P. 1
pemprosesan makanan

pemprosesan makanan

|Views: 44|Likes:
Published by Mohd Tahar Jusoh

More info:

Published by: Mohd Tahar Jusoh on Aug 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2011

pdf

text

original

.

Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. . Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Kadang kala. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan.

PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 4. 2. 7.1. 3. 6. 5. 8.

di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. KEBAIKAN .

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

-makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah .

Daging . .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .Sosej .Makanan boleh disimpan lama. KELEMAHAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Ais Krim KEBAIKAN .

Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama. .PENDINGINAN ( Chilling ) .Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . KELEMAHAN .Susah dibawa.

PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Kos yang tinggi. KELEMAHAN . -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. -Mengurangkan ruang menyimpan.

PENYINARAN ( Radiation ) . KELEMAHAN . -Kos yang tinggi.Vitamin tidak musnah.Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN . .

Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.PELILINAN ( Waxing ) . .Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. -Menutup luka-luka pada buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN . -Mengekalkan warna buah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.

1.Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak. . Penggunaan baka bermutu Contoh : . .Kacukan lembu tenusu.

e gg aa Tek t : .e gg e gkl l gi e . aa tek l gi ala a .e gg aktiviti .2. aa esi ala erta ia .

( monster food ) .Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. . Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Makanan Gergasi.3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->