.

. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. Kadang kala. Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan.

2. 7. 5.1. 6. 8. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 3. 4.

Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. KEBAIKAN . di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.

PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan. -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .

Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Makanan boleh disimpan lama.Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan . .Sosej .Ais Krim KEBAIKAN .Daging .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) . KELEMAHAN .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.

Susah dibawa.Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama. .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .PENDINGINAN ( Chilling ) .Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN . KELEMAHAN .

PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) .Kos yang tinggi.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. -Mengurangkan ruang menyimpan. Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. KELEMAHAN . -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal .

Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Vitamin tidak musnah. .PENYINARAN ( Radiation ) . KELEMAHAN . -Kos yang tinggi.

PELILINAN ( Waxing ) . Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. . -Menutup luka-luka pada buah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama. -Mengekalkan warna buah.Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.

Penggunaan baka bermutu Contoh : .1.Kacukan lembu tenusu.Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak. . .

e gg aa Tek t : . aa tek l gi ala a .e gg aktiviti . aa esi ala erta ia .e gg e gkl l gi e .2.

Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit.3.Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik. ( monster food ) . Makanan Gergasi. .