Langkah Mencegah Kebakaran

Elemen-elemen dalam segitiga kebakaran adalah HABA, OKSIGEN dan BAHAN, dimana tindak balas kimia berantai diantara ketiga-ketiga elemen tersebut boleh menyebabkan kebakaran. Pengasingan salah satu daripada tiga elemen tersebut boleh mencegah kebakaran daripada berlaku. Adalah mustahil bagi kita untuk mengasingkan oksigen dari udara. Jadi, apa yang boleh lakukan untuk mencegah kebakaran ialah dengan cara mengenalpasti bahan serta haba dan mengelakkan percantuman kedua-dua bahan tersebut. Pencegahan bermakna mengawal/mengelakkan tindak balas kimia berantai daripada berlaku iaitu dengan cara pengasingan elemen bahan dan elemen haba. Siapa yang Bertanggungjawab? Pencegah kebakaran adalah menjadi tangungjawab setiap penghuni dalam sebuah rumah. Kenapa Perlu Pencegahan? Pemilik ataupun penyewa merupakan penerima utama akibat daripada kebakaran. Kealpaan diri/jiran boleh kehilangan harta benda dan keadaan akan bertambah buruk sekiranya terdapat nyawa yang terkorban. Oleh itu pencegahan adalah amat perlu. Bahaya Kebakaran di Rumah Anda boleh menyelamatkan keluarga dan harta benda anda daripada kemusnahan/ kehilangan akibat dari kebakaran jika anda mengambil langkah-langkah keselamatan pencegahan kebakaran yang asas. Merokok Kecuaian akibat merokok adalah satu punca utama kebakaran dirumah. Jika anda merokok, gunakan bekas abu rokok yang besar dan berat. Jangan biarkan bekas abu rokok menjadi penuh yang boleh menyebabkan habuk panas terjatuh. Pastikan putung rokok dipadamkan sepenuhnya sebelum dibuang. Jangan sekali-kali merokok diatas katil atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk. Mancis dan Pemetik Api

Mancis dan pemetik api diletakkan ditempat yang tinggi supaya tidak boleh dicapai oleh kanakkanak. Gas Memasak (LPG - Liquified Petroleum Gas / Gas Petroleum Cecair)
y y y y y

Gas LPG lebih berat dari udara Tidak berbau Tidak berwarna Gas yang mudah terbakar (contoh: percikan suis elektrik) Kandungan utama dalam LPG adalah adalah gas propane dan butane dimana kebakaran wap gas-gas ini diruang udara boleh mencapai tahap kepanasan sehingga 2,000°C.

Terdapat bauran yang dicampur iaitu ethyl mercaptane. Biasakan dengan bau yang dikeluarkan oleh gas LPG yang disengajakan/tidaksengajakan.
y

Gas yang bebas dari selinder akan mencari tempat yang terendah dan mengalir sejauh yang mungkin. Jika dalam pengalirannya ia bertemu dengan percikan api, maka gas akan terbakar sehingga titik mula bocor. Jika percantumannya dalam kuantiti yang banyak, kemungkinan berlakunya letupan adalah tinggi.

Keselamatan Ketika Memasak Jangan memasak apabila anda berasa mengantuk, pening, keracunan atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk.
y y y

y y y y

y y

Jangan biarkan aktiviti memasak tanpa diawasi. Elakan pemegang periuk, tuala atau sebarang kelengkapan diletakan berhampiran dengan alat pembakar seperti ketuhar. Jangan biarkan kanak-kanak atau binatang peliharaan anda bermain berhampiran dengan dapur yang sedang digunakan (amalkan kawasan zon bebas kanak-kanak, jarak tiga kaki atau satu meter). Jangan letakan sebarang bahan mudah terbakar seperti kain, kertas, plastik terlalu hampir dengan dapur memasak. Pastikan rak dapur anda bersih. Kotoran dari bahan masakan yang berminyak dan dapur (tumpahan bahan masakakan) boleh disambar api. Gunakan pakaian yang tidak longgar beserta lengan pendek bagi mengelakan pakian dari bersentuhan dengan api semasa memasak. Selalu gunakan sarung tangan yang mempunyai ketahanan api. Berhati-hati apabila menggunakan sarung tangan yang basah kerana air pada sarung tangan akan menjadi stim yang boleh menyebabkan tanagn anda melecur. Pusingkan pemegang periuk kearah dalam bagi mengelakan dilanggar atau ditarik oleh kana-kanak. Makanan yang dimasak dalam microwave boleh menghasilkan tahap kepanasan yang terlalu tinggi. Bukakan penutup dengan cermat bagi mengelakkan sebarang stim.

kenalpasti masalahnya dahulu sebelum mengantikan fius baru. diselenggara dan dibaiki oleh seorang yang bertauliah.y y Ingatkan kanak-kanak bahawa penutup yang panas amat merbahaya. Pastikan semua pendawaian diperiksa dari masa ke semasa bagi mengenalpasti dan mengatasi kerosakan. Lampu. Gantikan wayar yang buruk atau wayar yang kerap panas ketika digunakan. Lilin dan Bahayanya Dikebanyakkan rumah. Pengendalian lilin yang tidak betul boleh menyebabkan bencana dan statistik menunjukkan bahawa kebakaran rumah akibat salah kendali lilin kian meningkat. Litar dan Peralatan Elektrik Peralatan elektrik boleh menyebabkan kebakaran melalui percitkan atau apabila ia terlalu panas. Tempat itu mestilah bukan daripada bahan mudah bakar disamping mempunyai ruang yang mencukupi bagi mengumpul titisan lilin atau jika lilin terjatuh. Belajar cara-cara untuk memadam kebakaran kecil. lilin biasanya dijadikan alternatif sumber cahaya jika bekalan elektrik terputus. Pastikan rintangan dalam fius adalah sama seperti yang diperlukan bagi sesuatu perkakas elektrik. Fius dan Pemutus Litar Fius dan pemutus litar direka untuk memutuskan aliran elektrik dari sumber kuasa jika berlaku lebihan aliran arus. pastikan anda letakkan lilin atas tempat yang stabil. Jika fius terputus.Gunakan lampu yang mempunyai tahap pengaliran elektri yang bersesuaian sahaja. Elakkan daripada menggunakan perkakas elektrik secara berterusan. Pastikan terdapat ruang yang mencukupi diantara perkakas elektrik dengan dinding supaya terdapat pengaliran udara bagi mengelakkan kepanasan. Ajarlah anak anda tentang keselamatan kebakaran yang asas terutamanya berkaitan dengan mancis dan pemetik api serta jelaskan bahawa kedua-dua adalah kegunaan yang tinggi dan selamat supaya tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak. wayar terdedah dan longgar. Jangan gunakan fius yang tidak diiktiraf seperti contoh. Jika anda perlu gunakan lilin. Oleh itu. Guna perkakas elektrik bagi tujuan yang dinyatakan sahaja dan ia sentiasa dipasang. anda tidak boleh mengharapkan mereka untuk memahami bahaya api tersebut. menggantikan fius yang terbakar dengan wayar. Periksa semua penyambung elektrik bagi memastikan tiada retakan. . Kanak-Kanak Bermain Api Kanak-kanak memang bersifat ingin tahu dan sentiasa tertarik dengan api.

minyak petrol dan sebagainya jauh dan selamat dari punca api yang terdedah dan juga kanak-kanak. Wap gasolin boleh membakar dengan percikan sahaja.terutamanya apabila terdapat kanak-kanak. pastikan lilin diletakkan ditempat yang bebas dari langsir. penyembur racun serangga dan sebagainya daripada punca api yang terdedah. Elakkan memasang lilin didalam bilik tidur. Ubat Nyamuk / Pelita Satu lagi punca kebakaran rumah ialah ubat nyamuk yang dugunakan dengan cara-cara yang betul. Cecair Mudah Bakar Semua cecair mudah bakar adalah merbahaya kerana wap yang dikeluarkan oleh cecair mudah bakar boleh membakar dengan mudah. kain dan sebagainya. Sifat bebas kebakaran perlu ada dalam diri seseorang. Jangan merokok atau menyalakan rokok semasa mengisi minyak tanah kenderaan. cecair mudah bakar dan perkakas elektrik memang perlu dan berguna kepada kita tetapi harus diingat bahawa bendabenda ini mempunyai risiko kebakaran jika disalah kendalikan. barangan perhiasan dan cecair mudah bakar. Biarkan sedikit ruang lega dalam bekas untuk tujuan ini. Simpan bekas-bekas yang mengandungi cecair mudah bakar seperti minyak tanah. Jangan mengisi kedalam bekas semasa dalam kenderaan. Padamkan semua lilin sebelum meninggalkan bilik atau sebelum tidur. Letakkan lilin jauh dari dinding. Gas yang terdapat dalam bekas/tin ini boleh mengembang dengan pantas apabila dipanaskan dan boleh meletup serta membakar dengan dasyat. contohnya petrol. Wap yang dibebaskan semasa mengisi minyak (petrol/diesel) adalah gas mudah bakar. Pastikan lilin yang kedudukannya diatas jauh dari kerusi atau karpet untuk mengelakkan terbakar jika terjatuh. Haba. Semasa meletakkan ubat nyamuk yang dipasang anda hendaklah memastikannya: y Tidak berhampiran dengan langsir. api. y y y y y Jauhkan semua bekas/ tin bertekanan serta mempunyai aerosol seperti penyembur minyak wangi. penyembur rambut. . Jika tidak dapat dielakkan. Letakkan bekas mudah alih di lantai sebelum mengisi cecair mudah bakar. Langsir. Jangan gunakan lilin yang dipasang bagi melihat/menerangi semasa menambah cecair mudah bakar. Wap cecair mudah bakar akan mengembang dibawah cuaca biasa dan menambahkan tekanan dalam bekas yang penuh. Elakkan dari terjatuh akibat dilanggar oleh binatang peliharaan atau tikus dan jika terjatuh pastikan ia tidak berhampiran/ terkena bahan mudah bakar. Padamkan dan sejukkan batang mancis yang digunakan bagi menghidupkan lilin sebelum membuangnya. Jangan diisi bekas sehingga penuh.y y y y y y y y y Jangan biarkan lilin atau sebarang punca api terdedah tanpa diawasi walaupun seketika. Sentiasa gunakan lampu suluh dan bateri sebagai pengganti lilin.

Lalang dan Semak Tahukah anda bahawa lalang dan semak yang tidak dijaga atau tidak dipotong dalam kawasan rumah anda atau dikawasan rumah jiran anda boleh menyebabkan kebakaran.Perkara ini akan melambatkan pergerakan anggota bomba bagi mendapatkan air dari pili berkenaan dan akhirnya akan merugikan anda. kaca dan sebagainya dalam lubang valve. Tidak berkarat. Jika lapisan ini terkena punca api yang terdedah seperti puntung rokok. Pastikan chamber bebas dari sebarang benda asing. Pastikan tempat yang sesuai serta jauh dari bahan mudah bakar seperti karpet. Boleh dilihat dari jauh. Bagaimana Anda Boleh Membantu y y y y y y y Periksa pili bomba berhampiran rumah anda. ia boleh merebak dengan pantas dan membakar apa-apa sahaja yang berada di laluannya termasuk rumah anda. kalajengking dan sebagainya. Ia boleh rosak akibat daripada perbuatan yang tidak bertanggungjawab oleh penghuni sekitarnya. Jauhi dari tempat tidur bagi mengelakan dari terkana selimut. Contohnya memasukkan sampah-sarap. Memaklumkan kepada pihak Bomba atau JBA jika ada kerosakan. sofa dan sebagainya. Jauhkan dari tempat mainan kanak-kanak atau kanak-kanak itu sendiri. Pastikan tiada apa-apa ganguan terhadap pili. Peyelenggaraan Pili Bomba Jadikan pili bomba berhampiran rumah anda sebagai teman anda. Tidak terkambus dengan tanah. Jauhi dari hiasan rumah.y y y y y y Gunakan bekas yang mempunyai penutup. Apa yang anda boleh lakukan ialah mengingatkan diri anda dan juga jiran-jiran anda bahawa rumput dan lalang yang panjang serta tidak terurus boleh menyebabkan anda kerugian akibat kebakaran dan boleh menjadi tempat binatang merbahaya seperti ular. Diantara tanah dan rumput biasanya terdapat satu lapisan daun-daun dan akar-akar yang kering diatas tanah. Awasi kemungkinan dilanggar oleh binatang peliharaan dan juga yang bukan peliharaan seperti tikus. Tujuan pili bomba diadakan adalah untuk menyalurkan air kepada jentera bomba semasa digunakan bagi memadam bencana kebakaran. .

Usaha yang dimainkan Putera UMNO untuk mengadakan kempen dan program bersama mat rempit merupakan salah satu usaha yang harus dipuji kerana ini menunjukkan komitmen UMNO untuk bersama membanteras gejala yang tidak sihat ini. Apa yang lebih membimbangkan mengenai isu mat rempit ini adalah penglibatan remaja belasan tahun dalam gejala ini. Usaha polis trafik mengadakan sekatan jalan raya dan mengawasi pergerakan mat rempit seolaholah diperlekehkan sehingga ada yang berani merempuh sekatan yang diadakan. termasuklah ibu bapa dan pihak sekolah. semua ini hanya menunjukkan sikap biadap serta kebodohan mereka sendiri. Bagaimanapun. Statistik polis menunjukkan bahawa majoriti mereka yang terbabit adalah mereka yang berusia belasan tahun dan awal 20an. Isu mat rempit ini tidak akan selesai sekiranya hanya pihak polis atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikannya. Sekiranya pada tahun-tahun 80an dan awal 90an. seperti yang berlaku di Kelantan baru-baru ini di mana seorang kanak-kanak tiga tahun. gejala ini mula menjadi serius apabila pengguna jalan raya yang tidak berdosa menjadi korban. Hakikatnya. Tambah menakutkan adalah hakikat bahawa kebanyakkan mereka tidak mempunyai lesen yang sah untuk menunggang motosikal. Apa sebenarnya yang ingin dicari oleh remaja apabila melibatkan diri dalam kegiatan yang tidak berfaedah ini? Apakah ianya berdasarkan keseronokan semata-mata atau ianya lebih menjurus kepada sikap anti-establishment mereka serta keseronokan melakukannya dan dapat mengelakkan diri dari tertangkap? Adakah juga kejaguhan mereka membolosi kawalan pihak polis trafik merupakan kemenangan kepada kumpulan yang semakin menjadi-jadi tatalakunya ini? Inilah antara persoalan yang sering bermain di minda setiap kali isu mat rempit diperkatakan. Mungkin mereka merasakan apabila mereka mampu melakukan aksi willy atau ala superman mereka akan kelihatan hebat. Malahan. termasuklah tindakan sesetengah mereka yang berani memukul serta mencederakan pengguna jalan raya yang menegur sikap mereka. peruntukan undang-undang yang membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap mat rempit perlu . Semua pihak. turut memainkan peranan penting dalam menangani masalah ini. Kelicikan mat rempit mengenal pasti jalan-jalan yang selamat juga menyebabkan golongan ini mendabik dada kononnya mereka bijak melarikan diri daripada pengawasan pihak berkuasa.Malahan. Selain itu. ramai dari mereka langsung tidak mempedulikan bahaya yang mungkin menanti mereka atau melibatkan pengguna jalan raya yang lain. di kampung-kampung sekalipun gejala sebegini sudah menjadi lumrah. ianya kini sudah merebak ke hampir kesemua negeri di Malaysia. gejala ini banyak bertumpu di Kuala Lumpur. atau lebih dikenali sebagai µmat rempit¶.Isu pelumba motosikal haram. Badan Bukan Kerajaan (NGO) juga harus memainkan peranan yang aktif dalam bersama kerajaan menangani isu mat rempit ini. anggota polis sendiri pernah menjadi mangsa tindakan melulu mat rempit di mana ada anggota polis yang pernah cedera dan terkorban dalam operasi terhadap mat rempit. Dalam pada mereka mencari keseronokan menerusi perbuatan yang sia-sia ini. Sikap kurang ajar mat rempit telah banyak dilaporkan sebelum ini. bukanlah merupakan satu isu yang baru memandangkan gejala sebegini telah wujud sekian lama di jalan-jalan raya di negara ini. Muhammad Aufal Khalifah Mohd Saberi. Malahan. maut akibat dirempuh seorang mat rempit.

peranan ibu bapalah yang paling penting sekali kerana rata-rata mereka yang terlibat dalam kegiatan ini didapati kurang mendapat perhatian dari ibu bapa mereka. Tindakan lebih tegas harus dilaksanakan ke atas mat rempit yang didapati terlibat dalam perlumbaan haram bukan sekadar menghimpunkan mereka. Tetapi juga golongan minah rempit turut memberi imej buruk kepada masyarakat kini.Apa sekalipun. Malahan. kini minah rempit pula bertindak lebih dahsyat apabila secara sukarela membiarkan aksi jijik mereka dirakam dan . dijalankan ujian air kencing dan kemudian dibebaskan. Ini adalah merupakan antara cadangan yang akan dimasukkan dalam pindaan undang-undang berkaitan yang kini dalam proses penelitian oleh Kementerian Pengangkutan. ada segelintir ibu bapa dengan mudah membenarkan anak-anak mereka menunggang motosikal walaupun mereka tahu anak-anak mereka itu langsung tidak mempunyai lesen. masalah ini kini kian meruncing dan kesepaduan semua pihak adalah merupakan kunci yang akan dapat menyelesaikan segala permasalahan ini.Selain mengenakan tindakan tegas ke atas mat rempit. peranan yang dimainkan ibu bapa adalah amat penting untuk menjayakan sebarang usaha menangani masalah tersebut. Sebagaimana gejala sosial yang lain. membantu mengelakkan gejala ini dari menjadi lebih buruk lagi. Secara tidak langsung.Namun demikian. kalau tidak sekalipun. Kini bukan sekadar mat rempit yang datang membawa masalah. Jika sebelum ini banyak kumpulan mat rempit merakam aksi µberani mati¶. Minah rempit kini semakin berani meletakkan diri mereka di dalam carta µsampah masyarakat¶ berikutan penyebaran beberapa klip video kumpulan itu di internet dalam keadaan memalukan. ini juga akan memberi isyarat yang nyata bahawa kerajaan memandang serius gejala mat rempit ini dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil langkah drastik bagi menangani masalah ini. yang pasti.Cadangan untuk merampas motosikal serta mengantung lesen mereka yang terbabit dalam gejala lumba haram dilihat sebagai satu inisiatif yang boleh membantu dalam menangani masalah ini.digubal bagi membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan yang lebih tegas dan drastik. tindakan yang sama tegas terhadap ibu bapa atau pemilik motosikal yang digunakan juga boleh membantu untuk menangani masalah ini.

000 µhits¶ atau ditonton 6. minah rempit bertopi keledar itu turut menunjukkan isyarat lucah kepada penunggang dan pembonceng motosikal yang mengekori untuk merakam aksinya. Begitupun.Selain DMRSO. .000 kali oleh mereka yang melayari laman web itu.kemudian dimuat turun di internet. termasuk laman web antarabangsa. dengan tiga menunjukkan aksi kelucahan melampau yang memalukan. µMinah Rempit¶ dan µAwek Kedah¶. sekali gus boleh ditonton di seluruh dunia. Laman web itu kemudian memaparkan 63 transaksi atau klip video berkaitan kumpulan berkenaan. Kebanyakan klip video itu boleh didapati di laman web µYouTube¶ dengan menaip perkataan µMinah Rempit¶. manakala µAwek Tenggek¶ membabitkan aksi minah rempit membonceng motosikal sambil menaikkan punggungnya untuk menarik perhatian mat rempit lain. klip video bertajuk µAwek Kedah Merempit¶ (AKM) yang menunjukkan seorang minah rempit secara selamba tanpa rasa takut berdiri di belakang motosikal ditunggang secara µwheelie¶ oleh seorang mat rempit mendapat sambutan hangat di laman web berkenaan berikutan ia dikatakan aksi paling hebat pernah dilakukan minah rempit. Klip video terbaru minah rempit yang dimuat turun ke laman web µYouTube¶ seminggu lalu adalah paling berani bertajuk µDrunken Minah Rempit Show Off¶ (DMRSO) memaparkan seorang minah rempit membuka baju dan menunjukkan payu daranya ketika membonceng motosikal ditunggang seorang mat rempit.Walaupun baru seminggu dimuat turun dalam µYouTube¶. Ini perkembangan terbaru yang bukan saja memperlekehkan kewibawaan penguatkuasaan undang-undang. Satu lagi klip video sama pula menggunakan tajuk µApa Le Nak Jadi¶. Metro Ahad yang melayari laman web itu hanya mendapati lapan daripada klip video berkenaan memaparkan aksi melampau minah rempit. Di belakang minah rempit terbabit ialah seorang mat rempit memakai topi keledar.Aksi lain minah rempit di laman web µYouTube¶ ialah klip video bertajuk µMinah Bertudung Pacak¶ menunjukkan dua gadis bertudung cuba melakukan aksi µwheelie¶. Sebelum ini. Klip video bertajuk µMinah Rempit U¶ pula menunjukkan sekumpulan minah rempit yang tidak memakai topi keledar menunggang lima motosikal di kawasan jalan utama. klip video yang turut mendapat sambutan hangat di internet bertajuk µMat N Minah Rempit¶ memaparkan aksi minah rempit berdiri lalu membuka baju dan menunjukkan payu daranya dalam aksi mengghairahkan.Bagaimanapun. tetapi juga mencemarkan imej negara. Klip video lain bertajuk µAwek Rempit Kena Raba¶ pula menunjukkan seorang mat rempit meraba dan memasukkan tangannya ke dalam coli seorang minah rempit di warung sambil diperhatikan beberapa rakan mereka. Dalam klip video selama 46 saat itu. terutama klip video itu dimuatkan turun ke laman web antarabangsa. di dalam µYouTube¶ ada beberapa klip video yang sama dengan AKM tetapi mempunyai tajuk lain seperti µRemix Mat Minah Rempit Mengganas¶. klip video itu mencapai lebih 6.

³Di mana ibu bapa mereka? Sepatutnya ibu bapa memantau pergerakan anak.Klip video terakhir ialah µRempit¶ yang menunjukkan minah rempit di atas motosikal pada siang hari menonton sekumpulan mat rempit menunjukkan pelbagai aksi berbahaya. Aksi ganas minah rempit terbaru ialah pada 18 Ogos lalu apabila seorang remaja perempuan berusia belasan tahun menendang motosikal anggota Skuad 42 Polis Trafik Kuala Lumpur untuk menyelamatkan teman lelakinya ketika cuba ditangkap dalam operasi mencegah mat rempit di Bandar Tun Razak. seolaholah perbuatan mereka sesuatu yang glamor. termasuk menunjukkan payu dara yang kini tersebar di internet dan telefon bimbit. Sebab itu perancangan lebih teratur dan fokus perlu dilaksanakan. India (63) dan kaum lain (tujuh). sejak 2005 hingga Julai tahun ini. Beliau mengulas keberanian minah rempit melakukan aksi lucah untuk dirakam. semakin ganas dan sanggup melakukan apa saja untuk menarik perhatian masyarakat. kehadiran klip video yang mudah diakses melalui internet dan telefon bimbit itu akan menimbulkan masalah apabila ada pihak. dengan Melayu seramai 1. Dr Mastura yang terkejut dengan pendedahan itu menyifatkan pelakuan minah rempit terbabit satu petanda gejala sosial yang sangat buruk dan ketara.´ katanya. terutama remaja µcetek akal¶. Dr Mastura berkata. Penyebaran klip video terbaru itu menunjukkan kumpulan rempit. .436 orang. pelakuan seperti itu mungkin dapat dielakkan jika ibu bapa minah rempit berkenaan mengambil berat pergerakan anak mereka.Semua klip video itu turut disebarkan menerusi telefon bimbit dan e-mel.´ kata Naib Presiden Hal Ehwal Wanita Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim). Ibu bapa perlu tahu di mana anak mereka dan dengan siapa mereka berkawan. Johor dan Selangor. Perak. terutama Pulau Pinang.Beliau dipetik sebagai berkata. Dr Mastura Badzis. Senior Asisten Komisioner II Hamza Taib.Katanya. Berikutan itu. Datuk Fu Ah Kiow. ghairah meniru aksi berkenaan. ³Bukan mudah untuk menangkap dan menggempur kegiatan lumba haram kerana mereka licik dan berani.Beliau berkata. di sini.´ katanya. mengumumkan Skuad 42 yang diwujudkan khas untuk membanteras lumba haram yang kini hanya beroperasi di ibu kota akan diperluaskan ke negeri lain. berang dengan apa yang berlaku dan menyifatkannya sebagai usaha menduga kesabaran Polis Diraja Malaysia (PDRM).³Apa yang mereka (minah rempit) lakukan memberi gambaran ada yang tidak kena dengan perkembangan kognitif (kemahiran berfikir secara rasional) mereka.557 pelumba haram ditangkap mengikut Sekyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987. Katanya. seramai 1. Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman. antara bantuan yang boleh diberi ialah mengalih perhatian mereka kepada perkara positif dan berfaedah yang sesuai dengan jiwa mereka. Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. ³Kanak-kanak seawal usia enam hingga tujuh tahun pun ada perasaan malu dan tidak sanggup membiarkan alat sulit mereka dilihat orang lain. termasuk melakukan penyamaran. minah rempit yang terbabit dengan pelakuan memalukan itu perlu dibantu supaya tidak terus hanyut dengan µdunianya¶. Cina (51). Sekurang-kurangnya tindakan itu mampu menghalang pelakuan seperti itu. termasuk minah rempit.

mereka tidak menyedari perbuatan mereka. ³Di kalangan minah rempit memang wujud sentimen seperti itu. rogol. isu sosial remaja timbul akibat tekanan dan . pil khayal. Mungkin bermula daripada tekanan. Sementara itu. malah berbangga dengan perbuatan yang dilakukan. Presiden RD Club Malaysia. Azhanyzam berkata. memudarkan sinar wawasan 2020«. Di tambah pula isu mat rempit merosakkan harta penduduk di Bangsar hanya kerana kerana di tegur supaya lebih berhemah« Apakah mat rempit sudah semakin berani untuk melanggar undang-undang?.Katanya.. ada kemungkinan minah rempit yang sanggup melakukan perbuatan memalukan itu di bawah pengaruh dadah. dan gangsterisma. dan berbagai aksi skill yang merbahaya tapi mengkagumkan. Suruhlah mereka berbuat apa saja. bohjan.³Kita tidak tahu mengapa mereka sanggup berbuat begitu.gagalkah penguatkuasaan pihak polis membendung gejala rempit ini? Kenapakah gejala sosial di kalangan remaja tidak pernah putus?..´ katanya.´ katanya yang aktif bersama ahli kelabnya mendekati mat rempit dan minah rempit untuk memberi kesedaran.. meledak pula isu mat rempit ini«belum lagi bercerita tentang isu penyalah gunaan dadah. mahu bebas dan tiada hala tuju. Sejak isu mat rempit ini menjadi lebih panas dengan paparan di kaca TV tentang skill mat rempit beraksi dengan aksi berdiri..Sebagaimana isu sosial yang lain. isu ini mula mendapat perhatian sewajarnya. kononnya supaya mereka lebih dihormati. Remaja sekarang begitu terdedah dengan pelbagai isu yang akan merosakkan masa depan. terbaring terlentang selagak superman. ada yang berani melakukan aksi lucah.³Disebabkan itu. berkata pelakuan minah rempit terbabit mungkin didorong perasaan mahu membuktikan mereka lebih hebat daripada minah rempit lain. Azhanyzam Zakaria. Kenapa ini berlaku? Siapa yang harus dijadikan kambing hitam dan memikul beban untuk dipersalahkan.. gejala buli membuli.. selepas reda dengan isu bohsia. mereka sanggup melakukan apa saja. mencari kesalahan dan meletakan kesilapan itu pada individu tertentu tidak dapat mengatasi masalah. Kemelut mat rempit ini bukanlah satu isu yang mudah untuk ditangai.³Apabila dalam keadaan tidak sedar. tidak hairan. mereka akan melakukannya. Gara-gara mahu dilihat lebih hebat.´ katanya. mereka bercampur dengan mat rempit dan bergelumang dengan maksiat sehingga pada satu tahap tiada perasaan malu.³Mereka tiada perasaan malu.

menyuburkanlagi gejala ini.ada yang mendapat habuan lumayan berupa wang dan perempuan.Pengaruh rakan sebaya juga memainkan peranan untuk remaja terlibat sama. Memang diakui kerajaan telah melakukan pelbagai program untuk membendung masalah ini antaranya: ~memantapkan institusi keluarga dan komuniti dengan menerapkan nilai-nilai murni dan kesedran sivik antara programyang sedang berjalan ialah Program Khidmat Negara. mengambil pendekatan untuk mencegah dan membimbing. ~menggalakn amalan hidup sihat dan harmoni dari segi fizikal. Kemalangan jiwa bukanlah menjadi galang untuk merempit. kepuasan. Merempit salah satu alternatif yang ada untuk hilangkan kebosanan dan ketegangan di rumah. isu mat rempit tidak harus dipandang ringan dan pendekatan mestilah dengan penuh rasa empati.ekonomi.. tapi kerana seronok. Kursus bina Insan dan program rakan muda.. Program sebegini mampu menanamkan rasa tanggungjawab dan membina sahsiah diri yang murni. Seperti isu sosial yang lain.Merempit juga menjadi alat untuk mendapat perhatian ibu bapa. Pihak lain seperti NGO. Individu Remaja merempit untuk mencari keseronokan. Bukan semua berani mati begitu tapi wang taruhan dikumpul dikalangan mereka.permasalahan yang wujud di persekitaran. institusi keluarga dan masyarakat adalah harga untuk sebuah kemodenan. ibubapa harus berganding bahu dan patut memainkan peranan masing masing. Amat sukar sebenarnya untuk menangani gejala mat rempit yang menjadi satu isu sosial yang membebankan. kemasyhuran. Malah ada yang berbangga dengan parut dan berapa kerat tulang yang patah. .Mengecapi bentuk hiburan yang murah . Kenapa tidak terpengaruh kepada rakan sebaya yang baik? Kajian oleh Dr Hassan Ali 1977 mendapati remaja mudah terpengaruh dengan gejala yang membunuh sahsiah. parti. bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan semata-mata.parti politik dan ahli masyarakat. Dunia yang makin hilang sempadan ini memungkinkan pelbagai unsur negative diserap ke jiwa remaja. Perubahan cara hidup dan corak asuhan mempengaruhi sikap remaja untuk bertindak. jiwa yang kosong dan pelbagai godaan di luar menawan remaja untuk bertindak. mental dan rohani. sekatan jalanaraya dan rondaan polis trafik merupakan langkah jangkapendek untuk mengurangkan gejala ini Beban untuk mengawal masalah ini dari terus menular. itu bukanlah menjadi masalah. tidak sedikit rakan telah cedera atau maut. Kasih sayang yang hilang.berbekalkan RM 4 untuk minyak dan keberanian untuk beraksi. wang dan perempuan.. ~penguatkuasaan undang undang. Modenisasi Perubahan gaya hidup. Kepuasan dan keseronokan untuk melepaskan diri sementara dari tekanan hidup. Punca-punca kemelut sosial ini saling berkait dan dan sukar untuk memastikan punca sebenar yang menjadi dalang kepada isu ini. antara program yang dilakukan ialh program cara hidup sihat ~memperbanyakkan program komuniti yang melibatkan remaja untuk turut serta seperti Jiran muda rukun tetangga ~memperkukuhkan program sukarelawan yang membutuhkan remaja untuk sama-sama melibatkan diri. Kesibukan ibubapa mengejar kemodenan ada sehingga mengabaikan anak di rumah.

Program tersebut merangkumi program sukan bermotor seperti motosikal. Isu itu menenggelamkan isu bohsia. diharapkan gejala mat rempit dapat dikurangkan. kereta dan go-kart sementara bagi program sukan konvensional termasuk bola jaring. Nampak elok dan berkesan ketika di kertas cadangan tapi mampukah ia menarik minat mat rempit Pada 9 Januari 2007. Azalina menyatakan bahawa kajian terkini Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) mendapati para belia amat berminat dan optimis terhadap sukan tetapi tiada kemudahan disediakan untuk mereka. Ia bertujuan untuk mendekati golongan mat rempit. Di Parlimen Kluang sebagai contohnya. Bagi ahli psikologi tentunya mereka memahami bahawa keadaan ini berupaya membentuk peribadi kanak-kanak liar dan tidak terkawal apabila semakin dewasa. Sebab itu kita perlu menghapuskan golongan rempit yang memaparkan contoh tidak baik kepada masyarakat. Kain rentang dan poster-poster diedarkan ke serata tempat bagi menarik golongan muda khususnya Mat Rempit untuk berhenti merempit dan beralih arah ke sukan Futsal. Saya sendiri melihat kanak-kanak berumur 10 tahun menunggang motosikal dan berlumba basikal pada waktu petang. Sekarang kita boleh melihat pelbagai gejala sosial ini mempunyai pewaris tersendiri terutama golongan kanakkanak. cuba mengenalpasti masalah mereka dan menyediakan satu platform aktiviti berfaedah yang menyeronokkan. Hakikatnya. Selain itu. Demikian masalah mat rempit yang hangat diperkatakan sekarang. Datuk Datuk Seri Azalina Othman Said telah melancarkan program Sukan Malam bagi menangani masalah mat rempit di kalangan remaja. penekanan terhadap Sukan Malam diberikan terhadap sukan Futsal. Hari ini. walaupun ia masih wujud. Azalina menyarankan pula agar semua kerajaan negeri dan kerajaan tempatan menyediakan kemudahan litar lumba sebagai kaedah terbaik membanteras gejala "Mat Rempit" atau lumba haram di kalangan golongan muda yang semakin berleluasa sekarang.Langkah terbaru sebuah parti politik untuk menaikkan imej mat rempit harus tidak dipandang ringan. Saya pasti bahawa program Sukan Malam ini telahpun dijalankan di seluruh negara dengan perbelanjaan yang cukup besar melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) kerana Azalina yakin bahawa kajian IPPMB telah dibuat dengan teliti. mereka yang menyertai Futsal adalah golongan muda yang sememangnya menjadikan aktiviti tersebut sebagai aktiviti rutin mereka tetapi mat rempit terus memperuntukkan masanya dilitar lumba haram. Mereka juga berani melakukan aksi sama seperti mat rempit. . Menteri Belia dan Sukan. Ia berlaku kerana ada pengaruh golongan remaja atau dewasa yang menunggang motosikal. kanak-kanak wanita pula tidak ketinggalan menunggang motosikal tanpa sedikit kebimbangan. Mereka menggelarnya sebagai µrempit junior¶. bohjan dan lepak. Kesuntukan masa pada waktu siang menyebabkan para belia tidak mempunyai ruang yang cukup untuk bersukan justeru program seumpama ini dapat membantu mereka beriadah. Dengan pelbagai aktiviti yang di cadangkan. Kita harus sedar ada ketikanya sesuatu perkara yang remeh atau kecil itu mempunyai rantaian kesan yang berpanjangan. futsal dan 3 x 3 bola keranjang.

pegangan hidup kumpulan tersebut yang mementingkan kebebasan serta bergelumang dengan jenayah dikhuatiri akan meruntuhkan akhlak rakyat terutamanya remaja di negara ini kerana ia mula menjadi ikutan mat rempit. Tan Sri Musa Hassan memberitahu. Kita perlu melihat hukuman penjara ini daripada perspektif berbeza. Tetapi. jika seseorang itu mempunyai kesedaran. daripada penilaian terhadap jenayah yang berlaku di negara ini setiap hari mendapati tahap ekonomi yang tidak stabil mendorong seseorang untuk melakukan .'' katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Gejala Sosial: Hakikat Masa Kini pada Konvensyen Pendekatan Islam Hadhari Peringkat Kebangsaan di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di sini hari ini. perogol.Selain itu. Kalaupun pihak berkuasa menggantung lesen pemilik.Saya berfikir bahawa mat rempit perlu diberi pengajaran atau hukuman yang boleh menginsafkan mereka. Langkah ini tidak efektif. walaupun memiliki motosikal dan lesen. ia tidak menghalang mereka berlumba semula kerana di kalangan mat rempit juga kebanyakannya tidak ada lesen memandu. kumpulan samseng dan penagih dadah. selain itu ramai ahli mat rempit menjadi perompak. peragut. mengapa pula hukuman penjara ini tidak dijalankan. Gejala mat rempit akan melahirkan lebih ramai individu jika tiada undang-undang yang berat dikenakan kepada mereka. µµMat rempit di negara ini mula terikut-ikut cara hidup kumpulan tersebut dan sedang menyebarkannya di kalangan ahli kumpulan yang lain. µµJika mereka berpaksikan kepada kumpulan itu maka gejala sosial dan jenayah di kalangan remaja di negara ini akan menjadi semakin teruk. kaki lepak. mengapa hanya lesen digantung dan motosikal dirampas tanpa menghukum pesalah sebenar. gadis belasan tahun terjebak sebagai pelacur. Mengapa perlu wujud persoalan hukuman penjara hanya akan merosakkan masa depan mereka. Beliau memberitahu. bukan saja mat rempit. penyalahgunaan dadah seperti ganja. Kerajaan tidak boleh terlalu bertoleransi dengan golongan mat rempit dengan hukuman sekadar menggantung lesen dan merampas motosikal mereka. mereka tidak akan membabitkan diri dengan lumba haram sehingga membahayakan pengguna jalan raya serta orang awam. Malah. Ketua Polis Negara.µµPenularan ini amat membimbangkan kerana kumpulan Hell-Angel banyak terlibat dengan jenayah. Pengaruh cara hidup ahli kumpulan bermotosikal dari Amerika Syarikat (AS) yang dikenali sebagai Hell-Angel di kalangan mat rempit amat membimbangkan masyarakat terutamanya polis kerana dilihat mampu memesongkan akidah dan meruntuhkan akhlak rakyat di negara ini. Jadi. sehubungan dengan itu beliau menggesa orang ramai terutama ibu bapa supaya memandang berat perkara ini dan memantau kegiatan anak mereka supaya budaya kuning yang dibawa oleh mat rempit ini tidak menjadi ikutan anak mereka. syabu dan heroin serta menjalinkan hubungan seks bebas. ketidakstabilan ekonomi di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini dikesan antara pendorong utama kepada peningkatan kadar jenayah di negara ini. Hanya hukuman penjara yang boleh membuatkan mat rempit sedar dengan kesalahan mereka. Musa ketika membentangkan kertas kerjanya berkata. Yang melakukan kesalahan ialah manusia bukannya lesen atau motosikal. Menurut Musa.

Ramai penunggang motosikal adalah orang Melayu. Semakin ramai anak muda Melayu terjebak. menjadikan jalan raya di Lembah Klang sebagai medan menunjuk lagak.Kita tidak . KISAH kaitan Melayu dan motosikal cukup menarik untuk dirungkai.'' katanya Musa berkata. mereka akan terdorong untuk melakukan jenayah bagi memastikan dapat meneruskan hidup di negara ini terutamanya bagi mereka yang tinggal di kota-kota besar. µµKadar jenayah di negara ini bagi tempoh Januari hingga September lepas meningkat 12. Ada lagi perkara yang mengganggu fikiran iaitu fenomena lumba motosikal haram oleh mat rempit. seolah-olah ia lebih rumit daripada menangani ancaman militan. Sepatutnya ia tidak berlaku demikian apatah lagi berulang menimpa anggota polis dan ini secara tidak langsung menampakkan kelemahan pengurusan kita. 481 kes berbanding 151. walaupun indeks jenayah semakin meningkat di negara ini tetapi peningkatan itu sejajar dengan pertambahan penduduk di sini. bagai tidak percaya bahawa itu juga menjadi µtarikan¶ di sebalik slogan kelembutan. duit palsu dan gaduh sesama sendiri.'' katanya.jenayah. µµMereka datang ke sini untuk mencari pekerjaan tetapi bila tak dapat kerja mereka menganggur dan mula terlibat dengan jenayah seperti merompak kerana desakan hidup. Lebih membimbangkan. µµBila terdesak.Beliau berkata selain penghijrahan penduduk luar bandar. 444 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas. Tambah Musa. Pendekatan yang diambil tidak holistik dan ada kalanya bermusim. Tetapi pihak berkuasa masih gagal menanganinya. melainkan di Kuala Lumpur dan beberapa bandar besar di negara ini. µµRakyat asing yang datang ke sini juga banyak terlibat dengan jenayah rompak.Rasanya tiada bandar raya lain di dunia yang menyaksikan penunggang motosikal bermaharajalela dengan aksi liar. Pelancong pula asyik tergamam. servis dan pembaikan motosikal tidak pula dikuasai Melayu. Orang ramai sudah lama kecewa dan marah kerana gejala mat rempit sampai tahap memudaratkan keharmonian dan keselamatan.'' ujarnya.Kerana menggunakan motosikal juga. Menangani gejala seperti penagihan dadah dan lumba haram. sebahagian mat rempit ini selalunya mengambil dadah. kebanjiran pendatang asing ke sini turut dilihat mendorong kepada peningkatan kadar jenayah di negara ini. Bukan bermakna pihak polis tidak bertindak bahkan ada anggota polis yang mati dan cedera parah ketika bertugas membanteras lumba haram. orang Melayu menjadi kaum yang paling ramai maut akibat kemalangan jalan raya. bidang penjualan. penghijrahan masyarakat luar bandar ke bandar bagi mencari pekerjaan juga dilihat sebagai salah satu punca mendorong kepada peningkatan kadar jenayah. tidak cukup setakat berkempen dan berceramah.57 peratus iaitu 170. Meskipun orang Melayu paling ramai menggunakan motosikal. keramahan dan imej Malaysia negara Asia sebenar.µµIni amat membimbangkan kerana ia bukan sahaja meningkatkan kadar jenayah di negara ini tetapi turut memberi kesan negatif terhadap masyarakat. pengedaran.'' ujarnya.µµKebanyakan mereka yang terlibat dalam kegiatan jenayah di negara ini terdesak melakukannya kerana mempunyai masalah ekonomi.163 kes dan ini menunjukkan mereka yang menjalankan kegiatan ini amat terdesak untuk mendapatkan wang. Yang hairannya gejala ini makin menjadi-jadi.µµCuri motosikal sahaja sebanyak 47.

kerajaan kini bercadang meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi membolehkan hukuman lebih berat dikenakan. Tidak dinafikan juga pengaruh rakan dan persekitaran antara faktor pendorong kepada kegiatan tidak berfaedah itu.000 atau hukuman penjara maksimum 10 tahun. sudah pasti aktiviti itu menjadi parasit kepada keharmonian masyarakat serta memburukkan pelbagai versi gejala sosial yang melanda remaja masa kini. Kematian dan kecederaan membabitkan pelumba haram sungguh mendukacitakan semua pihak kerana golongan ini sebenarnya tenaga penggerak kepada ekonomi dan masa depan negara.Sikap berani tidak bertempat pelumba haram itu menunjukkan betapa mereka perlu dikenakan hukuman berat supaya insaf. Akhirnya. kegiatan seperti Ah Long dan tonto misalnya sudah menjadi institusi di negara ini. Namun ia masih dipandang sepi. majoriti golongan terbabit adalah generasi muda yang masih di bangku sekolah. atas kesalahan memandu secara melulu dan membahayakan. Sebelum ini. mentah serta punya peluang membina masa depan lebih gemilang. pelumba haram terus mencabar undang-undang. geng Mat Rempit masih belum berubah. tidak serik dan tidak pernah insaf. tetapi penonton dan penganjur kegiatan berbahaya itu juga . Jika dibiarkan berterusan. pelbagai kisah hidup pelumba haram yang cedera parah dan kurang upaya dipaparkan di pelbagai media massa sebagai pengajaran. 20. agensi-agensi di bawah nama µkeselamatan negara¶ ternyata tidak mampu merungkai permasalahan ini.Lebih menyedihkan.000 atau maksimum RM15. Mereka sering dilabelkan sebagai kelompok tidak takut mati. Disebabkan agak pasif. Kes terbaru ialah kejadian malang menimpa Konstabel Meor Mohd Armi Abdul Latiff. membahayakan diri serta pengguna jalan raya lain. namun golongan itu tetap meneruskan aktiviti liar mereka demi kepuasan diri. malah mereka kini lebih berani tanpa mempedulikan nasib anggota keselamatan yang menjalankan tugas.000 atau penjara tidak lebih lima tahun manakala bagi kesalahan kedua dikenakan denda minimum RM10. dari Cawangan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan yang parah dirempuh pelumba haram Januari lalu.Jika menyebabkan kematian. Begitulah sikap sebenar pelumba haram atau Mat Rempit yang tidak pernah puas menyusahkan kerajaan.000 atau maksimum RM20.Ia bukan saja dikenakan kepada pelumba haram. meskipun begitu banyak perbincangan diadakan.Menyedari undang-undang sedia ada masih belum memadai.Bagi mereka.000 atau maksimum RM20. Kejadian seperti itu bukan pertama kali berlaku tetapi ia sebahagian daripada episod malang yang terpaksa ditempuhi anggota polis dalam membanteras lumba haram. mereka boleh didenda minimum RM5. Jika sabit kesalahan. pesalah boleh didakwa mengikut Seksyen 41 akta yang sama yang membawa hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 10 tahun atau denda minimum RM5. bagi mereka selagi ada jalan raya dan penonton menyokong ia tetap dilakukan demi kepuasan. masa depan mereka dikorbankan di jalan raya atau hilang upaya pada usia muda kerana mengikut nafsu. berlumba haram satu kepuasan untuk menunjukkan kehebatan sedangkan jika semangat itu dimanfaatkan untuk pendidikan pasti apa jua dihajati mampu dicapai.boleh mengulangi kesilapan dan kealpaan.Sayangnya.Sebagai ingatan. pelumba haram yang ditangkap boleh didakwa mengikut Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 33).000.Walaupun pelbagai kempen membabitkan kos jutaan ringgit dilaksanakan kerajaan.

golongan ini menjadi korban kepada pengabaian berkenaan dan apabila ia terkena batang hidung sendiri barulah ibu bapa sibuk menuding jari ke sana dan ke mari. pergaulan bebas. ibu bapa boleh menggunakan pendekatan kaunseling sebagai jalan keluar membantu anak mereka yang bermasalah. Cadangan mengenakan hukuman terhadap ibu bapa yang anak mereka terbabit dalam lumba haram juga wajar dilihat dari sudut positif supaya pengabaian tidak terus berlaku. hukuman penjara yang lebih lama juga satu pengajaran kepada pelumba haram untuk berfikir panjang sebelum menerima sebarang cabaran atau menunjukkan ego mereka di jalan raya. lumba haram serta jenayah juvana. Dalam masa yang sama juga penguatkuasaan perlu dipertingkatkan seiring dengan pindaan dilaksanakan supaya mereka terbabit dalam gejala itu tidak terlepas. Malah. Selain pelumba haram yang bakal menerima hukuman penjara mandatori tidak melebihi lima tahun atau denda antara RM5. Datuk Seri Chan Kong Choy. pembabitan semua pihak menanganinya perlu dilaksanakan segera terutamanya peranan ibu bapa memberikan kesedaran kepada anak-anak.Dari satu aspek lain. penonton juga tidak terlepas.Jika tidak mampu membimbing atau mengawal. ia dilihat satu pendekatan agresif kerajaan membendung gejala yang tidak berkesudahan itu. kebebasan mutlak diberikan kepada remaja sering menyebabkan mereka terjebak dalam pelbagai kegiatan tidak sihat antaranya dadah.000 hingga RM15. Penguatkuasaan yang berterusan dilihat mampu membanteras gejala itu sehingga ke akar umbi serta memberikan kesedaran kepada mereka terbabit. Dua kelompok itu turut menjadi penyumbang kepada gejala itu.000 jika disabitkan kesalahan.bakal menerima hukuman sewajarnya.Walaupun wujud pelbagai pandangan berhubung cadangan terbaru ini. pendekatan terbaru itu cara terbaik untuk menghukum mereka terbabit selain mengurangkan pembabitan remaja dalam lumba haram.Pendekatan tegas ini diharap mampu melindungi pengguna jalan raya lain supaya tidak menjadi mangsa kegiatan buas geng Mat Rempit terutamanya di lebuh raya dan laluan Persekutuan.Dewasa ini.000 atau penjara sehingga enam bulan jika didapati bersalah oleh mahkamah. Menteri Pengangkutan. Sebagai remaja. mereka memerlukan bimbingan daripada ahli keluarga sendiri untuk membina peribadi dan bukannya meniru acuan rakan lain.Jika kerjasama serta penguatkuasaan itu seiring dengan usaha membanteras lumba haram sudah tentu ia mampu menyelamatkan ribuan anak muda daripada terjebak atau menjadi mangsa kepada keghairahan mereka sendiri .Berdasarkan undangundang sedia ada.Kesannya. dalam kenyataannya sebelum ini berkata hukuman sedia ada masih dianggap terlalu ringan oleh golongan berkenaan.Mereka yang menonton jika diberkas boleh didenda sehingga RM2. tidak ada sebarang peruntukan bagi menghukum penonton dan penganjur.Bagi khalayak ramai.

. Menjadi kelasi ketika berusia 19 tahun dan telah belayar dari Itali ke England melalui Gibraltar. y Namun begitu. pada tahun 1484. Dipengaruhi oleh buku-buku Marco Polo y Hasil daripada penulisan buku-buku pelayaran Marco Polo menyebabkan Columbus berminat dan terpengaruh dengan kisah tersebut serta berhasrat untuk belayar ke China dan Jepun melalui jalan 2. Columbus gagal mendapat sokongan daripada Raja Portugal. Definisi penjelajahan dan penerokaan. maka Christopher telah membuat segala persiapan untuk pelayaran selama beberapa bulan. Itali pada tahun 1451 Masihi ii.( Rujuk buku ) 2. Dengan bantuan daripada Raja Portugal iaitu Raja John II yang sangat meminati bidang pelayaran. Lahir di Bandar Genoa. John II untuk memulakan pelayaran yang bersifat percubaan. Raja Ferdinand dan Ratu Isabella memberi galakan dan dorongan serta peruntukan kewangan kepada Columbus untuk mengadakan pelayaran dengan syarat sebarang kawasan baru yang ditemukan oleh Columbus harus menjadi milik Sepanyol. Isi Penting A. y Oleh sebab berasa kecewa. Pengenalan 1. Ferninand dan Isabella y Christopher bercita-cita mencari jalan laut ke India. Mendapat sokongan Raja Sepanyol. Latar belakang Christopher Columbus i. Columbus meminta Raja Ferdinand dan Ratu Isabella dari Sepanyol menyokong rancangannya.Bincangkan faktor-faktor penjelajahan dan penerokaan Christopher Columbus serta sumbangannya. Faktor Penjejalahan dan Penerokaan Christopher Columbus 1.

6. rempah dan sutera y Tuhan ± menyebarkan Kristian di negara bukan Kristian yang menjadi motif orang Eropah pada abad ke-15 y Cathay ± nama purba negara China 5. Penemuan Kepulauan Bahamas di Laut Carribean. garisan lintang dan bujur. 4. Dilantik sebagai wizurai tanah jajahan y Ferdinand dan Isabella berjanji untuk menjadikan Columbus sebagai wizurai untuk tanah jajahan baru dan memberikan satu persepuluh dariapda nulai perdagangan yang bakal disumbangkan oleh petempatan baru tersebut. Penemuan dan pembukaan wilayah-wilayah baru. peta. Ingin menguji teorinya yang dunia ini bulat sebagaiman pendapat sarjana abad ke-15 yang menyatakan dunia ini rata. y Melalui sekolah tersebut.3. ³Tuhan´ dan ³Cathay´ y Emas ± mendapat kekayaan. Sumbangan Christopher Columbus dalam Penjelajahan dan Penerokaan 1. y Pendapat ini berdasarkan pendapatnya pelayaran seharusnya menuju ke arah barat iaitu mengelilingi glob. i. Columbus didedahkan dengan ilmu geografi dan ilmu pelayaran termasuklah membaca kompas. Columbus telah berjaya menemui daratan dan mengisytiharkan sebagai tanah milik Sepanyol. Portugal. y Hal ini membolehkan Columbus memulakan pelayaran ke Timur melalui Lautan Atlantik. tentang lautan. B. y Pada bulan Oktober. Mendapat pendidikan formal tentang ilmu pelayaran y Columbus mendapat pendidikan formal di sebuah sekolah pelayaran di Sagres. Melaksanakan cita-citanya iaitu ³Emas´. 1492. .

y Columbus telah membuat andaian bahawa daratan tersebut ialah India. y Dengan menggunakan Lautan Atlantik ini. Penemuan Trinidad y Dalam pelayaran ketiga pada tahun 1498. Penemuan dan pembukaan wilayah-wilayah barupulau-pulau Dominica. Columbus telah menamakan penduduk peribumi di kawasan tersebut sebagai Red Indian atau India Merah kerana warna kulit puak tersebut berwarna merah. Columbus merintis jalan penjelajahan laut ke kawasan lain oleh pelayar-pelayar seterusnya. y Namun begitu. Columbus kemudiannya meneroka pantai Cuba dan Hispaniola. Penemuan jalan perhubungan antara benua Eropah dengan benua Amerika melalui Atlantik. y Oleh itu. y Nasib malang telah menimpa Columbus apabila ditangkap dan dihantar pulang ke Sepanyol. Puerto Rica dan Jamaica. iv.Columbus menerokai pantai timur Amerika Tengah dari Honduras ke Panama. ii. beliau gagal menemukan apa yang dicita-citakannya iaitu timbunan emas. Puerto Rica dan Jamaica. . iii. Columbus telah belayar sebanyak tiga kali dan telah menemukan pulau-pulau Dominica. y Antara tahun 1493 M ± 1504 M (pelayaran kedua). 2. Columbus telah berjaya menemukan Trinidad. y y Kawasan tersebut sebenarnya dikenali sebagai San Salvador di Bahamas yang terletak di Laut Carribean. Penemuan Benua Amerika y Dalam tahun 1492 M ± 1494 M iaitu dalam pelayaran yang terakhir.

Penyebaran agama Kristian di Amerika Latin y Menubuhkan gereja membawa kepada misi penyebaran agama Kristian. y Hernando de Soto berjaya mendarat di Florida pada 1539 M dan meneroka kawasan di Albama. Cuba dan Hispaniola. Kesimpulan (Nyatakan apa-apa kesimpulan yang berkaitan) Anda mungkin juga meminati: . Missisippi dan Arkansas. Ferdinand Magellan. Amerigo Vespuci. 4. 5. Meluaskan tanah jajahan Sepanyol y Berjaya meluaskan ketuanan Sepanyol di San Salvador di Bahamas. y Ferdinand Magellan melakukan pelayaran hingga ke Asia melalui Lautan Pasifik.3. y Contohnya. Menjadi perintis kepada aktiviti penjelajahan dan penerokaan bangsa Sepanyol. Hernando de Soto.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful