P. 1
pemprosesan makanan

pemprosesan makanan

|Views: 46|Likes:
Published by Mohd Tahar Jusoh

More info:

Published by: Mohd Tahar Jusoh on Aug 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2011

pdf

text

original

.

Kadang kala. Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. .

PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 5. 8. 4. 7. 2. 3.1. 6.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa . KEBAIKAN .

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .

PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Ais Krim KEBAIKAN . .Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .Sosej .Makanan boleh disimpan lama.Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Daging . KELEMAHAN .

Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN . .PENDINGINAN ( Chilling ) .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.Susah dibawa. KELEMAHAN .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .

-Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal .PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) . Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. -Mengurangkan ruang menyimpan.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar.Kos yang tinggi. KELEMAHAN .

Vitamin tidak musnah.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang. -Kos yang tinggi.PENYINARAN ( Radiation ) . . KELEMAHAN .

. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.PELILINAN ( Waxing ) .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal. -Mengekalkan warna buah. -Menutup luka-luka pada buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah.

Penggunaan baka bermutu Contoh : .1.Kacukan lembu tenusu.Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak. . .

e gg e gkl l gi e . aa tek l gi ala a . e gg aa Tek t : . aa esi ala erta ia .e gg aktiviti .2.

Makanan Gergasi. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. . ( monster food ) .Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik.3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->