Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama. ( Umar AlKhatab). ( Hamka). benar dan jujur.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. ( Hukama ). Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. ( Hamka ). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. Maksud agama ialah merentangkan jalan.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka ). Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.laksana sebentuk mutiara. .Agama tidak menyuruh. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.Meskipun yang empunya telah mati. ( Hamka).Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. ( Hamka).keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah. ( Hukama).Disamping kejahatan yang bermaharajalela. ( Hamka ).Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia.Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hamka).Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. ( Hamka ). yang satu menguatkan yang lain.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). dan melambatkannya bernama aniaya.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( maksud hadis ).

Sifat pemarah adalah musuh utama akal. ( Hamka). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal.berangan-angan. ( Hamka ). lebih banyak pula ia berkata-kata.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. iaitu manusia. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Lukmanul Hakim ).Hawa nafsu menyuruh mengelamun. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. . ( Hamka).Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. ( Saidina Ali Abi Talib). Apabila sempuran akal. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA. ( Saidina Ali Abi Talib). (ulama). ( maksud hadis ). tidak berdukacita kerana miskin. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.Kata hikmat Akal. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. Orang yang berakal.merenungkannya. ( Hamka ). Anak adalah untuk zaman yang akan datang. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. ( Lidah pendeta ). Akal membentuk budi. Kata hikmat anak.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir.tetapi akal menyuruh menimbang. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil.bukan untuk zaman kita.Akal tidak diberikan semata-mata. ( Hamka). ( saidina Ali Abi Talib ).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. ( Saidina Ali Abi Talib).membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. Akal yang sihat daripada badan yang sihat. Apabila mati seseorang anak Adam.Ia perlu dituntun.sedekah jariah. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. kurang perkataan.

Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. ( Hamka). . Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Imam Al-Ghazali ). Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. ( maksud hadis). ( Hamka ). kata hikmat bahagia. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya.maka setelah dia besar. ( Hamka ). dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( Hamka ).senyum yang sebenarnya senyum. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia.kerana dia tupuan harapan. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil.senyum yang tidak disertai apa-apa.( Maksud hadis ). ( Maksud hadis ). Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. bantuan dan khidmat kepada orang lain. (pepatah Melayu). menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. ( saidina Ali Abi Talib ).

orang memberi kita merasa.asa dan tidak pernah gentar.Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang.menambah kata-kata bahasa. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. ( Peribahasa Arab ). kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan.Bahasa itu adalah jiwa bangsa.walaupun hanya empat atau lima baris. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa.(maksud hadis). (peribahasa).Disinilah terletak halusnya. (Hamka). Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. ( maksud hadis). (Francis Becon). Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. (Marsekal Foch). Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.buat jahat jangan sekali. itulah yang terbaik. Dalam seni bahasa kita.(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. .beerti menumbuhkan fikiran bangsa.

(Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.begitu juga sebaliknya.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar.Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja. ( Hamka). (Saidina Ali) . Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.Namun. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . (Chamberlain) Katakan yang benar.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. ( maksud hadis). Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.nescaya kamu selamat.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. Benar jadi berani. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Andre Colin ). Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.

lebih mudah dia menipu dirinya.tentu engkau memilih. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. (pepatah Melayu).beri nasihat dan jika kamu muda. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.(Edmund Burke). Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.(Jean Jacques Rousseau). ( Hamka). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api.dia akan dihormati. Kalau engakau disuruh pilih. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . (Hamka).kita jadi miskin.sebab benar dan adil adalah satu. dengan pengalaman dan dengan pelajaran.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu.dengki (hamka).(peribahasa Inggeris). (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia. . Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.(peribahsa China). Kalau banyak benda yang manusia malukan.(Hamka). Benar akan menang.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. Kalau kita memerintah kekayaan .kalau kekayaan memerintah. Kalau dua orang menunggang kuda.(peribahasa Arab). Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. (peribahasa Tibet). ( Hamka).jangan lautan hendak diduga.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.seorang mesti duduk di belakang. takut kerana salah.Berani kerana benar. Kalau kamu tua.terimalah nasihat.kita menjadi kaya dan bebas.

Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.maka payah melaluinya.(peribahasa Arab).(imam Al Ghazali).(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.Memang kalau taida kesakitan.(buffon). (pendeta).hendaklah biasakan hidup melarat.Kalau bekerja dianggap menyusahkan.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.panjang jalannya dan banyak rintangannya. (Hamka).tidak dapat menghindarkan maut.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.pakailah sifat qanaah.(peribahasa Arab).ingatlah untuk menyimpan kesabaran.adakan peraturan dalam fikiran.(Hamka). Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.mengganggur merosakkan. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.(Beng Cu). Kalau takut mati jangan hidup.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.pakailah budi pekerti yang baik.(saidina Ali).menulislah dengan sederhana.(Muhammad Abduh).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.(Hohenemser). Kalu hendak memperbaiki karangan. Kalau kamu mendapat kesusahan. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.itulah orang yang bahagia.(Mahatma Gandhi).tidak dapat menolak demam. . Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(Horatius). Kalau engkau ingin menjadi raja. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.(Voltaire).

buku-buku yang berfaedah. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.baik keindahan badan. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.jaga perangaimu. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya. Kalau kamu berada di rumah orang.dia kan membuat anda meratap.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. Jika nasihat orang gila itu bagus.aku akan terus berbicara.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar. . Kata hikmat Keindahan.(Umar Al Khatab).keindahan jiwa ataupun keindahan akal.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil. Kalau kita membenci orang.(Abi Zar Al Gifary).jika kamu berada di tengah orang ramai.hendaklah kamu jaga matamu.(lukmanul hakim).soal siapa orangnya.tetapi jika orang membenci anda. Jikalau orang perlu kawan. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri. Kalau orang mengasihi anda . Untuk merasakan keindahan. Kalau kita tidak mencari sesuatu. (Hamka). Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.orang akan membenci kita.itu tidak penting.bacalah susunan syair yang indah-indah.orang sihat akan memikirkan wangnya. Hasad dengki menghilangkan keindahan.kita tidak dapat menemui sesuatu.dia akan membuat anda ketawa. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.

Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.kerusi yang bagus.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. Perhiasan adalah barang indah.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini. . Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Bunga yang mekar di atas meja.tetapi pada cara dia mengejek.jiwa yang tidak mengenal keindahan.suara yang merdu . Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. kata hikmat Islam.tidak licin bersisir.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.Iman mesti diikuti dengan amal.suka akan keindahan.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Berhiaslah ketika ke masjid. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik. Kata hikmat kejahatan. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.Amal adalah buah daripada iman.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci. Sesungguhnya Allah itu indah.Letak keindahan bukan pada ejekannya.

pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Orang yang bercita-cita dab berazam besar.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Manusia yang hanya besar perut. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. Bila dasar suatu cita-cita bermula. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit.nanti dia benci padamu.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.beerti sudah berbuat jahat. Dalam dasar suatau cita-cita mulia. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.banyak tidur. Jangan sekali-kali berputus-asa. . Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.Orang yang membenarkan kejahatan. Kata hikmat jangan. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita.

Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. . Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Kata hikmat sahabat. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.maka ambillah dia menjadai sahabat. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah.jangan engkau tionggalkan dia.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga.

kemiskinan menjadi penolaknya. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok.pertama iman kepada Allah.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.. Sahabat sering menjadi musuh. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Supaya engkau beroleh sahabat .di situlah nyata kawan dan lawan.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.kedua percaya kepada sahabat.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Sahabatmu suka kepadamu. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. .Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Apabila datang kesusahan dan kepayahan.

sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.tetapi tanyalah siapa temannya.Kerana teman saling mencontohi.Bila orang merasa dirinya besar. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Jangan ditanya siapa orang itu.Mempertahankan yang batil.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.sama seperti menunda kekalahan.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.dia lupa akan salahnya. kata hikmat saudara. Suatu pendirian yang salah.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain. . Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.kurniailah kepadanya petunjuk. Di sana ada tiga jenis saudara.

sederhana memulai atau menjawab. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan..kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Senyuman itu kelopak. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Dibawanya senyum matanya. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Kata hikmat sederhana.dirasakan hari hujan.alamat suatu keluarga yang runtuh.jangan sia-siakan . Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.ialah senyum.kemanapun kita pergi.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Senyumlah. Denagn senyum.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Kata hikmat senyum dan tawa..Kalau hal ini tidak dipedulikan.Dibawanya gelak pipinya.ketawa itu bunga yang sempurna kembang.Semuanya dapat diatasi.bersinarlah di sana cahata kegembiraan. Bicaranya .supaya alam turut tersenyum kepada anda. Jangan tertawa melaihat orang jatuh. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan.dirsakan hari panas.

Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.Pertama.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga..Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.buta setelah melihat. kata hikmat usaha dan kerja.maut pada usia muda. .dilupakan orang yang disanjungi.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.miskin ketiak tua. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat.jangan berubah di tepi pantai.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.tidak mendapat rahmat daripada Allah. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.sakit ketika mengembara. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.Tidak mempunyai keberanian moral.Itu adalah perangai nafsu yang hina.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.Yang palaing ditakuti ialah maut. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.hartamu dan memperbaiki harta orang lain.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.menyerah sebelum berjuang.

Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.cantik atau jelik. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.kesengsaraan.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.lebih mulia daripada meminta-minta. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.kesusaha. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. .kegagalan dan kekecewaan . Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.(Hamka) Selagi kita bernyawa.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita. Perusahaan yang rendah melata.Itulah hasan yang sebenar.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. Penderitaan.(hadis).Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Marilah kita bekerja.

tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Kegunaan harta tidak dimungkiri.Masa itu umpama pedang.janji ditepati.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.Jika kamu tidak menggunakannya.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.mengahbiskan masa yang tidak perlu.Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.makan riba.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. . Keinginan kepada harta tidak terbatas. kata hikmat harta. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.sihir.makan harta anak yatim.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.merosakkan si pandai.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.(pepatah Melayu).Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal. Masa dihargai.birakanlah.ia akan memancung kamu. (Hamka). Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.padahal hidup sendiri terbatas. Kekayaan harta benda.tiada siapa yang dapat menahannya.bunuh diri.

menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Pertama tamak dan haloba.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.kedua bakhil.akal yang lanjut.Fikiran yang cerdas. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. . Harta benda amat perlu.orang yang berlaku curang.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji. Bertambah tinggi darjat iman. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Kekayaan ialah nikmat Allah.Orang yang berhemat mengatur hartanya. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.

manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan.sebaik-baik bekal ialah takwa. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan. tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok . semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri.Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah.

tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. Ianya suci. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik.

. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Sebelum mencela pasangan hidupmu. malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya. Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain.

fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. maka pakailah sifat qona’ah (puas). Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya. mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati. Nabi Muhammad pernah berkata.Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. sebaik-baik bekal adalah takwa. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. . seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Setiap perlakuan ada ganjarannya. pakailah budi pekerja yang mulia”. bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat. Berani Berkorban dan Berubah. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. Apabila anda kaya.( Hamka). bukan terletak pada wajah dan pakaiannya.

Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit.” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju.a. siapa yang banyak salah. bererti dia tidak warak. banyak pula salahnya. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat. Siapa yang banyak bicara. tekun pembawa dekat. faham dua menjadi satu. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. Jika pada awalnya anda tidak berjaya. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. Tunjuk menjadi telaga budi. siapa yang hilang harga dirinya. ke tasik jua akhirnya dicari.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. hilanglah harga dirinya. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. ajar menjadi suluh hati . (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. Terbang bangau sepanjang hari.

Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Dengan jalan menambah kecerdasan akal. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya.Oleh itu. (Hamka).( Aristotle ).Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup. ( (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. (Hamka). ( Imam Al-Ghazali). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras.ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya. Di dalam medan hidup. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. bukan asal keturunannya. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. ( Hamka).( Budiman ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. ( Hamka ).dengan . Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.

( Maksud hadis ). ( Hamka). dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). . Kata Hukama.keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi.. walaupun mengenai diri sendiri. Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. Mengikut adab kesopanan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang.bukanlah orang yang patut dihormati. dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu. ( Pepatah Melayu). ( Hamka).walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Berani menegakkan keadilan.tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. (Pepatah Melayu). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya. adalah puncak segala keberanian. kita hidup mesti beradat. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar. mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. Habis adat kerana kerelaan. ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. ( Hamka ). Adat hidup tolong-menolong. ( Hamka ).

Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.laksana sebentuk mutiara.Disamping kejahatan yang bermaharajalela. ( Hamka ). ( Hamka). ( Hamka). ( Hamka).Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hukama ).Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. Maksud agama ialah merentangkan jalan.Yang benar tetap benar. ( Hamka ). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( Hamka).Agama tidak menyuruh.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. ( Umar Al-Khatab). . ( Hamka ).Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama.yang salah tetap salah.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. dan melambatkannya bernama aniaya.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Meskipun yang empunya telah mati. ( Hukama).

( Hamka ). ( Lukmanul Hakim ). ( saidina Ali Abi Talib ). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. tidak berdukacita kerana miskin. Apabila sempuran akal. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. Akal yang sihat daripada badan yang sihat. ( Saidina Ali Abi Talib). ( Saidina Ali Abi Talib). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. lebih banyak pula ia berkata-kata.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. ( Lidah pendeta ). Walaubagaimanapun alim seseorang itu. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. ( Saidina Ali Abi Talib). Sifat pemarah adalah musuh utama akal. kurang perkataan. Orang yang berakal. ( Hamka). benar dan jujur. yang satu menguatkan yang lain. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. ( Hamka ).Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. (ulama). Kata hikmat Akal.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. . ( Saidina Ali Abi Talib). Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya. ( maksud hadis ).Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu.

( Imam Al-Ghazali ). Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.Ia perlu dituntun.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu.sedekah jariah. ( Hamka ). ( Maksud hadis ). ( Hamka ). iaitu manusia. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.senyum yang sebenarnya senyum.beranganangan. ( Hamka ).bukan untuk zaman kita. (pepatah Melayu). . Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.maka setelah dia besar. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. ( Hamka).merenungkannya. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka.Akal membentuk budi.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. ( Hamka).senyum yang tidak disertai apa-apa. kata hikmat bahagia. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Hamka). Anak adalah untuk zaman yang akan datang.Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga. ( maksud hadis ).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. ( Hamka). Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil.tetapi akal menyuruh menimbang.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran.kerana dia tupuan harapan. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya.Akal tidak diberikan semata-mata. Apabila mati seseorang anak Adam. Kata hikmat anak.

( saidina Ali Abi Talib ). bantuan dan khidmat kepada orang lain. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. ( Hamka ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. ( Hamka ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( maksud hadis). menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. ( Maksud hadis ). Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. kata hikmat Bahasa Hati . Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya.

( Peribahasa Arab ). (peribahasa). (Hamka). itulah yang terbaik. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum.asa dan tidak pernah gentar. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.Disinilah terletak halusnya. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli.menambah kata-kata bahasa. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu.(maksud hadis). adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. Dalam seni bahasa kita.Orang berbudi kita berbahasa.Bahasa itu adalah jiwa bangsa. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita.Tetapi kesalahan tidak boleh . (Marsekal Foch). orang memberi kita merasa.buat jahat jangan sekali.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. ( maksud hadis). (Francis Becon). (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.beerti menumbuhkan fikiran bangsa.walaupun hanya empat atau lima baris. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.

Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. ( Hamka).supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.begitu juga sebaliknya. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. Benar jadi berani.Namun.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa. ( maksud hadis).yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah. (Andre Colin ).peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit .Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran.ditimpakan kepada si gagah sahaja.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Bijron) .

(Hamka) Katakanlah yang benar dan adil.Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat. Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal .sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. dengan pengalaman dan dengan pelajaran.jangan lautan hendak diduga. (Hamka).Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah. (Hamka). ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.sebab benar dan adil adalah satu. Benar akan menang.dengki (hamka). (Chamberlain) Katakan yang benar.nescaya kamu selamat.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. (peribahasa Melayu) . ( Hamka). Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. ( Hamka). (peribahasa Tibet). (Saidina Ali) Berani kerana benar. takut kerana salah. (pepatah Melayu).Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.

Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(imam Al Ghazali).(peribahsa China).(peribahasa Arab).dia akan dihormati.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. (peribahasa Inggeris). Kalau kita memerintah kekayaan .kita jadi miskin.di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.(Jean Jacques Rousseau). Kalau takut mati jangan hidup. Kalau engakau disuruh pilih.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.(Beng Cu).itulah orang yang bahagia.beri nasihat dan jika kamu muda. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.terimalah nasihat. Kalau kamu tua.lebih mudah dia menipu dirinya. .Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan.maka payah melaluinya. (Hamka). Kalau bekerja dianggap menyusahkan. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.seorang mesti duduk di belakang.kalau kekayaan memerintah.Kalau banyak ilmu manusia.(peribahasa Arab).pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(pendeta).orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.(Mahatma Gandhi). Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.(Edmund Burke). Kalau dua orang menunggang kuda.kita menjadi kaya dan bebas. Kalau banyak benda yang manusia malukan.tentu engkau memilih.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.mengganggur merosakkan.(peribahasa Arab).panjang jalannya dan banyak rintangannya. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.Memang kalau taida kesakitan.

Kalau kamu mendapat kesusahan.(Muhammad Abduh).Kalau engkau ingin menjadi raja.adakan peraturan dalam fikiran. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.soal siapa orangnya.menulislah dengan sederhana. Jika nasihat orang gila itu bagus.(Hohenemser).hendaklah kamu jaga matamu.(saidina Ali).jika kamu berada di tengah orang ramai.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya. (Horatius).(buffon).itu tidak penting. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.(Hamka).(Feng Yu Hsiang) . Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. (Voltaire).sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan. Jikalau orang perlu kawan.hendaklah biasakan hidup melarat.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.pakailah budi pekerti yang baik. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan. Kalau kamu berada di rumah orang.jaga perangaimu.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.tidak dapat menolak demam.(Hamka).tidak dapat menghindarkan maut. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.pakailah sifat qanaah.ingatlah untuk menyimpan kesabaran. Kalu hendak memperbaiki karangan.(lukmanul hakim).

Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.kita tidak dapat menemui sesuatu. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.orang akan membenci kita.tetapi jika orang membenci anda.bacalah susunan syair yang indah-indah. Hasad dengki menghilangkan keindahan.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya. Kalau kita tidak mencari sesuatu.aku akan terus berbicara. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.bukubuku yang berfaedah. .dia akan membuat anda ketawa.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.tetapi pada cara dia mengejek.dia kan membuat anda meratap. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.(Abi Zar Al Gifary). Untuk merasakan keindahan.Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.(Umar Al Khatab). Letak keindahan bukan pada ejekannya.orang sihat akan memikirkan wangnya.baik keindahan badan. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kata hikmat Keindahan. Kalau orang mengasihi anda . Kalau kita membenci orang. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.suara yang merdu .menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu.

Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.suka akan keindahan.Bunga yang mekar di atas meja.Amal adalah buah daripada iman.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. .dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. kata hikmat Islam. Perhiasan adalah barang indah. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Berhiaslah ketika ke masjid.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.Tetapi jangan berlebih-lebihan.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.jiwa yang tidak mengenal keindahan.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini. Sesungguhnya Allah itu indah.kerusi yang bagus. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.

Manusia yang hanya besar perut.beerti sudah berbuat jahat. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Kata hikmat jangan.tidak licin bersisir.banyak tidur. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Orang yang membenarkan kejahatan. Kata hikmat kejahatan. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri. . Jangan sekali-kali berputus-asa.

selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. . Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau. Dalam dasar suatau cita-cita mulia.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Kata hikmat sahabat. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. Bila dasar suatu cita-cita bermula.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.nanti dia benci padamu. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga.

Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka.maka ambillah dia menjadai sahabat.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.jangan engkau tionggalkan dia.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya. .tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.

Sahabatmu suka kepadamu. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain.di situlah nyata kawan dan lawan. Apabila datang kesusahan dan kepayahan. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut. Bila orang merasa dirinya besar. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Supaya engkau beroleh sahabat .pertama iman kepada Allah. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.kemiskinan menjadi penolaknya.kedua percaya kepada sahabat.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya.. .hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.dia lupa akan salahnya.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Sahabat sering menjadi musuh.

Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan.Mempertahankan yang batil.tetapi tanyalah siapa temannya.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. kata hikmat saudara. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi.Jangan ditanya siapa orang itu.sama seperti menunda kekalahan.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.kurniailah kepadanya petunjuk.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.Anda memanggilnya dengan .lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Suatu pendirian yang salah. Di sana ada tiga jenis saudara. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.Kerana teman saling mencontohi. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.

Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.sederhana memulai atau menjawab. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Kata hikmat sederhana.alamat suatu keluarga yang runtuh. Denagn senyum.bersinarlah di sana cahata kegembiraan. .Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Kata hikmat senyum dan tawa.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.Semuanya dapat diatasi.kemanapun kita pergi.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.

Jangan tertawa melaihat orang jatuh.dirasakan hari hujan.ketawa itu bunga yang sempurna kembang.Itu adalah perangai nafsu yang hina.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga. Senyuman itu kelopak. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup. .jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain.dirsakan hari panas.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.Yang palaing ditakuti ialah maut.ialah senyum.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.. Dibawanya senyum matanya. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.Senyumlah. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Bicaranya . Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.Dibawanya gelak pipinya..jangan berubah di tepi pantai.

Perusahaan yang rendah melata.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.maut pada usia muda.Tetapi takut menyebut kebenaran itu. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram. .dilupakan orang yang disanjungi. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.buta setelah melihat.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.menyerah sebelum berjuang.lebih mulia daripada meminta-minta. kata hikmat usaha dan kerja.tidak mendapat rahmat daripada Allah. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.Tidak mempunyai keberanian moral.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.miskin ketiak tua. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Pertama. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat..sakit ketika mengembara.

Masa itu umpama pedang.kesengsaraan.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.cantik atau jelik.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.(Hamka) Selagi kita bernyawa.kesusahan.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri.ia akan memancung kamu. Marilah kita bekerja.Jika kamu tidak menggunakannya. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.Itulah hasan yang sebenar.kegagalan dan kekecewaan . Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya. . (hadis).(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.Penderitaan.

ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.janji ditepati. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik.(pepatah Melayu).Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.sihir. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.makan harta anak yatim.mengahbiskan masa yang tidak perlu.bunuh diri.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa.Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu. Keinginan kepada harta tidak terbatas. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.tiada siapa yang dapat menahannya.merosakkan si pandai.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. .berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.makan riba. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.(Hamka).Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa. kata hikmat harta.birakanlah.padahal hidup sendiri terbatas.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. Masa dihargai.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan. Kegunaan harta tidak dimungkiri.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.

Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Harta benda yang baik untuk orang yang baik.Fikiran yang cerdas.kedua bakhil.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Kekayaan harta benda.akal yang lanjut. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. . Harta benda amat perlu.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan. Orang yang berhemat mengatur hartanya.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.orang yang berlaku curang. Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh.Pertama tamak dan haloba. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri. Kekayaan ialah nikmat Allah.

sebaik-baik bekal ialah takwa. . Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati.Bertambah tinggi darjat iman.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful