Cadangkan kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti

Disediakan oleh : Nur Sarah Binti Abdullah Nur Afifah Binti Sauti Nur Amalina Binti Adam Nurul Amalia Binti Mohd Saad

pekerjaan. Ilmu bkn prinsip-prinsip akhlak atau moral. beretika mempunyai atau berpegang kpd etika. dll). prinsip moral (atau akhlak) atau nilai-nilai akhlak yg menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan (persatuan. 2. berakhlak.Maksud etika 1. bermoral .

Maksud akauntabiliti } Akauntabiliti ialah sifat bertanggungjawab kepada seseorang atau terhadap sesuatu tindakan. keputusan dan sebagainya serta bersedia memberikan pen--jelasan (Kamus Dewan Edisi Keempat) .

. keutuhan. 2. ketulusan dsb): (Kamus Dewan Edisi Keempat) 1. berintegriti mempunyai integriti (kejujuran. Keadaan sempurna dan utuh.Maksud integriti Kejujuran: mencemarkan nama baik dan jabatan.

Cikgu cabul 12 murid (Februari 2011) } Guru disebat dan dipenjara 36 tahun.Isu-Isu yang Melanggar Etika yang dipetik dari MyMetro : mendera murid hingga mati (April 2011) } Guru disyaki rogol murid (9 Mei 2011) } Cikgu terlampau.Bersalah rogol murid 11 tahun (November 2010) } Ditampar guru-Lima dakwa ditampar guru (Mac 2011) } Guru .

} Guru ditahan mengedar dadah (Berita Harian Online:20 Februari 2010). 24 Jun 2008). } Guru cabul pelajar 8 tahun. . } Guru disiplin tampar murid lewat ke sekolah (Berita Harian Online:28 Oktober 2009).Sumber-sumber lain: } Guru mendera pelajar (laporan wartawan MAT SMKTPG News. } Guru ditahan memiliki dadah (6 April-Bernama). } Guru dituduh rogol pelajar (31 Disember 2007). } Guru agama cabul 4 pelajar (Utusan Malaysia Online:13 Februari 2010). } Guru rogol murid ditahan polis (Kosmo-5 Julai 2010).

Kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti .

Pembangunan sahsiah guru terbabit akan dikategorikan sahsiah yang negatif walaupun dia seorang guru yang berkaliber dan berjasa. 2. Moralnya akan menjadi persoalan dan akan diperkatakan oleh setiap lapisan masyarakat serta mendapat cemuhan.1. . Guru yang telah melakukan kesalahan yang serius seperti merogol telah mengakibatkan sahsiahnya kelihatan amat rendah.

Menjatuhkan nama baik dan maruah individu lain. . 4. 5. Hubungan dengan majikan dan rakan sekerja akan bertambah merosot. Boleh melumpuhkan seseorang guru itu untuk maju ke hadapan. 6. Mewujudkan budaya kerja yang tidak ikhlas.3.

9. Akan dibuang dari perkhidmatannya atau digantung kerja sekiranya melibatkan kesalahan yang terlalu besar seperti membunuh dsb. .8. Hubungan dengan murid menjadi lebih renggang dan murid tidak lagi menanam sikap mempercayai terhadap gurunya sendiri.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful