Seni Anyaman

Pengenalan
Seni anyaman ialah milik masyarakat Melayu yang masih dikagumi dan digemari sehingga hari ini. Kegiatan seni anyaman ini telah bermula sejak zaman dahulu lagi. Ini boleh dilihat pada rumah -rumah masyarakat zaman dahulu di mana dinding rumah mereka dianyam dengan buluh dan kehalusan seni anyaman itu masih bertahan sehingga ke hari ini. Rumah yang berdinding dan beratapkan nipah tidak panas kerana lapisan dau n nipah yang tebal menebat pengaliran haba. Seni anyaman dipercayai bermula dan berkembang tanpa menerima pengaruh luar. Penggunaan tali, akar dan rotan merupakan asas pertama dalam penciptaan kraftangan anyaman yang telah menjadi usaha tradisi sejak bera bad-abad lalu. Bahan-bahan asas tumbuhan ini tumbuh meliar di hutan -hutan, paya-paya, kampung-kampung dan kawasan di sekitar pasir pantai. Pelbagai rupabentuk kraftangan dapat dihasilkan melalui proses dan teknik anyaman dari jenis tumbuhan pandanus (pand an dan mengkuang). Bentuk-bentuk anyaman dibuat didasarkan kepada fungsinya. Misalnya bagi masyarakat petani atau nelayan, kerja-kerja anyaman dibentuk menjadi bakul, topi, tudung saji, tikar dan aneka rupa bentuk yang digunakan sehari -harian. Selain daripada tumbuhan jenis pandanus, bahan asas lain yang sering digunakan ialah daripada tumbuhan bertam, jenis palma engeissona tritis dan nipah. Berdasarkan bahan dan rupa bentuk anyaman yang dihasilkan, seni anyaman ini merupakan daya cipta dari kelompok masyarakat luar istana yang lebih mengutamakan nilai gunaannya. Walau bagaimanapun pada sekitar tahun 1756 hingga1794 telah terdapat penggunaan tikar Raja yang diperbuat daripada rotan tawar dan anyaman daripada bemban. Proses menganyam disebut juga sebagai " menaja". Untuk memulakan satu-satu anyaman waktu yang baik ialah pada sebelah pagi atau malam. Dalam keadaan cuaca yang redup atau dingin, daun -daun lebih lembut dan mudah dibentuk tanpa meninggalkan kesan-kesan pecah. Biasanya beberapa orang melakukan any aman ini berkelompok di halaman rumah atau beranda rumah pada waktu malam, petang atau waktu-waktu senggang pada sebelah pagi (jika kelapangan, kerana waktu pagi

Rotan. Seni anyaman haruslah diajar. Istilah kelarai dikhususkan kepada motif yang "berbentuk" (selalunya unsur alam) sementara corak dimaksudkan kepada susunan warna tanpa memperlihatkan kepada susunan warna dan bentuk motif. Terdapat kira-kira 51 jenis kelarai yang berdasarkan unsur unsur alam semulajadi seperti unsur -unsur tumbuhan dan binatang. segi empat.biasanya dipenuhi dengan kerja -kerja tertentu). Terdapat dua ciri-ciri penting dalam ragam hias anyaman. Rupa bentuk anyaman tradisi yang masih kekal penciptaan dan fungsinya hingga kini ialah tikar. Seni kerja tangan anyaman adalah sesuatu yang unik lagi rumit buatannya. Seni warisan yang unik ini wajar diberi perhatian. BAHAN ANYAMAN Rotan Antara teknik pengeringan rotan adalah dengan menyandarkan batang rotan pada palang jemur. Budaya negara bukan sahaja dicerminkan melalui bahasa pertuturan dan adat resa m bangsanya tetapi juga dicerminkan melalui kehalusan kerja tangan bermutu tinggi. . Kesan bentuk bunga yang dibuat lebih merupakan kesan geometri asas seperti susunan bentuk tiga. Zaman dahulu menganyam tikar. Tiada bukti yang jelas untuk menetapkan tarikh bermulanya penciptaan kelarai. Teknik sulam adalah teknik susun susup. potong wajik dan sebagainya lagi. Buluh muda mudah dilentur. Seni anyaman jangan dilupa. Semangat juang belum luntur. Namun begitu. iaitu penciptaan kelarai (motif) dan corak. kembal (rombong) dan sebagainya. Anyaman tanpa kelarai disebut sebagai "gadas". Rotan merupakan bahan yang paling digemari kerana rotan tahan lama dan mudah dibentuk. Beberapa daripada rupa bentuk ini ialah bakul. Sunyi menyepi desa terpinggir. Sementara di sesetengah tempat lain anyaman seperti ini diperbuat daripada bahan bertam yang disebut sebagai tupas. tegas dan kasar bersesuaian dengan fungsinya sebagai penyekat ruang. Bentuk -bentuk anyaman begini biasanya digunakan oleh masyarakat pada masa dahulu untuk mengisi atau menyimpan bah an-bahan keperluan hidup dan kegunaan seharian. Buat ampaian penyidai jala. Ciptaan kelarai atau tupas lebih kukuh. lekar dan berbagai-bagai bentuk bakul atau alat -alat menangkap ikan. terdapat rupa bentuk anyaman tiga dimensi. usaha untuk mempertahankan keunikan seni ini haruslah diteruskan agar tidak ditelan peredaran zaman. buluh dan lidi sering dijadikan sebagai bakul. Selain tikar yang datar dengan sifat dua dimensi. Di sesetengah tempat kelarai dimaksudkan kepada anyaman yang diperbuat daripada buluh dan digunakan sebagai dinding atau penyekat ruang rum ah. Melalui kajian yang dibuat dapat dikatakan bahawa penciptaan kelarai dalam anyaman merupakan satu perlakuan yang telah lama berlaku. Bunga sulam merupakan satu teknik yang terdapat dalam ragam hias anyama n di mana ia akan mencantikkan lagi hasil yang telah dibentuk. tudung saji. Jangan tinggal sebutan dibibir. sokongan dan bantuan supaya dapat terus dipelihara dan dimanfaatkan bersama. kampit (bekas belacan).

buluh bentung. buluh direbus bersama soda bagi mengeluarkan kandu ngan gulanya. tetapi mengkuang mempunyai dahan bercabang yang sedikit jika dibandingkan dengan pohon pandan.Pohon Mengkuang Mengkuang tumbuh subur di kawasan berair tawar. Buluh Antara buluh yang sering digunakan ialah buluh akan. Daun mengkuang lebih kasar dan hasil anyamannya kelihatan lebih kasar dan keras. Namun begitu buluh yang direndam tetap dianggap lebih cantik dan menarik . Tetapi kini cara yang paling mudah. Mengikut cara tradisional buluh akan direndam di dalam air selut (air tanah) bercampur asam selama satu minggu. Biasanya ia subur di lopak -lopak belukar atau kawasan bakau dan kawasan sawah padi yang lembab. . Pohon mengkuang lebih tinggi daripada pohon pandan. buluh minyak dan buluh gading. Buluh yang cukup tua dipotong mengikut ukuran yang dikehendaki.

Contoh Seni Anyaman .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful