NAMA : ROBAIZURA BINTI RAMLI NO.

MATRIK : D 20071029816 KUMPULAN : B (TAJUK 8 ) TAJUK : MEREKABENTUK KAJIAN KES AHLI KUMPULAN : 1 ) SITI ROSZANA BINTI RAHAMAT 2 ) NORHARTINI BT CHE DERAMAN 3 ) ROBAIZURA BINTI RAMLI 4 ) NOR HAYATI BT OMAR ( ( ( ( D20072031066 ) D20072031139 ) D20071029816 ) D20071029822 )

CONTOH KAJIAN KES Kajian kes 1 Kedatangan pengetua baru memberikan peluang yang baik kepada Cikgu Bherita. Sebagai guru DG6 di sekolah menengah , Cikgu Bherita sebenarnya berasa terancam (tekanan dilihat secar positif) berada di Sekolah menengah kerana ada ura-ura kerajaan untuk memindahkan guru DG 6 ke sekolah rendah. Untuk menyambung pelajaran, Cikgu Bherita merasakan dirinya tidak berupaya lagi. Cikgu Bherita memegang jawatan Ketua Guru Disiplin sejak dua tahun lepas . Masalah utama di sekolah ialah masalah disiplin pelajar. Pelajar sesuka hati datang lewat malahan minum kopi di kedai di luar kelas. Misi utama pengetua yang baru datang ialah menyelesaikan masalah disiplin pelajar yang telah menjadi bualan umum baik di kalangan masyarakat sekeliling mahupun di peringkat daerah dan jabatan. Kelebihan Cikgu Bherita ialah keupayaannya mengingati dan menceritakan semula sesuatu kesalahan disiplin pelajar . Sebarang kes disiplin pelajar dapat diterangkan dan dijelaskan kepada pengetua dengan baik dan lancar. Oleh itu keputusan hukuman merotan, menggantung dan membuang pelajar dibuat dengan senang. Pelajar dan ibu bapa sendiri tidak dapat mengemukakan sebarang kelemahan dan kesalahan yang mungkin ada pada Ketua Guru Disiplin. Nama Cikgu Bherita sering disebut dalam mesyuarat dan pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepadanya. Selain itu sebarang permohonan kewangan untuk aktiviti pengawas sentiasa diluluskan. Malahan Cikgu Bherita digunakan oleh guru-guru lain untuk menyampaikan sesuatu masalah atau permohonan kepada pengetua . Tambahan pula Cikgu Bherita sentiasa ada masa untuk selalu berada di pejabat dan sering kelihatan berbincang dengan pengetua. Prestasi Cikgu Bherita semakin meningkat. Sebahagian daripada kes di atas menjelaskan hubungan yang baik antara Cikgu Bherita dengan pengetua mencerahkan lagi peningkatan prestasi. Kemahiran Cikgu Bherita dalam berkomunikasi, mengingat dan menjelaskan sesuatu kes amat mengkagumkan pengetua. Seorang pelajar yang berhadapan dengan kes ponteng kelas misalnya, dapat ditambah dengan kesalahan- kesalahan lain hingga pelajar itu boleh digantung atau dibuang sekolah.

Guru yang menjadikan Cikgu Bherita sebaga neraca timbangan dan perbandingan. Sebagai pengetua perempuan . Ketidakpuashatian guru-guru semakin meningkat apabila Cikgu Bherita bertindak suka ‘menyampai’ keburukan dan kelemahan guru-guru lain. Boleh dikatakan Cikgu Bherita dapat mengetahui semua perkara kecil dan remeh. Penilaian prestasi yang dibuat oleh pengetua sebenarnya amat berkait dengan kumpulan ‘think tank’ yang dibentuk. Guru-guru akan lebih berhati-hati sekiranya ada pengintip terutama sekali jika ada Cikgu Bherita. Dalam kes Cikgu Bherita ini. Contohnya kelas bising semasa Cikgu Amnah. Pengetua mahukan maklumat sebanyak-banyaknya dan pemberi maklumat terbanyak . Ini berkaitan dengan ego lelaki. keakraban guruguru lelaki ke bilik pengetua perempuan. Apatah lagi pengetua suka guru-guru berbincang dengannya.‘Penilaian’ yang diberikan oleh pengetua kepadanya seperti meluluskan setiap permohonan kewangan untuk menjalankan aktiviti sentiasa diluluskan. Cikgu Bherita dituduh cepat ‘menyampai’ . Oleh yang demikian.bernilai dan lengkap itu hanya diperolehi daripada Cikgu Bherita. Sedangkan guruguru perempuan mudah menyampaikan segala masalah. Namun selalunya hal ini dimaksudkan bahawa mereka telah mengambil tempahan yang sangat khusus dan dalam skala yang kecil yang memerlukan masa untuk dilakukan. tetapi akhirnya ia akan ‘ meletup ’. Semestinya hal ini adalah perkara kecil yang sangat dititikberatkan terhadap “wakil” jualan sejak mereka memaksimakan saiz pendapatan mereka sendiri. Guru lelaki juga mungkin enggan menyatakan apa yang berlaku di dalam kelas seperti pelajar tidak membuat latihan yang diberi. Jualan mereka mewakili hampir keseluruhan pendapatan melalui bonus galakan dan oleh itu. dan oleh itu ianya menjadi tidak produktif dan amat berharga untuk dihapuskan. tentulah terhad ( barangkali ). rungutan dan bantahan guru dan pelajar. Cikgu Amnah yang dituduh gagal mengawal kelas berang dan enggan mengajar kelas yang ‘hujung-hujung ‘ lagi. Malahan pengawas–pengawas menjadi sumber Cikgu Bherita mengorek maklumat. Sungguhpun perkara itu betul dan benar. Setiap kejadian yng berlaku di kalangan guru akan diketahui dengan oleh pengetua. syarikat percetakan CopyMatch telah menghadapi kerugian kewangan yang terlampau dan telah mengambil keputusan bahawa mereka perlu untuk menstruktur semula organisasi terbabit. pastinya dia tidak akan puas hati. Apa juga aktiviti hendak dijalankan seperti mengadakan lawatan atau perkhemahan sentiasa diluluskan dengan mudah. mereka cuba untuk memaksimakan kedua-dua jumlah pelanggan mereka dan jualan bagi seorang pelanggan. timbul beberapa persoalan : • • • • Puashati Cikgu Bherita menjadi ketidakpuashatian pihak yang lain. Namun begitu hubungan yang intim antara pengetua dengan Cikgu Bherita membuahkan kekecohan. Kajian Kes 2 : Setahun sebelum ini. . Ini diikuti dengan penilaian prestasi SSB melintang. akan disampaikan kepada pengetua.

Data yang dipungut pada tiap-tiap tahun. pengurus produksi. penyelia produksi dan pekerja percetakan. ia akan meningkatkan kadar kemajuan pertengahan bandar. pada masa itu juga dengan perubahan corak-corak bandar kediaman .Sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula. Pengurusan percetakan berskala besar akan ditanggung. . Yang terakhir pula adalah aliran trafik akan berubah dengan kesesakan baru iaitu ‘blackspots' dan muncul jalan-jalan bercabang untuk ke kawasan tersebut. Penyelidikan bagi kajian ini telah mengukur kesan bagi setiap jenis kumpulan (pembolehubah tidak bersandar yang tidak sama banyak) untuk mencari sama ada struktur baru adalah lebih efektif daripada yang lama. yang mana gabungan para pekerja mempunyai kesan yang amat bagus ke atas hasilnya. Melalui kumpulan-kumpulan kerjasama ini. Pembolehubah bersandar (hasil) daripada pengorganisasian semula telah diramalkan seperti berikut: • • • • Lebih tempahan akan dipenuhkan terhadap masa yang tertentu. kawasan perniagaan tersebut akan memberi kesan ke atas bandar dan tempat yang berdekatan dalam beberapa cara. tenaga kerja telah dibahagikan kepada lima kumpulan. Kajian Kes 3 : Satu skala besar kawasan perniagaan dibina pada satu tapak lapangan hijau pada satu saiz sederhana bandaraya.keluarga-keluarga yang pendapatan lebih tinggi akan berpindah meninggalkan pinggir kota. kita bermula dengan satu kedudukan teori atau usul. Seperti biasa. Anggaran kepuasan pelanggan akan bertambah dan rungutan daripada pelanggan akan berkurangan. rekod-rekod kerajaan tempatan dan statistik jenayah. kemerosotan bandar bertambah dengan meningkatnya kadar jenayah di kawasan tersebut. jadi satu sirimasa analisis adalah sesuai di sini. lebih lima tahun melalui pemerhatian. Kesan daripada tindakan pembangunan sepanjang masa . dalam kes ini. Syarikat menginginkan untuk mengawasi kesan pengorganisasian semula dan memulakan satu projek penyelidikan. Pertama. Yang keduanya.bandar. diikuti. tempat yang berdekatan akan penuhi dengan pelbagai kedai dan gudang. Tahap kepuasan hati para pekerja akan meningkat. berdasarkan satu kajian kes ini. yang mana setiap satunya mengandungi kombinasi yang berbeza terhadap perwakilan jualan. ianya telah dicadangkan bahawa wakil jualan akan lebih diperngaruhi dan diberitahu oleh mereak yang lebih berpengetahuan tentang kitaran penghasilan.

menganalisis data serta menyebarkan data. Kajian kes juga melibatkan unit-unit tunggal atau analisis berganda iaitu individuindividu. mengumpul data. temuduga-temuduga secara langsung atau pemerhatian. menilai prestasi organisasi. analisis dan laporan kajian kes. Dalam kajian kes. benda-benda. iaitu permulaan daripada satu theoretical premise atau pendirian. penyelidik-penyelidik harus mengumpul pelbagai sumber bukti yang harus mengembangkan menjadi satu rangkaian bukti. penyelidikan kajian kes harus melibatkan pembangunan satu hipotesis awal atau set soalan-soalan. pembinaan penjelasan dan siri masa analisis. Walaupun terdapat kelebihan dalam melakukan kajian kes seperti sesuatu peristiwa dapat diceritakan dengan lebih terperinci namun terdapat juga beberapa batasan dan kekangan yang wujud dalam melaksanakan kajian kes. Maka. menghubungkan soalan-soalan penyelidikan. setiap penyelidik mestilah tahu menggunakan dan mengaplikasikan kaedah yang sistematik agar setiap proses dan reka bentuk kajian kes dapat dijalankan dengan lancar. Selain itu. Tetapi boleh juga dikatakan kajian kes apabila terdapat satu kecenderungan dalam penjelasan-penjelasan dan situasi-situasi analisis atau peristiwa-peristiwa. mengenalpasti data. Selain itu. sekiranya terdapat prosedurprosedur yang tidak berapa jelas untuk penyelidikan ujikaji. kajian kes biasa bersifat deduktif. mengembangkan alat. Oleh itu. arkib. Kebiasaannya. Kesahan dalaman dalam kajian kes dikuatkan lagi dengan corak pemadanan. jabatan-jabatan. sistem-sistem dan sebagainya dalam kombinasi dengan corak kes tunggal atau berganda. Kajian kes digunakan apabila tiada peluang untuk mengawal atau memanipulasi pembolehubah-pembolehubah yang berlaku dalam sesuatu perkara. Kesemua proses ini perlu dilakukan mengikut langkah yang teratur agar proses penyelidikan dapat berjalan secara teratur dan sistematik. Kebolehpercayaan diperkuatkan oleh berbagai replikasi sama atau kes-kes yang sama.Kesimpulan Dapatlah disimpulkan di sini bahawa kajian kes digunakan untuk pelbagai perkara yang dianalisis dan dibuat kajian contohnya seperti menilai hubungan antara individu. dan reka bentuk alat-alat kajian itu. data untuk kajian kes selalunya diperolehi daripada pelbagai sumber termasuk dokumentasi. data. protokol-protokol dan prosedur-prosedur lapangan. terdapat banyak perkara yang perlu dititikberatkan semasa melakukan kajian kes yang merangkumi beberapa proses seperti merancang. menilai prestasi pasukan-pasukan atau jabatan-jabatan dan pelaksanaan projek. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful