Cadangkan kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti

Disediakan oleh : Nur Sarah Binti Abdullah Nur Afifah Binti Sauti Nur Amalina Binti Adam Nurul Amalia Binti Mohd Saad

berakhlak. Ilmu bkn prinsip-prinsip akhlak atau moral. pekerjaan. 2. dll). beretika mempunyai atau berpegang kpd etika.Maksud etika 1. bermoral . prinsip moral (atau akhlak) atau nilai-nilai akhlak yg menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan (persatuan.

keputusan dan sebagainya serta bersedia memberikan pen--jelasan (Kamus Dewan Edisi Keempat) .Maksud akauntabiliti } Akauntabiliti ialah sifat bertanggungjawab kepada seseorang atau terhadap sesuatu tindakan.

berintegriti mempunyai integriti (kejujuran. keutuhan. Keadaan sempurna dan utuh. ketulusan dsb): (Kamus Dewan Edisi Keempat) 1. .Maksud integriti Kejujuran: mencemarkan nama baik dan jabatan. 2.

Bersalah rogol murid 11 tahun (November 2010) } Ditampar guru-Lima dakwa ditampar guru (Mac 2011) } Guru .Cikgu cabul 12 murid (Februari 2011) } Guru disebat dan dipenjara 36 tahun.Isu-Isu yang Melanggar Etika yang dipetik dari MyMetro : mendera murid hingga mati (April 2011) } Guru disyaki rogol murid (9 Mei 2011) } Cikgu terlampau.

} Guru ditahan mengedar dadah (Berita Harian Online:20 Februari 2010).Sumber-sumber lain: } Guru mendera pelajar (laporan wartawan MAT SMKTPG News. 24 Jun 2008). } Guru agama cabul 4 pelajar (Utusan Malaysia Online:13 Februari 2010). } Guru dituduh rogol pelajar (31 Disember 2007). } Guru cabul pelajar 8 tahun. } Guru rogol murid ditahan polis (Kosmo-5 Julai 2010). } Guru disiplin tampar murid lewat ke sekolah (Berita Harian Online:28 Oktober 2009). } Guru ditahan memiliki dadah (6 April-Bernama). .

Kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti .

Guru yang telah melakukan kesalahan yang serius seperti merogol telah mengakibatkan sahsiahnya kelihatan amat rendah. Pembangunan sahsiah guru terbabit akan dikategorikan sahsiah yang negatif walaupun dia seorang guru yang berkaliber dan berjasa. 2. Moralnya akan menjadi persoalan dan akan diperkatakan oleh setiap lapisan masyarakat serta mendapat cemuhan. .1.

3. 6. Hubungan dengan majikan dan rakan sekerja akan bertambah merosot. 5. Mewujudkan budaya kerja yang tidak ikhlas. Menjatuhkan nama baik dan maruah individu lain. . Boleh melumpuhkan seseorang guru itu untuk maju ke hadapan. 4.

8. . Hubungan dengan murid menjadi lebih renggang dan murid tidak lagi menanam sikap mempercayai terhadap gurunya sendiri. Akan dibuang dari perkhidmatannya atau digantung kerja sekiranya melibatkan kesalahan yang terlalu besar seperti membunuh dsb. 9.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful