P. 1
Akauntabiliti Guru

Akauntabiliti Guru

|Views: 37|Likes:
Published by k1_32010

More info:

Published by: k1_32010 on Jul 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/28/2012

pdf

text

original

PERLAKUAN GURU

Saidina Umar al-Khatab pernah berpesan: Hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab. Timbanglah diri kamu, sebelum kamu ditimbang.

tidak pernah senyum. kuat membebel. suka menyindir dan mudah hilang kesabaran . Seorang guru mestilah periang. gembira dan memiliki perwatakan menarik.CIRI-CIRI PERLAKUAN GURU YANG DISUKAI OLEH PELAJAR 1. Justru guru hendaklah mengelakkan diri daripada bersikap garang.

3. mudah mesra. Guru hendaklah menghindarkan diri dari sifat sombong. pengasih dengan pelajar. Seorang guru hendaklah bertimbang rasa.2. . Seseorang guru mesti tegas terhadap kawalan kelas supaya ia dihormati dan disegani. angkuh dan sukar menerima pandangan orang lain.

Guru hendaklah menhabiskan kerja di sekolah seronok dan menghiburkan. Janganlah ada guru yang mengamalkan pilih kasih dengan memberikan perhatian kepada pelajar yang tertentu sahaja. Elakkan daripada memberi tugasan dan kerja rumah tanpa kewajaran yang sepatutnya. terutamanya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Seorang guru hendaklah bersikap adil dengan semua muridnya. . Seseorang guru yang bermint dan memahami masalah pelajar-pelajarnya. 5.4.

. 8.6. Menerangkan sesuatu pelajaraan atau tugasan dengan jelas agar mereka melakukan sesuatu tugas dengan baik dan sempurna. 7. Seorang guru yang sentiasa memberikan bantuan dalam kerja-kerja sekolah. Kaedah pembelajarannya hendaklah dirancang dari awal supaya murid mudah memahaminya.

Akauntabiliti keguruan. Akauntabiliti keguruan bermakna tanggungjawab yang harus difahami dan dilaksanakan oleh seseorang guru. tingkah laku. . akauntabiliti keguruan membawa maksud tanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan. murid-murid dan profesion keguruan. Dalam erti kata yang lain. sekolah. Akauntabiliti atau tanggungjawab seorang guru yang dimaksudkan di atas merangkumi bidang pekerjaan.

3. sosial dan sebagainya. 4. . kebajikan dan keselamatan murid-murid berbanding hal-hal lain. faktor jasmani. berbudi bahasa dan bersopan santun semasa bertugas. Bersikap adil terhadap pelajar tanpa mengira bangsa. Pelajar 1. Mengutamakan kemajuan.Akauntabiliti guru terhadap: 1. Memberi contoh teladan yang baik dengan berpakaian kemas. 5. Membimbing dan mengajar murid-murid di bilik darjah tanpa meminta apa-apa bayaran atau hadiah. Menjalankan tugas dengan penuh dedikasi di bilik darjah termasuk mematuhi masa dalam jadual waktu serta melaksanakan pengajaran dan pembelajaran mengikut kaedah dan teknikyang berkesan. 2. mental. emosi. politik. agama.

4. Menjaga kebersihan dan kesihatan agar dapat menjalankan tugas dengan sempurna. . 5. Diri 1. Berpengetahuan dan peka terhadap peristiwa di sekeliling melalui media massa atau elektronik. Melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan. 6. 3. 2. Melibatkan diri dalam sesuatu hobi dan aktiviti berfaedah di masa lapang. Mengawal emosi sendiri dan menghindarkan ketegangan jiwa.2. Menguruskan kewangan sendiri dengan bijaksana dan mengimbangi pendapatan dengan perbelanjaan.

Memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan mengambil bahagian secara cergas dalam kegiatan-kegiatan masyarakat. 4.3. 5. . Memupuk nilai dan sikap murni dan sesuai dengan masyarakat berbilang bangsa dalam diri pelajar. 3. 2. Mengeratkan persefahaman dan kerjasama di kalangan guru dan ibu bapa pelajar. Bangsa dan Negara 1. Bersopan santun dan bertingkahlaku baik dalam segala aktiviti sosial bagi mewujudkan suasana harmoni. Menjalankan tugas untuk menyebarkan cita dan Matlamat Pendidikan Negara berlandaskan Rukun Negara.

Meluaskan ilmu dengan membaca pelbagai buku rujukan berkaitan mata pelajaran yang diajar. Memahami selengkapnya isi pelajaran bagi mata pelajaran yang diajar. Terhadap Tugas dan Kerja 1. 3. . 4. Menyertai seminar pendidikan dengan menyertai kursuskursus yang dianjurkan oleh jabatan atau pentadbir sekolah. Merancang dan melaksanakan strategi pengajaran sepenuhnya bagi mencapai objektif pelajaran secara maksimum. 2. 5. Mengajar fakta yang betul agar murid menerima ilmu yang betul dan tepat.4.

Kalau guru sentiasa marah. murid di kelas hiruk pikuk. semua kerja kena kerah. Kalau guru tidak galak mencuba. Kalau guru menunggu arah. Kalau guru tidak bersedia.murid sekadar asyik menerima. Kalau guru suka berdamping. dalam kelas banyak bercerita.Kalau Guru «. Kalau guru sentiasa sibuk. semua murid dapat dibimbing. Kalau guru malas membaca. .murid keluar tak tentu arah. Kalau guru tak sukakan pelajar. ilmu diajar tidak tentu punca.tidak berkat ilmu yang diajar.

dalam keras banyak temberang.Kalau guru kenal pelajar.W. Kalau guru ada kepandaian. di luar sekolah dia tak liar. kalau fikiran masih bercelaru. Jadilah insan yang seimbang yang sentiasa mendapat keredhan Allah S. bimbinglah dia agar berilmu. Apa guna menjadi guru. kalau masih berkurang ajar. Apa guna menjadi pelajar. bantulah dia dengan kemudahan. Kalau guru kurang merancang. Kalau guru banyak tak tahu.T .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->