Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. . Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. ( Hamka ). ( Hamka ). ( Hamka ).Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( Hamka).Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. ( maksud hadis ).kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. dan melambatkannya bernama aniaya. ( Hukama ). ( Hukama).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. ( Hamka). Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.laksana sebentuk mutiara. ( Umar AlKhatab).keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. benar dan jujur. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. Maksud agama ialah merentangkan jalan. ( Hamka). ( Hamka).mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. ( Hamka ). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam.Agama tidak menyuruh. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Meskipun yang empunya telah mati. yang satu menguatkan yang lain.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai.Disamping kejahatan yang bermaharajalela.

Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil.Kata hikmat Akal.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Lidah pendeta ). kurang perkataan. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. Kata hikmat anak.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( maksud hadis ). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Akal membentuk budi. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. Apabila mati seseorang anak Adam. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. ( Hamka).Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Hamka ). Lebih sedikit orang menggunakan akalnya.Ia perlu dituntun. ( Saidina Ali Abi Talib).Akal tidak diberikan semata-mata. Apabila sempuran akal. (ulama). ( Saidina Ali Abi Talib). .berangan-angan.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.merenungkannya. ( Hamka). lebih banyak pula ia berkata-kata.bukan untuk zaman kita. Orang yang berakal. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. ( Hamka ). Anak adalah untuk zaman yang akan datang. ( Saidina Ali Abi Talib).Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. ( saidina Ali Abi Talib ). ( Lukmanul Hakim ). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. tidak berdukacita kerana miskin.tetapi akal menyuruh menimbang. Akal yang sihat daripada badan yang sihat.sedekah jariah. iaitu manusia.

senyum yang tidak disertai apa-apa. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. kata hikmat bahagia.kerana dia tupuan harapan. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. bantuan dan khidmat kepada orang lain. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia.maka setelah dia besar. (pepatah Melayu). Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya.senyum yang sebenarnya senyum. ( saidina Ali Abi Talib ). Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya.( Maksud hadis ). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. ( Hamka ). Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( Maksud hadis ). . ( Hamka ). ( Imam Al-Ghazali ). Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. ( Hamka ). menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Hamka). ( maksud hadis).

kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.menambah kata-kata bahasa. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. ( maksud hadis).Bahasa itu adalah jiwa bangsa.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. (Francis Becon). (Hamka). (Marsekal Foch). Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita.(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. ( Peribahasa Arab ).buat jahat jangan sekali. itulah yang terbaik. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa.asa dan tidak pernah gentar.(maksud hadis).Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. (peribahasa). kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa.Disinilah terletak halusnya. orang memberi kita merasa.walaupun hanya empat atau lima baris. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. . Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. Dalam seni bahasa kita.

tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.begitu juga sebaliknya. (Saidina Ali) . ( maksud hadis). (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.nescaya kamu selamat.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Chamberlain) Katakan yang benar. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (Andre Colin ). (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. ( Hamka).supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.Namun.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. Benar jadi berani. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa.

kalau kekayaan memerintah. (Hamka).tentu engkau memilih.beri nasihat dan jika kamu muda. ( Hamka).(Jean Jacques Rousseau).Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. Kalau engakau disuruh pilih.Berani kerana benar. Kalau banyak benda yang manusia malukan.kita menjadi kaya dan bebas.jangan lautan hendak diduga.(Hamka).(Edmund Burke). ( Hamka). (pepatah Melayu). Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah.dengki (hamka).Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. Kalau dua orang menunggang kuda. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. Kalau kita memerintah kekayaan . Kalau kamu tua. (peribahasa Tibet). (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia. . dengan pengalaman dan dengan pelajaran. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.terimalah nasihat. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.sebab benar dan adil adalah satu. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .seorang mesti duduk di belakang. takut kerana salah. Benar akan menang. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.lebih mudah dia menipu dirinya.(peribahasa Arab). Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.(peribahasa Inggeris). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.(peribahsa China).kita jadi miskin.dia akan dihormati.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu.

adakan peraturan dalam fikiran. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.itulah orang yang bahagia. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. Kalau takut mati jangan hidup.(Hamka).panjang jalannya dan banyak rintangannya.pakailah sifat qanaah. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.(Muhammad Abduh).tidak dapat menghindarkan maut.di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.(buffon).(Voltaire).Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.(saidina Ali). Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran. (Hamka).menulislah dengan sederhana.(peribahasa Arab).sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.pakailah budi pekerti yang baik. Kalau engkau ingin menjadi raja.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(imam Al Ghazali). (pendeta).mengganggur merosakkan.Memang kalau taida kesakitan.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.Kalau bekerja dianggap menyusahkan. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.(Hohenemser). Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya. Kalau kamu mendapat kesusahan.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.tidak dapat menolak demam.hendaklah biasakan hidup melarat.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.(peribahasa Arab). Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.(Horatius).kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat. .(Beng Cu).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.(Mahatma Gandhi).Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.maka payah melaluinya. Kalu hendak memperbaiki karangan.

jika kamu berada di tengah orang ramai.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri. Kalau kita membenci orang. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Jikalau orang perlu kawan.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Kalau kamu berada di rumah orang.(lukmanul hakim).sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. Hasad dengki menghilangkan keindahan. (Hamka).soal siapa orangnya.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.buku-buku yang berfaedah. Untuk merasakan keindahan.tetapi jika orang membenci anda.baik keindahan badan.kita tidak dapat menemui sesuatu.(Abi Zar Al Gifary).dia kan membuat anda meratap. Kalau kita tidak mencari sesuatu.aku akan terus berbicara.Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri. Kata hikmat Keindahan.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya. Kalau orang mengasihi anda .orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.itu tidak penting.jaga perangaimu.dia akan membuat anda ketawa.hendaklah kamu jaga matamu.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.(Umar Al Khatab).orang akan membenci kita. . Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.bacalah susunan syair yang indah-indah.orang sihat akan memikirkan wangnya.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Jika nasihat orang gila itu bagus.

Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.Tetapi jangan berlebih-lebihan.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. kata hikmat Islam. Sesungguhnya Allah itu indah.tetapi pada cara dia mengejek. Perhiasan adalah barang indah.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.suara yang merdu . . Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Amal adalah buah daripada iman.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.tidak licin bersisir.Letak keindahan bukan pada ejekannya.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.Iman mesti diikuti dengan amal. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.jiwa yang tidak mengenal keindahan.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.kerusi yang bagus.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Berhiaslah ketika ke masjid. Kata hikmat kejahatan.Bunga yang mekar di atas meja.suka akan keindahan.

banyak tidur. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.beerti sudah berbuat jahat.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.Orang yang membenarkan kejahatan.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat.nanti dia benci padamu. Manusia yang hanya besar perut. Orang yang bercita-cita dab berazam besar.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. . Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Jangan sekali-kali berputus-asa.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Kata hikmat jangan. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Bila dasar suatu cita-cita bermula. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal.

tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.jangan engkau tionggalkan dia.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.maka ambillah dia menjadai sahabat. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. . dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Kata hikmat sahabat.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.

Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.kemiskinan menjadi penolaknya.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Sahabatmu suka kepadamu.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat.kedua percaya kepada sahabat. Sahabat sering menjadi musuh. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.pertama iman kepada Allah. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan..di situlah nyata kawan dan lawan.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Supaya engkau beroleh sahabat .seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. . Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.

Kerana teman saling mencontohi. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Di sana ada tiga jenis saudara. kata hikmat saudara.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.dia lupa akan salahnya.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.kurniailah kepadanya petunjuk. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.sama seperti menunda kekalahan.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. .saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.tetapi tanyalah siapa temannya.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.Bila orang merasa dirinya besar.Mempertahankan yang batil. Jangan ditanya siapa orang itu. Suatu pendirian yang salah.

Dibawanya gelak pipinya.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. Kata hikmat sederhana.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Senyuman itu kelopak... Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. Denagn senyum.ialah senyum. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.sederhana memulai atau menjawab.Semuanya dapat diatasi. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.kemanapun kita pergi.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit. Bicaranya .dirsakan hari panas.jangan sia-siakan .dirasakan hari hujan.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.alamat suatu keluarga yang runtuh. Dibawanya senyum matanya. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Kata hikmat senyum dan tawa.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Kalau hal ini tidak dipedulikan.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan. Senyumlah. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.

Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.hartamu dan memperbaiki harta orang lain.tidak mendapat rahmat daripada Allah.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan..menyerah sebelum berjuang. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.Tidak mempunyai keberanian moral.miskin ketiak tua. .dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.buta setelah melihat. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.Pertama. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.maut pada usia muda. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.jangan berubah di tepi pantai. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat. kata hikmat usaha dan kerja.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.sakit ketika mengembara.Yang palaing ditakuti ialah maut.dilupakan orang yang disanjungi.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.Itu adalah perangai nafsu yang hina.

Penderitaan. Marilah kita bekerja.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Perusahaan yang rendah melata. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Itulah hasan yang sebenar.kesusaha.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya.(Hamka) Selagi kita bernyawa.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.cantik atau jelik. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.(hadis). Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.kesengsaraan.lebih mulia daripada meminta-minta.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.kegagalan dan kekecewaan .Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. .

Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.makan riba. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur. . Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.ia akan memancung kamu. Masa dihargai. (Hamka).tiada siapa yang dapat menahannya.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.janji ditepati.padahal hidup sendiri terbatas.bersikap dermawan sanagat dianjurkan.Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik. Kekayaan harta benda.Jika kamu tidak menggunakannya.merosakkan si pandai.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.makan harta anak yatim.birakanlah.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.Masa itu umpama pedang. kata hikmat harta.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.bunuh diri.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Keinginan kepada harta tidak terbatas.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.(pepatah Melayu).sihir.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. Kegunaan harta tidak dimungkiri.

menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.Fikiran yang cerdas. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.akal yang lanjut.orang yang berlaku curang.kedua bakhil.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah. Harta benda amat perlu.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.Orang yang berhemat mengatur hartanya.Pertama tamak dan haloba. . Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Kekayaan ialah nikmat Allah. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. Bertambah tinggi darjat iman. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.

samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok .Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan.sebaik-baik bekal ialah takwa. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata.Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.

tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . Ianya suci. Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi.

-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. . Sebelum mencela pasangan hidupmu. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi.

maka pakailah sifat qona’ah (puas). .( Hamka). Nabi Muhammad pernah berkata.fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. Berani Berkorban dan Berubah. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. Apabila anda kaya. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. sebaik-baik bekal adalah takwa. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik.Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. pakailah budi pekerja yang mulia”. Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya.

sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. faham dua menjadi satu. hilanglah harga dirinya. siapa yang banyak salah. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. Terbang bangau sepanjang hari. banyak pula salahnya. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. Siapa yang banyak bicara. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. tekun pembawa dekat. Jika pada awalnya anda tidak berjaya. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. siapa yang hilang harga dirinya. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. ke tasik jua akhirnya dicari. Tunjuk menjadi telaga budi. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai. ajar menjadi suluh hati . Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. bererti dia tidak warak.a.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu.

Di dalam medan hidup.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. ( (Hamka). Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. (Hamka).Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya. (Hamka).dengan . Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Pergaulan mempengaruhi didikan otak. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya.Dengan jalan menambah kecerdasan akal.( Aristotle ). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. ( Hamka). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. ( Hamka ). bukan asal keturunannya.Oleh itu. bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup.( Budiman ). ( Imam Al-Ghazali).

menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar.keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. (Hamka). (Hamka). ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. (Pepatah Melayu). . Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. Berani menegakkan keadilan." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. ( Maksud hadis ). ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. ( Hamka ). walaupun mengenai diri sendiri. ( Hamka).tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. Adat hidup tolong-menolong. ( Pepatah Melayu).bukanlah orang yang patut dihormati. Mengikut adab kesopanan. ( Hamka). kita hidup mesti beradat. dihapus adat lama pasti timbul adat baru. Habis adat kerana kerelaan.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Kata Hukama. adalah puncak segala keberanian. mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya..

Maksud agama ialah merentangkan jalan.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. dan melambatkannya bernama aniaya. ( Hamka).kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hukama).laksana sebentuk mutiara.Agama tidak menyuruh.Meskipun yang empunya telah mati. ( Hamka ).Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. ( Umar Al-Khatab). ( Hamka ).Yang benar tetap benar. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. ( Hamka). Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. ( Hamka ). ( Hamka).mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. ( Hukama ). .Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( Hamka).Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama.yang salah tetap salah. Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri.Disamping kejahatan yang bermaharajalela.

( maksud hadis ). Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Saidina Ali Abi Talib). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Kata hikmat Akal. ( Saidina Ali Abi Talib). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. Apabila sempuran akal. benar dan jujur. . ( Hamka). Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. kurang perkataan. ( Hamka ). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). ( Lidah pendeta ). ( Hamka ). ( saidina Ali Abi Talib ).Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. (ulama). Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. yang satu menguatkan yang lain. tidak berdukacita kerana miskin.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. ( Saidina Ali Abi Talib). Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Lukmanul Hakim ). lebih banyak pula ia berkata-kata. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. Orang yang berakal. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh.

( Imam Al-Ghazali ).membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. ( Maksud hadis ). ( Hamka).kerana dia tupuan harapan.senyum yang tidak disertai apa-apa.Akal tidak diberikan semata-mata. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. ( Hamka). dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. kata hikmat bahagia.senyum yang sebenarnya senyum. ( Hamka ). Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka.Akal membentuk budi. ( maksud hadis ). Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya.beranganangan.Ia perlu dituntun.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. Apabila mati seseorang anak Adam.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. iaitu manusia.bukan untuk zaman kita.merenungkannya.tetapi akal menyuruh menimbang.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. (pepatah Melayu). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. Kata hikmat anak. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.sedekah jariah. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. ( Hamka ). ( Hamka). ( Hamka). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. ( Hamka ).Hawa nafsu menyuruh mengelamun. .maka setelah dia besar.

( saidina Ali Abi Talib ). Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. ( Hamka ).Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Maksud hadis ). Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. bantuan dan khidmat kepada orang lain. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( Hamka ). kata hikmat Bahasa Hati . Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. ( maksud hadis). Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia.

kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.Tetapi kesalahan tidak boleh . adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. itulah yang terbaik.menambah kata-kata bahasa. (Francis Becon).nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. orang memberi kita merasa. (peribahasa).buat jahat jangan sekali. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu.walaupun hanya empat atau lima baris.Orang berbudi kita berbahasa. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. (Marsekal Foch). (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. Dalam seni bahasa kita. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. ( maksud hadis).(maksud hadis).beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Disinilah terletak halusnya. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.asa dan tidak pernah gentar. (Hamka). Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. ( Peribahasa Arab ).Bahasa itu adalah jiwa bangsa. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli.

Benar jadi berani. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.ditimpakan kepada si gagah sahaja.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. (Andre Colin ).Namun.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (Bijron) . ( maksud hadis). (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.begitu juga sebaliknya. ( Hamka).

(hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. (pepatah Melayu). takut kerana salah.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. (Hamka). ( Hamka).sebab benar dan adil adalah satu. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. (peribahasa Melayu) .Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. ( Hamka). Benar akan menang.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. (Chamberlain) Katakan yang benar.dengki (hamka). dengan pengalaman dan dengan pelajaran. (peribahasa Tibet).Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. (Saidina Ali) Berani kerana benar. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . (Hamka). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.jangan lautan hendak diduga.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.nescaya kamu selamat.

beri nasihat dan jika kamu muda.dia akan dihormati.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.(peribahasa Arab).orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan. Kalau kita memerintah kekayaan .di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.itulah orang yang bahagia. Kalau bekerja dianggap menyusahkan. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari. .terimalah nasihat. (peribahasa Inggeris). Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.Kalau banyak ilmu manusia. Kalau kamu tua.(peribahasa Arab).(Edmund Burke).panjang jalannya dan banyak rintangannya.seorang mesti duduk di belakang. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(Mahatma Gandhi).lebih mudah dia menipu dirinya.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.kita menjadi kaya dan bebas.(Beng Cu).(peribahsa China).kita jadi miskin.Memang kalau taida kesakitan. Kalau takut mati jangan hidup. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.tentu engkau memilih. Kalau dua orang menunggang kuda.(peribahasa Arab).kalau kekayaan memerintah.(pendeta).maka payah melaluinya. (Hamka).(Jean Jacques Rousseau). Kalau banyak benda yang manusia malukan.mengganggur merosakkan.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Kalau engakau disuruh pilih.(imam Al Ghazali).

(Horatius).adakan peraturan dalam fikiran.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.itu tidak penting.pakailah budi pekerti yang baik.jaga perangaimu.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.(Hamka).nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.(Hohenemser).itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.(lukmanul hakim).orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.jika kamu berada di tengah orang ramai. Jika nasihat orang gila itu bagus.ingatlah untuk menyimpan kesabaran. (Voltaire).hendaklah kamu jaga matamu. Kalau kamu berada di rumah orang.(Muhammad Abduh). Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.(Hamka).Kalau engkau ingin menjadi raja.pakailah sifat qanaah.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.menulislah dengan sederhana.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.(saidina Ali).(Feng Yu Hsiang) . Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan. Kalau kamu mendapat kesusahan.soal siapa orangnya.(buffon).serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.tidak dapat menolak demam.hendaklah biasakan hidup melarat. Kalu hendak memperbaiki karangan. Jikalau orang perlu kawan.tidak dapat menghindarkan maut.

orang akan membenci kita.dia kan membuat anda meratap.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.tetapi pada cara dia mengejek.baik keindahan badan.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.dia akan membuat anda ketawa.(Umar Al Khatab).aku akan terus berbicara. Untuk merasakan keindahan.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri. . Letak keindahan bukan pada ejekannya. Kalau kita membenci orang.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.orang sihat akan memikirkan wangnya. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.(Abi Zar Al Gifary).bacalah susunan syair yang indah-indah.tetapi jika orang membenci anda. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Hasad dengki menghilangkan keindahan.bukubuku yang berfaedah.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.suara yang merdu . Kalau kita tidak mencari sesuatu.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.kita tidak dapat menemui sesuatu. Kalau orang mengasihi anda . Kata hikmat Keindahan.

supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. . Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.Iman mesti diikuti dengan amal.Bunga yang mekar di atas meja. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.jiwa yang tidak mengenal keindahan.kerusi yang bagus. kata hikmat Islam.Amal adalah buah daripada iman. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Perhiasan adalah barang indah.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.suka akan keindahan.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. Sesungguhnya Allah itu indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Berhiaslah ketika ke masjid.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.

banyak tidur. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Jangan sekali-kali berputus-asa. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Manusia yang hanya besar perut.tidak licin bersisir. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik. Kata hikmat jangan. Kata hikmat kejahatan.berjanggut kusut masai dan sebagainya. .’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Orang yang membenarkan kejahatan.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.beerti sudah berbuat jahat.

Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Bila dasar suatu cita-cita bermula.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. .kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Kata hikmat sahabat. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah.nanti dia benci padamu. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.

dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.maka ambillah dia menjadai sahabat.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka.jangan engkau tionggalkan dia. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. . Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.

Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.di situlah nyata kawan dan lawan. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Supaya engkau beroleh sahabat .kedua percaya kepada sahabat.kemiskinan menjadi penolaknya.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.dia lupa akan salahnya..pertama iman kepada Allah.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. Sahabat sering menjadi musuh. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. . Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Sahabatmu suka kepadamu.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Bila orang merasa dirinya besar.

terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.tetapi tanyalah siapa temannya. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Di sana ada tiga jenis saudara.Kerana teman saling mencontohi.kurniailah kepadanya petunjuk. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.sama seperti menunda kekalahan.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.Jangan ditanya siapa orang itu.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya. Suatu pendirian yang salah. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. kata hikmat saudara.Anda memanggilnya dengan .saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.Mempertahankan yang batil.

Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. Kata hikmat sederhana. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.kemanapun kita pergi.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Kata hikmat senyum dan tawa.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. .Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.Semuanya dapat diatasi. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.sederhana memulai atau menjawab.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Denagn senyum.alamat suatu keluarga yang runtuh.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.

Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. . Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup. Senyuman itu kelopak.jangan berubah di tepi pantai.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.Senyumlah..dirsakan hari panas. Bicaranya .Itu adalah perangai nafsu yang hina. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Dibawanya senyum matanya.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit..Dibawanya gelak pipinya.dirasakan hari hujan.ialah senyum.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.supaya alam turut tersenyum kepada anda.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.Yang palaing ditakuti ialah maut.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.

Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.tidak mendapat rahmat daripada Allah.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.dilupakan orang yang disanjungi.maut pada usia muda.. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.miskin ketiak tua.buta setelah melihat.menyerah sebelum berjuang.lebih mulia daripada meminta-minta. Perusahaan yang rendah melata. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki. . Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.sakit ketika mengembara.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar. kata hikmat usaha dan kerja. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.Tidak mempunyai keberanian moral. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.Pertama.

(Hamka) Selagi kita bernyawa.ia akan memancung kamu. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.Itulah hasan yang sebenar.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. Masa itu umpama pedang.cantik atau jelik.Jika kamu tidak menggunakannya.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri. Marilah kita bekerja.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.kesengsaraan. (hadis).Penderitaan. .kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.kegagalan dan kekecewaan . Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.kesusahan.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.

Masa dihargai.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.sihir.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir. Keinginan kepada harta tidak terbatas.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.tiada siapa yang dapat menahannya. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.makan harta anak yatim. kata hikmat harta.merosakkan si pandai. .Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.makan riba. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.janji ditepati.bunuh diri.birakanlah.(pepatah Melayu).(Hamka).(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.padahal hidup sendiri terbatas.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin. Kegunaan harta tidak dimungkiri.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.

orang yang berlaku curang. Harta benda yang baik untuk orang yang baik.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Harta benda amat perlu.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.kedua bakhil. Kekayaan ialah nikmat Allah.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Pertama tamak dan haloba. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Kekayaan harta benda.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur. Orang yang berhemat mengatur hartanya.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. .Fikiran yang cerdas.akal yang lanjut. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.

Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.sebaik-baik bekal ialah takwa.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. .Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.Bertambah tinggi darjat iman.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful