Radio Rungus Online

PENDAHULUAN. Radio Rungus Online adalah sebuah radio online yang beroperasi sejak 2 September 2010, Dalam tempoh terdekat ini RRO akan genap berusia 1 tahun dan bakal akan mengadakan sambutan ulang tahun ini bersama-sama ahli RRO yang berkesempatan untuk menyertai aktiviti ini. Aktiviti ini diadakan bersama-sama Ahli RRO di Pantai tanjung Aru dan dinamakan sebagai RRO Family Day untuk sesi 1. OBJEKTIF. Secara amnya tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk meraikan hali ulang tahun RRO. Melalui aktiviti ini diharapkan agar RRO akan lebih dikenali oleh amsyarakat rungus dan juga masyarakat luar khususnya. Selain itu melalui program ini juga RRO dapat dipromosikan kepada masyarakat luar selain daripada dapat mengeratkan hubungan masyarakat luar dan RRO sendiri. Disamping itu melalui Program ini juga penglibatan Artis Rungus akan diberikan penekanan dimana Artis-Artis rungus akan dipanggil untuk menjadi ketua pasukan dalam setiap aktiviti yang dirancang. Dengan ini mereka boleh mendekati orang ramai sambil mempromosikan Artis Rungus kepada masyarakat rungus khususnya. PELAKSANAAN. PAGI. Secara keseluruhannya program ini akan diadakan bermula dari pagi sehinggalah ke malam. Dianggarkan program ini akan bermula seawall jam 8 pagi dan akan tamat pada jam 11 malam. Pada sebelah pagi aktiviti ini adalah lebih kepada piknik yang boleh disertai oleh semua golongan umur. Piknik ini akan diadakan di kawasan atau perkarangan Windbell Restaurant And Seafood dan ketika piknik ini para pengunjung atau peserta akan membawa makanan masing-masing untuk dikongsikan bersama rakan-rakan peserta yang lain sesuai dengan tema Potluck atau “miurung” dalam bahasa rungus. Dalam masa yang sama juga pihak penganjur akan menyediakan BBQ untuk kesemua peserta yang datang. Upacara Berkelah dan BBQ ini dianggarkan tamat pada jam 2 petang dan para peserta akan bersurai untuk bersedia bagi program di sebelah malamnya. Malam. Majlis makan malam akrab akan diadakan di Windbell Restaurant & Seafood. Untuk majlis makan malam ini, peserta yang ingin menyertai majlis tersebut wajim membayar tempahan sebanyak RM35 untuk setiap orang dan RM15 untuk kanak-kanak. ketika makan mala mini terdapat beberapa program yang telah diaturkan (Rujuk tentative ) Ketika majlis makan malam juga satu sesi bertukar hadiah akan diadakan dimana setiap peserta dikehendaki menyediakan hadiah yang bernilai sekurang-kurangnya RM5.00 ke atas untuk ditukarkan kepada rakan-rakan lain yang menghadiri majlis tersebut. Setiap peserta yang membawa hadiah akan diberikan nombor dan hanya mereka yang mempunyai nombor ini boleh mencabut nombor hadiah secara rambang untuk mengambil hadiah masing-masing.

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

AJK INDUK: Penaung Pengerusi : YB Jornah Mozihim (RCA) : Marni Talu ( Dj Moonyi)

T. Pengerusi : Jamalit Angak Bendahari : Rence Rena

N. Bendahari : Neng Setiausaha : Tinie Sue ( Dj Ozong )

CADANGAN AJK PERLAKSANA 1. AJK SUKAN I. Onsom (K) II. Collins III. Hazelynn IV. Nicky P Pagayan V. Keropok Udang Mengendalikan Aktiviti dan juga memastikan setiap aktiviti sepanjang hari berjalan dengan sempurna dan dibantu oleh AJK2 Kecil untuk setiap acara sukaneka yang diadakan. 2. AJK HADIAH I. Tinie (K) II. Neng - Memastikan Hadiah yang diperlukan untuk setiap aktiviti ada. - Memastikan proses penyampaian hadiah berjalan dengan lancar. - Memastikan pertukaran hadiah dilakukan dengan saksama dan adil. 3. AJK PERSEDIAAN TEMPAT I. Lynthe@Linda (K) II. AJK Lain di sekitar KK - Memilih tempat yang bersesuaian dengan aktiviti - Memastikan tempat yang di pilih sedia untuk digunakan. - Menguruskan penyediaan dan persediaan tempat. 4. AJK SAMBUTAN TETAMU I. Muni(K) II. Rence - Menyambut tetamu yang datang ke upacara - Memastikan tetamu berada dalam keadaan selesa semasa berada di sana.

5. AJK KEBERSIHAN I. Jomie(K)

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

II. Prince - Memastikan kebersihan persekitaran sebelum, ketika, dan selepas upacara berada dalam keadaan terkawal. - Memastikan kawasan persekitaran dibersihkan sebelum meninggalkan kawasan tersebut. 6. AJK KESELAMATAN I. Revon Oriops(K) II. Nicholas Samuel Sinjan Memastikan keselamatan peserta dititikberatkan semasa mengadakan aktiviti. - Mengambil tindakan utama apabila berlaku kecemasan. - Memastikan keselamatan kawasan parking dipantau. - Berhubung dengan Pihak Berkuasa tempatan untuk memaklumkan aktiviti. 7. MC I. Vincent II. Ness - Mengacarakan majlis. - Memastikan Majlis berjalan sepertimana perancangan.

I. Dai Yeon(K) - Mengawal dan mengendalikan PA System ketika upacara berlangsung. - Memastikan PA System berfungsi dengan sempurna. Setiap AJK akan dibantu oleh RRO KREW yang lain dalam menyempurnakan setiap tugasan yang diberi,AJK pelaksana yang dipilih boleh meminta bantuan daripada RRO Krew yang lain sekiranya perlu. 9. AJK Makanan. I. Ateng (K) II. Neng III. Karen - Mengurus makanan dan persediaan bahan BBQ. 10. PUBLISITI I. Jams(K) II. Marscela III. Dj Jezz IV. Arfandy V. Desh Pendek kata.. Semua DJ dan Krew RRO kena buat publisiti di RRO wall.. - Membuat hebahan mengenai program sebelum berlangsungnya program tersebut. - Mempromosikan program ini kepada ahli RRO.

8. PA SISTEM

TENTATIF AKTIVITI SIANG MASA:

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

07.00 07.30 08.00

12.00 02.00 04.00

- Ketibaan Krew-Krew - Ketibaan Peserta (Group Rro) & Artis Jemputan - Senam Robik - Ice Breaking / Pembahagian Kumpulan - Sukaneka • Sambungan Kumpulan Yang Paling Panjang • Mencari Harta Karun • Memasukkan Air Laut Dalam Botol • Ikat Kaki Berkumpulan (6 Orang ) • Sambut Getah • Pancing Botol • Istana Pasir • Futsal Pantai • Tarian Patung • Sepatu Gergasi • Bola Tampar Pantai (3 Orang) – Hadiah Disumbangkan Oleh Koropok Udang - Rehat / Makan Tengahari ( Potluck / Mirung ) - Sambung Aktiviti Sukaneka - Bersurai ( Persiapan Untuk Aktiviti Makan Malam)

TENTATIF MAJLIS MAKAN MALAM 06.30 - Ketibaan Krew-Krew 07.00 - Ketibaan Peserta (Group RRO) & Artis Jemputan 07.30 - Ketibaan VVIP ( YB Jornah Mozihim pengasas Rungus Cultural Association RCA ) - lagu tema RRO - Bacaan Doa - Ucapan Alu-Aluan Pengerusi Penganjur Ulang Tahun RRO - Ucapan Alu-Aluan YB Jornah Mozihim Pengasas Rungus Cultural Association RCA - Penyampaian Cenderamata Kepada VIP Dan Artis Jemputan - Persembahan Klip Video / Acara Makan Malam Bermula - Persembahan Daripada Krew-Krew RRO - Acara Bebas. • Persembahan Artis • Penyampaian Hadiah • Cabutan Tiket Bertuah • Acara Tukar Hadiah • Permintaan Lagu Berbayar 11.30 - Bersurai BELANJAWAN. 1. AJK Sukaneka

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

- Keperluan Sukaneka 2. AJK Hadiah - Hadiah Sukaneka (pasukan) Tempat Pertama Tempat Kedua Tempat ketiga - Hadiah Sukaneka Setiap Acara - Cenderahati VIP - Cenderahati Artis X Jumlah Artis - Hadiah Cabutan Bertuah Jumlah Anggaran: 3. AJK Persediaan Tempat - Luar Jangka 4. AJK Sambutan Tetamu 5. AJK Kebersihan - Plastik Sampah 6. AJK Keselamatan 7. MC / Pengacara 8. AJK Publisiti - Printing (Kupon, Aturcara) 9. Ajk PA Sistem 10. AJK Makanan - Persediaan BBQ - Tempahan Makan Malam (200 org)

RM50.00 RM50.00 RM40.00 RM30.00 RM100.00 RM50.00 RM20.00 X Jumlah Artis RM200.00 RM490.00 RM30.00

RM10.00

RM30.00

RM200.00 RM6000.00

Anggaran Keseluruhan Perbelanjaan:

RM6810.00

SUMBER KEWANGAN. Untuk memastikan acara ini berjalan dengan lancari, sumber kewangan haruslah diperolehi dari pelbagai sumber antaranya ialah:

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

Sumbangan RRO. - Diambil daripada pungutan Yuran RRO Sumbangan Individu - Sumbangan dan Derma Ikhlas daripada mana-mana individu Penajaan - Penajaan daripada mana-mana organisasi atau syarikat yang ingin menaja hadiah atau wang ringgit untuk program ini. Pungutan Yuran - Pungutan Yuran penyertaan dalam mana-mana aktiviti yang dijalankan. Sumbangan - Sumbangan atau tajaan ikhlas bagi meminta mana-mana individu untuk menyanyi. - Sumbangan melalaui Kad Jogathon

Penutup. Lembaran ini adalah cadangan kertas kerja yang perlu diperhalusi, sekiranya terdapat bahagianbahagian yang perlu diperbaiki mohon supaya setiap AJK dan KREW memberikan komen untuk membaiki kertas kerja ini. Kertas kerja ini hanyalah panduan dan draf kasar untuk program yang akan dating. Terima Kasih.

LAMPIRAN

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

Kupon Makan Malam RRO/RCA Harga: RM35.00 untuk Dewasa dan RM15.00 untuk kanak-kanak Tempat: Windbell Seafood and Restaurant Tg Aru Tarikh: 17 September 2011

Kad Jogathon Pungutan Derma Makan Malam Amal RRO dan RCA 2011

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

Bil

Nama Penyumbang

Jumlah Sumbangan

Alamat

Tandatangan

Dengan Kerjasam Bersama RCA

Radio Rungus Online

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RADIO RUNGUS ONLINE

Pengesahan: Saya Mengesahkan Bahawa Program Ini adalah Dijalankan Untuk tujuan amal tanpa berasaskan keuntungan dan dibuat untuk tujuak kepentingan komuniti dan masyarakat rungus. Tandatangan: Tandatangan: ULANG TAHUN DAN MAKAN _______________ _________________ _______________ MALAM AKRAB ( Rence Rena ) ( Jornah Mozihim ) ( Marni Talu ) Tandatangan: Peresiden RCA Pengerusi RRO Bendahari RRO

RRO & RCA

Dengan Kerjasam Bersama RCA