PERLAKUAN GURU

Saidina Umar al-Khatab pernah berpesan: Hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab. Timbanglah diri kamu, sebelum kamu ditimbang.

Justru guru hendaklah mengelakkan diri daripada bersikap garang. gembira dan memiliki perwatakan menarik. tidak pernah senyum.CIRI-CIRI PERLAKUAN GURU YANG DISUKAI OLEH PELAJAR 1. Seorang guru mestilah periang. suka menyindir dan mudah hilang kesabaran . kuat membebel.

pengasih dengan pelajar. Seorang guru hendaklah bertimbang rasa.2. Guru hendaklah menghindarkan diri dari sifat sombong. 3. . Seseorang guru mesti tegas terhadap kawalan kelas supaya ia dihormati dan disegani. angkuh dan sukar menerima pandangan orang lain. mudah mesra.

Seorang guru hendaklah bersikap adil dengan semua muridnya. . Seseorang guru yang bermint dan memahami masalah pelajar-pelajarnya. Elakkan daripada memberi tugasan dan kerja rumah tanpa kewajaran yang sepatutnya.4. 5. terutamanya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Guru hendaklah menhabiskan kerja di sekolah seronok dan menghiburkan. Janganlah ada guru yang mengamalkan pilih kasih dengan memberikan perhatian kepada pelajar yang tertentu sahaja.

6. . 8. Menerangkan sesuatu pelajaraan atau tugasan dengan jelas agar mereka melakukan sesuatu tugas dengan baik dan sempurna. 7. Kaedah pembelajarannya hendaklah dirancang dari awal supaya murid mudah memahaminya. Seorang guru yang sentiasa memberikan bantuan dalam kerja-kerja sekolah.

tingkah laku. akauntabiliti keguruan membawa maksud tanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan. Akauntabiliti keguruan bermakna tanggungjawab yang harus difahami dan dilaksanakan oleh seseorang guru. . Dalam erti kata yang lain. sekolah.Akauntabiliti keguruan. Akauntabiliti atau tanggungjawab seorang guru yang dimaksudkan di atas merangkumi bidang pekerjaan. murid-murid dan profesion keguruan.

emosi. Menjalankan tugas dengan penuh dedikasi di bilik darjah termasuk mematuhi masa dalam jadual waktu serta melaksanakan pengajaran dan pembelajaran mengikut kaedah dan teknikyang berkesan.Akauntabiliti guru terhadap: 1. 5. Membimbing dan mengajar murid-murid di bilik darjah tanpa meminta apa-apa bayaran atau hadiah. 4. berbudi bahasa dan bersopan santun semasa bertugas. 3. kebajikan dan keselamatan murid-murid berbanding hal-hal lain. Mengutamakan kemajuan. agama. Bersikap adil terhadap pelajar tanpa mengira bangsa. mental. politik. sosial dan sebagainya. Memberi contoh teladan yang baik dengan berpakaian kemas. . 2. Pelajar 1. faktor jasmani.

Melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan. Melibatkan diri dalam sesuatu hobi dan aktiviti berfaedah di masa lapang. Menguruskan kewangan sendiri dengan bijaksana dan mengimbangi pendapatan dengan perbelanjaan. Mengawal emosi sendiri dan menghindarkan ketegangan jiwa. Berpengetahuan dan peka terhadap peristiwa di sekeliling melalui media massa atau elektronik. 5. Diri 1. 6. 4. Menjaga kebersihan dan kesihatan agar dapat menjalankan tugas dengan sempurna. . 2.2. 3.

2. 4. 3. Mengeratkan persefahaman dan kerjasama di kalangan guru dan ibu bapa pelajar. Memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan mengambil bahagian secara cergas dalam kegiatan-kegiatan masyarakat. . Memupuk nilai dan sikap murni dan sesuai dengan masyarakat berbilang bangsa dalam diri pelajar. Bangsa dan Negara 1.3. Bersopan santun dan bertingkahlaku baik dalam segala aktiviti sosial bagi mewujudkan suasana harmoni. Menjalankan tugas untuk menyebarkan cita dan Matlamat Pendidikan Negara berlandaskan Rukun Negara. 5.

Terhadap Tugas dan Kerja 1. 4. Mengajar fakta yang betul agar murid menerima ilmu yang betul dan tepat. Menyertai seminar pendidikan dengan menyertai kursuskursus yang dianjurkan oleh jabatan atau pentadbir sekolah. 3. 5. . Meluaskan ilmu dengan membaca pelbagai buku rujukan berkaitan mata pelajaran yang diajar. 2.4. Merancang dan melaksanakan strategi pengajaran sepenuhnya bagi mencapai objektif pelajaran secara maksimum. Memahami selengkapnya isi pelajaran bagi mata pelajaran yang diajar.

semua murid dapat dibimbing. dalam kelas banyak bercerita. Kalau guru tidak galak mencuba. murid di kelas hiruk pikuk.murid sekadar asyik menerima.Kalau Guru «. Kalau guru tak sukakan pelajar. ilmu diajar tidak tentu punca. Kalau guru sentiasa marah. Kalau guru tidak bersedia.tidak berkat ilmu yang diajar. Kalau guru suka berdamping. Kalau guru sentiasa sibuk. Kalau guru malas membaca. Kalau guru menunggu arah. semua kerja kena kerah. .murid keluar tak tentu arah.

dalam keras banyak temberang. Kalau guru banyak tak tahu. Apa guna menjadi guru.T . di luar sekolah dia tak liar.W. bimbinglah dia agar berilmu. bantulah dia dengan kemudahan. Kalau guru ada kepandaian. Jadilah insan yang seimbang yang sentiasa mendapat keredhan Allah S.Kalau guru kenal pelajar. Kalau guru kurang merancang. kalau masih berkurang ajar. Apa guna menjadi pelajar. kalau fikiran masih bercelaru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful