Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. ( Hukama ). Maksud agama ialah merentangkan jalan. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Meskipun yang empunya telah mati. ( Umar AlKhatab). Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. ( Hamka ). ( Hamka ).Disamping kejahatan yang bermaharajalela. ( maksud hadis ).Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama. ( Hamka ).Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.Agama tidak menyuruh. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. ( Hamka). ( Hamka ). ( Hamka). dan melambatkannya bernama aniaya.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. . Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. benar dan jujur.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah.laksana sebentuk mutiara. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. ( Hamka).keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hamka). yang satu menguatkan yang lain. ( Hukama).kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa.

Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Saidina Ali Abi Talib). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. ( Hamka). ( saidina Ali Abi Talib ). lebih banyak pula ia berkata-kata. Akal membentuk budi. ( Hamka ).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya.sedekah jariah. tidak berdukacita kerana miskin.tetapi akal menyuruh menimbang. kurang perkataan. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. iaitu manusia. ( Hamka). (ulama).Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Lidah pendeta ). .Kata hikmat Akal.Akal tidak diberikan semata-mata. Orang yang berakal. ( Saidina Ali Abi Talib). Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. Sifat pemarah adalah musuh utama akal.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. Apabila sempuran akal.bukan untuk zaman kita. Kata hikmat anak. ( Saidina Ali Abi Talib). Lebih sedikit orang menggunakan akalnya.berangan-angan. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.Ia perlu dituntun.merenungkannya. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( maksud hadis ). ( Hamka ).Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. ( Saidina Ali Abi Talib). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( Hamka). ( Lukmanul Hakim ). Apabila mati seseorang anak Adam.

kata hikmat bahagia. Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil.kerana dia tupuan harapan. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan.( Maksud hadis ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( Hamka ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. bantuan dan khidmat kepada orang lain. ( saidina Ali Abi Talib ). ( Imam Al-Ghazali ). Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. ( maksud hadis). . menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya.senyum yang sebenarnya senyum. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan.senyum yang tidak disertai apa-apa. (pepatah Melayu).maka setelah dia besar. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. ( Hamka ). ( Hamka ). ( Maksud hadis ). ( Hamka). Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia.

(Marsekal Foch).menambah kata-kata bahasa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. orang memberi kita merasa.asa dan tidak pernah gentar. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.walaupun hanya empat atau lima baris. (Hamka).buat jahat jangan sekali. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. . (Francis Becon). ( maksud hadis). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. (peribahasa). itulah yang terbaik. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. ( Peribahasa Arab ).Disinilah terletak halusnya. kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli.Bahasa itu adalah jiwa bangsa. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.(maksud hadis).nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang. Dalam seni bahasa kita. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.

sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih.nescaya kamu selamat.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (Andre Colin ). (Chamberlain) Katakan yang benar. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. ( maksud hadis).Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.Namun. (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. (Saidina Ali) .Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. ( Hamka). (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.begitu juga sebaliknya. Benar jadi berani.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.

sebab benar dan adil adalah satu.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api.dengki (hamka). Kalau kita memerintah kekayaan . Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . takut kerana salah.(peribahsa China). Kalau engakau disuruh pilih.lebih mudah dia menipu dirinya. .(Hamka).(Jean Jacques Rousseau).kita menjadi kaya dan bebas.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. Benar akan menang. (Hamka). Kalau banyak benda yang manusia malukan. (peribahasa Tibet).jangan lautan hendak diduga.dia akan dihormati.beri nasihat dan jika kamu muda.kalau kekayaan memerintah. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. (pepatah Melayu).terimalah nasihat.seorang mesti duduk di belakang. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.kita jadi miskin. dengan pengalaman dan dengan pelajaran. Kalau kamu tua.Berani kerana benar.(peribahasa Inggeris). ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.(Edmund Burke).(peribahasa Arab). (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.tentu engkau memilih. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. Kalau dua orang menunggang kuda. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. ( Hamka). ( Hamka).

(Hamka).(Beng Cu).hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. Kalau engkau ingin menjadi raja. Kalu hendak memperbaiki karangan.hendaklah biasakan hidup melarat.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.(Hamka).(Horatius).orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.pakailah budi pekerti yang baik.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.Kalau bekerja dianggap menyusahkan. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.Memang kalau taida kesakitan. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.mengganggur merosakkan.(buffon). .menulislah dengan sederhana.(peribahasa Arab).(Muhammad Abduh).panjang jalannya dan banyak rintangannya. Kalau kamu mendapat kesusahan. Kalau takut mati jangan hidup.tidak dapat menghindarkan maut.(Voltaire).tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.(Mahatma Gandhi).kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.maka payah melaluinya.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.(peribahasa Arab).adakan peraturan dalam fikiran.(Hohenemser).ingatlah untuk menyimpan kesabaran.tidak dapat menolak demam.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.(imam Al Ghazali). Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. (pendeta).serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.pakailah sifat qanaah.(saidina Ali).itulah orang yang bahagia.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.

Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.jika kamu berada di tengah orang ramai. Kalau kamu berada di rumah orang.itu tidak penting.(lukmanul hakim). Jikalau orang perlu kawan.tetapi jika orang membenci anda.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang. Untuk merasakan keindahan.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.soal siapa orangnya.dia akan membuat anda ketawa.aku akan terus berbicara.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.orang sihat akan memikirkan wangnya. Kalau kita membenci orang.(Umar Al Khatab).lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri. Hasad dengki menghilangkan keindahan.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya. (Hamka). Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.orang akan membenci kita.(Abi Zar Al Gifary).dia kan membuat anda meratap. Kalau kita tidak mencari sesuatu.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. . Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Kalau orang mengasihi anda .jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.kita tidak dapat menemui sesuatu. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.bacalah susunan syair yang indah-indah. Jika nasihat orang gila itu bagus.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.baik keindahan badan. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Kata hikmat Keindahan.jaga perangaimu.buku-buku yang berfaedah.hendaklah kamu jaga matamu.

Bunga yang mekar di atas meja.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Sesungguhnya Allah itu indah.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. Perhiasan adalah barang indah. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.Iman mesti diikuti dengan amal.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.suka akan keindahan.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Amal adalah buah daripada iman. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci. kata hikmat Islam. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar.Letak keindahan bukan pada ejekannya.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Kata hikmat kejahatan. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. .kerusi yang bagus. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.jiwa yang tidak mengenal keindahan.tetapi pada cara dia mengejek. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Tetapi jangan berlebih-lebihan.tidak licin bersisir. Berhiaslah ketika ke masjid.suara yang merdu .dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.

banyak tidur. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Manusia yang hanya besar perut.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Kata hikmat jangan. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Jangan sekali-kali berputus-asa. Bila dasar suatu cita-cita bermula. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.Orang yang membenarkan kejahatan.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. . Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit.nanti dia benci padamu. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.beerti sudah berbuat jahat.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.

Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Kata hikmat sahabat.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah.maka ambillah dia menjadai sahabat. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus.jangan engkau tionggalkan dia. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat. .

kemiskinan menjadi penolaknya. Supaya engkau beroleh sahabat . Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.pertama iman kepada Allah.di situlah nyata kawan dan lawan.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. .hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Sahabatmu suka kepadamu.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Apabila datang kesusahan dan kepayahan.kedua percaya kepada sahabat. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Sahabat sering menjadi musuh. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.

sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.Bila orang merasa dirinya besar. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.kurniailah kepadanya petunjuk. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.sama seperti menunda kekalahan. Suatu pendirian yang salah. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.dia lupa akan salahnya.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.tetapi tanyalah siapa temannya.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah. kata hikmat saudara.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Jangan ditanya siapa orang itu. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.Kerana teman saling mencontohi. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. . Di sana ada tiga jenis saudara. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.Mempertahankan yang batil.

sederhana memulai atau menjawab..supaya alam turut tersenyum kepada anda.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu. Senyuman itu kelopak. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Dibawanya senyum matanya.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Jangan tertawa melaihat orang jatuh. Denagn senyum.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.ialah senyum.Dibawanya gelak pipinya. Kata hikmat senyum dan tawa. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.kemanapun kita pergi.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.ketawa itu bunga yang sempurna kembang.dirasakan hari hujan.jangan sia-siakan .bersinarlah di sana cahata kegembiraan.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.dirsakan hari panas. Senyumlah.Kalau hal ini tidak dipedulikan.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Bicaranya . Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan..alamat suatu keluarga yang runtuh. Kata hikmat sederhana. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Semuanya dapat diatasi.

dilupakan orang yang disanjungi.tidak mendapat rahmat daripada Allah.Itu adalah perangai nafsu yang hina. . Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.miskin ketiak tua..jangan berubah di tepi pantai.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah.buta setelah melihat.maut pada usia muda. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.Pertama.hartamu dan memperbaiki harta orang lain.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.Yang palaing ditakuti ialah maut.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.Tidak mempunyai keberanian moral.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.sakit ketika mengembara.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi. kata hikmat usaha dan kerja.menyerah sebelum berjuang. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.

Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Marilah kita bekerja.lebih mulia daripada meminta-minta. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Itulah hasan yang sebenar. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.kesengsaraan.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. .Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.cantik atau jelik.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. Penderitaan. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga. Perusahaan yang rendah melata. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.kesusaha.kegagalan dan kekecewaan .sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.(Hamka) Selagi kita bernyawa.(hadis).

merosakkan si pandai.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan. .bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.padahal hidup sendiri terbatas.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.birakanlah.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.sihir. Kegunaan harta tidak dimungkiri.ia akan memancung kamu.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.Jika kamu tidak menggunakannya.bunuh diri.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.makan harta anak yatim. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh.janji ditepati. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa. Masa dihargai. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu. Keinginan kepada harta tidak terbatas.(pepatah Melayu).pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur. kata hikmat harta. Kekayaan harta benda.tiada siapa yang dapat menahannya.Masa itu umpama pedang. (Hamka).(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.makan riba.

Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Harta benda amat perlu. Kekayaan ialah nikmat Allah.Fikiran yang cerdas. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. Bertambah tinggi darjat iman. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.orang yang berlaku curang.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Pertama tamak dan haloba. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. .kedua bakhil. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.Orang yang berhemat mengatur hartanya.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan.akal yang lanjut.

samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok . manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah.sebaik-baik bekal ialah takwa. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri.Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.

tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. Ianya suci. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik.

Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Sebelum mencela pasangan hidupmu. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain. . malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun.

maka pakailah sifat qona’ah (puas). Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya. sebaik-baik bekal adalah takwa. Nabi Muhammad pernah berkata.fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. pakailah budi pekerja yang mulia”. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan.Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. . mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. Apabila anda kaya.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang.( Hamka). Berani Berkorban dan Berubah.

ajar menjadi suluh hati .” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. faham dua menjadi satu.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. ke tasik jua akhirnya dicari. Terbang bangau sepanjang hari. siapa yang banyak salah. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. banyak pula salahnya. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. Tunjuk menjadi telaga budi. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. Siapa yang banyak bicara. bererti dia tidak warak. hilanglah harga dirinya. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. tekun pembawa dekat. siapa yang hilang harga dirinya. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu.a.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat. Jika pada awalnya anda tidak berjaya.

( Budiman ). ( (Hamka).Oleh itu. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya. Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang.( Aristotle ). bukan asal keturunannya.dengan .Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( Hamka). Di dalam medan hidup. Pergaulan mempengaruhi didikan otak. ( Hamka ).Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama.Dengan jalan menambah kecerdasan akal. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. ( Imam Al-Ghazali). (Hamka). Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir.

( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. dihapus adat lama pasti timbul adat baru.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. Adat hidup tolong-menolong. . adalah puncak segala keberanian. Mengikut adab kesopanan. ( Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). ( Hamka). mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya.. Berani menegakkan keadilan.bukanlah orang yang patut dihormati. walaupun mengenai diri sendiri. ( Maksud hadis ). (Hamka). Adat juara berkalah menang.tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. ( Pepatah Melayu). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. Kata Hukama.keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka ). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. kita hidup mesti beradat.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. (Hamka). menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. ( Hamka ). (Pepatah Melayu).

( Hamka ). Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. ( Hamka ). ( Hamka).Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya.Yang benar tetap benar.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.laksana sebentuk mutiara. . ( Hukama ). Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. dan melambatkannya bernama aniaya. ( Umar Al-Khatab). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. ( Hamka). Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hukama). ( Hamka). Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. Maksud agama ialah merentangkan jalan.Meskipun yang empunya telah mati. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.Agama tidak menyuruh. ( Hamka). ( Hamka ).yang salah tetap salah.

( maksud hadis ). ( Saidina Ali Abi Talib). kurang perkataan. tidak berdukacita kerana miskin. Kata hikmat Akal. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. ( Saidina Ali Abi Talib). Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. ( Lidah pendeta ). . bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela.Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. ( Hamka ). Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Orang yang berakal.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. Apabila sempuran akal. benar dan jujur. lebih banyak pula ia berkata-kata.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). (ulama). ( Saidina Ali Abi Talib). Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Saidina Ali Abi Talib). Sifat pemarah adalah musuh utama akal. yang satu menguatkan yang lain. ( Hamka). ( saidina Ali Abi Talib ). ( Hamka ). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. ( Lukmanul Hakim ).

. ( Hamka).Akal membentuk budi. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka.merenungkannya.senyum yang sebenarnya senyum. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. ( Hamka). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. ( Hamka ). Kata hikmat anak. kata hikmat bahagia.tetapi akal menyuruh menimbang.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara.beranganangan. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.bukan untuk zaman kita.Ia perlu dituntun. ( maksud hadis ).senyum yang tidak disertai apa-apa. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Imam Al-Ghazali ). Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Apabila mati seseorang anak Adam.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( Hamka).maka setelah dia besar. ( Hamka ). ( Hamka ).sedekah jariah. ( Hamka). iaitu manusia.Akal tidak diberikan semata-mata. (pepatah Melayu).Hawa nafsu menyuruh mengelamun. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.kerana dia tupuan harapan.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. ( Maksud hadis ).

Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( Hamka ). ( Hamka ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( saidina Ali Abi Talib ). Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. ( maksud hadis). Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. ( Maksud hadis ). kata hikmat Bahasa Hati . Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. bantuan dan khidmat kepada orang lain.

(Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. (Hamka). (peribahasa). orang memberi kita merasa. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.(maksud hadis).menambah kata-kata bahasa. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. ( maksud hadis). itulah yang terbaik. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. (Marsekal Foch). Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.walaupun hanya empat atau lima baris. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi.asa dan tidak pernah gentar.Orang berbudi kita berbahasa.Tetapi kesalahan tidak boleh .buat jahat jangan sekali. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. (Francis Becon). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.Disinilah terletak halusnya. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. Dalam seni bahasa kita. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. ( Peribahasa Arab ).beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Bahasa itu adalah jiwa bangsa.

Namun. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. ( Hamka).tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa.ditimpakan kepada si gagah sahaja.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. ( maksud hadis).Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. (Andre Colin ). Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. Benar jadi berani. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.begitu juga sebaliknya. (Bijron) .Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.

( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.jangan lautan hendak diduga. (Chamberlain) Katakan yang benar. ( Hamka). Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.sebab benar dan adil adalah satu. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. (peribahasa Melayu) .Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. Benar akan menang.dengki (hamka). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.nescaya kamu selamat. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. (Hamka). (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. (peribahasa Tibet). (pepatah Melayu). (Hamka). (Saidina Ali) Berani kerana benar. ( Hamka). takut kerana salah. dengan pengalaman dan dengan pelajaran. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .

tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(peribahsa China).(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.itulah orang yang bahagia. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.kalau kekayaan memerintah. .(Beng Cu).panjang jalannya dan banyak rintangannya.mengganggur merosakkan. Kalau engakau disuruh pilih.seorang mesti duduk di belakang.dia akan dihormati.lebih mudah dia menipu dirinya.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.tentu engkau memilih.di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan. (Hamka). Kalau dua orang menunggang kuda.beri nasihat dan jika kamu muda. Kalau kita memerintah kekayaan .pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini. Kalau takut mati jangan hidup. Kalau banyak benda yang manusia malukan. (peribahasa Inggeris).(Mahatma Gandhi).Memang kalau taida kesakitan.(peribahasa Arab).(peribahasa Arab).Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. Kalau bekerja dianggap menyusahkan.(Jean Jacques Rousseau).(peribahasa Arab).terimalah nasihat.kita menjadi kaya dan bebas. Kalau kamu tua.(pendeta).(imam Al Ghazali). Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.maka payah melaluinya.(Edmund Burke).kita jadi miskin.Kalau banyak ilmu manusia.

pakailah sifat qanaah.(lukmanul hakim).dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. Kalu hendak memperbaiki karangan. (Horatius).(Feng Yu Hsiang) .Kalau engkau ingin menjadi raja.adakan peraturan dalam fikiran.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.tidak dapat menolak demam.(Hohenemser).(Hamka). (Voltaire). Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran. Jika nasihat orang gila itu bagus. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya. Kalau kamu berada di rumah orang.(saidina Ali).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat. Jikalau orang perlu kawan.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.(buffon).jaga perangaimu. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.(Muhammad Abduh).tidak dapat menghindarkan maut.menulislah dengan sederhana.soal siapa orangnya.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.(Hamka).itu tidak penting.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.hendaklah biasakan hidup melarat. Kalau kamu mendapat kesusahan.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.jika kamu berada di tengah orang ramai.pakailah budi pekerti yang baik.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.hendaklah kamu jaga matamu. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.

Untuk merasakan keindahan. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Kata hikmat Keindahan.kita tidak dapat menemui sesuatu. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.bacalah susunan syair yang indah-indah.orang akan membenci kita.tetapi jika orang membenci anda.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.bukubuku yang berfaedah.(Abi Zar Al Gifary).dia kan membuat anda meratap.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.baik keindahan badan.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya. Kalau orang mengasihi anda .keindahan jiwa ataupun keindahan akal.suara yang merdu .orang sihat akan memikirkan wangnya. Hasad dengki menghilangkan keindahan.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. . Letak keindahan bukan pada ejekannya.(Umar Al Khatab).Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.aku akan terus berbicara.tetapi pada cara dia mengejek. Kalau kita tidak mencari sesuatu. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.dia akan membuat anda ketawa. Kalau kita membenci orang.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.

Berhiaslah ketika ke masjid.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Perhiasan adalah barang indah.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci. . kata hikmat Islam.Amal adalah buah daripada iman. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.suka akan keindahan.kerusi yang bagus.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.Bunga yang mekar di atas meja.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Sesungguhnya Allah itu indah.Iman mesti diikuti dengan amal.

Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. . Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Manusia yang hanya besar perut. Kata hikmat jangan. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.beerti sudah berbuat jahat.banyak tidur.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Orang yang membenarkan kejahatan.tidak licin bersisir. Jangan sekali-kali berputus-asa.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Kata hikmat kejahatan.

nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Kata hikmat sahabat.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Dalam dasar suatau cita-cita mulia. Bila dasar suatu cita-cita bermula.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.nanti dia benci padamu. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . .

seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.maka ambillah dia menjadai sahabat.jangan engkau tionggalkan dia. . dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.

. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Sahabatmu suka kepadamu. Supaya engkau beroleh sahabat . Bila orang merasa dirinya besar. Apabila datang kesusahan dan kepayahan.kemiskinan menjadi penolaknya. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat.di situlah nyata kawan dan lawan.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. . Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.dia lupa akan salahnya.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.pertama iman kepada Allah. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.kedua percaya kepada sahabat. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Sahabat sering menjadi musuh.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.

Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.sama seperti menunda kekalahan.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. Di sana ada tiga jenis saudara. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.Anda memanggilnya dengan . Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.Mempertahankan yang batil.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.Jangan ditanya siapa orang itu. Suatu pendirian yang salah.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. kata hikmat saudara.kurniailah kepadanya petunjuk. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.Kerana teman saling mencontohi.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.tetapi tanyalah siapa temannya.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.

Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.sederhana memulai atau menjawab. Kata hikmat sederhana.alamat suatu keluarga yang runtuh. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.kemanapun kita pergi.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. . Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Kata hikmat senyum dan tawa.Semuanya dapat diatasi. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik. Denagn senyum.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.Kalau hal ini tidak dipedulikan.

Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud..jangan berubah di tepi pantai.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.Senyumlah.dirsakan hari panas.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain.Yang palaing ditakuti ialah maut. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Dibawanya senyum matanya.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. Bicaranya . Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. . Senyuman itu kelopak. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.Itu adalah perangai nafsu yang hina..dirasakan hari hujan.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.Dibawanya gelak pipinya.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.ketawa itu bunga yang sempurna kembang.ialah senyum. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.

Tidak mempunyai keberanian moral.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.lebih mulia daripada meminta-minta.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. kata hikmat usaha dan kerja.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.tidak mendapat rahmat daripada Allah.miskin ketiak tua. . Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram. Perusahaan yang rendah melata. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.menyerah sebelum berjuang. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya.buta setelah melihat.maut pada usia muda.dilupakan orang yang disanjungi. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.sakit ketika mengembara.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.Pertama. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.

kesusahan. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.kegagalan dan kekecewaan . Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.Penderitaan.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.Jika kamu tidak menggunakannya.(Hamka) Selagi kita bernyawa.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.kesengsaraan. Marilah kita bekerja.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. (hadis). Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Itulah hasan yang sebenar. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. .ia akan memancung kamu. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.cantik atau jelik. Masa itu umpama pedang.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.

makan harta anak yatim.birakanlah.(pepatah Melayu).(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.sihir.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.padahal hidup sendiri terbatas. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa. kata hikmat harta.janji ditepati. .merosakkan si pandai.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.makan riba.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.bunuh diri.tiada siapa yang dapat menahannya.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu. Masa dihargai. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Keinginan kepada harta tidak terbatas. Kegunaan harta tidak dimungkiri.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.(Hamka).

Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Harta benda amat perlu. Kekayaan harta benda.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. Kekayaan ialah nikmat Allah. .Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Orang yang berhemat mengatur hartanya.kedua bakhil.orang yang berlaku curang. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.Pertama tamak dan haloba.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Harta benda yang baik untuk orang yang baik.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.Fikiran yang cerdas.akal yang lanjut.

Bertambah tinggi darjat iman.sebaik-baik bekal ialah takwa. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. .seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful