Langkah Mencegah Kebakaran

Elemen-elemen dalam segitiga kebakaran adalah HABA, OKSIGEN dan BAHAN, dimana tindak balas kimia berantai diantara ketiga-ketiga elemen tersebut boleh menyebabkan kebakaran. Pengasingan salah satu daripada tiga elemen tersebut boleh mencegah kebakaran daripada berlaku. Adalah mustahil bagi kita untuk mengasingkan oksigen dari udara. Jadi, apa yang boleh lakukan untuk mencegah kebakaran ialah dengan cara mengenalpasti bahan serta haba dan mengelakkan percantuman kedua-dua bahan tersebut. Pencegahan bermakna mengawal/mengelakkan tindak balas kimia berantai daripada berlaku iaitu dengan cara pengasingan elemen bahan dan elemen haba. Siapa yang Bertanggungjawab? Pencegah kebakaran adalah menjadi tangungjawab setiap penghuni dalam sebuah rumah. Kenapa Perlu Pencegahan? Pemilik ataupun penyewa merupakan penerima utama akibat daripada kebakaran. Kealpaan diri/jiran boleh kehilangan harta benda dan keadaan akan bertambah buruk sekiranya terdapat nyawa yang terkorban. Oleh itu pencegahan adalah amat perlu. Bahaya Kebakaran di Rumah Anda boleh menyelamatkan keluarga dan harta benda anda daripada kemusnahan/ kehilangan akibat dari kebakaran jika anda mengambil langkah-langkah keselamatan pencegahan kebakaran yang asas. Merokok Kecuaian akibat merokok adalah satu punca utama kebakaran dirumah. Jika anda merokok, gunakan bekas abu rokok yang besar dan berat. Jangan biarkan bekas abu rokok menjadi penuh yang boleh menyebabkan habuk panas terjatuh. Pastikan putung rokok dipadamkan sepenuhnya sebelum dibuang. Jangan sekali-kali merokok diatas katil atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk. Mancis dan Pemetik Api

Mancis dan pemetik api diletakkan ditempat yang tinggi supaya tidak boleh dicapai oleh kanakkanak. Gas Memasak (LPG - Liquified Petroleum Gas / Gas Petroleum Cecair)
y y y y y

Gas LPG lebih berat dari udara Tidak berbau Tidak berwarna Gas yang mudah terbakar (contoh: percikan suis elektrik) Kandungan utama dalam LPG adalah adalah gas propane dan butane dimana kebakaran wap gas-gas ini diruang udara boleh mencapai tahap kepanasan sehingga 2,000°C.

Terdapat bauran yang dicampur iaitu ethyl mercaptane. Biasakan dengan bau yang dikeluarkan oleh gas LPG yang disengajakan/tidaksengajakan.
y

Gas yang bebas dari selinder akan mencari tempat yang terendah dan mengalir sejauh yang mungkin. Jika dalam pengalirannya ia bertemu dengan percikan api, maka gas akan terbakar sehingga titik mula bocor. Jika percantumannya dalam kuantiti yang banyak, kemungkinan berlakunya letupan adalah tinggi.

Keselamatan Ketika Memasak Jangan memasak apabila anda berasa mengantuk, pening, keracunan atau setelah mengambil ubat-ubatan yang boleh menyebabkan mengantuk.
y y y

y y y y

y y

Jangan biarkan aktiviti memasak tanpa diawasi. Elakan pemegang periuk, tuala atau sebarang kelengkapan diletakan berhampiran dengan alat pembakar seperti ketuhar. Jangan biarkan kanak-kanak atau binatang peliharaan anda bermain berhampiran dengan dapur yang sedang digunakan (amalkan kawasan zon bebas kanak-kanak, jarak tiga kaki atau satu meter). Jangan letakan sebarang bahan mudah terbakar seperti kain, kertas, plastik terlalu hampir dengan dapur memasak. Pastikan rak dapur anda bersih. Kotoran dari bahan masakan yang berminyak dan dapur (tumpahan bahan masakakan) boleh disambar api. Gunakan pakaian yang tidak longgar beserta lengan pendek bagi mengelakan pakian dari bersentuhan dengan api semasa memasak. Selalu gunakan sarung tangan yang mempunyai ketahanan api. Berhati-hati apabila menggunakan sarung tangan yang basah kerana air pada sarung tangan akan menjadi stim yang boleh menyebabkan tanagn anda melecur. Pusingkan pemegang periuk kearah dalam bagi mengelakan dilanggar atau ditarik oleh kana-kanak. Makanan yang dimasak dalam microwave boleh menghasilkan tahap kepanasan yang terlalu tinggi. Bukakan penutup dengan cermat bagi mengelakkan sebarang stim.

Pengendalian lilin yang tidak betul boleh menyebabkan bencana dan statistik menunjukkan bahawa kebakaran rumah akibat salah kendali lilin kian meningkat. Fius dan Pemutus Litar Fius dan pemutus litar direka untuk memutuskan aliran elektrik dari sumber kuasa jika berlaku lebihan aliran arus. Pastikan rintangan dalam fius adalah sama seperti yang diperlukan bagi sesuatu perkakas elektrik. pastikan anda letakkan lilin atas tempat yang stabil. Litar dan Peralatan Elektrik Peralatan elektrik boleh menyebabkan kebakaran melalui percitkan atau apabila ia terlalu panas. Oleh itu.y y Ingatkan kanak-kanak bahawa penutup yang panas amat merbahaya. anda tidak boleh mengharapkan mereka untuk memahami bahaya api tersebut. Tempat itu mestilah bukan daripada bahan mudah bakar disamping mempunyai ruang yang mencukupi bagi mengumpul titisan lilin atau jika lilin terjatuh. . Guna perkakas elektrik bagi tujuan yang dinyatakan sahaja dan ia sentiasa dipasang.Gunakan lampu yang mempunyai tahap pengaliran elektri yang bersesuaian sahaja. Periksa semua penyambung elektrik bagi memastikan tiada retakan. Lilin dan Bahayanya Dikebanyakkan rumah. Gantikan wayar yang buruk atau wayar yang kerap panas ketika digunakan. Lampu. Belajar cara-cara untuk memadam kebakaran kecil. Jika anda perlu gunakan lilin. Jika fius terputus. lilin biasanya dijadikan alternatif sumber cahaya jika bekalan elektrik terputus. Elakkan daripada menggunakan perkakas elektrik secara berterusan. diselenggara dan dibaiki oleh seorang yang bertauliah. Pastikan terdapat ruang yang mencukupi diantara perkakas elektrik dengan dinding supaya terdapat pengaliran udara bagi mengelakkan kepanasan. wayar terdedah dan longgar. Jangan gunakan fius yang tidak diiktiraf seperti contoh. Pastikan semua pendawaian diperiksa dari masa ke semasa bagi mengenalpasti dan mengatasi kerosakan. kenalpasti masalahnya dahulu sebelum mengantikan fius baru. Ajarlah anak anda tentang keselamatan kebakaran yang asas terutamanya berkaitan dengan mancis dan pemetik api serta jelaskan bahawa kedua-dua adalah kegunaan yang tinggi dan selamat supaya tidak boleh dicapai oleh kanak-kanak. Kanak-Kanak Bermain Api Kanak-kanak memang bersifat ingin tahu dan sentiasa tertarik dengan api. menggantikan fius yang terbakar dengan wayar.

terutamanya apabila terdapat kanak-kanak. Haba. Pastikan lilin yang kedudukannya diatas jauh dari kerusi atau karpet untuk mengelakkan terbakar jika terjatuh. Padamkan dan sejukkan batang mancis yang digunakan bagi menghidupkan lilin sebelum membuangnya. Simpan bekas-bekas yang mengandungi cecair mudah bakar seperti minyak tanah. Ubat Nyamuk / Pelita Satu lagi punca kebakaran rumah ialah ubat nyamuk yang dugunakan dengan cara-cara yang betul. Langsir.y y y y y y y y y Jangan biarkan lilin atau sebarang punca api terdedah tanpa diawasi walaupun seketika. Jangan mengisi kedalam bekas semasa dalam kenderaan. Jangan gunakan lilin yang dipasang bagi melihat/menerangi semasa menambah cecair mudah bakar. Elakkan dari terjatuh akibat dilanggar oleh binatang peliharaan atau tikus dan jika terjatuh pastikan ia tidak berhampiran/ terkena bahan mudah bakar. . Gas yang terdapat dalam bekas/tin ini boleh mengembang dengan pantas apabila dipanaskan dan boleh meletup serta membakar dengan dasyat. Jika tidak dapat dielakkan. cecair mudah bakar dan perkakas elektrik memang perlu dan berguna kepada kita tetapi harus diingat bahawa bendabenda ini mempunyai risiko kebakaran jika disalah kendalikan. kain dan sebagainya. pastikan lilin diletakkan ditempat yang bebas dari langsir. Biarkan sedikit ruang lega dalam bekas untuk tujuan ini. Elakkan memasang lilin didalam bilik tidur. penyembur rambut. y y y y y Jauhkan semua bekas/ tin bertekanan serta mempunyai aerosol seperti penyembur minyak wangi. Wap yang dibebaskan semasa mengisi minyak (petrol/diesel) adalah gas mudah bakar. Letakkan bekas mudah alih di lantai sebelum mengisi cecair mudah bakar. barangan perhiasan dan cecair mudah bakar. contohnya petrol. Semasa meletakkan ubat nyamuk yang dipasang anda hendaklah memastikannya: y Tidak berhampiran dengan langsir. Sifat bebas kebakaran perlu ada dalam diri seseorang. Cecair Mudah Bakar Semua cecair mudah bakar adalah merbahaya kerana wap yang dikeluarkan oleh cecair mudah bakar boleh membakar dengan mudah. Wap gasolin boleh membakar dengan percikan sahaja. Padamkan semua lilin sebelum meninggalkan bilik atau sebelum tidur. Sentiasa gunakan lampu suluh dan bateri sebagai pengganti lilin. Letakkan lilin jauh dari dinding. api. Wap cecair mudah bakar akan mengembang dibawah cuaca biasa dan menambahkan tekanan dalam bekas yang penuh. Jangan diisi bekas sehingga penuh. Jangan merokok atau menyalakan rokok semasa mengisi minyak tanah kenderaan. minyak petrol dan sebagainya jauh dan selamat dari punca api yang terdedah dan juga kanak-kanak. penyembur racun serangga dan sebagainya daripada punca api yang terdedah.

kalajengking dan sebagainya. Boleh dilihat dari jauh. Jika lapisan ini terkena punca api yang terdedah seperti puntung rokok. Pastikan tempat yang sesuai serta jauh dari bahan mudah bakar seperti karpet. Tidak berkarat.y y y y y y Gunakan bekas yang mempunyai penutup. Awasi kemungkinan dilanggar oleh binatang peliharaan dan juga yang bukan peliharaan seperti tikus. kaca dan sebagainya dalam lubang valve. Peyelenggaraan Pili Bomba Jadikan pili bomba berhampiran rumah anda sebagai teman anda. Ia boleh rosak akibat daripada perbuatan yang tidak bertanggungjawab oleh penghuni sekitarnya. Jauhi dari hiasan rumah. Memaklumkan kepada pihak Bomba atau JBA jika ada kerosakan. Pastikan chamber bebas dari sebarang benda asing. Pastikan tiada apa-apa ganguan terhadap pili.Perkara ini akan melambatkan pergerakan anggota bomba bagi mendapatkan air dari pili berkenaan dan akhirnya akan merugikan anda. Jauhkan dari tempat mainan kanak-kanak atau kanak-kanak itu sendiri. Apa yang anda boleh lakukan ialah mengingatkan diri anda dan juga jiran-jiran anda bahawa rumput dan lalang yang panjang serta tidak terurus boleh menyebabkan anda kerugian akibat kebakaran dan boleh menjadi tempat binatang merbahaya seperti ular. sofa dan sebagainya. Tidak terkambus dengan tanah. Diantara tanah dan rumput biasanya terdapat satu lapisan daun-daun dan akar-akar yang kering diatas tanah. ia boleh merebak dengan pantas dan membakar apa-apa sahaja yang berada di laluannya termasuk rumah anda. Jauhi dari tempat tidur bagi mengelakan dari terkana selimut. . Lalang dan Semak Tahukah anda bahawa lalang dan semak yang tidak dijaga atau tidak dipotong dalam kawasan rumah anda atau dikawasan rumah jiran anda boleh menyebabkan kebakaran. Contohnya memasukkan sampah-sarap. Bagaimana Anda Boleh Membantu y y y y y y y Periksa pili bomba berhampiran rumah anda. Tujuan pili bomba diadakan adalah untuk menyalurkan air kepada jentera bomba semasa digunakan bagi memadam bencana kebakaran.

Mungkin mereka merasakan apabila mereka mampu melakukan aksi willy atau ala superman mereka akan kelihatan hebat. Muhammad Aufal Khalifah Mohd Saberi. Semua pihak. termasuklah tindakan sesetengah mereka yang berani memukul serta mencederakan pengguna jalan raya yang menegur sikap mereka. Sikap kurang ajar mat rempit telah banyak dilaporkan sebelum ini. Selain itu. gejala ini mula menjadi serius apabila pengguna jalan raya yang tidak berdosa menjadi korban. Malahan. di kampung-kampung sekalipun gejala sebegini sudah menjadi lumrah. Bagaimanapun. seperti yang berlaku di Kelantan baru-baru ini di mana seorang kanak-kanak tiga tahun. Statistik polis menunjukkan bahawa majoriti mereka yang terbabit adalah mereka yang berusia belasan tahun dan awal 20an. Usaha polis trafik mengadakan sekatan jalan raya dan mengawasi pergerakan mat rempit seolaholah diperlekehkan sehingga ada yang berani merempuh sekatan yang diadakan. bukanlah merupakan satu isu yang baru memandangkan gejala sebegini telah wujud sekian lama di jalan-jalan raya di negara ini. ramai dari mereka langsung tidak mempedulikan bahaya yang mungkin menanti mereka atau melibatkan pengguna jalan raya yang lain. peruntukan undang-undang yang membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap mat rempit perlu .Isu pelumba motosikal haram. Kelicikan mat rempit mengenal pasti jalan-jalan yang selamat juga menyebabkan golongan ini mendabik dada kononnya mereka bijak melarikan diri daripada pengawasan pihak berkuasa. Isu mat rempit ini tidak akan selesai sekiranya hanya pihak polis atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dipertanggungjawabkan untuk menyelesaikannya. turut memainkan peranan penting dalam menangani masalah ini. gejala ini banyak bertumpu di Kuala Lumpur. Dalam pada mereka mencari keseronokan menerusi perbuatan yang sia-sia ini. anggota polis sendiri pernah menjadi mangsa tindakan melulu mat rempit di mana ada anggota polis yang pernah cedera dan terkorban dalam operasi terhadap mat rempit. Sekiranya pada tahun-tahun 80an dan awal 90an. Hakikatnya. Apa yang lebih membimbangkan mengenai isu mat rempit ini adalah penglibatan remaja belasan tahun dalam gejala ini. termasuklah ibu bapa dan pihak sekolah. Malahan. Apa sebenarnya yang ingin dicari oleh remaja apabila melibatkan diri dalam kegiatan yang tidak berfaedah ini? Apakah ianya berdasarkan keseronokan semata-mata atau ianya lebih menjurus kepada sikap anti-establishment mereka serta keseronokan melakukannya dan dapat mengelakkan diri dari tertangkap? Adakah juga kejaguhan mereka membolosi kawalan pihak polis trafik merupakan kemenangan kepada kumpulan yang semakin menjadi-jadi tatalakunya ini? Inilah antara persoalan yang sering bermain di minda setiap kali isu mat rempit diperkatakan. atau lebih dikenali sebagai µmat rempit¶. ianya kini sudah merebak ke hampir kesemua negeri di Malaysia. maut akibat dirempuh seorang mat rempit.Malahan. Usaha yang dimainkan Putera UMNO untuk mengadakan kempen dan program bersama mat rempit merupakan salah satu usaha yang harus dipuji kerana ini menunjukkan komitmen UMNO untuk bersama membanteras gejala yang tidak sihat ini. semua ini hanya menunjukkan sikap biadap serta kebodohan mereka sendiri. Tambah menakutkan adalah hakikat bahawa kebanyakkan mereka tidak mempunyai lesen yang sah untuk menunggang motosikal. Badan Bukan Kerajaan (NGO) juga harus memainkan peranan yang aktif dalam bersama kerajaan menangani isu mat rempit ini.

Tetapi juga golongan minah rempit turut memberi imej buruk kepada masyarakat kini. yang pasti. Ini adalah merupakan antara cadangan yang akan dimasukkan dalam pindaan undang-undang berkaitan yang kini dalam proses penelitian oleh Kementerian Pengangkutan. kini minah rempit pula bertindak lebih dahsyat apabila secara sukarela membiarkan aksi jijik mereka dirakam dan . peranan ibu bapalah yang paling penting sekali kerana rata-rata mereka yang terlibat dalam kegiatan ini didapati kurang mendapat perhatian dari ibu bapa mereka. membantu mengelakkan gejala ini dari menjadi lebih buruk lagi.digubal bagi membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan yang lebih tegas dan drastik. peranan yang dimainkan ibu bapa adalah amat penting untuk menjayakan sebarang usaha menangani masalah tersebut. kalau tidak sekalipun. dijalankan ujian air kencing dan kemudian dibebaskan. Tindakan lebih tegas harus dilaksanakan ke atas mat rempit yang didapati terlibat dalam perlumbaan haram bukan sekadar menghimpunkan mereka.Apa sekalipun. masalah ini kini kian meruncing dan kesepaduan semua pihak adalah merupakan kunci yang akan dapat menyelesaikan segala permasalahan ini.Selain mengenakan tindakan tegas ke atas mat rempit. Jika sebelum ini banyak kumpulan mat rempit merakam aksi µberani mati¶.Cadangan untuk merampas motosikal serta mengantung lesen mereka yang terbabit dalam gejala lumba haram dilihat sebagai satu inisiatif yang boleh membantu dalam menangani masalah ini. ini juga akan memberi isyarat yang nyata bahawa kerajaan memandang serius gejala mat rempit ini dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil langkah drastik bagi menangani masalah ini. Minah rempit kini semakin berani meletakkan diri mereka di dalam carta µsampah masyarakat¶ berikutan penyebaran beberapa klip video kumpulan itu di internet dalam keadaan memalukan. Kini bukan sekadar mat rempit yang datang membawa masalah. Sebagaimana gejala sosial yang lain. tindakan yang sama tegas terhadap ibu bapa atau pemilik motosikal yang digunakan juga boleh membantu untuk menangani masalah ini.Namun demikian. ada segelintir ibu bapa dengan mudah membenarkan anak-anak mereka menunggang motosikal walaupun mereka tahu anak-anak mereka itu langsung tidak mempunyai lesen. Malahan. Secara tidak langsung.

terutama klip video itu dimuatkan turun ke laman web antarabangsa. Satu lagi klip video sama pula menggunakan tajuk µApa Le Nak Jadi¶. klip video bertajuk µAwek Kedah Merempit¶ (AKM) yang menunjukkan seorang minah rempit secara selamba tanpa rasa takut berdiri di belakang motosikal ditunggang secara µwheelie¶ oleh seorang mat rempit mendapat sambutan hangat di laman web berkenaan berikutan ia dikatakan aksi paling hebat pernah dilakukan minah rempit. Metro Ahad yang melayari laman web itu hanya mendapati lapan daripada klip video berkenaan memaparkan aksi melampau minah rempit. klip video yang turut mendapat sambutan hangat di internet bertajuk µMat N Minah Rempit¶ memaparkan aksi minah rempit berdiri lalu membuka baju dan menunjukkan payu daranya dalam aksi mengghairahkan. . sekali gus boleh ditonton di seluruh dunia. minah rempit bertopi keledar itu turut menunjukkan isyarat lucah kepada penunggang dan pembonceng motosikal yang mengekori untuk merakam aksinya. Begitupun. termasuk laman web antarabangsa.000 µhits¶ atau ditonton 6.Bagaimanapun. Klip video bertajuk µMinah Rempit U¶ pula menunjukkan sekumpulan minah rempit yang tidak memakai topi keledar menunggang lima motosikal di kawasan jalan utama.Selain DMRSO. manakala µAwek Tenggek¶ membabitkan aksi minah rempit membonceng motosikal sambil menaikkan punggungnya untuk menarik perhatian mat rempit lain. Klip video lain bertajuk µAwek Rempit Kena Raba¶ pula menunjukkan seorang mat rempit meraba dan memasukkan tangannya ke dalam coli seorang minah rempit di warung sambil diperhatikan beberapa rakan mereka.Aksi lain minah rempit di laman web µYouTube¶ ialah klip video bertajuk µMinah Bertudung Pacak¶ menunjukkan dua gadis bertudung cuba melakukan aksi µwheelie¶. di dalam µYouTube¶ ada beberapa klip video yang sama dengan AKM tetapi mempunyai tajuk lain seperti µRemix Mat Minah Rempit Mengganas¶.000 kali oleh mereka yang melayari laman web itu. tetapi juga mencemarkan imej negara. µMinah Rempit¶ dan µAwek Kedah¶. Laman web itu kemudian memaparkan 63 transaksi atau klip video berkaitan kumpulan berkenaan. dengan tiga menunjukkan aksi kelucahan melampau yang memalukan. Klip video terbaru minah rempit yang dimuat turun ke laman web µYouTube¶ seminggu lalu adalah paling berani bertajuk µDrunken Minah Rempit Show Off¶ (DMRSO) memaparkan seorang minah rempit membuka baju dan menunjukkan payu daranya ketika membonceng motosikal ditunggang seorang mat rempit. Sebelum ini. Dalam klip video selama 46 saat itu. klip video itu mencapai lebih 6. Di belakang minah rempit terbabit ialah seorang mat rempit memakai topi keledar.Walaupun baru seminggu dimuat turun dalam µYouTube¶.kemudian dimuat turun di internet. Ini perkembangan terbaru yang bukan saja memperlekehkan kewibawaan penguatkuasaan undang-undang. Kebanyakan klip video itu boleh didapati di laman web µYouTube¶ dengan menaip perkataan µMinah Rempit¶.

termasuk menunjukkan payu dara yang kini tersebar di internet dan telefon bimbit.´ katanya. minah rempit yang terbabit dengan pelakuan memalukan itu perlu dibantu supaya tidak terus hanyut dengan µdunianya¶. ³Kanak-kanak seawal usia enam hingga tujuh tahun pun ada perasaan malu dan tidak sanggup membiarkan alat sulit mereka dilihat orang lain.³Di mana ibu bapa mereka? Sepatutnya ibu bapa memantau pergerakan anak. Ibu bapa perlu tahu di mana anak mereka dan dengan siapa mereka berkawan. Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri. sejak 2005 hingga Julai tahun ini. Katanya. Beliau mengulas keberanian minah rempit melakukan aksi lucah untuk dirakam. pelakuan seperti itu mungkin dapat dielakkan jika ibu bapa minah rempit berkenaan mengambil berat pergerakan anak mereka.³Apa yang mereka (minah rempit) lakukan memberi gambaran ada yang tidak kena dengan perkembangan kognitif (kemahiran berfikir secara rasional) mereka.Semua klip video itu turut disebarkan menerusi telefon bimbit dan e-mel. berang dengan apa yang berlaku dan menyifatkannya sebagai usaha menduga kesabaran Polis Diraja Malaysia (PDRM). Datuk Fu Ah Kiow. Dr Mastura Badzis. Perak. Sekurang-kurangnya tindakan itu mampu menghalang pelakuan seperti itu. Senior Asisten Komisioner II Hamza Taib. kehadiran klip video yang mudah diakses melalui internet dan telefon bimbit itu akan menimbulkan masalah apabila ada pihak. seramai 1. terutama Pulau Pinang. termasuk minah rempit. ³Bukan mudah untuk menangkap dan menggempur kegiatan lumba haram kerana mereka licik dan berani.Beliau dipetik sebagai berkata. seolaholah perbuatan mereka sesuatu yang glamor. Johor dan Selangor. terutama remaja µcetek akal¶.Katanya. Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman. . di sini.Klip video terakhir ialah µRempit¶ yang menunjukkan minah rempit di atas motosikal pada siang hari menonton sekumpulan mat rempit menunjukkan pelbagai aksi berbahaya.436 orang.Beliau berkata. Dr Mastura berkata.´ kata Naib Presiden Hal Ehwal Wanita Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim). semakin ganas dan sanggup melakukan apa saja untuk menarik perhatian masyarakat.´ katanya.557 pelumba haram ditangkap mengikut Sekyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987. ghairah meniru aksi berkenaan. Berikutan itu. antara bantuan yang boleh diberi ialah mengalih perhatian mereka kepada perkara positif dan berfaedah yang sesuai dengan jiwa mereka. dengan Melayu seramai 1. Penyebaran klip video terbaru itu menunjukkan kumpulan rempit. mengumumkan Skuad 42 yang diwujudkan khas untuk membanteras lumba haram yang kini hanya beroperasi di ibu kota akan diperluaskan ke negeri lain. termasuk melakukan penyamaran. Dr Mastura yang terkejut dengan pendedahan itu menyifatkan pelakuan minah rempit terbabit satu petanda gejala sosial yang sangat buruk dan ketara. Aksi ganas minah rempit terbaru ialah pada 18 Ogos lalu apabila seorang remaja perempuan berusia belasan tahun menendang motosikal anggota Skuad 42 Polis Trafik Kuala Lumpur untuk menyelamatkan teman lelakinya ketika cuba ditangkap dalam operasi mencegah mat rempit di Bandar Tun Razak. Sebab itu perancangan lebih teratur dan fokus perlu dilaksanakan. India (63) dan kaum lain (tujuh). Cina (51).

Remaja sekarang begitu terdedah dengan pelbagai isu yang akan merosakkan masa depan.³Disebabkan itu. bohjan. ada kemungkinan minah rempit yang sanggup melakukan perbuatan memalukan itu di bawah pengaruh dadah. gejala buli membuli. memudarkan sinar wawasan 2020«.. ³Di kalangan minah rempit memang wujud sentimen seperti itu. rogol.³Mereka tiada perasaan malu. kononnya supaya mereka lebih dihormati.. tidak hairan.. Azhanyzam Zakaria.´ katanya. mahu bebas dan tiada hala tuju. Di tambah pula isu mat rempit merosakkan harta penduduk di Bangsar hanya kerana kerana di tegur supaya lebih berhemah« Apakah mat rempit sudah semakin berani untuk melanggar undang-undang?.³Kita tidak tahu mengapa mereka sanggup berbuat begitu. isu ini mula mendapat perhatian sewajarnya.´ katanya. dan gangsterisma. malah berbangga dengan perbuatan yang dilakukan. Azhanyzam berkata.Sebagaimana isu sosial yang lain.. mereka tidak menyedari perbuatan mereka. mereka akan melakukannya. terbaring terlentang selagak superman. mereka bercampur dengan mat rempit dan bergelumang dengan maksiat sehingga pada satu tahap tiada perasaan malu.³Apabila dalam keadaan tidak sedar. mencari kesalahan dan meletakan kesilapan itu pada individu tertentu tidak dapat mengatasi masalah. isu sosial remaja timbul akibat tekanan dan . Gara-gara mahu dilihat lebih hebat.gagalkah penguatkuasaan pihak polis membendung gejala rempit ini? Kenapakah gejala sosial di kalangan remaja tidak pernah putus?. meledak pula isu mat rempit ini«belum lagi bercerita tentang isu penyalah gunaan dadah. Suruhlah mereka berbuat apa saja. dan berbagai aksi skill yang merbahaya tapi mengkagumkan.Katanya. ada yang berani melakukan aksi lucah. selepas reda dengan isu bohsia. Mungkin bermula daripada tekanan. mereka sanggup melakukan apa saja. Sejak isu mat rempit ini menjadi lebih panas dengan paparan di kaca TV tentang skill mat rempit beraksi dengan aksi berdiri. Kemelut mat rempit ini bukanlah satu isu yang mudah untuk ditangai. Sementara itu.´ katanya yang aktif bersama ahli kelabnya mendekati mat rempit dan minah rempit untuk memberi kesedaran. berkata pelakuan minah rempit terbabit mungkin didorong perasaan mahu membuktikan mereka lebih hebat daripada minah rempit lain... Kenapa ini berlaku? Siapa yang harus dijadikan kambing hitam dan memikul beban untuk dipersalahkan. Presiden RD Club Malaysia. pil khayal.

Punca-punca kemelut sosial ini saling berkait dan dan sukar untuk memastikan punca sebenar yang menjadi dalang kepada isu ini. Kemalangan jiwa bukanlah menjadi galang untuk merempit.. Kesibukan ibubapa mengejar kemodenan ada sehingga mengabaikan anak di rumah.permasalahan yang wujud di persekitaran. kepuasan. mengambil pendekatan untuk mencegah dan membimbing. Malah ada yang berbangga dengan parut dan berapa kerat tulang yang patah. Merempit salah satu alternatif yang ada untuk hilangkan kebosanan dan ketegangan di rumah. Memang diakui kerajaan telah melakukan pelbagai program untuk membendung masalah ini antaranya: ~memantapkan institusi keluarga dan komuniti dengan menerapkan nilai-nilai murni dan kesedran sivik antara programyang sedang berjalan ialah Program Khidmat Negara.Mengecapi bentuk hiburan yang murah .parti politik dan ahli masyarakat. tidak sedikit rakan telah cedera atau maut. mental dan rohani. itu bukanlah menjadi masalah. Kasih sayang yang hilang. tapi kerana seronok. wang dan perempuan.berbekalkan RM 4 untuk minyak dan keberanian untuk beraksi. Kenapa tidak terpengaruh kepada rakan sebaya yang baik? Kajian oleh Dr Hassan Ali 1977 mendapati remaja mudah terpengaruh dengan gejala yang membunuh sahsiah.Merempit juga menjadi alat untuk mendapat perhatian ibu bapa. . Individu Remaja merempit untuk mencari keseronokan. ~menggalakn amalan hidup sihat dan harmoni dari segi fizikal.. Modenisasi Perubahan gaya hidup. menyuburkanlagi gejala ini. ibubapa harus berganding bahu dan patut memainkan peranan masing masing. Kepuasan dan keseronokan untuk melepaskan diri sementara dari tekanan hidup.ada yang mendapat habuan lumayan berupa wang dan perempuan. Amat sukar sebenarnya untuk menangani gejala mat rempit yang menjadi satu isu sosial yang membebankan. Kursus bina Insan dan program rakan muda. parti. Dunia yang makin hilang sempadan ini memungkinkan pelbagai unsur negative diserap ke jiwa remaja. Program sebegini mampu menanamkan rasa tanggungjawab dan membina sahsiah diri yang murni. Bukan semua berani mati begitu tapi wang taruhan dikumpul dikalangan mereka. isu mat rempit tidak harus dipandang ringan dan pendekatan mestilah dengan penuh rasa empati. bukanlah tanggungjawab pihak kerajaan semata-mata. antara program yang dilakukan ialh program cara hidup sihat ~memperbanyakkan program komuniti yang melibatkan remaja untuk turut serta seperti Jiran muda rukun tetangga ~memperkukuhkan program sukarelawan yang membutuhkan remaja untuk sama-sama melibatkan diri. ~penguatkuasaan undang undang. jiwa yang kosong dan pelbagai godaan di luar menawan remaja untuk bertindak.Pengaruh rakan sebaya juga memainkan peranan untuk remaja terlibat sama. institusi keluarga dan masyarakat adalah harga untuk sebuah kemodenan.. kemasyhuran. Pihak lain seperti NGO. Perubahan cara hidup dan corak asuhan mempengaruhi sikap remaja untuk bertindak.ekonomi. Seperti isu sosial yang lain. sekatan jalanaraya dan rondaan polis trafik merupakan langkah jangkapendek untuk mengurangkan gejala ini Beban untuk mengawal masalah ini dari terus menular.

Saya pasti bahawa program Sukan Malam ini telahpun dijalankan di seluruh negara dengan perbelanjaan yang cukup besar melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS) kerana Azalina yakin bahawa kajian IPPMB telah dibuat dengan teliti. Hari ini. Ia berlaku kerana ada pengaruh golongan remaja atau dewasa yang menunggang motosikal. Azalina menyarankan pula agar semua kerajaan negeri dan kerajaan tempatan menyediakan kemudahan litar lumba sebagai kaedah terbaik membanteras gejala "Mat Rempit" atau lumba haram di kalangan golongan muda yang semakin berleluasa sekarang. cuba mengenalpasti masalah mereka dan menyediakan satu platform aktiviti berfaedah yang menyeronokkan. Sekarang kita boleh melihat pelbagai gejala sosial ini mempunyai pewaris tersendiri terutama golongan kanakkanak. Sebab itu kita perlu menghapuskan golongan rempit yang memaparkan contoh tidak baik kepada masyarakat. . bohjan dan lepak. diharapkan gejala mat rempit dapat dikurangkan. Kita harus sedar ada ketikanya sesuatu perkara yang remeh atau kecil itu mempunyai rantaian kesan yang berpanjangan. Kain rentang dan poster-poster diedarkan ke serata tempat bagi menarik golongan muda khususnya Mat Rempit untuk berhenti merempit dan beralih arah ke sukan Futsal. mereka yang menyertai Futsal adalah golongan muda yang sememangnya menjadikan aktiviti tersebut sebagai aktiviti rutin mereka tetapi mat rempit terus memperuntukkan masanya dilitar lumba haram. Nampak elok dan berkesan ketika di kertas cadangan tapi mampukah ia menarik minat mat rempit Pada 9 Januari 2007. penekanan terhadap Sukan Malam diberikan terhadap sukan Futsal. Menteri Belia dan Sukan. kereta dan go-kart sementara bagi program sukan konvensional termasuk bola jaring. Saya sendiri melihat kanak-kanak berumur 10 tahun menunggang motosikal dan berlumba basikal pada waktu petang. futsal dan 3 x 3 bola keranjang. Demikian masalah mat rempit yang hangat diperkatakan sekarang. Kesuntukan masa pada waktu siang menyebabkan para belia tidak mempunyai ruang yang cukup untuk bersukan justeru program seumpama ini dapat membantu mereka beriadah. Bagi ahli psikologi tentunya mereka memahami bahawa keadaan ini berupaya membentuk peribadi kanak-kanak liar dan tidak terkawal apabila semakin dewasa. kanak-kanak wanita pula tidak ketinggalan menunggang motosikal tanpa sedikit kebimbangan. Selain itu. Mereka menggelarnya sebagai µrempit junior¶. Ia bertujuan untuk mendekati golongan mat rempit. Isu itu menenggelamkan isu bohsia. Dengan pelbagai aktiviti yang di cadangkan. Hakikatnya. walaupun ia masih wujud. Azalina menyatakan bahawa kajian terkini Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM) mendapati para belia amat berminat dan optimis terhadap sukan tetapi tiada kemudahan disediakan untuk mereka. Program tersebut merangkumi program sukan bermotor seperti motosikal.Langkah terbaru sebuah parti politik untuk menaikkan imej mat rempit harus tidak dipandang ringan. Di Parlimen Kluang sebagai contohnya. Datuk Datuk Seri Azalina Othman Said telah melancarkan program Sukan Malam bagi menangani masalah mat rempit di kalangan remaja. Mereka juga berani melakukan aksi sama seperti mat rempit.

Ketua Polis Negara. Menurut Musa. Jadi. peragut. walaupun memiliki motosikal dan lesen. Hanya hukuman penjara yang boleh membuatkan mat rempit sedar dengan kesalahan mereka.'' katanya ketika membentangkan kertas kerja bertajuk Gejala Sosial: Hakikat Masa Kini pada Konvensyen Pendekatan Islam Hadhari Peringkat Kebangsaan di Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di sini hari ini. perogol. Langkah ini tidak efektif. Mengapa perlu wujud persoalan hukuman penjara hanya akan merosakkan masa depan mereka. ketidakstabilan ekonomi di kalangan rakyat Malaysia sejak beberapa tahun kebelakangan ini dikesan antara pendorong utama kepada peningkatan kadar jenayah di negara ini. mereka tidak akan membabitkan diri dengan lumba haram sehingga membahayakan pengguna jalan raya serta orang awam. bukan saja mat rempit. Tan Sri Musa Hassan memberitahu. mengapa pula hukuman penjara ini tidak dijalankan. Malah. Kalaupun pihak berkuasa menggantung lesen pemilik. pegangan hidup kumpulan tersebut yang mementingkan kebebasan serta bergelumang dengan jenayah dikhuatiri akan meruntuhkan akhlak rakyat terutamanya remaja di negara ini kerana ia mula menjadi ikutan mat rempit. jika seseorang itu mempunyai kesedaran. µµMat rempit di negara ini mula terikut-ikut cara hidup kumpulan tersebut dan sedang menyebarkannya di kalangan ahli kumpulan yang lain. Pengaruh cara hidup ahli kumpulan bermotosikal dari Amerika Syarikat (AS) yang dikenali sebagai Hell-Angel di kalangan mat rempit amat membimbangkan masyarakat terutamanya polis kerana dilihat mampu memesongkan akidah dan meruntuhkan akhlak rakyat di negara ini. mengapa hanya lesen digantung dan motosikal dirampas tanpa menghukum pesalah sebenar. Gejala mat rempit akan melahirkan lebih ramai individu jika tiada undang-undang yang berat dikenakan kepada mereka. ia tidak menghalang mereka berlumba semula kerana di kalangan mat rempit juga kebanyakannya tidak ada lesen memandu. Musa ketika membentangkan kertas kerjanya berkata. Kita perlu melihat hukuman penjara ini daripada perspektif berbeza. penyalahgunaan dadah seperti ganja. Beliau memberitahu. kaki lepak. selain itu ramai ahli mat rempit menjadi perompak. Tetapi.µµPenularan ini amat membimbangkan kerana kumpulan Hell-Angel banyak terlibat dengan jenayah. syabu dan heroin serta menjalinkan hubungan seks bebas. kumpulan samseng dan penagih dadah. µµJika mereka berpaksikan kepada kumpulan itu maka gejala sosial dan jenayah di kalangan remaja di negara ini akan menjadi semakin teruk.Selain itu. Yang melakukan kesalahan ialah manusia bukannya lesen atau motosikal. gadis belasan tahun terjebak sebagai pelacur.Saya berfikir bahawa mat rempit perlu diberi pengajaran atau hukuman yang boleh menginsafkan mereka. sehubungan dengan itu beliau menggesa orang ramai terutama ibu bapa supaya memandang berat perkara ini dan memantau kegiatan anak mereka supaya budaya kuning yang dibawa oleh mat rempit ini tidak menjadi ikutan anak mereka. daripada penilaian terhadap jenayah yang berlaku di negara ini setiap hari mendapati tahap ekonomi yang tidak stabil mendorong seseorang untuk melakukan . Kerajaan tidak boleh terlalu bertoleransi dengan golongan mat rempit dengan hukuman sekadar menggantung lesen dan merampas motosikal mereka.

KISAH kaitan Melayu dan motosikal cukup menarik untuk dirungkai.Rasanya tiada bandar raya lain di dunia yang menyaksikan penunggang motosikal bermaharajalela dengan aksi liar. µµRakyat asing yang datang ke sini juga banyak terlibat dengan jenayah rompak.jenayah. Lebih membimbangkan. Sepatutnya ia tidak berlaku demikian apatah lagi berulang menimpa anggota polis dan ini secara tidak langsung menampakkan kelemahan pengurusan kita. Bukan bermakna pihak polis tidak bertindak bahkan ada anggota polis yang mati dan cedera parah ketika bertugas membanteras lumba haram. Ada lagi perkara yang mengganggu fikiran iaitu fenomena lumba motosikal haram oleh mat rempit. mereka akan terdorong untuk melakukan jenayah bagi memastikan dapat meneruskan hidup di negara ini terutamanya bagi mereka yang tinggal di kota-kota besar.'' katanya. kebanjiran pendatang asing ke sini turut dilihat mendorong kepada peningkatan kadar jenayah di negara ini. µµKadar jenayah di negara ini bagi tempoh Januari hingga September lepas meningkat 12. bagai tidak percaya bahawa itu juga menjadi µtarikan¶ di sebalik slogan kelembutan.µµCuri motosikal sahaja sebanyak 47. Orang ramai sudah lama kecewa dan marah kerana gejala mat rempit sampai tahap memudaratkan keharmonian dan keselamatan. walaupun indeks jenayah semakin meningkat di negara ini tetapi peningkatan itu sejajar dengan pertambahan penduduk di sini. Meskipun orang Melayu paling ramai menggunakan motosikal. duit palsu dan gaduh sesama sendiri. Tambah Musa. 444 kes dalam tempoh yang sama tahun lepas. menjadikan jalan raya di Lembah Klang sebagai medan menunjuk lagak.Kita tidak .'' ujarnya.µµIni amat membimbangkan kerana ia bukan sahaja meningkatkan kadar jenayah di negara ini tetapi turut memberi kesan negatif terhadap masyarakat.163 kes dan ini menunjukkan mereka yang menjalankan kegiatan ini amat terdesak untuk mendapatkan wang. Pelancong pula asyik tergamam. Tetapi pihak berkuasa masih gagal menanganinya. pengedaran. Yang hairannya gejala ini makin menjadi-jadi. orang Melayu menjadi kaum yang paling ramai maut akibat kemalangan jalan raya.Beliau berkata selain penghijrahan penduduk luar bandar.Kerana menggunakan motosikal juga. Ramai penunggang motosikal adalah orang Melayu. bidang penjualan. µµMereka datang ke sini untuk mencari pekerjaan tetapi bila tak dapat kerja mereka menganggur dan mula terlibat dengan jenayah seperti merompak kerana desakan hidup. servis dan pembaikan motosikal tidak pula dikuasai Melayu.57 peratus iaitu 170. Pendekatan yang diambil tidak holistik dan ada kalanya bermusim. penghijrahan masyarakat luar bandar ke bandar bagi mencari pekerjaan juga dilihat sebagai salah satu punca mendorong kepada peningkatan kadar jenayah. Menangani gejala seperti penagihan dadah dan lumba haram. tidak cukup setakat berkempen dan berceramah. 481 kes berbanding 151. µµBila terdesak. seolah-olah ia lebih rumit daripada menangani ancaman militan.µµKebanyakan mereka yang terlibat dalam kegiatan jenayah di negara ini terdesak melakukannya kerana mempunyai masalah ekonomi. keramahan dan imej Malaysia negara Asia sebenar.'' ujarnya. sebahagian mat rempit ini selalunya mengambil dadah. Semakin ramai anak muda Melayu terjebak.'' katanya Musa berkata. melainkan di Kuala Lumpur dan beberapa bandar besar di negara ini.

mereka boleh didenda minimum RM5. sudah pasti aktiviti itu menjadi parasit kepada keharmonian masyarakat serta memburukkan pelbagai versi gejala sosial yang melanda remaja masa kini. pelumba haram yang ditangkap boleh didakwa mengikut Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 33).000 atau penjara tidak lebih lima tahun manakala bagi kesalahan kedua dikenakan denda minimum RM10. berlumba haram satu kepuasan untuk menunjukkan kehebatan sedangkan jika semangat itu dimanfaatkan untuk pendidikan pasti apa jua dihajati mampu dicapai.Menyedari undang-undang sedia ada masih belum memadai.boleh mengulangi kesilapan dan kealpaan. 20. Jika sabit kesalahan. tidak serik dan tidak pernah insaf. Jika dibiarkan berterusan. pelumba haram terus mencabar undang-undang. Kematian dan kecederaan membabitkan pelumba haram sungguh mendukacitakan semua pihak kerana golongan ini sebenarnya tenaga penggerak kepada ekonomi dan masa depan negara.Sayangnya.000 atau maksimum RM20. Tidak dinafikan juga pengaruh rakan dan persekitaran antara faktor pendorong kepada kegiatan tidak berfaedah itu. malah mereka kini lebih berani tanpa mempedulikan nasib anggota keselamatan yang menjalankan tugas. Akhirnya. agensi-agensi di bawah nama µkeselamatan negara¶ ternyata tidak mampu merungkai permasalahan ini. kegiatan seperti Ah Long dan tonto misalnya sudah menjadi institusi di negara ini.000 atau maksimum RM15.000.Ia bukan saja dikenakan kepada pelumba haram.Sebagai ingatan. dari Cawangan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan yang parah dirempuh pelumba haram Januari lalu. atas kesalahan memandu secara melulu dan membahayakan. tetapi penonton dan penganjur kegiatan berbahaya itu juga . Disebabkan agak pasif.Walaupun pelbagai kempen membabitkan kos jutaan ringgit dilaksanakan kerajaan.Sikap berani tidak bertempat pelumba haram itu menunjukkan betapa mereka perlu dikenakan hukuman berat supaya insaf. mentah serta punya peluang membina masa depan lebih gemilang. Kes terbaru ialah kejadian malang menimpa Konstabel Meor Mohd Armi Abdul Latiff. pelbagai kisah hidup pelumba haram yang cedera parah dan kurang upaya dipaparkan di pelbagai media massa sebagai pengajaran. Begitulah sikap sebenar pelumba haram atau Mat Rempit yang tidak pernah puas menyusahkan kerajaan. membahayakan diri serta pengguna jalan raya lain. meskipun begitu banyak perbincangan diadakan. Sebelum ini.Jika menyebabkan kematian. Mereka sering dilabelkan sebagai kelompok tidak takut mati. pesalah boleh didakwa mengikut Seksyen 41 akta yang sama yang membawa hukuman penjara minimum dua tahun dan maksimum 10 tahun atau denda minimum RM5. kerajaan kini bercadang meminda Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi membolehkan hukuman lebih berat dikenakan. Namun ia masih dipandang sepi. namun golongan itu tetap meneruskan aktiviti liar mereka demi kepuasan diri. bagi mereka selagi ada jalan raya dan penonton menyokong ia tetap dilakukan demi kepuasan.Lebih menyedihkan. Kejadian seperti itu bukan pertama kali berlaku tetapi ia sebahagian daripada episod malang yang terpaksa ditempuhi anggota polis dalam membanteras lumba haram. geng Mat Rempit masih belum berubah. masa depan mereka dikorbankan di jalan raya atau hilang upaya pada usia muda kerana mengikut nafsu.Bagi mereka.000 atau maksimum RM20.000 atau hukuman penjara maksimum 10 tahun. majoriti golongan terbabit adalah generasi muda yang masih di bangku sekolah.

Penguatkuasaan yang berterusan dilihat mampu membanteras gejala itu sehingga ke akar umbi serta memberikan kesedaran kepada mereka terbabit. ia dilihat satu pendekatan agresif kerajaan membendung gejala yang tidak berkesudahan itu. pembabitan semua pihak menanganinya perlu dilaksanakan segera terutamanya peranan ibu bapa memberikan kesedaran kepada anak-anak. Dua kelompok itu turut menjadi penyumbang kepada gejala itu.Pendekatan tegas ini diharap mampu melindungi pengguna jalan raya lain supaya tidak menjadi mangsa kegiatan buas geng Mat Rempit terutamanya di lebuh raya dan laluan Persekutuan. golongan ini menjadi korban kepada pengabaian berkenaan dan apabila ia terkena batang hidung sendiri barulah ibu bapa sibuk menuding jari ke sana dan ke mari.Jika tidak mampu membimbing atau mengawal.Dewasa ini. kebebasan mutlak diberikan kepada remaja sering menyebabkan mereka terjebak dalam pelbagai kegiatan tidak sihat antaranya dadah. pendekatan terbaru itu cara terbaik untuk menghukum mereka terbabit selain mengurangkan pembabitan remaja dalam lumba haram. Menteri Pengangkutan. Malah.000 atau penjara sehingga enam bulan jika didapati bersalah oleh mahkamah.Jika kerjasama serta penguatkuasaan itu seiring dengan usaha membanteras lumba haram sudah tentu ia mampu menyelamatkan ribuan anak muda daripada terjebak atau menjadi mangsa kepada keghairahan mereka sendiri . hukuman penjara yang lebih lama juga satu pengajaran kepada pelumba haram untuk berfikir panjang sebelum menerima sebarang cabaran atau menunjukkan ego mereka di jalan raya.Kesannya. pergaulan bebas. tidak ada sebarang peruntukan bagi menghukum penonton dan penganjur.Berdasarkan undangundang sedia ada. ibu bapa boleh menggunakan pendekatan kaunseling sebagai jalan keluar membantu anak mereka yang bermasalah.Bagi khalayak ramai.000 jika disabitkan kesalahan.Mereka yang menonton jika diberkas boleh didenda sehingga RM2.bakal menerima hukuman sewajarnya.Dari satu aspek lain. Selain pelumba haram yang bakal menerima hukuman penjara mandatori tidak melebihi lima tahun atau denda antara RM5. mereka memerlukan bimbingan daripada ahli keluarga sendiri untuk membina peribadi dan bukannya meniru acuan rakan lain.000 hingga RM15. penonton juga tidak terlepas. Dalam masa yang sama juga penguatkuasaan perlu dipertingkatkan seiring dengan pindaan dilaksanakan supaya mereka terbabit dalam gejala itu tidak terlepas. Datuk Seri Chan Kong Choy. lumba haram serta jenayah juvana. dalam kenyataannya sebelum ini berkata hukuman sedia ada masih dianggap terlalu ringan oleh golongan berkenaan. Cadangan mengenakan hukuman terhadap ibu bapa yang anak mereka terbabit dalam lumba haram juga wajar dilihat dari sudut positif supaya pengabaian tidak terus berlaku. Sebagai remaja.Walaupun wujud pelbagai pandangan berhubung cadangan terbaru ini.

Bincangkan faktor-faktor penjelajahan dan penerokaan Christopher Columbus serta sumbangannya. y Oleh sebab berasa kecewa. . maka Christopher telah membuat segala persiapan untuk pelayaran selama beberapa bulan. Columbus gagal mendapat sokongan daripada Raja Portugal. Menjadi kelasi ketika berusia 19 tahun dan telah belayar dari Itali ke England melalui Gibraltar. Columbus meminta Raja Ferdinand dan Ratu Isabella dari Sepanyol menyokong rancangannya. Dipengaruhi oleh buku-buku Marco Polo y Hasil daripada penulisan buku-buku pelayaran Marco Polo menyebabkan Columbus berminat dan terpengaruh dengan kisah tersebut serta berhasrat untuk belayar ke China dan Jepun melalui jalan 2. Faktor Penjejalahan dan Penerokaan Christopher Columbus 1. John II untuk memulakan pelayaran yang bersifat percubaan. Definisi penjelajahan dan penerokaan. Ferninand dan Isabella y Christopher bercita-cita mencari jalan laut ke India. Dengan bantuan daripada Raja Portugal iaitu Raja John II yang sangat meminati bidang pelayaran. Latar belakang Christopher Columbus i. Lahir di Bandar Genoa. Raja Ferdinand dan Ratu Isabella memberi galakan dan dorongan serta peruntukan kewangan kepada Columbus untuk mengadakan pelayaran dengan syarat sebarang kawasan baru yang ditemukan oleh Columbus harus menjadi milik Sepanyol. y Namun begitu. Itali pada tahun 1451 Masihi ii. Isi Penting A.( Rujuk buku ) 2. Mendapat sokongan Raja Sepanyol. pada tahun 1484. Pengenalan 1.

1492. 4.3. 6. Melaksanakan cita-citanya iaitu ³Emas´. Portugal. peta. Penemuan dan pembukaan wilayah-wilayah baru. Columbus didedahkan dengan ilmu geografi dan ilmu pelayaran termasuklah membaca kompas. Mendapat pendidikan formal tentang ilmu pelayaran y Columbus mendapat pendidikan formal di sebuah sekolah pelayaran di Sagres. Sumbangan Christopher Columbus dalam Penjelajahan dan Penerokaan 1. Penemuan Kepulauan Bahamas di Laut Carribean. Dilantik sebagai wizurai tanah jajahan y Ferdinand dan Isabella berjanji untuk menjadikan Columbus sebagai wizurai untuk tanah jajahan baru dan memberikan satu persepuluh dariapda nulai perdagangan yang bakal disumbangkan oleh petempatan baru tersebut. y Pendapat ini berdasarkan pendapatnya pelayaran seharusnya menuju ke arah barat iaitu mengelilingi glob. Columbus telah berjaya menemui daratan dan mengisytiharkan sebagai tanah milik Sepanyol. B. i. . y Melalui sekolah tersebut. y Hal ini membolehkan Columbus memulakan pelayaran ke Timur melalui Lautan Atlantik. tentang lautan. Ingin menguji teorinya yang dunia ini bulat sebagaiman pendapat sarjana abad ke-15 yang menyatakan dunia ini rata. rempah dan sutera y Tuhan ± menyebarkan Kristian di negara bukan Kristian yang menjadi motif orang Eropah pada abad ke-15 y Cathay ± nama purba negara China 5. ³Tuhan´ dan ³Cathay´ y Emas ± mendapat kekayaan. y Pada bulan Oktober. garisan lintang dan bujur.

Puerto Rica dan Jamaica. Penemuan Benua Amerika y Dalam tahun 1492 M ± 1494 M iaitu dalam pelayaran yang terakhir. 2.y Columbus telah membuat andaian bahawa daratan tersebut ialah India. . y Nasib malang telah menimpa Columbus apabila ditangkap dan dihantar pulang ke Sepanyol. Penemuan dan pembukaan wilayah-wilayah barupulau-pulau Dominica. y Namun begitu. Columbus telah menamakan penduduk peribumi di kawasan tersebut sebagai Red Indian atau India Merah kerana warna kulit puak tersebut berwarna merah. Columbus telah belayar sebanyak tiga kali dan telah menemukan pulau-pulau Dominica. iii. y Antara tahun 1493 M ± 1504 M (pelayaran kedua). y y Kawasan tersebut sebenarnya dikenali sebagai San Salvador di Bahamas yang terletak di Laut Carribean. Columbus kemudiannya meneroka pantai Cuba dan Hispaniola. y Dengan menggunakan Lautan Atlantik ini. Columbus telah berjaya menemukan Trinidad. y Oleh itu. ii. iv. Penemuan jalan perhubungan antara benua Eropah dengan benua Amerika melalui Atlantik. beliau gagal menemukan apa yang dicita-citakannya iaitu timbunan emas. Puerto Rica dan Jamaica. Columbus merintis jalan penjelajahan laut ke kawasan lain oleh pelayar-pelayar seterusnya.Columbus menerokai pantai timur Amerika Tengah dari Honduras ke Panama. Penemuan Trinidad y Dalam pelayaran ketiga pada tahun 1498.

Ferdinand Magellan. Kesimpulan (Nyatakan apa-apa kesimpulan yang berkaitan) Anda mungkin juga meminati: . y Contohnya. y Ferdinand Magellan melakukan pelayaran hingga ke Asia melalui Lautan Pasifik. Penyebaran agama Kristian di Amerika Latin y Menubuhkan gereja membawa kepada misi penyebaran agama Kristian. Cuba dan Hispaniola.3. 5. Menjadi perintis kepada aktiviti penjelajahan dan penerokaan bangsa Sepanyol. Missisippi dan Arkansas. 4. Meluaskan tanah jajahan Sepanyol y Berjaya meluaskan ketuanan Sepanyol di San Salvador di Bahamas. Amerigo Vespuci. y Hernando de Soto berjaya mendarat di Florida pada 1539 M dan meneroka kawasan di Albama. Hernando de Soto.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful