P. 1
Unit 1_falsafah Sukan

Unit 1_falsafah Sukan

|Views: 256|Likes:
Published by نعيمه محمد

More info:

Published by: نعيمه محمد on Aug 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2015

pdf

text

original

UNIT 1

FALSAFAH SUKAN

Ragbi Cuit SUKAN Segala aktiviti kompetitif yang diinstitusikan dan melibatkan pergerakan dan kemahiran fizikal di mana penyertaan seseorang itu didorongkan oleh kepuasan dalaman atau ganjaran luaran. Mereka mengambil bahagian secara sukarela. dan tempat. Memancing. 2 X 2 rebut bola. Huraikan pentingnya ilmu sains sukan dalam kejurulatihan.dan peraturan yang menjelaskan corak tingkahlaku pesertanya. 4. 3. Memerlukan latihan untuk menguasai kemahiran/strategi . MAIN (PLAY) . Menari – Sukan ???? Ciri-Ciri Sukan Kompetitif 1. masa. Berunsur persaingan/pertandingan ( ada keputusan) 4. Main berlaku atas desakan emosi secara spontan.Aktiviti fizikal yg melibatkan seorang atau kumpulan peserta yang mudah (simple) organisasinya. Dam. Ada peraturan-peraturan /undang-undang yang piawai (standard rules) 3. Boleh membezakan main (play). Juga. 2. Contoh: Galah panjang. main tidak tetap dari aspek peraturan.FALSAFAH SUKAN Objektif : 1.ruang. Faham proses dan komponen kejurulatihan. permainan (game) dan sukan (sport) Tahu sebab-sebab penglibatan individu dan negara dalam sukan. 5. Ia bertujuan untuk keseronokan dan boleh ditamatkan bila-bila masa oleh peserta-peserta. Ada badan/persatuan yang mengawalnya (instituionalised) 5. Bersifat fizikal ( ada pergerakan kencang/teknik 2. hasilnya adalah untuk menentukan pihak yang menang atau tewas (Singer 1988) Contoh: Main Catur . Cuit ekor. Sedar pentingnya membentuk falsafah kejurulatihan masing-masing. KONSEP SUKAN 1. PERMAINAN Aktiviti yang berstruktur dengan organaisasi mengikut masa. Polis-sentri.

: persembahan prestasi yang terbaik. : mencari kepuasan dan hiburan yang sihat. “Majulah Sukan Untuk Negara’ 1. Rekreasi 4. Kecergasan 3. Kebendaan 10. : menikmati kecantikan pergerakan/persembahan. Kesihatan 2. : mengeluarkan perasaan emosi. Teori Katarsis 8. : peluang berinteraksi melalui aktiviti umum. Mengapa individu terlibat dalam sukan . Keseronokan 5. Sosial 7. Budaya 6. : pengiktirafan pelbagai bentuk(wang.Perubahan socio-politik masyarakat dan peredaran masa membawa perubahan konsep dan persepsi sukan. fizikal/sukan : pengisian masa lapang. : pola tingkahlaku yang diterima masyarakat. Astetik : kesejahteraan diri & kualiti hidup : penglibatan dalam aktviti. Kecemerlangan 9.gelaran). .sihat dan seronok.PENGLIBATAN INDIVIDU A.

KESIHATAN KECERGASAN SOSIAL KESERONOKAN MENGAPA BERSUKAN ??????????? KECEMERLANGAN ASTETIK ‘Mr Body Beautiful’ PENGLIBATAN NEGARA DALAM SUKAN 1) POLITIK a) Alat perpaduan dan kestabilan negara .

Perhubungan Antarabangsa 6. 3.2) KESIHATAN RAKYAT a) ‘Rakyat Sihat Negara Maju’ 3) PENDIDIKAN a) Pembangunan taraf sukan 4) REKREASI a) Penggalakan gaya hidup sihat 5) EKONOMI a) Penjana pendapatan utk negara 6) PERHUBUNGAN ANTARABANGSA a) Persahabatan global melalui sukan MENGAPA KESEDARAN TENTANG SUKAN MENINGKAT ? 1. membuat keputusan . Program Sukan 4. melatih.Tekologi Sukan. Psikologi Sukan. Kejuruatihan sukan melibatkan 4 aspek: Fizikal. dan Psikologikal 4. • Merangkumi bidang-bidang sains seperti : Nutrisi. Apa Itu Kejurulatihan ? 1. Proses yang terancang untuk membantu seorang individu atau kumpulan atlet mempelajari kemahiran dan mencapai matlamatnya .satu bidang yang mengkaji aplikasi prinsip-prinsip dan teknik-teknik saintifik untuk tujuan membaiki dan meningkatkan pelakuan manusia dalam sukan.. Teknik. Perubatan Sukan. Fisioterapi. • Usaha untuk meningkatkan prestasi atlet telah membawa perkembangan pesat dalam bidang Sains Sukan. Metodologi Latihan. menilai. Analisis Pergerakan . Biomekanik. Fisiologi Senam. berkomunikasi. 2. • Menambah ilmu tentang respons manusia terhadap latihan . Penajaan Meningkat SAINS SUKAN Definisi . Jurulatih mengujudkan keadaan yang sesuai untuk merangsangkan pembelajaran dan motivasi atlet . Kempen Kesedaran 3. Taktikal. Kejurulatihan memerlukan pelbagai kemahiran: merancang.Jasmani yang berkait dengan pembelajaran kemahiran/motor. Penglibatan Wanita 5. Konsep Sains Sukan • Perkembangannya berasal dari bidang P. mengurus. Perubahan Gaya Hidup 2.

pengiktirafan sosial. latihan dan gaya kejurulatihan yg sesuai gaya kejurulatihan yg sesuai PENGETAHUAN PENGETAHUAN TENTANG DIRI TENTANG DIRI -kekuatan. kemampuannya. M EM BUA T DIA GNOSIS 3. 4.nilai pengorbanan.Pentingnya Kejurulatihan Yang Betul 1.kelemahan.Merancang pelan tindakan/program .kekangan.nilai sosial. kekuatan. 3. 7. pengorbanan. masalah. latihan dan matlamatnya. Mengekalkan motivasi untuk latihan yang lebih mencabar. -Kemajuan atlet dan kesesuaian program latihan perlu dinilai. M EM BIN A FALS AFAH KEJU R U LATIH AN PERTIMBANGAN MENGENALI ATLET MENGENALI ATLET -personaliti.pengiktirafan PROSES KEJURULATIHAN Satu proses berterusan dalam perancangan dan pelaksanaan. Latihan yang berlandaskan prinsip2 latihan Aplikasi ilmu sains sukan Penguasaan teknik yang betul Menjauhi kejadian kecederaan Latihan yang terancang utk memuncak pada masa yg sesuai Mengelak kejadian kesan-kesan negatif seperti : dataran latihan. kemampuannya. -personaliti.Keputusan semua aspek kejurulatihan dibuat berasaskan maklumat yang dikumpulkan.M EL K NA A A SA K N PEL N A 2. matlamatnya. 2.kelemahan. 5. 1. burnt out awal. 6. M ENIL I A 4.kekangan. . M ENGUM PUL DA A M A L A T / K UM T KITARAN PROSES KEJULATIHAN 5. mengapa jadi j/latih? mengapa jadi j/latih? PENGETAHUAN PENGETAHUAN TENTANG TUGAS TENTANG TUGAS KEJURULATIHAN KEJURULATIHAN masalah.

6. Bermotivasi dan komited 3. Berpengalaman dan berilmu 2. Kompetensi melatih 6. falsafah membolehkan seseorang individu itu berfikir secara kritis dan kreatif bagi mengatasi sebarang cabaran dan masalah yang dihadapi. Kemahiran merancang program latihan 5. menasihat. Kestabilan emosi 6. Mempunyai visi dan sasaran 4. mempelajari dan berfikir untuk kebaikan diri . Menganalisis. menilai dan membuat keputusan Mendengar.SIFAT-SIFAT JURULATIH YANG BERJAYA 1. Selain itu. Prioriti yang tepat 7.1 Falsafah Kejurulatihan Falsafah kejurulatihan ialah satu pegangan dan kepercayaan tentang manusia dan sukan. dan membantu atlet Memberi ruang dan masa untuk eratkan perhubungan.2 Peranan Jurulatih Pengajar (Instructor) Guru (Teacher) Penggerak (Motivator) Pendisiplin (Diciplinarian) Pengurus (Manager) Agen Publisiti (Publicity agent) Pekerja Sosial (Social worker) Rakan (Friend) Saintis (Scientist) Pelajar (Student) Mengarah aktiviti Menyampai pengetahuan dan idea baru Menggerak perlakuan Mewujudkan ganjaran dan dendaan Mengetahui dan mengarah atlit Berhubung dengan media dan orang awam Membimbing. Fleksibel (adaptability to change) 8.

menganalisis dan menilai Kesan tubuh terhadap latihan dan pertandingan. dan masalah diri mengenalpasti bakat dan tahap penguasaan kemahiran tahap pengetahuan dari segi teknik.4 Ciri-Ciri Jurulatih Yang Baik i.6. objektif. pemikiran. ii. beliau perlu : i) Mengenali diri sendiri. x. xii. xiii. vii. komitmen. xi.5 Binaan program latihan Teknik dan taktik permainan Kesan pemakanan terhadap atlit Psikologi kemanusiaan dan sosial Sistem tenaga manusia yang utama Struktur dan organ badan (Anatomi) Pencegahan dan rawatan kecederaan Proses dan reaksi pembelajaran motor Pencegahan dan rawatan kecederaan Proses dan reaksi pembelajaran motor Kaedah pengajaran.3 Jurulatih yang berkesan Untuk menjadi seseorang jurulatih yang berjaya. viii. xv. Berpengetahuan Berpesonaliti Berperawakan Kestabilan emosi Tegas dan berani Yakin diri Objektif Demokratik ix. Gaya Kejurulatihan . kekuatan dan kelemahan diri kejayaan dan kekecewaan tahap ilmu pengetahuan ii) Mengenali atlet sendiri dari segi pencapaian. Terbuka / Jujur Fleksibel Futuristik / berwawasan Rasional Kreatif Pandai menyesuaikan diri Berfalsafah Berkemahiran Jurulatih yang baik juga perlu berpengetahuan dan berkebolehan tentang :i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) ix) x) xi) xii) 6. kecerdasan dan lain-lain dari segi emosi. rakan. kesihatan. xiv. v. iii. dan undang-undang permainan 6. xvi. dan keluarga dari segi amalan pemakanan. iv. vi. struktur.

Atlet diberi kebebasan untuk mengendalikan latihan secara sendiri Gaya Koperatif .Atlet diberi peluang untuk menetapkan matlamat dan membuat keputusan sendiri .Jurulatih memberi arahan dan bimbingan yang minimum . pemilihan gaya kejurulatihan perlu diberi perhatian untuk mengajar kemahiran dan strategi permainan.Jurulatih tetapkan pilihan dan buat keputusan . Kemuliaan kita yang terbesar bukanlah kerana kita tidak pernah jatuh.Semua arahan diberi oleh jurulatih . Corak pengurusan program latihan dan pertandingan serta peranan atlet dalam proses membuat keputusan juga dapat ditentukan.Mewujudkan suasana keterbukaan .Sebagai seorang jurulatih.Komunikasi dua hala .Proses membuat keputusan dan pemilihan dibuat bersama oleh jurulatih dan atlet . Tiga gaya yang boleh digunakan untuk mengendalikan sesi latihan adalah : Gaya Kejurulatihan Gaya Arahan . melainkan kerana kita bangkit kembali setiap kali jatuh – Goldsmith .Hanya melibatkan diri sepenuhnya semasa wujud masalah .Kepercayaan yang lebih tinggi diberi ke atas atlet • Jurulatih boleh memilih kaedah dan teknik yang bersesuaian mengikut kumpulan atlet masing-masing.Atlet mengikut arahan jurulatih .Komunikasi satu hala Gaya ’Submissive’ .Tidak banyak terlibat dalam proses membuat keputusan .Pengurusan dan pengelolaan latihan yang lebih mudah .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->