Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Tingkahlaku Manusia

FATIN NATRAH BINTI MOHD SALLEH NURFAHARIN BINTI SHANI NURFAIZA BINTI AB KADIR RAIHAN BINTI RAJAB SYAMIRAH NAQQIAH BINTI A . RAZAK

Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Tingkahlaku Manusia qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor Biologikal/Genetik @ Baka Diri Murid Keluarga Masyarakat Sekolah Rakan Sebaya Pengaruh Media .

Ø Ia terkandung dalam kromosom sel manusia yang  mengandungi gen. Ø Kerosakan gen ini akan membawa  kepada masalah jiwa.Faktor Biologikal Ø Genetik ialah unit unit baka yang diwarisi oleh ibu  bapa kepada anak anak. Ø Terdapat juga hormon dalam badan manusia iaitu  adrenalina dan noradrelin yang boleh menyebabkan manusia sentiasa .

Ø Tenaga jiwa yang terdapat di dalam baka genetik tidak dapat dikawal sepenuh nya.  Anne Roe ( 1957 ) dan Siegelman( 1964 ) . Ø Setiap individu mempunyai kaedah tertentu di dalam menggunakan tenaga jiwa yang diwarisinya.Ø Minat dan kebolehan seseorang itu adalah diwarisi melalui baka genetik.

Ø Kelemahan dari segi perkembangan mental o boleh membawa kepada perlanggaran peraturan disekolah. . o Murid-murid yang lemah belajar dan gagal berkali-kali dalam peperiksaan akan merasa kecewa dan hilang minat untuk belajar.

Faktor Diri Murid Ø Faktor Psikodinamik:  o Masalah berlaku disebabkan konflik dalaman diri yang wujud dalam bentuk tidak disedari seperti § proses represi § ingatan memilukan § keinginan yang tidak dapat dipuaskan. .

iaitu apa yang dikatakannya sebagai “ the potential influence of student’s free will “. Menurut Duke ( 1980 )  Ø Setiap individu bertanggungjawab terhadap Ø perlakuannya sendiri. . Ø Murid-murid berkemungkinan menjadi tidak berdisiplin kerana mengikut kehendakkehendak diri mereka sendiri tanpa sebarang pengaruh dari luar.

 Mengikut Rabven ( 1977 )  Apabila murid-murid tidak berminat dalam mata pelajaran tertentu dan guru pula tidak menarik minat mereka maka murid-murid tersebut akan hilang semangat belajar dan akan melakukan apa jua yang terlintas dalam fikiran  .

 Marimuthu ( 1980 .Faktor Keluarga Ø Rumah adalah kilang menghasilkan peribadi manusia. Ø Jika ibu bapa gagal memproses anakanak mereka di kilang ini maka hasilnya ialah anak-anak yang tidak bermoral.  Parsona ( 1964 )  Ø Terdapat perhubungan rapat di antara keadaan keluarga yang kucar kacir dengan perlakuan-perlakuan salah laku di kalangan generasi muda.

 .Menurut Dunhill ( 1965 ) Ø Mendapati keadaan dalam kelas yang tidak dikelolakan dengan baik akan menimbulkan disiplin kerana keadaan demikian akan menimbulkan watak yang kurang baik di kalangan murid.   Menurut Hussein Mahmood ( 1980 ) Ø Mendapati bahawa masalah besar yang dihadapi oleh pelajarpelajar adalah masalah-masalah yang berkaitan dengan rumah dan keluarga.

Kelly  dan Rogers ( 1962 ) dan Bee ( 1975 )  Menunjukkan bahawa perasaan ketegangan akan terluah sebagai perlakuan salah penyesuaian yang dilakukan di rumah dan di sekolah    Kajian Harbans Kaur ( 1982 ) dan K  Kandiah ( 1982 )  Mengenai “ Jevenile Delinquency ‘ mengesahkan bahawa hasil dari kajian mendapati pesalah laku bermasalah datangnya dari rumahtangga yang serba kekurangan. Kajian Sandstorm ( 1968 ). Combs. Maslow.  .

§ sikap ibu bapa yang terlalu kasar. § ketiadaan jaminan keselamatan.Ø Keadaan emosi dan moral dalam rumah tempat kanak-kanak itu tinggal juga mempunyai pengaruh penting dalam kemajuan pendidikan dan tingkah laku kanak-kanak. o Jika kehidupan kanak-kanak harian di rumah dibaluti atau dibelenggu masalah keluarga seperti § perbalahan. terlalu mengongkong atau terlalu memanjakan maka § mereka akan membesar di dalam situasi yang terperangkap di segi emosi dan sosial o Ia boleh membantutkan perkembangan dan kemajuan kanak-kanak dalam . garang . dominan.

Faktor Masyarakat  Thrasher ( 1963 ) dan Whyte ( 1943 )    Mengatakan apabila salah laku itu sudah menjadi kebudayaan kecil ( subculture ) di sesuatu kawasan itu maka individu-individu di dalamnya akan menyesuaikan diri dengan keadaan itu. .

Ø Sekolah yang besar atau keadaan bersesak-sesak  mempunyai pertalian yang .sama  ada secara langsung atau tidak langsung akan  menyebabkan fobia dan kemurungan Ø Saiz sekolah juga memberi kesan kepada murid.Faktor Sekolah Ø Hasil dari pembelajaran yang tidak sesuai.

. Menurut Dunhill ( 1965 )   Mendapati keadaan dalam kelas yang tidak dikelolakan dengan baik akan menimbulkan disiplin kerana keadaan demikian akan menimbulkan watak yang kurang baik di kalangan murid.

  Mengikut Waller ( 1939 )   Asas segala masalah disiplin di sekolah ialah pertentangan pendapat di antara guru dan murid mengenai sesuatu keadaan di sekolah kerana masing-masing mempunyai kemahuan yang berlainan. Hal ini menjadi lebih buruk di sekolah menengah di mana murid-murid merasa kurang senang apabila terasa . Mengikut Rabven ( 1977 )   Apabila murid-murid tidak berminat dalam sesuatu mata pelajaran tertentu dan guru pula tidak berusaha menarik minat mereka. maka murid-murid itu akan hilang semangat belajar dan akan melakukan apa saja yang terlintas di dalam hati mereka.

Maslow dan Rogers ( 1962 ). Gragey ( 1970 ).   . Boysen ( 1793 ) dan Gordon ( 1974 ) Berpendapat bahawa persekitaran persekolahan yang ketat kawalannya akan menimbulkan keadaan tidak berdisplin kerana murid-murid akan menentang kawalan ketat ini dengan berbagai-bagai kelakuan buruk seperti tidak menghormati guru. Ada juga yang akan berbohong dalam keadaan kawalan ketat itu. tidak bersopan dan juga menetang guru.

. Ø Oleh itu pengaruh rakan sebaya akan lebih cepat mempengaruhi tingkah laku kanak-kanak.Pengaruh Rakan Sebaya Ø Kanak-kanak mudah terikut-ikut dengan kumpulan yang sama umur dari segi perlakuan dan percakapan.

televisyen. 1986 ) .   ( Bandura. filem yang dilakonkan oleh pelakon-pelakon dan meniru aksi apa yang ditonton. Ø Kanak-kanak belajar melalui pemerhatian dan apa yang mereka lihat sama ada melalui suratkhabar. Ø Kanak-kanak mudah terpengaruh dengan aksi atau lakonan apabila mereka menonton atau membaca .Pengaruh Media Ø Media masa turut menyumbang dan memberi kesan terhadap perkembangan tingkah laku kanak-kanak.