P. 1
memanaskan badan

memanaskan badan

|Views: 422|Likes:
Published by DeqnaIderis

More info:

Published by: DeqnaIderis on Aug 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2014

pdf

text

original

memanaskan badan

AKTIVITI MEMANASKAN BADAN MENINGKATKAN SUHU BADAN Suhu badan boleh ditingkatkan dengan berlari. Berjoging selama tiga atau empat minit sudah mencukupi. Jika anda berada di sekolah, adalah lebih menyeronokkan jika berlari diadakan dalam bentuk permainan, contohnya permainan kejar-mengejar seperti police and thief. Denda dengan melakukan tekan tubi sebanyak 5 kali apabila dapat ditangkap oleh rakan yang mengejar boleh menjadi motivasi yang baik dengan berlari lebih laju apabila menyertai semula permainan itu.

Rajah 1 Berlari untuk meningkatkan suhu badan.

Rajah 2 Permainan kejar-mengejar MELONGGARKAN SENDI-SENDI Jari-jemari dan pergelangan tangan a) Genggamkan tangan dan buka dan ulang sebanyak 10 kali. b) Selitkan jari tangan kanan dan kiri bersama-sama dan hayun tangan ke depan dan belakang sebanyak 10 kali. c) Dengan jari masih berkait, pusingkan belakang tangan agar menghadap badan dan kemudiannya pusingkan agar bahagian tapak tangan menghadap badan. Bahu a) Berdiri tegak dengan bukaan kaki seluas bahu dan kepala didongakkan. Lengan dihayun secara pusingan hingga melalui kepala. Ulang sebanyak 10 kali dan 10 kali dalam arah yangberlawanan pula. b) Depakan tangan. Halakan tangan ke belakang sejauh yang mungkin. Ulangi sebanyak 10 kali.

Rajah 3 Latihan bahu

Ulangi sebanyak 10 kali. Ulangi pergerakan sebanyak 10 kali. 2. 3. buat bulatan besar dengan pinggul anda. Kemudian dongakkan kepala dan badan dilenturkan hingga dada menghadap ke atas. Lutut dan pinggul masih menghadap ke depan. pusingkan badan melihat ke kanan dan kemudiannya ke kiri. Rajah 5 (a)-(c) Latihan tulang belakang Pergelangan kaki Kebanyakan sendi di bahagian pergelangan kaki sudah banyak digerakkan semasa berlari di permulaan aktiviti memanaskan badan tadi. Badan yang tegang tidak akan membawa faedah. dan tangan diletakkan di belakang kepala. Dengan kaki dan bahu tidak bergerak. c) Dalam keadaan melutut dan badan tegak. Hanya jurulatih yang berpengalaman dan bertauliah sahaja mempunyai pengetahuan mengenai aktiviti regangan yang . Rajah 6 (a)-(c) Latihan pergelangan kaki Aktiviti Regangan yang Ringan Terdapat beberapa bahagian tisu badan yang lembut yang tidak bertindak balas dengan aktiviti regangan. tolak tumit sejauh yang mungkin kemudian tarik tumit ke depan. Jangan melakukan aktiviti regangan yang terlalu memaksa. b) Dalam keadaan merangkak. Namun terdapat beberapa peraturan ketat yang perlu dipatuhi. Suhu badan perlulah ditingkatkan dan dikekalkan semasa melakukan aktiviti.Pinggul a) Berdiri dengan kaki dijarakkan dan tangan diletakkan di bahagian pinggul. b) Dalam keadaan melutut. a) Dalam keadaan tekan tubi. Ulang 10 kali. Setiap pergerakan diulang sebanyak 5 kali. Aktiviti regangan perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan dengan lemah lembut dan dalam keadaan yang tenang. Hembuskan nafas. relakskan tulang belakang dengan dagu direhatkan di atas dada dan bahagian belakang badan belakang menjadi bentuk melengkung. lenturkan badan hingga kepala mendongak ke atas. 1. Tarik nafas. tundukkan kepala sambil melihat dada. Kemudian. Namun dengan masa dan kerja keras. duduk di atas tumit dan angkat lutut secara perlahan-lahan. Rajah 4 Latihan pinggul Tulang belakang a) Dengan kaki dijarakkan dan tangan di pinggul. sesiapa sahaja boleh membentuk dirinya.

Meregangkan tubuh badan atau stretching. Aktiviti regangan akan membuatkan badan terasa ‘sakit’ dan menyebabkan tidak selesa pada keesokan harinya atau beberapa hari selepas itu. Latihan regangan dan latihan kekuatan perlu dilakukan serentak. Menggeliat adalah regangan badan. 5. meregangkan badan adalah aktiviti semula jadi manusia dan haiwan.lanjutan. terutama sebaik sedar dari tidur. Program yang seimbang akan menguatkan bahagian badan yang atas dan bawah (Lihat rajah 7 dan 8). Anggota badan perlu diluruskan apabila perlu. Kebanyakan aktiviti regangan akan memfokuskan kaki dan bahu. Ramai beranggapan meregangkan badan tidak perlu dan hanya membuang masa walaupun hakikatnya meregangkan badan bukan sesuatu yang asing bagi setiap makhluk yang hidup. Banyak kajian menunjukkan regangan regangan amat penting bagi memastikan keanjalan atau . Berdasarkan teori. 4. Jangan lakukan aktiviti menganjal lagi. Mungkin ramai yang tidak sedar. yang dilakukan tanpa sedar dan memberi kenikmatan. Latihan regangan perlu dilakukan perlahan-lahan dan berperingkat untuk memanjangkan tempohnya. 6. Rajah 7 (a)-(c) Latihan bahu Rajah 8 (a)-(d) Latihan kaki Setiap latihan perlu diulangi sebanyak 8 kali dengan setiap posisi dibiar selama 4 saat. selepas terlalu lama berdiam diri tidak berbuat apa-apa atau selepas keluar dari tempat yang sempit. Anda biasa menggeliat bukan? Biasa juga melihat kucing kesayangan berbuat demikian. yang fungsinya sama penting dengan memanas dan menyejuk (merehatkan) badan sebelum dan sesudah bersenam. meregangkan badan sebenarnya adalah perbuatan yang dilakukan untuk `memanjangkan’ otot bertujuan meningkatkan jurang gerakan dan keanjalan atau kelenturan otot. Jadi adalah penting supaya aktiviti regangan dilakukan dengan perlahan dan lemah lembut dahulu. Ramai atlit melakukan aktiviti ini sebelum atau selepas bersenam bagi meningkatkan keupayaan dan mengurangkan kecederaan.

Akhir sekali. memperbetulkan postur atau struktur tubuh untuk senaman dan merehatkan (melonggarkan) otot.. Cara melakukan regangan bagi otot utama Otot kuadrisep (bahagian depan paha) Berdiri tegak. berhenti pada tahap itu dan tenang. Jika anda sukar mengseimbangkan badan. Setiap regangan perlu berlangsung antara 10 hingga 30 saat dan ulang dua atau tiga kali. Otot betis Berdiri kira-kira 0. Lipat sebelah kaki ke bahagian paha kaki bersebelahan. Alihkan sebelah kaki ke belakang dan bawa badan rapat ke dinding hingga anda merasakan regangan pada bahagian belakang betis. bengkokkan badan sejauh yang boleh dan pastikan anda tidak berasa sakit ketika melakukannya. Lakukan regangan secara perlahan dan elakkan gerakan mengejut (bobbing atau bouncing melonjak dan memantulkan badan secara tiba-tiba). Tukar kaki dan ulang. regangan ini boleh dilakukan sambil berbaring pada bahagian sisi.anda pasti tidak akan mengalami masalah seperti Sara. berhenti melakukan regangan jika berasa sakit kerana regangan badan tidak sepatutnya menyakitkan. Satu perkara lagi yang perlu diberi perhatian ketika meregangkan badan ialah keseimbangan. Bengkokkan satu lutut dan berdiri pada sebelah kaki. ia hanya boleh dilakukan selepas memanaskan badan. Ini bagi memastikan seluruh tubuh badan bersedia untuk kegiatan fizikal seterusnya. Ini akan merosakkan otot yang diregang. Perkara paling penting. Tukar kaki dan ulang. Jangan lupa untuk bernafas! Bernafas dengan betul amat penting bagi memastikan aktiviti meregangkan badan dan senaman memberi manfaat sepatutnya pada badan. Jika anda selesa dengan bahagian kanan tubuh. . Jika berasa sakit. regangan perlu dilakukan dengan teknik yang betul bagi memastikan tubuh badan mendapat manfaat optimum. Bagaimanapun. Seimbangkan aktiviti meregang pada kedua-dua bahagian badan. Walaupun aktiviti ini adalah elemen paling penting sebelum melakukan aktiviti fizikal.fleksibiliti otot dan mengelakkan kecederaan ketika bersenam. Bengkokkan badan dan cuba sentuh ibu jari kaki yang diluruskan. jangan lupa untuk menyejukkan badan. Jangan bimbang jika tidak dapat menyentuh ibu jari kaki. Meregangkan badan atau otot yang sejuk hanya akan menyebabkan otot tegang dan koyak. Selamat bersenam. jangan sesekali mengabaikan bahagian kiri. Regangan yang dilakukan kurang daripada tempoh ini tidak akan memberi kesan terbaik untuk otot. Ia meningkatkan keupayaan dan fleksibiliti sendi. Bawa kaki yang dibengkokkan ke belakang sehingga mencecah punggung. Otot hamstring (belakang paha/pelipat lutut) Duduk dan lunjurkan kaki (bentuk V)..75 meter (2 kaki) di hadapan dinding. Jika anda melakukan semua proses ini memanas dan meregangkan badan sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepas bersenam .

Sumber: Mayo Clinic Memanaskan badan Elemen ini penting sebelum melakukan sebarang senaman atau aktiviti fizikal. Otot trisep (belakang lengan) Bawa sebelah tangan ke belakang kepala seolah-olah anda cuba menyentuh bahagian belakang badan. Menyejukkan badan Cara terbaik untuk memberhentikan kereta atau basikal bukanlah dengan melanggar tembok atau berhenti mengejut! Begitu juga dengan aktiviti menyejuk atau merehatkan badan.Regangan ini perlu dilakukan dengan kaki yang di belakang berada dalam keadaan lurus dan kemudiannya. `Tolak’ dinding sehingga nada merasakan regangan pada bahagian depan lengan. Kemudian. letakkan tangan yang sebelah lagi pada siku tangan yang dibengkokkan dan tolak perlahan-lahan sehingga anda merasakan regangan pada bahagian belakang lengan. Perlahankan pergerakan fizikal yang dilakukan selama kira-kira 5-10 minit sebelum berhenti melakukan aktiviti berkenaan. Tukar kaki dan ulang. Jika anda berlari. menyediakan badan untuk kegiatan fizikal dan memudahkan pembakaran lemak (kalori). Memanaskan badan merangkumi aktiviti kardiovaskular dan senaman ringan seperti gerakan aerobik yang mudah. Aktiviti ini akan membantu menurunkan kadar degupan jantung dan pernafasan ke paras normal. panaskan badan dengan larian yang perlahan dan jika anda ingin berenang. kita sebenarnya memanas atau meningkatkan suhu badan dan otot. Lakukan aktiviti ini kira-kira lima ke 10 minit dan diikuti regangan badan. Proses menyejukkan badan turut merangkumi aktiviti aerobik dan regangan badan. Apabila memanaskan badan. perlahankan larian dan diakhiri dengan berjalan. Ia berbeza dengan regangan badan. jika anda ingin berlari. meningkatkan pengedaran nutrien dan oksigen ke otot. mengelakkan kekejangan atau kesakitan otot. Ia juga meningkatkan kadar degupan jantung dan pernafasan. Sebagai contoh. Ia biasanya membabitkan aktiviti yang ingin anda lakukan tetapi pada kadar yang lebih perlahan. Letakkan sebelah tangan pada dinding supaya lengan selari dengan lantai. yang paling berkesan dilakukan selepas memanaskan badan. dibengkokkan. Ia bertujuan menyediakan badan secara fizikal dan mental untuk aktiviti fizikal sekali gus mengelakkan daripada kecederaan. mulakan dengan renangan yang ringan. . Otot bisep (bahagian depan lengan) Berdiri kira-kira sedepa di hadapan dinding. mengelakkan rasa pening dan merehatkan otot.

Seringkali juga. maka adalah lebih logik memanaskan badan secara berkaitan diberi keutamaan daslam latihan sukan. Garfoot (1967) sebagai suatu persediaan khas yang terdiri daripada aktiviti aktiv iti yang dirancang dan dilakukan pada permulaan sesuatu aktiviti fizikal dalam sesi latihan atau sebelum sesuatu perlawanan dengan tujuan menghasilkan prestasi kerja yang optima (”optimum work performance–). Jenis-jenis memanaskan badan yang lain seperti ’diathermy“. pemain-pemain bolasepak melakukan latih-tubi yang tertentu sebelum sesuatu perlawanan. 2.blogspot. Masa rehat di antara memanaskan badan dan perlakuan ujian yang sebenarnya. . Method atau kaedah memanaskan badan. kita lihat ahli-ahli jimnastik menjalani ”ritual– memanaskan badan yang khusus. Sebaliknya terdapat juga banyak kajian yang membayangkan bahawa memanaskan badan tidak memberi apa-apa kesan dari segi prestasi. Beberapa percubaan telah men unjukkan bahawa terdapat perbezaan atau ketidaksamaan yang ketara dalam :1.html#ixzz1BpsVF5AI Prinsip memanaskan badan masih merupakan suatu tajuk yang hebat diperdebatkan di kalangan pengkaji-pengkaji fisiologi senam. 4. Teknik yang kedua ialah memanaskan badan secara berkaitan ”related warmup““ yang mengandungi pola-pola pergerakan yang diperlukan dalam sesuatu kemahiran sukan.jangkamasa dan kehebatan(intensity) badan. Suatu contoh jenis memanaskan badan ini ialah senaman fizikal am atau ”calisthenics–. Jka kedua-dua teknik tersebut dibandingkan.Sambung Baca: http://anizyn. dan pemain-pemain tenis. timbullah dalam kepercayaan kita bahawa kebanyakan atlit dan ahli sukan dari berbagai jenis sukan memerlukan sedikit sebanyaknya aktiviti permulaan sebelum sesuatu perlawanan atau latihan yang sebenarnya. Aktiviti-aktiviti am ataupun dikenali sebagai memanaskan badan secara tidak berkaitan (unrelated warmup) dikatakan dapat menyediakan sistem Jantung paru-paru (cardiorespiratory sdystem) dan sistem otot ke arah satu keadaan persediaan yang optima untuk sesuatu acara. dan urut diklasifikasikan sebagai pasif dan jarang digunakan dalam situasi-situasi praktikal. Jenis. Jenis aktiviti yang digunakan dalam bahagian memanaskan badan yang aktif. mandi air panas.P. Jika cuma berdasarkan kepada pemerhatian serta pengalaman peribadi kita. Biasanya atlit atau pengamal kecergasan fizikal melakukan pelbagai cara memanaskan badan seperti aktiviti regangan dan kalistenik sebelum mereka melibatkan diri dalam permainan atau aktiviti sukan masing-masing. Kebanyakan kajian-kajian yang telah dibuat dalam bidang ini menunjukkan bahawa memanaskan badan memberi kesan yang positif terhadap lakuan motor. ping-pong atau bulu tangkis sentiasa ”stroking– atau memukul bola untuk beberapa minit sebelum sesuatu perlawanan atau permainan. Memanaskan badan ditakrifkan oleh B.com/2008/08/bersenam-mesti-mula-denganregangan. Beberapa jenis teknik memanaskan badan telah digunakan oleh para ahli sukan dan atlit. 3.

kepekatan (viscosity) otot berkurangan dan keadaan ini membolehkan pengecutan dan pengenduran otot berlaku pada kadar yang lebih pantas. Memanaskan badan mungkin memberi lebih faedah kepada ahli sukan tertentu dan kurang kepada yang lain. Bagaimana memanaskan badan boleh mempengaruhi pencapaian pada peringkat kemahiran yang berlainan dalam berbagai jenis aktiviti sukan masih merupakan satu misteri yang harus dibongkarkan. tendon dan ligamen. Kadar ketegangan dalam otot bertambah. 3. Faedahfaedah yang difikirkan akan didapati daripada keadaan sedemikian adalah :a. terdapat ketidakpersetujuan tentang mekanisme apakah yang dipengaruhi oleh memanaskan badan. Memanaskan badan meninggikan suhu otot-otot dalaman. c. pengaliran darah dalam tisu-tisu otott bertambah. Oleh kerana pengaruh (b). Tambahan pula. Pada amnya. generalisasi berkenaan dengan kesannya terhadap kerja fizikal tidak dapat dibina. Ini meningkatkan lagi pengaliran atau pengedaran oksigen ke otot dan setrusnya akan memperbaiki keadaan fungsi otot. Data yang terkumpul memberi maklumat yang agak berbeza iaitu ada yang menyokong dan ada . 2. Ini membolehkan badan berfungsi dengajn lebih cekap serta berkesan. lebihan kerja luaran dapat dilakukan dengan pengeluaran tenaga yang sama. iaitu lebih ekonomik dari segi penggunaan tenaga oleh otot. d. Dalam dua buku fisiologi senam yang terkemuka. memanaskan badan juga dipercayai memberi kesan psikologi iaitu ia membantu seseorang ahli sukan mencapai suatui keadaan persediaan mental atau ’mind-set“ sambil memberi motivasi dan keyakinan terhadap sesuatu cara yang ia sedang berlatih.O leh kerana kekurangan data percubaan mengenai memanaskan badan. (functional condition) b. Oleh kerana kedudukan demikian. ia dapat menyediakan sistem sarafnya untuk menghadapi acara itu kelak. Pada amnya. Memanaskan badan dapat merangsang sistem pernafasan dan pengaliran darah. tidak hairanlah jika seseorang guru atau jurulatih merasa serba salah dan keliru. Karpovich (1965) menimbulkan beberapa pertanyaan mengenai penerimaan dan penggunaan memanaskan badan dan De Vries (1966) pula menyokong bahawa memanaskan badan harus dipraktikkan. semasa memanaskan badan. Selain daripada kesan fisiologi. Memanaskan badan dapat mengelak seseorang ahli sukan daripada kecederaan otot. e. kebanyakan kaji selidik dalam bidang ini hanya tertumpu kepada sukan-sukan seperti olahraga dan renang. Jika seseorang ahli sukan melakukan pergerakan-pergerakan sesuatu acara . Faedah tersebut mungkin merupakan sebab-sebab psikologi daripada fisiologi. beberapa fungsi memanaskan badan sep[erti di bawah telah disampaikan :1.

Persoalan yang timbul sekarang ialah . Ketegangan otot yang dialami ketika bersenam kemungkinan besar berpunca akibat bersenam tanpa memanaskan badan sepenuhnya. juga boleh menyebabkan kesakitan seperti yang dialami orang yang tidak cergas. Selain mencegah kecederaan. tubuh berasa lebih bersedia untuk melakukan senaman. setiap orang berisiko mendapat kecederaan apabila memaksa tubuh melakukan senaman. suhu meningkat dan anggota badan menjadi lebih lembut. badan akan kembali sejuk dan usaha memanaskan badan akan menjadi sia-sia. Walau bagaimanapun. Ini penting terutama bagi aktiviti seperti membaling dan menendang bola yang memerlukan pelbagai gerakan. adakah memanaskan badan sesungguhnya diperlukan dalam sukan. Latihan memanaskan badan juga meningkatkan pengaliran darah melalui tisu lembut dengan melebarkan saluran darah dan hasilnya. tubuh memerlukan persediaan rapi dan tepat untuk melakukan senaman yang memerlukan tenaga dan kekuatan supaya senaman memberi pulangan positif dan pada masa sama. tendon dan ligamen terkoyak ketika pergerakan regangan yang kasar. Dari segi . meminimumkan risiko kecederaan. Kebaikan memanaskan badan FAKTOR utama memanaskan badan ialah untuk melindungi otot.pula yang menolak kesan memanaskan badan terhadap lakuan motor. sekali gus mengelakkan kecederaan. tetapi memaksa diri bersenam secara intensif. Bersenam tanpa memanaskan badan bererti sengaja mendedahkan diri kepada pelbagai kesakitan dan kecederaan. Sesetengah orang mengetahui keperluan memanaskan badan. Jika melewati tempoh 10 minit. tetapi mempunyai anggapan salah bahawa sesiapa yang mempunyai keadaan fizikal yang baik tidak perlu berbuat demikian. Sehubungan itu. Berhenti dengan tiba-tiba selepas bersungguh-sungguh melakukan senaman tanpa melegakan otot kembali seperti dalam keadaan rehat. Hakikatnya. Memanaskan badan penting supaya otot dapat bertugas dengan berkesan. adalah dipercayai bahawa memanaskan badan mungkin memberi faedah yang lebih kepada acara-acara yang melibatkan pergerakanpergerakan yang tepat dan yang memerlukan koordinasi serta ’timing“ daripada acara-acara balapan dalam olahraga atau renang yang dilakukan pada tahap yang lebih fizikal serta mekanikal. pastikan senaman dilakukan segera selepas aktiviti memanaskan badan. Bagaimanapun.

berhenti secara tibatiba selepas melakukan senaman juga merbahaya. Kemudian lakukan semula regangan dan melonggarkan tubuh seperti sebelum bersenam. Kekalkan kedudukan itu kira-kira lima minit. Tempoh masa yang sesuai sekurang-kurangnya 10 minit. anda dengan yakin boleh berhenti bersenam kerana melakukan usaha terbaik untuk melindungi tubuh anda. seseorang itu akan lebih bersedia untuk menghadapi aktiviti sukan. tetapi mesti diikuti regangan otot. Regangan bahu dan dada Kedua-dua belah tangan di bahagian belakang dalam keadaan seperti bersalam. INFO: Teknik memanaskan badan PASTIKAN aktiviti memanaskan badan dilakukan mengikut teknik yang betul. Kaedah lain yang digunakan ialah urutan kerana meningkatkan pengaliran darah melalui otot. Tangan kemudian digerakkan ke atas dan kekalkan keadaan itu selama lima minit. Ambil sedikit masa untuk menyejukkan otot secara teratur untuk mengelakkan kekejangan dan mengurangkan kesakitan otot. Secara perlahan-lahan pindahkan berat badan kepada kaki depan. Selepas melakukan senaman dengan lasak.psikologi. Teknik menyejukkan badan . terutama pertandingan peringkat tinggi. Ini menyebabkan otot betis diregang ke arah belakang. anda perlu secara beransur-ansur mengurangkan tahap keseriusan senaman dengan berjoging atau berjalan secara perlahan. Regangan betis Berdiri dengan sebelah kaki berada di depan. Kepantasan Aktiviti berbentuk kepantasan seperti berjalan pantas dan joging perlahan meningkatkan pengaliran darah ke tisu dan otot. Menyejukkan badan menyebabkan rerambut otot menutup dan menghalang darah `berkumpul' yang boleh membawa kepada penurunan tekanan darah secara tiba-tiba. Melonggarkan bahagian atas tubuh Gerakkan kedua belah tangan dari bahagian atas secara berperingkat-peringkat hingga ke bawah. Apabila semua ini dilakukan. Kebaikan menyejukkan badan SAMA seperti kesan buruk yang dialami apabila tidak memanaskan badan.

Jika berhenti bersenam secara mengejut. Ulangi pergerakan ini sebanyak lima kali. bengkokkan kaki kanan dan angkatkan ke atas. berdiri tegak dan kemudian turunkan tubuh hingga kedudukan mencangkung tanpa menggunakan tangan. Menyejukkan badan memastikan darah mengalir melalui otot dan sebarang asid laktik yang terbentuk dalam sel otot boleh disebarkan melalui pengaliran darah ke hati. Kekalkan kedudukan dengan mengira satu hingga lima. iaitu dengan cara berjalan perlahan dan melakukan teknik sama seperti memanaskan badan. Memperlahankan kepantasan Berjalan atau berjoging dengan perlahan selama beberapa minit memastikan darah bergerak memasuki otot untuk menyingkirkan asid laktik.BERSENAM tidak berakhir begitu saja.blogspot.com/2008/01/panaskan-badan-sebelumbersenam. Untuk melakukan regangan terhadap otot tendon atau urat di belakang lutut. menyejukkan badan selepas bersenam tidak boleh diabaikan. Ulangi teknik ini dengan menggunakan kaki kiri pula. Penyejukan Gunakan teknik sama seperti memanaskan badan. Menurun Bagi menyejukkan otot belakang tubuh dan paha. asid laktik yang ditinggalkan di belakang otot boleh menyebabkan kekejangan. Regangan di tendon boleh dirasai apabila teknik ini dilakukan. Tempoh beberapa minit selepas bersenam perlu digunakan untuk menyejukkan badan. Sambung Baca: http://anizyn. Jika memanaskan badan adalah penting.html#ixzz1BpthNDLq .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->