Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hamka ). Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. ( Hamka). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. dan melambatkannya bernama aniaya. ( Hukama). Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. ( Hamka ).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). ( Hukama ). Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. yang satu menguatkan yang lain. ( Hamka). ( Hamka). ( Hamka).laksana sebentuk mutiara.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. ( Hamka ). Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. ( Hamka ).Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Agama tidak menyuruh. benar dan jujur.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. ( maksud hadis ). Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya.Meskipun yang empunya telah mati.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. . Maksud agama ialah merentangkan jalan. ( Umar AlKhatab).

( maksud hadis ).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. tidak berdukacita kerana miskin.bukan untuk zaman kita. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka ). terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Saidina Ali Abi Talib). Anak adalah untuk zaman yang akan datang.tetapi akal menyuruh menimbang. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( Hamka). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil.sedekah jariah. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. ( saidina Ali Abi Talib ). ( Hamka). kurang perkataan. lebih banyak pula ia berkata-kata.Ia perlu dituntun.merenungkannya. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. Apabila mati seseorang anak Adam. Kata hikmat anak. Akal yang sihat daripada badan yang sihat.berangan-angan. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. (ulama). Orang yang berakal. Apabila sempuran akal. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.Akal tidak diberikan semata-mata.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. iaitu manusia. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. ( Saidina Ali Abi Talib).Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. .Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Hamka).Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. ( Lidah pendeta ). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. Sifat pemarah adalah musuh utama akal.Kata hikmat Akal. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Lukmanul Hakim ). ( Hamka ). Akal membentuk budi.

Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. bantuan dan khidmat kepada orang lain. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan.kerana dia tupuan harapan. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. . ( Maksud hadis ).senyum yang sebenarnya senyum. kata hikmat bahagia.( Maksud hadis ). (pepatah Melayu). Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( Hamka ). ( maksud hadis). ( Hamka ). ( saidina Ali Abi Talib ).senyum yang tidak disertai apa-apa. ( Hamka). ( Imam Al-Ghazali ). Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih.maka setelah dia besar. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. ( Hamka ).

Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.(maksud hadis).beerti menumbuhkan fikiran bangsa. Dalam seni bahasa kita. (Francis Becon). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.Bahasa itu adalah jiwa bangsa. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. (Hamka).walaupun hanya empat atau lima baris. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. . orang memberi kita merasa. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. itulah yang terbaik. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan.buat jahat jangan sekali. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. ( Peribahasa Arab ).asa dan tidak pernah gentar.menambah kata-kata bahasa. ( maksud hadis).Disinilah terletak halusnya. (Marsekal Foch). (peribahasa). kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.

Benar jadi berani. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. ( Hamka). ( maksud hadis). Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Andre Colin ).Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa. (Saidina Ali) . Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.nescaya kamu selamat.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.Namun. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. (Chamberlain) Katakan yang benar.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja.begitu juga sebaliknya. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.

takut kerana salah.Berani kerana benar.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. Benar akan menang.kita menjadi kaya dan bebas.dengki (hamka).(Hamka). Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. Kalau engakau disuruh pilih. (peribahasa Tibet). ( Hamka).seorang mesti duduk di belakang. (Hamka). Kalau kita memerintah kekayaan .kita jadi miskin. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.(Jean Jacques Rousseau). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. . dengan pengalaman dan dengan pelajaran.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.(peribahsa China). (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia.jangan lautan hendak diduga.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.kalau kekayaan memerintah.beri nasihat dan jika kamu muda.(peribahasa Inggeris). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. Kalau banyak benda yang manusia malukan.sebab benar dan adil adalah satu.lebih mudah dia menipu dirinya. ( Hamka).dia akan dihormati.terimalah nasihat.tentu engkau memilih. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .(Edmund Burke). Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. Kalau dua orang menunggang kuda. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. Kalau kamu tua. (pepatah Melayu).(peribahasa Arab). (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.

menulislah dengan sederhana.(Muhammad Abduh).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.pakailah budi pekerti yang baik. .Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.Kalau bekerja dianggap menyusahkan.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. Kalau takut mati jangan hidup. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.(Beng Cu).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.pakailah sifat qanaah.(peribahasa Arab).ingatlah untuk menyimpan kesabaran. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Kalau kamu mendapat kesusahan.panjang jalannya dan banyak rintangannya. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.(peribahasa Arab).hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.tidak dapat menolak demam.adakan peraturan dalam fikiran. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.Memang kalau taida kesakitan. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.(saidina Ali).(imam Al Ghazali).kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.(Mahatma Gandhi).tidak dapat menghindarkan maut.hendaklah biasakan hidup melarat.maka payah melaluinya.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. (Hamka).mengganggur merosakkan.(Voltaire).orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.(Hohenemser).(Hamka). Kalau engkau ingin menjadi raja. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.(Horatius). (pendeta).(buffon).itulah orang yang bahagia. Kalu hendak memperbaiki karangan. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.

Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar. Kalau kita tidak mencari sesuatu.dia akan membuat anda ketawa. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.orang sihat akan memikirkan wangnya.(lukmanul hakim). Kalau orang mengasihi anda .(Umar Al Khatab). Kata hikmat Keindahan. Jika nasihat orang gila itu bagus. .ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.orang akan membenci kita. Hasad dengki menghilangkan keindahan.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.soal siapa orangnya. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.hendaklah kamu jaga matamu. Jikalau orang perlu kawan.jika kamu berada di tengah orang ramai.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.kita tidak dapat menemui sesuatu.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.(Abi Zar Al Gifary). (Hamka). Kalau kamu berada di rumah orang.itu tidak penting. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang. Untuk merasakan keindahan.tetapi jika orang membenci anda.jaga perangaimu.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan. Kalau kita membenci orang.bacalah susunan syair yang indah-indah.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.baik keindahan badan.aku akan terus berbicara. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.buku-buku yang berfaedah.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.dia kan membuat anda meratap.

Iman mesti diikuti dengan amal.Letak keindahan bukan pada ejekannya. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.berjanggut kusut masai dan sebagainya.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.tetapi pada cara dia mengejek.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat. Sesungguhnya Allah itu indah.Bunga yang mekar di atas meja. Perhiasan adalah barang indah. Berhiaslah ketika ke masjid.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Tetapi jangan berlebih-lebihan.suka akan keindahan. Kata hikmat kejahatan. . Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.suara yang merdu .Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. kata hikmat Islam. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.Amal adalah buah daripada iman. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.tidak licin bersisir.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.kerusi yang bagus. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.

Orang yang bercita-cita dab berazam besar.nanti dia benci padamu.banyak tidur. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar.Orang yang membenarkan kejahatan. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Jangan sekali-kali berputus-asa. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. . Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Manusia yang hanya besar perut. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Bila dasar suatu cita-cita bermula.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Dalam dasar suatau cita-cita mulia. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.beerti sudah berbuat jahat. Kata hikmat jangan.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.

kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Kata hikmat sahabat. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan .kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. . Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.maka ambillah dia menjadai sahabat. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.jangan engkau tionggalkan dia. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti.

seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Supaya engkau beroleh sahabat . Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.di situlah nyata kawan dan lawan.kedua percaya kepada sahabat. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. . Sahabatmu suka kepadamu. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.pertama iman kepada Allah.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Sahabat sering menjadi musuh..kemiskinan menjadi penolaknya.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.

lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri.kurniailah kepadanya petunjuk.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.Bila orang merasa dirinya besar. kata hikmat saudara.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Di sana ada tiga jenis saudara. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.dia lupa akan salahnya. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Jangan ditanya siapa orang itu. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.tetapi tanyalah siapa temannya. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.Mempertahankan yang batil. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.sama seperti menunda kekalahan. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya. . Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi. Suatu pendirian yang salah.Kerana teman saling mencontohi.

kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Kata hikmat senyum dan tawa.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan. Bicaranya . Senyuman itu kelopak.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana..bersinarlah di sana cahata kegembiraan.jangan sia-siakan . Jangan tertawa melaihat orang jatuh.Semuanya dapat diatasi.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.sederhana memulai atau menjawab. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.supaya alam turut tersenyum kepada anda.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.dirsakan hari panas. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. Dibawanya senyum matanya.dirasakan hari hujan.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Denagn senyum. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Senyumlah.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.Kalau hal ini tidak dipedulikan.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Kata hikmat sederhana.kemanapun kita pergi.ialah senyum.Dibawanya gelak pipinya..alamat suatu keluarga yang runtuh.

Pertama.buta setelah melihat.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.miskin ketiak tua.sakit ketika mengembara. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.hartamu dan memperbaiki harta orang lain. kata hikmat usaha dan kerja. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.Yang palaing ditakuti ialah maut.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.tidak mendapat rahmat daripada Allah.Tidak mempunyai keberanian moral.Itu adalah perangai nafsu yang hina.jangan berubah di tepi pantai.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan..maut pada usia muda. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. .dilupakan orang yang disanjungi. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.menyerah sebelum berjuang.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.

(Hamka) Selagi kita bernyawa. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.(hadis).kesengsaraan. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak.cantik atau jelik.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.lebih mulia daripada meminta-minta.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.kegagalan dan kekecewaan .kesusaha. .berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. Marilah kita bekerja.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Penderitaan. Perusahaan yang rendah melata.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.Itulah hasan yang sebenar. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.

(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.bunuh diri.makan riba.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.birakanlah. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.Masa itu umpama pedang. Kegunaan harta tidak dimungkiri.mengahbiskan masa yang tidak perlu.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.ia akan memancung kamu. Keinginan kepada harta tidak terbatas.(pepatah Melayu).Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.padahal hidup sendiri terbatas.sihir.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut. Masa dihargai.merosakkan si pandai.Jika kamu tidak menggunakannya.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa. Kekayaan harta benda.tiada siapa yang dapat menahannya. (Hamka).(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh. . Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. kata hikmat harta.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.makan harta anak yatim.janji ditepati.

Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.Pertama tamak dan haloba. .menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan.orang yang berlaku curang.akal yang lanjut. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.Orang yang berhemat mengatur hartanya. Bertambah tinggi darjat iman. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Harta benda amat perlu. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Kekayaan ialah nikmat Allah.Fikiran yang cerdas.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.kedua bakhil. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.

Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri.sebaik-baik bekal ialah takwa. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan.Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok .

Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. Ianya suci. tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik.

Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun. Sebelum mencela pasangan hidupmu.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain. .

pakailah budi pekerja yang mulia”. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik.( Hamka). Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat. maka pakailah sifat qona’ah (puas).Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. . Nabi Muhammad pernah berkata. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat. sebaik-baik bekal adalah takwa. Apabila anda kaya. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa.fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. Berani Berkorban dan Berubah. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan. Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa.

(Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. bererti dia tidak warak. Tunjuk menjadi telaga budi. Siapa yang banyak bicara.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. ke tasik jua akhirnya dicari. siapa yang hilang harga dirinya. faham dua menjadi satu.a. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. Terbang bangau sepanjang hari. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. banyak pula salahnya. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. tekun pembawa dekat. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. Jika pada awalnya anda tidak berjaya. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. hilanglah harga dirinya. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. ajar menjadi suluh hati . siapa yang banyak salah.

untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.( Budiman ). bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. Di dalam medan hidup. ( Hamka ). Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. bukan asal keturunannya. dibaling dengan batu dibalas dengan buah.( Aristotle ). ( Hamka).bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup. Pergaulan mempengaruhi didikan otak.dengan . Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum. ( (Hamka).Dengan jalan menambah kecerdasan akal. ( Imam Al-Ghazali). (Hamka). dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh.Oleh itu. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. (Hamka). Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang.

keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. ( Hamka ). ( Maksud hadis ). ( Pepatah Melayu). . ( Hamka). Mengikut adab kesopanan. mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. walaupun mengenai diri sendiri. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. kita hidup mesti beradat.tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan.. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong. Habis adat kerana kerelaan. Berani menegakkan keadilan.bukanlah orang yang patut dihormati. Adat juara berkalah menang. ( Hamka ). ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. ( Hamka). adalah puncak segala keberanian. Kata Hukama. (Pepatah Melayu). menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar. Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka).

Yang benar tetap benar. ( Hamka). .Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. ( Hamka). ( Umar Al-Khatab). Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.yang salah tetap salah. ( Hamka).Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. ( Hukama ).Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. Maksud agama ialah merentangkan jalan.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai. ( Hamka ).Meskipun yang empunya telah mati.Agama tidak menyuruh.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. ( Hamka ).laksana sebentuk mutiara. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri.Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. ( Hukama). Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka ). ( Hamka). dan melambatkannya bernama aniaya.

( Lidah pendeta ). yang satu menguatkan yang lain.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. lebih banyak pula ia berkata-kata. ( Lukmanul Hakim ). Orang yang berakal. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. ( Hamka ). tidak berdukacita kerana miskin.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. benar dan jujur. ( Saidina Ali Abi Talib). ( saidina Ali Abi Talib ). ( Saidina Ali Abi Talib). ( Hamka ). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. Apabila sempuran akal. Akal yang sihat daripada badan yang sihat.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat.Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. ( Saidina Ali Abi Talib). (ulama). ( Hamka). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. ( maksud hadis ). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. Kata hikmat Akal. ( Saidina Ali Abi Talib). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. kurang perkataan. Sifat pemarah adalah musuh utama akal. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. .

dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. kata hikmat bahagia.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. ( Hamka). iaitu manusia. .kerana dia tupuan harapan.sedekah jariah.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Hamka).Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. ( Hamka ). ( Hamka ). ( maksud hadis ).membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran.Ia perlu dituntun. (pepatah Melayu). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan.beranganangan.senyum yang sebenarnya senyum.merenungkannya.bukan untuk zaman kita. ( Hamka). ( Hamka). Kata hikmat anak. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara.tetapi akal menyuruh menimbang.Akal tidak diberikan semata-mata. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal.Akal membentuk budi. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. ( Imam Al-Ghazali ).senyum yang tidak disertai apa-apa. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( Hamka ). Apabila mati seseorang anak Adam.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.maka setelah dia besar. ( Maksud hadis ). Anak adalah untuk zaman yang akan datang.

Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( maksud hadis). Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. ( saidina Ali Abi Talib ). ( Hamka ). Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. bantuan dan khidmat kepada orang lain. ( Maksud hadis ). kata hikmat Bahasa Hati . ( Hamka ). Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia.

( Peribahasa Arab ). itulah yang terbaik. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. (Hamka). ( maksud hadis). Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.walaupun hanya empat atau lima baris. orang memberi kita merasa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.Orang berbudi kita berbahasa.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.Tetapi kesalahan tidak boleh . (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum.(maksud hadis). kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.Bahasa itu adalah jiwa bangsa.asa dan tidak pernah gentar.menambah kata-kata bahasa. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. (Francis Becon). (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. (peribahasa). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita.Disinilah terletak halusnya. (Marsekal Foch). Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu.buat jahat jangan sekali. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. Dalam seni bahasa kita.

( maksud hadis).Namun.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. (Bijron) . Benar jadi berani.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.begitu juga sebaliknya.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. (Andre Colin ). Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa.ditimpakan kepada si gagah sahaja. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . ( Hamka). Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.

Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.dengki (hamka). (Chamberlain) Katakan yang benar. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. (peribahasa Tibet). (Saidina Ali) Berani kerana benar. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. (Hamka). ( Hamka). kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . dengan pengalaman dan dengan pelajaran.jangan lautan hendak diduga.nescaya kamu selamat. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. takut kerana salah. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri.sebab benar dan adil adalah satu.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. ( Hamka). Benar akan menang.Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. (pepatah Melayu). (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. (peribahasa Melayu) . (Hamka). Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah.

Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(Edmund Burke).beri nasihat dan jika kamu muda. Kalau engakau disuruh pilih. (peribahasa Inggeris).tentu engkau memilih. Kalau bekerja dianggap menyusahkan.maka payah melaluinya.kita jadi miskin. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(peribahasa Arab).(peribahsa China). Kalau takut mati jangan hidup.Memang kalau taida kesakitan. Kalau kamu tua.terimalah nasihat.lebih mudah dia menipu dirinya.(pendeta).(Beng Cu). Kalau dua orang menunggang kuda.(Mahatma Gandhi). (Hamka). Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari. Kalau kita memerintah kekayaan . Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.seorang mesti duduk di belakang.panjang jalannya dan banyak rintangannya.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.itulah orang yang bahagia. Kalau banyak benda yang manusia malukan.mengganggur merosakkan.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.dia akan dihormati.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.kita menjadi kaya dan bebas.Kalau banyak ilmu manusia.(Jean Jacques Rousseau).kalau kekayaan memerintah.(peribahasa Arab). .di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.(peribahasa Arab).(imam Al Ghazali). Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.

Kalu hendak memperbaiki karangan. Jikalau orang perlu kawan. (Voltaire).(saidina Ali). Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. (Horatius).itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.(lukmanul hakim).pakailah sifat qanaah.adakan peraturan dalam fikiran.(Muhammad Abduh).(Feng Yu Hsiang) .tidak dapat menolak demam.jaga perangaimu.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.(Hamka).(Hohenemser).kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin. Jika nasihat orang gila itu bagus.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.Kalau engkau ingin menjadi raja.(buffon). Kalau kamu berada di rumah orang. Kalau kamu mendapat kesusahan.hendaklah biasakan hidup melarat.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.tidak dapat menghindarkan maut. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.jika kamu berada di tengah orang ramai.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.menulislah dengan sederhana.hendaklah kamu jaga matamu.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.(Hamka).soal siapa orangnya. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.itu tidak penting.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.pakailah budi pekerti yang baik.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.

dia akan membuat anda ketawa. Kata hikmat Keindahan.kita tidak dapat menemui sesuatu.keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang. . Kalau kita tidak mencari sesuatu.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi. Kalau orang mengasihi anda .dia kan membuat anda meratap.bukubuku yang berfaedah.bacalah susunan syair yang indah-indah.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.baik keindahan badan. Kalau kita membenci orang.suara yang merdu .tetapi pada cara dia mengejek.(Umar Al Khatab).aku akan terus berbicara.tetapi jika orang membenci anda. Hasad dengki menghilangkan keindahan.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.orang sihat akan memikirkan wangnya. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.(Abi Zar Al Gifary). Letak keindahan bukan pada ejekannya. Untuk merasakan keindahan.orang akan membenci kita. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.

Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci. Sesungguhnya Allah itu indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. kata hikmat Islam.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.Bunga yang mekar di atas meja. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.kerusi yang bagus. Perhiasan adalah barang indah.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Amal adalah buah daripada iman.suka akan keindahan. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. .Iman mesti diikuti dengan amal.Tetapi jangan berlebih-lebihan.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.jiwa yang tidak mengenal keindahan. Berhiaslah ketika ke masjid. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.

’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Jangan sekali-kali berputus-asa.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Orang yang membenarkan kejahatan. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit.tidak licin bersisir. Kata hikmat kejahatan.beerti sudah berbuat jahat. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. .pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. Kata hikmat jangan.banyak tidur.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Manusia yang hanya besar perut.

Bila dasar suatu cita-cita bermula. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . .perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Kata hikmat sahabat.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.nanti dia benci padamu.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita.

dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.maka ambillah dia menjadai sahabat. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. . Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.jangan engkau tionggalkan dia. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.

Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Sahabatmu suka kepadamu..Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.di situlah nyata kawan dan lawan. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Sahabat sering menjadi musuh.pertama iman kepada Allah. Bila orang merasa dirinya besar. Supaya engkau beroleh sahabat . Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. .kedua percaya kepada sahabat.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.dia lupa akan salahnya. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang.kemiskinan menjadi penolaknya.

saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.tetapi tanyalah siapa temannya. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.Anda memanggilnya dengan . Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Di sana ada tiga jenis saudara.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.Jangan ditanya siapa orang itu.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. kata hikmat saudara.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.kurniailah kepadanya petunjuk. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Suatu pendirian yang salah.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.Kerana teman saling mencontohi.sama seperti menunda kekalahan.Mempertahankan yang batil. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.

Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.kemanapun kita pergi.Semuanya dapat diatasi. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Kata hikmat sederhana. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. .sederhana memulai atau menjawab. Kata hikmat senyum dan tawa. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Denagn senyum. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.alamat suatu keluarga yang runtuh.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.

dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya..jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. . Senyuman itu kelopak.jangan berubah di tepi pantai.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.Itu adalah perangai nafsu yang hina..Yang palaing ditakuti ialah maut.dirasakan hari hujan. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Jangan tertawa melaihat orang jatuh. Dibawanya senyum matanya.Dibawanya gelak pipinya.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit. Bicaranya .supaya alam turut tersenyum kepada anda.ialah senyum. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.Senyumlah.dirsakan hari panas.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain.

Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.Tidak mempunyai keberanian moral. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku. .Pertama. kata hikmat usaha dan kerja. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan. Perusahaan yang rendah melata.miskin ketiak tua. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.buta setelah melihat.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.dilupakan orang yang disanjungi.lebih mulia daripada meminta-minta.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.sakit ketika mengembara.maut pada usia muda.menyerah sebelum berjuang.tidak mendapat rahmat daripada Allah.

(hadis). Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Masa itu umpama pedang.Jika kamu tidak menggunakannya. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. Marilah kita bekerja.cantik atau jelik. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. .Itulah hasan yang sebenar.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.kegagalan dan kekecewaan .Penderitaan.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.(Hamka) Selagi kita bernyawa.kesengsaraan.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.ia akan memancung kamu.kesusahan. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.

(pepatah Melayu). Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.janji ditepati. Kegunaan harta tidak dimungkiri. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.makan riba.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Keinginan kepada harta tidak terbatas.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa. .birakanlah.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.padahal hidup sendiri terbatas.merosakkan si pandai.(Hamka).bunuh diri. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.makan harta anak yatim.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. kata hikmat harta.mengahbiskan masa yang tidak perlu.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.tiada siapa yang dapat menahannya.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.sihir.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Masa dihargai.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.

Orang yang berhemat mengatur hartanya.orang yang berlaku curang.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Harta benda amat perlu. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Fikiran yang cerdas.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh. Kekayaan harta benda.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.akal yang lanjut.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.kedua bakhil.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Kekayaan ialah nikmat Allah. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.Pertama tamak dan haloba.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri. Harta benda yang baik untuk orang yang baik. .ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.

Bertambah tinggi darjat iman. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.sebaik-baik bekal ialah takwa. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. . Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful