SENI DALAM PENDIDIKAN (PENDIDIKAN SENI VISUAL) BENTUK

DIPERSEMPAHKAN OLEH :  Abdullah Fadhil 

Hasanuthin Mohamad Shahfiq Mohamad Hafizuddin 
PISMP 4A 2011

Pengenalan Bentuk boleh dikelaskan kepada 2 jenis iaitu : Bentuk Bentuk Konkrit Bentuk Ilusi .

.Bentuk Konkrit Bentuk Konkrit merupakan struktur binaan dalam 3 dimensi(3D) yang dapat dilihat dan dirasa pada setiap permukaannya. pokok dan sebagainya. almari. kereta. Contoh bentuk konkrit ialah seperti buku. rumah.

.

Ia dapat dilahirkan melalui lukisan.Bentuk Ilusi Bentuk Ilusi pula ialah bentuk yang wujud melalui kemahiran penggunaan unsur seni seperti warna. Bentuk ilusi tidak dapat dipegang. . tetapi hanya dapat dirasakan kewujudannya melalui pandangan mata sahaja. catan dan fotografi.

Garisan dan Bentuk Garisan dapat menghasilkan bentuk melalui beberapa proses berikut: *Garisan dan Bentuk Lilitan Dawai *Garisan dan Bentuk Anyaman Rotan *Garisan dan Bentuk Anyaman Buluh .

origami *Teknik potongan kadbod polihidera *Teknik lipatan kain topologi .Rupa dan Bentuk Rupa dapat mencipta bentuk melalui cara seperti berikut: *Teknik seni lipatan kertas .

cantuman atau gabungan daripada pelbagai bahan terbuang bagi menghasilkan arca hiasan mahupun gunaan. .Membina Bentuk Bentuk boleh dibina melalui pelbagai cara. Antaranya adalah dengan menggunakan plaster of paris.

Bentuk juga boleh dihasilkan melalui ukiran pada batang kayu. sabun atau lilin. putaran. kepingan atau lingkaran. Membina bentuk tembikar melalui teknik picit. .

Cara-cara Menimbulkan Bentuk Ilusi dalam Karya Teknik Garisan Teknik Lorekan Teknik Kolaj Teknik Catan Teknik Cetakan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful