.

Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut. . Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Kadang kala.

6. 3. 4. 5. 8. 2. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) .1. 7.

di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan. KEBAIKAN .PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa .

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah . -makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.

PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . .Daging .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Makanan boleh disimpan lama.Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan . KELEMAHAN .Sosej .Ais Krim KEBAIKAN .

Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi . KELEMAHAN . .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.PENDINGINAN ( Chilling ) .Susah dibawa.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .

Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar. KELEMAHAN . Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) . -Mengurangkan ruang menyimpan. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal .Kos yang tinggi.

. KELEMAHAN .PENYINARAN ( Radiation ) . -Kos yang tinggi.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Vitamin tidak musnah.

-Menutup luka-luka pada buah. . -Mengekalkan warna buah.PELILINAN ( Waxing ) . Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN .Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.

Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak. Penggunaan baka bermutu Contoh : . .Kacukan lembu tenusu. .1.

e gg aa Tek t : . aa esi ala erta ia .e gg e gkl l gi e .e gg aktiviti .2. aa tek l gi ala a .

. Makanan Gergasi. Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. ( monster food ) .Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik.3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful