Pengenalan

Pada 7 Julai 2007 dunia telah menerima tujuh keajaiban baru. Tepatnya, di Lisbon, Portugal, daftar tujuh keajaiban baru itu telah diumumkan. Lembaga independen New Open World Corporation (NOWC) yang bertanggung jawab untuk mengumumkan tujuh keajaiban baru ini. Sejak 2006 lalu, NOWC yang dipimpin Bernard Weber ini mengumpulkan ratusan bangunan bersejarah maupun moden untuk kemudian dikompetisikan1 menjadi tujuh keajaiban dunia baru. Cara pemilihannya sangat unik, NOWC mengajak seluruh masyarakat dunia melakukan undian guna memilih bangunan dan tempat bersejarah mana yang layak menempati daftar tujuh keajaiban dunia baru. Namun, pilihan itu benarbenar sulit, kerana yang harus dipilih memang mempunyai sejarah yang kuat dan unik. Terakhir ada sekitar 21 bangunan yang layak ke peringakt akhir. Bermula dari Taj Mahal di India, Tembok Besar China, Patung Liberty di New York, hingga Opera House di Sidney. Semuanya saling bersaing ketat. Sistem penilaian yang digunakan ini memang mempunyai cara tersendiri.
Menurut Press Release Yayasan, kempen pemilihan 7 benda keajaiban dunia tersebut telah dimulai sejak tahun 2000, dimulai dengan menerima kemasukan nama-nama seluruh bangunan di seluruh dunia. Dari sekian banyak bangunan yang diusulkan para pemilih di seluruh dunia, oleh suatu dewan juri yang diketuai oleh mantan Direktur Jenderal UNESCO, Prof Dr. Federico Mayor dan beranggotakan para pakar di bidangnya seperti arsitektur terkemuka Zaha Hadid dari Inggeris, Tadao Ando dari Jepun dan Cesar Pelli dari Amerika Syarikat, ditentukan 77 bangunan unggulan. Selanjutnya pada 1 Januari 2006, dari 77 bangunan unggul tersebut, sebanyak 21 bangunan diumumkan sebagai finalis. 21 finalis inilah yang kemudian divoting2 lebih lanjut dan ditetapkan sebagai 7 keajaiban dunia baru pada pada tanggal 7 Julai 2007.
1 2

Dipertandingkan untuk merebut kejohanan. Undian dari orang ramai.

1

Apa yang menarik dalam proses pemilihan ini adalah dilibatkannya masyarakat dunia, pengguna internet dan telefon, untuk memilih bangunan yang dianggap layak untuk ditetapkan sebagai salah satu dari 7 keajaiban dunia baru, menggantikan tujuh keajaiban dunia kuno3. Dua ribu tahun yang lalu, falsafah Yunani Philon dari Byzantium memilih tujuh keajaiban dunia yang pertama, iaitu Taman Gantung Babylon, Mercusuar Alexandria, Colossus of Rhodes, Mausoleum Halicarnassus, Piramid Giza, Patung Zeus dan Kuil Artemis. Selain Piramida Giza di Mesir, bangunan-bangunan lainnya sudah lama hilang. Kerananya Yayasan Tujuh Keajaiban Baru yang mengadakan pendapat ini yakin bahwa sekarang adalah waktu yang tepat untuk menetapkan tujuh keajaiban baru. Bahkan seperti dikutip BBC, pengelola Yayasan, Bernard Weber mengatakan "Hasil terbesar dari projek ini adalah kita bisa menciptakan tujuh simbol dunia yang abadi dan menghormati keragaman budaya."

3

Sesuatu yang berasal dari zaman dahulu..

2

China. dan ke-17.Tembok Besar China. dan hujung timurnya sampai di Korea Utara. ia juga digelar 'kubur terpanjang di bumi'. Ia didahului dibina terhadap yang dikenali hari ini sebagai Mongolia dan panjang tembok ini ialah 6. Tembok dibina sehingga semasa sekitar Besar 200 SM abad Ming. untuk merupakan kubu China silam yang diperkukuh antara akhir abad ke-14 permulaan Dinasti melindungi China daripada serangan puak Mongol dan puak Turkic. Tembok Besar ini telah dibina dengan menggabungkan beberapa tembok sedia ada yang dibina sewaktu berlakunya peperangan di China. Tetapi binasa. Tembok besar pertama telah dibina sewaktu pemerintahan Qin Shi Huang iaitu Maharaja Pertama Dinasti Qin. Oleh itu.700 km. oleh beberapa abad tembok ke-3 SM semenjak perompak puak-puak nomad yang datang dari kawasan 3 . sebahagian Cina besar telah tembok besar pertama ini sudah Kerajaan mengarahkan para petani membina tembok ini. sehingga Lop Nur di sebelah tenggara wilayah Xinjiang. China. daripada Shanhai Pass sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria. dan ramai yang mati ketika membinanya. Tembok Besar China asalnya terletak lebih di utara dari Tembok Besar yang masih wujud hari ini.

Hujung di bahagian baratnya hari ini terletak di tempat bersejarah Jiayuguan (kubu Jiayu) di barat laut wilayah Gansu. Banyak petani di sekitar Tembok Besar China mencungkil bahagian-bahagian tembok itu untuk bangunan rumah mereka. Bahagian dalam tembok berisi tanah yang dicampur dengan batu-batan. yayasan antarabangsa yang berusaha melindungi bangunan.bangunan bersejarah WMF (World Monuments Fund) memasukkannya ke dalam daftar 100 bangunan bumi yang berada dalam bahaya.Tembok Besar yang kita lihat hari ini ialah hasil pembangunan pemerintah China seterusnya iaitu Dinasti Ming. Keputusan WMF itu telah jadi benar. Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. 4 . Sebahagian besar kerosakan bangunan yang konon biasa dilihat dari bulan itu disebabkan tindakan jahil manusia. Sebagian mengambilnya pagar Keadaan atau ini untuk kandang membuat membangun binatang. Tembok Besar Dinasty Ming bermula di timur dari Kubu Shanhai. Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. Lapisan tanah diselangselikan dengan lapisan batu dan ranting-ranting di dalam satu bingkai kayu . Ia melalui 9 wilayah. 4 Kaum yang selalu berpindah randah dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain. tembok ini dibina dengan menggunakan kaedah 'hang-tu'. Bagi menghasilkan tembok yang tahan-lasak. Sebab. 100 daerah dan bahagian 500 km terakhir di barat sudah musnah sepenuhnya. dekat Qinhuangdao di Wilayah Hebei. Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad4 dari utara..

Tembok China sepanjang 6. mengaku tidak biasa melihat bangunan kebanggaan negerinya itu. merupakan makam yang 5 Bangunan (patung) yang dibina untuk memperingati orang ternama atau peristiwa-peristiwa penting. Zhao. padang rumput. Tembok itu terus diperpanjang dan diperbaiki pada dinasti-dinasti selanjutnya. tembok besar ini bukan merupakan suatu struktur yang berurutan tetapi merupakan satu jaringan tembok dan menara yang bersambungan. bangunan tersebut menjadi sebuah monumen5 negara China sepanjang sejarah. dan Qin.700 kilometer itu memanjang dari timur ke barat China melalui lima kawasan. Bangunan yang pembuatannya menghabiskan waktu lebih dari 2. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. 5 . berhampiran Agra.000 tersebut melintasi gurun. Istana Taj Mahal. Sejak saat itu. India. Tembok Raksasa China dibangun sebagai benteng pertahanan saat Dinasti Yan.astronout pertama China yang mengorbit bumi Oktober lalu. setelah penyatuan China. Kaisar Qin Shihuang pada akhir abad ketiga sebelum Masihi melanjutkan usahanya menggabungkan tembok itu guna menjaga diri dari serangan Dinasti Han yang berada di utara. Yang Liwei. Pada 1987. dan gunung-gunung. Walau bagaimanapun. UNESCO memasukkannya dalam daftar warisan dunia. India. tembok Besar China merupakan kebangsaan besar ini juga suatu negeri China. lambang Tembok satu- merupakan satunya struktur yang kelihatan jelas dari angkasa. Hari ini.

taman rekreasi. Tahun 1983 UNESCO mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Sedunia yang perlu dilindungi. dewan. India dan dan gaya senibina Islam. masjid. Ia diperbuat daripada marmar putih. Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu mempunyai bahagian makam. yang meninggal ketika melahirkan anak dimedan 1529 pertempuran tahun ketika Shah Jehan dalam kempen memperluaskan tanah jajahannya.000 orang pekerja telah mengambil masa selama 20 tahun untuk menyiapkannya. bertaktah kaki. Makam yang diperbuat daripada batu marmar sebagai memperingati isterinya mereka Mumtaz yang ke pada Mahal 14. Turki . (1614-1666) peringatan monumen Mumtaz isterinya yang kelima. Dari dasar ke puncak ia mencapai ketinggian 200 kaki. Shah Jehan merancang unuk mendirikan makam berkembar dengan menggunakan marmar hitam untuk dirinya sendiri tetapi harapannya terbantut apabila dia diguling oleh anaknya.dibina oleh Maharaja sebagai untuk Shah Jahan Mahal. Mula dibina pada 1632 dan siap 1648. Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. batu permata. bersegi lapan dengan sisi terlebar seluas 130 6 . Seramai 20. Shah Jehan kemudiannya dipenjarakan di Kubu Merah yang terletak berhampiran dengan Taj Mahal. Taj Mahal kadang-kadang dipanggil 'Taj' sahaja adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri . menara tinjau dan lain-lain.

termasuknya berlian. serta kubah seni dan mozek diperbuat daripada yang indah.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu. Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad bentuk bangunan ini. Ada empat cabang yang melambangkan empat sungai utama di India yang kononnya mengalir dari syurga. Firus dari Tibet . tukang emas. Surah 95 . 7 . Ustaz mengumpulkan 20. Surah 98 . Shah Jehan dikebumikan di Taj Mahal disamping isterinya. Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan . topaz dan nilam telah digunakan. Surah 89 . Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91 . Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. 28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal. Erti Taj Mahal adalah 'Mahkota kepada Mahligai'. Surah 77 dan Surah 39 . Kos ini tidaklah banyak ketika itu. Surah 94. Surah 48 . Surah 82 . Surah 112 . Nilam dari Sri Langka. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. Sebanyak 43 jenis batu permata.Dikatakan Shah Jehan menghabiskan sisa hayatnya dengan merenung Taj Mahal melalui tingkap penjaranya. Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Surah 93 . Kamelian dari Arab. Surah 81 . jed.lorong-lorong hiasan bunga. Apabila dia meninggal. kristal. Taj Mahal merupakan salah satu daripada Tujuh Benda Ajaib di dunia. Surah 84 . Surah 67 . yang putih. Marmar putih dari Rajasthan. Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. 6 Benda keras yang hening seperti kaca atau keristal yang berbentuk geometri. Pembinaan Taj Mahal menelan masa sebanyak 22 tahun. Permata dari Punjab. Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia menggunakan 1000 ekor gajah. Surah 36 . Lazuardi dari Afghanistan. Jed dan hablur6 dari China. Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. Dengan menara marmar bumbung.

tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata di dindingnya. 8 . Setelah Taj Mahal siap dibina. India semata-mata mahu melihat satu daripada 7 benda ajaib di dunia. Shah Jehan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. Shah Jahan menjatuhi arkitek Ustaz Ahmad Lauhari hukuman pancung. Shah Jehan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. kesemua tukang yang terlibat itu dalam pembinaan tangan yang Namun bangunan membina menandingi dakwaan ini dipotong bangunan Taj Mahal. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. masih mereka supaya mereka tidak dapat dipertikaikan kerana Shah Mahal seorang yang 'sentimental' dan tidak ada bukti kezalimannya. Ketika pemberontakan India 1857. Jutaan pelancong datang ke Agra. Di samping itu. Hujung abad ke-19. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. dindingnya rosak terkena serangan udara dari tentera Jerman.Apabila Taj Mahal siap dibina. Setelah meninggal dunia. Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. Ketika Perang Dunia II pada 1942 . Abad ke-19. Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada 1908.Bandar kecil seperti Taj Ganji atau Mumtazabad dibina bagi pembinaan bazar dan pasar serta medan caravan.

Kaabah . November dan Februari. Pada 2002. Hon kereta tidak dibenarkan. Pada 2005. Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masehi. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad . Vatican. Beliau turut mendakwa makam Humayun. mendakwa Tal Mahal Purushottam tapak adalah Nagesh asas kuil Oak bangunan (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada kekas runtuhan kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. Akbar. Penulis P.N Oak ini juga mendakwa Kaabah di Mekah adalah jelmaan dewa Shiva. Pelancong mestilah berjalan kaki dari tapak letak kereta dan bas elektrik. Stonehenge adalah kuil atau istana Hindu. Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'Tejo-Mahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. sekumpulan penganut Hindu Hindu.000 darinya pelancong asing terutama bulan Oktober. 9 . Ini berikutan dari kejayaan mereka merobohkan Masjid Babri .2-3 juta pelancong datang setiap tahun dan 200. Semua ini timbul berikutan sentimen anti-Islam di India.

Beberapa ahli sejarah percaya bahwa konstruksi8 dari Colosseum dibiayai dengan cara merampok kuil besar di Jerusalem oleh suruhan Raja Herod pada tahun 64 SM.Arena Colloseum Rom.000 orang penonton. Roma yang bernama Vespasian “Flavian oleh Amphitheatre”. didirikan oleh Raja terselesaikan anaknya Titus. Mengenai tahun pembuatannya sampai saat ini masih ada perbezaan keyakinan. 7 8 Membentuk gambaran tentang sesuatu kedudukan dengan mengumpulkan maklumat yang diperolehi. Ada yang berpendapat bahwa Colosseum dibina pada tahun 79 SM (sebelum masehi). Dio Cassius seorang ahli sejarah mengatakan bahawa ada sekitar 9000 haiwan buas yang telah terbunuh di 100 hari sebagai perayaan perasmian dan pembukaan Colosseum tersebut. Colosseum diset untuk menampung 50. Colosseum pertunjukan adalah sebuah yang peninggalan sejarah berupa gedung besar/amphitheatre yang termasuk salah satu dari “Tujuh Keajaiban Dunia Pertengahan. Pembinaan sesuatu seperti kapal atau bangunan. Asal nama Colosseum berasal dari sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m yang bernama Colossus.” asli dan Terletak di Ibukota Negara Italia. 10 . Itali. Colosseum didirikan berdekatan dengan Nero’s enermous palace. Rekonstruksi 7 Colosseum dimulai dari perintah Raja Vespasian tahun 72 SM(sesudah masehi) dan terselesaikan oleh anaknya Titus pada tahun 80 SM(sesudah masehi). ada juga yang berpendapat bahwa dibina antara tahun 70-82 SM (sesudah masehi). Lantai dari arena Colosseum tertutupi oleh pasir untuk mencegah agar darahdarah tidak mengalir kemana mana. Domus Aurea yang telah terbangun pada sesudah kebakaran besar di Roma pada tahun 64 SM(sesudah masehi).

Tempat itu dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler9 disebabkankan oleh bentuk dan struktur dari Colosseum itu. Ruang khusus bagi raja. patung colossus telah menghilang. dan tertutup oleh pasir.5 hektar membuat Colosseum terlihat begitu besar dan luas. Tempat untuk orang berpidato 11 . tempat istirahatnya. Sampai sekarang pun. yang 9 10 Sesuatu yang menakjubkan untuk ditonton. tempat paling pertama untuk duduk dikhususkan untuk para senator Roman. Dengan tinggi 48 m. Colossus. Podium. dewa matahari. Di Itali. patung itu telah dileburkan untuk digunakan kembali. Selain diambil dari nama colossus. Di waktu pertengahan tahun. Colosseum masih dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler. lebar 156 m dan luas seluruh bangunan sekitar 2. dengan menambahkan mahkota matahari. Arenanya terbuat dari kayu berukuran 86 m x 54 m. Patung Colossus dibuat ulang sebagai pengganti Nero sebagai perumpamaan dari Sol. Seorang ahli mengatakan bahawa sejak patung itu terbuat dari tembaga. Colosseum merupakan hasil karya yang sangat hebat.Nama dari Colosseum seperti pada di atas diambil dari nama sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m. panjang 188 m. Di bawah podium10 adalah maeniaum primum. Tempat duduk di Colosseum dibagi menjadi tingkatan-tingkatan yang berbeza. Colosseum juga disebut sebagai Flavian Amphitheatre yang tidak diketahui siapa yang memberi nama itu. Bentuk elips atau bulat dari Colosseum gunanya untuk mencegah para pemain untuk lari ke arah sudut dan mencegah para penonton untuk berada lebih dekat dengan pertunjukan. Colosseum diberi nama il colosseo tapi bahasa Rom lainnya colisée menggunakan dan el nama le coliseo untuk menyebutkan Colosseum. tempat penyimpanan harta juga berada di tingkat ini. Colosseum berukuran cukup besar.

Vespasian sebagai Anak memerintahkan tempat termuda untuk mengkonstruksikan kawasan bawah tanah (hypogeum). Tempat itu merupakan tempat untuk berdiri saja yang digunakan untuk para wanita rendahan. dua tingkat jalur bawah tanah yang saling berhubungan berupa terowongan dan kurungan iaitu para gladiator11 dan binatang ditempatkan sebelum pertarungannya dimulakan. digunakan untuk rakyat jelata. Colosseum telah diperbaiki di tahun 238 dan permainan gladiator berlanjut secara sampai umat Kristian beransur-ansur menghentikan permainan tersebut 11 Pendekar yang bertarung untuk ditontoni oleh orang ramai pada zaman Rom. Tingkat ketiga adalah maenianum primum yang dibahagikan lagi menjadi tiga bahagian. Colosseum masih digunakan sampai tahun 217. di bahagian atasnya lagi (summum). Bahagian paling bawah (immum) digunakan untuk para orang kaya. Setelah 2 tahun Colosseum digunakan pertunjukan. meskipun telah rosak terbakar kerana disambar petir. Di sana juga disediakan sangkar-sangkar berupa pintu sangkar yang digunakan untuk mencegah haiwan-haiwan buas yang tidak direncanakan masuk ke arena dan untuk menjaga tempat penyimpanan senjata didalam colosseum tersebut. 12 . di bagian kayu (maenianum secundum in legneis) adalah tempat yang strukturnya dari kayu di paling atas bangunan. Dan yang terakhir.dikhususkan untuk para bangsawan Roman.

hukuman mati dihapuskan pada tahun 1948). Pada abad 16 dan 17. ada sebuah bentuk dari pemeliharaan Colosseum. Paus Benediktus XIV melarang untuk menggunakan Colosseum sebagai tempat penambangan. Di tahun 2000 ada sebuah protes keras di Itali dalam rangka menentang penggunaan hukuman mati untuk negara-negara di seluruh dunia (di Italia. penduduk tempatan mengganti warna Colosseum di malam hari dari putih menjadi emas dengan menggunakan penerangan berupa lilin dan lampu neon sampai pada saat menghapuskan tindakan penghukuman mati itu. Sejak saat itu. sebagai sebuah isyarat menentang hukum kapital tersebut. menyimpan berbagai macam jenis binatang sampai pada tahun ke 524. keluarga Roman. keluarga-keluarga Roman menggunakan Colosseum sebagai tempat pengambilan batu marmar untuk pembinaan bangunan St. Di abad pertengahan. Beberapa demonstransi memakai tempat di depan Colosseum. Peter’s Basilica dan kediaman khusus palazzi. seluruh dunia Runtuhan Machu Picchu.karena tersebut terlalu digunakan banyak Bangunan untuk mengorbankan nyawa. Banyak batu marmar digunakan untuk melapisi dan membangun kembali bahagian-bahagian Colosseum yang telah rosak kerana terbakar. Colosseum mengalami kerosakan yang sangat teruk yang disebabkan oleh gempa bumi lagi yakni pada tahun 847 dan 1349 dan dijadikan sebagai benteng dan sebuah gereja juga didirikan di sana. Dua gempa bumi di tahun 442 dan 508 menyebabkan kerosakan yang parah pada bangunan tersebut. Di tahun 1749. Peru Machu Picchu adalah sebuah lokasi runtuhan Inca pra-Columbus 13 .

yang kemudian menyelia dan menyelenggara sebarang pembangunan baru bandar itu. Kota itu memiliki kira-kira 200 bangunan. bekas tanah pertanian era pra-Colombo. kanak-kanak Bangunan itu kebanyakan dan ahli di dibina wanita. Peru pada ketinggian sekitar 2. Bahan binaan terdiri daripada batu granit yang 14 . Selepas kematian Pachacuti. Bandar itu terletak pada ketinggian 8. ciri utama dimiliki zaman Inca. komersial dan pertahanan. Strukturnya kediaman penduduk selain kuil.yang terletak di wilayah pegunungan Andes. sekitar 70 km barat laut Cusco.200 penduduk. secara semula jadi terlindung dari gaung Urabamba.350 m. Ia dibina antara 1460 dan 1470 sebelum masihi oleh pemerintah Inca. dan binaan kebanyakannya awam. Ahli sejarah percaya lokasinya memungkinkan ia berfungsi sebagai pusat pentadbiran. Tempat ini kembali ditemukan oleh arkeologi dari Universiti Yale Hiram Bingham III yang menemukannya pada 1911. Kedudukannya 43 batu ke barat laut Cuzco.000 kaki dengan Sungai Urubamba mengalir di bawahnya. Machu Picchu berada di atas lembah Urubamba di Peru. kawasan yang dilitupi hutan belukar. bawah penyeliaan arkitek profesional Inca. Namanya membawa maksud ‘puncak tua’ dan dipercayai masyarakat setempat sebagai kediaman elit dan golongan agama pada suatu ketika dulu. Di sekelilingnya. Ia menempatkan 1. Machu Picchu menjadi hartanah kaum keluarganya. agama. Pachacuti Inca Yupanqui. betul-betul di hujung rabung. stor berbentuk poligon.

ukiran dipahat di batu. ada dataran dipercayai terbuka untuk yang besar menempatkan haiwan ternakan dan teres untuk menanam jagung.dipotong menggunakan gangsa. Walaupun begitu. Unit kediaman dibina dalam kumpulan (sehingga 10 rumah) mengelilingi laman komunal atau menerusi deretan teres dengan dihubungkan lorong sempit. tiada satu pun batu memilik saiz sama dan mempunyai banyak permukaan tidak sekata. Bagaimanapun. hasil pertanian di sini tidak mencukupi untuk dieksport ke ibu kota Incan. bahagian yang disambungkan sangat ketat sehingga sebilah pisau pun tidak dapat menembusinya. 12 Susun atur sesuatu kedudukan. sebelum dibentuk menggunakan pasir. air mengalir terus ke tangki dan terusan batu. Formasi12 adalah seragam walaupun tanpa penggunaan bancuhan untuk menyatukan batu.batu yang tersembul dari formasi batuan dengan saiz seperti piano besar. Kebanyakannya sudah dimusnahkan oleh penjajah Sepanyol. Satu lagi ciri menarik mengenainya landskapnya menyokong keseluruhan pembinaan. Masyarakat Inca menanam kentang dan jagung di Machu Picchu. Satu lagi ciri unik yang dijumpai intihuatana. dihubungkan dengan tangga yang berkemungkinan dibuat daripada tali pokok memandangkan kekurangan pada puncak gunung. Di tengahnya. 15 . mereka membina teres dan sistem perparitan untuk mengelak hakisan bukit dan memaksimumkan tanah untuk tujuan pertanian. Untuk mendapatkan pulangan yang berbaloi. Menariknya. Cuzco. Rumah mempunyai bumbung yang curam tanpa tingkap. Intihuatana bermaksud ‘mengikat matahari’ merujuk kepada upacara untuk memanjangkan musim panas apabila menghampiri musim sejuk. kuil pula seakan tergantung di jurang. Beberapa daripadanya dibina dua tingkat. Formasi batuan digunakan dalam pembinaan struktur.

empayar Incan. virus cacar tersebar menyebabkan hampir separuh penghuninya maut menjelang akibat 1527. Ada beberapa teori menyatakan masyarakat ini hilang secara tiba-tiba. Bingham. Antaranya. Kerajaannya Apabila menjadi lemah dan berpecah belah perang saudara. 16 . penakluk Incan. Pizzaro tiba di Cuzco pada 1532. Machu Picchu sudah lama Hiram mencari dilupakan. Yale.Mumia yang sebahagian besarnya wanita turut ditemui di tapak bersejarah ini. Machu profesor kubu Pichu dari kuat kembali ditemui pada 1911 oleh Universiti Bingham asalnya Vilcabamba.

Di candi Chichen Itza terdapat dua cenotes (sumur alami) yang dijadikan tempat meletakkan korban persembahan. Chichen Itza adalah suatu tempat Peradaban Maya di Mexico pada abad 800SM. dan bangunan Seribu Tiang. terpilih sebagai salah satu dari tujuh keajaiban dunia hasil pilihan 100 juta orang melalui e-mail dan sms (sistem pesanan ringkas) yang diadakan oleh Swiss Foundation. Candi Chac Mool. suku Indian Maya yang mendiami kota itu mempersembahkan jed.Candi Chichen Itza. Suku Maya hanya menempatinya selama 200 tahun. Persembahan itu diberikan saat kekeringan melanda. Chichen Itza merupakan peninggalan suku Maya yang paling lengkap serta masih terjaga dengan baik. Itza merupakan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. Chichen Itza dibangun sekitar 800 tahun sebelum masehi Piramida Kukulcan di kompleks bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya yang terletak di Semenanjung Yucatan](kini wilayah Meksiko). Menurut buku budaya suku Maya dari Chilam Balam. Peradaban Maya di Meksik ini. kompleks candi ini dibangun antara tahun 502-522 M. Mexico. dan bahkan manusia untuk dimasukkan dalam sumur itu. seramik. Cerita. Candi Chac Mool. kemudian mereka berpindah ke daerah pantai di Campeche. pada 7 Julai 2007. Namun versi lain mengatakan. Persembahan kadang-kadang berupa gadis-gadis muda 13 Sekumpulan suku kaum yang tinggal di Amerika Tengah 17 . Piramida Kukulcan di kompleks situs bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya 13 yang terletak di Semenanjung Yucatan (kini wilayah Mexico). Itza merupkan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. dan bangunan Seribu Tiang.

untuk dimasukkan hidup-hidup ke dalam sumur itu. kemudian bersamasama suku Toltec. Peranan sumur itu begitu penting karena di Semenanjung Yukatan tidak terdapat sungai. Saat itu suku Maya sudah berdiam di daerah tersebut. Chichen Itza berkembang menjadi pusat pemerintahan dan ekonomi kebudayaan Maya. Permainan 'pok ta pok' yakni melemparkan bola melewati sebuah lingkaran di dinding 7 meter di atas tanah. Chichen Itza didirikan raja suku Toltec bernama Quetzalcoatl yang datang ke Semenanjung Yukatan bersama pasukannya. Kuil Kukulkan berupa piramid bertangga. dengan terasteras. Dengan demikian. puncak Chichen Itza merupakan campuran kebudayaan Toltec dan Maya. Chichen Itza merupakan simbol pemujaan dan ilmu pengetahuan. Di setiap sisi piramid segi empat itu terdapat anak tangga menuju puncak. Kukulkan merupakan Dewa Ular Berambut jelmaan dari Quetzalcoatl. yang dicat merah dan bintik-bintik hijau lumut. Di puncak terdapat jalan masuk menuju ruangan Mahkota Batu Jaguar Raja Kukulkan. Nama Chichen Itza pun berarti ''di bibir mata air rakyat'' dalam bahasa Indian setempat. Berdasarkan legenda Maya. Salah satu kuil terbesar yang didirikan adalah Kukulkan. 18 . Satu-satunya sumber air ketika kekeringan melanda adalah dari sumur-sumur itu. Di Chichen Itza ini juga terdapat sebuah lapangan permainan yang mirip dengan permainan bola basket masa kini. Pada tahun 1221. Kapten dari pasukan yang pertama kali berhasil menembakkan bola akan dipenggal kepalanya sebagai persembahan untuk dewa-dewa. periode kuil mulai yang dari Dengan membangun menyerupai demikian. Konon. berbagai piramid.

berdiri yang Melihat diuahsuai. ayam kalkun. hanya atapnya mengingatkan kita pada candi Sukuh di Karanganyar. Namun hari berikutnya pada waktu yang sama akan tampak seolah-olah ular itu turun dari tangga. Atap-atap kayu. Setiap tanggal 21 Mac dan 23 September antara siang dan malam sama lamanya. di tempat inilah sering diadakan upacara korban. Di sekitar kompleks candi terdapat patung yang bernama Red Jaguar.pemberontakan pecah. anjing atau semua jantung binatang. Sehingga mata kita tertipu. Korbannya terdiri dari harimau (Jaguar). Patung berbentuk manusia dengan posisi duduk menengadah. seolah-olah ada banyak ular naik candi. Pada saat itu di siang hari. tangga-tangga candi tertutup bayangan. Kedua candi ini seperti kembar. Di sekitar kompleks candi ditemukan pula lapan patung Chac Mool. Di tengahtengah (Istana) tumpul. Kompleks candi ini cukup luas dan tiap candi saling candi selesai candi El terpisah Castilo dengan yang lainnya. Chac Mool untuk memuja dewa hujan. Kekuasaan atas Yukatan pun berpindah ke Mayapan. El Castilo Bentuknya piramid. Masih di 19 . Solo. Kedua tanggannya sedang memegang sesaji dan kepalanya menoleh ke arah kiri. sampai penakluk Sepanyol datang.Keistimewaan saudara candi El Castilo adalah tangga-tangga yang menuju atas candi. pasar dan kuil-kuil kastria dibumihanguskan. Bahkan kadang korbannya juga manusia. Menurut uskup Landa. kura-kura.

seni dan kesedaran beragama suku Maya ada kemiripan dengan di Indochina dan Indonesia. Arena di antara dua tembok itu dipakai suku Maya untuk bermain bola. tahun 2002. Meksiko agama ada dan persamaan dengan candi Ajanta di Simbol-simbol suku mitos binatang Maya mirip dengan di Jawa dan Asia Tenggara. Kamboja. Jordan 20 . Candi India. mengingat di sekitar daerah itu tumbuh pohon karet. Dimungkinkan bola itu dibuat dari karet. Dalam Mahabharata dan Ramayana terdapat Maya. di Palenque. Candi Tikal di Guatemala ada kesamaan dengan piramid Naksei Chan Crong di Angkor. namun juga suku Zapotek Yang cukup mengejutkan lagi adalah buku An overview of the MAYAN world karangan Prof Gualberto Zapata Alonzo. Yucatan. Prof Alonzo menyebutkan. Tidak hanya suku Maya yang senang bermain bola.kompleks Chichen Itza terdapat dua tembok yang sama tingginya. Mexico. suku dengan panggilan Kota Petra. terbit di Merida.

Mereka juga memiliki teknologi hidrolik untuk mengangkat air. Jordan. yang disembah dalam bentuk batu simbol teknik dan 21 .Kota bahasa Petra atau dalam adalah Arabnya al-Bitrā sebuah arkeologi di Jordan yang terletak di dataran rendah di antara gunung-gunung yang membentuk sayap timur Wadi Araba. Terdapat juga sebuah teater yang mampu menampung 4. Istana Makam Hellenistis yang memiliki tinggi 42 meter masih berdiri megah di sana. Suku Nabatean membangun Petra dengan sistem pengairan yang luar biasa rumit. sebuah lembah di Jordan. sehingga mencegah banjir mendadak. Dewa utama mereka adalah Dushara. lembah besar yang berawal dari Laut Mati sampai Teluk Aqaba. Kata ini merujuk pada bangunan kotanya yang diperbuat dari batubatu di Wadi Araba. Terdapat terowongan air dan bilik air yang menyalurkan air bersih ke kota. Sebenarnya. Mereka dikenal sebagai suku pengembara yang berkelana ke berbagai penjuru dengan kawanan unta dan domba.000 orang. Petra yang boleh ditempuh sekitar 3-5 jam perjalanan darat dari kota Amman. asal usul suku Nabatean tak diketahui pasti. Petra adalah kota yang didirikan dengan batu di memahat dinding-dinding Yordania. Petra merupakan ibukota kerajaan Nabatean. dulu adalah ibukota suku Nabatean. salah satu rumpun bangsa Arab yang hidup sebelum masuknya bangsa Romawi. Didirikan pada 9 SM-40 M oleh Raja Aretas IV sebagai kota yang sulit untuk ditembusi musuh dan aman dari bencana alam seperti badai pasir. Petra berasal dari bahasa Yunani yang bererti 'batu'. Petra merupakan perlindungan. Kota ini didirikan dengan menggali dan mengukir batu setinggi 40 meter. Warga Petra awal adalah penyembah berhala. Kini.

dan gading yang antara lain berasal dari Arab bahagian selatan dan India timur. rempah-rempah. Dushara disembah berdampingan dengan Allat. Letak yang strategik untuk mengembangkan usaha dan hidup. di mana pun mereka berada. serta aman untuk melindungi diri dari orang asing itulah alasan suku Nabatean memutuskan untuk menetap di wilayah batu karang Petra. Mereka itu lalu memanfaatkan salah satu posisi tempat tinggal mereka yang strategik sebagai kelaziman perdagangan dunia.berwarna hitam dan berbentuk tak beraturan. Mereka untuk sangat mahir air dalam bersih membuat tangki air bawah tanah mengumpulkan yang boleh digunakan saat mereka bepergian jauh. mereka akan air bersih. 22 . dengan berdagang dupa. Suku Nabatean akhirnya boleh menjadi para saudagar yang sukses. Rutin perdagangan dunia mulai tumbuh subur di bahagian selatan Yordania dan selatan Laut Mati. Di akhir abad ke-4 berkembangnya dunia perdagangan membuat suku Nabatean memberanikan diri mulai ikut dalam perdaganan dunia. dewi Arab kuno. Sehingga. mereka boleh membuat galian untuk saluran air guna memenuhi keperluan Sebelum Masehi.

sehingga mendorong Steven Spielberg memilihnya sebagai lokasi bagi filem Indiana Jones and the Last Crusade. Johann Burckhardt memasuki kota itu dengan menyamar sebagai seorang muslim. sistem hidrolik dan beberapa bangunan utamanya hancur menjadi puing. Sekitar tahun 700 M. Brazil 23 . dikenang sebagai simbol teknik dan pertahanan. Namun belakangan. Jalan dan lorong-lorong kecil di celah curam gunung menjadikan pemandangan di situ cukup indah. Keunikannya itulah yang membuatkan Unesco mengiktirafnya sebagai Tapak Warisan Dunia dan terbaru. Monumen Jesus. Suku Nabatean akhirnya berhasil membuat kota antarabangsa yang unik dan luar biasa. petualang Swiss. Petra adalah kota tersembunyi di tengah pergunungan Araba. ia terpilih sebagai satu daripada Tujuh Keajaiban Baru Dunia. Pada tahun 106 M. Barulah pada tahun 1812. Legenda Petra pun meruak kembali di zaman moderen. sehingga peran jalur perdagangannya melemah.Untuk mempertahankan kemakmuran yang telah diraih. Pada awalnya Petra dibangun untuk tujuan pertahanan. Petra pun perlahan menghilang dari peta bumi saat itu dan tinggal legenda. Romawi mencaplok Petra. mereka memungut bea cukai dan pajak kepada para pedagang setempat atau dari luar yang masuk ke sana. kota ini dipadati puluhan ribu warga sehingga berkembang menjadi kota perdagangan kerana terletak di jalur pengeluaran barang antara Eropah dan Timur Tengah.

Puteri Isabel tidak menanggapi gagasan itu. Usul kedua untuk sebuah markah tanah yang besar berupa patung di gunung itu dibuat pada 1921 oleh Keuskupan Agung Rio de Janeiro. Rancangannya dipertimbangkan 24 .Monumen Jesus adalah patung Yesus Kristus yang dihasilkan mengikuti senibena Art Deco adalah monumen terbesar dan terdapat di Rio de Janeiro. yang kemudian republik. ketika imam Katolik Pedro Maria Boss dana dari Puteri membangun sebuah meminta untuk monumen Isabel keagamaan yang besar. Patung ini menjadi simbol umat Kristian. yang menghadap ke kota Rio. Gagasan untuk membangun sebuah patung yang besar di puncak sejak Corcovado telah muncul pertengahan 1850-an. dan menjadi simbol kebanggaan kota. sama dengan sekali dilupakan pada 1889. Patung memiliki tinggi 38 meter dan terletak di puncak dari Gunung Corcovado yang tingginya 710 m di Taman Nasional Hutan Tijuca. Tangan patung ini yang terbuka dilihat banyak orang sebagai tanda dari kehangatan penduduk Brasil. ketika Brazil menjadi undang-undang yang mewajibkan pemisahan gereja dari negara. yang kebanyakan berasal dari Katolik Brazil. disebut Keuskupan Semana do Agung Monumento mengorganisir sebuah acara yang ("Minggu Monumen") untuk menarik para penyumbang. Brazil.

Pembinaan monumen ini telah dibina bermula pada tahun 1926 hingga 1931 dan dibuka kepada orang ramai pada Oktober 1931. manakala Paul telah dipertanggungjawabkan dalam mengukir bahan-bahan konkrit dan besi untuk di bahagian dalam. Ketua biskop Cardinal Eusebio Oscar Scheid telah mendirikan membolehkan Katolik gereja kecil bagi penganut-penganut upacara melaksanakan perkahwinan di bawah monumen ini. 25 . Malmo Swedeen. Batu-batu ini dibawa dari Limhamn. monumen manakala Francis yang berasal dari Poland. dan sebuah pedestal yang melambangkan dunia. Monumen ini telah dihasilkan gabungan bahagian luar dihasilkan dari batu yang berwarna kelabu.untuk "Patung sebuah Jesus" termasuk representasi dari salib Kristen. Akhirnya patung Jesus Sang Penebus dengan tangan yang terbuka yang dipilih Monumen Kristian ini telah direka oleh jurutera Heitor dan Silva Costa. Pada sambutan ulang tahun Rio yang ke-75. sebuah patung Yesus dengan bola dunia di tangannya.

Ikraq. India Throuhh Ages. Dewan Bahasa dan Pustaka. 1986. Prentice-Hall. Kazanah Intelektual Islam. Universiti Kebangsaan Malaysia.wikipedia. 1977. Bangi. Imperial China. 1992. The Petra Pool-Complex: A Hellenistic Paradeisos in the Nabataean Capital.org/wiki/Chich http://id. New Delhi.M. Main Themes in Premodern Chinese History. K. 1987.org/wiki/Colosseum http://ms. Chun-Shu-Shang. Loew. Early Chinees Civilization Anthropological Perspectives. Sejarah Umat Islam. Pandangan Islam Terhadap Falsafah Barat. Panikkar.E. 1975. 1976. Leigh-Ann. K.wikipedia.C. Havard University Press. Sejarah Asia Tenggara. New Jersey. Massachusetts. Selangor. The Making of China. 1966. Piscataway. Kuala Lumpur. M. http://id. Kuala Lumpur. Chang.wikipedia.org/wiki/Tembok_Besar_China 26 . Discovery Publishing House. Mahyudin Yahya. 2004. Hall. NJ: Gorgias Press. D. Penerbitan Pustaka Antara. 1985. Kuala Lumpur. George Allen and Unwin Ltd.G. London. Bedal. Hamka.Bibliografi Ahmad Shabery Cheek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful