Alat muzik tradisional kaum Melayu 1.

Gendang Jawa Pengenalan Gendang Jawa berbentuk bujur dan panjangnya berukuran tiga kaki dengan saiz ked ua-duapermukaan yang berbeza. Kedua-dua permukaan ditutup dengan kulit lembu ata u kulitkambing. Fungsi Digunakan untuk persembahan kuda kepang. Cara Bermain Gendang Jawa di palu dengan kedua belah tangan. 2.Kompang Pengenalan Sejenis alat muzik paluan serumpun dengan gendang. Ianya dimainkan bersama dala mbeberapa alatan lain dalam persembahan tarian dan nyanyian. Fungsi Kompang dimainkan mengikut iramanya sendiri ketika mengarak pengantin, atau pem besarnegara atau disatu majlis rasmi. Kompang juga masyur di kalangan masyarakat islam di Sabahdan dikalangan suku Bajau Cara Bermain Alat ini dimainkan dengan memukul dan mengetuk kulit dengan tangan atau jari. 3Beduk Pengenalan Sejenis gendang yang berpasangan (ibu dan anak). Diperbuat dari kayu nangka yan g beronggadan kedua-dua permukaan dipasang dengan belulang lembu atau kambing. H anya satupermukaan sahaja yang digunakan. Sebelah lagi digunakan setelah permuka an satu lagi rosak.Pada satu bahagian badan dipasang dua bilah kayu atau buluh y ang dijadikan kaki. Fungsi Digunakan untuk tujuan persembahan wayang kulit, majlis keagamaan dan istiadat di kampung-kampung. Cara Bermain Dipalu dengan pemalu kayu pada satu permukaan sahaja.

Alat-alat Muzik Kaum India Terdapat banyak alat-alat muzik di India. Beberapa alat ini digunakan terutamany a di utara India music (Hindustan Sangeet), ada yang digunakan di India selatan music (Carnatic Sangeet), manakala yang lain didapati dalam muzik tradisional. M uzik instrumental biasanya sama dengan muzik vokal tetapi kadang-kadang ada gaya memainkan peranan yang tersendiri. Terdapat sistem tradisional untuk klasifikasi instrumen. Sistem ini adalah berda sarkan kepada; bukan membran perkusi (Ghan), membran perkusi (avanaddh), angin ( sushir), string yang dipetik (tat), tunduk string (vitat). Di samping itu kepada kelima-lima kelas tradisional, kita telah dipaksa untuk mencipta kelas yang kee nam untuk menampung instrumen elektronik semata-mata. Bukan-membran Percussive (Ghan) Ini adalah salah satu kelas yang tertua instrumen di India. Kelas ini adalah ber

khususnya orang-oran g yang mempunyai resonator pepejal. Burung Merbah Tarang Dotar # 1 Dotar # 2 (Dotora) Dramyen Ektar Getchu Vadyam (Gettuvadyam) Gopichand (ektar) Gotuvadyam Katho (Khomok) Magadi Vina IAN Vina Rabab (Kabuli Rabab) Rudra Vina Santur Saraswati Vina (India Selatan Vina) Sarod Seni Rabab Sitar Surbahar Surmandal Swarabat (Swaragat) . Bansuri Bombashi Semacam alat musik Mukhavina Nadaswaram Ottu Pungi Shankh Shehnai Surpeti Dipetik Instrumen bertali (Tat) Kelas instrumen ini dicirikan oleh rentetan yang dipetik.dasarkan instrumen percussive yang tidak mempunyai membran. hamp ir semua instrumen kelas ini dirujuk sebagai Appar. Pada masa dahulu. Andelu Chimpta Ghatam Ghungharu Gol Kathi (Dancing Stick) Jal Tarang Kartal Kasht Tarang Manjira Nout Murchang Udara yang ditiup (Sushir) Kelas instrumen ini dicirikan dengan menggunakan udara untuk membangkitkan reson ator pelbagai. Ini mungkin salah satu instrumen melodi atau instrumen untuk menjaga Selepas lebih.

Kelas ini muncul agak lama. Charchari Chenda DAF (Duf. lagi instrumen ini tidak menduduki tempat dalam muzik klasik sehingga beberapa abad yang lalu. Banam Chikara Dilruba Esraj Kamancha Kenda Mayuri Vina Pena (a. Daffali) Damaru Dhad Dhak (Daklu) Dhol Dholak Dholki (Nal) Diggi Idakka dan Udaku (Udakai) Goga Dhol Gummeta (Dakki.k.a. Daphu. Seluruh kelas instrumen mempunyai stigma tertentu yang melekat padany a. Bana) Ravanhasta Sarangi Saringda Tar Shehnai Violin Percussive membran (Avanaddh) Ini adalah kelas instrumen yang telah melanda membran. Malah pada hari ini hanya biola Barat bebas daripada stigma ini. Ini lazimnya terdiri dari pada gendang.Tanpura Tuntuna (Chohokhode) Vichitra Vina Instrumen tunduk-bertali (Vitat) Ini adalah kelas instrumen bertali yang tunduk. Mawaloti. atau Lohati Pakhawaj Pancha Mukha Vadhyam Phara Pung Sambal Shuddha Madalam . Budike) Jaspuria Jhorka & Korka Kanjira Khol (Mridang) Madar Maddal Mridangam Nagada Nissan.

Tali-tali diikat kepada hujung bahagian bawah badan dan pada 4 pemulas melaras disisi papan jari. tat (dipetik bertali). Bahagian kepalanya . Pipa Pengenalan Mempunyai 4 tali logam dan badannya dibuat daripada kayu. Cara Bermain Didirikan tegap pada riba pemain semasa dimain. Tali digesek dengan sebelah tangan manakala jarijari tangan lainnya memetik tali-tali atau digesek. Tradisi mengatakan bahawa terdapat hanya lima kelas. Surpeti / Elektronik Tanpura Lahera Kit Tabla Kit Mridangam Kit Kami telah memberikan satu gambaran ringkas tentang instrumen India.Tabla Tabla Tarang Tamak Tasha Tavil Thanthi Panai Timki Tumbak Urumili Elektronik Ini adalah kelas instrumen yang elektronik dalam operasi mereka. Kami menyeb ut bahawa instrumen jatuh ke dalam enam kategori: Ghan (membran perkusi bukan). sedang dan besar. tetapi kita t elah dipaksa untuk mencipta kelas yang keenam untuk menampung instrumen elektron ik semata-mata. vitat (tunduk bertali) dan avanaddh (perk usi membran). sushir (angin). Beberapa tali dipasang pada papan jari. Alat-alat muzik cina Erh-hu Pengenalan Alatan bertali jenis lute dibuat dalam tiga saiz: kecil.

sedangkan tangan kiri untuk memainkan chord. Badannya panjang dan berbentuk h ampir empat segi dan diperbuat dari kayu jokuvang. Cara Bermain Guzheng dimainkan dengan cara dipetik. Alat-alat muzik Iban Sapeh Pengenalan Berbentuk seperti gambus panjang bertali empat. Fungsi Alat ini popular di kalangan kaum Kenyah dan Kelabit di Sarawak. Cara Bermain Pipa dipegang berdiri di atas paha pemain. Pemain memakai alat-alat seperti kuku palsu yang dibuat daripada tempurung kurakura atau plastik pada jarijarinya.Tangan kanan umumnya dipergunakan untuk memainkan melodi. Cara Bermain Sapeh diriba seperti gitar dan dipetik dengan jari-jari sebelah tangan manakala jari-jari sebelah tangan lagi menekan tali-tali pada berbagai peringkat mengikut alunan iramanya. . Dipermukaan sapeh ini kebiasa annya didapati ukiran bermotif orang Iban Sarawak serta diwarnakan samada merah atau hitam. Jari-jari sebelah tangan lagi diletak pada tali-tali antara fretnya untuk mengeluarkan pelbagai bunyi ketika dipetik Guzheng Pengenalan Memiliki bentuk seperti kotak yang cembung dan dibuat daripada kayu dan di atasnya terbentang 21 senar. Di tengah senar tersebut ditempatkan pengganjal yang dapat digeser untuk bermain. Tali-tali dipetik dengan hujung-hujung jari dan kuku.berukir.

Fungsi Di Tambunan ianya dimainkan untuk mengiring tarian sundatang magarang. Alat-alat muzik Kadazan Sundatang Pengenalan Diperbuat dari kayu bernama tembailing atau kayu nangka. Cara Bermain Ia dimainkan dengan memetik tali loyang dan nada tali-talinya dibetulkan dengan memutarkan skru kayu telinga di atas alat ini. Cara Bermain Tali ini dipetik dengan jari dan berbunyi agak perlahan. Fungsi Dimainkan ketika mengisi masa lapang. . Kulit buluh dicungkil sebagai tali seban yak empat utas seperti gitar. Ianya dim ainkan juga untuk hiburan persendirian dimainkan secara solo tanpa diiringi oleh suara.Satong Pengenalan Diperbuat daripada seruas buluh betong. Ia mempunyai dua atau t iga tali loyang diperbuat dari akar polon.