P. 1
Adab Berhari raya

Adab Berhari raya

|Views: 67|Likes:
Published by oslanaffandi

More info:

Published by: oslanaffandi on Aug 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2012

pdf

text

original

AWASI BATAS-BATAS PERGAULAN DI HARI RAYA

Hari raya hari kemenangan

Sejarah hari raya dalam Islam bermula apabila Rasulullah berhijrah ke Madinah. Baginda mendapati ada dua hari raya yang disambut oleh bangsa Arab pada masa itu. Apabila Rasulullah bertanya kepada mereka apakah dua hari raya itu, mereka segera menjawab bahawa dua hari raya yang mereka sambut itu adalah perayaan yang diwarisi secara turun temurun daripada datuk nenek mereka. Lalu Rasulullah menyatakan kepada orang Arab Madinah bahawa Islam menggantikan dua hari raya yang kamu raikan itu dengan dua hari yang lebih bermakna iaitu Hari Raya korban atau Aidiladha dan Hari Raya Fitrah atau Aidilfitri. Konsep hari raya dalam Islam jelas menunjukkan bahawa ia adalah perayaan keagamaan. Ini bermakna jika ia disambut di atas landasan agama, maka hari raya yang diraikan itu adalah satu ibadat. Aidilfitri disambut sebagai suatu kemenangan bagi orang yang dapat mengerjakan ibadat puasa Ramadan dengan sempurna.

Kemenangan itu bukan saja menang kerana berjaya mengawal nafsu makan dan minum selama sebulan pada siang hari sepanjang Ramadan, malah kejayaan menghalang diri daripada melakukan perkara dilarang, di mana jika dilakukan akan terbatal puasanya. Kerana itu Allah menganugerahkan satu hari untuk kita sama-sama meraikan kejayaan daripada kemenangan itu. Maka dalam merayakan hari raya aidilfitri, kita tidak sepatutunya lupa batasan -batasan syariah sebagaimana yang telah digariskan .

Adab pergaulan

Islam adalah agama yang begitu praktikal lagi munasabah. Setelah sebulan umat Islam memberi tumpuan sepenuhnya untuk beribadah kepada Allah, maka kini tiba masanya untuk menyambut kejayaan itu dengan kegembiraan dan kemeriahan. Oleh itu, usaha-usaha untuk menimbulkan suasana kegembiraan di dalam

beramah mesra. setiap pertuturan hendaklah dijaga supaya tidak menyinggung perasaan sesiapa. bertegur sapa. b) Memaaf dan memberi maaf Perbuatan memohon serta memberi kemaafan merupakan satu amalan yang mulia disisi syarak. mungkin akan menyinggung perasaan orang lain. Jika kita tidak sentiasa beringat. Merayakan suatu perayaan bukanlah berada dalam kebebasan mutlak sehingga kita menyangka bahawa Allah menganugerahkan hari raya untuk di rayakan dengan mengikut kehendak hati. ziarah -menziarah sesama umat Islam dan pelbagai lagi. bermaaf maafan diantara keluarga. .keluarga masing-masing pada hari raya Aidilfitri adalah sebahagian daripada syiar Islam. rakan -rakan. kegembiraan sambutan hari raya Aidilfitri dapat dilihat dengan memakai baju-baju baru yang indah. Semua bentuk suasana kegembiraan dan kemeriahan ini adalah sebahagian dari tuntutan agama Islam sempena menyambut hari raya Aidilfitri selagi ia dilaksanakan sesua i dengan lunas-lunas syarak. seluruh ahli keluarga berkumpul. kita sepatutnya tidak lupa batas-batas yang perlu di jaga. Oleh itu di antara adat resam orang Melayu ketika menyambut Aidilfitri adalah dengan saling bermaafan di antara satu sama lain. jiran tetangga mahupun kenalan. Bagi kita di Malaysia. Hari raya adalah hari untuk kita ziarah menziatahi. Dalam menyembut hari raya yang penuh dengan kegembiraan itu. jaga tutur kata dan berperilakulah dengan perlakuan y ang baik supaya kesan hari raya dapat lagi dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan antara keluarga serta saudara mara dan bukannya menambah kekeruhan perhubungan yang sedia ada. Antara perkara yang perlu diberi perhatian semasa merayakan sebarang perayaan terutama hari raya ialah sepertimana berikut: a) Menjaga Tutur bicara Dalam kita beramah mesra dan sebagainya. Suasana kegembiraan ini berbeza mengikut adat setempat. tidak menjaga tutur kata serta adab pergaulan di hari raya. Maka Berkomunikasilah dengan cara yang baik.

Maka ambillah peluang ini untuk kita membersihkan segala kesalahan kita terhadap orang lain. banyak hiburan Ruh hari raya sebenarnya ialah bergembira dalam masa yang sama sentiasa mengingati Allah s.Ucapan yang paling sering kita dengar ketika sambutan Aidilfitri adalah µmaaf zahir dan batin¶.my/fatwa-kebangsaan/hukum-berjabat-tangan-dengan-wanita-ajnabi d) Bergelak ketawa. Di hari perayaan aidilf itri. kita amat dianjurkan untuk bermaaf -maafan antara satu sama lain dan menjernihkan kembali hubungan yang keruh.t.e-fatwa.gov. Oleh yang demikian.t. sahabat lama. perlu dihindarkan berjabat tangan antara lelaki dan perempuan ajnabi kerana pada prinsipnya hukum berjabat tangan dengan wanita ajnabi adalah haram.´ Oleh yang demikian dalam kita begembira dalam suasana berhari raya elakkan dari bergelak ketawa terbahak-bahak yang terkeluar dari nilai dan akhlak Islam. c) Berjabat tangan atau bersalam-salaman Satu isu yang mungkin tidak dapat di elakkan terutama dalam suasana meriah di aidilfitri ialah bersalam-salaman antara lelaki dan perempuan ajnabi . tetapi tidaklah bermakna memohon maaf ialah dengan berjabat tangan antara satu sama lain.w.w. adalah µAbdullah bin µUmar menzahirkan takbir pada hari raya al -Fitri sehinggalah Imam keluar (untuk menunaikan solat raya). saudara -mara yang sudah lama tidak berjumpa. (rujuk keputusan muzakarah fatwa kebangsaan Kali Ke-79 yang bersidang pada 6 .8 September 2007) http://www. Semua itu adalah untuk menyatakan kesyukuran dan mengakui kebesaran Allah s. Sebenarnya memberi dan memohon maaf bukanlah hanya di hari raya sahaja tetapi mungkin inilah satu -satunya peluang yang kita ada untuk berjumpa dengan semua ahli keluarga. Kata mereka berdua : ³Ya. Dalam pada itu kita amat dituntut untuk memperbanyakkan takbir pada malam dan awal hari raya. . Daripada al-Walid bin Muslim katanya : ³Aku bertanya kepada al-Auza¶ie dan Malik bin Anas tentang menzahirkan takbir pada dua hari raya.

w. beliau berkata bahwa Rasulullah s.a. marilah kita kembali kepada konsep asal menutup aurat sepertimana yang telah digariskan oleh Islam supaya nanti perayaan yang disambut mendapat keredhaan dari Allah s. dalam meraikan dengan kegembiraan janganlah lupa batas. .a. e) Fesyen & Aurat Dalam masyarakat kita. Tidaklah salah jika fesyen yang ditunjukkan itu selaras dengan syariat.a. Abu Hurairah r. Kesimpulan Hari raya merupakan hari yang diraikan dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan.w bersabda ³Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat: [1] Suatu kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi untuk memukul manusia dan [2] para wanita yang berpakaian tapi telanjang. Namun. masyarakat Malaysia terlalu banyak dihidangkan dengan rancangan-rancangan hiburan melekakan. Umpama nya mengenakan pakaian yang ketat sehingga menonjolkan bentuk tubuh atau pakaian yang jarang yang boleh dibuat wayang kulit walaupun sudah bertudung . Bentuk pakaian ini amat biasa kita temui semasa merayakan hari raya.t. berlenggak -lenggok. kepala mereka seperti bonggol unta. Kita perlu mengelakkan dan mengawal anak-anak dari terus ketagihan dengan rancangan sebegini kerana ia dapat mengurangkan pendedahan dengan konsep hari raya sebenar sebagaimana yang telah di pandu oleh Islam. Apa yang malang ialah jika mengenakan fesyen yang disangka sudah menutup aurat tetapi sebenarnya tidak.w sebagaimana yang telah dinukilkan oleh Abu Hurairah.Dewasa ini. Wanita seperti itu tidak akan masuk surg a dan tidak akan mencium baunya´ (Riwayat Muslim) Oleh yang demikian. hari raya juga bermakna hari untuk menggayakan fesyen dan berbagai ragam bentuk pakaian. Larangan berpakaian sebegini telah disebut oleh Rasulullah s.

nilai murni serta akhlak mulia yang perlu dijaga supaya Islam sentiasa dihormati dan dipandang tinggi.adab. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->