PERLAKUAN GURU

Saidina Umar al-Khatab pernah berpesan: Hisablah diri kamu, sebelum kamu dihisab. Timbanglah diri kamu, sebelum kamu ditimbang.

CIRI-CIRI PERLAKUAN GURU YANG DISUKAI OLEH PELAJAR 1. tidak pernah senyum. Justru guru hendaklah mengelakkan diri daripada bersikap garang. suka menyindir dan mudah hilang kesabaran . kuat membebel. gembira dan memiliki perwatakan menarik. Seorang guru mestilah periang.

angkuh dan sukar menerima pandangan orang lain.2. Seorang guru hendaklah bertimbang rasa. Seseorang guru mesti tegas terhadap kawalan kelas supaya ia dihormati dan disegani. pengasih dengan pelajar. mudah mesra. 3. . Guru hendaklah menghindarkan diri dari sifat sombong.

4. . terutamanya dalam menyelesaikan sesuatu masalah. Guru hendaklah menhabiskan kerja di sekolah seronok dan menghiburkan. Elakkan daripada memberi tugasan dan kerja rumah tanpa kewajaran yang sepatutnya. Seorang guru hendaklah bersikap adil dengan semua muridnya. 5. Seseorang guru yang bermint dan memahami masalah pelajar-pelajarnya. Janganlah ada guru yang mengamalkan pilih kasih dengan memberikan perhatian kepada pelajar yang tertentu sahaja.

Seorang guru yang sentiasa memberikan bantuan dalam kerja-kerja sekolah. 8. Kaedah pembelajarannya hendaklah dirancang dari awal supaya murid mudah memahaminya. .6. 7. Menerangkan sesuatu pelajaraan atau tugasan dengan jelas agar mereka melakukan sesuatu tugas dengan baik dan sempurna.

Dalam erti kata yang lain. tingkah laku. sekolah. . akauntabiliti keguruan membawa maksud tanggungjawab terhadap profesionalisme keguruan. Akauntabiliti atau tanggungjawab seorang guru yang dimaksudkan di atas merangkumi bidang pekerjaan. murid-murid dan profesion keguruan. Akauntabiliti keguruan bermakna tanggungjawab yang harus difahami dan dilaksanakan oleh seseorang guru.Akauntabiliti keguruan.

Akauntabiliti guru terhadap: 1. Bersikap adil terhadap pelajar tanpa mengira bangsa. sosial dan sebagainya. Membimbing dan mengajar murid-murid di bilik darjah tanpa meminta apa-apa bayaran atau hadiah. Mengutamakan kemajuan. 5. emosi. berbudi bahasa dan bersopan santun semasa bertugas. 4. 2. faktor jasmani. . mental. Pelajar 1. kebajikan dan keselamatan murid-murid berbanding hal-hal lain. agama. politik. 3. Memberi contoh teladan yang baik dengan berpakaian kemas. Menjalankan tugas dengan penuh dedikasi di bilik darjah termasuk mematuhi masa dalam jadual waktu serta melaksanakan pengajaran dan pembelajaran mengikut kaedah dan teknikyang berkesan.

. 2. 5. Diri 1. 3. 4.2. Menjaga kebersihan dan kesihatan agar dapat menjalankan tugas dengan sempurna. Melibatkan diri dalam sesuatu hobi dan aktiviti berfaedah di masa lapang. Berpengetahuan dan peka terhadap peristiwa di sekeliling melalui media massa atau elektronik. Melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu pengetahuan. 6. Mengawal emosi sendiri dan menghindarkan ketegangan jiwa. Menguruskan kewangan sendiri dengan bijaksana dan mengimbangi pendapatan dengan perbelanjaan.

4. Mengeratkan persefahaman dan kerjasama di kalangan guru dan ibu bapa pelajar. Bangsa dan Negara 1. . 5. 3. Memenuhi tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia dengan mengambil bahagian secara cergas dalam kegiatan-kegiatan masyarakat. Memupuk nilai dan sikap murni dan sesuai dengan masyarakat berbilang bangsa dalam diri pelajar.3. 2. Menjalankan tugas untuk menyebarkan cita dan Matlamat Pendidikan Negara berlandaskan Rukun Negara. Bersopan santun dan bertingkahlaku baik dalam segala aktiviti sosial bagi mewujudkan suasana harmoni.

Merancang dan melaksanakan strategi pengajaran sepenuhnya bagi mencapai objektif pelajaran secara maksimum.4. . Memahami selengkapnya isi pelajaran bagi mata pelajaran yang diajar. Terhadap Tugas dan Kerja 1. 4. Meluaskan ilmu dengan membaca pelbagai buku rujukan berkaitan mata pelajaran yang diajar. Mengajar fakta yang betul agar murid menerima ilmu yang betul dan tepat. 2. 3. 5. Menyertai seminar pendidikan dengan menyertai kursuskursus yang dianjurkan oleh jabatan atau pentadbir sekolah.

Kalau guru menunggu arah. Kalau guru sentiasa sibuk.murid sekadar asyik menerima. Kalau guru tidak galak mencuba. Kalau guru tidak bersedia. Kalau guru tak sukakan pelajar.Kalau Guru «. semua murid dapat dibimbing. dalam kelas banyak bercerita. semua kerja kena kerah. ilmu diajar tidak tentu punca. murid di kelas hiruk pikuk. Kalau guru malas membaca. Kalau guru suka berdamping. . Kalau guru sentiasa marah.murid keluar tak tentu arah.tidak berkat ilmu yang diajar.

kalau fikiran masih bercelaru.W. bimbinglah dia agar berilmu. Kalau guru ada kepandaian.Kalau guru kenal pelajar. Kalau guru kurang merancang. Apa guna menjadi guru. Kalau guru banyak tak tahu. dalam keras banyak temberang. bantulah dia dengan kemudahan. kalau masih berkurang ajar. di luar sekolah dia tak liar.T . Apa guna menjadi pelajar. Jadilah insan yang seimbang yang sentiasa mendapat keredhan Allah S.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful