2. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN 1. Menerangkan perkembangan pendidikan pada zaman abbasiyah a.

Perkembangan pendidikan di zaman ini lebih pesat berbanding di zaman bani umaiyah, disebabkan di zaman bani umaiyah banyak pemberontakan dari puak syiah khususnya yang perlu ditangani b. Berbanding negara islam di zaman abbasiyah yang sudah kukuh dan telah menguasai dua pertiga dunia. Untuk itu perhatian diberikan kepada pendidikan dan ekonomi. Menyenaraikan faktor utama perkembangan ilmu pengetahuan pada zaman abbasiyah a. Kretiviti para ulamak b. Usaha dan galakan para khalifah c. Aktiviti penterjemahan pelbagai ilmu d. Kestabilan polotik dan kewangan kerajaan abbasaiyah e. Dasar kerajaan abbasiyah yang memberi keutamaan kepada ilmu pengetahuan f. Kewujudan prasarana pendidikan yang baik g. Islan menggalakkan umatnya sepaya mengkaji alam sekitar h. Hubungan diplomatik antara kerajaan abbasiyah dengan negara luar i. Kedudukan baghdad yang menjadi pusat keilmuan dan perdagangan antara bangsa Menjelaskan institusi pendidikan pada zaman abbasiyah a. Masjid y masjid memainkan peranan sebagai tempat ibadat dan pusat penyebaran ilmu pengetahuan y masjid dipenuhi dengan halqah ilmu pengetahuan b. Istana khalifah y khalifah telah menjadikan istana sebagai tempat untuk para ulamak bermuzakarah dan menyampaikan ilmu pengetahuan c. Perpustakaan y Perpustakaan yang terulung ketika itu ialah baitul hikmah di baghdad yang dibina oleh khalifah harun ar-rasyid y Terdapat pelbagai karya sarjana tempatan dan karya terjemahan dariapda bahasa parsi, yunani, cina dan india y Khalifah al-makmun mengambil inisiatif membawa masik khazanah karya-karya yunani yang diambil dari pulau cyprus dan istambul y Peranan baitul hikmah ketika itu ialah sebagai; o Pusat pertemuan para sarjana o Pusat penterjemahan o Pusat sumber o Pusat penyelidikan ilmiah o Pusat latihan para ilmuan y Terdapat juga perpustakaan lain yang terkenal di kaherah iaitu darul hikmah d. Pusat pengajian y Banyak pusat pengajian dibina oleh khalifah, menteri dan orang kaya diatas tanah milik kerajaan, wakaf dan persendirian y Pusat pengajian yang terkenal ialah al-madrasah an-nizamiyah y Sumber kewangan kebanyakan pusat penagjian ketika itu diambil daripada hasil tanah-tanah waqaf atau perbendaharaan negara

2.

3.

4.

Menganalisis bidang-bidang ilmu yang diterokai pada zaman abbasiyah a. Ilmu berteraskan wahyu

i. mengukur jarak antara bumi dengan matahari b. muslim. membuat jadual pergerekan bulan dan bintang c. Ilmu tafsir j Pada awalnya wujud dalam keadaan tidak tersusun j Mula disusun mengikut susunan surah oleh yahya bin ziyad al-farra' dan diperbaharui oleh at-tabari ii. imam malik. algebra. ilmu falak j penemuan baru di zaman ini. Ilmu fekah j Di zaman ini muncul tokoh-tokoh ulamak muktabar yang mengasaskan mazhabmazhab fikah seperti imam abu hanifah. geometry dan logarithm j di zaman ini diperkenalkan sistem angka dalam abjad arab j diperkenalkan juga bilangan kosong ( 0 ) dalam sistem angka j tokoh terkenal ialah al-khawarizmi. Ilmu berteraskan akal i. attirmizi. a. abu daud. Ilmu hadis j Zaman abbasiyah adalah zaman kegemilangan pengumpulan dan penyusunan hadis j Muncul pakar-pakar hadis terkenal seperti al-bukhari. imam malik. menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran . Ilmu tauhid j Perkembangan ilmu falsafah memberikan kesan sampingan buruk terhadap akidah umat islam j Terdapat umat islam pada masa itu menganggap falsafah yunani sebagai rujukan utama dalam menyelesaikan masalah akidah j Muncul ulamak-ulamak terkenal seperti abu hasan al-a'sya'ri yang berjuang memurnikan semula akidah umat islam daripada pengaruh falsafah yunani yang menyesatkan b. Beliau merantau ke india untuk mempelajari ilmu matematik dan menghasilkan buku "integration and equations". Mahir juga dalam ilmu falak dan geografi ii. an-nasai dan ibnu majah iii. imam syafi'e dan imam ahmad bin hanbal iv. ilmu matematik j muncul beberapa formula baru matematik seperti trigonometry.

penemuan asid galian seperti asid nitrik. mencipta picagari. 5. mencipta pergerakan jirim. ubat bius dan benag yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. geografi j penemuan baru a. mencipta ubat untuk pelbagai penyakit kronik e. dan asid hidroklorik b. d. alahan. menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob vi. daya graviti. ilmu fizik j fizik merupakan salah satu cabang ilmu sains yang dikuasai oleh umat islam di zaman ini j pencapaian ilmu fizik di zaman ini. menemui pelbagai jenis penyakit seperti rubella. menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan c. dan pantulan cahaya b. Merumus kepentingan ilmu serta kesannya dalam membina tamadun . cacar dan penyakit jiwa d.musim mencipta alat pengukur sudut yang dikenali sebagai astrolabe j tokoh terkenal ialah al-butani iii. ilmu kimia j umat islam di zaman ini telah berjaya membetulkan beberapa teori kimia yang penting dan mengasskan fakta-fakta kimia berdasarkan uji kaji j penemuan. menyukat kelajuan bunyi dan cahaya d. ilmu perubatan j hubungan orang arab dengan orang rom dan farsi telah memberi peluang kepada mereka untuk mendalami ilmu perubatan j pencapaian ilmu perubatan di zaman ini a. memberi ukuran yan tepat tentang keluasan permukaan bumi b. menjelaskan teori jangkitan virus seperti TB c. asid sulfurik. mencipta cermin mata v. membaiki proses pembuatan kaca iv. a. teori penghasilan petroleum c. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit b. a. teori penghasilan alkohol d.

org/wiki/Zaman_Kegemilangan_Islam .sabah.wikipedia. Mereka melakukan ini dengan dua cara.edu. http://ms. serta jurutera-jurutera dari dunia Islam banyak menyumbang kepada teknologi. bahasa Arab: ). iaitu dengan mengekalkan tradisi-tradisi yang awal.http://www.1250: zaman Kerajaan Abbasiyah. Pencapaian-pencapaian saintifik dan intelektual mekar pada zaman keemasan itu. para ahli falsafah dan ahli sains. Semasa Zaman Kegemilangan Islam (750 .my/cwm010/abbasiyah_pendidikan. serta dengan menambahkan rekaan-rekaan dan pembaharuanpembaharuan mereka sendiri.htm Rencana ini merupakan rencana kecil Sejarah Islam dan Sains Islam.