DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan. y y y y y . Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. Melakukan assessment.OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat.

sewaktu kita makan. kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. masalah ketumbuhan pada lidah. Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. Selain untuk merasa. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan. Walau bagaimanapun. . mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. Misalnya. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita.

sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut. paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan.Penjagaan gigi yang tidak bersih. lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut. lelangit. 4. Merokok .Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks. Mengunyah tembakau .Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda. gusi dan lantai mulut. pipi. Masalah gigi . Umpamanya. Faktor lain . ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain. Selain itu. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah. 3. Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. . faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir. iaitu merokok. Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. 2. 5. 1. Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. Selain itu. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah. Alkohol .

juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher.Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. Apabila ketumbuhan semakin membesar. ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. sukar menelan. gusi dan tulang rahang bawah. Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. gejala seperti sakit. . Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah.

Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu. Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. Secara prinsipnya. . Selain itu. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. rawatan kemoterapi. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti.

Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO). : 19 Februari 1940. : 158 cm. : Berkahwin. 5. Jalan Sekolah Kg. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. . : 019 . : NO. telefon : Perempuan. Kasbi. Pekalan Batu Mersing. Tarikh masuk : 2 Jun 2011. : 273 458. : 45 kg.7723481 (rumah). : Melayu. : Kanser Lidah (CA Tongue). : Islam. : 71 tahun.ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. Kewarganegaraan : Malaysia. 86800 Johor.

1. MRN : 273 458. Kasbi. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. Cara masuk : Jalan kaki.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. 3. .9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . Keterangan Am. Di temani : Anak & PPK. Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. 2. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail.

8. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. 7. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. Semuanya normal.B. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit. SpO2 pesakit adalah 97%. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . 2. 9. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih. 5. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. 3. 6. 1. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. 4. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. . ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik.

Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang. 14. ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD. . 12. 13. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri.10. 15.ubatan. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea. 11. Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut.. Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah. Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat.

kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. Kepala dan leher 1. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. 3. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. 3. 4. Struktur kepala yang bulat. 2. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. 4. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. 3. Rambut pesakit tidak berbau. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Pesakit jarang BO pada setiap hari. . 2. B. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. 2. 5. 2.C. Toraks 1. Genital and Anus 1. 6. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. Abdomen 1. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya. D. C.

4. Semuanya dalam keaadan bersih. 3. F.E. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. 2. 3. malah tidak terdapat sebarang kecacatan. Lower limb 1. . Upper limb 1. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. 2. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik.

OD. IV. PO tab/cap.5 gm. topical. Ampicilin (unasyn) y 1. Chlorhexidine gluconate y 10 ml. Inj.TDS. Ranitidine y 50 mg. 6. TDS. tab. . PO liquid. OD.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. tab. pain. Ferrous femorate y 400 mg. BD. Powder. 5. PRN. IV. gargle. as direct. 4. Emullients. Morphine y 5 mg. 2. 7. topical (vaseline) y Ointment. PO tab/cap. Inj. Folic acid y 10 mg. TDS. Untuk kegunaan lidah. 3.

Hemoglobin ± 10.8.UJIAN MAKMAL FBC.6 3.9 2. Full Blood Count. WCC ± 11. K ± 3. White blood cell. pH ± 7. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1.93 5. 1.8 4. .73 LFT 1. Renal Pelvic.0 3. Urea ± 9. 1. Po 4 ± 0. Cca ± 3. ALP ± 50 u/L 2. Na ± 140 2. RP. Creat ± 74 6.

Untuk mengetahui perubahan berat badan.5 ± 24.5 ± 24. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah.9.4. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. Dokumentasi. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18. .9 dalam 5 hari. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan. Timbang berat pesakit setiap minggu. Dapat menyemak semula jika perlu. Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. Memasang ryle¶s tube jika perlu. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18. Menambahkan berat badan pesakit. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg.

Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor.my/utusan/info. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. Dr. Pusat Pengajian Sains Perubatan. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit. RUJUKAN 1. Irfan Mohamad.com. Mengurangkan rasa sakit. . ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor. http://www. Dapat menyemak semula jika perlu. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan. GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam.NURSING DIAGNOSE 2. Dokumentasi. Mengurangkan rasa sakit.utusan.htm 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful