P. 1
Akauntabiliti Guru

Akauntabiliti Guru

|Views: 37|Likes:
Published by k1_32010

More info:

Published by: k1_32010 on Jul 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2012

pdf

text

original

PERLAKUAN GURU

Saidina Umar al-Khatab pernah berpesan: Hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab. Timbanglah diri kamu, sebelum kamu ditimbang.

tidak pernah senyum. gembira dan memiliki perwatakan menarik.CIRI-CIRI PERLAKUAN GURU YANG DISUKAI OLEH PELAJAR 1. Seorang guru mestilah periang. Justru guru hendaklah mengelakkan diri daripada bersikap garang. suka menyindir dan mudah hilang kesabaran . kuat membebel.

. Guru hendaklah menghindarkan diri dari sifat sombong. 3. angkuh dan sukar menerima pandangan orang lain. Seseorang guru mesti tegas terhadap kawalan kelas supaya ia dihormati dan disegani. Seorang guru hendaklah bertimbang rasa. mudah mesra. pengasih dengan pelajar.2.

Seorang guru hendaklah bersikap adil dengan semua muridnya. Seseorang guru yang bermint dan memahami masalah pelajar-pelajarnya. terutamanya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Guru hendaklah menhabiskan kerja di sekolah seronok dan menghiburkan. 5. . Janganlah ada guru yang mengamalkan pilih kasih dengan memberikan perhatian kepada pelajar yang tertentu sahaja.4. Elakkan daripada memberi tugasan dan kerja rumah tanpa kewajaran yang sepatutnya.

8. Kaedah pembelajarannya hendaklah dirancang dari awal supaya murid mudah memahaminya. 7. Seorang guru yang sentiasa memberikan bantuan dalam kerja-kerja sekolah. Menerangkan sesuatu pelajaraan atau tugasan dengan jelas agar mereka melakukan sesuatu tugas dengan baik dan sempurna.6. .

akauntabiliti keguruan membawa maksud tanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan. Dalam erti kata yang lain. . tingkah laku. Akauntabiliti keguruan bermakna tanggungjawab yang harus difahami dan dilaksanakan oleh seseorang guru. sekolah. Akauntabiliti atau tanggungjawab seorang guru yang dimaksudkan di atas merangkumi bidang pekerjaan. murid-murid dan profesion keguruan.Akauntabiliti keguruan.

5. mental. Pelajar 1. 4. agama.Akauntabiliti guru terhadap: 1. 3. Memberi contoh teladan yang baik dengan berpakaian kemas. Bersikap adil terhadap pelajar tanpa mengira bangsa. politik. Menjalankan tugas dengan penuh dedikasi di bilik darjah termasuk mematuhi masa dalam jadual waktu serta melaksanakan pengajaran dan pembelajaran mengikut kaedah dan teknikyang berkesan. emosi. 2. kebajikan dan keselamatan murid-murid berbanding hal-hal lain. Membimbing dan mengajar murid-murid di bilik darjah tanpa meminta apa-apa bayaran atau hadiah. berbudi bahasa dan bersopan santun semasa bertugas. Mengutamakan kemajuan. . faktor jasmani. sosial dan sebagainya.

Berpengetahuan dan peka terhadap peristiwa di sekeliling melalui media massa atau elektronik. Menguruskan kewangan sendiri dengan bijaksana dan mengimbangi pendapatan dengan perbelanjaan. Mengawal emosi sendiri dan menghindarkan ketegangan jiwa. Melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan. . 4. Diri 1. Menjaga kebersihan dan kesihatan agar dapat menjalankan tugas dengan sempurna. 2. 3. 6. Melibatkan diri dalam sesuatu hobi dan aktiviti berfaedah di masa lapang. 5.2.

Memupuk nilai dan sikap murni dan sesuai dengan masyarakat berbilang bangsa dalam diri pelajar. 5. . Memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan mengambil bahagian secara cergas dalam kegiatan-kegiatan masyarakat. Bersopan santun dan bertingkahlaku baik dalam segala aktiviti sosial bagi mewujudkan suasana harmoni. Bangsa dan Negara 1.3. 4. 3. Menjalankan tugas untuk menyebarkan cita dan Matlamat Pendidikan Negara berlandaskan Rukun Negara. 2. Mengeratkan persefahaman dan kerjasama di kalangan guru dan ibu bapa pelajar.

Memahami selengkapnya isi pelajaran bagi mata pelajaran yang diajar. 2. Merancang dan melaksanakan strategi pengajaran sepenuhnya bagi mencapai objektif pelajaran secara maksimum. Meluaskan ilmu dengan membaca pelbagai buku rujukan berkaitan mata pelajaran yang diajar. Menyertai seminar pendidikan dengan menyertai kursuskursus yang dianjurkan oleh jabatan atau pentadbir sekolah.4. Terhadap Tugas dan Kerja 1. 3. 4. Mengajar fakta yang betul agar murid menerima ilmu yang betul dan tepat. 5. .

Kalau guru malas membaca. Kalau guru tidak galak mencuba. . ilmu diajar tidak tentu punca. murid di kelas hiruk pikuk.Kalau Guru «. dalam kelas banyak bercerita. Kalau guru sentiasa sibuk. Kalau guru sentiasa marah.murid keluar tak tentu arah.tidak berkat ilmu yang diajar.murid sekadar asyik menerima. semua kerja kena kerah. Kalau guru tak sukakan pelajar. Kalau guru suka berdamping. semua murid dapat dibimbing. Kalau guru menunggu arah. Kalau guru tidak bersedia.

W.Kalau guru kenal pelajar. Kalau guru banyak tak tahu. Kalau guru kurang merancang. Apa guna menjadi guru. kalau masih berkurang ajar. kalau fikiran masih bercelaru.T . Apa guna menjadi pelajar. bantulah dia dengan kemudahan. Jadilah insan yang seimbang yang sentiasa mendapat keredhan Allah S. dalam keras banyak temberang. bimbinglah dia agar berilmu. Kalau guru ada kepandaian. di luar sekolah dia tak liar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->