P. 1
Asas Grafik

Asas Grafik

|Views: 193|Likes:
Published by azirah90

More info:

Published by: azirah90 on Aug 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2015

pdf

text

original

Kuliah 5 - Asas Grafik

Tajuk ini mengandungi prinsip-prinsip visual bagi penghasilan media pengajaran. Ia memuatkan elemen dan prinsip reka bentuk visual memandangkan kebanyakan media mengandungi atribut visual. Prinsip-prinsip di atas diaplikasikan melalui penghasilan bahan-bahan media unjuran dan bukan unjuran.
* rujuk proforma (tajuk 5: Asas Grafik ± 2 jam) + (tajuk 7: Asas Fotografi ± 2 jam) + (tajuk 8: OHP dan transparensi ± 2 jam) + (Amali: Asas Grafik ± 2 jam) + (Amali: Asas Fotografi ± 4 jam) + (Amali: OHP dan transparensi ± 2 jam)

Asas Grafik
TAJUK 5 Reka Bentuk Visual (6 jam + 8 jam) 1. Tajuk ini mengandungi prinsip-prinsip visual bagi penghasilan media pengajaran. 2. Ia memuatkan elemen dan prinsip reka bentuk visual memandangkan kebanyakan media mengandungi atribut visual. 3. Prinsip-prinsip di atas diaplikasikan melalui penghasilan bahan-bahan media unjuran dan bukan unjuran.

HASIL PEMBELAJARAN 1. Menghuraikan kepentingan visual dalam pengajaran. 2. Menyatakan peranan visual dalam pengajaran 3. Menyatakan prinsip reka bentuk visual. 4. Menyenarai dan menjelaskan komposisi visual yang menggabungkan elemen dan prinsip visual dengan baik. Sub-tajuk: 1. Rekabentuk Visual 2. Peranan Visual Dalam Pengajaran 3. Prinsip Asas Rekabentuk Visual 4. Asas Grafik 5. Grafik digital 6. Asas Fotografi 7. OHP REKABENTUK VISUAL

Visualmemotivasikan pelajar dengan cara menarik perhatian. Ini bermakna fungsi utamavisual adalah untuk komunikasi dalam pengajaran. Menjadikan idea (perkataan) lebih konkrit 3. Visual ikonikumpamanya membantu ingatan untuk menghubungkan idea. 1. Visual dapat menghuraikan maklumat yangsukar difahami. mengekal perhatian danmenghasilkan maklum balas emosi.peranan visual dalam pembelajaran adalah amat penting. PERANAN VISUAL DALAM PENGAJARAN Visual membantu menyediakan panduan konkrit sesuatu idea. Visual jika digunakan bersama teknologi pengajaran dapat meningkatkanpencapaian 2. Meningkatkan kefahaman jika digunakan bersama kapur dan tutur . Justeru.sebahagian besar daripada kejayaan kerana bahan visual. Ini hasil daripada perancangan yang rapi dankesesuaian teknik digunakan. Memudahkan idea atau maklumat yang sukar difahami 5.Namun. Memotivasikan pelajar kerana dapat menarik dan mengekalkan perhatian pelajar 4. Visual juga dapat menggambarkan perkaitanantara unsur-unsurberlainan. adalah berdasarkan ada pada visual tersebut.RENUNGAN y Berikan contoh-contoh reka bentuk visual semula jadi yang terdapat di sekeliling anda? y Apakah kelebihan bentuk tiga dimensi? y Kenapa grafik perlu digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran? Visual ialah alat komunikasi yang dapat menyediakan rujukan konkrit yang lebihbaik daripada pernyataan secara lisan atau bertulis.

Tipografi melibatkan pemilihan jenis huruf/fon. prakata. rumusan. gambar rajah atau ilustrasi.6. reka letak dan penempatan teks di atas skrin berbanding dengan saiz skrin dan teks lain dan penggunaan petanda atau µsignal¶ seperti tajuk. Mudah untuk interpretasi mesej 10. Dapat libatkan dan tarik perhatian pelajar 11. Rebentuk visual yang baik dapat meningkat komunikasi antara punca (Guru) dan penerima (pelajar) 8. Dapat tarik perhatian kepada perkara yang terpenting Tipografi adalah olahan visual teks untuk menjelaskan jadual. Digunakan untuk membantu sebarang komuniksi bentuk bukan visualseperti tutur atau perkataan 7. dan lainlain lagi Untuk menyediakan visual yang baik dalam media. interaksi) PRINSIP ASAS REKABENTUK VISUAL Prinsip Asas Rekabentuk Visual dibahagikan kepada tiga kumpulan Visual : memilih dan mengendalikan elemen visual Corak: memilih corak untuk memapar elemen Susunan : menyusun elemen membentuk corak Elemen Reka Bentuk Visual y Elemen Visual Elemen Lisan Elemen Tarikan y Realistik Stail Huruf . carta. peta. Mempastikan kebolehbacaan (dapat lihat perkataan dan imej dengan jelas) 9. guru harus pertimbangkan tiga elemen reka bentuk visual berikut: y Elemen Visual (Pilih jenis visual) y Elemen Verbal (Pilih jenis huruf) y Elemen yang menarik perhatian (Kejutan. tektur.

permukaan. Sebagai contoh. .y y y y y y y y Bilangan Luar Biasa Permukaan Warna Interaksi Saiz Jarak Analogi Organisasi ATRIBUT VISUAL y Atribut Visual y Visual Unjuran Visual Bukan Unjuran y Tranparensi y Video y Objek sebenar y Model y Bahan Bercetak y Kerja Lapangan y Papan Paparan KONSEP DAN FUNGSI VISUAL Visual boleh didapati dalam tiga bentuk. iaitu menyerupai sesuatu subjek atau situasi yang sebenar. sebuah grafik ialah ruang. elektronik dan grafik. Bahan grafik pula menyediakan ilustrasi secara artistik atau simbolik dan ia terdiri daripada dua kategori visual iaitu: konsep tersebut. garisan. Fotografik dan video adalah visual yang mewakili realiti dalam keadaan yang paling realistik. bentuk 2 dimensi dan bentuk 3 dimensi. iaitu fotografik.

‡ Visual analogik menerangkan sesuatu konsep dengan menunjukkan sesua simbol yang dianggap dapat mewakili kon kartun dilukis bagi mewakili peristiwa sel darah putih menyerang bakteria.RENUNGAN 1. peta. namun pengetahuan tentangnya dapat memandu kita dalam menghasilkan sesuatu rekaan visual yang baik. carta kategori dan sebagainya. ‡ Visual organisasi merangkumi carta aliran graf. Berikan SATU contoh bagaimana prinsip grafik berkaitan dengan kaedah atau cara menggunakan elemenelemen grafik supaya visual yang dihasilkan menarik dan berkesan. Prinsip ini tidak isiti. Di sin karektor kartun dilukis menyamai konsep asal. Enam prinsip grafik akan dibincangkan iaitu: . Lima elemen ASAS GRAFIK kesan kepada bentuk objek boleh memberi kesan dalam satu proses P&P. harus dilihat sebagai suatu peraturan yang rigid. Kenapa dalam kehidupan kita warna memain peranan yang penting? Kenapa bentuk sesuatu objek kadangkala memberi pelajar? 2.

‡ pola. dalam penghasilan bahan dan bagaimana ia boleh membantu pembelajaran murid. dapat diterapkan dalam menghasilkan bahan-bahan pembelajaran murid. anda diminta ‡ harmoni. -FIKIR Pilih beberapa keping gambar atau rekaan visual kesukaam digunakan. Pr menghasilkan sesuatu produk yang menarik dan berkesan. Se menghasilkan satu lakaran grafik yang menerapkan prinsip grafik dan elemen grafik. insip visual berperanan nda. Visual memainkan peranan yang amat penting dalam komunikasi. Bincangkan dan huraikan apaka prinsip grafik dan elemen grafik yang terdapat dalam gambar tersebut. Huraikan tiga unsur penting dalam prinsip tersebut. Nyatakan bagaimana elemen rekaan seni visual.‡ simpl ‡ dominan. ‡ seimbang. dan Kenapa kita perlu mengambil kira prinsip rekaan. Kaji prinsip grafik yang digunakan dan mengapa ia bagai seorang µgraphic designer¶. Huraikan ciriciri yang boleh menghidupkan komunikasi. ‡ variasi. ASAS FOTOGRAFI .

sama ada dari jenis yang murah mahupun yang mahal. dan terangkan apakah teknik-teknik pengambilan foto yang telah digunakan ketika mengambil . FIKIR-FIKIR Sejauh manakah fotografi penting dalam proses pembinaan bahan untuk pengajarandan pembelajaran? Berdasarkan topik sesuatu matapelajaran. Secara kasarnya kamera adalah sebuah kotak yang mempunyai lubang untuk mengawal cahaya pada satu bahagian dan mempunyai ruang untukmeletakkan filem dibahagian yang lainnya. hasilkan sekurangkurang 5 keping cetakan fotografi dengan menggunakan beberapa teknik-teknik pengambaran. Lubang ini membolehkan cahaya masukke dalam kotak dan menyinari filem yang telah sedia dimasukkan untuk membentukimej.Pada asasnya kamera sama saja. Lekatkan gambar-gambar yang diambil pada kertas A4.

Anda diminta memberi satu taklimat tentang Kamera SLR (single lens reflex).gambar tersebut. Keperluan perkakasan yang diperlukan ialah Projektor Over Head/Projektor lutsinar (OHP) . PENGGUNAAN BAHAN TRANSPARENSI (LUTSINAR) Subtajuk: Prinsip Penghasilan Transparensi Bahagian-bahagian dan fungsi OHP ‡ Pengendalian OHP ‡ Jenis-jenis transparensi ‡ Teknik penyediaan dan persembahan transparensi RENUNGAN Jelaskan bagaimana untuk menghasilkan transparensi dan cara penggunaannya bagi membantu proses P&P menjadi lebih berkesan. Maklumat anda juga perlu menekankan aspek pemilihan filem dan pemahaman tentang bacaan shutter speed. Anda ialah seorang jurufoto bertauliah yang bekerja di sebuah institut pengajian tinggi. Kamera TLR (twin lens reflex) dan Kamera Digital.

Teknik Penghasilan Transparensi a. Bincangkan juga kekangan atau had penggunaan OHP. . Pusingan Jenis-Jenis Lutsinar a. jelaskan dua asas reka letak visual yang anda rancangkan untuk bahan tersebut. Anda bercadang untuk menghasilkan bahan grafik untuk mengajar tema 'Pencemaran Alam Sekitar". Bertindih e. Berjalur d. Bertingkap c. Ink-jet Film FIKIR-FIKIR 1. LATIHAN 1. Thermal (infra-merah) c. Fotokopi d. Apakah yang dimaksudkan grafik? 2. Tulis Terus b. Dengan menggunakan lukisan lakaran grafik. Kenapa tranparensi masih menjadi pilihan guru dalam pengajaran walaupun terdapat pelbagai pilihan teknologi yang lain? 2. Tulis Terus (write-on) b.

ketinggian. Pernahkan anda melibat persembahan grafik yang menarik? Pada pendapat anda. titik tidak berukuran dan tidak berarah B. apakah yang anda mengatakan bahan persembahan itu menarik? Soalan aneka pilihan 1. garisan berukuran panjang. padanan-padanan berikut merupakan sifat utama elemen asas reka grafik kecuali A. Merah dan putih C. Sekiranya anda diminta untuk menterjemahkan maksud sajak tersebut kepada satu bahan grafik. Biru dan hijau . bentuk keluasan. ruang kawasan kosong sekeliling sesuatu objek D. apakah antara warna yang paling tepat mengungkapkan maksud sajak tersebut? A. Kuning dan jingga B. Putih dan hitam D. lebar dan tinggi C.3. dan jisim yang lebih daripada satu permukaan Fahami maksud sajak berikut Dalam suasana yang dingin Kulihat pohon-pohon melambai-lembut Deruan angin sepoi-sepoi bahasa Menyapa rinduku padamu 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->