P. 1
7 Keajaiban Dunia

7 Keajaiban Dunia

|Views: 158|Likes:
Published by kun aGueRo

More info:

Published by: kun aGueRo on Jul 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/20/2015

pdf

text

original

Pengenalan

Pada 7 Julai 2007 dunia telah menerima tujuh keajaiban baru. Tepatnya, di Lisbon, Portugal, daftar tujuh keajaiban baru itu telah diumumkan. Lembaga independen New Open World Corporation (NOWC) yang bertanggung jawab untuk mengumumkan tujuh keajaiban baru ini. Sejak 2006 lalu, NOWC yang dipimpin Bernard Weber ini mengumpulkan ratusan bangunan bersejarah maupun moden untuk kemudian dikompetisikan1 menjadi tujuh keajaiban dunia baru. Cara pemilihannya sangat unik, NOWC mengajak seluruh masyarakat dunia melakukan undian guna memilih bangunan dan tempat bersejarah mana yang layak menempati daftar tujuh keajaiban dunia baru. Namun, pilihan itu benarbenar sulit, kerana yang harus dipilih memang mempunyai sejarah yang kuat dan unik. Terakhir ada sekitar 21 bangunan yang layak ke peringakt akhir. Bermula dari Taj Mahal di India, Tembok Besar China, Patung Liberty di New York, hingga Opera House di Sidney. Semuanya saling bersaing ketat. Sistem penilaian yang digunakan ini memang mempunyai cara tersendiri.
Menurut Press Release Yayasan, kempen pemilihan 7 benda keajaiban dunia tersebut telah dimulai sejak tahun 2000, dimulai dengan menerima kemasukan nama-nama seluruh bangunan di seluruh dunia. Dari sekian banyak bangunan yang diusulkan para pemilih di seluruh dunia, oleh suatu dewan juri yang diketuai oleh mantan Direktur Jenderal UNESCO, Prof Dr. Federico Mayor dan beranggotakan para pakar di bidangnya seperti arsitektur terkemuka Zaha Hadid dari Inggeris, Tadao Ando dari Jepun dan Cesar Pelli dari Amerika Syarikat, ditentukan 77 bangunan unggulan. Selanjutnya pada 1 Januari 2006, dari 77 bangunan unggul tersebut, sebanyak 21 bangunan diumumkan sebagai finalis. 21 finalis inilah yang kemudian divoting2 lebih lanjut dan ditetapkan sebagai 7 keajaiban dunia baru pada pada tanggal 7 Julai 2007.
1 2

Dipertandingkan untuk merebut kejohanan. Undian dari orang ramai.

1

Apa yang menarik dalam proses pemilihan ini adalah dilibatkannya masyarakat dunia, pengguna internet dan telefon, untuk memilih bangunan yang dianggap layak untuk ditetapkan sebagai salah satu dari 7 keajaiban dunia baru, menggantikan tujuh keajaiban dunia kuno3. Dua ribu tahun yang lalu, falsafah Yunani Philon dari Byzantium memilih tujuh keajaiban dunia yang pertama, iaitu Taman Gantung Babylon, Mercusuar Alexandria, Colossus of Rhodes, Mausoleum Halicarnassus, Piramid Giza, Patung Zeus dan Kuil Artemis. Selain Piramida Giza di Mesir, bangunan-bangunan lainnya sudah lama hilang. Kerananya Yayasan Tujuh Keajaiban Baru yang mengadakan pendapat ini yakin bahwa sekarang adalah waktu yang tepat untuk menetapkan tujuh keajaiban baru. Bahkan seperti dikutip BBC, pengelola Yayasan, Bernard Weber mengatakan "Hasil terbesar dari projek ini adalah kita bisa menciptakan tujuh simbol dunia yang abadi dan menghormati keragaman budaya."

3

Sesuatu yang berasal dari zaman dahulu..

2

Tembok Besar China. dan ramai yang mati ketika membinanya. dan hujung timurnya sampai di Korea Utara. sebahagian Cina besar telah tembok besar pertama ini sudah Kerajaan mengarahkan para petani membina tembok ini. daripada Shanhai Pass sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria. China. Oleh itu. Tembok Besar ini telah dibina dengan menggabungkan beberapa tembok sedia ada yang dibina sewaktu berlakunya peperangan di China. China.700 km. ia juga digelar 'kubur terpanjang di bumi'. Tetapi binasa. oleh beberapa abad tembok ke-3 SM semenjak perompak puak-puak nomad yang datang dari kawasan 3 . sehingga Lop Nur di sebelah tenggara wilayah Xinjiang. Tembok besar pertama telah dibina sewaktu pemerintahan Qin Shi Huang iaitu Maharaja Pertama Dinasti Qin. untuk merupakan kubu China silam yang diperkukuh antara akhir abad ke-14 permulaan Dinasti melindungi China daripada serangan puak Mongol dan puak Turkic. Tembok dibina sehingga semasa sekitar Besar 200 SM abad Ming. Tembok Besar China asalnya terletak lebih di utara dari Tembok Besar yang masih wujud hari ini. dan ke-17. Ia didahului dibina terhadap yang dikenali hari ini sebagai Mongolia dan panjang tembok ini ialah 6.

Ia melalui 9 wilayah. 4 Kaum yang selalu berpindah randah dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain. dekat Qinhuangdao di Wilayah Hebei. Lapisan tanah diselangselikan dengan lapisan batu dan ranting-ranting di dalam satu bingkai kayu . 4 . tembok ini dibina dengan menggunakan kaedah 'hang-tu'. Bagi menghasilkan tembok yang tahan-lasak. yayasan antarabangsa yang berusaha melindungi bangunan.bangunan bersejarah WMF (World Monuments Fund) memasukkannya ke dalam daftar 100 bangunan bumi yang berada dalam bahaya. 100 daerah dan bahagian 500 km terakhir di barat sudah musnah sepenuhnya. Hujung di bahagian baratnya hari ini terletak di tempat bersejarah Jiayuguan (kubu Jiayu) di barat laut wilayah Gansu. Sebahagian besar kerosakan bangunan yang konon biasa dilihat dari bulan itu disebabkan tindakan jahil manusia.. Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad4 dari utara. Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. Sebagian mengambilnya pagar Keadaan atau ini untuk kandang membuat membangun binatang. Tembok Besar Dinasty Ming bermula di timur dari Kubu Shanhai. Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. Sebab.Tembok Besar yang kita lihat hari ini ialah hasil pembangunan pemerintah China seterusnya iaitu Dinasti Ming. Bahagian dalam tembok berisi tanah yang dicampur dengan batu-batan. Keputusan WMF itu telah jadi benar. Banyak petani di sekitar Tembok Besar China mencungkil bahagian-bahagian tembok itu untuk bangunan rumah mereka.

Istana Taj Mahal. padang rumput. Pada 1987. mengaku tidak biasa melihat bangunan kebanggaan negerinya itu. tembok Besar China merupakan kebangsaan besar ini juga suatu negeri China. India. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. Tembok itu terus diperpanjang dan diperbaiki pada dinasti-dinasti selanjutnya. Sejak saat itu. 5 . India. Tembok Raksasa China dibangun sebagai benteng pertahanan saat Dinasti Yan. Walau bagaimanapun. berhampiran Agra. lambang Tembok satu- merupakan satunya struktur yang kelihatan jelas dari angkasa. merupakan makam yang 5 Bangunan (patung) yang dibina untuk memperingati orang ternama atau peristiwa-peristiwa penting. bangunan tersebut menjadi sebuah monumen5 negara China sepanjang sejarah. Tembok China sepanjang 6. Hari ini.700 kilometer itu memanjang dari timur ke barat China melalui lima kawasan.000 tersebut melintasi gurun. dan gunung-gunung. setelah penyatuan China. Bangunan yang pembuatannya menghabiskan waktu lebih dari 2.astronout pertama China yang mengorbit bumi Oktober lalu. Zhao. Yang Liwei. dan Qin. Kaisar Qin Shihuang pada akhir abad ketiga sebelum Masihi melanjutkan usahanya menggabungkan tembok itu guna menjaga diri dari serangan Dinasti Han yang berada di utara. tembok besar ini bukan merupakan suatu struktur yang berurutan tetapi merupakan satu jaringan tembok dan menara yang bersambungan. UNESCO memasukkannya dalam daftar warisan dunia.

bertaktah kaki. (1614-1666) peringatan monumen Mumtaz isterinya yang kelima. taman rekreasi. Taj Mahal kadang-kadang dipanggil 'Taj' sahaja adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. batu permata. Shah Jehan merancang unuk mendirikan makam berkembar dengan menggunakan marmar hitam untuk dirinya sendiri tetapi harapannya terbantut apabila dia diguling oleh anaknya. yang meninggal ketika melahirkan anak dimedan 1529 pertempuran tahun ketika Shah Jehan dalam kempen memperluaskan tanah jajahannya. Seramai 20. masjid. Tahun 1983 UNESCO mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Sedunia yang perlu dilindungi. menara tinjau dan lain-lain. Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu mempunyai bahagian makam. dewan. Mula dibina pada 1632 dan siap 1648. Ia diperbuat daripada marmar putih. India dan dan gaya senibina Islam. Turki .000 orang pekerja telah mengambil masa selama 20 tahun untuk menyiapkannya. Shah Jehan kemudiannya dipenjarakan di Kubu Merah yang terletak berhampiran dengan Taj Mahal.dibina oleh Maharaja sebagai untuk Shah Jahan Mahal. Makam yang diperbuat daripada batu marmar sebagai memperingati isterinya mereka Mumtaz yang ke pada Mahal 14. Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri . Dari dasar ke puncak ia mencapai ketinggian 200 kaki. bersegi lapan dengan sisi terlebar seluas 130 6 .

Dengan menara marmar bumbung. Surah 98 . 7 . Surah 94. 28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal. Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan . Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91 . Surah 67 . Surah 82 . dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. Pembinaan Taj Mahal menelan masa sebanyak 22 tahun. Surah 89 . serta kubah seni dan mozek diperbuat daripada yang indah.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu. Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad bentuk bangunan ini. Surah 81 . termasuknya berlian. Ada empat cabang yang melambangkan empat sungai utama di India yang kononnya mengalir dari syurga. Permata dari Punjab. Surah 77 dan Surah 39 . Surah 93 . Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Lazuardi dari Afghanistan. Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia menggunakan 1000 ekor gajah. Firus dari Tibet . topaz dan nilam telah digunakan. Surah 84 . Erti Taj Mahal adalah 'Mahkota kepada Mahligai'. Taj Mahal merupakan salah satu daripada Tujuh Benda Ajaib di dunia. Surah 112 . Sebanyak 43 jenis batu permata. Nilam dari Sri Langka. Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Ustaz mengumpulkan 20. Apabila dia meninggal. 6 Benda keras yang hening seperti kaca atau keristal yang berbentuk geometri. Surah 36 . Surah 48 . kristal. Surah 95 . Kos ini tidaklah banyak ketika itu.lorong-lorong hiasan bunga. tukang emas. yang putih. Marmar putih dari Rajasthan. Jed dan hablur6 dari China. Kamelian dari Arab.Dikatakan Shah Jehan menghabiskan sisa hayatnya dengan merenung Taj Mahal melalui tingkap penjaranya. jed. Shah Jehan dikebumikan di Taj Mahal disamping isterinya.

Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. kesemua tukang yang terlibat itu dalam pembinaan tangan yang Namun bangunan membina menandingi dakwaan ini dipotong bangunan Taj Mahal. Ketika pemberontakan India 1857. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada 1908. dindingnya rosak terkena serangan udara dari tentera Jerman. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata di dindingnya. Jutaan pelancong datang ke Agra. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Shah Jahan menjatuhi arkitek Ustaz Ahmad Lauhari hukuman pancung. Shah Jehan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. India semata-mata mahu melihat satu daripada 7 benda ajaib di dunia. 8 . banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. Shah Jehan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra.Apabila Taj Mahal siap dibina. Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Hujung abad ke-19.Bandar kecil seperti Taj Ganji atau Mumtazabad dibina bagi pembinaan bazar dan pasar serta medan caravan. Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. masih mereka supaya mereka tidak dapat dipertikaikan kerana Shah Mahal seorang yang 'sentimental' dan tidak ada bukti kezalimannya. Setelah meninggal dunia. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. Di samping itu. Setelah Taj Mahal siap dibina. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. Abad ke-19. Ketika Perang Dunia II pada 1942 .

Vatican. Pelancong mestilah berjalan kaki dari tapak letak kereta dan bas elektrik.N Oak ini juga mendakwa Kaabah di Mekah adalah jelmaan dewa Shiva. Pada 2002. Hon kereta tidak dibenarkan. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad .2-3 juta pelancong datang setiap tahun dan 200. Akbar. Penulis P. Stonehenge adalah kuil atau istana Hindu. Semua ini timbul berikutan sentimen anti-Islam di India. November dan Februari. Kaabah . Pada 2005. 9 .000 darinya pelancong asing terutama bulan Oktober. Beliau turut mendakwa makam Humayun. mendakwa Tal Mahal Purushottam tapak adalah Nagesh asas kuil Oak bangunan (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada kekas runtuhan kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masehi. Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'Tejo-Mahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. sekumpulan penganut Hindu Hindu. Ini berikutan dari kejayaan mereka merobohkan Masjid Babri .

didirikan oleh Raja terselesaikan anaknya Titus. Dio Cassius seorang ahli sejarah mengatakan bahawa ada sekitar 9000 haiwan buas yang telah terbunuh di 100 hari sebagai perayaan perasmian dan pembukaan Colosseum tersebut. Ada yang berpendapat bahwa Colosseum dibina pada tahun 79 SM (sebelum masehi).” asli dan Terletak di Ibukota Negara Italia. Lantai dari arena Colosseum tertutupi oleh pasir untuk mencegah agar darahdarah tidak mengalir kemana mana. Colosseum pertunjukan adalah sebuah yang peninggalan sejarah berupa gedung besar/amphitheatre yang termasuk salah satu dari “Tujuh Keajaiban Dunia Pertengahan. Roma yang bernama Vespasian “Flavian oleh Amphitheatre”.Arena Colloseum Rom. Itali. Beberapa ahli sejarah percaya bahwa konstruksi8 dari Colosseum dibiayai dengan cara merampok kuil besar di Jerusalem oleh suruhan Raja Herod pada tahun 64 SM. Pembinaan sesuatu seperti kapal atau bangunan. Mengenai tahun pembuatannya sampai saat ini masih ada perbezaan keyakinan.000 orang penonton. 7 8 Membentuk gambaran tentang sesuatu kedudukan dengan mengumpulkan maklumat yang diperolehi. 10 . Colosseum diset untuk menampung 50. ada juga yang berpendapat bahwa dibina antara tahun 70-82 SM (sesudah masehi). Asal nama Colosseum berasal dari sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m yang bernama Colossus. Colosseum didirikan berdekatan dengan Nero’s enermous palace. Rekonstruksi 7 Colosseum dimulai dari perintah Raja Vespasian tahun 72 SM(sesudah masehi) dan terselesaikan oleh anaknya Titus pada tahun 80 SM(sesudah masehi). Domus Aurea yang telah terbangun pada sesudah kebakaran besar di Roma pada tahun 64 SM(sesudah masehi).

dengan menambahkan mahkota matahari. Tempat untuk orang berpidato 11 . tempat penyimpanan harta juga berada di tingkat ini. Colosseum diberi nama il colosseo tapi bahasa Rom lainnya colisée menggunakan dan el nama le coliseo untuk menyebutkan Colosseum. patung colossus telah menghilang. Di Itali. Di waktu pertengahan tahun. Colossus. Seorang ahli mengatakan bahawa sejak patung itu terbuat dari tembaga. Bentuk elips atau bulat dari Colosseum gunanya untuk mencegah para pemain untuk lari ke arah sudut dan mencegah para penonton untuk berada lebih dekat dengan pertunjukan. Tempat duduk di Colosseum dibagi menjadi tingkatan-tingkatan yang berbeza. Colosseum masih dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler. Selain diambil dari nama colossus. patung itu telah dileburkan untuk digunakan kembali. Colosseum berukuran cukup besar. lebar 156 m dan luas seluruh bangunan sekitar 2.Nama dari Colosseum seperti pada di atas diambil dari nama sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m. Colosseum merupakan hasil karya yang sangat hebat. Tempat itu dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler9 disebabkankan oleh bentuk dan struktur dari Colosseum itu.5 hektar membuat Colosseum terlihat begitu besar dan luas. Podium. Dengan tinggi 48 m. Patung Colossus dibuat ulang sebagai pengganti Nero sebagai perumpamaan dari Sol. tempat paling pertama untuk duduk dikhususkan untuk para senator Roman. Sampai sekarang pun. Arenanya terbuat dari kayu berukuran 86 m x 54 m. dan tertutup oleh pasir. dewa matahari. panjang 188 m. Ruang khusus bagi raja. Colosseum juga disebut sebagai Flavian Amphitheatre yang tidak diketahui siapa yang memberi nama itu. yang 9 10 Sesuatu yang menakjubkan untuk ditonton. Di bawah podium10 adalah maeniaum primum. tempat istirahatnya.

Tingkat ketiga adalah maenianum primum yang dibahagikan lagi menjadi tiga bahagian. meskipun telah rosak terbakar kerana disambar petir. Dan yang terakhir. dua tingkat jalur bawah tanah yang saling berhubungan berupa terowongan dan kurungan iaitu para gladiator11 dan binatang ditempatkan sebelum pertarungannya dimulakan. digunakan untuk rakyat jelata. di bagian kayu (maenianum secundum in legneis) adalah tempat yang strukturnya dari kayu di paling atas bangunan. Colosseum masih digunakan sampai tahun 217. Tempat itu merupakan tempat untuk berdiri saja yang digunakan untuk para wanita rendahan. Setelah 2 tahun Colosseum digunakan pertunjukan. Bahagian paling bawah (immum) digunakan untuk para orang kaya. Di sana juga disediakan sangkar-sangkar berupa pintu sangkar yang digunakan untuk mencegah haiwan-haiwan buas yang tidak direncanakan masuk ke arena dan untuk menjaga tempat penyimpanan senjata didalam colosseum tersebut. Colosseum telah diperbaiki di tahun 238 dan permainan gladiator berlanjut secara sampai umat Kristian beransur-ansur menghentikan permainan tersebut 11 Pendekar yang bertarung untuk ditontoni oleh orang ramai pada zaman Rom.dikhususkan untuk para bangsawan Roman. Vespasian sebagai Anak memerintahkan tempat termuda untuk mengkonstruksikan kawasan bawah tanah (hypogeum). di bahagian atasnya lagi (summum). 12 .

Paus Benediktus XIV melarang untuk menggunakan Colosseum sebagai tempat penambangan. sebagai sebuah isyarat menentang hukum kapital tersebut. Di tahun 1749. Dua gempa bumi di tahun 442 dan 508 menyebabkan kerosakan yang parah pada bangunan tersebut. hukuman mati dihapuskan pada tahun 1948). Di abad pertengahan. Peter’s Basilica dan kediaman khusus palazzi.karena tersebut terlalu digunakan banyak Bangunan untuk mengorbankan nyawa. ada sebuah bentuk dari pemeliharaan Colosseum. Beberapa demonstransi memakai tempat di depan Colosseum. seluruh dunia Runtuhan Machu Picchu. Di tahun 2000 ada sebuah protes keras di Itali dalam rangka menentang penggunaan hukuman mati untuk negara-negara di seluruh dunia (di Italia. keluarga Roman. Pada abad 16 dan 17. Sejak saat itu. menyimpan berbagai macam jenis binatang sampai pada tahun ke 524. Peru Machu Picchu adalah sebuah lokasi runtuhan Inca pra-Columbus 13 . Colosseum mengalami kerosakan yang sangat teruk yang disebabkan oleh gempa bumi lagi yakni pada tahun 847 dan 1349 dan dijadikan sebagai benteng dan sebuah gereja juga didirikan di sana. Banyak batu marmar digunakan untuk melapisi dan membangun kembali bahagian-bahagian Colosseum yang telah rosak kerana terbakar. keluarga-keluarga Roman menggunakan Colosseum sebagai tempat pengambilan batu marmar untuk pembinaan bangunan St. penduduk tempatan mengganti warna Colosseum di malam hari dari putih menjadi emas dengan menggunakan penerangan berupa lilin dan lampu neon sampai pada saat menghapuskan tindakan penghukuman mati itu.

Tempat ini kembali ditemukan oleh arkeologi dari Universiti Yale Hiram Bingham III yang menemukannya pada 1911. ciri utama dimiliki zaman Inca. Machu Picchu berada di atas lembah Urubamba di Peru. Strukturnya kediaman penduduk selain kuil. Bandar itu terletak pada ketinggian 8. bekas tanah pertanian era pra-Colombo. Pachacuti Inca Yupanqui.350 m. Namanya membawa maksud ‘puncak tua’ dan dipercayai masyarakat setempat sebagai kediaman elit dan golongan agama pada suatu ketika dulu. sekitar 70 km barat laut Cusco.000 kaki dengan Sungai Urubamba mengalir di bawahnya. Selepas kematian Pachacuti. secara semula jadi terlindung dari gaung Urabamba. bawah penyeliaan arkitek profesional Inca. Bahan binaan terdiri daripada batu granit yang 14 . Ia menempatkan 1. dan binaan kebanyakannya awam. Kedudukannya 43 batu ke barat laut Cuzco. stor berbentuk poligon. Kota itu memiliki kira-kira 200 bangunan. Machu Picchu menjadi hartanah kaum keluarganya. agama. Ahli sejarah percaya lokasinya memungkinkan ia berfungsi sebagai pusat pentadbiran. kanak-kanak Bangunan itu kebanyakan dan ahli di dibina wanita. betul-betul di hujung rabung. komersial dan pertahanan. Peru pada ketinggian sekitar 2.yang terletak di wilayah pegunungan Andes. yang kemudian menyelia dan menyelenggara sebarang pembangunan baru bandar itu. Ia dibina antara 1460 dan 1470 sebelum masihi oleh pemerintah Inca. kawasan yang dilitupi hutan belukar. Di sekelilingnya.200 penduduk.

ada dataran dipercayai terbuka untuk yang besar menempatkan haiwan ternakan dan teres untuk menanam jagung. ukiran dipahat di batu. tiada satu pun batu memilik saiz sama dan mempunyai banyak permukaan tidak sekata. Walaupun begitu. Rumah mempunyai bumbung yang curam tanpa tingkap. Unit kediaman dibina dalam kumpulan (sehingga 10 rumah) mengelilingi laman komunal atau menerusi deretan teres dengan dihubungkan lorong sempit. Masyarakat Inca menanam kentang dan jagung di Machu Picchu. Formasi12 adalah seragam walaupun tanpa penggunaan bancuhan untuk menyatukan batu. sebelum dibentuk menggunakan pasir. 15 . Beberapa daripadanya dibina dua tingkat. Satu lagi ciri menarik mengenainya landskapnya menyokong keseluruhan pembinaan. Menariknya. bahagian yang disambungkan sangat ketat sehingga sebilah pisau pun tidak dapat menembusinya. Formasi batuan digunakan dalam pembinaan struktur.dipotong menggunakan gangsa. Intihuatana bermaksud ‘mengikat matahari’ merujuk kepada upacara untuk memanjangkan musim panas apabila menghampiri musim sejuk. hasil pertanian di sini tidak mencukupi untuk dieksport ke ibu kota Incan. Kebanyakannya sudah dimusnahkan oleh penjajah Sepanyol. Bagaimanapun. Di tengahnya. 12 Susun atur sesuatu kedudukan. dihubungkan dengan tangga yang berkemungkinan dibuat daripada tali pokok memandangkan kekurangan pada puncak gunung. mereka membina teres dan sistem perparitan untuk mengelak hakisan bukit dan memaksimumkan tanah untuk tujuan pertanian. kuil pula seakan tergantung di jurang.batu yang tersembul dari formasi batuan dengan saiz seperti piano besar. Cuzco. Untuk mendapatkan pulangan yang berbaloi. Satu lagi ciri unik yang dijumpai intihuatana. air mengalir terus ke tangki dan terusan batu.

virus cacar tersebar menyebabkan hampir separuh penghuninya maut menjelang akibat 1527. Bingham. 16 . Pizzaro tiba di Cuzco pada 1532. empayar Incan.Mumia yang sebahagian besarnya wanita turut ditemui di tapak bersejarah ini. Antaranya. Kerajaannya Apabila menjadi lemah dan berpecah belah perang saudara. penakluk Incan. Machu profesor kubu Pichu dari kuat kembali ditemui pada 1911 oleh Universiti Bingham asalnya Vilcabamba. Ada beberapa teori menyatakan masyarakat ini hilang secara tiba-tiba. Machu Picchu sudah lama Hiram mencari dilupakan. Yale.

Peradaban Maya di Meksik ini. Chichen Itza merupakan peninggalan suku Maya yang paling lengkap serta masih terjaga dengan baik. kemudian mereka berpindah ke daerah pantai di Campeche. Mexico. Cerita. dan bangunan Seribu Tiang. Namun versi lain mengatakan. Di candi Chichen Itza terdapat dua cenotes (sumur alami) yang dijadikan tempat meletakkan korban persembahan. seramik. suku Indian Maya yang mendiami kota itu mempersembahkan jed. Candi Chac Mool.Candi Chichen Itza. Piramida Kukulcan di kompleks situs bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya 13 yang terletak di Semenanjung Yucatan (kini wilayah Mexico). pada 7 Julai 2007. Itza merupkan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. Itza merupakan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. kompleks candi ini dibangun antara tahun 502-522 M. Suku Maya hanya menempatinya selama 200 tahun. Chichen Itza dibangun sekitar 800 tahun sebelum masehi Piramida Kukulcan di kompleks bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya yang terletak di Semenanjung Yucatan](kini wilayah Meksiko). Candi Chac Mool. dan bangunan Seribu Tiang. Persembahan kadang-kadang berupa gadis-gadis muda 13 Sekumpulan suku kaum yang tinggal di Amerika Tengah 17 . Chichen Itza adalah suatu tempat Peradaban Maya di Mexico pada abad 800SM. terpilih sebagai salah satu dari tujuh keajaiban dunia hasil pilihan 100 juta orang melalui e-mail dan sms (sistem pesanan ringkas) yang diadakan oleh Swiss Foundation. dan bahkan manusia untuk dimasukkan dalam sumur itu. Persembahan itu diberikan saat kekeringan melanda. Menurut buku budaya suku Maya dari Chilam Balam.

Konon. Di setiap sisi piramid segi empat itu terdapat anak tangga menuju puncak. Di Chichen Itza ini juga terdapat sebuah lapangan permainan yang mirip dengan permainan bola basket masa kini. yang dicat merah dan bintik-bintik hijau lumut. dengan terasteras. berbagai piramid. Permainan 'pok ta pok' yakni melemparkan bola melewati sebuah lingkaran di dinding 7 meter di atas tanah. Berdasarkan legenda Maya. Kukulkan merupakan Dewa Ular Berambut jelmaan dari Quetzalcoatl. puncak Chichen Itza merupakan campuran kebudayaan Toltec dan Maya. Chichen Itza berkembang menjadi pusat pemerintahan dan ekonomi kebudayaan Maya. Satu-satunya sumber air ketika kekeringan melanda adalah dari sumur-sumur itu. Saat itu suku Maya sudah berdiam di daerah tersebut. Kapten dari pasukan yang pertama kali berhasil menembakkan bola akan dipenggal kepalanya sebagai persembahan untuk dewa-dewa. 18 . Chichen Itza merupakan simbol pemujaan dan ilmu pengetahuan. Kuil Kukulkan berupa piramid bertangga.untuk dimasukkan hidup-hidup ke dalam sumur itu. Salah satu kuil terbesar yang didirikan adalah Kukulkan. Pada tahun 1221. Dengan demikian. Nama Chichen Itza pun berarti ''di bibir mata air rakyat'' dalam bahasa Indian setempat. periode kuil mulai yang dari Dengan membangun menyerupai demikian. Chichen Itza didirikan raja suku Toltec bernama Quetzalcoatl yang datang ke Semenanjung Yukatan bersama pasukannya. kemudian bersamasama suku Toltec. Peranan sumur itu begitu penting karena di Semenanjung Yukatan tidak terdapat sungai. Di puncak terdapat jalan masuk menuju ruangan Mahkota Batu Jaguar Raja Kukulkan.

Bahkan kadang korbannya juga manusia. di tempat inilah sering diadakan upacara korban. kura-kura. Kedua tanggannya sedang memegang sesaji dan kepalanya menoleh ke arah kiri. Setiap tanggal 21 Mac dan 23 September antara siang dan malam sama lamanya. berdiri yang Melihat diuahsuai. Solo. Di sekitar kompleks candi ditemukan pula lapan patung Chac Mool. Namun hari berikutnya pada waktu yang sama akan tampak seolah-olah ular itu turun dari tangga. Korbannya terdiri dari harimau (Jaguar). Menurut uskup Landa. Kedua candi ini seperti kembar. hanya atapnya mengingatkan kita pada candi Sukuh di Karanganyar. Masih di 19 . Pada saat itu di siang hari. Chac Mool untuk memuja dewa hujan. seolah-olah ada banyak ular naik candi. Sehingga mata kita tertipu. Patung berbentuk manusia dengan posisi duduk menengadah. pasar dan kuil-kuil kastria dibumihanguskan. tangga-tangga candi tertutup bayangan. anjing atau semua jantung binatang. Atap-atap kayu. ayam kalkun. Kekuasaan atas Yukatan pun berpindah ke Mayapan. Di sekitar kompleks candi terdapat patung yang bernama Red Jaguar. sampai penakluk Sepanyol datang. Di tengahtengah (Istana) tumpul.Keistimewaan saudara candi El Castilo adalah tangga-tangga yang menuju atas candi. El Castilo Bentuknya piramid.pemberontakan pecah. Kompleks candi ini cukup luas dan tiap candi saling candi selesai candi El terpisah Castilo dengan yang lainnya.

Yucatan. Dalam Mahabharata dan Ramayana terdapat Maya. seni dan kesedaran beragama suku Maya ada kemiripan dengan di Indochina dan Indonesia. suku dengan panggilan Kota Petra. tahun 2002. mengingat di sekitar daerah itu tumbuh pohon karet. di Palenque. Dimungkinkan bola itu dibuat dari karet.kompleks Chichen Itza terdapat dua tembok yang sama tingginya. Mexico. Jordan 20 . Meksiko agama ada dan persamaan dengan candi Ajanta di Simbol-simbol suku mitos binatang Maya mirip dengan di Jawa dan Asia Tenggara. Prof Alonzo menyebutkan. Candi Tikal di Guatemala ada kesamaan dengan piramid Naksei Chan Crong di Angkor. terbit di Merida. Candi India. Kamboja. namun juga suku Zapotek Yang cukup mengejutkan lagi adalah buku An overview of the MAYAN world karangan Prof Gualberto Zapata Alonzo. Arena di antara dua tembok itu dipakai suku Maya untuk bermain bola. Tidak hanya suku Maya yang senang bermain bola.

Kota ini didirikan dengan menggali dan mengukir batu setinggi 40 meter. Terdapat terowongan air dan bilik air yang menyalurkan air bersih ke kota.Kota bahasa Petra atau dalam adalah Arabnya al-Bitrā sebuah arkeologi di Jordan yang terletak di dataran rendah di antara gunung-gunung yang membentuk sayap timur Wadi Araba. salah satu rumpun bangsa Arab yang hidup sebelum masuknya bangsa Romawi. Suku Nabatean membangun Petra dengan sistem pengairan yang luar biasa rumit. lembah besar yang berawal dari Laut Mati sampai Teluk Aqaba. dulu adalah ibukota suku Nabatean. Petra merupakan perlindungan. Mereka juga memiliki teknologi hidrolik untuk mengangkat air. Istana Makam Hellenistis yang memiliki tinggi 42 meter masih berdiri megah di sana. Kini. Mereka dikenal sebagai suku pengembara yang berkelana ke berbagai penjuru dengan kawanan unta dan domba. Petra adalah kota yang didirikan dengan batu di memahat dinding-dinding Yordania. Dewa utama mereka adalah Dushara. Petra merupakan ibukota kerajaan Nabatean. Didirikan pada 9 SM-40 M oleh Raja Aretas IV sebagai kota yang sulit untuk ditembusi musuh dan aman dari bencana alam seperti badai pasir. Kata ini merujuk pada bangunan kotanya yang diperbuat dari batubatu di Wadi Araba. Sebenarnya. Petra berasal dari bahasa Yunani yang bererti 'batu'. sebuah lembah di Jordan. Petra yang boleh ditempuh sekitar 3-5 jam perjalanan darat dari kota Amman.000 orang. yang disembah dalam bentuk batu simbol teknik dan 21 . sehingga mencegah banjir mendadak. Jordan. Terdapat juga sebuah teater yang mampu menampung 4. Warga Petra awal adalah penyembah berhala. asal usul suku Nabatean tak diketahui pasti.

Mereka untuk sangat mahir air dalam bersih membuat tangki air bawah tanah mengumpulkan yang boleh digunakan saat mereka bepergian jauh. dengan berdagang dupa. dewi Arab kuno. Di akhir abad ke-4 berkembangnya dunia perdagangan membuat suku Nabatean memberanikan diri mulai ikut dalam perdaganan dunia. Dushara disembah berdampingan dengan Allat. Sehingga. Mereka itu lalu memanfaatkan salah satu posisi tempat tinggal mereka yang strategik sebagai kelaziman perdagangan dunia. Rutin perdagangan dunia mulai tumbuh subur di bahagian selatan Yordania dan selatan Laut Mati. di mana pun mereka berada. mereka akan air bersih. serta aman untuk melindungi diri dari orang asing itulah alasan suku Nabatean memutuskan untuk menetap di wilayah batu karang Petra. mereka boleh membuat galian untuk saluran air guna memenuhi keperluan Sebelum Masehi. rempah-rempah.berwarna hitam dan berbentuk tak beraturan. dan gading yang antara lain berasal dari Arab bahagian selatan dan India timur. 22 . Suku Nabatean akhirnya boleh menjadi para saudagar yang sukses. Letak yang strategik untuk mengembangkan usaha dan hidup.

Keunikannya itulah yang membuatkan Unesco mengiktirafnya sebagai Tapak Warisan Dunia dan terbaru. Petra adalah kota tersembunyi di tengah pergunungan Araba. Romawi mencaplok Petra. sistem hidrolik dan beberapa bangunan utamanya hancur menjadi puing. Sekitar tahun 700 M. Pada awalnya Petra dibangun untuk tujuan pertahanan. Suku Nabatean akhirnya berhasil membuat kota antarabangsa yang unik dan luar biasa. sehingga mendorong Steven Spielberg memilihnya sebagai lokasi bagi filem Indiana Jones and the Last Crusade.Untuk mempertahankan kemakmuran yang telah diraih. Pada tahun 106 M. Johann Burckhardt memasuki kota itu dengan menyamar sebagai seorang muslim. Monumen Jesus. dikenang sebagai simbol teknik dan pertahanan. kota ini dipadati puluhan ribu warga sehingga berkembang menjadi kota perdagangan kerana terletak di jalur pengeluaran barang antara Eropah dan Timur Tengah. ia terpilih sebagai satu daripada Tujuh Keajaiban Baru Dunia. Namun belakangan. Legenda Petra pun meruak kembali di zaman moderen. Jalan dan lorong-lorong kecil di celah curam gunung menjadikan pemandangan di situ cukup indah. Brazil 23 . sehingga peran jalur perdagangannya melemah. mereka memungut bea cukai dan pajak kepada para pedagang setempat atau dari luar yang masuk ke sana. Barulah pada tahun 1812. Petra pun perlahan menghilang dari peta bumi saat itu dan tinggal legenda. petualang Swiss.

ketika imam Katolik Pedro Maria Boss dana dari Puteri membangun sebuah meminta untuk monumen Isabel keagamaan yang besar. Puteri Isabel tidak menanggapi gagasan itu. dan menjadi simbol kebanggaan kota. Rancangannya dipertimbangkan 24 . Patung ini menjadi simbol umat Kristian.Monumen Jesus adalah patung Yesus Kristus yang dihasilkan mengikuti senibena Art Deco adalah monumen terbesar dan terdapat di Rio de Janeiro. Gagasan untuk membangun sebuah patung yang besar di puncak sejak Corcovado telah muncul pertengahan 1850-an. Tangan patung ini yang terbuka dilihat banyak orang sebagai tanda dari kehangatan penduduk Brasil. Usul kedua untuk sebuah markah tanah yang besar berupa patung di gunung itu dibuat pada 1921 oleh Keuskupan Agung Rio de Janeiro. yang menghadap ke kota Rio. sama dengan sekali dilupakan pada 1889. disebut Keuskupan Semana do Agung Monumento mengorganisir sebuah acara yang ("Minggu Monumen") untuk menarik para penyumbang. yang kebanyakan berasal dari Katolik Brazil. ketika Brazil menjadi undang-undang yang mewajibkan pemisahan gereja dari negara. Patung memiliki tinggi 38 meter dan terletak di puncak dari Gunung Corcovado yang tingginya 710 m di Taman Nasional Hutan Tijuca. Brazil. yang kemudian republik.

sebuah patung Yesus dengan bola dunia di tangannya. Pada sambutan ulang tahun Rio yang ke-75. dan sebuah pedestal yang melambangkan dunia. Pembinaan monumen ini telah dibina bermula pada tahun 1926 hingga 1931 dan dibuka kepada orang ramai pada Oktober 1931. Malmo Swedeen. Ketua biskop Cardinal Eusebio Oscar Scheid telah mendirikan membolehkan Katolik gereja kecil bagi penganut-penganut upacara melaksanakan perkahwinan di bawah monumen ini. Batu-batu ini dibawa dari Limhamn.untuk "Patung sebuah Jesus" termasuk representasi dari salib Kristen. Akhirnya patung Jesus Sang Penebus dengan tangan yang terbuka yang dipilih Monumen Kristian ini telah direka oleh jurutera Heitor dan Silva Costa. monumen manakala Francis yang berasal dari Poland. Monumen ini telah dihasilkan gabungan bahagian luar dihasilkan dari batu yang berwarna kelabu. 25 . manakala Paul telah dipertanggungjawabkan dalam mengukir bahan-bahan konkrit dan besi untuk di bahagian dalam.

1977. Penerbitan Pustaka Antara. Selangor. Kuala Lumpur. Main Themes in Premodern Chinese History. Mahyudin Yahya. 1985. 1976.E. Dewan Bahasa dan Pustaka. Discovery Publishing House.M. Panikkar. 1992. 1975. Hamka. K.C. Sejarah Umat Islam.wikipedia. Leigh-Ann. Chang. Ikraq.org/wiki/Tembok_Besar_China 26 . Bedal. Kazanah Intelektual Islam. Loew. D. Early Chinees Civilization Anthropological Perspectives.Bibliografi Ahmad Shabery Cheek. K. Kuala Lumpur. Havard University Press. Prentice-Hall. 1986. Kuala Lumpur. Bangi. India Throuhh Ages. http://id. George Allen and Unwin Ltd.wikipedia. New Delhi. 2004. Pandangan Islam Terhadap Falsafah Barat. Piscataway. Massachusetts. Sejarah Asia Tenggara. Universiti Kebangsaan Malaysia. 1966. M.org/wiki/Colosseum http://ms. 1987. Hall. The Making of China. Imperial China. The Petra Pool-Complex: A Hellenistic Paradeisos in the Nabataean Capital. New Jersey.wikipedia. London.org/wiki/Chich http://id.G. Chun-Shu-Shang. NJ: Gorgias Press.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->