.

Antara sebab kita memproses makanan itu ialah :Mengelakkan makanan dirosak oleh mikroorganisma Mengekalkan kesegaran Memudahkan pencernaan. Kadang kala.Penduduk di negara kita sangat beruntung kerana mempunyai banyak makanan. kita mempunyai lebihan makanan yang tidak dijual . . Memperbaiki rupa makanan dan Mencegah jangkitan penyakit. Dengan ini kita harus memproses makanan tersebut.

7. 8. 2. PENGETINAN ( Canning ) PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) PENYEJUKBEKUAN (Freezing ) PENDINGINAN ( Chilling ) PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum packeging ) PENYINARAN ( Radiation ) PELILINAN ( Waxing ) . 3. 6. 5. 4.1.

PENGETINAN ( Canning ) Makanan diletakan di dalam tin dan dipanaskan pada suhu 110 C 120 C. di tutup dan di patri Contoh : -Kari daging -Tuna -Buah-buahan KELEMAHAN -Mahal -Jika tin kemek boleh menyebabkan kewujudan miroganisma dalam makanan.Makanan boleh disimpan lama dan senang dibawa . KEBAIKAN .

pemprosesan jenis ini adalah khas untuk cecair sahaja KEBAIKAN Kemusnahan vitamin adalah sedikit dan kebanyakan mikroorganisma berbahaya dibunuh .PEMPASTEURAN ( Pasteurization ) Pemanasan cecair pada suhu 163 C selama 30 minit atau 72 C selama 15 saat Contoh : -Susu -Wain -Jus KELEMAHAN -Waktu simpanan adalah terhad / tidak lama -.

-makanan tahan lebih lama dan tida mudah dijangkiti mikroorganisma KELEMAHAN .Rasa berubah dan kebanyakan vitamin musnah .PENDEHIDRATAN ( Dehydration ) Makanan dijemur di bawah cahaya matahari atau meletakkan makanan ke dalam garam Contoh : -Ikan masin -teh -Sayur -cendawan KEBAIKAN -Jisim makanan dapat dikurangkan.

Simpanan dalam peti sejuk di bawah 18 C Contoh : -Ikan .Ais Krim KEBAIKAN .Sosej .Makanan boleh disimpan lama. . KELEMAHAN .PENYEJUKBEKUAN ( Freezing ) .Makanan cepat rosak apabila berada pada suhu bilik.Daging .Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .

.Pengendalian makanan memerlukan kos yang tinggi .Susah dibawa. KELEMAHAN .PENDINGINAN ( Chilling ) .Vitamin boleh dikekalkan dan tahan lebih lama.Simpanan dalam peti sejuk bersuhu 0 5 C Contoh : -Sayuran -Buah-buahan -Mentega -Telur KEBAIKAN .

Contoh : -Kacang tanah -Sosej -Keropok -Daging sejuk beku KEBAIKAN -Tahan lama. -Memerlukan mesin pemvakuman yang mahal . -Mengurangkan ruang menyimpan.PEMBUNGKUSAN VAKUM ( Vacum Packaging ) . KELEMAHAN .Kos yang tinggi.Makanan disimpan dalam plastik kedap udara setelah udara didalamnya disedut keluar.

KELEMAHAN .Vitamin tidak musnah.PENYINARAN ( Radiation ) . -Kos yang tinggi. .Mungkin mendatangkan kesan sampingan dalam jangka masa panjang.Makanan didedahkan kepada sinaran radioaktif untuk membunuh serangga dan memperlahankan pencambahan Contoh : -Biji benih -Bawang -Kentang -Rempah ratus KEBAIKAN .

-Menutup luka-luka pada buah.PELILINAN ( Waxing ) . -Mengekalkan warna buah. Contoh : -Buahbuahan -Sayuran KELEMAHAN . KEBAIKAN -Buah-buahan dapat disimpan lebih lama.Makanan di celup dengan cecair lilin kemudian disimpan dalam suhu yang rendah. .Buah akan cepat busuk jika lilin yang disapukan dengan tebal.

1. .Penghasilan kelapa sawit jenis Tenera yang dapat mengeluarkan buah dan minyak yang banyak. Penggunaan baka bermutu Contoh : .Kacukan lembu tenusu. .

e gg e gkl l gi e . aa tek l gi ala a .2. e gg aa Tek t : . aa esi ala erta ia .e gg aktiviti .

. ( monster food ) . Kaedah ini boleh menghasilkan buah yang lebih besar serta tahan terhadap cuaca dan penyakit. Makanan Gergasi.Makanan yang dihasilkan daripada tumbuhan yang telah diubahsuai melalui kaedah ganetik.3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful