SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS, 72400,SIMPANG DURIAN,JELEBU,NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

MINIT MESYUARAT KANTIN KALI PERTAMA 2010 TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB JANUARI 2010 : RABU : KANTIN SKDT : 10 .35 PAGI

KEHADIRAN ; 1, PUAN MAWAR BT ABU SAMAH GPK HEM 2, PUAN KHAMISAH BT YUSUF GPK 1 3. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS GURU KANTIN 4. PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH PENGUSAHA KANTIN SKDT MINIT MESYUARAT 1.Ucapan Pengerusi 1.1Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. 1.2Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa. 2. Ucapan GPK HEM 2.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali kedua 2009 3.1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.2 Penyokong : Puan Mariani bt Md Salleh Sokongan sebulat suara. 4 Kebersihan , keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4.1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. kebersihan kemudahan  semua kemudahan kantin seperti tempat menyedia,mempamer atau menghidang makanan hendaklah sentiasa dijaga dalam keadaan bersih dan kemas.  Semua sinki hendaklah sentiasa bersih dan berfungsi  Bilik air dan tandas hendaklah sentiasa bersih,selamat dan berfungsi.

 Semua kerja dilakukan dengan cermat  Segala punca kemalangan dikenalpasti dan segaear diatasi.diletakkan di tempat yang sesuai dan dibaiki yang rosak.cerek dan pisau) yang retak. Langkah mencegah kebakaran  Pastikan alat-alat dan pendawaian elektrik sentiasa dalam keadaan sempurna.cawan.  Pisau yang digunakan untuk memotong bahan mentah tidak boleh digunakan untuk memotong makanan yang sudah dimasak atau makanan yang dimakan segera. 2.Sebarang minyak dan cairan yang mudah terbakar mestilah dilabelkan dan ditutup dengan ketat . 1.tongtong sampah hendaklah berplastik di dalamnya dan bertutup. Kebersihan Peralatan  Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknay air panas dan bahan pencuci yang sesuai. Tempat mengumpul sampah hendaklah sentiasa bersih dan kemas. sudu dan garfu hendaklah dibilas dengan air panas selepas dicuci.gelas.  Urusan sambungan elektrik perlu mendapat kelulusan pihak yang berkenaan  Bahan-bahan yang mudah terbakar hendaklah diletak jauh dari dapur masak.  Pinggan mangkuk.  Lantai. Kebersihan bangunan  Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .  Kain – kain pengelap yang kotor hendaklah dicuci dengan air panas dan bahan pencuci yang selamat 3.  Tempat makan hendaklah sentiasa bersih.  Semua peralatan( contoh:.selamat dan teratur.sudu.garfu. 4.pinggan mangkuk.kemas dan selamat.dinding dan siling hendaklah dibersihkan setiap hari.piring.2 Keselamatan Kemalangan boleh dielakkan sekiranya :  Peralatan diuruskan dengan sempurna.sumbing/sompek.longkang.calar dan berkarat tidak boleh digunakan.alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih.

 Tangan hendaklah kering semasa mengendalikan peralatan dan suis elektrik  Guru besar hendaklah dimaklumkan vsecepat mungkin tentang sebarang kerosakan elektrik.Alat-alat pertolongan cemas Sebuah peti pertolongan cemas yang lengkap dengan bahan asas pertolongan cemas hendaklah disedakan . 3.  Bahan-bahan yang beracun hendaklah disimpan di luar kawasan dapur dan berasingan dari tempat menyimpan makanan.  Peralatan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah digunakan dengan berhati-hati.  Kawasan dapur hendaklah sentiasa bersih dan kemas  Alat pemadam api hendaklah disediakan di kawasan dapur dan: Diletakkan di tempat yang sesuai  Mencukupi  Berada dalam keadaan baik  Berfungsi dan disahkan oleh pihak bomba 2.Langkah mencegah kecederaan  Lantai hendaklah sentiasa bersih.  Murid-murid tidak dibenarkan bermain atau berlari di kantin  Barang-barang hendaklah diurus dengan sempurna supaya tidak menghalang pergerakan dan membahayakan pengguna.Langkah-langkah mencegah renjatan atau kejutan elektrik  Peralatan dan pendawaian elektrik hendaklah sentiasa dalam keaaan sempurna dan selamat untuk digunakan.Peti pertolongan cemas hendaklah mempunyai cirri-ciri berikut: . Murid-murid tidak dibenarkan masuk atau bermain di kawasan dapur.  Bahan-bahan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah diletakkkan di tempat yang sesuai dan selamat.  Sebarang sambungan elektrik hendaklah mendapat kelulusan dari pihak berkenaan. kering dan tidak licin. 4.  Perabot hendaklah selamat dan sesuai digunakan  Poster atau cogankata keselamatan yang sesuai hendaklah ditampal di tempat – tempat yang strategic.

• Tempat mengeringkan pinggan mangkuk  Tempat untuk mengeringkan pinggan mangkuk dan peralatan dapur hendaklah disediakan. Kemudahan –kemudahan kantin 1. Tempat penyediaan makanan • Ruang kerja untuk menyediakan makanan hendaklah : Tidak kurang daripada 3 meter persegi bagi setiap pekerja.  Cukup luas bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan • Meja kerja untuk menyediakan makanan.selamat dan mencukupi. Bekalan air bersih.  Meja kerja yang digunakan untuk menyediakan makanan hendaklah dialas dengan bahan yang kalis air. 4. Tempat menyimpan bahan makanan Bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak hendaklah . • Tempat memasak  Ruang memasak hendaklah mencukupi bagi membolehkan tukang masak atau pengendali makanan menjalankan kerja dengan selesa  Corong asap atau kipas menyedut udara hendaklah disediakan berhampiran dengan tempat memasak. 2. 3. 4. Bekalan elektrik :. Jenis yang bertutup  Diperbuat daripada bahan yang licin  Dicat putih luar dan dalam  Ditanda dengan terang perkataan “PERTOLONGAN CEMAS “ atau symbol.3.Air untuk kegunaan di kantin sama ada daripada sumber bekalan air awam atau sumber lain hendaklah bersih. :.  Dilengkapi dengan para atau almari yang sempurna .  Mencukupi bagi pekerja untuk menjalankan tugas mereka dengan selesa.kantin yang mendapat bekalan elektrik awam hendaklah menggunakan meter berasingaElektrik untuk kegunaan di kantin hendaklah selamat.

Tempat makan • Tempat makan untuk murid-murid hendaklah lengkap dngan kemudajhan berikut: Bangku dan meja yang sesuai dan dialas dengan bahan kalis air  Mempunyai ruang yang cukup bagi keselesaan murid bergerak • Tempat makan untuk staf hendaklah disdiakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai. . Selamat daripada gangguan tikus dan serangga  Mendapat pengudaraan yang cukup Bahan makanan mentah yang mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan yang mudah rosak hendaklah disimpan dalam  Peti sejuk dilengkapkan dngan kemudahan sejuk beku dan sejuk dingin. kaunter jualan Semua kantin hendaklah mempunyai kaunter jualan: • • • yang sesuai dan mencukupi permukaan kaunter hendaklah dilapik dengan bahan kalis air lorong untuk murid beratur hendaklah disediakan 6. • • • Makanan yang sudak dimasak Makanan yang sudah dimasak disimpan ditempat yang tidak boleh dimasuki lalat dan serangga lain. Tempat menyimpan makanan hendaklah mengikut kesesuaian suhu berikut :  Suhu makanan panas : lebih 630 C  Suhu makanan sejuk : kurang dari 40C  Suhu makanan beku kurang dari -100C • Makanan untuk dijual  Tempat meletak makanan yang sesuai dan mempunyai penutup sama ada kaca atau plastic hendaklah disediakan 5.

Status kesihatan • Pengendali makanan hendaklah diakui sihat oleh pegawai perubatan dan mempunyai sijil atau kad pengesahan kesihatan. Tempat basuh tangan Tempat b asuh tangan hendaklah mencukupi dan disediakan cecair pencuci tangan. Pengendali makanan 1.  Disediakan di luar bangunan kantin bagi memudahkan urusan pihak berkuasa Tempatan  Kedudukannya tidak menimbulkan gangguan kepada pihak lain  Diletakkan di atas lantai simen yang lengkap dengan system perparitan  Ditutp untuk mengelakkan gangguan LILATI dan binatang lain • Pelupusan sampah Bagi sekolah di luarkawasan Pihak Berkuasa Tempatan. 6. tempat pelupusan sampah hendaklah disediakan. 8.Pengusaha kantin hendaklah menyediakan tong sampah yang sesuai dan mencukupi • Tong sampah kegunaan di dapur hendaklah  Berlapik dengan karung plastic dan bertutup  Diasingkan sampah basah dan sampah kering • Tong sampah besar hendaklah .perakuan tersebut hendaklah disimpan dan dipamerkan di kantin berkenaan. 9. 7. Penyelenggaraan Sisa pepejal Sisa pepejal hendaklah diselenggarakan dengan sempurna.borang daftar Pengendali makanan ini hendaklah dipamerkan dan dikemaskini setiap kali ada perubahan.namun begitu tempat rehat ini jangan dijadikan sebagai tempat kediaman. • . Pengusaha kantin bertanggungjawab menyimpan satu boring daftar kesihatan pengendali makanan iaitu lampiran 11.• Tempat makan untuk staf hendaklah disediakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai.Ruang rehat untuk pekerja kantin Tempat khas hendaklah disediakan bagi pekerja kantin berehat.

garfu. Menyimpan bahan bukan makanan seperti racun serangga.meja dan tangan. Amalan Amalan yang mesti dipatuhi • • • • • • • Menampilkan diri dalam keadaan kemas.2. Menutup makanan yang disediakan dengan penutup yang sesuai dan bersih Menggunakan sudu.mangkuk. Meletakkan makanan yang sudah dimasak pada paras lebih 45cm dari lantai Memastikan kantin sekolah bebas daripada LILATI dan haiwanhaiwan lain Membuang sampah kering dan basah secara berasingan Memastikan tong sampah berlapik dengan karung plastic.sarung tangan plastic atau penyepit semasa memegang makanan yang sudah dimasak Menutup hidung atau mulut dengan sapu tangan apabil batuk atau bersin sambil menghalakan muka kea rah lain dari makanan.bersih dan mudah dibasuh Memakai kasut dan tanda nama Pengendali makanan di kantin digalakkan memakai pakaian seragam 3.dijual atau dihidang. bertutup dan bersih Membuang sampah ke dalam tong sampah besar atau tempat pelupusan sampah • • • • • Amalan yang ditegah .bersih dan ceria sepanjang mas Mencuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan atau menghidang makanan. Pakaian • • • • • Berpakaian bersih.minyak tanah dan bahan pencuci di tempat khas yang b erasinagn di luar tempat makanan sedang di masak. Menggunakan kain pengelap yang bersih dan berasinag untuk mengelap pinggan.kemas dan sopan Memakai apron bersih dan berwarna cerah Memakai penutup kepala yang sesuai.

mengalas atau menutup makanan dengan bahan yang tidak bersih. 7.Ini adalah susulan diatas lawatan dan pemantauan daripada pejabat kesihatan Daerah yang lalu.Pengendali makanan adalah dilarang melakukan amalan –amalan berikut: • • • • Meludah merata-rata Merokok Batuk.Selain itu pihak kantin juga diminta agar menyediakan perangkap tikus untuk mengelakkan gangguan LILATI. 6.plastik berwarna dan bahan bercetak. Tindakan : Pengusaha kantin 9. Melabelkan bahan makanan kering Pengusaha kantin juga diminta agar dapat melabelkan bahan –bahan makanan kering yang terdapat di kantin. 8.mengorek sama ada telinga. Laporan kendiri harian kantin Pihak pengusaha kantin juga diminta agar dapat memberikan kerjasama untuk menghantar laporan kendiri harian kantin dalam masa yang ditentukan iaitu pada minggu terakhir setiap bulan untuk memudahkan guru kantin membuat laporan bulanan kepada pejabat kesihatan daerah dan PPD. Membungkus.bercakap-cakap atau ketawa kea rah makanan Menggaru b adan.Maklumat pekerja kantin Pihak pengusaha kantin diminta memberikan maklumat terkini berkenaan dengan pekerja kantin.Pengusaha Kantin .mengunyah sireh atau chewing gum semasa menyediakan makanan.bersin. Menyusun.gigi atau hidung.garfu dan penyepit dalam saku apron Membersihkan meja dengan membuang sisa makanan dari ats meja ke lantai Membawa kanak-kanak ke kawasan penyediaan makanan • • • • • TINDAKAN : PENGUSAHA KANTIN 5.menjilat jari.membawa atau menyimpan pinggan yang berisi makanan secara bertindih Membawa sudu. Harga makanan dan minuman Harga makanan dan minuman untuk guru dan murid hendaklah dipamerkan mengikut harga yang telah dipersetujui.Maklumat ini penting untuk difailkan untuk rujukan apabila diminta oleh pihak berkenaan.

Disediakan oieh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disemak oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS 72400. 10.Hal-hal lain 10.SIMPANG DURIAN.NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.JELEBU.1Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama yang telah diberikan oleh pihak sekolah dengan kantin.35 pagi.2 Beliau berjanji akan cuba buat yang terbaik bagi mengekalkan prestasi dan akan mematuhi peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.2 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11. 10.1 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin 10.9.2 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang . 9. MINIT MESYUARAT KANTIN KALI KE DUA TAHUN 2010 .

PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH MINIT MESYUARAT 1. PUAN KHAMISAH BT YUSUF .2 Penyokong : Puan Habsah Surimah bt Hamzah Sokongan sebulat suara. 4 Kebersihan .2 Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa. Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB OGOS 2010 : JUMAAT : KANTIN SKDT : 10.35 PAGI KEHADIRAN .GURU KANTIN 6. 1.1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4. TUAN HAJI ABDUL TAHRIM B ZAKARIA – GURU BESAR SKDT 2. 2. PUAN HABSAH SURIMAH BT HAMZAH .bilik air dan tandas hendaklah sentiasa dalam keadaan yang bersih dan berfungsi serta tong sampah hendaklah berplastik dan bertutup .1 Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. 5 . Penggreddan Kantin 2010 5.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin.GPK HEM 3. 2.kemas dan selamat. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS .1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.Kebersihan kemudahan seperti sinki..Ucapan Pengerusi 1. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali Pertama 3.GURU RMT 5. Ucapan GPK HEM 2.1 Puan Norsahlawati juga mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak kantin kerana mengekalkan pencapaian Gred A untuk Pengreddan Kantin pada tahun ini Untuk makluman pihak kantin juga telah mendapat Sijil Penghargaan anugerah .GPK 1 4. Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknya air panas dan bahan pencuci yang sesuai. PUAN MAWAR BT ABU SAMAH .Alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih 3. 1.

2 Mesyuarat telah sebulat suara menyokong permohonan pihak kantin untuk menyambung kontrak kantin sehingga tahun hadapan. Ini adalah berdasarkan kerjasama dan komitmen yang diberikan oleh pihak kantin kepada pihak sekolah serta pencapaian yang cemerlang yang telah dianugerahkan oleh pihak kesihatan. 9. . Beliau juga telah meminta pandangan daripada semua yang hadir.Menu juga hendaklah dipelbagaikan semasa waktu rehat untuk guru dan murid. 8. Tindakan : Pengusaha kantin 10.1 Puan Mawar meminta pihak kantin dapat membaiki masalah sinki di tempat makan guru yang bocor . Tindakan : Pengusaha kantin 6.3 Beliau juga menerangkan bahawa menu makanan untuk murid dan guru serta jadual untuk pembersihan kantin telah disediakan dan akan ditampal dalam masa terdekat.1 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang . 7.2 Beliau juga berjanji akan cuba mengekalkan pencapaian Gred A untuk Penggreddan kantin pada tahun hadapan. 9. Menu dan senarai harga 7. Tindakan : Setiausaha Kantin dan Pembantu Tadbir N 17 9.Selain itu juga pihak kantin dapat menampal poster – poster dan cogankata keselamatan yang sesuai di tempat strategik agar dapat memberi peringatan kepada guru dan murid sewaktu di kantin. 5.daripada Jabatan Kesihatan Negeri yang telah diadakan di Seremban 2 kerana berjaya mendapat A bagi Penggredan Kantin/Dapur Asrama Sekolah 2009. Pengusaha Kantin 9.1 Puan Mawar menerangkan bahawa pihak kantin telah memohon kepada pihak sekolah untuk menyambung kontrak kantin selama setahun lagi iaitu sehingga tahun 2011.1 Menu dan senarai harga hendaklah dipamerkan di kaunter untuk rujukan guru dan murid . Penilaian bulanan kantin 6. Penyambungan kontrak kantin sehingga tahun 2011 8. Tindakan : Pengusaha kantin 8.1 Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan pihak sekolah diatas permohonan beliau untuk melanjutkan tempoh kontrak kantin di sekolah ini.Surat permohonan dari pengusaha kantin telah diterima oleh pihak sekolah. HAL-HAL LAIN 10.2 Beliau juga berharap pihak kantin akan dapat meningkatkan usaha bagi mendapatkan pencapaian yang lebih cemerlang pada tahun hadapan.

10.2 Beliau juga mengingatkan pihak kantin agar getah paip hendaklah ditanggalkan selepas digunakan untuk mengelakkan jangkitan kuman Ini adalah berdasarkan teguran yang diberi oleh pihak kesihatan semasa melakukan pemantauan. 10.3 Puan Norsahlawati meminta pihak kantin dapat memberi maklumat pekerja kantin yang terkini kepada guru kantin untuk disimpan di dalam fail kantin.4 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin. Disediakan oeh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disahkan oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT . 10.00 pagi.10.5 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.