P. 1
Kata-kata Hikmah Untuk Karangan

Kata-kata Hikmah Untuk Karangan

|Views: 1,675|Likes:
Published by Aniss Aziz

More info:

Published by: Aniss Aziz on Jul 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/03/2015

pdf

text

original

Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. yang satu menguatkan yang lain. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.laksana sebentuk mutiara. dan melambatkannya bernama aniaya.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama. ( Hamka ).Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. ( maksud hadis ).Disamping kejahatan yang bermaharajalela. ( Hamka).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. ( Hamka ).Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah).Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hukama ). ( Hamka). ( Hamka ). ( Hamka ).Meskipun yang empunya telah mati. ( Hamka). ( Umar AlKhatab). manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. .Agama tidak menyuruh. benar dan jujur. ( Hukama). ( Hamka). Maksud agama ialah merentangkan jalan. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.

( Hamka). iaitu manusia. ( Saidina Ali Abi Talib). Apabila sempuran akal. ( Hamka). Akal yang sihat daripada badan yang sihat.merenungkannya. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.bukan untuk zaman kita. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Hamka). Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. ( Lukmanul Hakim ).Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Saidina Ali Abi Talib). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Akal membentuk budi.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. ( Lidah pendeta ). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.berangan-angan. ( maksud hadis ).sedekah jariah. lebih banyak pula ia berkata-kata. ( Saidina Ali Abi Talib). Lebih sedikit orang menggunakan akalnya.Kata hikmat Akal. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. ( Saidina Ali Abi Talib). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. ( Hamka ). .membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. kurang perkataan.Ia perlu dituntun.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu.tetapi akal menyuruh menimbang.Akal tidak diberikan semata-mata. (ulama). ( saidina Ali Abi Talib ). Orang yang berakal. Apabila mati seseorang anak Adam. Kata hikmat anak. tidak berdukacita kerana miskin. ( Hamka ). Anak adalah untuk zaman yang akan datang.

Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia.kerana dia tupuan harapan. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. ( Maksud hadis ). . ( Hamka ). (pepatah Melayu). ( Hamka ). ( maksud hadis).maka setelah dia besar. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. bantuan dan khidmat kepada orang lain. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.senyum yang sebenarnya senyum.( Maksud hadis ). Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.senyum yang tidak disertai apa-apa. kata hikmat bahagia. ( Imam Al-Ghazali ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Hamka ). Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Hamka). Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( saidina Ali Abi Talib ). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya.

( Peribahasa Arab ). Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. ( maksud hadis). (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. (Francis Becon). .buat jahat jangan sekali.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.Disinilah terletak halusnya. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa.Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang.menambah kata-kata bahasa. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. itulah yang terbaik. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. (Marsekal Foch).beerti menumbuhkan fikiran bangsa. (Hamka). kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. (peribahasa). orang memberi kita merasa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.Bahasa itu adalah jiwa bangsa.asa dan tidak pernah gentar.walaupun hanya empat atau lima baris.(maksud hadis).(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. Dalam seni bahasa kita. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.

(Chamberlain) Katakan yang benar. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.Namun. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar. (Andre Colin ).Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa. Benar jadi berani.begitu juga sebaliknya.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . ( maksud hadis).Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. (Saidina Ali) . (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. ( Hamka).Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.nescaya kamu selamat.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.

kita menjadi kaya dan bebas. Kalau dua orang menunggang kuda. (peribahasa Tibet).(peribahasa Arab). Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.dengki (hamka). kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .seorang mesti duduk di belakang. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.lebih mudah dia menipu dirinya.kita jadi miskin. Kalau banyak benda yang manusia malukan. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.Berani kerana benar.dia akan dihormati.(Hamka). (pepatah Melayu). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.tentu engkau memilih.terimalah nasihat.jangan lautan hendak diduga. takut kerana salah. Benar akan menang.(peribahasa Inggeris).beri nasihat dan jika kamu muda. ( Hamka). (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.(Jean Jacques Rousseau).(Edmund Burke). (Hamka). Kalau engakau disuruh pilih. (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia.(peribahsa China).kalau kekayaan memerintah. ( Hamka).Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. Kalau kamu tua. . Kalau kita memerintah kekayaan . dengan pengalaman dan dengan pelajaran.sebab benar dan adil adalah satu. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.

tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau takut mati jangan hidup.tidak dapat menolak demam.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.(Beng Cu).(imam Al Ghazali).(Mahatma Gandhi). Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. Kalau kamu mendapat kesusahan.di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu. (Hamka). Kalu hendak memperbaiki karangan. (pendeta). .Memang kalau taida kesakitan.itulah orang yang bahagia. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.(Hohenemser).maka payah melaluinya.menulislah dengan sederhana. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(saidina Ali).(Muhammad Abduh).Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.(peribahasa Arab).pakailah sifat qanaah. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.Kalau bekerja dianggap menyusahkan.tidak dapat menghindarkan maut.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.adakan peraturan dalam fikiran.pakailah budi pekerti yang baik.mengganggur merosakkan.(Hamka).nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.(Horatius).(peribahasa Arab).(buffon).kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.(Voltaire). Kalau engkau ingin menjadi raja.panjang jalannya dan banyak rintangannya.hendaklah biasakan hidup melarat.

Hasad dengki menghilangkan keindahan.(Abi Zar Al Gifary).(lukmanul hakim).soal siapa orangnya.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Kalau orang mengasihi anda . Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.orang sihat akan memikirkan wangnya.hendaklah kamu jaga matamu.buku-buku yang berfaedah.jaga perangaimu.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya. Kalau kamu berada di rumah orang. Kata hikmat Keindahan.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku. .aku akan terus berbicara.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya. (Hamka).dia akan membuat anda ketawa.baik keindahan badan. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Kalau kita membenci orang. Untuk merasakan keindahan. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. Jikalau orang perlu kawan.itu tidak penting.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.kita tidak dapat menemui sesuatu. Jika nasihat orang gila itu bagus.dia kan membuat anda meratap.(Umar Al Khatab).Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.bacalah susunan syair yang indah-indah. Kalau kita tidak mencari sesuatu.orang akan membenci kita.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.jika kamu berada di tengah orang ramai.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.tetapi jika orang membenci anda.

.Amal adalah buah daripada iman.Tetapi jangan berlebih-lebihan.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.kerusi yang bagus.Iman mesti diikuti dengan amal. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Kata hikmat kejahatan. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.jiwa yang tidak mengenal keindahan. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.tidak licin bersisir. Sesungguhnya Allah itu indah.suara yang merdu .semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. Berhiaslah ketika ke masjid.berjanggut kusut masai dan sebagainya. kata hikmat Islam. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.tetapi pada cara dia mengejek.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Perhiasan adalah barang indah.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.Letak keindahan bukan pada ejekannya.Bunga yang mekar di atas meja.suka akan keindahan.

Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Orang yang bercita-cita dab berazam besar.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Manusia yang hanya besar perut.Orang yang membenarkan kejahatan. .nanti dia benci padamu. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.banyak tidur. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.beerti sudah berbuat jahat.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Jangan sekali-kali berputus-asa. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Bila dasar suatu cita-cita bermula.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Kata hikmat jangan.

Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. . Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.maka ambillah dia menjadai sahabat. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Kata hikmat sahabat. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga.jangan engkau tionggalkan dia. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.

Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Sahabatmu suka kepadamu. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.. Supaya engkau beroleh sahabat . Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.kedua percaya kepada sahabat.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.di situlah nyata kawan dan lawan.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.pertama iman kepada Allah.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. Sahabat sering menjadi musuh. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Apabila datang kesusahan dan kepayahan.kemiskinan menjadi penolaknya. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. .Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.

lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. kata hikmat saudara.Kerana teman saling mencontohi.Bila orang merasa dirinya besar. . Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Jangan ditanya siapa orang itu.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Di sana ada tiga jenis saudara. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.dia lupa akan salahnya.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Suatu pendirian yang salah.sama seperti menunda kekalahan. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.tetapi tanyalah siapa temannya.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.Mempertahankan yang batil. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.kurniailah kepadanya petunjuk. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.

Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.jangan sia-siakan . Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.dirsakan hari panas.dirasakan hari hujan.Kalau hal ini tidak dipedulikan.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.alamat suatu keluarga yang runtuh. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Bicaranya .jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Jangan tertawa melaihat orang jatuh. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Kata hikmat sederhana. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Senyumlah. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan.Dibawanya gelak pipinya.sederhana memulai atau menjawab.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.kemanapun kita pergi.. Kata hikmat senyum dan tawa. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.Semuanya dapat diatasi.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.ialah senyum. Senyuman itu kelopak. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Denagn senyum.ketawa itu bunga yang sempurna kembang.. Dibawanya senyum matanya.

jangan berubah di tepi pantai. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.Pertama. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.sakit ketika mengembara. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.hartamu dan memperbaiki harta orang lain.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.maut pada usia muda. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.menyerah sebelum berjuang. . kata hikmat usaha dan kerja. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup..dilupakan orang yang disanjungi.Yang palaing ditakuti ialah maut.tidak mendapat rahmat daripada Allah.buta setelah melihat. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.Tidak mempunyai keberanian moral.Itu adalah perangai nafsu yang hina.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.miskin ketiak tua.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.

kesusaha.(hadis). Perusahaan yang rendah melata. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. .cantik atau jelik.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Marilah kita bekerja. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.kesengsaraan.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.(Hamka) Selagi kita bernyawa.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.lebih mulia daripada meminta-minta.kegagalan dan kekecewaan .Itulah hasan yang sebenar. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Penderitaan. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.

Kegunaan harta tidak dimungkiri. .berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.bunuh diri.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.makan harta anak yatim.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir. Masa dihargai. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu. Keinginan kepada harta tidak terbatas.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.tiada siapa yang dapat menahannya. (Hamka).Jika kamu tidak menggunakannya.janji ditepati.Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh.ia akan memancung kamu.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.padahal hidup sendiri terbatas.makan riba.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. Kekayaan harta benda. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.(pepatah Melayu). Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut. kata hikmat harta. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.merosakkan si pandai.Masa itu umpama pedang.sihir.birakanlah.

ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Pertama tamak dan haloba.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Kekayaan ialah nikmat Allah.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Bertambah tinggi darjat iman. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Orang yang berhemat mengatur hartanya. .kedua bakhil. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.Fikiran yang cerdas.orang yang berlaku curang.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.akal yang lanjut. Harta benda amat perlu. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Hatra benda yang baik untuk orang yang baik.

kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah.Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok . tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta.sebaik-baik bekal ialah takwa. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati.

percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik. Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . Ianya suci. bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat.

bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. . Sebelum mencela pasangan hidupmu. Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.

Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. sebaik-baik bekal adalah takwa.Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat. Berani Berkorban dan Berubah. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. .fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. Nabi Muhammad pernah berkata. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. pakailah budi pekerja yang mulia”. maka pakailah sifat qona’ah (puas). Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati.( Hamka). Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. Apabila anda kaya. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya.

ke tasik jua akhirnya dicari.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. siapa yang hilang harga dirinya. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. Terbang bangau sepanjang hari. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. Jika pada awalnya anda tidak berjaya. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. hilanglah harga dirinya. Tunjuk menjadi telaga budi. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ajar menjadi suluh hati . banyak pula salahnya. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. faham dua menjadi satu. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat.a. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. bererti dia tidak warak. Siapa yang banyak bicara.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. tekun pembawa dekat. siapa yang banyak salah.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu.

( Hamka). bukan terletak pada wajah dan pakaiannya.Dengan jalan menambah kecerdasan akal.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. (Hamka). Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. (Hamka). Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. ( Imam Al-Ghazali). Di dalam medan hidup. dibaling dengan batu dibalas dengan buah.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Pergaulan mempengaruhi didikan otak. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Budiman ). dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. bukan asal keturunannya.Oleh itu. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup.dengan . Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( Hamka ). Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. ( (Hamka).( Aristotle ). untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya.

(Hamka). mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). adalah puncak segala keberanian. Adat juara berkalah menang. ( Hamka ). .Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. ( Maksud hadis ).tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui.bukanlah orang yang patut dihormati. (Pepatah Melayu).keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. ( Pepatah Melayu). (Hamka). walaupun mengenai diri sendiri. Kata Hukama. ( Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. Habis adat kerana kerelaan. Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. Mengikut adab kesopanan. ( Hamka ). kita hidup mesti beradat. Adat hidup tolong-menolong.. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. dihapus adat lama pasti timbul adat baru. menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.

( Hamka). ( Hamka ). ( Hukama ). Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. . Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Disamping kejahatan yang bermaharajalela.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. ( Hukama).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. ( Hamka ).Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Yang benar tetap benar.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai.Meskipun yang empunya telah mati. ( Hamka). ( Hamka). ( Umar Al-Khatab). dan melambatkannya bernama aniaya. ( Hamka). ( Hamka ).yang salah tetap salah.laksana sebentuk mutiara. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama.Agama tidak menyuruh.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. Maksud agama ialah merentangkan jalan.

Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. Kata hikmat Akal. ( Saidina Ali Abi Talib).Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. ( Hamka ). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. . Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. tidak berdukacita kerana miskin. (ulama). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( Lukmanul Hakim ). ( Saidina Ali Abi Talib). ( maksud hadis ). ( Hamka ).Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). ( Saidina Ali Abi Talib). Orang yang berakal. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. ( saidina Ali Abi Talib ). benar dan jujur.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. yang satu menguatkan yang lain. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. lebih banyak pula ia berkata-kata. ( Lidah pendeta ). Akal yang sihat daripada badan yang sihat. Apabila sempuran akal. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. ( Hamka). ( Saidina Ali Abi Talib). kurang perkataan. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.

bukan untuk zaman kita. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.tetapi akal menyuruh menimbang. kata hikmat bahagia. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. ( Hamka).Hawa nafsu menyuruh mengelamun.senyum yang tidak disertai apa-apa. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. Kata hikmat anak. ( maksud hadis ). Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. iaitu manusia. ( Hamka ). ( Hamka). dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Imam Al-Ghazali ). Anak adalah untuk zaman yang akan datang. Apabila mati seseorang anak Adam.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( Hamka). .kerana dia tupuan harapan.senyum yang sebenarnya senyum. ( Maksud hadis ).Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.Akal membentuk budi.Akal tidak diberikan semata-mata.sedekah jariah. (pepatah Melayu). terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Hamka ).membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran.maka setelah dia besar. ( Hamka). ( Hamka ).merenungkannya.beranganangan.Ia perlu dituntun.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.

Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( saidina Ali Abi Talib ). Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( maksud hadis). ( Maksud hadis ). bantuan dan khidmat kepada orang lain. ( Hamka ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. kata hikmat Bahasa Hati . Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. ( Hamka ).

Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. (Francis Becon). Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.walaupun hanya empat atau lima baris. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. orang memberi kita merasa. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. ( maksud hadis). kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.asa dan tidak pernah gentar. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita.menambah kata-kata bahasa. (Hamka).Orang berbudi kita berbahasa. itulah yang terbaik.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Tetapi kesalahan tidak boleh .(maksud hadis). (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum.buat jahat jangan sekali. (peribahasa). (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. Dalam seni bahasa kita. (Marsekal Foch).Bahasa itu adalah jiwa bangsa. ( Peribahasa Arab ). (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.Disinilah terletak halusnya. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.

( maksud hadis).Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa. (Bijron) . Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.Namun. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. Benar jadi berani. ( Hamka).tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. (Andre Colin ).begitu juga sebaliknya.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.ditimpakan kepada si gagah sahaja.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.

(Chamberlain) Katakan yang benar. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. ( Hamka).nescaya kamu selamat.sebab benar dan adil adalah satu. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. ( Hamka). (pepatah Melayu). takut kerana salah. (Hamka). (Hamka). (Saidina Ali) Berani kerana benar.jangan lautan hendak diduga. Benar akan menang. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi.dengki (hamka). (peribahasa Tibet). kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . dengan pengalaman dan dengan pelajaran.Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. (peribahasa Melayu) .

orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan. (peribahasa Inggeris).kita jadi miskin.kalau kekayaan memerintah.terimalah nasihat.dia akan dihormati. Kalau kamu tua.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.(peribahasa Arab).(Beng Cu). Kalau dua orang menunggang kuda.(peribahsa China).Kalau banyak ilmu manusia. Kalau engakau disuruh pilih.Memang kalau taida kesakitan.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.maka payah melaluinya.seorang mesti duduk di belakang. Kalau bekerja dianggap menyusahkan.(Edmund Burke).itulah orang yang bahagia.mengganggur merosakkan.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.(imam Al Ghazali). Kalau kita memerintah kekayaan .lebih mudah dia menipu dirinya. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.(Mahatma Gandhi). Kalau takut mati jangan hidup.(Jean Jacques Rousseau).(pendeta).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.(peribahasa Arab). Kalau banyak benda yang manusia malukan. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.beri nasihat dan jika kamu muda. (Hamka).panjang jalannya dan banyak rintangannya. .kita menjadi kaya dan bebas.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.(peribahasa Arab).tentu engkau memilih.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.

adakan peraturan dalam fikiran. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar. Jikalau orang perlu kawan.tidak dapat menolak demam.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan. (Horatius).pakailah sifat qanaah.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.menulislah dengan sederhana. Kalu hendak memperbaiki karangan.(buffon).pakailah budi pekerti yang baik.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat. (Voltaire). Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.jika kamu berada di tengah orang ramai.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.(Hamka).(saidina Ali).tidak dapat menghindarkan maut. Jika nasihat orang gila itu bagus.(Feng Yu Hsiang) .hendaklah biasakan hidup melarat.(Hamka).Kalau engkau ingin menjadi raja. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.(Hohenemser).(Muhammad Abduh).(lukmanul hakim).Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.jaga perangaimu. Kalau kamu mendapat kesusahan.itu tidak penting.hendaklah kamu jaga matamu. Kalau kamu berada di rumah orang.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.soal siapa orangnya.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.

menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.bukubuku yang berfaedah. Untuk merasakan keindahan.tetapi pada cara dia mengejek.dia akan membuat anda ketawa.suara yang merdu .orang sihat akan memikirkan wangnya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kalau orang mengasihi anda .ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Hasad dengki menghilangkan keindahan. Kata hikmat Keindahan.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Kalau kita membenci orang.(Umar Al Khatab).baik keindahan badan. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.aku akan terus berbicara.(Abi Zar Al Gifary).tetapi jika orang membenci anda. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Letak keindahan bukan pada ejekannya.dia kan membuat anda meratap.kita tidak dapat menemui sesuatu.bacalah susunan syair yang indah-indah.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri. .orang akan membenci kita.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku. Kalau kita tidak mencari sesuatu. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.

dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. kata hikmat Islam. Perhiasan adalah barang indah. Berhiaslah ketika ke masjid. .Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.Tetapi jangan berlebih-lebihan.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan. Sesungguhnya Allah itu indah.kerusi yang bagus.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Iman mesti diikuti dengan amal.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.Amal adalah buah daripada iman.suka akan keindahan. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.Bunga yang mekar di atas meja.

Orang yang membenarkan kejahatan. Jangan sekali-kali berputus-asa. Kata hikmat kejahatan. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.tidak licin bersisir. . Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Manusia yang hanya besar perut. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.banyak tidur. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Kata hikmat jangan.berjanggut kusut masai dan sebagainya.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.beerti sudah berbuat jahat.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.

kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan .selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. . Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil.nanti dia benci padamu. Kata hikmat sahabat.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Bila dasar suatu cita-cita bermula. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.

maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.jangan engkau tionggalkan dia.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka. .Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.maka ambillah dia menjadai sahabat.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.

tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.. . Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang.di situlah nyata kawan dan lawan.kedua percaya kepada sahabat. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Sahabatmu suka kepadamu. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Supaya engkau beroleh sahabat . Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.kemiskinan menjadi penolaknya.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. Sahabat sering menjadi musuh. Bila orang merasa dirinya besar.dia lupa akan salahnya.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.pertama iman kepada Allah. Apabila datang kesusahan dan kepayahan.

tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.Jangan ditanya siapa orang itu. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.sama seperti menunda kekalahan.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.kurniailah kepadanya petunjuk.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.Mempertahankan yang batil.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.tetapi tanyalah siapa temannya. Di sana ada tiga jenis saudara.Anda memanggilnya dengan . kata hikmat saudara.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Suatu pendirian yang salah.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.Kerana teman saling mencontohi.

Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.Semuanya dapat diatasi.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.kemanapun kita pergi.bersinarlah di sana cahata kegembiraan. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.sederhana memulai atau menjawab. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Denagn senyum. . Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Kata hikmat senyum dan tawa. Kata hikmat sederhana.alamat suatu keluarga yang runtuh.

Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.. Dibawanya senyum matanya. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.Dibawanya gelak pipinya. . Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.Senyumlah.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.jangan berubah di tepi pantai.. Senyuman itu kelopak. Bicaranya .jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.dirsakan hari panas.Itu adalah perangai nafsu yang hina. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.dirasakan hari hujan.ketawa itu bunga yang sempurna kembang.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.Yang palaing ditakuti ialah maut.ialah senyum.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.

. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.lebih mulia daripada meminta-minta. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.Tidak mempunyai keberanian moral. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Perusahaan yang rendah melata. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.tidak mendapat rahmat daripada Allah. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. .Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.Pertama.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. kata hikmat usaha dan kerja. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.buta setelah melihat.menyerah sebelum berjuang.maut pada usia muda. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah.miskin ketiak tua.sakit ketika mengembara.dilupakan orang yang disanjungi.

Jika kamu tidak menggunakannya. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. (hadis).kegagalan dan kekecewaan .sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya. Marilah kita bekerja.cantik atau jelik.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan. Masa itu umpama pedang.(Hamka) Selagi kita bernyawa.Penderitaan. . (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.ia akan memancung kamu.Itulah hasan yang sebenar.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.kesengsaraan.kesusahan.

makan riba.mengahbiskan masa yang tidak perlu.tiada siapa yang dapat menahannya. .sihir. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.bunuh diri.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.(pepatah Melayu). Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.makan harta anak yatim.birakanlah.padahal hidup sendiri terbatas.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.merosakkan si pandai. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik. Kegunaan harta tidak dimungkiri. kata hikmat harta. Keinginan kepada harta tidak terbatas.janji ditepati. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.bersikap dermawan sanagat dianjurkan.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.(Hamka).maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa. Masa dihargai.

Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.Pertama tamak dan haloba.orang yang berlaku curang.Fikiran yang cerdas.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Harta benda amat perlu. Harta benda yang baik untuk orang yang baik.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.kedua bakhil.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. Kekayaan ialah nikmat Allah. .Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Kekayaan harta benda.akal yang lanjut. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Orang yang berhemat mengatur hartanya.

Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).Bertambah tinggi darjat iman. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta.sebaik-baik bekal ialah takwa. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. . Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->