DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. y y y y y .OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt. Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat. penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan. Melakukan assessment.

kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. Walau bagaimanapun. masalah ketumbuhan pada lidah. Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. sewaktu kita makan. . Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. Misalnya. Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. Selain untuk merasa. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa.

lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. iaitu merokok. lelangit. Masalah gigi . gusi dan lantai mulut.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain. Faktor lain . Alkohol . Umpamanya.Penjagaan gigi yang tidak bersih.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut. paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. . 2. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara. Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. Mengunyah tembakau .Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir. 5. Selain itu. Merokok . 3. 4. Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. pipi. Selain itu. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah. 1. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut.Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda.

Apabila ketumbuhan semakin membesar. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). gusi dan tulang rahang bawah. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. gejala seperti sakit. Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri.Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. . Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. sukar menelan.

Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). . Secara prinsipnya. Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. Selain itu.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. rawatan kemoterapi.

: 19 Februari 1940. Tarikh masuk : 2 Jun 2011. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. Pekalan Batu Mersing. Jalan Sekolah Kg. Kasbi. Kewarganegaraan : Malaysia. : Islam. : 71 tahun. telefon : Perempuan. : 45 kg. 86800 Johor. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO).7723481 (rumah). : 158 cm. : 273 458.ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. : Kanser Lidah (CA Tongue). : Berkahwin. . : 019 . : NO. 5. : Melayu.

9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . MRN : 273 458. Keterangan Am. Kasbi. Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. . Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. 1. 3. Cara masuk : Jalan kaki. Di temani : Anak & PPK. 2. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail.

3. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. SpO2 pesakit adalah 97%. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. Semuanya normal. 6. 5. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. .B. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. 4. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. 7. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . 9. 1. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. 8. 2. ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih.

Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat. . Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang. 11. Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah.10. 12. Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea.ubatan. 14. ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya. 13. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri.. 15.

2. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya.C. 5. 3. 2. Genital and Anus 1. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. B. C. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. Struktur kepala yang bulat. Pesakit jarang BO pada setiap hari. Toraks 1. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. D. 3. 2. Abdomen 1. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. . Rambut pesakit tidak berbau. 4. Kepala dan leher 1. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. 4. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya. 2. 6. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. 3. Lehernya jinjang dan sedikit lebar.

Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. 3. Upper limb 1. 2.E. malah tidak terdapat sebarang kecacatan. 4. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. Semuanya dalam keaadan bersih. F. . Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. 2. 3. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. Lower limb 1.

PRN.TDS. 5. Emullients. OD. Powder. BD. TDS. Ranitidine y 50 mg. gargle.5 gm. PO liquid. IV. Untuk kegunaan lidah. Inj. Ferrous femorate y 400 mg. topical (vaseline) y Ointment. 3. . Chlorhexidine gluconate y 10 ml. 6. Ampicilin (unasyn) y 1. 2. IV. tab. Inj. as direct. pain.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. 4. PO tab/cap. 7. tab. PO tab/cap. Morphine y 5 mg. topical. TDS. OD. Folic acid y 10 mg.

White blood cell. 1. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. Renal Pelvic.73 LFT 1.8.93 5.0 3. Hemoglobin ± 10.8 4. Po 4 ± 0. ALP ± 50 u/L 2. Cca ± 3. 1. Urea ± 9. K ± 3.6 3. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1.9 2. WCC ± 11. pH ± 7. . Full Blood Count. Na ± 140 2.UJIAN MAKMAL FBC. RP. Creat ± 74 6.

.5 ± 24. Menambahkan berat badan pesakit. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. Memasang ryle¶s tube jika perlu.5 ± 24. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18.9 dalam 5 hari. Dapat menyemak semula jika perlu. Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan. Dokumentasi. Timbang berat pesakit setiap minggu. Untuk mengetahui perubahan berat badan.9.4. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan.

Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit. Dapat menyemak semula jika perlu. Pusat Pengajian Sains Perubatan. Mengurangkan rasa sakit. Irfan Mohamad. http://www.my/utusan/info. GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan. RUJUKAN 1. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia.NURSING DIAGNOSE 2. Dr. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan. Mengurangkan rasa sakit.com. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor.utusan. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor. Dokumentasi. . IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam.htm 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful