NAMA : ROBAIZURA BINTI RAMLI NO.

MATRIK : D 20071029816 KUMPULAN : B (TAJUK 8 ) TAJUK : MEREKABENTUK KAJIAN KES AHLI KUMPULAN : 1 ) SITI ROSZANA BINTI RAHAMAT 2 ) NORHARTINI BT CHE DERAMAN 3 ) ROBAIZURA BINTI RAMLI 4 ) NOR HAYATI BT OMAR ( ( ( ( D20072031066 ) D20072031139 ) D20071029816 ) D20071029822 )

CONTOH KAJIAN KES Kajian kes 1 Kedatangan pengetua baru memberikan peluang yang baik kepada Cikgu Bherita. Sebagai guru DG6 di sekolah menengah , Cikgu Bherita sebenarnya berasa terancam (tekanan dilihat secar positif) berada di Sekolah menengah kerana ada ura-ura kerajaan untuk memindahkan guru DG 6 ke sekolah rendah. Untuk menyambung pelajaran, Cikgu Bherita merasakan dirinya tidak berupaya lagi. Cikgu Bherita memegang jawatan Ketua Guru Disiplin sejak dua tahun lepas . Masalah utama di sekolah ialah masalah disiplin pelajar. Pelajar sesuka hati datang lewat malahan minum kopi di kedai di luar kelas. Misi utama pengetua yang baru datang ialah menyelesaikan masalah disiplin pelajar yang telah menjadi bualan umum baik di kalangan masyarakat sekeliling mahupun di peringkat daerah dan jabatan. Kelebihan Cikgu Bherita ialah keupayaannya mengingati dan menceritakan semula sesuatu kesalahan disiplin pelajar . Sebarang kes disiplin pelajar dapat diterangkan dan dijelaskan kepada pengetua dengan baik dan lancar. Oleh itu keputusan hukuman merotan, menggantung dan membuang pelajar dibuat dengan senang. Pelajar dan ibu bapa sendiri tidak dapat mengemukakan sebarang kelemahan dan kesalahan yang mungkin ada pada Ketua Guru Disiplin. Nama Cikgu Bherita sering disebut dalam mesyuarat dan pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepadanya. Selain itu sebarang permohonan kewangan untuk aktiviti pengawas sentiasa diluluskan. Malahan Cikgu Bherita digunakan oleh guru-guru lain untuk menyampaikan sesuatu masalah atau permohonan kepada pengetua . Tambahan pula Cikgu Bherita sentiasa ada masa untuk selalu berada di pejabat dan sering kelihatan berbincang dengan pengetua. Prestasi Cikgu Bherita semakin meningkat. Sebahagian daripada kes di atas menjelaskan hubungan yang baik antara Cikgu Bherita dengan pengetua mencerahkan lagi peningkatan prestasi. Kemahiran Cikgu Bherita dalam berkomunikasi, mengingat dan menjelaskan sesuatu kes amat mengkagumkan pengetua. Seorang pelajar yang berhadapan dengan kes ponteng kelas misalnya, dapat ditambah dengan kesalahan- kesalahan lain hingga pelajar itu boleh digantung atau dibuang sekolah.

Ini berkaitan dengan ego lelaki. Ini diikuti dengan penilaian prestasi SSB melintang. Malahan pengawas–pengawas menjadi sumber Cikgu Bherita mengorek maklumat. Namun begitu hubungan yang intim antara pengetua dengan Cikgu Bherita membuahkan kekecohan. Apatah lagi pengetua suka guru-guru berbincang dengannya. pastinya dia tidak akan puas hati. Sungguhpun perkara itu betul dan benar. Kajian Kes 2 : Setahun sebelum ini. keakraban guruguru lelaki ke bilik pengetua perempuan. Namun selalunya hal ini dimaksudkan bahawa mereka telah mengambil tempahan yang sangat khusus dan dalam skala yang kecil yang memerlukan masa untuk dilakukan. timbul beberapa persoalan : • • • • Puashati Cikgu Bherita menjadi ketidakpuashatian pihak yang lain. Guru-guru akan lebih berhati-hati sekiranya ada pengintip terutama sekali jika ada Cikgu Bherita. rungutan dan bantahan guru dan pelajar. . Guru yang menjadikan Cikgu Bherita sebaga neraca timbangan dan perbandingan. Setiap kejadian yng berlaku di kalangan guru akan diketahui dengan oleh pengetua. Jualan mereka mewakili hampir keseluruhan pendapatan melalui bonus galakan dan oleh itu. Sedangkan guruguru perempuan mudah menyampaikan segala masalah. Semestinya hal ini adalah perkara kecil yang sangat dititikberatkan terhadap “wakil” jualan sejak mereka memaksimakan saiz pendapatan mereka sendiri. Oleh yang demikian. dan oleh itu ianya menjadi tidak produktif dan amat berharga untuk dihapuskan. Apa juga aktiviti hendak dijalankan seperti mengadakan lawatan atau perkhemahan sentiasa diluluskan dengan mudah. Guru lelaki juga mungkin enggan menyatakan apa yang berlaku di dalam kelas seperti pelajar tidak membuat latihan yang diberi. Boleh dikatakan Cikgu Bherita dapat mengetahui semua perkara kecil dan remeh. Penilaian prestasi yang dibuat oleh pengetua sebenarnya amat berkait dengan kumpulan ‘think tank’ yang dibentuk. akan disampaikan kepada pengetua. mereka cuba untuk memaksimakan kedua-dua jumlah pelanggan mereka dan jualan bagi seorang pelanggan.bernilai dan lengkap itu hanya diperolehi daripada Cikgu Bherita. tentulah terhad ( barangkali ). Sebagai pengetua perempuan . syarikat percetakan CopyMatch telah menghadapi kerugian kewangan yang terlampau dan telah mengambil keputusan bahawa mereka perlu untuk menstruktur semula organisasi terbabit. Cikgu Bherita dituduh cepat ‘menyampai’ . Cikgu Amnah yang dituduh gagal mengawal kelas berang dan enggan mengajar kelas yang ‘hujung-hujung ‘ lagi. tetapi akhirnya ia akan ‘ meletup ’. Dalam kes Cikgu Bherita ini.‘Penilaian’ yang diberikan oleh pengetua kepadanya seperti meluluskan setiap permohonan kewangan untuk menjalankan aktiviti sentiasa diluluskan. Ketidakpuashatian guru-guru semakin meningkat apabila Cikgu Bherita bertindak suka ‘menyampai’ keburukan dan kelemahan guru-guru lain. Pengetua mahukan maklumat sebanyak-banyaknya dan pemberi maklumat terbanyak . Contohnya kelas bising semasa Cikgu Amnah.

tenaga kerja telah dibahagikan kepada lima kumpulan. Seperti biasa. Penyelidikan bagi kajian ini telah mengukur kesan bagi setiap jenis kumpulan (pembolehubah tidak bersandar yang tidak sama banyak) untuk mencari sama ada struktur baru adalah lebih efektif daripada yang lama. diikuti. penyelia produksi dan pekerja percetakan. Melalui kumpulan-kumpulan kerjasama ini.Sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula. pengurus produksi. jadi satu sirimasa analisis adalah sesuai di sini. berdasarkan satu kajian kes ini. dalam kes ini.keluarga-keluarga yang pendapatan lebih tinggi akan berpindah meninggalkan pinggir kota. Anggaran kepuasan pelanggan akan bertambah dan rungutan daripada pelanggan akan berkurangan. kawasan perniagaan tersebut akan memberi kesan ke atas bandar dan tempat yang berdekatan dalam beberapa cara. lebih lima tahun melalui pemerhatian. ia akan meningkatkan kadar kemajuan pertengahan bandar. ianya telah dicadangkan bahawa wakil jualan akan lebih diperngaruhi dan diberitahu oleh mereak yang lebih berpengetahuan tentang kitaran penghasilan. Pertama. pada masa itu juga dengan perubahan corak-corak bandar kediaman . Yang terakhir pula adalah aliran trafik akan berubah dengan kesesakan baru iaitu ‘blackspots' dan muncul jalan-jalan bercabang untuk ke kawasan tersebut. Tahap kepuasan hati para pekerja akan meningkat. Pengurusan percetakan berskala besar akan ditanggung. kemerosotan bandar bertambah dengan meningkatnya kadar jenayah di kawasan tersebut. kita bermula dengan satu kedudukan teori atau usul. . Pembolehubah bersandar (hasil) daripada pengorganisasian semula telah diramalkan seperti berikut: • • • • Lebih tempahan akan dipenuhkan terhadap masa yang tertentu. Data yang dipungut pada tiap-tiap tahun. Yang keduanya. Syarikat menginginkan untuk mengawasi kesan pengorganisasian semula dan memulakan satu projek penyelidikan. Kesan daripada tindakan pembangunan sepanjang masa . rekod-rekod kerajaan tempatan dan statistik jenayah.bandar. tempat yang berdekatan akan penuhi dengan pelbagai kedai dan gudang. yang mana setiap satunya mengandungi kombinasi yang berbeza terhadap perwakilan jualan. yang mana gabungan para pekerja mempunyai kesan yang amat bagus ke atas hasilnya. Kajian Kes 3 : Satu skala besar kawasan perniagaan dibina pada satu tapak lapangan hijau pada satu saiz sederhana bandaraya.

menghubungkan soalan-soalan penyelidikan. mengumpul data. mengembangkan alat. protokol-protokol dan prosedur-prosedur lapangan. temuduga-temuduga secara langsung atau pemerhatian.Kesimpulan Dapatlah disimpulkan di sini bahawa kajian kes digunakan untuk pelbagai perkara yang dianalisis dan dibuat kajian contohnya seperti menilai hubungan antara individu. kajian kes biasa bersifat deduktif. sistem-sistem dan sebagainya dalam kombinasi dengan corak kes tunggal atau berganda. menilai prestasi organisasi. Selain itu. terdapat banyak perkara yang perlu dititikberatkan semasa melakukan kajian kes yang merangkumi beberapa proses seperti merancang. data. sekiranya terdapat prosedurprosedur yang tidak berapa jelas untuk penyelidikan ujikaji. penyelidik-penyelidik harus mengumpul pelbagai sumber bukti yang harus mengembangkan menjadi satu rangkaian bukti. analisis dan laporan kajian kes. Kajian kes juga melibatkan unit-unit tunggal atau analisis berganda iaitu individuindividu. Kesemua proses ini perlu dilakukan mengikut langkah yang teratur agar proses penyelidikan dapat berjalan secara teratur dan sistematik. Kebiasaannya. arkib. penyelidikan kajian kes harus melibatkan pembangunan satu hipotesis awal atau set soalan-soalan. Maka. pembinaan penjelasan dan siri masa analisis. setiap penyelidik mestilah tahu menggunakan dan mengaplikasikan kaedah yang sistematik agar setiap proses dan reka bentuk kajian kes dapat dijalankan dengan lancar. . data untuk kajian kes selalunya diperolehi daripada pelbagai sumber termasuk dokumentasi. Kajian kes digunakan apabila tiada peluang untuk mengawal atau memanipulasi pembolehubah-pembolehubah yang berlaku dalam sesuatu perkara. iaitu permulaan daripada satu theoretical premise atau pendirian. Oleh itu. benda-benda. mengenalpasti data. Selain itu. menganalisis data serta menyebarkan data. Walaupun terdapat kelebihan dalam melakukan kajian kes seperti sesuatu peristiwa dapat diceritakan dengan lebih terperinci namun terdapat juga beberapa batasan dan kekangan yang wujud dalam melaksanakan kajian kes. Tetapi boleh juga dikatakan kajian kes apabila terdapat satu kecenderungan dalam penjelasan-penjelasan dan situasi-situasi analisis atau peristiwa-peristiwa. jabatan-jabatan. dan reka bentuk alat-alat kajian itu. Kebolehpercayaan diperkuatkan oleh berbagai replikasi sama atau kes-kes yang sama. Dalam kajian kes. menilai prestasi pasukan-pasukan atau jabatan-jabatan dan pelaksanaan projek. Kesahan dalaman dalam kajian kes dikuatkan lagi dengan corak pemadanan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful