P. 1
Alat Pelindung Stevenson

Alat Pelindung Stevenson

|Views: 581|Likes:
Published by Sergio Rassi

More info:

Published by: Sergio Rassi on Aug 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2013

pdf

text

original

ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

higrometer. maksimum/ minimum). ‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca. Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa. .Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya. barometer dan termograf.

didirikan 1 .digunakan untuk menyimpan termometer Six .kotak putih.dicat putih supaya haba dibalikkan .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi .

Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan .Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap. . termometer six dan higrometer .‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson .Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer.Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari .

.Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera.

Masalah/ Kelemahan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->