SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS, 72400,SIMPANG DURIAN,JELEBU,NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

MINIT MESYUARAT KANTIN KALI PERTAMA 2010 TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB JANUARI 2010 : RABU : KANTIN SKDT : 10 .35 PAGI

KEHADIRAN ; 1, PUAN MAWAR BT ABU SAMAH GPK HEM 2, PUAN KHAMISAH BT YUSUF GPK 1 3. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS GURU KANTIN 4. PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH PENGUSAHA KANTIN SKDT MINIT MESYUARAT 1.Ucapan Pengerusi 1.1Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. 1.2Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa. 2. Ucapan GPK HEM 2.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali kedua 2009 3.1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.2 Penyokong : Puan Mariani bt Md Salleh Sokongan sebulat suara. 4 Kebersihan , keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4.1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. kebersihan kemudahan  semua kemudahan kantin seperti tempat menyedia,mempamer atau menghidang makanan hendaklah sentiasa dijaga dalam keadaan bersih dan kemas.  Semua sinki hendaklah sentiasa bersih dan berfungsi  Bilik air dan tandas hendaklah sentiasa bersih,selamat dan berfungsi.

 Semua kerja dilakukan dengan cermat  Segala punca kemalangan dikenalpasti dan segaear diatasi.alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih.cawan. 1.sumbing/sompek.calar dan berkarat tidak boleh digunakan.piring.tongtong sampah hendaklah berplastik di dalamnya dan bertutup.garfu.  Kain – kain pengelap yang kotor hendaklah dicuci dengan air panas dan bahan pencuci yang selamat 3.kemas dan selamat.  Urusan sambungan elektrik perlu mendapat kelulusan pihak yang berkenaan  Bahan-bahan yang mudah terbakar hendaklah diletak jauh dari dapur masak.  Lantai.pinggan mangkuk. sudu dan garfu hendaklah dibilas dengan air panas selepas dicuci.sudu. Tempat mengumpul sampah hendaklah sentiasa bersih dan kemas. Kebersihan bangunan  Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .  Pinggan mangkuk.diletakkan di tempat yang sesuai dan dibaiki yang rosak.selamat dan teratur.  Tempat makan hendaklah sentiasa bersih.longkang.gelas. 4.Sebarang minyak dan cairan yang mudah terbakar mestilah dilabelkan dan ditutup dengan ketat . 2.dinding dan siling hendaklah dibersihkan setiap hari.  Semua peralatan( contoh:.2 Keselamatan Kemalangan boleh dielakkan sekiranya :  Peralatan diuruskan dengan sempurna. Kebersihan Peralatan  Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknay air panas dan bahan pencuci yang sesuai. Langkah mencegah kebakaran  Pastikan alat-alat dan pendawaian elektrik sentiasa dalam keadaan sempurna.cerek dan pisau) yang retak.  Pisau yang digunakan untuk memotong bahan mentah tidak boleh digunakan untuk memotong makanan yang sudah dimasak atau makanan yang dimakan segera.

3.Alat-alat pertolongan cemas Sebuah peti pertolongan cemas yang lengkap dengan bahan asas pertolongan cemas hendaklah disedakan .Langkah mencegah kecederaan  Lantai hendaklah sentiasa bersih.  Tangan hendaklah kering semasa mengendalikan peralatan dan suis elektrik  Guru besar hendaklah dimaklumkan vsecepat mungkin tentang sebarang kerosakan elektrik.  Bahan-bahan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah diletakkkan di tempat yang sesuai dan selamat.  Bahan-bahan yang beracun hendaklah disimpan di luar kawasan dapur dan berasingan dari tempat menyimpan makanan.  Kawasan dapur hendaklah sentiasa bersih dan kemas  Alat pemadam api hendaklah disediakan di kawasan dapur dan: Diletakkan di tempat yang sesuai  Mencukupi  Berada dalam keadaan baik  Berfungsi dan disahkan oleh pihak bomba 2.  Murid-murid tidak dibenarkan bermain atau berlari di kantin  Barang-barang hendaklah diurus dengan sempurna supaya tidak menghalang pergerakan dan membahayakan pengguna. 4. Murid-murid tidak dibenarkan masuk atau bermain di kawasan dapur.  Sebarang sambungan elektrik hendaklah mendapat kelulusan dari pihak berkenaan.  Peralatan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah digunakan dengan berhati-hati.Peti pertolongan cemas hendaklah mempunyai cirri-ciri berikut: . kering dan tidak licin.Langkah-langkah mencegah renjatan atau kejutan elektrik  Peralatan dan pendawaian elektrik hendaklah sentiasa dalam keaaan sempurna dan selamat untuk digunakan.  Perabot hendaklah selamat dan sesuai digunakan  Poster atau cogankata keselamatan yang sesuai hendaklah ditampal di tempat – tempat yang strategic.

4. • Tempat mengeringkan pinggan mangkuk  Tempat untuk mengeringkan pinggan mangkuk dan peralatan dapur hendaklah disediakan.  Dilengkapi dengan para atau almari yang sempurna . Tempat menyimpan bahan makanan Bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak hendaklah . Tempat penyediaan makanan • Ruang kerja untuk menyediakan makanan hendaklah : Tidak kurang daripada 3 meter persegi bagi setiap pekerja.3. Bekalan elektrik :. Kemudahan –kemudahan kantin 1.Air untuk kegunaan di kantin sama ada daripada sumber bekalan air awam atau sumber lain hendaklah bersih. Bekalan air bersih. 4. 2.selamat dan mencukupi.  Meja kerja yang digunakan untuk menyediakan makanan hendaklah dialas dengan bahan yang kalis air. :.  Cukup luas bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan • Meja kerja untuk menyediakan makanan.  Mencukupi bagi pekerja untuk menjalankan tugas mereka dengan selesa. Jenis yang bertutup  Diperbuat daripada bahan yang licin  Dicat putih luar dan dalam  Ditanda dengan terang perkataan “PERTOLONGAN CEMAS “ atau symbol.kantin yang mendapat bekalan elektrik awam hendaklah menggunakan meter berasingaElektrik untuk kegunaan di kantin hendaklah selamat. 3. • Tempat memasak  Ruang memasak hendaklah mencukupi bagi membolehkan tukang masak atau pengendali makanan menjalankan kerja dengan selesa  Corong asap atau kipas menyedut udara hendaklah disediakan berhampiran dengan tempat memasak.

Tempat menyimpan makanan hendaklah mengikut kesesuaian suhu berikut :  Suhu makanan panas : lebih 630 C  Suhu makanan sejuk : kurang dari 40C  Suhu makanan beku kurang dari -100C • Makanan untuk dijual  Tempat meletak makanan yang sesuai dan mempunyai penutup sama ada kaca atau plastic hendaklah disediakan 5. Tempat makan • Tempat makan untuk murid-murid hendaklah lengkap dngan kemudajhan berikut: Bangku dan meja yang sesuai dan dialas dengan bahan kalis air  Mempunyai ruang yang cukup bagi keselesaan murid bergerak • Tempat makan untuk staf hendaklah disdiakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai. kaunter jualan Semua kantin hendaklah mempunyai kaunter jualan: • • • yang sesuai dan mencukupi permukaan kaunter hendaklah dilapik dengan bahan kalis air lorong untuk murid beratur hendaklah disediakan 6. Selamat daripada gangguan tikus dan serangga  Mendapat pengudaraan yang cukup Bahan makanan mentah yang mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan yang mudah rosak hendaklah disimpan dalam  Peti sejuk dilengkapkan dngan kemudahan sejuk beku dan sejuk dingin. • • • Makanan yang sudak dimasak Makanan yang sudah dimasak disimpan ditempat yang tidak boleh dimasuki lalat dan serangga lain. .

Pengusaha kantin bertanggungjawab menyimpan satu boring daftar kesihatan pengendali makanan iaitu lampiran 11. 6.namun begitu tempat rehat ini jangan dijadikan sebagai tempat kediaman. Pengendali makanan 1. Penyelenggaraan Sisa pepejal Sisa pepejal hendaklah diselenggarakan dengan sempurna.perakuan tersebut hendaklah disimpan dan dipamerkan di kantin berkenaan.  Disediakan di luar bangunan kantin bagi memudahkan urusan pihak berkuasa Tempatan  Kedudukannya tidak menimbulkan gangguan kepada pihak lain  Diletakkan di atas lantai simen yang lengkap dengan system perparitan  Ditutp untuk mengelakkan gangguan LILATI dan binatang lain • Pelupusan sampah Bagi sekolah di luarkawasan Pihak Berkuasa Tempatan. 7.• Tempat makan untuk staf hendaklah disediakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai.Pengusaha kantin hendaklah menyediakan tong sampah yang sesuai dan mencukupi • Tong sampah kegunaan di dapur hendaklah  Berlapik dengan karung plastic dan bertutup  Diasingkan sampah basah dan sampah kering • Tong sampah besar hendaklah .Ruang rehat untuk pekerja kantin Tempat khas hendaklah disediakan bagi pekerja kantin berehat.borang daftar Pengendali makanan ini hendaklah dipamerkan dan dikemaskini setiap kali ada perubahan. 8. Tempat basuh tangan Tempat b asuh tangan hendaklah mencukupi dan disediakan cecair pencuci tangan. • . 9. tempat pelupusan sampah hendaklah disediakan. Status kesihatan • Pengendali makanan hendaklah diakui sihat oleh pegawai perubatan dan mempunyai sijil atau kad pengesahan kesihatan.

Meletakkan makanan yang sudah dimasak pada paras lebih 45cm dari lantai Memastikan kantin sekolah bebas daripada LILATI dan haiwanhaiwan lain Membuang sampah kering dan basah secara berasingan Memastikan tong sampah berlapik dengan karung plastic.bersih dan mudah dibasuh Memakai kasut dan tanda nama Pengendali makanan di kantin digalakkan memakai pakaian seragam 3. Amalan Amalan yang mesti dipatuhi • • • • • • • Menampilkan diri dalam keadaan kemas.meja dan tangan. Menyimpan bahan bukan makanan seperti racun serangga.minyak tanah dan bahan pencuci di tempat khas yang b erasinagn di luar tempat makanan sedang di masak. Menggunakan kain pengelap yang bersih dan berasinag untuk mengelap pinggan.kemas dan sopan Memakai apron bersih dan berwarna cerah Memakai penutup kepala yang sesuai.mangkuk. bertutup dan bersih Membuang sampah ke dalam tong sampah besar atau tempat pelupusan sampah • • • • • Amalan yang ditegah . Pakaian • • • • • Berpakaian bersih.dijual atau dihidang.bersih dan ceria sepanjang mas Mencuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan atau menghidang makanan.sarung tangan plastic atau penyepit semasa memegang makanan yang sudah dimasak Menutup hidung atau mulut dengan sapu tangan apabil batuk atau bersin sambil menghalakan muka kea rah lain dari makanan.2.garfu. Menutup makanan yang disediakan dengan penutup yang sesuai dan bersih Menggunakan sudu.

Tindakan : Pengusaha kantin 9.Maklumat pekerja kantin Pihak pengusaha kantin diminta memberikan maklumat terkini berkenaan dengan pekerja kantin. 6.gigi atau hidung. Harga makanan dan minuman Harga makanan dan minuman untuk guru dan murid hendaklah dipamerkan mengikut harga yang telah dipersetujui. Menyusun. 8.bercakap-cakap atau ketawa kea rah makanan Menggaru b adan.Pengusaha Kantin . Melabelkan bahan makanan kering Pengusaha kantin juga diminta agar dapat melabelkan bahan –bahan makanan kering yang terdapat di kantin.Ini adalah susulan diatas lawatan dan pemantauan daripada pejabat kesihatan Daerah yang lalu.bersin. Membungkus.plastik berwarna dan bahan bercetak.Maklumat ini penting untuk difailkan untuk rujukan apabila diminta oleh pihak berkenaan.mengunyah sireh atau chewing gum semasa menyediakan makanan. mengalas atau menutup makanan dengan bahan yang tidak bersih. Laporan kendiri harian kantin Pihak pengusaha kantin juga diminta agar dapat memberikan kerjasama untuk menghantar laporan kendiri harian kantin dalam masa yang ditentukan iaitu pada minggu terakhir setiap bulan untuk memudahkan guru kantin membuat laporan bulanan kepada pejabat kesihatan daerah dan PPD.Pengendali makanan adalah dilarang melakukan amalan –amalan berikut: • • • • Meludah merata-rata Merokok Batuk.menjilat jari. 7.Selain itu pihak kantin juga diminta agar menyediakan perangkap tikus untuk mengelakkan gangguan LILATI.garfu dan penyepit dalam saku apron Membersihkan meja dengan membuang sisa makanan dari ats meja ke lantai Membawa kanak-kanak ke kawasan penyediaan makanan • • • • • TINDAKAN : PENGUSAHA KANTIN 5.membawa atau menyimpan pinggan yang berisi makanan secara bertindih Membawa sudu.mengorek sama ada telinga.

10.2 Beliau berjanji akan cuba buat yang terbaik bagi mengekalkan prestasi dan akan mematuhi peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.1Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama yang telah diberikan oleh pihak sekolah dengan kantin.SIMPANG DURIAN. 10.1 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin 10. Disediakan oieh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disemak oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS 72400.2 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.JELEBU. MINIT MESYUARAT KANTIN KALI KE DUA TAHUN 2010 .Hal-hal lain 10.2 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang .35 pagi.9. 9.

4 Kebersihan . TUAN HAJI ABDUL TAHRIM B ZAKARIA – GURU BESAR SKDT 2. keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4.GURU RMT 5. 1.2 Penyokong : Puan Habsah Surimah bt Hamzah Sokongan sebulat suara.Kebersihan kemudahan seperti sinki. Penggreddan Kantin 2010 5.TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB OGOS 2010 : JUMAAT : KANTIN SKDT : 10. Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknya air panas dan bahan pencuci yang sesuai. Ucapan GPK HEM 2. PUAN HABSAH SURIMAH BT HAMZAH .1 Puan Norsahlawati juga mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak kantin kerana mengekalkan pencapaian Gred A untuk Pengreddan Kantin pada tahun ini Untuk makluman pihak kantin juga telah mendapat Sijil Penghargaan anugerah .Alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih 3. 5 . Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali Pertama 3.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. 2. PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH MINIT MESYUARAT 1.2 Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa.1 Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. PUAN KHAMISAH BT YUSUF . PUAN MAWAR BT ABU SAMAH . PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS .35 PAGI KEHADIRAN . Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. 1.Ucapan Pengerusi 1.bilik air dan tandas hendaklah sentiasa dalam keadaan yang bersih dan berfungsi serta tong sampah hendaklah berplastik dan bertutup .GPK 1 4. Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.GURU KANTIN 6.GPK HEM 3..1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. 2.kemas dan selamat.

Penyambungan kontrak kantin sehingga tahun 2011 8.1 Puan Mawar menerangkan bahawa pihak kantin telah memohon kepada pihak sekolah untuk menyambung kontrak kantin selama setahun lagi iaitu sehingga tahun 2011. Ini adalah berdasarkan kerjasama dan komitmen yang diberikan oleh pihak kantin kepada pihak sekolah serta pencapaian yang cemerlang yang telah dianugerahkan oleh pihak kesihatan.1 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang .1 Menu dan senarai harga hendaklah dipamerkan di kaunter untuk rujukan guru dan murid . Menu dan senarai harga 7. 9.2 Beliau juga berjanji akan cuba mengekalkan pencapaian Gred A untuk Penggreddan kantin pada tahun hadapan. . HAL-HAL LAIN 10. 9.2 Beliau juga berharap pihak kantin akan dapat meningkatkan usaha bagi mendapatkan pencapaian yang lebih cemerlang pada tahun hadapan. Tindakan : Pengusaha kantin 10.Menu juga hendaklah dipelbagaikan semasa waktu rehat untuk guru dan murid.2 Mesyuarat telah sebulat suara menyokong permohonan pihak kantin untuk menyambung kontrak kantin sehingga tahun hadapan.daripada Jabatan Kesihatan Negeri yang telah diadakan di Seremban 2 kerana berjaya mendapat A bagi Penggredan Kantin/Dapur Asrama Sekolah 2009. Tindakan : Setiausaha Kantin dan Pembantu Tadbir N 17 9.Surat permohonan dari pengusaha kantin telah diterima oleh pihak sekolah.3 Beliau juga menerangkan bahawa menu makanan untuk murid dan guru serta jadual untuk pembersihan kantin telah disediakan dan akan ditampal dalam masa terdekat. Pengusaha Kantin 9.1 Puan Mawar meminta pihak kantin dapat membaiki masalah sinki di tempat makan guru yang bocor . Tindakan : Pengusaha kantin 6. 7.1 Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan pihak sekolah diatas permohonan beliau untuk melanjutkan tempoh kontrak kantin di sekolah ini.Selain itu juga pihak kantin dapat menampal poster – poster dan cogankata keselamatan yang sesuai di tempat strategik agar dapat memberi peringatan kepada guru dan murid sewaktu di kantin. 5. 8. Tindakan : Pengusaha kantin 8. Beliau juga telah meminta pandangan daripada semua yang hadir. Penilaian bulanan kantin 6.

3 Puan Norsahlawati meminta pihak kantin dapat memberi maklumat pekerja kantin yang terkini kepada guru kantin untuk disimpan di dalam fail kantin. Disediakan oeh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disahkan oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT .4 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin.10.2 Beliau juga mengingatkan pihak kantin agar getah paip hendaklah ditanggalkan selepas digunakan untuk mengelakkan jangkitan kuman Ini adalah berdasarkan teguran yang diberi oleh pihak kesihatan semasa melakukan pemantauan. 10.00 pagi. 10. 10.5 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful