P. 1
asingment lidah

asingment lidah

|Views: 84|Likes:
Published by WAfi La Pasndai

More info:

Published by: WAfi La Pasndai on Jul 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/28/2011

pdf

text

original

DIPLOMA KEJURURAWATAN JABATAN KEJURURAWATAN DAN SAINS KESIHATAN INSTITUT SAINS DAN TEKNOLOGI DARUL TAKZIM (INSTEDT) KOTA

TINGGI, JOHOR

CLINICAL PRACTICE V DNUR 3815 STUDY KES

MUHAMMAD HIBATUL WAFI BIN ZAKARIAH 390 706 PENSYARAH PN EVELYNE SUMIHAR FRIYANTI TARIKH : 18 JULAI 2011

penjagaan dari segi pemakanan dan jagaan harian. Untuk mengetahui tanda-tanda sesuatu penyakit dan tanda-tanda awal penyakit itu di kesan.OBJEKTIF y Mengkaji mengenai penyakit yang dihidapi oleh seorang pesakit di wad multidisiplin (8B) iaitu Tumirah bt. Melakukan assessment. Kasbi semasa saya menjalani clinical practice 5 di Hospital Sultan Ismail. Mengenal tanda-tanda CA Tongue dengan lebih dekat. nursing diagnosis dan intervensi kejururawatan ke atas pesakit. y y y y y . Memberikan rumusan tentang penyakit yang dihidap oleh pesakit. Untuk mengatur melakukan rawatan ke atas pesakit seperti pemberian ubat.

masalah ketumbuhan pada lidah. lidah juga berfungsi untuk mengawal atau mengatur letakkan bolus makanan yang terdapat dalam rongga mulut kita. sewaktu kita makan.PENGENALAN LIDAH adalah salah satu organ deria manusia. Gangguan padanya akan menyebabkan seseorang itu tidak dapat menuturkan bunyi atau perkataan yang dapat difahami oleh rakan yang mendengar. Kanser lidah Kanser lidah adalah sejenis penyakit yang bukannya jarang berlaku dalam praktis otorinolaringologi. Bolus makanan ini akan ditolakkan ke belakang dengan menggunakan lidah bagi memulakan proses menelan. mungkin disebabkan kaitan dengan tabiat merokok dan pengambilan alkohol. Selain untuk merasa. Betapa ramai manusia telah kehilangan nikmat merasa ini baik akibat kerosakan tunastunas rasa. kecederaan akibat kemalangan jalan raya mahupun gangguan pada saraf yang bertanggungjawab menerima rangsangan sensori daripada apa yang kita makan. Begitu besarnya nikmat anugerah lidah ini kepada manusia. tidak kurang kesnya dijumpai di kalangan wanita atau pesakit yang berusia lebih muda. makanan setelah dilumatkan akan dibentuk menjadi suatu gumpalan. Golongan yang berusia antara 50 hingga 70 tahun kerap ditemui menghidapi kanser lidah. Data terkini juga menunjukkan wanita mempunyai kekerapan yang hampir sama dengan lelaki menghidap kanser lidah. . Suatu masa dahulu ia kerap terjadi pada golongan lelaki. Ia mengandungi tunas-tunas rasa yang membolehkan kita merasa makanan dan seterusnya memberikan kualiti hidup lebih baik. Misalnya. Walau bagaimanapun. Lidah yang mempunyai struktur normal dan berfungsi dengan baik juga akan membantu proses percakapan atau artikulasi bunyi-bunyi yang dikeluarkan dari peti suara.

Masalah malnutrisi seperti diet yang kekurangan sesetengah vitamin adalah antara kebarangkalian yang dikaji boleh meningkatkan risiko kanser. Masalah gigi . Ia adalah faktor yang boleh dicegah sekiranya kita menjauhi tabiat buruk ini. ulser yang kronik atau keadaan pramalignan lidah yang lain.Faktor Penyebab Disebabkan lidah adalah komponen utama yang terdapat dalam rongga mulut.Amalan ini menjadi kelaziman bagi sesetengah etnik atau bangsa yang mana tembakau. Kanser lidah juga boleh muncul daripada kesan keadaan leukoplakia pada lidah.Penjagaan gigi yang tidak bersih. Umpamanya. merokok juga sememangnya dikenalpasti menjadi faktor utama kes-kes kanser peti suara. 5. iaitu merokok. Alkohol . Selain itu.Pengambilan alkohol adalah antara faktor boleh ubah yang dikenalpasti meningkatkan risiko mendapat kanser rongga mulut sebanyak enam kali ganda. paru-paru dan banyak lagi organ lain di dalam badan. Kebanyakan keadaan pramalignan yang terdapat pada lidah juga disebabkan oleh faktor yang sama. sama ada yang asli atau ditambah dengan perisa dikunyah dan dikemam di dalam bahagian rongga mulut. Mengunyah tembakau . wujudnya bahagian gigi yang tajam serta gigi palsu yang tidak dipadankan dengan baik akan menyebabkan iritasi berterusan dan berpanjangan terhadap struktur-struktur di sekitarnya termasuklah lidah. Merokok .Kejadian kanser rongga mulut secara amnya meningkat sebanyak lebih daripada enam kali ganda dalam kalangan perokok jika dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok. 4. 1. 2. Selain itu. Faktor lain . . Kombinasi antara merokok dan mengambil alkohol akan memberikan kesan sinergi yang menambahkan lagi kemungkinan mendapat kanser. faktorfaktor yang menyebabkan berlakunya kanser lidah juga ada persamaan dengan punca yang dikaitkan dengan kanser lain seperti bibir. gusi dan lantai mulut. lidah yang selalu tercedera baik akibat gigi yang tajam atau gigi palsu yang tidak sesuai mungkin meningkatkan risiko ketumbuhan yang berbahaya. lelangit. 3. pipi. anemia kekurangan zat besi seperti dalam kes Sindrom Plummer-Vinson juga dikaitkan dengan kejadian kanser rongga mulut dan hipofarinks.

Pergerakan lidah juga mungkin terbatas disebabkan oleh sebahagian daripada ketumbuhan tersebut telah merebak ke lantai mulut dan menyebabkan ia menjadi melekat. Penyebaran boleh berlaku ke lapisan otot yang merupakan komponen utama lidah itu sendiri. Bengkak kelenjar leher pula menandakan kanser telahpun merebak. Lidah adalah antara organ yang cepat merebak jika kanser bermula darinya. juga tidak kurang penyebarannya melibatkan struktur di sebelahnya seperti lantai mulut. Tanda dan gejala Pesakit yang menghidapi kanser lidah biasanya datang berjumpa doktor dengan tanda seperti ketumbuhan atau bonjolan pada permukaan lidah. Apabila ketumbuhan semakin membesar.Lokasi dan perebakan Pada lidah itu sendiri. . ia boleh dan mudah merebakkan sel kanser ke kelenjar-kelenjar limfa di leher. Kerosakan otot lidah akibat pencerobohan sel-sel kanser juga menyebabkan lidah tidak dapat digerakkan dengan baik. baik sebelah sahaja atau kedua-dua belah leher. gejala seperti sakit. sukar menelan. Kadang-kala ia boleh ditemui di hujung paling hadapan (tip) atau permukaan atas (dorsum) serta permukaan bawah lidah (ventral). ulser atau luka pada lidah yang berpanjangan tempohnya atau rasa keras seperti ketulan yang berada di bawah permukaan lidah. gusi dan tulang rahang bawah. Disebabkan lidah adalah suatu struktur di tengah rongga mulut. sakit telinga dan bau nafas yang kurang menyenangkan akan timbul. bahagian yang paling kerap ialah pada bahagian tepi kanan dan kiri lidah (85 peratus).

Sesi kaunseling dan penerangan berkenaan penyakit dan pilihan rawatan akan diberikan kepada pesakit sebelum langkah berikutnya diambil. akan disusuli proses rekonstruktif iaitu membaik pulih struktur yang tertinggal dengan kaedah-kaedah yang sesuai (biasanya dilakukan oleh pakar bedah plastik dan rekonstruktif). Kaedah meletakkan implan yang mengeluarkan radiasi (interstitial radiotherapy) juga diaplikasikan bagi sesetengah pesakit yang bersesuaian. rawatan kemoterapi. Selain itu. radioterapi atau kombinasi yang sesuai dengan keadaan tahap pesakit mungkin diperlukan bagi memastikan keseluruhan sel-sel kanser itu dihapuskan dari badan pesakit. Ujian-ujian tambahan juga mungkin diperlukan bergantung kepada bentuk rawatan yang akan dijalankan. Kanser yang agak besar saiznya pula mungkin memerlukan pembedahan yang lebih besar terhadap lidah dan leher. Biasanya bagi pembedahan yang agak besar. Ini penting kerana tahap yang berbeza mempunyai pendekatan dan hasil yang berbeza selepas rawatan. penyiasatan radiologi seperti imbasan CT atau MRI diperlukan untuk menilai dan menentukan peringkat kanser tersebut. kanser yang dikesan dan dirawat di peringkat awal mempunyai prognosis yang jauh lebih baik dengan rawatan yang akan diberikan kepada pesakit. . Adalah penting bagi seseorang pesakit memahami akan keadaan semasa dan apa yang sepatutnya dijangkakan atau diharapkan setelah tamat rawatan nanti. Kanser pada peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan membuang ketumbuhan tersebut.Rawatan Rawatan untuk penyakit kanser lidah amat bergantung kepada tahap kanser itu sendiri dan ia mungkin tidak sama antara seorang pesakit dengan pesakit yang lain. Secara prinsipnya. Setelah mengambil contoh tisu kanser tersebut melalui biopsi tisu.

: Kanser Lidah (CA Tongue). : Melayu. : Berkahwin. Tarikh masuk : 2 Jun 2011. Jalan Sekolah Kg. Jantina Bangsa Agama Status Alamat Dignosa MRN pesakit Tinggi Berat No. Pekalan Batu Mersing.ASSESMENT BIODATA PESAKIT Nama Tarikh lahir Umur : Tumirah bt. Kasbi. 5. : 273 458. Tarikh keluar : 8 Jun 2011 (LO). 86800 Johor. : NO. Kewarganegaraan : Malaysia. telefon : Perempuan. : 71 tahun. : 45 kg. : Islam. : 019 . : 19 Februari 1940. : 158 cm.7723481 (rumah). .

Cara masuk : Jalan kaki. 3. Di temani : Anak & PPK.9°C 148/79 62 bpm 22/min 97% A . 1.SEJARAH KEMASUKKAN Nama : Tumirah bt. MRN : 273 458. Kasbi. Tarikh dan masa masuk : 2 Jun 2011 pada 2pm Pemeriksaan tanda-tanda vital : Bil 1 2 3 4 5 Pemerhatian Suhu (oral) Blood pressure Pulse rate Respiration rate SpO2 Kenyataan 36. Ini adalah kali pertama pesakit ini dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail. Sebab Masuk : Pesakit ini dimasukkan ke wad adalah untuk pengurusan rawatan bagi merawat penyakitnya iaitu µCA Tongue¶. Diagnosis perubatan : Advanced CA Tongue (kanser lidah) 4. 2. Keterangan Am. .

7. 5. Semuanya normal. 3. ‡ Pesakit tidak memakai cermin mata. 6. Cara tidur ‡ Pesakit tidur seperti biasa tanpa ada rasa sakit-sakit pada badan atau semasa tidur. Pergerakan ‡ Pesakit mengalami masalah dalam pergerakan disebabkan faktor umur yang sudah tua. ‡ Matanya tidak terdapat sebarang keabnormalan. 8. ‡ Pesakit boleh mendengar dan menerima arahan atau sebarang perbualan. Mulut ‡ Bibir pesakit kelihatan pucat. ‡ SpO2 pesakit adalah dalam keadaan yang normal. ‡ Pesakit juga tahu tujuan dia berada di wad. Pernafasan ‡ Pesaki bernafas seperti biasa (RA). Tiada cecair atau discharge yang keluar dari matanya. 4. 2. Pemerhatian semasa kemasukan pesakit. Pesakit akan terjaga sekiranya berasa sakit. ‡ Situasi pesakit dalam keadaan sedikit cemas. ‡ Kadangkala pesakit berdengkur semasa tidur. 1. . ‡ Bibir pesakit berada dalam keadaan bersih. Pendengaran ‡ Pesakit tidak boleh mendengar dengan jelas dan baik. ‡ Pesakit sukar berkomunikasi dengan orang di sekeliling. Keadaan mental ‡ Pesakit berada dalam keadaan yang sedar . Penglihatan ‡ Pesakit dapat melihat dengan baik. 9. SpO2 pesakit adalah 97%. Tekstur kulit ‡ Tekstur kulit pesakit tiada sebarang keabnormalan. Pertuturan ‡ Pesakit mengalami masalah pertuturan disebabkan lidahnya yang membengkak.B. ‡ Mulut pesakit sentiasa terbuka disebabkan lidahnya yang membengkak besar.

Alahan ‡ Pesakit tidak alah kepada sebarang makanan dan ubat . Pesakit disarankan mengambil pemakanan soft diet kerana pesakit tidak dapat mengunyah. Alat palsu ‡ Pesakit tidak menggunakan alatan palsu dianggota badannya. Kesakitan ‡ Pesakit mengalami kesakitan dibahagian lidah dan sekitar mulut. 14. ‡ Pesakit tidak mengalami dysuria/polyuria dan konstipasi/diarrhea. Pemakanan ‡ Pesakit disarankan supaya memakan makanan yang yang berkhasiat. ‡ Pesakit tidak memakai lampin disposal dan tidak menggunakan CBD.ubatan.10. Ubat-ubatan ‡ Pesakit tidak mempunayai alahan terhadap ubat dan pesakit tidak mempunyai sejarah pengambilan ubat terlarang.. 11. 13. Eliminasi ‡ Pesakit BO dan PU di dalam tandas dan ditemani oleh penjaganya iaitu anaknya sendiri. 15. 12. .

4. Toraks 1. Abdomen 1. D. Kulit kepalanya sihat dan bersih tanpa sebarang keabnormalan. 3.C. 3. Pengeluaran urin pesakit kadangkala sedikit kerana pesakit sukar untuk minum. 2. Pergerakan dada pesakit adalah laju dan abnormal kerana sesak nafas. Kepala dan leher 1. 2. kerana kekurangan nutrisi disebabkan kesukaran untuk makan. 2. 5. Lehernya jinjang dan sedikit lebar. Rambut pesakit tidak berbau. C. 3. Pesakit tidak mengalami sebarang keabnormalan 3. Pesakit jarang BO pada setiap hari. Pemeriksaan fizikal terhadap pesakit A. 6. B. 4. Kulit dan abdomen pesakit berada dalam keadaan yang baik tanpa sebarang kudis atau kecacatan. Sistem alimentari pesakit juga tidak mengalami sebarang masalah. Tidak terdapat sebarang bengkak pada toraks pesakit. . Genital and Anus 1. Tidak terdapat sebarang keabnormalan seperrti keluar lelehan nanah di vagina pesakit. Mempunyai rambut lurus dan kemas serta pendek. 2. Tidak mengalami sebarang keabnormalan. Struktur kepala yang bulat. Pesakit tidak mengalami sebarang masalah berkaitan dengan perut atau sistem penghadamannya. Tiada parasit seperti kutu di kepalanya.

2. 3. Lower limb 1.E. malah tidak terdapat sebarang kecacatan. Kulit tangan pesakit juga berada dalam keadaan yang baik dan tidak terdapat luka. Kedua-dua tangan pesakit boleh berfungsi dengan baik. 3. Tiada kotoran di kawasan kuku pesakit. Upper limb 1. 4. Pesakit berupaya untuk berjalan sendirian tanpa bantuan daripada sesiapa. Kuku kaki pesakit bersih dan kemas. Semuanya dalam keaadan bersih. Kulit kaki pesakit bersih tanpa sebarang kudis dan luka. 2. Kedua-dua belah kaki pesakit tiada kecacatan dan boleh berfungsi dengan baik. . F.

6. IV.PENGURUSAN RAWATAN RAWATAN UBATAN 1. Ferrous femorate y 400 mg. as direct. 7. Folic acid y 10 mg. tab. 3. BD. Ampicilin (unasyn) y 1. TDS. PO tab/cap. topical (vaseline) y Ointment. 2. PO tab/cap. Morphine y 5 mg. PO liquid. TDS. Untuk kegunaan lidah. Inj.TDS. gargle. Inj. pain. PRN. Powder. topical. OD. 4. tab. . Emullients. 5.5 gm. Ranitidine y 50 mg. IV. OD. Chlorhexidine gluconate y 10 ml.

White blood cell. Hemoglobin ± 10. K ± 3. Full Blood Count. 1. WCC ± 11.73 LFT 1. Cca ± 3.UJIAN MAKMAL FBC. .9 2. Po 4 ± 0.6 3.93 5. Urea ± 9. ALP ± 50 u/L 2. Creat ± 74 6. A/b ± 26 UJIAN PENGIMEJAN 1.8 4. pH ± 7. RP. Chest x-ray (leher) y Trachea kelihatan normal. Renal Pelvic. 1.8.0 3. Na ± 140 2.

Timbang berat pesakit setiap minggu. Dapat menyemak semula jika perlu. Memasang ryle¶s tube jika perlu. Memberi nutrisi terus ke dalam gastro. Bantu doktor dalam pemasangan intravena infuse jika perlu. Untuk mengetahui perubahan berat badan. IMPLEMENTATION BMI pesakit kembali nomal 18. Dokumentasi. NURSING CARE PLANE BIL 1 NURSING CARE Beri pesaki makanan yang lembut dan mudah ditelan.4. Beri minuman berzat jika tidak boleh mengambil makanan.9 dalam 5 hari.NURSING PROCESS NURSING DIAGNOSE 1.9.5 ± 24. Memberi nutrisi terus ke dalam salur darah. Cara lain untuk menambahkan nutrisi dalam badan. Kekurangan nutrisi berkaitan dengan kesukaran untuk menelan makanan ditandai dengan berat badan yang menurun dari 50 kg kepada 45 kg. Menambahkan berat badan pesakit.5 ± 24. EVALUATION Berat badan pesakit meningkat sebanyak 1 kg dan BMI pesakit hamper kepada BMI yang ideal iaitu 18. 2 3 4 5 6 7 Galakkan pesakit mengambil makanan sedikitsedikit tetapi kerap. RASIONAL Memudahkan pesakit menelan. . GOAL Mengembalikan semula berat badan yang ideal mngikut BMI yang normal 18.

GOAL Kesakitan pesakit dapat dikurangkan. Irfan Mohamad.NURSING DIAGNOSE 2.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0531&pub=Utusan_Mala ysia&sec=Kesihatan&pg=kn_02. Universiti Sains Malaysia (USM) Kelantan. RASIONAL Untuk mengetahui tahap kesakitan. Memberi kumuhan ais bercampur air jika perlu. Sakit berkaitan dengan lidah yang membengkak ditandai dengan aduan pesakit iaitu pain score sebanyak 7.com. EVALUATION Pesakit kurang merasa sakit selepas 4 jam dengan pain score 3 setelah diberi ubat mengikut priskripsi doctor. IMPLEMENTATION Pesakit dapat mengurangkan rasa sakit dalam masa 4 jam. Pemberian ubat mengikut priskripsi doktor. . Pusat Pengajian Sains Perubatan.utusan. Mengurangkan rasa sakit. Dr. Dapat menyemak semula jika perlu. http://www. ARKIB 31/05/2009 : Utusan Malaysia. Dokumentasi. Pensyarah Kanan Otorinolaringologi ± Surgeri Kepala dan Leher. Mengurangkan rasa sakit. RUJUKAN 1. NURSING CARE PLANE BIL 1 2 3 4 NURSING CARE Nilai tahap kesakitan pesakit.htm 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->