P. 1
Fail Meja Disiplin[1]

Fail Meja Disiplin[1]

|Views: 8,036|Likes:
Published by baharmar06

More info:

Published by: baharmar06 on Aug 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/30/2015

pdf

text

original

6.1 PENGURUSAN DISIPLIN PELAJAR 6.1.1 OBJEKTIF 6.1.1.1 Memastikan disiplin dan peraturan sekolah dikuatkuasakan. 6.1.1.

2 Menyelesaikan masalah-masalah disiplin berpandukan surat pekeliling Kementerian Pelajaran dan arahan Jabatan Pelajaran Negeri. 6.1.1.3 Melantik pengawas sekolah atau ketua pelajar untuk membantu pihak sekolah menguatkuasakan peraturan sekolah. 6.1.1.4 Menuju ke arah “kecacatan sifar” (Zero Defect) dalam hal-hal disiplin dan tingkah laku negatif pelajar. 6.1.2 SENARAI JAWATANKUASA DISIPLIN 6.1.2.1 CARTA ORGANISASI
Pengerusi Pengetua

Naib Pengerusi: PK HEM

Setiausaha: Ketua Guru Disiplin

Pen.Setiausaha: Guru Disiplin

______________________________________________________________________

Penyelaras Tingkatan

Unit Bimbingan & Kaunseling

AJK Disiplin

Guru Penyelaras Badan Pengawas

6.1.2.2 AHLI JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH:

Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Pen. Setiausaha AJK

: Pengetua : Penolong Kanan HEM : Ketua Guru Disiplin : Guru Disiplin : Guru Penyelaras Tingkatan : Guru Unit Bimbingan & Kaunseling : Guru Disiplin

6.1.3

SENARAI TUGAS JAWATANKUASA DISIPLIN SEKOLAH

6.1.3.1 Tugas Utama: 6.1.3.1.1 Pengurusan Peraturan Sekolah 6.1.3.1.2 Menangani Masalah Disiplin Sekolah 6.1.3.1.3 Pengurusan Pengawas Sekolah 6.1.3.2 Senarai tugas secara terperinci 6.1.3.2.1 Pengurusan Peraturan sekolah i. ii. iii. iv. v. vi. 6.1.3.2.2 i. ii. iii. iv. v. vi. Merangka dan menentukan dasar disiplin dan peraturan sekolah berpandukan pekeliling Kementerian dan Jabatan Pelajaran Negeri. Merangka dan melaksana aktiviti penghayatan peraturan sekolah secara berkesan. Membina satu mekanisme untuk memastikan peraturan sekolah dikuatkuasakan dan dipatuhi . Membina komunikasi berkesan antara murid, guru dan pentadbir sekolah supaya melicinkan pengurusan peraturan sekolah. Sentiasa membuat pelaporan maklumat serta data disiplin dan peraturan sekolah kepada pihak pengetua, PPD dan JPN. Mewujudkan sistem rekod disiplin dan sistem pemantauan yang berkesan. Menangani Masalah Disiplin Sekolah

Sentiasa bersedia dipanggil mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kes-kes berat mengenai disiplin. Bersedia menjalankan hukuman disiplin sekiranya diwakilkan oleh pengetua. Mengambil tindakan segera terhadap kes-kes salah laku murid yang tidak berat dan mencatat semua kes disiplin dalam borang disiplin/buku laporan disiplin. Melapor kes disiplin yang telah diambil tindakan kepada PK HEM seminggu sekali. Memastikan semua prosedur tindakan hukuman disiplin mengikut kaedah yang ditetapkan oleh pekeliling Kementerian dan JPN. Menjadi pegawai perhubungan antara pihak sekolah dengan ibu bapa/penjaga dalam menangani disiplin.

6.1.3.2.3 i. ii. iii. iv. v. vi. vii.

Pengurusan Pengawas Sekolah Menyenarai dan mengemukakan calon pengawas kepada PK HEM. Mengadakan majlis penyampaian watikah perlantikan pengawas sekolah. Menyedia dan menerangkan bidang tugas dan jadual tugas pengawas. Membimbing dan membantu pengawas dalam menguatkuasa peraturan sekolah. Mengadakan kursus kepemimpinan dan kesedaran untuk pengawas. Menubuh dan mengaktifkan Kelab Pencegahan Jenayah Sekolah. Menyampaikan Sijil Penghargaan kepada pengawas.

6.5.1 6.5.1.1

Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berterusan Proses Kerja

JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1. 2. 3. 4. 5. Kaunselor Guru Tingkatan 6. 7 8. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9.

PROSES KERJA
Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu, hantar untuk khidmat kaunseling. Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua.

10. Selepas amaran terakhir(14 hari tidak hadir), pelajar masih belum hadir ke sekolah, PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.

6.5.1.2

Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama

Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan. Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Ada
Kehadiran?

Khidmat Kaunseling

Kehadiran?

Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir.

Khidmat Kaunseling

Ada

Kehadiran?

Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir (selepas surat amaran kedua) Khidmat Kaunseling Ada
Kehadiran?

Tidak JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (14 hari tidak hadir) 6.5.1.3 Bil. Senarai Semak

Tindakan

Tandakan (√)

Catatan

2.2 6.5. 8. Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.4 Borang Digunakan i. Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya (selepas 14 hari pelajar tidak hadir) 6. 6. 7. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 3 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 3 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 7 hari pelajar yang sama tidak hadir. Borang Ponteng ii. Surat amaran terakhir selepas 7 hari pelajar tersebut tidak hadir selepas surat amaran kedua.1.1 Urusan Tindakan Pelajar Ponteng Sekolah Berkala Proses Kerja . Borang Rumusan Salah Laku iii. 4. 2. 5.1.5. 3.5.

5. PK(HEM) memanggil mesyuarat JK Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya. 4. PROSES KERJA Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan. pelajar masih belum hadir ke sekolah. 10.JAWATAN Guru Tingkatan GT/PK(HEM 1.2 Carta Aliran Mengenal pasti pelajar ponteng pada akhir waktu pertama . Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Jika pelajar hadir selepas itu.2. 7 8. Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.5. 6. Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir PK(HEM) memaklumkan ketidakhadiran pelajar berkenaan kepada Pengetua. Kaunselor Guru Tingkatan 6. hantar untuk khidmat kaunseling. 3. Pengetua PK(HEM)/JK Disiplin Sekolah 9. Selepas amaran terakhir. 2.

Pantau kehadiran pelajar berkenaan. Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak Hantar surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Khidmat Kaunseling Ada Kehadiran? Tidak JK Disiplin Sekolah untuk tindakan yang sewajarnya 6.3 Bil. Ada Khidmat Kaunseling Tidak Hantar surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Ada Kehadiran? Khidmat Kaunseling Kehadiran? Tidak Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.2.5. Senarai Semak mengambil Tindakan Tandakan (√) Catatan .Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan.

ii. Surat amaran terakhir selepas 20 hari pelajar tersebut tidak hadir Mesyuarat Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk mengambil tindakan yang sewajarnya 6.3. Borang Ponteng Borang Rumusan Salah Laku Borang Laporan Jawatankuasa Disiplin Pelajar 6.5. 3.5. Pelajar ponteng pada akhir waktu pertama Mengemukakan senarai nama kepada PK (HEM) Mengenal pasti pelajar yang ponteng selama 10 hari berterusan Khidmat kaunseling Surat amaran pertama (selepas 10 hari tidak hadir) Surat amaran kedua dihantar selepas 10 hari pelajar yang sama tidak hadir.5.4 Borang Digunakan i. 5. 2.1 Urusan Pembuangan Pelajar Dari Sekolah Proses Kerja . 6. 8. 7.3 6. iii. 4.1.2.

Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen. JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan. PPG menerima dokumen cadangan pembuangan pelajar oleh JKDS. Menentukan sama ada terdapat kesahihan aduan. PROSES KERJA JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak. 4. 11. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. Pengetua/PK(HEM) 7 JK Disiplin Sekolah Pengetua 8. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. jika ada. JAWATAN 12. PROSES KERJA Menerima maklumat atau aduan bertulis Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap. 6. 9.JAWATAN Pengetua 1. 2.  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. JK Disiplin Sekolah 5. . PPG JKDP Bahagian 10. Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. 3. JKDS memutuskan sama terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ ambil tindakan lain  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis.

2 Carta Aliran Menerima maklumat atau aduan bertulis . 18. Pengetua 19 JKD Peringkat Gabungan memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh.  Jika ditolak – kes selesai. 23 6. jika ada. PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. PPS JKDP Negeri 15. 17. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan. 16. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. Menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Menerima rayuan. Urus Setia semak dokumen dan mencadangakan mesyuarat.3.5. PPS JKDP Negeri 20. 14. PPG 22. Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan. Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah.13. 21.

Kes Tutup Tidak Kes Tutup Tidak Tiada Pembelaan Tutup Kes Ada Pembelaan munasaabah? Ya – Tutup kes/ambil tindakan lain Tidak – Teruskan kes .  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Ada Mesyuarat JK Disiplin kali pertama. JKDS memutuskan sama ada terdapat kes ‘prima facie’  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada  Ada merit– teruskan kes Pengerusi JKDS menyediakan surat pertuduhan dan cadangan pembuangan sekolah kepada tertuduh dengan salinan kepada ibu bapa/penjaga serta Borang Akuan Terima dan memberi tempoh 14 hari untuk pelajar membela diri secara bertulis JPDS bermesyuarat kali kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.Kes Tutup Tidak Ada Memutuskan sama ada terdapat ‘merit’ dalam aduan  Tiada merit – kes tutup  Ada merit – teruskan kes Mengurus siasatan untuk mendapat maklumat sebenar dan lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. jika ada.

Mengemukakan cadangan pembuangan pelajar kepada PPG dengan menyertakan dokumen yang lengkap. Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai. PPB menerima dokumen pembuangan pelajar oleh JKDS. Urus Setia JPN semak dokumen: Teratur – teruskan Tidak – U/S dapatkan dokumen yang perlu Ya Kes Tutup Tidak Tidak Ada Ada . JKDPG memperakukan/tidak memperakukan cadangan pembuangan tertuduh PPB mengemukakan cadangan pembuangan pelajar daripada JKDPG kepada Pengarah PS dengan menyertakan dokumen yang lengkap. PPS menerima cadangan pembuangan pelajar. Tutup Kes Tidak Bersabit?  Ya – teruskan  Tidak – Pengetua dinasihatkan untuk mengambil tindakan alternatif. Ibu bapa/penjaga tertuduh dimaklumkan secara bertulis. cadangan Pegawai Meja Disiplin Pelajar meneliti semua dokumen Tidak Teratur?  Ya – Teruskan  Tidak – minta dokumen dpd Pengetua Ya JKD Peringkat Gabungan bermesyuarat untuk meneliti dan membuat keputusan sama ada kes bersabit atau tidak.

 Jika ditolak–kes selesai. Urus Setia JKDPN memaklumkan keputusan kepada pihak sekolah. (Surat jawapan dihantar terus kepada ibu bapa/penjaga)  Jika diterima – teruskan PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar. PPG menempatkan pelajar di sekolah yang ditetapkan . Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga dan memberi peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) Terima Dalam tempoh sebulan Ada rayuan – teruskan Tiada rayuan – kes selesai PPS menerima rayuan dan urus setia menyediakan dokumen untuk mesyuarat Kes Tutup Tidak Kes Selesai Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan rayuan.Tutup Kes Tidak JKDPN Bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar.

2 Pengetua menerima keputusan dan memberitahu pesalah dan ibu bapa/ penjaga Peluang untuk merayu kepada PPS secara bertulis (dalam tempoh sebulan) 11.3 Bil. JPDS . 5. jika ada 7. 8. 7.3. Mesyuarat JKDPG sama ada memperaku cadangan atau tidak dan hantar perakuan kepada PPS. JKDPN bermesyuarat untuk memutuskan sama ada bersetuju dengan cadangan pembuangan pelajar. Sekolah menerima penempatan semula pelajar 12. 2. .2 Dokumen yang lengkap.1 10. PPS mengarah PPG untuk menerima semula pelajar.2 Borang Akuan Terima dan cadangan Tandakan (√) Catatan 4. 10. jika rayuan diterima.5. 10.6. 6.1 Sedia surat pertuduhan pembuangan sekolah 5. 9. 7. Senarai Semak Tindakan Ada maklumat atau aduan bertulis Siasatan untuk mendapat maklumat sebenar/lengkap Menentukan sama ada terdapat ‘merit’ aduan. 1. 3. .3 Tertuduh digantung persekolahan sehingga kes selesai.  Tiada merit – kes tutup/ambil tindakan lain Ada merit– teruskan kes Mesyuarat JK Disiplin kali pertama 5.mesyuarat kedua untuk mempertimbangkan pembelaan.1 Cadangan pembuangan pelajar kepada PPG 7. JKDPN bermesyuarat jika ada rayuan.

jika perlu (Pekeliling ikhtisas Bil. Hantar Borang PTDI ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Pengetua Pengetua/PK(HEM) 7 8. Ambil tindakan disiplin. 3. 6. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan.5.1 Urusan Tindakan Terhadap Penyalahgunaan Dadah Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Pegawai Antidadah 1. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan. Pemantauan berterusan dan ujian air kencing semula ( 3 bulan sekali). Menerima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/ mengaku menggunakan dadah. 5. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.4 6. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) PK(HEM) 13. 11. 4. Memberitahu dan memanggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang. 12. 9. . 7/75 dan 9/75 Disiplin Sekolah) 10.4. Kaunselor PK(HEM)/Kaunselor PROSES KERJA Menerima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi. Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing.6. Lengkapkan Borang PTDI. 2.5.

2 Carta Aliran Terima arahan daripada Agensi Dadah Kebangsaan/JPNS untuk mengenal pasti dan mengumpul pelajar yang berisko tinggi. .4.6.5.

Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/ menghidu gam (Borang UAK 1). Pemantauan terhadap pelajar berkenaan. ibu Tutup Kes Tidak Tutup Kes Tidak Tindakan Tandakan (√) Catatan . Adakan sesi kaunseling individu/kelompok. Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) Pemantauan berterusan dan ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. Ada Memberitahu dan memanggil bapa/penjaga untuk berbincang.5.Mengumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing.4. Ada Lengkapkan Borang PTDI dan hantar borang ke Jabatan Pelajaran Sarawak. Ambil tindakan disiplin.3 Senarai Semak Bil. Mengadakan ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan.

11. Terima arahan untuk mengenal pasti mengumpul pelajar yang berisko tinggi dan Kumpul pelajar secara rambang untuk menghadiri taklimat tentang ujian air kencing.1 Urusan Tindakan Salah Laku Pelajar Proses Kerja . 5. 7. 6. Adakan sesi kaunseling individu/kelompok.5 6. Ambil tindakan disiplin. ii.5.5. 3. Panggil ibu bapa/penjaga untuk berbincang. Merekodkan butir-butir pelajar yang mengaku menggunakan dadah/menghidu gam-Borang UAK 1 Lengkapkan dan hantar Borang PTDI ke JPNS Terima laporan ujian kencing dan senarai pelajar yang positif/mengaku menggunakan dadah.2 Ujian air kencing (3 bulan sekali) 6. 2. 12. Ujian air kencing terhadap pelajar yang berkenaan.5.1.5.1 Pemantauan berterusan 12. 8.4 Borang Digunakan i. 9. Borang UAK 1 Borang PTDI 6.4. Pemantauan terhadap pelajar berkenaan Tindakan susulan yang sewajarnya(kaunseling lanjut/rujuk kepada agensi lain/kem waja diri) 12. 4. 10.

Dapatkan khidmat kaunseling.2 Carta Aliran Menerima aduan salah laku daripada guruguru atau pelajar.5. 7 PK(HEM)/kaunselor 8. Pengetua/PK(HEM) 10. jika ada kes. 6. Pantau gerak laku pelajar berkenaan. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar 11.2 Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang.2 Rotan (lelaki) 3.1 Beri markah demerit.5. dan demerit terkumpul bertambah. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. 9. 4. Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku : 3.1 Nasihat 3.3 panggil ibu bapa/penjaga 3.4 lapor kepada polis (kes jenayah) 4. . 2. 5. 6. ikut prosedur berkenaan. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama.JAWATAN PK(HEM)/Guru Disiplin 1. Demerit bertambah. PROSES KERJA Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar Buat siasatan dan mencatat butiran salah laku ke dalam fail disiplin kelas. Jika dicadangkan buang sekolah. 4. 3.

Pantau gerak laku pelajar berkenaan Jika berulang. Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik Menerima laporan atau aduan tentang pelajar yang sama..3 Bil. Jika dicadangkan buang sekolah. 6. Surat amaran terakhir jika kes salah laku sudah pada tahap yang serius dan perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa.5. dan demerit terkumpul bertambah.5. Buat siasatan Tutup Kes Tidak Ada Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku :  Nasihat  Rotan (lelaki)  panggil ibu bapa/penjaga  lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit. Pantau gerak laku pelajar berkenaan. ikut prosedur berkenaan. Dapatkan khidmat kaunseling. Demerit bertambah. Hantar surat amaran kedua dan rotan jika perlu. hantar surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa. Senarai Semak Tindakan Tandakan (√) Catatan .

4. 7. 2. 8. 6.1 Surat amaran kedua dan rotan jika perlu.4 6. 8.1.5.1 Surat amaran terakhir 8. Menerima aduan salah laku daripada guru-guru atau pelajar.1 Urusan Kebenaran Keluar Dari Kawasan Sekolah/Balik Proses Kerja .6. Borang Salah Laku Pelajar Borang Perjanjian Berkelakuan Baik 6.5. 2. 9.2 Dapatkan khidmat kaunseling.2 Catat kes salah laku dalam fail disiplin kelas 3.7 panggil ibu bapa/penjaga 3.8 lapor kepada polis (kes jenayah) Beri markah demerit.5. Pantau gerak laku pelajar berkenaan Surat amaran pertama untuk memanggil ibu bapa Pelajar membuat perjanjian untuk berkelakuan baik 7.1 Buat siasatan 2. ii.5.6 Rotan (lelaki) 3.5 Nasihat 3. 7.2 Perjanjian terakhir dibuat oleh pelajar Bawa kes ke JK Disiplin Sekolah mengikut prosedur biasa Borang Digunakan i. 5.6 6. Ambil tindakan mengikut berat ringannya salah laku 3.

6. 2. Pengetua/Penolong Kanan 3. Pelajar keluar/balik. 4. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan. PROSES KERJA Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an. 6. 5.5.JAWATAN Guru Kelas 1.2 Carta Aliran . Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah. Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod. Pengetua/Penolong Kanan/Guru Tingkatan 7 6. Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut.

5. Pelajar mengembalikan Borang Kebenaran Keluar atau Surat Kebenaran Balik kepada Pengetua/Penolong Kanan dengan pengesahan ibu bapa/penjaga atau orang yang berurusan dengan pelajar pada masa tersebut. Balik ke kelas Tidak . Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod Tamat 6.Pelajar diarah untuk mengisi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. Pelajar keluar/balik. Guru kelas menyerahkan “Pas Keluar” kepada pelajar berkenaan Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah.3 Senarai Semak . Lulus .6.Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab atau alas an.

Borang Kebenaran Keluar Surat Kebenaran Balik 6. Pelajar berjumpa Pengetua/PK(P)/PK(HEM/ PK(KK) untuk meminta kebenar keluar dari kawasan sekolah. 1.5.5.6. Tindakan Pelajar meminta kebenaran keluar kelas daripada guru mata pelajaran dengan memberi sebab Pelajar ada “Pas Keluar” .7. 7. 7. Pelajar keluar/balik Menyerahkan borang/surat yang telah disahkan oleh sesiapa yang berkenaan kepada Guru Tingkatan untuk rekod 7. 3.7 6.2 Ada pengesahan ibu bapa/penjaga/sesiapa yang berkenaan 6. Isi Borang Kebenaran Keluar dari kawasan sekolah atau Surat Kebenaran Balik. 5.1 Menyerahkan borang/surat Tingkatan untuk rekod kepada Guru Tandakan (√) Catatan 4. 2.5. ii.4 Borang Digunakan i. 6.1 Urusan Melayani Pengaduan Pelajar Proses Kerja .Bil.

Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar: 2. 6.7. 6. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan. PROSES KERJA Menerima aduan pelajar sama ada secara langsung atau melalui guru atau staf sokongan.2 Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan 2. 3. 4. 2.JAWATAN Pengetua/PK(P)/PK(HEM) / PK(KK)/Guru Kanan/Guru 1.5.3 Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya: 4.1 Masalah gangguan 2.3 Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar.2 Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca 4.2 Carta Aliran .1 Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar) 4. Pengetua/PK(P)/KPT 5.

Menerima aduan pelajar Memastikan jenis masalah yang dikemukakan oleh pelajar:  Masalah gangguan  Masalah kerosakan perabot di dalam kelas/ fizikal bangunan  Masalah keselamatan Mencatat setiap aduan pelajar ke dalam Buku Laporan Aduan Mengambil tindakan yang sewajarnya:  Jika gangguan – buat penyiasatan (Pesalah diambil tindakan mengikut prosedur tindakan Urusan Salah Laku Pelajar)  Jika kerosakan perabot/fizikal bangunan – cari punca  Jika keselamatan – cari sebab dan jalan penyelesaian Membaiki kerosakan/ganti jika kerosakan dilakukan oleh pelajar.3 Senarai Semak .5. Buat catatan tindakan yang diambil ke dalam Buku Laporan Aduan.7. Tamat 6.

4 Penyelesaian keselamatan 4. ii. Tindakan Aduan diterima daripada pelajar Kenal pasti jenis masalah/aduan Catatkan aduan ke dalam Buku Laporan Aduan Tindakan 4.2 Baiki kerosakan 4. 4. Buku Laporan Aduan Pelajar Borang Laporan Kerosakan 6.5 Ikut Prosedur Tindakan Salah Laku Pelajar Tandakan (√) Catatan 5.5. 1.7.5.1 Siasatan 4.8 Pengurusan Lembaga Pengawas . 2.4 Borang Digunakan i. Buat catatan tindakan ke dalam Buku Laporan Aduan 6. 3.3 Pelajar mengganti kerosakan 4.Bil.

6. PROSES KERJA Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Mendapatkan pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada Guru Tingkatan/Guru Mata Pelajaran. 2. 4. 9. Memastikan Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Memberi pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan menjalankan tugas. Guru Penasihat 8. Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Meluluskan pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti.5. 6.8. Pengetua PH(HEM)/GP 5.2 Carta Aliran . 7.5.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(HEM)/Guru Penasihat 1. 3. memantau Lembaga Pengawas dalam Memberi penilaian dan pensijilan 6.8.

3 Senarai Semak . Adakah calon sesuai? Tidak Ya Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Tidak Adakah calon lulus tapisan kedua? Lulus Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti.5. Memberi penilaian dan pensijilan 6.Melantik Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon .8. Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan Lama kepada Lembaga Pengawas Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas.

6 PENGURUSAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PELAJAR . 8. Memberi penilaian dan pensijilan Tandakan (√) Catatan 6. 9. 7.Bil. 1. Tindakan Lantikan Guru Penasihat Lembaga Pengawas Pencalonan pelajar untuk menganggotai Lembaga Pengawas daripada guru Menapis senarai calon Mengadakan Kursus Kepimpinan Pengawas Pelantikan Pengawas Baru di kalangan calon yang telah dikenal pasti Pengawas Lama dan Pengawas Baru menjalankan tugas secara bergandingan Pentauliahan kepada Lembaga Pengawas Lama Membimbing dan memantau Lembaga Pengawas dalam menjalankan tugas.8.4 Borang Digunakan i.5. 4. 2. 5. Borang Pemantauan Tugas Pengawas Borang Penilaian Pengawas 6. 6. ii. 3.

Guru Tingkatan Pengetua 4. 6. 2. 5.2 Carta Aliran .1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/Penolong Kanan/Guru 1.6.1. Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan. PROSES KERJA Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat.6.6. 6.1 Tindakan Ketika Berlaku Kebakaran 6.1. 3. Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan.6. Membuat laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin.

3 Senarai Semak .6. Lapor kepada Pengarah Pelajaran Sarawak secepat mungkin.1. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Membuat pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Tidak . Semua ada di tempat berkumpul? Ya Mendapat arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan. Tamat 6.Bunyikan loceng berlaku/dikesan jika kebakaran Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat.

6. Tandakan (√) Catatan 5. Tindakan Bunyikan loceng jika kebakaran berlaku/dikesan Hubungi Jabatan Bomba dan Pemyelamat terdekat.6. Semua warga sekolah mengosongkan bangunan dan berkumpul di stesen yang ditetapkan Pemeriksaan untuk menentukan tidak ada pelajar yang masih berada dalam bangunan Arahan daripada pihak Jabatan Bomba dan mengarahkan warga sekolah untuk mengikut arahan pihak yang berkenaan Laporan kepada Pengarah Pelajaran Sarawak dengan segera.Bil. 6. 1.1. Senarai Nama Pelajar Mengikut Tingkatan 6. 3. 4.4 Borang Digunakan i. 2. 6.2 Urusan Rawatan dan Kesihatan Pelajar .

2 Carta Aliran . 9. 3. Merujuk pelajar yang kurang sihat kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan. 2. 4. 8. Menjadualkan waktu bertugas di Bilik Rawatan.6. 6. Sediakan Laporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajar kepada Pengetua.2.6. 6.3 Bawa ke klinik/hospital. Membuat pemeriksaan mudah.1 Memberi rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. 6. 5. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. 6.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua PK(P) Guru Mata Pelajaran/ Guru Bertugas 1. sakit perut. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. 6. PK(HEM) 7. Menghubungi ibu bapa/penjaga. PROSES KERJA Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan.2. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan.6.

1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. Pelajar yang kurang sihat dirujuk kepada guru yang bertugas di Bilik Rawatan.Menubuh Kesihatan Jawatankuasa Rawatan dan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. Balik ke kelas Tidak . Perlu rawatan/rehat? Ya 6. Tamat 6.3 Senarai Semak .3 Bawa ke klinik/hospital. pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan laporan kepada Pengetua.2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan.2.6. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. 6. jika perlu Setelah mendapat rawatan/berehat. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. 6. Menghubungi ibu bapa/penjaga. sakit perut.

Bil. 4.2. 5. jika perlu Pelajar balik semula ke kelas dan menandatangani Buku Log Rawatan Sediakan Llaporan Rawatan Kesihatan Harian Pelajarkepada Pengetua. Borang Rawatan Borang Kebenaran Balik. 7. 8. Tindakan Menubuh Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan Buat jadual waktu bertugas di Bilik Rawatan. 1.6. Pelajar mengisi borang serta mencatatkan masalah kesihatan Buat pemeriksaan mudah. ii. Menghubungi ibu bapa/penjaga.4 Borang Digunakan i. jika pelajar mengalami penyakit yang serius. 5. jika perlu Surat Akuan Rawatan Hospital Buku Rekod Laporan Kesihatan Harian Pelajar 6.1 Beri rawatan/pil bagi penyakit yang kurang serius seperti pening kepala. 2. 6.3 Bawa ke klinik/hospital.3 Penyeliaan Kebersihan Bilik Rawatan dan Alatan/Ubat-ubatan .2 Membenarkan pelajar berehat di Bilik Rawatan.6. sakit perut. iv. Tandakan (√) Catatan 6. iii. 3. 5. 5.

6. Selesai – kemas. teratur Tindakan PAR/PRA/ Pekerja Swasta Buat Pesanan/ Beli Tidak Selesai . 6. Menjalankan tugas serta mendapat bantuan pekerja swasta/PAR untuk membersih bilik rawatan. Mengemas kini stok ubat-ubatan dan memastikan peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) Jawatankuasa Rawatan dan Kesihatan 1.6.3.2 Carta Aliran Membuat penyeliaan ke atas pekerja dan pastikan bilik sentiasa kemas. 2.6.3. JK Rawatan dan Kesihatan/ KPT Pengetua Pengetua/PK(HEM) 4.6. kemas dan teratur. 5.3 Senarai Semak . PROSES KERJA Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih. 3. teratur Tidak Selesai Pastikan ubat-ubatan dan alatan rawatan mencukupi dan masih boleh digunakan Tamat 6. bersih. bersih.3. Memohon pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Melulus pembelian Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan 6.

6. Borang Pesanan Pembelian Ubat/Peralatan Buku Stok Ubat-ubatan Rakod Pembersihan 6. 2. 5. Tindakan Memastikan Bilik Sakit/Rawatan sentiasa dalam keadaan yang bersih.6. Jadual tugas membersih bilik rawatan. Pembelian ubat-ubatan dan peralatan (jika perlu) Menyelia Kebersihan Bilik dan Alatan Tandakan (√) Catatan 6. Stok ubat-ubatan mencukupi serta masih boleh digunakan. 1.4 Pengurusan Kebersihan dan Keceriaan Kawasan dan Bilik Darjah . v. 3. kemas dan teratur. 4.Bil.4 Borang Digunakan iv.3. Peralatan rawatan mencukupi serta masih boleh digunakan.6. vi.

JK 3K Guru Tingkatan PK(HEM)JK 3K Pengetua JK 3K Pengetua 5. 6. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Menyediakan Jadual Bertugas mengikut kelas bagi kerja-kerja mengutip sampah pada awal pagi. Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan.1 Proses Kerja JAWATAN Pengetua/PK(HEM) 1.2 Carta Aliran .6. Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya. 6.2 Kebersihan.4.6. dan 2. 7. JK Kebersihan dan Keceriaan 3. Menyampaikan hadiah kepada kelas yang mendapat jumlah bintang terbanyak dalam Pertandingan 3K. Menyediakan penyepit dan plastic sampah dan menentukan kawasan yang ditugaskan.4. 9.dan dikumpul sehingga bulan terakhir. 10 Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.1 Kebersihan dan Keceriaan Kawasan 1. 8. PROSES KERJA Melantik Jawatankuasa 1. Menyelia kerja-kerja mengutip sampah dengan bantuan Pengawas yang bertugas. Mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih.6. 4.

plastis sampah Pelajar mengutip sampah di kawasan yang ditetapkan di bawah seliaan JK dan Pegawas Tamat 6.4. Menyerahkan “Bintang” yang diperoleh kepada kelas tertentu.dan dikumpul sehingga bulan terakhir Penyampaian hadiah kepada pemenang Pertandingan 3K Menyediakan penyepit. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Memberi taklimat kepada Ketua Tingkatan tentang pertandingan 3K yang diumumkan setiap bulan Guru Tingkatan mengawasi pelajar menjalankan tugas harian untuk memastikan bilik darjah sentiasa kemas dan bersih Membuat pemeriksaan dan penilaian mingguan Pengetua mengesahkan Keputusan Bulanan Pertandingan 3K dan diumumkan di Perhimpunan setiap awal bulan berikutnya.6.3 Senarai Semak .Melantik Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Menyediakan Jadual Bertugas Melantik Jawatankuasa Kebersihan.

6. 8. 1. Tindakan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan dan Keceriaan Kawasan Lantikan Jawatankuasa Kebersihan. Borang Pemeriksaan/Penilaian Pertandingan 3K Senarai Nama Pelajar bagi kelas yang bertugas Borang Laporan Bertugas Harian 6.6. ii. Keceriaan dan Keselamatan Kelas (3K) Jadual Bertugas Harian – Tingkatan dan Pengawas Alatan Kerja Pembersihan Taklimat Pertandingan 3K Pengawasan oleh Guru Tingkatan Pemeriksaan dan Penilaian Bilik Darjah Peraturan Pertandingan 3K Penyediaan “Bintang” Pengumuman Keputusan Hadiah Tandakan (√) Catatan 6. 10. 4.4 Borang Digunakan i. 11.Bil. 3. 9.5 Urusan Menerima Pelawat . iii. 5. 2.6.4. 7.

7.2 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat.6. Pelawat berurusan dengan orang yang berkenaan. Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. 2.6. Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar.1 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1.5.5. 6. 4. Pengetua 3. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat. Pegawal Keselamatan/ Pembantu Tadbir 5.6. 6.2 Carta Aliran . Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. PROSES KERJA Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1.1 Proses Kerja JAWATAN Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir 1.

4 Waktu Masuk dan menandatangani buku tersebut dan menyerahkan/tunjukkan Kad Pengenalan Pengawal/Pembantu Tadbir menyerahkan “Pas Kebenaran Masuk” kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/pelajar Tidak Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat .5. dan Tamat 6.Pelawat melapor diri di Pondok Keselamatan/Pejabat Am dan menulis : 1. Pelawat mencatat waktu keluar menandatangani buku pelawat.3 Butir peribadi dalam Buku Rekod Pelawat 1.3 Senarai Semak . Berurusan dengan Pengetua? Lulus . Pelawat berurusan berkenaan. dengan orang yang Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka.6.Mengarahkan supaya guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat.

Buku Rekod Pelawat Pas Kebenaran Masuk Format Laporan Berita Pendidikan Yang Sensasi Di Media Massa .3 Tandakan (√) Catatan Pelawat serahkan Kad Pengenalan 2. Pelawat mengembalikan “Pas Kebenaran Masuk” kepada Pengawal Keselamatan/Pembantu Tadbir dan mengambil kad pengenalan mereka. 6. 3. 5. Tindakan 1. ii.4 Borang Digunakan i. Guru/staf sokongan/pelajar dipanggil ke pejabat untuk berurusan dengan pelawat. 6.6.1 Buku Rekod Pelawat 1.2 Catatan Masuk dan tandatangan pelawat 1.Bil. “Pas Kebenaran Masuk” diberi kepada pelawat Berurusan dengan pengetua atau meminta kebenaran pengetua untuk berjumpa guru/staf sokongan/ pelajar. 4.5. 1. Pelawat mencatat waktu keluar dan menandatangani buku pelawat.

waktu dan tempat kejadian: Pihak-pihak yang terlibat dan bilangan murid. guru. bhg. 2. . Tan Sri. Tajuk Berita Nama Media Massa: Tarikh Terbitan/Siaran Jika media cetak sertakan salinan keratan yang berkaitan : : : : 5. Bhg. Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dan salinannya kepada Pengarah Bahagian Sekolah dengan serta-merta melalui faks atau telefon. Laporan Siasatan Oleh Jabatan Pelajaran Negeri: Sila gunakan format laporan siasatan seperti di bawah: Format Laporan Siasatan: i) ii) iii) iv) Perkara/isu yang berlaku: Pra-sekolah/ Rendah/ Menengah Atas/ Tingkatan 6: Tarikh. v) vi) Punca dan latar belakang kejadian: Tindakan yang telah diambil (jika ada): Catatan: Laporan awal hendaklah sampai kepada Y.1. Ketua Pengarah Pelajaran Malysia dan salinanya kepada Pengarah Bahagian Sekolah selewat-lewatnya dua hari setelah tarikh berkaitan. 3. Tan Sri. kakitangan atau individuindividu lain. Laporan lengkap jika perlu hendaklah sampai kepada y. 4. pelajar.

Tingkah Laku Jenayah 1. Minta maaf kepada pemilik barang. 7. Rujuk kepada guru kaunseling 6. 7. Rujuk Guru Kaunseling 1. 1. Digantung persekolahan bagi kes berat/kesalahan berulang. Ibu/bapa/penjaga dihubungi dan buat perjanjian bertulis. GURU DISIPLIN DAN GURU SEKOLAH Tema Kesalahan Pekeliling Tindakan/Hukuman Rujukan 1. Pengakuan bertulis pelajar 2. 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. Memulangkan balik barang yng diambil.Ikhtisas Bil 7/1975 3. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. GURU BESAR. Ibu bapa/Penjaga dihubungi. Mengedar Dadah Pek. Gantung persekolahan bagi kes berulang. 2. Hukuman rotan mengikut berat/ringan kes. Mencuri Pek.Salah Guna Dadah Pek. Pemulihan dan tindakan susulan oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat 1. 4.Rawatan Perubatan.PANDUAN TATACARA DISIPLIN SEKOLAH UNTUK PENGETUA. 3. Hukuman rotan 7.Ikhtisas Bil9/1975( Murid boleh digantung sekolah atau dibuang sekolah) 4.Ikhtisas Bil.Ikhtisas Bil.9/1975 5. Rujukan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 4. Lapor kepada Pengarah Pelajaran 4. 3. Lapor kepada polis jika melibatkan senjata atau orang luar. 8. 6. Pengakuan bertulis pelajar. Hubungi/Pegawai kebajikan Masyarakat 5. Pengakuan bertulis pelajar. Lapor kepada Doktor melalui Pegawai Kebajikan Masyarakat. Dibuang sekolah bagi kes yang amat berat. Lapor kepada polis 1.Ikhtisas Bil . Ibu bapa/Penjaga dihubungi. 5. 8. Berjudi Pek. 7/1975 1. Amaran. Memeras Ugut Pek.9 / 1975 . Nasihat oleh guru agama/kaunseling 2. 3. 5. Memulangkan balik barang yang dicuri/Ganti rugi ikuti nilai barang. 4. 3. Pengakuan bertulis pelajar 2. 6.

Pengakuan bertulis pelajar 2.9/1975 10. 6. Dipaksa memohon maaf dan berdamai. Bergaduh Kecil Pek. Hukuman rotan 4. Hukuman rotan 3. Amaran Keras 2. Pengakuan bertulis pelajar 3. Bil.Kes Memukul Pelajar Pek. Digantung sekolah 5. 4. Menyerah senjata/senjata dirampas 2. Buang Sekolah 7. Digantung sekolah bagi kesalahan berikut.3. Menceroboh Bilik/bangunan sekolah Pek. Hukuman rotan bagi kesalahan kedua 4. Dipaksa meminta maaf/berdamai 1. Digantung persekolahan 1. Hukuman rotan/rujuk guru kaunseling. Membawa Senjata Merbahaya Dengan Niat Jahat Pek. Hukuman rotan 5. Memulangkan barangan/bayar ganti rugi 4.9/1975. Bermain Mercun/ Bom buatan sendiri 11. Amaran keras 5. Digantung sekolah 5. Digantung sekolah 1. Amaran 4. Bergaduh besar Bil.Iktisas Bil. Dibuang sekolah 7. Hukuman rotan 4. Gantung Persekolahan 6.Ikhtisas Bil 9/1975 8. 3. Amaran keras 3. Nasihat 2. Laporan polis 1.9/1975 12. Waris dihubungi/ Perjanjian bertulis 3. Pengakuan bertulis pelajar 2. Digantung persekolahan 4. Mercun/bom dirampas 2. Merotan pelajar 3. Dibuang sekolah. 5.Ikhtisas Bil. Pengakuan bertulis pelajar 2. Menjadi Ahli Kumpulan Haram/Kongsi Gelap Pek. 1. Buang sekolah (kes berulang) Lapor pada polis 1.9/1975 9.9/1975 1. Waris dihubungi 3.Ikhtisas.Ikhtisas Bil. Lapor kepada polis . Surat tunjuk sebab 4.

Memberi amaran/teguran 3.iktisas. Hukuman buang sekolah 1. Hukuman rotan 4. Pengakuan bertulis pelajar 2. 4. Membawa pita video lucah dan kaset lucah 3. 5. Rogol 2. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. 4. Pengakuan diri.2/1981 14. Bil. Dirampas dan disimpan dengan berlakri sebagai bukti. Dirujuk kepada Pegawai Perubatan. Memberi amaran keras. Makluman kepada ibubapa tentang tingkah laku anak. Rujuk kepada guru agama/guru kaunseling. Merotan. TINGKAH LAKU LUCAH 1. Pengakuan bertulis pelajar 2. .Iktisas Bil. 6. rujuk kepada guru kaunseling 5. 5. Gantung sekolah. Maklumkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri 5. Merampas 2. Pengakuan bertulis pelajar 2. Surat kepada waris.2/1981 2. 1. Hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat. Simpan berlakri 3. Ibu bapa dihubungi dan membuat perjanjian bertulis 3. Mengintai 1. 2. hukuman gantung sekolah bagi kes berat atau kesalahan berulang 6. Membaca menunjukkan & Menyebarkan bahanbahan & gambargambar lucah Pek. 4. 4. Merotan tujuan untuk mendisiplinkan. 1. Ibu bapa penjaga dihubungi 3. Melapor kepada polis 1.Lapor kepada polis 1. Amaran 2. Makluman kepada ibubapa. Rujuk kepada guru bimbingan dan kaunseling/guru agama. . Buang Anak 15. Surat perjanjian 6. 5. Hubungi Jabatan Pelajaran Negeri 5.rakaman/ bertulis 4.13. Mencabul Kehormatan Pek. Rujuk kepada guru agama/kaunseling. 3.

Ganti rugi. Tindakan Vandalism 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Berkhalwat & Denda di Mahkamah 6. Pelacuran. Gantung sekolah. 3. Disoal-siasat. Rujuk kepada Pengarah Pelajaran 1.Iktisas Bil. 6. Surat perjanjian. Rujuk kepada guru bimbingan & kaunseling/ agama 3. Bercumbuan dalam kawasan sekolah 5. Gantung sekolah atau buang sekolah. Amaran dan nasihat.9/1973 . Disoal-siasat 2. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. Lapor kepada waris. 4. 6.Iktisas Bil. Dicadang bertukar sekolah. 4. 4. Hubungi waris/ibubapa 2. Kenal pasti pelajar 2. 3.Rujuk Pengarah Pelajaran. Gantung/buang sekolah 2. Amaran keras. Hamil 7. 3. Dirotan 5. 3. Dirotan. 5. Hubungi ibubapa 2. Melukis Kata-kata Lucah 9. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 1. 3. Pengakuan bertulis. 5. Meraba dan Memeluk Pelajar Perempuan 1. Bohjan. 5. Nasihat dan amaran. Pengakuan bertulis.Bohsia. Menconteng. 1.4.9/1973 Pek. Surat jamin diri. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 8. 4. ANTI SOSIAL 1. Mencemarkan Bangunan Dan Kawasan sekolah Pek. Gantung/buang sekolah 2. Menghubungi Pegawai Kebajikan Masyarakat. 4. Amaran 2. Maklumkan kepada ibubapa(telefon/surat) 3.Rotan. Menganggu Pelajar Perempuan 3. Rotan 1.

5.Tidak hadir ke sekolah 5 hari dalam sebulan tanpa sebab.Meniru dalam peperiksaan.Tidak hadir 60 hari berturut-turut.Suat pemberitahuan kepada ibubapa/penjaga. Merotan.Gantung sekolah. 2. 1. Sikap Lalai dan Cuai terhadap Pelajaran 4. 3. Surat kepada ibubapa 4. 2. 3. TINGKAH LAKU TIDAK JUJUR 1. 1. Amaran keras.Meniru tandatangan / penjaga.Kelas tahanan (kalau sesuai). Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama 1. 1. 2. Rangging/ Mengadakan Pelancoan 3. Surat kepada ibubapa/penjaga serta amalan gantung/buang sekolah tiga kali amaran .Hukuman rotan.Buang sekolah.Peperiksaan mata pelajaran berkenaan dibatalkan(tiada markah). Dendaan Bertulis. Kenalpasti masalah. 1. c.Hukuman rotan. 2.Ponteng kelas. Ponteng Sekolah KP(BS)8548/12(17) Borang DM 9. 4.Amaran keras/(nama direkod ke dalam buku disiplin). b. 3. 2 . 5. Gantung sekolah 1. 3.Rujuk kpada ibubapa. 6.) 2. Perjanjian dengan ibubapa 5. Amaran keras.Hukuman rotan bergantung kepada kekerapan kes. Rotan jika perlu.Hubungi ibubapa /penjaga (surat tunjuk salahlaku. 3. 2.2.Pemberitahuan kepada ibubapa /penjaga.Nasihat dan surat peringatan kepada ibubapa/penjaga. 3. 4. 4. Jika hadir dirujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling. . Pengakuan bertulis 3.3. 1. 3.77 a.Jumlah besar markah diambil kira. Amaran. Rujuk kepada Guru Bimbingan & Kaunseling/Agama.Tidak hadir ke sekolah 31 hari berturut-turut. d. 2.Tidak hadir ke sekolah tanpa sebab 3 hari berturut-turut.

5. Pek.Kesalahan berikut dirotan. 1. 1.Amaran. 6. ibubapa / penjaga diminta hadir tandatangani surat jaminan.Rujuk kepada Kaunseling.Iktisas Bil.Amaran. .Rujuk kepada ibubapa/penjaga. 3. 2. 3.Stail Rambut / Panjang.Tiada lencana.Rujuk guru disiplin.Tindakan serta merta memotong kuku.Digantung sekolah.Amaran 2.Kesalahan seterusnya rotan dan amaran. 4. 1.Rujuk kepada guru kaunseling / agama.Bercakap bohong.Kaunseling. 3.Tidak hormat pengawas/guru. 3.Menganggu kelas semasa guru mengajar. 6. 2.Biadap kepada guru. 2. 1. 5. 3.Amaran keras/rotan.Tidak berpakaian kemas. 1. 4. 4. 2.Warna rambut 5.Mengubah markah. 3.Berbahasa Tidak sopan/Kasar/Mencarut Guru.Memohon maaf.Teguran. 1. (HABITUAL) Pek.Kali 1Kaunseling.Ibubapa dimaklumkan. 3. 2. 4.TINGKAH LAKU TIDAK SOPAN. 1. 1.Kali 1 Kaunseling.Kali 2 ibubapa dipanggil dan tandatangan surat jaminan.Dipaksa gunting.Jika berulang. 2.Amaran.Berkuku panjang.Teguran. 1.Diarah meninggalkan kawasan sekolah.Tindakan guru disiplin mengenakan danda bayaran untuk lencana. 2/1972.4/1976.Iktisas Bil. 1.Pakaian Tidak Kemas selepas sekolah. 2. 6. 2. 2.TINGKAH LAKU TABIAT.Rotan.Memohon maaf.Hukuman rotan.9/1975 3. 3.Markah ujian tidak diambil kira. 2.2/1976 1.Ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan. 3. 3.Gantung sekolah.Amaran.3/1967. Pek.Memohon maaf. 4. 4. 1. 1.Kali 3 dirotan. 2.Amaran. 1.Iktisas Bil.

1.Iktisas 9/1975 1.Iktisas Bil 9/1975 Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. 1. 1. Membuat Bising 14.7. Barang berharga ibu bapa dipanggil. 1. Tidak memulangkan Buku Teks 10. 2. 1.88 2 6/68 18. Tidak Menyiapkan Kerja 13. Diberi amaran.68 TAJUK Pembuangan murid-murid daripada sekolah rendah kerana kelakuan curang. Buang Sampah Merata-rata Peraturan Am Sekolah 1951 Pek. Diberi amaran. Bayar nilai buku 2. Tatatertib di sekolah-sekolah . Diberi amaran 2. Rujuk guru kaunseling 3.Amaran direkod.Lewat 8. SURAT PEKELILING IKHTISAS BIL SURAT / TARIKH 1 6/88 10. Menggantikannya.Denda mengikut budi bicara guru disiplin. Rampas dan akhir tahun dikembalikan 2.Tindakan guru disiplin. Memakai Barang Kemas/Bawa Bahan Yang Tidak Sesuai 12. 2.Tidak Bawa Buku 9. 3.Diberi amaran. 1. Sijil Berhenti sekolah ditahan. Amaran 1. 2.Gantung sekolah. Denda ikut budi bicara guru disiplin. Nasihat dan amaran 2. Ibubapa dihubuni. Tidak Jelas Yuran Peraturan Am Sekolah 1951 Peraturan Am Sekolah 1951 11. 3. Diberi Amaran 2.09. Denda membersihkan kawasan 3.Jika berulang ibubapa dipanggil tandatangani surat jaminan.09. 3. Tidak layak terima SPBT tahun berikutnya 1. 3. Hukuman rotan LAMPIRAN B PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG/KUASA DAN SURAT PEKELILING IKHTISAS KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA ORDINAN PELAJARAN 1957:PERATURAN-PERATURAN PELAJARAN (DISIPLIN SEKOLAH) 1959. 2. Menghilangkan Alat Sekolah Yang Dipinjamkan 15. Hukuman rotan.

Mengenakan hukuman biasa terhadap murid-murid yang melakukan perbuatan salah laku biasa yang tidak dinyatakan dalam peraturan-peraturan pelajaran.02.03. Pengelolaan Walkaton di sekolah-sekolah. 07.83 07.10.Game Watch” Garis panduan kempen anti merokok di sekolah-sekolah. Pakaian seragam murid-murid sekolah.03. Garis panduan mengenai pungutan derma melibatkan murid-murid sekolah.11.Video Game.77 03.76 07.76 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 11/76 7/77 9/77 4/78 2/79 4/82 1/83 3/83 6/83 7/83 8/83 09. Peraturan-peraturan sekolah untuk murid-murid. Menganjur dan menjual loteri di sekolah-sekolah. Permaianan “PinTable. .68 04.75 18.83 09.02.10. Salah guna dadah-Garis panduan untuk guru dan guru besar.09.10.11.77 02.83 23. Murid-murid menghisap rokok.09.04.72 05. Laporan murid-murid dalam keadaan risiko penyalah gunaan dadah yang memerlukan pertolongan.83 Mengharamkan semua jenis permainan judi di sekolahsekolah.83 11. Acara suaikenal di sekolah-sekolah.01. Larangan permainan bahan-bahan letupan.82 25.79 01.04.78 26.75 04. Potongan rambut murid-murid.05.10.08.BIL 3 4 5 6 7 8 SURAT / TARIKH 6/88& 9/68 1/72 6A/75 7/75 9/75 7/76 12.75 TAJUK Tambahan kepada surat pekeliling Profesional Peraturan-peraturan (Tatatertib sekolah) Pelajaran 1959.

05.94 05.91 16. Pakaian seragam sekolah. Penggunaan budi bicara ketika mengambil tindakan.06. Lapor kepada polis salah laku yang berbentuk jenayah.95 24.91 16. Mengundang orang-orang kenamaan ke upacara sekolah/institusi pendidikan. Penampilan diri pelajar. Usaha menanam semangat patriotisme dalam kalangan pelajar dan senaman ringkas dalam bilik darjah.97 22.BIL 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 SURAT / TARIKH 4/84 4/84 8/85 7/86 8/88 22/91 3/91 4/91 6/94 6/95 7/95 2/96 3/92 3/93 6/93 4/96 3/97 4/97 5/97 16/98 18/98 14.09.95 11.05.02.09. Menangani masalah ponteng di sekolah.05. Keselamatan diri pelajar di sekolah.06. Perhimpunan sekolah (tambahan kepada surat pekeliling ikhtisas bil.97 06.97 22.05. Sekolah sebagai kawasan merokok. .03.85 01. Perlaksanaan kuasa disiplin dan hukuman di sekolah. Pemakaian tudung/mini telekung bagi pelajar-pelajar perempuan.09. Tatacara Mengenakan Tindakan dan Hukuman terhadap pelajar-pelajar sekolah.09. Menangani kegiatan gengster di sekolah.05.11.96 14.93 03.08.84 10. Program dan aktiviti sekolah yang melibatkan dasar dan / atau pungutan wang.96 02.98 02.88 05.09.84 22.10. Tata kelakuan pelajar ketika di masjid.92 15.06.02. Pelaporan kejadian tidak diingini di sekolah. Langkah-langkah keberkesanan disiplin sekolah. Hukuman ke atas murid menghisap rokok.kekemasan dan kerapian berpakaian.4/84) Pakaian seragam murid-murid sekolah.93 03.98 TAJUK Perhimpunan sekolah.03.08.86 01.91 12.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->