P. 1
KECEDERAAN SEMASA BERSENAM

KECEDERAAN SEMASA BERSENAM

|Views: 228|Likes:
Published by Ruzida Jaafar

More info:

Published by: Ruzida Jaafar on Aug 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/06/2014

pdf

text

original

KECEDERAAN SEMASA BERSENAM Jenis-jenis kecederaan

:

1. Kecederaan Intrisik (Direct Injury) Kecederaan ini disebabkan oleh atlet itu sendiri seperti terlalu lebih melakukan regangan (hyper) atau mengalami kejang otot. Ia selalunya melibatkan otot, tendon dan ligamen. Biasanya ia kurang teruk daripada kecederaan extrintik atau kecederaan yang kena dari luar.

2. Kecederaan Intrinsik (Indirect Injury) Kecederaan disebabkan oleh faktor luaran seperti tumbukan, sepakan pelanggaran atau hentakan peralatan yang digunakan atau sebagainya. Ia biasanya lebih serius berbanding dengan kecederaan intrinsic kerana mungkin melibatkan patah, seliuh tulang, koyak yang teruk pada ligamen atau tendon atau koyak pada otot. Atlet sukan seperti bolasepak, hoki, silat, bolasepak futsal sering mengalami kecederaan begini.

3. Kecederaan lebih guna Ia biasanya disebabkan oleh tekanan yang berulang dikenakan pada dikenakan pada satu -satu tempat samada tisu, tulang , ligamen dan tendon. Jika ketelaluan kecederaan aka terkumpul sehing ga ia melebihi mekanisme pemuliharaan tisu berkenaan. Pada tahap ini atlet akan mengalami rasa sakit bengkak dan terdedah kepada kecederaan.

Kecederaan lebih guna sering dapat dilihat pada pelari jarak jauh: 1500 meter ke atas termasuk pelari marathon, pemain tenis, badmiton dan golf. Mereka biasya mempunyai sejarah dari segi perubahan mendadak dalam kekerapan atau intensity sesuatu aktiviti dimana tubuh mereka belum bersedia. Contohnya jika atlet biasa berlari 4 kilometer selang sehari dan tiba-tiba jurulatih bercadang untuk mengambil bahagian dalam acara 10 kilometer dengan persediaan hanya 2 minggu. Pertambahan jarak secara mendadak akan menyebabkan lebih beban dan mikrotrauma berlaku khususnya terhadap kaki atlet lalu mengalami kemungkinan pelbagai jenis kecederaan. Teknik yang baik juga mungkin menyebabkan kecederaan sebegini. Contoh pelaksaan backhand secara kurang betul akan menyebabkan berlakunya tennis elbow. Membuat pilihan kurang tepat terhadap peralatan juga salah satu sebab kecederaan lebih guna boleh berlaku. Contohnya raket yang terlalu berat atau saiz grip yang tidak betul akan menambahkan lagi kecederaan tennis elbow tadi.

Contoh-contoh kecederaan semasa bersenam: · Terkehel/tergeliat.

· Kecederaan dalam abdomen.· Ketegangan. · Hentakkan secara langsung daripada pihak lawan atau peralatan bersukan. · Hentakan. · Luka-luka. ‡ Kekejangan otot akibat kelesuan. · Konkusi otak akibat hantukan. · Jatuh.saluran darah yang membawa darah balik dari kaki ke jantung . Antara penyebab kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam: · Pertembungan di antara satu sama lain. ketegangan atau kecederaan ‡ Vena bermasalah . · Aktiviti sukan atau latihan yang berlebihan. ‡ Kelesuan otot ‡ Bersenam berlebihan tanpa melakukan persediaan yang cukup ‡ Kehilangan cecair badan yang banyak ‡ Paras glukosa yang rendah dalam badan atau ketidakseimbangan elektrolit ‡ Ketidakseimbangan hormon disebabkan penyakit Diabetes atau masalah tiroid. · Patah tulang. · Patah/terseliuh pada tulang dan sendi±sendi. Penyebab kejang otot. · Terseliuh. · Kejang otot · Sakit kaki Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam: · Kapsul sendi koyak. Penyebab sakit kaki.

· Kecacatan struktur ± contoh : kecacatan di tempat kecederaan ( seperti terseliuh dan patah). walaubagaimanapun. Patah/terseliuh. · Sakit kepala ± dalam kes kena pukul atau kecederaan otak akibat hantukkan. ( seperti patah. perokok dan peminum alkohol.‡ Arteri berpenyakit (saluran darah yang membawa darah ke otot kaki) ‡ Kerosakan pada saraf .beralih daripada tempat asal dan kekoyakan pada sendi). Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan: Terseliuh merujuk kepada ketegangan yang berlaku di ligamen. · Pening ± terjadi semasa kecederaan otak. Tanda dan gejala kecederaan semasa bersenam: · Sakit ± di tempat yang cedera. Perkara yang harus dilakukan sekiranya mengalami kecederaan semasa bersenam: Terdapat beberapa garis panduan yang boleh diikuti dan selamat dipraktikkan. POSTE D B Y LE P AT AT 12: 47 AM L AB E L S : PE N DI DI K AN J AS M ANI DAN K E S I HAT AN .Jika terdapat sebarang keraguan dapatkan khidmat pakar perubatan yang profesional. manakala ketegangan merujuk kepada ketegangan di otot. · Kecederaan fungsi ± contoh: bahagian yang tercedera tidak dapat berfungsi seperti biasa. jangan mengambil mudah sesuatu perkara kerana ini boleh mendatangkan bahaya. Timbulnya kesakitan dan kelemahan di sebelah atau di kedua -dua belah kaki. · Loya dan muntah ± biasa berlaku berikutan kecederaan otak. Adalah diingatkan mungkin terdapat satu atau lebih tanda dan gejala sekiranya mendapat kecederaan semasa bersukan. kemungkinan besar ia berkaitan dengan masalah belakang anda. · Lebam ± kebiruan di tempat kecederaan. · Kekoyakan otot adalah satu bentuk ketegangan. ‡ Jika berlakunya kesakitan yang diikuti oleh rasa kebas dan rasa menyucuk -nyucuk seolah-olah terkena pin-pin kecil dan ianya menjalar dari bahagian pinggang atau punggung turun ke kaki.lazimnya berlaku di kalangan mereka yang menghidap diabetes. · Bengkak ± di tempat yang cedera.

hoki . Contohnya raket yang terlalu berat atau saiz grip yang tidak betul akan menambahkan lagi kecederaan tennis elbow tadi . Jika ketelaluan kecederaan aka terkumpul sehingga ia melebihi mekanisme pemuliharaan tisu berkenaan . Slide 6: Kecederaan lebih guna sering dapat dilihat pada pelari jarak jauh : 1500 meter ke atas termasuk pelari marathon. Terseliuh . Hentakan . Kecederaan semasa b ersukan adalah pelbagai mengikut jenis sukan dan mekanisme kecederaan t ersebut . Patah tulang . bolasepak futsal sering mengalami kecederaan begini . Luka luka . Ia selalunya melibatkan otot . silat . Ia biasanya lebih serius berbanding dengan kecederaan intrinsic kerana mungkin melibatkan patah . Slide 5: 3. Biasanya ia kurang teruk daripada kecederaan extrintik atau kecederaan yang kena dari luar . seliuh tulang . Kejang otot Sakit kaki Luka .luka Hentakan . Slide 8: Teknik yang baik juga mungkin menyebabkan kecederaan sebegini . Kecederaan lebih guna Ia biasanya disebabkan oleh tekanan ya ng berulang dikenakan pada dikenakan pada satu-satu tempat samada tisu . Mereka biasya mempunyai sejarah dari segi perubahan mendadak da lam kekerapan atau intensity sesuatu aktiviti dimana tubuh mereka belum bersedia Slide 7: Contohnya jika atlet biasa berlari 4 kilometer selang sehari dan tiba -tiba jurulatih bercadang untuk mengambil bahagian dalam acara 10 kilometer dengan persediaan ha nya 2 minggu . Membuat pilihan kurang tepat terhadap peralatan juga salah satu sebab kecederaan lebih guna boleh berlaku . koyak yang teruk pada ligamen atau tendon atau koyak pada otot . Kecederaan Intrisik (Direct Injury) Kecederaan ini disebabkan oleh atlet itu sendi ri seperti terlalu lebih melakukan regangan (hyper) atau mengalami kejang otot . Ketegangan . Jenis-jenis kecederaan yang berlaku semasa bersenam:: Jenis-jenis kecederaan yang berlaku semasa bersenam : Terkehel / tergeliat . tulang . Pertambahan jarak secara mendadak akan menyebabkan lebih beban dan mikrotrauma berlaku khususnya terhadap kaki atlet lalu mengalami kemungkinan pelbagai jenis kecederaan . tendon dan ligamen . Contoh pelaksaan backhand secara kurang betul akan menyebabkan berlakunya tennis elbow. Pada tahap ini atlet akan mengalami rasa sakit bengk ak dan terdedah kepada kecederaan . Slide 4: 2. Walau bagaimana kecederaan adalah biasa semasa bersukan Jenis-jenis kecederaan: Jenis-jenis kecederaan 1. Kecederaan Intrinsik (Indirect Injury) Kecederaan disebabkan oleh faktor luaran seperti tumbukan . sepakan pelanggaran atau hentakan peralatan yang digunakan atau sebagainya . ligamen dan tendon. Atlet sukan seperti bolasepak . badmiton dan golf.0 COMME NTS: Post a ECEDERAAN SEMASA BERSENAM: KECEDERAAN SEMASA BERSENAM Kebanyakan sukan tidak terlepas daripada kecederaan . pemain tenis .

atau cara yang salah mengangkat barang berat . Kelesuan otot Bersenam berlebihan tanpa melakukan persediaan yang cukup Kehilangan cecair badan yang banyak Paras glukosa yang rendah dalam badan atau ketidakseimbangan elektrolit Ketidakseimbangan hormon disebabkan penyakit Diabetes atau masalah tiroid . Hentakkan secara langsung daripada pihak lawan atau peralatan bersukan . Penyebab Sakit Sendi: Penyebab Sakit Sendi Kebanyakan pengidap sakit sendi tidak mempunyai kerosakan terhadap sendi mereka . perokok dan peminum alkohol . Kekoyakan otot adalah satu bentuk ketegangan . postur yang tidak elok . ketegangan atau kecederaan Vena bermasalah . manakala ketegangan merujuk kepada ketegangan di otot . Jatuh . Patah / terseliuh pada tulang dan sendi±sendi . kemurungan dan sebagainya Penyakit kronik Penyebab Sakit Belakang : Penyebab Sakit Belakang Sakit belakang dikaitkan dengan rasa sakit dan kurang selesa di bahagian belakang badan biasanya di bahagian bawah belakang badan . otot . Ini boleh disebabkan oleh aktiviti yang berat . Timbulnya kesakitan dan kelemahan di sebelah atau di kedua -dua belah kaki.Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam: : Jenis kecederaan yang jarang berlaku semasa bersenam : Kapsul sendi koyak .saluran darah yang membawa darah balik dari kaki ke jantung Arteri berpenyakit ( saluran darah yang membawa darah ke otot kaki) Kerosakan pada saraf . Kecederaan dalam abdomen. mengangkat berat . Ketidaksesuaian pakaian semasa bersukan Sebab-sebab kecederaan otot : Sebab-sebab kecederaan otot Hasil daripada pergerakan secara tiba -tiba atau terlalu kuat. ligamen . : Penyebab sakit kaki. Penyebab sakit kaki. . Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan: : Perbezaan diantara terseliuh dengan ketegangan : Terseliuh merujuk kepada ketegangan yang berlaku di ligamen . Manakala 25% kes ini berkemungkinan disebabkan oleh : . sendi atau pangkal saraf Kesakitan ringan mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sed ikit . Kekejangan otot akibat kelesuan . Terdapat banyak sebab-sebab Sakit Belakang .lazimnya berlaku di kalangan mereka yang menghidap diabetes. Kesakitan itu mungkin berpunca dari lapisan tisu luaran . Aktiviti sukan atau latihan yang berlebihan . Jenis kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam:: Jenis kecederaan yang biasa berlaku semasa bersenam : Pertembungan di antara satu sama lain. kecederaan atau pergerakan tidak betul Slide 16: Contoh punca sakit sendi : Berat badan berlebihan Kecacatan tulang belakang atau tangan dan kaki Kecederaan ( kemalangan . bersukan dan sebagainya ) Penyakit sendi seperti arthritis Sakit dari pangkal saraf ( seperti saraf yang terhimpit Penyakit tulang Ketumbuhan Jangkitan kuman Masalah mental seperti tekanan . Konkusi otak akibat hantukan . 75% kes sakit belakang tidak dapat dipastikan punca sebenarnya . Jika berlakunya kesakitan yang diikuti oleh rasa kebas dan rasa menyucuk-nyucuk seolah-olah terkena pin-pin kecil dan ianya menjalar dari bahagian pinggang atau punggung turun ke kaki. kemungkinan besar ia berkaitan dengan masalah belakang anda .

walaubagaimanapun .kebiruan di tempat kecederaan Kecacatan struktur .TERIMA KASIH«««. bengkak dan lebam . Sakit kepala Berkaitan dengan haid Slide 23: Perkara yang harus dilakukan sekiranya mengalami kecederaan semasa bersenam : Terdapat beberapa garis panduan yang boleh diikuti dan selamat dipraktikkan .contoh : kecacatan di tempat kecederaan ( seperti terseliuh dan patah ) Kecederaan fungsi .dalam kes kena pukul atau kecederaan otak akibat hantukkan Pening . peha dan kaki. ( seperti patah. Tanda-Tanda Patah dan retak : Tanda-Tanda Patah dan retak Pergerakan tidak normal / terhad Bahagian cedera berubah bentuk ± bengkak Muka pucat Pendarahan berlaku Bengkak & lebam Simptom Patah dan Retak : Simptom Patah dan Retak Kehausan Loya / muntah Badan lemah / tidak bermaya Kebas / ngilu Kesukaran untuk menggerakan anggota dengan normal atau tidak boleh bergerak langsung .di tempat yang cedera Bengkak .di tempat yang cedera Lebam . Berasa lembik pada atas tulang .Otot : Otot Otot tergeliat Otot terkoyak disebabkan kecederaan sukan Otot letih Tulang : Tulang Ruas tulang belakang yang terkeluar atau pecah Pecah tulang belakang Tulang yang cacat Kansel tulang Lain-lain: Lain-lain Kedudukan badan yang tidak betul Penyakit Radang Pelvic (PID) Pembesaran atau kanser dalam rongga pelvis Penyakit batu karang Psikologi Berkaitan dengan stress Apakah simptom-simptom dan tanda kecederaan semasa bersukan? : Apakah simptom-simptom dan tanda kecederaan semasa bersukan ? Sakit . Herut .Jika terdapat sebarang keraguan dapatkan khidmat pakar perubatan yang profesional .Fever ( demam ) Sakit di bahagian perut Rasa sakit semasa membuang air kecil atau air besar . Slide 26: SEKIAN.contoh : bahagian yang tercedera tidak dapat berfungsi seperti biasa .terjadi semasa kecederaan otak Loya dan muntah . jangan mengambil mudah sesuatu perkara kerana ini boleh mendatangkan bahaya.beralih daripada tempat asal dan kekoyakan pada sendi ) Sakit kepala . . Slide 22: Otot-otot kaki yang lemah atau lumpuh sepenuhnya Rasa sakit yang merebak hingga ke kaki Ra sa sakit yang menusuk Pergerakan untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian terbatas . Apabila adanya gejala -gejala yang berkaitan seperti :. Sakit pada tempat kecedera an .biasa berlaku berikutan kecederaan otak Rasa kebas di bahagian punggung . kaki.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->