Pengenalan

Pada 7 Julai 2007 dunia telah menerima tujuh keajaiban baru. Tepatnya, di Lisbon, Portugal, daftar tujuh keajaiban baru itu telah diumumkan. Lembaga independen New Open World Corporation (NOWC) yang bertanggung jawab untuk mengumumkan tujuh keajaiban baru ini. Sejak 2006 lalu, NOWC yang dipimpin Bernard Weber ini mengumpulkan ratusan bangunan bersejarah maupun moden untuk kemudian dikompetisikan1 menjadi tujuh keajaiban dunia baru. Cara pemilihannya sangat unik, NOWC mengajak seluruh masyarakat dunia melakukan undian guna memilih bangunan dan tempat bersejarah mana yang layak menempati daftar tujuh keajaiban dunia baru. Namun, pilihan itu benarbenar sulit, kerana yang harus dipilih memang mempunyai sejarah yang kuat dan unik. Terakhir ada sekitar 21 bangunan yang layak ke peringakt akhir. Bermula dari Taj Mahal di India, Tembok Besar China, Patung Liberty di New York, hingga Opera House di Sidney. Semuanya saling bersaing ketat. Sistem penilaian yang digunakan ini memang mempunyai cara tersendiri.
Menurut Press Release Yayasan, kempen pemilihan 7 benda keajaiban dunia tersebut telah dimulai sejak tahun 2000, dimulai dengan menerima kemasukan nama-nama seluruh bangunan di seluruh dunia. Dari sekian banyak bangunan yang diusulkan para pemilih di seluruh dunia, oleh suatu dewan juri yang diketuai oleh mantan Direktur Jenderal UNESCO, Prof Dr. Federico Mayor dan beranggotakan para pakar di bidangnya seperti arsitektur terkemuka Zaha Hadid dari Inggeris, Tadao Ando dari Jepun dan Cesar Pelli dari Amerika Syarikat, ditentukan 77 bangunan unggulan. Selanjutnya pada 1 Januari 2006, dari 77 bangunan unggul tersebut, sebanyak 21 bangunan diumumkan sebagai finalis. 21 finalis inilah yang kemudian divoting2 lebih lanjut dan ditetapkan sebagai 7 keajaiban dunia baru pada pada tanggal 7 Julai 2007.
1 2

Dipertandingkan untuk merebut kejohanan. Undian dari orang ramai.

1

Apa yang menarik dalam proses pemilihan ini adalah dilibatkannya masyarakat dunia, pengguna internet dan telefon, untuk memilih bangunan yang dianggap layak untuk ditetapkan sebagai salah satu dari 7 keajaiban dunia baru, menggantikan tujuh keajaiban dunia kuno3. Dua ribu tahun yang lalu, falsafah Yunani Philon dari Byzantium memilih tujuh keajaiban dunia yang pertama, iaitu Taman Gantung Babylon, Mercusuar Alexandria, Colossus of Rhodes, Mausoleum Halicarnassus, Piramid Giza, Patung Zeus dan Kuil Artemis. Selain Piramida Giza di Mesir, bangunan-bangunan lainnya sudah lama hilang. Kerananya Yayasan Tujuh Keajaiban Baru yang mengadakan pendapat ini yakin bahwa sekarang adalah waktu yang tepat untuk menetapkan tujuh keajaiban baru. Bahkan seperti dikutip BBC, pengelola Yayasan, Bernard Weber mengatakan "Hasil terbesar dari projek ini adalah kita bisa menciptakan tujuh simbol dunia yang abadi dan menghormati keragaman budaya."

3

Sesuatu yang berasal dari zaman dahulu..

2

China. dan hujung timurnya sampai di Korea Utara. untuk merupakan kubu China silam yang diperkukuh antara akhir abad ke-14 permulaan Dinasti melindungi China daripada serangan puak Mongol dan puak Turkic.Tembok Besar China. China. dan ramai yang mati ketika membinanya. sehingga Lop Nur di sebelah tenggara wilayah Xinjiang. Tembok Besar ini telah dibina dengan menggabungkan beberapa tembok sedia ada yang dibina sewaktu berlakunya peperangan di China. ia juga digelar 'kubur terpanjang di bumi'. sebahagian Cina besar telah tembok besar pertama ini sudah Kerajaan mengarahkan para petani membina tembok ini. Ia didahului dibina terhadap yang dikenali hari ini sebagai Mongolia dan panjang tembok ini ialah 6. dan ke-17. oleh beberapa abad tembok ke-3 SM semenjak perompak puak-puak nomad yang datang dari kawasan 3 . Tembok besar pertama telah dibina sewaktu pemerintahan Qin Shi Huang iaitu Maharaja Pertama Dinasti Qin. Oleh itu. Tetapi binasa. daripada Shanhai Pass sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria. Tembok Besar China asalnya terletak lebih di utara dari Tembok Besar yang masih wujud hari ini.700 km. Tembok dibina sehingga semasa sekitar Besar 200 SM abad Ming.

Bahagian dalam tembok berisi tanah yang dicampur dengan batu-batan. Sebab. tembok ini dibina dengan menggunakan kaedah 'hang-tu'.. Sebagian mengambilnya pagar Keadaan atau ini untuk kandang membuat membangun binatang. Keputusan WMF itu telah jadi benar. Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad4 dari utara. Hujung di bahagian baratnya hari ini terletak di tempat bersejarah Jiayuguan (kubu Jiayu) di barat laut wilayah Gansu. Banyak petani di sekitar Tembok Besar China mencungkil bahagian-bahagian tembok itu untuk bangunan rumah mereka. Bagi menghasilkan tembok yang tahan-lasak.bangunan bersejarah WMF (World Monuments Fund) memasukkannya ke dalam daftar 100 bangunan bumi yang berada dalam bahaya. Sebahagian besar kerosakan bangunan yang konon biasa dilihat dari bulan itu disebabkan tindakan jahil manusia. Lapisan tanah diselangselikan dengan lapisan batu dan ranting-ranting di dalam satu bingkai kayu . Tembok Besar Dinasty Ming bermula di timur dari Kubu Shanhai. 4 Kaum yang selalu berpindah randah dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain.Tembok Besar yang kita lihat hari ini ialah hasil pembangunan pemerintah China seterusnya iaitu Dinasti Ming. Ia melalui 9 wilayah. 4 . Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. yayasan antarabangsa yang berusaha melindungi bangunan. dekat Qinhuangdao di Wilayah Hebei. Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. 100 daerah dan bahagian 500 km terakhir di barat sudah musnah sepenuhnya.

Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. tembok Besar China merupakan kebangsaan besar ini juga suatu negeri China. padang rumput. India. Tembok China sepanjang 6. UNESCO memasukkannya dalam daftar warisan dunia. Tembok Raksasa China dibangun sebagai benteng pertahanan saat Dinasti Yan. Tembok itu terus diperpanjang dan diperbaiki pada dinasti-dinasti selanjutnya. merupakan makam yang 5 Bangunan (patung) yang dibina untuk memperingati orang ternama atau peristiwa-peristiwa penting. India. setelah penyatuan China. Bangunan yang pembuatannya menghabiskan waktu lebih dari 2. 5 . berhampiran Agra. tembok besar ini bukan merupakan suatu struktur yang berurutan tetapi merupakan satu jaringan tembok dan menara yang bersambungan.000 tersebut melintasi gurun.astronout pertama China yang mengorbit bumi Oktober lalu. dan gunung-gunung. Istana Taj Mahal. Hari ini. Yang Liwei. dan Qin. lambang Tembok satu- merupakan satunya struktur yang kelihatan jelas dari angkasa. Walau bagaimanapun.700 kilometer itu memanjang dari timur ke barat China melalui lima kawasan. Pada 1987. Zhao. Kaisar Qin Shihuang pada akhir abad ketiga sebelum Masihi melanjutkan usahanya menggabungkan tembok itu guna menjaga diri dari serangan Dinasti Han yang berada di utara. mengaku tidak biasa melihat bangunan kebanggaan negerinya itu. bangunan tersebut menjadi sebuah monumen5 negara China sepanjang sejarah. Sejak saat itu.

Shah Jehan kemudiannya dipenjarakan di Kubu Merah yang terletak berhampiran dengan Taj Mahal. masjid. taman rekreasi. Tahun 1983 UNESCO mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Sedunia yang perlu dilindungi. yang meninggal ketika melahirkan anak dimedan 1529 pertempuran tahun ketika Shah Jehan dalam kempen memperluaskan tanah jajahannya. Mula dibina pada 1632 dan siap 1648. (1614-1666) peringatan monumen Mumtaz isterinya yang kelima. batu permata. Turki . Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri . Shah Jehan merancang unuk mendirikan makam berkembar dengan menggunakan marmar hitam untuk dirinya sendiri tetapi harapannya terbantut apabila dia diguling oleh anaknya. Seramai 20.000 orang pekerja telah mengambil masa selama 20 tahun untuk menyiapkannya. Makam yang diperbuat daripada batu marmar sebagai memperingati isterinya mereka Mumtaz yang ke pada Mahal 14. Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu mempunyai bahagian makam. Taj Mahal kadang-kadang dipanggil 'Taj' sahaja adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. bertaktah kaki. menara tinjau dan lain-lain. Dari dasar ke puncak ia mencapai ketinggian 200 kaki.dibina oleh Maharaja sebagai untuk Shah Jahan Mahal. Ia diperbuat daripada marmar putih. dewan. India dan dan gaya senibina Islam. bersegi lapan dengan sisi terlebar seluas 130 6 .

Surah 67 . Erti Taj Mahal adalah 'Mahkota kepada Mahligai'.lorong-lorong hiasan bunga. Surah 81 . Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. topaz dan nilam telah digunakan. Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad bentuk bangunan ini. Ada empat cabang yang melambangkan empat sungai utama di India yang kononnya mengalir dari syurga. tukang emas. Kos ini tidaklah banyak ketika itu. serta kubah seni dan mozek diperbuat daripada yang indah. Taj Mahal merupakan salah satu daripada Tujuh Benda Ajaib di dunia. Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan .000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. kristal. 6 Benda keras yang hening seperti kaca atau keristal yang berbentuk geometri. Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia menggunakan 1000 ekor gajah. Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91 . Surah 36 . Nilam dari Sri Langka. jed. 28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal. termasuknya berlian. Ustaz mengumpulkan 20. Jed dan hablur6 dari China. Pembinaan Taj Mahal menelan masa sebanyak 22 tahun. Surah 82 . Surah 98 . Surah 112 . Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Surah 94. Surah 48 . Surah 95 . Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. yang putih. Surah 93 . Firus dari Tibet . Permata dari Punjab. Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Kamelian dari Arab. Surah 89 .Dikatakan Shah Jehan menghabiskan sisa hayatnya dengan merenung Taj Mahal melalui tingkap penjaranya. Surah 84 . Marmar putih dari Rajasthan. Apabila dia meninggal. Sebanyak 43 jenis batu permata. Shah Jehan dikebumikan di Taj Mahal disamping isterinya. Dengan menara marmar bumbung. 7 . Surah 77 dan Surah 39 . Lazuardi dari Afghanistan.

Ketika pemberontakan India 1857. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata di dindingnya. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. Abad ke-19. dindingnya rosak terkena serangan udara dari tentera Jerman. Setelah meninggal dunia. Seni taman telah diubah mengikut gaya London.Bandar kecil seperti Taj Ganji atau Mumtazabad dibina bagi pembinaan bazar dan pasar serta medan caravan. Setelah Taj Mahal siap dibina. Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. Ketika Perang Dunia II pada 1942 . Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Di samping itu. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. 8 . India semata-mata mahu melihat satu daripada 7 benda ajaib di dunia.Apabila Taj Mahal siap dibina. Jutaan pelancong datang ke Agra. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. Shah Jehan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. Shah Jahan menjatuhi arkitek Ustaz Ahmad Lauhari hukuman pancung. Shah Jehan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. masih mereka supaya mereka tidak dapat dipertikaikan kerana Shah Mahal seorang yang 'sentimental' dan tidak ada bukti kezalimannya. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada 1908. Hujung abad ke-19. kesemua tukang yang terlibat itu dalam pembinaan tangan yang Namun bangunan membina menandingi dakwaan ini dipotong bangunan Taj Mahal.

Pelancong mestilah berjalan kaki dari tapak letak kereta dan bas elektrik. Akbar. Semua ini timbul berikutan sentimen anti-Islam di India. Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masehi. Ini berikutan dari kejayaan mereka merobohkan Masjid Babri . November dan Februari. Kaabah . Vatican. Pada 2005. sekumpulan penganut Hindu Hindu. mendakwa Tal Mahal Purushottam tapak adalah Nagesh asas kuil Oak bangunan (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada kekas runtuhan kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. Penulis P. Pada 2002.2-3 juta pelancong datang setiap tahun dan 200. Stonehenge adalah kuil atau istana Hindu. 9 . Beliau turut mendakwa makam Humayun. Hon kereta tidak dibenarkan. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad . Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'Tejo-Mahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva.000 darinya pelancong asing terutama bulan Oktober.N Oak ini juga mendakwa Kaabah di Mekah adalah jelmaan dewa Shiva.

000 orang penonton. didirikan oleh Raja terselesaikan anaknya Titus. 10 .Arena Colloseum Rom. Colosseum diset untuk menampung 50. Asal nama Colosseum berasal dari sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m yang bernama Colossus. Ada yang berpendapat bahwa Colosseum dibina pada tahun 79 SM (sebelum masehi). Pembinaan sesuatu seperti kapal atau bangunan. Lantai dari arena Colosseum tertutupi oleh pasir untuk mencegah agar darahdarah tidak mengalir kemana mana. Dio Cassius seorang ahli sejarah mengatakan bahawa ada sekitar 9000 haiwan buas yang telah terbunuh di 100 hari sebagai perayaan perasmian dan pembukaan Colosseum tersebut. Beberapa ahli sejarah percaya bahwa konstruksi8 dari Colosseum dibiayai dengan cara merampok kuil besar di Jerusalem oleh suruhan Raja Herod pada tahun 64 SM. Mengenai tahun pembuatannya sampai saat ini masih ada perbezaan keyakinan. Colosseum pertunjukan adalah sebuah yang peninggalan sejarah berupa gedung besar/amphitheatre yang termasuk salah satu dari “Tujuh Keajaiban Dunia Pertengahan. Colosseum didirikan berdekatan dengan Nero’s enermous palace. Itali.” asli dan Terletak di Ibukota Negara Italia. Rekonstruksi 7 Colosseum dimulai dari perintah Raja Vespasian tahun 72 SM(sesudah masehi) dan terselesaikan oleh anaknya Titus pada tahun 80 SM(sesudah masehi). Roma yang bernama Vespasian “Flavian oleh Amphitheatre”. ada juga yang berpendapat bahwa dibina antara tahun 70-82 SM (sesudah masehi). 7 8 Membentuk gambaran tentang sesuatu kedudukan dengan mengumpulkan maklumat yang diperolehi. Domus Aurea yang telah terbangun pada sesudah kebakaran besar di Roma pada tahun 64 SM(sesudah masehi).

Di waktu pertengahan tahun. tempat istirahatnya. Seorang ahli mengatakan bahawa sejak patung itu terbuat dari tembaga. Arenanya terbuat dari kayu berukuran 86 m x 54 m. Colosseum juga disebut sebagai Flavian Amphitheatre yang tidak diketahui siapa yang memberi nama itu. Ruang khusus bagi raja. patung itu telah dileburkan untuk digunakan kembali.5 hektar membuat Colosseum terlihat begitu besar dan luas. Di Itali. Tempat itu dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler9 disebabkankan oleh bentuk dan struktur dari Colosseum itu. Bentuk elips atau bulat dari Colosseum gunanya untuk mencegah para pemain untuk lari ke arah sudut dan mencegah para penonton untuk berada lebih dekat dengan pertunjukan. Tempat untuk orang berpidato 11 . Colosseum berukuran cukup besar. Colossus.Nama dari Colosseum seperti pada di atas diambil dari nama sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m. dewa matahari. patung colossus telah menghilang. Colosseum diberi nama il colosseo tapi bahasa Rom lainnya colisée menggunakan dan el nama le coliseo untuk menyebutkan Colosseum. Patung Colossus dibuat ulang sebagai pengganti Nero sebagai perumpamaan dari Sol. dengan menambahkan mahkota matahari. Selain diambil dari nama colossus. yang 9 10 Sesuatu yang menakjubkan untuk ditonton. Di bawah podium10 adalah maeniaum primum. tempat paling pertama untuk duduk dikhususkan untuk para senator Roman. lebar 156 m dan luas seluruh bangunan sekitar 2. dan tertutup oleh pasir. panjang 188 m. Sampai sekarang pun. Colosseum masih dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler. tempat penyimpanan harta juga berada di tingkat ini. Dengan tinggi 48 m. Tempat duduk di Colosseum dibagi menjadi tingkatan-tingkatan yang berbeza. Colosseum merupakan hasil karya yang sangat hebat. Podium.

Colosseum masih digunakan sampai tahun 217. Di sana juga disediakan sangkar-sangkar berupa pintu sangkar yang digunakan untuk mencegah haiwan-haiwan buas yang tidak direncanakan masuk ke arena dan untuk menjaga tempat penyimpanan senjata didalam colosseum tersebut. di bahagian atasnya lagi (summum). Vespasian sebagai Anak memerintahkan tempat termuda untuk mengkonstruksikan kawasan bawah tanah (hypogeum).dikhususkan untuk para bangsawan Roman. 12 . di bagian kayu (maenianum secundum in legneis) adalah tempat yang strukturnya dari kayu di paling atas bangunan. digunakan untuk rakyat jelata. Setelah 2 tahun Colosseum digunakan pertunjukan. dua tingkat jalur bawah tanah yang saling berhubungan berupa terowongan dan kurungan iaitu para gladiator11 dan binatang ditempatkan sebelum pertarungannya dimulakan. Dan yang terakhir. Tingkat ketiga adalah maenianum primum yang dibahagikan lagi menjadi tiga bahagian. Bahagian paling bawah (immum) digunakan untuk para orang kaya. Tempat itu merupakan tempat untuk berdiri saja yang digunakan untuk para wanita rendahan. meskipun telah rosak terbakar kerana disambar petir. Colosseum telah diperbaiki di tahun 238 dan permainan gladiator berlanjut secara sampai umat Kristian beransur-ansur menghentikan permainan tersebut 11 Pendekar yang bertarung untuk ditontoni oleh orang ramai pada zaman Rom.

Di tahun 2000 ada sebuah protes keras di Itali dalam rangka menentang penggunaan hukuman mati untuk negara-negara di seluruh dunia (di Italia. penduduk tempatan mengganti warna Colosseum di malam hari dari putih menjadi emas dengan menggunakan penerangan berupa lilin dan lampu neon sampai pada saat menghapuskan tindakan penghukuman mati itu. Sejak saat itu. seluruh dunia Runtuhan Machu Picchu. Banyak batu marmar digunakan untuk melapisi dan membangun kembali bahagian-bahagian Colosseum yang telah rosak kerana terbakar. Peter’s Basilica dan kediaman khusus palazzi. Peru Machu Picchu adalah sebuah lokasi runtuhan Inca pra-Columbus 13 . Pada abad 16 dan 17. Beberapa demonstransi memakai tempat di depan Colosseum. hukuman mati dihapuskan pada tahun 1948). sebagai sebuah isyarat menentang hukum kapital tersebut. Colosseum mengalami kerosakan yang sangat teruk yang disebabkan oleh gempa bumi lagi yakni pada tahun 847 dan 1349 dan dijadikan sebagai benteng dan sebuah gereja juga didirikan di sana. ada sebuah bentuk dari pemeliharaan Colosseum.karena tersebut terlalu digunakan banyak Bangunan untuk mengorbankan nyawa. Di abad pertengahan. menyimpan berbagai macam jenis binatang sampai pada tahun ke 524. Dua gempa bumi di tahun 442 dan 508 menyebabkan kerosakan yang parah pada bangunan tersebut. keluarga Roman. keluarga-keluarga Roman menggunakan Colosseum sebagai tempat pengambilan batu marmar untuk pembinaan bangunan St. Di tahun 1749. Paus Benediktus XIV melarang untuk menggunakan Colosseum sebagai tempat penambangan.

Kedudukannya 43 batu ke barat laut Cuzco. komersial dan pertahanan. bawah penyeliaan arkitek profesional Inca. Bahan binaan terdiri daripada batu granit yang 14 . Kota itu memiliki kira-kira 200 bangunan. betul-betul di hujung rabung. Ahli sejarah percaya lokasinya memungkinkan ia berfungsi sebagai pusat pentadbiran. secara semula jadi terlindung dari gaung Urabamba. Peru pada ketinggian sekitar 2. kanak-kanak Bangunan itu kebanyakan dan ahli di dibina wanita. Ia menempatkan 1. Selepas kematian Pachacuti. kawasan yang dilitupi hutan belukar. bekas tanah pertanian era pra-Colombo. Bandar itu terletak pada ketinggian 8. stor berbentuk poligon. yang kemudian menyelia dan menyelenggara sebarang pembangunan baru bandar itu. Ia dibina antara 1460 dan 1470 sebelum masihi oleh pemerintah Inca. sekitar 70 km barat laut Cusco. Machu Picchu menjadi hartanah kaum keluarganya.350 m. Tempat ini kembali ditemukan oleh arkeologi dari Universiti Yale Hiram Bingham III yang menemukannya pada 1911. agama. Strukturnya kediaman penduduk selain kuil. Pachacuti Inca Yupanqui. Namanya membawa maksud ‘puncak tua’ dan dipercayai masyarakat setempat sebagai kediaman elit dan golongan agama pada suatu ketika dulu.200 penduduk. Machu Picchu berada di atas lembah Urubamba di Peru. Di sekelilingnya. ciri utama dimiliki zaman Inca.000 kaki dengan Sungai Urubamba mengalir di bawahnya.yang terletak di wilayah pegunungan Andes. dan binaan kebanyakannya awam.

sebelum dibentuk menggunakan pasir. Satu lagi ciri unik yang dijumpai intihuatana. tiada satu pun batu memilik saiz sama dan mempunyai banyak permukaan tidak sekata. ada dataran dipercayai terbuka untuk yang besar menempatkan haiwan ternakan dan teres untuk menanam jagung. Untuk mendapatkan pulangan yang berbaloi. 15 . kuil pula seakan tergantung di jurang. bahagian yang disambungkan sangat ketat sehingga sebilah pisau pun tidak dapat menembusinya.dipotong menggunakan gangsa. Walaupun begitu. air mengalir terus ke tangki dan terusan batu. Formasi12 adalah seragam walaupun tanpa penggunaan bancuhan untuk menyatukan batu. Cuzco. Intihuatana bermaksud ‘mengikat matahari’ merujuk kepada upacara untuk memanjangkan musim panas apabila menghampiri musim sejuk. Rumah mempunyai bumbung yang curam tanpa tingkap. Di tengahnya. Kebanyakannya sudah dimusnahkan oleh penjajah Sepanyol. Masyarakat Inca menanam kentang dan jagung di Machu Picchu. Formasi batuan digunakan dalam pembinaan struktur.batu yang tersembul dari formasi batuan dengan saiz seperti piano besar. 12 Susun atur sesuatu kedudukan. Menariknya. mereka membina teres dan sistem perparitan untuk mengelak hakisan bukit dan memaksimumkan tanah untuk tujuan pertanian. Beberapa daripadanya dibina dua tingkat. dihubungkan dengan tangga yang berkemungkinan dibuat daripada tali pokok memandangkan kekurangan pada puncak gunung. Satu lagi ciri menarik mengenainya landskapnya menyokong keseluruhan pembinaan. hasil pertanian di sini tidak mencukupi untuk dieksport ke ibu kota Incan. Bagaimanapun. Unit kediaman dibina dalam kumpulan (sehingga 10 rumah) mengelilingi laman komunal atau menerusi deretan teres dengan dihubungkan lorong sempit. ukiran dipahat di batu.

16 . empayar Incan. Machu Picchu sudah lama Hiram mencari dilupakan. Ada beberapa teori menyatakan masyarakat ini hilang secara tiba-tiba. Kerajaannya Apabila menjadi lemah dan berpecah belah perang saudara.Mumia yang sebahagian besarnya wanita turut ditemui di tapak bersejarah ini. penakluk Incan. Antaranya. Machu profesor kubu Pichu dari kuat kembali ditemui pada 1911 oleh Universiti Bingham asalnya Vilcabamba. Pizzaro tiba di Cuzco pada 1532. virus cacar tersebar menyebabkan hampir separuh penghuninya maut menjelang akibat 1527. Yale. Bingham.

Persembahan itu diberikan saat kekeringan melanda. Suku Maya hanya menempatinya selama 200 tahun. pada 7 Julai 2007. Piramida Kukulcan di kompleks situs bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya 13 yang terletak di Semenanjung Yucatan (kini wilayah Mexico). Chichen Itza merupakan peninggalan suku Maya yang paling lengkap serta masih terjaga dengan baik. Candi Chac Mool. kemudian mereka berpindah ke daerah pantai di Campeche. suku Indian Maya yang mendiami kota itu mempersembahkan jed. Persembahan kadang-kadang berupa gadis-gadis muda 13 Sekumpulan suku kaum yang tinggal di Amerika Tengah 17 . Namun versi lain mengatakan. kompleks candi ini dibangun antara tahun 502-522 M. Cerita. dan bangunan Seribu Tiang. dan bahkan manusia untuk dimasukkan dalam sumur itu.Candi Chichen Itza. Mexico. Menurut buku budaya suku Maya dari Chilam Balam. Itza merupakan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. Chichen Itza dibangun sekitar 800 tahun sebelum masehi Piramida Kukulcan di kompleks bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya yang terletak di Semenanjung Yucatan](kini wilayah Meksiko). Peradaban Maya di Meksik ini. Di candi Chichen Itza terdapat dua cenotes (sumur alami) yang dijadikan tempat meletakkan korban persembahan. Candi Chac Mool. Chichen Itza adalah suatu tempat Peradaban Maya di Mexico pada abad 800SM. Itza merupkan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. dan bangunan Seribu Tiang. terpilih sebagai salah satu dari tujuh keajaiban dunia hasil pilihan 100 juta orang melalui e-mail dan sms (sistem pesanan ringkas) yang diadakan oleh Swiss Foundation. seramik.

untuk dimasukkan hidup-hidup ke dalam sumur itu. Dengan demikian. Di setiap sisi piramid segi empat itu terdapat anak tangga menuju puncak. Konon. Saat itu suku Maya sudah berdiam di daerah tersebut. Peranan sumur itu begitu penting karena di Semenanjung Yukatan tidak terdapat sungai. Pada tahun 1221. Kukulkan merupakan Dewa Ular Berambut jelmaan dari Quetzalcoatl. puncak Chichen Itza merupakan campuran kebudayaan Toltec dan Maya. Salah satu kuil terbesar yang didirikan adalah Kukulkan. 18 . Di Chichen Itza ini juga terdapat sebuah lapangan permainan yang mirip dengan permainan bola basket masa kini. Kapten dari pasukan yang pertama kali berhasil menembakkan bola akan dipenggal kepalanya sebagai persembahan untuk dewa-dewa. Satu-satunya sumber air ketika kekeringan melanda adalah dari sumur-sumur itu. Kuil Kukulkan berupa piramid bertangga. berbagai piramid. Di puncak terdapat jalan masuk menuju ruangan Mahkota Batu Jaguar Raja Kukulkan. Chichen Itza berkembang menjadi pusat pemerintahan dan ekonomi kebudayaan Maya. kemudian bersamasama suku Toltec. Berdasarkan legenda Maya. dengan terasteras. yang dicat merah dan bintik-bintik hijau lumut. Nama Chichen Itza pun berarti ''di bibir mata air rakyat'' dalam bahasa Indian setempat. periode kuil mulai yang dari Dengan membangun menyerupai demikian. Chichen Itza merupakan simbol pemujaan dan ilmu pengetahuan. Permainan 'pok ta pok' yakni melemparkan bola melewati sebuah lingkaran di dinding 7 meter di atas tanah. Chichen Itza didirikan raja suku Toltec bernama Quetzalcoatl yang datang ke Semenanjung Yukatan bersama pasukannya.

pemberontakan pecah. Korbannya terdiri dari harimau (Jaguar). Di sekitar kompleks candi ditemukan pula lapan patung Chac Mool. Menurut uskup Landa. Masih di 19 . Solo. Namun hari berikutnya pada waktu yang sama akan tampak seolah-olah ular itu turun dari tangga. pasar dan kuil-kuil kastria dibumihanguskan. sampai penakluk Sepanyol datang. Bahkan kadang korbannya juga manusia. Atap-atap kayu. Patung berbentuk manusia dengan posisi duduk menengadah. Sehingga mata kita tertipu. seolah-olah ada banyak ular naik candi. El Castilo Bentuknya piramid. berdiri yang Melihat diuahsuai. Di tengahtengah (Istana) tumpul. Kekuasaan atas Yukatan pun berpindah ke Mayapan.Keistimewaan saudara candi El Castilo adalah tangga-tangga yang menuju atas candi. Kedua tanggannya sedang memegang sesaji dan kepalanya menoleh ke arah kiri. Di sekitar kompleks candi terdapat patung yang bernama Red Jaguar. hanya atapnya mengingatkan kita pada candi Sukuh di Karanganyar. anjing atau semua jantung binatang. Pada saat itu di siang hari. tangga-tangga candi tertutup bayangan. di tempat inilah sering diadakan upacara korban. Chac Mool untuk memuja dewa hujan. Kedua candi ini seperti kembar. Setiap tanggal 21 Mac dan 23 September antara siang dan malam sama lamanya. Kompleks candi ini cukup luas dan tiap candi saling candi selesai candi El terpisah Castilo dengan yang lainnya. kura-kura. ayam kalkun.

suku dengan panggilan Kota Petra. Candi Tikal di Guatemala ada kesamaan dengan piramid Naksei Chan Crong di Angkor. Arena di antara dua tembok itu dipakai suku Maya untuk bermain bola. mengingat di sekitar daerah itu tumbuh pohon karet. terbit di Merida. tahun 2002. Prof Alonzo menyebutkan. Mexico. seni dan kesedaran beragama suku Maya ada kemiripan dengan di Indochina dan Indonesia. Candi India. Kamboja. Dalam Mahabharata dan Ramayana terdapat Maya. di Palenque. namun juga suku Zapotek Yang cukup mengejutkan lagi adalah buku An overview of the MAYAN world karangan Prof Gualberto Zapata Alonzo. Tidak hanya suku Maya yang senang bermain bola.kompleks Chichen Itza terdapat dua tembok yang sama tingginya. Yucatan. Meksiko agama ada dan persamaan dengan candi Ajanta di Simbol-simbol suku mitos binatang Maya mirip dengan di Jawa dan Asia Tenggara. Dimungkinkan bola itu dibuat dari karet. Jordan 20 .

Mereka juga memiliki teknologi hidrolik untuk mengangkat air.000 orang. yang disembah dalam bentuk batu simbol teknik dan 21 . lembah besar yang berawal dari Laut Mati sampai Teluk Aqaba. Terdapat juga sebuah teater yang mampu menampung 4. Petra berasal dari bahasa Yunani yang bererti 'batu'. Kini. sebuah lembah di Jordan. Istana Makam Hellenistis yang memiliki tinggi 42 meter masih berdiri megah di sana. Didirikan pada 9 SM-40 M oleh Raja Aretas IV sebagai kota yang sulit untuk ditembusi musuh dan aman dari bencana alam seperti badai pasir. Sebenarnya. Petra merupakan perlindungan. Warga Petra awal adalah penyembah berhala. Jordan. salah satu rumpun bangsa Arab yang hidup sebelum masuknya bangsa Romawi. Kota ini didirikan dengan menggali dan mengukir batu setinggi 40 meter. Suku Nabatean membangun Petra dengan sistem pengairan yang luar biasa rumit. Petra adalah kota yang didirikan dengan batu di memahat dinding-dinding Yordania. Mereka dikenal sebagai suku pengembara yang berkelana ke berbagai penjuru dengan kawanan unta dan domba.Kota bahasa Petra atau dalam adalah Arabnya al-Bitrā sebuah arkeologi di Jordan yang terletak di dataran rendah di antara gunung-gunung yang membentuk sayap timur Wadi Araba. sehingga mencegah banjir mendadak. Terdapat terowongan air dan bilik air yang menyalurkan air bersih ke kota. asal usul suku Nabatean tak diketahui pasti. Dewa utama mereka adalah Dushara. Kata ini merujuk pada bangunan kotanya yang diperbuat dari batubatu di Wadi Araba. dulu adalah ibukota suku Nabatean. Petra merupakan ibukota kerajaan Nabatean. Petra yang boleh ditempuh sekitar 3-5 jam perjalanan darat dari kota Amman.

serta aman untuk melindungi diri dari orang asing itulah alasan suku Nabatean memutuskan untuk menetap di wilayah batu karang Petra. Di akhir abad ke-4 berkembangnya dunia perdagangan membuat suku Nabatean memberanikan diri mulai ikut dalam perdaganan dunia. Mereka itu lalu memanfaatkan salah satu posisi tempat tinggal mereka yang strategik sebagai kelaziman perdagangan dunia. 22 . dewi Arab kuno. rempah-rempah. Dushara disembah berdampingan dengan Allat. di mana pun mereka berada. mereka akan air bersih. Letak yang strategik untuk mengembangkan usaha dan hidup. dan gading yang antara lain berasal dari Arab bahagian selatan dan India timur. Mereka untuk sangat mahir air dalam bersih membuat tangki air bawah tanah mengumpulkan yang boleh digunakan saat mereka bepergian jauh.berwarna hitam dan berbentuk tak beraturan. mereka boleh membuat galian untuk saluran air guna memenuhi keperluan Sebelum Masehi. Rutin perdagangan dunia mulai tumbuh subur di bahagian selatan Yordania dan selatan Laut Mati. Sehingga. dengan berdagang dupa. Suku Nabatean akhirnya boleh menjadi para saudagar yang sukses.

Romawi mencaplok Petra. Pada awalnya Petra dibangun untuk tujuan pertahanan. petualang Swiss. Sekitar tahun 700 M. Suku Nabatean akhirnya berhasil membuat kota antarabangsa yang unik dan luar biasa. Jalan dan lorong-lorong kecil di celah curam gunung menjadikan pemandangan di situ cukup indah. dikenang sebagai simbol teknik dan pertahanan. Keunikannya itulah yang membuatkan Unesco mengiktirafnya sebagai Tapak Warisan Dunia dan terbaru. Petra adalah kota tersembunyi di tengah pergunungan Araba. ia terpilih sebagai satu daripada Tujuh Keajaiban Baru Dunia. Monumen Jesus.Untuk mempertahankan kemakmuran yang telah diraih. Pada tahun 106 M. sehingga mendorong Steven Spielberg memilihnya sebagai lokasi bagi filem Indiana Jones and the Last Crusade. Namun belakangan. sehingga peran jalur perdagangannya melemah. Petra pun perlahan menghilang dari peta bumi saat itu dan tinggal legenda. Brazil 23 . Johann Burckhardt memasuki kota itu dengan menyamar sebagai seorang muslim. Barulah pada tahun 1812. kota ini dipadati puluhan ribu warga sehingga berkembang menjadi kota perdagangan kerana terletak di jalur pengeluaran barang antara Eropah dan Timur Tengah. Legenda Petra pun meruak kembali di zaman moderen. mereka memungut bea cukai dan pajak kepada para pedagang setempat atau dari luar yang masuk ke sana. sistem hidrolik dan beberapa bangunan utamanya hancur menjadi puing.

yang kemudian republik. sama dengan sekali dilupakan pada 1889. ketika imam Katolik Pedro Maria Boss dana dari Puteri membangun sebuah meminta untuk monumen Isabel keagamaan yang besar. Puteri Isabel tidak menanggapi gagasan itu. Brazil. Rancangannya dipertimbangkan 24 . yang kebanyakan berasal dari Katolik Brazil. Tangan patung ini yang terbuka dilihat banyak orang sebagai tanda dari kehangatan penduduk Brasil. dan menjadi simbol kebanggaan kota. Gagasan untuk membangun sebuah patung yang besar di puncak sejak Corcovado telah muncul pertengahan 1850-an.Monumen Jesus adalah patung Yesus Kristus yang dihasilkan mengikuti senibena Art Deco adalah monumen terbesar dan terdapat di Rio de Janeiro. ketika Brazil menjadi undang-undang yang mewajibkan pemisahan gereja dari negara. Usul kedua untuk sebuah markah tanah yang besar berupa patung di gunung itu dibuat pada 1921 oleh Keuskupan Agung Rio de Janeiro. disebut Keuskupan Semana do Agung Monumento mengorganisir sebuah acara yang ("Minggu Monumen") untuk menarik para penyumbang. Patung memiliki tinggi 38 meter dan terletak di puncak dari Gunung Corcovado yang tingginya 710 m di Taman Nasional Hutan Tijuca. yang menghadap ke kota Rio. Patung ini menjadi simbol umat Kristian.

Ketua biskop Cardinal Eusebio Oscar Scheid telah mendirikan membolehkan Katolik gereja kecil bagi penganut-penganut upacara melaksanakan perkahwinan di bawah monumen ini. Malmo Swedeen. Batu-batu ini dibawa dari Limhamn. sebuah patung Yesus dengan bola dunia di tangannya. dan sebuah pedestal yang melambangkan dunia. Akhirnya patung Jesus Sang Penebus dengan tangan yang terbuka yang dipilih Monumen Kristian ini telah direka oleh jurutera Heitor dan Silva Costa. manakala Paul telah dipertanggungjawabkan dalam mengukir bahan-bahan konkrit dan besi untuk di bahagian dalam. Pada sambutan ulang tahun Rio yang ke-75. 25 . monumen manakala Francis yang berasal dari Poland. Monumen ini telah dihasilkan gabungan bahagian luar dihasilkan dari batu yang berwarna kelabu. Pembinaan monumen ini telah dibina bermula pada tahun 1926 hingga 1931 dan dibuka kepada orang ramai pada Oktober 1931.untuk "Patung sebuah Jesus" termasuk representasi dari salib Kristen.

Piscataway. The Making of China. K. K.org/wiki/Chich http://id.wikipedia. 1975. http://id.G. Kuala Lumpur. Dewan Bahasa dan Pustaka.C. Bedal. M. Early Chinees Civilization Anthropological Perspectives. Hall. Bangi. New Jersey. Sejarah Asia Tenggara. Havard University Press. Main Themes in Premodern Chinese History. Pandangan Islam Terhadap Falsafah Barat. Discovery Publishing House. Ikraq. The Petra Pool-Complex: A Hellenistic Paradeisos in the Nabataean Capital.org/wiki/Tembok_Besar_China 26 . Chun-Shu-Shang. 1992. D. Mahyudin Yahya. Panikkar.M. India Throuhh Ages. Kuala Lumpur.org/wiki/Colosseum http://ms. Universiti Kebangsaan Malaysia.E. Kuala Lumpur. 1985. NJ: Gorgias Press. 1976. Prentice-Hall. Loew. New Delhi. George Allen and Unwin Ltd. Hamka. 1987. London. Sejarah Umat Islam. Kazanah Intelektual Islam. 1986.Bibliografi Ahmad Shabery Cheek.wikipedia. 2004.wikipedia. Chang. Selangor. 1966. Massachusetts. Imperial China. 1977. Leigh-Ann. Penerbitan Pustaka Antara.