Tun Dr.

Mahathir Mohamad “Ilmu pengetahuan tanpa nilai-nilai yang mulia belum tentu dapat melahirkan masyarakat yang baik dan berjaya. Nilai-nilai yang mulia tanpa ilmu pengetahuan juga tidak akan melahirkan masyarakat yang berjaya” Tun Dr. Mahathir Mohamad “...membentuk sebuah negara yang bersatu padu serta menyanjung masa hadapan yang dikongsi bersama. Bangsa itu mestilah sejahtera, berintegrasi wilayah-wilayah dan kelompok-kelompoknya. Menikmati kehidupan bersama yang sepenuhnya berasaskan persamaan hak dan keadilan, membentuk sebuah Bangsa Malaysia dengan rasa taat setia dan pengabdian yang tidak berbelah bagi terhadap bangsa tersebut.” Keris Mas “Kesalahan aturan bahasa sehingga mengikut aturan bahasa Inggeris bukanlah stail yang menunjukkan ketegasan fikiran, melainkan betapa tidak teraturnya fikiran itu dinyatakan atau betapa keinggerisannya kita berfikir”. William A.Ward "Guru yang sederhana memberitahu. Guru yang baik menjelaskan. Guru yang hebat menunjukkan cara. Guru yang agung menjadi inspirasi." Karl Menninger "Siapakah guru itu adalah lebih penting daripada apa-apa yang diajarkannya." Tun Abdul Razak "Kita juga telah berjaya memberikan satu keperibadian yang sama kepada negara dengan menjadikan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi yang tunggal di negara ini dan usaha-usaha masih lagi dicari bagi menjadikan bahasa itu sebagai bahasa kebangsaan dengan erti kata yang sebenarnya." Abdullah Ibnu Abbas "Ilmu itu didapati dengan lidah yang gemar bertanya dan akal yang suka berfikir" Munsyi Abdullah ”Jika orang Melayu hendak menjadi bangsa yang besar, orang Melayu mesti mempelajari dan memelihara secermat-cermatnya bahasa Melayu, di samping menerima serta menambah pengetahuan baharu.” SN S. Othman Kelantan “Peradaban dan tamadun sesuatu bangsa dibina dengan bahasanya sendiri, baik dalam bentuk prosa ataupun dalam bentuk kreatif kerana bahasa menjadi jiwa sesuatu bangsa. Keindahan estetika sebagai emosi kepada jiwa itu ialah karya kreatif”. Arena Wati Kita boleh ramah, tapi pantang berkasar. Kita boleh marah, tapi ketawalah, dan jangan kehilangan senyum. Kita pasrah miskin, tapi jauhkan diri dari keinginan mengemis.

Orang yang kehilangan wang, cuma rugi benda. Tetapi orang yang kehilangan amanah dia rugi harga diri. Noordin Hassan Pasang telinga baik-baik. Jangan dengar saja apa orang kata, fikirkan mengapa orang kata begitu. Kalau orang ketawa, dengar betul-betul jenis ketawanya. Ketawa berisikah atau ketawa jenis apa. Arena Wati Menegur dengan bahasa sukma dan bertanya dengan bahasa hati nurani. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya, tiada kebenaran pada manusia yang tidak dapat melihat kenyataan. Muhammad Salleh Tiada akan besar bangsa yang tiada kasihkan bahasanya. Abdullah Hussain KEMERDEKAAN yang sudah dicapai itu seperti sebuah gelas kosong lalu tiap-tiap golongan itu mahu mengisi gelas itu dengan minuman yang disukainya. Keris Mas KEMERDEKAAN hanya suatu jambatan. Yang kita tuju di seberang jambatan itu ialah kehidupan kebangsaan yang mulia, makmur dan aman damai. Muhammad Salleh Derita yang dijeritkan tanpa suara ialah bahasa ternyaring bangsa kita. Muhammad Salleh Bangsa itu diperibadikan bahasanya. 01. baik kaya ialah kaya hati,sebaik-baik bekal ialah takwa,seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. 02. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). 03. Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. ~Horne 04. Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu, tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. 05. Kalau hidup ingin merdeka, Tiada tercapai hanya berkata, Ke muka maju sekata, maju kita, Melemparkan jauh jiwa hamba. ~Usman Awang

06. "Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan." ~Surah al-Hajj:77 07. "Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik, dan hanya Allah sajalah tempat meminta pertolongan" ~Surah Yusuf:18 08. Berunding cerdik dengan pandai, faham dua menjadi satu. 09. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. ~Davey John Schwartz 10. "Peristiwa itu memberi pengajaran kepada saya mengenai bagaimana guru besar perlu bersikap profesional dan tidak menggunakan emosi dalam melakukan tindakan." ~Tengku Habsah Tengku Petera (Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan) 11. "Satu perkara yang menakutkan saya pada masa ini ialah peningkatan gejala rasuah. Secara umumnya, lebih tinggi rasuah yang ada, lebih kurang kemerdekaan yang dimiliki." ~Profesor Diraja Ungku Aziz 12. Sabar penghilang penat, tekun pembawa dekat. 13. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai. 14. Terbang bangau sepanjang hari, ke tasik jua akhirnya dicari. 15. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. 16. Siapa yang banyak bicara, banyak pula salahnya; siapa yang banyak salah, hilanglah harga dirinya; siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak warak; sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati. ~ Saidina Ali Abu Talib 17. Sabda Rasulullah s.a.w: "Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu." 18. Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. 19. Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat, asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. (surah Al-Baqarah:214) 20. Kekitaan yang erat tiada yang berat.

21. Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. 22. Orang bakhil tidak akan terlepas daripada salah satu daripada empat sifat yang membinasakan iaitu; dia akan mati dan hartanya akan diambil warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan digunakan untuk kejahatan atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan digunakan untuk berfoya-foya. SAIDINA ABU BAKAR 23. Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh diperolehi dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. 24. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat, dibaling dengan batu dibalas dengan buah. 25. Tunjuk menjadi telaga budi, ajar menjadi suluh hati. Kata hikmat adab Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. (Hamka). Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya. ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ). Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam.( Budiman ). Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( (Hamka). Bertambah kuat kepercayaan kepada agama, bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup, dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. ( Hamka ). Pergaulan mempengaruhi didikan otak.Oleh itu, untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. (Hamka). Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati. ( Imam Al-Ghazali).

Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja.Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.Dengan jalan menambah kecerdasan akal,bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. ( Hamka). Di dalam medan hidup,ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan.Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh,dengan keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi. ( Hamka). Kata Hukama," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan. ( Hamka ). Mengikut adab kesopanan,tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui,bukanlah orang yang patut dihormati.( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain,walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. (Hamka). Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. ( Maksud hadis ). Kata hikmat Adat Bagaimana juapun, kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru. (Hamka). Habis adat kerana kerelaan. ( Pepatah Melayu). Adat juara berkalah menang. ( Pepatah Melayu). Adat hidup tolong-menolong, dunia balas-membalas dan adat syariat palu-memalu.. (Pepatah Melayu). Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat, menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar, mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. ( Hamka). Berani menegakkan keadilan, walaupun mengenai diri sendiri, adalah puncak segala keberanian. ( Hamka ). Yang benar tetap benar,yang salah tetap salah.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. ( Hamka ).

( Hukama ).Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaranajaran agama.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak. manakala fikiran ialah membanding dan menimbang.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah. ( Hamka). Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudahsudah. ( Hamka ).Meskipun yang empunya telah mati.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. ( maksud hadis ).Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai. ( Umar AlKhatab). ( Hamka ).Disamping kejahatan yang bermaharajalela. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa.Agama tidak menyuruh. ( Hamka). Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak. dan melambatkannya bernama aniaya.Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah).laksana sebentuk mutiara.Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. ( Hamka).Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama. yang satu menguatkan yang lain. ( Hamka ). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu.mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Maksud agama ialah merentangkan jalan. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. ( Hamka ). benar dan jujur. ( Hamka). Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah. ( Hukama). Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. Keadilan yang ada pada diri seseorang raja. .

( saidina Ali Abi Talib ). ( Saidina Ali Abi Talib). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh.Kata hikmat Akal. ( Lidah pendeta ).Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran.tetapi akal menyuruh menimbang.Ia perlu dituntun. Orang yang berakal. Apabila sempuran akal. Walaubagaimanapun alim seseorang itu. (ulama). tidak berdukacita kerana miskin. ( Hamka ). Kata hikmat anak.ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. Akal yang sihat daripada badan yang sihat.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Hamka). ( maksud hadis ). ( Saidina Ali Abi Talib). iaitu manusia. ( Saidina Ali Abi Talib). lebih banyak pula ia berkata-kata. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.sedekah jariah. Akal membentuk budi. ( Hamka).Akal tidak diberikan semata-mata. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. kurang perkataan. Anak adalah untuk zaman yang akan datang. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. .merenungkannya. ( Lukmanul Hakim ).Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. ( Hamka ). Sifat pemarah adalah musuh utama akal. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. Apabila mati seseorang anak Adam.bukan untuk zaman kita.berangan-angan.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. ( Saidina Ali Abi Talib). Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. ( Hamka). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.

Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya.( Maksud hadis ). Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. bantuan dan khidmat kepada orang lain. (pepatah Melayu). kata hikmat bahagia. ( saidina Ali Abi Talib ). Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda.maka setelah dia besar. ( maksud hadis). Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( Hamka). ( Maksud hadis ). Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. . ( Hamka ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Imam Al-Ghazali ).senyum yang sebenarnya senyum. ( Hamka ). ( Hamka ).senyum yang tidak disertai apa-apa. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar.kerana dia tupuan harapan.

Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain.Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.asa dan tidak pernah gentar.Disinilah terletak halusnya. .menambah kata-kata bahasa. orang memberi kita merasa. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. ( maksud hadis). (Marsekal Foch).(Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi.buat jahat jangan sekali. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang.(maksud hadis). (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. kata hikmat Bahasa Hati Orang berbudi kita berbahasa. ( Peribahasa Arab ). Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang. itulah yang terbaik.walaupun hanya empat atau lima baris. (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus. (Francis Becon).beerti menumbuhkan fikiran bangsa. Dalam seni bahasa kita. (peribahasa).Bahasa itu adalah jiwa bangsa. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. (Hamka).nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan.

Tetapi kesalahan tidak boleh ditimpakan kepada si gagah sahaja.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan.Namun. Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. (Chamberlain) Katakan yang benar.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. (Bijron) Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . ( maksud hadis).Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsabangsa. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar.begitu juga sebaliknya. (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. Benar jadi berani.Semuli-mulia kamu ialah orang yang bertakwa.Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita. (Andre Colin ).Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.nescaya kamu selamat.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.setelah ditimpa penyakit lalai dan malas. (Saidina Ali) . Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. ( Hamka). Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.

Kalau banyak benda yang manusia malukan.(peribahasa Inggeris). Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. Kalau engakau disuruh pilih.dia akan dihormati.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.sebab benar dan adil adalah satu.(Jean Jacques Rousseau). kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . Kalau kamu tua. Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah. Kalau kita memerintah kekayaan . (Hamka).Berani kerana benar.(peribahasa Arab). Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.beri nasihat dan jika kamu muda. ( Hamka).(Edmund Burke).jangan lautan hendak diduga. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. (peribahasa Tibet). . Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi.lebih mudah dia menipu dirinya. (peribahasa Melayu) Kalau banyak ilmu manusia. Benar akan menang.(peribahsa China).kita menjadi kaya dan bebas.dengki (hamka). takut kerana salah. dengan pengalaman dan dengan pelajaran. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan.kita jadi miskin. (pepatah Melayu).kalau kekayaan memerintah.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu.seorang mesti duduk di belakang. ( Hamka).(Hamka). Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan.terimalah nasihat.tentu engkau memilih.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu. Kalau dua orang menunggang kuda.

(saidina Ali).(Hohenemser).(Beng Cu). Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.(Voltaire).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu.mengganggur merosakkan.(Muhammad Abduh).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.hendaklah biasakan hidup melarat.tidak dapat menghindarkan maut. Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.ingatlah untuk menyimpan kesabaran.(Mahatma Gandhi).adakan peraturan dalam fikiran.(peribahasa Arab). Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. Kalau takut mati jangan hidup.maka payah melaluinya.tidak dapat menolak demam. Kalau kamu mendapat kesusahan.itulah orang yang bahagia.yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.Kalau bekerja dianggap menyusahkan.Memang kalau taida kesakitan.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. Kalu hendak memperbaiki karangan. (pendeta).pakailah budi pekerti yang baik.tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya.(Hamka).menulislah dengan sederhana.panjang jalannya dan banyak rintangannya.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan.pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini.(peribahasa Arab).sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri. .pakailah sifat qanaah.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya. (Hamka).Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.(buffon). Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.(Horatius). Kalau engkau ingin menjadi raja.(imam Al Ghazali).

dia akan membuat anda ketawa. Jika nasihat orang gila itu bagus. . Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.jika kamu berada di tengah orang ramai.orang akan membenci kita. (Hamka).(Umar Al Khatab).itu tidak penting. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Kalau kita tidak mencari sesuatu.baik keindahan badan.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri.(lukmanul hakim). Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.buku-buku yang berfaedah.(Abi Zar Al Gifary). Hasad dengki menghilangkan keindahan.aku akan terus berbicara.orang sihat akan memikirkan wangnya. Jikalau orang perlu kawan. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi. Kata hikmat Keindahan. Kalau orang mengasihi anda .kita tidak dapat menemui sesuatu.hendaklah kamu jaga matamu.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya. Untuk merasakan keindahan. Kalau kamu berada di rumah orang.keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.jaga perangaimu.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.(Feng Yu Hsiang) Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya.tetapi jika orang membenci anda.soal siapa orangnya.Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar. Kalau kita membenci orang.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.bacalah susunan syair yang indah-indah.dia kan membuat anda meratap. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya.

meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.berjanggut kusut masai dan sebagainya. Berhiaslah ketika ke masjid. Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.suka akan keindahan. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci.kerusi yang bagus.suara yang merdu . Sesungguhnya Allah itu indah.tetapi pada cara dia mengejek. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia. Kata hikmat kejahatan.Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.Tetapi jangan berlebih-lebihan. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.Letak keindahan bukan pada ejekannya. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib. .dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. kata hikmat Islam.Amal adalah buah daripada iman.Bunga yang mekar di atas meja. Perhiasan adalah barang indah. Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai.tidak licin bersisir.jiwa yang tidak mengenal keindahan. Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.Iman mesti diikuti dengan amal.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Manusia yang hanya besar perut.beerti sudah berbuat jahat. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.banyak tidur. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. . Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan. Dalam dasar suatau cita-cita mulia. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Kata hikmat jangan. Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu.nanti dia benci padamu.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita. Bila dasar suatu cita-cita bermula.nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Orang yang bercita-cita dab berazam besar.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Jangan sekali-kali berputus-asa. kehendak yang buruk bisa juga menyelinap.Orang yang membenarkan kejahatan.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak.

Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau.maka ambillah dia menjadai sahabat.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian.kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan . .Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Jangan basuh mangkuk persahabatan dengancuka. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman. Kata hikmat sahabat. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna.jangan engkau tionggalkan dia.kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.

Apabila datang kesusahan dan kepayahan.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya..tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Sahabatmu suka kepadamu. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang.tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.di situlah nyata kawan dan lawan. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya. . Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Sahabat sering menjadi musuh.pertama iman kepada Allah. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat.Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat.kemiskinan menjadi penolaknya. Supaya engkau beroleh sahabat . Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh. Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.kedua percaya kepada sahabat.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya.seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya.

Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain. Jangan ditanya siapa orang itu. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab.Kerana teman saling mencontohi.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar.kurniailah kepadanya petunjuk.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Di sana ada tiga jenis saudara.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya.dia lupa akan salahnya.Mempertahankan yang batil.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. kata hikmat saudara.Bila orang merasa dirinya besar. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.sama seperti menunda kekalahan. .tetapi tanyalah siapa temannya. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu. Suatu pendirian yang salah. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.

Bicaranya .bersinarlah di sana cahata kegembiraan.kemanapun kita pergi.Kalau hal ini tidak dipedulikan. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan. Kata hikmat senyum dan tawa.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Dibawanya senyum matanya.. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Senyumlah. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat. Senyuman itu kelopak.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.ialah senyum.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.sederhana memulai atau menjawab. Denagn senyum.jangan sia-siakan .Dibawanya gelak pipinya.dirasakan hari hujan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan.Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya. Kata hikmat sederhana.alamat suatu keluarga yang runtuh.supaya alam turut tersenyum kepada anda..Semuanya dapat diatasi.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.dirsakan hari panas. Senyuman adalah ibarat perhaisan batin.

Tidak mempunyai keberanian moral.tidak mendapat rahmat daripada Allah. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.menyerah sebelum berjuang.miskin ketiak tua.dilupakan orang yang disanjungi. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.buta setelah melihat. Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya. .hartamu dan memperbaiki harta orang lain.yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat. kata hikmat usaha dan kerja..sakit ketika mengembara.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut.jangan berubah di tepi pantai. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.Yang palaing ditakuti ialah maut. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan.Itu adalah perangai nafsu yang hina.maut pada usia muda. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima.Pertama.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.

lebih mulia daripada meminta-minta.(Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri. . Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selam-lamanya. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok. Penderitaan.Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada memintaminta yang belum tentu orang hendak memberikannya.(Hamka) Selagi kita bernyawa. Perusahaan yang rendah melata.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha. Sesunguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki! Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.kesusaha.kegagalan dan kekecewaan .kesengsaraan.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara. Marilah kita bekerja.Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.cantik atau jelik. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki.Itulah hasan yang sebenar.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri.(hadis). Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama.

Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut. Kekayaan harta benda.tiada siapa yang dapat menahannya.birakanlah.padahal hidup sendiri terbatas.sihir.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh. .Peliharakan semuanya itu dengan sungguhsungguh. (Hamka).(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu. Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa. Masa dihargai.bersikap dermawan sanagat dianjurkan. kata hikmat harta. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.Masa itu umpama pedang.ia akan memancung kamu. Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu. Keinginan kepada harta tidak terbatas.janji ditepati. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah cita-cita yang mulia.tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal.makan harta anak yatim. Kegunaan harta tidak dimungkiri.bunuh diri.mengahbiskan masa yang tidak perlu.(pepatah Melayu).maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.merosakkan si pandai.makan riba.Jika kamu tidak menggunakannya.

ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga). Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu.kedua bakhil. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Harta benda amat perlu.Pertama tamak dan haloba.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta.Fikiran yang cerdas.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat.akal yang lanjut. Hatra benda yang baik untuk orang yang baik. Bertambah tinggi darjat iman. .seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi.Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.Orang yang berhemat mengatur hartanya. Kekayaan ialah nikmat Allah.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah.orang yang berlaku curang. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya.

Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah. samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah" "Orang yang cemerlang melihat setiap halangan sebagai peluang untuk mengasah potensi. semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak" "Orang yang terlalu cepat berputus asa adalah orang yang putus harapan seumpama dia telah menyediakan dirinya untuk mati sebelum mati" "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun.Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. manakala orang yang tidak cemerlang menganggap setiap halangan sebagai alasan yang menyebabkan kemundurannya" "Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi sebagaimana tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan" "Kejayaan adalah tangga yang tidak dapat anda panjat dengan tangan di dalam poket" "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan" "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri" "Janganlah kamu berkawan dengan orang yang suka melakukan maksiat.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian" "Benarlah usaha itu tangga kejayaan.sebaik-baik bekal ialah takwa. nanti hilang kebencian kamu terhadap maksiat" "Tiada sesuatu yang lebih bahaya kepada seseorang selain daripada kawan yang elok . tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan" "Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai" "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus" "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati. kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri. tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran" "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan.

Ianya suci. Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali" "Bila anda dapat bangun dari tidur pada suatu pagi. bersih sudi juga mengingatkan kita pada usia" "Hidup yang berguna adalah hidup yang ketika petang membawa suluh untuk menghadapi malam yang akan sampai" "Jadikanlah masa yang berlalu itu pengalaman dan pengajaran. tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir" "Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. manusia tidak terasa terhutang apa-apa dan tidak pula terasa dihina" "Janganlah engkau pandang ringan perbuatan baik.percakapannya tetapi buruk perbuatannya" "Orang yang sangat dibenci oleh Allah ialah orang yang suka bermusuh-musuhan" "Jangan dilupa pada yang putih. sekalipun hanya dengan menunjukkan muka manis ketika engkau bertemu dengan saudaramu" -mendepani realiti baru dunia yang pantas berubah dan berkembang -mendukung kebenaran yang kita sepakati -mengamalkan sikap dan perwatakan yang murni -mengambil langkah sederap -menghirup udara hasil kemerdekaan -mengikut acuan sendiri -mengundang kontroversi -menjadi cerucuk utama pembangunan -menjulang negara ke puncak jagat -menuntut setiap anak watan mengotakan aspirasi -menyambut gamitan menara impian -menyebabkan imej negara tercalar -menyediakan kursus dan latihan yang relevan -menyembunyikan masalah utama masyarakat -mereka lebih cenderung kepada keseronokan dan berpeleseran -mewujudkan masyarakat yang bermaklumat dan berpengetahuan . bermakna anda harus menjadikan hidup anda lebih bermakna sebagai tanda kesyukuranmu kepada Ilahi" "Bersedekah dengan senyuman lebih baik daripada bersedekah dengan harta kerana bersedekah dengan senyum. masa yang sedang berjalan kita isi dengan amalan dan masa hadapan jangan terlalu diangan-angankan" "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia.

Kemahuan yang tinggi akan mengubah persepsi seseorang terhadap sesuatu sehingga yang mustahil pun boleh terjadi. Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan. Sebelum mencela pasangan hidupmu. . malah tidak mampu dilakukan oleh orang besar sekalipun. kita mahu memberi pendapat tetapi tidak rela dikritik -makmur dari segi ekonomi tetapi muflis nilai kekeluargaan -mampu mengadunkan satu kombinasi usaha yang cukup padu -manifestasi kesanggupan bangsa -manusia bukanlah `haiwan robotik’ yang tidak mempunyai rasa dan jiwa -masa depan menjanjikan cabaran di luar jangkaan Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Seluruh kehidupan adalah satu ujian. bayangkan mereka yang masih menghiba untuk dikurnia jodoh. Orang yang berjaya ialah orang yang melakukan tindakan yang tidak mampu diimaginasikan oleh orang lain. Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.-milineum baru ini pasti sahaja sarat dengan muatan cabaran reformasi -muafakat merupakan inti kepada perpaduan -negara kita akan bersih daripada unsur sosial yang tidak sihat -nilai keinsanan yang syumul -nilai-nilai material semakin memberkas dan meluas dalam masyarakat -pandangan pro dan kontra yang dipaparkan -pelbagai cabaran yang bakal menghambat -pelbagai masalah sosial sedang menghinggapi masyarakat -pembentukan masyarakat sakinah -pembudayaan ilmu perlu dipupuk dan dibajai oleh generasi muda masa kini -pendedahan oleh pihak media massa menghangatkan senario ini -perlu dibaja kembali -perubahan yang diharap masih belum menjelma -petanda kehancuran generasi -pewujudan masyarakat madani-propaganda negatif terhadap negara kita dapat ditepis -kita perlu mengorak langkah -kita tidak wajar hanya akur dengan arus yang songsang ini -komitmen menyeluruh agensi yang terlibat -kongkongan yang selama ini dianggap membelenggu -Masalahnya.

Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan. Berani Berkorban dan Berubah. Perjalanan tetap melibatkan langkah demi langkah dan tingkat demi tingkat.fikirkanlah saat-saat anda pernah miskin dahulu. Visit : Koleksi Cinta Tiada jalan singkat untuk kita sampai ke sesuatu destinasi yang sememangnya jauh. Nabi Muhammad pernah berkata. . bukan orang yang kosong tanpa nilai dan bukan orang yang hanya menjadi pelengkap Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. pakailah budi pekerja yang mulia”. Antara akhlak orang yang berjaya adalah optimis dan tidak berputus asa. Setiap perlakuan ada ganjarannya. Orang yang berjaya juga mampu menimbulkan perasaan kagum serta takjub orang lain kerana kejayaan dan kehebatannya Orang yang berjaya tidak hidup di pinggir peristiwa. Kalau engkau ingin syurga dunia sebelum syurga akhirat.( Hamka). Kejayaan adalah Ganjarannya Setiap perkara ada gantinya. (Amal yang paling disukai Allah adalah amal yang dilakukan secara terus menerus sekalipun sedikit (HR Bukhari dan Muslim daripada Aisyah) Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. Sayidina Ali menyatakan “Kalau engkau ingin menjadi raja. sebaik-baik bekal adalah takwa.Hanya manusia yang mampu mengurus masalah sahaja yang boleh berjaya. Setiap kejadian ada hikmah di sebalik kejadiannya. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Apabila anda kaya. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. seburuk-buruk buta adalah buta hati dan sebesar-besar dosa adalah berdusta Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang.Manusia yang berjaya akan memperolehi keuntungan daripada kesilapannya. Orang yang gagal adalah orang yang tidak mampu mengurus masalah. maka pakailah sifat qona’ah (puas). mampu memperbaiki kesalahannya dan keluar daripada krisis serta mengubah kerugian menjadi keuntungan Baik kaya adalah kaya hati.

” (Surah alHajj:77) “Maka sifat sabar itu adalah sikap yang baik. ke tasik jua akhirnya dicari. Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh dengan agama Allah. Lebih berharga mutiara sebutir daripada pasir sepantai.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. (Saidina Ali Abu Talib) Sabda Rasulullah s. Yang paling kita perlukan dalam kehidupan ialah adanya seseorang yang selalu memberi semangat untuk melaksanakan hal-hal yang dapat kita kerjakan. Terbang bangau sepanjang hari. tetapi adalah orang yang dapat menunjukkan kesalahan kamu. Siapa yang banyak bicara. bererti dia tidak warak. hilanglah harga dirinya. (Davey John Schwartz) Sabar penghilang penat. siapa yang hilang harga dirinya. banyak pula salahnya.” Kita sering mengimbas kembali kenangan lalu tetapi jarang sekali berusaha untuk mengejar impian hari esok. Jika pada awalnya anda tidak berjaya. (Surah Al-Baqarah:214) Kekitaan yang erat tiada yang berat. Tunjuk menjadi telaga budi.w: “Akhlak yang buruk merosakkan amal seperti cuka merosakkan madu. tekun pembawa dekat. sedangkan orang yang tidak warak itu bererti hatinya mati.Orang yang takut menghadapi kesukaran selamanya tidak akan maju. faham dua menjadi satu.a. dan hanya Allah sahajalah tempat meminta pertolongan” (Surah Yusuf:18) Berunding cerdik dengan pandai. Biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penduduk langit. “Dan berbuatlah kamu akan kebaikan supaya kamu mendapat kemenangan. ajar menjadi suluh hati . Manusia yang berbuat baik dengan mengharapkan sesuatu balasan bukanlah manusia yang jujur. (Home) Yang dikatakan kawan bukanlah orang yang sentiasa memuji-muji kamu. siapa yang banyak salah.

(Hamka).ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. ( (Hamka).( Budiman ). bertambah tinggi darjatnya di dalam pergaulan hidup. Kata-kata yang lemah dan beradab dapat melembutkan hati dan manusia yang keras. ( Hamka ). Kekayaan yang hilang boleh dikejar dengan usaha yang bersungguh-sungguh. ( Imam Al-Ghazali). (Hamka).Dengan jalan menambah kecerdasan akal.Oleh itu.dengan .Ada yang berhubungan dengan kesihatan tubuh. Jadilah seperti pohon kayu yang berbuah lebat. Mahkota adab dan sopan santun lebih tinggi nilainya daripada mahkota yang bertahtakan ratna dan mutu manikam. Pergaulan mempengaruhi didikan otak. ( Hamka). ( Aristotle ) Adab dan sopan itu lebih penting daripada makan dan minum.( Aristotle ).Undang-undang akal membentuk kemerdekaan berfikir.bertambah murnilah kemerdekaan berfikir. Bertambah kuat kepercayaan kepada agama. Kecantikan yang abadi terletak pada keelokkan adab dan ketinggian ilmu seseorang. Kesihatan yang hilang boleh diperoleh dengan ubat-ubatan yang baik tetapi masa yang hilang sekali hilang akan terus hilang. dan bertambah naik tingkahlaku dan akal budinya. dibaling dengan batu dibalas dengan buah. Sifat utama pemimpin ialah beradab dan mulia hati.Belajarlah berdiri dahulu sebelum cuba untuk berlari. Undang-undang adab dan budi pekerti membentuk kemerdekaan bekerja. untuk kebersihan jiwa hendaklah bergaul dengan oarang-orang beradab dan berbudi mulia yang dapat kita kutip manfaatnya. bukan asal keturunannya. bukan terletak pada wajah dan pakaiannya. Di dalam medan hidup. Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya.

Sesungguhnya orang yang termasuk orang yang baik-baik ialah orang yang paling baik akhlak dan adab sopannya. Mengikut adab kesopanan. Kata hikmat Adat Bagaimana juapun. . ( Pepatah Melayu). kita hidup mesti beradat. (Hamka). (Pepatah Melayu). adalah puncak segala keberanian. Habis adat kerana kerelaan. ( Hamka ). ( Hamka). menyalahkan yang salah dan membenarkan yang benar. ( Maksud hadis ). Kata Hukama. Adat juara berkalah menang..Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yang sukar ditinggalkan.bukanlah orang yang patut dihormati. ( Hamka) Orang beradab pasti pandai menghormati keyakinan orang lain. ( Pepatah Melayu). mengembalikan hak yang empunya dan jangan berlaku zalim di atasnya. Adat hidup tolong-menolong. dihapus adat lama pasti timbul adat baru. walaupun mengenai diri sendiri. Kata hikmat Adil Adil ialah menimbang yang sama berat. (Hamka). ( Hamka ). dunia balas-membalas dan adat syariat palumemalu.walaupun dia sendiri tidak sesuai dengan keyakinan itu. Berani menegakkan keadilan.keberesan akal dan yang berhubung dengan kemuliaan adab dan budi." Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuk sejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk dan mengasuhnya.tetamu yang tidak menghormati diri dan tidak menghormati ahli rumah yang ditemui. ( Hamka).

( Hamka ).Ilmu untuk mengetahui dan agama untuk merasai.Adil di dalam masyarakat ialah menengelamkan kepentingan diri sendiri ke arah masyarakat bersama.Yang benar tetap benar. ( Hukama). Perhatian kepada agama pada zaman ini sudah jauh lebih maju daripada yang sudah-sudah.Ilmu untuk bendanya dan agama untuk jiwanya. Membalas kebaikan dengan segera dengan kebaikan pula bernama keadilan. Adil dalam budi pekerti ialah perangai iffah.keinsafan kepada agama sudah mulai tegak.Adil menghadapi lawan ialah memakai perangai syajaah.Agama tidak menyuruh.kalau suruhan tidak membawa selamat dan bahagia jiwa. ( Hamka ). Keadilan itu syurga orang yang terkena zalim dan neraka bagi yang zalim. dan melambatkannya bernama aniaya. ( Hukama ).Meskipun yang empunya telah mati. ( Hamka ).yang salah tetap salah.Disamping kejahatan yang bermaharajalela.laksana sebentuk mutiara. . Keadilan yang ada pada diri seseorang raja.Kaya dan miskin di hadapan keadilan adalah sama. ( Hamka). ( Hamka). ( Hamka).mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya.Di mana-mana orang mengadakan pengajian kerena hendak mengetahui ajaran-ajaran agama. ( Hamka). manakala fikiran ialah membanding dan menimbang. Agama tidak melarang sesuatu perbuatan kalau perbuatan itu tidak merosak jiwa. Maksud agama ialah merentangkan jalan. ( Umar Al-Khatab). Berkisar dan berpaling dari keadilan kerana dorongan hawa nafsu hanyalah mempersulitkan diri sendiri. Kata hikmat Agama Tujuan agama yang benar dan ilmu yang benar hanyalah satu iaitu menuju kebenaran yang mutlak.Adil dalam pergaulan ialah menghindarkan lengah dan lalai.

Seseorang mukmin dengan mukmin yang lain laksana rumah batu. Dada orang berakal itu ialah peti rahsianya.Tiga sifat yang ditimbulkan oleh agama. ( Saidina Ali Abi Talib). Orang yang berakal. kurang perkataan. ( saidina Ali Abi Talib ). ( Saidina Ali Abi Talib). iaitu perasaan malu iaitu enggan mendekati suatu yang tercela. tidak berdukacita kerana miskin. ( Lidah pendeta ). yang satu menguatkan yang lain. Kepercayaan agama menjelaskan bahawa manusia makhluk yang termulia darjatnya di dalam alam. Kata hikmat Akal. ( Lukmanul Hakim ). ( maksud hadis ). . Sifat pemarah adalah musuh utama akal.Penganut-penganut tiap-tiap agama mempercayai bahawa penganut agamalah yang paling mulia. lebih banyak pula ia berkata-kata. ( Hamka ). ( Hamka ). Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Walaubagaimanapun alim seseorang itu.Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. (ulama). dia tidak akan dapat manfaat daripada ilmunya selagi ilmunya tidak berpedoman kepada akal. ( Saidina Ali Abi Talib). Apabila sempuran akal. Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil. ( Hamka).Boleh dipercayai di dalam pergaulan hidup ( amanah). bahkan yang menjadikannya berdukacita ialah sekiranya ia berkurangan akal dan tidak mengerjakan amal soleh. benar dan jujur. Lebih sedikit orang menggunakan akalnya. ( Saidina Ali Abi Talib). Akal yang sihat daripada badan yang sihat.

Salahlah pendidikan orang tua yang hendak memperbuat anaknya seperti mereka juga.Akal membentuk budi. Anak adalah untuk zaman yang akan datang.tetapi akal menyuruh menimbang. .maka setelah dia besar. Anak yang ditinggalkan ayah jarang yang tidak luka jiwanya sampai besar. Kata hikmat anak.merenungkannya.Memelihara akal ialah dengan jalan menambah ilmu melatih diri berfikir. (pepatah Melayu). ( maksud hadis ). ( Hamka ). ( Hamka).ilmu yang diambil orang manfaatnya dan anak yang soleh mendoakannya. Apabila mati seseorang anak Adam. Peliharalah anak-anakmu dan perbaikilah budi pekerti mereka. Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.kerana dia tupuan harapan. kata hikmat bahagia.Ia perlu dituntun. ( Hamka). ( Hamka).bukan untuk zaman kita.Sesungguhnya anak-anak itu adalah hadiah Allah kepadamu. Ikhlas dan sejati akan bertemu di dalam senyuman anak kecil. ( Hamka).beranganangan.senyum yang tidak disertai apa-apa.Hawa nafsu menyuruh mengelamun. ( Imam Al-Ghazali ).sedekah jariah. Salah satu tugas agama ialah memelihara akal. dia menjadi kebanggaan kerana kejayaan hidupnya. ( Maksud hadis ). Akal ialah anugerah Tuhan kepada makhluk yang dipilih-NYA.senyum yang sebenarnya senyum. iaitu manusia.membentuk kebudayaan dan menjerumuskan manusia kepada kehancuran. ( Hamka ).Akal tidak diberikan semata-mata. Sewaktu kecil anak-anak lelaki menjadi perhiasan mata kerana lucunya. terputuslah amalannya kecuali tiga perkara. ( Hamka ). Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan.

Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan. ( maksud hadis). Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. bantuan dan khidmat kepada orang lain. Kenal akan keindahan dan sanggup menyatakan keindahan itu kepada orang lain adalah bahagia. ( Hamka ). Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. ( Maksud hadis ). Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. kata hikmat Bahasa Hati . menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. ( Hamka ). Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka.Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ( saidina Ali Abi Talib ). Tahan menderita kepahitan hidup sehingga penderitaan menjadi kekayaan adalah bahagia. Bahagia sekali orang-orang yang menahan lidahnya daripada berkata-kata secara berlebih-lebihan dan mendermakan hartanya yang lebih. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang.Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkaraperkara yang tidak anda miliki sekarang. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalamanpengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa.

beerti menumbuhkan fikiran bangsa. ( Peribahasa Arab ). (Marsekal Foch). (peribahasa) Sifat baik ialah tidak pernah putus.nescaya terlepaslah dia daripada ditipu oleh kaum itu. (peribahasa).walaupun hanya empat atau lima baris. ( maksud hadis). Dalam seni bahasa kita. Kita harus yakin bahawa apa yang ditentukan oleh Allah buat kita. kata hikmat Baik Buat baik berpada-pada.Bahasa itu adalah jiwa bangsa. Cita-cita dan niat yang baik mesti disertai dengan usaha dan jalan yang baik untuk melaksanakannya.asa dan tidak pernah gentar. (pepatah Melayu) Barangsiapa yang mengetahui bahasa sesuatu kaum. Bangsa yang memperkosa hak bangsa lain atau orang yang memperbudakkan sesama manusia telah melakukan kesalahan. (Hamka). itulah yang terbaik. Hasut itu memakan kebaikan seperti api memakan kayu. Penonton sering melihat lebih baik daripada yang bermain. adalah ‘kunci’ kata-kata itu yang harus diperhatikan. kata hikmat Bangsa Warna kulit dan bahasa yang berlainan adalah suatu tanda kebesaran Ilahi. (Francis Becon).Tetapi kesalahan tidak boleh .Orang berbudi kita berbahasa. (Sutan takdir) Bahasa tidak boleh dijual beli.menambah kata-kata bahasa.(maksud hadis).buat jahat jangan sekali.Disinilah terletak halusnya. orang memberi kita merasa. (Hamka) Mengatur bahasa beerti mengatur fikiran bangsa. Hendaklah selalu berbuat baik dan jauhkanlah pekerjaan maksiat.

setelah ditimpa penyakit lalai dan malas.peradaban yang ditegakkan oleh nenek moyang mereka runtuh sedikit demi sedikit . Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran. dan Kami jadikan kami bergolongan dan berbangsa-bangsa.begitu juga sebaliknya.Sesungguhnya orang yang bertakwa paling mulia di sisi Allah. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.Semulimulia kamu ialah orang yang bertakwa. ( maksud hadis).Mengapa mahu dijajah?Orang lain tidak dapat menolong kalau yang dijajah telah menggalangkan batang leher sendiri untuk disembelih. Benar jadi berani.Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Menyelidiki. (Hamka) Kesusahan adalah jalan menuju kebenaran. Bangsa yang ingin maju mestilah memajukan bahasanya. (Bijron) . ( Hamka). (pepatah China) Menyebut yang benar tidaklah akan mendekatkan ajal dan tidak akan menjauhkan rezeki. ( Maksud ayat al-Quran 49:13) kata hikmat benar.Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan.supaya kamu saling kenal di antara satu sama lain.tetapai kebenaran itu akan mentertawakannya juga. Bangsa Rom pada masa dahulu sangat kuat berusaha dan rajin bekerja sehingga berjaya kep uncak ketinggian. (sejarahwan) "Wahai manusia! Sesungguhnya telah Kami jadikan kamu sekalian daripada seorang lelaki dan seorang wanita.yang dijajah dan diperkosa atau diperbudak turut bersalah.Ketika itu mereka menyangka berusaha dan bekerja itu bukan pekerjaan orang yang merdeka tetapi pekerjaan bdak-budak. Tiada kelebihan di antara orang Arab dengan bukan orang Arab dan tidak ada kelebihan di antara kulit putih dan kulit hitam. (Andre Colin ).Namun.ditimpakan kepada si gagah sahaja.

( Hamka). (pepatah Melayu). Manusia mempunyai batas kekuatan sedangkan kebenaran tidak dapat dibatasi.jangan lautan hendak diduga. Kebenaran tidak dapat dimusnahkan oleh air dan api. ( Hamka) Kesombongan tidak dapat bertahan di hadapan kesombongan. (Hamka) Katakanlah yang benar dan adil. dengan pengalaman dan dengan pelajaran.( Hamka) Yang benar tidak terikat dengan waktu. (Hamka). Benar akan menang. Tidak ada yang lebih benar selain kebenaran itu sendiri. (peribahasa Tibet). (Chamberlain) Katakan yang benar.Adapun musuh yang sentiasa menghalangi manusia mencapai keutamaan ialah hawa-nafsu yang menyebabkan marah.Benar tidak akan melukakan oarang yang memberitahunya. Yang menjadi kepala pemerintah ialah kebenaran dan yang menjadi hakim yang paling berkuasa ialah keadilan. (Saidina Ali) Berani kerana benar. (Hamka). takut kerana salah. ( Hamka). kata hikmat kalau Kalau kail panjang sejengkal . Orang yang sengaja menyorokkan kebenaran adalah orang yang lemah.nescaya kamu selamat. (peribahasa Melayu) . Tiga rukun yang benar dan perlu dalam mencapai utama iaitu dengan tabiat.sebab benar dan adil adalah satu. (hadis) Wahai saudagar!Ambillah yang benar. Tidak semua orang yang menolak kebenaran itu tidak tahu bahawa yang ditolakkanya itu benar.dengki (hamka).Janganlah kamu menolak keuntungan yang sedikit kerana kamu tidak memperolehi keuntungan yang banyak.sungguhpun ia pahit dan tidak digemari orang.

(Beng Cu).di belakangnya terdapat ramai orang bodoh yang mengulangi kekeliruan itu. (Hamka).panjang jalannya dan banyak rintangannya. Kalau banyak benda yang manusia malukan. Kalau petang dan pagi seseorang itu beroleh aman dan sentosa daripada sebarang gangguan. Kalau engakau disuruh pilih.itulah orang yang bahagia.seorang mesti duduk di belakang. Kalau kita memerintah kekayaan .(Edmund Burke).(peribahasa Arab).kita jadi miskin.(Jean Jacques Rousseau).kalau kekayaan memerintah.Memang kalau taida kesakitan.Jalan yang baik mengelakkan kesilapan ialah membuat tidak tahu.(peribahasa Arab).tentu tidak akan timbul keinginan hendak mengejar kemerdekaan.(peribahsa China).beri nasihat dan jika kamu muda. Kalaulah ilmu dapat dicari dengan niat.(Mahatma Gandhi).dia akan dihormati.terimalah nasihat.orang tidak mempunyai keinginan untuk mengejar kesenangan.lebih mudah dia menipu dirinya. . (peribahasa Inggeris).Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa sakit dan pedih adalah tangga menuju kejayaan. Hati-hatilah kalau lidahmu akan memukul lehermu sendiri.(pendeta).maka payah melaluinya.kita menjadi kaya dan bebas. Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari.tentu engkau memilih.(imam Al Ghazali).pasti tidak ada orang jahil dalam dunia ini. Kalau takut mati jangan hidup. Kalau dua orang menunggang kuda.mengganggur merosakkan. Kalau tuhan tidak menjadikan perhambaan dan perbudakan.(zaid) Kalau sekali seorang bijak melakukan kekeliruan. Kalau kamu tua.Kalau banyak ilmu manusia. Kalau bekerja dianggap menyusahkan.(peribahasa Arab).

Kalau hendak mempunyai tampan yang paling baik dan paling kukuh dalam karangan.sengsara dan tidak terpengaruh oleh hiasan dunia.menulislah dengan sederhana.jaga lidahmu dan jika kamu berada dalam majilis jamuan.hendaklah biasakan hidup melarat.nyatalah bahawa kesusahan yang menimpa orang kaya. (Horatius).adakan peraturan dalam fikiran.(saidina Ali).(buffon).maka rakyat pula mempunyai hak atas pemerintah.itu tidak penting.orang berfikiran waras tentu akan melaksanakannya.(Hohenemser). Kalu hendak memperbaiki karangan. (Voltaire).yakni hendaklah pemerintah berlaku adil atas rakyat.Tetapi kalau engkau hendak mencapai kemerdekaan untuk diri sendiri dan bangsamu. Kalau nyata bahawa harta benda tidak dapat menangkis sakit.hendaklah engakau biasakan bersikap tabah menempuh perjuangan. Jika nasihat orang gila itu bagus.jika kamu berada di tengah orang ramai.soal siapa orangnya. Kalau tutur kata dan bahasa tidak sesuai dengan keadaan yang sebenar.pakailah budi pekerti yang baik.Kalau engkau ingin menjadi raja.Kedua sifat ini ialah kawan bahagia.tidak dapat menolak demam. Kalau pemerintah mempunyai hak atas rakyat iaitu supaya rakyat taat dan tunduk kepadanya. Jikalau orang perlu kawan.(lukmanul hakim).ingatlah untuk menyimpan kesabaran.hendaklah kamu jaga matamu.jaga perangaimu. Kalau kamu berada di rumah orang.(Muhammad Abduh).(Hamka).(Hamka).pakailah sifat qanaah. Kalau hendak beroleh kemerdekaan fikiran.tidak dapat menghindarkan maut. Kalau kamu mendapat kesusahan.serupa dengan kesusahan yang menimpa orang miskin.itu tandanya bahawa sesuatu perkara tidak berhasil.dia akan mengambil setiap orang yang mahu menolongnya.(Feng Yu Hsiang) .kalau engakau ingin beroleh syurga dunia sebelum syurga akhirat.

.orang sihat akan memikirkan wangnya.(Abi Zar Al Gifary).Kalau kamu letakkan pedang yang terhunus di leherku.menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.sekalipun pedangmu itu aakan memutuskan leherku.tetapi pada cara dia mengejek.sewaktu aku menyampaikan perintah Allah dan Rasulnya. Hasad dengki menghilangkan keindahan.baik keindahan badan. Kalau orang mengasihi anda .tetapi jika orang membenci anda. Kata hikmat Keindahan.dia kan membuat anda meratap.lebih dahulu simpanlah pada dirimu sendiri. Memerhatikan keindahan alam itu menambah harga diri.orang akan membenci kita. Bacaan Al-Quran dengan lagu yang indah.keindahan jiwa ataupun keindahan akal.bacalah susunan syair yang indah-indah.tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya.bukubuku yang berfaedah.aku akan terus berbicara. Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang. Untuk merasakan keindahan. Kalau kurang pada rupa jangan kurang pada budi.(Umar Al Khatab). Letak keindahan bukan pada ejekannya.dia akan membuat anda ketawa.ingat pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya.suara yang merdu . Kalau kita membenci orang.Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.kita tidak dapat menemui sesuatu. Kalau orang sakit memikirkan nyawanya. Kalau engkau merasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Kalau hendak orang lain menyimpan rahsiamu. Kalau kita tidak mencari sesuatu.

Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk.setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah.dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.suka akan keindahan. Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini.Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Berhiaslah ketika ke masjid.jiwa yang tidak mengenal keindahan.dakwah Isalam mencakupi kedua-duanya sekali. Maksud Islam ialah memperbaiki manusia.Amal adalah buah daripada iman.Bunga yang mekar di atas meja. Perhiasan timbul dariapda kerinduan terhadap yang indah.supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang ksar. . Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Iman mesti diikuti dengan amal. Sesungguhnya Allah itu indah. Perbezaan kepercayaan antara orang Islam dengan orang Kristian kepada nabi Isa adalah tentang’Filsafat Ketuhananya dan tentang matinya kerana disalib.semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci. Perhiasan adalah barang indah.Tetapi jangan berlebih-lebihan.Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan.kerusi yang bagus. kata hikmat Islam.

. Kata hikmat kejahatan. Jangan sekali-kali berputus-asa. Melakukan kejahatan kepada orang lain bukan sahaja merosak dan menganiayai mereka bahkan turut merosakkan diri sendiri.pemalas dan kurang keyakinan diri juga merupakan manusia yang bersifat jahat. Sejahat-jahat manusia ialah mereka yang suka mencari kesalahan dan kecelaan orang sebagaimana lalat mencari bangkai dari tempat-tempat yang busuk.berjanggut kusut masai dan sebagainya.banyak tidur. Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang tidak kita sukai. Orang yang membenarkan kejahatan. Hendaklah kamu hentikan kejahatan yang kamu lakukan ke atas orang lain dan hendaklah kamu memaaf dan melupakan kejahatan orang lain terhadap dirimu. Kata hikmat jangan.meskipun melakukan kejahatan itu dikatakan bertujuan baik.Agama Islam amat membenci orang-orang yang berambut kusut masai. Orang yang membinasakan orang lain untuk kepentingan dan faedah diri sendiri telah melakukan kejahatan yang amat keji. Manusia yang hanya besar perut. Menolong orang melakukan kejahatan sama seperti kata peribahasa ‘melepaskan anjing yang tersepit. Tiada satu kejahatan pun yang dapat dinilai sebagai baik.tidak licin bersisir. Iman yang teguh menghalang manusia melakukan kejahatan.tetapi jika anda berputus-asa teruslah bekerja dalam keadaan itu.’ Sesiapa yang berjalan di tempat kejahatan pasti ditohmah atau difitnah.beerti sudah berbuat jahat.

kerana cita-cita yang kecil bukan penyebab seseorang mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan .nanti ia akan menyakitkan kamu dan jangan bertengkar dengan orang yang penyantun. Orang yang mempunyai cita-cita selalu memperoleh kemajuan di dalam hidupnya.kecuali cita-cita atau hemah yang kecil.melainkan adakalanya disirami dengan aiarmata dan juga darah. Orang yang mudah bersedih hati akan sukar mencapai apa yang dicita-citanya.Kebesaran halangan dan rintangan itu adalah ukuran kecil besar suatau cita-cita. Sebaik-baik sahabat ialah yang elok dalam perangai dan budi pekerti. Bila dasar suatu cita-cita bermula. Bercita-cita tanpa usaha bukan cita-cita tapi angan-angan.nanti dia benci padamu.Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal. Cita-cita membuatkan manusia mengharapkan sesuatu yang lebih sempurna. Cita-cita yang tinggi itu menyuburkan tabiat yang mulia dan tujuan yang besar dan mulia itu menimbulkan fikiran yang luas dan tinggi. Orang yang bercita-cita dab berazam besar. . kehendak yang buruk bisa juga menyelinap. Kata hikmat Cita-cita Alangkah sempitnya hidup kalau bukan kerana luasnya cita-cita. Dalam dasar suatau cita-cita mulia. Jangan engkau kecilkan cita-cita engkau.perjalanananya menjadi sukar dan memerlukan pengorbanan yang banyak. Cita-cita hidup bukanlah jalan yang selalu datar dan ditaburi bunga. Kata hikmat sahabat.selalu bertemu halangan dan rintangan yang besar.

kerana sekali ia membengkok dan sekali ia melurus. Persahabatan adalah perisai bagi segala bencana dan segala peristiwa yang terjadi pada setiap zaman.Jangan basuh mangkuk persahabatan dengan cuka. Kalau enkau ramai sahabat bersyukurlah!Lantaran ramai orang yang menghargai dan memperhatikan engkau. Brang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya apa yang tidak dikehendakinya. Teama-teman kita kasihi daripada keluarga dan anak-anak kita.Barang siapa mengkehendaki daripada sahabatnya seperti apa yang dikehendakinya. dan teman duduk orang baik adalah lebih baik daripada sendirian. Sahabat sejati adalah orang-orang yang dapat berkata-kata benar denganmu.jangan engkau tionggalkan dia.Barang siapa tidak mengkehendaki apa-apa daripada sahabatnya. dan bukan orang-orang yang dapat membenarkan kata-katanmu.seseungguhnya ia berbuat keutamaan kepadanya.tandanya harga dirimu mahal dan timbangannya berat. Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya.kerana keluarga mengingatkan kita kepada dunia dan teman-teman mengingatkan kita pada akhirat.maka ambillah dia menjadai sahabat. .seseungguhnya ia telah mendatangkan kepayahan kepadanya. Apabila engakau ingin mengambil seseorang menjadai teman.maka buatlah dia dia supaya marah kemudian suruh orang bertanya kepadanya tentang dirimu dan rahsiamu. Sendirian lebih baik daripada mengambil teman duduk dengan orang jahat.Sekiranya ia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu. Tiadalah yang menyentuhkan akau ke dalam bencana selain kerana berteman dengan oranag yang akau tidak malu kepadanya. Manusia yang paliang lemah ialah oarang yang tidak sanggup mencari teman dan paling lemah daripada itu ialah orang yang menyia-yiakan teman yang diperolehinnya.maka seseungguhnya ia telah berbuat zalim kepadanya.

tetapi tidaklah tiap-tiap orang yang suka kepadamu itu sahabatmu.hanya sahabat yang setia sanggup membuka matanya. Sahabat sering menjadi musuh.Sunguhpun kita selamat daripada tenggelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut.Oleh itu berhati-hatilah memilih sahabat. Sahabatmu suka kepadamu. Apabila datang kesusahan dan kepayahan..tetapi seteru yang celaka sentiasa mengingatkan kita. Bersahabatlah dengan hatimu terlebih dahulu daripada bersahabat dengan orang lain. Sahabat yang ebal lebih merbahaya daripada seteru yang berakal. Sahabatmu pada hari ini boleh menjadi seteru pada hari esok.hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang. Bermusuh dengan orang yang berakal lebih ringan daripada bersahabat dengan orang bodoh.dia lupa akan salahnya.Uji sahabatmu dengan kepapaan atau kesusahan kamu. .kemiskinan menjadi penolaknya. Anjing yang garang itu lebih baik daripada sahabat yang khianat.kedua percaya kepada sahabat. Musuhmu adalah sahabatmu yang akrab. Sahabat yang celaka itu sentaiasa melalaikan kita. Supaya engkau beroleh sahabat . Pengubat jerih manusia adalah dua keutamaan. Bila orang merasa dirinya besar.di situlah nyata kawan dan lawan. Bersahabat dengan orang jahat itu ibarat berperahu di laut.pertama iman kepada Allah. Kekayaan menarik sahabat-sahbatmu.

Kerana teman saling mencontohi.saudara yang tidak membalas kebaikan yang anda berikan kepadannya.Mempertahankan yang batil.tidak akan dapat dipertahankan apabila berhadapan dengan pendirian yang benar. Suatu pendirian yang salah.sementara sedekah kepada kaum kerabat itu beerti du sedekah.iaitu bersedekah dan mengutakan hubungan persaudaraan. Diantara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.Anda memanggilnya dengan .kurniailah kepadanya petunjuk. Di sana ada tiga jenis saudara.sama seperti menunda kekalahan.terimalah taubatnya dan ampunilah kesalahannya. Bersedekah kepada orang miskin itu beerti satu sedekah sahaja. Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi. Kedua orang saudara itu laksana dua belah tangan yang membasuh satu sama lain.Jangan ditanya siapa orang itu. kata hikmat saudara. Apabila orang salih memandang akan orang fasik maka ia mendoakan"Wahai tuhanku.tetapi tanyalah siapa temannya.sebagaimna ia mencintai dirinya sendiri.lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir. Mustahil bahawa yang salah akan dapat bertahan lama. Tidak sempurna iman seseorang melainkan dia mencintai saudaranya.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia mejadi bingung.saudara yang memberikan balasana setimpal dengan kebaikan yang diberikan dan saudara yang sentiasa ingin memanjangkan hubungan persaudaraan tanpa mengejar sebrang kebaikan daripada anda. Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.

Senyuman adalah ibarat perhaisan batin. Sebaik-baik pekerjaan ialah sederhana. Tidaklah halal bagi seseorang Islam untuk menjauhi saudarnya lebih daripada tiga hari.Maka yang memikul kewajipan lebih berat ketika itu ialah saudara-saudara yang tertua. Hubungan yang mesra dan saling menghoramati antar anggota-anggota masyarakat akan menimbulkan rasa persahabatan dan persaudaraan yang berkesan. Jangan terlalau boros mengelurakan pendapat.Susun baik-baik alasan yang diberikan kepada yang demikian amat besar muslihatnya di dalam menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. Keindahan dalam dasar kelakuan dan bahasa ialah keserderhaan. Kata hikmat senyum dan tawa.Saudara ynag lelaki menjadai pembela bagi yang perempuan. yang membantu menindahkan perhiasan lahir yang kurang cantik.Semuanya dapat diatasi.nama yang paling digemarinya dan anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya. Saudara-saudara yang muda harus menghormati dan mengagungkan abangnya.kemanapun kita pergi. Hiduplah dengan persaudaraan Saudara yang besar menjdai pemimpin bagi adik-adiknya.alamat suatu keluarga yang runtuh. . Denagn senyum. Allah merahmati seseorang yang melapangkan tempat buat saudarnya.Tidak ada urusan yang berat dalam dunia ini.bersinarlah di sana cahata kegembiraan.sederhana memulai atau menjawab. Kata hikmat sederhana.Kalau hal ini tidak dipedulikan.

Dibawanya senyum matanya..Itu adalah perangai nafsu yang hina. Rasa takut adalah naluri manusia yang wujud dari keinginan memelihara hidup.jangan bertanya ditentang yang tidak perlu padamu.dirsakan hari panas. Berapakah harga ketawa yang diakhiri denagn ratap dan tangis?Tentu tidak semahal harga sedu-sedan yang diakhiri dengan senyum-simpul.supaya alam turut tersenyum kepada anda. Rasa takut timbul kerana menghadapi suatu bahaya.jangan berjalan tanpa mempunyai maksud.jangan berubah di tepi pantai. Ketakutan adalah penyakit yang sangat melekukan jiwa dalam hidup. Si pengecut berpendapat bahawa pengecut itu adalah satu perhitungan yang tepat.kerana jarang seseorang itu jatuh dengan sengaja kerana ia sakit.ialah senyum.dirasakan hari hujan.Apbila telah masuk ke dalam naluri ia tidak dihapuskan lagi.Senyumlah.jika tidak jatuh dalam perjalanan yang sulit. Teranglah bahawa senyuman doktor ialah malaikat rahmat yang turun ke bumi. Jangan tertawa melaihat orang jatuh.jangan sia-siakan hartamu dan memperbaiki harta orang lain. Kata hikmat Takut Kalau takut dilambung ombak.Yang palaing ditakuti ialah maut.dan harta orang lain ialah yang engkau tinggalkan. . Bicaranya .Tetapi bersyukurlah kepada Tuhan.ketawa itu bunga yang sempurna kembang. Senyuman itu kelopak. Jangan engkau tertawa di tempat yang idak menghairankan.Dibawanya gelak pipinya..yang dikatakan hartamu ialah yang engkau pergunakan buat amal.Dukacita timbul kerana mengenangkan seseutu maksud yang tidak tercapai atau kehilangan sesuatu yang paling berharga.

lebih mulia daripada meminta-minta.Ya Tuhanku!Anugerahilah hambamu rezeki!Sesungguhnya kamu harus mengerti bahawa langit itu tidak menurunkan hujan emas dan perak. Musibah yang harus ditakuti oleh manusia di dunia boleh diringkaskan menjadi lima. Janganlah kamu hanya berdoa"Ya Allah. Seorang yang memikul kayu di belakangnya untuk dijual lebih baik daripada meminta-minta yang belum tentu orang hendak memberikannya.. Sesungguhnya Allah menjadikan rezekiku di bawah bayang-bayang usahaku.tidak mendapat rahmat daripada Allah.sakit ketika mengembara.maut pada usia muda. Orang penakut mengatakan bahawa pengecut itu adalah suatu siasat. Perasaan takut timbul sehingga bertemu dengan hati tenteram.Tetapi takut menyebut kebenaran itu.Orang yang takut menghadapi risiko adalah orang yang mengalah sebelum mencuba kemampuannya.Pertama. Orang yang tidak bekerja untuk dirinya sendiri atau untuk orang lain.sehingga menderita menerima penghinaan dan kehinaan.lebih baik daripada tenteram yang kemudiannya menimbulkan takut. .Tidak mempunyai keberanian moral.miskin ketiak tua. kata hikmat usaha dan kerja. Si penakut akan terbunuh denagn ketakutannya terlebih dahulu daripada terbunuh dengan pedang.menyerah sebelum berjuang.dilupakan orang yang disanjungi.demikianlah tabiat dan jiwa yang rendah. Pekerjaan seorang lelaki lebih memberi bekas kepada seribu orang lelaki daripada perkataan seribu lelaki kepada seorang lelaki.buta setelah melihat. Perusahaan yang rendah melata. Jubun ialah orang yang sudah yakin bahawa dia berada di pihak yang benar.

(hadis).(Ibu zain) kata hikmat Masa Perkara yang dapat dibuat dan diselesaikan dalam sehari jangan ditangguh sehingga esok.kesusahan.Kita mulai usaha kita dengan sekadar tenaga yang kita miliki. Sebaik-baik pekerjaan ialah usaha seseorang dengan tangannya sendiri. Orang yang tidak tahu menggunakan masa itu sama seperti orang yang sudah mati.Itulah hasan yang sebenar.beramal dan membangun negara dengan besar hati dengan wajah yang gembira dan muka berseri. Marilah kita bekerja.ia akan memancung kamu. Masa itu umpama pedang. Berusaha dalam hidup itu diwajibkan oleh agama. Memperolehi sesuatu dengan usaha sendiri adalah lebih baik dan lebih aku sukai daripada meminta-minta.Jika kamu tidak menggunakannya. (Hadis) Segala amal dan usaha di dalam hidup kita adalah didorong oleh fikiran dan batin kita.kita mestilah bekerja menabur bakti untuk bangsa dan negara.cantik atau jelik. .(Hamka) Selagi kita bernyawa.kegagalan dan kekecewaan .Didalam batin terletak pertimbangan di anrata buruk dan baik.Dan jangan bernita supaya beres dan selesai di tangan kita juga atau pada aman kita juga.Penderitaan. Berusahalah di dunia seakan-akan engakau akan hidup selamlamanya.kesengsaraan. Allah sangat menyukai orang-orang Mukmin yang mempunyai pekerjaan.sekali-kali tidak boleh menghalang manusia berusaha.berusahalah untuk akhirat seakan-akan engakau akan mati esoknya.

berpaling dari medan perang dan memfitnah wanita mukmin.padahal hidup sendiri terbatas.sihir.(Hadis) Susah payah tidak memperlihatkan apa yang perlu.(Hamka) Kekayaan menjahanamkan si bodoh.Tetapi ingatlah yang lebih tinggi ialah citacita yang mulia.Kemewahan menjadi bibit yang memundurkan jiwa.Masa yang lepas itu sesungguhnya telah meninggalkan kamu.merosakkan si pandai.tetapi bersikap dermawan tanpa perhitungan adalah kawan syaitan.bersikap dermawan sanagat dianjurkan.maka wajib atas kamu meghitungkan pula masa yang di hadapan itu pelawat bagi kemajuan dan kebahgiaan.bunuh diri.(pepatah Melayu). kata hikmat harta. Harta benda itu menjadi fitnah kepada manusia.tiada siapa yang dapat menahannya.(Hamka) Hidup mewah merosak jiwa dan bangsa. Keinginan kepada harta tidak terbatas. .Kalau manusia tidak membataskan seleranya sampai matinya dia tidak merasa puas apa yang ada. Bertannguh itu pencuri masa(peribahasa Arab) Masa itu umpama air pasang surut.ukuran mewah atau belum mewah adalah ukuran kesihatan jiwa masyarakat berfikir.birakanlah. Bakhil membawa celaka dan boros membawa sesal. Kegunaan harta tidak dimungkiri.mengahbiskan masa yang tidak perlu. Masa dihargai.(Hamka).tetapi masa akan datang sentiasa melawat kamuApbila kamu hitungkan apa yang sudah berlalu.makan riba. Jauhilah tuuh kebinasaan iaitu syirik. Satu hari bagi orang berilmu lebih baik daripada setahun orang dungu.janji ditepati.makan harta anak yatim.

Tamak haloba akan harta benda menyebabkan orang mengumpulkannya untuk kekayaan diri dan golongan tertentu. Kekayaan harta benda.Fikiran yang cerdas. Harta benda yang baik untuk orang yang baik. Antara gejala hawa nafsu manusia ialah sekali kemewahan itu mempengaruhi diri.pangkat atau kedudukan tinggi tidak dapat menutupi kekerdilan jiwa atau tabiat yang tidak jujur.Sedang zakat dan haji adalah dua daripada lima rukun Islam.seharusnya kekayaan itu kita kita belanjakan menurut jalan yang digariskan Allah.Adakalanya untuk kemegahan atau kekuasaan walaupun dengan menghisap darah dan menindas orang yang lemah. Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan yang tidak benar amat panas dalam tangan.menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman.kedua bakhil.orang yang berlaku curang. Engkau dan harta bendamu adalah milik ayahmu.Orang yang bakhil diatur oleh hartanya. Ada 2 tabiat yang tumbuh dalam manusia kerana memiliki harta. Harta yang diberikan Allah bukan semata-mata berupa benda. Harta benda amat perlu.Pertama tamak dan haloba. Kekayaan ialah nikmat Allah.ilmu pengetahuan yang banyak dan sebagainya adalah rezeki pemberian Allah. . Orang yang berhemat mengatur hartanya.Insan muslim hendaklah kaya supaya dapat membayar zakat dan naik haji.Jangan dibawa pendapat kepada yang lurus.akal yang lanjut.Peliharakan semuanya itu dengan sungguh-sungguh.

Bertambah tinggi darjat iman.seburuk-buruk buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. Lebih baik menerima nama baik daripada harta (Pujangga).Yang mahal baginya ialah hubungan silaturrahim sesama manusia dan ibadat kepada Tuhan.harta yang sedikit boleh menjadi rahmat kalau pandai menggunakannya. Sebaik-baik kaya ialah kaya hati. Kekayaan yang istimewa dan utama dalam kehidupan ini ialah banyaknya hubungan antara diri dengan masyarakat dan banyak mendapat pertemuan umum. Harta benda akan menjadi sengketa kalau rahmat Allah tertahan.sebaik-baik bekal ialah takwa.bertambahlah manusia tidak memandang mahal hartanya lagi. Kekayaan yang paling tinggi yang diberikan oleh Allah kepada hambanya ialah kekayaan nikmat. .