AWASI BATAS-BATAS PERGAULAN DI HARI RAYA

Hari raya hari kemenangan

Sejarah hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah ke Madinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab pada masa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yang diwarisi secara turun temurun daripada datuk nenek mereka. Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islam menggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya korban atau Aidiladha dan Hari Raya Fitrah atau Aidilfitri. Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu adalah satu ibadat. Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang yang dapat mengerjakan ibadat puasa Ramadan dengan sempurna.

Kemenangan itu bukan saja menang kerana berjaya mengawal nafsu makan dan minum selama sebulan pada siang hari sepanjang Ramadan, malah kejayaan menghalang diri daripada melakukan perkara dilarang, di mana jika dilakukan akan terbatal puasanya. Kerana itu Allah menganugerahkan satu hari untuk kita sama-sama meraikan kejayaan daripada kemenangan itu. Maka dalam merayakan hari raya aidilfitri, kita tidak sepatutunya lupa batasan -batasan syariah sebagaimana yang telah digariskan .

Adab pergaulan

Islam adalah agama yang begitu praktikal lagi munasabah. Setelah sebulan umat Islam memberi tumpuan sepenuhnya untuk beribadah kepada Allah, maka kini tiba masanya untuk menyambut kejayaan itu dengan kegembiraan dan kemeriahan. Oleh itu, usaha-usaha untuk menimbulkan suasana kegembiraan di dalam

Merayakan suatu perayaan bukanlah berada dalam kebebasan mutlak sehingga kita menyangka bahawa Allah menganugerahkan hari raya untuk di rayakan dengan mengikut kehendak hati. b) Memaaf dan memberi maaf Perbuatan memohon serta memberi kemaafan merupakan satu amalan yang mulia disisi syarak. bertegur sapa. rakan -rakan. beramah mesra. jiran tetangga mahupun kenalan. kita sepatutnya tidak lupa batas-batas yang perlu di jaga. Bagi kita di Malaysia. Jika kita tidak sentiasa beringat. bermaaf maafan diantara keluarga. Hari raya adalah hari untuk kita ziarah menziatahi. Suasana kegembiraan ini berbeza mengikut adat setempat. Dalam menyembut hari raya yang penuh dengan kegembiraan itu. Oleh itu di antara adat resam orang Melayu ketika menyambut Aidilfitri adalah dengan saling bermaafan di antara satu sama lain. kegembiraan sambutan hari raya Aidilfitri dapat dilihat dengan memakai baju-baju baru yang indah. . Antara perkara yang perlu diberi perhatian semasa merayakan sebarang perayaan terutama hari raya ialah sepertimana berikut: a) Menjaga Tutur bicara Dalam kita beramah mesra dan sebagainya. ziarah -menziarah sesama umat Islam dan pelbagai lagi. setiap pertuturan hendaklah dijaga supaya tidak menyinggung perasaan sesiapa. seluruh ahli keluarga berkumpul. Maka Berkomunikasilah dengan cara yang baik.keluarga masing-masing pada hari raya Aidilfitri adalah sebahagian daripada syiar Islam. Semua bentuk suasana kegembiraan dan kemeriahan ini adalah sebahagian dari tuntutan agama Islam sempena menyambut hari raya Aidilfitri selagi ia dilaksanakan sesua i dengan lunas-lunas syarak. jaga tutur kata dan berperilakulah dengan perlakuan y ang baik supaya kesan hari raya dapat lagi dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan antara keluarga serta saudara mara dan bukannya menambah kekeruhan perhubungan yang sedia ada. tidak menjaga tutur kata serta adab pergaulan di hari raya. mungkin akan menyinggung perasaan orang lain.

perlu dihindarkan berjabat tangan antara lelaki dan perempuan ajnabi kerana pada prinsipnya hukum berjabat tangan dengan wanita ajnabi adalah haram. Oleh yang demikian.t. Kata mereka berdua : ³Ya. Maka ambillah peluang ini untuk kita membersihkan segala kesalahan kita terhadap orang lain. adalah µAbdullah bin µUmar menzahirkan takbir pada hari raya al -Fitri sehinggalah Imam keluar (untuk menunaikan solat raya).Ucapan yang paling sering kita dengar ketika sambutan Aidilfitri adalah µmaaf zahir dan batin¶. kita amat dianjurkan untuk bermaaf -maafan antara satu sama lain dan menjernihkan kembali hubungan yang keruh. saudara -mara yang sudah lama tidak berjumpa. sahabat lama.my/fatwa-kebangsaan/hukum-berjabat-tangan-dengan-wanita-ajnabi d) Bergelak ketawa. Dalam pada itu kita amat dituntut untuk memperbanyakkan takbir pada malam dan awal hari raya.t. Daripada al-Walid bin Muslim katanya : ³Aku bertanya kepada al-Auza¶ie dan Malik bin Anas tentang menzahirkan takbir pada dua hari raya. c) Berjabat tangan atau bersalam-salaman Satu isu yang mungkin tidak dapat di elakkan terutama dalam suasana meriah di aidilfitri ialah bersalam-salaman antara lelaki dan perempuan ajnabi . (rujuk keputusan muzakarah fatwa kebangsaan Kali Ke-79 yang bersidang pada 6 .8 September 2007) http://www. Semua itu adalah untuk menyatakan kesyukuran dan mengakui kebesaran Allah s. banyak hiburan Ruh hari raya sebenarnya ialah bergembira dalam masa yang sama sentiasa mengingati Allah s.w.e-fatwa.gov. Sebenarnya memberi dan memohon maaf bukanlah hanya di hari raya sahaja tetapi mungkin inilah satu -satunya peluang yang kita ada untuk berjumpa dengan semua ahli keluarga.´ Oleh yang demikian dalam kita begembira dalam suasana berhari raya elakkan dari bergelak ketawa terbahak-bahak yang terkeluar dari nilai dan akhlak Islam. tetapi tidaklah bermakna memohon maaf ialah dengan berjabat tangan antara satu sama lain. Di hari perayaan aidilf itri. .w.

. masyarakat Malaysia terlalu banyak dihidangkan dengan rancangan-rancangan hiburan melekakan. kepala mereka seperti bonggol unta. hari raya juga bermakna hari untuk menggayakan fesyen dan berbagai ragam bentuk pakaian. Larangan berpakaian sebegini telah disebut oleh Rasulullah s. Namun. marilah kita kembali kepada konsep asal menutup aurat sepertimana yang telah digariskan oleh Islam supaya nanti perayaan yang disambut mendapat keredhaan dari Allah s.a. beliau berkata bahwa Rasulullah s. berlenggak -lenggok. Bentuk pakaian ini amat biasa kita temui semasa merayakan hari raya.a.t.a.Dewasa ini. Abu Hurairah r. Umpama nya mengenakan pakaian yang ketat sehingga menonjolkan bentuk tubuh atau pakaian yang jarang yang boleh dibuat wayang kulit walaupun sudah bertudung . Wanita seperti itu tidak akan masuk surg a dan tidak akan mencium baunya´ (Riwayat Muslim) Oleh yang demikian. Kita perlu mengelakkan dan mengawal anak-anak dari terus ketagihan dengan rancangan sebegini kerana ia dapat mengurangkan pendedahan dengan konsep hari raya sebenar sebagaimana yang telah di pandu oleh Islam. Tidaklah salah jika fesyen yang ditunjukkan itu selaras dengan syariat. e) Fesyen & Aurat Dalam masyarakat kita. Kesimpulan Hari raya merupakan hari yang diraikan dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan. dalam meraikan dengan kegembiraan janganlah lupa batas. Apa yang malang ialah jika mengenakan fesyen yang disangka sudah menutup aurat tetapi sebenarnya tidak.w.w sebagaimana yang telah dinukilkan oleh Abu Hurairah.w bersabda ³Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat: [1] Suatu kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi untuk memukul manusia dan [2] para wanita yang berpakaian tapi telanjang.

.adab. nilai murni serta akhlak mulia yang perlu dijaga supaya Islam sentiasa dihormati dan dipandang tinggi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful