P. 1
Sambungan Nota Latihan Tingkatan 1

Sambungan Nota Latihan Tingkatan 1

|Views: 211|Likes:
Published by hotguyz82

More info:

Published by: hotguyz82 on Jul 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2015

pdf

text

original

Sambungan nota latihan tingkatan Saturday

AYAT

1. Ayat ialah satu susunan perkataan yang terdiri daripada subjek dan predikat. 2. Subjek ialah perkara yang diceritakan. 3. Predikat ialah cerita berkenaan perkara itu ( subjek ). 4. Ayat mengandungi makna yang lengkap. Ia diucapkan dengan intonasi atau nada yang sempurna. Contoh : subjek predikat 1. Afendi guru 2. Kakak menyapu sampah. 3. Ibrahim bermain bola sepak. 4. Zulkfli Minum teh 5. Ayam itu asyik berkokok. Ragam Ayat 1. Terdapat empat jenis ragam ayat dalam bahasa Malaysia, iaitu: (a) ayat penyata; (b) ayat tanya; (c) ayat perintah; (d) ayat seruan. 2. Keterangan dan contoh ayatayat tersebut adalah seperti berikut: (a) Ayat penyata 1. Ayat yang menceritakan sesuatu hal atau memberitahu tentang sesuatu hal. 2. Ayat penyata dikenali juga sebagai Ayat Berita atau Ayat Keterangan. Ayat penyata ialah ayat yang menyatakan atau menerang­kan sesuatu cerita, benda, kejadian, dan sebagainya. Contohnya: i. Kakak sedang menyiram bunga. ii. Lembu itu akan dijual.

Ayat perintah terbahagi kepada a. melarang. Ayat Permintaan 1. 1. Dalam penulisan. 3. Contohnya i. Minta hadirin semua bergerak ke ilik jamuan. atau meminta seseorang melakukan sesuatu.Ayat Permintaan c. Sudahkah adik minum susu? iii. Ayat yang digunakan untuk menyuruh seseorang melakukan sesuatu. Ayat Tanya Dengan Kata Tanya. Diakhiri dengan partikel -kah. Ayat ini diucapkan dengan meninggikan nada suara pada akhir ayat penyata. manusia. Bagaimanakah layanglayang itu dibuat? Ayat Tanya Dengan Kata Tanya. Ayat ini menggunakan kata tanya seperti apa. tempat. (suruhan) b. Ayat tanya terbahagi kepada dua iaitu : a. Ayat Larangan . kenapa dan mengapa. Berapakah harga kasut itu? ii. berapa. 2. 2. bagaimana.Budak-budak itu bermain di tepi longkang. Turunlah dari sini sekarang juga.Ayat Silaan Contohnya: a. Contoh : Siapakah nama bapa kamu ? Ayat Tanya Tanpa Kata Tanya 1. Contoh : Hantarlah buku itu sebelum pulang. Partikel -lah boleh digunakan untuk tujuan melembutkan ayat. 2. siapa. Tolong jemurkan pakaian itu. Ayat ini bertujuan memberi arahan atau perintah. Contoh : Tolong bawakan minuman ini ke dapur. Ayat yang digunakan untuk menanyakan sesuatu hal. 2. mana. Ayat perintah ialah ayat yang menyuruh. benda. Ayat Suruhan 1. Ayat Suruhan b. mempersilakan. bila. binatang dan sebagainya. b. Ayat ini bertujuan memohon pertolongan dan permintaan. (permintaan) c. 2.Ayat Larangan d. Ia menggunakan perkataan tolong dan minta pada permulaan ayat. lambang tanda tanya digunakan ( ? ) contoh : Kamu belum hantar buku itu ? (c) Ayat perintah 1. 2. Cuci kasut kamu. Ayat tanya ialah ayat yang digunakan untuk menanyakan sesuatu perkara. Ayat Tanya Tanpa Kata Tanya. Ayat ini tidak menggunakan kata tanya. (b) Ayat tanya 1.

Amboi dan sebagainya. dan sebagainya (b) Pasukan pengakap telah mendirikan khemah itu. baginda. iaitu ayat yang kata kerjanya berawalan di. cantiknya baju kamu! ii. 2. sakit. marah. Ayat seru dimulai oleh kata seru seperti Oh. tak usah dan jangan. anda. Bola itu saya tendang. ii. Ayat aktif ialah ayat yang kata kerja berawalan men. (b) ayat pasif diri kedua. kita. Amboi. engkau. Ayat Silaan 1. Jemputlah menikmati Datanglah ke rumah saya. dia. Partikel -lah boleh digunakan untuk melembutkan ayat. (c) ayat pasif diri ketiga. Ia menggunkan kata silaan seperti sila dan jemput pada permulaan ayat. kamu. Ayat pasif ialah ayat yang kerjanya…… (a) tidak berawalan men dan didahului kata ganti diri pertama dan kata ganti diri kedua. Ayat seruan diakhiri dengan tanda seru ( ! ) 3. Cis. Contohnya: i. . Tanda seru biasanya terletak diakhir ayat. Wah. 3. Partikel -lah boleh digunakan. hairan.1. Contohnya: i. Kedua-dua ayat ini berlainan bentuk stuktur perkataannya tetapi mempunyai maksud sama. Aduh. Ayat ini bertujuan mempersilakan atau menjemput seseorang. Ayat Aktif ialah ayat yang menekankan objek. sakitnya perut aku! Oh. 2. 2. 3. dan sebagainya. hairan dan sebagainya. dan terkejut. (silaan) (d) Ayat seruan Ayat seruan diucapkan untuk melahirkan perasaan seperti takut. (c) Ketua murid menaikkan bendera sekolah. Ayat pasif terdiri daripada: (a) ayat pasif diri pertama. Contoh : Jangan minum air itu. 3. diikuti kata sendi oleh serta kata ganti diri ketiga seperti ia. saya. dan sebagainya. Contoh : Sila bawa sejadah bila ke surau. Contohnya: (a) Emak memasak nasi. Ayat Pasif menerangkan benda atau orang yang dikenakan perbuatan ke atasnya.(Iarangan) d. dan sebagainya. Jangan petik bungs itu. (b) berawalan di dan diikuti kata sendi oleh serta kata ganti diri ketiga. Contohnya: Baju itu dibasuh oleh kakak. 1. 2. Borang itu perlu anda isi. iaitu ayat yang kata kerjanya tidak berawalan men dan didahului kata ganti diri pertama seperti aku. Ia menggunakan kata silaan seperti usah. 3. 4. iaitu ayat yang kata kerjanya tidak berawalan men dan didahului kata ganti diri kedua seperti awak. Ayat ini bertujuan melarang melakukan sesuatu . beliau. dia sudah pergi ke sekolah ! 2 Ayat Aktif dan Ayat Pasif 1. kami. Usahlah menangis lagi.

Nasihat guru kita. Kita mesti mendengar nasihat guru kita. perkataan-perkataan dalam ayat. Ayat Aktif (a) Anda harus menyiapkan kerja itu. Ibu memasak nasi lemak. Contohnya: Ayat Aktif Apt Pasif Diri Pertama (a) Saya mencuci kasut sekolah.4. tanda petik (".. 3.. Ayat Pasif Diri Kedua (a) Kerja itu harus anda siapkan. 2. Dalam penulisan. Walaubagaimanapun .. (b) Keputusan itu kita terima. (d) Kereta itu perlu kamu baiki. Ayat Aktif Ayat Pasif 1. Cakap pindah ialah perbualan seseorang yang telah ditulis semula dengan menggunakan bahasa tanpa mengubah maksudnya. Cakap Ajuk ialah percakapan yang 1. Cakap Pindah ialah perkataan atau dilaporkan semula sebagaimana asalnya percakapan yang dilaporkan semula tetapi dituturkan. tidak sebagaimana yang dituturkan. Nasi lemak dimasak oleh ibu. Perhatikan perbezaan antara cakap ajuk dengan cakap pindah di bawah ini. 3. (a) Kasut sekolah saya cuci. Cakap ajuk dimulai dengan tanda 3. Ayat Pasif Diri Ketiga (a) Bangunan dicat oleh mereka. (b) Baginda meminta rakyat supaya bersabar. maksud atau . 4. (c) Orang ramai diarahkan oleh beliau supaya beratur. 4. Yusof membawa kerusi patah. (c) Duitnya patut engkau pulangkan. 3. (b) Surat itu mesti awak serahkan. 2. Cakap Ajuk Cakap Pindah 1. Salmah memukul adiknya dengan kuat. Tidak ada sebarang pindaan yang 2. Cakap ajuk ialah percakapan seseorang yang ditulis semula dengan tidak mengubah maksud asalnya. (c) Engkau patut memulangkan duitnya. (d) Baju sedang dijahit olehnya. mesti kita dengar. (b) Kita menerima keputusan itu. Buku itu dibaca oleh Ali. Keduadua ayat aktif dan pasif membawa maksud yang sama walaupun bentuknya berbeza. (c) Bunga itu akan aku petik. Kerusi patah dibawa oleh Yusof 3 Cakap Ajuk dan Cakap Pindah Cakap Ajuk dan Cakap Pindah ialah percakapan yang dilaporkan semula secara lisan atau tulisan tanpa mengubah maksudnya. (d) Kami sudah menyusun jadual itu. (b) Awak mesti menyerahkan surat itu. Tanda petik (". 5. (d) Dia sedang menjahit baju. (c) Aku akan memetik bunga itu.. (b) Rakyat diminta oleh baginda supaya bersabar. 5. (d) Jadual itu sudah kami susun. (d) Kamu perlu membaiki kereta itu. Terdapat perbezaan stuktur atau susunan dilakukan. 2. (c) Beliau mengarahkan orang ramai supaya beratur. Ayat Aktif (a) Mereka mengecat bangunan. Adiknya dipukul dengan kuat oleh Salmah.") tidak digunakan dalam cakap pindah. Ali membaca buku itu.") digunakan untuk cakap ajuk.

2. Encik Lim mempersilakan Encik 3. "Datanglah ke rumah saya malam Azman ke rumahnya pada malam ini. ” lapar. keesokan harinya. 5. perkara-perkara berikut perlu diubah atau diberi perhatian. Cikgu berkata. 2.pembuka kata dan diakhiri dengan tanda susunan perkataan sama. Kata Hassan kepada Faizal . awak. ketika itu malam tadi malam semalamnya semalam semalamnya hari hari itu ini esoknya. Cikgu bertanya kepada Hafizi sebab 2. sana. Kata nenek kepada Siti. 6. Lim. Cakap Ajuk Cakap Pindah saya. Asmah menyatakan bahawa ayam itu buku awak.” kata Dollah Salleh. 6. Nenek berkata kepada Siti bahawa Sunita. aku. “ Ini 7. 7. “ Di manakah awak letakkan beg di mana dia meletakkan beg itu. Hassan menyatakan kepada Faizal cara membuat kuih Bahulu. “ Begini 6. Hafizi?" 3. nya. 8.” kata Asmah. hari itu esok AYAT TUNGGAL DAN AYAT MAJMUK Ayat Tunggal 1. hamba dia. dia. Apabila menukarkan bentuk cakap ajuk kepada cakap pindah. “ ) 1." kata ibu kepada 1. hadir semalam. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat mudah atau ayat selapis. “ Ayam itu lapar. itu ? ” tanya Cikgu Azmi kepada 5. Ayat tunggal terdiri daripada satu subjek dan satu predikat. Ibu menyuruh Ani mencuci bajunya. . engkau saya. penutup kata ( “ ……. "Mengapa tidak dia tidak hadir semalam." kata Encik nanti. begitu cara membuat Kuih Bahulu. kamu. Cikgu Azmi bertanya kepada Sunita 4. “ Berikan bola ini kepada Zainal diberikan kepada Zainal Abidin. Dollah Salleh menyuruh agar bola itu 8. beliau beta baginda kami. "Cuci baju kamu. 4. Ani.. tempat itu begini begitu demikian ini demikian itu sekarang masa itu. Encik Azman. ia. nya dia dia beliau beliau mereka mereka ini itu itu itu sini situ. Abidin.” bahawa itu buku dia. kita mereka anda.

kadangkala. jejari. tetapi. dan hak cipta. wang dan saku yang menjadi komponen kata majmuk wang saku mempunyai maknanya masingmasing. ( Ayat Tunggal ) B) Razak membaca buku itu. Ayat Majmuk 1. 2. 8. (d) kata kerja majmuk. Ada juga kata majmuk yang terbentuk daripada dua patch kata yang berbeza tetapi maknanya sama atau hampirhampir sama. 9. atau. antara yang lain-lain. daun pintu. cita rasa. sambil seraya dan lain-lain. . (f) kata keterangan majmuk. dan sunyi sepi bererti sangat sunyi. Dengan itu. kecuali. Subjek = Lelaki gemuk itu Predikat = sedang menembak burung. Dua patah kata yang sama atau hampir sama maknanya itu dimaksudkan untuk menyatakan makna kesangatan. Beberapa contohnya ialah cantik jelita. hancur lebur. 12 Sebahagian besar daripada kata majmuk dalam bahasa Melayu tergolong dalam kelas kata nama. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat .Contoh : Lelaki gemuk itu \ sedang menembak burung. Dari segi bentuknya. buah mulut. 2. ganti rugi.ayat tunggal disambungkan oleh perkataan Kata Hubung seperti dan. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat Selapis. daripada. Misalnya. campur tangan. ( Ayat Majmuk ) PEMAJMUKAN Kata Majmuk 1. 11. Contoh kata nama majmuk. (e) kata sendi majmuk. dapatlah dibezakan bentuk kata majmuk daripada bentuk kata ganda yang dieja bersempang kecuali kata ganda separa seperti bebawang. daun telinga. kekuda. dan walaupun. hancur lebur bererti hancur sama sekali. ialah air mata. jurumudi. Makna wang saku ialah wang dibawa untuk digunakan apabila diperlukan. 6. 4. buah pinggang. Beberapa contoh kata majmuk yang dieja tercantum ialah apabila. ( Ayat Tunggal ) C) Razak mengambil sebuah buku cerita lalu membaca buku itu. cantik jelita bererti sangat cantik. dan hak cipta. Contoh : A) Razak mengambil sebuah buku cerita. (b) kata bilangan majmuk. Kata majmuk ada yang dieja tercantum dan ada yang dieja terpisah tetapi tidak ada yang bersempang. 3. Beberapa contoh kata majmuk yang dieja terpisah ialah air mata. Bentuknya 7. bumiputera. kata majmuk ter&SHY.bahagi kepada beberapa kelas seperti yang berikut: (a) kata nama majmuk. (c) kata adjektif majmuk. dan sebagainya. Kata paduan atau sebatian yang demikian dikenal sebagai kata majmuk. Dua atau lebih daripada dua patah dasar dapat digabungkan untuk membentuk satu kata baru yang padu atau sebati maknanya. Setiap kata yang menjadi komponen kata majmuk mempunyai maknanya sendiri-sendiri. 5. dan sunyi sepi. ganti rugi. Misalnya. (g) Kata hubung majmuk. 10.

yakni tidak terikat pada sebarang imbuhan. Kata kerja majmuk ada yang bebas. antara yang lain-lain. Makna buah hati ialah kekasih yang dicintai. campur tangan. buta huruf. 24. mengambil alih. sambil lalu. 23. daripada. buang air. menganggap sepi. antara yang lain-lain. Dari segi maknanya. bukan buah yang bernama hati. menembak mati. yang maknanya dapat diketahui daripada makna katakata yang menjadi komponennya. merah jambu. dan bertungkus lumus. mengangkat sembah. pertama kali. air (kata nama) + mata (kata nama) air mata (kata nama) lemah (kata adjektif) + lembut (kata adjektif) lemah lembut (kata adjektif) mogok (kata kerja) + duduk (kata kerja) mogok duduk (kata kerja) dari (kata sendi) + pada (kata sendi) daripada (kata sendi) (b) mengubah kelas kata dasar. dan kelam kabut. dan sekali sekala. cantik jelita. antara yang lainlain. . ialah acap kali. 14. Misalnya buah hati ialah kata majmuk kiasan kerana maknanya tidak kenamengena dengan buah ataupun hati. Kata majmuk wajar ialah kata majmuk yang sebenarnya. 19 Kata hubung majmuk. (b) kata majmuk kiasan 22. buah anggur ialah kata majmuk wajar kerana maknanya tidak lain daripada buah yang bernama anggur. gagah perkasa. dua pertiga. Tugasnya 20. boleh jadi. dan dua ratus lima puluh. antara yang lainlain. 18 Kata keterangan majmuk. ialah apabila. membalas budi. iri hati. berdiam diri. menyalahgunakan. iaitu darihal. dan gulung tikar. bercerai susu. kadangkala. 15. Kata majmuk kiasan pula ialah kata majmuk yang maknanya lain daripada makna yang ada pada katakata yang menjadi komponennya. Berikut ialah beberapa contoh kata majmuk wajar. kepada. Misalnya. kata majmuk dapat dibahagi kepada dua jenis seperti yang berikut: (a) kata majmuk wajar. Kata adjektif majmuk. Kata bilangan majmuk. lambat laun. demikian. Contohnya: apa (kata ganti tanya) + bila (kata keterangan tanya) apabila (kata nama) alim (kata adjektif) + ulama (kata nama) alim utama (kata nama) gulung (kata kerja) + tikar (kata nama) gulung tikar (kata kerja) tumbuk (kata kerja) + rusuk (kata nama) tumbuk rusuk (kata nama) cerdik (kata adjektif) + pandai (kata adjektif) cerdik pandai (kata nama) lalu (kata kerja) + lintas (kata kerja) lalu lintas (kata nama) banyak (kata adjektif) + mulut (kata nama) banyak mulut (kata adjektif) lambat (kata adjektif) + laun (kata adjektif) lambat laun (kata keterangan) Maknanya 21. Kata kerja majmuk ada juga yang terikat. Contohnya: angkat kaki. Kata majmuk mempunyai dua tugas seperti yang berikut: (a) menetapkan kelas kata dasar. Contohnya. 16. mengambil berat. dan meskipun. manakala. Contohnya: mengadu domba. ialah aman damai. ialah tiga puluh. dan sedari. mencari gali.13. membanting tulang. datang bulan. 17 Kata sendi majmuk pula tidak seberapa jumlahnya.

akal kancil darah daging hajat besar anak angkat datang bulan harga diri anak baju daun pintu ibu ayam anak emas emas kahwin isi hati anak kunci embun jantan jalan bahasa batu loncatan filem bisu jauh hati banyak mulut gaji buta kaki tangan buah mulut gantung kemudi karat hati bulan madu gatal mulut kata dua cahaya mata gunung payung kecil hati cakap angin habis akal kereta api campur tangan lalat hijau papas hati cekak musang lebar mulut panjang tangan dapur susu lemah semangat pasar gelap mata hari lepas tangan patah hati naik darah main angin rendah hati nyawa ikan malam buta sagu hati otak udang sampai hati sakit hati tangan besi tali barut tumbuk rusuk timbang rasa tanah air .adat istiadat gunung api kongsi gelap alih bahasa hancurlebur lampu duduk bahasa pasar harga borong lipat ganda bakul sampah hitam manis lubang hidung batang hidung ikan parang mabuk taut cakera padat inti sari merah jambu cantik jelita isi perut minyak makan daya cipta juling air naik takhta dengki hati kaca mata nenek moyang emas putih kerak bumi orang gaji esok hari otak depan tuan rumah gagah berani olah raga udang galah galah canggah pagar duri uji kaji rendah hati pindah tangan wang saku sabun mandi rabun jauh warta berita sihat akal tahan lasak zat air 24. Berikut ialah beberapa contoh kata majmuk kiasan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->