Contoh Kajian Kes & Kesimpulan

NAMA : ROBAIZURA BINTI RAMLI NO.

MATRIK : D 20071029816 KUMPULAN : B (TAJUK 8 ) TAJUK : MEREKABENTUK KAJIAN KES AHLI KUMPULAN : 1 ) SITI ROSZANA BINTI RAHAMAT 2 ) NORHARTINI BT CHE DERAMAN 3 ) ROBAIZURA BINTI RAMLI 4 ) NOR HAYATI BT OMAR ( ( ( ( D20072031066 ) D20072031139 ) D20071029816 ) D20071029822 )

CONTOH KAJIAN KES Kajian kes 1 Kedatangan pengetua baru memberikan peluang yang baik kepada Cikgu Bherita. Sebagai guru DG6 di sekolah menengah , Cikgu Bherita sebenarnya berasa terancam (tekanan dilihat secar positif) berada di Sekolah menengah kerana ada ura-ura kerajaan untuk memindahkan guru DG 6 ke sekolah rendah. Untuk menyambung pelajaran, Cikgu Bherita merasakan dirinya tidak berupaya lagi. Cikgu Bherita memegang jawatan Ketua Guru Disiplin sejak dua tahun lepas . Masalah utama di sekolah ialah masalah disiplin pelajar. Pelajar sesuka hati datang lewat malahan minum kopi di kedai di luar kelas. Misi utama pengetua yang baru datang ialah menyelesaikan masalah disiplin pelajar yang telah menjadi bualan umum baik di kalangan masyarakat sekeliling mahupun di peringkat daerah dan jabatan. Kelebihan Cikgu Bherita ialah keupayaannya mengingati dan menceritakan semula sesuatu kesalahan disiplin pelajar . Sebarang kes disiplin pelajar dapat diterangkan dan dijelaskan kepada pengetua dengan baik dan lancar. Oleh itu keputusan hukuman merotan, menggantung dan membuang pelajar dibuat dengan senang. Pelajar dan ibu bapa sendiri tidak dapat mengemukakan sebarang kelemahan dan kesalahan yang mungkin ada pada Ketua Guru Disiplin. Nama Cikgu Bherita sering disebut dalam mesyuarat dan pengetua mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepadanya. Selain itu sebarang permohonan kewangan untuk aktiviti pengawas sentiasa diluluskan. Malahan Cikgu Bherita digunakan oleh guru-guru lain untuk menyampaikan sesuatu masalah atau permohonan kepada pengetua . Tambahan pula Cikgu Bherita sentiasa ada masa untuk selalu berada di pejabat dan sering kelihatan berbincang dengan pengetua. Prestasi Cikgu Bherita semakin meningkat. Sebahagian daripada kes di atas menjelaskan hubungan yang baik antara Cikgu Bherita dengan pengetua mencerahkan lagi peningkatan prestasi. Kemahiran Cikgu Bherita dalam berkomunikasi, mengingat dan menjelaskan sesuatu kes amat mengkagumkan pengetua. Seorang pelajar yang berhadapan dengan kes ponteng kelas misalnya, dapat ditambah dengan kesalahan- kesalahan lain hingga pelajar itu boleh digantung atau dibuang sekolah.

tetapi akhirnya ia akan ‘ meletup ’. Ini diikuti dengan penilaian prestasi SSB melintang. syarikat percetakan CopyMatch telah menghadapi kerugian kewangan yang terlampau dan telah mengambil keputusan bahawa mereka perlu untuk menstruktur semula organisasi terbabit. Namun selalunya hal ini dimaksudkan bahawa mereka telah mengambil tempahan yang sangat khusus dan dalam skala yang kecil yang memerlukan masa untuk dilakukan. Ketidakpuashatian guru-guru semakin meningkat apabila Cikgu Bherita bertindak suka ‘menyampai’ keburukan dan kelemahan guru-guru lain. Jualan mereka mewakili hampir keseluruhan pendapatan melalui bonus galakan dan oleh itu. Guru lelaki juga mungkin enggan menyatakan apa yang berlaku di dalam kelas seperti pelajar tidak membuat latihan yang diberi. rungutan dan bantahan guru dan pelajar. Apatah lagi pengetua suka guru-guru berbincang dengannya.‘Penilaian’ yang diberikan oleh pengetua kepadanya seperti meluluskan setiap permohonan kewangan untuk menjalankan aktiviti sentiasa diluluskan. Apa juga aktiviti hendak dijalankan seperti mengadakan lawatan atau perkhemahan sentiasa diluluskan dengan mudah. Namun begitu hubungan yang intim antara pengetua dengan Cikgu Bherita membuahkan kekecohan. Dalam kes Cikgu Bherita ini. keakraban guruguru lelaki ke bilik pengetua perempuan. . dan oleh itu ianya menjadi tidak produktif dan amat berharga untuk dihapuskan. Boleh dikatakan Cikgu Bherita dapat mengetahui semua perkara kecil dan remeh. Ini berkaitan dengan ego lelaki. Kajian Kes 2 : Setahun sebelum ini. Contohnya kelas bising semasa Cikgu Amnah. Semestinya hal ini adalah perkara kecil yang sangat dititikberatkan terhadap “wakil” jualan sejak mereka memaksimakan saiz pendapatan mereka sendiri. Guru yang menjadikan Cikgu Bherita sebaga neraca timbangan dan perbandingan. akan disampaikan kepada pengetua. pastinya dia tidak akan puas hati. tentulah terhad ( barangkali ). timbul beberapa persoalan : • • • • Puashati Cikgu Bherita menjadi ketidakpuashatian pihak yang lain. Cikgu Bherita dituduh cepat ‘menyampai’ .bernilai dan lengkap itu hanya diperolehi daripada Cikgu Bherita. Setiap kejadian yng berlaku di kalangan guru akan diketahui dengan oleh pengetua. Guru-guru akan lebih berhati-hati sekiranya ada pengintip terutama sekali jika ada Cikgu Bherita. Sedangkan guruguru perempuan mudah menyampaikan segala masalah. Sebagai pengetua perempuan . Malahan pengawas–pengawas menjadi sumber Cikgu Bherita mengorek maklumat. Oleh yang demikian. Pengetua mahukan maklumat sebanyak-banyaknya dan pemberi maklumat terbanyak . Sungguhpun perkara itu betul dan benar. mereka cuba untuk memaksimakan kedua-dua jumlah pelanggan mereka dan jualan bagi seorang pelanggan. Cikgu Amnah yang dituduh gagal mengawal kelas berang dan enggan mengajar kelas yang ‘hujung-hujung ‘ lagi. Penilaian prestasi yang dibuat oleh pengetua sebenarnya amat berkait dengan kumpulan ‘think tank’ yang dibentuk.

Data yang dipungut pada tiap-tiap tahun. Melalui kumpulan-kumpulan kerjasama ini. Pembolehubah bersandar (hasil) daripada pengorganisasian semula telah diramalkan seperti berikut: • • • • Lebih tempahan akan dipenuhkan terhadap masa yang tertentu. yang mana gabungan para pekerja mempunyai kesan yang amat bagus ke atas hasilnya. pengurus produksi. dalam kes ini. Pengurusan percetakan berskala besar akan ditanggung.Sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula. kawasan perniagaan tersebut akan memberi kesan ke atas bandar dan tempat yang berdekatan dalam beberapa cara. Seperti biasa. Pertama. Syarikat menginginkan untuk mengawasi kesan pengorganisasian semula dan memulakan satu projek penyelidikan.keluarga-keluarga yang pendapatan lebih tinggi akan berpindah meninggalkan pinggir kota. . pada masa itu juga dengan perubahan corak-corak bandar kediaman . penyelia produksi dan pekerja percetakan. diikuti. kita bermula dengan satu kedudukan teori atau usul. ia akan meningkatkan kadar kemajuan pertengahan bandar. Tahap kepuasan hati para pekerja akan meningkat. jadi satu sirimasa analisis adalah sesuai di sini. rekod-rekod kerajaan tempatan dan statistik jenayah. tenaga kerja telah dibahagikan kepada lima kumpulan. yang mana setiap satunya mengandungi kombinasi yang berbeza terhadap perwakilan jualan. ianya telah dicadangkan bahawa wakil jualan akan lebih diperngaruhi dan diberitahu oleh mereak yang lebih berpengetahuan tentang kitaran penghasilan. Yang terakhir pula adalah aliran trafik akan berubah dengan kesesakan baru iaitu ‘blackspots' dan muncul jalan-jalan bercabang untuk ke kawasan tersebut. Kajian Kes 3 : Satu skala besar kawasan perniagaan dibina pada satu tapak lapangan hijau pada satu saiz sederhana bandaraya. kemerosotan bandar bertambah dengan meningkatnya kadar jenayah di kawasan tersebut. Anggaran kepuasan pelanggan akan bertambah dan rungutan daripada pelanggan akan berkurangan. berdasarkan satu kajian kes ini. tempat yang berdekatan akan penuhi dengan pelbagai kedai dan gudang. Yang keduanya. Penyelidikan bagi kajian ini telah mengukur kesan bagi setiap jenis kumpulan (pembolehubah tidak bersandar yang tidak sama banyak) untuk mencari sama ada struktur baru adalah lebih efektif daripada yang lama.bandar. Kesan daripada tindakan pembangunan sepanjang masa . lebih lima tahun melalui pemerhatian.

protokol-protokol dan prosedur-prosedur lapangan. menilai prestasi organisasi. menghubungkan soalan-soalan penyelidikan. Kesemua proses ini perlu dilakukan mengikut langkah yang teratur agar proses penyelidikan dapat berjalan secara teratur dan sistematik. Maka. pembinaan penjelasan dan siri masa analisis. terdapat banyak perkara yang perlu dititikberatkan semasa melakukan kajian kes yang merangkumi beberapa proses seperti merancang. penyelidikan kajian kes harus melibatkan pembangunan satu hipotesis awal atau set soalan-soalan. Selain itu. sistem-sistem dan sebagainya dalam kombinasi dengan corak kes tunggal atau berganda. menganalisis data serta menyebarkan data. Dalam kajian kes. benda-benda. analisis dan laporan kajian kes. menilai prestasi pasukan-pasukan atau jabatan-jabatan dan pelaksanaan projek. Kesahan dalaman dalam kajian kes dikuatkan lagi dengan corak pemadanan. Kajian kes digunakan apabila tiada peluang untuk mengawal atau memanipulasi pembolehubah-pembolehubah yang berlaku dalam sesuatu perkara. Kajian kes juga melibatkan unit-unit tunggal atau analisis berganda iaitu individuindividu. Tetapi boleh juga dikatakan kajian kes apabila terdapat satu kecenderungan dalam penjelasan-penjelasan dan situasi-situasi analisis atau peristiwa-peristiwa. mengembangkan alat. sekiranya terdapat prosedurprosedur yang tidak berapa jelas untuk penyelidikan ujikaji. Oleh itu. iaitu permulaan daripada satu theoretical premise atau pendirian. arkib. dan reka bentuk alat-alat kajian itu. temuduga-temuduga secara langsung atau pemerhatian. jabatan-jabatan. kajian kes biasa bersifat deduktif. penyelidik-penyelidik harus mengumpul pelbagai sumber bukti yang harus mengembangkan menjadi satu rangkaian bukti. data. Kebiasaannya. setiap penyelidik mestilah tahu menggunakan dan mengaplikasikan kaedah yang sistematik agar setiap proses dan reka bentuk kajian kes dapat dijalankan dengan lancar. Selain itu.Kesimpulan Dapatlah disimpulkan di sini bahawa kajian kes digunakan untuk pelbagai perkara yang dianalisis dan dibuat kajian contohnya seperti menilai hubungan antara individu. . mengenalpasti data. data untuk kajian kes selalunya diperolehi daripada pelbagai sumber termasuk dokumentasi. Walaupun terdapat kelebihan dalam melakukan kajian kes seperti sesuatu peristiwa dapat diceritakan dengan lebih terperinci namun terdapat juga beberapa batasan dan kekangan yang wujud dalam melaksanakan kajian kes. Kebolehpercayaan diperkuatkan oleh berbagai replikasi sama atau kes-kes yang sama. mengumpul data.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful