6.1 PENGURUSAN DISIPLIN PELAJAR 6.1.1 OBJEKTIF 6.1.1.1 Memastikan disiplin dan peraturan sekolah dikuatkuasakan. 6.1.1.

2 Menyelesaikan masalah-masalah disiplin berpandukan surat pekeliling Kementerian Pelajaran dan arahan Jabatan Pelajaran Negeri. 6.1.1.3 Melantik pengawas sekolah atau ketua pelajar untuk membantu pihak sekolah menguatkuasakan peraturan sekolah. 6.1.1.4 Menuju ke arah “kecacatan sifar” (Zero Defect) dalam hal-hal disiplin dan tingkah laku negatif pelajar. 6.1.2 SENARAI JAWATANKUASA DISIPLIN 6.1.2.1 CARTA ORGANISASI
Pengerusi Pengetua

Naib Pengerusi: PK HEM

Setiausaha: Ketua Guru Disiplin

Pen.Setiausaha: Guru Disiplin

______________________________________________________________________

Penyelaras Tingkatan

Unit Bimbingan & Kaunseling

AJK Disiplin

Guru Penyelaras Badan Pengawas

6.1.2.2 AHLI JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH:

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha AJK

: Pengetua : Penolong Kanan HEM : Ketua Guru Disiplin : Guru Disiplin : Guru Penyelaras Tingkatan : Guru Unit Bimbingan & Kaunseling : Guru Disiplin

6.1.3

SENARAI TUGAS JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH

6.1.3.1 Tugas Utama: 6.1.3.1.1 Pengurusan Peraturan Sekolah 6.1.3.1.2 Menangani Masalah Disiplin Sekolah 6.1.3.1.3 Pengurusan Pengawas Sekolah 6.1.3.2 Senarai tugas secara terperinci 6.1.3.2.1 Pengurusan Peraturan sekolah i. ii. iii. iv. v. vi. 6.1.3.2.2 i. ii. iii. iv. v. vi. Merangka dan menentukan dasar disiplin dan peraturan sekolah berpandukan pekeliling Kementerian dan Jabatan Pelajaran Negeri. Merangka dan melaksana aktiviti penghayatan peraturan sekolah secara berkesan. Membina satu mekanisme untuk memastikan peraturan sekolah dikuatkuasakan dan dipatuhi . Membina komunikasi berkesan antara murid, guru dan pentadbir sekolah supaya melicinkan pengurusan peraturan sekolah. Sentiasa membuat pelaporan maklumat serta data disiplin dan peraturan sekolah kepada pihak pengetua, PPD dan JPN. Mewujudkan sistem rekod disiplin dan sistem pemantauan yang berkesan. Menangani Masalah Disiplin Sekolah

Sentiasa bersedia dipanggil mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kes-kes berat mengenai disiplin. Bersedia menjalankan hukuman disiplin sekiranya diwakilkan oleh pengetua. Mengambil tindakan segera terhadap kes-kes salah laku murid yang tidak berat dan mencatat semua kes disiplin dalam borang disiplin/buku laporan disiplin. Melapor kes disiplin yang telah diambil tindakan kepada PK HEM seminggu sekali. Memastikan semua prosedur tindakan hukuman disiplin mengikut kaedah yang ditetapkan oleh pekeliling Kementerian dan JPN. Menjadi pegawai perhubungan antara pihak sekolah dengan ibu bapa/penjaga dalam menangani disiplin.

6.1.3.2.3 i. ii. iii. iv. v. vi. vii.

Pengurusan Pengawas Sekolah Menyenarai dan mengemukakan calon pengawas kepada PK HEM. Mengadakan majlis penyampaian watikah perlantikan pengawas sekolah. Menyedia dan menerangkan bidang tugas dan jadual tugas pengawas. Membimbing dan membantu pengawas dalam menguatkuasa peraturan sekolah. Mengadakan kursus kepemimpinan dan kesedaran untuk pengawas. Menubuh dan mengaktifkan Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah. Menyampaikan Sijil Penghargaan kepada pengawas.

6.5.1 6.5.1.1

Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berterusan Proses Kerja

JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 2. 3. 4. 5. Kaunselor Guru Tingkatan 6. 7 8. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9.

PROSES KERJA
Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu, hantar untuk khidmat kaunseling. Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.

10. Selepas amaran terakhir(14 hari tidak hadir), pelajar masih belum hadir ke sekolah, PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

6.5.1.2

Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama

Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Ada
Kehadiran?

Khidmat Kaunseling

Kehadiran?

Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir.

Khidmat Kaunseling

Ada

Kehadiran?

Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) Khidmat Kaunseling Ada
Kehadiran?

Tidak JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (14 hari tidak hadir) 6.5.1.3 Bil. Senarai Semak

Tindakan

Tandakan (√)

Catatan

5. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. 4. 5.5.1.1 Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berkala Proses Kerja . 6.5.1. Borang Ponteng ii. 7. Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (selepas 14 hari pelajar tidak hadir) 6. Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.2 6.2. Surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir selepas surat amaran kedua. 3. Borang Rumusan Salah Laku iii. 8. 2.4 Borang Digunakan i.

Selepas amaran terakhir. 6. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9. Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. 2. 5. Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. 4. Kaunselor Guru Tingkatan 6.JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. Jika pelajar hadir selepas itu. Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua. 7 8.2 Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama . hantar untuk khidmat kaunseling.2.5. 10. PROSES KERJA Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan. pelajar masih belum hadir ke sekolah. 3.

3 Bil.5. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Ada Kehadiran? Khidmat Kaunseling Kehadiran? Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak JK Disiplin Sekolah untuk tindakan yang sewajarnya 6. Senarai Semak mengambil Tindakan Tandakan (√) Catatan . Pantau kehadiran pelajar berkenaan.2.Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan.

8.4 Borang Digunakan i. Surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya 6. 3. 5.5.3. 2.3 6. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. Borang Ponteng Borang Rumusan Salah Laku Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.5.1 Urusan Pembuangan Pelajar Dari Sekolah Proses Kerja .1. ii. 7. 4. iii.5. 6.2.

JKDS memutuskan sama terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis. 9. Menentukan sama ada terdapat kesahihan aduan. 6. 3. . PPG JKDP Bahagian 10. PROSES KERJA JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak.JAWATAN Pengetua 1. Pengetua/PK(HEM) 7 JK Disiplin Sekolah Pengetua 8. JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan. PPG menerima dokumen cadangan pembuangan pelajar oleh JKDS. 2. JAWATAN 12. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. 4.  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. JK Disiplin Sekolah 5. Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen. PROSES KERJA Menerima maklumat atau aduan bertulis Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap. Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. 11. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. jika ada.

PPS JKDP Negeri 15. PPS JKDP Negeri 20. 21. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah. 17.2 Carta Aliran Menerima maklumat atau aduan bertulis . PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. 18. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar.5. Menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Menerima rayuan. Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan. PPG 22. Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan. Pengetua 19 JKD Peringkat Gabungan memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh. 23 6.13. jika ada. Urus Setia semak dokumen dan mencadangakan mesyuarat. 16.3. 14.  Jika ditolak – kes selesai.

Kes Tutup Tidak Kes Tutup Tidak Tiada Pembelaan Tutup Kes Ada Pembelaan munasaabah? Ya – Tutup kes/ambil tindakan lain Tidak – Teruskan kes . jika ada.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Ada Mesyuarat JK Disiplin kali pertama.Kes Tutup Tidak Ada Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. JKDS memutuskan sama ada terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.

Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. PPB menerima dokumen pembuangan pelajar oleh JKDS.Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. Urus Setia JPN semak dokumen: Teratur – teruskan Tidak – U/S dapatkan dokumen yang perlu Ya Kes Tutup Tidak Tidak Ada Ada . JKDPG memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. Tutup Kes Tidak Bersabit?  Ya – teruskan  Tidak – Pengetua dinasihatkan untuk mengambil tindakan alternatif. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. cadangan Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen Tidak Teratur?  Ya – Teruskan  Tidak – minta dokumen dpd Pengetua Ya JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar.

Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Terima Dalam tempoh sebulan Ada rayuan – teruskan Tiada rayuan – kes selesai PPS menerima rayuan dan urus setia menyediakan dokumen untuk mesyuarat Kes Tutup Tidak Kes Selesai Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan .Tutup Kes Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar.  Jika ditolak–kes selesai.

6. jika ada 7.1 10. 7.2 Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga Peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) 11. 3.2 Dokumen yang lengkap. .mesyuarat kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.1 Cadangan pembuangan pelajar kepada PPG 7. 1. 9.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama 5. .3. JPDS . 10.6. JKDPN bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. 10. 8.5. Senarai Semak Tindakan Ada maklumat atau aduan bertulis Siasatan untuk mendapat maklumat sebenar/lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. 2. Sekolah menerima penempatan semula pelajar 12. jika rayuan diterima. JKDPN bermesyuarat jika ada rayuan. PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar.2 Borang Akuan Terima dan cadangan Tandakan (√) Catatan 4. 7. 5.3 Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. Mesyuarat JKDPG sama ada memperaku cadangan atau tidak dan hantar perakuan kepada PPS.1 Sedia surat pertuduhan pembuangan sekolah 5.3 Bil.

5. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. 5. Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing.5. .4. 9. Menerima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/ mengaku menggunakan dadah.6. 11. 6. Kaunselor PK(HEM)/Kaunselor PROSES KERJA Menerima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi. Memberitahu dan memanggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. Pemantauan berterusan dan ujian air kencing semula ( 3 bulan sekali). 7/75 dan 9/75 Disiplin Sekolah) 10. Hantar Borang PTDI ke Jabatan Pelajaran Sarawak. 3. Ambil tindakan disiplin. 12. Lengkapkan Borang PTDI. 2. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) PK(HEM) 13. Pengetua Pengetua/PK(HEM) 7 8. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.1 Urusan Tindakan Terhadap Penyalahgunaan Dadah Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Pegawai Antidadah 1. 4. jika perlu (Pekeliling ikhtisas Bil.4 6.

6.2 Carta Aliran Terima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi. .4.5.

Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) Pemantauan berterusan dan ujian air kencing (3 bulan sekali) 6.4.Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. Ada Memberitahu dan memanggil bapa/penjaga untuk berbincang.5. Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah. ibu Tutup Kes Tidak Tutup Kes Tidak Tindakan Tandakan (√) Catatan .3 Senarai Semak Bil. Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. Ada Lengkapkan Borang PTDI dan hantar borang ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Ambil tindakan disiplin.

Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/menghidu gam-Borang UAK 1 Lengkapkan dan hantar Borang PTDI ke JPNS Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah.1 Pemantauan berterusan 12.5. Terima arahan untuk mengenal pasti mengumpul pelajar yang berisko tinggi dan Kumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. 6. ii. 10.1 Urusan Tindakan Salah Laku Pelajar Proses Kerja . 8. 12. 2. 11. Ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. 4.4 Borang Digunakan i. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.5 6.2 Ujian air kencing (3 bulan sekali) 6.5. 5. Panggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang. Borang UAK 1 Borang PTDI 6.1. 9. 7.4. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) 12.5. Ambil tindakan disiplin.5. 3.

6. 2.5. Pengetua/PK(HEM) 10. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar 11. dan demerit terkumpul bertambah. PROSES KERJA Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar Buat siasatan dan mencatat butiran salah laku ke dalam fail disiplin kelas. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku : 3.2 Carta Aliran Menerima aduan salah laku daripada guruguru atau pelajar. Demerit bertambah.5.4 lapor kepada polis (kes jenayah) 4. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Jika dicadangkan buang sekolah. Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. 5. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama. 3. Pantau gerak laku pelajar berkenaan. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa.1 Nasihat 3.2 Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang.JAWATAN PK(HEM)/Guru Disiplin 1. 7 PK(HEM)/kaunselor 8.2 Rotan (lelaki) 3. .3 panggil ibu bapa/penjaga 3. 4. 6. jika ada kes. 9. 4. ikut prosedur berkenaan.1 Beri markah demerit. Dapatkan khidmat kaunseling.

hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. dan demerit terkumpul bertambah. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. Jika dicadangkan buang sekolah. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Dapatkan khidmat kaunseling. 6. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama. Demerit bertambah. Buat siasatan Tutup Kes Tidak Ada Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku :  Nasihat  Rotan (lelaki)  panggil ibu bapa/penjaga  lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit. Senarai Semak Tindakan Tandakan (√) Catatan .5. ikut prosedur berkenaan..3 Bil. Pantau gerak laku pelajar berkenaan.5.

5.5.1.2 Dapatkan khidmat kaunseling. 4.2 Perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa Borang Digunakan i.6 6. 8. Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar.5.2 Catat kes salah laku dalam fail disiplin kelas 3.5 Nasihat 3. Borang Salah Laku Pelajar Borang Perjanjian Berkelakuan Baik 6.5.6.1 Surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku 3. 5. 2. 2. 8.1 Buat siasatan 2. 7. 9. ii. 7.1 Urusan Kebenaran Keluar Dari Kawasan Sekolah/Balik Proses Kerja . 6.7 panggil ibu bapa/penjaga 3. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik 7.8 lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit.4 6.1 Surat amaran terakhir 8.6 Rotan (lelaki) 3.

2 Carta Aliran .JAWATAN Guru Kelas 1. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan. Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. PROSES KERJA Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. Pelajar keluar/balik. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod.5. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah. 4. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut.6. 6. 5. Pengetua/Penolong Kanan 3. 2. Pengetua/Penolong Kanan/Guru Tingkatan 7 6.

Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. Balik ke kelas Tidak . Pelajar keluar/balik.5. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod Tamat 6. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut.6.3 Senarai Semak . Lulus .

6. 5.5. Tindakan Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab Pelajar ada “Pas Keluar” . 1. ii. Pelajar keluar/balik Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod 7.1 Urusan Melayani Pengaduan Pelajar Proses Kerja .1 Menyerahkan borang/surat Tingkatan untuk rekod kepada Guru Tandakan (√) Catatan 4.6. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.4 Borang Digunakan i. Borang Kebenaran Keluar Surat Kebenaran Balik 6.7.5.5. 3.Bil.7 6.2 Ada pengesahan ibu bapa/penjaga/sesiapa yang berkenaan 6. 7. Isi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. 7. 2.

Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar: 2. 3.1 Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar) 4. 6.2 Carta Aliran .2 Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan 2.7. Pengetua/PK(P)/KPT 5.5.3 Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya: 4. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan.1 Masalah gangguan 2. 2. 6. 4.2 Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca 4.JAWATAN Pengetua/PK(P)/PK(HEM) / PK(KK)/Guru Kanan/Guru 1.3 Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar. PROSES KERJA Menerima aduan pelajar sama ada secara langsung atau melalui guru atau staf sokongan.

Tamat 6.5.3 Senarai Semak .Menerima aduan pelajar Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar:  Masalah gangguan  Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan  Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya:  Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar)  Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca  Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar.7. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan.

4 Penyelesaian keselamatan 4.5.3 Pelajar mengganti kerosakan 4. 3. 2. 1. 4. Tindakan Aduan diterima daripada pelajar Kenal pasti jenis masalah/aduan Catatkan aduan ke dalam Buku Laporan Aduan Tindakan 4.5 Ikut Prosedur Tindakan Salah Laku Pelajar Tandakan (√) Catatan 5.2 Baiki kerosakan 4.8 Pengurusan Lembaga Pengawas .4 Borang Digunakan i.1 Siasatan 4.Bil.7. Buku Laporan Aduan Pelajar Borang Laporan Kerosakan 6.5. Buat catatan tindakan ke dalam Buku Laporan Aduan 6. ii.

6.8. memantau Lembaga Pengawas dalam Memberi penilaian dan pensijilan 6. 9.5.8. Pengetua PH(HEM)/GP 5. 6. 7.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Guru Penasihat 1. 3. PROSES KERJA Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Mendapatkan pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada Guru Tingkatan/Guru Mata Pelajaran.5. Guru Penasihat 8.2 Carta Aliran . Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Meluluskan pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti. 2. Memastikan Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Memberi pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan menjalankan tugas. 4.

Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan Lama kepada Lembaga Pengawas Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas. Adakah calon sesuai? Tidak Ya Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Tidak Adakah calon lulus tapisan kedua? Lulus Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti.3 Senarai Semak . Memberi penilaian dan pensijilan 6.5.8.Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon .

9. 8.6 PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PELAJAR . 7. Memberi penilaian dan pensijilan Tandakan (√) Catatan 6. 2. 4. 5.8. Tindakan Lantikan Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas.4 Borang Digunakan i. Borang Pemantauan Tugas Pengawas Borang Penilaian Pengawas 6. 3. ii.5. 6. 1.Bil.

6. 6. Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan. 3.6. 2.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong Kanan/Guru 1.1 Tindakan Ketika Berlaku Kebakaran 6.6. Guru Tingkatan Pengetua 4.1. Membuat laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin. Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan. PROSES KERJA Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat.6. 6. 5. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan.1.2 Carta Aliran .

Semua ada di tempat berkumpul? Ya Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan.6.Bunyikan loceng berlaku/dikesan jika kebakaran Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Lapor kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin. Tamat 6.1. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Tidak .3 Senarai Semak .

4. 6. 1.Bil.6. 2. Tindakan Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Senarai Nama Pelajar Mengikut Tingkatan 6. 3.4 Borang Digunakan i.1.2 Urusan Rawatan dan Kesihatan Pelajar . Tandakan (√) Catatan 5. 6. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan Laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak dengan segera.6.

4.3 Bawa ke klinik/hospital. 6. 6. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. Membuat pemeriksaan mudah.2. sakit perut. Merujuk pelajar yang kurang sihat kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan.2 Carta Aliran . 6.6. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan.6. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(P) Guru Mata Pelajaran/ Guru Bertugas 1. Sediakan Laporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajar kepada Pengetua. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. 6.1 Memberi rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. PK(HEM) 7. Menjadualkan waktu bertugas di Bilik Rawatan. 6. 8. 3. 5.6. 9.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. 2. Menghubungi ibu bapa/penjaga. PROSES KERJA Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan.2.

3 Senarai Semak . jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. 6.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. Menghubungi ibu bapa/penjaga. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan laporan kepada Pengetua. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah.2.3 Bawa ke klinik/hospital.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. Balik ke kelas Tidak .6. 6. jika pelajar mengalami penyakit yang serius.Menubuh Kesihatan Jawatankuasa Rawatan dan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. Perlu rawatan/rehat? Ya 6. sakit perut. Pelajar yang kurang sihat dirujuk kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan. Tamat 6.

4 Borang Digunakan i. 4.3 Bawa ke klinik/hospital. ii. iii. 5. 1. Tindakan Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. 5. Tandakan (√) Catatan 6. sakit perut. jika perlu Surat Akuan Rawatan Hospital Buku Rekod Laporan Kesihatan Harian Pelajar 6. 7.6.Bil. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah.6. 2.3 Penyeliaan Kebersihan Bilik Rawatan dan Alatan/Ubat-ubatan . Menghubungi ibu bapa/penjaga. 8.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. 3. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. jika perlu Pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan Llaporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajarkepada Pengetua. iv. 5.2. 6. 5. Borang Rawatan Borang Kebenaran Balik.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala.

6.6.3.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan 1. bersih. JK Rawatan dan Kesihatan/ KPT Pengetua Pengetua/PK(HEM) 4. teratur Tidak Selesai Pastikan ubat-ubatan dan alatan rawatan mencukupi dan masih boleh digunakan Tamat 6. Mengemas kini stok ubat-ubatan dan memastikan peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan.6. teratur Tindakan PAR/PRA/ Pekerja Swasta Buat Pesanan/ Beli Tidak Selesai .3 Senarai Semak . kemas dan teratur. 5.3. Selesai – kemas. Memohon pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Melulus pembelian Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan 6. 3. PROSES KERJA Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. 6. Menjalankan tugas serta mendapat bantuan pekerja swasta/PAR untuk membersih bilik rawatan. bersih.2 Carta Aliran Membuat penyeliaan ke atas pekerja dan pastikan bilik sentiasa kemas. 2.6.3.

Borang Pesanan Pembelian Ubat/Peralatan Buku Stok Ubat-ubatan Rakod Pembersihan 6.4 Borang Digunakan iv. Stok ubat-ubatan mencukupi serta masih boleh digunakan. 4. kemas dan teratur.6.6. 5. 3. Peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan. Pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan Tandakan (√) Catatan 6. 6. vi. 1. v.3. 2. Jadual tugas membersih bilik rawatan. Tindakan Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih.4 Pengurusan Kebersihan dan Keceriaan Kawasan dan Bilik Darjah .Bil.

7.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) 1. 8. Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan. Menyampaikan hadiah kepada kelas yang mendapat jumlah bintang terbanyak dalam Pertandingan 3K. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Menyediakan Jadual Bertugas mengikut kelas bagi kerja-kerja mengutip sampah pada awal pagi. 10 Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu. Menyelia kerja-kerja mengutip sampah dengan bantuan Pengawas yang bertugas. 6. 4.2 Carta Aliran . JK Kebersihan dan Keceriaan 3.2 Kebersihan.4. Menyediakan penyepit dan plastic sampah dan menentukan kawasan yang ditugaskan.dan dikumpul sehingga bulan terakhir. Mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih. 9.6. Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya.6. PROSES KERJA Melantik Jawatankuasa 1.6. dan 2.1 Kebersihan dan Keceriaan Kawasan 1. 6. JK 3K Guru Tingkatan PK(HEM)JK 3K Pengetua JK 3K Pengetua 5.4.

3 Senarai Semak . Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan Guru Tingkatan mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Pengetua mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya.dan dikumpul sehingga bulan terakhir Penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan 3K Menyediakan penyepit.4. plastis sampah Pelajar mengutip sampah di kawasan yang ditetapkan di bawah seliaan JK dan Pegawas Tamat 6.Melantik Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Menyediakan Jadual Bertugas Melantik Jawatankuasa Kebersihan. Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.6.

3. 5.6.4 Borang Digunakan i. 1. 11.5 Urusan Menerima Pelawat . Tindakan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Jadual Bertugas Harian – Tingkatan dan Pengawas Alatan Kerja Pembersihan Taklimat Pertandingan 3K Pengawasan oleh Guru Tingkatan Pemeriksaan dan Penilaian Bilik Darjah Peraturan Pertandingan 3K Penyediaan “Bintang” Pengumuman Keputusan Hadiah Tandakan (√) Catatan 6. 8. 7. Borang Pemeriksaan/Penilaian Pertandingan 3K Senarai Nama Pelajar bagi kelas yang bertugas Borang Laporan Bertugas Harian 6. 10. 6.6. 9.4.Bil. 2. iii. 4. ii.

7.2 Carta Aliran . 6.5. Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.5. 4. 2.6.2 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. PROSES KERJA Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar.6.1 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1.6. Pegawal Keselamatan/ Pembantu Tadbir 5. 6.1 Proses Kerja JAWATAN Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir 1. Pelawat berurusan dengan orang yang berkenaan. Pengetua 3.

Pelawat mencatat waktu keluar menandatangani buku pelawat.Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1.Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. Pelawat berurusan berkenaan. dan Tamat 6. Berurusan dengan Pengetua? Lulus .4 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar Tidak Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat . dengan orang yang Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka.3 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1.5.3 Senarai Semak .6.

6. Guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.3 Tandakan (√) Catatan Pelawat serahkan Kad Pengenalan 2.1 Buku Rekod Pelawat 1.2 Catatan Masuk dan tandatangan pelawat 1. “Pas Kebenaran Masuk” diberi kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/ pelajar. 6.Bil.5. Tindakan 1.6. 3. 4. 5. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. 1. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. ii.4 Borang Digunakan i. Buku Rekod Pelawat Pas Kebenaran Masuk Format Laporan Berita Pendidikan Yang Sensasi Di Media Massa .

2. 3. bhg. Bhg. Laporan lengkap jika perlu hendaklah sampai kepada y. waktu dan tempat kejadian: Pihak-pihak yang terlibat dan bilangan murid. guru. Tajuk Berita Nama Media Massa: Tarikh Terbitan/Siaran Jika media cetak sertakan salinan keratan yang berkaitan : : : : 5. kakitangan atau individuindividu lain. Laporan Siasatan Oleh Jabatan Pelajaran Negeri: Sila gunakan format laporan siasatan seperti di bawah: Format Laporan Siasatan: i) ii) iii) iv) Perkara/isu yang berlaku: Pra-sekolah/ Rendah/ Menengah Atas/ Tingkatan 6: Tarikh.1. Tan Sri. pelajar. . Tan Sri. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan salinannya kepada Pengarah Bahagian Sekolah dengan serta-merta melalui faks atau telefon. v) vi) Punca dan latar belakang kejadian: Tindakan yang telah diambil (jika ada): Catatan: Laporan awal hendaklah sampai kepada Y. 4. Ketua Pengarah Pelajaran Malysia dan salinanya kepada Pengarah Bahagian Sekolah selewat-lewatnya dua hari setelah tarikh berkaitan.

7/1975 1.Salah Guna Dadah Pek. GURU BESAR. Berjudi Pek. 3. 6. Minta maaf kepada pemilik barang.PANDUAN TATACARA DISIPLIN SEKOLAH UNTUK PENGETUA. Amaran. Lapor kepada polis jika melibatkan senjata atau orang luar. 4. Rujuk Guru Kaunseling 1. Lapor kepada Pengarah Pelajaran 4. Pengakuan bertulis pelajar. 2.Ikhtisas Bil. 2. Tingkah Laku Jenayah 1. Ibu/bapa/penjaga dihubungi dan buat perjanjian bertulis. Nasihat oleh guru agama/kaunseling 2. 7. Pengakuan bertulis pelajar 2. Memulangkan balik barang yang dicuri/Ganti rugi ikuti nilai barang. Mengedar Dadah Pek. Digantung persekolahan bagi kes berat/kesalahan berulang. Lapor kepada polis 1. 5. 5. 4. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Pengakuan bertulis pelajar 2.Ikhtisas Bil 7/1975 3.Rawatan Perubatan. Mencuri Pek. 7. GURU DISIPLIN DAN GURU SEKOLAH Tema Kesalahan Pekeliling Tindakan/Hukuman Rujukan 1.9/1975 5. 8. Memulangkan balik barang yng diambil.9 / 1975 . Dibuang sekolah bagi kes yang amat berat. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Hukuman rotan mengikut berat/ringan kes. Gantung persekolahan bagi kes berulang. Hukuman rotan 7. 3. Hubungi/Pegawai kebajikan Masyarakat 5.Ikhtisas Bil. 3. Rujuk kepada guru kaunseling 6.Ikhtisas Bil9/1975( Murid boleh digantung sekolah atau dibuang sekolah) 4. Pengakuan bertulis pelajar. Pengakuan bertulis pelajar 2. Memeras Ugut Pek. 8. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Pemulihan dan tindakan susulan oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat 1. Lapor kepada Doktor melalui Pegawai Kebajikan Masyarakat. 6. 1. Rujukan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 4.Ikhtisas Bil . 3.

Buang Sekolah 7. Hukuman rotan 4. Pengakuan bertulis pelajar 3. Hukuman rotan bagi kesalahan kedua 4. Dibuang sekolah. 6. Hukuman rotan 5.Kes Memukul Pelajar Pek. Bergaduh besar Bil. Pengakuan bertulis pelajar 2. Amaran keras 5. Hukuman rotan/rujuk guru kaunseling. Merotan pelajar 3. Surat tunjuk sebab 4. Dipaksa meminta maaf/berdamai 1. Hukuman rotan 4.Ikhtisas Bil 9/1975 8.9/1975. Digantung sekolah 1. Digantung persekolahan 4. Hukuman rotan 3.Ikhtisas Bil. Waris dihubungi 3. Amaran Keras 2. Buang sekolah (kes berulang) Lapor pada polis 1. Dibuang sekolah 7. Nasihat 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. Digantung persekolahan 1. 1. Mercun/bom dirampas 2.Ikhtisas Bil. Bil.9/1975 1. Digantung sekolah bagi kesalahan berikut. Pengakuan bertulis pelajar 2. Amaran 4.9/1975 12. 3. Digantung sekolah 5.Iktisas Bil. Dipaksa memohon maaf dan berdamai. Amaran keras 3. Laporan polis 1. Gantung Persekolahan 6. Menjadi Ahli Kumpulan Haram/Kongsi Gelap Pek. Bergaduh Kecil Pek. Membawa Senjata Merbahaya Dengan Niat Jahat Pek. 5. 4.9/1975 9.Ikhtisas. Menyerah senjata/senjata dirampas 2. Memulangkan barangan/bayar ganti rugi 4. Digantung sekolah 5. Lapor kepada polis . Menceroboh Bilik/bangunan sekolah Pek.9/1975 10. Waris dihubungi/ Perjanjian bertulis 3.3. Bermain Mercun/ Bom buatan sendiri 11.

Rogol 2. rujuk kepada guru kaunseling 5. Merotan tujuan untuk mendisiplinkan. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Makluman kepada ibubapa tentang tingkah laku anak. 4. 5. Pengakuan bertulis pelajar 2. Bil. Melapor kepada polis 1. Surat kepada waris. Mencabul Kehormatan Pek. Memberi amaran keras. Amaran 2. Buang Anak 15. 1. 3. 4. Makluman kepada ibubapa. . 4. Membawa pita video lucah dan kaset lucah 3. TINGKAH LAKU LUCAH 1. Rujuk kepada guru agama/guru kaunseling. 5. . Rujuk kepada guru bimbingan dan kaunseling/guru agama.rakaman/ bertulis 4.Iktisas Bil. Pengakuan bertulis pelajar 2. 2. 5. Pengakuan diri. Membaca menunjukkan & Menyebarkan bahanbahan & gambargambar lucah Pek.Lapor kepada polis 1. Memberi amaran/teguran 3. Pengakuan bertulis pelajar 2.2/1981 14. Hukuman buang sekolah 1. 6.2/1981 2. Hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat. Ibu bapa dihubungi dan membuat perjanjian bertulis 3. 1. Dirujuk kepada Pegawai Perubatan. Surat perjanjian 6. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. 4.13. Dirampas dan disimpan dengan berlakri sebagai bukti. Simpan berlakri 3. Hubungi Jabatan Pelajaran Negeri 5.iktisas. hukuman gantung sekolah bagi kes berat atau kesalahan berulang 6. Rujuk kepada guru agama/kaunseling. Merotan. Gantung sekolah. Maklumkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 5. Mengintai 1. Merampas 2. Hukuman rotan 4.

Gantung sekolah. Pelacuran. Hubungi waris/ibubapa 2. Menganggu Pelajar Perempuan 3.4. Dirotan 5.Iktisas Bil. Hubungi ibubapa 2.9/1973 . 4.Bohsia. 4. 3. 3. Bohjan. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Mencemarkan Bangunan Dan Kawasan sekolah Pek. Menconteng. Melukis Kata-kata Lucah 9. Ganti rugi. Lapor kepada waris.9/1973 Pek. 4. 6. Surat jamin diri. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 3. 3. Amaran keras. ANTI SOSIAL 1. Rujuk kepada guru bimbingan & kaunseling/ agama 3. Pengakuan bertulis. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 4. Tindakan Vandalism 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 8. 5. Disoal-siasat 2. Kenal pasti pelajar 2. Pengakuan bertulis. Rotan 1. 5. Dicadang bertukar sekolah.Iktisas Bil. 3. Hamil 7.Rotan. Bercumbuan dalam kawasan sekolah 5. 1.Rujuk Pengarah Pelajaran. Maklumkan kepada ibubapa(telefon/surat) 3. Amaran 2. Rujuk kepada Pengarah Pelajaran 1. Dirotan. Disoal-siasat. Nasihat dan amaran. Berkhalwat & Denda di Mahkamah 6. Amaran dan nasihat. Gantung sekolah atau buang sekolah. Menghubungi Pegawai Kebajikan Masyarakat. Gantung/buang sekolah 2. Meraba dan Memeluk Pelajar Perempuan 1. 1. 4. Gantung/buang sekolah 2. Surat perjanjian. 6. 5.

5.Tidak hadir 60 hari berturut-turut. 1. 2. c. Amaran keras. Rangging/ Mengadakan Pelancoan 3. 3. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama. 4. Rotan jika perlu.Meniru dalam peperiksaan. 3. Ponteng Sekolah KP(BS)8548/12(17) Borang DM 9. Dendaan Bertulis. Kenalpasti masalah.Hukuman rotan. Pengakuan bertulis 3. Sikap Lalai dan Cuai terhadap Pelajaran 4.Rujuk kpada ibubapa. 2. 2.Meniru tandatangan / penjaga. Surat kepada ibubapa/penjaga serta amalan gantung/buang sekolah tiga kali amaran .Hukuman rotan. 1. 5. 3. 3. Amaran. 4. b. 3. Perjanjian dengan ibubapa 5. 1.Jumlah besar markah diambil kira.2.Gantung sekolah. Merotan. 1.Ponteng kelas.) 2.Tidak hadir ke sekolah 31 hari berturut-turut. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 2. 2 .Hukuman rotan bergantung kepada kekerapan kes. 4. . 1.Pemberitahuan kepada ibubapa /penjaga. 3. 2.3.Tidak hadir ke sekolah 5 hari dalam sebulan tanpa sebab. 6.Buang sekolah.Peperiksaan mata pelajaran berkenaan dibatalkan(tiada markah). Surat kepada ibubapa 4. Jika hadir dirujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling.77 a.Tidak hadir ke sekolah tanpa sebab 3 hari berturut-turut.Nasihat dan surat peringatan kepada ibubapa/penjaga.Suat pemberitahuan kepada ibubapa/penjaga. 2. Gantung sekolah 1. 3. TINGKAH LAKU TIDAK JUJUR 1.Hubungi ibubapa /penjaga (surat tunjuk salahlaku. Amaran keras. d.Kelas tahanan (kalau sesuai).Amaran keras/(nama direkod ke dalam buku disiplin).

Iktisas Bil. 4.Rujuk kepada guru kaunseling / agama.Markah ujian tidak diambil kira. 3.Rotan. 1. 2. .Kesalahan seterusnya rotan dan amaran.2/1976 1. (HABITUAL) Pek.Dipaksa gunting. 1. 2. 2. 3.Tindakan serta merta memotong kuku. 4.Biadap kepada guru. 4. 4. 3.3/1967.Kali 1 Kaunseling.Stail Rambut / Panjang.Gantung sekolah. 6. Pek. 2. 1.Bercakap bohong.Rujuk kepada ibubapa/penjaga. 2. 1. 4.5. 2. 6.TINGKAH LAKU TIDAK SOPAN. 3. 3.Berkuku panjang. 1. 1. 3.Amaran.Tidak hormat pengawas/guru.TINGKAH LAKU TABIAT. 2.Pakaian Tidak Kemas selepas sekolah. 4.Amaran. 1.Memohon maaf. 5.Mengubah markah.Kali 3 dirotan.Kesalahan berikut dirotan.Iktisas Bil.Digantung sekolah.Amaran keras/rotan. 2.Amaran 2.Tiada lencana. 2. 2/1972. 1.Amaran. 3. ibubapa / penjaga diminta hadir tandatangani surat jaminan.Tindakan guru disiplin mengenakan danda bayaran untuk lencana.Diarah meninggalkan kawasan sekolah. 1.Rujuk guru disiplin. 1. 1.Ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. 3.Kali 2 ibubapa dipanggil dan tandatangan surat jaminan.Teguran.Rujuk kepada Kaunseling. Pek. 1.Ibubapa dimaklumkan. 2.Hukuman rotan.Memohon maaf.Amaran. 3.Memohon maaf.Kali 1Kaunseling. 6.Amaran.4/1976.Warna rambut 5. 2.Tidak berpakaian kemas.9/1975 3.Jika berulang.Berbahasa Tidak sopan/Kasar/Mencarut Guru.Menganggu kelas semasa guru mengajar. 3. 1.Teguran.Iktisas Bil.Kaunseling.

Diberi amaran.Gantung sekolah. Rujuk guru kaunseling 3. 1. Barang berharga ibu bapa dipanggil. Denda membersihkan kawasan 3. 3. Tidak Jelas Yuran Peraturan Am Sekolah 1951 Peraturan Am Sekolah 1951 11. Sijil Berhenti sekolah ditahan.Diberi amaran.Tidak Bawa Buku 9. Amaran 1. 2. Membuat Bising 14.Amaran direkod.Lewat 8.Iktisas Bil 9/1975 Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. Tidak Menyiapkan Kerja 13. Tatatertib di sekolah-sekolah .Iktisas 9/1975 1. Menghilangkan Alat Sekolah Yang Dipinjamkan 15. 2. Tidak memulangkan Buku Teks 10.7. 1.Tindakan guru disiplin. Menggantikannya. Diberi amaran 2.Denda mengikut budi bicara guru disiplin. 2. Ibubapa dihubuni.09.Jika berulang ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. Tidak layak terima SPBT tahun berikutnya 1. 1. Hukuman rotan. Memakai Barang Kemas/Bawa Bahan Yang Tidak Sesuai 12. 2.88 2 6/68 18. SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL SURAT / TARIKH 1 6/88 10. Diberi Amaran 2. 3. Hukuman rotan LAMPIRAN B PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG/KUASA DAN SURAT PEKELILING IKHTISAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ORDINAN PELAJARAN 1957:PERATURAN-PERATURAN PELAJARAN (DISIPLIN SEKOLAH) 1959. Diberi amaran. 1. 3.09.68 TAJUK Pembuangan murid-murid daripada sekolah rendah kerana kelakuan curang. Denda ikut budi bicara guru disiplin. 1. Buang Sampah Merata-rata Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. Bayar nilai buku 2. 1. Rampas dan akhir tahun dikembalikan 2. Nasihat dan amaran 2. 3.

10.76 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 11/76 7/77 9/77 4/78 2/79 4/82 1/83 3/83 6/83 7/83 8/83 09.02. Menganjur dan menjual loteri di sekolah-sekolah.01. Permaianan “PinTable.10.79 01.08. Salah guna dadah-Garis panduan untuk guru dan guru besar.05.83 Mengharamkan semua jenis permainan judi di sekolahsekolah.83 11. Pengelolaan Walkaton di sekolah-sekolah. 07. Garis panduan mengenai pungutan derma melibatkan murid-murid sekolah.75 TAJUK Tambahan kepada surat pekeliling Profesional Peraturan-peraturan (Tatatertib sekolah) Pelajaran 1959.83 09.77 02. Mengenakan hukuman biasa terhadap murid-murid yang melakukan perbuatan salah laku biasa yang tidak dinyatakan dalam peraturan-peraturan pelajaran.78 26. . Potongan rambut murid-murid.04.83 23.02.72 05.83 07.76 07. Peraturan-peraturan sekolah untuk murid-murid.Video Game.BIL 3 4 5 6 7 8 SURAT / TARIKH 6/88& 9/68 1/72 6A/75 7/75 9/75 7/76 12.75 04.09.11.77 03.04. Pakaian seragam murid-murid sekolah.03.Game Watch” Garis panduan kempen anti merokok di sekolah-sekolah. Larangan permainan bahan-bahan letupan.10.09. Laporan murid-murid dalam keadaan risiko penyalah gunaan dadah yang memerlukan pertolongan.68 04. Acara suaikenal di sekolah-sekolah.10. Murid-murid menghisap rokok.82 25.75 18.03.11.

Pemakaian tudung/mini telekung bagi pelajar-pelajar perempuan. Perhimpunan sekolah (tambahan kepada surat pekeliling ikhtisas bil.84 22. . Penggunaan budi bicara ketika mengambil tindakan. Keselamatan diri pelajar di sekolah.95 11. Program dan aktiviti sekolah yang melibatkan dasar dan / atau pungutan wang. Pakaian seragam sekolah.05.98 TAJUK Perhimpunan sekolah. Perlaksanaan kuasa disiplin dan hukuman di sekolah.91 16.09.03.94 05.97 06.86 01. Penampilan diri pelajar.06.97 22.88 05.85 01.02.05.09. Usaha menanam semangat patriotisme dalam kalangan pelajar dan senaman ringkas dalam bilik darjah.91 16.06. Lapor kepada polis salah laku yang berbentuk jenayah.95 24.09. Sekolah sebagai kawasan merokok. Tata kelakuan pelajar ketika di masjid.96 02. Hukuman ke atas murid menghisap rokok.kekemasan dan kerapian berpakaian.11.08.08. Menangani kegiatan gengster di sekolah.91 12.02.05.92 15.03.09.84 10.10.93 03. Menangani masalah ponteng di sekolah.05.09.4/84) Pakaian seragam murid-murid sekolah.98 02. Pelaporan kejadian tidak diingini di sekolah.05. Mengundang orang-orang kenamaan ke upacara sekolah/institusi pendidikan.93 03.97 22.BIL 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 SURAT / TARIKH 4/84 4/84 8/85 7/86 8/88 22/91 3/91 4/91 6/94 6/95 7/95 2/96 3/92 3/93 6/93 4/96 3/97 4/97 5/97 16/98 18/98 14. Langkah-langkah keberkesanan disiplin sekolah.96 14. Tatacara Mengenakan Tindakan dan Hukuman terhadap pelajar-pelajar sekolah.06.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful