Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. ( Hamka ).Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim.Agama tidak menyuruh. . Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.laksana sebentuk mutiara. ( Hukama ).Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama. ( Hamka). ( Umar AlKhatab). ( Hamka). Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. Maksud agama ialah merentangkan jalan. ( Hamka ).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. dan melambatkannya bernama aniaya.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( Hamka). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. yang satu menguatkan yang lain. ( maksud hadis ).Meskipun yang empunya telah mati.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. ( Hukama). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah. ( Hamka ).Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. ( Hamka).Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. ( Hamka ). benar dan jujur.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.

Apabila sempuran akal. ( Hamka ). ( Lidah pendeta ). tidak berdukacita kerana miskin. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. Sifat pemarah adalah musuh utama akal.sedekah jariah. ( Saidina Ali Abi Talib).Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. ( saidina Ali Abi Talib ).Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. Orang yang berakal. kurang perkataan. ( Saidina Ali Abi Talib). . ( maksud hadis ).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. iaitu manusia. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. (ulama). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Akal yang sihat daripada badan yang sihat. Apabila mati seseorang anak Adam. Kata hikmat anak.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. ( Lukmanul Hakim ). ( Hamka). ( Hamka). Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Akal tidak diberikan semata-mata.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.tetapi akal menyuruh menimbang.Kata hikmat Akal.Ia perlu dituntun. Akal membentuk budi.bukan untuk zaman kita. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. lebih banyak pula ia berkata-kata.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka). ( Hamka ).berangan-angan.merenungkannya. ( Saidina Ali Abi Talib).

. ( maksud hadis). Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. ( Hamka). bantuan dan khidmat kepada orang lain.kerana dia tupuan harapan.senyum yang tidak disertai apa-apa. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. kata hikmat bahagia. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( saidina Ali Abi Talib ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. (pepatah Melayu). Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.( Maksud hadis ). ( Imam Al-Ghazali ).maka setelah dia besar. ( Hamka ).senyum yang sebenarnya senyum. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. ( Hamka ). ( Maksud hadis ). Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Hamka ). Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya.

kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita.beerti menumbuhkan fikiran bangsa. (Francis Becon). itulah yang terbaik.Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. ( maksud hadis).buat jahat jangan sekali.walaupun hanya empat atau lima baris. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. . ( Peribahasa Arab ). (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. (Hamka).(maksud hadis).asa dan tidak pernah gentar.(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. (Marsekal Foch). (peribahasa). orang memberi kita merasa.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.Bahasa itu adalah jiwa bangsa.menambah kata-kata bahasa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.Disinilah terletak halusnya. Dalam seni bahasa kita. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.

(Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. (Chamberlain) Katakan yang benar.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. (Saidina Ali) . Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. Benar jadi berani. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. (Andre Colin ).Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja. ( Hamka).Namun.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.begitu juga sebaliknya. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.nescaya kamu selamat.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. ( maksud hadis).

(Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. ( Hamka).(Jean Jacques Rousseau). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.kita menjadi kaya dan bebas. dengan pengalaman dan dengan pelajaran.(peribahsa China).dengki (hamka). . Kalau kita memerintah kekayaan . ( Hamka).lebih mudah dia menipu dirinya.jangan lautan hendak diduga.tentu engkau memilih.(peribahasa Arab). Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.(peribahasa Inggeris). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. Kalau banyak benda yang manusia malukan. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. Kalau engakau disuruh pilih. Kalau kamu tua. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.(Hamka).kalau kekayaan memerintah. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi.sebab benar dan adil adalah satu. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . (Hamka).Berani kerana benar.dia akan dihormati. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.(Edmund Burke).seorang mesti duduk di belakang.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. (pepatah Melayu). (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia. (peribahasa Tibet).terimalah nasihat. Benar akan menang. Kalau dua orang menunggang kuda. takut kerana salah.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.kita jadi miskin.beri nasihat dan jika kamu muda. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.

(Horatius). Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.pakailah sifat qanaah.itulah orang yang bahagia.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(Beng Cu).adakan peraturan dalam fikiran.(imam Al Ghazali). Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.(Mahatma Gandhi). (Hamka).tidak dapat menolak demam.(peribahasa Arab).(saidina Ali).kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.hendaklah biasakan hidup melarat. .ingatlah untuk menyimpan kesabaran.(Muhammad Abduh).orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.(Hamka).(Voltaire). (pendeta).(Hohenemser).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Kalau engkau ingin menjadi raja.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.panjang jalannya dan banyak rintangannya. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.(peribahasa Arab).sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia. Kalau kamu mendapat kesusahan.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.mengganggur merosakkan. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.Memang kalau taida kesakitan.menulislah dengan sederhana.maka payah melaluinya.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.tidak dapat menghindarkan maut.(buffon).hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya. Kalau takut mati jangan hidup.Kalau bekerja dianggap menyusahkan. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. Kalu hendak memperbaiki karangan.pakailah budi pekerti yang baik.

baik keindahan badan.aku akan terus berbicara. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya. Kalau kita membenci orang.jika kamu berada di tengah orang ramai.orang sihat akan memikirkan wangnya.soal siapa orangnya. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.(Abi Zar Al Gifary).dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku. . Untuk merasakan keindahan. (Hamka).hendaklah kamu jaga matamu.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.dia akan membuat anda ketawa. Kalau orang mengasihi anda .(lukmanul hakim).itu tidak penting. Hasad dengki menghilangkan keindahan.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.kita tidak dapat menemui sesuatu.dia kan membuat anda meratap. Jikalau orang perlu kawan.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.(Umar Al Khatab).tetapi jika orang membenci anda.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.buku-buku yang berfaedah.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.jaga perangaimu. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi. Kalau kamu berada di rumah orang.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan. Kalau kita tidak mencari sesuatu. Jika nasihat orang gila itu bagus.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.orang akan membenci kita.keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Kata hikmat Keindahan.Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.bacalah susunan syair yang indah-indah.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. Perhiasan adalah barang indah.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.tetapi pada cara dia mengejek. Sesungguhnya Allah itu indah. Berhiaslah ketika ke masjid.berjanggut kusut masai dan sebagainya.Tetapi jangan berlebih-lebihan.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.Iman mesti diikuti dengan amal.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik. Kata hikmat kejahatan.Letak keindahan bukan pada ejekannya.Bunga yang mekar di atas meja.kerusi yang bagus. kata hikmat Islam.jiwa yang tidak mengenal keindahan. . Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.tidak licin bersisir. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.Amal adalah buah daripada iman.suka akan keindahan. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.suara yang merdu . Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.

Kata hikmat jangan.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar.Orang yang membenarkan kejahatan.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.beerti sudah berbuat jahat.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Orang yang bercita-cita dab berazam besar.nanti dia benci padamu. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Bila dasar suatu cita-cita bermula.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Jangan sekali-kali berputus-asa. . Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.banyak tidur. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Manusia yang hanya besar perut. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak.

dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . . Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya.jangan engkau tionggalkan dia. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.maka ambillah dia menjadai sahabat. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Kata hikmat sahabat.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.

Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat..Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.kedua percaya kepada sahabat.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Sahabatmu suka kepadamu.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Sahabat sering menjadi musuh.kemiskinan menjadi penolaknya.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.di situlah nyata kawan dan lawan. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.pertama iman kepada Allah. . Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Supaya engkau beroleh sahabat .

Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.Bila orang merasa dirinya besar.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.Mempertahankan yang batil.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.sama seperti menunda kekalahan. Di sana ada tiga jenis saudara. kata hikmat saudara.tetapi tanyalah siapa temannya. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.Kerana teman saling mencontohi. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja. Suatu pendirian yang salah. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.dia lupa akan salahnya.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Jangan ditanya siapa orang itu.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.kurniailah kepadanya petunjuk.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. . Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.

jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.Dibawanya gelak pipinya.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Senyuman itu kelopak. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.kemanapun kita pergi..jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Kata hikmat sederhana.Kalau hal ini tidak dipedulikan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Senyumlah.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan. Denagn senyum. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.sederhana memulai atau menjawab.. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.ialah senyum. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Kata hikmat senyum dan tawa.supaya alam turut tersenyum kepada anda.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.Semuanya dapat diatasi.alamat suatu keluarga yang runtuh. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.dirasakan hari hujan. Bicaranya . Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.dirsakan hari panas.jangan sia-siakan . Jangan tertawa melaihat orang jatuh.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Dibawanya senyum matanya.

Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.Pertama. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. kata hikmat usaha dan kerja.menyerah sebelum berjuang.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.sakit ketika mengembara. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.miskin ketiak tua.jangan berubah di tepi pantai.Tidak mempunyai keberanian moral.Itu adalah perangai nafsu yang hina. .tidak mendapat rahmat daripada Allah.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.maut pada usia muda. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup..buta setelah melihat. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.Yang palaing ditakuti ialah maut. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.dilupakan orang yang disanjungi.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.hartamu dan memperbaiki harta orang lain. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.

cantik atau jelik.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya.lebih mulia daripada meminta-minta. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. . Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga. Marilah kita bekerja. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.Itulah hasan yang sebenar.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.kegagalan dan kekecewaan .(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Perusahaan yang rendah melata.(Hamka) Selagi kita bernyawa. Penderitaan. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.(hadis). Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.kesusaha.kesengsaraan.

Masa dihargai.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.bunuh diri.tiada siapa yang dapat menahannya. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh. kata hikmat harta. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Jika kamu tidak menggunakannya.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus. Keinginan kepada harta tidak terbatas. .sihir.Masa itu umpama pedang. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.ia akan memancung kamu.bersikap dermawan sanagat dianjurkan.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.padahal hidup sendiri terbatas.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin. (Hamka). Kekayaan harta benda.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.birakanlah. Kegunaan harta tidak dimungkiri.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.merosakkan si pandai. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.makan harta anak yatim.janji ditepati.makan riba.(pepatah Melayu).(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.

Pertama tamak dan haloba.akal yang lanjut. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Hatra benda yang baik untuk orang yang baik. Harta benda amat perlu. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Bertambah tinggi darjat iman.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.Fikiran yang cerdas.kedua bakhil.Orang yang berhemat mengatur hartanya. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.orang yang berlaku curang.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. .menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Kekayaan ialah nikmat Allah.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.

Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok . "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.sebaik-baik bekal ialah takwa. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri.

Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . Ianya suci.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat.

malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. . Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Sebelum mencela pasangan hidupmu.

Nabi Muhammad pernah berkata. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. maka pakailah sifat qona’ah (puas). Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. pakailah budi pekerja yang mulia”. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat.fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Apabila anda kaya. sebaik-baik bekal adalah takwa. Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. Berani Berkorban dan Berubah. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.( Hamka).Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. . dan mencuba lagi dengan cara yang lain. mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati. Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya.

(Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. Siapa yang banyak bicara.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik.a. tekun pembawa dekat. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. siapa yang hilang harga dirinya. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. hilanglah harga dirinya. ke tasik jua akhirnya dicari.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai. siapa yang banyak salah.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. banyak pula salahnya. Jika pada awalnya anda tidak berjaya.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. bererti dia tidak warak. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. ajar menjadi suluh hati . Tunjuk menjadi telaga budi. Terbang bangau sepanjang hari. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. faham dua menjadi satu. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan.

Di dalam medan hidup.Oleh itu. (Hamka).Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. dibaling dengan batu dibalas dengan buah.dengan . Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang.( Budiman ). bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup. ( (Hamka). Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. (Hamka). ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. ( Hamka).Dengan jalan menambah kecerdasan akal. Pergaulan mempengaruhi didikan otak.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. bukan asal keturunannya.( Aristotle ). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. ( Imam Al-Ghazali).

( Hamka). Kata Hukama. Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. ( Maksud hadis ). (Hamka). dihapus adat lama pasti timbul adat baru.keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. (Hamka). adalah puncak segala keberanian. Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Pepatah Melayu).tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. Adat juara berkalah menang. Mengikut adab kesopanan. walaupun mengenai diri sendiri. kita hidup mesti beradat.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar. Habis adat kerana kerelaan. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. (Pepatah Melayu)." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. Adat hidup tolong-menolong. ( Hamka).. ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). . Berani menegakkan keadilan. ( Pepatah Melayu). ( Hamka ).bukanlah orang yang patut dihormati.

( Hamka). ( Hukama). Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.yang salah tetap salah. Maksud agama ialah merentangkan jalan. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.laksana sebentuk mutiara.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. ( Hamka ).Meskipun yang empunya telah mati.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama. Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. .Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah. ( Hamka).Agama tidak menyuruh.Yang benar tetap benar. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. ( Hamka). Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( Hamka ).Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. ( Hukama ).kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Umar Al-Khatab). ( Hamka ). Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. dan melambatkannya bernama aniaya.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. ( Hamka). manakala fikiran ialah membanding dan menimbang.

Walaubagaimanapun alim seseorang itu. ( Lukmanul Hakim ). benar dan jujur. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka). ( saidina Ali Abi Talib ). Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Saidina Ali Abi Talib). Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. ( Hamka ). lebih banyak pula ia berkata-kata. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. . yang satu menguatkan yang lain. (ulama). ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka ). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Orang yang berakal. tidak berdukacita kerana miskin. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( maksud hadis ). ( Saidina Ali Abi Talib). Sifat pemarah adalah musuh utama akal.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. Kata hikmat Akal. kurang perkataan.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). Apabila sempuran akal. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. ( Lidah pendeta ).

( maksud hadis ).beranganangan. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. .tetapi akal menyuruh menimbang. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. ( Hamka ). ( Imam Al-Ghazali ). dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. iaitu manusia. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Hamka). Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.Akal membentuk budi. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya.kerana dia tupuan harapan. ( Hamka ). Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.sedekah jariah.bukan untuk zaman kita. kata hikmat bahagia. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.merenungkannya. ( Maksud hadis ). ( Hamka).senyum yang sebenarnya senyum.maka setelah dia besar. ( Hamka ). Kata hikmat anak.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.Akal tidak diberikan semata-mata. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. Apabila mati seseorang anak Adam. (pepatah Melayu).senyum yang tidak disertai apa-apa.Ia perlu dituntun.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Hamka). ( Hamka).

( Hamka ). ( Hamka ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Maksud hadis ). ( saidina Ali Abi Talib ). Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. kata hikmat Bahasa Hati . Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( maksud hadis). Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. bantuan dan khidmat kepada orang lain.

Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. orang memberi kita merasa.menambah kata-kata bahasa.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.buat jahat jangan sekali. (Francis Becon). (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. Dalam seni bahasa kita. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi.asa dan tidak pernah gentar. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.(maksud hadis). (Hamka).Bahasa itu adalah jiwa bangsa. ( Peribahasa Arab ). Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. (peribahasa).Orang berbudi kita berbahasa.walaupun hanya empat atau lima baris. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli.Disinilah terletak halusnya. (Marsekal Foch). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. itulah yang terbaik. ( maksud hadis). Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.Tetapi kesalahan tidak boleh . (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa.

yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.Namun.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. ( maksud hadis).supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar. Benar jadi berani.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Bijron) . Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.ditimpakan kepada si gagah sahaja.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa. (Andre Colin ). ( Hamka).Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.begitu juga sebaliknya.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa.

(hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. (peribahasa Tibet). (Hamka). dengan pengalaman dan dengan pelajaran. (Saidina Ali) Berani kerana benar. Benar akan menang. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. (pepatah Melayu).sebab benar dan adil adalah satu.nescaya kamu selamat. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. (peribahasa Melayu) .Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. (Chamberlain) Katakan yang benar. ( Hamka).( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api.jangan lautan hendak diduga. takut kerana salah.dengki (hamka). ( Hamka). (Hamka). Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.

panjang jalannya dan banyak rintangannya.Memang kalau taida kesakitan. Kalau kita memerintah kekayaan .(imam Al Ghazali).(peribahasa Arab).(peribahasa Arab).mengganggur merosakkan.tentu engkau memilih.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.kita menjadi kaya dan bebas. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. Kalau dua orang menunggang kuda. Kalau banyak benda yang manusia malukan.(pendeta). Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.(peribahasa Arab). . Kalau takut mati jangan hidup.kalau kekayaan memerintah.beri nasihat dan jika kamu muda.lebih mudah dia menipu dirinya. Kalau engakau disuruh pilih.(Mahatma Gandhi).(peribahsa China). (peribahasa Inggeris). Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.itulah orang yang bahagia.di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.terimalah nasihat.maka payah melaluinya. Kalau kamu tua.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.(Beng Cu).(Jean Jacques Rousseau). Kalau bekerja dianggap menyusahkan.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.kita jadi miskin. (Hamka).(Edmund Burke).Kalau banyak ilmu manusia.dia akan dihormati.seorang mesti duduk di belakang.

(Hamka).hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.jika kamu berada di tengah orang ramai.itu tidak penting.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia. (Horatius). Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. (Voltaire).dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.(Hohenemser).jaga perangaimu.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.(Muhammad Abduh). Jika nasihat orang gila itu bagus.(lukmanul hakim).(Hamka).tidak dapat menghindarkan maut.(saidina Ali).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah. Kalau kamu mendapat kesusahan. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.adakan peraturan dalam fikiran.pakailah budi pekerti yang baik.Kalau engkau ingin menjadi raja.(buffon). Kalu hendak memperbaiki karangan.soal siapa orangnya.hendaklah biasakan hidup melarat.tidak dapat menolak demam. Jikalau orang perlu kawan.menulislah dengan sederhana.pakailah sifat qanaah. Kalau kamu berada di rumah orang.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.hendaklah kamu jaga matamu.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.(Feng Yu Hsiang) .

baik keindahan badan.orang akan membenci kita.dia akan membuat anda ketawa. Kalau kita membenci orang. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.bukubuku yang berfaedah.tetapi jika orang membenci anda.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Untuk merasakan keindahan. Kalau kita tidak mencari sesuatu.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.bacalah susunan syair yang indah-indah.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.(Umar Al Khatab). . Hasad dengki menghilangkan keindahan. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Kata hikmat Keindahan.suara yang merdu .Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.aku akan terus berbicara.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.(Abi Zar Al Gifary).dia kan membuat anda meratap. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Kalau orang mengasihi anda .keindahan jiwa ataupun keindahan akal.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.orang sihat akan memikirkan wangnya. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.tetapi pada cara dia mengejek.kita tidak dapat menemui sesuatu. Letak keindahan bukan pada ejekannya. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.

Iman mesti diikuti dengan amal. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.suka akan keindahan. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.Amal adalah buah daripada iman. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. .supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Berhiaslah ketika ke masjid.Bunga yang mekar di atas meja. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Perhiasan adalah barang indah.kerusi yang bagus.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. kata hikmat Islam. Sesungguhnya Allah itu indah.

Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Kata hikmat jangan.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Jangan sekali-kali berputus-asa.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. . Manusia yang hanya besar perut. Orang yang membenarkan kejahatan.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu.banyak tidur.beerti sudah berbuat jahat. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Kata hikmat kejahatan.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.tidak licin bersisir. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk.

kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Bila dasar suatu cita-cita bermula.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. .melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Kata hikmat sahabat.nanti dia benci padamu. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.

Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman.maka ambillah dia menjadai sahabat. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.jangan engkau tionggalkan dia. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. .maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.

. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Sahabatmu suka kepadamu.pertama iman kepada Allah. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Sahabat sering menjadi musuh. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.dia lupa akan salahnya.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. .kemiskinan menjadi penolaknya. Supaya engkau beroleh sahabat .kedua percaya kepada sahabat.di situlah nyata kawan dan lawan. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat. Bila orang merasa dirinya besar.

terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.Jangan ditanya siapa orang itu. Di sana ada tiga jenis saudara. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.tetapi tanyalah siapa temannya.Mempertahankan yang batil. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Suatu pendirian yang salah. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.Kerana teman saling mencontohi.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.sama seperti menunda kekalahan. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.Anda memanggilnya dengan .sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.kurniailah kepadanya petunjuk. kata hikmat saudara.

Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.Semuanya dapat diatasi. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Kata hikmat senyum dan tawa. Denagn senyum.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana. Kata hikmat sederhana.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. . Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.alamat suatu keluarga yang runtuh. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Kalau hal ini tidak dipedulikan.sederhana memulai atau menjawab.kemanapun kita pergi. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.

Senyumlah. Bicaranya ..jangan berubah di tepi pantai. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.Yang palaing ditakuti ialah maut..Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.ialah senyum. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.Dibawanya gelak pipinya.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit. Dibawanya senyum matanya.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.Itu adalah perangai nafsu yang hina. .kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Senyuman itu kelopak.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.dirsakan hari panas.dirasakan hari hujan. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.

buta setelah melihat. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.menyerah sebelum berjuang.miskin ketiak tua.Pertama.. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki. Perusahaan yang rendah melata. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Tidak mempunyai keberanian moral. .lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.maut pada usia muda. kata hikmat usaha dan kerja.sakit ketika mengembara.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.tidak mendapat rahmat daripada Allah.lebih mulia daripada meminta-minta.dilupakan orang yang disanjungi.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.

kesusahan. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.(Hamka) Selagi kita bernyawa. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan. .Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. Masa itu umpama pedang.ia akan memancung kamu.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.Penderitaan. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.kegagalan dan kekecewaan .Itulah hasan yang sebenar. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.cantik atau jelik. (hadis). Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.Jika kamu tidak menggunakannya. Marilah kita bekerja.kesengsaraan.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.

bersikap dermawan sanagat dianjurkan.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu. Kegunaan harta tidak dimungkiri. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut. kata hikmat harta.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.merosakkan si pandai.sihir.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.birakanlah.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.mengahbiskan masa yang tidak perlu. Masa dihargai.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.padahal hidup sendiri terbatas.makan harta anak yatim.(Hamka).(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.janji ditepati. Keinginan kepada harta tidak terbatas.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.makan riba.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik. .bunuh diri.tiada siapa yang dapat menahannya.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.(pepatah Melayu).

orang yang berlaku curang. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji. Orang yang berhemat mengatur hartanya.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.Fikiran yang cerdas. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Harta benda yang baik untuk orang yang baik.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Kekayaan ialah nikmat Allah.Pertama tamak dan haloba. Kekayaan harta benda.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus. Harta benda amat perlu.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.akal yang lanjut.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. .Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.kedua bakhil. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh.

bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. . Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.Bertambah tinggi darjat iman.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.sebaik-baik bekal ialah takwa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful