Pengenalan

Pada 7 Julai 2007 dunia telah menerima tujuh keajaiban baru. Tepatnya, di Lisbon, Portugal, daftar tujuh keajaiban baru itu telah diumumkan. Lembaga independen New Open World Corporation (NOWC) yang bertanggung jawab untuk mengumumkan tujuh keajaiban baru ini. Sejak 2006 lalu, NOWC yang dipimpin Bernard Weber ini mengumpulkan ratusan bangunan bersejarah maupun moden untuk kemudian dikompetisikan1 menjadi tujuh keajaiban dunia baru. Cara pemilihannya sangat unik, NOWC mengajak seluruh masyarakat dunia melakukan undian guna memilih bangunan dan tempat bersejarah mana yang layak menempati daftar tujuh keajaiban dunia baru. Namun, pilihan itu benarbenar sulit, kerana yang harus dipilih memang mempunyai sejarah yang kuat dan unik. Terakhir ada sekitar 21 bangunan yang layak ke peringakt akhir. Bermula dari Taj Mahal di India, Tembok Besar China, Patung Liberty di New York, hingga Opera House di Sidney. Semuanya saling bersaing ketat. Sistem penilaian yang digunakan ini memang mempunyai cara tersendiri.
Menurut Press Release Yayasan, kempen pemilihan 7 benda keajaiban dunia tersebut telah dimulai sejak tahun 2000, dimulai dengan menerima kemasukan nama-nama seluruh bangunan di seluruh dunia. Dari sekian banyak bangunan yang diusulkan para pemilih di seluruh dunia, oleh suatu dewan juri yang diketuai oleh mantan Direktur Jenderal UNESCO, Prof Dr. Federico Mayor dan beranggotakan para pakar di bidangnya seperti arsitektur terkemuka Zaha Hadid dari Inggeris, Tadao Ando dari Jepun dan Cesar Pelli dari Amerika Syarikat, ditentukan 77 bangunan unggulan. Selanjutnya pada 1 Januari 2006, dari 77 bangunan unggul tersebut, sebanyak 21 bangunan diumumkan sebagai finalis. 21 finalis inilah yang kemudian divoting2 lebih lanjut dan ditetapkan sebagai 7 keajaiban dunia baru pada pada tanggal 7 Julai 2007.
1 2

Dipertandingkan untuk merebut kejohanan. Undian dari orang ramai.

1

Apa yang menarik dalam proses pemilihan ini adalah dilibatkannya masyarakat dunia, pengguna internet dan telefon, untuk memilih bangunan yang dianggap layak untuk ditetapkan sebagai salah satu dari 7 keajaiban dunia baru, menggantikan tujuh keajaiban dunia kuno3. Dua ribu tahun yang lalu, falsafah Yunani Philon dari Byzantium memilih tujuh keajaiban dunia yang pertama, iaitu Taman Gantung Babylon, Mercusuar Alexandria, Colossus of Rhodes, Mausoleum Halicarnassus, Piramid Giza, Patung Zeus dan Kuil Artemis. Selain Piramida Giza di Mesir, bangunan-bangunan lainnya sudah lama hilang. Kerananya Yayasan Tujuh Keajaiban Baru yang mengadakan pendapat ini yakin bahwa sekarang adalah waktu yang tepat untuk menetapkan tujuh keajaiban baru. Bahkan seperti dikutip BBC, pengelola Yayasan, Bernard Weber mengatakan "Hasil terbesar dari projek ini adalah kita bisa menciptakan tujuh simbol dunia yang abadi dan menghormati keragaman budaya."

3

Sesuatu yang berasal dari zaman dahulu..

2

Tembok Besar China. China. sehingga Lop Nur di sebelah tenggara wilayah Xinjiang. dan hujung timurnya sampai di Korea Utara. Tembok dibina sehingga semasa sekitar Besar 200 SM abad Ming. dan ramai yang mati ketika membinanya. Ia didahului dibina terhadap yang dikenali hari ini sebagai Mongolia dan panjang tembok ini ialah 6. oleh beberapa abad tembok ke-3 SM semenjak perompak puak-puak nomad yang datang dari kawasan 3 .700 km. China. Tembok Besar China asalnya terletak lebih di utara dari Tembok Besar yang masih wujud hari ini. ia juga digelar 'kubur terpanjang di bumi'. sebahagian Cina besar telah tembok besar pertama ini sudah Kerajaan mengarahkan para petani membina tembok ini. Tetapi binasa. dan ke-17. daripada Shanhai Pass sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria. Oleh itu. untuk merupakan kubu China silam yang diperkukuh antara akhir abad ke-14 permulaan Dinasti melindungi China daripada serangan puak Mongol dan puak Turkic. Tembok Besar ini telah dibina dengan menggabungkan beberapa tembok sedia ada yang dibina sewaktu berlakunya peperangan di China. Tembok besar pertama telah dibina sewaktu pemerintahan Qin Shi Huang iaitu Maharaja Pertama Dinasti Qin.

Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. Lapisan tanah diselangselikan dengan lapisan batu dan ranting-ranting di dalam satu bingkai kayu . Bagi menghasilkan tembok yang tahan-lasak.bangunan bersejarah WMF (World Monuments Fund) memasukkannya ke dalam daftar 100 bangunan bumi yang berada dalam bahaya. Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. Keputusan WMF itu telah jadi benar. 100 daerah dan bahagian 500 km terakhir di barat sudah musnah sepenuhnya. 4 .Tembok Besar yang kita lihat hari ini ialah hasil pembangunan pemerintah China seterusnya iaitu Dinasti Ming. Sebagian mengambilnya pagar Keadaan atau ini untuk kandang membuat membangun binatang. Ia melalui 9 wilayah. Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad4 dari utara. yayasan antarabangsa yang berusaha melindungi bangunan. 4 Kaum yang selalu berpindah randah dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain. tembok ini dibina dengan menggunakan kaedah 'hang-tu'. Tembok Besar Dinasty Ming bermula di timur dari Kubu Shanhai. Sebab. dekat Qinhuangdao di Wilayah Hebei. Sebahagian besar kerosakan bangunan yang konon biasa dilihat dari bulan itu disebabkan tindakan jahil manusia. Banyak petani di sekitar Tembok Besar China mencungkil bahagian-bahagian tembok itu untuk bangunan rumah mereka. Hujung di bahagian baratnya hari ini terletak di tempat bersejarah Jiayuguan (kubu Jiayu) di barat laut wilayah Gansu. Bahagian dalam tembok berisi tanah yang dicampur dengan batu-batan..

India.astronout pertama China yang mengorbit bumi Oktober lalu. UNESCO memasukkannya dalam daftar warisan dunia. Tembok Raksasa China dibangun sebagai benteng pertahanan saat Dinasti Yan. merupakan makam yang 5 Bangunan (patung) yang dibina untuk memperingati orang ternama atau peristiwa-peristiwa penting. berhampiran Agra. Bangunan yang pembuatannya menghabiskan waktu lebih dari 2. bangunan tersebut menjadi sebuah monumen5 negara China sepanjang sejarah. Pada 1987. padang rumput. Sejak saat itu. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. tembok besar ini bukan merupakan suatu struktur yang berurutan tetapi merupakan satu jaringan tembok dan menara yang bersambungan. lambang Tembok satu- merupakan satunya struktur yang kelihatan jelas dari angkasa. Zhao. Kaisar Qin Shihuang pada akhir abad ketiga sebelum Masihi melanjutkan usahanya menggabungkan tembok itu guna menjaga diri dari serangan Dinasti Han yang berada di utara. Walau bagaimanapun. Istana Taj Mahal. Yang Liwei. Tembok China sepanjang 6. setelah penyatuan China. Tembok itu terus diperpanjang dan diperbaiki pada dinasti-dinasti selanjutnya. mengaku tidak biasa melihat bangunan kebanggaan negerinya itu. dan Qin. dan gunung-gunung. tembok Besar China merupakan kebangsaan besar ini juga suatu negeri China. Hari ini. India.700 kilometer itu memanjang dari timur ke barat China melalui lima kawasan. 5 .000 tersebut melintasi gurun.

Tahun 1983 UNESCO mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Sedunia yang perlu dilindungi. yang meninggal ketika melahirkan anak dimedan 1529 pertempuran tahun ketika Shah Jehan dalam kempen memperluaskan tanah jajahannya. (1614-1666) peringatan monumen Mumtaz isterinya yang kelima. Makam yang diperbuat daripada batu marmar sebagai memperingati isterinya mereka Mumtaz yang ke pada Mahal 14. Shah Jehan kemudiannya dipenjarakan di Kubu Merah yang terletak berhampiran dengan Taj Mahal. masjid. Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu mempunyai bahagian makam. taman rekreasi. Dari dasar ke puncak ia mencapai ketinggian 200 kaki. menara tinjau dan lain-lain. Shah Jehan merancang unuk mendirikan makam berkembar dengan menggunakan marmar hitam untuk dirinya sendiri tetapi harapannya terbantut apabila dia diguling oleh anaknya. Taj Mahal kadang-kadang dipanggil 'Taj' sahaja adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. Turki .dibina oleh Maharaja sebagai untuk Shah Jahan Mahal. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri . Ia diperbuat daripada marmar putih. Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'.000 orang pekerja telah mengambil masa selama 20 tahun untuk menyiapkannya. bertaktah kaki. batu permata. Seramai 20. Mula dibina pada 1632 dan siap 1648. bersegi lapan dengan sisi terlebar seluas 130 6 . India dan dan gaya senibina Islam. dewan.

dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. Ustaz mengumpulkan 20. tukang emas. Surah 84 . Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan .000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu. topaz dan nilam telah digunakan. kristal. Jed dan hablur6 dari China. Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Pembinaan Taj Mahal menelan masa sebanyak 22 tahun. Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91 . Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia menggunakan 1000 ekor gajah. Surah 93 . Surah 67 . Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad bentuk bangunan ini. 28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal. Shah Jehan dikebumikan di Taj Mahal disamping isterinya. Surah 77 dan Surah 39 . Surah 112 . Surah 98 . Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. Sebanyak 43 jenis batu permata. Lazuardi dari Afghanistan. Surah 95 . Surah 48 . Permata dari Punjab. Marmar putih dari Rajasthan. Taj Mahal merupakan salah satu daripada Tujuh Benda Ajaib di dunia. Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. 7 . Surah 89 . Surah 82 . Kos ini tidaklah banyak ketika itu. yang putih. Firus dari Tibet . Surah 81 . 6 Benda keras yang hening seperti kaca atau keristal yang berbentuk geometri. Surah 36 . serta kubah seni dan mozek diperbuat daripada yang indah. Surah 94.Dikatakan Shah Jehan menghabiskan sisa hayatnya dengan merenung Taj Mahal melalui tingkap penjaranya. jed. Ada empat cabang yang melambangkan empat sungai utama di India yang kononnya mengalir dari syurga. Apabila dia meninggal. Nilam dari Sri Langka. Dengan menara marmar bumbung. termasuknya berlian. Erti Taj Mahal adalah 'Mahkota kepada Mahligai'. Kamelian dari Arab.lorong-lorong hiasan bunga.

Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata di dindingnya. Setelah meninggal dunia. 8 . Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. Shah Jahan menjatuhi arkitek Ustaz Ahmad Lauhari hukuman pancung. dindingnya rosak terkena serangan udara dari tentera Jerman. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. India semata-mata mahu melihat satu daripada 7 benda ajaib di dunia. Ketika pemberontakan India 1857. Hujung abad ke-19. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada 1908. Ketika Perang Dunia II pada 1942 . kesemua tukang yang terlibat itu dalam pembinaan tangan yang Namun bangunan membina menandingi dakwaan ini dipotong bangunan Taj Mahal.Bandar kecil seperti Taj Ganji atau Mumtazabad dibina bagi pembinaan bazar dan pasar serta medan caravan. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Setelah Taj Mahal siap dibina. Di samping itu. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. Shah Jehan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb.Apabila Taj Mahal siap dibina. Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. masih mereka supaya mereka tidak dapat dipertikaikan kerana Shah Mahal seorang yang 'sentimental' dan tidak ada bukti kezalimannya. Abad ke-19. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. Shah Jehan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Jutaan pelancong datang ke Agra. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara.

9 . Hon kereta tidak dibenarkan. Semua ini timbul berikutan sentimen anti-Islam di India. Ini berikutan dari kejayaan mereka merobohkan Masjid Babri . Pada 2002. Beliau turut mendakwa makam Humayun. Pada 2005. Penulis P. Pelancong mestilah berjalan kaki dari tapak letak kereta dan bas elektrik. November dan Februari. mendakwa Tal Mahal Purushottam tapak adalah Nagesh asas kuil Oak bangunan (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada kekas runtuhan kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. sekumpulan penganut Hindu Hindu. Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'Tejo-Mahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad . Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masehi. Kaabah . Akbar. Stonehenge adalah kuil atau istana Hindu.000 darinya pelancong asing terutama bulan Oktober.N Oak ini juga mendakwa Kaabah di Mekah adalah jelmaan dewa Shiva. Vatican.2-3 juta pelancong datang setiap tahun dan 200.

Pembinaan sesuatu seperti kapal atau bangunan. Roma yang bernama Vespasian “Flavian oleh Amphitheatre”. 10 . Rekonstruksi 7 Colosseum dimulai dari perintah Raja Vespasian tahun 72 SM(sesudah masehi) dan terselesaikan oleh anaknya Titus pada tahun 80 SM(sesudah masehi). Beberapa ahli sejarah percaya bahwa konstruksi8 dari Colosseum dibiayai dengan cara merampok kuil besar di Jerusalem oleh suruhan Raja Herod pada tahun 64 SM. didirikan oleh Raja terselesaikan anaknya Titus. 7 8 Membentuk gambaran tentang sesuatu kedudukan dengan mengumpulkan maklumat yang diperolehi. Ada yang berpendapat bahwa Colosseum dibina pada tahun 79 SM (sebelum masehi). Domus Aurea yang telah terbangun pada sesudah kebakaran besar di Roma pada tahun 64 SM(sesudah masehi). Itali. Dio Cassius seorang ahli sejarah mengatakan bahawa ada sekitar 9000 haiwan buas yang telah terbunuh di 100 hari sebagai perayaan perasmian dan pembukaan Colosseum tersebut. Asal nama Colosseum berasal dari sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m yang bernama Colossus. Lantai dari arena Colosseum tertutupi oleh pasir untuk mencegah agar darahdarah tidak mengalir kemana mana.000 orang penonton.Arena Colloseum Rom. ada juga yang berpendapat bahwa dibina antara tahun 70-82 SM (sesudah masehi). Colosseum pertunjukan adalah sebuah yang peninggalan sejarah berupa gedung besar/amphitheatre yang termasuk salah satu dari “Tujuh Keajaiban Dunia Pertengahan. Colosseum didirikan berdekatan dengan Nero’s enermous palace. Mengenai tahun pembuatannya sampai saat ini masih ada perbezaan keyakinan.” asli dan Terletak di Ibukota Negara Italia. Colosseum diset untuk menampung 50.

Bentuk elips atau bulat dari Colosseum gunanya untuk mencegah para pemain untuk lari ke arah sudut dan mencegah para penonton untuk berada lebih dekat dengan pertunjukan. Ruang khusus bagi raja. Di waktu pertengahan tahun. tempat penyimpanan harta juga berada di tingkat ini. Colosseum juga disebut sebagai Flavian Amphitheatre yang tidak diketahui siapa yang memberi nama itu. yang 9 10 Sesuatu yang menakjubkan untuk ditonton. Patung Colossus dibuat ulang sebagai pengganti Nero sebagai perumpamaan dari Sol. Di Itali. Sampai sekarang pun. tempat paling pertama untuk duduk dikhususkan untuk para senator Roman. Colossus. Podium. Colosseum diberi nama il colosseo tapi bahasa Rom lainnya colisée menggunakan dan el nama le coliseo untuk menyebutkan Colosseum. dan tertutup oleh pasir.5 hektar membuat Colosseum terlihat begitu besar dan luas. tempat istirahatnya. Colosseum masih dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler. Tempat duduk di Colosseum dibagi menjadi tingkatan-tingkatan yang berbeza. Tempat itu dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler9 disebabkankan oleh bentuk dan struktur dari Colosseum itu. Dengan tinggi 48 m. Selain diambil dari nama colossus. Di bawah podium10 adalah maeniaum primum. patung colossus telah menghilang. Colosseum merupakan hasil karya yang sangat hebat. Colosseum berukuran cukup besar. dengan menambahkan mahkota matahari. dewa matahari.Nama dari Colosseum seperti pada di atas diambil dari nama sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m. Seorang ahli mengatakan bahawa sejak patung itu terbuat dari tembaga. patung itu telah dileburkan untuk digunakan kembali. Tempat untuk orang berpidato 11 . panjang 188 m. Arenanya terbuat dari kayu berukuran 86 m x 54 m. lebar 156 m dan luas seluruh bangunan sekitar 2.

Colosseum masih digunakan sampai tahun 217. Di sana juga disediakan sangkar-sangkar berupa pintu sangkar yang digunakan untuk mencegah haiwan-haiwan buas yang tidak direncanakan masuk ke arena dan untuk menjaga tempat penyimpanan senjata didalam colosseum tersebut. Tingkat ketiga adalah maenianum primum yang dibahagikan lagi menjadi tiga bahagian. Setelah 2 tahun Colosseum digunakan pertunjukan. 12 . meskipun telah rosak terbakar kerana disambar petir. di bahagian atasnya lagi (summum). Dan yang terakhir.dikhususkan untuk para bangsawan Roman. Vespasian sebagai Anak memerintahkan tempat termuda untuk mengkonstruksikan kawasan bawah tanah (hypogeum). di bagian kayu (maenianum secundum in legneis) adalah tempat yang strukturnya dari kayu di paling atas bangunan. digunakan untuk rakyat jelata. Colosseum telah diperbaiki di tahun 238 dan permainan gladiator berlanjut secara sampai umat Kristian beransur-ansur menghentikan permainan tersebut 11 Pendekar yang bertarung untuk ditontoni oleh orang ramai pada zaman Rom. dua tingkat jalur bawah tanah yang saling berhubungan berupa terowongan dan kurungan iaitu para gladiator11 dan binatang ditempatkan sebelum pertarungannya dimulakan. Tempat itu merupakan tempat untuk berdiri saja yang digunakan untuk para wanita rendahan. Bahagian paling bawah (immum) digunakan untuk para orang kaya.

Di tahun 2000 ada sebuah protes keras di Itali dalam rangka menentang penggunaan hukuman mati untuk negara-negara di seluruh dunia (di Italia. ada sebuah bentuk dari pemeliharaan Colosseum. Paus Benediktus XIV melarang untuk menggunakan Colosseum sebagai tempat penambangan. menyimpan berbagai macam jenis binatang sampai pada tahun ke 524. Dua gempa bumi di tahun 442 dan 508 menyebabkan kerosakan yang parah pada bangunan tersebut. Di abad pertengahan. keluarga Roman. sebagai sebuah isyarat menentang hukum kapital tersebut. seluruh dunia Runtuhan Machu Picchu. keluarga-keluarga Roman menggunakan Colosseum sebagai tempat pengambilan batu marmar untuk pembinaan bangunan St. Di tahun 1749. Banyak batu marmar digunakan untuk melapisi dan membangun kembali bahagian-bahagian Colosseum yang telah rosak kerana terbakar. penduduk tempatan mengganti warna Colosseum di malam hari dari putih menjadi emas dengan menggunakan penerangan berupa lilin dan lampu neon sampai pada saat menghapuskan tindakan penghukuman mati itu.karena tersebut terlalu digunakan banyak Bangunan untuk mengorbankan nyawa. Peru Machu Picchu adalah sebuah lokasi runtuhan Inca pra-Columbus 13 . Peter’s Basilica dan kediaman khusus palazzi. Pada abad 16 dan 17. Colosseum mengalami kerosakan yang sangat teruk yang disebabkan oleh gempa bumi lagi yakni pada tahun 847 dan 1349 dan dijadikan sebagai benteng dan sebuah gereja juga didirikan di sana. hukuman mati dihapuskan pada tahun 1948). Beberapa demonstransi memakai tempat di depan Colosseum. Sejak saat itu.

secara semula jadi terlindung dari gaung Urabamba. Kedudukannya 43 batu ke barat laut Cuzco. bawah penyeliaan arkitek profesional Inca. Di sekelilingnya. kawasan yang dilitupi hutan belukar. kanak-kanak Bangunan itu kebanyakan dan ahli di dibina wanita. sekitar 70 km barat laut Cusco.350 m. Strukturnya kediaman penduduk selain kuil. komersial dan pertahanan.200 penduduk. Peru pada ketinggian sekitar 2. Ia menempatkan 1. agama. Machu Picchu menjadi hartanah kaum keluarganya.yang terletak di wilayah pegunungan Andes. stor berbentuk poligon. Bandar itu terletak pada ketinggian 8. Namanya membawa maksud ‘puncak tua’ dan dipercayai masyarakat setempat sebagai kediaman elit dan golongan agama pada suatu ketika dulu. ciri utama dimiliki zaman Inca. Ia dibina antara 1460 dan 1470 sebelum masihi oleh pemerintah Inca. Ahli sejarah percaya lokasinya memungkinkan ia berfungsi sebagai pusat pentadbiran. Pachacuti Inca Yupanqui. betul-betul di hujung rabung. Bahan binaan terdiri daripada batu granit yang 14 . Selepas kematian Pachacuti.000 kaki dengan Sungai Urubamba mengalir di bawahnya. Machu Picchu berada di atas lembah Urubamba di Peru. Tempat ini kembali ditemukan oleh arkeologi dari Universiti Yale Hiram Bingham III yang menemukannya pada 1911. yang kemudian menyelia dan menyelenggara sebarang pembangunan baru bandar itu. Kota itu memiliki kira-kira 200 bangunan. dan binaan kebanyakannya awam. bekas tanah pertanian era pra-Colombo.

dihubungkan dengan tangga yang berkemungkinan dibuat daripada tali pokok memandangkan kekurangan pada puncak gunung. Formasi batuan digunakan dalam pembinaan struktur. 15 . Rumah mempunyai bumbung yang curam tanpa tingkap. ada dataran dipercayai terbuka untuk yang besar menempatkan haiwan ternakan dan teres untuk menanam jagung. mereka membina teres dan sistem perparitan untuk mengelak hakisan bukit dan memaksimumkan tanah untuk tujuan pertanian. 12 Susun atur sesuatu kedudukan. Unit kediaman dibina dalam kumpulan (sehingga 10 rumah) mengelilingi laman komunal atau menerusi deretan teres dengan dihubungkan lorong sempit. tiada satu pun batu memilik saiz sama dan mempunyai banyak permukaan tidak sekata. Cuzco. air mengalir terus ke tangki dan terusan batu. kuil pula seakan tergantung di jurang. Masyarakat Inca menanam kentang dan jagung di Machu Picchu. sebelum dibentuk menggunakan pasir. Intihuatana bermaksud ‘mengikat matahari’ merujuk kepada upacara untuk memanjangkan musim panas apabila menghampiri musim sejuk. bahagian yang disambungkan sangat ketat sehingga sebilah pisau pun tidak dapat menembusinya. Di tengahnya. Formasi12 adalah seragam walaupun tanpa penggunaan bancuhan untuk menyatukan batu. Walaupun begitu. Kebanyakannya sudah dimusnahkan oleh penjajah Sepanyol.dipotong menggunakan gangsa. Bagaimanapun.batu yang tersembul dari formasi batuan dengan saiz seperti piano besar. Menariknya. Untuk mendapatkan pulangan yang berbaloi. hasil pertanian di sini tidak mencukupi untuk dieksport ke ibu kota Incan. Satu lagi ciri unik yang dijumpai intihuatana. ukiran dipahat di batu. Satu lagi ciri menarik mengenainya landskapnya menyokong keseluruhan pembinaan. Beberapa daripadanya dibina dua tingkat.

Machu profesor kubu Pichu dari kuat kembali ditemui pada 1911 oleh Universiti Bingham asalnya Vilcabamba. empayar Incan. Kerajaannya Apabila menjadi lemah dan berpecah belah perang saudara. Pizzaro tiba di Cuzco pada 1532. penakluk Incan. Yale.Mumia yang sebahagian besarnya wanita turut ditemui di tapak bersejarah ini. Ada beberapa teori menyatakan masyarakat ini hilang secara tiba-tiba. Machu Picchu sudah lama Hiram mencari dilupakan. 16 . Antaranya. virus cacar tersebar menyebabkan hampir separuh penghuninya maut menjelang akibat 1527. Bingham.

Chichen Itza adalah suatu tempat Peradaban Maya di Mexico pada abad 800SM. Namun versi lain mengatakan. Persembahan kadang-kadang berupa gadis-gadis muda 13 Sekumpulan suku kaum yang tinggal di Amerika Tengah 17 . kompleks candi ini dibangun antara tahun 502-522 M. pada 7 Julai 2007. Suku Maya hanya menempatinya selama 200 tahun. Mexico. Peradaban Maya di Meksik ini. Chichen Itza merupakan peninggalan suku Maya yang paling lengkap serta masih terjaga dengan baik. Itza merupkan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. Candi Chac Mool. Chichen Itza dibangun sekitar 800 tahun sebelum masehi Piramida Kukulcan di kompleks bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya yang terletak di Semenanjung Yucatan](kini wilayah Meksiko). Persembahan itu diberikan saat kekeringan melanda. terpilih sebagai salah satu dari tujuh keajaiban dunia hasil pilihan 100 juta orang melalui e-mail dan sms (sistem pesanan ringkas) yang diadakan oleh Swiss Foundation. Itza merupakan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. dan bahkan manusia untuk dimasukkan dalam sumur itu. suku Indian Maya yang mendiami kota itu mempersembahkan jed. Di candi Chichen Itza terdapat dua cenotes (sumur alami) yang dijadikan tempat meletakkan korban persembahan.Candi Chichen Itza. Piramida Kukulcan di kompleks situs bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya 13 yang terletak di Semenanjung Yucatan (kini wilayah Mexico). dan bangunan Seribu Tiang. Menurut buku budaya suku Maya dari Chilam Balam. kemudian mereka berpindah ke daerah pantai di Campeche. Cerita. seramik. Candi Chac Mool. dan bangunan Seribu Tiang.

Chichen Itza merupakan simbol pemujaan dan ilmu pengetahuan. Dengan demikian. periode kuil mulai yang dari Dengan membangun menyerupai demikian. Peranan sumur itu begitu penting karena di Semenanjung Yukatan tidak terdapat sungai. Di setiap sisi piramid segi empat itu terdapat anak tangga menuju puncak. 18 . Saat itu suku Maya sudah berdiam di daerah tersebut. Kapten dari pasukan yang pertama kali berhasil menembakkan bola akan dipenggal kepalanya sebagai persembahan untuk dewa-dewa. Berdasarkan legenda Maya. Chichen Itza berkembang menjadi pusat pemerintahan dan ekonomi kebudayaan Maya. Permainan 'pok ta pok' yakni melemparkan bola melewati sebuah lingkaran di dinding 7 meter di atas tanah. berbagai piramid. Pada tahun 1221. Kukulkan merupakan Dewa Ular Berambut jelmaan dari Quetzalcoatl. Chichen Itza didirikan raja suku Toltec bernama Quetzalcoatl yang datang ke Semenanjung Yukatan bersama pasukannya. yang dicat merah dan bintik-bintik hijau lumut. Salah satu kuil terbesar yang didirikan adalah Kukulkan. Kuil Kukulkan berupa piramid bertangga. Satu-satunya sumber air ketika kekeringan melanda adalah dari sumur-sumur itu. dengan terasteras. kemudian bersamasama suku Toltec. Di Chichen Itza ini juga terdapat sebuah lapangan permainan yang mirip dengan permainan bola basket masa kini. Nama Chichen Itza pun berarti ''di bibir mata air rakyat'' dalam bahasa Indian setempat. puncak Chichen Itza merupakan campuran kebudayaan Toltec dan Maya.untuk dimasukkan hidup-hidup ke dalam sumur itu. Di puncak terdapat jalan masuk menuju ruangan Mahkota Batu Jaguar Raja Kukulkan. Konon.

sampai penakluk Sepanyol datang.Keistimewaan saudara candi El Castilo adalah tangga-tangga yang menuju atas candi. ayam kalkun. Sehingga mata kita tertipu.pemberontakan pecah. El Castilo Bentuknya piramid. Masih di 19 . Namun hari berikutnya pada waktu yang sama akan tampak seolah-olah ular itu turun dari tangga. kura-kura. di tempat inilah sering diadakan upacara korban. Setiap tanggal 21 Mac dan 23 September antara siang dan malam sama lamanya. Kedua tanggannya sedang memegang sesaji dan kepalanya menoleh ke arah kiri. Kekuasaan atas Yukatan pun berpindah ke Mayapan. seolah-olah ada banyak ular naik candi. tangga-tangga candi tertutup bayangan. Korbannya terdiri dari harimau (Jaguar). Kedua candi ini seperti kembar. Solo. Menurut uskup Landa. Di tengahtengah (Istana) tumpul. anjing atau semua jantung binatang. hanya atapnya mengingatkan kita pada candi Sukuh di Karanganyar. Di sekitar kompleks candi terdapat patung yang bernama Red Jaguar. Di sekitar kompleks candi ditemukan pula lapan patung Chac Mool. Chac Mool untuk memuja dewa hujan. Pada saat itu di siang hari. Bahkan kadang korbannya juga manusia. Atap-atap kayu. pasar dan kuil-kuil kastria dibumihanguskan. Kompleks candi ini cukup luas dan tiap candi saling candi selesai candi El terpisah Castilo dengan yang lainnya. Patung berbentuk manusia dengan posisi duduk menengadah. berdiri yang Melihat diuahsuai.

Mexico. Tidak hanya suku Maya yang senang bermain bola. Yucatan. Meksiko agama ada dan persamaan dengan candi Ajanta di Simbol-simbol suku mitos binatang Maya mirip dengan di Jawa dan Asia Tenggara.kompleks Chichen Itza terdapat dua tembok yang sama tingginya. di Palenque. tahun 2002. Arena di antara dua tembok itu dipakai suku Maya untuk bermain bola. suku dengan panggilan Kota Petra. Candi Tikal di Guatemala ada kesamaan dengan piramid Naksei Chan Crong di Angkor. Kamboja. Candi India. seni dan kesedaran beragama suku Maya ada kemiripan dengan di Indochina dan Indonesia. Dalam Mahabharata dan Ramayana terdapat Maya. Dimungkinkan bola itu dibuat dari karet. mengingat di sekitar daerah itu tumbuh pohon karet. Prof Alonzo menyebutkan. namun juga suku Zapotek Yang cukup mengejutkan lagi adalah buku An overview of the MAYAN world karangan Prof Gualberto Zapata Alonzo. Jordan 20 . terbit di Merida.

Kini. Petra adalah kota yang didirikan dengan batu di memahat dinding-dinding Yordania. Petra berasal dari bahasa Yunani yang bererti 'batu'. Terdapat terowongan air dan bilik air yang menyalurkan air bersih ke kota. lembah besar yang berawal dari Laut Mati sampai Teluk Aqaba. Terdapat juga sebuah teater yang mampu menampung 4. Mereka dikenal sebagai suku pengembara yang berkelana ke berbagai penjuru dengan kawanan unta dan domba. Didirikan pada 9 SM-40 M oleh Raja Aretas IV sebagai kota yang sulit untuk ditembusi musuh dan aman dari bencana alam seperti badai pasir.Kota bahasa Petra atau dalam adalah Arabnya al-Bitrā sebuah arkeologi di Jordan yang terletak di dataran rendah di antara gunung-gunung yang membentuk sayap timur Wadi Araba. Sebenarnya. dulu adalah ibukota suku Nabatean. sehingga mencegah banjir mendadak. Istana Makam Hellenistis yang memiliki tinggi 42 meter masih berdiri megah di sana. Warga Petra awal adalah penyembah berhala. asal usul suku Nabatean tak diketahui pasti. sebuah lembah di Jordan. Kota ini didirikan dengan menggali dan mengukir batu setinggi 40 meter. Petra merupakan perlindungan. Dewa utama mereka adalah Dushara.000 orang. Petra merupakan ibukota kerajaan Nabatean. Suku Nabatean membangun Petra dengan sistem pengairan yang luar biasa rumit. Mereka juga memiliki teknologi hidrolik untuk mengangkat air. Kata ini merujuk pada bangunan kotanya yang diperbuat dari batubatu di Wadi Araba. Petra yang boleh ditempuh sekitar 3-5 jam perjalanan darat dari kota Amman. Jordan. salah satu rumpun bangsa Arab yang hidup sebelum masuknya bangsa Romawi. yang disembah dalam bentuk batu simbol teknik dan 21 .

mereka akan air bersih. Letak yang strategik untuk mengembangkan usaha dan hidup. 22 . dewi Arab kuno. Sehingga. Mereka itu lalu memanfaatkan salah satu posisi tempat tinggal mereka yang strategik sebagai kelaziman perdagangan dunia. Rutin perdagangan dunia mulai tumbuh subur di bahagian selatan Yordania dan selatan Laut Mati. serta aman untuk melindungi diri dari orang asing itulah alasan suku Nabatean memutuskan untuk menetap di wilayah batu karang Petra. mereka boleh membuat galian untuk saluran air guna memenuhi keperluan Sebelum Masehi. Dushara disembah berdampingan dengan Allat. Mereka untuk sangat mahir air dalam bersih membuat tangki air bawah tanah mengumpulkan yang boleh digunakan saat mereka bepergian jauh. Suku Nabatean akhirnya boleh menjadi para saudagar yang sukses. rempah-rempah.berwarna hitam dan berbentuk tak beraturan. di mana pun mereka berada. dengan berdagang dupa. dan gading yang antara lain berasal dari Arab bahagian selatan dan India timur. Di akhir abad ke-4 berkembangnya dunia perdagangan membuat suku Nabatean memberanikan diri mulai ikut dalam perdaganan dunia.

kota ini dipadati puluhan ribu warga sehingga berkembang menjadi kota perdagangan kerana terletak di jalur pengeluaran barang antara Eropah dan Timur Tengah. Keunikannya itulah yang membuatkan Unesco mengiktirafnya sebagai Tapak Warisan Dunia dan terbaru. sistem hidrolik dan beberapa bangunan utamanya hancur menjadi puing. Johann Burckhardt memasuki kota itu dengan menyamar sebagai seorang muslim. dikenang sebagai simbol teknik dan pertahanan. Sekitar tahun 700 M. Legenda Petra pun meruak kembali di zaman moderen. sehingga peran jalur perdagangannya melemah. Pada tahun 106 M. mereka memungut bea cukai dan pajak kepada para pedagang setempat atau dari luar yang masuk ke sana. Monumen Jesus. Namun belakangan. petualang Swiss.Untuk mempertahankan kemakmuran yang telah diraih. Petra adalah kota tersembunyi di tengah pergunungan Araba. Petra pun perlahan menghilang dari peta bumi saat itu dan tinggal legenda. sehingga mendorong Steven Spielberg memilihnya sebagai lokasi bagi filem Indiana Jones and the Last Crusade. Pada awalnya Petra dibangun untuk tujuan pertahanan. Brazil 23 . Jalan dan lorong-lorong kecil di celah curam gunung menjadikan pemandangan di situ cukup indah. Barulah pada tahun 1812. ia terpilih sebagai satu daripada Tujuh Keajaiban Baru Dunia. Suku Nabatean akhirnya berhasil membuat kota antarabangsa yang unik dan luar biasa. Romawi mencaplok Petra.

Monumen Jesus adalah patung Yesus Kristus yang dihasilkan mengikuti senibena Art Deco adalah monumen terbesar dan terdapat di Rio de Janeiro. Usul kedua untuk sebuah markah tanah yang besar berupa patung di gunung itu dibuat pada 1921 oleh Keuskupan Agung Rio de Janeiro. yang kebanyakan berasal dari Katolik Brazil. Patung memiliki tinggi 38 meter dan terletak di puncak dari Gunung Corcovado yang tingginya 710 m di Taman Nasional Hutan Tijuca. sama dengan sekali dilupakan pada 1889. dan menjadi simbol kebanggaan kota. yang kemudian republik. Patung ini menjadi simbol umat Kristian. ketika Brazil menjadi undang-undang yang mewajibkan pemisahan gereja dari negara. ketika imam Katolik Pedro Maria Boss dana dari Puteri membangun sebuah meminta untuk monumen Isabel keagamaan yang besar. Tangan patung ini yang terbuka dilihat banyak orang sebagai tanda dari kehangatan penduduk Brasil. Gagasan untuk membangun sebuah patung yang besar di puncak sejak Corcovado telah muncul pertengahan 1850-an. Puteri Isabel tidak menanggapi gagasan itu. Brazil. disebut Keuskupan Semana do Agung Monumento mengorganisir sebuah acara yang ("Minggu Monumen") untuk menarik para penyumbang. yang menghadap ke kota Rio. Rancangannya dipertimbangkan 24 .

Batu-batu ini dibawa dari Limhamn. manakala Paul telah dipertanggungjawabkan dalam mengukir bahan-bahan konkrit dan besi untuk di bahagian dalam. Pada sambutan ulang tahun Rio yang ke-75. Akhirnya patung Jesus Sang Penebus dengan tangan yang terbuka yang dipilih Monumen Kristian ini telah direka oleh jurutera Heitor dan Silva Costa.untuk "Patung sebuah Jesus" termasuk representasi dari salib Kristen. monumen manakala Francis yang berasal dari Poland. Ketua biskop Cardinal Eusebio Oscar Scheid telah mendirikan membolehkan Katolik gereja kecil bagi penganut-penganut upacara melaksanakan perkahwinan di bawah monumen ini. 25 . Malmo Swedeen. Pembinaan monumen ini telah dibina bermula pada tahun 1926 hingga 1931 dan dibuka kepada orang ramai pada Oktober 1931. dan sebuah pedestal yang melambangkan dunia. Monumen ini telah dihasilkan gabungan bahagian luar dihasilkan dari batu yang berwarna kelabu. sebuah patung Yesus dengan bola dunia di tangannya.

NJ: Gorgias Press. Kuala Lumpur. The Making of China. M. Massachusetts. Ikraq. 1985. India Throuhh Ages.wikipedia. 1986. K. Universiti Kebangsaan Malaysia. Chun-Shu-Shang. New Delhi. Prentice-Hall. Kuala Lumpur. Sejarah Umat Islam. 1975. Havard University Press. Penerbitan Pustaka Antara. http://id. The Petra Pool-Complex: A Hellenistic Paradeisos in the Nabataean Capital. K. 1966. Pandangan Islam Terhadap Falsafah Barat.org/wiki/Chich http://id. 1976.E. Kazanah Intelektual Islam.G.Bibliografi Ahmad Shabery Cheek. George Allen and Unwin Ltd. Selangor. 1992.org/wiki/Colosseum http://ms. 2004. Bedal. Panikkar. D. Dewan Bahasa dan Pustaka. Hamka. Early Chinees Civilization Anthropological Perspectives. London. Leigh-Ann. Main Themes in Premodern Chinese History.M. Sejarah Asia Tenggara. Mahyudin Yahya.C. Discovery Publishing House. Kuala Lumpur. Chang. Imperial China. Piscataway. 1987. Bangi.org/wiki/Tembok_Besar_China 26 . New Jersey.wikipedia. Hall. Loew. 1977.wikipedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful