P. 1
Contoh Kajian Kes & Kesimpulan

Contoh Kajian Kes & Kesimpulan

|Views: 1,545|Likes:
Published by Noor Badariah

More info:

Published by: Noor Badariah on Aug 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2013

pdf

text

original

NAMA : ROBAIZURA BINTI RAMLI NO.

MATRIK : D 20071029816 KUMPULAN : B (TAJUK 8 ) TAJUK : MEREKABENTUK KAJIAN KES AHLI KUMPULAN : 1 ) SITI ROSZANA BINTI RAHAMAT 2 ) NORHARTINI BT CHE DERAMAN 3 ) ROBAIZURA BINTI RAMLI 4 ) NOR HAYATI BT OMAR ( ( ( ( D20072031066 ) D20072031139 ) D20071029816 ) D20071029822 )

CONTOH KAJIAN KES Kajian kes 1 Kedatangan pengetua baru memberikan peluang yang baik kepada Cikgu Bherita. Sebagai guru DG6 di sekolah menengah , Cikgu Bherita sebenarnya berasa terancam (tekanan dilihat secar positif) berada di Sekolah menengah kerana ada ura-ura kerajaan untuk memindahkan guru DG 6 ke sekolah rendah. Untuk menyambung pelajaran, Cikgu Bherita merasakan dirinya tidak berupaya lagi. Cikgu Bherita memegang jawatan Ketua Guru Disiplin sejak dua tahun lepas . Masalah utama di sekolah ialah masalah disiplin pelajar. Pelajar sesuka hati datang lewat malahan minum kopi di kedai di luar kelas. Misi utama pengetua yang baru datang ialah menyelesaikan masalah disiplin pelajar yang telah menjadi bualan umum baik di kalangan masyarakat sekeliling mahupun di peringkat daerah dan jabatan. Kelebihan Cikgu Bherita ialah keupayaannya mengingati dan menceritakan semula sesuatu kesalahan disiplin pelajar . Sebarang kes disiplin pelajar dapat diterangkan dan dijelaskan kepada pengetua dengan baik dan lancar. Oleh itu keputusan hukuman merotan, menggantung dan membuang pelajar dibuat dengan senang. Pelajar dan ibu bapa sendiri tidak dapat mengemukakan sebarang kelemahan dan kesalahan yang mungkin ada pada Ketua Guru Disiplin. Nama Cikgu Bherita sering disebut dalam mesyuarat dan pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepadanya. Selain itu sebarang permohonan kewangan untuk aktiviti pengawas sentiasa diluluskan. Malahan Cikgu Bherita digunakan oleh guru-guru lain untuk menyampaikan sesuatu masalah atau permohonan kepada pengetua . Tambahan pula Cikgu Bherita sentiasa ada masa untuk selalu berada di pejabat dan sering kelihatan berbincang dengan pengetua. Prestasi Cikgu Bherita semakin meningkat. Sebahagian daripada kes di atas menjelaskan hubungan yang baik antara Cikgu Bherita dengan pengetua mencerahkan lagi peningkatan prestasi. Kemahiran Cikgu Bherita dalam berkomunikasi, mengingat dan menjelaskan sesuatu kes amat mengkagumkan pengetua. Seorang pelajar yang berhadapan dengan kes ponteng kelas misalnya, dapat ditambah dengan kesalahan- kesalahan lain hingga pelajar itu boleh digantung atau dibuang sekolah.

Guru-guru akan lebih berhati-hati sekiranya ada pengintip terutama sekali jika ada Cikgu Bherita. Ini diikuti dengan penilaian prestasi SSB melintang. Ketidakpuashatian guru-guru semakin meningkat apabila Cikgu Bherita bertindak suka ‘menyampai’ keburukan dan kelemahan guru-guru lain. Semestinya hal ini adalah perkara kecil yang sangat dititikberatkan terhadap “wakil” jualan sejak mereka memaksimakan saiz pendapatan mereka sendiri. Guru lelaki juga mungkin enggan menyatakan apa yang berlaku di dalam kelas seperti pelajar tidak membuat latihan yang diberi. Apatah lagi pengetua suka guru-guru berbincang dengannya. keakraban guruguru lelaki ke bilik pengetua perempuan. Jualan mereka mewakili hampir keseluruhan pendapatan melalui bonus galakan dan oleh itu. Kajian Kes 2 : Setahun sebelum ini. Namun selalunya hal ini dimaksudkan bahawa mereka telah mengambil tempahan yang sangat khusus dan dalam skala yang kecil yang memerlukan masa untuk dilakukan. Cikgu Bherita dituduh cepat ‘menyampai’ . akan disampaikan kepada pengetua. Setiap kejadian yng berlaku di kalangan guru akan diketahui dengan oleh pengetua. mereka cuba untuk memaksimakan kedua-dua jumlah pelanggan mereka dan jualan bagi seorang pelanggan. Apa juga aktiviti hendak dijalankan seperti mengadakan lawatan atau perkhemahan sentiasa diluluskan dengan mudah. Namun begitu hubungan yang intim antara pengetua dengan Cikgu Bherita membuahkan kekecohan. Malahan pengawas–pengawas menjadi sumber Cikgu Bherita mengorek maklumat. Boleh dikatakan Cikgu Bherita dapat mengetahui semua perkara kecil dan remeh. Penilaian prestasi yang dibuat oleh pengetua sebenarnya amat berkait dengan kumpulan ‘think tank’ yang dibentuk. syarikat percetakan CopyMatch telah menghadapi kerugian kewangan yang terlampau dan telah mengambil keputusan bahawa mereka perlu untuk menstruktur semula organisasi terbabit. Sedangkan guruguru perempuan mudah menyampaikan segala masalah. rungutan dan bantahan guru dan pelajar. Guru yang menjadikan Cikgu Bherita sebaga neraca timbangan dan perbandingan. Pengetua mahukan maklumat sebanyak-banyaknya dan pemberi maklumat terbanyak . Cikgu Amnah yang dituduh gagal mengawal kelas berang dan enggan mengajar kelas yang ‘hujung-hujung ‘ lagi. Contohnya kelas bising semasa Cikgu Amnah. Sebagai pengetua perempuan . Ini berkaitan dengan ego lelaki.‘Penilaian’ yang diberikan oleh pengetua kepadanya seperti meluluskan setiap permohonan kewangan untuk menjalankan aktiviti sentiasa diluluskan. timbul beberapa persoalan : • • • • Puashati Cikgu Bherita menjadi ketidakpuashatian pihak yang lain. tetapi akhirnya ia akan ‘ meletup ’. pastinya dia tidak akan puas hati.bernilai dan lengkap itu hanya diperolehi daripada Cikgu Bherita. . Oleh yang demikian. tentulah terhad ( barangkali ). Dalam kes Cikgu Bherita ini. Sungguhpun perkara itu betul dan benar. dan oleh itu ianya menjadi tidak produktif dan amat berharga untuk dihapuskan.

keluarga-keluarga yang pendapatan lebih tinggi akan berpindah meninggalkan pinggir kota. Pembolehubah bersandar (hasil) daripada pengorganisasian semula telah diramalkan seperti berikut: • • • • Lebih tempahan akan dipenuhkan terhadap masa yang tertentu. Pengurusan percetakan berskala besar akan ditanggung. Data yang dipungut pada tiap-tiap tahun.bandar. penyelia produksi dan pekerja percetakan.Sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula. pengurus produksi. Yang keduanya. . yang mana setiap satunya mengandungi kombinasi yang berbeza terhadap perwakilan jualan. Anggaran kepuasan pelanggan akan bertambah dan rungutan daripada pelanggan akan berkurangan. Yang terakhir pula adalah aliran trafik akan berubah dengan kesesakan baru iaitu ‘blackspots' dan muncul jalan-jalan bercabang untuk ke kawasan tersebut. rekod-rekod kerajaan tempatan dan statistik jenayah. Seperti biasa. Pertama. Syarikat menginginkan untuk mengawasi kesan pengorganisasian semula dan memulakan satu projek penyelidikan. diikuti. tempat yang berdekatan akan penuhi dengan pelbagai kedai dan gudang. lebih lima tahun melalui pemerhatian. dalam kes ini. Kajian Kes 3 : Satu skala besar kawasan perniagaan dibina pada satu tapak lapangan hijau pada satu saiz sederhana bandaraya. pada masa itu juga dengan perubahan corak-corak bandar kediaman . kemerosotan bandar bertambah dengan meningkatnya kadar jenayah di kawasan tersebut. Kesan daripada tindakan pembangunan sepanjang masa . jadi satu sirimasa analisis adalah sesuai di sini. kita bermula dengan satu kedudukan teori atau usul. ia akan meningkatkan kadar kemajuan pertengahan bandar. berdasarkan satu kajian kes ini. yang mana gabungan para pekerja mempunyai kesan yang amat bagus ke atas hasilnya. tenaga kerja telah dibahagikan kepada lima kumpulan. Penyelidikan bagi kajian ini telah mengukur kesan bagi setiap jenis kumpulan (pembolehubah tidak bersandar yang tidak sama banyak) untuk mencari sama ada struktur baru adalah lebih efektif daripada yang lama. ianya telah dicadangkan bahawa wakil jualan akan lebih diperngaruhi dan diberitahu oleh mereak yang lebih berpengetahuan tentang kitaran penghasilan. kawasan perniagaan tersebut akan memberi kesan ke atas bandar dan tempat yang berdekatan dalam beberapa cara. Tahap kepuasan hati para pekerja akan meningkat. Melalui kumpulan-kumpulan kerjasama ini.

Selain itu. jabatan-jabatan. Oleh itu. menilai prestasi pasukan-pasukan atau jabatan-jabatan dan pelaksanaan projek. terdapat banyak perkara yang perlu dititikberatkan semasa melakukan kajian kes yang merangkumi beberapa proses seperti merancang. Kebiasaannya. Kajian kes digunakan apabila tiada peluang untuk mengawal atau memanipulasi pembolehubah-pembolehubah yang berlaku dalam sesuatu perkara. Walaupun terdapat kelebihan dalam melakukan kajian kes seperti sesuatu peristiwa dapat diceritakan dengan lebih terperinci namun terdapat juga beberapa batasan dan kekangan yang wujud dalam melaksanakan kajian kes. arkib. . menghubungkan soalan-soalan penyelidikan. Dalam kajian kes. temuduga-temuduga secara langsung atau pemerhatian. Kajian kes juga melibatkan unit-unit tunggal atau analisis berganda iaitu individuindividu. penyelidik-penyelidik harus mengumpul pelbagai sumber bukti yang harus mengembangkan menjadi satu rangkaian bukti. penyelidikan kajian kes harus melibatkan pembangunan satu hipotesis awal atau set soalan-soalan. data untuk kajian kes selalunya diperolehi daripada pelbagai sumber termasuk dokumentasi. dan reka bentuk alat-alat kajian itu. setiap penyelidik mestilah tahu menggunakan dan mengaplikasikan kaedah yang sistematik agar setiap proses dan reka bentuk kajian kes dapat dijalankan dengan lancar. sekiranya terdapat prosedurprosedur yang tidak berapa jelas untuk penyelidikan ujikaji. benda-benda. Kesemua proses ini perlu dilakukan mengikut langkah yang teratur agar proses penyelidikan dapat berjalan secara teratur dan sistematik. sistem-sistem dan sebagainya dalam kombinasi dengan corak kes tunggal atau berganda. kajian kes biasa bersifat deduktif. analisis dan laporan kajian kes. Maka. menganalisis data serta menyebarkan data. mengumpul data. menilai prestasi organisasi. Tetapi boleh juga dikatakan kajian kes apabila terdapat satu kecenderungan dalam penjelasan-penjelasan dan situasi-situasi analisis atau peristiwa-peristiwa. pembinaan penjelasan dan siri masa analisis. mengenalpasti data. Kebolehpercayaan diperkuatkan oleh berbagai replikasi sama atau kes-kes yang sama. Selain itu. data.Kesimpulan Dapatlah disimpulkan di sini bahawa kajian kes digunakan untuk pelbagai perkara yang dianalisis dan dibuat kajian contohnya seperti menilai hubungan antara individu. iaitu permulaan daripada satu theoretical premise atau pendirian. Kesahan dalaman dalam kajian kes dikuatkan lagi dengan corak pemadanan. mengembangkan alat. protokol-protokol dan prosedur-prosedur lapangan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->