ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca. maksimum/ minimum). higrometer.Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya. . Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa. barometer dan termograf.

dicat putih supaya haba dibalikkan .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk .kotak putih. didirikan 1 .digunakan untuk menyimpan termometer Six .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi .

Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari .‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson . termometer six dan higrometer . .Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan .Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap.Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer.

.Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera.

Masalah/ Kelemahan .