satu pertindihan aktiviti dan bidang yang diajar.4. Masa interaksi guru bertambah -Guru mendapat tambahan waktu mengajar sedangkan sekarang ini mereka mempunyai jumlah interaksi mengajar yang maksimum 7. 6. Mata pelajaran yang rileks . Kekaburan malamat dan objektif -Terminologi dan laras bahasa Seni dalam pendidikan masih dalam konteks ingat-ingat lupa.

PENDAPAT TOKOHTOKOH .

drama.‡ Fox and Diffily (2000) .Golongan profesional mengenalpasti akan kepentingan memberi peluang kepada kanak-kanak untuk perkembangan dalam semua bidang. sosioemosi-psikomotor dan perkembangan kognitif. Seni kreatif. seni pergerakan dan seni visual adalah penting sebagai penyemai perkembangan di peringkat pendidikan awal kanakkanak. seni muzik. .

Ini bermakna perasaan boleh ada makna.‡ Gibson (1996) . Perasaan merupakan satu cara untuk merangsang minda untuk mengenali fakta.Pembelajaran kecerdasan emosi berkait rapat dengan cara penyampaian idea-idea dan perasaan masing-masing.sesuatu yang mempengaruhi kita. . Perasaan adalah subjektif seperti perasaan bahagia dan tidak bahagia.Seni membantu dalam meluahkan perasaan dan emosi secara mendalam.

Pendidikan adalah suatu proses untuk mengembangkan kecerdasan manusia.Fungsi seni adalah memimpin kanak-kanak kearah suatu fahaman tentang seni sebagai cara penyusunan pengalaman. emosi dan intelektual iaitu kebebasan untuk melatih kecerdasan fikiran melalui seni.‡ John Dewey . sekolah seharusnya memberi kanakkanak kebebasan untuk perkembangan fizikal. .

KEPENTIN GAN SENI DALAM PENDIDIKA N .

dan meningkatkan nilai estetik. . Peranan ekspresi ‡ SDP menyarankan pelbagai aktiviti melalui perasaan. pernyataan emosi. ‡ Aktiviti SDP memberi peluang untuk murid membina keyakinan.1. menajamkan ekspresi. meningkatkan kreativiti. idea dan manifestasi pemikiran.

Emosi Ruang Penglibatan diri Muzik Imaginasi BENTUK EKSPRESI Kinestetik .

eranan Ekspresi dalam S Menggambarkan perasaan Menghasilkan idea Menghasilkan pngucapan lisan Menghasilkan ekspresi bukan lisan Menghasilkan reaksi Menggambarkan emosi .

Konsep IQ dan EQ : Intelligence dikaitkan dengan keupayaan mental melakukan proses kognitif sperti membaca. IQ dikaitkan dengan kejayaan. namun tidak semua yang mempunyai IQ tinggi berjaya dalam hidup. Peranan Emosi -Emosi itu satu keadaan yang dialami oleh manusia melibatkan perubahan proses fisiologi.2. Menulis. Perkembangan pesat dalam bidang sains otak mendapati emosi dapat mempengaruhi kecerdasan (EQ). . mengira dan menyelesaikan masalah. Mohmood Nazar Mohammad (1991) (a)Kecerdasan emosi . diri dan psikologi.

(b) Membina emosi yang sihat -Guru yang penyayang dan ceria -Tahap EQ guru yang membina EQ murid .Murid membina kemahiran emosi untuk memperoleh keputusan ujian atau peperiksaan.Terdapat perhubungan yang rapat antara EQ dan tingkahlaku. suka menolong. . -Murid yang menguasai kemahiran emosi lebih terhindar dari gejala sosial -Mereka lebih bekerjasama. boleh diharap dan berempati .

Menggunakan unsur puisi seperti sajak.Menggunakan prkataan-perkataan yang berkaitan dengan perasaan -Mengunakan lagu-lagu yang berkaitan dengan perasaan . pantun.Ada unsur kecindan .Mengucapkan perasaan terutamanya nilai murni dalam setiap interaksi.Bercakap tentang kepentingan emosi dalam setiap interaksi guru-murid . .Menguasai kemahiran mengajar EQ .(c) Cara Mengintegrasi Kecerdasan Emosi dalam Bilik Darjah -Setiap guru mengamalkan EQ semasa berinteraksi dengan murid . syair dan cerita .

. imaginasi dan kreativiti  Pengalaman kanak-kanak melalui interaksi dan tindakan yang diambil  Kebolehan kanak-kanak meluahkan perasaannya secara lahiriah. Peranan Imaginasi -Proses kreativiti dan imaginasi boleh melibatkan :  Perasaan dalaman kanak-kanak.3.

kesedaran dan arif terhadap pergerakan. Kanak-kanak bergantung kepada pengalaman dan kreativiti dalam memanipulasikan alatan dan bahan untuk mencipta sesuatu yang baru. Kebolehan kanak-kanak selari dengan perkembangan diri mereka.-Menurut Russel (1968). .Melalui aktiviti seni. daya estetik kanak-kanak dapat dipertingkatkan. matlamat guru sekolah rendah dalam proses p&p ialah untuk membentuk kanak-kanak dengan kemahiran memerhati. . bunyi bentuk tekstur dan irama.

TAMA T .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->