DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan. Melakukan assessment. penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. y y y y y . Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit.

Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan. sewaktu kita makan. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. . Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. masalah ketumbuhan pada lidah. Walau bagaimanapun. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia. Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. Misalnya. kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. Selain untuk merasa. Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah.

Masalah gigi . pipi. Umpamanya. Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. lelangit. 1. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah. 2. 4.Penjagaan gigi yang tidak bersih. lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. Merokok .Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. Alkohol . . 3. 5. gusi dan lantai mulut. ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir. Faktor lain . Selain itu.Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. Selain itu. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks. Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. iaitu merokok. Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. Mengunyah tembakau .

Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. gusi dan tulang rahang bawah. ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral).Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. . sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. gejala seperti sakit. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. sukar menelan. Apabila ketumbuhan semakin membesar. juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher.

penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. rawatan kemoterapi. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. Selain itu. . Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. Secara prinsipnya. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif).Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu.

7723481 (rumah). telefon : Perempuan. . : 158 cm. : Melayu. : 71 tahun. Jalan Sekolah Kg. 5. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. : 273 458. : 19 Februari 1940. 86800 Johor.ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. Pekalan Batu Mersing. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO). : Berkahwin. Kewarganegaraan : Malaysia. : Islam. Kasbi. : 45 kg. : 019 . : Kanser Lidah (CA Tongue). Tarikh masuk : 2 Jun 2011. : NO.

3. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. Di temani : Anak & PPK. Kasbi. 1. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. MRN : 273 458. . Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail. Cara masuk : Jalan kaki.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. Keterangan Am. 2.9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A .

8. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. 5. SpO2 pesakit adalah 97%. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. 9. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . Semuanya normal. 1.B. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. 7. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. 2. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. 4. 6. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. . Pemerhatian semasa kemasukan pesakit. ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. 3. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih.

Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang. 12. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea. . Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat.10. ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD. 14. 11.ubatan. 15. Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah.. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri. Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . 13. Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut.

Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. . Tiada parasit seperti kutu di kepalanya.C. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. Kepala dan leher 1. 6. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. Pesakit jarang BO pada setiap hari. 4. C. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. 3. 2. 3. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. 3. Rambut pesakit tidak berbau. 2. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. Struktur kepala yang bulat. Abdomen 1. 4. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. D. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. 5. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. 2. Toraks 1. B. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. 2. Genital and Anus 1.

malah tidak terdapat sebarang kecacatan. 2. . 4. Semuanya dalam keaadan bersih. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit.E. F. 3. Lower limb 1. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Upper limb 1. 3. 2.

6. IV. pain. Powder. PRN. Inj. Ranitidine y 50 mg. 7. OD. Folic acid y 10 mg. Morphine y 5 mg. 3. gargle. TDS.TDS. Inj. IV. 2. Chlorhexidine gluconate y 10 ml. PO tab/cap. tab.5 gm.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. Untuk kegunaan lidah. topical (vaseline) y Ointment. . topical. PO tab/cap. PO liquid. TDS. BD. as direct. Ferrous femorate y 400 mg. Ampicilin (unasyn) y 1. 4. 5. OD. Emullients. tab.

73 LFT 1. pH ± 7. K ± 3. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1. Po 4 ± 0.8. Na ± 140 2. 1. Urea ± 9.93 5. Cca ± 3. Creat ± 74 6. ALP ± 50 u/L 2.UJIAN MAKMAL FBC. 1. . Full Blood Count. Hemoglobin ± 10. White blood cell.8 4.9 2. RP. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal.6 3.0 3. WCC ± 11. Renal Pelvic.

Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan.4.9 dalam 5 hari.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap. Untuk mengetahui perubahan berat badan.5 ± 24. Dokumentasi. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. Timbang berat pesakit setiap minggu. . Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah.9. Dapat menyemak semula jika perlu. Menambahkan berat badan pesakit.5 ± 24. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan. Memasang ryle¶s tube jika perlu.

EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor. RUJUKAN 1. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam. Dr. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan. GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor.com.my/utusan/info. Irfan Mohamad.utusan. Dapat menyemak semula jika perlu.NURSING DIAGNOSE 2. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit. Dokumentasi. Mengurangkan rasa sakit. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. .htm 2. Pusat Pengajian Sains Perubatan. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. http://www. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu. Mengurangkan rasa sakit.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful