PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

TINGKATAN 3 BAB 1 – KECERGASAN

Lari berpasangan secara asasnya dilakukan hampir sama dengan lari berganti-ganti. Apabila seorang daripada pasangan berlari, seorang lagi akan berehat secara aktif seperti berjoging.

1.

Nyatakan jenis latihan yang berkaitan di atas A B C D Joging Piramid Paarlauf Lompat tali

2.

Salah satu cara menentukan Kadar Nadi Latihan untuk aktiviti daya tahan kardiovaskular dengan menggunakan formula Karnoven iaitu KNL = KNR + peratus intensiti latihan [KNM – KNR] . Kirakan KNL seorang yang berumur 15 tahun dengan KNR 70 denyutan seminit dan intensiti latihan 60 %. A B C D 150 151 152 153

1

3.

Antara faedah latihan kecergasan daya tahan kardiovaskular ialah peningkatan kolesterol. Apakah kolesterol baik tersebut? A B C D High density lipoprotein ( HDL ) Low density lipoprotein ( LDL ) Density hyper lipoprotein ( DHL ) Very Low density lipoprotein ( VLDL )

4.

Bagi menentukan berat beban latihan individu berumur 15 tahun dan ke bawah peratusan berat badan digunakan. Bagi mendapatkan intensiti daya tahan, otot bahagian tangan ialah 55% hingga 65% berat badan. Kirakan beban latihan 55% bagi berat badan 40 kg. A B C D 12 22 32 42

5

Apakah yang dimaksudkan dengan hipertrofi otot? A B C D Tenaga segera Otot menjadi lebih kuat Melewatkan atau menghindarkan atritis dan osteoporosis Mudah mengawal kestabilan dinamik semasa melakukan aksi pantas

2

Soalan 6 berdasarkan Rajah 1

Rajah 1 6. Namakan otot utama yang terlibat ketika melakukan aktiviti half squat A B C D 7. Bisep Triseps Quadriseps Pectoralis major

Kirakan Indeks Jisim Badan atau Body Mass Index (BMI) bagi seorang pelajar yang mempunyai berat badan 54 kg dan tinggi 1.61 m. pengukuran BMI = Berat (kg) Tinggi (m)² A B C D 20.8 20.9 21.0 21.1 Formula

3

Apakah komponen kecergasan tersebut? A B C D 9. Kelajuan Kekuatan otot Daya tahan otot Daya tahan kardiovaskular Tambah 1 saat daripad a masa terpanta s 10 ulang an kerja si (1:3) @3 kali gand a masa kerja Berjalan ke tempat permula an 5 Penurun an kadar nadi sehingg a 120 denyuta n seminit Aktiviti rehat Bilanga n set Rehat antara set Empat aspek perlu dipertimbangkan untuk memperoleh tahap kecergasan maksimum yang dikenali sebagai FITT.Soalan 8 berdasarkan Jadual 1 Aktiviti Jeda kerja Repeti si Rehat antar a repeti Berlari 30m sambil melantu n bola/ mengaw al bola hoki Jadual 1 8. Apakah F? A B C D Intensiti Kekerapan Jenis aktiviti Jangka masa 4 . Jadual 1 menunjukkan latihan jeda dengan aktiviti berlari sambil melantun bola atau mengawal bola hoki.

Soalan 10 berdasarkan Rajah 2 Rajah 2 10. Kelajuan Kekuatan Otot Daya Tahan Otot Daya Tahan Kardiovaskular Keupayaan sistem kardiovaskular mengedar darah beroksigen ke otototot yang bekerja dan seterusnya membawa keluar bahan kumuhan dari otot. Apakah aktiviti untuk meningkatkan kuasa otot? A B C D Bounding Lompat kanggaru Tekan tubi condong Lompat ke atas peti lombol Soalan 11 hingga 14 Pilih jawapan yang betul bagi pernyataan yang diberi A B C D 11. 5 .

14. Keupayaan seseorang bergerak dari sesuatu kedudukan ke kedudukan yang baru dalam masa yang singkat atau keupayaan bahagian anggota khusus melengkapkan julat pergerakannya dengan pantas Soalan 15 hingga 18 berdasarkan Jadual 2 Padankan adaptasi fisiologi berdasarkan faedah latihan selepas menjalani latihan kelajuan 1 5 1 6 1 7 Adaptasi Fisiologi Peningkatan kelajuan pergerakan anggota badan.12. C B A Faedah Latihan Tahap kemahiran motor meningkat dan boleh melakukan pergerakan kompleks dengan cepat. Cepat bertindak balas semasa beraksi 6 . Kemampuan maksima otot untuk menjana daya bagi mengatasi rintangan dan diukur berdasarkan daya maksimum yang dihasilkan daripada satu pergerakan atau penguncupan otot yang spesifik. 13. Peningkatan koordinasi anggota badan yang terlibat dalam kemahiran Peningkatan fungsi otot apabila otot mengalami hipertrofi iaitu peningkatan saiz dan jisim otot. Keupayaan otot atau kumpulan otot untuk menguncup berulang kali dalam jangkamasa yang panjang tanpa cepat berasa lesu. Boleh melakukan aktiviti-aktiviti eksplosif berulang kali.

1 8 Peningkatan kapasiti anaerobik otot. Prinsip Latihan Prinsip kekhususan Prinsip ansur maju Definisi Program latihan perlu ada variasi Latihan perlu berfokus kepada peningkatan B 2 1 2 2 Prinsip kepelbagaian Prinsip beban lebih komponen kecergasan atau kemahiran khusus Peningkatan intensiti latihan perlu dilakukan secara C beransur-ansur Kadar intensiti perlu melebihi tahap kemampuan untuk mendapatkan kesan D latihan Jadual 3 1 9 2 0 A 7 . D Jadual 2 Otot menjadi lebih kuat dan tidak mudah cedera Soalan 19 hingga 22 berdasarkan Jadual 3 Padankan prinsip latihan kecergasan fizikal dan kemahiran motor mengikut definisi yang betul.

Berikut merupakan otot-otot yang terlibat dalam kemahiran membuat rejaman bola tampar kecuali A B Deltoid Pectoralis major 8 . 3 dan 4 ialah A B C D 2. Pemain pada posisi 2. Dalam permainan bola tampar. pemain barisan tepi pemain barisan tengah pemain barisan hadapan pemain barisan belakang Salah satu kemahiran asas bola tampar ialah menyangga. Terdapat dua kemahiran asas servis bagi memulakan permainan iaitu A B C D servis bawah pinggang dan servis gaya tenis servis lonjak ke depan dan servis ping pong servis putar dan servis atas kepala atau gaya tenis servis bawah tangan dan servis atas kepala atau gaya tenis 4. Menyangga ialah kemahiran A B C D membuat rejaman membuat servis sambil melompat membuat hadangan di hadapan jaring menerima dan menghantar bola dengan kedua-dua belah tangan 3. posisi pemain dalam gelanggang disusun mengikut kedudukan tertentu. Servis merupakan kemahiran yang penting dalam permainan bola tampar.BAB 2 – KEMAHIRAN SUKAN DAN REKREASI 1.

Berapakah time out yang dibenarkan dalam satu set permainan? A B C D Sekali Dua kali Tiga kali Empat kali Soalan 7 berdasarkan rajah 1 I II III Rajah 1 IV V 7. setiap pasukan boleh meminta time out. Erector spinae Gastrocnemius Apakah kegunaan antena yang dipasang pada jaring bola tampar? A B C D Sebagai alat untuk mencantikkan lagi gelanggang permainan Sebagai alat menentukan ketinggian bola yang boleh dihantar oleh pemain Memastikan jaring yang dipasang tidak kendur semasa permainan berlangsung Memastikan bola berada dalam kawasan permainan semasa bola masuk ke kawasan pihak lawan 6.C D 5. Semasa permainan bola tampar. Apakah kemahiran yang ditunjukkan oleh pemain I dan III? A Mengumpan dan merejam 9 .

mata pandang terus ke hadapan 10. II dan IV I. Berikut adalah teknik memperoleh postur badan yang betul semasa acara berjalan kaki kecuali A B C D bahu relaks dan fleksi siku luruskan lutut sepanjang masa tegangkan otot belakang dan otot abdominal tegakkan kepala. bahagian belakang hujung tapak kaki (jari) mesti menyentuh bumi Kaki hadapan mesti diluruskan dari mula menyentuh bumi sehingga ke posisi tegak lurus dengan badan I. III dan IV 9. II. II dan III I. Lemparan cakera akan dibatalkan jika berlaku perkara-perkara berikut kecuali A B C D cakera jatuh di luar sektor lemparan cakera tidak meninggalkan tanda di dalam sektor peserta keluar dari bulatan sebelum cakera menyentuh tanah keluar dari bulatan lemparan melalui bahagian hadapan atau sisi 10 . III dan IV I.B C D 8. Menyangga dan merejam Menyangga dan mengumpan Mengumpan dan mengadang Berikut ialah undang-undang asas yang mendefinisikan lumba jalan kaki yang sah I II III IV A B C D Sebelah kaki mesti memijak bumi sepanjang masa Kaki hadapan mesti memijak bumi setelah kaki belakang diangkat Semasa berjalan.

Fasa dalam pelaksanaan lempar cakera ialah A B fasa ikut lajak fasa lemparan 11 . Apakah maksud simbol ini yang terdapat dalam acara lumba jalan kaki? A B C D Keletihan Terapung Lutut bengkok Sedang berlari Soalan 11 berdasarkan rajah 3 Rajah 3 11.Soalan 10 berdasarkan rajah 2 Rajah 2 10.

Namakan posisi pemain 1 dalam permainan sofbol A B C D 14.C D fasa peraturan fasa persediaan Soalan 13 hingga 16 berdasarkan Rajah 4 1 D 2 1 3 4 E 5 Rajah 4 13. Pitcher Catcher Pemadang dekat Pemain base pertama Namakan posisi pemain 2 dalam permainan sofbol A B C Pitcher Catcher Pemadang dekat 12 .

Pada fasa pelaksanaan kemahiran menyambut bola tinggi dalam permainan sofbol. Namakan posisi pemain 4 dalam permainan sofbol A B C D catcher pemukul pemain base kedua pemain base ketiga 17.D Pemain base pertama 15. Namakan posisi pemain 3 dalam permainan sofbol A B C D pitcher catcher pemadang dekat pemain base pertama 16. III dan IV 18. II dan III II. Terdapat dua gaya semasa memulakan larian di base iaitu A B C D permulaan base dan permulaan plate permulaan rocker dan permulaan tetap permulaan luncur dan permulaan inning permulaan terus dan permulaan lonjakan 13 . pemain pemadang perlu I II III IV A B C D menghadap ke arah bola ekstensi kedua-dua tangan ke arah bola menumpukan pandangan pada layangan bola tangan yang membaling berada di belakang glove I dan II I dan III I.

19. Dua jenis lontaran dalam sofbol ialah A B C D pitching dan slingshot windmill dan slingshot windshot dan pitcshot pitching dan pukulan pepat 21. Alatan yang digunakan dalam gimrama ialah tali. bola. gelung. reben dan A B C kayu kain baton 14 . Berikut adalah pergerakan pola putaran gimnastik artistik kecuali A B C D beredar berputar berguling berpusing 23. Terdapat empat gaya meluncur dalam permainan sofbol kecuali A B C D luncur pop-up luncur kaki dulu luncur mencangkuk luncur kaki bengkok 20. Alat yang tidak digunakan oleh catcher dalam permainan sofbol ialah A B C D bet glove topeng muka pelindung dada 22.

Apakah matlamat utama pendidikan kreatif ? A B C D Berkomunikasi melalui pergerakan Bergerak untuk menyatakan maksud Menggunakan ruang untuk bergerak Menggunakan ruang untuk berkomunikasi 26.D 24. belantan Gimnastik pendidikan adalah cabang pendidikan pergerakan yang berunsurkan A B C D kreativiti dan imaginasi penerokaan dan pengembaraan kreativiti dan penyelesaian masalah penerokaan dan penyelesaian masalah 25. Apakah format pergerakan yang paling sesuai digunakan semasa aktiviti menjejak laluan hutan. Menjejak dalam aktiviti rekreasi bermaksud A B C D merentas hutan dengan mengikut arahan berjalan dari satu tempat ke tempat lain yang tidak pernah dilalui merentas sesuatu kawasan dari titik permulaan hingga ke destinasi yang dituju merentas hutan dan sungai untuk mencari sesuatu yang diperlukan seperti makanan 27. merentas sungai dan denai ? A Sebaris B Dua baris C Berselerak D Memanjang 15 .

Berikut adalah peranan pengerusi persatuan kecuali I II III IV A B C D 2.BAB 3 – KESUKANAN 1. menyediakan bajet tahunan mempengerusikan mesyuarat mencatat minit mesyuarat dan kehadiran ahli jawatankuasa merancang dan mengkoordinasi aktiviti persatuan I dan II I dan III II dan III III dan IV Kerjaya dalam sukan dapat dilakukan secara tidak langsung oleh A B C D jurulatih fisioterapi wartawan sukan atlet professional 3. Keagresifan dalam sukan boleh disebabkan oleh perkara-perkara berikut I II III IV A B C D emosi yang stabil kurang pengetahuan kesan pengambilan steroid tahap keselamatan yang tinggi I dan II I dan III II dan III II dan IV 16 .

II dan III I. III dan IV 6. II dan IV I.4. II. III dan IV I. II. Penganjuran sukan antarabangsa seperti Le Tour De Langkawi mendatangkan pulangan yang lumayan seperti I II III IV A B C D promosi destinasi dan industri pelancongan peluang pekerjaan menerusi sektor yang berkaitan pendapatan lumayan daripada hak penyiaran dan pengiklanan pemindahan teknologi berkaitan dengan perkembangan sukan terkini I. Apakah yang dimaksudkan dengan komersialisme dalam sukan? A B C D Aktiviti penajaan dalam sukan Kemudahan infrastruktur dalam sukan Melibatkan pelbagai profesion dalam sukan Aktiviti perdagangan yang berhubung kait dengan sukan 5. III dan IV 17 . II dan IV I. Ciri-ciri semangat kesukanan di kalangan penonton ialah I II III IV A B C D dapat mengawal perasaan diri kesetiaan kepada pasukan sendiri tidak menghormati pasukan lawan mengetahui peraturan dan undang-undang permainan I dan II I. II dan III I.

III dan IV IV. II. I dan II 18 .7. Persatuan sukan ditubuhkan bertujuan untuk I II III IV A B C D merancang dan melaksana aktiviti berkongsi pengetahuan dan pengalaman berkongsi sumber dan peralatan menetapkan matlamat yang dipersetujui bersama I.IV dan I III. II. III dan IV I. II. Susun langkah-langkah yang perlu diambil bagi menubuhkan sesebuah persatuan sukan di sekolah. IV. I II III IV A B C D Pendaftaran ahli Mesyuarat agung Menubuhkan jawatankuasa penaja Memohon secara rasmi daripada pengetua I. I dan III III. II. III dan IV 8. II dan III I. II dan IV I.

Soalan 9 berdasarkan Carta 1 Pengerusi Timbalan Pengerusi Setiausaha Jawatan X Jawatankuasa Teknik Jawatankuasa Peralatan Carta 1 Jawatankuasa Kebajikan 9. Apakah jawatan X? A B C D Bendahari Naib Bendahari Naib Setiausaha Ahli jawatankuasa 10. 19 . Peluang untuk membina kerjaya dalam bidang sukan memerlukan kriteria berikut kecuali A B C D minat dalam profesion kesukanan sumber kewangan yang mencukupi mempunyai bakat dalam bidang sukan sesuai dengan kelayakan dan jenis pekerjaan .

11. Faktor yang dianggap sebagai kepuasan kepada penonton yang mengamalkan semangat kesukanan ialah A B C D menyaksikan kedua-dua pasukan beraksi dengan hambar menggunakan kata-kata yang tidak sepatutnya terhadap pasukan lawan bersemuka dengan pemain sepasukan untuk menyatakan rasa tidak puas hati menerima keputusan pengadil dengan hati yang terbuka 20 . Kelemahan komersialisme ialah I II III IV A B C D peluang pekerjaan menerusi sektor yang berkaitan meningkatkan kos untuk menyaksikan acara sukan membantu atlet negara berjaya ke peringkat antarabangsa penajaan daripada syarikat yang mengamalkan gaya hidup tidak sihat I dan II I dan III II dan IV III dan IV 12.

III dan IV I. Berikut adalah langkah pencegahan bagi menghindari seks sebelum kahwin kecuali A B C D pergaulan bebas pendidikan agama pendidikan seksual ilmu mempertahankan diri 4. II dan III I. II. Keburukan seks sebelum berkahwin ialah I II III IV A B C D 2.BAB 4 – KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA 1. Cara mengekalkan kebahagiaan rumah tangga ialah A B C D elakkan cemburu yang keterlaluan syak wasangka di kalangan ahli keluarga membantu ekonomi keluarga secara terpaksa mengabaikan tugas mendidik dan membimbing keluarga 21 . III dan IV Penyakit-penyakit yang berikut berpunca daripada seks bebas kecuali A B C D AIDS Sifilis Anemia Gonorea 3. II dan IV I. zuriat luar nikah penyakit kelamin menjatuhkan maruah diri bercanggah dangan agama dan norma masyarakat I.

5. II dan III I. Ciri-ciri manakah yang dapat menjamin kebahagiaan sesebuah rumah tangga? I II III IV A B C D Mementingkan kerjaya Kasih sayang dan kemesraan Interaksi dan komunikasi efektif Berperanan dan bertanggung jawab I. III dan IV 22 . III dan IV II. II dan IV I.

BAB 5 – GAYA HIDUP SIHAT 1. strok diabetes hipertensi sindrom down Perkara yang sangat berkait rapat dengan obesiti ialah A B C D meningkatkan risiko kecederaan menjadi individu pantas dan tangkas tidak berkaitan dengan penyakit kronik meningkatkan keupayaan dalam aktiviti fizikal 3. Obesiti meningkatkan risiko penyakit berikut kecuali A B C D 2. Faktor-faktor persekitaran yang berikut mempengaruhi pengambilan makanan secara berlebihan kecuali A B C D kurang aktif mengatasi kekecewaan tabiat pemakanan keluarga pemakanan tidak seimbang 23 . Obesiti dapat diatasi dengan I II III IV A B C D amalkan cara hidup aktif makan apabila perlu sahaja amalkan makanan seimbang amalkan pengambilan makanan yang berkalori tinggi I dan II I dan III II dan III III dan IV 4.

5 sajian 6 -11 sajian Pernyataan manakah yang benar tentang pengambilan nutrien? A B C D Individu yang aktif memerlukan lebih banyak kalori Perempuan memerlukan lebih banyak zat mineral zink Pengambilan nutrien adalah sama mengikut peringkat umur Keperluan nutrien tidak berubah walaupun seseorang mengalami perubahan fisiologi 7.Soalan 5 berdasarkan Rajah 1 X Rajah 1 5.2 sajian 2 . 1 .3 sajian 3 . Manakah bukan tergolong dalam kumpulan makro nutrien? A B C D Lemak Vitamin Protein Karbohidrat 24 . Berapakah jumlah hidangan yang dicadangkan pengambilannya bagi kumpulan makanan X? A B C D 6.

manakah merupakan reaksi fisiologi terhadap stressor? 25 .8. Antara perkara yang berikut. Manakah fungsi nutrien yang tidak benar? Nutrien Karbohidrat Vitamin Lemak Protein Fungsi Sumber tenaga Mengawal metabolisme badan Pertumbuhan dan pengekalan tisutisu Tumbesaran dan membaiki tisutisu rosak A B C D 9. Teknik relaksasi yang dapat mengatasi masalah stres ialah A B C D yoga joging meditasi berenang 10. Stres dapat diatasi dengan mengamalkan perkara-perkara berikut I II III IV A B C D Beriadah Bersikap agresif Amalan pemakanan seimbang Menyelesaikan masalah sendirian I dan II I dan III II dan III II dan IV 11.

heroin. Akta Dadah Berbahaya 1953 (Pindaan 1998). Apakah akta yang diperuntukkan terhadap individu yang terlibat dengan kesalahan dadah seperti candu. Akta Dadah Berbahaya 1951 (Pindaan 1998). morfin dan syabu? A B C D Akta Dadah Berbahaya 1952 (Pindaan 1998). Tekanan darah menurun Tiada perubahan pada otot. Akta Dadah Berbahaya 1950 (Pindaan 1998).I II III IV A B C D 12. I dan II I dan IV II dan III II dan IV Bagaimanakah masalah perhubungan dengan rakan sebaya dan keluarga boleh menimbulkan stres? A B C D Sahabat baik yang sentiasa memberi sokongan Berasa terasing ketika berpindah ke tempat baru Dapat menerima kehadiran orang baru dalam keluarga Ibu bapa yang penyayang dan sentiasa mengambil berat 13. ganja. Hormon dirembes Kadar nadi meningkat. BAB 6 –KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN 26 . Apakah implikasi pengambilan dadah dari segi ekonomi? A B C D Keruntuhan akhlak Kehilangan tenaga kerja Menggugat kestabilan negara Menjejaskan kesejahteraan keluarga 14.

Antara agensi-agensi yang berikut.1. Manakah bukan peranan dan tanggungjawab pelajar dalam mencegah dan mengawal penyakit berjangkit? A B C D Mengisytiharkan kawasan jangkitan tempatan Membuang sampah dan sisa makanan ke dalam tong sampah yang disediakan Membersihkan kawasan sekolah yang boleh menyebabkan penyakit berjangkit Mematuhi arahan kebersihan dan keselamatan yang dikeluarkan oleh pihak sekolah 3. manakah tidak terlibat dalam menangani masalah penyakit berjangkit di Malaysia? A B C D Polis Diraja Malaysia Pihak Berkuasa Tempatan Jabatan Imigresen Malaysia Jabatan Pengangkutan Jalan 2. Dalam keadaan bagaimanakah kita boleh melakukan Resusitasi Kardiopulmonari (CPR) kepada mangsa kemalangan? 27 . Apakah fungsi Pusat Kawalan Penyakit Berjangkit atau Center for Disease Control (CDC)? A B C D Mengisytiharkan kawasan jangkitan tempatan Mencegah penyakit berjangkit daripada memasuki negara dan mengawalnya daripada merebak Memastikan pekerja di premis makanan menjalani pemeriksaan kesihatan Memastikan buruh asing menjalani pemeriksaan kesihatan sebelum berkhidmat di Malaysia 4.

III. dan I IV. Situasi yang manakah membolehkan mangsa diberikan bantuan Resusitasi Kardiopulmonari (CPR)? A B C D Lemas Fraktur Tercekik Hipertensi Hitamkan A bagi pernyataan yang betul dan B bagi pernyataan yang salah 28 . Tiada respons Tidak bergerak Tiada pernafasan Ada denyutan nadi I. IV dan I IV. II. II dan III I. I.I II III IV A B C D 5. II. III. I II III IV A B C D Mulakan CPR dengan bantuan pernafasan Letakkan mangsa dalam kedudukan pemulihan Selang-selikan bantuan pernafasan dan Tekanan Luaran ( ECC ) CPR dilakukan terhadap mangsa yang tiada nadi dan tidak bernafas I. II dan IV I. III dan IV II. III dan IV II. III dan IV Susun prinsip-prinsip Resusitasi Kardiopulmonari (CPR) berikut mengikut urutan yang betul. III dan II 6.

pasukan dan negara. 9. masa dan daya. 12. 29 . 15. 18. Bola tampar mula diperkenalkan oleh William K. 20. jantina. 13. 21. Penyakit kusta dan kolera merupakan jenis penyakit berjangkit bahagian II. Etika dalam sukan merupakan panduan tentang peranan individu yang terlibat dalam sukan secara langsung atau tidak. 16. Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pelbagai pergerakan daripada yang kompleks kepada yang mudah. Gimrama menggabungkan pergerakan badan dan manipulasi alatan serentak dengan iringan muzik. 14. Kejayaan sesebuah pasukan bola tampar bergantung kepada faktor persefahaman dan komunikasi berkesan di antara pemain. Tujuan pertolongan cemas adalah untuk memberikan rawatan lanjutan kepada mangsa kemalangan. 8. 19. ruang. Set nilai RDA adalah bertujuan untuk membantu kita 23. Penentuan posisi ketika permulaan jalan kaki ditentukan dengan undian oleh pihak penganjur. Asas utama untuk menangani masalah keagresifan dalam sukan adalah disiplin diri dan meningkatkan pengetahuan. 22. Keperluan nutrien setiap individu berbeza mengikut umur. Pertandingan lumba jalan kaki hanya dijalankan di balapan. Morgan pada tahun 1795 dan dikenali sebagai ’minonette’. Jabatan Kastam Diraja Malaysia akan menghantar pulang pendatang asing yang tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah. 10.7. Bilangan ‘bye’ dalam sesebuah pertandingan hanya akan diberi dalam pusingan pertama sahaja. Komponen cabang pergerakan kreatif terdiri daripada badan. Semangat kesukanan penonton tidak mempengaruhi kejayaan diri. 11. aktiviti fizikal dan perubahan fisiologi. Impak negatif daripada komersialisme dalam sukan adalah pengaruh terhadap gaya hidup. 17.

Simptom kekurangan zat besi akan ketara lebih cepat berbanding kekurangan kalsium. Laporan tahunan persatuan disediakan oleh pengerusi persatuan.memenuhi keperluan makanan daripada sumber makanan 24. pengetahuan dan kemahiran dalam sukan. Eustres Piramid Makanan Tekanan Luaran ( ECC ) Resusitasi Kardiopulmonari ( CPR ) _____________ merupakan satu teknik untuk mengepam darah dari jantung secara manual. tanpa tambahan vitamin. 27. Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dikenali juga sebagai Akta 343. 25. 28. Soalan 31 hingga 34 Pilih jawapan yang betul bagi pernyataan yang diberi A B C D 31. pelari di base kedua terpaksa meninggalkan basenya apabila pelari dari base pertama menuju ke arahnya. 30 . Dalam permainan sofbol. Perancangan latihan dan aktiviti yang berjadual dalam sesebuah persatuan sukan membolehkan ahli mendapat 29. 26. Wanita mempunyai peratus lemak badan yang lebih rendah berbanding lelaki. 30. Tugas dan tanggungjawab jawatankuasa persatuan sukan bergantung kepada perlembagaan persatuan.

1 2 3 4 5 6 7 8 BAB 1 C B A B B C A A BAB 2 C D D B D B B B BAB 3 D C C D D C D D BAB 4 D C A A D BAB 5 C A B B D A B C BAB 6 D A B A D A A B 31 . ________________ mestilah dilakukan oleh individu yang bertauliah bagi mengelakkan kecederaan yang lebih serius. . ____________________ dan Saranan Pengambilan Makanan ( RDA ) harus dijadikan panduan agar setiap individu mengambil makanan dengan kuantiti yang mencukupi.________________________ memberi kesan positif misalnya dapat membantu kita menjalankan tugas dengan lebih baik. 34.32. SKEMA JAWAPAN SOALAN PJPK TINGKATAN 3 NO. 33.

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 B B D C B A C A D B B C D A B B B D C A D B D B B B A C C D A C A A B C D C B A B B A B B A B A A B A A A A B B B A A B A B A B A C D B A 32 .