Definisi obesiti

Secara amnya, obesiti merupakan pengumpulan lemak berlebihan yang menimbun di dalam badan seseorang. Obesiti kini dianggap sebagai satu penyakit dan terjadi apabila tisu-tisu lemak menjadi keterlaluan. Lebih teruk lagi, obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ badan dan seterusnya akan menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Selain daripada mengehadkan kegiatan fizikal dan sosial, jangka hayat penghidapnya juga semakin pendek.

Siapakah yang tergolong dalam obesiti
y y y y y

Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya dua kali lebih berat berbanding ukuran ideal; Mempunyai berat badan sekurang-kurangnya 45 kilogram melebihi berat badan sepatutnya; Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 40 atau 35 (sila lihat di bawah untuk bagaimana mengira BMI); Mengalami beberapa penyakit seperti tekanan darah tinggi atau diabetes (kencing manis); dan Gagal mengekalkan berat badan yang sihat dalam jangka panjang sekalipun mengikut diet yang disarankan oleh pakar-pakar pemakanan.

Makanan dan kesesuaian
Pemakanan yang sihat sangat penting untuk tubuh kita. Ini kerana diet pemakanan yang sihat sebenarnya dapat membantu menghasilkan tenaga serta dapat membantu tubuh kita bekerja dengan lebih baik. Tentu ramai di kalangan anda yang gemar menghabiskan masa berada di hadapan televisyen. Aktiviti sebegini memang menyeronokkan, tetapi anda harus ingat aktiviti seperti ini sebenarnya tidak bagus untuk tubuh badan anda. Aktiviti ini dipanggil sebagai aktiviti statik kerana anda hanya duduk dan tidak sedikit pun melakukan senaman bagi membakar kalori dalam tubuh badan. Ini mungkin boleh mendatangkan kegemukan. Untuk itu, bagi merangsang tubuh badan supaya bergiat aktif, anda bolehlah melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh seperti bermain, menari, menyertai acara sukan, mengemas rumah atau mencuci kereta di waktu lapang atau apa sahaja aktiviti yang dirasakan sesuai dengan keupayaan anda. Dengan melakukan aktiviti seperti ini, kita juga dapat membantu otot-otot kita menjadi kuat.

iaitu tidak gemuk dan tidak pula kurus. dengan adanya pemakanan. Jika anda hendakkan berat badan sebegini. tenusu. Makanan berkhasiat seperti buah-buahan. bentuk. Di samping itu.Apakah berat badan sepatutnya? Manusia dilahirkan dengan saiz. protein. misalnya vitamin. dan bentuk badan yang berbeza. Oleh itu. tinggi. anda perlu menjauhi makanan yang mengandungi banyak lemak dan kalori. sayur-sayuran. jangan berlapar sehingga badan berubah menjadi kurus. kita juga dapat mengetahui bagaimana badan kita bekerja. dan berat badan yang sama. dan sebagainya. dan bijirin sebenarnya dapat membantu pertumbuhan serta kesihatan tubuh badan anda. Tetapi. banyakkan makan makanan berkhasiat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana badan anda amat memerlukan makanan tersebut. Pemakanan Tahukah anda apa itu asimilasi makanan? Asimilasi makanan ialah proses pencernaan dan penukaran makanan berkhasiat menjadi tisu hidup. tidak semua orang mempunyai ketinggian. Berat badan sepatutnya dikategorikan sebagai sederhana. Sebab itu. lemak. . Dalam pemakanan ini terkandung semua jenis pengelasan makanan. Makanlah dengan cukup.

dan aktiviti-aktiviti yang lain. bersenam aerobik. pinggang atau lutut Gangguan pembuangan air kecil Penyakit hati Barah usus Senaman yang boleh dilakukan Tentu ramai anda yang takut dan bimbang ditimpa pelbagai penyakit bukan? Jangan bimbang. . menaiki tangga. Berlari. bola sepak. pasti ada penawarnya. lari-lari anak (joging). berbasikal. berkebun. pelbagai keadaan serta masalah boleh berlaku. kalau ada penyakit. Senaman yang dirasakan sesuai untuk meningkatkan lagi aktiviti fizikal anda supaya tidak berlaku masalah kesihatan: y y y y y Berjalan kaki dengan cepat. Berjalan-jalan.Risiko kesihatan Sekiranya berat badan anda bertambah. atau merentas desa. menari. atau skuasy. antaranya ialah: y y y y y y y y y y y y y Penyakit kardioviskular (berkaitan dengan jantung) Strok (angin ahmar) Tekanan darah tinggi Batu hempedu Diabetes (kencing manis) Paras kolestrol darah yang tinggi Gout Sakit di bahagian bawah belakang badan Sukar bernafas Osteoartritis spina (tulang belakang). Bersukan dengan bermain tenis. berenang. Melakukan kerja-kerja rumah.

Meningkatkan keupayaan badan mengawal paras glukosa darah. Meningkatkan kadar nadi dan mencegah pengerasan arteri. Kita juga akan jauh daripada pelbagai penyakit. badan kita akan jadi sihat dan kuat. Jantung bekerja lebih cekap ketika bersenam dan berehat. Antara faedah lain daripada bersenam ialah: y y y y y y Senaman dapat meningkatkan kelembutan (kelenturan otot) dan membina kekuatan otot. Dengan bersenam. serta dapat menurunkan tekanan darah tinggi. . Ini akan membantu mencegah atau memperlahankan proses osteoporosis (kereputan tulang) dan mengurangkan risiko daripada terjatuh yang boleh menyebabkan patah pinggang atau kecederaan yang lain. Menguatkan tulang dan meningkatkan imbangan. Membantu mengawal lipid darah yang tidak normal. Kanak-kanak yang kurus lebih aktif berbanding kanak-kanak yang gemuk. Arteri yang keras merupakan penyebab utama berlakunya tekanan darah tinggi yang boleh membawa penyakit jantung dan angin ahmar (strok).Kenapa perlu bersenam? Anda tahu tidak kenapa kita perlu bersenam? Faedahnya banyak.