ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

barometer dan termograf. Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa. higrometer. maksimum/ minimum).Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya. . ‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca.

dicat putih supaya haba dibalikkan . didirikan 1 .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi .dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .digunakan untuk menyimpan termometer Six .kotak putih.

Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap. termometer six dan higrometer .‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson . .Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer.Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan .Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari .

.Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera.

Masalah/ Kelemahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful