Pengenalan

Pada 7 Julai 2007 dunia telah menerima tujuh keajaiban baru. Tepatnya, di Lisbon, Portugal, daftar tujuh keajaiban baru itu telah diumumkan. Lembaga independen New Open World Corporation (NOWC) yang bertanggung jawab untuk mengumumkan tujuh keajaiban baru ini. Sejak 2006 lalu, NOWC yang dipimpin Bernard Weber ini mengumpulkan ratusan bangunan bersejarah maupun moden untuk kemudian dikompetisikan1 menjadi tujuh keajaiban dunia baru. Cara pemilihannya sangat unik, NOWC mengajak seluruh masyarakat dunia melakukan undian guna memilih bangunan dan tempat bersejarah mana yang layak menempati daftar tujuh keajaiban dunia baru. Namun, pilihan itu benarbenar sulit, kerana yang harus dipilih memang mempunyai sejarah yang kuat dan unik. Terakhir ada sekitar 21 bangunan yang layak ke peringakt akhir. Bermula dari Taj Mahal di India, Tembok Besar China, Patung Liberty di New York, hingga Opera House di Sidney. Semuanya saling bersaing ketat. Sistem penilaian yang digunakan ini memang mempunyai cara tersendiri.
Menurut Press Release Yayasan, kempen pemilihan 7 benda keajaiban dunia tersebut telah dimulai sejak tahun 2000, dimulai dengan menerima kemasukan nama-nama seluruh bangunan di seluruh dunia. Dari sekian banyak bangunan yang diusulkan para pemilih di seluruh dunia, oleh suatu dewan juri yang diketuai oleh mantan Direktur Jenderal UNESCO, Prof Dr. Federico Mayor dan beranggotakan para pakar di bidangnya seperti arsitektur terkemuka Zaha Hadid dari Inggeris, Tadao Ando dari Jepun dan Cesar Pelli dari Amerika Syarikat, ditentukan 77 bangunan unggulan. Selanjutnya pada 1 Januari 2006, dari 77 bangunan unggul tersebut, sebanyak 21 bangunan diumumkan sebagai finalis. 21 finalis inilah yang kemudian divoting2 lebih lanjut dan ditetapkan sebagai 7 keajaiban dunia baru pada pada tanggal 7 Julai 2007.
1 2

Dipertandingkan untuk merebut kejohanan. Undian dari orang ramai.

1

Apa yang menarik dalam proses pemilihan ini adalah dilibatkannya masyarakat dunia, pengguna internet dan telefon, untuk memilih bangunan yang dianggap layak untuk ditetapkan sebagai salah satu dari 7 keajaiban dunia baru, menggantikan tujuh keajaiban dunia kuno3. Dua ribu tahun yang lalu, falsafah Yunani Philon dari Byzantium memilih tujuh keajaiban dunia yang pertama, iaitu Taman Gantung Babylon, Mercusuar Alexandria, Colossus of Rhodes, Mausoleum Halicarnassus, Piramid Giza, Patung Zeus dan Kuil Artemis. Selain Piramida Giza di Mesir, bangunan-bangunan lainnya sudah lama hilang. Kerananya Yayasan Tujuh Keajaiban Baru yang mengadakan pendapat ini yakin bahwa sekarang adalah waktu yang tepat untuk menetapkan tujuh keajaiban baru. Bahkan seperti dikutip BBC, pengelola Yayasan, Bernard Weber mengatakan "Hasil terbesar dari projek ini adalah kita bisa menciptakan tujuh simbol dunia yang abadi dan menghormati keragaman budaya."

3

Sesuatu yang berasal dari zaman dahulu..

2

Tetapi binasa. untuk merupakan kubu China silam yang diperkukuh antara akhir abad ke-14 permulaan Dinasti melindungi China daripada serangan puak Mongol dan puak Turkic. dan hujung timurnya sampai di Korea Utara. sehingga Lop Nur di sebelah tenggara wilayah Xinjiang. China. sebahagian Cina besar telah tembok besar pertama ini sudah Kerajaan mengarahkan para petani membina tembok ini. daripada Shanhai Pass sehingga ke Teluk Bohai di sebelah timur yang terletak berhampiran dengan sempadan China dan Manchuria. Oleh itu. Tembok besar pertama telah dibina sewaktu pemerintahan Qin Shi Huang iaitu Maharaja Pertama Dinasti Qin. dan ke-17. oleh beberapa abad tembok ke-3 SM semenjak perompak puak-puak nomad yang datang dari kawasan 3 . Ia didahului dibina terhadap yang dikenali hari ini sebagai Mongolia dan panjang tembok ini ialah 6.700 km. Tembok dibina sehingga semasa sekitar Besar 200 SM abad Ming. China. Tembok Besar ini telah dibina dengan menggabungkan beberapa tembok sedia ada yang dibina sewaktu berlakunya peperangan di China.Tembok Besar China. dan ramai yang mati ketika membinanya. Tembok Besar China asalnya terletak lebih di utara dari Tembok Besar yang masih wujud hari ini. ia juga digelar 'kubur terpanjang di bumi'.

Tembok Besar yang kita lihat hari ini ialah hasil pembangunan pemerintah China seterusnya iaitu Dinasti Ming. Sebagian mengambilnya pagar Keadaan atau ini untuk kandang membuat membangun binatang. Ia lebih kukuh dan tahan lebih lama. Ia melalui 9 wilayah. dekat Qinhuangdao di Wilayah Hebei.. Sebab. 4 Kaum yang selalu berpindah randah dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain. Bagi menghasilkan tembok yang tahan-lasak. Bahagian dalam tembok berisi tanah yang dicampur dengan batu-batan. Banyak petani di sekitar Tembok Besar China mencungkil bahagian-bahagian tembok itu untuk bangunan rumah mereka. Hujung di bahagian baratnya hari ini terletak di tempat bersejarah Jiayuguan (kubu Jiayu) di barat laut wilayah Gansu. 4 . 100 daerah dan bahagian 500 km terakhir di barat sudah musnah sepenuhnya. Lapisan tanah diselangselikan dengan lapisan batu dan ranting-ranting di dalam satu bingkai kayu . Fungsi utama tembok ini ialah untuk menahan serangan puak-puak nomad4 dari utara.bangunan bersejarah WMF (World Monuments Fund) memasukkannya ke dalam daftar 100 bangunan bumi yang berada dalam bahaya. Tembok Besar Dinasty Ming bermula di timur dari Kubu Shanhai. Keputusan WMF itu telah jadi benar. yayasan antarabangsa yang berusaha melindungi bangunan. Bahagian atasnya dibuat jalan utama untuk pasukan berkuda Negeri China. Sebahagian besar kerosakan bangunan yang konon biasa dilihat dari bulan itu disebabkan tindakan jahil manusia. tembok ini dibina dengan menggunakan kaedah 'hang-tu'.

Walau bagaimanapun. Tembok itu terus diperpanjang dan diperbaiki pada dinasti-dinasti selanjutnya. Tembok Raksasa China dibangun sebagai benteng pertahanan saat Dinasti Yan. 5 . tembok Besar China merupakan kebangsaan besar ini juga suatu negeri China.000 tersebut melintasi gurun. tembok besar ini bukan merupakan suatu struktur yang berurutan tetapi merupakan satu jaringan tembok dan menara yang bersambungan. berhampiran Agra. Pada 1987. merupakan makam yang 5 Bangunan (patung) yang dibina untuk memperingati orang ternama atau peristiwa-peristiwa penting. Taj Mahal yang terletaknya di tebing Sungai Jumna. Yang Liwei. bangunan tersebut menjadi sebuah monumen5 negara China sepanjang sejarah. Zhao. lambang Tembok satu- merupakan satunya struktur yang kelihatan jelas dari angkasa. dan Qin. Istana Taj Mahal. India. setelah penyatuan China. mengaku tidak biasa melihat bangunan kebanggaan negerinya itu. Kaisar Qin Shihuang pada akhir abad ketiga sebelum Masihi melanjutkan usahanya menggabungkan tembok itu guna menjaga diri dari serangan Dinasti Han yang berada di utara. Tembok China sepanjang 6. India. dan gunung-gunung.astronout pertama China yang mengorbit bumi Oktober lalu. Bangunan yang pembuatannya menghabiskan waktu lebih dari 2. Sejak saat itu. padang rumput. Hari ini. UNESCO memasukkannya dalam daftar warisan dunia.700 kilometer itu memanjang dari timur ke barat China melalui lima kawasan.

(1614-1666) peringatan monumen Mumtaz isterinya yang kelima. Arkitek utama bangunan ini ialah Ustaz Ahmad Lahauri . Ia diperbuat daripada marmar putih. Tahun 1983 UNESCO mengisytiharkan Taj Mahal sebagai Tapak Warisan Sedunia yang perlu dilindungi. Mula dibina pada 1632 dan siap 1648. Taj Mahal kadang-kadang dipanggil 'Taj' sahaja adalah contoh terbaik Senibina Mughal yang menggabungkan senibina Parsi. Turki . yang meninggal ketika melahirkan anak dimedan 1529 pertempuran tahun ketika Shah Jehan dalam kempen memperluaskan tanah jajahannya. Seramai 20. Taj Mahal merupakan sebuah kompleks bersepadu iaitu mempunyai bahagian makam. Shah Jehan kemudiannya dipenjarakan di Kubu Merah yang terletak berhampiran dengan Taj Mahal. Makam yang diperbuat daripada batu marmar sebagai memperingati isterinya mereka Mumtaz yang ke pada Mahal 14. bersegi lapan dengan sisi terlebar seluas 130 6 . bertaktah kaki. Dari dasar ke puncak ia mencapai ketinggian 200 kaki.dibina oleh Maharaja sebagai untuk Shah Jahan Mahal. India dan dan gaya senibina Islam. taman rekreasi. menara tinjau dan lain-lain. Shah Jehan merancang unuk mendirikan makam berkembar dengan menggunakan marmar hitam untuk dirinya sendiri tetapi harapannya terbantut apabila dia diguling oleh anaknya. Bangunan ini dikatakan 'permata senibina Islam'. batu permata. masjid.000 orang pekerja telah mengambil masa selama 20 tahun untuk menyiapkannya. dewan.

Huruf khat thuluth menjadi seni huruf utama. Surah 81 . kristal. Surah 67 . yang putih. Ustaz mengumpulkan 20. Pembinaan Taj Mahal menelan masa sebanyak 22 tahun. Surah 48 . Surah 98 .Dikatakan Shah Jehan menghabiskan sisa hayatnya dengan merenung Taj Mahal melalui tingkap penjaranya. Antara surah yang menjadi hiasan ialah Surah 91 . Marmar putih dari Rajasthan. Jed dan hablur6 dari China. jed. Surah 89 . Jurukhat bernama Amanat Khan dibawa dari Parsi. serta kubah seni dan mozek diperbuat daripada yang indah. Surah 95 . Erti Taj Mahal adalah 'Mahkota kepada Mahligai'. tukang emas. Surah 77 dan Surah 39 . Sebanyak 43 jenis batu permata. Bahan binaan di bawa dari seluruh Asia menggunakan 1000 ekor gajah. Shah Jehan dikebumikan di Taj Mahal disamping isterinya. dan pengukir yang termasyhur dari seluruh dunia. 6 Benda keras yang hening seperti kaca atau keristal yang berbentuk geometri. Ayat dari al Quran menjadi hiasan utama Taj Mahal. 7 . Kamelian dari Arab. Surah 82 . Kos ini tidaklah banyak ketika itu.000 orang pekerja yang terdiri daripada tukang batu. Surah 94. Dengan menara marmar bumbung. Surah 112 . termasuknya berlian. Surah 36 . Shah Jahan memerintahkan Ustaz Ahmad bentuk bangunan ini.lorong-lorong hiasan bunga. Apabila dia meninggal. Permata dari Punjab. Lazuardi dari Afghanistan. topaz dan nilam telah digunakan. Kos pembinaan lebih 32 juta rupee. Taj Mahal merupakan salah satu daripada Tujuh Benda Ajaib di dunia. Ada empat cabang yang melambangkan empat sungai utama di India yang kononnya mengalir dari syurga. Taman rekreasi seluas 300 meter X 300 meter dengan . Nilam dari Sri Langka. 28 jenis batu berharga telah digunakan bagi membina Taj Mahal. Firus dari Tibet . Surah 84 . Surah 93 .

Hujung abad ke-19. Setelah meninggal dunia. Ketika pemberontakan India 1857. Lampu-lampu besar chandeliar telah dipasang. Sungai Jumna yang kotor dan tercemar turut menjejaskan keindahan Taj Mahal. Tentera Jepun juga menjadikannya sebagai sasaran serangan udara. 8 . Ketika Perang Dunia II pada 1942 . dindingnya rosak terkena serangan udara dari tentera Jerman. Seni taman telah diubah mengikut gaya London. Shah Jahan menjatuhi arkitek Ustaz Ahmad Lauhari hukuman pancung. Taj Mahal turut menerima padah dari serangan udara. George Nathaniel Curzon yang menjadi wizurai British di India mengarahkan pembaikan dilakukan dan siap pada 1908. Ketika Perang India-Pakistan 1965 dan 1971. banyak bahagian dan lapisan telah jatuh dan tidak diperbaiki. Pencemaran udara terutama hujan asid dari kilang penapis minyak Mathura telah menjejaskan warna putih Taj Mahal. India semata-mata mahu melihat satu daripada 7 benda ajaib di dunia. Shah Jehan telah digulingkan oleh anak lelakinya Aurangzeb. kesemua tukang yang terlibat itu dalam pembinaan tangan yang Namun bangunan membina menandingi dakwaan ini dipotong bangunan Taj Mahal. Dari sana beliau meninjau makam Taj Mahal. masih mereka supaya mereka tidak dapat dipertikaikan kerana Shah Mahal seorang yang 'sentimental' dan tidak ada bukti kezalimannya. tentera British telah menguasai Taj Mahal dan mencuri batu permata di dindingnya. Jutaan pelancong datang ke Agra. Shah Jehan telah ditahan di dalam rumah berdekatan Pelabuhan Agra.Bandar kecil seperti Taj Ganji atau Mumtazabad dibina bagi pembinaan bazar dan pasar serta medan caravan. Aurangzeb mengkebumikan ayahnya di sebelah makam isterinya.Apabila Taj Mahal siap dibina. Setelah Taj Mahal siap dibina. Abad ke-19. Di samping itu.

Akbar. November dan Februari. mendakwa Tal Mahal Purushottam tapak adalah Nagesh asas kuil Oak bangunan (lahir 1917) menyatakan tapak Taj Mahal itu masih ada kekas runtuhan kuil Hindu dan mahu kerja-kerja arkeologi dilakukan. Kaabah . Stonehenge adalah kuil atau istana Hindu. Pada 2002. Pada 2005. Ini berikutan dari kejayaan mereka merobohkan Masjid Babri .2-3 juta pelancong datang setiap tahun dan 200. Pelancong mestilah berjalan kaki dari tapak letak kereta dan bas elektrik. Beliau turut mendakwa makam Humayun. Mereka mendakwa Taj Mahal berasal dari istilah 'Tejo-Mahalaya' iaitu nama lain bagi dewa Shiva. Hon kereta tidak dibenarkan. Semua ini timbul berikutan sentimen anti-Islam di India. 9 . Beliau mendakwa Raja Hindu bernama Parmar Dev membina Taj Mahal pada 1196 masehi. Amar Nath Mishra membawa petisyen ke Mahkamah Tinggi Allahabad . Penulis P.000 darinya pelancong asing terutama bulan Oktober. sekumpulan penganut Hindu Hindu.N Oak ini juga mendakwa Kaabah di Mekah adalah jelmaan dewa Shiva. Vatican.

didirikan oleh Raja terselesaikan anaknya Titus. Roma yang bernama Vespasian “Flavian oleh Amphitheatre”. Beberapa ahli sejarah percaya bahwa konstruksi8 dari Colosseum dibiayai dengan cara merampok kuil besar di Jerusalem oleh suruhan Raja Herod pada tahun 64 SM. Domus Aurea yang telah terbangun pada sesudah kebakaran besar di Roma pada tahun 64 SM(sesudah masehi). ada juga yang berpendapat bahwa dibina antara tahun 70-82 SM (sesudah masehi). Mengenai tahun pembuatannya sampai saat ini masih ada perbezaan keyakinan. Colosseum didirikan berdekatan dengan Nero’s enermous palace. Dio Cassius seorang ahli sejarah mengatakan bahawa ada sekitar 9000 haiwan buas yang telah terbunuh di 100 hari sebagai perayaan perasmian dan pembukaan Colosseum tersebut. Colosseum diset untuk menampung 50.000 orang penonton. 7 8 Membentuk gambaran tentang sesuatu kedudukan dengan mengumpulkan maklumat yang diperolehi.Arena Colloseum Rom.” asli dan Terletak di Ibukota Negara Italia. Rekonstruksi 7 Colosseum dimulai dari perintah Raja Vespasian tahun 72 SM(sesudah masehi) dan terselesaikan oleh anaknya Titus pada tahun 80 SM(sesudah masehi). Asal nama Colosseum berasal dari sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m yang bernama Colossus. Ada yang berpendapat bahwa Colosseum dibina pada tahun 79 SM (sebelum masehi). Colosseum pertunjukan adalah sebuah yang peninggalan sejarah berupa gedung besar/amphitheatre yang termasuk salah satu dari “Tujuh Keajaiban Dunia Pertengahan. Pembinaan sesuatu seperti kapal atau bangunan. Itali. 10 . Lantai dari arena Colosseum tertutupi oleh pasir untuk mencegah agar darahdarah tidak mengalir kemana mana.

Nama dari Colosseum seperti pada di atas diambil dari nama sebuah patung setinggi 130 kaki atau 40 m. Colosseum masih dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler. dan tertutup oleh pasir. Colosseum berukuran cukup besar. Ruang khusus bagi raja. dengan menambahkan mahkota matahari. tempat istirahatnya. Selain diambil dari nama colossus. panjang 188 m. Sampai sekarang pun. Podium. Tempat itu dikatakan sebagai stadium yang hebat dan spektakuler9 disebabkankan oleh bentuk dan struktur dari Colosseum itu. Colosseum merupakan hasil karya yang sangat hebat. dewa matahari. Di waktu pertengahan tahun. Di Itali. patung itu telah dileburkan untuk digunakan kembali. Colosseum juga disebut sebagai Flavian Amphitheatre yang tidak diketahui siapa yang memberi nama itu. lebar 156 m dan luas seluruh bangunan sekitar 2. Dengan tinggi 48 m. Bentuk elips atau bulat dari Colosseum gunanya untuk mencegah para pemain untuk lari ke arah sudut dan mencegah para penonton untuk berada lebih dekat dengan pertunjukan. yang 9 10 Sesuatu yang menakjubkan untuk ditonton. tempat penyimpanan harta juga berada di tingkat ini. Tempat untuk orang berpidato 11 . Colosseum diberi nama il colosseo tapi bahasa Rom lainnya colisée menggunakan dan el nama le coliseo untuk menyebutkan Colosseum. patung colossus telah menghilang. Arenanya terbuat dari kayu berukuran 86 m x 54 m.5 hektar membuat Colosseum terlihat begitu besar dan luas. Di bawah podium10 adalah maeniaum primum. Patung Colossus dibuat ulang sebagai pengganti Nero sebagai perumpamaan dari Sol. Tempat duduk di Colosseum dibagi menjadi tingkatan-tingkatan yang berbeza. Colossus. Seorang ahli mengatakan bahawa sejak patung itu terbuat dari tembaga. tempat paling pertama untuk duduk dikhususkan untuk para senator Roman.

di bagian kayu (maenianum secundum in legneis) adalah tempat yang strukturnya dari kayu di paling atas bangunan. di bahagian atasnya lagi (summum). Tingkat ketiga adalah maenianum primum yang dibahagikan lagi menjadi tiga bahagian. Bahagian paling bawah (immum) digunakan untuk para orang kaya. 12 . meskipun telah rosak terbakar kerana disambar petir. Colosseum masih digunakan sampai tahun 217. Dan yang terakhir. Vespasian sebagai Anak memerintahkan tempat termuda untuk mengkonstruksikan kawasan bawah tanah (hypogeum). Tempat itu merupakan tempat untuk berdiri saja yang digunakan untuk para wanita rendahan.dikhususkan untuk para bangsawan Roman. Setelah 2 tahun Colosseum digunakan pertunjukan. dua tingkat jalur bawah tanah yang saling berhubungan berupa terowongan dan kurungan iaitu para gladiator11 dan binatang ditempatkan sebelum pertarungannya dimulakan. Di sana juga disediakan sangkar-sangkar berupa pintu sangkar yang digunakan untuk mencegah haiwan-haiwan buas yang tidak direncanakan masuk ke arena dan untuk menjaga tempat penyimpanan senjata didalam colosseum tersebut. digunakan untuk rakyat jelata. Colosseum telah diperbaiki di tahun 238 dan permainan gladiator berlanjut secara sampai umat Kristian beransur-ansur menghentikan permainan tersebut 11 Pendekar yang bertarung untuk ditontoni oleh orang ramai pada zaman Rom.

Di tahun 2000 ada sebuah protes keras di Itali dalam rangka menentang penggunaan hukuman mati untuk negara-negara di seluruh dunia (di Italia. Banyak batu marmar digunakan untuk melapisi dan membangun kembali bahagian-bahagian Colosseum yang telah rosak kerana terbakar. hukuman mati dihapuskan pada tahun 1948). seluruh dunia Runtuhan Machu Picchu. ada sebuah bentuk dari pemeliharaan Colosseum. Colosseum mengalami kerosakan yang sangat teruk yang disebabkan oleh gempa bumi lagi yakni pada tahun 847 dan 1349 dan dijadikan sebagai benteng dan sebuah gereja juga didirikan di sana. keluarga-keluarga Roman menggunakan Colosseum sebagai tempat pengambilan batu marmar untuk pembinaan bangunan St. Di tahun 1749. Pada abad 16 dan 17. penduduk tempatan mengganti warna Colosseum di malam hari dari putih menjadi emas dengan menggunakan penerangan berupa lilin dan lampu neon sampai pada saat menghapuskan tindakan penghukuman mati itu. Sejak saat itu. Beberapa demonstransi memakai tempat di depan Colosseum.karena tersebut terlalu digunakan banyak Bangunan untuk mengorbankan nyawa. sebagai sebuah isyarat menentang hukum kapital tersebut. menyimpan berbagai macam jenis binatang sampai pada tahun ke 524. Di abad pertengahan. Dua gempa bumi di tahun 442 dan 508 menyebabkan kerosakan yang parah pada bangunan tersebut. Peru Machu Picchu adalah sebuah lokasi runtuhan Inca pra-Columbus 13 . Paus Benediktus XIV melarang untuk menggunakan Colosseum sebagai tempat penambangan. keluarga Roman. Peter’s Basilica dan kediaman khusus palazzi.

stor berbentuk poligon. kawasan yang dilitupi hutan belukar. Tempat ini kembali ditemukan oleh arkeologi dari Universiti Yale Hiram Bingham III yang menemukannya pada 1911. Pachacuti Inca Yupanqui. Machu Picchu menjadi hartanah kaum keluarganya. Ia dibina antara 1460 dan 1470 sebelum masihi oleh pemerintah Inca. yang kemudian menyelia dan menyelenggara sebarang pembangunan baru bandar itu. komersial dan pertahanan. Ahli sejarah percaya lokasinya memungkinkan ia berfungsi sebagai pusat pentadbiran. Namanya membawa maksud ‘puncak tua’ dan dipercayai masyarakat setempat sebagai kediaman elit dan golongan agama pada suatu ketika dulu. Machu Picchu berada di atas lembah Urubamba di Peru. Kedudukannya 43 batu ke barat laut Cuzco. Selepas kematian Pachacuti. bekas tanah pertanian era pra-Colombo. ciri utama dimiliki zaman Inca.000 kaki dengan Sungai Urubamba mengalir di bawahnya. kanak-kanak Bangunan itu kebanyakan dan ahli di dibina wanita. agama. Bahan binaan terdiri daripada batu granit yang 14 . sekitar 70 km barat laut Cusco. Strukturnya kediaman penduduk selain kuil.350 m. Ia menempatkan 1. Di sekelilingnya. bawah penyeliaan arkitek profesional Inca. betul-betul di hujung rabung. Peru pada ketinggian sekitar 2.200 penduduk. Kota itu memiliki kira-kira 200 bangunan. Bandar itu terletak pada ketinggian 8.yang terletak di wilayah pegunungan Andes. dan binaan kebanyakannya awam. secara semula jadi terlindung dari gaung Urabamba.

15 . Masyarakat Inca menanam kentang dan jagung di Machu Picchu.dipotong menggunakan gangsa. sebelum dibentuk menggunakan pasir. Di tengahnya. Untuk mendapatkan pulangan yang berbaloi. Satu lagi ciri unik yang dijumpai intihuatana.batu yang tersembul dari formasi batuan dengan saiz seperti piano besar. tiada satu pun batu memilik saiz sama dan mempunyai banyak permukaan tidak sekata. hasil pertanian di sini tidak mencukupi untuk dieksport ke ibu kota Incan. mereka membina teres dan sistem perparitan untuk mengelak hakisan bukit dan memaksimumkan tanah untuk tujuan pertanian. 12 Susun atur sesuatu kedudukan. Cuzco. air mengalir terus ke tangki dan terusan batu. Rumah mempunyai bumbung yang curam tanpa tingkap. dihubungkan dengan tangga yang berkemungkinan dibuat daripada tali pokok memandangkan kekurangan pada puncak gunung. ukiran dipahat di batu. Bagaimanapun. kuil pula seakan tergantung di jurang. Kebanyakannya sudah dimusnahkan oleh penjajah Sepanyol. Formasi12 adalah seragam walaupun tanpa penggunaan bancuhan untuk menyatukan batu. Menariknya. Walaupun begitu. Satu lagi ciri menarik mengenainya landskapnya menyokong keseluruhan pembinaan. Intihuatana bermaksud ‘mengikat matahari’ merujuk kepada upacara untuk memanjangkan musim panas apabila menghampiri musim sejuk. Formasi batuan digunakan dalam pembinaan struktur. Unit kediaman dibina dalam kumpulan (sehingga 10 rumah) mengelilingi laman komunal atau menerusi deretan teres dengan dihubungkan lorong sempit. bahagian yang disambungkan sangat ketat sehingga sebilah pisau pun tidak dapat menembusinya. ada dataran dipercayai terbuka untuk yang besar menempatkan haiwan ternakan dan teres untuk menanam jagung. Beberapa daripadanya dibina dua tingkat.

Pizzaro tiba di Cuzco pada 1532. Ada beberapa teori menyatakan masyarakat ini hilang secara tiba-tiba. Bingham. 16 . empayar Incan. Antaranya. virus cacar tersebar menyebabkan hampir separuh penghuninya maut menjelang akibat 1527. Machu profesor kubu Pichu dari kuat kembali ditemui pada 1911 oleh Universiti Bingham asalnya Vilcabamba.Mumia yang sebahagian besarnya wanita turut ditemui di tapak bersejarah ini. Yale. penakluk Incan. Machu Picchu sudah lama Hiram mencari dilupakan. Kerajaannya Apabila menjadi lemah dan berpecah belah perang saudara.

Mexico. Candi Chac Mool. dan bangunan Seribu Tiang. Cerita. Persembahan kadang-kadang berupa gadis-gadis muda 13 Sekumpulan suku kaum yang tinggal di Amerika Tengah 17 . Piramida Kukulcan di kompleks situs bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya 13 yang terletak di Semenanjung Yucatan (kini wilayah Mexico). Di candi Chichen Itza terdapat dua cenotes (sumur alami) yang dijadikan tempat meletakkan korban persembahan. dan bangunan Seribu Tiang. Chichen Itza dibangun sekitar 800 tahun sebelum masehi Piramida Kukulcan di kompleks bersejarah ini dipercaya sebagai pusat kegiatan politik dan ekonomi peradaban bangsa Maya yang terletak di Semenanjung Yucatan](kini wilayah Meksiko). Peradaban Maya di Meksik ini. kemudian mereka berpindah ke daerah pantai di Campeche. Itza merupakan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. Chichen Itza merupakan peninggalan suku Maya yang paling lengkap serta masih terjaga dengan baik. Suku Maya hanya menempatinya selama 200 tahun. Menurut buku budaya suku Maya dari Chilam Balam. Candi Chac Mool. Persembahan itu diberikan saat kekeringan melanda. pada 7 Julai 2007. Namun versi lain mengatakan. suku Indian Maya yang mendiami kota itu mempersembahkan jed. seramik. kompleks candi ini dibangun antara tahun 502-522 M. terpilih sebagai salah satu dari tujuh keajaiban dunia hasil pilihan 100 juta orang melalui e-mail dan sms (sistem pesanan ringkas) yang diadakan oleh Swiss Foundation. Chichen Itza adalah suatu tempat Peradaban Maya di Mexico pada abad 800SM. Itza merupkan titik tengah kompleks bangunan lainnya seperti Piramida Kukulcan. dan bahkan manusia untuk dimasukkan dalam sumur itu.Candi Chichen Itza.

Dengan demikian. Chichen Itza berkembang menjadi pusat pemerintahan dan ekonomi kebudayaan Maya. Di puncak terdapat jalan masuk menuju ruangan Mahkota Batu Jaguar Raja Kukulkan.untuk dimasukkan hidup-hidup ke dalam sumur itu. Salah satu kuil terbesar yang didirikan adalah Kukulkan. Satu-satunya sumber air ketika kekeringan melanda adalah dari sumur-sumur itu. Kukulkan merupakan Dewa Ular Berambut jelmaan dari Quetzalcoatl. kemudian bersamasama suku Toltec. Permainan 'pok ta pok' yakni melemparkan bola melewati sebuah lingkaran di dinding 7 meter di atas tanah. dengan terasteras. Chichen Itza didirikan raja suku Toltec bernama Quetzalcoatl yang datang ke Semenanjung Yukatan bersama pasukannya. Kuil Kukulkan berupa piramid bertangga. Di setiap sisi piramid segi empat itu terdapat anak tangga menuju puncak. Nama Chichen Itza pun berarti ''di bibir mata air rakyat'' dalam bahasa Indian setempat. puncak Chichen Itza merupakan campuran kebudayaan Toltec dan Maya. Saat itu suku Maya sudah berdiam di daerah tersebut. 18 . Chichen Itza merupakan simbol pemujaan dan ilmu pengetahuan. Pada tahun 1221. Di Chichen Itza ini juga terdapat sebuah lapangan permainan yang mirip dengan permainan bola basket masa kini. berbagai piramid. Peranan sumur itu begitu penting karena di Semenanjung Yukatan tidak terdapat sungai. Berdasarkan legenda Maya. periode kuil mulai yang dari Dengan membangun menyerupai demikian. Konon. yang dicat merah dan bintik-bintik hijau lumut. Kapten dari pasukan yang pertama kali berhasil menembakkan bola akan dipenggal kepalanya sebagai persembahan untuk dewa-dewa.

Sehingga mata kita tertipu. Kedua candi ini seperti kembar. Kedua tanggannya sedang memegang sesaji dan kepalanya menoleh ke arah kiri. Menurut uskup Landa. kura-kura. Masih di 19 . Patung berbentuk manusia dengan posisi duduk menengadah. El Castilo Bentuknya piramid. Atap-atap kayu. Chac Mool untuk memuja dewa hujan. Setiap tanggal 21 Mac dan 23 September antara siang dan malam sama lamanya. di tempat inilah sering diadakan upacara korban. Bahkan kadang korbannya juga manusia. Korbannya terdiri dari harimau (Jaguar).Keistimewaan saudara candi El Castilo adalah tangga-tangga yang menuju atas candi. Pada saat itu di siang hari. Di sekitar kompleks candi terdapat patung yang bernama Red Jaguar. Solo. Di tengahtengah (Istana) tumpul. Kompleks candi ini cukup luas dan tiap candi saling candi selesai candi El terpisah Castilo dengan yang lainnya. Di sekitar kompleks candi ditemukan pula lapan patung Chac Mool. berdiri yang Melihat diuahsuai. Kekuasaan atas Yukatan pun berpindah ke Mayapan. sampai penakluk Sepanyol datang. pasar dan kuil-kuil kastria dibumihanguskan. ayam kalkun. seolah-olah ada banyak ular naik candi. anjing atau semua jantung binatang. hanya atapnya mengingatkan kita pada candi Sukuh di Karanganyar.pemberontakan pecah. tangga-tangga candi tertutup bayangan. Namun hari berikutnya pada waktu yang sama akan tampak seolah-olah ular itu turun dari tangga.

seni dan kesedaran beragama suku Maya ada kemiripan dengan di Indochina dan Indonesia. Arena di antara dua tembok itu dipakai suku Maya untuk bermain bola. di Palenque. namun juga suku Zapotek Yang cukup mengejutkan lagi adalah buku An overview of the MAYAN world karangan Prof Gualberto Zapata Alonzo. tahun 2002. mengingat di sekitar daerah itu tumbuh pohon karet. Prof Alonzo menyebutkan. Yucatan. terbit di Merida. Kamboja. Mexico.kompleks Chichen Itza terdapat dua tembok yang sama tingginya. Candi India. Candi Tikal di Guatemala ada kesamaan dengan piramid Naksei Chan Crong di Angkor. Dalam Mahabharata dan Ramayana terdapat Maya. Dimungkinkan bola itu dibuat dari karet. Meksiko agama ada dan persamaan dengan candi Ajanta di Simbol-simbol suku mitos binatang Maya mirip dengan di Jawa dan Asia Tenggara. Jordan 20 . Tidak hanya suku Maya yang senang bermain bola. suku dengan panggilan Kota Petra.

Terdapat terowongan air dan bilik air yang menyalurkan air bersih ke kota. Petra merupakan ibukota kerajaan Nabatean. Suku Nabatean membangun Petra dengan sistem pengairan yang luar biasa rumit. salah satu rumpun bangsa Arab yang hidup sebelum masuknya bangsa Romawi. Warga Petra awal adalah penyembah berhala.000 orang. Petra berasal dari bahasa Yunani yang bererti 'batu'. Terdapat juga sebuah teater yang mampu menampung 4. Didirikan pada 9 SM-40 M oleh Raja Aretas IV sebagai kota yang sulit untuk ditembusi musuh dan aman dari bencana alam seperti badai pasir. Petra merupakan perlindungan. yang disembah dalam bentuk batu simbol teknik dan 21 . Kata ini merujuk pada bangunan kotanya yang diperbuat dari batubatu di Wadi Araba. Petra adalah kota yang didirikan dengan batu di memahat dinding-dinding Yordania. Sebenarnya.Kota bahasa Petra atau dalam adalah Arabnya al-Bitrā sebuah arkeologi di Jordan yang terletak di dataran rendah di antara gunung-gunung yang membentuk sayap timur Wadi Araba. Jordan. Istana Makam Hellenistis yang memiliki tinggi 42 meter masih berdiri megah di sana. sehingga mencegah banjir mendadak. Kota ini didirikan dengan menggali dan mengukir batu setinggi 40 meter. Mereka juga memiliki teknologi hidrolik untuk mengangkat air. Petra yang boleh ditempuh sekitar 3-5 jam perjalanan darat dari kota Amman. dulu adalah ibukota suku Nabatean. sebuah lembah di Jordan. Mereka dikenal sebagai suku pengembara yang berkelana ke berbagai penjuru dengan kawanan unta dan domba. asal usul suku Nabatean tak diketahui pasti. Dewa utama mereka adalah Dushara. Kini. lembah besar yang berawal dari Laut Mati sampai Teluk Aqaba.

Mereka untuk sangat mahir air dalam bersih membuat tangki air bawah tanah mengumpulkan yang boleh digunakan saat mereka bepergian jauh. dewi Arab kuno. mereka akan air bersih. di mana pun mereka berada. rempah-rempah. mereka boleh membuat galian untuk saluran air guna memenuhi keperluan Sebelum Masehi. serta aman untuk melindungi diri dari orang asing itulah alasan suku Nabatean memutuskan untuk menetap di wilayah batu karang Petra. dan gading yang antara lain berasal dari Arab bahagian selatan dan India timur. dengan berdagang dupa. Suku Nabatean akhirnya boleh menjadi para saudagar yang sukses. 22 . Mereka itu lalu memanfaatkan salah satu posisi tempat tinggal mereka yang strategik sebagai kelaziman perdagangan dunia. Letak yang strategik untuk mengembangkan usaha dan hidup. Sehingga. Rutin perdagangan dunia mulai tumbuh subur di bahagian selatan Yordania dan selatan Laut Mati. Dushara disembah berdampingan dengan Allat.berwarna hitam dan berbentuk tak beraturan. Di akhir abad ke-4 berkembangnya dunia perdagangan membuat suku Nabatean memberanikan diri mulai ikut dalam perdaganan dunia.

kota ini dipadati puluhan ribu warga sehingga berkembang menjadi kota perdagangan kerana terletak di jalur pengeluaran barang antara Eropah dan Timur Tengah. Legenda Petra pun meruak kembali di zaman moderen. Petra pun perlahan menghilang dari peta bumi saat itu dan tinggal legenda. Johann Burckhardt memasuki kota itu dengan menyamar sebagai seorang muslim. Petra adalah kota tersembunyi di tengah pergunungan Araba. sehingga mendorong Steven Spielberg memilihnya sebagai lokasi bagi filem Indiana Jones and the Last Crusade. Romawi mencaplok Petra. Jalan dan lorong-lorong kecil di celah curam gunung menjadikan pemandangan di situ cukup indah. dikenang sebagai simbol teknik dan pertahanan. mereka memungut bea cukai dan pajak kepada para pedagang setempat atau dari luar yang masuk ke sana. Namun belakangan. Pada awalnya Petra dibangun untuk tujuan pertahanan. sistem hidrolik dan beberapa bangunan utamanya hancur menjadi puing. Suku Nabatean akhirnya berhasil membuat kota antarabangsa yang unik dan luar biasa. ia terpilih sebagai satu daripada Tujuh Keajaiban Baru Dunia.Untuk mempertahankan kemakmuran yang telah diraih. sehingga peran jalur perdagangannya melemah. Keunikannya itulah yang membuatkan Unesco mengiktirafnya sebagai Tapak Warisan Dunia dan terbaru. petualang Swiss. Monumen Jesus. Brazil 23 . Barulah pada tahun 1812. Sekitar tahun 700 M. Pada tahun 106 M.

disebut Keuskupan Semana do Agung Monumento mengorganisir sebuah acara yang ("Minggu Monumen") untuk menarik para penyumbang. Patung memiliki tinggi 38 meter dan terletak di puncak dari Gunung Corcovado yang tingginya 710 m di Taman Nasional Hutan Tijuca. Usul kedua untuk sebuah markah tanah yang besar berupa patung di gunung itu dibuat pada 1921 oleh Keuskupan Agung Rio de Janeiro. Gagasan untuk membangun sebuah patung yang besar di puncak sejak Corcovado telah muncul pertengahan 1850-an. yang kemudian republik. Rancangannya dipertimbangkan 24 . yang menghadap ke kota Rio.Monumen Jesus adalah patung Yesus Kristus yang dihasilkan mengikuti senibena Art Deco adalah monumen terbesar dan terdapat di Rio de Janeiro. yang kebanyakan berasal dari Katolik Brazil. ketika Brazil menjadi undang-undang yang mewajibkan pemisahan gereja dari negara. ketika imam Katolik Pedro Maria Boss dana dari Puteri membangun sebuah meminta untuk monumen Isabel keagamaan yang besar. dan menjadi simbol kebanggaan kota. Patung ini menjadi simbol umat Kristian. Tangan patung ini yang terbuka dilihat banyak orang sebagai tanda dari kehangatan penduduk Brasil. Puteri Isabel tidak menanggapi gagasan itu. Brazil. sama dengan sekali dilupakan pada 1889.

sebuah patung Yesus dengan bola dunia di tangannya. Pada sambutan ulang tahun Rio yang ke-75.untuk "Patung sebuah Jesus" termasuk representasi dari salib Kristen. manakala Paul telah dipertanggungjawabkan dalam mengukir bahan-bahan konkrit dan besi untuk di bahagian dalam. dan sebuah pedestal yang melambangkan dunia. 25 . Batu-batu ini dibawa dari Limhamn. Pembinaan monumen ini telah dibina bermula pada tahun 1926 hingga 1931 dan dibuka kepada orang ramai pada Oktober 1931. Akhirnya patung Jesus Sang Penebus dengan tangan yang terbuka yang dipilih Monumen Kristian ini telah direka oleh jurutera Heitor dan Silva Costa. Malmo Swedeen. monumen manakala Francis yang berasal dari Poland. Ketua biskop Cardinal Eusebio Oscar Scheid telah mendirikan membolehkan Katolik gereja kecil bagi penganut-penganut upacara melaksanakan perkahwinan di bawah monumen ini. Monumen ini telah dihasilkan gabungan bahagian luar dihasilkan dari batu yang berwarna kelabu.

Massachusetts. Hamka. Kazanah Intelektual Islam.C. Sejarah Asia Tenggara. Hall.org/wiki/Chich http://id. M. Imperial China. Dewan Bahasa dan Pustaka. K. Chang. Selangor. Leigh-Ann. Discovery Publishing House. Chun-Shu-Shang. Pandangan Islam Terhadap Falsafah Barat. Panikkar. Bedal. George Allen and Unwin Ltd. Kuala Lumpur. 1992. New Jersey.G. Loew. Havard University Press. The Petra Pool-Complex: A Hellenistic Paradeisos in the Nabataean Capital. http://id. London. 1985. Bangi.E. NJ: Gorgias Press. D. Sejarah Umat Islam. India Throuhh Ages. 1976. Prentice-Hall. The Making of China.wikipedia. Kuala Lumpur. Early Chinees Civilization Anthropological Perspectives.org/wiki/Colosseum http://ms. Ikraq. Mahyudin Yahya. Main Themes in Premodern Chinese History. K. 1987.M. Piscataway. Kuala Lumpur. 1975. New Delhi.Bibliografi Ahmad Shabery Cheek. 2004.wikipedia.org/wiki/Tembok_Besar_China 26 . Penerbitan Pustaka Antara. 1977. 1966.wikipedia. 1986. Universiti Kebangsaan Malaysia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful