AWASI BATAS-BATAS PERGAULAN DI HARI RAYA

Hari raya hari kemenangan

Sejarah hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah ke Madinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab pada masa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yang diwarisi secara turun temurun daripada datuk nenek mereka. Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islam menggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya korban atau Aidiladha dan Hari Raya Fitrah atau Aidilfitri. Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu adalah satu ibadat. Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang yang dapat mengerjakan ibadat puasa Ramadan dengan sempurna.

Kemenangan itu bukan saja menang kerana berjaya mengawal nafsu makan dan minum selama sebulan pada siang hari sepanjang Ramadan, malah kejayaan menghalang diri daripada melakukan perkara dilarang, di mana jika dilakukan akan terbatal puasanya. Kerana itu Allah menganugerahkan satu hari untuk kita sama-sama meraikan kejayaan daripada kemenangan itu. Maka dalam merayakan hari raya aidilfitri, kita tidak sepatutunya lupa batasan -batasan syariah sebagaimana yang telah digariskan .

Adab pergaulan

Islam adalah agama yang begitu praktikal lagi munasabah. Setelah sebulan umat Islam memberi tumpuan sepenuhnya untuk beribadah kepada Allah, maka kini tiba masanya untuk menyambut kejayaan itu dengan kegembiraan dan kemeriahan. Oleh itu, usaha-usaha untuk menimbulkan suasana kegembiraan di dalam

beramah mesra. rakan -rakan. b) Memaaf dan memberi maaf Perbuatan memohon serta memberi kemaafan merupakan satu amalan yang mulia disisi syarak. Suasana kegembiraan ini berbeza mengikut adat setempat. Semua bentuk suasana kegembiraan dan kemeriahan ini adalah sebahagian dari tuntutan agama Islam sempena menyambut hari raya Aidilfitri selagi ia dilaksanakan sesua i dengan lunas-lunas syarak. bertegur sapa. jaga tutur kata dan berperilakulah dengan perlakuan y ang baik supaya kesan hari raya dapat lagi dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan antara keluarga serta saudara mara dan bukannya menambah kekeruhan perhubungan yang sedia ada. . Dalam menyembut hari raya yang penuh dengan kegembiraan itu. Antara perkara yang perlu diberi perhatian semasa merayakan sebarang perayaan terutama hari raya ialah sepertimana berikut: a) Menjaga Tutur bicara Dalam kita beramah mesra dan sebagainya. setiap pertuturan hendaklah dijaga supaya tidak menyinggung perasaan sesiapa. ziarah -menziarah sesama umat Islam dan pelbagai lagi. tidak menjaga tutur kata serta adab pergaulan di hari raya. Maka Berkomunikasilah dengan cara yang baik. kita sepatutnya tidak lupa batas-batas yang perlu di jaga. Hari raya adalah hari untuk kita ziarah menziatahi. jiran tetangga mahupun kenalan. Jika kita tidak sentiasa beringat. mungkin akan menyinggung perasaan orang lain. Merayakan suatu perayaan bukanlah berada dalam kebebasan mutlak sehingga kita menyangka bahawa Allah menganugerahkan hari raya untuk di rayakan dengan mengikut kehendak hati. Oleh itu di antara adat resam orang Melayu ketika menyambut Aidilfitri adalah dengan saling bermaafan di antara satu sama lain. bermaaf maafan diantara keluarga. kegembiraan sambutan hari raya Aidilfitri dapat dilihat dengan memakai baju-baju baru yang indah. seluruh ahli keluarga berkumpul. Bagi kita di Malaysia.keluarga masing-masing pada hari raya Aidilfitri adalah sebahagian daripada syiar Islam.

sahabat lama. banyak hiburan Ruh hari raya sebenarnya ialah bergembira dalam masa yang sama sentiasa mengingati Allah s.w.Ucapan yang paling sering kita dengar ketika sambutan Aidilfitri adalah µmaaf zahir dan batin¶. c) Berjabat tangan atau bersalam-salaman Satu isu yang mungkin tidak dapat di elakkan terutama dalam suasana meriah di aidilfitri ialah bersalam-salaman antara lelaki dan perempuan ajnabi . Oleh yang demikian. . Daripada al-Walid bin Muslim katanya : ³Aku bertanya kepada al-Auza¶ie dan Malik bin Anas tentang menzahirkan takbir pada dua hari raya. tetapi tidaklah bermakna memohon maaf ialah dengan berjabat tangan antara satu sama lain.8 September 2007) http://www. adalah µAbdullah bin µUmar menzahirkan takbir pada hari raya al -Fitri sehinggalah Imam keluar (untuk menunaikan solat raya). Dalam pada itu kita amat dituntut untuk memperbanyakkan takbir pada malam dan awal hari raya.my/fatwa-kebangsaan/hukum-berjabat-tangan-dengan-wanita-ajnabi d) Bergelak ketawa. perlu dihindarkan berjabat tangan antara lelaki dan perempuan ajnabi kerana pada prinsipnya hukum berjabat tangan dengan wanita ajnabi adalah haram. saudara -mara yang sudah lama tidak berjumpa.gov. kita amat dianjurkan untuk bermaaf -maafan antara satu sama lain dan menjernihkan kembali hubungan yang keruh. Di hari perayaan aidilf itri.e-fatwa. Semua itu adalah untuk menyatakan kesyukuran dan mengakui kebesaran Allah s.´ Oleh yang demikian dalam kita begembira dalam suasana berhari raya elakkan dari bergelak ketawa terbahak-bahak yang terkeluar dari nilai dan akhlak Islam.t. (rujuk keputusan muzakarah fatwa kebangsaan Kali Ke-79 yang bersidang pada 6 . Maka ambillah peluang ini untuk kita membersihkan segala kesalahan kita terhadap orang lain.t.w. Sebenarnya memberi dan memohon maaf bukanlah hanya di hari raya sahaja tetapi mungkin inilah satu -satunya peluang yang kita ada untuk berjumpa dengan semua ahli keluarga. Kata mereka berdua : ³Ya.

berlenggak -lenggok. Namun.w bersabda ³Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat: [1] Suatu kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi untuk memukul manusia dan [2] para wanita yang berpakaian tapi telanjang. Larangan berpakaian sebegini telah disebut oleh Rasulullah s. Tidaklah salah jika fesyen yang ditunjukkan itu selaras dengan syariat.t. Kesimpulan Hari raya merupakan hari yang diraikan dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan.w sebagaimana yang telah dinukilkan oleh Abu Hurairah. Wanita seperti itu tidak akan masuk surg a dan tidak akan mencium baunya´ (Riwayat Muslim) Oleh yang demikian. e) Fesyen & Aurat Dalam masyarakat kita. dalam meraikan dengan kegembiraan janganlah lupa batas. kepala mereka seperti bonggol unta. marilah kita kembali kepada konsep asal menutup aurat sepertimana yang telah digariskan oleh Islam supaya nanti perayaan yang disambut mendapat keredhaan dari Allah s.a. .Dewasa ini.w. Apa yang malang ialah jika mengenakan fesyen yang disangka sudah menutup aurat tetapi sebenarnya tidak.a. Umpama nya mengenakan pakaian yang ketat sehingga menonjolkan bentuk tubuh atau pakaian yang jarang yang boleh dibuat wayang kulit walaupun sudah bertudung .a. masyarakat Malaysia terlalu banyak dihidangkan dengan rancangan-rancangan hiburan melekakan. hari raya juga bermakna hari untuk menggayakan fesyen dan berbagai ragam bentuk pakaian. Bentuk pakaian ini amat biasa kita temui semasa merayakan hari raya. beliau berkata bahwa Rasulullah s. Abu Hurairah r. Kita perlu mengelakkan dan mengawal anak-anak dari terus ketagihan dengan rancangan sebegini kerana ia dapat mengurangkan pendedahan dengan konsep hari raya sebenar sebagaimana yang telah di pandu oleh Islam.

adab. nilai murni serta akhlak mulia yang perlu dijaga supaya Islam sentiasa dihormati dan dipandang tinggi. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful