P. 1
Perbezaan Kbsr Dengan Klsr

Perbezaan Kbsr Dengan Klsr

|Views: 1,204|Likes:
Published by Farhana Fuzi

More info:

Published by: Farhana Fuzi on Aug 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

PERBEZAAN KBSR DENGAN KLSR

NURUL SYAZWANI NOR AZMAL SITI BADRIAN MOHD YUSOFF FARHANA MOHAMAD FUZI IZZATI HAZIRAH MOHD

KLSR KLSR mula dilaksanakan sejak negara mencapai kemerdekaan. Kajian yang telah dilakukan oleh Jawatankuasa Kabinet initerhadap Kurikulum Lama Sekolah Rendah (KLSR) yang telah dilaksanakan sejak merdeka tersebut mendapatibahawa terdapat beberapa kelemahan yang perlu diatasi. . KBSR Perlaksanaan KBSR adalah susulan daripada perubahan yang dilakukan oleh Laporan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Perlaksanaan Dasar Pelajaran yang dikeluarkan pada tahun 1979.

. 2. Ini membebankan dan membosankan murid. Pengajaran dan pembelajaran selalunya berdasarkan bukuteks. Ini menghadkan penggunaan teknik dan bahanpengajaran lain yang lebih menarik dan berkesan. jawatankuasa kabinet telah mengenalpasti beberapa kelemahan seperti : 1. 4. Sukatan pelajaran mengandungi butiran yang terlalubanyak. 3. Guru dan murid selalu terdesak menghabiskan sukatanpelajaran terutama apabila ada peperiksaan.KELEMAHAN KLSR Mengikut kajian terhadap KLSR yang telah dilaksanakan sejak merdeka. Isi kandungan sukatan pelajaran kadangkala berulang dan tidak ada kaitan antara matapelajaran atau antara darjah.

. Murid-murid KBSR berjaya menguasai kemahiran belajar yang efektif seperti menyoal.KEKUATAN KBSR Kajian oleh Kementerian Pendidikan denga Universiti Sains Malaysia pada tahun 1982 melalui Laporan Fasa I ( 1988) : Pembelajaran Taraf penguasaan murid-murid dalam 3M ini adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan murid-murid yang mengikutikurikulum lama. berbincang dan mengeluarkanpendapat.

 Melalui temuramah dengan guru-guru KBSR. . didapati bahawa golongan murid-murid yang tahu membaca adalah lebih ramai daripada dalam KLSR dan mereka membaca lebih pantas daripada murid-murid dalam KLSR. Sebilangan besar murid juga telah menguasai kemahiran belajar yang lebih kompleks lagi seperti mengenal idea-idea utama danmembuat rumusan.

Sahsiah Murid-murid KBSR juga didapati lebih berani bercakap dan yakinserta menunjukkan minat dalam pembelajaran mereka. Murid-murid boleh berinteraksi sesama sendiri . Budaya membaca juga semakin meningkat. bekerjasamadan bertolak ansur .

. Pengajaran pengajaran yang berpusatkan murid. kepelbagaian aktiviti penglibatan semua murid dalam aktiviti Menghasilkan murid-murid yang lebih berminat dalampembelajaran.

 Kaedah kelas Kumpuan Rakansebayadanindividu Penggunaan pelbagai jenis bahan telah dapat memberi kepelbagaian dalam teknik pengajaran &pembelajaran Gerak kerja kumpulan Menanamkan sifat-sifat kepimpinan dan bekerjasama di kalangan murid-murid. .

KELEMAHAN KBSR Beberapa prinsi p K BSR tidak dilaksanakan dengan berkesan dalam prosesP&P mengakibatkan : Kesepaduan pengetahuan. kemahiran dan nilai tidak tercapai sepenuhnya melalui proses P&P di bilik darjah. Antara faktor yang mendorong kepada perkara ini ialah fokus berlebihan untuk mencapai gred kelulusan A dalam peperiksaan. Jadi kebanyakan proses P&P yang berlaku di bilik darjah lebih berupa proses menyediakan pelajar untuk peperiksaan. .

berketerampilan.ciri modal insan cemerlang yang dihasratkan . kemahiran dan nilai yang perlu seperti mana dituntut oleh kurikulum matapelajaran. Tidak lagi bersifat menyampaikan ilmu pengetahuan. Mengurangkan keberkesanan usaha ke arah membangunkan insan yang berilmu pengetahuan. berdaya saing.berkemahiran dan mempunyai jati diri .

menulis dan mengira. intelek dan sosial (JERIS). ‡ Aspek pengajaran nilai-nilai murni dan kewarganegaraanjuga turut ditekankan berbanding KLSR sebelum ini. ‡ Pengajaran mata pelajaran moral dan Pendidikan Islam pula menjadi unsur kesepaduan dalam pengajaran.bukannya terletak pada guru agama sahaja .rohani. emosi.BANDING BEZA Rancangan KBSR menekankan penguasaan terhadapkemahiran asas 3M iaitu membaca . ‡ Memberi tumpuan terhadap perkembangan individusecara menyeluruh yang meliputi aspek jasmani.

 Melalui aktiviti kokurikulum KBSR pula ianya meliputi aktiviti kelab. Justeru. Murid-murid dapat berinteraksi dengan pelbagai kaum. permainan serta unit beruniform. persatuan.nilai murni ini adalah penting dalam pemupukan individu ke arah mencapai integrasi nasional.mendisiplinkan diri. . penerapan nilai. memahami budaya kaum lain. serta dapat mengamalkan sikap toleransi dan kerjasama dengan rakan-rakan yang berlain agama dan budaya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->