P. 1
Contoh Kajian Kes & Kesimpulan

Contoh Kajian Kes & Kesimpulan

|Views: 1,624|Likes:
Published by Noor Badariah

More info:

Published by: Noor Badariah on Aug 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2013

pdf

text

original

NAMA : ROBAIZURA BINTI RAMLI NO.

MATRIK : D 20071029816 KUMPULAN : B (TAJUK 8 ) TAJUK : MEREKABENTUK KAJIAN KES AHLI KUMPULAN : 1 ) SITI ROSZANA BINTI RAHAMAT 2 ) NORHARTINI BT CHE DERAMAN 3 ) ROBAIZURA BINTI RAMLI 4 ) NOR HAYATI BT OMAR ( ( ( ( D20072031066 ) D20072031139 ) D20071029816 ) D20071029822 )

CONTOH KAJIAN KES Kajian kes 1 Kedatangan pengetua baru memberikan peluang yang baik kepada Cikgu Bherita. Sebagai guru DG6 di sekolah menengah , Cikgu Bherita sebenarnya berasa terancam (tekanan dilihat secar positif) berada di Sekolah menengah kerana ada ura-ura kerajaan untuk memindahkan guru DG 6 ke sekolah rendah. Untuk menyambung pelajaran, Cikgu Bherita merasakan dirinya tidak berupaya lagi. Cikgu Bherita memegang jawatan Ketua Guru Disiplin sejak dua tahun lepas . Masalah utama di sekolah ialah masalah disiplin pelajar. Pelajar sesuka hati datang lewat malahan minum kopi di kedai di luar kelas. Misi utama pengetua yang baru datang ialah menyelesaikan masalah disiplin pelajar yang telah menjadi bualan umum baik di kalangan masyarakat sekeliling mahupun di peringkat daerah dan jabatan. Kelebihan Cikgu Bherita ialah keupayaannya mengingati dan menceritakan semula sesuatu kesalahan disiplin pelajar . Sebarang kes disiplin pelajar dapat diterangkan dan dijelaskan kepada pengetua dengan baik dan lancar. Oleh itu keputusan hukuman merotan, menggantung dan membuang pelajar dibuat dengan senang. Pelajar dan ibu bapa sendiri tidak dapat mengemukakan sebarang kelemahan dan kesalahan yang mungkin ada pada Ketua Guru Disiplin. Nama Cikgu Bherita sering disebut dalam mesyuarat dan pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepadanya. Selain itu sebarang permohonan kewangan untuk aktiviti pengawas sentiasa diluluskan. Malahan Cikgu Bherita digunakan oleh guru-guru lain untuk menyampaikan sesuatu masalah atau permohonan kepada pengetua . Tambahan pula Cikgu Bherita sentiasa ada masa untuk selalu berada di pejabat dan sering kelihatan berbincang dengan pengetua. Prestasi Cikgu Bherita semakin meningkat. Sebahagian daripada kes di atas menjelaskan hubungan yang baik antara Cikgu Bherita dengan pengetua mencerahkan lagi peningkatan prestasi. Kemahiran Cikgu Bherita dalam berkomunikasi, mengingat dan menjelaskan sesuatu kes amat mengkagumkan pengetua. Seorang pelajar yang berhadapan dengan kes ponteng kelas misalnya, dapat ditambah dengan kesalahan- kesalahan lain hingga pelajar itu boleh digantung atau dibuang sekolah.

Ini berkaitan dengan ego lelaki. syarikat percetakan CopyMatch telah menghadapi kerugian kewangan yang terlampau dan telah mengambil keputusan bahawa mereka perlu untuk menstruktur semula organisasi terbabit. rungutan dan bantahan guru dan pelajar. Semestinya hal ini adalah perkara kecil yang sangat dititikberatkan terhadap “wakil” jualan sejak mereka memaksimakan saiz pendapatan mereka sendiri. Cikgu Bherita dituduh cepat ‘menyampai’ . pastinya dia tidak akan puas hati. Kajian Kes 2 : Setahun sebelum ini.bernilai dan lengkap itu hanya diperolehi daripada Cikgu Bherita. keakraban guruguru lelaki ke bilik pengetua perempuan. . Oleh yang demikian. Guru lelaki juga mungkin enggan menyatakan apa yang berlaku di dalam kelas seperti pelajar tidak membuat latihan yang diberi. Sebagai pengetua perempuan . tentulah terhad ( barangkali ). Sedangkan guruguru perempuan mudah menyampaikan segala masalah. Guru yang menjadikan Cikgu Bherita sebaga neraca timbangan dan perbandingan. Boleh dikatakan Cikgu Bherita dapat mengetahui semua perkara kecil dan remeh. tetapi akhirnya ia akan ‘ meletup ’. Sungguhpun perkara itu betul dan benar. Ketidakpuashatian guru-guru semakin meningkat apabila Cikgu Bherita bertindak suka ‘menyampai’ keburukan dan kelemahan guru-guru lain. Setiap kejadian yng berlaku di kalangan guru akan diketahui dengan oleh pengetua. Cikgu Amnah yang dituduh gagal mengawal kelas berang dan enggan mengajar kelas yang ‘hujung-hujung ‘ lagi. Contohnya kelas bising semasa Cikgu Amnah. mereka cuba untuk memaksimakan kedua-dua jumlah pelanggan mereka dan jualan bagi seorang pelanggan. Pengetua mahukan maklumat sebanyak-banyaknya dan pemberi maklumat terbanyak . Dalam kes Cikgu Bherita ini. akan disampaikan kepada pengetua. Namun selalunya hal ini dimaksudkan bahawa mereka telah mengambil tempahan yang sangat khusus dan dalam skala yang kecil yang memerlukan masa untuk dilakukan. dan oleh itu ianya menjadi tidak produktif dan amat berharga untuk dihapuskan. Jualan mereka mewakili hampir keseluruhan pendapatan melalui bonus galakan dan oleh itu.‘Penilaian’ yang diberikan oleh pengetua kepadanya seperti meluluskan setiap permohonan kewangan untuk menjalankan aktiviti sentiasa diluluskan. Ini diikuti dengan penilaian prestasi SSB melintang. Guru-guru akan lebih berhati-hati sekiranya ada pengintip terutama sekali jika ada Cikgu Bherita. Malahan pengawas–pengawas menjadi sumber Cikgu Bherita mengorek maklumat. Apatah lagi pengetua suka guru-guru berbincang dengannya. Apa juga aktiviti hendak dijalankan seperti mengadakan lawatan atau perkhemahan sentiasa diluluskan dengan mudah. Penilaian prestasi yang dibuat oleh pengetua sebenarnya amat berkait dengan kumpulan ‘think tank’ yang dibentuk. Namun begitu hubungan yang intim antara pengetua dengan Cikgu Bherita membuahkan kekecohan. timbul beberapa persoalan : • • • • Puashati Cikgu Bherita menjadi ketidakpuashatian pihak yang lain.

Melalui kumpulan-kumpulan kerjasama ini. penyelia produksi dan pekerja percetakan. yang mana setiap satunya mengandungi kombinasi yang berbeza terhadap perwakilan jualan.bandar.Sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula. tenaga kerja telah dibahagikan kepada lima kumpulan. Pengurusan percetakan berskala besar akan ditanggung. Anggaran kepuasan pelanggan akan bertambah dan rungutan daripada pelanggan akan berkurangan.keluarga-keluarga yang pendapatan lebih tinggi akan berpindah meninggalkan pinggir kota. Pembolehubah bersandar (hasil) daripada pengorganisasian semula telah diramalkan seperti berikut: • • • • Lebih tempahan akan dipenuhkan terhadap masa yang tertentu. Yang keduanya. Yang terakhir pula adalah aliran trafik akan berubah dengan kesesakan baru iaitu ‘blackspots' dan muncul jalan-jalan bercabang untuk ke kawasan tersebut. ianya telah dicadangkan bahawa wakil jualan akan lebih diperngaruhi dan diberitahu oleh mereak yang lebih berpengetahuan tentang kitaran penghasilan. kemerosotan bandar bertambah dengan meningkatnya kadar jenayah di kawasan tersebut. tempat yang berdekatan akan penuhi dengan pelbagai kedai dan gudang. pengurus produksi. lebih lima tahun melalui pemerhatian. Pertama. dalam kes ini. kawasan perniagaan tersebut akan memberi kesan ke atas bandar dan tempat yang berdekatan dalam beberapa cara. Syarikat menginginkan untuk mengawasi kesan pengorganisasian semula dan memulakan satu projek penyelidikan. yang mana gabungan para pekerja mempunyai kesan yang amat bagus ke atas hasilnya. jadi satu sirimasa analisis adalah sesuai di sini. . berdasarkan satu kajian kes ini. Seperti biasa. Data yang dipungut pada tiap-tiap tahun. ia akan meningkatkan kadar kemajuan pertengahan bandar. kita bermula dengan satu kedudukan teori atau usul. diikuti. pada masa itu juga dengan perubahan corak-corak bandar kediaman . rekod-rekod kerajaan tempatan dan statistik jenayah. Penyelidikan bagi kajian ini telah mengukur kesan bagi setiap jenis kumpulan (pembolehubah tidak bersandar yang tidak sama banyak) untuk mencari sama ada struktur baru adalah lebih efektif daripada yang lama. Kesan daripada tindakan pembangunan sepanjang masa . Kajian Kes 3 : Satu skala besar kawasan perniagaan dibina pada satu tapak lapangan hijau pada satu saiz sederhana bandaraya. Tahap kepuasan hati para pekerja akan meningkat.

Maka. penyelidikan kajian kes harus melibatkan pembangunan satu hipotesis awal atau set soalan-soalan. sekiranya terdapat prosedurprosedur yang tidak berapa jelas untuk penyelidikan ujikaji. . menilai prestasi organisasi. Kebiasaannya. Dalam kajian kes. Kesemua proses ini perlu dilakukan mengikut langkah yang teratur agar proses penyelidikan dapat berjalan secara teratur dan sistematik. Kesahan dalaman dalam kajian kes dikuatkan lagi dengan corak pemadanan. analisis dan laporan kajian kes. protokol-protokol dan prosedur-prosedur lapangan. Selain itu. jabatan-jabatan. mengembangkan alat. mengenalpasti data. kajian kes biasa bersifat deduktif. dan reka bentuk alat-alat kajian itu. data. sistem-sistem dan sebagainya dalam kombinasi dengan corak kes tunggal atau berganda. iaitu permulaan daripada satu theoretical premise atau pendirian. menganalisis data serta menyebarkan data. menghubungkan soalan-soalan penyelidikan. terdapat banyak perkara yang perlu dititikberatkan semasa melakukan kajian kes yang merangkumi beberapa proses seperti merancang. Tetapi boleh juga dikatakan kajian kes apabila terdapat satu kecenderungan dalam penjelasan-penjelasan dan situasi-situasi analisis atau peristiwa-peristiwa. Oleh itu.Kesimpulan Dapatlah disimpulkan di sini bahawa kajian kes digunakan untuk pelbagai perkara yang dianalisis dan dibuat kajian contohnya seperti menilai hubungan antara individu. penyelidik-penyelidik harus mengumpul pelbagai sumber bukti yang harus mengembangkan menjadi satu rangkaian bukti. Walaupun terdapat kelebihan dalam melakukan kajian kes seperti sesuatu peristiwa dapat diceritakan dengan lebih terperinci namun terdapat juga beberapa batasan dan kekangan yang wujud dalam melaksanakan kajian kes. Kajian kes digunakan apabila tiada peluang untuk mengawal atau memanipulasi pembolehubah-pembolehubah yang berlaku dalam sesuatu perkara. Kebolehpercayaan diperkuatkan oleh berbagai replikasi sama atau kes-kes yang sama. mengumpul data. benda-benda. setiap penyelidik mestilah tahu menggunakan dan mengaplikasikan kaedah yang sistematik agar setiap proses dan reka bentuk kajian kes dapat dijalankan dengan lancar. Selain itu. menilai prestasi pasukan-pasukan atau jabatan-jabatan dan pelaksanaan projek. Kajian kes juga melibatkan unit-unit tunggal atau analisis berganda iaitu individuindividu. data untuk kajian kes selalunya diperolehi daripada pelbagai sumber termasuk dokumentasi. pembinaan penjelasan dan siri masa analisis. temuduga-temuduga secara langsung atau pemerhatian. arkib.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->