RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI

Matapelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk : Kemahiran : Pergerakan asas : Manipulasi alatan Membaling dan menyambut bola

Tarikh : 30 Julai 2011 Masa : 8.00- 9.00 pagi Kelas : 2 Zaitun Bil. murid : 30 orang

Hasil pembelajaran : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, murid-murid akan dapat : 1. Psikomotor :  Melakukan aktiviti membaling dan menyambut bola dengan rakan sejauh 1 meter sekurang-kurangnya 3 kali daripada 5 percubaan dalam 15 saat  Melakukan aktiviti membaling dan menyambut bola dengan rakan sejauh 2 meter sekurang-kurangnya 3 kali daripada 5 percubaan dalam 15 saat  Melakukan aktiviti melambung dan menyambut bola secara individu setinggi 1 meter sekurang-kurangnya 3 kali daripada 5 percubaan tanpa henti dalam masa 15 saat 2. Kognitif :  Menyenaraikan 3 anggota badan yang terlibat dalam aktiviti melambung dan menyambut bola pada hari ini.  Menyatakan 3 faedah daripada aktiviti membaling dan menyambut bola dalam kehidupan seharian.  Menyatakan 2 kemahiran yang terlibat dalam aktiviti manipulasi alatan.

3. Afektif :  Menunjukkan semangat kesukanan dengan memberi tepukan semasa rakan melakukan aktiviti permainan kecil.  Menunjukkan sikap bertanggungjawab dengan menyimpan alatan selepas sesi pengajaran dan pembelajaran bersama-sama.  Menunjukan kegembiraan dengan mempamerkan senyuman apabila diberi pujian oleh guru.

Pengalaman sedia ada : Murid-murid pernah melakukan aktiviti membaling dan menyambut bola ketika di Tahun 1. Penggabungjalinan : Matematik, Pendidikan muzik. Penerapan nilai : Kerjasama, prihatin, berdisiplin, bersyukur. KBKK : mengaplikasikan , menyenaraikan Bahan bantu mengajar :

Bil. 1 2 3 4 5 6 7

Alatan Bola Gelung rotan Skital Bakul Wisel Radio Cd player

Jumlah 30 6 4 6 1 1 1

Fasa / masa
Pengenalan ( 15 minit )

Strategi p & p / aktiviti
1.Aktiviti memanaskan badan permainan µCaptain ball¶ Mendengar Kecerdasan kinestatik Kecerdasan visual ruang Kecerdasan interpersonal -

Fokus pembelajaran
Guru memberikan arahan Murid berada dalam keadaan sedia Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan Kedua-dua kumpulan memilih seorang penjaga gol untuk setiap kumpulan

Organisasi / catatan
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

X

X

BCB TKP -

Pemain akan cuba menghantar bola kepada penjaga gol Pihak lawan akan cuba menghalang penjaga gol daripada menangkap bola tersebut. Kumpulan yang dapat menangkap paling banyak bola dikira sebagai pemenang.

X- murid - guru - Penjaga gol

2. Regangan Regangan bermula daripada anggota badan dari atas sehingga ke bawah.

Tangan
Badan dalam keadaan sedia Kedua tangan diluruskan ke sisi Bawa kedua tangan ke hadapan

Kepala
BCB Kemahiran mendengar Pusing kepala sebelah kiri Angkat kepada mendongak ke atas Pusing kepala sebelah kanan Tunduk kepala ke bawah.

March

Knee lift

Pinggang
Tangan di sisi pinggang Bongkok badan di hadapan Kilas pinggang sebelah kanan Kilas pinggang sebelah kiri

Kaki
Tangan disisi pinggang Angkat kaki kanan ke depan Kemudian tahan Angkat kaki kiri ke hadapan Kemudian tahan step touch Tendangan hadapan

Aktiviti 1
Melambung pundi kacang secara individu

-

Guru memberikan arahan Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan sama banyak dan duduk secara bertentangan Setiap murid akan mendapat satu pundi kacang. Apabila wisel ditiup, murid dikehendaki melambung pundi kacang setinggi 1 meter secara individu.

BCB: -

Kemahiran mendengar Kemahiran mengingat -

-

Aktiviti diulang sebanyak 5 kali. Murid dikehendaki melambung dan

menyambut sendiri pundi kacang.

Aktiviti 2 Membaling dan menyambut pundi kacang secara berpasangan. -

Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan dan berdiri secara menghadap Guru mengawal pergerakan muirid. Apabila wisel dibunyikan, murid akan membaling pundi kacang dan menyambut secara berpasangan sejauh 1 meter.

X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X

-

Aktiviti diteruskan sebanyak 5 kali Kemudian tukar kepada pasangan seterusnya. Jarak ditambah kepada 2 meter

Membaling : Badan dalam keadaan tegak Kaki dibuka seluas bahu Tangan lurus ke hadapan sambil membaling pundi kacang kea rah rakan. Menyambut Badan dalam keadaan sedia Kaki dibuka seluas bahu Tangan dibawa ke hadapan dan menyambut

Perkembangan ( 20 minit )

pundi kacang.

Aktiviti 3 Membaling pundi kacang secara berkumpulan -

Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Seorang murid dlam setiap kumpulan akan menjadi ketua yang mana akan memegang bakul di hadapan.

X X X X X X X X X X X X X X

-

Murid akan membaling dan ketua akan menyambut dengan bakul Apabila semua ahli dalam kumpulan selesai membaling, ketua akan ditukar kepada murid yang seterusnya.

X X X X X X X X X X X X X

-

Aktiviti diteruskan dengan pemerhatian oleh guru.

-

Murid berada di dalam kumpulan masingmasing yang dtetapkan. Seorang ketua akan berada di hadapan dan membelakangkan ahli kumpulan.

Aktiviti 4
Membaling pundi kacang dan -

menyambut secara belakang.

-

Ketua akan memegang bakul di belakangnya. Kemudian ahli kumpulan akan membaling pundi kacang ke dalam bakul. Aktiviti diteruskan dengan menukar ketua di hadapan Guru memantau setiap aktiviti yang dilakukan oleh murid.

Kemuncak ( 15 minit )

Permainan Permainan µbean fight¶

-

Murid berada dalam kumpulan masingmasing Permainan dimulakan dengan tiupan wisel Murid dikehendaki mengambil pundi kacang yang berada di dalam gelung Murid melompat di dalam gelung dengan kedua belah kaki. Baling pundi kacang di dalam bakul yang disediakan 2 markah bagi setiap pundi kacang yang dikutip Kumpulan yang mendapat pundi kacang paling banyak adalah dikira pemenang

Penutup ( 10 minit )

1. Aktiviti menyejukkan

-

Murid menarik dan menghembus nafas

badan

-

Diulangi sebanyak 3 kali Guru dan murid melakukan µ chicken dance µ disetai dengan muzik dan pergerakan.

-

Murid mendengar arahan daripada guru.

-

Soalan : 2. Refleksi Guru bersoal jawab dengan murid Apakah anggota tubuh badan yang terlibat dalam melambung dan menyambut pundi kacang? Jawapan :

-

Tangan, mata,