P. 1
Kemahiran

Kemahiran

|Views: 123|Likes:
Published by Martinus Awang

More info:

Published by: Martinus Awang on Jul 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/04/2012

pdf

text

original

Kemahiran

Kemahiran Menolak Kemahiran menolak amat penting untuk dikuasai. Kemahiran ini berguna untuk membuat hantaran ,clearance atau untuk menjaringkan gol. Ia boleh dilakukan dengan pantas dan serta-merta tanpa disedari oleh pihak lawan. Walaupun tolakan tidak sekuat pukulan, tetapi ia boleh digunakan dalam kedudukan sukar semasa kemahiran tidak boleh digunakan. Kemahiran ini juga digunakan ketika menolak bola semasa memulakan sudut penalti. Kemahiran Menahan atau menyerkap bola Menahan atau menyerkap bola bermakna mengawal dengan memberhentikan bola yang bergerak sama ada dari hantaran kawan atau menghalang hantaran lawan. Kemahiran Memukul Memukul adalah penting dalam permainan hoki kerana melalui kemahiran in i bola boleh dihantar dengan cepat dan jauh kepada rakan sepasukan. Pukulan yang tepat ke sasaran melancarkan pergerakan serangan ketika bermain. Kemahiran Menguis Kemahiran menguis membolehkan bola dihantar melalui udara dan ia juga digunakan ketika melakukan strok penalti dan menjaringkan gol. Kemahiran Mencedok Kemahiran mencedok hampir sama dengan kemahiran menguis tetapi sudut kecendongan permukaan kayu lebih tinggi ke udara dan lebih jauh. Kegunaannya adalah untuk menghantar lebih jauh ke udara.

Kemahiran Menggelecek Menggelecek ialah cara mengawal bola sambil bergerak dan digunakan untuk melepaskan diri dengan bola daripadakawalan pihak lawan Terdapat tiga kemhiran iaitu kelecek longgar, kelecek rapat dan kelecek cara µIndia¶. Kelecek loggar Kelecek longgar digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat dan pihak lawan berada jauh dari bola.

Kelecek rapat Kelecek rapat perlu apabila seseorang pemain hendak mengawal bola dengan rapi. Teknik ini berguna jika pemain tidak memperoleh situasi yang selamat untuk menghantar bola kepada rakan.

>Kemahiran mengguankan tangan dengan glov. Menampan bola dengan tangan juga adalah kemahiran yang perlu ada pada penjaga gol. Teknik ini dilaksanakan di hadapan badan dengan menggerakkan bola ke kiri dan ke kanan silih berganti menggunakan muka kayu dan kilas kayu. Tindakan seterusnya adalah mengeluarkan bola dari kawasan gol sama ada menyepak atau memukul. Teknik double padding melibatkan penggunaan kedua -dua kaki sebagai bentang bola manakala single padding menahan menggunakan sebelah kaki. penjaga gol harus mahir dan cekap menahan dengan menggunakan double padding. masa tindak balas dan fleksibiliti yang baik.Kelecek µIndia¶ Kelecek ini adalah asas bagi semua pergerakan dengan bola dalam permainan hoki. kayu dan glov. Seorang penjaga gol mesti berani. >Kemahiran mengguanakan kayu hoki. single padding . >Kemahiran menggunakan kaki dan pad. Muka kayu bergerak bebas dengan bola. Perkara utama yang dititikberatkan adalah cara berdiri dalam keadaan bersedia di hadapan pintu gol. Tangan kiri sentiasa menggerakkan kayu manakala tangan kanan membenarkan kayu diputar bebas untuk menggerakkan bola. kepantasan. Selain kedudukan sedia untuk menahan bola. . >kemahiran menggunakan badan sebagai bentang. Kemahiran Menjaga Gol Kemahiran-kemahiran menjaga gol boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian : >Kemhiran asas berdiri dan pergerakan melintasi gol. Penjaga gol penting bagi sesuatu pasukan. mempunyai konsentrasi yang baik.

Gunakan kekuatan tangan kanan untuk menolahk bola dan tangan kiri menekan kayu ke belakang untuk memberi kuasa tolakan. Pegang kayu dengan tangan kiri di bahagian pemegang dan tangan kanan di bahagian tengah kayu. Ikut lajak. Kayu dicondongkan ke hadapan sedikit ketika menahan untuk mengelakkan bola daripada melantun ke atas. Berat bdan dipindahkan dari kaki belaka ng ke hadapan. Bola berada di hadapan badan di antara kaki kiri dengan kaki kanan. Teknik menahan bola Teknik menahan bola dari arah hadapan Mata sentiasa memandang bola yang datang. Pegang kayu dengan tangan kiri sementara tangan kanan di tengah kayu bagi membantu pergerakan tangan kiri. Rapatkan permukaan kayu supaya berada di belakang bola. Siku kanan diluruskan dan kayu dihalakan ke arah sasaran. Kayu hoki dipegang bersudut 45 darjah dengan permukaan padang. Muka kayu menghadap arah bola yang datang. Bergerak ke hadapan untuk memudahkan menahan atau menyerkap bola apabila perlu. . mengikut keselesaan.Teknik Teknik Menolak Berdiri dalam keadaan sedia. Serap day semasa bola menyentuh kayu.

Tangan kanan berada dibawah tangan kiri. Ikut lajak. Bola melintasi ba dan dan ditahan di hadapan kaki kanan. Pegang kayu dibahagian atas dengan kedua -dua tangan dirapatkan. Kuis bola dengan berat badan dipindahkan dari pada kaki kanan ke kaki kiri. Bola berada dekat kaki kiri. Teknik menguis Berdiri dalam keadaan sedia dengan bahu menghadap ke arah sasaran. kontak dan ikut lajak. Badan dibongkokkan ke kiri dan kilas kayu untuk menahan bola. Berdiri mengiring dengan bahagian bahu kiri mengarah kesasaran bola sambil badan dalam keadaan seimbang. Bola berada di sebelah bah u kiri selari dengan kaki kiri Ayun kayu ke belakang . Pengangan kayu berarak seperti dari arah hadapan. Badan dibengkokkan dan berpusing ke kanan untuk bergerak ke arah bola datang. Dalam keadaan diri sedia. Kepalakayu berada di tanah di sebelah kaki kana. Jarak kaki diebarkan sedikit daripada keluasan bahu. Teknik memukul Berdiri dalam keadaan sedia. Bahu kiri menghadap bola dan lutut dibengkokkan. . Mata memandang bola yang datang kearah kita. Apabila bila menyentuh kayu hoki. tukar posisi untuk tindakan selanjutnya.Teknik menahan bola di sebelah kanan. Teknik menahan bola kilas kayu Mata memandang bola yang datang ke arah kita. Cara pengangan kayu lebih kurang sama dengan pegangan menolak. Pegangan kayu seperti teknik menahan bola dari arah hadapa n . Buka kaki seluasa bahu. Kayu hoki digerakkan ke arah bola untuk men ahan bola. Bengkokkan lutut dan rendahkan badan. Codongkan kayu dengan permukaannya menghadap ke atas.

. Badan dibengkokkan sedikit dan mata memandang bola.Teknik mencedok (a) Teknik mencedok lurus Pegang kayu seperti pegangan untuk menguis. Pegang kayu seperti peganganuntuk menguis. Tangan kanan memegang bahagian tengah kayu hoki pada paras pinggang. lutut dibengkokkan sedikit dan berat badan di atas bebola kaki. Permukaan kayu digerakkan oleh tangan kiri dan dikawal oleh tangan kanan. Mata sentiasa memandang bola semasa membuat cedokan. Diri sedia (Stance) Buka kaki seluas bahu. Teknik menggelecek Bola sentiasa berada dihadapan pemain. Hulurkan tangan kiri ke tepi dengan siku bengkok sedikit tapak tangan menghala kehadapan. Dari kedudukan diri sedia. Tangan kiri dicekak lemas di bahagian pemegang kayu manakala tangan kanan di bahagian tengah kayu. Semasa menggelecek. langkahkan kaki kanan ke hadapan hampir dengan bola. Lakukan cedokan dengan menggunakan kekutan daripada pergelangan tangan dan lengan supaya bola bergerak lebih tinggi dan jauh. Pastikan bola dan badan seperti lakuan menguis. Letakkakkan permukaan kayu di bawak bola. Codongkan kayu lebih daripada lakuan menguis untuk mendapatkan cedokan yang lebih tinggi (b)Teknik mencedok µshovel¶ Bediri dalam keadaan bersedia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->