2. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN 1. Menerangkan perkembangan pendidikan pada zaman abbasiyah a.

Perkembangan pendidikan di zaman ini lebih pesat berbanding di zaman bani umaiyah, disebabkan di zaman bani umaiyah banyak pemberontakan dari puak syiah khususnya yang perlu ditangani b. Berbanding negara islam di zaman abbasiyah yang sudah kukuh dan telah menguasai dua pertiga dunia. Untuk itu perhatian diberikan kepada pendidikan dan ekonomi. Menyenaraikan faktor utama perkembangan ilmu pengetahuan pada zaman abbasiyah a. Kretiviti para ulamak b. Usaha dan galakan para khalifah c. Aktiviti penterjemahan pelbagai ilmu d. Kestabilan polotik dan kewangan kerajaan abbasaiyah e. Dasar kerajaan abbasiyah yang memberi keutamaan kepada ilmu pengetahuan f. Kewujudan prasarana pendidikan yang baik g. Islan menggalakkan umatnya sepaya mengkaji alam sekitar h. Hubungan diplomatik antara kerajaan abbasiyah dengan negara luar i. Kedudukan baghdad yang menjadi pusat keilmuan dan perdagangan antara bangsa Menjelaskan institusi pendidikan pada zaman abbasiyah a. Masjid y masjid memainkan peranan sebagai tempat ibadat dan pusat penyebaran ilmu pengetahuan y masjid dipenuhi dengan halqah ilmu pengetahuan b. Istana khalifah y khalifah telah menjadikan istana sebagai tempat untuk para ulamak bermuzakarah dan menyampaikan ilmu pengetahuan c. Perpustakaan y Perpustakaan yang terulung ketika itu ialah baitul hikmah di baghdad yang dibina oleh khalifah harun ar-rasyid y Terdapat pelbagai karya sarjana tempatan dan karya terjemahan dariapda bahasa parsi, yunani, cina dan india y Khalifah al-makmun mengambil inisiatif membawa masik khazanah karya-karya yunani yang diambil dari pulau cyprus dan istambul y Peranan baitul hikmah ketika itu ialah sebagai; o Pusat pertemuan para sarjana o Pusat penterjemahan o Pusat sumber o Pusat penyelidikan ilmiah o Pusat latihan para ilmuan y Terdapat juga perpustakaan lain yang terkenal di kaherah iaitu darul hikmah d. Pusat pengajian y Banyak pusat pengajian dibina oleh khalifah, menteri dan orang kaya diatas tanah milik kerajaan, wakaf dan persendirian y Pusat pengajian yang terkenal ialah al-madrasah an-nizamiyah y Sumber kewangan kebanyakan pusat penagjian ketika itu diambil daripada hasil tanah-tanah waqaf atau perbendaharaan negara

2.

3.

4.

Menganalisis bidang-bidang ilmu yang diterokai pada zaman abbasiyah a. Ilmu berteraskan wahyu

menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran .i. an-nasai dan ibnu majah iii. Ilmu fekah j Di zaman ini muncul tokoh-tokoh ulamak muktabar yang mengasaskan mazhabmazhab fikah seperti imam abu hanifah. algebra. membuat jadual pergerekan bulan dan bintang c. attirmizi. abu daud. Ilmu hadis j Zaman abbasiyah adalah zaman kegemilangan pengumpulan dan penyusunan hadis j Muncul pakar-pakar hadis terkenal seperti al-bukhari. Ilmu berteraskan akal i. imam malik. muslim. ilmu matematik j muncul beberapa formula baru matematik seperti trigonometry. Ilmu tauhid j Perkembangan ilmu falsafah memberikan kesan sampingan buruk terhadap akidah umat islam j Terdapat umat islam pada masa itu menganggap falsafah yunani sebagai rujukan utama dalam menyelesaikan masalah akidah j Muncul ulamak-ulamak terkenal seperti abu hasan al-a'sya'ri yang berjuang memurnikan semula akidah umat islam daripada pengaruh falsafah yunani yang menyesatkan b. imam malik. mengukur jarak antara bumi dengan matahari b. imam syafi'e dan imam ahmad bin hanbal iv. Mahir juga dalam ilmu falak dan geografi ii. Ilmu tafsir j Pada awalnya wujud dalam keadaan tidak tersusun j Mula disusun mengikut susunan surah oleh yahya bin ziyad al-farra' dan diperbaharui oleh at-tabari ii. a. Beliau merantau ke india untuk mempelajari ilmu matematik dan menghasilkan buku "integration and equations". geometry dan logarithm j di zaman ini diperkenalkan sistem angka dalam abjad arab j diperkenalkan juga bilangan kosong ( 0 ) dalam sistem angka j tokoh terkenal ialah al-khawarizmi. ilmu falak j penemuan baru di zaman ini.

menjelaskan teori jangkitan virus seperti TB c. d. geografi j penemuan baru a. ilmu kimia j umat islam di zaman ini telah berjaya membetulkan beberapa teori kimia yang penting dan mengasskan fakta-fakta kimia berdasarkan uji kaji j penemuan. menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan c. alahan. mencipta pergerakan jirim. menyukat kelajuan bunyi dan cahaya d. asid sulfurik. menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob vi. mencipta ubat untuk pelbagai penyakit kronik e. ubat bius dan benag yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. mencipta cermin mata v. ilmu perubatan j hubungan orang arab dengan orang rom dan farsi telah memberi peluang kepada mereka untuk mendalami ilmu perubatan j pencapaian ilmu perubatan di zaman ini a. dan pantulan cahaya b. penemuan asid galian seperti asid nitrik. ilmu fizik j fizik merupakan salah satu cabang ilmu sains yang dikuasai oleh umat islam di zaman ini j pencapaian ilmu fizik di zaman ini. teori penghasilan alkohol d. a. Merumus kepentingan ilmu serta kesannya dalam membina tamadun . memberi ukuran yan tepat tentang keluasan permukaan bumi b. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit b.musim mencipta alat pengukur sudut yang dikenali sebagai astrolabe j tokoh terkenal ialah al-butani iii. menemui pelbagai jenis penyakit seperti rubella. teori penghasilan petroleum c. 5. cacar dan penyakit jiwa d. a. membaiki proses pembuatan kaca iv. mencipta picagari. daya graviti. dan asid hidroklorik b.

wikipedia.sabah. Pencapaian-pencapaian saintifik dan intelektual mekar pada zaman keemasan itu. para ahli falsafah dan ahli sains.htm Rencana ini merupakan rencana kecil Sejarah Islam dan Sains Islam. serta dengan menambahkan rekaan-rekaan dan pembaharuanpembaharuan mereka sendiri. iaitu dengan mengekalkan tradisi-tradisi yang awal.org/wiki/Zaman_Kegemilangan_Islam . http://ms. serta jurutera-jurutera dari dunia Islam banyak menyumbang kepada teknologi. bahasa Arab: ).my/cwm010/abbasiyah_pendidikan.edu.1250: zaman Kerajaan Abbasiyah. Mereka melakukan ini dengan dua cara. Semasa Zaman Kegemilangan Islam (750 .http://www.