P. 1
memanaskan badan

memanaskan badan

|Views: 419|Likes:
Published by DeqnaIderis

More info:

Published by: DeqnaIderis on Aug 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2014

pdf

text

original

memanaskan badan

AKTIVITI MEMANASKAN BADAN MENINGKATKAN SUHU BADAN Suhu badan boleh ditingkatkan dengan berlari. Berjoging selama tiga atau empat minit sudah mencukupi. Jika anda berada di sekolah, adalah lebih menyeronokkan jika berlari diadakan dalam bentuk permainan, contohnya permainan kejar-mengejar seperti police and thief. Denda dengan melakukan tekan tubi sebanyak 5 kali apabila dapat ditangkap oleh rakan yang mengejar boleh menjadi motivasi yang baik dengan berlari lebih laju apabila menyertai semula permainan itu.

Rajah 1 Berlari untuk meningkatkan suhu badan.

Rajah 2 Permainan kejar-mengejar MELONGGARKAN SENDI-SENDI Jari-jemari dan pergelangan tangan a) Genggamkan tangan dan buka dan ulang sebanyak 10 kali. b) Selitkan jari tangan kanan dan kiri bersama-sama dan hayun tangan ke depan dan belakang sebanyak 10 kali. c) Dengan jari masih berkait, pusingkan belakang tangan agar menghadap badan dan kemudiannya pusingkan agar bahagian tapak tangan menghadap badan. Bahu a) Berdiri tegak dengan bukaan kaki seluas bahu dan kepala didongakkan. Lengan dihayun secara pusingan hingga melalui kepala. Ulang sebanyak 10 kali dan 10 kali dalam arah yangberlawanan pula. b) Depakan tangan. Halakan tangan ke belakang sejauh yang mungkin. Ulangi sebanyak 10 kali.

Rajah 3 Latihan bahu

Jangan melakukan aktiviti regangan yang terlalu memaksa. lenturkan badan hingga kepala mendongak ke atas. Rajah 6 (a)-(c) Latihan pergelangan kaki Aktiviti Regangan yang Ringan Terdapat beberapa bahagian tisu badan yang lembut yang tidak bertindak balas dengan aktiviti regangan. relakskan tulang belakang dengan dagu direhatkan di atas dada dan bahagian belakang badan belakang menjadi bentuk melengkung. a) Dalam keadaan tekan tubi. dan tangan diletakkan di belakang kepala. Aktiviti regangan perlu dilakukan secara perlahan-lahan dan dengan lemah lembut dan dalam keadaan yang tenang. Tarik nafas. buat bulatan besar dengan pinggul anda. Ulangi pergerakan sebanyak 10 kali. Lutut dan pinggul masih menghadap ke depan. Badan yang tegang tidak akan membawa faedah. Kemudian. tolak tumit sejauh yang mungkin kemudian tarik tumit ke depan. 3. sesiapa sahaja boleh membentuk dirinya. 2. Hanya jurulatih yang berpengalaman dan bertauliah sahaja mempunyai pengetahuan mengenai aktiviti regangan yang . b) Dalam keadaan melutut. Hembuskan nafas. Rajah 5 (a)-(c) Latihan tulang belakang Pergelangan kaki Kebanyakan sendi di bahagian pergelangan kaki sudah banyak digerakkan semasa berlari di permulaan aktiviti memanaskan badan tadi. 1. Ulangi sebanyak 10 kali.Pinggul a) Berdiri dengan kaki dijarakkan dan tangan diletakkan di bahagian pinggul. Rajah 4 Latihan pinggul Tulang belakang a) Dengan kaki dijarakkan dan tangan di pinggul. tundukkan kepala sambil melihat dada. b) Dalam keadaan merangkak. Ulang 10 kali. Kemudian dongakkan kepala dan badan dilenturkan hingga dada menghadap ke atas. pusingkan badan melihat ke kanan dan kemudiannya ke kiri. Namun terdapat beberapa peraturan ketat yang perlu dipatuhi. Setiap pergerakan diulang sebanyak 5 kali. Suhu badan perlulah ditingkatkan dan dikekalkan semasa melakukan aktiviti. duduk di atas tumit dan angkat lutut secara perlahan-lahan. c) Dalam keadaan melutut dan badan tegak. Dengan kaki dan bahu tidak bergerak. Namun dengan masa dan kerja keras.

6. Jangan lakukan aktiviti menganjal lagi. 4. Anda biasa menggeliat bukan? Biasa juga melihat kucing kesayangan berbuat demikian. Ramai beranggapan meregangkan badan tidak perlu dan hanya membuang masa walaupun hakikatnya meregangkan badan bukan sesuatu yang asing bagi setiap makhluk yang hidup. terutama sebaik sedar dari tidur. yang dilakukan tanpa sedar dan memberi kenikmatan.lanjutan. meregangkan badan sebenarnya adalah perbuatan yang dilakukan untuk `memanjangkan’ otot bertujuan meningkatkan jurang gerakan dan keanjalan atau kelenturan otot. Latihan regangan perlu dilakukan perlahan-lahan dan berperingkat untuk memanjangkan tempohnya. meregangkan badan adalah aktiviti semula jadi manusia dan haiwan. Latihan regangan dan latihan kekuatan perlu dilakukan serentak. Banyak kajian menunjukkan regangan regangan amat penting bagi memastikan keanjalan atau . Menggeliat adalah regangan badan. selepas terlalu lama berdiam diri tidak berbuat apa-apa atau selepas keluar dari tempat yang sempit. 5. yang fungsinya sama penting dengan memanas dan menyejuk (merehatkan) badan sebelum dan sesudah bersenam. Mungkin ramai yang tidak sedar. Berdasarkan teori. Kebanyakan aktiviti regangan akan memfokuskan kaki dan bahu. Ramai atlit melakukan aktiviti ini sebelum atau selepas bersenam bagi meningkatkan keupayaan dan mengurangkan kecederaan. Aktiviti regangan akan membuatkan badan terasa ‘sakit’ dan menyebabkan tidak selesa pada keesokan harinya atau beberapa hari selepas itu. Anggota badan perlu diluruskan apabila perlu. Program yang seimbang akan menguatkan bahagian badan yang atas dan bawah (Lihat rajah 7 dan 8). Rajah 7 (a)-(c) Latihan bahu Rajah 8 (a)-(d) Latihan kaki Setiap latihan perlu diulangi sebanyak 8 kali dengan setiap posisi dibiar selama 4 saat. Jadi adalah penting supaya aktiviti regangan dilakukan dengan perlahan dan lemah lembut dahulu. Meregangkan tubuh badan atau stretching.

berhenti melakukan regangan jika berasa sakit kerana regangan badan tidak sepatutnya menyakitkan. Regangan yang dilakukan kurang daripada tempoh ini tidak akan memberi kesan terbaik untuk otot. Perkara paling penting. berhenti pada tahap itu dan tenang. Jangan lupa untuk bernafas! Bernafas dengan betul amat penting bagi memastikan aktiviti meregangkan badan dan senaman memberi manfaat sepatutnya pada badan. . Bengkokkan satu lutut dan berdiri pada sebelah kaki. Lipat sebelah kaki ke bahagian paha kaki bersebelahan.. Tukar kaki dan ulang. Cara melakukan regangan bagi otot utama Otot kuadrisep (bahagian depan paha) Berdiri tegak. Jika anda selesa dengan bahagian kanan tubuh. Alihkan sebelah kaki ke belakang dan bawa badan rapat ke dinding hingga anda merasakan regangan pada bahagian belakang betis. Ia meningkatkan keupayaan dan fleksibiliti sendi.. Akhir sekali. memperbetulkan postur atau struktur tubuh untuk senaman dan merehatkan (melonggarkan) otot. bengkokkan badan sejauh yang boleh dan pastikan anda tidak berasa sakit ketika melakukannya.75 meter (2 kaki) di hadapan dinding. Tukar kaki dan ulang. ia hanya boleh dilakukan selepas memanaskan badan. Jika anda sukar mengseimbangkan badan. Walaupun aktiviti ini adalah elemen paling penting sebelum melakukan aktiviti fizikal. Ini bagi memastikan seluruh tubuh badan bersedia untuk kegiatan fizikal seterusnya. Seimbangkan aktiviti meregang pada kedua-dua bahagian badan.fleksibiliti otot dan mengelakkan kecederaan ketika bersenam. Otot betis Berdiri kira-kira 0.anda pasti tidak akan mengalami masalah seperti Sara. regangan ini boleh dilakukan sambil berbaring pada bahagian sisi. jangan sesekali mengabaikan bahagian kiri. Selamat bersenam. Jika berasa sakit. Ini akan merosakkan otot yang diregang. Bengkokkan badan dan cuba sentuh ibu jari kaki yang diluruskan. Otot hamstring (belakang paha/pelipat lutut) Duduk dan lunjurkan kaki (bentuk V). Setiap regangan perlu berlangsung antara 10 hingga 30 saat dan ulang dua atau tiga kali. Jika anda melakukan semua proses ini memanas dan meregangkan badan sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepas bersenam . Satu perkara lagi yang perlu diberi perhatian ketika meregangkan badan ialah keseimbangan. Lakukan regangan secara perlahan dan elakkan gerakan mengejut (bobbing atau bouncing melonjak dan memantulkan badan secara tiba-tiba). Bagaimanapun. regangan perlu dilakukan dengan teknik yang betul bagi memastikan tubuh badan mendapat manfaat optimum. jangan lupa untuk menyejukkan badan. Meregangkan badan atau otot yang sejuk hanya akan menyebabkan otot tegang dan koyak. Jangan bimbang jika tidak dapat menyentuh ibu jari kaki. Bawa kaki yang dibengkokkan ke belakang sehingga mencecah punggung.

Ia berbeza dengan regangan badan. Proses menyejukkan badan turut merangkumi aktiviti aerobik dan regangan badan. Otot bisep (bahagian depan lengan) Berdiri kira-kira sedepa di hadapan dinding. Jika anda berlari. Memanaskan badan merangkumi aktiviti kardiovaskular dan senaman ringan seperti gerakan aerobik yang mudah. Ia biasanya membabitkan aktiviti yang ingin anda lakukan tetapi pada kadar yang lebih perlahan. Sumber: Mayo Clinic Memanaskan badan Elemen ini penting sebelum melakukan sebarang senaman atau aktiviti fizikal. . mulakan dengan renangan yang ringan. Lakukan aktiviti ini kira-kira lima ke 10 minit dan diikuti regangan badan.Regangan ini perlu dilakukan dengan kaki yang di belakang berada dalam keadaan lurus dan kemudiannya. kita sebenarnya memanas atau meningkatkan suhu badan dan otot. Perlahankan pergerakan fizikal yang dilakukan selama kira-kira 5-10 minit sebelum berhenti melakukan aktiviti berkenaan. Sebagai contoh. perlahankan larian dan diakhiri dengan berjalan. Menyejukkan badan Cara terbaik untuk memberhentikan kereta atau basikal bukanlah dengan melanggar tembok atau berhenti mengejut! Begitu juga dengan aktiviti menyejuk atau merehatkan badan. dibengkokkan. Ia juga meningkatkan kadar degupan jantung dan pernafasan. meningkatkan pengedaran nutrien dan oksigen ke otot. Letakkan sebelah tangan pada dinding supaya lengan selari dengan lantai. yang paling berkesan dilakukan selepas memanaskan badan. menyediakan badan untuk kegiatan fizikal dan memudahkan pembakaran lemak (kalori). mengelakkan kekejangan atau kesakitan otot. Ia bertujuan menyediakan badan secara fizikal dan mental untuk aktiviti fizikal sekali gus mengelakkan daripada kecederaan. panaskan badan dengan larian yang perlahan dan jika anda ingin berenang. Apabila memanaskan badan. Kemudian. Otot trisep (belakang lengan) Bawa sebelah tangan ke belakang kepala seolah-olah anda cuba menyentuh bahagian belakang badan. jika anda ingin berlari. letakkan tangan yang sebelah lagi pada siku tangan yang dibengkokkan dan tolak perlahan-lahan sehingga anda merasakan regangan pada bahagian belakang lengan. Tukar kaki dan ulang. Aktiviti ini akan membantu menurunkan kadar degupan jantung dan pernafasan ke paras normal. mengelakkan rasa pening dan merehatkan otot. `Tolak’ dinding sehingga nada merasakan regangan pada bahagian depan lengan.

Beberapa percubaan telah men unjukkan bahawa terdapat perbezaan atau ketidaksamaan yang ketara dalam :1.Sambung Baca: http://anizyn.P.jangkamasa dan kehebatan(intensity) badan. Kebanyakan kajian-kajian yang telah dibuat dalam bidang ini menunjukkan bahawa memanaskan badan memberi kesan yang positif terhadap lakuan motor. Jka kedua-dua teknik tersebut dibandingkan. Jika cuma berdasarkan kepada pemerhatian serta pengalaman peribadi kita. pemain-pemain bolasepak melakukan latih-tubi yang tertentu sebelum sesuatu perlawanan. kita lihat ahli-ahli jimnastik menjalani ”ritual– memanaskan badan yang khusus. Teknik yang kedua ialah memanaskan badan secara berkaitan ”related warmup““ yang mengandungi pola-pola pergerakan yang diperlukan dalam sesuatu kemahiran sukan.com/2008/08/bersenam-mesti-mula-denganregangan. dan pemain-pemain tenis. Masa rehat di antara memanaskan badan dan perlakuan ujian yang sebenarnya. 3.blogspot. 4. dan urut diklasifikasikan sebagai pasif dan jarang digunakan dalam situasi-situasi praktikal. Seringkali juga. Aktiviti-aktiviti am ataupun dikenali sebagai memanaskan badan secara tidak berkaitan (unrelated warmup) dikatakan dapat menyediakan sistem Jantung paru-paru (cardiorespiratory sdystem) dan sistem otot ke arah satu keadaan persediaan yang optima untuk sesuatu acara. Suatu contoh jenis memanaskan badan ini ialah senaman fizikal am atau ”calisthenics–. Jenis. Jenis-jenis memanaskan badan yang lain seperti ’diathermy“. maka adalah lebih logik memanaskan badan secara berkaitan diberi keutamaan daslam latihan sukan. timbullah dalam kepercayaan kita bahawa kebanyakan atlit dan ahli sukan dari berbagai jenis sukan memerlukan sedikit sebanyaknya aktiviti permulaan sebelum sesuatu perlawanan atau latihan yang sebenarnya. Method atau kaedah memanaskan badan. Sebaliknya terdapat juga banyak kajian yang membayangkan bahawa memanaskan badan tidak memberi apa-apa kesan dari segi prestasi. . Memanaskan badan ditakrifkan oleh B. Garfoot (1967) sebagai suatu persediaan khas yang terdiri daripada aktiviti aktiv iti yang dirancang dan dilakukan pada permulaan sesuatu aktiviti fizikal dalam sesi latihan atau sebelum sesuatu perlawanan dengan tujuan menghasilkan prestasi kerja yang optima (”optimum work performance–). mandi air panas.html#ixzz1BpsVF5AI Prinsip memanaskan badan masih merupakan suatu tajuk yang hebat diperdebatkan di kalangan pengkaji-pengkaji fisiologi senam. Beberapa jenis teknik memanaskan badan telah digunakan oleh para ahli sukan dan atlit. Jenis aktiviti yang digunakan dalam bahagian memanaskan badan yang aktif. Biasanya atlit atau pengamal kecergasan fizikal melakukan pelbagai cara memanaskan badan seperti aktiviti regangan dan kalistenik sebelum mereka melibatkan diri dalam permainan atau aktiviti sukan masing-masing. 2. ping-pong atau bulu tangkis sentiasa ”stroking– atau memukul bola untuk beberapa minit sebelum sesuatu perlawanan atau permainan.

tendon dan ligamen. ia dapat menyediakan sistem sarafnya untuk menghadapi acara itu kelak. c. Dalam dua buku fisiologi senam yang terkemuka. 2. (functional condition) b. Ini meningkatkan lagi pengaliran atau pengedaran oksigen ke otot dan setrusnya akan memperbaiki keadaan fungsi otot. Bagaimana memanaskan badan boleh mempengaruhi pencapaian pada peringkat kemahiran yang berlainan dalam berbagai jenis aktiviti sukan masih merupakan satu misteri yang harus dibongkarkan. Faedah tersebut mungkin merupakan sebab-sebab psikologi daripada fisiologi. Tambahan pula. Pada amnya.O leh kerana kekurangan data percubaan mengenai memanaskan badan. tidak hairanlah jika seseorang guru atau jurulatih merasa serba salah dan keliru. Faedahfaedah yang difikirkan akan didapati daripada keadaan sedemikian adalah :a. Oleh kerana kedudukan demikian. terdapat ketidakpersetujuan tentang mekanisme apakah yang dipengaruhi oleh memanaskan badan. Memanaskan badan dapat merangsang sistem pernafasan dan pengaliran darah. Memanaskan badan meninggikan suhu otot-otot dalaman. kebanyakan kaji selidik dalam bidang ini hanya tertumpu kepada sukan-sukan seperti olahraga dan renang. Pada amnya. lebihan kerja luaran dapat dilakukan dengan pengeluaran tenaga yang sama. Oleh kerana pengaruh (b). Selain daripada kesan fisiologi. Data yang terkumpul memberi maklumat yang agak berbeza iaitu ada yang menyokong dan ada . Memanaskan badan mungkin memberi lebih faedah kepada ahli sukan tertentu dan kurang kepada yang lain. d. 3. Kadar ketegangan dalam otot bertambah. Jika seseorang ahli sukan melakukan pergerakan-pergerakan sesuatu acara . memanaskan badan juga dipercayai memberi kesan psikologi iaitu ia membantu seseorang ahli sukan mencapai suatui keadaan persediaan mental atau ’mind-set“ sambil memberi motivasi dan keyakinan terhadap sesuatu cara yang ia sedang berlatih. generalisasi berkenaan dengan kesannya terhadap kerja fizikal tidak dapat dibina. iaitu lebih ekonomik dari segi penggunaan tenaga oleh otot. Ini membolehkan badan berfungsi dengajn lebih cekap serta berkesan. Karpovich (1965) menimbulkan beberapa pertanyaan mengenai penerimaan dan penggunaan memanaskan badan dan De Vries (1966) pula menyokong bahawa memanaskan badan harus dipraktikkan. beberapa fungsi memanaskan badan sep[erti di bawah telah disampaikan :1. e. semasa memanaskan badan. kepekatan (viscosity) otot berkurangan dan keadaan ini membolehkan pengecutan dan pengenduran otot berlaku pada kadar yang lebih pantas. Memanaskan badan dapat mengelak seseorang ahli sukan daripada kecederaan otot. pengaliran darah dalam tisu-tisu otott bertambah.

Dari segi . adalah dipercayai bahawa memanaskan badan mungkin memberi faedah yang lebih kepada acara-acara yang melibatkan pergerakanpergerakan yang tepat dan yang memerlukan koordinasi serta ’timing“ daripada acara-acara balapan dalam olahraga atau renang yang dilakukan pada tahap yang lebih fizikal serta mekanikal. Sesetengah orang mengetahui keperluan memanaskan badan. tetapi memaksa diri bersenam secara intensif. Berhenti dengan tiba-tiba selepas bersungguh-sungguh melakukan senaman tanpa melegakan otot kembali seperti dalam keadaan rehat. tubuh memerlukan persediaan rapi dan tepat untuk melakukan senaman yang memerlukan tenaga dan kekuatan supaya senaman memberi pulangan positif dan pada masa sama. tubuh berasa lebih bersedia untuk melakukan senaman. Jika melewati tempoh 10 minit. Bagaimanapun. Selain mencegah kecederaan. adakah memanaskan badan sesungguhnya diperlukan dalam sukan. tetapi mempunyai anggapan salah bahawa sesiapa yang mempunyai keadaan fizikal yang baik tidak perlu berbuat demikian. setiap orang berisiko mendapat kecederaan apabila memaksa tubuh melakukan senaman. Bersenam tanpa memanaskan badan bererti sengaja mendedahkan diri kepada pelbagai kesakitan dan kecederaan. juga boleh menyebabkan kesakitan seperti yang dialami orang yang tidak cergas. Memanaskan badan penting supaya otot dapat bertugas dengan berkesan. Persoalan yang timbul sekarang ialah . Ketegangan otot yang dialami ketika bersenam kemungkinan besar berpunca akibat bersenam tanpa memanaskan badan sepenuhnya. sekali gus mengelakkan kecederaan. Kebaikan memanaskan badan FAKTOR utama memanaskan badan ialah untuk melindungi otot.pula yang menolak kesan memanaskan badan terhadap lakuan motor. Walau bagaimanapun. pastikan senaman dilakukan segera selepas aktiviti memanaskan badan. Latihan memanaskan badan juga meningkatkan pengaliran darah melalui tisu lembut dengan melebarkan saluran darah dan hasilnya. meminimumkan risiko kecederaan. suhu meningkat dan anggota badan menjadi lebih lembut. badan akan kembali sejuk dan usaha memanaskan badan akan menjadi sia-sia. tendon dan ligamen terkoyak ketika pergerakan regangan yang kasar. Sehubungan itu. Ini penting terutama bagi aktiviti seperti membaling dan menendang bola yang memerlukan pelbagai gerakan. Hakikatnya.

psikologi. Secara perlahan-lahan pindahkan berat badan kepada kaki depan. Melonggarkan bahagian atas tubuh Gerakkan kedua belah tangan dari bahagian atas secara berperingkat-peringkat hingga ke bawah. Kemudian lakukan semula regangan dan melonggarkan tubuh seperti sebelum bersenam. INFO: Teknik memanaskan badan PASTIKAN aktiviti memanaskan badan dilakukan mengikut teknik yang betul. seseorang itu akan lebih bersedia untuk menghadapi aktiviti sukan. anda perlu secara beransur-ansur mengurangkan tahap keseriusan senaman dengan berjoging atau berjalan secara perlahan. Kekalkan kedudukan itu kira-kira lima minit. Kepantasan Aktiviti berbentuk kepantasan seperti berjalan pantas dan joging perlahan meningkatkan pengaliran darah ke tisu dan otot. berhenti secara tibatiba selepas melakukan senaman juga merbahaya. Selepas melakukan senaman dengan lasak. tetapi mesti diikuti regangan otot. terutama pertandingan peringkat tinggi. Ambil sedikit masa untuk menyejukkan otot secara teratur untuk mengelakkan kekejangan dan mengurangkan kesakitan otot. Regangan bahu dan dada Kedua-dua belah tangan di bahagian belakang dalam keadaan seperti bersalam. anda dengan yakin boleh berhenti bersenam kerana melakukan usaha terbaik untuk melindungi tubuh anda. Kebaikan menyejukkan badan SAMA seperti kesan buruk yang dialami apabila tidak memanaskan badan. Ini menyebabkan otot betis diregang ke arah belakang. Regangan betis Berdiri dengan sebelah kaki berada di depan. Tempoh masa yang sesuai sekurang-kurangnya 10 minit. Apabila semua ini dilakukan. Teknik menyejukkan badan . Tangan kemudian digerakkan ke atas dan kekalkan keadaan itu selama lima minit. Menyejukkan badan menyebabkan rerambut otot menutup dan menghalang darah `berkumpul' yang boleh membawa kepada penurunan tekanan darah secara tiba-tiba. Kaedah lain yang digunakan ialah urutan kerana meningkatkan pengaliran darah melalui otot.

bengkokkan kaki kanan dan angkatkan ke atas.html#ixzz1BpthNDLq . menyejukkan badan selepas bersenam tidak boleh diabaikan. Sambung Baca: http://anizyn. Jika berhenti bersenam secara mengejut. iaitu dengan cara berjalan perlahan dan melakukan teknik sama seperti memanaskan badan. Kekalkan kedudukan dengan mengira satu hingga lima. Penyejukan Gunakan teknik sama seperti memanaskan badan.com/2008/01/panaskan-badan-sebelumbersenam.BERSENAM tidak berakhir begitu saja. Tempoh beberapa minit selepas bersenam perlu digunakan untuk menyejukkan badan. Menyejukkan badan memastikan darah mengalir melalui otot dan sebarang asid laktik yang terbentuk dalam sel otot boleh disebarkan melalui pengaliran darah ke hati. Regangan di tendon boleh dirasai apabila teknik ini dilakukan. asid laktik yang ditinggalkan di belakang otot boleh menyebabkan kekejangan. Menurun Bagi menyejukkan otot belakang tubuh dan paha. Ulangi pergerakan ini sebanyak lima kali. Untuk melakukan regangan terhadap otot tendon atau urat di belakang lutut. berdiri tegak dan kemudian turunkan tubuh hingga kedudukan mencangkung tanpa menggunakan tangan.blogspot. Ulangi teknik ini dengan menggunakan kaki kiri pula. Memperlahankan kepantasan Berjalan atau berjoging dengan perlahan selama beberapa minit memastikan darah bergerak memasuki otot untuk menyingkirkan asid laktik. Jika memanaskan badan adalah penting.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->