P. 1
asingment lidah

asingment lidah

|Views: 84|Likes:
Published by WAfi La Pasndai

More info:

Published by: WAfi La Pasndai on Jul 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2011

pdf

text

original

DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

Melakukan assessment. y y y y y . Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan.OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt.

Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. Selain untuk merasa. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. masalah ketumbuhan pada lidah. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. Misalnya. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. Walau bagaimanapun. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. . sewaktu kita makan. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar.

paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau.Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. Alkohol . Merokok . Selain itu. Faktor lain .Penjagaan gigi yang tidak bersih. lelangit. ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain.Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda. Selain itu. 2. 3. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks. iaitu merokok. Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. 5.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. Umpamanya. gusi dan lantai mulut. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara. Mengunyah tembakau . Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. pipi. Masalah gigi . lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. 1. . 4.

Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). sukar menelan. Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. .Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. gusi dan tulang rahang bawah. gejala seperti sakit. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. Apabila ketumbuhan semakin membesar. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah.

Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. . radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. Selain itu. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. Secara prinsipnya. rawatan kemoterapi. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut.

: 019 . : Melayu. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. . : NO. Tarikh masuk : 2 Jun 2011. : Islam. Jalan Sekolah Kg. : 158 cm. : 19 Februari 1940. telefon : Perempuan.7723481 (rumah).ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. 5. 86800 Johor. Kewarganegaraan : Malaysia. Pekalan Batu Mersing. : 71 tahun. : 45 kg. : 273 458. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO). : Kanser Lidah (CA Tongue). Kasbi. : Berkahwin.

Cara masuk : Jalan kaki.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. 3. MRN : 273 458. Keterangan Am. Kasbi. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. Di temani : Anak & PPK. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail.9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . . 2. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. 1.

‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. 3. Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. SpO2 pesakit adalah 97%. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit. 2. 5. ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. 1. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. . 6. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. 9. Semuanya normal. 4. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit.B. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. 7. Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. 8.

10. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea. 11. 14. . Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut. 13. Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . 12. Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah.. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri. Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat. ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya.ubatan. 15. Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang.

D. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. 3. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. 2. Pesakit jarang BO pada setiap hari. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. 6. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya. Toraks 1. C.C. Struktur kepala yang bulat. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. 4. B. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. Rambut pesakit tidak berbau. 3. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. Genital and Anus 1. 2. . Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. 5. Kepala dan leher 1. 4. 2. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. 2. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. Abdomen 1. 3.

malah tidak terdapat sebarang kecacatan. 4. Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik.E. F. 3. 2. Lower limb 1. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. . 2. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. 3. Semuanya dalam keaadan bersih. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. Upper limb 1. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas.

PO tab/cap. topical. tab. Ranitidine y 50 mg.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. . PO tab/cap. topical (vaseline) y Ointment. IV.TDS. Folic acid y 10 mg. OD. BD. 3. Ampicilin (unasyn) y 1. OD. TDS. 7.5 gm. PO liquid. 4. Inj. 6. Chlorhexidine gluconate y 10 ml. 2. Inj. Ferrous femorate y 400 mg. as direct. 5. TDS. Powder. PRN. IV. pain. tab. gargle. Morphine y 5 mg. Emullients. Untuk kegunaan lidah.

White blood cell.9 2.UJIAN MAKMAL FBC. WCC ± 11. ALP ± 50 u/L 2. pH ± 7. Na ± 140 2. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. 1.8 4. 1. Creat ± 74 6. Renal Pelvic.8. Po 4 ± 0. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1. RP. Urea ± 9. Full Blood Count.93 5. K ± 3. . Hemoglobin ± 10.73 LFT 1.6 3. Cca ± 3.0 3.

Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. Menambahkan berat badan pesakit. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan.5 ± 24. Dapat menyemak semula jika perlu. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. Untuk mengetahui perubahan berat badan. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan. Dokumentasi.5 ± 24. Timbang berat pesakit setiap minggu. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18. . Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap.9 dalam 5 hari.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1.9.4. Memasang ryle¶s tube jika perlu. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro.

Dr. Mengurangkan rasa sakit. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu.NURSING DIAGNOSE 2. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. Dokumentasi.com.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. http://www. GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan. Mengurangkan rasa sakit. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor. RUJUKAN 1. Irfan Mohamad. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor.my/utusan/info. . NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit. Dapat menyemak semula jika perlu. Pusat Pengajian Sains Perubatan.htm 2. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan.utusan. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->