PERLAKUAN GURU

Saidina Umar al-Khatab pernah berpesan: Hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab. Timbanglah diri kamu, sebelum kamu ditimbang.

suka menyindir dan mudah hilang kesabaran . Justru guru hendaklah mengelakkan diri daripada bersikap garang. kuat membebel.CIRI-CIRI PERLAKUAN GURU YANG DISUKAI OLEH PELAJAR 1. Seorang guru mestilah periang. tidak pernah senyum. gembira dan memiliki perwatakan menarik.

angkuh dan sukar menerima pandangan orang lain. . pengasih dengan pelajar. 3. mudah mesra. Guru hendaklah menghindarkan diri dari sifat sombong. Seorang guru hendaklah bertimbang rasa. Seseorang guru mesti tegas terhadap kawalan kelas supaya ia dihormati dan disegani.2.

Seorang guru hendaklah bersikap adil dengan semua muridnya.4. 5. Janganlah ada guru yang mengamalkan pilih kasih dengan memberikan perhatian kepada pelajar yang tertentu sahaja. Seseorang guru yang bermint dan memahami masalah pelajar-pelajarnya. terutamanya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Elakkan daripada memberi tugasan dan kerja rumah tanpa kewajaran yang sepatutnya. Guru hendaklah menhabiskan kerja di sekolah seronok dan menghiburkan. .

. 7. Menerangkan sesuatu pelajaraan atau tugasan dengan jelas agar mereka melakukan sesuatu tugas dengan baik dan sempurna. Seorang guru yang sentiasa memberikan bantuan dalam kerja-kerja sekolah. 8. Kaedah pembelajarannya hendaklah dirancang dari awal supaya murid mudah memahaminya.6.

akauntabiliti keguruan membawa maksud tanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan. tingkah laku. Akauntabiliti keguruan bermakna tanggungjawab yang harus difahami dan dilaksanakan oleh seseorang guru. sekolah. Dalam erti kata yang lain. Akauntabiliti atau tanggungjawab seorang guru yang dimaksudkan di atas merangkumi bidang pekerjaan. murid-murid dan profesion keguruan.Akauntabiliti keguruan. .

Menjalankan tugas dengan penuh dedikasi di bilik darjah termasuk mematuhi masa dalam jadual waktu serta melaksanakan pengajaran dan pembelajaran mengikut kaedah dan teknikyang berkesan. Bersikap adil terhadap pelajar tanpa mengira bangsa. 3. Pelajar 1. 2.Akauntabiliti guru terhadap: 1. Memberi contoh teladan yang baik dengan berpakaian kemas. . berbudi bahasa dan bersopan santun semasa bertugas. emosi. Membimbing dan mengajar murid-murid di bilik darjah tanpa meminta apa-apa bayaran atau hadiah. politik. kebajikan dan keselamatan murid-murid berbanding hal-hal lain. mental. 4. agama. Mengutamakan kemajuan. faktor jasmani. sosial dan sebagainya. 5.

4. Berpengetahuan dan peka terhadap peristiwa di sekeliling melalui media massa atau elektronik. Melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan. 6. Menguruskan kewangan sendiri dengan bijaksana dan mengimbangi pendapatan dengan perbelanjaan. Melibatkan diri dalam sesuatu hobi dan aktiviti berfaedah di masa lapang.2. . 5. Diri 1. 3. Mengawal emosi sendiri dan menghindarkan ketegangan jiwa. 2. Menjaga kebersihan dan kesihatan agar dapat menjalankan tugas dengan sempurna.

Mengeratkan persefahaman dan kerjasama di kalangan guru dan ibu bapa pelajar. Menjalankan tugas untuk menyebarkan cita dan Matlamat Pendidikan Negara berlandaskan Rukun Negara. 2. . 3. Bangsa dan Negara 1. Memupuk nilai dan sikap murni dan sesuai dengan masyarakat berbilang bangsa dalam diri pelajar. 4. Memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan mengambil bahagian secara cergas dalam kegiatan-kegiatan masyarakat. Bersopan santun dan bertingkahlaku baik dalam segala aktiviti sosial bagi mewujudkan suasana harmoni. 5.3.

Meluaskan ilmu dengan membaca pelbagai buku rujukan berkaitan mata pelajaran yang diajar. Merancang dan melaksanakan strategi pengajaran sepenuhnya bagi mencapai objektif pelajaran secara maksimum. 3. Memahami selengkapnya isi pelajaran bagi mata pelajaran yang diajar. 5. .4. 2. Menyertai seminar pendidikan dengan menyertai kursuskursus yang dianjurkan oleh jabatan atau pentadbir sekolah. Terhadap Tugas dan Kerja 1. Mengajar fakta yang betul agar murid menerima ilmu yang betul dan tepat. 4.

Kalau guru suka berdamping. ilmu diajar tidak tentu punca. Kalau guru sentiasa sibuk. . Kalau guru sentiasa marah. semua kerja kena kerah.Kalau Guru «. Kalau guru tak sukakan pelajar. Kalau guru menunggu arah.murid keluar tak tentu arah. dalam kelas banyak bercerita. murid di kelas hiruk pikuk. Kalau guru tidak bersedia.tidak berkat ilmu yang diajar. Kalau guru tidak galak mencuba.murid sekadar asyik menerima. Kalau guru malas membaca. semua murid dapat dibimbing.

Apa guna menjadi pelajar. kalau fikiran masih bercelaru.T . di luar sekolah dia tak liar. kalau masih berkurang ajar.W.Kalau guru kenal pelajar. Kalau guru banyak tak tahu. bimbinglah dia agar berilmu. bantulah dia dengan kemudahan. Apa guna menjadi guru. Kalau guru kurang merancang. Kalau guru ada kepandaian. Jadilah insan yang seimbang yang sentiasa mendapat keredhan Allah S. dalam keras banyak temberang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful