6.1 PENGURUSAN DISIPLIN PELAJAR 6.1.1 OBJEKTIF 6.1.1.1 Memastikan disiplin dan peraturan sekolah dikuatkuasakan. 6.1.1.

2 Menyelesaikan masalah-masalah disiplin berpandukan surat pekeliling Kementerian Pelajaran dan arahan Jabatan Pelajaran Negeri. 6.1.1.3 Melantik pengawas sekolah atau ketua pelajar untuk membantu pihak sekolah menguatkuasakan peraturan sekolah. 6.1.1.4 Menuju ke arah “kecacatan sifar” (Zero Defect) dalam hal-hal disiplin dan tingkah laku negatif pelajar. 6.1.2 SENARAI JAWATANKUASA DISIPLIN 6.1.2.1 CARTA ORGANISASI
Pengerusi Pengetua

Naib Pengerusi: PK HEM

Setiausaha: Ketua Guru Disiplin

Pen.Setiausaha: Guru Disiplin

______________________________________________________________________

Penyelaras Tingkatan

Unit Bimbingan & Kaunseling

AJK Disiplin

Guru Penyelaras Badan Pengawas

6.1.2.2 AHLI JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH:

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha AJK

: Pengetua : Penolong Kanan HEM : Ketua Guru Disiplin : Guru Disiplin : Guru Penyelaras Tingkatan : Guru Unit Bimbingan & Kaunseling : Guru Disiplin

6.1.3

SENARAI TUGAS JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH

6.1.3.1 Tugas Utama: 6.1.3.1.1 Pengurusan Peraturan Sekolah 6.1.3.1.2 Menangani Masalah Disiplin Sekolah 6.1.3.1.3 Pengurusan Pengawas Sekolah 6.1.3.2 Senarai tugas secara terperinci 6.1.3.2.1 Pengurusan Peraturan sekolah i. ii. iii. iv. v. vi. 6.1.3.2.2 i. ii. iii. iv. v. vi. Merangka dan menentukan dasar disiplin dan peraturan sekolah berpandukan pekeliling Kementerian dan Jabatan Pelajaran Negeri. Merangka dan melaksana aktiviti penghayatan peraturan sekolah secara berkesan. Membina satu mekanisme untuk memastikan peraturan sekolah dikuatkuasakan dan dipatuhi . Membina komunikasi berkesan antara murid, guru dan pentadbir sekolah supaya melicinkan pengurusan peraturan sekolah. Sentiasa membuat pelaporan maklumat serta data disiplin dan peraturan sekolah kepada pihak pengetua, PPD dan JPN. Mewujudkan sistem rekod disiplin dan sistem pemantauan yang berkesan. Menangani Masalah Disiplin Sekolah

Sentiasa bersedia dipanggil mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kes-kes berat mengenai disiplin. Bersedia menjalankan hukuman disiplin sekiranya diwakilkan oleh pengetua. Mengambil tindakan segera terhadap kes-kes salah laku murid yang tidak berat dan mencatat semua kes disiplin dalam borang disiplin/buku laporan disiplin. Melapor kes disiplin yang telah diambil tindakan kepada PK HEM seminggu sekali. Memastikan semua prosedur tindakan hukuman disiplin mengikut kaedah yang ditetapkan oleh pekeliling Kementerian dan JPN. Menjadi pegawai perhubungan antara pihak sekolah dengan ibu bapa/penjaga dalam menangani disiplin.

6.1.3.2.3 i. ii. iii. iv. v. vi. vii.

Pengurusan Pengawas Sekolah Menyenarai dan mengemukakan calon pengawas kepada PK HEM. Mengadakan majlis penyampaian watikah perlantikan pengawas sekolah. Menyedia dan menerangkan bidang tugas dan jadual tugas pengawas. Membimbing dan membantu pengawas dalam menguatkuasa peraturan sekolah. Mengadakan kursus kepemimpinan dan kesedaran untuk pengawas. Menubuh dan mengaktifkan Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah. Menyampaikan Sijil Penghargaan kepada pengawas.

6.5.1 6.5.1.1

Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berterusan Proses Kerja

JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 2. 3. 4. 5. Kaunselor Guru Tingkatan 6. 7 8. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9.

PROSES KERJA
Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu, hantar untuk khidmat kaunseling. Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.

10. Selepas amaran terakhir(14 hari tidak hadir), pelajar masih belum hadir ke sekolah, PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

6.5.1.2

Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama

Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Ada
Kehadiran?

Khidmat Kaunseling

Kehadiran?

Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir.

Khidmat Kaunseling

Ada

Kehadiran?

Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) Khidmat Kaunseling Ada
Kehadiran?

Tidak JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (14 hari tidak hadir) 6.5.1.3 Bil. Senarai Semak

Tindakan

Tandakan (√)

Catatan

Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir.1 Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berkala Proses Kerja . Borang Rumusan Salah Laku iii. 5.5.4 Borang Digunakan i. 6. 8.1.2. Borang Ponteng ii. Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (selepas 14 hari pelajar tidak hadir) 6.2 6. Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6. Surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir selepas surat amaran kedua.5. 3. 2.5. 7. 4.1.

Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.2 Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama . Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9. PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. 5.5. 3.2. 7 8. Jika pelajar hadir selepas itu. Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. 4. 10. PROSES KERJA Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan. 2. hantar untuk khidmat kaunseling. pelajar masih belum hadir ke sekolah. Kaunselor Guru Tingkatan 6. Selepas amaran terakhir.JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 6.

Pantau kehadiran pelajar berkenaan.3 Bil. Senarai Semak mengambil Tindakan Tandakan (√) Catatan .2. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Ada Kehadiran? Khidmat Kaunseling Kehadiran? Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan.5. Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak JK Disiplin Sekolah untuk tindakan yang sewajarnya 6.

1 Urusan Pembuangan Pelajar Dari Sekolah Proses Kerja . Surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya 6. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.5. ii.5. 3. 5. Borang Ponteng Borang Rumusan Salah Laku Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6. 6. 4.4 Borang Digunakan i.1. iii.2. 2.3 6. 8.3.5. 7.

PPG menerima dokumen cadangan pembuangan pelajar oleh JKDS.JAWATAN Pengetua 1. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen. 2. PROSES KERJA JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. Pengetua/PK(HEM) 7 JK Disiplin Sekolah Pengetua 8. 9. 3. JK Disiplin Sekolah 5. JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan. 11. . Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. JAWATAN 12. Menentukan sama ada terdapat kesahihan aduan. PPG JKDP Bahagian 10. PROSES KERJA Menerima maklumat atau aduan bertulis Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap. 4. Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. 6. jika ada.  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. JKDS memutuskan sama terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis.

PPS menerima cadangan pembuangan pelajar.3. 23 6. 21. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah. Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan. PPS JKDP Negeri 15. Pengetua 19 JKD Peringkat Gabungan memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh. 14. Urus Setia semak dokumen dan mencadangakan mesyuarat. PPS JKDP Negeri 20. PPG 22.2 Carta Aliran Menerima maklumat atau aduan bertulis . jika ada. 16.13. Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan. 18. PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap.  Jika ditolak – kes selesai.5. Menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Menerima rayuan. 17. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar.

JKDS memutuskan sama ada terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.Kes Tutup Tidak Ada Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Ada Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. Kes Tutup Tidak Kes Tutup Tidak Tiada Pembelaan Tutup Kes Ada Pembelaan munasaabah? Ya – Tutup kes/ambil tindakan lain Tidak – Teruskan kes . jika ada.

Tutup Kes Tidak Bersabit?  Ya – teruskan  Tidak – Pengetua dinasihatkan untuk mengambil tindakan alternatif. JKDPG memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar.Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. cadangan Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen Tidak Teratur?  Ya – Teruskan  Tidak – minta dokumen dpd Pengetua Ya JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. Urus Setia JPN semak dokumen: Teratur – teruskan Tidak – U/S dapatkan dokumen yang perlu Ya Kes Tutup Tidak Tidak Ada Ada . Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. PPB menerima dokumen pembuangan pelajar oleh JKDS.

(Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah.Tutup Kes Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar.  Jika ditolak–kes selesai. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan . Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Terima Dalam tempoh sebulan Ada rayuan – teruskan Tiada rayuan – kes selesai PPS menerima rayuan dan urus setia menyediakan dokumen untuk mesyuarat Kes Tutup Tidak Kes Selesai Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan.

5.3 Bil. 7. Mesyuarat JKDPG sama ada memperaku cadangan atau tidak dan hantar perakuan kepada PPS.2 Borang Akuan Terima dan cadangan Tandakan (√) Catatan 4.2 Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga Peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) 11. JKDPN bermesyuarat jika ada rayuan. 6. 8.5.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama 5. PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. jika rayuan diterima.6. jika ada 7. JPDS . 10.mesyuarat kedua untuk mempertimbangkan pembelaan. . Sekolah menerima penempatan semula pelajar 12. . 2.1 10.2 Dokumen yang lengkap.1 Sedia surat pertuduhan pembuangan sekolah 5. Senarai Semak Tindakan Ada maklumat atau aduan bertulis Siasatan untuk mendapat maklumat sebenar/lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. JKDPN bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. 10. 7. 3.3.3 Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. 1. 9.1 Cadangan pembuangan pelajar kepada PPG 7.

Menerima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/ mengaku menggunakan dadah. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) PK(HEM) 13.1 Urusan Tindakan Terhadap Penyalahgunaan Dadah Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Pegawai Antidadah 1. 4. Lengkapkan Borang PTDI. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. jika perlu (Pekeliling ikhtisas Bil. 9. 12. 3. Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. 7/75 dan 9/75 Disiplin Sekolah) 10.4 6. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. 2.5. Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. Hantar Borang PTDI ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Kaunselor PK(HEM)/Kaunselor PROSES KERJA Menerima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi.6. Ambil tindakan disiplin.5. Memberitahu dan memanggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang. Pemantauan berterusan dan ujian air kencing semula ( 3 bulan sekali). 5. Pengetua Pengetua/PK(HEM) 7 8. 6. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). . 11.4.

.2 Carta Aliran Terima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi.5.6.4.

ibu Tutup Kes Tidak Tutup Kes Tidak Tindakan Tandakan (√) Catatan . Ada Lengkapkan Borang PTDI dan hantar borang ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.4. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) Pemantauan berterusan dan ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. Ada Memberitahu dan memanggil bapa/penjaga untuk berbincang.Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. Ambil tindakan disiplin.3 Senarai Semak Bil. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan.5.

8. 12.5. 2. 7.4 Borang Digunakan i. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) 12. Borang UAK 1 Borang PTDI 6. 3. Terima arahan untuk mengenal pasti mengumpul pelajar yang berisko tinggi dan Kumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing.1 Pemantauan berterusan 12.1 Urusan Tindakan Salah Laku Pelajar Proses Kerja . 9.4. ii.5. 11. 4. 10. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/menghidu gam-Borang UAK 1 Lengkapkan dan hantar Borang PTDI ke JPNS Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah.5. 5.2 Ujian air kencing (3 bulan sekali) 6.5.5 6. Panggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang. 6. Ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. Ambil tindakan disiplin.1.

6. .4 lapor kepada polis (kes jenayah) 4. Pantau gerak laku pelajar berkenaan.2 Rotan (lelaki) 3. Jika dicadangkan buang sekolah.5.3 panggil ibu bapa/penjaga 3. 4. 9. jika ada kes. 5. 4. Demerit bertambah. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. PROSES KERJA Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar Buat siasatan dan mencatat butiran salah laku ke dalam fail disiplin kelas. Pengetua/PK(HEM) 10.2 Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. Dapatkan khidmat kaunseling. Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku : 3.1 Nasihat 3. 2. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar 11.5.2 Carta Aliran Menerima aduan salah laku daripada guruguru atau pelajar. 3. 7 PK(HEM)/kaunselor 8.1 Beri markah demerit. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama. dan demerit terkumpul bertambah.JAWATAN PK(HEM)/Guru Disiplin 1. 6. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. ikut prosedur berkenaan.

Pantau gerak laku pelajar berkenaan. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu.3 Bil. dan demerit terkumpul bertambah. 6. Jika dicadangkan buang sekolah. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. Demerit bertambah. Dapatkan khidmat kaunseling. Buat siasatan Tutup Kes Tidak Ada Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku :  Nasihat  Rotan (lelaki)  panggil ibu bapa/penjaga  lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit..5. Senarai Semak Tindakan Tandakan (√) Catatan .5. ikut prosedur berkenaan. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama.

1 Surat amaran terakhir 8.8 lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit.5. 7.1. ii.1 Surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku 3. 9.5.2 Dapatkan khidmat kaunseling. 8. 4.6. 2.5 Nasihat 3. 6.5. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik 7. 5.6 Rotan (lelaki) 3. Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar. 7.2 Catat kes salah laku dalam fail disiplin kelas 3. Borang Salah Laku Pelajar Borang Perjanjian Berkelakuan Baik 6.5. 8.1 Buat siasatan 2.7 panggil ibu bapa/penjaga 3.4 6.6 6. 2.1 Urusan Kebenaran Keluar Dari Kawasan Sekolah/Balik Proses Kerja .2 Perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa Borang Digunakan i.

5. 4. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan.6.JAWATAN Guru Kelas 1. Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. Pelajar keluar/balik. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod. 5. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut.2 Carta Aliran . Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah. Pengetua/Penolong Kanan/Guru Tingkatan 7 6. 6. Pengetua/Penolong Kanan 3. PROSES KERJA Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. 2.

Lulus . Balik ke kelas Tidak .5.6.Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod Tamat 6. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.3 Senarai Semak . Pelajar keluar/balik.Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.

4 Borang Digunakan i.7.7 6.1 Menyerahkan borang/surat Tingkatan untuk rekod kepada Guru Tandakan (√) Catatan 4.6. 2. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.5. 1. ii. Tindakan Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab Pelajar ada “Pas Keluar” . Borang Kebenaran Keluar Surat Kebenaran Balik 6. Pelajar keluar/balik Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod 7.2 Ada pengesahan ibu bapa/penjaga/sesiapa yang berkenaan 6.5. 7. 7. Isi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. 5. 3. 6.1 Urusan Melayani Pengaduan Pelajar Proses Kerja .Bil.5.

6.1 Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar) 4.3 Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar. PROSES KERJA Menerima aduan pelajar sama ada secara langsung atau melalui guru atau staf sokongan. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan. 2.1 Masalah gangguan 2. 6. 4. 3.3 Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya: 4.JAWATAN Pengetua/PK(P)/PK(HEM) / PK(KK)/Guru Kanan/Guru 1.7. Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar: 2.2 Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca 4. Pengetua/PK(P)/KPT 5.2 Carta Aliran .2 Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan 2.5.

7. Tamat 6.3 Senarai Semak . Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan.5.Menerima aduan pelajar Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar:  Masalah gangguan  Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan  Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya:  Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar)  Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca  Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar.

Bil.5 Ikut Prosedur Tindakan Salah Laku Pelajar Tandakan (√) Catatan 5.1 Siasatan 4.2 Baiki kerosakan 4. 4.5. 3.4 Penyelesaian keselamatan 4. ii.8 Pengurusan Lembaga Pengawas . Buat catatan tindakan ke dalam Buku Laporan Aduan 6. 1.4 Borang Digunakan i.3 Pelajar mengganti kerosakan 4. Tindakan Aduan diterima daripada pelajar Kenal pasti jenis masalah/aduan Catatkan aduan ke dalam Buku Laporan Aduan Tindakan 4.7. Buku Laporan Aduan Pelajar Borang Laporan Kerosakan 6.5. 2.

3. 2. Pengetua PH(HEM)/GP 5.2 Carta Aliran .1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Guru Penasihat 1. 6.5.6.8. Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Meluluskan pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti. 4. memantau Lembaga Pengawas dalam Memberi penilaian dan pensijilan 6.8. 9.5. Memastikan Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Memberi pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan menjalankan tugas. 7. Guru Penasihat 8. PROSES KERJA Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Mendapatkan pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada Guru Tingkatan/Guru Mata Pelajaran.

Adakah calon sesuai? Tidak Ya Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Tidak Adakah calon lulus tapisan kedua? Lulus Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti. Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan Lama kepada Lembaga Pengawas Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas.3 Senarai Semak .5. Memberi penilaian dan pensijilan 6.Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon .8.

6 PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PELAJAR . 3. ii. 2. Memberi penilaian dan pensijilan Tandakan (√) Catatan 6.8. Borang Pemantauan Tugas Pengawas Borang Penilaian Pengawas 6. 1. 9. 4.5. Tindakan Lantikan Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas. 5. 7. 8. 6.4 Borang Digunakan i.Bil.

Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan. Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan.1.6. 6. 6.1 Tindakan Ketika Berlaku Kebakaran 6. 3. PROSES KERJA Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Guru Tingkatan Pengetua 4. 5.6. Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan. Membuat laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin.6.6.2 Carta Aliran .1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong Kanan/Guru 1.1. 2.

Semua ada di tempat berkumpul? Ya Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan. Tamat 6. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Tidak .6.1.3 Senarai Semak .Bunyikan loceng berlaku/dikesan jika kebakaran Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Lapor kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin.

Tandakan (√) Catatan 5. Senarai Nama Pelajar Mengikut Tingkatan 6. 6. 3.Bil. 6.4 Borang Digunakan i.6. 1.1. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan Laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak dengan segera.2 Urusan Rawatan dan Kesihatan Pelajar . 2. 4.6. Tindakan Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat.

Menghubungi ibu bapa/penjaga. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. PROSES KERJA Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat.6. 6. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan. 4.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(P) Guru Mata Pelajaran/ Guru Bertugas 1. Merujuk pelajar yang kurang sihat kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan.2. 6.2 Carta Aliran .3 Bawa ke klinik/hospital. 6. Membuat pemeriksaan mudah. Sediakan Laporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajar kepada Pengetua. 6. Menjadualkan waktu bertugas di Bilik Rawatan. 8. sakit perut. 3.6. jika pelajar mengalami penyakit yang serius.6. 6. 5.1 Memberi rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala.2. 2. 9. PK(HEM) 7.

6. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. Menghubungi ibu bapa/penjaga. Perlu rawatan/rehat? Ya 6. Pelajar yang kurang sihat dirujuk kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan laporan kepada Pengetua.2.3 Senarai Semak . sakit perut.6. 6.Menubuh Kesihatan Jawatankuasa Rawatan dan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. Tamat 6.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah.3 Bawa ke klinik/hospital. Balik ke kelas Tidak .

6. Menghubungi ibu bapa/penjaga. 1. 5.3 Bawa ke klinik/hospital. iv. 5. 4. 5.Bil.4 Borang Digunakan i. sakit perut. 7. Tandakan (√) Catatan 6. jika perlu Surat Akuan Rawatan Hospital Buku Rekod Laporan Kesihatan Harian Pelajar 6. Tindakan Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. 6.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan.3 Penyeliaan Kebersihan Bilik Rawatan dan Alatan/Ubat-ubatan . jika perlu Pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan Llaporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajarkepada Pengetua.2.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. iii.6. Borang Rawatan Borang Kebenaran Balik. 3. 8. ii. 2. 5. jika pelajar mengalami penyakit yang serius.

6. 6. JK Rawatan dan Kesihatan/ KPT Pengetua Pengetua/PK(HEM) 4. 2.3 Senarai Semak .6. 5. Memohon pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Melulus pembelian Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan 6. 3.3. Menjalankan tugas serta mendapat bantuan pekerja swasta/PAR untuk membersih bilik rawatan. Mengemas kini stok ubat-ubatan dan memastikan peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan. PROSES KERJA Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. teratur Tindakan PAR/PRA/ Pekerja Swasta Buat Pesanan/ Beli Tidak Selesai .3. teratur Tidak Selesai Pastikan ubat-ubatan dan alatan rawatan mencukupi dan masih boleh digunakan Tamat 6. bersih. kemas dan teratur. bersih.2 Carta Aliran Membuat penyeliaan ke atas pekerja dan pastikan bilik sentiasa kemas. Selesai – kemas.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan 1.3.6.6.

5. 3. 1. Pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan Tandakan (√) Catatan 6.4 Pengurusan Kebersihan dan Keceriaan Kawasan dan Bilik Darjah .4 Borang Digunakan iv. 4. kemas dan teratur. vi. Jadual tugas membersih bilik rawatan.Bil.6. Peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan.3. v.6. Borang Pesanan Pembelian Ubat/Peralatan Buku Stok Ubat-ubatan Rakod Pembersihan 6. 2. Stok ubat-ubatan mencukupi serta masih boleh digunakan. Tindakan Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. 6.

Menyediakan penyepit dan plastic sampah dan menentukan kawasan yang ditugaskan. Mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih.4. 8. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Menyediakan Jadual Bertugas mengikut kelas bagi kerja-kerja mengutip sampah pada awal pagi. JK 3K Guru Tingkatan PK(HEM)JK 3K Pengetua JK 3K Pengetua 5. Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan. 4.6. 6. Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya. JK Kebersihan dan Keceriaan 3. 10 Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu. 9.2 Kebersihan.4.dan dikumpul sehingga bulan terakhir.6. PROSES KERJA Melantik Jawatankuasa 1.1 Kebersihan dan Keceriaan Kawasan 1. dan 2. Menyampaikan hadiah kepada kelas yang mendapat jumlah bintang terbanyak dalam Pertandingan 3K. Menyelia kerja-kerja mengutip sampah dengan bantuan Pengawas yang bertugas. 6. 7.2 Carta Aliran .1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) 1.6.

dan dikumpul sehingga bulan terakhir Penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan 3K Menyediakan penyepit.3 Senarai Semak . Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.6. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan Guru Tingkatan mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Pengetua mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya. plastis sampah Pelajar mengutip sampah di kawasan yang ditetapkan di bawah seliaan JK dan Pegawas Tamat 6.Melantik Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Menyediakan Jadual Bertugas Melantik Jawatankuasa Kebersihan.4.

8. 11. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Jadual Bertugas Harian – Tingkatan dan Pengawas Alatan Kerja Pembersihan Taklimat Pertandingan 3K Pengawasan oleh Guru Tingkatan Pemeriksaan dan Penilaian Bilik Darjah Peraturan Pertandingan 3K Penyediaan “Bintang” Pengumuman Keputusan Hadiah Tandakan (√) Catatan 6.Bil. 4. Borang Pemeriksaan/Penilaian Pertandingan 3K Senarai Nama Pelajar bagi kelas yang bertugas Borang Laporan Bertugas Harian 6.4 Borang Digunakan i.6. 2. 3. 6.5 Urusan Menerima Pelawat . iii. Tindakan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan. 7. 10.4.6. 9. 1. 5. ii.

6. 2. 4.6.1 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1. 6. Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. PROSES KERJA Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1.5. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. Pegawal Keselamatan/ Pembantu Tadbir 5. Pengetua 3. 7. Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.6.2 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat.2 Carta Aliran .6.5.1 Proses Kerja JAWATAN Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir 1. Pelawat berurusan dengan orang yang berkenaan.

4 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar Tidak Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat . dan Tamat 6.6.Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1.3 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1. dengan orang yang Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. Pelawat berurusan berkenaan. Pelawat mencatat waktu keluar menandatangani buku pelawat.Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.3 Senarai Semak .5. Berurusan dengan Pengetua? Lulus .

Bil. Buku Rekod Pelawat Pas Kebenaran Masuk Format Laporan Berita Pendidikan Yang Sensasi Di Media Massa . 3.6. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat.5.3 Tandakan (√) Catatan Pelawat serahkan Kad Pengenalan 2. Guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. Tindakan 1.2 Catatan Masuk dan tandatangan pelawat 1. 6.1 Buku Rekod Pelawat 1. 5. ii. “Pas Kebenaran Masuk” diberi kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/ pelajar. 1. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. 4.4 Borang Digunakan i. 6.

Ketua Pengarah Pelajaran Malysia dan salinanya kepada Pengarah Bahagian Sekolah selewat-lewatnya dua hari setelah tarikh berkaitan. Laporan lengkap jika perlu hendaklah sampai kepada y. Tan Sri. Laporan Siasatan Oleh Jabatan Pelajaran Negeri: Sila gunakan format laporan siasatan seperti di bawah: Format Laporan Siasatan: i) ii) iii) iv) Perkara/isu yang berlaku: Pra-sekolah/ Rendah/ Menengah Atas/ Tingkatan 6: Tarikh. 4. Tajuk Berita Nama Media Massa: Tarikh Terbitan/Siaran Jika media cetak sertakan salinan keratan yang berkaitan : : : : 5. guru. bhg.1. pelajar. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan salinannya kepada Pengarah Bahagian Sekolah dengan serta-merta melalui faks atau telefon. Tan Sri. Bhg. kakitangan atau individuindividu lain. 3. waktu dan tempat kejadian: Pihak-pihak yang terlibat dan bilangan murid. v) vi) Punca dan latar belakang kejadian: Tindakan yang telah diambil (jika ada): Catatan: Laporan awal hendaklah sampai kepada Y. . 2.

Berjudi Pek. Pemulihan dan tindakan susulan oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat 1. Mengedar Dadah Pek. 8. 3. 2.Ikhtisas Bil9/1975( Murid boleh digantung sekolah atau dibuang sekolah) 4. Memeras Ugut Pek.Ikhtisas Bil 7/1975 3. Hukuman rotan mengikut berat/ringan kes. Digantung persekolahan bagi kes berat/kesalahan berulang. Rujukan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 4.Ikhtisas Bil . Lapor kepada polis jika melibatkan senjata atau orang luar. Ibu/bapa/penjaga dihubungi dan buat perjanjian bertulis.Ikhtisas Bil. Gantung persekolahan bagi kes berulang. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. 4. Hubungi/Pegawai kebajikan Masyarakat 5. 7/1975 1. 6. 1. Minta maaf kepada pemilik barang. 8. Tingkah Laku Jenayah 1. Mencuri Pek.Rawatan Perubatan.PANDUAN TATACARA DISIPLIN SEKOLAH UNTUK PENGETUA. Pengakuan bertulis pelajar.9 / 1975 . Pengakuan bertulis pelajar 2. Pengakuan bertulis pelajar. Hukuman rotan 7.Salah Guna Dadah Pek. GURU DISIPLIN DAN GURU SEKOLAH Tema Kesalahan Pekeliling Tindakan/Hukuman Rujukan 1. 5. Pengakuan bertulis pelajar 2. 7. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Lapor kepada polis 1. Rujuk Guru Kaunseling 1.9/1975 5. 6. Nasihat oleh guru agama/kaunseling 2. 2. Lapor kepada Doktor melalui Pegawai Kebajikan Masyarakat. Rujuk kepada guru kaunseling 6. 3. 3. Lapor kepada Pengarah Pelajaran 4. Pengakuan bertulis pelajar 2. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Dibuang sekolah bagi kes yang amat berat. 4. Memulangkan balik barang yng diambil. 5. Memulangkan balik barang yang dicuri/Ganti rugi ikuti nilai barang. 7. Amaran. 3. GURU BESAR.Ikhtisas Bil.

Digantung sekolah 5.Ikhtisas Bil. Hukuman rotan 3. Waris dihubungi 3. Digantung sekolah 5. 6.9/1975 1. Dipaksa meminta maaf/berdamai 1.3. 3. Dipaksa memohon maaf dan berdamai. Hukuman rotan 5.Kes Memukul Pelajar Pek. Bermain Mercun/ Bom buatan sendiri 11. Digantung sekolah 1. Hukuman rotan/rujuk guru kaunseling. 4. Pengakuan bertulis pelajar 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. Bil. Laporan polis 1. 1. Amaran 4. Gantung Persekolahan 6. Merotan pelajar 3. Mercun/bom dirampas 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. Buang sekolah (kes berulang) Lapor pada polis 1.Ikhtisas Bil 9/1975 8. Membawa Senjata Merbahaya Dengan Niat Jahat Pek. Amaran keras 5. Hukuman rotan bagi kesalahan kedua 4. Menjadi Ahli Kumpulan Haram/Kongsi Gelap Pek. Hukuman rotan 4.9/1975. Pengakuan bertulis pelajar 3. Waris dihubungi/ Perjanjian bertulis 3. Nasihat 2. Digantung persekolahan 1.Ikhtisas. Bergaduh Kecil Pek. Digantung persekolahan 4. Menceroboh Bilik/bangunan sekolah Pek.9/1975 12. Amaran Keras 2. Hukuman rotan 4. 5. Bergaduh besar Bil. Surat tunjuk sebab 4. Lapor kepada polis . Amaran keras 3. Dibuang sekolah 7.Iktisas Bil. Buang Sekolah 7.Ikhtisas Bil. Dibuang sekolah.9/1975 10. Menyerah senjata/senjata dirampas 2. Digantung sekolah bagi kesalahan berikut. Memulangkan barangan/bayar ganti rugi 4.9/1975 9.

2. 4.2/1981 14. Memberi amaran/teguran 3. Melapor kepada polis 1.13. Rujuk kepada guru bimbingan dan kaunseling/guru agama. Rujuk kepada guru agama/kaunseling. hukuman gantung sekolah bagi kes berat atau kesalahan berulang 6. Merampas 2. Rogol 2. Memberi amaran keras. Dirampas dan disimpan dengan berlakri sebagai bukti. Makluman kepada ibubapa. Dirujuk kepada Pegawai Perubatan. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Hukuman buang sekolah 1. 1. Merotan. 3. Mengintai 1. Amaran 2. Rujuk kepada guru agama/guru kaunseling. Pengakuan bertulis pelajar 2. Maklumkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 5. rujuk kepada guru kaunseling 5. Mencabul Kehormatan Pek. . Pengakuan bertulis pelajar 2. 5. Buang Anak 15.rakaman/ bertulis 4.Lapor kepada polis 1. Ibu bapa dihubungi dan membuat perjanjian bertulis 3. Bil. 4. 1. Merotan tujuan untuk mendisiplinkan. 6. Hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat. Pengakuan diri. Pengakuan bertulis pelajar 2.2/1981 2. 5.iktisas. TINGKAH LAKU LUCAH 1. Surat perjanjian 6. Makluman kepada ibubapa tentang tingkah laku anak. Hubungi Jabatan Pelajaran Negeri 5. Hukuman rotan 4. Membaca menunjukkan & Menyebarkan bahanbahan & gambargambar lucah Pek. . 4. 5. 4. Membawa pita video lucah dan kaset lucah 3. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Gantung sekolah. Surat kepada waris.Iktisas Bil. Simpan berlakri 3.

Berkhalwat & Denda di Mahkamah 6. Mencemarkan Bangunan Dan Kawasan sekolah Pek. Amaran 2. Menganggu Pelajar Perempuan 3. Gantung sekolah atau buang sekolah. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 4. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Gantung/buang sekolah 2. Amaran keras. Dirotan. Hubungi waris/ibubapa 2.9/1973 Pek. 3. 4. 5. Pengakuan bertulis. Dicadang bertukar sekolah. Hubungi ibubapa 2.9/1973 . 5. Disoal-siasat. Surat perjanjian. Surat jamin diri. Ganti rugi.Rujuk Pengarah Pelajaran. 4. Pengakuan bertulis. 5. Bohjan. 6. 3.Bohsia. Rujuk kepada Pengarah Pelajaran 1. 4. Melukis Kata-kata Lucah 9. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 8. 3.Rotan. Kenal pasti pelajar 2. Bercumbuan dalam kawasan sekolah 5. Amaran dan nasihat. Pelacuran. 3. ANTI SOSIAL 1. Lapor kepada waris. Gantung sekolah. Disoal-siasat 2. 6. 4. Meraba dan Memeluk Pelajar Perempuan 1. Gantung/buang sekolah 2.4.Iktisas Bil. Hamil 7. Rujuk kepada guru bimbingan & kaunseling/ agama 3. Nasihat dan amaran. Menconteng.Iktisas Bil. 1. Menghubungi Pegawai Kebajikan Masyarakat. Maklumkan kepada ibubapa(telefon/surat) 3. 1. 3. Rotan 1. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Dirotan 5. Tindakan Vandalism 2.

6. 3. 1. 2 .) 2. Surat kepada ibubapa/penjaga serta amalan gantung/buang sekolah tiga kali amaran .Hukuman rotan.Meniru tandatangan / penjaga. 4.Ponteng kelas.Hukuman rotan bergantung kepada kekerapan kes. Merotan. 2.Pemberitahuan kepada ibubapa /penjaga. 2.77 a. TINGKAH LAKU TIDAK JUJUR 1.Rujuk kpada ibubapa. 3. 2. 1. 3.Tidak hadir ke sekolah tanpa sebab 3 hari berturut-turut. 4. d. 1.Suat pemberitahuan kepada ibubapa/penjaga. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 5.Jumlah besar markah diambil kira.Gantung sekolah. Amaran keras. 2.Kelas tahanan (kalau sesuai).Tidak hadir ke sekolah 5 hari dalam sebulan tanpa sebab. 2. 4. Rotan jika perlu. 3. Pengakuan bertulis 3. 3. Amaran keras. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama. 2. c. 5.Buang sekolah.3. 1.2. Rangging/ Mengadakan Pelancoan 3. Gantung sekolah 1.Hukuman rotan. Dendaan Bertulis. 3. 1.Tidak hadir 60 hari berturut-turut.Nasihat dan surat peringatan kepada ibubapa/penjaga. Jika hadir dirujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling.Peperiksaan mata pelajaran berkenaan dibatalkan(tiada markah). b.Meniru dalam peperiksaan. .Tidak hadir ke sekolah 31 hari berturut-turut. 3. Ponteng Sekolah KP(BS)8548/12(17) Borang DM 9. Sikap Lalai dan Cuai terhadap Pelajaran 4. Amaran. Surat kepada ibubapa 4.Hubungi ibubapa /penjaga (surat tunjuk salahlaku. Perjanjian dengan ibubapa 5.Amaran keras/(nama direkod ke dalam buku disiplin). Kenalpasti masalah.

Gantung sekolah. 4.Teguran.Amaran. 1.Kali 2 ibubapa dipanggil dan tandatangan surat jaminan.Tiada lencana.Amaran. 1. 3.Stail Rambut / Panjang.Dipaksa gunting. 2. 2.Berkuku panjang.Tindakan serta merta memotong kuku. 3.Memohon maaf.Kaunseling.Amaran 2.Tidak berpakaian kemas. 4. 3. 3. 2. 1.Iktisas Bil.Rujuk kepada Kaunseling. 3.TINGKAH LAKU TABIAT.TINGKAH LAKU TIDAK SOPAN.Ibubapa dimaklumkan.Memohon maaf. 3.Rotan.Rujuk guru disiplin.Amaran. 2/1972.2/1976 1. 6. 3.Berbahasa Tidak sopan/Kasar/Mencarut Guru.Amaran keras/rotan. 1. 4. 2. ibubapa / penjaga diminta hadir tandatangani surat jaminan. 1.Kali 3 dirotan.Jika berulang. 6.Iktisas Bil. 4. 4. . 1.Menganggu kelas semasa guru mengajar. 1.5. 5. 2. 2. 2.Kali 1Kaunseling. 3. 2. 1. 3.Mengubah markah. Pek.Ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. 4.Amaran.4/1976.3/1967. 1.Warna rambut 5.Bercakap bohong.Kesalahan berikut dirotan.Memohon maaf. 1. (HABITUAL) Pek. 2.Kesalahan seterusnya rotan dan amaran.Rujuk kepada guru kaunseling / agama.9/1975 3.Teguran.Kali 1 Kaunseling.Digantung sekolah.Amaran. 2.Tidak hormat pengawas/guru. 1.Rujuk kepada ibubapa/penjaga.Diarah meninggalkan kawasan sekolah.Pakaian Tidak Kemas selepas sekolah.Iktisas Bil. 3.Tindakan guru disiplin mengenakan danda bayaran untuk lencana. Pek.Biadap kepada guru. 1.Hukuman rotan.Markah ujian tidak diambil kira. 2. 6. 1.

Tidak memulangkan Buku Teks 10. 3. Diberi amaran 2.88 2 6/68 18. Buang Sampah Merata-rata Peraturan Am Sekolah 1951 Pek.Tidak Bawa Buku 9. Membuat Bising 14. Sijil Berhenti sekolah ditahan. 2. Amaran 1. 3.09.68 TAJUK Pembuangan murid-murid daripada sekolah rendah kerana kelakuan curang.09.Diberi amaran.Tindakan guru disiplin. Diberi amaran. 3.Amaran direkod.Denda mengikut budi bicara guru disiplin. Hukuman rotan. Menghilangkan Alat Sekolah Yang Dipinjamkan 15. 1. Denda membersihkan kawasan 3. 2. Ibubapa dihubuni. 2. SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL SURAT / TARIKH 1 6/88 10. Menggantikannya. 1.Iktisas 9/1975 1. Hukuman rotan LAMPIRAN B PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG/KUASA DAN SURAT PEKELILING IKHTISAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ORDINAN PELAJARAN 1957:PERATURAN-PERATURAN PELAJARAN (DISIPLIN SEKOLAH) 1959. 1. 1. Bayar nilai buku 2. Diberi amaran.Iktisas Bil 9/1975 Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. Tatatertib di sekolah-sekolah . Rampas dan akhir tahun dikembalikan 2. 1.7. Tidak layak terima SPBT tahun berikutnya 1.Gantung sekolah. 2. Nasihat dan amaran 2. 3.Lewat 8. Rujuk guru kaunseling 3. Tidak Jelas Yuran Peraturan Am Sekolah 1951 Peraturan Am Sekolah 1951 11.Jika berulang ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. Memakai Barang Kemas/Bawa Bahan Yang Tidak Sesuai 12. Tidak Menyiapkan Kerja 13. Denda ikut budi bicara guru disiplin. Diberi Amaran 2. Barang berharga ibu bapa dipanggil. 1.

03. Permaianan “PinTable.01.72 05. Larangan permainan bahan-bahan letupan.05.04.75 TAJUK Tambahan kepada surat pekeliling Profesional Peraturan-peraturan (Tatatertib sekolah) Pelajaran 1959. Menganjur dan menjual loteri di sekolah-sekolah.75 04. Murid-murid menghisap rokok.79 01. .10.77 03.Video Game. Pengelolaan Walkaton di sekolah-sekolah. Laporan murid-murid dalam keadaan risiko penyalah gunaan dadah yang memerlukan pertolongan.75 18.08.10.11. Salah guna dadah-Garis panduan untuk guru dan guru besar.03.83 23. Potongan rambut murid-murid.09. 07. Pakaian seragam murid-murid sekolah.83 Mengharamkan semua jenis permainan judi di sekolahsekolah.82 25.10.02.83 09.04.83 07.68 04.76 07.77 02.02.Game Watch” Garis panduan kempen anti merokok di sekolah-sekolah.BIL 3 4 5 6 7 8 SURAT / TARIKH 6/88& 9/68 1/72 6A/75 7/75 9/75 7/76 12.78 26. Garis panduan mengenai pungutan derma melibatkan murid-murid sekolah. Peraturan-peraturan sekolah untuk murid-murid.09.11.76 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 11/76 7/77 9/77 4/78 2/79 4/82 1/83 3/83 6/83 7/83 8/83 09.83 11. Mengenakan hukuman biasa terhadap murid-murid yang melakukan perbuatan salah laku biasa yang tidak dinyatakan dalam peraturan-peraturan pelajaran. Acara suaikenal di sekolah-sekolah.10.

97 06.95 24.03. Penampilan diri pelajar.05.05.84 10. Pemakaian tudung/mini telekung bagi pelajar-pelajar perempuan.10.11.06.05. Keselamatan diri pelajar di sekolah.09. Pelaporan kejadian tidak diingini di sekolah.91 16. Pakaian seragam sekolah.06.09. Mengundang orang-orang kenamaan ke upacara sekolah/institusi pendidikan.08. Menangani kegiatan gengster di sekolah.09.05.97 22.91 12.84 22. Tatacara Mengenakan Tindakan dan Hukuman terhadap pelajar-pelajar sekolah.91 16. Hukuman ke atas murid menghisap rokok.86 01. Penggunaan budi bicara ketika mengambil tindakan. Perlaksanaan kuasa disiplin dan hukuman di sekolah.kekemasan dan kerapian berpakaian. Lapor kepada polis salah laku yang berbentuk jenayah.02.88 05.96 14.06.98 TAJUK Perhimpunan sekolah. Tata kelakuan pelajar ketika di masjid. Menangani masalah ponteng di sekolah. Sekolah sebagai kawasan merokok. Usaha menanam semangat patriotisme dalam kalangan pelajar dan senaman ringkas dalam bilik darjah.95 11.05.03.94 05. . Program dan aktiviti sekolah yang melibatkan dasar dan / atau pungutan wang.93 03.85 01.97 22. Langkah-langkah keberkesanan disiplin sekolah.09.02.BIL 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 SURAT / TARIKH 4/84 4/84 8/85 7/86 8/88 22/91 3/91 4/91 6/94 6/95 7/95 2/96 3/92 3/93 6/93 4/96 3/97 4/97 5/97 16/98 18/98 14.98 02.09.4/84) Pakaian seragam murid-murid sekolah.92 15.96 02. Perhimpunan sekolah (tambahan kepada surat pekeliling ikhtisas bil.08.93 03.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful