ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya. barometer dan termograf. higrometer. . ‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca. Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa. maksimum/ minimum).

kotak putih.dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk .dicat putih supaya haba dibalikkan .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .digunakan untuk menyimpan termometer Six . didirikan 1 .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi .

Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap. termometer six dan higrometer .Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan .Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer.Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari .‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson . .

Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera. .

Masalah/ Kelemahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful