P. 1
Dokumen Standard Prestasi Bahasa Arab KSSR

Dokumen Standard Prestasi Bahasa Arab KSSR

|Views: 46|Likes:
Published by Azri Ramli

More info:

Published by: Azri Ramli on Aug 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2011

pdf

text

original

DERAF

STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH

OBJEKTIF KURIKULUM Pendekatan Dokumen Standard Kurikulum bagi bahasa Arab adalah untuk mencapai tujuan-tujuan berikut . 7) Menggunakan bahasa Arab fushah dalam pertuturan dan penulisan.2 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH MATLAMAT KURIKULUM Objektif pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab di peringkat sekolah rendah bertujuan untuk menanam minat murid mempelajari asas bahasa Arab dan menguasai kemahiran berbahasa di samping membolehkan murid berkomunikasi menggunakan ayat mudah. ayat dan perenggan dengan bacaan yang betul. 2) Menyebut huruf dan perkataan dengan sebutan yang betul. perkataan. 4) Membaca perkataan. ayat dan perenggan. 3) Bertutur mengikut situasi tertentu. 6) Menghafaz kata-kata hikmah dan perumpamaan yang terpilih dan memperdengarkannya. . 5) Mempraktikkan asas tatabahasa bahasa Arab dalam pertuturan dan penulisan. 1) Mendengar sebutan huruf.

Mengetahui dan memahami perkara yang didengar. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji 6 Tahu. memahami dan memberi respons pada situasi yang betul dengan berhemah tinggi terhadap perkara yang didengar. Mengetahui. Mengetahui. memahami dan memberi respons dengan beradab terhadap perkara yang didengar. dibaca dan ditulis. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab 5 Tahu. dibaca dan ditulis. PERNYATAA . disebut. dibaca dan ditulis. bertutur. disebut. disebut. dibaca dan ditulis. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Mithali PERNYATAAN STANDARD PRESTASI Mengetahui asas mendengar. disebut. Faham dan Boleh Buat 4 Tahu. membaca dan menulis. memahami dan memberi respons terhadap perkara yang didengar. disebut.3 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 1 Tahu 2 Tahu dan Faham 3 Tahu. Mengetahui. Mengetahui. dibaca dan ditulis. memahami dan memberi respons dengan sopan pada situasi yang betul terhadap perkara yang didengar.

Pita rakaman .Carta huruf . B1D4E2 Menyambung titik untuk membentuk huruf hijaiyyah.4 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 1 Tahu N STANDARD PRESTASI Mengetahui asas mendengar. Contoh bahan : Kad imbasan dan lain-lain.Kad perkataan . .ي‬berbaris fathah (‫ )ــــــ‬dari bahan َ bacaan yang bersesuaian.Tunjuk cara . DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B1D1 Mendengar bunyi yang diperdengarkan. bertutur.Pita rakaman . membaca dan menulis.Tunjuk cara . B1D2E1 Mengajuk dan menyebut pelbagai bunyi seperti bunyi haiwan. . dhommah dan kasrah (‫ )ـــــــــــ‬dari bahan bacaan ِ ُ َ yang bersesuaian.Gambar KEMAHIRAN MEMBACA B1D3 Membaca huruf hijaiyyah berbaris.Kad perkataan . B1D3E1 Membaca huruf hijaiyyah (‫ )ا . B1D2 Membunyikan apa yang didengar. alam persekitaran dan alat muzik. Contoh bahan : Buku teks dan lain-lain.Ujian bertulis . B1D4E1 Menggerakkan tangan ke arah yang betul untuk membentuk huruf hijaiyyah.Ujian bertulis . B1D3E2 Membaca huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ dengan baris fathah. .Carta huruf KEMAHIRAN MENULIS B1D4 Memegang pensil dengan betul. EVIDENS INSTRUMEN B1D1E1 Mengecam pelbagai bunyi seperti bunyi haiwan.Gambar . alam persekitaran dan alat muzik.

Tunjuk cara INSTRUMEN BAND PERNYATAA N STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS .)الحركات القصيرة والطويلة‬Contoh : (‫)ب ب ب / با بي بو‬ ُ ِ َ ُ ِ َ B2D4E1 Membaca huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫ )م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬dengan makhraj yang betul.Kad imbasan .Kad imbasan .Ujian lisan .)ا – ي‬ B2D6E2 Menyambung huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫ )م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬di awal. KEMAHIRAN MENULIS B2D6 Menulis huruf hijaiyyah (‫)ا – ي‬ B2D5E1 Mengenalpasti bentuk huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫)م، ب، ت،ا،ج، د، ك،ن‬ yang bersambung di awal. Contoh: (‫)دجاجة، جدة، ولد‬ ّ B2D6E1 Menulis huruf hijaiyyah tunggal (‫. di tengah dan di akhir perkataan.Ujian lisan .Kad imbasan B2D5 Membaca huruf hijaiyyah yang terletak di awal.)ا. dibaca dan ditulis. B2D4E2 Membezakan huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫ )م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬yang mengandungi (‫ .Ujian lisan . .)الحركات القصيرة والطويلة‬Contoh : ( ‫) ب با، م ما‬ َ َ ََ .Ujian lisan B2D3E1 Menyebut dan membezakan bunyi huruf hijaiyyah berdasarkan (‫ . di tengah dan di akhir perkataan.)ا.ي‬ B2D2 Mendengar bunyi huruf hijaiyyah yang difokuskan: (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ KEMAHIRAN MEMBACA B2D3 Menentukan bunyi huruf hijaiyyah berdasarkan (‫. DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B2D1 Mendengar bunyi huruf hijaiyyah (‫. disebut.ي‬ B2D2E1 Menyebut bunyi huruf hijaiyyah yang difokuskan: (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ .)الحركات القصيرة والطويلة‬ EVIDENS INSTRUMEN B2D1E1 Menyebut bunyi huruf hijaiyyah (‫.)الحركات القصيرة والطويلة‬ B2D4 Membaca huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ yang mengandungi (‫. di tengah dan di akhir perkataan melalui pembacaan.5 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 2 Tahu dan Faham PERNYATAA N STANDARD PRESTASI Mengetahui dan memahami perkara yang didengar.

disebut. B3D6E1 Menyalin nombor dan bilangan (.Kad perkataan . . B3D2E2 Menyebut nombor dan bilangan (.Gambar . B3D2E1 Mengulang nombor dan bilangan (. B3D1E1 Mengulang perkataan yang didengar.Kad perkataan .Kad nombor . B3D4 Membaca nombor dan bilangan.Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B3D5 Menulis perkataan.١-١). B3D1E2 Membezakan sebutan perkataan yang didengar. KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B3D1 Mendengar dan menyebut perkataan.Kad perkataan .Kad nombor . PERNYATAA . Faham dan Boleh Buat Mengetahui. B3D5E1 Menyalin perkataan dengan betul. KEMAHIRAN MEMBACA B3D3 Membaca perkataan dengan makhraj yang betul.Gambar B3D2 Mendengar dan menyebut nombor dan bilangan.١-١) mengikut susunan.١-١) dengan betul.Kad perkataan .Gambar .Ujian lisan .6 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH PRESTASI 3 Tahu. Contoh : ‫تلميذ / تلميذة‬ .Kad nombor .Gambar . dibaca dan ditulis.Ujian lisan .١-١) mengikut susunan.Ujian lisan . B3D6 Menulis nombor dan bilangan.١-١) mengikut makhraj dengan bimbingan guru. B3D4E2 Membaca nombor dan bilangan (. B3D3E1 Membaca perkataan dengan makhraj yang betul dengan bimbingan guru.Kad nombor . B3D4E1 Membaca nombor dan bilangan (. memahami dan memberi respons terhadap perkara yang didengar.Kad nombor .

Ujian lisan . Contoh : Mengucapkan (‫ )صباح الخير‬dengan bahasa badan yang sesuai seperti memberi senyuman dan lain-lain. B4D1E2 Membezakan ungkapan (‫ )عبارات‬yang didengar. DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B4D1 Mendengar dan menyebut ungkapan ( ‫ )عبارات‬dengan tindakan yang betul.Kad imbasan . Faham dan Boleh Buat dengan Beradab N STANDARD PRESTASI Mengetahui.Kad imbasan . B4D3E1 Menyalin ungkapan (‫ )عبارات‬dengan kemas dan betul. KEMAHIRAN MEMBACA B4D2 Membaca ungkapan (‫ )عبارات‬dengan betul.Gambar .7 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 4 Tahu. EVIDENS INSTRUMEN B4D1E1 Menyebut ungkapan (‫ )عبارات‬yang didengar dengan jelas.)مساء الخير‬ . dibaca dan ditulis. . disebut.Ujian bertulis .Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B4D3 Menulis ungkapan (‫ )عبارات‬dengan betul. memahami dan memberi respons dengan beradab terhadap perkara yang didengar. B4D2E1 Membaca dan memahami ungkapan (‫ )عبارات‬dengan bimbingan guru.Gambar .Ujian lisan . . Contoh : Membezakan antara ungkapan (‫ )صباح الخير‬dan (‫.

Kad ayat . EVIDENS INSTRUMEN B5D1E1 Mendengar ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan betul. memahami dan memberi respons dengan sopan pada situasi yang betul terhadap perkara yang didengar.8 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 5 Tahu. dibaca dan ditulis.Ujian bertulis . KEMAHIRAN MEMBACA B5D3 Membaca ayat mudah (‫.Ujian lisan . Contoh : Mendengar dengan teliti. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji PERNYATAA N STANDARD PRESTASI Mengetahui. B5D4E2 Menyalin dan menyusun perkataan menjadi ayat mudah . B5D1E2 Mendengar dan membezakan sebutan ayat mudah (‫.Kad ayat .Ujian lisan B5D2 Menuturkan ayat dengan sopan.)الجمل البسيطة‬ B5D2E1 Menutur ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬mengikut situasi yang betul.)الجمل البسيطة‬ Contoh : ‫هذا تلميذ / هذه تلميذة‬ . B5D3E1 Membaca dan memahami ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan bimbingan guru. disebut. B5D4E1 Menyalin ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan kemas dan tersusun. DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B5D1 Mendengar ayat dengan penuh perhatian.Ujian lisan .Kad ayat .(‫)الجمل البسيطة‬ .Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B5D4 Menulis ayat dengan kemas.Ujian lisan . B5D3E2 Membaca ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan intonasi dan tekanan suara ( ‫ )النبر والتنغيم‬yang betul dengan bimbingan guru.Ujian bertulis . .

ungkapan dan ayat yang didengar dengan betul. nombor. Contoh : Menjawab sapaan asas dengan bahasa badan yang sesuai melalui aktiviti didik hibur seperti lakonan. ungkapan dan ayat yang didengar dengan betul dengan bimbingan guru secara Imlak. B6D1E3 Menamakan benda maujud yang dipelajari dengan tepat. disebut. . perkataan.Ujian lisan KEMAHIRAN MEMBACA B6D2 Membaca dan memahami bahan bacaan dengan berhemah.9 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 6 Tahu. DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B6D1 Menyampaikan maklumat dengan menggunakan ayat yang sesuai secara bertatasusila.Ujian lisan . . B6D1E2 Bertutur mengikut intonasi dan tekanan suara (‫ )النبر والتنغيم‬yang betul dan jelas. bilangan.Ujian bertulis . Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Mithali PERNYATAA N STANDARD PRESTASI Mengetahui. dibaca dan ditulis.Ujian lisan . EVIDENS INSTRUMEN B6D1E1 Memberi atau menjawab sapaan asas atau arahan. memahami dan memberi respons pada situasi yang betul dengan berhemah tinggi terhadap perkara yang didengar.Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B6D3 Menulis huruf. perkataan. . B6D2E1 Membaca dan memahami bahan bacaan dengan intonasi dan tekanan suara (‫ )النبر والتنغيم‬yang betul. B6D3E1 Menulis huruf.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->