P. 1
Kata-kata Hikmah Untuk Karangan

Kata-kata Hikmah Untuk Karangan

|Views: 1,640|Likes:
Published by Aniss Aziz

More info:

Published by: Aniss Aziz on Jul 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/03/2015

pdf

text

original

Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.Disamping kejahatan yang bermaharajalela.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. ( Umar AlKhatab).laksana sebentuk mutiara. ( Hamka).Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. dan melambatkannya bernama aniaya. ( Hamka). ( Hamka ).keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. .Agama tidak menyuruh.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. ( maksud hadis ).Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. ( Hamka). ( Hukama ). Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. yang satu menguatkan yang lain.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka ).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam.Meskipun yang empunya telah mati. ( Hamka ). ( Hamka). Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah. Maksud agama ialah merentangkan jalan. ( Hukama).Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hamka ). benar dan jujur.

( Hamka). lebih banyak pula ia berkata-kata.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. ( maksud hadis ).Kata hikmat Akal. Kata hikmat anak. . Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. Akal membentuk budi.sedekah jariah. ( Hamka). ( Hamka ). Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Orang yang berakal.Akal tidak diberikan semata-mata. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Ia perlu dituntun. Apabila mati seseorang anak Adam. ( Hamka ). ( Lukmanul Hakim ).bukan untuk zaman kita.berangan-angan. ( Saidina Ali Abi Talib). Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Saidina Ali Abi Talib). iaitu manusia. ( Saidina Ali Abi Talib). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. Apabila sempuran akal.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( saidina Ali Abi Talib ). terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. Walaubagaimanapun alim seseorang itu.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.tetapi akal menyuruh menimbang. ( Lidah pendeta ). Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. (ulama).Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.merenungkannya. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( Hamka). kurang perkataan. ( Saidina Ali Abi Talib). tidak berdukacita kerana miskin.

Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. ( Hamka ). ( Hamka ).maka setelah dia besar. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia.( Maksud hadis ). ( Imam Al-Ghazali ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. ( Maksud hadis ). kata hikmat bahagia. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.kerana dia tupuan harapan. ( Hamka ). Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. ( maksud hadis). (pepatah Melayu). Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( Hamka). dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. . ( saidina Ali Abi Talib ). Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.senyum yang tidak disertai apa-apa.senyum yang sebenarnya senyum. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. bantuan dan khidmat kepada orang lain.

Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. itulah yang terbaik.Disinilah terletak halusnya. (Hamka).beerti menumbuhkan fikiran bangsa. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum.walaupun hanya empat atau lima baris. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. ( maksud hadis).(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. . Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. (Marsekal Foch). (Francis Becon). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. Dalam seni bahasa kita. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa.Bahasa itu adalah jiwa bangsa. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. orang memberi kita merasa. (peribahasa).asa dan tidak pernah gentar.menambah kata-kata bahasa. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.(maksud hadis). ( Peribahasa Arab ).Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang.buat jahat jangan sekali.

(Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. ( maksud hadis). Benar jadi berani. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja. (Chamberlain) Katakan yang benar. ( Hamka). Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.Namun. (Andre Colin ).Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa.begitu juga sebaliknya.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.nescaya kamu selamat. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa. (Saidina Ali) .Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.

(Hamka). ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. ( Hamka). Kalau kita memerintah kekayaan . dengan pengalaman dan dengan pelajaran.tentu engkau memilih. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia.(Jean Jacques Rousseau).terimalah nasihat.jangan lautan hendak diduga.kalau kekayaan memerintah. ( Hamka).sebab benar dan adil adalah satu. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.seorang mesti duduk di belakang. Kalau kamu tua.(peribahasa Arab).(peribahsa China). (peribahasa Tibet). (pepatah Melayu).(Edmund Burke).( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. . Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. (Hamka). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.lebih mudah dia menipu dirinya. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api.beri nasihat dan jika kamu muda. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah.dengki (hamka).Berani kerana benar.(peribahasa Inggeris).dia akan dihormati.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.kita jadi miskin. Kalau dua orang menunggang kuda.kita menjadi kaya dan bebas. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . Kalau engakau disuruh pilih. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. Kalau banyak benda yang manusia malukan. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. Benar akan menang.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. takut kerana salah.

yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.itulah orang yang bahagia.pakailah budi pekerti yang baik.(Voltaire). Kalau takut mati jangan hidup. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.(peribahasa Arab).nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya. Kalau engkau ingin menjadi raja.(Horatius).(imam Al Ghazali).Memang kalau taida kesakitan.(saidina Ali). Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.(Mahatma Gandhi). Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(Hamka). Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.hendaklah biasakan hidup melarat. Kalu hendak memperbaiki karangan. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.(Muhammad Abduh).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia. Kalau kamu mendapat kesusahan.(buffon).menulislah dengan sederhana.panjang jalannya dan banyak rintangannya.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(Hohenemser). (Hamka).tidak dapat menghindarkan maut.mengganggur merosakkan.adakan peraturan dalam fikiran.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.maka payah melaluinya.tidak dapat menolak demam.(Beng Cu).Kalau bekerja dianggap menyusahkan.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan. (pendeta).(peribahasa Arab).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.pakailah sifat qanaah. .

Kalau kita membenci orang.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.orang akan membenci kita.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya. (Hamka).sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.soal siapa orangnya. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.buku-buku yang berfaedah.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. Untuk merasakan keindahan.hendaklah kamu jaga matamu.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.kita tidak dapat menemui sesuatu.(lukmanul hakim).jaga perangaimu.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.tetapi jika orang membenci anda. Jika nasihat orang gila itu bagus.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kalau kita tidak mencari sesuatu.aku akan terus berbicara.jika kamu berada di tengah orang ramai. .(Abi Zar Al Gifary).keindahan jiwa ataupun keindahan akal.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.bacalah susunan syair yang indah-indah. Kalau kamu berada di rumah orang. Jikalau orang perlu kawan.itu tidak penting. Kata hikmat Keindahan. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.(Umar Al Khatab).baik keindahan badan. Hasad dengki menghilangkan keindahan.dia akan membuat anda ketawa.dia kan membuat anda meratap.orang sihat akan memikirkan wangnya. Kalau orang mengasihi anda . Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.

tetapi pada cara dia mengejek.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.kerusi yang bagus. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. .Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Tetapi jangan berlebih-lebihan.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Perhiasan adalah barang indah.tidak licin bersisir.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Berhiaslah ketika ke masjid. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.Amal adalah buah daripada iman. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Kata hikmat kejahatan. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.Bunga yang mekar di atas meja. kata hikmat Islam.suara yang merdu . Sesungguhnya Allah itu indah.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.Iman mesti diikuti dengan amal.suka akan keindahan.Letak keindahan bukan pada ejekannya.

pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat.Orang yang membenarkan kejahatan. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.nanti dia benci padamu.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Jangan sekali-kali berputus-asa. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. . Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Manusia yang hanya besar perut.beerti sudah berbuat jahat. Kata hikmat jangan.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.banyak tidur.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Orang yang bercita-cita dab berazam besar.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Bila dasar suatu cita-cita bermula. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal.

kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan .tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. .jangan engkau tionggalkan dia.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.maka ambillah dia menjadai sahabat. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Kata hikmat sahabat. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti.

Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Sahabatmu suka kepadamu.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya..pertama iman kepada Allah.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. Supaya engkau beroleh sahabat . Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.di situlah nyata kawan dan lawan.kedua percaya kepada sahabat. Sahabat sering menjadi musuh.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.kemiskinan menjadi penolaknya. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. .seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.

terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.Mempertahankan yang batil. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. kata hikmat saudara.sama seperti menunda kekalahan.tetapi tanyalah siapa temannya. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Jangan ditanya siapa orang itu. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.Kerana teman saling mencontohi.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah. Suatu pendirian yang salah.dia lupa akan salahnya. .Bila orang merasa dirinya besar. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.kurniailah kepadanya petunjuk.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Di sana ada tiga jenis saudara. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.

ketawa itu bunga yang sempurna kembang.dirasakan hari hujan.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.bersinarlah di sana cahata kegembiraan. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit..Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.alamat suatu keluarga yang runtuh. Denagn senyum.ialah senyum. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.dirsakan hari panas. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.sederhana memulai atau menjawab. Senyuman itu kelopak.supaya alam turut tersenyum kepada anda.Dibawanya gelak pipinya. Kata hikmat senyum dan tawa. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Senyumlah..jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit. Bicaranya .Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.kemanapun kita pergi. Kata hikmat sederhana.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.Semuanya dapat diatasi. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Dibawanya senyum matanya. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.jangan sia-siakan .

.dilupakan orang yang disanjungi.Pertama. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.hartamu dan memperbaiki harta orang lain.Yang palaing ditakuti ialah maut.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.miskin ketiak tua. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.tidak mendapat rahmat daripada Allah. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang. kata hikmat usaha dan kerja.Tidak mempunyai keberanian moral.sakit ketika mengembara.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak..lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.Itu adalah perangai nafsu yang hina.buta setelah melihat. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.menyerah sebelum berjuang.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.maut pada usia muda.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.jangan berubah di tepi pantai.

Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. . Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan. Penderitaan. Marilah kita bekerja.Itulah hasan yang sebenar.kesusaha. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.lebih mulia daripada meminta-minta. Perusahaan yang rendah melata.(Hamka) Selagi kita bernyawa.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.cantik atau jelik.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.(hadis).berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya.kegagalan dan kekecewaan .Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.kesengsaraan. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.

(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.Jika kamu tidak menggunakannya.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.merosakkan si pandai. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut. Masa dihargai.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.ia akan memancung kamu.padahal hidup sendiri terbatas.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.Masa itu umpama pedang.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan. .janji ditepati. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.sihir. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu. Keinginan kepada harta tidak terbatas. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.birakanlah.mengahbiskan masa yang tidak perlu.makan harta anak yatim. kata hikmat harta. Kegunaan harta tidak dimungkiri.bersikap dermawan sanagat dianjurkan.(pepatah Melayu).tiada siapa yang dapat menahannya. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Kekayaan harta benda.bunuh diri. (Hamka).Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.makan riba.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.

seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.orang yang berlaku curang. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.kedua bakhil. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. . Harta benda amat perlu.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.Fikiran yang cerdas. Kekayaan ialah nikmat Allah.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.Pertama tamak dan haloba.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik.Orang yang berhemat mengatur hartanya.akal yang lanjut. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Bertambah tinggi darjat iman. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.

Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok . manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.sebaik-baik bekal ialah takwa.

bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik. Ianya suci. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi. tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia.

Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. Sebelum mencela pasangan hidupmu. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. . Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain.Seluruh kehidupan adalah satu ujian.

Setiap perlakuan ada ganjarannya. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. . Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Apabila anda kaya. mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati. pakailah budi pekerja yang mulia”. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi.fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat. Nabi Muhammad pernah berkata. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. sebaik-baik bekal adalah takwa. Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. Berani Berkorban dan Berubah.( Hamka).Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. maka pakailah sifat qona’ah (puas). Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan.Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik.

bererti dia tidak warak. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. Terbang bangau sepanjang hari. faham dua menjadi satu. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. ajar menjadi suluh hati . Jika pada awalnya anda tidak berjaya. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. hilanglah harga dirinya. banyak pula salahnya. siapa yang hilang harga dirinya.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. tekun pembawa dekat. Tunjuk menjadi telaga budi.a. ke tasik jua akhirnya dicari. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. siapa yang banyak salah. Siapa yang banyak bicara.

Oleh itu.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya.( Aristotle ).dengan . ( Hamka). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.Dengan jalan menambah kecerdasan akal. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum. Di dalam medan hidup.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. ( Imam Al-Ghazali). bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. (Hamka). Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. ( Hamka ). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. (Hamka). bukan asal keturunannya. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati.( Budiman ). Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Pergaulan mempengaruhi didikan otak. ( (Hamka).bertambah murnilah kemerdekaan berfikir.

bukanlah orang yang patut dihormati. Kata Hukama. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. adalah puncak segala keberanian. Mengikut adab kesopanan. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. Berani menegakkan keadilan." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. ( Hamka). ( Pepatah Melayu). (Pepatah Melayu). dihapus adat lama pasti timbul adat baru..Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. Habis adat kerana kerelaan. ( Hamka ).tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. kita hidup mesti beradat.keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. ( Hamka). mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. . ( Hamka ). ( Pepatah Melayu). ( Maksud hadis ). (Hamka). walaupun mengenai diri sendiri. (Hamka). Adat juara berkalah menang. Adat hidup tolong-menolong.

Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. ( Hukama).Yang benar tetap benar. ( Hamka). manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Maksud agama ialah merentangkan jalan. ( Hamka). ( Hukama ). .Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. ( Umar Al-Khatab). ( Hamka ). dan melambatkannya bernama aniaya.laksana sebentuk mutiara. Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. ( Hamka ).kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa.yang salah tetap salah. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.Meskipun yang empunya telah mati. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.Agama tidak menyuruh.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. ( Hamka ).Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( Hamka).Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. ( Hamka).Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama.

Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. ( Hamka ). ( Saidina Ali Abi Talib). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. kurang perkataan. ( Hamka). Sifat pemarah adalah musuh utama akal. ( Saidina Ali Abi Talib). . lebih banyak pula ia berkata-kata.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Akal yang sihat daripada badan yang sihat. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. tidak berdukacita kerana miskin. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Kata hikmat Akal. ( Saidina Ali Abi Talib). benar dan jujur. yang satu menguatkan yang lain. ( Saidina Ali Abi Talib). Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. ( Hamka ). ( Lidah pendeta ).Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. ( Lukmanul Hakim ). ( saidina Ali Abi Talib ). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. Orang yang berakal.Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. Apabila sempuran akal. (ulama). ( maksud hadis ). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia.

Akal membentuk budi.maka setelah dia besar.senyum yang tidak disertai apa-apa. ( Hamka).beranganangan.Akal tidak diberikan semata-mata. ( Hamka). (pepatah Melayu).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya.Ia perlu dituntun.sedekah jariah.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu.senyum yang sebenarnya senyum. ( Hamka ). terputuslah amalannya kecuali tiga perkara.tetapi akal menyuruh menimbang. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. ( Hamka ). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. . Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. kata hikmat bahagia.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Hamka ).merenungkannya. ( Maksud hadis ). Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. ( Imam Al-Ghazali ). Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. iaitu manusia.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. ( Hamka). Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya.bukan untuk zaman kita.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. ( Hamka). Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Kata hikmat anak. ( maksud hadis ).kerana dia tupuan harapan. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. Apabila mati seseorang anak Adam.

Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. ( saidina Ali Abi Talib ). Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. ( maksud hadis). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. kata hikmat Bahasa Hati . ( Hamka ). menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( Hamka ).Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. bantuan dan khidmat kepada orang lain. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( Maksud hadis ).

nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.Disinilah terletak halusnya. (Hamka). itulah yang terbaik.Orang berbudi kita berbahasa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. Dalam seni bahasa kita.buat jahat jangan sekali. (Francis Becon). orang memberi kita merasa. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.walaupun hanya empat atau lima baris. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. (Marsekal Foch).Bahasa itu adalah jiwa bangsa. (peribahasa).Tetapi kesalahan tidak boleh . kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. ( maksud hadis). Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.asa dan tidak pernah gentar. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu.(maksud hadis).menambah kata-kata bahasa. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. ( Peribahasa Arab ). (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi.beerti menumbuhkan fikiran bangsa. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan.

(Bijron) .setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. Benar jadi berani. ( maksud hadis).supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. ( Hamka). Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.Namun.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. (Andre Colin ). Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.ditimpakan kepada si gagah sahaja. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.begitu juga sebaliknya.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .

(peribahasa Tibet). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. (peribahasa Melayu) .sebab benar dan adil adalah satu.nescaya kamu selamat. takut kerana salah. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. (Hamka).dengki (hamka).jangan lautan hendak diduga.Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Benar akan menang.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. (Chamberlain) Katakan yang benar. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . ( Hamka). ( Hamka). (pepatah Melayu). dengan pengalaman dan dengan pelajaran.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. (Hamka). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. (Saidina Ali) Berani kerana benar.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.

terimalah nasihat. Kalau takut mati jangan hidup. Kalau kita memerintah kekayaan . Kalau kamu tua.maka payah melaluinya.(peribahasa Arab). Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan. .(pendeta).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.seorang mesti duduk di belakang. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.(peribahasa Arab).(peribahsa China). Kalau bekerja dianggap menyusahkan.(Mahatma Gandhi).lebih mudah dia menipu dirinya.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. (Hamka).(peribahasa Arab). Kalau dua orang menunggang kuda.dia akan dihormati. (peribahasa Inggeris).kita jadi miskin.kita menjadi kaya dan bebas. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.Memang kalau taida kesakitan.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.(imam Al Ghazali).(Edmund Burke).Kalau banyak ilmu manusia.tentu engkau memilih.(Jean Jacques Rousseau).beri nasihat dan jika kamu muda.(Beng Cu). Kalau banyak benda yang manusia malukan. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.panjang jalannya dan banyak rintangannya.itulah orang yang bahagia.mengganggur merosakkan. Kalau engakau disuruh pilih.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.kalau kekayaan memerintah.

tidak dapat menghindarkan maut.pakailah budi pekerti yang baik. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.(Feng Yu Hsiang) .adakan peraturan dalam fikiran.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Jika nasihat orang gila itu bagus.(buffon). Kalau kamu mendapat kesusahan.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.(Muhammad Abduh).(Hamka).hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.Kalau engkau ingin menjadi raja. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.jika kamu berada di tengah orang ramai.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.jaga perangaimu.pakailah sifat qanaah. (Horatius).dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.(Hohenemser).Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.itu tidak penting.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya. (Voltaire). Kalu hendak memperbaiki karangan.hendaklah biasakan hidup melarat.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.(lukmanul hakim).tidak dapat menolak demam.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat. Jikalau orang perlu kawan.soal siapa orangnya. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.hendaklah kamu jaga matamu.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.(saidina Ali). Kalau kamu berada di rumah orang.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.menulislah dengan sederhana.(Hamka).

(Umar Al Khatab).dia kan membuat anda meratap.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.orang akan membenci kita. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.baik keindahan badan. Hasad dengki menghilangkan keindahan.bukubuku yang berfaedah.dia akan membuat anda ketawa. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.suara yang merdu . Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.bacalah susunan syair yang indah-indah. Kalau kita membenci orang.aku akan terus berbicara.kita tidak dapat menemui sesuatu.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Kata hikmat Keindahan.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya. Kalau orang mengasihi anda . Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.orang sihat akan memikirkan wangnya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. . Untuk merasakan keindahan.(Abi Zar Al Gifary). Kalau kita tidak mencari sesuatu.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.tetapi pada cara dia mengejek. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.tetapi jika orang membenci anda. Letak keindahan bukan pada ejekannya.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.Iman mesti diikuti dengan amal.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan. Perhiasan adalah barang indah. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Berhiaslah ketika ke masjid.Bunga yang mekar di atas meja.Amal adalah buah daripada iman. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.suka akan keindahan. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah itu indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.kerusi yang bagus. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. . kata hikmat Islam.

pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.banyak tidur.tidak licin bersisir. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Kata hikmat jangan. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Jangan sekali-kali berputus-asa. Kata hikmat kejahatan. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. . Manusia yang hanya besar perut.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu.beerti sudah berbuat jahat. Orang yang membenarkan kejahatan. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan.

selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Bila dasar suatu cita-cita bermula.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan .nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Kata hikmat sahabat. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. .nanti dia benci padamu.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.

Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya.maka ambillah dia menjadai sahabat. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.jangan engkau tionggalkan dia.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. . Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman.

Sahabat sering menjadi musuh.pertama iman kepada Allah. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.kemiskinan menjadi penolaknya. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Supaya engkau beroleh sahabat .tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Sahabatmu suka kepadamu. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. .kedua percaya kepada sahabat.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.dia lupa akan salahnya. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Bila orang merasa dirinya besar.di situlah nyata kawan dan lawan.

sama seperti menunda kekalahan. Suatu pendirian yang salah.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar. Di sana ada tiga jenis saudara. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.Anda memanggilnya dengan .tetapi tanyalah siapa temannya.Kerana teman saling mencontohi.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.Mempertahankan yang batil.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.Jangan ditanya siapa orang itu. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.kurniailah kepadanya petunjuk.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. kata hikmat saudara. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.

Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik. Denagn senyum. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.Semuanya dapat diatasi.bersinarlah di sana cahata kegembiraan. Kata hikmat sederhana. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.alamat suatu keluarga yang runtuh. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.kemanapun kita pergi.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. .Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan.sederhana memulai atau menjawab. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Kata hikmat senyum dan tawa.

jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Dibawanya senyum matanya.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.Dibawanya gelak pipinya.dirsakan hari panas. Senyuman itu kelopak.dirasakan hari hujan.Yang palaing ditakuti ialah maut.ialah senyum. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak..jangan berubah di tepi pantai.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.Itu adalah perangai nafsu yang hina. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup. Bicaranya .dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. .Senyumlah.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi..ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.

sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.miskin ketiak tua.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.buta setelah melihat.. . kata hikmat usaha dan kerja.lebih mulia daripada meminta-minta.maut pada usia muda.sakit ketika mengembara. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. Perusahaan yang rendah melata. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.tidak mendapat rahmat daripada Allah. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.Pertama. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.menyerah sebelum berjuang.Tidak mempunyai keberanian moral. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.dilupakan orang yang disanjungi. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.

ia akan memancung kamu. Marilah kita bekerja.kesusahan.Jika kamu tidak menggunakannya. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta. . Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.cantik atau jelik.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.(Hamka) Selagi kita bernyawa. (hadis).Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga. Masa itu umpama pedang. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.Itulah hasan yang sebenar.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.kesengsaraan.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.kegagalan dan kekecewaan .Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.Penderitaan.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.

Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.bunuh diri.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Masa dihargai.padahal hidup sendiri terbatas.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. Kegunaan harta tidak dimungkiri.makan riba.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.tiada siapa yang dapat menahannya.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik. .mengahbiskan masa yang tidak perlu.sihir.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.(pepatah Melayu). kata hikmat harta. Keinginan kepada harta tidak terbatas.bersikap dermawan sanagat dianjurkan.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.merosakkan si pandai.(Hamka).Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.makan harta anak yatim.birakanlah. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.janji ditepati.

Fikiran yang cerdas.orang yang berlaku curang. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Orang yang berhemat mengatur hartanya.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Pertama tamak dan haloba.akal yang lanjut. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri. .Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.kedua bakhil.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh. Kekayaan harta benda.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Kekayaan ialah nikmat Allah. Harta benda amat perlu. Harta benda yang baik untuk orang yang baik. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.

bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).sebaik-baik bekal ialah takwa. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. .seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta.Bertambah tinggi darjat iman.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->