SENI DALAM PENDIDIKAN (PENDIDIKAN SENI VISUAL) BENTUK

DIPERSEMPAHKAN OLEH :  Abdullah Fadhil 

Hasanuthin Mohamad Shahfiq Mohamad Hafizuddin 
PISMP 4A 2011

Pengenalan Bentuk boleh dikelaskan kepada 2 jenis iaitu : Bentuk Bentuk Konkrit Bentuk Ilusi .

pokok dan sebagainya. almari.Bentuk Konkrit Bentuk Konkrit merupakan struktur binaan dalam 3 dimensi(3D) yang dapat dilihat dan dirasa pada setiap permukaannya. Contoh bentuk konkrit ialah seperti buku. rumah. kereta. .

.

catan dan fotografi. Ia dapat dilahirkan melalui lukisan. .Bentuk Ilusi Bentuk Ilusi pula ialah bentuk yang wujud melalui kemahiran penggunaan unsur seni seperti warna. tetapi hanya dapat dirasakan kewujudannya melalui pandangan mata sahaja. Bentuk ilusi tidak dapat dipegang.

Garisan dan Bentuk Garisan dapat menghasilkan bentuk melalui beberapa proses berikut: *Garisan dan Bentuk Lilitan Dawai *Garisan dan Bentuk Anyaman Rotan *Garisan dan Bentuk Anyaman Buluh .

Rupa dan Bentuk Rupa dapat mencipta bentuk melalui cara seperti berikut: *Teknik seni lipatan kertas .origami *Teknik potongan kadbod polihidera *Teknik lipatan kain topologi .

Antaranya adalah dengan menggunakan plaster of paris. .Membina Bentuk Bentuk boleh dibina melalui pelbagai cara. cantuman atau gabungan daripada pelbagai bahan terbuang bagi menghasilkan arca hiasan mahupun gunaan.

. sabun atau lilin. Membina bentuk tembikar melalui teknik picit. putaran.Bentuk juga boleh dihasilkan melalui ukiran pada batang kayu. kepingan atau lingkaran.

Cara-cara Menimbulkan Bentuk Ilusi dalam Karya Teknik Garisan Teknik Lorekan Teknik Kolaj Teknik Catan Teknik Cetakan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful