Definisi obesiti

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

Siapakah yang tergolong dalam obesiti
y y y y y

Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal; Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya; Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI); Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.

Makanan dan kesesuaian
Pemakanan yang sihat sangat penting untuk tubuh kita. Ini kerana diet pemakanan yang sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dengan lebih baik. Tentu ramai di kalangan anda yang gemar menghabiskan masa berada di hadapan televisyen. Aktiviti sebegini memang menyeronokkan, tetapi anda harus ingat aktiviti seperti ini sebenarnya tidak bagus untuk tubuh badan anda. Aktiviti ini dipanggil sebagai aktiviti statik kerana anda hanya duduk dan tidak sedikit pun melakukan senaman bagi membakar kalori dalam tubuh badan. Ini mungkin boleh mendatangkan kegemukan. Untuk itu, bagi merangsang tubuh badan supaya bergiat aktif, anda bolehlah melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh seperti bermain, menari, menyertai acara sukan, mengemas rumah atau mencuci kereta di waktu lapang atau apa sahaja aktiviti yang dirasakan sesuai dengan keupayaan anda. Dengan melakukan aktiviti seperti ini, kita juga dapat membantu otot-otot kita menjadi kuat.

Oleh itu.Apakah berat badan sepatutnya? Manusia dilahirkan dengan saiz. sayur-sayuran. Di samping itu. Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana. lemak. Makanlah dengan cukup. banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut. Pemakanan Tahukah anda apa itu asimilasi makanan? Asimilasi makanan ialah proses pencernaan dan penukaran makanan berkhasiat menjadi tisu hidup. dan bentuk badan yang berbeza. protein. kita juga dapat mengetahui bagaimana badan kita bekerja. dan bijirin sebenarnya dapat membantu pertumbuhan serta kesihatan tubuh badan anda. Sebab itu. tinggi. jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori. bentuk. dan sebagainya. Jika anda hendakkan berat badan sebegini. Makanan berkhasiat seperti buah-buahan. dan berat badan yang sama. dengan adanya pemakanan. iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. Dalam pemakanan ini terkandung semua jenis pengelasan makanan. tenusu. . misalnya vitamin. tidak semua orang mempunyai ketinggian. Tetapi.

atau skuasy. pinggang atau lutut Gangguan pembuangan air kecil Penyakit hati Barah usus Senaman yang boleh dilakukan Tentu ramai anda yang takut dan bimbang ditimpa pelbagai penyakit bukan? Jangan bimbang. bola sepak. menaiki tangga. Senaman yang dirasakan sesuai untuk meningkatkan lagi aktiviti fizikal anda supaya tidak berlaku masalah kesihatan: y y y y y Berjalan kaki dengan cepat. Berlari. dan aktiviti-aktiviti yang lain. Bersukan dengan bermain tenis. .Risiko kesihatan Sekiranya berat badan anda bertambah. kalau ada penyakit. pasti ada penawarnya. berkebun. Melakukan kerja-kerja rumah. Berjalan-jalan. berenang. bersenam aerobik. berbasikal. menari. antaranya ialah: y y y y y y y y y y y y y Penyakit kardioviskular (berkaitan dengan jantung) Strok (angin ahmar) Tekanan darah tinggi Batu hempedu Diabetes (kencing manis) Paras kolestrol darah yang tinggi Gout Sakit di bahagian bawah belakang badan Sukar bernafas Osteoartritis spina (tulang belakang). pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku. lari-lari anak (joging). atau merentas desa.

Ini akan membantu mencegah atau memperlahankan proses osteoporosis (kereputan tulang) dan mengurangkan risiko daripada terjatuh yang boleh menyebabkan patah pinggang atau kecederaan yang lain. . Dengan bersenam. Meningkatkan kadar nadi dan mencegah pengerasan arteri. Kita juga akan jauh daripada pelbagai penyakit. Antara faedah lain daripada bersenam ialah: y y y y y y Senaman dapat meningkatkan kelembutan (kelenturan otot) dan membina kekuatan otot.Kenapa perlu bersenam? Anda tahu tidak kenapa kita perlu bersenam? Faedahnya banyak. serta dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Menguatkan tulang dan meningkatkan imbangan. Kanak-kanak yang kurus lebih aktif berbanding kanak-kanak yang gemuk. badan kita akan jadi sihat dan kuat. Membantu mengawal lipid darah yang tidak normal. Meningkatkan keupayaan badan mengawal paras glukosa darah. Jantung bekerja lebih cekap ketika bersenam dan berehat. Arteri yang keras merupakan penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi yang boleh membawa penyakit jantung dan angin ahmar (strok).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful