Usman Awang, kata-kata hikmah yang sering dipetik telah diutarakan dengan lantang: Musuh orang Cina

bukan orang Melayu, dan musuh orang Melayu juga bukan orang Cina. Musuh bersama kita ialah kemiskinan, ketidak-setaraan dan penindasan.

Murid yang dipersenjatai dengan informasi Akan selalu memenangkan pertempuran (Meladee McCarty) Orang setiap hari makan dari mulut ke bawah, mengisi perutnya. Apakah sudah setiap hari makan dari mulut ke atas, mengisi otaknya (belajar) ? (Anton Huang) Bertumbuh itu adalah ciri-ciri makhluk hidup. Berkembang adalah ciri-ciri seorang manusia. Berkembang dimulai dari belajar. (Anton Huang) 95% Sukses tergantung pada mindset. Mindset dibentuk dari pembelajaran. Orang perjuangan selalunya menghadapi dua kemungkinan: hilang atau terbilang. Memang dunia ini panggung wayang yang besar. Nanti kita akan melihat cerita-cerita yang tidak pernah masuk akal akan dimainkan orang- KERIS MAS

Malu pada diri sendiri lebih hebat dari malu kepada orang lain. Malu kepada orang lain boleh juga melarikan diri, tapi malu kepada diri sendiri, ke kuburlah habis riwayat. «Bila perut dan nafsu dan akal naik minyak, hati jadi kosong. Bila hati kosong, kosonglah semua ± SHAHNON AHMAD Pahlawan yang sebenarnya pahlawan berpayung di bawah kebenaran meski di mana; sebab kebenaran itu sendiri adalah pahlawan sejati yang terletak di tempatnya paling atas. Manusia telah menghabiskan waktunya untuk membuat segala macam peraturan dan mengawas perlaksaan peraturan-peraturan ± USMAN AWANG.

.... Penderitaan menjadi guru yang paling mujarab mengajar manusia untuk sedar dan berusaha. Kanan atau kiri tak jadi soal. Yang jadi soal ialah perjuangan untuk rakyat jelata. Kiri pun perjuangan dan kanan pun perjuangan ± A. SAMAD SAID

kita ini siapa dan mahu pergi ke mana sesudah ini.. dan kata-kata Galileo. Sepuluh kepala.kerana bangsa itu tidak ada ketahanan yang kukuh atau telah rosak jiwanya ± NOORDIN HASSAN Dengan ilmu kita dapat mengenali diri. Di sebalik setiap masalah terdapat satu peluang . Sejarah telah menunjukkan.. Kita boleh mulai lagi di mana saja... berbuat sepuluh kali tapi bercakap sekali sahaja ± ARENA WATI Yang kami perlukan. . Kemudian kata-kata Aristotle Alam semula jadi tidak melahirkan sesuatu tanpa makna . Bahasa membina dunia Menyusun diri dan memberi layangan pengalaman ± MUHAMMAD HAJI SALLEH . Kata benar bukan cerita besar.. .. sepuluh tangan dan satu mulut. Satu perbuatan yang ALLAH benci ± ABDULLAH HUSAIN Antara kata-kata yang menghiasi dinding kilangnya itu ialah kata-kata falsafah Socrates yang berbunyi Sebuah kehidupan tanpa pencarian tidak berbaloi dijalani.Perjuangan tidak pernah terlambat..... ada bangsa yang hapus terus di muka bumi ini.Menimbulkan kesukaran kepada orang lain adalah dosa. Ertinya berfikir sepuluh kali...Maruah diri itu lebih bernilai daripada emas sebungkal.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful