P. 1
Unit 1_falsafah Sukan

Unit 1_falsafah Sukan

|Views: 256|Likes:
Published by نعيمه محمد

More info:

Published by: نعيمه محمد on Aug 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2015

pdf

text

original

UNIT 1

FALSAFAH SUKAN

3. Huraikan pentingnya ilmu sains sukan dalam kejurulatihan. Cuit ekor. Memerlukan latihan untuk menguasai kemahiran/strategi . Ia bertujuan untuk keseronokan dan boleh ditamatkan bila-bila masa oleh peserta-peserta. Ada badan/persatuan yang mengawalnya (instituionalised) 5. Dam. Juga. Faham proses dan komponen kejurulatihan.dan peraturan yang menjelaskan corak tingkahlaku pesertanya. MAIN (PLAY) . Ada peraturan-peraturan /undang-undang yang piawai (standard rules) 3. Main berlaku atas desakan emosi secara spontan. PERMAINAN Aktiviti yang berstruktur dengan organaisasi mengikut masa. Boleh membezakan main (play). 4.Aktiviti fizikal yg melibatkan seorang atau kumpulan peserta yang mudah (simple) organisasinya. masa. Contoh: Galah panjang. 5.ruang. main tidak tetap dari aspek peraturan. dan tempat. Ragbi Cuit SUKAN Segala aktiviti kompetitif yang diinstitusikan dan melibatkan pergerakan dan kemahiran fizikal di mana penyertaan seseorang itu didorongkan oleh kepuasan dalaman atau ganjaran luaran. Menari – Sukan ???? Ciri-Ciri Sukan Kompetitif 1. hasilnya adalah untuk menentukan pihak yang menang atau tewas (Singer 1988) Contoh: Main Catur . Berunsur persaingan/pertandingan ( ada keputusan) 4. Memancing. Bersifat fizikal ( ada pergerakan kencang/teknik 2. 2 X 2 rebut bola. Polis-sentri.FALSAFAH SUKAN Objektif : 1. Sedar pentingnya membentuk falsafah kejurulatihan masing-masing. 2. KONSEP SUKAN 1. Mereka mengambil bahagian secara sukarela. permainan (game) dan sukan (sport) Tahu sebab-sebab penglibatan individu dan negara dalam sukan.

Astetik : kesejahteraan diri & kualiti hidup : penglibatan dalam aktviti. : persembahan prestasi yang terbaik. : mencari kepuasan dan hiburan yang sihat. “Majulah Sukan Untuk Negara’ 1.sihat dan seronok. : mengeluarkan perasaan emosi. Kecemerlangan 9. Kebendaan 10. : pengiktirafan pelbagai bentuk(wang. . : pola tingkahlaku yang diterima masyarakat. Teori Katarsis 8. : peluang berinteraksi melalui aktiviti umum. fizikal/sukan : pengisian masa lapang. Keseronokan 5. Kecergasan 3. : menikmati kecantikan pergerakan/persembahan. Kesihatan 2. Rekreasi 4.PENGLIBATAN INDIVIDU A. Sosial 7. Budaya 6.Perubahan socio-politik masyarakat dan peredaran masa membawa perubahan konsep dan persepsi sukan.gelaran). Mengapa individu terlibat dalam sukan .

KESIHATAN KECERGASAN SOSIAL KESERONOKAN MENGAPA BERSUKAN ??????????? KECEMERLANGAN ASTETIK ‘Mr Body Beautiful’ PENGLIBATAN NEGARA DALAM SUKAN 1) POLITIK a) Alat perpaduan dan kestabilan negara .

Proses yang terancang untuk membantu seorang individu atau kumpulan atlet mempelajari kemahiran dan mencapai matlamatnya .. Penajaan Meningkat SAINS SUKAN Definisi . Taktikal. membuat keputusan . melatih. Kejuruatihan sukan melibatkan 4 aspek: Fizikal. Program Sukan 4. Teknik. Analisis Pergerakan . Kempen Kesedaran 3.Jasmani yang berkait dengan pembelajaran kemahiran/motor. Penglibatan Wanita 5. • Menambah ilmu tentang respons manusia terhadap latihan . Biomekanik. Konsep Sains Sukan • Perkembangannya berasal dari bidang P. Psikologi Sukan. Metodologi Latihan. Apa Itu Kejurulatihan ? 1. Perubatan Sukan. Fisioterapi. mengurus.satu bidang yang mengkaji aplikasi prinsip-prinsip dan teknik-teknik saintifik untuk tujuan membaiki dan meningkatkan pelakuan manusia dalam sukan. berkomunikasi. Fisiologi Senam.Tekologi Sukan. Perhubungan Antarabangsa 6. • Usaha untuk meningkatkan prestasi atlet telah membawa perkembangan pesat dalam bidang Sains Sukan. menilai. dan Psikologikal 4. 2.2) KESIHATAN RAKYAT a) ‘Rakyat Sihat Negara Maju’ 3) PENDIDIKAN a) Pembangunan taraf sukan 4) REKREASI a) Penggalakan gaya hidup sihat 5) EKONOMI a) Penjana pendapatan utk negara 6) PERHUBUNGAN ANTARABANGSA a) Persahabatan global melalui sukan MENGAPA KESEDARAN TENTANG SUKAN MENINGKAT ? 1. Jurulatih mengujudkan keadaan yang sesuai untuk merangsangkan pembelajaran dan motivasi atlet . • Merangkumi bidang-bidang sains seperti : Nutrisi. Perubahan Gaya Hidup 2. 3. Kejurulatihan memerlukan pelbagai kemahiran: merancang.

pengiktirafan sosial.kekangan.kelemahan. .nilai pengorbanan. -Kemajuan atlet dan kesesuaian program latihan perlu dinilai.nilai sosial. latihan dan matlamatnya. M ENIL I A 4.kelemahan. matlamatnya.Merancang pelan tindakan/program .Pentingnya Kejurulatihan Yang Betul 1.Keputusan semua aspek kejurulatihan dibuat berasaskan maklumat yang dikumpulkan. pengorbanan. M EM BUA T DIA GNOSIS 3. kemampuannya. latihan dan gaya kejurulatihan yg sesuai gaya kejurulatihan yg sesuai PENGETAHUAN PENGETAHUAN TENTANG DIRI TENTANG DIRI -kekuatan. mengapa jadi j/latih? mengapa jadi j/latih? PENGETAHUAN PENGETAHUAN TENTANG TUGAS TENTANG TUGAS KEJURULATIHAN KEJURULATIHAN masalah. 5. kekuatan. 4.kekangan. -personaliti. kemampuannya. M ENGUM PUL DA A M A L A T / K UM T KITARAN PROSES KEJULATIHAN 5.pengiktirafan PROSES KEJURULATIHAN Satu proses berterusan dalam perancangan dan pelaksanaan. 3. M EM BIN A FALS AFAH KEJU R U LATIH AN PERTIMBANGAN MENGENALI ATLET MENGENALI ATLET -personaliti. 2. burnt out awal. 1. Latihan yang berlandaskan prinsip2 latihan Aplikasi ilmu sains sukan Penguasaan teknik yang betul Menjauhi kejadian kecederaan Latihan yang terancang utk memuncak pada masa yg sesuai Mengelak kejadian kesan-kesan negatif seperti : dataran latihan. 7. Mengekalkan motivasi untuk latihan yang lebih mencabar. masalah.M EL K NA A A SA K N PEL N A 2. 6.

Kompetensi melatih 6. Bermotivasi dan komited 3. Mempunyai visi dan sasaran 4. Kemahiran merancang program latihan 5. Prioriti yang tepat 7. dan membantu atlet Memberi ruang dan masa untuk eratkan perhubungan. mempelajari dan berfikir untuk kebaikan diri .1 Falsafah Kejurulatihan Falsafah kejurulatihan ialah satu pegangan dan kepercayaan tentang manusia dan sukan.SIFAT-SIFAT JURULATIH YANG BERJAYA 1. menasihat. Selain itu. Fleksibel (adaptability to change) 8. Kestabilan emosi 6.2 Peranan Jurulatih Pengajar (Instructor) Guru (Teacher) Penggerak (Motivator) Pendisiplin (Diciplinarian) Pengurus (Manager) Agen Publisiti (Publicity agent) Pekerja Sosial (Social worker) Rakan (Friend) Saintis (Scientist) Pelajar (Student) Mengarah aktiviti Menyampai pengetahuan dan idea baru Menggerak perlakuan Mewujudkan ganjaran dan dendaan Mengetahui dan mengarah atlit Berhubung dengan media dan orang awam Membimbing. Menganalisis. 6. menilai dan membuat keputusan Mendengar. Berpengalaman dan berilmu 2. falsafah membolehkan seseorang individu itu berfikir secara kritis dan kreatif bagi mengatasi sebarang cabaran dan masalah yang dihadapi.

3 Jurulatih yang berkesan Untuk menjadi seseorang jurulatih yang berjaya.5 Binaan program latihan Teknik dan taktik permainan Kesan pemakanan terhadap atlit Psikologi kemanusiaan dan sosial Sistem tenaga manusia yang utama Struktur dan organ badan (Anatomi) Pencegahan dan rawatan kecederaan Proses dan reaksi pembelajaran motor Pencegahan dan rawatan kecederaan Proses dan reaksi pembelajaran motor Kaedah pengajaran. vi. xiii. x. iii. xii.4 Ciri-Ciri Jurulatih Yang Baik i. xi. kecerdasan dan lain-lain dari segi emosi. xv. vii. viii. xvi. dan masalah diri mengenalpasti bakat dan tahap penguasaan kemahiran tahap pengetahuan dari segi teknik. xiv. struktur. Terbuka / Jujur Fleksibel Futuristik / berwawasan Rasional Kreatif Pandai menyesuaikan diri Berfalsafah Berkemahiran Jurulatih yang baik juga perlu berpengetahuan dan berkebolehan tentang :i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) ix) x) xi) xii) 6. Gaya Kejurulatihan . iv. objektif. menganalisis dan menilai Kesan tubuh terhadap latihan dan pertandingan. komitmen.6. Berpengetahuan Berpesonaliti Berperawakan Kestabilan emosi Tegas dan berani Yakin diri Objektif Demokratik ix. v. kesihatan. pemikiran. dan keluarga dari segi amalan pemakanan. ii. dan undang-undang permainan 6. beliau perlu : i) Mengenali diri sendiri. rakan. kekuatan dan kelemahan diri kejayaan dan kekecewaan tahap ilmu pengetahuan ii) Mengenali atlet sendiri dari segi pencapaian.

melainkan kerana kita bangkit kembali setiap kali jatuh – Goldsmith .Komunikasi dua hala .Kepercayaan yang lebih tinggi diberi ke atas atlet • Jurulatih boleh memilih kaedah dan teknik yang bersesuaian mengikut kumpulan atlet masing-masing. Tiga gaya yang boleh digunakan untuk mengendalikan sesi latihan adalah : Gaya Kejurulatihan Gaya Arahan .Pengurusan dan pengelolaan latihan yang lebih mudah .Jurulatih memberi arahan dan bimbingan yang minimum .Mewujudkan suasana keterbukaan .Atlet mengikut arahan jurulatih .Semua arahan diberi oleh jurulatih .Atlet diberi peluang untuk menetapkan matlamat dan membuat keputusan sendiri .Proses membuat keputusan dan pemilihan dibuat bersama oleh jurulatih dan atlet .Hanya melibatkan diri sepenuhnya semasa wujud masalah .Atlet diberi kebebasan untuk mengendalikan latihan secara sendiri Gaya Koperatif . Kemuliaan kita yang terbesar bukanlah kerana kita tidak pernah jatuh. Corak pengurusan program latihan dan pertandingan serta peranan atlet dalam proses membuat keputusan juga dapat ditentukan.Komunikasi satu hala Gaya ’Submissive’ . pemilihan gaya kejurulatihan perlu diberi perhatian untuk mengajar kemahiran dan strategi permainan.Jurulatih tetapkan pilihan dan buat keputusan .Sebagai seorang jurulatih.Tidak banyak terlibat dalam proses membuat keputusan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->