Fail Meja Disiplin[1]

6.1 PENGURUSAN DISIPLIN PELAJAR 6.1.1 OBJEKTIF 6.1.1.1 Memastikan disiplin dan peraturan sekolah dikuatkuasakan. 6.1.1.

2 Menyelesaikan masalah-masalah disiplin berpandukan surat pekeliling Kementerian Pelajaran dan arahan Jabatan Pelajaran Negeri. 6.1.1.3 Melantik pengawas sekolah atau ketua pelajar untuk membantu pihak sekolah menguatkuasakan peraturan sekolah. 6.1.1.4 Menuju ke arah “kecacatan sifar” (Zero Defect) dalam hal-hal disiplin dan tingkah laku negatif pelajar. 6.1.2 SENARAI JAWATANKUASA DISIPLIN 6.1.2.1 CARTA ORGANISASI
Pengerusi Pengetua

Naib Pengerusi: PK HEM

Setiausaha: Ketua Guru Disiplin

Pen.Setiausaha: Guru Disiplin

______________________________________________________________________

Penyelaras Tingkatan

Unit Bimbingan & Kaunseling

AJK Disiplin

Guru Penyelaras Badan Pengawas

6.1.2.2 AHLI JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH:

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha AJK

: Pengetua : Penolong Kanan HEM : Ketua Guru Disiplin : Guru Disiplin : Guru Penyelaras Tingkatan : Guru Unit Bimbingan & Kaunseling : Guru Disiplin

6.1.3

SENARAI TUGAS JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH

6.1.3.1 Tugas Utama: 6.1.3.1.1 Pengurusan Peraturan Sekolah 6.1.3.1.2 Menangani Masalah Disiplin Sekolah 6.1.3.1.3 Pengurusan Pengawas Sekolah 6.1.3.2 Senarai tugas secara terperinci 6.1.3.2.1 Pengurusan Peraturan sekolah i. ii. iii. iv. v. vi. 6.1.3.2.2 i. ii. iii. iv. v. vi. Merangka dan menentukan dasar disiplin dan peraturan sekolah berpandukan pekeliling Kementerian dan Jabatan Pelajaran Negeri. Merangka dan melaksana aktiviti penghayatan peraturan sekolah secara berkesan. Membina satu mekanisme untuk memastikan peraturan sekolah dikuatkuasakan dan dipatuhi . Membina komunikasi berkesan antara murid, guru dan pentadbir sekolah supaya melicinkan pengurusan peraturan sekolah. Sentiasa membuat pelaporan maklumat serta data disiplin dan peraturan sekolah kepada pihak pengetua, PPD dan JPN. Mewujudkan sistem rekod disiplin dan sistem pemantauan yang berkesan. Menangani Masalah Disiplin Sekolah

Sentiasa bersedia dipanggil mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kes-kes berat mengenai disiplin. Bersedia menjalankan hukuman disiplin sekiranya diwakilkan oleh pengetua. Mengambil tindakan segera terhadap kes-kes salah laku murid yang tidak berat dan mencatat semua kes disiplin dalam borang disiplin/buku laporan disiplin. Melapor kes disiplin yang telah diambil tindakan kepada PK HEM seminggu sekali. Memastikan semua prosedur tindakan hukuman disiplin mengikut kaedah yang ditetapkan oleh pekeliling Kementerian dan JPN. Menjadi pegawai perhubungan antara pihak sekolah dengan ibu bapa/penjaga dalam menangani disiplin.

6.1.3.2.3 i. ii. iii. iv. v. vi. vii.

Pengurusan Pengawas Sekolah Menyenarai dan mengemukakan calon pengawas kepada PK HEM. Mengadakan majlis penyampaian watikah perlantikan pengawas sekolah. Menyedia dan menerangkan bidang tugas dan jadual tugas pengawas. Membimbing dan membantu pengawas dalam menguatkuasa peraturan sekolah. Mengadakan kursus kepemimpinan dan kesedaran untuk pengawas. Menubuh dan mengaktifkan Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah. Menyampaikan Sijil Penghargaan kepada pengawas.

6.5.1 6.5.1.1

Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berterusan Proses Kerja

JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 2. 3. 4. 5. Kaunselor Guru Tingkatan 6. 7 8. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9.

PROSES KERJA
Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu, hantar untuk khidmat kaunseling. Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.

10. Selepas amaran terakhir(14 hari tidak hadir), pelajar masih belum hadir ke sekolah, PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

6.5.1.2

Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama

Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Ada
Kehadiran?

Khidmat Kaunseling

Kehadiran?

Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir.

Khidmat Kaunseling

Ada

Kehadiran?

Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) Khidmat Kaunseling Ada
Kehadiran?

Tidak JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (14 hari tidak hadir) 6.5.1.3 Bil. Senarai Semak

Tindakan

Tandakan (√)

Catatan

Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (selepas 14 hari pelajar tidak hadir) 6. 3.2 6. 8.1. 7. 2. Borang Ponteng ii.1. 6.5. Borang Rumusan Salah Laku iii. 4.5. Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.1 Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berkala Proses Kerja .2. 5. Surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir selepas surat amaran kedua.5.4 Borang Digunakan i.

Selepas amaran terakhir. 3. 6. Jika pelajar hadir selepas itu. 7 8. 2. hantar untuk khidmat kaunseling. 4.5. Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 5. Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.2 Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama . Kaunselor Guru Tingkatan 6. PROSES KERJA Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan. 10. pelajar masih belum hadir ke sekolah. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9.2. PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan.

5.3 Bil.2. Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Ada Kehadiran? Khidmat Kaunseling Kehadiran? Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir. Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak JK Disiplin Sekolah untuk tindakan yang sewajarnya 6.Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan. Senarai Semak mengambil Tindakan Tandakan (√) Catatan .

5. 3. Borang Ponteng Borang Rumusan Salah Laku Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.5. ii.5. iii.4 Borang Digunakan i.2.3 6. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.1 Urusan Pembuangan Pelajar Dari Sekolah Proses Kerja .1.5. 6. 4. 8.3. 7. 2. Surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya 6.

Menentukan sama ada terdapat kesahihan aduan. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. 2. jika ada.JAWATAN Pengetua 1. Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. JAWATAN 12. 4. PROSES KERJA JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. 9. Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. . 6. JKDS memutuskan sama terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis. Pengetua/PK(HEM) 7 JK Disiplin Sekolah Pengetua 8.  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. 11. PROSES KERJA Menerima maklumat atau aduan bertulis Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap. PPG JKDP Bahagian 10. JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan. 3. PPG menerima dokumen cadangan pembuangan pelajar oleh JKDS. JK Disiplin Sekolah 5.

(Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah.5.3.13.  Jika ditolak – kes selesai. 16. Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. 17. PPG 22. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan. 18. Pengetua 19 JKD Peringkat Gabungan memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh. 14. Urus Setia semak dokumen dan mencadangakan mesyuarat. PPS JKDP Negeri 20. 21. Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan. jika ada. PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. 23 6. PPS JKDP Negeri 15. Menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Menerima rayuan.2 Carta Aliran Menerima maklumat atau aduan bertulis .

Kes Tutup Tidak Ada Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. Kes Tutup Tidak Kes Tutup Tidak Tiada Pembelaan Tutup Kes Ada Pembelaan munasaabah? Ya – Tutup kes/ambil tindakan lain Tidak – Teruskan kes .  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Ada Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. jika ada. JKDS memutuskan sama ada terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.

Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. cadangan Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen Tidak Teratur?  Ya – Teruskan  Tidak – minta dokumen dpd Pengetua Ya JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. Tutup Kes Tidak Bersabit?  Ya – teruskan  Tidak – Pengetua dinasihatkan untuk mengambil tindakan alternatif. Urus Setia JPN semak dokumen: Teratur – teruskan Tidak – U/S dapatkan dokumen yang perlu Ya Kes Tutup Tidak Tidak Ada Ada . PPS menerima cadangan pembuangan pelajar. PPB menerima dokumen pembuangan pelajar oleh JKDS. JKDPG memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap.

 Jika ditolak–kes selesai.Tutup Kes Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan . (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Terima Dalam tempoh sebulan Ada rayuan – teruskan Tiada rayuan – kes selesai PPS menerima rayuan dan urus setia menyediakan dokumen untuk mesyuarat Kes Tutup Tidak Kes Selesai Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan.

3 Bil. . JPDS . 7. 9. 6. Senarai Semak Tindakan Ada maklumat atau aduan bertulis Siasatan untuk mendapat maklumat sebenar/lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan.3 Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. . 5.2 Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga Peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) 11. jika ada 7. JKDPN bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. JKDPN bermesyuarat jika ada rayuan. Mesyuarat JKDPG sama ada memperaku cadangan atau tidak dan hantar perakuan kepada PPS. Sekolah menerima penempatan semula pelajar 12.mesyuarat kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.3.5. 1. 3. 7.6.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama 5. 10.1 Sedia surat pertuduhan pembuangan sekolah 5.2 Borang Akuan Terima dan cadangan Tandakan (√) Catatan 4.1 10.2 Dokumen yang lengkap.1 Cadangan pembuangan pelajar kepada PPG 7. 8. 2. 10. jika rayuan diterima. PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar.

5.4 6. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.5. Ambil tindakan disiplin. 6.1 Urusan Tindakan Terhadap Penyalahgunaan Dadah Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Pegawai Antidadah 1. Memberitahu dan memanggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang.4. Hantar Borang PTDI ke Jabatan Pelajaran Sarawak. . Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) PK(HEM) 13. Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. Lengkapkan Borang PTDI.6. 11. 7/75 dan 9/75 Disiplin Sekolah) 10. 4. Pengetua Pengetua/PK(HEM) 7 8. Menerima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/ mengaku menggunakan dadah. Kaunselor PK(HEM)/Kaunselor PROSES KERJA Menerima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi. 3. 12. Pemantauan berterusan dan ujian air kencing semula ( 3 bulan sekali). Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. 5. jika perlu (Pekeliling ikhtisas Bil. 9. 2. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan.

.6.5.4.2 Carta Aliran Terima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi.

5. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.3 Senarai Semak Bil.4. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) Pemantauan berterusan dan ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. Ada Lengkapkan Borang PTDI dan hantar borang ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. ibu Tutup Kes Tidak Tutup Kes Tidak Tindakan Tandakan (√) Catatan . Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Ada Memberitahu dan memanggil bapa/penjaga untuk berbincang.Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. Ambil tindakan disiplin.

5. 2. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) 12. Borang UAK 1 Borang PTDI 6. 6. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. 11. 4.2 Ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. 9.4. 12.5.5 6. Panggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang.1 Pemantauan berterusan 12. 3. Terima arahan untuk mengenal pasti mengumpul pelajar yang berisko tinggi dan Kumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing. ii.5. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/menghidu gam-Borang UAK 1 Lengkapkan dan hantar Borang PTDI ke JPNS Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah. 10.4 Borang Digunakan i. Ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan.1 Urusan Tindakan Salah Laku Pelajar Proses Kerja . 8.1. 5. Ambil tindakan disiplin. 7.5.

3. PROSES KERJA Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar Buat siasatan dan mencatat butiran salah laku ke dalam fail disiplin kelas. 4. 6.5. Jika dicadangkan buang sekolah. Dapatkan khidmat kaunseling. 6. 2. jika ada kes.JAWATAN PK(HEM)/Guru Disiplin 1. Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar 11. Pengetua/PK(HEM) 10. dan demerit terkumpul bertambah.2 Rotan (lelaki) 3. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa.2 Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. 9. Demerit bertambah. ikut prosedur berkenaan. 7 PK(HEM)/kaunselor 8. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku : 3.3 panggil ibu bapa/penjaga 3.1 Nasihat 3.4 lapor kepada polis (kes jenayah) 4.5. 5. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Pantau gerak laku pelajar berkenaan.2 Carta Aliran Menerima aduan salah laku daripada guruguru atau pelajar. 4. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama. .1 Beri markah demerit.

Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. Buat siasatan Tutup Kes Tidak Ada Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku :  Nasihat  Rotan (lelaki)  panggil ibu bapa/penjaga  lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit. Pantau gerak laku pelajar berkenaan..5.5. Senarai Semak Tindakan Tandakan (√) Catatan . Jika dicadangkan buang sekolah. Demerit bertambah.3 Bil. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. Dapatkan khidmat kaunseling. ikut prosedur berkenaan. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. dan demerit terkumpul bertambah. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. 6.

2 Dapatkan khidmat kaunseling.8 lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit.1 Urusan Kebenaran Keluar Dari Kawasan Sekolah/Balik Proses Kerja . Borang Salah Laku Pelajar Borang Perjanjian Berkelakuan Baik 6. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku 3.7 panggil ibu bapa/penjaga 3. 5.1 Buat siasatan 2.2 Catat kes salah laku dalam fail disiplin kelas 3. 7. 8.5 Nasihat 3.2 Perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa Borang Digunakan i.5.4 6. 6. 9. 4. 2.5.5.1 Surat amaran kedua dan rotan jika perlu.5.6. ii. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik 7.6 6.6 Rotan (lelaki) 3. 8.1. 7. 2.1 Surat amaran terakhir 8. Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar.

6.JAWATAN Guru Kelas 1. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod. 4. 2. Pelajar keluar/balik.2 Carta Aliran . Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan. Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.6. 5. PROSES KERJA Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. Pengetua/Penolong Kanan 3.5. Pengetua/Penolong Kanan/Guru Tingkatan 7 6. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.

Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.3 Senarai Semak . Balik ke kelas Tidak .Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an.6. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut.5. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod Tamat 6. Lulus . Pelajar keluar/balik.

4 Borang Digunakan i.1 Urusan Melayani Pengaduan Pelajar Proses Kerja . Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.2 Ada pengesahan ibu bapa/penjaga/sesiapa yang berkenaan 6.5.7 6. 1.Bil. 6. Tindakan Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab Pelajar ada “Pas Keluar” .5. 7. 2.1 Menyerahkan borang/surat Tingkatan untuk rekod kepada Guru Tandakan (√) Catatan 4. ii. 5.5. Pelajar keluar/balik Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod 7. 7. Borang Kebenaran Keluar Surat Kebenaran Balik 6.6. Isi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik.7. 3.

5. PROSES KERJA Menerima aduan pelajar sama ada secara langsung atau melalui guru atau staf sokongan.2 Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan 2. 4.JAWATAN Pengetua/PK(P)/PK(HEM) / PK(KK)/Guru Kanan/Guru 1. Pengetua/PK(P)/KPT 5.1 Masalah gangguan 2.2 Carta Aliran . 2.3 Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar. Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar: 2. 6. 3.1 Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar) 4.7.3 Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya: 4.2 Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca 4. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan. 6.

7.5.3 Senarai Semak . Tamat 6.Menerima aduan pelajar Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar:  Masalah gangguan  Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan  Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya:  Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar)  Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca  Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan.

1.3 Pelajar mengganti kerosakan 4. Buku Laporan Aduan Pelajar Borang Laporan Kerosakan 6.7.5.5 Ikut Prosedur Tindakan Salah Laku Pelajar Tandakan (√) Catatan 5.4 Borang Digunakan i.2 Baiki kerosakan 4.8 Pengurusan Lembaga Pengawas . 3. ii. 4. Buat catatan tindakan ke dalam Buku Laporan Aduan 6. 2.1 Siasatan 4. Tindakan Aduan diterima daripada pelajar Kenal pasti jenis masalah/aduan Catatkan aduan ke dalam Buku Laporan Aduan Tindakan 4.5.4 Penyelesaian keselamatan 4.Bil.

4.5. Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Meluluskan pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti. PROSES KERJA Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Mendapatkan pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada Guru Tingkatan/Guru Mata Pelajaran.8.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Guru Penasihat 1. 7.5. 9.8. Pengetua PH(HEM)/GP 5.2 Carta Aliran . memantau Lembaga Pengawas dalam Memberi penilaian dan pensijilan 6. 2. 6.6. 3. Guru Penasihat 8. Memastikan Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Memberi pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan menjalankan tugas.

8. Memberi penilaian dan pensijilan 6. Adakah calon sesuai? Tidak Ya Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Tidak Adakah calon lulus tapisan kedua? Lulus Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti.3 Senarai Semak . Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan Lama kepada Lembaga Pengawas Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas.5.Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon .

Memberi penilaian dan pensijilan Tandakan (√) Catatan 6.6 PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PELAJAR . Borang Pemantauan Tugas Pengawas Borang Penilaian Pengawas 6.4 Borang Digunakan i. 4. ii. 2. 7. 1.8.5. Tindakan Lantikan Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas. 8. 6. 3. 9.Bil. 5.

2. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan.1.6. Membuat laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong Kanan/Guru 1. 5.6. Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan. 6. 6. Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan.1. PROSES KERJA Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Guru Tingkatan Pengetua 4.6. 3.6.1 Tindakan Ketika Berlaku Kebakaran 6.2 Carta Aliran .

3 Senarai Semak .Bunyikan loceng berlaku/dikesan jika kebakaran Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Tidak . Lapor kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin. Tamat 6. Semua ada di tempat berkumpul? Ya Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan.6.1.

Tandakan (√) Catatan 5.6.4 Borang Digunakan i.1. 3. Tindakan Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat. 6. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan Laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak dengan segera. Senarai Nama Pelajar Mengikut Tingkatan 6. 1.2 Urusan Rawatan dan Kesihatan Pelajar . 4. 6.6. 2.Bil.

6.3 Bawa ke klinik/hospital. Menghubungi ibu bapa/penjaga.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(P) Guru Mata Pelajaran/ Guru Bertugas 1.6.6. 6. 6. 6. 2.2 Carta Aliran . pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan. 5. 3.1 Memberi rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. 8. Menjadualkan waktu bertugas di Bilik Rawatan. 6.2. 9. Merujuk pelajar yang kurang sihat kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. Sediakan Laporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajar kepada Pengetua. sakit perut. PK(HEM) 7. 6. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. PROSES KERJA Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan.2. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan. 4.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. Membuat pemeriksaan mudah.

Perlu rawatan/rehat? Ya 6. 6.3 Bawa ke klinik/hospital. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat.6. Menghubungi ibu bapa/penjaga.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. Pelajar yang kurang sihat dirujuk kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan.2.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. Balik ke kelas Tidak . sakit perut. 6.3 Senarai Semak .Menubuh Kesihatan Jawatankuasa Rawatan dan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. Tamat 6. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan laporan kepada Pengetua. jika pelajar mengalami penyakit yang serius.

Bil. Tandakan (√) Catatan 6. jika pelajar mengalami penyakit yang serius.2. jika perlu Surat Akuan Rawatan Hospital Buku Rekod Laporan Kesihatan Harian Pelajar 6. 5. 4.3 Bawa ke klinik/hospital. 1. 6.6. 2. 3. 7.3 Penyeliaan Kebersihan Bilik Rawatan dan Alatan/Ubat-ubatan . Borang Rawatan Borang Kebenaran Balik. jika perlu Pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan Llaporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajarkepada Pengetua.6.4 Borang Digunakan i. sakit perut.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. 5. iv. ii. iii. Tindakan Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. 5.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan. Menghubungi ibu bapa/penjaga. 8. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. 5.

1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan 1.3. Mengemas kini stok ubat-ubatan dan memastikan peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan. 5.6.6.3. Selesai – kemas.2 Carta Aliran Membuat penyeliaan ke atas pekerja dan pastikan bilik sentiasa kemas. PROSES KERJA Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. bersih.3 Senarai Semak . JK Rawatan dan Kesihatan/ KPT Pengetua Pengetua/PK(HEM) 4. Menjalankan tugas serta mendapat bantuan pekerja swasta/PAR untuk membersih bilik rawatan. teratur Tidak Selesai Pastikan ubat-ubatan dan alatan rawatan mencukupi dan masih boleh digunakan Tamat 6.6.6. teratur Tindakan PAR/PRA/ Pekerja Swasta Buat Pesanan/ Beli Tidak Selesai . 3. kemas dan teratur. bersih. 2. Memohon pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Melulus pembelian Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan 6. 6.3.

1. 4.4 Borang Digunakan iv. 2. kemas dan teratur.4 Pengurusan Kebersihan dan Keceriaan Kawasan dan Bilik Darjah . 6.3.Bil. Tindakan Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. 3. vi. Jadual tugas membersih bilik rawatan.6.6. Borang Pesanan Pembelian Ubat/Peralatan Buku Stok Ubat-ubatan Rakod Pembersihan 6. Pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan Tandakan (√) Catatan 6. 5. v. Peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan. Stok ubat-ubatan mencukupi serta masih boleh digunakan.

Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya. Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan. 8. dan 2.6. 6. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Menyediakan Jadual Bertugas mengikut kelas bagi kerja-kerja mengutip sampah pada awal pagi.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) 1. JK 3K Guru Tingkatan PK(HEM)JK 3K Pengetua JK 3K Pengetua 5.4.2 Carta Aliran . Menyelia kerja-kerja mengutip sampah dengan bantuan Pengawas yang bertugas.1 Kebersihan dan Keceriaan Kawasan 1.6. Mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih.2 Kebersihan. Menyediakan penyepit dan plastic sampah dan menentukan kawasan yang ditugaskan.6. 4. PROSES KERJA Melantik Jawatankuasa 1. JK Kebersihan dan Keceriaan 3. 7.dan dikumpul sehingga bulan terakhir. Menyampaikan hadiah kepada kelas yang mendapat jumlah bintang terbanyak dalam Pertandingan 3K.4. 9. 6. 10 Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.

3 Senarai Semak .6. plastis sampah Pelajar mengutip sampah di kawasan yang ditetapkan di bawah seliaan JK dan Pegawas Tamat 6.dan dikumpul sehingga bulan terakhir Penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan 3K Menyediakan penyepit.4. Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan Guru Tingkatan mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Pengetua mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya.Melantik Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Menyediakan Jadual Bertugas Melantik Jawatankuasa Kebersihan.

iii. Borang Pemeriksaan/Penilaian Pertandingan 3K Senarai Nama Pelajar bagi kelas yang bertugas Borang Laporan Bertugas Harian 6.5 Urusan Menerima Pelawat .Bil. ii. 9. 2.6.4.6. 4.4 Borang Digunakan i. 11. Tindakan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan. 7. 3. 1. 6. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Jadual Bertugas Harian – Tingkatan dan Pengawas Alatan Kerja Pembersihan Taklimat Pertandingan 3K Pengawasan oleh Guru Tingkatan Pemeriksaan dan Penilaian Bilik Darjah Peraturan Pertandingan 3K Penyediaan “Bintang” Pengumuman Keputusan Hadiah Tandakan (√) Catatan 6. 8. 5. 10.

2 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat. Pelawat berurusan dengan orang yang berkenaan.5. 4. 6. 2.6.6. Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.1 Proses Kerja JAWATAN Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir 1.2 Carta Aliran . Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar.1 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. 7. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. PROSES KERJA Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1. Pegawal Keselamatan/ Pembantu Tadbir 5. Pengetua 3.6. 6.5.

4 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar Tidak Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat . dan Tamat 6.Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. Berurusan dengan Pengetua? Lulus . dengan orang yang Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka.3 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1.5.6.Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1.3 Senarai Semak . Pelawat mencatat waktu keluar menandatangani buku pelawat. Pelawat berurusan berkenaan.

3 Tandakan (√) Catatan Pelawat serahkan Kad Pengenalan 2. 6. 1.1 Buku Rekod Pelawat 1. Buku Rekod Pelawat Pas Kebenaran Masuk Format Laporan Berita Pendidikan Yang Sensasi Di Media Massa . Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. Guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.5. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. 4. Tindakan 1.Bil. ii.2 Catatan Masuk dan tandatangan pelawat 1. 3. “Pas Kebenaran Masuk” diberi kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/ pelajar. 5. 6.4 Borang Digunakan i.6.

2. guru.1. Tan Sri. v) vi) Punca dan latar belakang kejadian: Tindakan yang telah diambil (jika ada): Catatan: Laporan awal hendaklah sampai kepada Y. kakitangan atau individuindividu lain. 3. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan salinannya kepada Pengarah Bahagian Sekolah dengan serta-merta melalui faks atau telefon. 4. Ketua Pengarah Pelajaran Malysia dan salinanya kepada Pengarah Bahagian Sekolah selewat-lewatnya dua hari setelah tarikh berkaitan. Tan Sri. Tajuk Berita Nama Media Massa: Tarikh Terbitan/Siaran Jika media cetak sertakan salinan keratan yang berkaitan : : : : 5. Laporan Siasatan Oleh Jabatan Pelajaran Negeri: Sila gunakan format laporan siasatan seperti di bawah: Format Laporan Siasatan: i) ii) iii) iv) Perkara/isu yang berlaku: Pra-sekolah/ Rendah/ Menengah Atas/ Tingkatan 6: Tarikh. pelajar. Bhg. bhg. Laporan lengkap jika perlu hendaklah sampai kepada y. waktu dan tempat kejadian: Pihak-pihak yang terlibat dan bilangan murid. .

Hukuman rotan mengikut berat/ringan kes. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Nasihat oleh guru agama/kaunseling 2.Ikhtisas Bil9/1975( Murid boleh digantung sekolah atau dibuang sekolah) 4. Memulangkan balik barang yng diambil. Memulangkan balik barang yang dicuri/Ganti rugi ikuti nilai barang.9 / 1975 . 4. Hubungi/Pegawai kebajikan Masyarakat 5. Lapor kepada polis 1. Rujukan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 4. Hukuman rotan 7. 7. Rujuk kepada guru kaunseling 6. Rujuk Guru Kaunseling 1.Ikhtisas Bil. 2. Lapor kepada Pengarah Pelajaran 4. 8. 6. 2. Pengakuan bertulis pelajar. 7. GURU DISIPLIN DAN GURU SEKOLAH Tema Kesalahan Pekeliling Tindakan/Hukuman Rujukan 1. Digantung persekolahan bagi kes berat/kesalahan berulang. Pengakuan bertulis pelajar. Memeras Ugut Pek. 4.Ikhtisas Bil 7/1975 3. 1. Ibu/bapa/penjaga dihubungi dan buat perjanjian bertulis. Minta maaf kepada pemilik barang. 5. Pengakuan bertulis pelajar 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. 6. 3. 3. 3.9/1975 5. Pengakuan bertulis pelajar 2. Pemulihan dan tindakan susulan oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat 1. Gantung persekolahan bagi kes berulang. Lapor kepada Doktor melalui Pegawai Kebajikan Masyarakat. 3.Ikhtisas Bil . GURU BESAR. Ibu bapa/Penjaga dihubungi.Salah Guna Dadah Pek. Amaran. Mengedar Dadah Pek. 8. Lapor kepada polis jika melibatkan senjata atau orang luar.Rawatan Perubatan. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Mencuri Pek.PANDUAN TATACARA DISIPLIN SEKOLAH UNTUK PENGETUA. 7/1975 1. Dibuang sekolah bagi kes yang amat berat. Tingkah Laku Jenayah 1. 5.Ikhtisas Bil. Berjudi Pek.

Merotan pelajar 3.Kes Memukul Pelajar Pek. Digantung sekolah 5. 4. Menyerah senjata/senjata dirampas 2. Memulangkan barangan/bayar ganti rugi 4. Membawa Senjata Merbahaya Dengan Niat Jahat Pek.9/1975 9.Ikhtisas Bil. 3. Laporan polis 1. Waris dihubungi 3.Ikhtisas Bil. Dibuang sekolah 7. Lapor kepada polis .9/1975 12. Hukuman rotan/rujuk guru kaunseling. 1. 6. Dibuang sekolah. Dipaksa meminta maaf/berdamai 1. Bermain Mercun/ Bom buatan sendiri 11. Surat tunjuk sebab 4. Mercun/bom dirampas 2. Digantung sekolah 5.9/1975. Hukuman rotan 5. Amaran 4. Hukuman rotan 4. Buang sekolah (kes berulang) Lapor pada polis 1. Waris dihubungi/ Perjanjian bertulis 3. Bil. Buang Sekolah 7. Bergaduh besar Bil. Pengakuan bertulis pelajar 2.3. Amaran Keras 2.Iktisas Bil. Nasihat 2. Digantung persekolahan 4. Digantung sekolah 1. Pengakuan bertulis pelajar 2. Menjadi Ahli Kumpulan Haram/Kongsi Gelap Pek.Ikhtisas Bil 9/1975 8. Amaran keras 5.9/1975 10. Hukuman rotan 3. Menceroboh Bilik/bangunan sekolah Pek. Dipaksa memohon maaf dan berdamai. Pengakuan bertulis pelajar 2. Amaran keras 3. Hukuman rotan 4. Digantung persekolahan 1. Gantung Persekolahan 6.9/1975 1. Digantung sekolah bagi kesalahan berikut. Hukuman rotan bagi kesalahan kedua 4. Pengakuan bertulis pelajar 3. Bergaduh Kecil Pek. 5.Ikhtisas.

Surat perjanjian 6.13. 6.2/1981 14. Makluman kepada ibubapa tentang tingkah laku anak. Memberi amaran/teguran 3. Hubungi Jabatan Pelajaran Negeri 5. Rogol 2. Hukuman buang sekolah 1. 4. Ibu bapa dihubungi dan membuat perjanjian bertulis 3. hukuman gantung sekolah bagi kes berat atau kesalahan berulang 6. Bil. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Simpan berlakri 3. 4. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Melapor kepada polis 1.iktisas. Dirampas dan disimpan dengan berlakri sebagai bukti. Rujuk kepada guru agama/kaunseling. Membawa pita video lucah dan kaset lucah 3. 1. Amaran 2. Memberi amaran keras. Membaca menunjukkan & Menyebarkan bahanbahan & gambargambar lucah Pek.rakaman/ bertulis 4. Surat kepada waris.Lapor kepada polis 1. 1. 2. Pengakuan diri. 5. Maklumkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 5. Makluman kepada ibubapa.Iktisas Bil. 4. Pengakuan bertulis pelajar 2. Merotan. Buang Anak 15. Rujuk kepada guru agama/guru kaunseling. Mencabul Kehormatan Pek. 5. . .2/1981 2. TINGKAH LAKU LUCAH 1. Pengakuan bertulis pelajar 2. 5. 3. Pengakuan bertulis pelajar 2. 4. Dirujuk kepada Pegawai Perubatan. Merotan tujuan untuk mendisiplinkan. Hukuman rotan 4. Gantung sekolah. rujuk kepada guru kaunseling 5. Rujuk kepada guru bimbingan dan kaunseling/guru agama. Mengintai 1. Hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat. Merampas 2.

9/1973 . 1. Dirotan. 4. Gantung sekolah. Pengakuan bertulis. 4.Iktisas Bil. Kenal pasti pelajar 2. Rotan 1. Menganggu Pelajar Perempuan 3. Gantung sekolah atau buang sekolah. Gantung/buang sekolah 2. Pelacuran. Maklumkan kepada ibubapa(telefon/surat) 3.4. Berkhalwat & Denda di Mahkamah 6. Gantung/buang sekolah 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 6. Amaran dan nasihat. 6. 5. Hubungi waris/ibubapa 2.9/1973 Pek. Nasihat dan amaran. Rujuk kepada Pengarah Pelajaran 1. Hubungi ibubapa 2. Menconteng. 5. Dicadang bertukar sekolah. Dirotan 5.Rotan. Amaran keras. Meraba dan Memeluk Pelajar Perempuan 1. 1. 4. Amaran 2. Tindakan Vandalism 2. Rujuk kepada guru bimbingan & kaunseling/ agama 3. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 8. 3. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 5. Surat perjanjian. Melukis Kata-kata Lucah 9. 3.Iktisas Bil. ANTI SOSIAL 1. 3. 4. Menghubungi Pegawai Kebajikan Masyarakat. Surat jamin diri. 3. Ganti rugi. 4. Pengakuan bertulis. Bohjan. Hamil 7. 3. Mencemarkan Bangunan Dan Kawasan sekolah Pek.Bohsia.Rujuk Pengarah Pelajaran. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Disoal-siasat. Bercumbuan dalam kawasan sekolah 5. Lapor kepada waris. Disoal-siasat 2.

) 2. Amaran keras. Jika hadir dirujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling. Merotan. b. Perjanjian dengan ibubapa 5. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 2. 3. 3. 3. 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama.Meniru tandatangan / penjaga. 2 .77 a. Sikap Lalai dan Cuai terhadap Pelajaran 4. 3. 3. 3.Peperiksaan mata pelajaran berkenaan dibatalkan(tiada markah).Suat pemberitahuan kepada ibubapa/penjaga.Nasihat dan surat peringatan kepada ibubapa/penjaga. 4. Amaran. Dendaan Bertulis. 6. 2. Ponteng Sekolah KP(BS)8548/12(17) Borang DM 9. Kenalpasti masalah.Tidak hadir ke sekolah 31 hari berturut-turut. c. 1. 5. 4.Tidak hadir ke sekolah tanpa sebab 3 hari berturut-turut.Jumlah besar markah diambil kira.Tidak hadir ke sekolah 5 hari dalam sebulan tanpa sebab. 5. 2.2.Kelas tahanan (kalau sesuai).Hukuman rotan.Hubungi ibubapa /penjaga (surat tunjuk salahlaku.Rujuk kpada ibubapa. Rotan jika perlu.Tidak hadir 60 hari berturut-turut. 4.Hukuman rotan. Gantung sekolah 1. 1.Meniru dalam peperiksaan.Ponteng kelas.Buang sekolah. Rangging/ Mengadakan Pelancoan 3. Surat kepada ibubapa/penjaga serta amalan gantung/buang sekolah tiga kali amaran . Surat kepada ibubapa 4. . Pengakuan bertulis 3. 3. 1.Pemberitahuan kepada ibubapa /penjaga. TINGKAH LAKU TIDAK JUJUR 1. d. 2.Amaran keras/(nama direkod ke dalam buku disiplin).3. 1. 1.Hukuman rotan bergantung kepada kekerapan kes. 2. Amaran keras.Gantung sekolah.

2.Kali 1 Kaunseling.Menganggu kelas semasa guru mengajar.Jika berulang.Memohon maaf.Gantung sekolah.Biadap kepada guru.Amaran.Memohon maaf.Rotan.Berbahasa Tidak sopan/Kasar/Mencarut Guru.Digantung sekolah.Kali 1Kaunseling.Berkuku panjang. 2. Pek. 1. 1. 1.Rujuk kepada Kaunseling.Teguran.5. 1. 2.Tidak berpakaian kemas.Ibubapa dimaklumkan. 4. 3. 2.Teguran.Tidak hormat pengawas/guru. 1. 1.Tindakan serta merta memotong kuku.Amaran. ibubapa / penjaga diminta hadir tandatangani surat jaminan.Pakaian Tidak Kemas selepas sekolah.Tiada lencana. 1. 4.4/1976. 4.Rujuk kepada guru kaunseling / agama. 1.Hukuman rotan. 2. 1. 2. 6.Kesalahan seterusnya rotan dan amaran. (HABITUAL) Pek. 2. 2/1972. 5.Markah ujian tidak diambil kira. 2.Kesalahan berikut dirotan.Kali 2 ibubapa dipanggil dan tandatangan surat jaminan. 2.Rujuk kepada ibubapa/penjaga.Warna rambut 5. 6.Amaran.Kaunseling.Kali 3 dirotan.Iktisas Bil.Memohon maaf. 4.Iktisas Bil. 4.Stail Rambut / Panjang.Mengubah markah. 2.Amaran. 6.TINGKAH LAKU TABIAT. 1.Amaran keras/rotan. 1. 3. 3.2/1976 1.Dipaksa gunting. 3.Amaran 2. 3. 1.3/1967.Iktisas Bil. 3. 4.Rujuk guru disiplin.Diarah meninggalkan kawasan sekolah. 3. .Amaran. 3. 1. 2. Pek.TINGKAH LAKU TIDAK SOPAN.Bercakap bohong.Tindakan guru disiplin mengenakan danda bayaran untuk lencana.9/1975 3. 3. 3.Ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan.

Bayar nilai buku 2. Hukuman rotan LAMPIRAN B PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG/KUASA DAN SURAT PEKELILING IKHTISAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ORDINAN PELAJARAN 1957:PERATURAN-PERATURAN PELAJARAN (DISIPLIN SEKOLAH) 1959. 2. Memakai Barang Kemas/Bawa Bahan Yang Tidak Sesuai 12.Tidak Bawa Buku 9.Denda mengikut budi bicara guru disiplin.Iktisas Bil 9/1975 Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. 1. Buang Sampah Merata-rata Peraturan Am Sekolah 1951 Pek.68 TAJUK Pembuangan murid-murid daripada sekolah rendah kerana kelakuan curang. Ibubapa dihubuni. 3. SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL SURAT / TARIKH 1 6/88 10. Diberi Amaran 2. 1. Menggantikannya. Diberi amaran.Amaran direkod.88 2 6/68 18.09. Nasihat dan amaran 2. 1. 3. Tidak Jelas Yuran Peraturan Am Sekolah 1951 Peraturan Am Sekolah 1951 11.Tindakan guru disiplin.7. Amaran 1. Hukuman rotan. 3.Lewat 8. Diberi amaran. Tidak Menyiapkan Kerja 13. Rujuk guru kaunseling 3. 1. Sijil Berhenti sekolah ditahan. Tatatertib di sekolah-sekolah .Gantung sekolah.Iktisas 9/1975 1. 3. 2. Denda membersihkan kawasan 3. 2. Menghilangkan Alat Sekolah Yang Dipinjamkan 15. Barang berharga ibu bapa dipanggil. Tidak layak terima SPBT tahun berikutnya 1. Denda ikut budi bicara guru disiplin.Jika berulang ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan.09.Diberi amaran. 2. Rampas dan akhir tahun dikembalikan 2. Tidak memulangkan Buku Teks 10. Membuat Bising 14. Diberi amaran 2. 1. 1.

72 05.79 01.09.BIL 3 4 5 6 7 8 SURAT / TARIKH 6/88& 9/68 1/72 6A/75 7/75 9/75 7/76 12.75 18. Peraturan-peraturan sekolah untuk murid-murid.05.04.11.82 25. 07.83 Mengharamkan semua jenis permainan judi di sekolahsekolah.83 11.04.01.08.83 23.03. Mengenakan hukuman biasa terhadap murid-murid yang melakukan perbuatan salah laku biasa yang tidak dinyatakan dalam peraturan-peraturan pelajaran.75 TAJUK Tambahan kepada surat pekeliling Profesional Peraturan-peraturan (Tatatertib sekolah) Pelajaran 1959. Salah guna dadah-Garis panduan untuk guru dan guru besar.78 26.68 04.Video Game. Larangan permainan bahan-bahan letupan.02.02.77 03.77 02.75 04.03. Permaianan “PinTable. .10. Murid-murid menghisap rokok.11.83 07.10.76 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 11/76 7/77 9/77 4/78 2/79 4/82 1/83 3/83 6/83 7/83 8/83 09.10. Laporan murid-murid dalam keadaan risiko penyalah gunaan dadah yang memerlukan pertolongan. Pengelolaan Walkaton di sekolah-sekolah.76 07.09. Garis panduan mengenai pungutan derma melibatkan murid-murid sekolah. Pakaian seragam murid-murid sekolah.10.83 09. Potongan rambut murid-murid.Game Watch” Garis panduan kempen anti merokok di sekolah-sekolah. Acara suaikenal di sekolah-sekolah. Menganjur dan menjual loteri di sekolah-sekolah.

Tata kelakuan pelajar ketika di masjid. .08.98 02. Penampilan diri pelajar.kekemasan dan kerapian berpakaian.03.96 02.95 11. Langkah-langkah keberkesanan disiplin sekolah.05. Sekolah sebagai kawasan merokok.03.05.84 10.84 22.08.06. Pakaian seragam sekolah.96 14.09.02.97 22.09.88 05. Tatacara Mengenakan Tindakan dan Hukuman terhadap pelajar-pelajar sekolah. Lapor kepada polis salah laku yang berbentuk jenayah.09.4/84) Pakaian seragam murid-murid sekolah.98 TAJUK Perhimpunan sekolah.05. Pelaporan kejadian tidak diingini di sekolah. Keselamatan diri pelajar di sekolah.93 03.09. Perhimpunan sekolah (tambahan kepada surat pekeliling ikhtisas bil.85 01.10.91 12.06. Menangani kegiatan gengster di sekolah.94 05. Usaha menanam semangat patriotisme dalam kalangan pelajar dan senaman ringkas dalam bilik darjah. Penggunaan budi bicara ketika mengambil tindakan.92 15.97 06.93 03.91 16. Hukuman ke atas murid menghisap rokok. Program dan aktiviti sekolah yang melibatkan dasar dan / atau pungutan wang.86 01.95 24.BIL 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 SURAT / TARIKH 4/84 4/84 8/85 7/86 8/88 22/91 3/91 4/91 6/94 6/95 7/95 2/96 3/92 3/93 6/93 4/96 3/97 4/97 5/97 16/98 18/98 14.97 22.09.11. Menangani masalah ponteng di sekolah.91 16.06.02.05.05. Pemakaian tudung/mini telekung bagi pelajar-pelajar perempuan. Mengundang orang-orang kenamaan ke upacara sekolah/institusi pendidikan. Perlaksanaan kuasa disiplin dan hukuman di sekolah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful