P. 1
Bani Abbasiyah

Bani Abbasiyah

|Views: 36|Likes:
Published by Winston Basi

More info:

Published by: Winston Basi on Aug 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2011

pdf

text

original

2. PERKEMBANGAN PENDIDIKAN 1. Menerangkan perkembangan pendidikan pada zaman abbasiyah a.

Perkembangan pendidikan di zaman ini lebih pesat berbanding di zaman bani umaiyah, disebabkan di zaman bani umaiyah banyak pemberontakan dari puak syiah khususnya yang perlu ditangani b. Berbanding negara islam di zaman abbasiyah yang sudah kukuh dan telah menguasai dua pertiga dunia. Untuk itu perhatian diberikan kepada pendidikan dan ekonomi. Menyenaraikan faktor utama perkembangan ilmu pengetahuan pada zaman abbasiyah a. Kretiviti para ulamak b. Usaha dan galakan para khalifah c. Aktiviti penterjemahan pelbagai ilmu d. Kestabilan polotik dan kewangan kerajaan abbasaiyah e. Dasar kerajaan abbasiyah yang memberi keutamaan kepada ilmu pengetahuan f. Kewujudan prasarana pendidikan yang baik g. Islan menggalakkan umatnya sepaya mengkaji alam sekitar h. Hubungan diplomatik antara kerajaan abbasiyah dengan negara luar i. Kedudukan baghdad yang menjadi pusat keilmuan dan perdagangan antara bangsa Menjelaskan institusi pendidikan pada zaman abbasiyah a. Masjid y masjid memainkan peranan sebagai tempat ibadat dan pusat penyebaran ilmu pengetahuan y masjid dipenuhi dengan halqah ilmu pengetahuan b. Istana khalifah y khalifah telah menjadikan istana sebagai tempat untuk para ulamak bermuzakarah dan menyampaikan ilmu pengetahuan c. Perpustakaan y Perpustakaan yang terulung ketika itu ialah baitul hikmah di baghdad yang dibina oleh khalifah harun ar-rasyid y Terdapat pelbagai karya sarjana tempatan dan karya terjemahan dariapda bahasa parsi, yunani, cina dan india y Khalifah al-makmun mengambil inisiatif membawa masik khazanah karya-karya yunani yang diambil dari pulau cyprus dan istambul y Peranan baitul hikmah ketika itu ialah sebagai; o Pusat pertemuan para sarjana o Pusat penterjemahan o Pusat sumber o Pusat penyelidikan ilmiah o Pusat latihan para ilmuan y Terdapat juga perpustakaan lain yang terkenal di kaherah iaitu darul hikmah d. Pusat pengajian y Banyak pusat pengajian dibina oleh khalifah, menteri dan orang kaya diatas tanah milik kerajaan, wakaf dan persendirian y Pusat pengajian yang terkenal ialah al-madrasah an-nizamiyah y Sumber kewangan kebanyakan pusat penagjian ketika itu diambil daripada hasil tanah-tanah waqaf atau perbendaharaan negara

2.

3.

4.

Menganalisis bidang-bidang ilmu yang diterokai pada zaman abbasiyah a. Ilmu berteraskan wahyu

i. imam malik. menjelaskan sistem geologi bumi serta pengaruh bulan dan matahari terhadap pertukaran . Ilmu fekah j Di zaman ini muncul tokoh-tokoh ulamak muktabar yang mengasaskan mazhabmazhab fikah seperti imam abu hanifah. algebra. geometry dan logarithm j di zaman ini diperkenalkan sistem angka dalam abjad arab j diperkenalkan juga bilangan kosong ( 0 ) dalam sistem angka j tokoh terkenal ialah al-khawarizmi. Ilmu hadis j Zaman abbasiyah adalah zaman kegemilangan pengumpulan dan penyusunan hadis j Muncul pakar-pakar hadis terkenal seperti al-bukhari. imam malik. attirmizi. Ilmu berteraskan akal i. ilmu falak j penemuan baru di zaman ini. ilmu matematik j muncul beberapa formula baru matematik seperti trigonometry. abu daud. muslim. imam syafi'e dan imam ahmad bin hanbal iv. Mahir juga dalam ilmu falak dan geografi ii. mengukur jarak antara bumi dengan matahari b. a. Ilmu tafsir j Pada awalnya wujud dalam keadaan tidak tersusun j Mula disusun mengikut susunan surah oleh yahya bin ziyad al-farra' dan diperbaharui oleh at-tabari ii. Beliau merantau ke india untuk mempelajari ilmu matematik dan menghasilkan buku "integration and equations". an-nasai dan ibnu majah iii. membuat jadual pergerekan bulan dan bintang c. Ilmu tauhid j Perkembangan ilmu falsafah memberikan kesan sampingan buruk terhadap akidah umat islam j Terdapat umat islam pada masa itu menganggap falsafah yunani sebagai rujukan utama dalam menyelesaikan masalah akidah j Muncul ulamak-ulamak terkenal seperti abu hasan al-a'sya'ri yang berjuang memurnikan semula akidah umat islam daripada pengaruh falsafah yunani yang menyesatkan b.

teori penghasilan alkohol d. daya graviti. a. teori penghasilan petroleum c. memberi ukuran yan tepat tentang keluasan permukaan bumi b. mencipta ubat untuk pelbagai penyakit kronik e. dan pantulan cahaya b. d. a. penemuan asid galian seperti asid nitrik. alahan. menjelaskan kesan kuman dalam penyakit b.musim mencipta alat pengukur sudut yang dikenali sebagai astrolabe j tokoh terkenal ialah al-butani iii. membaiki proses pembuatan kaca iv. menjelaskan teori jangkitan virus seperti TB c. cacar dan penyakit jiwa d. mencipta pergerakan jirim. mencipta cermin mata v. menghasilkan peta dunia pertama dalam bentuk glob vi. dan asid hidroklorik b. 5. mencipta picagari. geografi j penemuan baru a. menjelaskan tentang lapisan mata serta proses penglihatan c. asid sulfurik. Merumus kepentingan ilmu serta kesannya dalam membina tamadun . menyukat kelajuan bunyi dan cahaya d. ilmu perubatan j hubungan orang arab dengan orang rom dan farsi telah memberi peluang kepada mereka untuk mendalami ilmu perubatan j pencapaian ilmu perubatan di zaman ini a. ubat bius dan benag yang khusus untuk menjahit luka pembedahan. menemui pelbagai jenis penyakit seperti rubella. ilmu kimia j umat islam di zaman ini telah berjaya membetulkan beberapa teori kimia yang penting dan mengasskan fakta-fakta kimia berdasarkan uji kaji j penemuan. ilmu fizik j fizik merupakan salah satu cabang ilmu sains yang dikuasai oleh umat islam di zaman ini j pencapaian ilmu fizik di zaman ini.

Semasa Zaman Kegemilangan Islam (750 .1250: zaman Kerajaan Abbasiyah. Pencapaian-pencapaian saintifik dan intelektual mekar pada zaman keemasan itu.htm Rencana ini merupakan rencana kecil Sejarah Islam dan Sains Islam.org/wiki/Zaman_Kegemilangan_Islam . iaitu dengan mengekalkan tradisi-tradisi yang awal.wikipedia.edu.http://www. serta jurutera-jurutera dari dunia Islam banyak menyumbang kepada teknologi. Mereka melakukan ini dengan dua cara. serta dengan menambahkan rekaan-rekaan dan pembaharuanpembaharuan mereka sendiri. para ahli falsafah dan ahli sains. http://ms.my/cwm010/abbasiyah_pendidikan.sabah. bahasa Arab: ).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->