DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan.OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat. penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. y y y y y . Melakukan assessment. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail.

Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. sewaktu kita makan. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. Misalnya. Walau bagaimanapun. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. . Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. Selain untuk merasa. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. masalah ketumbuhan pada lidah. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia.

2.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. 3. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah. 1. Masalah gigi . Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut. 4.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut. lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. Faktor lain . . Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. Selain itu. Merokok . Selain itu.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara.Penjagaan gigi yang tidak bersih. iaitu merokok. ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain. Alkohol . paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. Umpamanya. Mengunyah tembakau . lelangit. pipi. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks.Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda. gusi dan lantai mulut. 5. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah.Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser.

ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. gusi dan tulang rahang bawah. . sukar menelan.Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). Apabila ketumbuhan semakin membesar. bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. gejala seperti sakit.

rawatan kemoterapi. Secara prinsipnya. Selain itu. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu. Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. . Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut.

ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. . : Kanser Lidah (CA Tongue). Tarikh masuk : 2 Jun 2011. : 19 Februari 1940. Kewarganegaraan : Malaysia. : 71 tahun. telefon : Perempuan. 5. : NO. : Melayu. : 158 cm. : Berkahwin. : 273 458. 86800 Johor. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. Pekalan Batu Mersing. : 45 kg. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO). Jalan Sekolah Kg. : 019 . Kasbi. : Islam.7723481 (rumah).

Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. Di temani : Anak & PPK. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail. Cara masuk : Jalan kaki. 3. 1. .9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . MRN : 273 458.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. Kasbi. 2. Keterangan Am.

Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. 8. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. . SpO2 pesakit adalah 97%. Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. 2. 9. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. Semuanya normal. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit.B. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. 7. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. 6. 3. 1. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. 4. ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. 5. Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar .

‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD.10. 12. Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah.ubatan. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea. 11. Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . 15. Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri. 14. . Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut. 13.. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya. Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat.

2. Genital and Anus 1. 4. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. . Rambut pesakit tidak berbau. 3. Struktur kepala yang bulat. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya. 2. 3. D. C. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. Abdomen 1. 6. B.C. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. 3. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Kepala dan leher 1. 4. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. 5. 2. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. 2. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. Pesakit jarang BO pada setiap hari. Toraks 1.

3. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. Semuanya dalam keaadan bersih. 2. 3. F. 2. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. . Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. 4. Upper limb 1. malah tidak terdapat sebarang kecacatan. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka.E. Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. Lower limb 1.

as direct. . gargle. tab. Chlorhexidine gluconate y 10 ml. pain. Inj. tab. Inj. PO tab/cap. 6. Ampicilin (unasyn) y 1. PRN. Ranitidine y 50 mg.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. Untuk kegunaan lidah. Ferrous femorate y 400 mg. 3. OD. Emullients. PO tab/cap. 4. 5. OD. PO liquid. TDS. BD. IV. topical.5 gm. Powder. 7. Morphine y 5 mg. topical (vaseline) y Ointment. 2. TDS. IV. Folic acid y 10 mg.TDS.

1. Hemoglobin ± 10. Urea ± 9. 1. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1.8. ALP ± 50 u/L 2. Cca ± 3. WCC ± 11.0 3. White blood cell.73 LFT 1. K ± 3. . Po 4 ± 0. Full Blood Count.6 3.UJIAN MAKMAL FBC.9 2. Creat ± 74 6.8 4. Renal Pelvic. pH ± 7. RP.93 5. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. Na ± 140 2.

Memasang ryle¶s tube jika perlu.5 ± 24. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah. .9. Menambahkan berat badan pesakit. Untuk mengetahui perubahan berat badan. Dapat menyemak semula jika perlu. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan.9 dalam 5 hari. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan. Timbang berat pesakit setiap minggu. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap.5 ± 24. Dokumentasi.4. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan.

com.htm 2. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. Dokumentasi. Pusat Pengajian Sains Perubatan.utusan. RUJUKAN 1. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia. Dr. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan. Mengurangkan rasa sakit.NURSING DIAGNOSE 2. Mengurangkan rasa sakit. Irfan Mohamad. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu.my/utusan/info. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. Dapat menyemak semula jika perlu. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan. . GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. http://www. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit.