P. 1
Definisi Dan Konsep Sukan Reakreasi

Definisi Dan Konsep Sukan Reakreasi

|Views: 5,099|Likes:
Published by DEVISHREE

More info:

Published by: DEVISHREE on Aug 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/19/2015

pdf

text

original

DEFINISI DAN KONSEP SUKAN REAKREASI

Sukan rekreasi mengalakkan penyertaan ramai dan matlamat akhirnya ialah untuk mencari kesejahteraan ( for the sake of participation and fun ). Ia dilakukan atas pilihan sendiri , dan boleh menjadi aktiviti individu meskipun biasannya dilakukan secara berkumpulan . aktiviti sukan rekreasi disusun atur dalam bentuk pertandingan dan persembahan atau dalam bentuk tanpa dirancang . Maklumat asas tentang sukan rekreasi amat penting untuk kita mengerti ketepatan identitinya dan membantu komunikasi yang konsisten tentangnya di kalangan peserta , pendidik, penganjur acara, dan para professional. Sukan rekreasi kadangkala dikenali sebagai sukan intramural, program rekreasi , rekreasi fizikal, aktiviti fizikal atau program kecergasan . namun , semua istilah ini tidak memberikan keterangan lengkap dan makna yang sebernya selagi ia tidak dinilai dari sesuatu perspektif. Sukan rekreasi dipayungi istilah yang lebih besar seperti leisure, rekreasi dan sukan. Leisure: leisure bermaksud ´masa lapangµ , ´ satu aktivitiµ atau ´ keadaan dalam fikiranµ . di Malaysia , konsep ini dirujuk sebagai ´ aktiviti masa lapangµ . kata ini berasal daripada kata latin , licere yang bermaksud ´bebasµ. Ia kadangkala dikaitkan dengan bahasa peranciz, loisir bermaksud loisir bermaksud ´diizinkanµ . dapat disimpulkan makna leisure berada dalam konteks masa ² kadangkala disebut masa senggang . masa lapang adalah masa yang digunakan oleh seseorang individu atau kumpulan secara sukarela untuk beraktiviti sama ada bersukan, berkelah atau bersiar-siar . mereka bebas memilih aktiviti tanpa ada unsure paksaan.

empat jenis program rekreasi yang utama ialah program social. berbagai-bagai istilah sukan seperti ´ sukan berprestasi tinggiµ . . makna sukan telah berubah mengikut masa . sedangkan rekreasi merupakan aktiviti merehatkan fikiran dan mencergaskan tubuh badan . sementara ´ sukan dan media ´ dan ´sukan professional ´ membezakan fungsinya. bermaksud to carry out away( melari ² indahkan) . memerlukan masa dan tenaga . aktiviti rekreasi meliputi aspek ² aspek kebudayaan dan social termasuk pendidikan dan pelancongan . sukan hanyalah satu daripada aktiviti rekreasi fizikal . program kebudayaan . Sukan: asal kata sukan sport ialah daripada perkataan latin. selain sukan . Reakreasi didefinisikan sebagai aktiviti masa lapang yang membina positif sama ada berbentuk riadah(aktif) atau santai (pasif) . rekreasi adalah aktiviti yng bertentangan dengan kerja. Dari perspektif rekreasi . sukan massaµ dan ´penonton acara sukanµ membezakan jenis dan tahap penglibatan seseorang dalam sukan . Kerja ertinya mendukung tanggungjawab . program istimewa atau carnival dan program sukan rekreasi. desporto.Rekreasi: istilah rekreasi berasal dari kata latin recreation yang bermaksud restoration / recovery.

Sukan rekreasi kadangkala dikenali sebagai sukan intramural. aktiviti sukan rekreasi disusun atur dalam bentuk pertandingan dan persembahan atau dalam bentuk tanpa dirancang .MATLAMAT DAN TUJUAN SUKAN REKREASI Sukan rekreasi mengalakkan penyertaan ramai dan matlamat akhirnya ialah untuk mencari kesejahteraan ( for the sake of participation and fun ). dan khidmat nasihat dalam melaksanakan aktiviti sukan rekreasi. Meningkatkan prestasi sukan sebagai method utama ke arah kecemerlangan sukan. cergas. rekreasi fizikal.Memberi perkhidmatan dari segi pengelolaan. Mengurus serta menyelenggara kemudahan dan peralatan sukan rekreasi. penganjur acara. . rekreasi dan sukan. bertanggungjawab dan berwibawa. Di samping itu. Melalui serta membina masyarakat pelajar dan staf yang sihat. Ia dilakukan atas pilihan sendiri . program rekreasi . pengurusan sukan. Maklumat asas tentang sukan rekreasi amat penting untuk kita mengerti ketepatan identitinya dan membantu komunikasi yang konsisten tentangnya di kalangan peserta . Matlamat juga boleh dikataka seperti merancang program pembangunan dan penggalakkan sukan untuk menarik penglibatan lebih ramai pelajar dalam aktiviti sukan dan rekreasi. Meningkatkan kadar kebolehpercayaan yang tinggi daripada pengguna melalui penyediaan perkhidmatan dan pengurusan yang bersistem dan effisien. dan para professional. pendidik. Sukan rekreasi dipayungi istilah yang lebih besar seperti leisure. aktiviti fizikal atau program kecergasan . dan boleh menjadi aktiviti individu meskipun biasannya dilakukan secara berkumpulan . Tambahan pula. Selain itu.

mengalakkan penggunaan kemudahan bersukan secara optima. menerapkan unsur-unsur gaya hidup sihat melalui sukan dan rekreasi . . muhibbah dan bertimbang rasa melalui jalinan kemesraan di kalangan peserta sukan serta mempertingkatkan prestasi sukan dengan lebih berkesan dan cemerlang.Manakala objektifnya adalah menggalakkan penyertaan ramai dalam sukan dan rekreasi. Selain itu mewujudkan suasana harmoni.

Sukan perlu mendapat pengiktirafan yang sewajarya sepertimana keperluan asasi yang lain.bersemangat dan berpendirian positif dalam hidup.KEPENTINGAN SUKAN DAN REKREASI Sukan dan sebagainya merupakan sebahagian aktiviti hidup rakyat dan penduduk yang memberi manfaat kepada individu.antara lain. iaitu "Melayu Islam Beraja". berdisiplin dan BERDIKARI melalui penyertaan semua lapisan masyarakat secara aktif dan sukarela dalam semua aktiviti sukan. cergas.pembangunan sukan bersama antara Kerajaan dengan sektor bukan Kerajaan yang terdiri daripada pertubuhan / persatuan belia dan sukan. . bergerak secara sukarela dengan peranan dan tanggungjawab yang perlu diselaraskan. Kepentingannya adalah boleh membentuk sebuah masyarakat yang cergas. sihat dan Berdikari. pendidikan sebagai kegiatan pembangunan negara . membina sebuah masyarakat yang berdisiplin. umpamanya. sihat dan kukuh dari segi fizikal dan mental . dan Hasrat untuk memajukan lagi sukan tanahair melalui penyertaan yang seluas-luasnya dan mempertingkat kecemerlangan di peringkat antarabangsa. rekreasi dan kecergasan fizikal dengan berpegang kepada konsep kenegaraan. masyarakat dan perhubungan antarabangsa.

Kekurangan tekanan (stress) hidup moden. masyarakat dan dunia antarabangsa dapat dirumuskan seperti berikut: 1. iii. mencapai nilai terpuji hidup (quality of life) dan keperluan asas manusia. . Peningkatan kemahiran melalui latihan dan persaingan. vi. sahabat handai. Kepentingan Sukan juga adalah satu penglibatan pembangunan sosial melalui penyertaan beramai-ramai sama ada ahli keluarga. v. dan ii. kepercayaan serta bergantung kepada diri sendiri (berdikari) dan pendirian yang positif. i. persaingan yang sihat dan mengeratkan perhubungan sosial serta melahirkan masyarakat yang tidak mengasingkan diri. Semangat bergaul dan bersahabat antara individu.semuanya menggalakkan pergaulan. Keperluan asas manusia merangkumi berbagai-bagai faktor daripada keperluan fiziologi kepada kepuasan mutlak diri. Pembentukan sahsiah (keperibadian) yang murni. Di Peringkat Individu.Sukan juga merupakan satu aktiviti yang paling berkesan dan mempunyai potensi menolong seseorang itu memperolehi sebanyak-banyak keseronokan dan kepuasan dalam hidup. iv. Peningkatan tahap kesihatan dan kecergasan fizikal. masyarakat setempat dan masyarakat asing . Penggunaan masa lapang yang bermakna dan bermanfaat. Kemanfaatan dan sumbangan sukan kepada individu.Selain itu.

ii. Menimbulkan suasana untuk memupuk perhubungan dan penyatuan masyarakat di kalangan rakyat dan penduduk berbagai keturunan dan status sosial dan menghindarkan hidup berpuak dalam masyarakat. Ini akan mendorongkan peningkatan produktiviti negara. Mencegah jenayah dan aktiviti liar melalui penggunaan masa lapang yang berfaedah dan sebagainya. . iii. iv. Peluang memenuhi keperluan asas manusia mencapai kepuasan mutlak individu 2. dan v. mental dan spiritual. Di Peringkat Masyarakat. Menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan ekonomi negara melalui industri sukan. Menggalakkan pembinaan kualiti mental masyarakat seperti semangat berdikari dan berdisiplin.vii. i. rekreasi dan pelancongan. Membina masyarakat yang sihat dan cergas dari segi fizikal.

Mempertingkatkan mutu pencapaian individu dan kecemerlangan melalui pertandingan antarabangsa yang menghasilkan kebanggaan diri. bangsa dan negara. .3. Mengeratkan hubungan muhibah serta persefahaman antara sebuah negara dengan negara lain ke arah keamanan dan kesejahteraan dunia. keluarga. Di peringkat Antarabangsa. dan ii. i.

SENARAIKAN JENIS-JENIS SUKAN DAN REKREASI SUKAN          Bola Sepak Bola Jaring Ragbi Sepak Takraw Bola tampar L/W Badminton L/W Ping Pong L/W Tennis L/W Hoki L/W Sofbol L/W Squash L/W Renang L/W Trek Dan Padang L/W Bowling L/W Bola Keranjang L/W Bola Baling L/W Memanah L/W Bowling Padang L/W Catur L/W .

REKREASI   Sukan Air Aktiviti Lasak "Wall Climbing" Sukan Massa Aerobik .

Kini kira-kira 32 jenis sukan mempunyai Persatuan Sukan Kebangsaan dan lebih daripada 150 pertubuhan / kelab sukan dan belia menjalankan aktiviti sukan. termasuk persediaan dan penyertaan di kejohanan peringkat ASEAN. Kementerian ini sedang merancang dan melaksanakan beberapa program pembangunan yang positif untuk melahirkan kumpulan atlit yang bermutu dan supaya dapat diselaraskan dengan program pembangunan sukan negara yang berasaskan kesinambungan. Majlis Sukan Brunei yang telah ditubuhkan pada tahun 1975 dan dibubarkan pada tahun 1987 bertujuan menggabung dan menyelaraskan Persatuan-Persatuan Sukan Kebangsaan.PENGENALAN Aktiviti sukan dan rekreasi telah sekian lama menjadi sebahagian daripada cara hidup rakyat dan penduduk negara ini dan berkembang hingga menghasilkan kepimpinan dan organisasi sukarela dalam tahun-tahun lima puluhan. Peranannya diambil alih oleh Majlis Olimpik Kebangsaan Negara Brunei Darussalam yang ditubuhkan pada tahun 1984. . Aktiviti sukan di sekolah dan institusi pelajaran tinggi dirancang dan diselaraskan oleh Kementerian Pendidikan. Majlis ini menjadi anggota Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa dan mewakili Negara dalam temasya / kejohanan anjuran / naungannya. (Persatuan Olahraga Amatur Brunei ditubuhkan pada tahun 1953 dan Persatuan Bolasepak Amatur Brunei pada tahun 1956).

Di sektor "Sukan Untuk Masyarakat" banyak lagi yang perlu diungkayahkan bagi memperluaskan penyertaan yang lebih aktif dan menghasilkan satu tapak atau landasan yang kukuh ke arah kecemerlangan. mentadbir dan melaksanakan rancangan-rancangan mengenai dengan kebajikan. 2. Gedung-gedung Perniagaan dan Kelab-kelab Belia dan Sukan mengadakan berbagai aktiviti sukan dan rekreasi untuk faedah pegawai dan kakitangan dan ahli kelab. Merancang dan memajukan sukan secara terpimpin dan terkawal dengan tujuan supaya dapat membentuk masyarakat yang kukuh dan bersatu padu.Jabatan-jabatan Kerajaan. Di sektor "Sukan Prestasi Tinggi". pelaksanaan dasar penyelarasan program. walaupun beberapa kemajuan telah dicapai tetapi jika dibandingkan dengan negara- . belia dan sukan. kukuh bukan saja dari segi tubuh badan ahliahli masyarakat itu tetapi juga dari segi pendirian dan semangat mereka sesuai dengan kehendak-kehendak masyarakat dan Negara Brunei Darussalam. Belia dan Sukan dengan tugas seperti berikut:1. Belia dan Sukan telah ditubuhkan untuk memperkukuhkan lagi kepimpinan. Pada keseluruhannya penyertaan masyarakat dalam sukan dan rekreasi semakin bertambah melalui berbagai-bagai rancangan dan kemudahan sukan yang disediakan / dalam proses pembinaan / perancangan oleh Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam. mengatur langkah-langkah mengelola. Mengawasi. Di pihak Kerajaan usaha memimpin dan menyelaras aktiviti sukan bermula secara rasmi pada tahun 1974 (4) dengan penubuhan Jabatan Kebajikan. Pada tahun 1984 Kementerian Kebudayaan.

. kurang jelas (bertindih) peranan dan tanggungjawab dan khidmat yang tidak sepenuh masa. 2. 4. terutama bagi sektor "sukan untuk masyarakatµ. termasuk perancangan tiap-tiap jenis sukan. Antara faktor-faktor yang dikaitkan dengan kelemahan sukan y keseluruhannya ialah:1.negara di rantau ASEAN kemampuan atlit dan pasukan negara amat terhad dan jauh ketinggalan. Kekurangan sumber kewangan di kalangan pertubuhan / persatuan sukan kebangsaan untuk pengurusan dan pelaksanaan program tanpa usaha mendapatkannya sendiri. Ketiadaan tapak yang kukuh disebabkan masih kekurangan penyertaan /penglibatan yang aktif di kalangan masyarakat dan penaburan (distribution) kemudahan-kemudahan sukan. kelayakan / pengalaman dan bertugas secara sambilan. 3.Kelemahan program kejurulatihan dari segi bilangan jurulatih. Kekurangan perancangan pembangunan yang saintifik tanpa kesinambungan antara satu sektor program dengan yang lain. Kurang keberkesanan kepimpinan dan kelemahan pengurusan terutama di kalangan pertubuhan / persatuan sukan kebangsaan yang disebabkan. dan 5. antara lain. dan tanpa penyelarasan yang berkesan.

Jenis-jenis sukan dan rekreasi 6. Rujukan 8. Refleksi 7. Lampiran . Definisi dan konsep sukan dan rekreasi 3. Matlamat dan tujuan sukan dan rekreasi 4. Kepentingan sukan dan rekreasi 5. Pengenalan sukan dan rekreasi 2.ISI KANDUNGAN 1.

.

RUJUKAN .

wikipedia.gov.1. http://ms.gov. http://www.moe. http://www.my/pelbagai/sukan-dan-rekreasi 3.pdf .jpa.my/bpk/sp_hsp/ssukan/hsp sainsukan_f4n5.org/wiki/Sukan 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->