P. 1
BENTUK

BENTUK

|Views: 61|Likes:
Published by Fakhrul Adzha

More info:

Published by: Fakhrul Adzha on Aug 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/04/2011

pdf

text

original

SENI DALAM PENDIDIKAN (PENDIDIKAN SENI VISUAL) BENTUK

DIPERSEMPAHKAN OLEH :  Abdullah Fadhil 

Hasanuthin Mohamad Shahfiq Mohamad Hafizuddin 
PISMP 4A 2011

Pengenalan Bentuk boleh dikelaskan kepada 2 jenis iaitu : Bentuk Bentuk Konkrit Bentuk Ilusi .

.Bentuk Konkrit Bentuk Konkrit merupakan struktur binaan dalam 3 dimensi(3D) yang dapat dilihat dan dirasa pada setiap permukaannya. rumah. kereta. pokok dan sebagainya. almari. Contoh bentuk konkrit ialah seperti buku.

.

Bentuk Ilusi Bentuk Ilusi pula ialah bentuk yang wujud melalui kemahiran penggunaan unsur seni seperti warna. Bentuk ilusi tidak dapat dipegang. catan dan fotografi. . Ia dapat dilahirkan melalui lukisan. tetapi hanya dapat dirasakan kewujudannya melalui pandangan mata sahaja.

Garisan dan Bentuk Garisan dapat menghasilkan bentuk melalui beberapa proses berikut: *Garisan dan Bentuk Lilitan Dawai *Garisan dan Bentuk Anyaman Rotan *Garisan dan Bentuk Anyaman Buluh .

Rupa dan Bentuk Rupa dapat mencipta bentuk melalui cara seperti berikut: *Teknik seni lipatan kertas .origami *Teknik potongan kadbod polihidera *Teknik lipatan kain topologi .

Membina Bentuk Bentuk boleh dibina melalui pelbagai cara. Antaranya adalah dengan menggunakan plaster of paris. . cantuman atau gabungan daripada pelbagai bahan terbuang bagi menghasilkan arca hiasan mahupun gunaan.

Bentuk juga boleh dihasilkan melalui ukiran pada batang kayu. putaran. Membina bentuk tembikar melalui teknik picit. sabun atau lilin. . kepingan atau lingkaran.

Cara-cara Menimbulkan Bentuk Ilusi dalam Karya Teknik Garisan Teknik Lorekan Teknik Kolaj Teknik Catan Teknik Cetakan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->