P. 1
Cadangkan Kemungkinan Yang Berlaku Pada Seorang Guru Yang

Cadangkan Kemungkinan Yang Berlaku Pada Seorang Guru Yang

|Views: 1,277|Likes:
Published by Bart Tizz

More info:

Published by: Bart Tizz on Aug 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/23/2014

pdf

text

original

Cadangkan kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti

Disediakan oleh : Nur Sarah Binti Abdullah Nur Afifah Binti Sauti Nur Amalina Binti Adam Nurul Amalia Binti Mohd Saad

beretika mempunyai atau berpegang kpd etika. bermoral . pekerjaan. prinsip moral (atau akhlak) atau nilai-nilai akhlak yg menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan (persatuan.Maksud etika 1. berakhlak. dll). Ilmu bkn prinsip-prinsip akhlak atau moral. 2.

keputusan dan sebagainya serta bersedia memberikan pen--jelasan (Kamus Dewan Edisi Keempat) .Maksud akauntabiliti } Akauntabiliti ialah sifat bertanggungjawab kepada seseorang atau terhadap sesuatu tindakan.

2.Maksud integriti Kejujuran: mencemarkan nama baik dan jabatan. Keadaan sempurna dan utuh. ketulusan dsb): (Kamus Dewan Edisi Keempat) 1. . berintegriti mempunyai integriti (kejujuran. keutuhan.

Bersalah rogol murid 11 tahun (November 2010) } Ditampar guru-Lima dakwa ditampar guru (Mac 2011) } Guru .Cikgu cabul 12 murid (Februari 2011) } Guru disebat dan dipenjara 36 tahun.Isu-Isu yang Melanggar Etika yang dipetik dari MyMetro : mendera murid hingga mati (April 2011) } Guru disyaki rogol murid (9 Mei 2011) } Cikgu terlampau.

} Guru agama cabul 4 pelajar (Utusan Malaysia Online:13 Februari 2010). } Guru dituduh rogol pelajar (31 Disember 2007). } Guru cabul pelajar 8 tahun. . } Guru rogol murid ditahan polis (Kosmo-5 Julai 2010). } Guru ditahan memiliki dadah (6 April-Bernama). 24 Jun 2008). } Guru disiplin tampar murid lewat ke sekolah (Berita Harian Online:28 Oktober 2009).Sumber-sumber lain: } Guru mendera pelajar (laporan wartawan MAT SMKTPG News. } Guru ditahan mengedar dadah (Berita Harian Online:20 Februari 2010).

Kemungkinan yang berlaku pada seorang guru yang gagal mematuhi etika akauntabiliti dan integriti .

1. Moralnya akan menjadi persoalan dan akan diperkatakan oleh setiap lapisan masyarakat serta mendapat cemuhan. Pembangunan sahsiah guru terbabit akan dikategorikan sahsiah yang negatif walaupun dia seorang guru yang berkaliber dan berjasa. Guru yang telah melakukan kesalahan yang serius seperti merogol telah mengakibatkan sahsiahnya kelihatan amat rendah. . 2.

Mewujudkan budaya kerja yang tidak ikhlas. Boleh melumpuhkan seseorang guru itu untuk maju ke hadapan. 5. 6. Hubungan dengan majikan dan rakan sekerja akan bertambah merosot. . Menjatuhkan nama baik dan maruah individu lain.3. 4.

9. Hubungan dengan murid menjadi lebih renggang dan murid tidak lagi menanam sikap mempercayai terhadap gurunya sendiri.8. . Akan dibuang dari perkhidmatannya atau digantung kerja sekiranya melibatkan kesalahan yang terlalu besar seperti membunuh dsb.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->