P. 1
MINIIT MESYUARAT KANTIN 2010

MINIIT MESYUARAT KANTIN 2010

4.0

|Views: 5,350|Likes:

More info:

Published by: Norsahlawati Idris Yunus Alias on Aug 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/16/2014

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS, 72400,SIMPANG DURIAN,JELEBU,NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

MINIT MESYUARAT KANTIN KALI PERTAMA 2010 TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB JANUARI 2010 : RABU : KANTIN SKDT : 10 .35 PAGI

KEHADIRAN ; 1, PUAN MAWAR BT ABU SAMAH GPK HEM 2, PUAN KHAMISAH BT YUSUF GPK 1 3. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS GURU KANTIN 4. PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH PENGUSAHA KANTIN SKDT MINIT MESYUARAT 1.Ucapan Pengerusi 1.1Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. 1.2Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa. 2. Ucapan GPK HEM 2.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali kedua 2009 3.1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.2 Penyokong : Puan Mariani bt Md Salleh Sokongan sebulat suara. 4 Kebersihan , keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4.1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. kebersihan kemudahan  semua kemudahan kantin seperti tempat menyedia,mempamer atau menghidang makanan hendaklah sentiasa dijaga dalam keadaan bersih dan kemas.  Semua sinki hendaklah sentiasa bersih dan berfungsi  Bilik air dan tandas hendaklah sentiasa bersih,selamat dan berfungsi.

Langkah mencegah kebakaran  Pastikan alat-alat dan pendawaian elektrik sentiasa dalam keadaan sempurna.pinggan mangkuk.kemas dan selamat.  Pinggan mangkuk.  Tempat makan hendaklah sentiasa bersih. Kebersihan bangunan  Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih.  Urusan sambungan elektrik perlu mendapat kelulusan pihak yang berkenaan  Bahan-bahan yang mudah terbakar hendaklah diletak jauh dari dapur masak. 4.sudu. sudu dan garfu hendaklah dibilas dengan air panas selepas dicuci.  Lantai.dinding dan siling hendaklah dibersihkan setiap hari.tongtong sampah hendaklah berplastik di dalamnya dan bertutup.garfu.  Semua kerja dilakukan dengan cermat  Segala punca kemalangan dikenalpasti dan segaear diatasi.cerek dan pisau) yang retak.Sebarang minyak dan cairan yang mudah terbakar mestilah dilabelkan dan ditutup dengan ketat .2 Keselamatan Kemalangan boleh dielakkan sekiranya :  Peralatan diuruskan dengan sempurna.  Pisau yang digunakan untuk memotong bahan mentah tidak boleh digunakan untuk memotong makanan yang sudah dimasak atau makanan yang dimakan segera.  Semua peralatan( contoh:.diletakkan di tempat yang sesuai dan dibaiki yang rosak. 2.  Kain – kain pengelap yang kotor hendaklah dicuci dengan air panas dan bahan pencuci yang selamat 3.calar dan berkarat tidak boleh digunakan.longkang.selamat dan teratur.cawan.piring.sumbing/sompek. 1. Kebersihan Peralatan  Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknay air panas dan bahan pencuci yang sesuai.gelas. Tempat mengumpul sampah hendaklah sentiasa bersih dan kemas.

 Bahan-bahan yang beracun hendaklah disimpan di luar kawasan dapur dan berasingan dari tempat menyimpan makanan. 4. kering dan tidak licin.  Peralatan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah digunakan dengan berhati-hati.Peti pertolongan cemas hendaklah mempunyai cirri-ciri berikut: .  Tangan hendaklah kering semasa mengendalikan peralatan dan suis elektrik  Guru besar hendaklah dimaklumkan vsecepat mungkin tentang sebarang kerosakan elektrik.Alat-alat pertolongan cemas Sebuah peti pertolongan cemas yang lengkap dengan bahan asas pertolongan cemas hendaklah disedakan .Langkah mencegah kecederaan  Lantai hendaklah sentiasa bersih. Murid-murid tidak dibenarkan masuk atau bermain di kawasan dapur.  Murid-murid tidak dibenarkan bermain atau berlari di kantin  Barang-barang hendaklah diurus dengan sempurna supaya tidak menghalang pergerakan dan membahayakan pengguna. 3.Langkah-langkah mencegah renjatan atau kejutan elektrik  Peralatan dan pendawaian elektrik hendaklah sentiasa dalam keaaan sempurna dan selamat untuk digunakan.  Sebarang sambungan elektrik hendaklah mendapat kelulusan dari pihak berkenaan.  Kawasan dapur hendaklah sentiasa bersih dan kemas  Alat pemadam api hendaklah disediakan di kawasan dapur dan: Diletakkan di tempat yang sesuai  Mencukupi  Berada dalam keadaan baik  Berfungsi dan disahkan oleh pihak bomba 2.  Bahan-bahan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah diletakkkan di tempat yang sesuai dan selamat.  Perabot hendaklah selamat dan sesuai digunakan  Poster atau cogankata keselamatan yang sesuai hendaklah ditampal di tempat – tempat yang strategic.

4. Jenis yang bertutup  Diperbuat daripada bahan yang licin  Dicat putih luar dan dalam  Ditanda dengan terang perkataan “PERTOLONGAN CEMAS “ atau symbol. 2. :.  Meja kerja yang digunakan untuk menyediakan makanan hendaklah dialas dengan bahan yang kalis air.  Mencukupi bagi pekerja untuk menjalankan tugas mereka dengan selesa. Kemudahan –kemudahan kantin 1.  Dilengkapi dengan para atau almari yang sempurna . Tempat penyediaan makanan • Ruang kerja untuk menyediakan makanan hendaklah : Tidak kurang daripada 3 meter persegi bagi setiap pekerja.3. • Tempat memasak  Ruang memasak hendaklah mencukupi bagi membolehkan tukang masak atau pengendali makanan menjalankan kerja dengan selesa  Corong asap atau kipas menyedut udara hendaklah disediakan berhampiran dengan tempat memasak.selamat dan mencukupi. Bekalan elektrik :. 3. • Tempat mengeringkan pinggan mangkuk  Tempat untuk mengeringkan pinggan mangkuk dan peralatan dapur hendaklah disediakan.  Cukup luas bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan • Meja kerja untuk menyediakan makanan. Bekalan air bersih.kantin yang mendapat bekalan elektrik awam hendaklah menggunakan meter berasingaElektrik untuk kegunaan di kantin hendaklah selamat.Air untuk kegunaan di kantin sama ada daripada sumber bekalan air awam atau sumber lain hendaklah bersih. 4. Tempat menyimpan bahan makanan Bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak hendaklah .

Tempat makan • Tempat makan untuk murid-murid hendaklah lengkap dngan kemudajhan berikut: Bangku dan meja yang sesuai dan dialas dengan bahan kalis air  Mempunyai ruang yang cukup bagi keselesaan murid bergerak • Tempat makan untuk staf hendaklah disdiakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai. kaunter jualan Semua kantin hendaklah mempunyai kaunter jualan: • • • yang sesuai dan mencukupi permukaan kaunter hendaklah dilapik dengan bahan kalis air lorong untuk murid beratur hendaklah disediakan 6. Tempat menyimpan makanan hendaklah mengikut kesesuaian suhu berikut :  Suhu makanan panas : lebih 630 C  Suhu makanan sejuk : kurang dari 40C  Suhu makanan beku kurang dari -100C • Makanan untuk dijual  Tempat meletak makanan yang sesuai dan mempunyai penutup sama ada kaca atau plastic hendaklah disediakan 5. . Selamat daripada gangguan tikus dan serangga  Mendapat pengudaraan yang cukup Bahan makanan mentah yang mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan yang mudah rosak hendaklah disimpan dalam  Peti sejuk dilengkapkan dngan kemudahan sejuk beku dan sejuk dingin. • • • Makanan yang sudak dimasak Makanan yang sudah dimasak disimpan ditempat yang tidak boleh dimasuki lalat dan serangga lain.

Ruang rehat untuk pekerja kantin Tempat khas hendaklah disediakan bagi pekerja kantin berehat. • . 8. 7.perakuan tersebut hendaklah disimpan dan dipamerkan di kantin berkenaan. 9. Penyelenggaraan Sisa pepejal Sisa pepejal hendaklah diselenggarakan dengan sempurna.namun begitu tempat rehat ini jangan dijadikan sebagai tempat kediaman. Pengendali makanan 1. tempat pelupusan sampah hendaklah disediakan.• Tempat makan untuk staf hendaklah disediakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai. Tempat basuh tangan Tempat b asuh tangan hendaklah mencukupi dan disediakan cecair pencuci tangan.Pengusaha kantin hendaklah menyediakan tong sampah yang sesuai dan mencukupi • Tong sampah kegunaan di dapur hendaklah  Berlapik dengan karung plastic dan bertutup  Diasingkan sampah basah dan sampah kering • Tong sampah besar hendaklah . 6. Pengusaha kantin bertanggungjawab menyimpan satu boring daftar kesihatan pengendali makanan iaitu lampiran 11. Status kesihatan • Pengendali makanan hendaklah diakui sihat oleh pegawai perubatan dan mempunyai sijil atau kad pengesahan kesihatan.borang daftar Pengendali makanan ini hendaklah dipamerkan dan dikemaskini setiap kali ada perubahan.  Disediakan di luar bangunan kantin bagi memudahkan urusan pihak berkuasa Tempatan  Kedudukannya tidak menimbulkan gangguan kepada pihak lain  Diletakkan di atas lantai simen yang lengkap dengan system perparitan  Ditutp untuk mengelakkan gangguan LILATI dan binatang lain • Pelupusan sampah Bagi sekolah di luarkawasan Pihak Berkuasa Tempatan.

Pakaian • • • • • Berpakaian bersih.mangkuk. Meletakkan makanan yang sudah dimasak pada paras lebih 45cm dari lantai Memastikan kantin sekolah bebas daripada LILATI dan haiwanhaiwan lain Membuang sampah kering dan basah secara berasingan Memastikan tong sampah berlapik dengan karung plastic.garfu. Menyimpan bahan bukan makanan seperti racun serangga.dijual atau dihidang. Menutup makanan yang disediakan dengan penutup yang sesuai dan bersih Menggunakan sudu.meja dan tangan.bersih dan mudah dibasuh Memakai kasut dan tanda nama Pengendali makanan di kantin digalakkan memakai pakaian seragam 3.minyak tanah dan bahan pencuci di tempat khas yang b erasinagn di luar tempat makanan sedang di masak. bertutup dan bersih Membuang sampah ke dalam tong sampah besar atau tempat pelupusan sampah • • • • • Amalan yang ditegah .sarung tangan plastic atau penyepit semasa memegang makanan yang sudah dimasak Menutup hidung atau mulut dengan sapu tangan apabil batuk atau bersin sambil menghalakan muka kea rah lain dari makanan. Menggunakan kain pengelap yang bersih dan berasinag untuk mengelap pinggan. Amalan Amalan yang mesti dipatuhi • • • • • • • Menampilkan diri dalam keadaan kemas.2.bersih dan ceria sepanjang mas Mencuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan atau menghidang makanan.kemas dan sopan Memakai apron bersih dan berwarna cerah Memakai penutup kepala yang sesuai.

bercakap-cakap atau ketawa kea rah makanan Menggaru b adan.Pengendali makanan adalah dilarang melakukan amalan –amalan berikut: • • • • Meludah merata-rata Merokok Batuk.Maklumat ini penting untuk difailkan untuk rujukan apabila diminta oleh pihak berkenaan. 8. Melabelkan bahan makanan kering Pengusaha kantin juga diminta agar dapat melabelkan bahan –bahan makanan kering yang terdapat di kantin.membawa atau menyimpan pinggan yang berisi makanan secara bertindih Membawa sudu.Pengusaha Kantin .plastik berwarna dan bahan bercetak.garfu dan penyepit dalam saku apron Membersihkan meja dengan membuang sisa makanan dari ats meja ke lantai Membawa kanak-kanak ke kawasan penyediaan makanan • • • • • TINDAKAN : PENGUSAHA KANTIN 5.gigi atau hidung. Laporan kendiri harian kantin Pihak pengusaha kantin juga diminta agar dapat memberikan kerjasama untuk menghantar laporan kendiri harian kantin dalam masa yang ditentukan iaitu pada minggu terakhir setiap bulan untuk memudahkan guru kantin membuat laporan bulanan kepada pejabat kesihatan daerah dan PPD. mengalas atau menutup makanan dengan bahan yang tidak bersih.mengunyah sireh atau chewing gum semasa menyediakan makanan.mengorek sama ada telinga. Membungkus.Maklumat pekerja kantin Pihak pengusaha kantin diminta memberikan maklumat terkini berkenaan dengan pekerja kantin. Menyusun. Harga makanan dan minuman Harga makanan dan minuman untuk guru dan murid hendaklah dipamerkan mengikut harga yang telah dipersetujui.Ini adalah susulan diatas lawatan dan pemantauan daripada pejabat kesihatan Daerah yang lalu.bersin. Tindakan : Pengusaha kantin 9.Selain itu pihak kantin juga diminta agar menyediakan perangkap tikus untuk mengelakkan gangguan LILATI.menjilat jari. 7. 6.

2 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang .2 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.2 Beliau berjanji akan cuba buat yang terbaik bagi mengekalkan prestasi dan akan mematuhi peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.1 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin 10.SIMPANG DURIAN. Disediakan oieh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disemak oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS 72400.JELEBU. 10.1Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama yang telah diberikan oleh pihak sekolah dengan kantin.Hal-hal lain 10. MINIT MESYUARAT KANTIN KALI KE DUA TAHUN 2010 . 9.35 pagi.NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.9. 10.

Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3.2 Penyokong : Puan Habsah Surimah bt Hamzah Sokongan sebulat suara.Alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih 3.2 Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa. Ucapan GPK HEM 2. PUAN MAWAR BT ABU SAMAH . PUAN KHAMISAH BT YUSUF .1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.35 PAGI KEHADIRAN .1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. Penggreddan Kantin 2010 5. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS . 2.kemas dan selamat. Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .Ucapan Pengerusi 1. 4 Kebersihan .bilik air dan tandas hendaklah sentiasa dalam keadaan yang bersih dan berfungsi serta tong sampah hendaklah berplastik dan bertutup .GURU RMT 5. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali Pertama 3.1 Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. 2.Kebersihan kemudahan seperti sinki.GURU KANTIN 6. 1.1 Puan Norsahlawati juga mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak kantin kerana mengekalkan pencapaian Gred A untuk Pengreddan Kantin pada tahun ini Untuk makluman pihak kantin juga telah mendapat Sijil Penghargaan anugerah .1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4. 5 .GPK 1 4. TUAN HAJI ABDUL TAHRIM B ZAKARIA – GURU BESAR SKDT 2.TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB OGOS 2010 : JUMAAT : KANTIN SKDT : 10. 1.. PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH MINIT MESYUARAT 1.GPK HEM 3. Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknya air panas dan bahan pencuci yang sesuai. PUAN HABSAH SURIMAH BT HAMZAH .

Tindakan : Pengusaha kantin 6. 5.2 Mesyuarat telah sebulat suara menyokong permohonan pihak kantin untuk menyambung kontrak kantin sehingga tahun hadapan.Menu juga hendaklah dipelbagaikan semasa waktu rehat untuk guru dan murid. Pengusaha Kantin 9. Menu dan senarai harga 7.1 Menu dan senarai harga hendaklah dipamerkan di kaunter untuk rujukan guru dan murid .2 Beliau juga berjanji akan cuba mengekalkan pencapaian Gred A untuk Penggreddan kantin pada tahun hadapan. .Surat permohonan dari pengusaha kantin telah diterima oleh pihak sekolah.3 Beliau juga menerangkan bahawa menu makanan untuk murid dan guru serta jadual untuk pembersihan kantin telah disediakan dan akan ditampal dalam masa terdekat.1 Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan pihak sekolah diatas permohonan beliau untuk melanjutkan tempoh kontrak kantin di sekolah ini. Tindakan : Pengusaha kantin 10. 8. Beliau juga telah meminta pandangan daripada semua yang hadir. Tindakan : Pengusaha kantin 8. 9. 7.Selain itu juga pihak kantin dapat menampal poster – poster dan cogankata keselamatan yang sesuai di tempat strategik agar dapat memberi peringatan kepada guru dan murid sewaktu di kantin. HAL-HAL LAIN 10.1 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang .2 Beliau juga berharap pihak kantin akan dapat meningkatkan usaha bagi mendapatkan pencapaian yang lebih cemerlang pada tahun hadapan. Penyambungan kontrak kantin sehingga tahun 2011 8.1 Puan Mawar meminta pihak kantin dapat membaiki masalah sinki di tempat makan guru yang bocor .1 Puan Mawar menerangkan bahawa pihak kantin telah memohon kepada pihak sekolah untuk menyambung kontrak kantin selama setahun lagi iaitu sehingga tahun 2011. Ini adalah berdasarkan kerjasama dan komitmen yang diberikan oleh pihak kantin kepada pihak sekolah serta pencapaian yang cemerlang yang telah dianugerahkan oleh pihak kesihatan. Tindakan : Setiausaha Kantin dan Pembantu Tadbir N 17 9. Penilaian bulanan kantin 6. 9.daripada Jabatan Kesihatan Negeri yang telah diadakan di Seremban 2 kerana berjaya mendapat A bagi Penggredan Kantin/Dapur Asrama Sekolah 2009.

10.3 Puan Norsahlawati meminta pihak kantin dapat memberi maklumat pekerja kantin yang terkini kepada guru kantin untuk disimpan di dalam fail kantin.4 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin.00 pagi.2 Beliau juga mengingatkan pihak kantin agar getah paip hendaklah ditanggalkan selepas digunakan untuk mengelakkan jangkitan kuman Ini adalah berdasarkan teguran yang diberi oleh pihak kesihatan semasa melakukan pemantauan. 10.5 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.10. 10. Disediakan oeh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disahkan oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->