.

Kadang kala. Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. .Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan.

6. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 4. 5.1. 8. 7. 3. 2.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. KEBAIKAN .Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa . di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.

Daging .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Ais Krim KEBAIKAN . .Sosej .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik. KELEMAHAN .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .Makanan boleh disimpan lama.

Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .PENDINGINAN ( Chilling ) . .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Susah dibawa.Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama. KELEMAHAN .

-Mengurangkan ruang menyimpan. KELEMAHAN .Kos yang tinggi. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .

Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .Vitamin tidak musnah. KELEMAHAN . -Kos yang tinggi. .PENYINARAN ( Radiation ) .

-Menutup luka-luka pada buah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama. .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah.PELILINAN ( Waxing ) . -Mengekalkan warna buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .

Kacukan lembu tenusu. .1. . Penggunaan baka bermutu Contoh : .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak.

aa tek l gi ala a .e gg e gkl l gi e . aa esi ala erta ia .e gg aktiviti .2. e gg aa Tek t : .

3. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit.Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. . ( monster food ) . Makanan Gergasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful