P. 1
Sambungan Nota Latihan Tingkatan 1

Sambungan Nota Latihan Tingkatan 1

|Views: 214|Likes:
Published by hotguyz82

More info:

Published by: hotguyz82 on Jul 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2015

pdf

text

original

Sambungan nota latihan tingkatan Saturday

AYAT

1. Ayat ialah satu susunan perkataan yang terdiri daripada subjek dan predikat. 2. Subjek ialah perkara yang diceritakan. 3. Predikat ialah cerita berkenaan perkara itu ( subjek ). 4. Ayat mengandungi makna yang lengkap. Ia diucapkan dengan intonasi atau nada yang sempurna. Contoh : subjek predikat 1. Afendi guru 2. Kakak menyapu sampah. 3. Ibrahim bermain bola sepak. 4. Zulkfli Minum teh 5. Ayam itu asyik berkokok. Ragam Ayat 1. Terdapat empat jenis ragam ayat dalam bahasa Malaysia, iaitu: (a) ayat penyata; (b) ayat tanya; (c) ayat perintah; (d) ayat seruan. 2. Keterangan dan contoh ayatayat tersebut adalah seperti berikut: (a) Ayat penyata 1. Ayat yang menceritakan sesuatu hal atau memberitahu tentang sesuatu hal. 2. Ayat penyata dikenali juga sebagai Ayat Berita atau Ayat Keterangan. Ayat penyata ialah ayat yang menyatakan atau menerang­kan sesuatu cerita, benda, kejadian, dan sebagainya. Contohnya: i. Kakak sedang menyiram bunga. ii. Lembu itu akan dijual.

mempersilakan. 2. Ayat Permintaan 1. Berapakah harga kasut itu? ii. 2. 1. 3. Bagaimanakah layanglayang itu dibuat? Ayat Tanya Dengan Kata Tanya. 2. 2. Ayat perintah ialah ayat yang menyuruh. Tolong jemurkan pakaian itu. (b) Ayat tanya 1. manusia. kenapa dan mengapa. bila. Ayat ini menggunakan kata tanya seperti apa. Turunlah dari sini sekarang juga. binatang dan sebagainya. bagaimana. Contoh : Hantarlah buku itu sebelum pulang. Dalam penulisan. Ayat ini bertujuan memberi arahan atau perintah. 2. Ayat Suruhan 1. lambang tanda tanya digunakan ( ? ) contoh : Kamu belum hantar buku itu ? (c) Ayat perintah 1. Ayat tanya terbahagi kepada dua iaitu : a. Ayat Tanya Tanpa Kata Tanya. benda. Contoh : Tolong bawakan minuman ini ke dapur. Ayat Suruhan b. Ayat yang digunakan untuk menanyakan sesuatu hal. tempat. Sudahkah adik minum susu? iii. Ayat ini diucapkan dengan meninggikan nada suara pada akhir ayat penyata.Budak-budak itu bermain di tepi longkang. Ayat tanya ialah ayat yang digunakan untuk menanyakan sesuatu perkara. Contoh : Siapakah nama bapa kamu ? Ayat Tanya Tanpa Kata Tanya 1. mana.Ayat Permintaan c. Diakhiri dengan partikel -kah. (permintaan) c. b.Ayat Larangan d. Contohnya i. Ayat perintah terbahagi kepada a. berapa. melarang. Minta hadirin semua bergerak ke ilik jamuan.Ayat Silaan Contohnya: a. Partikel -lah boleh digunakan untuk tujuan melembutkan ayat. Cuci kasut kamu. Ayat ini tidak menggunakan kata tanya. Ayat Tanya Dengan Kata Tanya. 2. siapa. Ia menggunakan perkataan tolong dan minta pada permulaan ayat. (suruhan) b. atau meminta seseorang melakukan sesuatu. Ayat yang digunakan untuk menyuruh seseorang melakukan sesuatu. Ayat ini bertujuan memohon pertolongan dan permintaan. Ayat Larangan .

hairan. Partikel -lah boleh digunakan. Bola itu saya tendang. 3. (c) Ketua murid menaikkan bendera sekolah. baginda. Jemputlah menikmati Datanglah ke rumah saya. Borang itu perlu anda isi. (c) ayat pasif diri ketiga. saya. (silaan) (d) Ayat seruan Ayat seruan diucapkan untuk melahirkan perasaan seperti takut. Ayat ini bertujuan melarang melakukan sesuatu . iaitu ayat yang kata kerjanya berawalan di. Partikel -lah boleh digunakan untuk melembutkan ayat. Cis. marah. dan terkejut. diikuti kata sendi oleh serta kata ganti diri ketiga seperti ia. Ayat aktif ialah ayat yang kata kerja berawalan men. iaitu ayat yang kata kerjanya tidak berawalan men dan didahului kata ganti diri kedua seperti awak. (b) berawalan di dan diikuti kata sendi oleh serta kata ganti diri ketiga. 2. 2. dan sebagainya. Contohnya: (a) Emak memasak nasi. Amboi. sakit. Contohnya: i. Usahlah menangis lagi. Ayat seruan diakhiri dengan tanda seru ( ! ) 3.(Iarangan) d. dan sebagainya (b) Pasukan pengakap telah mendirikan khemah itu. Jangan petik bungs itu. Amboi dan sebagainya. 1. Ayat pasif terdiri daripada: (a) ayat pasif diri pertama. dia sudah pergi ke sekolah ! 2 Ayat Aktif dan Ayat Pasif 1. Tanda seru biasanya terletak diakhir ayat. kami. Wah. dan sebagainya. engkau. Ayat Silaan 1. tak usah dan jangan. Ayat Aktif ialah ayat yang menekankan objek. 4. Contoh : Sila bawa sejadah bila ke surau. kita. 3. Ayat pasif ialah ayat yang kerjanya…… (a) tidak berawalan men dan didahului kata ganti diri pertama dan kata ganti diri kedua. Contohnya: i. Ia menggunkan kata silaan seperti sila dan jemput pada permulaan ayat. anda. Ia menggunakan kata silaan seperti usah. ii. Ayat Pasif menerangkan benda atau orang yang dikenakan perbuatan ke atasnya. 3. (b) ayat pasif diri kedua. iaitu ayat yang kata kerjanya tidak berawalan men dan didahului kata ganti diri pertama seperti aku. cantiknya baju kamu! ii. sakitnya perut aku! Oh. Aduh. Ayat seru dimulai oleh kata seru seperti Oh. . dan sebagainya. Kedua-dua ayat ini berlainan bentuk stuktur perkataannya tetapi mempunyai maksud sama. 2.1. 3. dia. Ayat ini bertujuan mempersilakan atau menjemput seseorang. Contoh : Jangan minum air itu. beliau. kamu. Contohnya: Baju itu dibasuh oleh kakak. 2. hairan dan sebagainya.

(c) Bunga itu akan aku petik. Cakap Ajuk ialah percakapan yang 1. Buku itu dibaca oleh Ali. 2. (c) Engkau patut memulangkan duitnya.") tidak digunakan dalam cakap pindah. (b) Surat itu mesti awak serahkan. Cakap Ajuk Cakap Pindah 1. perkataan-perkataan dalam ayat. 3. Salmah memukul adiknya dengan kuat. (c) Duitnya patut engkau pulangkan. tidak sebagaimana yang dituturkan. (b) Baginda meminta rakyat supaya bersabar. (d) Baju sedang dijahit olehnya.. 4. (c) Beliau mengarahkan orang ramai supaya beratur. (b) Awak mesti menyerahkan surat itu. maksud atau . Cakap ajuk ialah percakapan seseorang yang ditulis semula dengan tidak mengubah maksud asalnya. (c) Orang ramai diarahkan oleh beliau supaya beratur. Perhatikan perbezaan antara cakap ajuk dengan cakap pindah di bawah ini. mesti kita dengar. 2. (d) Kamu perlu membaiki kereta itu. (d) Dia sedang menjahit baju. 3. Ali membaca buku itu.... (b) Rakyat diminta oleh baginda supaya bersabar. Adiknya dipukul dengan kuat oleh Salmah. Cakap ajuk dimulai dengan tanda 3. Ayat Aktif (a) Anda harus menyiapkan kerja itu. 2. Ayat Pasif Diri Ketiga (a) Bangunan dicat oleh mereka. 5. Ibu memasak nasi lemak. (b) Keputusan itu kita terima. Nasihat guru kita. Ayat Pasif Diri Kedua (a) Kerja itu harus anda siapkan. (d) Kami sudah menyusun jadual itu. Contohnya: Ayat Aktif Apt Pasif Diri Pertama (a) Saya mencuci kasut sekolah. Cakap pindah ialah perbualan seseorang yang telah ditulis semula dengan menggunakan bahasa tanpa mengubah maksudnya. 4.4. Walaubagaimanapun . Ayat Aktif Ayat Pasif 1. 5. tanda petik (". (c) Aku akan memetik bunga itu. Yusof membawa kerusi patah. (b) Kita menerima keputusan itu. Ayat Aktif (a) Mereka mengecat bangunan. (a) Kasut sekolah saya cuci. Keduadua ayat aktif dan pasif membawa maksud yang sama walaupun bentuknya berbeza. Tanda petik (".") digunakan untuk cakap ajuk. Nasi lemak dimasak oleh ibu. Tidak ada sebarang pindaan yang 2. Terdapat perbezaan stuktur atau susunan dilakukan. (d) Jadual itu sudah kami susun. Kita mesti mendengar nasihat guru kita. Cakap Pindah ialah perkataan atau dilaporkan semula sebagaimana asalnya percakapan yang dilaporkan semula tetapi dituturkan. 3. Dalam penulisan. Kerusi patah dibawa oleh Yusof 3 Cakap Ajuk dan Cakap Pindah Cakap Ajuk dan Cakap Pindah ialah percakapan yang dilaporkan semula secara lisan atau tulisan tanpa mengubah maksudnya. (d) Kereta itu perlu kamu baiki.

nya dia dia beliau beliau mereka mereka ini itu itu itu sini situ. Encik Azman. tempat itu begini begitu demikian ini demikian itu sekarang masa itu. “ Ayam itu lapar. “ Ini 7. Nenek berkata kepada Siti bahawa Sunita. “ ) 1. aku.” kata Dollah Salleh. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat mudah atau ayat selapis. “ Begini 6. hari itu esok AYAT TUNGGAL DAN AYAT MAJMUK Ayat Tunggal 1. begitu cara membuat Kuih Bahulu.” bahawa itu buku dia. kita mereka anda. 6. 7. Ayat tunggal terdiri daripada satu subjek dan satu predikat. itu ? ” tanya Cikgu Azmi kepada 5.. Apabila menukarkan bentuk cakap ajuk kepada cakap pindah. sana.” kata Asmah. Kata Hassan kepada Faizal . “ Di manakah awak letakkan beg di mana dia meletakkan beg itu. kamu. “ Berikan bola ini kepada Zainal diberikan kepada Zainal Abidin. Lim. 2. Hafizi?" 3. 8. . Kata nenek kepada Siti. perkara-perkara berikut perlu diubah atau diberi perhatian. Cikgu Azmi bertanya kepada Sunita 4. 2. ” lapar. dia. penutup kata ( “ ……. Ibu menyuruh Ani mencuci bajunya. nya. Cakap Ajuk Cakap Pindah saya. Encik Lim mempersilakan Encik 3. Hassan menyatakan kepada Faizal cara membuat kuih Bahulu. 5. 6.pembuka kata dan diakhiri dengan tanda susunan perkataan sama. keesokan harinya. hamba dia. Dollah Salleh menyuruh agar bola itu 8. 4. Abidin. ketika itu malam tadi malam semalamnya semalam semalamnya hari hari itu ini esoknya. engkau saya. hadir semalam. "Mengapa tidak dia tidak hadir semalam. ia. Asmah menyatakan bahawa ayam itu buku awak. Cikgu bertanya kepada Hafizi sebab 2. Cikgu berkata. awak. Ani." kata Encik nanti. beliau beta baginda kami. "Cuci baju kamu." kata ibu kepada 1. "Datanglah ke rumah saya malam Azman ke rumahnya pada malam ini.

Ayat Majmuk 1. Dengan itu. Dari segi bentuknya. 3. ( Ayat Tunggal ) B) Razak membaca buku itu. Bentuknya 7. campur tangan. hancur lebur. 8. (f) kata keterangan majmuk. (b) kata bilangan majmuk. 5. dapatlah dibezakan bentuk kata majmuk daripada bentuk kata ganda yang dieja bersempang kecuali kata ganda separa seperti bebawang. Misalnya. (d) kata kerja majmuk. (c) kata adjektif majmuk. Beberapa contohnya ialah cantik jelita. buah mulut.Contoh : Lelaki gemuk itu \ sedang menembak burung. Kata paduan atau sebatian yang demikian dikenal sebagai kata majmuk. 2. ( Ayat Majmuk ) PEMAJMUKAN Kata Majmuk 1. Contoh : A) Razak mengambil sebuah buku cerita. Dua atau lebih daripada dua patah dasar dapat digabungkan untuk membentuk satu kata baru yang padu atau sebati maknanya. Makna wang saku ialah wang dibawa untuk digunakan apabila diperlukan. 11. dan walaupun. Subjek = Lelaki gemuk itu Predikat = sedang menembak burung. dan hak cipta. Setiap kata yang menjadi komponen kata majmuk mempunyai maknanya sendiri-sendiri. sambil seraya dan lain-lain. 9. wang dan saku yang menjadi komponen kata majmuk wang saku mempunyai maknanya masingmasing. bumiputera. cantik jelita bererti sangat cantik. daripada. daun pintu. dan hak cipta. Beberapa contoh kata majmuk yang dieja terpisah ialah air mata. ganti rugi. Contoh kata nama majmuk. hancur lebur bererti hancur sama sekali. jurumudi. tetapi.bahagi kepada beberapa kelas seperti yang berikut: (a) kata nama majmuk. antara yang lain-lain. buah pinggang. daun telinga. Ayat ini juga dikenali sebagai ayat Selapis. (e) kata sendi majmuk. 2. dan sebagainya. kadangkala. Dua patah kata yang sama atau hampir sama maknanya itu dimaksudkan untuk menyatakan makna kesangatan. cita rasa. Kata majmuk ada yang dieja tercantum dan ada yang dieja terpisah tetapi tidak ada yang bersempang. Ayat Majmuk ialah ayat yang mengandungi dua atau lebih ayat . Beberapa contoh kata majmuk yang dieja tercantum ialah apabila. Misalnya. kekuda. kecuali. 6. jejari. 10. . Ada juga kata majmuk yang terbentuk daripada dua patch kata yang berbeza tetapi maknanya sama atau hampirhampir sama. dan sunyi sepi bererti sangat sunyi. kata majmuk ter&SHY. ganti rugi. 4. ( Ayat Tunggal ) C) Razak mengambil sebuah buku cerita lalu membaca buku itu. (g) Kata hubung majmuk. atau.ayat tunggal disambungkan oleh perkataan Kata Hubung seperti dan. 12 Sebahagian besar daripada kata majmuk dalam bahasa Melayu tergolong dalam kelas kata nama. ialah air mata. dan sunyi sepi.

kata majmuk dapat dibahagi kepada dua jenis seperti yang berikut: (a) kata majmuk wajar. dan sedari. pertama kali. mengambil berat. buah anggur ialah kata majmuk wajar kerana maknanya tidak lain daripada buah yang bernama anggur. Berikut ialah beberapa contoh kata majmuk wajar. gagah perkasa. dan gulung tikar. boleh jadi. kepada. Makna buah hati ialah kekasih yang dicintai. demikian. Kata adjektif majmuk. Tugasnya 20.13. 17 Kata sendi majmuk pula tidak seberapa jumlahnya. Contohnya: apa (kata ganti tanya) + bila (kata keterangan tanya) apabila (kata nama) alim (kata adjektif) + ulama (kata nama) alim utama (kata nama) gulung (kata kerja) + tikar (kata nama) gulung tikar (kata kerja) tumbuk (kata kerja) + rusuk (kata nama) tumbuk rusuk (kata nama) cerdik (kata adjektif) + pandai (kata adjektif) cerdik pandai (kata nama) lalu (kata kerja) + lintas (kata kerja) lalu lintas (kata nama) banyak (kata adjektif) + mulut (kata nama) banyak mulut (kata adjektif) lambat (kata adjektif) + laun (kata adjektif) lambat laun (kata keterangan) Maknanya 21. Kata kerja majmuk ada yang bebas. campur tangan. bukan buah yang bernama hati. Kata majmuk kiasan pula ialah kata majmuk yang maknanya lain daripada makna yang ada pada katakata yang menjadi komponennya. . antara yang lain-lain. antara yang lainlain. Dari segi maknanya. iaitu darihal. Misalnya. ialah apabila. Contohnya. 16. 24. ialah acap kali. 15. sambil lalu. Kata majmuk wajar ialah kata majmuk yang sebenarnya. 14. (b) kata majmuk kiasan 22. dan sekali sekala. membalas budi. Kata kerja majmuk ada juga yang terikat. menembak mati. Contohnya: angkat kaki. mengangkat sembah. dua pertiga. buta huruf. 19 Kata hubung majmuk. mencari gali. cantik jelita. membanting tulang. dan meskipun. buang air. datang bulan. menyalahgunakan. Kata majmuk mempunyai dua tugas seperti yang berikut: (a) menetapkan kelas kata dasar. bercerai susu. lambat laun. ialah tiga puluh. dan dua ratus lima puluh. Contohnya: mengadu domba. 23. air (kata nama) + mata (kata nama) air mata (kata nama) lemah (kata adjektif) + lembut (kata adjektif) lemah lembut (kata adjektif) mogok (kata kerja) + duduk (kata kerja) mogok duduk (kata kerja) dari (kata sendi) + pada (kata sendi) daripada (kata sendi) (b) mengubah kelas kata dasar. 18 Kata keterangan majmuk. ialah aman damai. berdiam diri. daripada. yakni tidak terikat pada sebarang imbuhan. Kata bilangan majmuk. merah jambu. dan bertungkus lumus. Misalnya buah hati ialah kata majmuk kiasan kerana maknanya tidak kenamengena dengan buah ataupun hati. kadangkala. yang maknanya dapat diketahui daripada makna katakata yang menjadi komponennya. menganggap sepi. dan kelam kabut. antara yang lain-lain. iri hati. mengambil alih. antara yang lainlain. manakala.

Berikut ialah beberapa contoh kata majmuk kiasan. akal kancil darah daging hajat besar anak angkat datang bulan harga diri anak baju daun pintu ibu ayam anak emas emas kahwin isi hati anak kunci embun jantan jalan bahasa batu loncatan filem bisu jauh hati banyak mulut gaji buta kaki tangan buah mulut gantung kemudi karat hati bulan madu gatal mulut kata dua cahaya mata gunung payung kecil hati cakap angin habis akal kereta api campur tangan lalat hijau papas hati cekak musang lebar mulut panjang tangan dapur susu lemah semangat pasar gelap mata hari lepas tangan patah hati naik darah main angin rendah hati nyawa ikan malam buta sagu hati otak udang sampai hati sakit hati tangan besi tali barut tumbuk rusuk timbang rasa tanah air .adat istiadat gunung api kongsi gelap alih bahasa hancurlebur lampu duduk bahasa pasar harga borong lipat ganda bakul sampah hitam manis lubang hidung batang hidung ikan parang mabuk taut cakera padat inti sari merah jambu cantik jelita isi perut minyak makan daya cipta juling air naik takhta dengki hati kaca mata nenek moyang emas putih kerak bumi orang gaji esok hari otak depan tuan rumah gagah berani olah raga udang galah galah canggah pagar duri uji kaji rendah hati pindah tangan wang saku sabun mandi rabun jauh warta berita sihat akal tahan lasak zat air 24.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->