P. 1
Cadangkan Kemungkinan Yang Berlaku Pada Seorang Guru Yang

Cadangkan Kemungkinan Yang Berlaku Pada Seorang Guru Yang

|Views: 1,277|Likes:
Published by Bart Tizz

More info:

Published by: Bart Tizz on Aug 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/23/2014

pdf

text

original

Cadangkan kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti

Disediakan oleh : Nur Sarah Binti Abdullah Nur Afifah Binti Sauti Nur Amalina Binti Adam Nurul Amalia Binti Mohd Saad

pekerjaan. dll). bermoral . Ilmu bkn prinsip-prinsip akhlak atau moral.Maksud etika 1. berakhlak. beretika mempunyai atau berpegang kpd etika. prinsip moral (atau akhlak) atau nilai-nilai akhlak yg menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan (persatuan. 2.

keputusan dan sebagainya serta bersedia memberikan pen--jelasan (Kamus Dewan Edisi Keempat) .Maksud akauntabiliti } Akauntabiliti ialah sifat bertanggungjawab kepada seseorang atau terhadap sesuatu tindakan.

.Maksud integriti Kejujuran: mencemarkan nama baik dan jabatan. 2. Keadaan sempurna dan utuh. ketulusan dsb): (Kamus Dewan Edisi Keempat) 1. berintegriti mempunyai integriti (kejujuran. keutuhan.

Cikgu cabul 12 murid (Februari 2011) } Guru disebat dan dipenjara 36 tahun.Isu-Isu yang Melanggar Etika yang dipetik dari MyMetro : mendera murid hingga mati (April 2011) } Guru disyaki rogol murid (9 Mei 2011) } Cikgu terlampau.Bersalah rogol murid 11 tahun (November 2010) } Ditampar guru-Lima dakwa ditampar guru (Mac 2011) } Guru .

. } Guru agama cabul 4 pelajar (Utusan Malaysia Online:13 Februari 2010). } Guru ditahan mengedar dadah (Berita Harian Online:20 Februari 2010). } Guru disiplin tampar murid lewat ke sekolah (Berita Harian Online:28 Oktober 2009). } Guru cabul pelajar 8 tahun. } Guru dituduh rogol pelajar (31 Disember 2007).Sumber-sumber lain: } Guru mendera pelajar (laporan wartawan MAT SMKTPG News. } Guru rogol murid ditahan polis (Kosmo-5 Julai 2010). } Guru ditahan memiliki dadah (6 April-Bernama). 24 Jun 2008).

Kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti .

Guru yang telah melakukan kesalahan yang serius seperti merogol telah mengakibatkan sahsiahnya kelihatan amat rendah. Moralnya akan menjadi persoalan dan akan diperkatakan oleh setiap lapisan masyarakat serta mendapat cemuhan. 2. Pembangunan sahsiah guru terbabit akan dikategorikan sahsiah yang negatif walaupun dia seorang guru yang berkaliber dan berjasa.1. .

Hubungan dengan majikan dan rakan sekerja akan bertambah merosot.3. Boleh melumpuhkan seseorang guru itu untuk maju ke hadapan. 6. 4. 5. Mewujudkan budaya kerja yang tidak ikhlas. Menjatuhkan nama baik dan maruah individu lain. .

. Hubungan dengan murid menjadi lebih renggang dan murid tidak lagi menanam sikap mempercayai terhadap gurunya sendiri.8. 9. Akan dibuang dari perkhidmatannya atau digantung kerja sekiranya melibatkan kesalahan yang terlalu besar seperti membunuh dsb.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->