P. 1
Fail Meja Disiplin[1]

Fail Meja Disiplin[1]

|Views: 7,410|Likes:
Published by baharmar06

More info:

Published by: baharmar06 on Aug 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/30/2015

pdf

text

original

6.1 PENGURUSAN DISIPLIN PELAJAR 6.1.1 OBJEKTIF 6.1.1.1 Memastikan disiplin dan peraturan sekolah dikuatkuasakan. 6.1.1.

2 Menyelesaikan masalah-masalah disiplin berpandukan surat pekeliling Kementerian Pelajaran dan arahan Jabatan Pelajaran Negeri. 6.1.1.3 Melantik pengawas sekolah atau ketua pelajar untuk membantu pihak sekolah menguatkuasakan peraturan sekolah. 6.1.1.4 Menuju ke arah “kecacatan sifar” (Zero Defect) dalam hal-hal disiplin dan tingkah laku negatif pelajar. 6.1.2 SENARAI JAWATANKUASA DISIPLIN 6.1.2.1 CARTA ORGANISASI
Pengerusi Pengetua

Naib Pengerusi: PK HEM

Setiausaha: Ketua Guru Disiplin

Pen.Setiausaha: Guru Disiplin

______________________________________________________________________

Penyelaras Tingkatan

Unit Bimbingan & Kaunseling

AJK Disiplin

Guru Penyelaras Badan Pengawas

6.1.2.2 AHLI JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH:

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha AJK

: Pengetua : Penolong Kanan HEM : Ketua Guru Disiplin : Guru Disiplin : Guru Penyelaras Tingkatan : Guru Unit Bimbingan & Kaunseling : Guru Disiplin

6.1.3

SENARAI TUGAS JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH

6.1.3.1 Tugas Utama: 6.1.3.1.1 Pengurusan Peraturan Sekolah 6.1.3.1.2 Menangani Masalah Disiplin Sekolah 6.1.3.1.3 Pengurusan Pengawas Sekolah 6.1.3.2 Senarai tugas secara terperinci 6.1.3.2.1 Pengurusan Peraturan sekolah i. ii. iii. iv. v. vi. 6.1.3.2.2 i. ii. iii. iv. v. vi. Merangka dan menentukan dasar disiplin dan peraturan sekolah berpandukan pekeliling Kementerian dan Jabatan Pelajaran Negeri. Merangka dan melaksana aktiviti penghayatan peraturan sekolah secara berkesan. Membina satu mekanisme untuk memastikan peraturan sekolah dikuatkuasakan dan dipatuhi . Membina komunikasi berkesan antara murid, guru dan pentadbir sekolah supaya melicinkan pengurusan peraturan sekolah. Sentiasa membuat pelaporan maklumat serta data disiplin dan peraturan sekolah kepada pihak pengetua, PPD dan JPN. Mewujudkan sistem rekod disiplin dan sistem pemantauan yang berkesan. Menangani Masalah Disiplin Sekolah

Sentiasa bersedia dipanggil mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kes-kes berat mengenai disiplin. Bersedia menjalankan hukuman disiplin sekiranya diwakilkan oleh pengetua. Mengambil tindakan segera terhadap kes-kes salah laku murid yang tidak berat dan mencatat semua kes disiplin dalam borang disiplin/buku laporan disiplin. Melapor kes disiplin yang telah diambil tindakan kepada PK HEM seminggu sekali. Memastikan semua prosedur tindakan hukuman disiplin mengikut kaedah yang ditetapkan oleh pekeliling Kementerian dan JPN. Menjadi pegawai perhubungan antara pihak sekolah dengan ibu bapa/penjaga dalam menangani disiplin.

6.1.3.2.3 i. ii. iii. iv. v. vi. vii.

Pengurusan Pengawas Sekolah Menyenarai dan mengemukakan calon pengawas kepada PK HEM. Mengadakan majlis penyampaian watikah perlantikan pengawas sekolah. Menyedia dan menerangkan bidang tugas dan jadual tugas pengawas. Membimbing dan membantu pengawas dalam menguatkuasa peraturan sekolah. Mengadakan kursus kepemimpinan dan kesedaran untuk pengawas. Menubuh dan mengaktifkan Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah. Menyampaikan Sijil Penghargaan kepada pengawas.

6.5.1 6.5.1.1

Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berterusan Proses Kerja

JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 2. 3. 4. 5. Kaunselor Guru Tingkatan 6. 7 8. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9.

PROSES KERJA
Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu, hantar untuk khidmat kaunseling. Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.

10. Selepas amaran terakhir(14 hari tidak hadir), pelajar masih belum hadir ke sekolah, PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

6.5.1.2

Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama

Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Ada
Kehadiran?

Khidmat Kaunseling

Kehadiran?

Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir.

Khidmat Kaunseling

Ada

Kehadiran?

Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) Khidmat Kaunseling Ada
Kehadiran?

Tidak JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (14 hari tidak hadir) 6.5.1.3 Bil. Senarai Semak

Tindakan

Tandakan (√)

Catatan

7.5. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Borang Ponteng ii.5.5.4 Borang Digunakan i. 2. 6. 4. 8.2 6. 5. Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (selepas 14 hari pelajar tidak hadir) 6.1 Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berkala Proses Kerja . 3.2. Surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir selepas surat amaran kedua.1.1. Borang Rumusan Salah Laku iii. Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.

3. Kaunselor Guru Tingkatan 6. hantar untuk khidmat kaunseling. Selepas amaran terakhir.5. 4.JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. PROSES KERJA Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9. PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.2. 5. pelajar masih belum hadir ke sekolah. 6. Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu. 10. 2.2 Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama . Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua. 7 8.

3 Bil.Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan.2. Senarai Semak mengambil Tindakan Tandakan (√) Catatan . Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Ada Kehadiran? Khidmat Kaunseling Kehadiran? Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak JK Disiplin Sekolah untuk tindakan yang sewajarnya 6.5.

6.5. 2.3. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. 8. 7.1. 4.3 6.1 Urusan Pembuangan Pelajar Dari Sekolah Proses Kerja . 5. Borang Ponteng Borang Rumusan Salah Laku Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6. iii.2.5. Surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya 6.4 Borang Digunakan i.5. ii. 3.

 Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. 4. 2. 3. PPG JKDP Bahagian 10. JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan. 11. JK Disiplin Sekolah 5. Pengetua/PK(HEM) 7 JK Disiplin Sekolah Pengetua 8. . Menentukan sama ada terdapat kesahihan aduan. JKDS memutuskan sama terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis. 6. PROSES KERJA Menerima maklumat atau aduan bertulis Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap. 9. JAWATAN 12.JAWATAN Pengetua 1. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. jika ada. PPG menerima dokumen cadangan pembuangan pelajar oleh JKDS. PROSES KERJA JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai.

 Jika ditolak – kes selesai.2 Carta Aliran Menerima maklumat atau aduan bertulis . PPS JKDP Negeri 15. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan. Pengetua 19 JKD Peringkat Gabungan memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh. 14.5. 17. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. 16. 18. Menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Menerima rayuan.3. PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. 21. Urus Setia semak dokumen dan mencadangakan mesyuarat.13. Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. 23 6. Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan. PPG 22. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar. jika ada. PPS JKDP Negeri 20.

Kes Tutup Tidak Kes Tutup Tidak Tiada Pembelaan Tutup Kes Ada Pembelaan munasaabah? Ya – Tutup kes/ambil tindakan lain Tidak – Teruskan kes . JKDS memutuskan sama ada terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Ada Mesyuarat JK Disiplin kali pertama.Kes Tutup Tidak Ada Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. jika ada.

cadangan Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen Tidak Teratur?  Ya – Teruskan  Tidak – minta dokumen dpd Pengetua Ya JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. Urus Setia JPN semak dokumen: Teratur – teruskan Tidak – U/S dapatkan dokumen yang perlu Ya Kes Tutup Tidak Tidak Ada Ada . Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. Tutup Kes Tidak Bersabit?  Ya – teruskan  Tidak – Pengetua dinasihatkan untuk mengambil tindakan alternatif.Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. PPB menerima dokumen pembuangan pelajar oleh JKDS. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar. JKDPG memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap.

 Jika ditolak–kes selesai. Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Terima Dalam tempoh sebulan Ada rayuan – teruskan Tiada rayuan – kes selesai PPS menerima rayuan dan urus setia menyediakan dokumen untuk mesyuarat Kes Tutup Tidak Kes Selesai Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan.Tutup Kes Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan . Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah.

3 Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai.3. 8.3 Bil. jika rayuan diterima. JPDS . 10. 1. Sekolah menerima penempatan semula pelajar 12. 7. 6.2 Dokumen yang lengkap. 3.mesyuarat kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.1 Cadangan pembuangan pelajar kepada PPG 7.1 Sedia surat pertuduhan pembuangan sekolah 5. 7. JKDPN bermesyuarat jika ada rayuan. JKDPN bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar.5. Mesyuarat JKDPG sama ada memperaku cadangan atau tidak dan hantar perakuan kepada PPS.2 Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga Peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) 11.2 Borang Akuan Terima dan cadangan Tandakan (√) Catatan 4. 9.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama 5. jika ada 7.6. 10. 2. 5.1 10. . Senarai Semak Tindakan Ada maklumat atau aduan bertulis Siasatan untuk mendapat maklumat sebenar/lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. . PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar.

12.5. Hantar Borang PTDI ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Kaunselor PK(HEM)/Kaunselor PROSES KERJA Menerima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi. Menerima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/ mengaku menggunakan dadah. . Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). 2. 6. 5. Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan.6. Pengetua Pengetua/PK(HEM) 7 8. jika perlu (Pekeliling ikhtisas Bil. 9. Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. 7/75 dan 9/75 Disiplin Sekolah) 10. 3.1 Urusan Tindakan Terhadap Penyalahgunaan Dadah Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Pegawai Antidadah 1. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) PK(HEM) 13. 4.5. 11. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. Memberitahu dan memanggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang.4. Pemantauan berterusan dan ujian air kencing semula ( 3 bulan sekali). Ambil tindakan disiplin. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. Lengkapkan Borang PTDI.4 6.

5.6. .2 Carta Aliran Terima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi.4.

3 Senarai Semak Bil. Ada Memberitahu dan memanggil bapa/penjaga untuk berbincang. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) Pemantauan berterusan dan ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. Ada Lengkapkan Borang PTDI dan hantar borang ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah. Ambil tindakan disiplin. ibu Tutup Kes Tidak Tutup Kes Tidak Tindakan Tandakan (√) Catatan . Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1).4. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan.Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing.5. Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan.

Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/menghidu gam-Borang UAK 1 Lengkapkan dan hantar Borang PTDI ke JPNS Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah.5. ii. 10.5. Terima arahan untuk mengenal pasti mengumpul pelajar yang berisko tinggi dan Kumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. 6. 7.5.4.1 Urusan Tindakan Salah Laku Pelajar Proses Kerja .5. 3.1 Pemantauan berterusan 12. Panggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang.2 Ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. Ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. 4. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) 12. 2. 12. Borang UAK 1 Borang PTDI 6.5 6.1. 8. 9. 11. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.4 Borang Digunakan i. Ambil tindakan disiplin. 5.

JAWATAN PK(HEM)/Guru Disiplin 1. 4. Demerit bertambah. 6. .2 Rotan (lelaki) 3. PROSES KERJA Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar Buat siasatan dan mencatat butiran salah laku ke dalam fail disiplin kelas. 4.2 Carta Aliran Menerima aduan salah laku daripada guruguru atau pelajar. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama.5. 2. ikut prosedur berkenaan. Dapatkan khidmat kaunseling.2 Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. 6.1 Nasihat 3.5. jika ada kes. dan demerit terkumpul bertambah. Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa.4 lapor kepada polis (kes jenayah) 4. Pantau gerak laku pelajar berkenaan. 7 PK(HEM)/kaunselor 8.1 Beri markah demerit. 5. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Pengetua/PK(HEM) 10. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. 3. 9. Jika dicadangkan buang sekolah.3 panggil ibu bapa/penjaga 3. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar 11. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku : 3.

hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. Pantau gerak laku pelajar berkenaan. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa.5. Dapatkan khidmat kaunseling. Buat siasatan Tutup Kes Tidak Ada Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku :  Nasihat  Rotan (lelaki)  panggil ibu bapa/penjaga  lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit..3 Bil. dan demerit terkumpul bertambah.5. Jika dicadangkan buang sekolah. Senarai Semak Tindakan Tandakan (√) Catatan . Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama. ikut prosedur berkenaan. Demerit bertambah. 6.

5.1 Buat siasatan 2. 7.5. Borang Salah Laku Pelajar Borang Perjanjian Berkelakuan Baik 6.6. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik 7.2 Perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa Borang Digunakan i. 9.1 Surat amaran kedua dan rotan jika perlu. ii.1 Surat amaran terakhir 8.5.2 Catat kes salah laku dalam fail disiplin kelas 3. 8. 7.6 Rotan (lelaki) 3. 2.7 panggil ibu bapa/penjaga 3. 4.2 Dapatkan khidmat kaunseling. 2. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku 3.8 lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit. 8.1. 5.4 6.5 Nasihat 3.5.6 6. 6. Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar.1 Urusan Kebenaran Keluar Dari Kawasan Sekolah/Balik Proses Kerja .

Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan. 2. 6.JAWATAN Guru Kelas 1. Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.2 Carta Aliran . PROSES KERJA Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut. Pelajar keluar/balik.6. Pengetua/Penolong Kanan/Guru Tingkatan 7 6. Pengetua/Penolong Kanan 3. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod. 5. 4.5.

3 Senarai Semak . Lulus .Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an.6. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod Tamat 6. Pelajar keluar/balik. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut. Balik ke kelas Tidak .5. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.

Bil. Tindakan Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab Pelajar ada “Pas Keluar” . Pelajar keluar/balik Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod 7.5. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.6.7. 6.5.1 Urusan Melayani Pengaduan Pelajar Proses Kerja . Isi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. 1. 2. 3.5.1 Menyerahkan borang/surat Tingkatan untuk rekod kepada Guru Tandakan (√) Catatan 4.2 Ada pengesahan ibu bapa/penjaga/sesiapa yang berkenaan 6. ii.7 6. 7. 5. 7. Borang Kebenaran Keluar Surat Kebenaran Balik 6.4 Borang Digunakan i.

5.2 Carta Aliran .1 Masalah gangguan 2. 3.JAWATAN Pengetua/PK(P)/PK(HEM) / PK(KK)/Guru Kanan/Guru 1. 6. 2.7.1 Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar) 4.2 Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan 2. PROSES KERJA Menerima aduan pelajar sama ada secara langsung atau melalui guru atau staf sokongan.2 Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca 4. Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar: 2. Pengetua/PK(P)/KPT 5. 4.3 Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar. 6.3 Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya: 4. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan.

7.Menerima aduan pelajar Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar:  Masalah gangguan  Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan  Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya:  Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar)  Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca  Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan. Tamat 6.3 Senarai Semak .5.

Buku Laporan Aduan Pelajar Borang Laporan Kerosakan 6.5 Ikut Prosedur Tindakan Salah Laku Pelajar Tandakan (√) Catatan 5. 4. Tindakan Aduan diterima daripada pelajar Kenal pasti jenis masalah/aduan Catatkan aduan ke dalam Buku Laporan Aduan Tindakan 4.5. ii. Buat catatan tindakan ke dalam Buku Laporan Aduan 6.5.7.4 Borang Digunakan i.1 Siasatan 4.Bil. 1.2 Baiki kerosakan 4. 3.8 Pengurusan Lembaga Pengawas .3 Pelajar mengganti kerosakan 4.4 Penyelesaian keselamatan 4. 2.

Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Meluluskan pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti. 6.8. 9.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Guru Penasihat 1. 7.5. Memastikan Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Memberi pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan menjalankan tugas. PROSES KERJA Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Mendapatkan pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada Guru Tingkatan/Guru Mata Pelajaran.2 Carta Aliran . 3. Pengetua PH(HEM)/GP 5.6. 4. Guru Penasihat 8.8. 2. memantau Lembaga Pengawas dalam Memberi penilaian dan pensijilan 6.5.

Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon .5. Memberi penilaian dan pensijilan 6.8.3 Senarai Semak . Adakah calon sesuai? Tidak Ya Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Tidak Adakah calon lulus tapisan kedua? Lulus Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti. Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan Lama kepada Lembaga Pengawas Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas.

1.4 Borang Digunakan i. ii. 6. 2. 3.Bil.6 PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PELAJAR . 9. Tindakan Lantikan Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas. 5. Memberi penilaian dan pensijilan Tandakan (√) Catatan 6. Borang Pemantauan Tugas Pengawas Borang Penilaian Pengawas 6. 4.5. 8.8. 7.

6. Guru Tingkatan Pengetua 4.6.6.2 Carta Aliran . 6.1. 2. Membuat laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin. PROSES KERJA Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. 5. 3.6. Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong Kanan/Guru 1. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan.1. Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan.1 Tindakan Ketika Berlaku Kebakaran 6.6.

3 Senarai Semak .Bunyikan loceng berlaku/dikesan jika kebakaran Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat.1. Lapor kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Tidak . Semua ada di tempat berkumpul? Ya Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan.6. Tamat 6.

2 Urusan Rawatan dan Kesihatan Pelajar .Bil. 6. 4. 2. 3.4 Borang Digunakan i. 6. 1. Senarai Nama Pelajar Mengikut Tingkatan 6. Tandakan (√) Catatan 5.6. Tindakan Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan Laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak dengan segera.6.1.

Sediakan Laporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajar kepada Pengetua. 9. 8. 6.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(P) Guru Mata Pelajaran/ Guru Bertugas 1. 2. Menjadualkan waktu bertugas di Bilik Rawatan. 6. 3. 4. PROSES KERJA Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan. 6. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan.6. jika pelajar mengalami penyakit yang serius.2 Carta Aliran .6. 6. 6. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan. Menghubungi ibu bapa/penjaga.6.1 Memberi rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala.3 Bawa ke klinik/hospital.2.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. sakit perut.2. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. PK(HEM) 7. Membuat pemeriksaan mudah. 5. Merujuk pelajar yang kurang sihat kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan.

Pelajar yang kurang sihat dirujuk kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. Menghubungi ibu bapa/penjaga. sakit perut. 6.6.Menubuh Kesihatan Jawatankuasa Rawatan dan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan.3 Bawa ke klinik/hospital. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan laporan kepada Pengetua. Balik ke kelas Tidak .3 Senarai Semak . Tamat 6. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. 6.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. Perlu rawatan/rehat? Ya 6.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala.2.

Bil.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. 7. 6.6. 5. sakit perut. 5. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. 8. Menghubungi ibu bapa/penjaga.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. 5.4 Borang Digunakan i.3 Bawa ke klinik/hospital. Tindakan Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. iii. ii. 2.6.3 Penyeliaan Kebersihan Bilik Rawatan dan Alatan/Ubat-ubatan . Tandakan (√) Catatan 6. 3.2. jika perlu Pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan Llaporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajarkepada Pengetua. Borang Rawatan Borang Kebenaran Balik. 1. 5. iv. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. jika perlu Surat Akuan Rawatan Hospital Buku Rekod Laporan Kesihatan Harian Pelajar 6. 4.

2.3 Senarai Semak .6.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan 1. kemas dan teratur. 6. Menjalankan tugas serta mendapat bantuan pekerja swasta/PAR untuk membersih bilik rawatan.6. teratur Tidak Selesai Pastikan ubat-ubatan dan alatan rawatan mencukupi dan masih boleh digunakan Tamat 6. 3. PROSES KERJA Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih.3.6.3.3.2 Carta Aliran Membuat penyeliaan ke atas pekerja dan pastikan bilik sentiasa kemas. Selesai – kemas.6. Mengemas kini stok ubat-ubatan dan memastikan peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan. JK Rawatan dan Kesihatan/ KPT Pengetua Pengetua/PK(HEM) 4. 5. teratur Tindakan PAR/PRA/ Pekerja Swasta Buat Pesanan/ Beli Tidak Selesai . Memohon pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Melulus pembelian Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan 6. bersih. bersih.

3. Pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan Tandakan (√) Catatan 6. Stok ubat-ubatan mencukupi serta masih boleh digunakan. 2.4 Pengurusan Kebersihan dan Keceriaan Kawasan dan Bilik Darjah . 6. 5. Borang Pesanan Pembelian Ubat/Peralatan Buku Stok Ubat-ubatan Rakod Pembersihan 6. 1. vi. kemas dan teratur.Bil.3. 4. Peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan. Tindakan Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. Jadual tugas membersih bilik rawatan.4 Borang Digunakan iv. v.6.6.

Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Menyediakan Jadual Bertugas mengikut kelas bagi kerja-kerja mengutip sampah pada awal pagi.6. 7. Menyampaikan hadiah kepada kelas yang mendapat jumlah bintang terbanyak dalam Pertandingan 3K. 8. 10 Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.4. 9.6.4. 6.6. Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya. Mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih. JK Kebersihan dan Keceriaan 3.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) 1. 4.2 Carta Aliran . 6. PROSES KERJA Melantik Jawatankuasa 1. JK 3K Guru Tingkatan PK(HEM)JK 3K Pengetua JK 3K Pengetua 5. Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan. dan 2.dan dikumpul sehingga bulan terakhir. Menyediakan penyepit dan plastic sampah dan menentukan kawasan yang ditugaskan.2 Kebersihan. Menyelia kerja-kerja mengutip sampah dengan bantuan Pengawas yang bertugas.1 Kebersihan dan Keceriaan Kawasan 1.

dan dikumpul sehingga bulan terakhir Penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan 3K Menyediakan penyepit. plastis sampah Pelajar mengutip sampah di kawasan yang ditetapkan di bawah seliaan JK dan Pegawas Tamat 6.3 Senarai Semak .6. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan Guru Tingkatan mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Pengetua mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya.Melantik Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Menyediakan Jadual Bertugas Melantik Jawatankuasa Kebersihan. Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.4.

iii. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Jadual Bertugas Harian – Tingkatan dan Pengawas Alatan Kerja Pembersihan Taklimat Pertandingan 3K Pengawasan oleh Guru Tingkatan Pemeriksaan dan Penilaian Bilik Darjah Peraturan Pertandingan 3K Penyediaan “Bintang” Pengumuman Keputusan Hadiah Tandakan (√) Catatan 6.6.Bil.4. 1.6. Tindakan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan. 9.4 Borang Digunakan i. ii. 6. Borang Pemeriksaan/Penilaian Pertandingan 3K Senarai Nama Pelajar bagi kelas yang bertugas Borang Laporan Bertugas Harian 6. 10. 2. 4. 11. 3. 5.5 Urusan Menerima Pelawat . 8. 7.

Pelawat berurusan dengan orang yang berkenaan.6.5. 2.1 Proses Kerja JAWATAN Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir 1. 4.2 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat. Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka.6.1 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1.2 Carta Aliran . 6. 6. Pegawal Keselamatan/ Pembantu Tadbir 5. Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar.6. 7. PROSES KERJA Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat.5. Pengetua 3.

dan Tamat 6. Pelawat mencatat waktu keluar menandatangani buku pelawat.Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1.Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. dengan orang yang Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. Berurusan dengan Pengetua? Lulus .5.3 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1. Pelawat berurusan berkenaan.4 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar Tidak Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat .6.3 Senarai Semak .

5. 3.6.1 Buku Rekod Pelawat 1. ii.4 Borang Digunakan i. Buku Rekod Pelawat Pas Kebenaran Masuk Format Laporan Berita Pendidikan Yang Sensasi Di Media Massa . Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. 5. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. 6. Tindakan 1.Bil.2 Catatan Masuk dan tandatangan pelawat 1. 4. 6.3 Tandakan (√) Catatan Pelawat serahkan Kad Pengenalan 2. “Pas Kebenaran Masuk” diberi kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/ pelajar. 1. Guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.

Tajuk Berita Nama Media Massa: Tarikh Terbitan/Siaran Jika media cetak sertakan salinan keratan yang berkaitan : : : : 5. . Laporan Siasatan Oleh Jabatan Pelajaran Negeri: Sila gunakan format laporan siasatan seperti di bawah: Format Laporan Siasatan: i) ii) iii) iv) Perkara/isu yang berlaku: Pra-sekolah/ Rendah/ Menengah Atas/ Tingkatan 6: Tarikh. v) vi) Punca dan latar belakang kejadian: Tindakan yang telah diambil (jika ada): Catatan: Laporan awal hendaklah sampai kepada Y. bhg. 4. 3. guru. kakitangan atau individuindividu lain. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan salinannya kepada Pengarah Bahagian Sekolah dengan serta-merta melalui faks atau telefon.1. Tan Sri. Bhg. 2. pelajar. Laporan lengkap jika perlu hendaklah sampai kepada y. Ketua Pengarah Pelajaran Malysia dan salinanya kepada Pengarah Bahagian Sekolah selewat-lewatnya dua hari setelah tarikh berkaitan. waktu dan tempat kejadian: Pihak-pihak yang terlibat dan bilangan murid. Tan Sri.

Pengakuan bertulis pelajar 2. 3. Amaran. Pengakuan bertulis pelajar. Mencuri Pek. Berjudi Pek. 3. 7. Memeras Ugut Pek. Lapor kepada polis 1.Ikhtisas Bil 7/1975 3. Pengakuan bertulis pelajar. 7/1975 1. Lapor kepada Doktor melalui Pegawai Kebajikan Masyarakat.Ikhtisas Bil . Pengakuan bertulis pelajar 2. 7.Rawatan Perubatan. Pemulihan dan tindakan susulan oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat 1. Lapor kepada Pengarah Pelajaran 4. 2.9/1975 5. 4. Mengedar Dadah Pek. 3. Dibuang sekolah bagi kes yang amat berat. 5. 6.Ikhtisas Bil9/1975( Murid boleh digantung sekolah atau dibuang sekolah) 4. 6. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Rujukan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 4. Pengakuan bertulis pelajar 2. GURU BESAR. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Lapor kepada polis jika melibatkan senjata atau orang luar.Ikhtisas Bil. 8. Memulangkan balik barang yang dicuri/Ganti rugi ikuti nilai barang. Nasihat oleh guru agama/kaunseling 2. Ibu/bapa/penjaga dihubungi dan buat perjanjian bertulis. 3. 1. Tingkah Laku Jenayah 1.PANDUAN TATACARA DISIPLIN SEKOLAH UNTUK PENGETUA.Ikhtisas Bil. Minta maaf kepada pemilik barang. 8. Gantung persekolahan bagi kes berulang.9 / 1975 . Ibu bapa/Penjaga dihubungi. GURU DISIPLIN DAN GURU SEKOLAH Tema Kesalahan Pekeliling Tindakan/Hukuman Rujukan 1. 2. Memulangkan balik barang yng diambil. Hubungi/Pegawai kebajikan Masyarakat 5. 4. Hukuman rotan 7. 5. Hukuman rotan mengikut berat/ringan kes.Salah Guna Dadah Pek. Rujuk kepada guru kaunseling 6. Digantung persekolahan bagi kes berat/kesalahan berulang. Rujuk Guru Kaunseling 1.

Digantung persekolahan 1. Hukuman rotan 5. 4. Bermain Mercun/ Bom buatan sendiri 11. Merotan pelajar 3. Amaran Keras 2. Dipaksa memohon maaf dan berdamai. Pengakuan bertulis pelajar 2. Mercun/bom dirampas 2.9/1975 12. 1. Nasihat 2. Dibuang sekolah. Hukuman rotan bagi kesalahan kedua 4. Hukuman rotan/rujuk guru kaunseling. Dibuang sekolah 7. 3. Lapor kepada polis . Amaran 4. 6. Pengakuan bertulis pelajar 3. Laporan polis 1.9/1975.3. Buang sekolah (kes berulang) Lapor pada polis 1. Menceroboh Bilik/bangunan sekolah Pek. Hukuman rotan 4. Buang Sekolah 7. 5. Hukuman rotan 3. Gantung Persekolahan 6. Menjadi Ahli Kumpulan Haram/Kongsi Gelap Pek. Digantung persekolahan 4. Pengakuan bertulis pelajar 2. Bergaduh besar Bil. Pengakuan bertulis pelajar 2. Dipaksa meminta maaf/berdamai 1. Surat tunjuk sebab 4. Digantung sekolah 5. Membawa Senjata Merbahaya Dengan Niat Jahat Pek. Amaran keras 3.Kes Memukul Pelajar Pek. Digantung sekolah 1.9/1975 9.9/1975 10. Bil.Ikhtisas. Digantung sekolah 5. Hukuman rotan 4. Waris dihubungi 3. Digantung sekolah bagi kesalahan berikut.Ikhtisas Bil 9/1975 8.Ikhtisas Bil. Menyerah senjata/senjata dirampas 2.Ikhtisas Bil.9/1975 1.Iktisas Bil. Memulangkan barangan/bayar ganti rugi 4. Amaran keras 5. Bergaduh Kecil Pek. Waris dihubungi/ Perjanjian bertulis 3.

Memberi amaran keras. 1. Melapor kepada polis 1.2/1981 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. Bil. Dirampas dan disimpan dengan berlakri sebagai bukti. Hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat. 2. Mengintai 1. 6.13. Rogol 2.Lapor kepada polis 1. Hukuman rotan 4. Rujuk kepada guru agama/guru kaunseling. Merampas 2. Membaca menunjukkan & Menyebarkan bahanbahan & gambargambar lucah Pek. Hukuman buang sekolah 1. . Memberi amaran/teguran 3.rakaman/ bertulis 4. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Rujuk kepada guru bimbingan dan kaunseling/guru agama. 3. Pengakuan bertulis pelajar 2. Maklumkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 5.Iktisas Bil. 4. Membawa pita video lucah dan kaset lucah 3. Pengakuan bertulis pelajar 2. Surat kepada waris. Mencabul Kehormatan Pek. hukuman gantung sekolah bagi kes berat atau kesalahan berulang 6. 4. 5. 5. . 4. Merotan tujuan untuk mendisiplinkan. Dirujuk kepada Pegawai Perubatan. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. 1. Buang Anak 15. rujuk kepada guru kaunseling 5. TINGKAH LAKU LUCAH 1. Makluman kepada ibubapa tentang tingkah laku anak. 4. Surat perjanjian 6. Hubungi Jabatan Pelajaran Negeri 5. Makluman kepada ibubapa.2/1981 14. 5. Ibu bapa dihubungi dan membuat perjanjian bertulis 3. Gantung sekolah. Rujuk kepada guru agama/kaunseling. Amaran 2.iktisas. Merotan. Simpan berlakri 3. Pengakuan diri.

Surat perjanjian. Berkhalwat & Denda di Mahkamah 6. Rujuk kepada guru bimbingan & kaunseling/ agama 3. Ganti rugi. 4. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 8. 1. 4. Surat jamin diri. Tindakan Vandalism 2. Pengakuan bertulis. 3. 3. 3. Gantung/buang sekolah 2. Disoal-siasat 2. Meraba dan Memeluk Pelajar Perempuan 1. 5. Mencemarkan Bangunan Dan Kawasan sekolah Pek. Amaran 2. Rotan 1. Menghubungi Pegawai Kebajikan Masyarakat. Bercumbuan dalam kawasan sekolah 5. Rujuk kepada Pengarah Pelajaran 1. 3. 4. 4. Kenal pasti pelajar 2. 3. Menconteng. Bohjan. ANTI SOSIAL 1. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 1. 6. 4.Bohsia. Melukis Kata-kata Lucah 9. Pelacuran.4. 5. Gantung sekolah atau buang sekolah. 5. Amaran dan nasihat. Maklumkan kepada ibubapa(telefon/surat) 3.9/1973 Pek.Iktisas Bil.Rujuk Pengarah Pelajaran. Disoal-siasat. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Lapor kepada waris.Rotan. Gantung sekolah. Dirotan 5. Amaran keras. Gantung/buang sekolah 2. 6. Dicadang bertukar sekolah. Hubungi waris/ibubapa 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1.Iktisas Bil. Menganggu Pelajar Perempuan 3. Nasihat dan amaran. Hamil 7. Dirotan. Hubungi ibubapa 2.9/1973 . Pengakuan bertulis.

Rujuk kpada ibubapa. 1.Kelas tahanan (kalau sesuai).Tidak hadir ke sekolah 31 hari berturut-turut. 1. Amaran keras.Gantung sekolah.Tidak hadir ke sekolah tanpa sebab 3 hari berturut-turut. Jika hadir dirujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling. 3. 4. Gantung sekolah 1.Meniru tandatangan / penjaga. Dendaan Bertulis. 3. 2. 3. 2 . 2. Ponteng Sekolah KP(BS)8548/12(17) Borang DM 9. 5. Merotan.) 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Kenalpasti masalah. Pengakuan bertulis 3. 1. Surat kepada ibubapa 4.Meniru dalam peperiksaan. 3. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama. 6. 3. .Pemberitahuan kepada ibubapa /penjaga. 1. Rotan jika perlu. 4. 2. 5.2. 4.Buang sekolah.Hukuman rotan bergantung kepada kekerapan kes.Hukuman rotan. 1.Tidak hadir ke sekolah 5 hari dalam sebulan tanpa sebab.Hukuman rotan. b.Tidak hadir 60 hari berturut-turut.Ponteng kelas. Perjanjian dengan ibubapa 5.Amaran keras/(nama direkod ke dalam buku disiplin).77 a. Amaran keras. Sikap Lalai dan Cuai terhadap Pelajaran 4. c.Hubungi ibubapa /penjaga (surat tunjuk salahlaku.Jumlah besar markah diambil kira. 3.3. 2. TINGKAH LAKU TIDAK JUJUR 1. Surat kepada ibubapa/penjaga serta amalan gantung/buang sekolah tiga kali amaran . 2. 3.Peperiksaan mata pelajaran berkenaan dibatalkan(tiada markah).Nasihat dan surat peringatan kepada ibubapa/penjaga. Amaran. Rangging/ Mengadakan Pelancoan 3. d. 2.Suat pemberitahuan kepada ibubapa/penjaga.

9/1975 3. 1.Rujuk kepada Kaunseling. 6. 1. 6. 4.Amaran keras/rotan.Tidak berpakaian kemas. 3. (HABITUAL) Pek. ibubapa / penjaga diminta hadir tandatangani surat jaminan.3/1967. 3. 2. 1.TINGKAH LAKU TIDAK SOPAN.Kali 1 Kaunseling.Memohon maaf.Memohon maaf.Iktisas Bil. 2. 2. 2. 4.Gantung sekolah.Iktisas Bil.2/1976 1.Amaran.Kesalahan seterusnya rotan dan amaran. 2.Tindakan serta merta memotong kuku. 1.Bercakap bohong. 1.Dipaksa gunting. 3.Amaran. 2. 2.Amaran 2. 2/1972.Teguran.Tindakan guru disiplin mengenakan danda bayaran untuk lencana.Amaran. 1. 4. 4. 3.Iktisas Bil.Kesalahan berikut dirotan. 1. 1. 3. 6.Berkuku panjang. Pek.Kali 3 dirotan.Teguran.Tiada lencana.Menganggu kelas semasa guru mengajar.Ibubapa dimaklumkan.Jika berulang. 4.Kali 2 ibubapa dipanggil dan tandatangan surat jaminan.Rujuk guru disiplin. 1.5. 3. 2. 4. 3. 1. 3.Warna rambut 5. 5.Hukuman rotan. 1.Rotan.Kali 1Kaunseling. 3.Amaran.Berbahasa Tidak sopan/Kasar/Mencarut Guru.Kaunseling. 2. . 1.Stail Rambut / Panjang.Diarah meninggalkan kawasan sekolah. 3.Ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. 1. 2.Mengubah markah. 2.Rujuk kepada guru kaunseling / agama.4/1976.Tidak hormat pengawas/guru.Digantung sekolah.Markah ujian tidak diambil kira.Rujuk kepada ibubapa/penjaga.Biadap kepada guru.Amaran.Pakaian Tidak Kemas selepas sekolah.Memohon maaf. Pek.TINGKAH LAKU TABIAT.

Diberi Amaran 2. Tidak Jelas Yuran Peraturan Am Sekolah 1951 Peraturan Am Sekolah 1951 11.Amaran direkod. 1. Denda ikut budi bicara guru disiplin. Buang Sampah Merata-rata Peraturan Am Sekolah 1951 Pek.Iktisas Bil 9/1975 Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. Hukuman rotan. Denda membersihkan kawasan 3. 2. Bayar nilai buku 2. 2. Tidak Menyiapkan Kerja 13. Diberi amaran. 3.Gantung sekolah. Tidak layak terima SPBT tahun berikutnya 1. Rujuk guru kaunseling 3. 2. Amaran 1. Sijil Berhenti sekolah ditahan.Tidak Bawa Buku 9. 1.Lewat 8. 1.Iktisas 9/1975 1. Tatatertib di sekolah-sekolah . Ibubapa dihubuni.Denda mengikut budi bicara guru disiplin. 1. Barang berharga ibu bapa dipanggil. Rampas dan akhir tahun dikembalikan 2. Nasihat dan amaran 2.68 TAJUK Pembuangan murid-murid daripada sekolah rendah kerana kelakuan curang. 3.09. Menggantikannya. 1. Diberi amaran 2. Hukuman rotan LAMPIRAN B PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG/KUASA DAN SURAT PEKELILING IKHTISAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ORDINAN PELAJARAN 1957:PERATURAN-PERATURAN PELAJARAN (DISIPLIN SEKOLAH) 1959.7.09. SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL SURAT / TARIKH 1 6/88 10. Diberi amaran.Tindakan guru disiplin. Tidak memulangkan Buku Teks 10. 3. 1. Memakai Barang Kemas/Bawa Bahan Yang Tidak Sesuai 12. 3. 2.Diberi amaran. Menghilangkan Alat Sekolah Yang Dipinjamkan 15.88 2 6/68 18.Jika berulang ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. Membuat Bising 14.

Salah guna dadah-Garis panduan untuk guru dan guru besar.02.83 Mengharamkan semua jenis permainan judi di sekolahsekolah. Potongan rambut murid-murid.83 09. 07.76 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 11/76 7/77 9/77 4/78 2/79 4/82 1/83 3/83 6/83 7/83 8/83 09.03. Pengelolaan Walkaton di sekolah-sekolah.83 11.78 26.10. Larangan permainan bahan-bahan letupan.01. Menganjur dan menjual loteri di sekolah-sekolah.77 03.10.75 TAJUK Tambahan kepada surat pekeliling Profesional Peraturan-peraturan (Tatatertib sekolah) Pelajaran 1959. Peraturan-peraturan sekolah untuk murid-murid.76 07.82 25.04. Garis panduan mengenai pungutan derma melibatkan murid-murid sekolah. Mengenakan hukuman biasa terhadap murid-murid yang melakukan perbuatan salah laku biasa yang tidak dinyatakan dalam peraturan-peraturan pelajaran.09.Video Game. Laporan murid-murid dalam keadaan risiko penyalah gunaan dadah yang memerlukan pertolongan.10.68 04.72 05.05.83 07.04. Murid-murid menghisap rokok. Permaianan “PinTable.75 18.75 04.77 02.BIL 3 4 5 6 7 8 SURAT / TARIKH 6/88& 9/68 1/72 6A/75 7/75 9/75 7/76 12.11.79 01.09. Acara suaikenal di sekolah-sekolah. . Pakaian seragam murid-murid sekolah.03.10.Game Watch” Garis panduan kempen anti merokok di sekolah-sekolah.02.11.83 23.08.

88 05. Pelaporan kejadian tidak diingini di sekolah. . Menangani kegiatan gengster di sekolah.95 24.98 TAJUK Perhimpunan sekolah.4/84) Pakaian seragam murid-murid sekolah.97 22. Perlaksanaan kuasa disiplin dan hukuman di sekolah.92 15. Sekolah sebagai kawasan merokok. Usaha menanam semangat patriotisme dalam kalangan pelajar dan senaman ringkas dalam bilik darjah. Tata kelakuan pelajar ketika di masjid.09.06.06.06. Keselamatan diri pelajar di sekolah.05.BIL 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 SURAT / TARIKH 4/84 4/84 8/85 7/86 8/88 22/91 3/91 4/91 6/94 6/95 7/95 2/96 3/92 3/93 6/93 4/96 3/97 4/97 5/97 16/98 18/98 14. Program dan aktiviti sekolah yang melibatkan dasar dan / atau pungutan wang.02.93 03.kekemasan dan kerapian berpakaian.96 02. Hukuman ke atas murid menghisap rokok.86 01.08.09. Tatacara Mengenakan Tindakan dan Hukuman terhadap pelajar-pelajar sekolah.91 16.05.97 06.91 16.98 02.91 12.09. Menangani masalah ponteng di sekolah.97 22. Perhimpunan sekolah (tambahan kepada surat pekeliling ikhtisas bil.09. Pakaian seragam sekolah.05.09.03.10.08. Pemakaian tudung/mini telekung bagi pelajar-pelajar perempuan.03. Mengundang orang-orang kenamaan ke upacara sekolah/institusi pendidikan.05.93 03.84 22. Langkah-langkah keberkesanan disiplin sekolah. Lapor kepada polis salah laku yang berbentuk jenayah.85 01.02.96 14.94 05. Penampilan diri pelajar.84 10.05.11.95 11. Penggunaan budi bicara ketika mengambil tindakan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->