DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

y y y y y . Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. Melakukan assessment. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit.OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt. Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan.

kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. sewaktu kita makan. . makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan. Misalnya. Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. masalah ketumbuhan pada lidah. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. Walau bagaimanapun. Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. Selain untuk merasa. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa.

lelangit. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah. lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. Masalah gigi . 5. Selain itu. Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. pipi. Mengunyah tembakau . 4.Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. Merokok .Penjagaan gigi yang tidak bersih.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut. Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain. 1. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks. iaitu merokok. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir.Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah.Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda. Faktor lain . merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara. Umpamanya. gusi dan lantai mulut. paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. Selain itu. . 2. Alkohol . Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. 3.

Apabila ketumbuhan semakin membesar. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. gusi dan tulang rahang bawah. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus). juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. . gejala seperti sakit.Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. sukar menelan. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak.

penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. rawatan kemoterapi.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. Selain itu. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu. Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). . Secara prinsipnya. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti.

Tarikh masuk : 2 Jun 2011. : Islam. Pekalan Batu Mersing. : Berkahwin. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. : Kanser Lidah (CA Tongue). : 45 kg. : 158 cm. Jalan Sekolah Kg. . : 19 Februari 1940. : 019 . : 273 458. Kewarganegaraan : Malaysia. 5. 86800 Johor. : NO. : 71 tahun. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO).7723481 (rumah). telefon : Perempuan.ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. : Melayu. Kasbi.

2. 3. 1. Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. Cara masuk : Jalan kaki. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. Di temani : Anak & PPK.9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . MRN : 273 458. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail. . Keterangan Am. Kasbi.

SpO2 pesakit adalah 97%. Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. 2. 1. 4. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas.B. 7. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar. 5. ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). 8. Semuanya normal. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. 9. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. 6. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak. . Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . 3. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik.

13. . Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri. 14. Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea.10. Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat. 15. 12.ubatan. Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang. 11. Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya..

D. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. 3. 4. 5. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A.C. 3. Abdomen 1. 2. 2. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. . Toraks 1. Rambut pesakit tidak berbau. B. 3. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. Struktur kepala yang bulat. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. 2. 6. Pesakit jarang BO pada setiap hari. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. Genital and Anus 1. 4. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. C. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. Kepala dan leher 1. 2. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit.

E. malah tidak terdapat sebarang kecacatan. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. . Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. 3. Semuanya dalam keaadan bersih. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. 4. 2. 2. F. Upper limb 1. Lower limb 1. 3.

7.TDS. IV. pain. Inj.5 gm. PO liquid. Ampicilin (unasyn) y 1. Ranitidine y 50 mg. OD. Chlorhexidine gluconate y 10 ml. 5. as direct. PO tab/cap. BD. Inj. 2. PO tab/cap. Untuk kegunaan lidah. PRN. . OD. Morphine y 5 mg. Emullients. gargle. tab. tab. 4. 6. topical (vaseline) y Ointment. TDS. Ferrous femorate y 400 mg. 3. IV. Folic acid y 10 mg.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. topical. Powder. TDS.

6 3. ALP ± 50 u/L 2.9 2. Na ± 140 2. RP. Cca ± 3. K ± 3. White blood cell. pH ± 7. Hemoglobin ± 10. Po 4 ± 0.93 5. Full Blood Count.8 4. WCC ± 11.UJIAN MAKMAL FBC. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. 1. Creat ± 74 6.0 3.73 LFT 1. 1. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1. . Urea ± 9.8. Renal Pelvic.

Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan. Untuk mengetahui perubahan berat badan. Menambahkan berat badan pesakit. Dokumentasi. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. .5 ± 24. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap.5 ± 24.9 dalam 5 hari. Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18.9. Dapat menyemak semula jika perlu. Memasang ryle¶s tube jika perlu. Timbang berat pesakit setiap minggu. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18.4.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1. GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah.

Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. Dokumentasi. RUJUKAN 1. http://www. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7. Dr. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam. . Irfan Mohamad.utusan. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor.NURSING DIAGNOSE 2.htm 2. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan.my/utusan/info. Mengurangkan rasa sakit. Pusat Pengajian Sains Perubatan. Dapat menyemak semula jika perlu.com. GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit. Mengurangkan rasa sakit. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan.