ALAT PELINDUNG STEVENSON

.

higrometer. . barometer dan termograf. Skrin Stevenson memegang alat-alat lain termasuk termometer (biasa. ‡ Ia membentuk sebahagian daripada satu standard stesen kaji cuaca. maksimum/ minimum).Cara Berfungsi/ Digunakan ‡ Skrin Stevenson adalah kotak berpagar untuk melindungi alat-alat meteorologi daripada sinaran pemendakan dan haba terus dari sumbersumber luar tetapi masih membenarkan udara untuk masuk secara bebas di sekitarnya.

digunakan untuk menyimpan termometer Six .dinding berbentuk ram supaya udara bergerak keluar masuk . didirikan 1 .‡ Ciri-ciri alat pengukur Stevenson: .kotak putih.dicat putih supaya haba dibalikkan .2 meter dari tanah untuk mengurangkan bahangan matahari di bahagian dalam alat itu untuk mengurangkan bahangan haba bumi .

Tempat meletakkan alat-alat ukur cuaca seperti termometer.‡ Fungsi Alat Pelindung Stevenson .Memastikan bacaan suhu tepat kerana kotak pelindung Stevenson tidak mempunyai kesan bahangan terperangkap.Melindungi alat ukur cuaca daripada diganggu oleh manusia atau haiwan . termometer six dan higrometer .Melindungi alat ukur cuaca daripada pancaran terus matahari . .

Tujuan/ Kegunaan/ Kebaikan ‡ Tujuannya adalah untuk menyediakan persekitaran yang standard untuk mengukur suhu kelembapan dan tekanan atmosfera. .

Masalah/ Kelemahan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful