SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS, 72400,SIMPANG DURIAN,JELEBU,NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.

MINIT MESYUARAT KANTIN KALI PERTAMA 2010 TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB JANUARI 2010 : RABU : KANTIN SKDT : 10 .35 PAGI

KEHADIRAN ; 1, PUAN MAWAR BT ABU SAMAH GPK HEM 2, PUAN KHAMISAH BT YUSUF GPK 1 3. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS GURU KANTIN 4. PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH PENGUSAHA KANTIN SKDT MINIT MESYUARAT 1.Ucapan Pengerusi 1.1Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru. 1.2Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa. 2. Ucapan GPK HEM 2.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali kedua 2009 3.1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3.2 Penyokong : Puan Mariani bt Md Salleh Sokongan sebulat suara. 4 Kebersihan , keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4.1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1. kebersihan kemudahan  semua kemudahan kantin seperti tempat menyedia,mempamer atau menghidang makanan hendaklah sentiasa dijaga dalam keadaan bersih dan kemas.  Semua sinki hendaklah sentiasa bersih dan berfungsi  Bilik air dan tandas hendaklah sentiasa bersih,selamat dan berfungsi.

kemas dan selamat.pinggan mangkuk. Langkah mencegah kebakaran  Pastikan alat-alat dan pendawaian elektrik sentiasa dalam keadaan sempurna. 2.piring.Sebarang minyak dan cairan yang mudah terbakar mestilah dilabelkan dan ditutup dengan ketat .  Pisau yang digunakan untuk memotong bahan mentah tidak boleh digunakan untuk memotong makanan yang sudah dimasak atau makanan yang dimakan segera.  Lantai.  Urusan sambungan elektrik perlu mendapat kelulusan pihak yang berkenaan  Bahan-bahan yang mudah terbakar hendaklah diletak jauh dari dapur masak.  Pinggan mangkuk.selamat dan teratur.longkang. Kebersihan Peralatan  Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknay air panas dan bahan pencuci yang sesuai. 4.  Semua kerja dilakukan dengan cermat  Segala punca kemalangan dikenalpasti dan segaear diatasi.2 Keselamatan Kemalangan boleh dielakkan sekiranya :  Peralatan diuruskan dengan sempurna.  Kain – kain pengelap yang kotor hendaklah dicuci dengan air panas dan bahan pencuci yang selamat 3. Kebersihan bangunan  Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih.  Tempat makan hendaklah sentiasa bersih.sumbing/sompek. 1.cerek dan pisau) yang retak.cawan. sudu dan garfu hendaklah dibilas dengan air panas selepas dicuci.garfu.calar dan berkarat tidak boleh digunakan. Tempat mengumpul sampah hendaklah sentiasa bersih dan kemas.  Semua peralatan( contoh:.gelas.tongtong sampah hendaklah berplastik di dalamnya dan bertutup.sudu.diletakkan di tempat yang sesuai dan dibaiki yang rosak.dinding dan siling hendaklah dibersihkan setiap hari.

 Peralatan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah digunakan dengan berhati-hati.  Murid-murid tidak dibenarkan bermain atau berlari di kantin  Barang-barang hendaklah diurus dengan sempurna supaya tidak menghalang pergerakan dan membahayakan pengguna.  Sebarang sambungan elektrik hendaklah mendapat kelulusan dari pihak berkenaan.  Bahan-bahan yang beracun hendaklah disimpan di luar kawasan dapur dan berasingan dari tempat menyimpan makanan.  Tangan hendaklah kering semasa mengendalikan peralatan dan suis elektrik  Guru besar hendaklah dimaklumkan vsecepat mungkin tentang sebarang kerosakan elektrik.Alat-alat pertolongan cemas Sebuah peti pertolongan cemas yang lengkap dengan bahan asas pertolongan cemas hendaklah disedakan .  Perabot hendaklah selamat dan sesuai digunakan  Poster atau cogankata keselamatan yang sesuai hendaklah ditampal di tempat – tempat yang strategic. 3.Peti pertolongan cemas hendaklah mempunyai cirri-ciri berikut: . kering dan tidak licin.  Kawasan dapur hendaklah sentiasa bersih dan kemas  Alat pemadam api hendaklah disediakan di kawasan dapur dan: Diletakkan di tempat yang sesuai  Mencukupi  Berada dalam keadaan baik  Berfungsi dan disahkan oleh pihak bomba 2. 4.  Bahan-bahan yang boleh menyebabkan kecederaan hendaklah diletakkkan di tempat yang sesuai dan selamat.Langkah mencegah kecederaan  Lantai hendaklah sentiasa bersih.Langkah-langkah mencegah renjatan atau kejutan elektrik  Peralatan dan pendawaian elektrik hendaklah sentiasa dalam keaaan sempurna dan selamat untuk digunakan. Murid-murid tidak dibenarkan masuk atau bermain di kawasan dapur.

 Mencukupi bagi pekerja untuk menjalankan tugas mereka dengan selesa.Air untuk kegunaan di kantin sama ada daripada sumber bekalan air awam atau sumber lain hendaklah bersih. Kemudahan –kemudahan kantin 1.3. Bekalan elektrik :. Jenis yang bertutup  Diperbuat daripada bahan yang licin  Dicat putih luar dan dalam  Ditanda dengan terang perkataan “PERTOLONGAN CEMAS “ atau symbol. Bekalan air bersih. • Tempat mengeringkan pinggan mangkuk  Tempat untuk mengeringkan pinggan mangkuk dan peralatan dapur hendaklah disediakan. :.kantin yang mendapat bekalan elektrik awam hendaklah menggunakan meter berasingaElektrik untuk kegunaan di kantin hendaklah selamat. 2. 4.  Meja kerja yang digunakan untuk menyediakan makanan hendaklah dialas dengan bahan yang kalis air. 3.  Cukup luas bagi memudahkan kerja-kerja penyelenggaraan • Meja kerja untuk menyediakan makanan. • Tempat memasak  Ruang memasak hendaklah mencukupi bagi membolehkan tukang masak atau pengendali makanan menjalankan kerja dengan selesa  Corong asap atau kipas menyedut udara hendaklah disediakan berhampiran dengan tempat memasak.  Dilengkapi dengan para atau almari yang sempurna . Tempat penyediaan makanan • Ruang kerja untuk menyediakan makanan hendaklah : Tidak kurang daripada 3 meter persegi bagi setiap pekerja. 4.selamat dan mencukupi. Tempat menyimpan bahan makanan Bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan mentah yang tidak mudah rosak hendaklah .

kaunter jualan Semua kantin hendaklah mempunyai kaunter jualan: • • • yang sesuai dan mencukupi permukaan kaunter hendaklah dilapik dengan bahan kalis air lorong untuk murid beratur hendaklah disediakan 6. . Tempat makan • Tempat makan untuk murid-murid hendaklah lengkap dngan kemudajhan berikut: Bangku dan meja yang sesuai dan dialas dengan bahan kalis air  Mempunyai ruang yang cukup bagi keselesaan murid bergerak • Tempat makan untuk staf hendaklah disdiakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai. Tempat menyimpan makanan hendaklah mengikut kesesuaian suhu berikut :  Suhu makanan panas : lebih 630 C  Suhu makanan sejuk : kurang dari 40C  Suhu makanan beku kurang dari -100C • Makanan untuk dijual  Tempat meletak makanan yang sesuai dan mempunyai penutup sama ada kaca atau plastic hendaklah disediakan 5. Selamat daripada gangguan tikus dan serangga  Mendapat pengudaraan yang cukup Bahan makanan mentah yang mudah rosak • Penyimpanan bahan makanan yang mudah rosak hendaklah disimpan dalam  Peti sejuk dilengkapkan dngan kemudahan sejuk beku dan sejuk dingin. • • • Makanan yang sudak dimasak Makanan yang sudah dimasak disimpan ditempat yang tidak boleh dimasuki lalat dan serangga lain.

perakuan tersebut hendaklah disimpan dan dipamerkan di kantin berkenaan. Penyelenggaraan Sisa pepejal Sisa pepejal hendaklah diselenggarakan dengan sempurna. 9. Tempat basuh tangan Tempat b asuh tangan hendaklah mencukupi dan disediakan cecair pencuci tangan. • . 6.  Disediakan di luar bangunan kantin bagi memudahkan urusan pihak berkuasa Tempatan  Kedudukannya tidak menimbulkan gangguan kepada pihak lain  Diletakkan di atas lantai simen yang lengkap dengan system perparitan  Ditutp untuk mengelakkan gangguan LILATI dan binatang lain • Pelupusan sampah Bagi sekolah di luarkawasan Pihak Berkuasa Tempatan. Pengendali makanan 1.Ruang rehat untuk pekerja kantin Tempat khas hendaklah disediakan bagi pekerja kantin berehat. Status kesihatan • Pengendali makanan hendaklah diakui sihat oleh pegawai perubatan dan mempunyai sijil atau kad pengesahan kesihatan.borang daftar Pengendali makanan ini hendaklah dipamerkan dan dikemaskini setiap kali ada perubahan. 8.namun begitu tempat rehat ini jangan dijadikan sebagai tempat kediaman. Pengusaha kantin bertanggungjawab menyimpan satu boring daftar kesihatan pengendali makanan iaitu lampiran 11.Pengusaha kantin hendaklah menyediakan tong sampah yang sesuai dan mencukupi • Tong sampah kegunaan di dapur hendaklah  Berlapik dengan karung plastic dan bertutup  Diasingkan sampah basah dan sampah kering • Tong sampah besar hendaklah . tempat pelupusan sampah hendaklah disediakan. 7.• Tempat makan untuk staf hendaklah disediakan khas dan dilengkapi dengan kemudahan serta peralatan yang sesuai.

Pakaian • • • • • Berpakaian bersih.meja dan tangan. Menggunakan kain pengelap yang bersih dan berasinag untuk mengelap pinggan. Menyimpan bahan bukan makanan seperti racun serangga. bertutup dan bersih Membuang sampah ke dalam tong sampah besar atau tempat pelupusan sampah • • • • • Amalan yang ditegah .dijual atau dihidang.bersih dan ceria sepanjang mas Mencuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan atau menghidang makanan. Meletakkan makanan yang sudah dimasak pada paras lebih 45cm dari lantai Memastikan kantin sekolah bebas daripada LILATI dan haiwanhaiwan lain Membuang sampah kering dan basah secara berasingan Memastikan tong sampah berlapik dengan karung plastic.minyak tanah dan bahan pencuci di tempat khas yang b erasinagn di luar tempat makanan sedang di masak.2.sarung tangan plastic atau penyepit semasa memegang makanan yang sudah dimasak Menutup hidung atau mulut dengan sapu tangan apabil batuk atau bersin sambil menghalakan muka kea rah lain dari makanan.bersih dan mudah dibasuh Memakai kasut dan tanda nama Pengendali makanan di kantin digalakkan memakai pakaian seragam 3. Amalan Amalan yang mesti dipatuhi • • • • • • • Menampilkan diri dalam keadaan kemas.kemas dan sopan Memakai apron bersih dan berwarna cerah Memakai penutup kepala yang sesuai. Menutup makanan yang disediakan dengan penutup yang sesuai dan bersih Menggunakan sudu.garfu.mangkuk.

mengorek sama ada telinga. Melabelkan bahan makanan kering Pengusaha kantin juga diminta agar dapat melabelkan bahan –bahan makanan kering yang terdapat di kantin.Maklumat pekerja kantin Pihak pengusaha kantin diminta memberikan maklumat terkini berkenaan dengan pekerja kantin. 7. Tindakan : Pengusaha kantin 9.menjilat jari. 6. 8.gigi atau hidung.Maklumat ini penting untuk difailkan untuk rujukan apabila diminta oleh pihak berkenaan. mengalas atau menutup makanan dengan bahan yang tidak bersih.bersin. Laporan kendiri harian kantin Pihak pengusaha kantin juga diminta agar dapat memberikan kerjasama untuk menghantar laporan kendiri harian kantin dalam masa yang ditentukan iaitu pada minggu terakhir setiap bulan untuk memudahkan guru kantin membuat laporan bulanan kepada pejabat kesihatan daerah dan PPD.Selain itu pihak kantin juga diminta agar menyediakan perangkap tikus untuk mengelakkan gangguan LILATI.mengunyah sireh atau chewing gum semasa menyediakan makanan.bercakap-cakap atau ketawa kea rah makanan Menggaru b adan. Menyusun.Ini adalah susulan diatas lawatan dan pemantauan daripada pejabat kesihatan Daerah yang lalu. Membungkus. Harga makanan dan minuman Harga makanan dan minuman untuk guru dan murid hendaklah dipamerkan mengikut harga yang telah dipersetujui.plastik berwarna dan bahan bercetak.garfu dan penyepit dalam saku apron Membersihkan meja dengan membuang sisa makanan dari ats meja ke lantai Membawa kanak-kanak ke kawasan penyediaan makanan • • • • • TINDAKAN : PENGUSAHA KANTIN 5.membawa atau menyimpan pinggan yang berisi makanan secara bertindih Membawa sudu.Pengusaha Kantin .Pengendali makanan adalah dilarang melakukan amalan –amalan berikut: • • • • Meludah merata-rata Merokok Batuk.

Disediakan oieh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disemak oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT SEKOLAH KEBANGSAAN DURIAN TIPUS 72400.1 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin 10.2 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.2 Beliau berjanji akan cuba buat yang terbaik bagi mengekalkan prestasi dan akan mematuhi peraturan-peraturan yang telah ditetapkan.Hal-hal lain 10.1Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama yang telah diberikan oleh pihak sekolah dengan kantin. 10.NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS.JELEBU. 10. MINIT MESYUARAT KANTIN KALI KE DUA TAHUN 2010 .9. 9.2 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang .35 pagi.SIMPANG DURIAN.

PUAN NORMADIAH BT ABU SAMAH MINIT MESYUARAT 1.1 Puan Norsahlawati mengingatkan pihak kantin agar dapat menjaga kebersihan dan keselamatan kantin dari segi : 1.1 Meminta kerjasama semua guru untuk memantau tingkah laku dan adab murid semasa makan di kantin. PUAN KHAMISAH BT YUSUF .kemas dan selamat.Kebersihan kemudahan seperti sinki.TARIKH HARI TEMPAT MASA : 20 HB OGOS 2010 : JUMAAT : KANTIN SKDT : 10. Seluruh bangunan dan kawasan sekitarnya hendaklah dijaga supaya sentiasa bersih .GURU KANTIN 6.2 Penyokong : Puan Habsah Surimah bt Hamzah Sokongan sebulat suara.Ucapan Pengerusi 1. 2. 5 .GURU RMT 5.1 Pencadang : Puan Normadiah bt Abu Samah 3. 1. Pengesahan Minit Mesyuarat kantin kali Pertama 3. TUAN HAJI ABDUL TAHRIM B ZAKARIA – GURU BESAR SKDT 2.1 Puan Norsahlawati juga mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada pihak kantin kerana mengekalkan pencapaian Gred A untuk Pengreddan Kantin pada tahun ini Untuk makluman pihak kantin juga telah mendapat Sijil Penghargaan anugerah . Ucapan GPK HEM 2.. 1. keselamatan kantin dan kemudahan kantin 4.1 Mengucapkan salam dan terima kasih diatas kehadiran semua guru.Alat dan perkakas yang bersih hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan bersih 3. PUAN NORSAHLAWATI BT IDRIS . PUAN HABSAH SURIMAH BT HAMZAH . PUAN MAWAR BT ABU SAMAH . Penggreddan Kantin 2010 5.GPK 1 4.GPK HEM 3.35 PAGI KEHADIRAN .2 Diharapkan semua guru dan pengusaha kantin dapat memberikan kerjasama dan buah fikiran bagi meningkatkan kualiti dan kebersihan kantin dari semasa ke semasa.bilik air dan tandas hendaklah sentiasa dalam keadaan yang bersih dan berfungsi serta tong sampah hendaklah berplastik dan bertutup . 4 Kebersihan . 2. Tindakan : Untuk makluman semua Ajk Kantin 3. Alat atau perkakas yang digunakan hendaklah dibrsihkan dengan air yang bersih sebaik-baiknya air panas dan bahan pencuci yang sesuai.

5. Tindakan : Pengusaha kantin 6.2 Beliau juga berharap pihak kantin akan dapat meningkatkan usaha bagi mendapatkan pencapaian yang lebih cemerlang pada tahun hadapan.1 Menu dan senarai harga hendaklah dipamerkan di kaunter untuk rujukan guru dan murid . HAL-HAL LAIN 10. . Tindakan : Pengusaha kantin 10.2 Beliau juga berjanji akan cuba mengekalkan pencapaian Gred A untuk Penggreddan kantin pada tahun hadapan.Selain itu juga pihak kantin dapat menampal poster – poster dan cogankata keselamatan yang sesuai di tempat strategik agar dapat memberi peringatan kepada guru dan murid sewaktu di kantin. 9.1 Puan Normadiah mengucapkan ribuan terima kasih diatas sokongan pihak sekolah diatas permohonan beliau untuk melanjutkan tempoh kontrak kantin di sekolah ini.daripada Jabatan Kesihatan Negeri yang telah diadakan di Seremban 2 kerana berjaya mendapat A bagi Penggredan Kantin/Dapur Asrama Sekolah 2009. 8. 7.1 Beliau juga berharap laporan mingguan pemeriksaan kendiri kantin dapat dihantar kepada guru kantin setiap hujung bulan dengan kadar segera untuk memudahkan guru kantin untuk menghantar laporan penilaian bulanan kebersihan kantin kepada PPPD dan Pejabat Kesihatan Kuala Klawang . Ini adalah berdasarkan kerjasama dan komitmen yang diberikan oleh pihak kantin kepada pihak sekolah serta pencapaian yang cemerlang yang telah dianugerahkan oleh pihak kesihatan.1 Puan Mawar meminta pihak kantin dapat membaiki masalah sinki di tempat makan guru yang bocor . Penilaian bulanan kantin 6.Surat permohonan dari pengusaha kantin telah diterima oleh pihak sekolah.1 Puan Mawar menerangkan bahawa pihak kantin telah memohon kepada pihak sekolah untuk menyambung kontrak kantin selama setahun lagi iaitu sehingga tahun 2011. Tindakan : Setiausaha Kantin dan Pembantu Tadbir N 17 9.2 Mesyuarat telah sebulat suara menyokong permohonan pihak kantin untuk menyambung kontrak kantin sehingga tahun hadapan. Penyambungan kontrak kantin sehingga tahun 2011 8. 9. Menu dan senarai harga 7.3 Beliau juga menerangkan bahawa menu makanan untuk murid dan guru serta jadual untuk pembersihan kantin telah disediakan dan akan ditampal dalam masa terdekat. Pengusaha Kantin 9. Tindakan : Pengusaha kantin 8.Menu juga hendaklah dipelbagaikan semasa waktu rehat untuk guru dan murid. Beliau juga telah meminta pandangan daripada semua yang hadir.

5 Mesyuarat ditangguhkan pada pukul 11.10. 10.4 Pengerusi berharap semua guru dan AJK kantin dapat melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sebaik mungkin. 10. Disediakan oeh ------------------------------s/u Jawatankuasa Kantin Disahkan oleh -----------------------------------GPK HEM SKDT . 10.00 pagi.3 Puan Norsahlawati meminta pihak kantin dapat memberi maklumat pekerja kantin yang terkini kepada guru kantin untuk disimpan di dalam fail kantin.2 Beliau juga mengingatkan pihak kantin agar getah paip hendaklah ditanggalkan selepas digunakan untuk mengelakkan jangkitan kuman Ini adalah berdasarkan teguran yang diberi oleh pihak kesihatan semasa melakukan pemantauan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful