PERLAKUAN GURU

Saidina Umar al-Khatab pernah berpesan: Hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab. Timbanglah diri kamu, sebelum kamu ditimbang.

kuat membebel.CIRI-CIRI PERLAKUAN GURU YANG DISUKAI OLEH PELAJAR 1. Seorang guru mestilah periang. gembira dan memiliki perwatakan menarik. suka menyindir dan mudah hilang kesabaran . Justru guru hendaklah mengelakkan diri daripada bersikap garang. tidak pernah senyum.

Seseorang guru mesti tegas terhadap kawalan kelas supaya ia dihormati dan disegani. Seorang guru hendaklah bertimbang rasa. angkuh dan sukar menerima pandangan orang lain. . mudah mesra.2. 3. pengasih dengan pelajar. Guru hendaklah menghindarkan diri dari sifat sombong.

Janganlah ada guru yang mengamalkan pilih kasih dengan memberikan perhatian kepada pelajar yang tertentu sahaja.4. . 5. Elakkan daripada memberi tugasan dan kerja rumah tanpa kewajaran yang sepatutnya. Seseorang guru yang bermint dan memahami masalah pelajar-pelajarnya. Seorang guru hendaklah bersikap adil dengan semua muridnya. Guru hendaklah menhabiskan kerja di sekolah seronok dan menghiburkan. terutamanya dalam menyelesaikan sesuatu masalah.

7. Seorang guru yang sentiasa memberikan bantuan dalam kerja-kerja sekolah. Menerangkan sesuatu pelajaraan atau tugasan dengan jelas agar mereka melakukan sesuatu tugas dengan baik dan sempurna. Kaedah pembelajarannya hendaklah dirancang dari awal supaya murid mudah memahaminya.6. . 8.

Akauntabiliti keguruan. Akauntabiliti atau tanggungjawab seorang guru yang dimaksudkan di atas merangkumi bidang pekerjaan. tingkah laku. Akauntabiliti keguruan bermakna tanggungjawab yang harus difahami dan dilaksanakan oleh seseorang guru. . murid-murid dan profesion keguruan. akauntabiliti keguruan membawa maksud tanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan. sekolah. Dalam erti kata yang lain.

Bersikap adil terhadap pelajar tanpa mengira bangsa. faktor jasmani. 5. . emosi. berbudi bahasa dan bersopan santun semasa bertugas. 4.Akauntabiliti guru terhadap: 1. Pelajar 1. mental. 2. kebajikan dan keselamatan murid-murid berbanding hal-hal lain. agama. 3. Membimbing dan mengajar murid-murid di bilik darjah tanpa meminta apa-apa bayaran atau hadiah. politik. Menjalankan tugas dengan penuh dedikasi di bilik darjah termasuk mematuhi masa dalam jadual waktu serta melaksanakan pengajaran dan pembelajaran mengikut kaedah dan teknikyang berkesan. Mengutamakan kemajuan. sosial dan sebagainya. Memberi contoh teladan yang baik dengan berpakaian kemas.

Mengawal emosi sendiri dan menghindarkan ketegangan jiwa. Menguruskan kewangan sendiri dengan bijaksana dan mengimbangi pendapatan dengan perbelanjaan. . Berpengetahuan dan peka terhadap peristiwa di sekeliling melalui media massa atau elektronik. 4. Diri 1. Melibatkan diri dalam sesuatu hobi dan aktiviti berfaedah di masa lapang. 2. Melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan. 5. Menjaga kebersihan dan kesihatan agar dapat menjalankan tugas dengan sempurna. 3. 6.2.

3. Bersopan santun dan bertingkahlaku baik dalam segala aktiviti sosial bagi mewujudkan suasana harmoni. 5. 2. Mengeratkan persefahaman dan kerjasama di kalangan guru dan ibu bapa pelajar. Menjalankan tugas untuk menyebarkan cita dan Matlamat Pendidikan Negara berlandaskan Rukun Negara. 4.3. Memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan mengambil bahagian secara cergas dalam kegiatan-kegiatan masyarakat. Memupuk nilai dan sikap murni dan sesuai dengan masyarakat berbilang bangsa dalam diri pelajar. . Bangsa dan Negara 1.

Terhadap Tugas dan Kerja 1. Menyertai seminar pendidikan dengan menyertai kursuskursus yang dianjurkan oleh jabatan atau pentadbir sekolah. 3. Meluaskan ilmu dengan membaca pelbagai buku rujukan berkaitan mata pelajaran yang diajar. 4. Memahami selengkapnya isi pelajaran bagi mata pelajaran yang diajar. 5.4. 2. . Merancang dan melaksanakan strategi pengajaran sepenuhnya bagi mencapai objektif pelajaran secara maksimum. Mengajar fakta yang betul agar murid menerima ilmu yang betul dan tepat.

Kalau Guru «. Kalau guru malas membaca. Kalau guru tidak galak mencuba. Kalau guru menunggu arah.murid sekadar asyik menerima. semua murid dapat dibimbing. ilmu diajar tidak tentu punca. Kalau guru sentiasa marah. murid di kelas hiruk pikuk. dalam kelas banyak bercerita. semua kerja kena kerah. . Kalau guru suka berdamping.murid keluar tak tentu arah. Kalau guru tidak bersedia.tidak berkat ilmu yang diajar. Kalau guru tak sukakan pelajar. Kalau guru sentiasa sibuk.

bantulah dia dengan kemudahan.Kalau guru kenal pelajar. Apa guna menjadi guru. kalau masih berkurang ajar.W. Apa guna menjadi pelajar. Kalau guru banyak tak tahu. di luar sekolah dia tak liar.T . Kalau guru ada kepandaian. bimbinglah dia agar berilmu. Kalau guru kurang merancang. dalam keras banyak temberang. kalau fikiran masih bercelaru. Jadilah insan yang seimbang yang sentiasa mendapat keredhan Allah S.