Cadangkan kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti

Disediakan oleh : Nur Sarah Binti Abdullah Nur Afifah Binti Sauti Nur Amalina Binti Adam Nurul Amalia Binti Mohd Saad

pekerjaan. beretika mempunyai atau berpegang kpd etika. Ilmu bkn prinsip-prinsip akhlak atau moral. dll). berakhlak.Maksud etika 1. 2. prinsip moral (atau akhlak) atau nilai-nilai akhlak yg menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan (persatuan. bermoral .

Maksud akauntabiliti } Akauntabiliti ialah sifat bertanggungjawab kepada seseorang atau terhadap sesuatu tindakan. keputusan dan sebagainya serta bersedia memberikan pen--jelasan (Kamus Dewan Edisi Keempat) .

ketulusan dsb): (Kamus Dewan Edisi Keempat) 1. 2. berintegriti mempunyai integriti (kejujuran. keutuhan. .Maksud integriti Kejujuran: mencemarkan nama baik dan jabatan. Keadaan sempurna dan utuh.

Bersalah rogol murid 11 tahun (November 2010) } Ditampar guru-Lima dakwa ditampar guru (Mac 2011) } Guru .Isu-Isu yang Melanggar Etika yang dipetik dari MyMetro : mendera murid hingga mati (April 2011) } Guru disyaki rogol murid (9 Mei 2011) } Cikgu terlampau.Cikgu cabul 12 murid (Februari 2011) } Guru disebat dan dipenjara 36 tahun.

24 Jun 2008). } Guru ditahan mengedar dadah (Berita Harian Online:20 Februari 2010).Sumber-sumber lain: } Guru mendera pelajar (laporan wartawan MAT SMKTPG News. } Guru rogol murid ditahan polis (Kosmo-5 Julai 2010). } Guru ditahan memiliki dadah (6 April-Bernama). } Guru cabul pelajar 8 tahun. } Guru agama cabul 4 pelajar (Utusan Malaysia Online:13 Februari 2010). . } Guru disiplin tampar murid lewat ke sekolah (Berita Harian Online:28 Oktober 2009). } Guru dituduh rogol pelajar (31 Disember 2007).

Kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti .

Moralnya akan menjadi persoalan dan akan diperkatakan oleh setiap lapisan masyarakat serta mendapat cemuhan. Guru yang telah melakukan kesalahan yang serius seperti merogol telah mengakibatkan sahsiahnya kelihatan amat rendah. . 2.1. Pembangunan sahsiah guru terbabit akan dikategorikan sahsiah yang negatif walaupun dia seorang guru yang berkaliber dan berjasa.

5. Boleh melumpuhkan seseorang guru itu untuk maju ke hadapan.3. Menjatuhkan nama baik dan maruah individu lain. Mewujudkan budaya kerja yang tidak ikhlas. . 4. 6. Hubungan dengan majikan dan rakan sekerja akan bertambah merosot.

Akan dibuang dari perkhidmatannya atau digantung kerja sekiranya melibatkan kesalahan yang terlalu besar seperti membunuh dsb. 9.8. . Hubungan dengan murid menjadi lebih renggang dan murid tidak lagi menanam sikap mempercayai terhadap gurunya sendiri.

TERIMA KASIH .SEKIAN.