Seni Anyaman

Pengenalan
Seni anyaman ialah milik masyarakat Melayu yang masih dikagumi dan digemari sehingga hari ini. Kegiatan seni anyaman ini telah bermula sejak zaman dahulu lagi. Ini boleh dilihat pada rumah -rumah masyarakat zaman dahulu di mana dinding rumah mereka dianyam dengan buluh dan kehalusan seni anyaman itu masih bertahan sehingga ke hari ini. Rumah yang berdinding dan beratapkan nipah tidak panas kerana lapisan dau n nipah yang tebal menebat pengaliran haba. Seni anyaman dipercayai bermula dan berkembang tanpa menerima pengaruh luar. Penggunaan tali, akar dan rotan merupakan asas pertama dalam penciptaan kraftangan anyaman yang telah menjadi usaha tradisi sejak bera bad-abad lalu. Bahan-bahan asas tumbuhan ini tumbuh meliar di hutan -hutan, paya-paya, kampung-kampung dan kawasan di sekitar pasir pantai. Pelbagai rupabentuk kraftangan dapat dihasilkan melalui proses dan teknik anyaman dari jenis tumbuhan pandanus (pand an dan mengkuang). Bentuk-bentuk anyaman dibuat didasarkan kepada fungsinya. Misalnya bagi masyarakat petani atau nelayan, kerja-kerja anyaman dibentuk menjadi bakul, topi, tudung saji, tikar dan aneka rupa bentuk yang digunakan sehari -harian. Selain daripada tumbuhan jenis pandanus, bahan asas lain yang sering digunakan ialah daripada tumbuhan bertam, jenis palma engeissona tritis dan nipah. Berdasarkan bahan dan rupa bentuk anyaman yang dihasilkan, seni anyaman ini merupakan daya cipta dari kelompok masyarakat luar istana yang lebih mengutamakan nilai gunaannya. Walau bagaimanapun pada sekitar tahun 1756 hingga1794 telah terdapat penggunaan tikar Raja yang diperbuat daripada rotan tawar dan anyaman daripada bemban. Proses menganyam disebut juga sebagai " menaja". Untuk memulakan satu-satu anyaman waktu yang baik ialah pada sebelah pagi atau malam. Dalam keadaan cuaca yang redup atau dingin, daun -daun lebih lembut dan mudah dibentuk tanpa meninggalkan kesan-kesan pecah. Biasanya beberapa orang melakukan any aman ini berkelompok di halaman rumah atau beranda rumah pada waktu malam, petang atau waktu-waktu senggang pada sebelah pagi (jika kelapangan, kerana waktu pagi

Budaya negara bukan sahaja dicerminkan melalui bahasa pertuturan dan adat resa m bangsanya tetapi juga dicerminkan melalui kehalusan kerja tangan bermutu tinggi. Buat ampaian penyidai jala. Terdapat kira-kira 51 jenis kelarai yang berdasarkan unsur unsur alam semulajadi seperti unsur -unsur tumbuhan dan binatang. BAHAN ANYAMAN Rotan Antara teknik pengeringan rotan adalah dengan menyandarkan batang rotan pada palang jemur. kembal (rombong) dan sebagainya. Beberapa daripada rupa bentuk ini ialah bakul. Rotan merupakan bahan yang paling digemari kerana rotan tahan lama dan mudah dibentuk. usaha untuk mempertahankan keunikan seni ini haruslah diteruskan agar tidak ditelan peredaran zaman. Bentuk -bentuk anyaman begini biasanya digunakan oleh masyarakat pada masa dahulu untuk mengisi atau menyimpan bah an-bahan keperluan hidup dan kegunaan seharian. segi empat. Tiada bukti yang jelas untuk menetapkan tarikh bermulanya penciptaan kelarai. Terdapat dua ciri-ciri penting dalam ragam hias anyaman. Zaman dahulu menganyam tikar. kampit (bekas belacan). . Kesan bentuk bunga yang dibuat lebih merupakan kesan geometri asas seperti susunan bentuk tiga. tegas dan kasar bersesuaian dengan fungsinya sebagai penyekat ruang. Seni anyaman jangan dilupa. Rupa bentuk anyaman tradisi yang masih kekal penciptaan dan fungsinya hingga kini ialah tikar. Namun begitu. Jangan tinggal sebutan dibibir. Rotan. Istilah kelarai dikhususkan kepada motif yang "berbentuk" (selalunya unsur alam) sementara corak dimaksudkan kepada susunan warna tanpa memperlihatkan kepada susunan warna dan bentuk motif. Anyaman tanpa kelarai disebut sebagai "gadas".biasanya dipenuhi dengan kerja -kerja tertentu). Buluh muda mudah dilentur. Selain tikar yang datar dengan sifat dua dimensi. Seni warisan yang unik ini wajar diberi perhatian. Melalui kajian yang dibuat dapat dikatakan bahawa penciptaan kelarai dalam anyaman merupakan satu perlakuan yang telah lama berlaku. Sementara di sesetengah tempat lain anyaman seperti ini diperbuat daripada bahan bertam yang disebut sebagai tupas. Sunyi menyepi desa terpinggir. Bunga sulam merupakan satu teknik yang terdapat dalam ragam hias anyama n di mana ia akan mencantikkan lagi hasil yang telah dibentuk. Seni kerja tangan anyaman adalah sesuatu yang unik lagi rumit buatannya. Teknik sulam adalah teknik susun susup. Semangat juang belum luntur. Ciptaan kelarai atau tupas lebih kukuh. buluh dan lidi sering dijadikan sebagai bakul. Seni anyaman haruslah diajar. sokongan dan bantuan supaya dapat terus dipelihara dan dimanfaatkan bersama. terdapat rupa bentuk anyaman tiga dimensi. Di sesetengah tempat kelarai dimaksudkan kepada anyaman yang diperbuat daripada buluh dan digunakan sebagai dinding atau penyekat ruang rum ah. tudung saji. iaitu penciptaan kelarai (motif) dan corak. lekar dan berbagai-bagai bentuk bakul atau alat -alat menangkap ikan. potong wajik dan sebagainya lagi.

Daun mengkuang lebih kasar dan hasil anyamannya kelihatan lebih kasar dan keras. buluh bentung. Pohon mengkuang lebih tinggi daripada pohon pandan. Buluh yang cukup tua dipotong mengikut ukuran yang dikehendaki. buluh minyak dan buluh gading. Biasanya ia subur di lopak -lopak belukar atau kawasan bakau dan kawasan sawah padi yang lembab.Pohon Mengkuang Mengkuang tumbuh subur di kawasan berair tawar. Tetapi kini cara yang paling mudah. Buluh Antara buluh yang sering digunakan ialah buluh akan. Mengikut cara tradisional buluh akan direndam di dalam air selut (air tanah) bercampur asam selama satu minggu. Namun begitu buluh yang direndam tetap dianggap lebih cantik dan menarik . tetapi mengkuang mempunyai dahan bercabang yang sedikit jika dibandingkan dengan pohon pandan. buluh direbus bersama soda bagi mengeluarkan kandu ngan gulanya. .

Contoh Seni Anyaman .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful