P. 1
Dokumen Standard Prestasi Bahasa Arab KSSR

Dokumen Standard Prestasi Bahasa Arab KSSR

|Views: 48|Likes:
Published by Azri Ramli

More info:

Published by: Azri Ramli on Aug 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/26/2011

pdf

text

original

DERAF

STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH

5) Mempraktikkan asas tatabahasa bahasa Arab dalam pertuturan dan penulisan. 4) Membaca perkataan. 3) Bertutur mengikut situasi tertentu. ayat dan perenggan dengan bacaan yang betul. 6) Menghafaz kata-kata hikmah dan perumpamaan yang terpilih dan memperdengarkannya. ayat dan perenggan. perkataan. 7) Menggunakan bahasa Arab fushah dalam pertuturan dan penulisan. 1) Mendengar sebutan huruf.2 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH MATLAMAT KURIKULUM Objektif pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab di peringkat sekolah rendah bertujuan untuk menanam minat murid mempelajari asas bahasa Arab dan menguasai kemahiran berbahasa di samping membolehkan murid berkomunikasi menggunakan ayat mudah. 2) Menyebut huruf dan perkataan dengan sebutan yang betul. OBJEKTIF KURIKULUM Pendekatan Dokumen Standard Kurikulum bagi bahasa Arab adalah untuk mencapai tujuan-tujuan berikut . .

memahami dan memberi respons pada situasi yang betul dengan berhemah tinggi terhadap perkara yang didengar. memahami dan memberi respons dengan sopan pada situasi yang betul terhadap perkara yang didengar. Mengetahui. memahami dan memberi respons dengan beradab terhadap perkara yang didengar. disebut. PERNYATAA . disebut. dibaca dan ditulis. Mengetahui. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab 5 Tahu. disebut. disebut. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Mithali PERNYATAAN STANDARD PRESTASI Mengetahui asas mendengar. dibaca dan ditulis. memahami dan memberi respons terhadap perkara yang didengar. dibaca dan ditulis. Faham dan Boleh Buat 4 Tahu. dibaca dan ditulis. Mengetahui. Mengetahui. dibaca dan ditulis. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji 6 Tahu. bertutur. Mengetahui dan memahami perkara yang didengar. disebut.3 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 1 Tahu 2 Tahu dan Faham 3 Tahu. membaca dan menulis.

.Ujian bertulis . B1D4E1 Menggerakkan tangan ke arah yang betul untuk membentuk huruf hijaiyyah. B1D2 Membunyikan apa yang didengar.Gambar . . B1D3E1 Membaca huruf hijaiyyah (‫ )ا . B1D4E2 Menyambung titik untuk membentuk huruf hijaiyyah.Kad perkataan . B1D2E1 Mengajuk dan menyebut pelbagai bunyi seperti bunyi haiwan. bertutur.Pita rakaman . . EVIDENS INSTRUMEN B1D1E1 Mengecam pelbagai bunyi seperti bunyi haiwan.Pita rakaman . DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B1D1 Mendengar bunyi yang diperdengarkan.Tunjuk cara . B1D3E2 Membaca huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ dengan baris fathah.ي‬berbaris fathah (‫ )ــــــ‬dari bahan َ bacaan yang bersesuaian.4 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 1 Tahu N STANDARD PRESTASI Mengetahui asas mendengar. alam persekitaran dan alat muzik.Gambar KEMAHIRAN MEMBACA B1D3 Membaca huruf hijaiyyah berbaris.Carta huruf KEMAHIRAN MENULIS B1D4 Memegang pensil dengan betul. Contoh bahan : Buku teks dan lain-lain.Carta huruf . Contoh bahan : Kad imbasan dan lain-lain. alam persekitaran dan alat muzik. membaca dan menulis.Ujian bertulis .Kad perkataan .Tunjuk cara . dhommah dan kasrah (‫ )ـــــــــــ‬dari bahan bacaan ِ ُ َ yang bersesuaian.

)ا – ي‬ B2D6E2 Menyambung huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫ )م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬di awal.Ujian lisan . di tengah dan di akhir perkataan. disebut.)الحركات القصيرة والطويلة‬ B2D4 Membaca huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ yang mengandungi (‫. KEMAHIRAN MENULIS B2D6 Menulis huruf hijaiyyah (‫)ا – ي‬ B2D5E1 Mengenalpasti bentuk huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫)م، ب، ت،ا،ج، د، ك،ن‬ yang bersambung di awal. Contoh: (‫)دجاجة، جدة، ولد‬ ّ B2D6E1 Menulis huruf hijaiyyah tunggal (‫.ي‬ B2D2 Mendengar bunyi huruf hijaiyyah yang difokuskan: (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ KEMAHIRAN MEMBACA B2D3 Menentukan bunyi huruf hijaiyyah berdasarkan (‫.Kad imbasan B2D5 Membaca huruf hijaiyyah yang terletak di awal. di tengah dan di akhir perkataan melalui pembacaan. dibaca dan ditulis. DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B2D1 Mendengar bunyi huruf hijaiyyah (‫.ي‬ B2D2E1 Menyebut bunyi huruf hijaiyyah yang difokuskan: (‫)م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬ .Kad imbasan .Ujian lisan B2D3E1 Menyebut dan membezakan bunyi huruf hijaiyyah berdasarkan (‫ .)الحركات القصيرة والطويلة‬ EVIDENS INSTRUMEN B2D1E1 Menyebut bunyi huruf hijaiyyah (‫. . B2D4E2 Membezakan huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫ )م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬yang mengandungi (‫ . di tengah dan di akhir perkataan.)الحركات القصيرة والطويلة‬Contoh : ( ‫) ب با، م ما‬ َ َ ََ .)ا.5 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 2 Tahu dan Faham PERNYATAA N STANDARD PRESTASI Mengetahui dan memahami perkara yang didengar.)الحركات القصيرة والطويلة‬Contoh : (‫)ب ب ب / با بي بو‬ ُ ِ َ ُ ِ َ B2D4E1 Membaca huruf hijaiyyah yang difokuskan (‫ )م، ب، ت، ا، ج، د، ك، ن‬dengan makhraj yang betul.Ujian lisan .Kad imbasan .Ujian lisan .)ا.Tunjuk cara INSTRUMEN BAND PERNYATAA N STANDARD DESKRIPTOR EVIDENS .

B3D2E2 Menyebut nombor dan bilangan (.Kad nombor .Gambar .Gambar .Kad perkataan . Faham dan Boleh Buat Mengetahui.Kad nombor . KEMAHIRAN MEMBACA B3D3 Membaca perkataan dengan makhraj yang betul. Contoh : ‫تلميذ / تلميذة‬ . B3D6 Menulis nombor dan bilangan.Kad nombor . PERNYATAA .١-١) mengikut susunan.Ujian lisan . B3D4E2 Membaca nombor dan bilangan (. B3D1E2 Membezakan sebutan perkataan yang didengar.١-١) dengan betul.Kad nombor .١-١). B3D3E1 Membaca perkataan dengan makhraj yang betul dengan bimbingan guru.١-١) mengikut susunan.Gambar B3D2 Mendengar dan menyebut nombor dan bilangan. dibaca dan ditulis.Kad perkataan . B3D2E1 Mengulang nombor dan bilangan (. B3D6E1 Menyalin nombor dan bilangan (. B3D4 Membaca nombor dan bilangan.6 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH PRESTASI 3 Tahu.١-١) mengikut makhraj dengan bimbingan guru.Kad perkataan .Kad nombor .Gambar .Ujian lisan . . B3D1E1 Mengulang perkataan yang didengar.Kad perkataan . KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B3D1 Mendengar dan menyebut perkataan. disebut. B3D5E1 Menyalin perkataan dengan betul.Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B3D5 Menulis perkataan. B3D4E1 Membaca nombor dan bilangan (. memahami dan memberi respons terhadap perkara yang didengar.Ujian lisan .

Kad imbasan .Ujian lisan .Kad imbasan . Contoh : Mengucapkan (‫ )صباح الخير‬dengan bahasa badan yang sesuai seperti memberi senyuman dan lain-lain. DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B4D1 Mendengar dan menyebut ungkapan ( ‫ )عبارات‬dengan tindakan yang betul. KEMAHIRAN MEMBACA B4D2 Membaca ungkapan (‫ )عبارات‬dengan betul. . Contoh : Membezakan antara ungkapan (‫ )صباح الخير‬dan (‫. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab N STANDARD PRESTASI Mengetahui.Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B4D3 Menulis ungkapan (‫ )عبارات‬dengan betul. EVIDENS INSTRUMEN B4D1E1 Menyebut ungkapan (‫ )عبارات‬yang didengar dengan jelas. disebut. dibaca dan ditulis.Ujian bertulis .Gambar .Ujian lisan . B4D3E1 Menyalin ungkapan (‫ )عبارات‬dengan kemas dan betul. memahami dan memberi respons dengan beradab terhadap perkara yang didengar. B4D1E2 Membezakan ungkapan (‫ )عبارات‬yang didengar. B4D2E1 Membaca dan memahami ungkapan (‫ )عبارات‬dengan bimbingan guru.Gambar .7 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 4 Tahu. .)مساء الخير‬ .

B5D4E2 Menyalin dan menyusun perkataan menjadi ayat mudah . dibaca dan ditulis.Ujian lisan . B5D1E2 Mendengar dan membezakan sebutan ayat mudah (‫.)الجمل البسيطة‬ B5D2E1 Menutur ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬mengikut situasi yang betul. disebut.Kad ayat . KEMAHIRAN MEMBACA B5D3 Membaca ayat mudah (‫.)الجمل البسيطة‬ Contoh : ‫هذا تلميذ / هذه تلميذة‬ . Contoh : Mendengar dengan teliti.Kad ayat .Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B5D4 Menulis ayat dengan kemas.Ujian bertulis . DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B5D1 Mendengar ayat dengan penuh perhatian.8 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 5 Tahu. EVIDENS INSTRUMEN B5D1E1 Mendengar ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan betul. B5D3E1 Membaca dan memahami ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan bimbingan guru.Ujian lisan .Kad ayat .Ujian lisan .Ujian lisan B5D2 Menuturkan ayat dengan sopan. memahami dan memberi respons dengan sopan pada situasi yang betul terhadap perkara yang didengar.Ujian bertulis . . B5D3E2 Membaca ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan intonasi dan tekanan suara ( ‫ )النبر والتنغيم‬yang betul dengan bimbingan guru.(‫)الجمل البسيطة‬ . Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Terpuji PERNYATAA N STANDARD PRESTASI Mengetahui. B5D4E1 Menyalin ayat mudah (‫ )الجمل البسيطة‬dengan kemas dan tersusun.

perkataan. .Ujian lisan KEMAHIRAN MENULIS B6D3 Menulis huruf.Ujian lisan .9 STANDARD PRESTASI BAHASA ARAB SEKOLAH RENDAH BAND 6 Tahu. . DESKRIPTOR KEMAHIRAN MENDENGAR DAN BERTUTUR B6D1 Menyampaikan maklumat dengan menggunakan ayat yang sesuai secara bertatasusila. bilangan.Ujian bertulis . B6D1E3 Menamakan benda maujud yang dipelajari dengan tepat.Ujian lisan KEMAHIRAN MEMBACA B6D2 Membaca dan memahami bahan bacaan dengan berhemah. dibaca dan ditulis. B6D3E1 Menulis huruf. EVIDENS INSTRUMEN B6D1E1 Memberi atau menjawab sapaan asas atau arahan. ungkapan dan ayat yang didengar dengan betul. memahami dan memberi respons pada situasi yang betul dengan berhemah tinggi terhadap perkara yang didengar. ungkapan dan ayat yang didengar dengan betul dengan bimbingan guru secara Imlak. perkataan. B6D1E2 Bertutur mengikut intonasi dan tekanan suara (‫ )النبر والتنغيم‬yang betul dan jelas. nombor. . disebut. Contoh : Menjawab sapaan asas dengan bahasa badan yang sesuai melalui aktiviti didik hibur seperti lakonan.Ujian lisan . B6D2E1 Membaca dan memahami bahan bacaan dengan intonasi dan tekanan suara (‫ )النبر والتنغيم‬yang betul. Faham dan Boleh Buat dengan Beradab Mithali PERNYATAA N STANDARD PRESTASI Mengetahui.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->