.

. Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. Kadang kala.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan.

2. 6.1. 3. 8. 5. 4. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 7.

KEBAIKAN . di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .

PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.

PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) . KELEMAHAN .Daging . .Sosej .Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .Makanan boleh disimpan lama.Ais Krim KEBAIKAN .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .

KELEMAHAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.Susah dibawa.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .PENDINGINAN ( Chilling ) .

Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. -Mengurangkan ruang menyimpan.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal .PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Kos yang tinggi. KELEMAHAN .

Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Vitamin tidak musnah.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN . -Kos yang tinggi. KELEMAHAN . .PENYINARAN ( Radiation ) .

-Menutup luka-luka pada buah.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. . Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.PELILINAN ( Waxing ) . -Mengekalkan warna buah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.

Penggunaan baka bermutu Contoh : .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak. . .Kacukan lembu tenusu.1.

e gg aktiviti .2. aa tek l gi ala a . aa esi ala erta ia .e gg e gkl l gi e . e gg aa Tek t : .

. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit.3.Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. ( monster food ) . Makanan Gergasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful