P. 1
Analisis Dan Huraian Isi Kandungan Aqidah Dalam Sukatan

Analisis Dan Huraian Isi Kandungan Aqidah Dalam Sukatan

|Views: 945|Likes:
Published by Tuan Wahida

More info:

Published by: Tuan Wahida on Aug 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/30/2013

pdf

text

original

ANALISIS DAN HURAIAN ISI KANDUNGAN AQIDAH DALAM SUKATAN PELAJARAN PENDIDIKAN ISLAM SEKOLAH RENDAH TAHUN 4

Disediakan oleh: Tuan Nor Wahida binti Tuan Mahmud PISMP PA SEM 2 JANUARI 2011 Selasa, 2 Ogos 2011 :2 Ramadhan 1432H

1) Beriman kepada Qada dan Qadar

6) Pengertian dosa dan pahala

2)Allah bersifat wahdaniah

Isi Kandungan Aqidah Tahun4
5)Asmaulhusna : Al-Hadi 3) Allah bersifat qudrat

4)Asmaulhusna : assalam

ISI KANDUNGAN AQIDAH TAHUN4 .

2 waktu.1) Beriman kepada Qada dan Qadar Perancangan tahunan P&P : .Kesan percaya kepada qada dan qadar kepada seseorang. .Pengertian Qada dan Qadar.Minggu 1 & 4 .Akibat tidak beriman kepada qada dan qadar. Isi penting: . . .

Faedah beriman kepada qada dan qadar.contoh qada dan qadar.ganjaran yang akan diperolahi oleh orang yang beriman dan yang tidak beriman dengan qada dan qadar. . .. .

3. 2. Menyatakan pengertian qada dan qadar. .Hasil pembelajaran: Aras 1: 1. Redha dengan ketentuan Allah S.W. Menyatakan contoh-contoh qada dan qadar.T.

Menjelaskan faedah beriman dengan qada dan qadar. . 2. Sabar menghadapi dugaan. Memahami kesan mempercayai qada dan qadar kepada seseorang.Aras 2 : 1. 3.

T. Menyatakan ganjaran balasan yang akan diperolehi oleh orang yang beriman dan tidak beriman dengan qada dan qadar Allah S. 2. .W.Aras 3 : 1. Menghuraikan akibat tidak beriman dengan qada dan qadar Allah.

Nilai Taat Bekerjasama Berdisiplin Rajin Yakin boleh .

W.Pengertian sifat . .Minggu 7 & 10 .2) Allah bersifat (Wahdaniah) Perancangan tahunan P&P : .4 waktu Isi penting : .Dalil naqli tentang keesaan Allah S. .T.

.kesan positif orang yang beriman bahawa Allah bersifat ..amalan sebagai bukti keimanan. .

Hasil pembelajaran : Aras 1 : . . .mengetahui dalil Allah bersifat wahdaniah. Aras 2 : . .menyatakan dalil naqli berkenaan Allah bersifat wahdaniah dan menyatakan maksudnya. .menyatakan pengertian sifat wahdaniah.yakin dengan kewujudan dan keesaan Allah.memahami kesan positif yang perlu ada bagi orang yang beriman bahawa Allah bersifat wahdaniah.

menjelaskan dalil aqli tentang keesaan Allah.memahami implikasi menganggapAllah tidak esa atau berbilang-bilang.membuktikan keimanan kepada sifat wahdaniah Allah dalam membentuk amalan. . . Aras 3 : . .

nilai Merendah diri Yakin Rajin Bertakwa .

dalil naqli dan maksudnya.4 waktu Isi penting : . .dalil aqli dan maksudnya.minggu 14 &18 . .pengertian sifat qudrat.3) Allah bersifat Perancangan tahunan P&P : . .

perbezaan kekuasaan Allah dengan kekuasaan makhluk.. . .kesan positif bagi orang yang percaya Allah bersifat berkuasa.

.Hasil pembelajaran.. . . Aras 2 : .memahami kesan positif bagi orang yang percaya Allah berkuasa.mengetahui dalil Allah bersifat qudrat.menyatakan pengertian sifat qudrat. Aras 1 : .meyakini kekuasaan Allah. .menyatakan dalil naqli Allah bersifat qudrat dan menyatakan maksudnya.

menjelaskan dalil aqli tentang qudrat Allah. . Aras 3 : .memahami perbuatan dan percakapan yang bertentangan dengan kepercayaan Allah berkuasa. .banding beza kekuasaan Allah dengan kekuasaan makhluk. .

nilai Rajin Yakin boleh Berdisiplin Takwa Bersyukur Mengenang budi .

menyatakan pengertian As-Salam. .4) Nama-nama Allah : Hasil pembelajran Aras 1 : .mengasihi sesama sendiri dan belas ihsan kepada makhluk lain. . .menyatakan ciri-ciri As-Salam. .memahami bahawa As-Salam adalah salah satu nama-nama Allah.

.memahami bagaimana As-Salam boleh memberi faedah kepada makhluk. .memahami kenapa manusia perlu perlindungan Allah.memahami bagaimana ciri As-Salam boleh dipupuk dalam diri.bersyukur terhadap nikmat yang diberi oleh Allah. . Aras 3: . .menghuraikan cara-cara mendapat kesejahteraan daripada Allah. Aras 2: .

. . . .menyatakan ciri-ciri al-hadi.menyatakan pengertian al-hadi.5) Nama-nama Allah : Hasil pembelajaran : Aras 1: .sentiasa mengharapkan hidayah dan petunjuk daripada Allah.memahami al-hadi adalah satu daripada nama-nama Allah.

.memahami bagaimana cara mendapat hidayah. . Aras 2 : . Aras 3: .memahami cara hidup orang yang mendapat hidayah. .mengasihi sesama makhluk.menghuraikan mengapa manusia perlukan hidayah Allah.

. .berusaha melakukan perkara kebaikan. .6) Pengertian dosa dan pahala Hasil pembelajaran: Aras 1: .menyatakan pengertian dosa dan pahala.menyatakan contoh amalan yang boleh diberi ganjaran pahala dan amalan yang dibalas dosa.

.menginsafi diri dan mengelak dari melakukan sebarang dosa.memahami cara megelak dosa. .mengklasifikasikan perbuatan yang boleh membawa kepada dosa dan pahala. Aras 3 : . . .memahami kesan dan faedah orang yang mengambil berat tentang dosa dan pahala. Aras 2 : .memahami cara mendapat pahala.

edu.com/doc/1082879/Sukatan -Pendidikan-Islam-Tahun-16 http://www.com/muaturun.net/hsp.gemaislam.htm http://sekolah.Rujukan http://www.panitiapijb.my/skserkamdarat/d ownload/rt/pi/pithn4pgl1.scribd.htm http://www.mmu.com/hsp_pi.htm http://zainul.pdf .

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->