Langkah Mencegah Kebakaran

Elemen-elemen dalam segitiga kebakaran adalah HABA, OKSIGEN dan BAHAN, dimana tindak balas kimia berantai diantara ketiga-ketiga elemen tersebut boleh menyebabkan kebakaran. Pengasingan salah satu daripada tiga elemen tersebut boleh mencegah kebakaran daripada berlaku. Adalah mustahil bagi kita untuk mengasingkan oksigen dari udara. Jadi, apa yang boleh lakukan untuk mencegah kebakaran ialah dengan cara mengenalpasti bahan serta haba dan mengelakkan percantuman kedua-dua bahan tersebut. Pencegahan bermakna mengawal/mengelakkan tindak balas kimia berantai daripada berlaku iaitu dengan cara pengasingan elemen bahan dan elemen haba. Siapa yang Bertanggungjawab? Pencegah kebakaran adalah menjadi tangungjawab setiap penghuni dalam sebuah rumah. Kenapa Perlu Pencegahan? Pemilik ataupun penyewa merupakan penerima utama akibat daripada kebakaran. Kealpaan diri/jiran boleh kehilangan harta benda dan keadaan akan bertambah buruk sekiranya terdapat nyawa yang terkorban. Oleh itu pencegahan adalah amat perlu. Bahaya Kebakaran di Rumah Anda boleh menyelamatkan keluarga dan harta benda anda daripada kemusnahan/ kehilangan akibat dari kebakaran jika anda mengambil langkah-langkah keselamatan pencegahan kebakaran yang asas. Merokok Kecuaian akibat merokok adalah satu punca utama kebakaran dirumah. Jika anda merokok, gunakan bekas abu rokok yang besar dan berat. Jangan biarkan bekas abu rokok menjadi penuh yang boleh menyebabkan habuk panas terjatuh. Pastikan putung rokok dipadamkan sepenuhnya sebelum dibuang. Jangan sekali-kali merokok diatas katil atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk. Mancis dan Pemetik Api

Mancis dan pemetik api diletakkan ditempat yang tinggi supaya tidak boleh dicapai oleh kanakkanak. Gas Memasak (LPG - Liquified Petroleum Gas / Gas Petroleum Cecair)
y y y y y

Gas LPG lebih berat dari udara Tidak berbau Tidak berwarna Gas yang mudah terbakar (contoh: percikan suis elektrik) Kandungan utama dalam LPG adalah adalah gas propane dan butane dimana kebakaran wap gas-gas ini diruang udara boleh mencapai tahap kepanasan sehingga 2,000°C.

Terdapat bauran yang dicampur iaitu ethyl mercaptane. Biasakan dengan bau yang dikeluarkan oleh gas LPG yang disengajakan/tidaksengajakan.
y

Gas yang bebas dari selinder akan mencari tempat yang terendah dan mengalir sejauh yang mungkin. Jika dalam pengalirannya ia bertemu dengan percikan api, maka gas akan terbakar sehingga titik mula bocor. Jika percantumannya dalam kuantiti yang banyak, kemungkinan berlakunya letupan adalah tinggi.

Keselamatan Ketika Memasak Jangan memasak apabila anda berasa mengantuk, pening, keracunan atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk.
y y y

y y y y

y y

Jangan biarkan aktiviti memasak tanpa diawasi. Elakan pemegang periuk, tuala atau sebarang kelengkapan diletakan berhampiran dengan alat pembakar seperti ketuhar. Jangan biarkan kanak-kanak atau binatang peliharaan anda bermain berhampiran dengan dapur yang sedang digunakan (amalkan kawasan zon bebas kanak-kanak, jarak tiga kaki atau satu meter). Jangan letakan sebarang bahan mudah terbakar seperti kain, kertas, plastik terlalu hampir dengan dapur memasak. Pastikan rak dapur anda bersih. Kotoran dari bahan masakan yang berminyak dan dapur (tumpahan bahan masakakan) boleh disambar api. Gunakan pakaian yang tidak longgar beserta lengan pendek bagi mengelakan pakian dari bersentuhan dengan api semasa memasak. Selalu gunakan sarung tangan yang mempunyai ketahanan api. Berhati-hati apabila menggunakan sarung tangan yang basah kerana air pada sarung tangan akan menjadi stim yang boleh menyebabkan tanagn anda melecur. Pusingkan pemegang periuk kearah dalam bagi mengelakan dilanggar atau ditarik oleh kana-kanak. Makanan yang dimasak dalam microwave boleh menghasilkan tahap kepanasan yang terlalu tinggi. Bukakan penutup dengan cermat bagi mengelakkan sebarang stim.

Pastikan terdapat ruang yang mencukupi diantara perkakas elektrik dengan dinding supaya terdapat pengaliran udara bagi mengelakkan kepanasan. Ajarlah anak anda tentang keselamatan kebakaran yang asas terutamanya berkaitan dengan mancis dan pemetik api serta jelaskan bahawa kedua-dua adalah kegunaan yang tinggi dan selamat supaya tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak. Tempat itu mestilah bukan daripada bahan mudah bakar disamping mempunyai ruang yang mencukupi bagi mengumpul titisan lilin atau jika lilin terjatuh. Guna perkakas elektrik bagi tujuan yang dinyatakan sahaja dan ia sentiasa dipasang. Belajar cara-cara untuk memadam kebakaran kecil.Gunakan lampu yang mempunyai tahap pengaliran elektri yang bersesuaian sahaja. Oleh itu. Pengendalian lilin yang tidak betul boleh menyebabkan bencana dan statistik menunjukkan bahawa kebakaran rumah akibat salah kendali lilin kian meningkat. Litar dan Peralatan Elektrik Peralatan elektrik boleh menyebabkan kebakaran melalui percitkan atau apabila ia terlalu panas. Pastikan rintangan dalam fius adalah sama seperti yang diperlukan bagi sesuatu perkakas elektrik. menggantikan fius yang terbakar dengan wayar. anda tidak boleh mengharapkan mereka untuk memahami bahaya api tersebut.y y Ingatkan kanak-kanak bahawa penutup yang panas amat merbahaya. Lilin dan Bahayanya Dikebanyakkan rumah. Elakkan daripada menggunakan perkakas elektrik secara berterusan. Gantikan wayar yang buruk atau wayar yang kerap panas ketika digunakan. kenalpasti masalahnya dahulu sebelum mengantikan fius baru. lilin biasanya dijadikan alternatif sumber cahaya jika bekalan elektrik terputus. Jika fius terputus. Pastikan semua pendawaian diperiksa dari masa ke semasa bagi mengenalpasti dan mengatasi kerosakan. . pastikan anda letakkan lilin atas tempat yang stabil. Kanak-Kanak Bermain Api Kanak-kanak memang bersifat ingin tahu dan sentiasa tertarik dengan api. Jika anda perlu gunakan lilin. wayar terdedah dan longgar. Periksa semua penyambung elektrik bagi memastikan tiada retakan. Fius dan Pemutus Litar Fius dan pemutus litar direka untuk memutuskan aliran elektrik dari sumber kuasa jika berlaku lebihan aliran arus. Lampu. Jangan gunakan fius yang tidak diiktiraf seperti contoh. diselenggara dan dibaiki oleh seorang yang bertauliah.

y y y y y y y y y Jangan biarkan lilin atau sebarang punca api terdedah tanpa diawasi walaupun seketika. Biarkan sedikit ruang lega dalam bekas untuk tujuan ini. Jangan mengisi kedalam bekas semasa dalam kenderaan. Langsir. contohnya petrol. Padamkan dan sejukkan batang mancis yang digunakan bagi menghidupkan lilin sebelum membuangnya. Jangan diisi bekas sehingga penuh. Haba. Jangan merokok atau menyalakan rokok semasa mengisi minyak tanah kenderaan. Pastikan lilin yang kedudukannya diatas jauh dari kerusi atau karpet untuk mengelakkan terbakar jika terjatuh. Wap yang dibebaskan semasa mengisi minyak (petrol/diesel) adalah gas mudah bakar. Simpan bekas-bekas yang mengandungi cecair mudah bakar seperti minyak tanah. Gas yang terdapat dalam bekas/tin ini boleh mengembang dengan pantas apabila dipanaskan dan boleh meletup serta membakar dengan dasyat. Letakkan lilin jauh dari dinding. Letakkan bekas mudah alih di lantai sebelum mengisi cecair mudah bakar. api. Wap cecair mudah bakar akan mengembang dibawah cuaca biasa dan menambahkan tekanan dalam bekas yang penuh. cecair mudah bakar dan perkakas elektrik memang perlu dan berguna kepada kita tetapi harus diingat bahawa bendabenda ini mempunyai risiko kebakaran jika disalah kendalikan. Wap gasolin boleh membakar dengan percikan sahaja. Jangan gunakan lilin yang dipasang bagi melihat/menerangi semasa menambah cecair mudah bakar. barangan perhiasan dan cecair mudah bakar. Padamkan semua lilin sebelum meninggalkan bilik atau sebelum tidur.terutamanya apabila terdapat kanak-kanak. penyembur rambut. kain dan sebagainya. pastikan lilin diletakkan ditempat yang bebas dari langsir. penyembur racun serangga dan sebagainya daripada punca api yang terdedah. Semasa meletakkan ubat nyamuk yang dipasang anda hendaklah memastikannya: y Tidak berhampiran dengan langsir. Sifat bebas kebakaran perlu ada dalam diri seseorang. Sentiasa gunakan lampu suluh dan bateri sebagai pengganti lilin. Jika tidak dapat dielakkan. Cecair Mudah Bakar Semua cecair mudah bakar adalah merbahaya kerana wap yang dikeluarkan oleh cecair mudah bakar boleh membakar dengan mudah. y y y y y Jauhkan semua bekas/ tin bertekanan serta mempunyai aerosol seperti penyembur minyak wangi. Elakkan dari terjatuh akibat dilanggar oleh binatang peliharaan atau tikus dan jika terjatuh pastikan ia tidak berhampiran/ terkena bahan mudah bakar. Ubat Nyamuk / Pelita Satu lagi punca kebakaran rumah ialah ubat nyamuk yang dugunakan dengan cara-cara yang betul. minyak petrol dan sebagainya jauh dan selamat dari punca api yang terdedah dan juga kanak-kanak. Elakkan memasang lilin didalam bilik tidur. .

. Pastikan chamber bebas dari sebarang benda asing. Ia boleh rosak akibat daripada perbuatan yang tidak bertanggungjawab oleh penghuni sekitarnya. Pastikan tiada apa-apa ganguan terhadap pili. Tidak berkarat. kalajengking dan sebagainya. Peyelenggaraan Pili Bomba Jadikan pili bomba berhampiran rumah anda sebagai teman anda.y y y y y y Gunakan bekas yang mempunyai penutup. Jauhkan dari tempat mainan kanak-kanak atau kanak-kanak itu sendiri. Memaklumkan kepada pihak Bomba atau JBA jika ada kerosakan. Diantara tanah dan rumput biasanya terdapat satu lapisan daun-daun dan akar-akar yang kering diatas tanah. Pastikan tempat yang sesuai serta jauh dari bahan mudah bakar seperti karpet. Lalang dan Semak Tahukah anda bahawa lalang dan semak yang tidak dijaga atau tidak dipotong dalam kawasan rumah anda atau dikawasan rumah jiran anda boleh menyebabkan kebakaran. Boleh dilihat dari jauh. Bagaimana Anda Boleh Membantu y y y y y y y Periksa pili bomba berhampiran rumah anda. Apa yang anda boleh lakukan ialah mengingatkan diri anda dan juga jiran-jiran anda bahawa rumput dan lalang yang panjang serta tidak terurus boleh menyebabkan anda kerugian akibat kebakaran dan boleh menjadi tempat binatang merbahaya seperti ular.Perkara ini akan melambatkan pergerakan anggota bomba bagi mendapatkan air dari pili berkenaan dan akhirnya akan merugikan anda. Jauhi dari tempat tidur bagi mengelakan dari terkana selimut. Tidak terkambus dengan tanah. Contohnya memasukkan sampah-sarap. Awasi kemungkinan dilanggar oleh binatang peliharaan dan juga yang bukan peliharaan seperti tikus. Tujuan pili bomba diadakan adalah untuk menyalurkan air kepada jentera bomba semasa digunakan bagi memadam bencana kebakaran. sofa dan sebagainya. ia boleh merebak dengan pantas dan membakar apa-apa sahaja yang berada di laluannya termasuk rumah anda. kaca dan sebagainya dalam lubang valve. Jauhi dari hiasan rumah. Jika lapisan ini terkena punca api yang terdedah seperti puntung rokok.

di kampung-kampung sekalipun gejala sebegini sudah menjadi lumrah. Isu mat rempit ini tidak akan selesai sekiranya hanya pihak polis atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikannya. Sekiranya pada tahun-tahun 80an dan awal 90an.Isu pelumba motosikal haram. Usaha yang dimainkan Putera UMNO untuk mengadakan kempen dan program bersama mat rempit merupakan salah satu usaha yang harus dipuji kerana ini menunjukkan komitmen UMNO untuk bersama membanteras gejala yang tidak sihat ini. anggota polis sendiri pernah menjadi mangsa tindakan melulu mat rempit di mana ada anggota polis yang pernah cedera dan terkorban dalam operasi terhadap mat rempit. Mungkin mereka merasakan apabila mereka mampu melakukan aksi willy atau ala superman mereka akan kelihatan hebat. Dalam pada mereka mencari keseronokan menerusi perbuatan yang sia-sia ini. gejala ini banyak bertumpu di Kuala Lumpur. ianya kini sudah merebak ke hampir kesemua negeri di Malaysia. Usaha polis trafik mengadakan sekatan jalan raya dan mengawasi pergerakan mat rempit seolaholah diperlekehkan sehingga ada yang berani merempuh sekatan yang diadakan. seperti yang berlaku di Kelantan baru-baru ini di mana seorang kanak-kanak tiga tahun. ramai dari mereka langsung tidak mempedulikan bahaya yang mungkin menanti mereka atau melibatkan pengguna jalan raya yang lain. termasuklah ibu bapa dan pihak sekolah. semua ini hanya menunjukkan sikap biadap serta kebodohan mereka sendiri. Statistik polis menunjukkan bahawa majoriti mereka yang terbabit adalah mereka yang berusia belasan tahun dan awal 20an. Malahan. Muhammad Aufal Khalifah Mohd Saberi. bukanlah merupakan satu isu yang baru memandangkan gejala sebegini telah wujud sekian lama di jalan-jalan raya di negara ini. Selain itu. maut akibat dirempuh seorang mat rempit. termasuklah tindakan sesetengah mereka yang berani memukul serta mencederakan pengguna jalan raya yang menegur sikap mereka. Apa sebenarnya yang ingin dicari oleh remaja apabila melibatkan diri dalam kegiatan yang tidak berfaedah ini? Apakah ianya berdasarkan keseronokan semata-mata atau ianya lebih menjurus kepada sikap anti-establishment mereka serta keseronokan melakukannya dan dapat mengelakkan diri dari tertangkap? Adakah juga kejaguhan mereka membolosi kawalan pihak polis trafik merupakan kemenangan kepada kumpulan yang semakin menjadi-jadi tatalakunya ini? Inilah antara persoalan yang sering bermain di minda setiap kali isu mat rempit diperkatakan. gejala ini mula menjadi serius apabila pengguna jalan raya yang tidak berdosa menjadi korban. Apa yang lebih membimbangkan mengenai isu mat rempit ini adalah penglibatan remaja belasan tahun dalam gejala ini. atau lebih dikenali sebagai µmat rempit¶. turut memainkan peranan penting dalam menangani masalah ini. peruntukan undang-undang yang membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap mat rempit perlu . Semua pihak. Sikap kurang ajar mat rempit telah banyak dilaporkan sebelum ini.Malahan. Kelicikan mat rempit mengenal pasti jalan-jalan yang selamat juga menyebabkan golongan ini mendabik dada kononnya mereka bijak melarikan diri daripada pengawasan pihak berkuasa. Tambah menakutkan adalah hakikat bahawa kebanyakkan mereka tidak mempunyai lesen yang sah untuk menunggang motosikal. Bagaimanapun. Hakikatnya. Malahan. Badan Bukan Kerajaan (NGO) juga harus memainkan peranan yang aktif dalam bersama kerajaan menangani isu mat rempit ini.

Namun demikian. Secara tidak langsung.Selain mengenakan tindakan tegas ke atas mat rempit. Jika sebelum ini banyak kumpulan mat rempit merakam aksi µberani mati¶. kini minah rempit pula bertindak lebih dahsyat apabila secara sukarela membiarkan aksi jijik mereka dirakam dan . Malahan. peranan yang dimainkan ibu bapa adalah amat penting untuk menjayakan sebarang usaha menangani masalah tersebut. Kini bukan sekadar mat rempit yang datang membawa masalah.digubal bagi membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan yang lebih tegas dan drastik. Tetapi juga golongan minah rempit turut memberi imej buruk kepada masyarakat kini. membantu mengelakkan gejala ini dari menjadi lebih buruk lagi. kalau tidak sekalipun. Tindakan lebih tegas harus dilaksanakan ke atas mat rempit yang didapati terlibat dalam perlumbaan haram bukan sekadar menghimpunkan mereka.Cadangan untuk merampas motosikal serta mengantung lesen mereka yang terbabit dalam gejala lumba haram dilihat sebagai satu inisiatif yang boleh membantu dalam menangani masalah ini. ini juga akan memberi isyarat yang nyata bahawa kerajaan memandang serius gejala mat rempit ini dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil langkah drastik bagi menangani masalah ini. yang pasti. peranan ibu bapalah yang paling penting sekali kerana rata-rata mereka yang terlibat dalam kegiatan ini didapati kurang mendapat perhatian dari ibu bapa mereka. Sebagaimana gejala sosial yang lain. dijalankan ujian air kencing dan kemudian dibebaskan. ada segelintir ibu bapa dengan mudah membenarkan anak-anak mereka menunggang motosikal walaupun mereka tahu anak-anak mereka itu langsung tidak mempunyai lesen. Ini adalah merupakan antara cadangan yang akan dimasukkan dalam pindaan undang-undang berkaitan yang kini dalam proses penelitian oleh Kementerian Pengangkutan.Apa sekalipun. masalah ini kini kian meruncing dan kesepaduan semua pihak adalah merupakan kunci yang akan dapat menyelesaikan segala permasalahan ini. tindakan yang sama tegas terhadap ibu bapa atau pemilik motosikal yang digunakan juga boleh membantu untuk menangani masalah ini. Minah rempit kini semakin berani meletakkan diri mereka di dalam carta µsampah masyarakat¶ berikutan penyebaran beberapa klip video kumpulan itu di internet dalam keadaan memalukan.

Metro Ahad yang melayari laman web itu hanya mendapati lapan daripada klip video berkenaan memaparkan aksi melampau minah rempit. Klip video lain bertajuk µAwek Rempit Kena Raba¶ pula menunjukkan seorang mat rempit meraba dan memasukkan tangannya ke dalam coli seorang minah rempit di warung sambil diperhatikan beberapa rakan mereka. Laman web itu kemudian memaparkan 63 transaksi atau klip video berkaitan kumpulan berkenaan.kemudian dimuat turun di internet. di dalam µYouTube¶ ada beberapa klip video yang sama dengan AKM tetapi mempunyai tajuk lain seperti µRemix Mat Minah Rempit Mengganas¶. klip video bertajuk µAwek Kedah Merempit¶ (AKM) yang menunjukkan seorang minah rempit secara selamba tanpa rasa takut berdiri di belakang motosikal ditunggang secara µwheelie¶ oleh seorang mat rempit mendapat sambutan hangat di laman web berkenaan berikutan ia dikatakan aksi paling hebat pernah dilakukan minah rempit. Begitupun. . dengan tiga menunjukkan aksi kelucahan melampau yang memalukan. Satu lagi klip video sama pula menggunakan tajuk µApa Le Nak Jadi¶. termasuk laman web antarabangsa. terutama klip video itu dimuatkan turun ke laman web antarabangsa. Di belakang minah rempit terbabit ialah seorang mat rempit memakai topi keledar. Sebelum ini. Kebanyakan klip video itu boleh didapati di laman web µYouTube¶ dengan menaip perkataan µMinah Rempit¶. Klip video bertajuk µMinah Rempit U¶ pula menunjukkan sekumpulan minah rempit yang tidak memakai topi keledar menunggang lima motosikal di kawasan jalan utama. manakala µAwek Tenggek¶ membabitkan aksi minah rempit membonceng motosikal sambil menaikkan punggungnya untuk menarik perhatian mat rempit lain. minah rempit bertopi keledar itu turut menunjukkan isyarat lucah kepada penunggang dan pembonceng motosikal yang mengekori untuk merakam aksinya. klip video yang turut mendapat sambutan hangat di internet bertajuk µMat N Minah Rempit¶ memaparkan aksi minah rempit berdiri lalu membuka baju dan menunjukkan payu daranya dalam aksi mengghairahkan.Walaupun baru seminggu dimuat turun dalam µYouTube¶.000 kali oleh mereka yang melayari laman web itu.000 µhits¶ atau ditonton 6. sekali gus boleh ditonton di seluruh dunia. µMinah Rempit¶ dan µAwek Kedah¶. Ini perkembangan terbaru yang bukan saja memperlekehkan kewibawaan penguatkuasaan undang-undang. klip video itu mencapai lebih 6. tetapi juga mencemarkan imej negara.Bagaimanapun.Aksi lain minah rempit di laman web µYouTube¶ ialah klip video bertajuk µMinah Bertudung Pacak¶ menunjukkan dua gadis bertudung cuba melakukan aksi µwheelie¶.Selain DMRSO. Dalam klip video selama 46 saat itu. Klip video terbaru minah rempit yang dimuat turun ke laman web µYouTube¶ seminggu lalu adalah paling berani bertajuk µDrunken Minah Rempit Show Off¶ (DMRSO) memaparkan seorang minah rempit membuka baju dan menunjukkan payu daranya ketika membonceng motosikal ditunggang seorang mat rempit.

Beliau berkata. sejak 2005 hingga Julai tahun ini. Dr Mastura yang terkejut dengan pendedahan itu menyifatkan pelakuan minah rempit terbabit satu petanda gejala sosial yang sangat buruk dan ketara. Cina (51).´ katanya. Aksi ganas minah rempit terbaru ialah pada 18 Ogos lalu apabila seorang remaja perempuan berusia belasan tahun menendang motosikal anggota Skuad 42 Polis Trafik Kuala Lumpur untuk menyelamatkan teman lelakinya ketika cuba ditangkap dalam operasi mencegah mat rempit di Bandar Tun Razak. seolaholah perbuatan mereka sesuatu yang glamor.436 orang. pelakuan seperti itu mungkin dapat dielakkan jika ibu bapa minah rempit berkenaan mengambil berat pergerakan anak mereka. minah rempit yang terbabit dengan pelakuan memalukan itu perlu dibantu supaya tidak terus hanyut dengan µdunianya¶.557 pelumba haram ditangkap mengikut Sekyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987. Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman.´ kata Naib Presiden Hal Ehwal Wanita Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim). termasuk menunjukkan payu dara yang kini tersebar di internet dan telefon bimbit. Penyebaran klip video terbaru itu menunjukkan kumpulan rempit. berang dengan apa yang berlaku dan menyifatkannya sebagai usaha menduga kesabaran Polis Diraja Malaysia (PDRM). Ibu bapa perlu tahu di mana anak mereka dan dengan siapa mereka berkawan. terutama remaja µcetek akal¶. termasuk melakukan penyamaran. terutama Pulau Pinang.´ katanya. Dr Mastura Badzis. Sebab itu perancangan lebih teratur dan fokus perlu dilaksanakan. Sekurang-kurangnya tindakan itu mampu menghalang pelakuan seperti itu.³Di mana ibu bapa mereka? Sepatutnya ibu bapa memantau pergerakan anak. kehadiran klip video yang mudah diakses melalui internet dan telefon bimbit itu akan menimbulkan masalah apabila ada pihak. di sini. Senior Asisten Komisioner II Hamza Taib. ³Kanak-kanak seawal usia enam hingga tujuh tahun pun ada perasaan malu dan tidak sanggup membiarkan alat sulit mereka dilihat orang lain. mengumumkan Skuad 42 yang diwujudkan khas untuk membanteras lumba haram yang kini hanya beroperasi di ibu kota akan diperluaskan ke negeri lain. Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. seramai 1.Katanya. Katanya.³Apa yang mereka (minah rempit) lakukan memberi gambaran ada yang tidak kena dengan perkembangan kognitif (kemahiran berfikir secara rasional) mereka. Berikutan itu. India (63) dan kaum lain (tujuh).Klip video terakhir ialah µRempit¶ yang menunjukkan minah rempit di atas motosikal pada siang hari menonton sekumpulan mat rempit menunjukkan pelbagai aksi berbahaya. Beliau mengulas keberanian minah rempit melakukan aksi lucah untuk dirakam. ³Bukan mudah untuk menangkap dan menggempur kegiatan lumba haram kerana mereka licik dan berani. semakin ganas dan sanggup melakukan apa saja untuk menarik perhatian masyarakat. .Beliau dipetik sebagai berkata. Dr Mastura berkata. Perak.Semua klip video itu turut disebarkan menerusi telefon bimbit dan e-mel. termasuk minah rempit. ghairah meniru aksi berkenaan. antara bantuan yang boleh diberi ialah mengalih perhatian mereka kepada perkara positif dan berfaedah yang sesuai dengan jiwa mereka. Datuk Fu Ah Kiow. dengan Melayu seramai 1. Johor dan Selangor.

. Presiden RD Club Malaysia. isu sosial remaja timbul akibat tekanan dan . Mungkin bermula daripada tekanan. Di tambah pula isu mat rempit merosakkan harta penduduk di Bangsar hanya kerana kerana di tegur supaya lebih berhemah« Apakah mat rempit sudah semakin berani untuk melanggar undang-undang?. mencari kesalahan dan meletakan kesilapan itu pada individu tertentu tidak dapat mengatasi masalah. mereka akan melakukannya. Kemelut mat rempit ini bukanlah satu isu yang mudah untuk ditangai.´ katanya.. Azhanyzam berkata. isu ini mula mendapat perhatian sewajarnya. Kenapa ini berlaku? Siapa yang harus dijadikan kambing hitam dan memikul beban untuk dipersalahkan. malah berbangga dengan perbuatan yang dilakukan. dan gangsterisma. Remaja sekarang begitu terdedah dengan pelbagai isu yang akan merosakkan masa depan. mereka sanggup melakukan apa saja. selepas reda dengan isu bohsia. rogol. gejala buli membuli.´ katanya yang aktif bersama ahli kelabnya mendekati mat rempit dan minah rempit untuk memberi kesedaran. mahu bebas dan tiada hala tuju.³Disebabkan itu.gagalkah penguatkuasaan pihak polis membendung gejala rempit ini? Kenapakah gejala sosial di kalangan remaja tidak pernah putus?. mereka tidak menyedari perbuatan mereka. kononnya supaya mereka lebih dihormati. terbaring terlentang selagak superman. pil khayal.Sebagaimana isu sosial yang lain.. Azhanyzam Zakaria.´ katanya..Katanya. Sejak isu mat rempit ini menjadi lebih panas dengan paparan di kaca TV tentang skill mat rempit beraksi dengan aksi berdiri. ada yang berani melakukan aksi lucah.³Mereka tiada perasaan malu. berkata pelakuan minah rempit terbabit mungkin didorong perasaan mahu membuktikan mereka lebih hebat daripada minah rempit lain. Sementara itu..³Kita tidak tahu mengapa mereka sanggup berbuat begitu. memudarkan sinar wawasan 2020«. ada kemungkinan minah rempit yang sanggup melakukan perbuatan memalukan itu di bawah pengaruh dadah. Gara-gara mahu dilihat lebih hebat. mereka bercampur dengan mat rempit dan bergelumang dengan maksiat sehingga pada satu tahap tiada perasaan malu. tidak hairan. ³Di kalangan minah rempit memang wujud sentimen seperti itu. Suruhlah mereka berbuat apa saja.. meledak pula isu mat rempit ini«belum lagi bercerita tentang isu penyalah gunaan dadah. bohjan. dan berbagai aksi skill yang merbahaya tapi mengkagumkan.³Apabila dalam keadaan tidak sedar.

menyuburkanlagi gejala ini.berbekalkan RM 4 untuk minyak dan keberanian untuk beraksi. ~menggalakn amalan hidup sihat dan harmoni dari segi fizikal. Punca-punca kemelut sosial ini saling berkait dan dan sukar untuk memastikan punca sebenar yang menjadi dalang kepada isu ini. Kesibukan ibubapa mengejar kemodenan ada sehingga mengabaikan anak di rumah.Mengecapi bentuk hiburan yang murah . Merempit salah satu alternatif yang ada untuk hilangkan kebosanan dan ketegangan di rumah.permasalahan yang wujud di persekitaran. institusi keluarga dan masyarakat adalah harga untuk sebuah kemodenan. Kepuasan dan keseronokan untuk melepaskan diri sementara dari tekanan hidup. bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan semata-mata. Kenapa tidak terpengaruh kepada rakan sebaya yang baik? Kajian oleh Dr Hassan Ali 1977 mendapati remaja mudah terpengaruh dengan gejala yang membunuh sahsiah.. Malah ada yang berbangga dengan parut dan berapa kerat tulang yang patah. kepuasan. sekatan jalanaraya dan rondaan polis trafik merupakan langkah jangkapendek untuk mengurangkan gejala ini Beban untuk mengawal masalah ini dari terus menular.Merempit juga menjadi alat untuk mendapat perhatian ibu bapa. antara program yang dilakukan ialh program cara hidup sihat ~memperbanyakkan program komuniti yang melibatkan remaja untuk turut serta seperti Jiran muda rukun tetangga ~memperkukuhkan program sukarelawan yang membutuhkan remaja untuk sama-sama melibatkan diri.ekonomi. itu bukanlah menjadi masalah. Amat sukar sebenarnya untuk menangani gejala mat rempit yang menjadi satu isu sosial yang membebankan. ibubapa harus berganding bahu dan patut memainkan peranan masing masing. Perubahan cara hidup dan corak asuhan mempengaruhi sikap remaja untuk bertindak. jiwa yang kosong dan pelbagai godaan di luar menawan remaja untuk bertindak.ada yang mendapat habuan lumayan berupa wang dan perempuan. Seperti isu sosial yang lain. isu mat rempit tidak harus dipandang ringan dan pendekatan mestilah dengan penuh rasa empati. parti. Kasih sayang yang hilang. Program sebegini mampu menanamkan rasa tanggungjawab dan membina sahsiah diri yang murni. Modenisasi Perubahan gaya hidup.. wang dan perempuan. Bukan semua berani mati begitu tapi wang taruhan dikumpul dikalangan mereka. mengambil pendekatan untuk mencegah dan membimbing. Memang diakui kerajaan telah melakukan pelbagai program untuk membendung masalah ini antaranya: ~memantapkan institusi keluarga dan komuniti dengan menerapkan nilai-nilai murni dan kesedran sivik antara programyang sedang berjalan ialah Program Khidmat Negara. Kemalangan jiwa bukanlah menjadi galang untuk merempit. Pihak lain seperti NGO. ~penguatkuasaan undang undang. tidak sedikit rakan telah cedera atau maut. tapi kerana seronok.parti politik dan ahli masyarakat.Pengaruh rakan sebaya juga memainkan peranan untuk remaja terlibat sama. . kemasyhuran. Kursus bina Insan dan program rakan muda. Individu Remaja merempit untuk mencari keseronokan.. Dunia yang makin hilang sempadan ini memungkinkan pelbagai unsur negative diserap ke jiwa remaja. mental dan rohani.

Saya sendiri melihat kanak-kanak berumur 10 tahun menunggang motosikal dan berlumba basikal pada waktu petang. Sebab itu kita perlu menghapuskan golongan rempit yang memaparkan contoh tidak baik kepada masyarakat. Dengan pelbagai aktiviti yang di cadangkan. bohjan dan lepak. Hakikatnya. cuba mengenalpasti masalah mereka dan menyediakan satu platform aktiviti berfaedah yang menyeronokkan. Sekarang kita boleh melihat pelbagai gejala sosial ini mempunyai pewaris tersendiri terutama golongan kanakkanak. kanak-kanak wanita pula tidak ketinggalan menunggang motosikal tanpa sedikit kebimbangan. mereka yang menyertai Futsal adalah golongan muda yang sememangnya menjadikan aktiviti tersebut sebagai aktiviti rutin mereka tetapi mat rempit terus memperuntukkan masanya dilitar lumba haram. Di Parlimen Kluang sebagai contohnya. . penekanan terhadap Sukan Malam diberikan terhadap sukan Futsal. Mereka menggelarnya sebagai µrempit junior¶. Saya pasti bahawa program Sukan Malam ini telahpun dijalankan di seluruh negara dengan perbelanjaan yang cukup besar melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) kerana Azalina yakin bahawa kajian IPPMB telah dibuat dengan teliti. Isu itu menenggelamkan isu bohsia. futsal dan 3 x 3 bola keranjang. diharapkan gejala mat rempit dapat dikurangkan. Mereka juga berani melakukan aksi sama seperti mat rempit. Kain rentang dan poster-poster diedarkan ke serata tempat bagi menarik golongan muda khususnya Mat Rempit untuk berhenti merempit dan beralih arah ke sukan Futsal. Nampak elok dan berkesan ketika di kertas cadangan tapi mampukah ia menarik minat mat rempit Pada 9 Januari 2007.Langkah terbaru sebuah parti politik untuk menaikkan imej mat rempit harus tidak dipandang ringan. Selain itu. Program tersebut merangkumi program sukan bermotor seperti motosikal. Azalina menyarankan pula agar semua kerajaan negeri dan kerajaan tempatan menyediakan kemudahan litar lumba sebagai kaedah terbaik membanteras gejala "Mat Rempit" atau lumba haram di kalangan golongan muda yang semakin berleluasa sekarang. Kesuntukan masa pada waktu siang menyebabkan para belia tidak mempunyai ruang yang cukup untuk bersukan justeru program seumpama ini dapat membantu mereka beriadah. Kita harus sedar ada ketikanya sesuatu perkara yang remeh atau kecil itu mempunyai rantaian kesan yang berpanjangan. Menteri Belia dan Sukan. walaupun ia masih wujud. Hari ini. Azalina menyatakan bahawa kajian terkini Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) mendapati para belia amat berminat dan optimis terhadap sukan tetapi tiada kemudahan disediakan untuk mereka. Bagi ahli psikologi tentunya mereka memahami bahawa keadaan ini berupaya membentuk peribadi kanak-kanak liar dan tidak terkawal apabila semakin dewasa. Ia bertujuan untuk mendekati golongan mat rempit. Ia berlaku kerana ada pengaruh golongan remaja atau dewasa yang menunggang motosikal. Datuk Datuk Seri Azalina Othman Said telah melancarkan program Sukan Malam bagi menangani masalah mat rempit di kalangan remaja. Demikian masalah mat rempit yang hangat diperkatakan sekarang. kereta dan go-kart sementara bagi program sukan konvensional termasuk bola jaring.

pegangan hidup kumpulan tersebut yang mementingkan kebebasan serta bergelumang dengan jenayah dikhuatiri akan meruntuhkan akhlak rakyat terutamanya remaja di negara ini kerana ia mula menjadi ikutan mat rempit. bukan saja mat rempit. syabu dan heroin serta menjalinkan hubungan seks bebas. jika seseorang itu mempunyai kesedaran. peragut. Mengapa perlu wujud persoalan hukuman penjara hanya akan merosakkan masa depan mereka.Saya berfikir bahawa mat rempit perlu diberi pengajaran atau hukuman yang boleh menginsafkan mereka. ketidakstabilan ekonomi di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini dikesan antara pendorong utama kepada peningkatan kadar jenayah di negara ini. Tan Sri Musa Hassan memberitahu. Gejala mat rempit akan melahirkan lebih ramai individu jika tiada undang-undang yang berat dikenakan kepada mereka. Malah. Kerajaan tidak boleh terlalu bertoleransi dengan golongan mat rempit dengan hukuman sekadar menggantung lesen dan merampas motosikal mereka. mengapa pula hukuman penjara ini tidak dijalankan. Musa ketika membentangkan kertas kerjanya berkata. perogol. ia tidak menghalang mereka berlumba semula kerana di kalangan mat rempit juga kebanyakannya tidak ada lesen memandu. kaki lepak. walaupun memiliki motosikal dan lesen. Langkah ini tidak efektif. Hanya hukuman penjara yang boleh membuatkan mat rempit sedar dengan kesalahan mereka. µµMat rempit di negara ini mula terikut-ikut cara hidup kumpulan tersebut dan sedang menyebarkannya di kalangan ahli kumpulan yang lain. Yang melakukan kesalahan ialah manusia bukannya lesen atau motosikal. mengapa hanya lesen digantung dan motosikal dirampas tanpa menghukum pesalah sebenar.Selain itu. kumpulan samseng dan penagih dadah. Kalaupun pihak berkuasa menggantung lesen pemilik. Jadi. gadis belasan tahun terjebak sebagai pelacur. penyalahgunaan dadah seperti ganja. mereka tidak akan membabitkan diri dengan lumba haram sehingga membahayakan pengguna jalan raya serta orang awam. Kita perlu melihat hukuman penjara ini daripada perspektif berbeza. daripada penilaian terhadap jenayah yang berlaku di negara ini setiap hari mendapati tahap ekonomi yang tidak stabil mendorong seseorang untuk melakukan . Ketua Polis Negara.µµPenularan ini amat membimbangkan kerana kumpulan Hell-Angel banyak terlibat dengan jenayah. Tetapi.'' katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Gejala Sosial: Hakikat Masa Kini pada Konvensyen Pendekatan Islam Hadhari Peringkat Kebangsaan di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di sini hari ini. Beliau memberitahu. selain itu ramai ahli mat rempit menjadi perompak. sehubungan dengan itu beliau menggesa orang ramai terutama ibu bapa supaya memandang berat perkara ini dan memantau kegiatan anak mereka supaya budaya kuning yang dibawa oleh mat rempit ini tidak menjadi ikutan anak mereka. Pengaruh cara hidup ahli kumpulan bermotosikal dari Amerika Syarikat (AS) yang dikenali sebagai Hell-Angel di kalangan mat rempit amat membimbangkan masyarakat terutamanya polis kerana dilihat mampu memesongkan akidah dan meruntuhkan akhlak rakyat di negara ini. Menurut Musa. µµJika mereka berpaksikan kepada kumpulan itu maka gejala sosial dan jenayah di kalangan remaja di negara ini akan menjadi semakin teruk.

Beliau berkata selain penghijrahan penduduk luar bandar. µµMereka datang ke sini untuk mencari pekerjaan tetapi bila tak dapat kerja mereka menganggur dan mula terlibat dengan jenayah seperti merompak kerana desakan hidup. Pelancong pula asyik tergamam. Bukan bermakna pihak polis tidak bertindak bahkan ada anggota polis yang mati dan cedera parah ketika bertugas membanteras lumba haram. Yang hairannya gejala ini makin menjadi-jadi. penghijrahan masyarakat luar bandar ke bandar bagi mencari pekerjaan juga dilihat sebagai salah satu punca mendorong kepada peningkatan kadar jenayah.'' katanya. KISAH kaitan Melayu dan motosikal cukup menarik untuk dirungkai. Orang ramai sudah lama kecewa dan marah kerana gejala mat rempit sampai tahap memudaratkan keharmonian dan keselamatan.µµCuri motosikal sahaja sebanyak 47. seolah-olah ia lebih rumit daripada menangani ancaman militan. mereka akan terdorong untuk melakukan jenayah bagi memastikan dapat meneruskan hidup di negara ini terutamanya bagi mereka yang tinggal di kota-kota besar. kebanjiran pendatang asing ke sini turut dilihat mendorong kepada peningkatan kadar jenayah di negara ini. bidang penjualan. µµBila terdesak. Ada lagi perkara yang mengganggu fikiran iaitu fenomena lumba motosikal haram oleh mat rempit. menjadikan jalan raya di Lembah Klang sebagai medan menunjuk lagak. Sepatutnya ia tidak berlaku demikian apatah lagi berulang menimpa anggota polis dan ini secara tidak langsung menampakkan kelemahan pengurusan kita.µµKebanyakan mereka yang terlibat dalam kegiatan jenayah di negara ini terdesak melakukannya kerana mempunyai masalah ekonomi. Tambah Musa.Kerana menggunakan motosikal juga. melainkan di Kuala Lumpur dan beberapa bandar besar di negara ini.Rasanya tiada bandar raya lain di dunia yang menyaksikan penunggang motosikal bermaharajalela dengan aksi liar.'' ujarnya. µµRakyat asing yang datang ke sini juga banyak terlibat dengan jenayah rompak.'' ujarnya. Ramai penunggang motosikal adalah orang Melayu. 444 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas. Meskipun orang Melayu paling ramai menggunakan motosikal. Tetapi pihak berkuasa masih gagal menanganinya. Lebih membimbangkan.µµIni amat membimbangkan kerana ia bukan sahaja meningkatkan kadar jenayah di negara ini tetapi turut memberi kesan negatif terhadap masyarakat. duit palsu dan gaduh sesama sendiri. walaupun indeks jenayah semakin meningkat di negara ini tetapi peningkatan itu sejajar dengan pertambahan penduduk di sini. orang Melayu menjadi kaum yang paling ramai maut akibat kemalangan jalan raya.jenayah. µµKadar jenayah di negara ini bagi tempoh Januari hingga September lepas meningkat 12.57 peratus iaitu 170. servis dan pembaikan motosikal tidak pula dikuasai Melayu.163 kes dan ini menunjukkan mereka yang menjalankan kegiatan ini amat terdesak untuk mendapatkan wang. 481 kes berbanding 151. sebahagian mat rempit ini selalunya mengambil dadah.'' katanya Musa berkata. keramahan dan imej Malaysia negara Asia sebenar.Kita tidak . Semakin ramai anak muda Melayu terjebak. pengedaran. Menangani gejala seperti penagihan dadah dan lumba haram. tidak cukup setakat berkempen dan berceramah. bagai tidak percaya bahawa itu juga menjadi µtarikan¶ di sebalik slogan kelembutan. Pendekatan yang diambil tidak holistik dan ada kalanya bermusim.

pelumba haram yang ditangkap boleh didakwa mengikut Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 33). namun golongan itu tetap meneruskan aktiviti liar mereka demi kepuasan diri.Sikap berani tidak bertempat pelumba haram itu menunjukkan betapa mereka perlu dikenakan hukuman berat supaya insaf. bagi mereka selagi ada jalan raya dan penonton menyokong ia tetap dilakukan demi kepuasan. mereka boleh didenda minimum RM5. atas kesalahan memandu secara melulu dan membahayakan. Disebabkan agak pasif. berlumba haram satu kepuasan untuk menunjukkan kehebatan sedangkan jika semangat itu dimanfaatkan untuk pendidikan pasti apa jua dihajati mampu dicapai.Walaupun pelbagai kempen membabitkan kos jutaan ringgit dilaksanakan kerajaan.Ia bukan saja dikenakan kepada pelumba haram. Jika dibiarkan berterusan. sudah pasti aktiviti itu menjadi parasit kepada keharmonian masyarakat serta memburukkan pelbagai versi gejala sosial yang melanda remaja masa kini.Lebih menyedihkan.Jika menyebabkan kematian. meskipun begitu banyak perbincangan diadakan. geng Mat Rempit masih belum berubah.000 atau maksimum RM20. pesalah boleh didakwa mengikut Seksyen 41 akta yang sama yang membawa hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 10 tahun atau denda minimum RM5. majoriti golongan terbabit adalah generasi muda yang masih di bangku sekolah. Kematian dan kecederaan membabitkan pelumba haram sungguh mendukacitakan semua pihak kerana golongan ini sebenarnya tenaga penggerak kepada ekonomi dan masa depan negara. tidak serik dan tidak pernah insaf.Bagi mereka.000 atau hukuman penjara maksimum 10 tahun.000 atau penjara tidak lebih lima tahun manakala bagi kesalahan kedua dikenakan denda minimum RM10.000. Tidak dinafikan juga pengaruh rakan dan persekitaran antara faktor pendorong kepada kegiatan tidak berfaedah itu.Sayangnya. 20.000 atau maksimum RM15. kerajaan kini bercadang meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi membolehkan hukuman lebih berat dikenakan. masa depan mereka dikorbankan di jalan raya atau hilang upaya pada usia muda kerana mengikut nafsu.boleh mengulangi kesilapan dan kealpaan. mentah serta punya peluang membina masa depan lebih gemilang. Namun ia masih dipandang sepi.Menyedari undang-undang sedia ada masih belum memadai.Sebagai ingatan.000 atau maksimum RM20. tetapi penonton dan penganjur kegiatan berbahaya itu juga . malah mereka kini lebih berani tanpa mempedulikan nasib anggota keselamatan yang menjalankan tugas. Kejadian seperti itu bukan pertama kali berlaku tetapi ia sebahagian daripada episod malang yang terpaksa ditempuhi anggota polis dalam membanteras lumba haram. pelumba haram terus mencabar undang-undang. Begitulah sikap sebenar pelumba haram atau Mat Rempit yang tidak pernah puas menyusahkan kerajaan. membahayakan diri serta pengguna jalan raya lain. Mereka sering dilabelkan sebagai kelompok tidak takut mati. Jika sabit kesalahan. kegiatan seperti Ah Long dan tonto misalnya sudah menjadi institusi di negara ini. Kes terbaru ialah kejadian malang menimpa Konstabel Meor Mohd Armi Abdul Latiff. pelbagai kisah hidup pelumba haram yang cedera parah dan kurang upaya dipaparkan di pelbagai media massa sebagai pengajaran. Sebelum ini. dari Cawangan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan yang parah dirempuh pelumba haram Januari lalu. agensi-agensi di bawah nama µkeselamatan negara¶ ternyata tidak mampu merungkai permasalahan ini. Akhirnya.

Malah.000 hingga RM15. Menteri Pengangkutan.Walaupun wujud pelbagai pandangan berhubung cadangan terbaru ini. Penguatkuasaan yang berterusan dilihat mampu membanteras gejala itu sehingga ke akar umbi serta memberikan kesedaran kepada mereka terbabit. Dua kelompok itu turut menjadi penyumbang kepada gejala itu.Kesannya. lumba haram serta jenayah juvana. mereka memerlukan bimbingan daripada ahli keluarga sendiri untuk membina peribadi dan bukannya meniru acuan rakan lain. ia dilihat satu pendekatan agresif kerajaan membendung gejala yang tidak berkesudahan itu. Cadangan mengenakan hukuman terhadap ibu bapa yang anak mereka terbabit dalam lumba haram juga wajar dilihat dari sudut positif supaya pengabaian tidak terus berlaku.Dari satu aspek lain. penonton juga tidak terlepas.Jika kerjasama serta penguatkuasaan itu seiring dengan usaha membanteras lumba haram sudah tentu ia mampu menyelamatkan ribuan anak muda daripada terjebak atau menjadi mangsa kepada keghairahan mereka sendiri .bakal menerima hukuman sewajarnya. pendekatan terbaru itu cara terbaik untuk menghukum mereka terbabit selain mengurangkan pembabitan remaja dalam lumba haram.Berdasarkan undangundang sedia ada. ibu bapa boleh menggunakan pendekatan kaunseling sebagai jalan keluar membantu anak mereka yang bermasalah. dalam kenyataannya sebelum ini berkata hukuman sedia ada masih dianggap terlalu ringan oleh golongan berkenaan.000 atau penjara sehingga enam bulan jika didapati bersalah oleh mahkamah. Sebagai remaja. kebebasan mutlak diberikan kepada remaja sering menyebabkan mereka terjebak dalam pelbagai kegiatan tidak sihat antaranya dadah.Mereka yang menonton jika diberkas boleh didenda sehingga RM2.Bagi khalayak ramai. golongan ini menjadi korban kepada pengabaian berkenaan dan apabila ia terkena batang hidung sendiri barulah ibu bapa sibuk menuding jari ke sana dan ke mari. tidak ada sebarang peruntukan bagi menghukum penonton dan penganjur.Jika tidak mampu membimbing atau mengawal. pergaulan bebas.Dewasa ini. Selain pelumba haram yang bakal menerima hukuman penjara mandatori tidak melebihi lima tahun atau denda antara RM5.Pendekatan tegas ini diharap mampu melindungi pengguna jalan raya lain supaya tidak menjadi mangsa kegiatan buas geng Mat Rempit terutamanya di lebuh raya dan laluan Persekutuan. Dalam masa yang sama juga penguatkuasaan perlu dipertingkatkan seiring dengan pindaan dilaksanakan supaya mereka terbabit dalam gejala itu tidak terlepas. pembabitan semua pihak menanganinya perlu dilaksanakan segera terutamanya peranan ibu bapa memberikan kesedaran kepada anak-anak. hukuman penjara yang lebih lama juga satu pengajaran kepada pelumba haram untuk berfikir panjang sebelum menerima sebarang cabaran atau menunjukkan ego mereka di jalan raya.000 jika disabitkan kesalahan. Datuk Seri Chan Kong Choy.

Ferninand dan Isabella y Christopher bercita-cita mencari jalan laut ke India. Dipengaruhi oleh buku-buku Marco Polo y Hasil daripada penulisan buku-buku pelayaran Marco Polo menyebabkan Columbus berminat dan terpengaruh dengan kisah tersebut serta berhasrat untuk belayar ke China dan Jepun melalui jalan 2. Mendapat sokongan Raja Sepanyol. Latar belakang Christopher Columbus i. y Oleh sebab berasa kecewa. Isi Penting A. . Faktor Penjejalahan dan Penerokaan Christopher Columbus 1.Bincangkan faktor-faktor penjelajahan dan penerokaan Christopher Columbus serta sumbangannya. maka Christopher telah membuat segala persiapan untuk pelayaran selama beberapa bulan. Menjadi kelasi ketika berusia 19 tahun dan telah belayar dari Itali ke England melalui Gibraltar. y Namun begitu. Raja Ferdinand dan Ratu Isabella memberi galakan dan dorongan serta peruntukan kewangan kepada Columbus untuk mengadakan pelayaran dengan syarat sebarang kawasan baru yang ditemukan oleh Columbus harus menjadi milik Sepanyol. Definisi penjelajahan dan penerokaan.( Rujuk buku ) 2. Dengan bantuan daripada Raja Portugal iaitu Raja John II yang sangat meminati bidang pelayaran. Pengenalan 1. John II untuk memulakan pelayaran yang bersifat percubaan. Columbus gagal mendapat sokongan daripada Raja Portugal. Lahir di Bandar Genoa. pada tahun 1484. Columbus meminta Raja Ferdinand dan Ratu Isabella dari Sepanyol menyokong rancangannya. Itali pada tahun 1451 Masihi ii.

Columbus didedahkan dengan ilmu geografi dan ilmu pelayaran termasuklah membaca kompas. B. peta. Melaksanakan cita-citanya iaitu ³Emas´. i. y Pada bulan Oktober.3. 4. rempah dan sutera y Tuhan ± menyebarkan Kristian di negara bukan Kristian yang menjadi motif orang Eropah pada abad ke-15 y Cathay ± nama purba negara China 5. Dilantik sebagai wizurai tanah jajahan y Ferdinand dan Isabella berjanji untuk menjadikan Columbus sebagai wizurai untuk tanah jajahan baru dan memberikan satu persepuluh dariapda nulai perdagangan yang bakal disumbangkan oleh petempatan baru tersebut. 1492. Penemuan dan pembukaan wilayah-wilayah baru. Portugal. ³Tuhan´ dan ³Cathay´ y Emas ± mendapat kekayaan. y Pendapat ini berdasarkan pendapatnya pelayaran seharusnya menuju ke arah barat iaitu mengelilingi glob. Ingin menguji teorinya yang dunia ini bulat sebagaiman pendapat sarjana abad ke-15 yang menyatakan dunia ini rata. y Melalui sekolah tersebut. 6. garisan lintang dan bujur. tentang lautan. Columbus telah berjaya menemui daratan dan mengisytiharkan sebagai tanah milik Sepanyol. Penemuan Kepulauan Bahamas di Laut Carribean. Sumbangan Christopher Columbus dalam Penjelajahan dan Penerokaan 1. Mendapat pendidikan formal tentang ilmu pelayaran y Columbus mendapat pendidikan formal di sebuah sekolah pelayaran di Sagres. . y Hal ini membolehkan Columbus memulakan pelayaran ke Timur melalui Lautan Atlantik.

Puerto Rica dan Jamaica.y Columbus telah membuat andaian bahawa daratan tersebut ialah India. y Dengan menggunakan Lautan Atlantik ini. y Namun begitu. beliau gagal menemukan apa yang dicita-citakannya iaitu timbunan emas. Columbus merintis jalan penjelajahan laut ke kawasan lain oleh pelayar-pelayar seterusnya. Penemuan Benua Amerika y Dalam tahun 1492 M ± 1494 M iaitu dalam pelayaran yang terakhir. Columbus telah berjaya menemukan Trinidad. Columbus telah belayar sebanyak tiga kali dan telah menemukan pulau-pulau Dominica. 2. Columbus kemudiannya meneroka pantai Cuba dan Hispaniola.Columbus menerokai pantai timur Amerika Tengah dari Honduras ke Panama. . iv. Puerto Rica dan Jamaica. y Oleh itu. Penemuan dan pembukaan wilayah-wilayah barupulau-pulau Dominica. y Nasib malang telah menimpa Columbus apabila ditangkap dan dihantar pulang ke Sepanyol. iii. y Antara tahun 1493 M ± 1504 M (pelayaran kedua). Columbus telah menamakan penduduk peribumi di kawasan tersebut sebagai Red Indian atau India Merah kerana warna kulit puak tersebut berwarna merah. Penemuan jalan perhubungan antara benua Eropah dengan benua Amerika melalui Atlantik. Penemuan Trinidad y Dalam pelayaran ketiga pada tahun 1498. y y Kawasan tersebut sebenarnya dikenali sebagai San Salvador di Bahamas yang terletak di Laut Carribean. ii.

Meluaskan tanah jajahan Sepanyol y Berjaya meluaskan ketuanan Sepanyol di San Salvador di Bahamas. y Ferdinand Magellan melakukan pelayaran hingga ke Asia melalui Lautan Pasifik. Hernando de Soto. Menjadi perintis kepada aktiviti penjelajahan dan penerokaan bangsa Sepanyol. 4. Cuba dan Hispaniola. Missisippi dan Arkansas.3. 5. y Hernando de Soto berjaya mendarat di Florida pada 1539 M dan meneroka kawasan di Albama. Amerigo Vespuci. Penyebaran agama Kristian di Amerika Latin y Menubuhkan gereja membawa kepada misi penyebaran agama Kristian. y Contohnya. Ferdinand Magellan. Kesimpulan (Nyatakan apa-apa kesimpulan yang berkaitan) Anda mungkin juga meminati: .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful