ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

higrometer.Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya. . maksimum/ minimum). barometer dan termograf. ‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca. Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa.

didirikan 1 .dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk .kotak putih.digunakan untuk menyimpan termometer Six .dicat putih supaya haba dibalikkan .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .

termometer six dan higrometer .Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap.Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari .Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan . .Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer.‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson .

Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera. .

Masalah/ Kelemahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful