P. 1
Asas Grafik

Asas Grafik

|Views: 193|Likes:
Published by azirah90

More info:

Published by: azirah90 on Aug 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2015

pdf

text

original

Kuliah 5 - Asas Grafik

Tajuk ini mengandungi prinsip-prinsip visual bagi penghasilan media pengajaran. Ia memuatkan elemen dan prinsip reka bentuk visual memandangkan kebanyakan media mengandungi atribut visual. Prinsip-prinsip di atas diaplikasikan melalui penghasilan bahan-bahan media unjuran dan bukan unjuran.
* rujuk proforma (tajuk 5: Asas Grafik ± 2 jam) + (tajuk 7: Asas Fotografi ± 2 jam) + (tajuk 8: OHP dan transparensi ± 2 jam) + (Amali: Asas Grafik ± 2 jam) + (Amali: Asas Fotografi ± 4 jam) + (Amali: OHP dan transparensi ± 2 jam)

Asas Grafik
TAJUK 5 Reka Bentuk Visual (6 jam + 8 jam) 1. Tajuk ini mengandungi prinsip-prinsip visual bagi penghasilan media pengajaran. 2. Ia memuatkan elemen dan prinsip reka bentuk visual memandangkan kebanyakan media mengandungi atribut visual. 3. Prinsip-prinsip di atas diaplikasikan melalui penghasilan bahan-bahan media unjuran dan bukan unjuran.

HASIL PEMBELAJARAN 1. Menghuraikan kepentingan visual dalam pengajaran. 2. Menyatakan peranan visual dalam pengajaran 3. Menyatakan prinsip reka bentuk visual. 4. Menyenarai dan menjelaskan komposisi visual yang menggabungkan elemen dan prinsip visual dengan baik. Sub-tajuk: 1. Rekabentuk Visual 2. Peranan Visual Dalam Pengajaran 3. Prinsip Asas Rekabentuk Visual 4. Asas Grafik 5. Grafik digital 6. Asas Fotografi 7. OHP REKABENTUK VISUAL

Meningkatkan kefahaman jika digunakan bersama kapur dan tutur . Visual juga dapat menggambarkan perkaitanantara unsur-unsurberlainan.Namun. mengekal perhatian danmenghasilkan maklum balas emosi.RENUNGAN y Berikan contoh-contoh reka bentuk visual semula jadi yang terdapat di sekeliling anda? y Apakah kelebihan bentuk tiga dimensi? y Kenapa grafik perlu digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran? Visual ialah alat komunikasi yang dapat menyediakan rujukan konkrit yang lebihbaik daripada pernyataan secara lisan atau bertulis. Memudahkan idea atau maklumat yang sukar difahami 5. PERANAN VISUAL DALAM PENGAJARAN Visual membantu menyediakan panduan konkrit sesuatu idea. Memotivasikan pelajar kerana dapat menarik dan mengekalkan perhatian pelajar 4. Ini bermakna fungsi utamavisual adalah untuk komunikasi dalam pengajaran. 1. Ini hasil daripada perancangan yang rapi dankesesuaian teknik digunakan. Menjadikan idea (perkataan) lebih konkrit 3. Visual ikonikumpamanya membantu ingatan untuk menghubungkan idea.sebahagian besar daripada kejayaan kerana bahan visual.peranan visual dalam pembelajaran adalah amat penting. Visual dapat menghuraikan maklumat yangsukar difahami. adalah berdasarkan ada pada visual tersebut. Visual jika digunakan bersama teknologi pengajaran dapat meningkatkanpencapaian 2. Justeru. Visualmemotivasikan pelajar dengan cara menarik perhatian.

rumusan. prakata. Tipografi melibatkan pemilihan jenis huruf/fon. Dapat libatkan dan tarik perhatian pelajar 11. Mempastikan kebolehbacaan (dapat lihat perkataan dan imej dengan jelas) 9. Rebentuk visual yang baik dapat meningkat komunikasi antara punca (Guru) dan penerima (pelajar) 8. interaksi) PRINSIP ASAS REKABENTUK VISUAL Prinsip Asas Rekabentuk Visual dibahagikan kepada tiga kumpulan Visual : memilih dan mengendalikan elemen visual Corak: memilih corak untuk memapar elemen Susunan : menyusun elemen membentuk corak Elemen Reka Bentuk Visual y Elemen Visual Elemen Lisan Elemen Tarikan y Realistik Stail Huruf . carta.6. peta. gambar rajah atau ilustrasi. Digunakan untuk membantu sebarang komuniksi bentuk bukan visualseperti tutur atau perkataan 7. tektur. Dapat tarik perhatian kepada perkara yang terpenting Tipografi adalah olahan visual teks untuk menjelaskan jadual. guru harus pertimbangkan tiga elemen reka bentuk visual berikut: y Elemen Visual (Pilih jenis visual) y Elemen Verbal (Pilih jenis huruf) y Elemen yang menarik perhatian (Kejutan. dan lainlain lagi Untuk menyediakan visual yang baik dalam media. Mudah untuk interpretasi mesej 10. reka letak dan penempatan teks di atas skrin berbanding dengan saiz skrin dan teks lain dan penggunaan petanda atau µsignal¶ seperti tajuk.

iaitu fotografik. garisan. Bahan grafik pula menyediakan ilustrasi secara artistik atau simbolik dan ia terdiri daripada dua kategori visual iaitu: konsep tersebut.y y y y y y y y Bilangan Luar Biasa Permukaan Warna Interaksi Saiz Jarak Analogi Organisasi ATRIBUT VISUAL y Atribut Visual y Visual Unjuran Visual Bukan Unjuran y Tranparensi y Video y Objek sebenar y Model y Bahan Bercetak y Kerja Lapangan y Papan Paparan KONSEP DAN FUNGSI VISUAL Visual boleh didapati dalam tiga bentuk. Sebagai contoh. . elektronik dan grafik. permukaan. Fotografik dan video adalah visual yang mewakili realiti dalam keadaan yang paling realistik. iaitu menyerupai sesuatu subjek atau situasi yang sebenar. bentuk 2 dimensi dan bentuk 3 dimensi. sebuah grafik ialah ruang.

Kenapa dalam kehidupan kita warna memain peranan yang penting? Kenapa bentuk sesuatu objek kadangkala memberi pelajar? 2. harus dilihat sebagai suatu peraturan yang rigid. carta kategori dan sebagainya. Enam prinsip grafik akan dibincangkan iaitu: . Berikan SATU contoh bagaimana prinsip grafik berkaitan dengan kaedah atau cara menggunakan elemenelemen grafik supaya visual yang dihasilkan menarik dan berkesan. ‡ Visual analogik menerangkan sesuatu konsep dengan menunjukkan sesua simbol yang dianggap dapat mewakili kon kartun dilukis bagi mewakili peristiwa sel darah putih menyerang bakteria. ‡ Visual organisasi merangkumi carta aliran graf.RENUNGAN 1. Lima elemen ASAS GRAFIK kesan kepada bentuk objek boleh memberi kesan dalam satu proses P&P. namun pengetahuan tentangnya dapat memandu kita dalam menghasilkan sesuatu rekaan visual yang baik. peta. Di sin karektor kartun dilukis menyamai konsep asal. Prinsip ini tidak isiti.

‡ pola. dan Kenapa kita perlu mengambil kira prinsip rekaan. ASAS FOTOGRAFI . anda diminta ‡ harmoni. -FIKIR Pilih beberapa keping gambar atau rekaan visual kesukaam digunakan. dalam penghasilan bahan dan bagaimana ia boleh membantu pembelajaran murid. Kaji prinsip grafik yang digunakan dan mengapa ia bagai seorang µgraphic designer¶. dapat diterapkan dalam menghasilkan bahan-bahan pembelajaran murid. ‡ seimbang. Huraikan tiga unsur penting dalam prinsip tersebut. Pr menghasilkan sesuatu produk yang menarik dan berkesan. Visual memainkan peranan yang amat penting dalam komunikasi.‡ simpl ‡ dominan. Bincangkan dan huraikan apaka prinsip grafik dan elemen grafik yang terdapat dalam gambar tersebut. Se menghasilkan satu lakaran grafik yang menerapkan prinsip grafik dan elemen grafik. ‡ variasi. Nyatakan bagaimana elemen rekaan seni visual. Huraikan ciriciri yang boleh menghidupkan komunikasi. insip visual berperanan nda.

hasilkan sekurangkurang 5 keping cetakan fotografi dengan menggunakan beberapa teknik-teknik pengambaran. FIKIR-FIKIR Sejauh manakah fotografi penting dalam proses pembinaan bahan untuk pengajarandan pembelajaran? Berdasarkan topik sesuatu matapelajaran. Lekatkan gambar-gambar yang diambil pada kertas A4. Lubang ini membolehkan cahaya masukke dalam kotak dan menyinari filem yang telah sedia dimasukkan untuk membentukimej. Secara kasarnya kamera adalah sebuah kotak yang mempunyai lubang untuk mengawal cahaya pada satu bahagian dan mempunyai ruang untukmeletakkan filem dibahagian yang lainnya. dan terangkan apakah teknik-teknik pengambilan foto yang telah digunakan ketika mengambil .Pada asasnya kamera sama saja. sama ada dari jenis yang murah mahupun yang mahal.

Kamera TLR (twin lens reflex) dan Kamera Digital. Keperluan perkakasan yang diperlukan ialah Projektor Over Head/Projektor lutsinar (OHP) . Anda ialah seorang jurufoto bertauliah yang bekerja di sebuah institut pengajian tinggi. Maklumat anda juga perlu menekankan aspek pemilihan filem dan pemahaman tentang bacaan shutter speed. PENGGUNAAN BAHAN TRANSPARENSI (LUTSINAR) Subtajuk: Prinsip Penghasilan Transparensi Bahagian-bahagian dan fungsi OHP ‡ Pengendalian OHP ‡ Jenis-jenis transparensi ‡ Teknik penyediaan dan persembahan transparensi RENUNGAN Jelaskan bagaimana untuk menghasilkan transparensi dan cara penggunaannya bagi membantu proses P&P menjadi lebih berkesan. Anda diminta memberi satu taklimat tentang Kamera SLR (single lens reflex).gambar tersebut.

Kenapa tranparensi masih menjadi pilihan guru dalam pengajaran walaupun terdapat pelbagai pilihan teknologi yang lain? 2. Tulis Terus b. LATIHAN 1. Anda bercadang untuk menghasilkan bahan grafik untuk mengajar tema 'Pencemaran Alam Sekitar".Teknik Penghasilan Transparensi a. Bertingkap c. Dengan menggunakan lukisan lakaran grafik. Fotokopi d. jelaskan dua asas reka letak visual yang anda rancangkan untuk bahan tersebut. Bincangkan juga kekangan atau had penggunaan OHP. . Pusingan Jenis-Jenis Lutsinar a. Berjalur d. Tulis Terus (write-on) b. Apakah yang dimaksudkan grafik? 2. Thermal (infra-merah) c. Bertindih e. Ink-jet Film FIKIR-FIKIR 1.

Kuning dan jingga B. ruang kawasan kosong sekeliling sesuatu objek D. ketinggian. Biru dan hijau . bentuk keluasan. garisan berukuran panjang. Pernahkan anda melibat persembahan grafik yang menarik? Pada pendapat anda. dan jisim yang lebih daripada satu permukaan Fahami maksud sajak berikut Dalam suasana yang dingin Kulihat pohon-pohon melambai-lembut Deruan angin sepoi-sepoi bahasa Menyapa rinduku padamu 2. Putih dan hitam D.3. Sekiranya anda diminta untuk menterjemahkan maksud sajak tersebut kepada satu bahan grafik. apakah yang anda mengatakan bahan persembahan itu menarik? Soalan aneka pilihan 1. padanan-padanan berikut merupakan sifat utama elemen asas reka grafik kecuali A. titik tidak berukuran dan tidak berarah B. apakah antara warna yang paling tepat mengungkapkan maksud sajak tersebut? A. lebar dan tinggi C. Merah dan putih C.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->