ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

higrometer. . ‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca. barometer dan termograf.Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya. Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa. maksimum/ minimum).

digunakan untuk menyimpan termometer Six .dicat putih supaya haba dibalikkan .dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi . didirikan 1 .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .kotak putih.

termometer six dan higrometer .Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap.Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer. .Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari .Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan .‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson .

Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera. .

Masalah/ Kelemahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful