Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Tingkahlaku Manusia

FATIN NATRAH BINTI MOHD SALLEH NURFAHARIN BINTI SHANI NURFAIZA BINTI AB KADIR RAIHAN BINTI RAJAB SYAMIRAH NAQQIAH BINTI A . RAZAK

Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Tingkahlaku Manusia qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor qFaktor Biologikal/Genetik @ Baka Diri Murid Keluarga Masyarakat Sekolah Rakan Sebaya Pengaruh Media .

Faktor Biologikal Ø Genetik ialah unit unit baka yang diwarisi oleh ibu  bapa kepada anak anak. Ø Ia terkandung dalam kromosom sel manusia yang  mengandungi gen. Ø Terdapat juga hormon dalam badan manusia iaitu  adrenalina dan noradrelin yang boleh menyebabkan manusia sentiasa . Ø Kerosakan gen ini akan membawa  kepada masalah jiwa.

Ø Tenaga jiwa yang terdapat di dalam baka genetik tidak dapat dikawal sepenuh nya. Ø Setiap individu mempunyai kaedah tertentu di dalam menggunakan tenaga jiwa yang diwarisinya.  Anne Roe ( 1957 ) dan Siegelman( 1964 ) .Ø Minat dan kebolehan seseorang itu adalah diwarisi melalui baka genetik.

o Murid-murid yang lemah belajar dan gagal berkali-kali dalam peperiksaan akan merasa kecewa dan hilang minat untuk belajar. .Ø Kelemahan dari segi perkembangan mental o boleh membawa kepada perlanggaran peraturan disekolah.

Faktor Diri Murid Ø Faktor Psikodinamik:  o Masalah berlaku disebabkan konflik dalaman diri yang wujud dalam bentuk tidak disedari seperti § proses represi § ingatan memilukan § keinginan yang tidak dapat dipuaskan. .

iaitu apa yang dikatakannya sebagai “ the potential influence of student’s free will “. Ø Murid-murid berkemungkinan menjadi tidak berdisiplin kerana mengikut kehendakkehendak diri mereka sendiri tanpa sebarang pengaruh dari luar. Menurut Duke ( 1980 )  Ø Setiap individu bertanggungjawab terhadap Ø perlakuannya sendiri. .

 Mengikut Rabven ( 1977 )  Apabila murid-murid tidak berminat dalam mata pelajaran tertentu dan guru pula tidak menarik minat mereka maka murid-murid tersebut akan hilang semangat belajar dan akan melakukan apa jua yang terlintas dalam fikiran  .

Faktor Keluarga Ø Rumah adalah kilang menghasilkan peribadi manusia.  Marimuthu ( 1980 . Ø Jika ibu bapa gagal memproses anakanak mereka di kilang ini maka hasilnya ialah anak-anak yang tidak bermoral.  Parsona ( 1964 )  Ø Terdapat perhubungan rapat di antara keadaan keluarga yang kucar kacir dengan perlakuan-perlakuan salah laku di kalangan generasi muda.

  Menurut Hussein Mahmood ( 1980 ) Ø Mendapati bahawa masalah besar yang dihadapi oleh pelajarpelajar adalah masalah-masalah yang berkaitan dengan rumah dan keluarga.Menurut Dunhill ( 1965 ) Ø Mendapati keadaan dalam kelas yang tidak dikelolakan dengan baik akan menimbulkan disiplin kerana keadaan demikian akan menimbulkan watak yang kurang baik di kalangan murid.  .

 . Kajian Sandstorm ( 1968 ). Maslow. Combs. Kelly  dan Rogers ( 1962 ) dan Bee ( 1975 )  Menunjukkan bahawa perasaan ketegangan akan terluah sebagai perlakuan salah penyesuaian yang dilakukan di rumah dan di sekolah    Kajian Harbans Kaur ( 1982 ) dan K  Kandiah ( 1982 )  Mengenai “ Jevenile Delinquency ‘ mengesahkan bahawa hasil dari kajian mendapati pesalah laku bermasalah datangnya dari rumahtangga yang serba kekurangan.

garang . dominan. o Jika kehidupan kanak-kanak harian di rumah dibaluti atau dibelenggu masalah keluarga seperti § perbalahan. § ketiadaan jaminan keselamatan.Ø Keadaan emosi dan moral dalam rumah tempat kanak-kanak itu tinggal juga mempunyai pengaruh penting dalam kemajuan pendidikan dan tingkah laku kanak-kanak. terlalu mengongkong atau terlalu memanjakan maka § mereka akan membesar di dalam situasi yang terperangkap di segi emosi dan sosial o Ia boleh membantutkan perkembangan dan kemajuan kanak-kanak dalam . § sikap ibu bapa yang terlalu kasar.

Faktor Masyarakat  Thrasher ( 1963 ) dan Whyte ( 1943 )    Mengatakan apabila salah laku itu sudah menjadi kebudayaan kecil ( subculture ) di sesuatu kawasan itu maka individu-individu di dalamnya akan menyesuaikan diri dengan keadaan itu. .

Faktor Sekolah Ø Hasil dari pembelajaran yang tidak sesuai.sama  ada secara langsung atau tidak langsung akan  menyebabkan fobia dan kemurungan Ø Saiz sekolah juga memberi kesan kepada murid. Ø Sekolah yang besar atau keadaan bersesak-sesak  mempunyai pertalian yang .

. Menurut Dunhill ( 1965 )   Mendapati keadaan dalam kelas yang tidak dikelolakan dengan baik akan menimbulkan disiplin kerana keadaan demikian akan menimbulkan watak yang kurang baik di kalangan murid.

Hal ini menjadi lebih buruk di sekolah menengah di mana murid-murid merasa kurang senang apabila terasa . maka murid-murid itu akan hilang semangat belajar dan akan melakukan apa saja yang terlintas di dalam hati mereka. Mengikut Rabven ( 1977 )   Apabila murid-murid tidak berminat dalam sesuatu mata pelajaran tertentu dan guru pula tidak berusaha menarik minat mereka.   Mengikut Waller ( 1939 )   Asas segala masalah disiplin di sekolah ialah pertentangan pendapat di antara guru dan murid mengenai sesuatu keadaan di sekolah kerana masing-masing mempunyai kemahuan yang berlainan.

Ada juga yang akan berbohong dalam keadaan kawalan ketat itu. Boysen ( 1793 ) dan Gordon ( 1974 ) Berpendapat bahawa persekitaran persekolahan yang ketat kawalannya akan menimbulkan keadaan tidak berdisplin kerana murid-murid akan menentang kawalan ketat ini dengan berbagai-bagai kelakuan buruk seperti tidak menghormati guru. tidak bersopan dan juga menetang guru. Gragey ( 1970 ). Maslow dan Rogers ( 1962 ).   .

Pengaruh Rakan Sebaya Ø Kanak-kanak mudah terikut-ikut dengan kumpulan yang sama umur dari segi perlakuan dan percakapan. . Ø Oleh itu pengaruh rakan sebaya akan lebih cepat mempengaruhi tingkah laku kanak-kanak.

filem yang dilakonkan oleh pelakon-pelakon dan meniru aksi apa yang ditonton. Ø Kanak-kanak mudah terpengaruh dengan aksi atau lakonan apabila mereka menonton atau membaca .   ( Bandura. 1986 ) .Pengaruh Media Ø Media masa turut menyumbang dan memberi kesan terhadap perkembangan tingkah laku kanak-kanak. Ø Kanak-kanak belajar melalui pemerhatian dan apa yang mereka lihat sama ada melalui suratkhabar. televisyen.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful