P. 1
Al Quran Dan Tajwid 1

Al Quran Dan Tajwid 1

|Views: 358|Likes:
Published by Remy Mn

More info:

Published by: Remy Mn on Aug 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2013

pdf

text

original

TAJUK

ALAT-ALAT UCAPAN MAKHRAJ-MAKHRAJ HURUF SIFAT-SIFAT HURUF HUKUM DAN CARA BACAAN AL-ISTIAZAH HUKUM DAN CARA BACAAN AL-BASMALAH HUKUM NUN SUKUN DAN TANWIN HUKUM NUN DAN MIM BERSABDU(BERTASYDID) HUKUM MIM SUKUN AL-MUTATHILAIN, AL-MUTAJANISAIN DAN ALMUTAQARIBAIN HUKUM LAM TA’RIF BAHAGIAN HUKUM BACAAN HURUF RA’ HUKUM LAM PADA LAFAZ AL-JALALAH HUKUM BACAAN MAD DAN QASR

M/S

ALAT-ALAT UCAPAN

1.

Bibir mulut

10. Anak tekak 11. Saluran 12. Rongga 13. Dengung. 14. Rongga 15. Biji halkum 16. Pita suara 17. Saluran

2. Gigi. makan 3. Gusi gigi mulut 4. Langit-langit keras

5. Langit-langit lembut kerongkong 6. 7. Anak lidah Hujung lidah

8. Tengah lidah nafas 9. Pangkal lidah

MAKHRAJ-MAKHRAJ HURUF
1. 2. 3. Tempat menahan/menyekat udara ketika bunyi huruf dilafazkan. 28 huruf. 5 bahagian: Rongga mulut dan rongga kerongkong Kerongkong Lidah Bibir mulut Hidung

4.

Makhraj 5 yang umum dipecah-pecahkan jadi 17 bahagian :-

1. Rongga kerongkong hingga rongga mulut. Huruf alif, wau dan ya’. Huruf lingkungan udara. Berakhir dengan hembusan udara daripada paru-paru melalui saluran angin. Huruf lingkungan rongga.

2.

Pangkal kerongkong. Huruf hamzah dan ha’

dal dan ta’. 12. 5. Hujung kerongkong (sebelah atas dekat lingkungan anak lidah). Tekanan udara pada makhrajnya berlainan sebabkan sebutan huruf kuat atau lemah. 11. Melencong ke belakang tepi hujung lidah. 4. berikutnya dal. Huruf lingkungan langit-langit keras. 7. Huruf ra’. diangkat menekan pada langit-langit keras. Pertengahan daun lidah. Pangkal daun lidah terkeluar sedikit daripada makhraj huruf qaf. Tekan udara dalam rongga mulut dan keluar lalu mulut dan hidung. 10. Huruf ta’. 6. 9. Tengah kerongkong. Tepi hujung lidah diangkat ke langit-langit keras tekan pada gusi gigi depan sebelah atas yang jadi tempat sekatan udara dan langit-langit lembut diturunkan. Huruf kaf. Ta’ paling kuat. Huruf nun. Tekanan udara keluar.3. Hujung lidah diangkat tekan pada gusi gigi gunting atas. Sepanjang tepi lidah ditekankan pada geraham atas. Huruf dad. Huruf ‘ain dan ha’. . Pangkal lidah diangkat ke langit-langit lembut ditekankan pada anak lidah. Huruf ghain dan kha’. Tepi hujung lidah diangkat ke langit-langit keras menekan pada gusi gigi depan sebelah atas yang jadi tempat sekatan udara. Huruf qaf. Tepi hujung lidah berdekatan dengan makhraj huru nun. syin dan ya’. Huruf jim.tekan udara dalam rongga mulut keluar daripada sekatan. Huruf lam. sebelah atau sebelah kanan. 8.

14. berikutnya zay. Tekan ydara dari paru-paru lalu rongga kerongkong. Bibir mulut dalam sebelah bawah diangkat mengenai hujung gigi gunting atas. Sad paling kuat. Dua bibir dirapatkan secara ringan. Huruf lingkungan gusi. berikutnya zal. Huruf wau. Pangkal hidung. Huruf lingkungan hujung lidah. langit-langit lembut dan masuk ke hidung dan keluar. Huruf lingkungan bibir mulut. Tekanan udara pada makhrajnya yang sebabkan sebutan huruf kuat atau lemah. langit-langit lembut dan masuk ke hidung dan keluar. Huruf za’. Huruf sad. Keluan bunyi dengung huruf mim. Angkat tepi hujung lidah ke langit-langit keras tekan pada gusi gigi depan sebelah atas. Za’ paling kuat. Huruf ba’ dan mim.keluar bunyi dengung huruf nun. Hujung lidah dikeluarkan terletak antara hujung gigi gunting atas dan bawah. Tekanan hujung lidah pada hujung gigi gunting atas. Turunkan langit-langit lembut. Huruf fa’. Tutup dua bibir mulut jadi tempat sekatan udara dan turunkan langi-langit lembut. 16. 15. 17.13. Tekan udara dari paru-paru lalu rongga kerongkong. Dua bibir mulut dibulatkan munsung ke hadapan secara terbuka. Hujung lidah ditekankanpada belakang gigi gunting bawah antara bahagian depan lidah dan langit-langit keras. zal dan tha’. sin dan zay. .

10 huruf ( ‫. Istilah ilmu tajwid: cara menekan/menyekat udara ketika bunyi huruf dilafazkan.) ﻋﻈﻢ ﻮﺯﻦ ﻗﺍﺭﺉ ﺫﯼ ﻏﺾ ﺟﺪ ﻄﻠﺐ‬ • Al hams:- Bahasa: sembunyi Istilah: semasa sebut huru nafas terlepas sebab tekanan yang lemah pada makhrajnya.SIFAT-SIFAT HURUF 1. Sifat berlawanan (5 pasangan) 2. Asy Syiddah Vs Ar Rakhawah . 2. Al Jahr Vs Al Hams • Al jahr:- Bahasa: nyaring Istilah: semasa sebut huruf nafas tertahan sebab tekananyang kuat pada makhrajnya. 3. kuat dan sebagainya. 19 huruf( ‫.) ﻔﺣﺛﻪ ﺷﺧﺺ ﺳﻜﺖ‬ 2. sama ada nyaring. Sifat tunggal (7) SIFAT-SIFAT BERLAWANAN 1. orang dan lain-lain. lembut. 17 sifat : 1. Bahasa: keadaan atau rupa khas sesuatu benda.

22 huruf ( ‫. 8 huruf ( ‫. 7 huruf ( ‫. Al Isti’la’ Vs Al Istifal • Al isti’la’ Bahasa: meninggi Istilah: semasa sebut huruf sebahagian besar daripada pangkal lidah terangkat ke langit-langit.) ﺃﻧﺷﺮ ﺤﺩﻳﺙ ﻋﻠﻤﻙ ﺴﻮﻒ ﺘﺠﻬﺯ ﺑﺫﺍ‬ . Merendah ke bawah.) ﻠﻦ ﻋﻤﺮ‬ 3.) ﺃﺠﺪ ﻗﻄ ﺑﻛﺖ‬ • Ar rakhawah:- Bahasa: lembut Istilah: semasa sebut huruf suara terlepas sebab tekan yang lemah pada makhrajnya.• Asy syiddah:- Bahasa: kuat Istilah: semasa sebut huruf suara tertahan sebab tekanan yang kuat pada makhrajnya. 16 huruf ( ‫.) ﺨﺹ ﺿﻐﻄ ﻗﻇ‬ • Al istifal Bahasa: merendah Istilah: semasa sebut huruf sebahagian besar daripada pangkal lidah tidak terangkat ke langitlangit. 5 huruf ( ‫. Semasa sebut hurufnya sederhana sebab tidak seluruh suara tertahan dan tidak seluruh suara terlepas.) ﺧﺫ ﻏﺚ ﺤﻇ ﻓﺾ ﺷﻭﺺ ﺰﻱ ﺴﺍﻩ‬ • At tawassut Bahasa: sederhana/pertengahan Istilah: sebutan huruf antara syiddah dan rakhawah.

25 huruf ( ‫ﻤﻦ ﺃﺧﺫ‬ ‫. 4 huruf ( ‫. • Al ismat Bahasa: tertegah Istilah: ditegah hanya guna huruf untuk susun kalimah bahasa arab yang lebih daripada tiga huruf yang menjadi huruf akar pada kalimah. 6 huruf ( ‫ﻓﺮ ﻤﻥ ﻠﺐ‬ ). Sebahagian keluar daripada hujung lidah dan sebahagian keluar daripada 2 bibir mulut.) ﻮﺠﺪ ﺴﻌﺔ ﻔﺰﻛﺍ ﺣﻕ ﻠﻪ ﺷﺮﺐ ﻏﻴﺙ‬ 5. 23 huruf (‫. Al Itbaq Vs Al Infitah • Al itbaq Bahasa: menutup/mendempik Istila: semasa sebut huruf melengkung keliling lidah ke langit-langit.4.) ﺼﺿﻄﻅ‬ • Al infitah Bahasa: membuka Istilah: semasa sebut huruf tidak melengkung keliling lidah ke langit-langit.)ﺠﺰ ﻏﺵ ﺳﺍﺧﻃ ﺻﺪ ﺛﻗﺔ ﺇﺫ ﻮﻋﻇﻪ ﻴﺣﻀﻙ‬ . Al Izlaq Vs Al Ismat • Al izlaq Bahasa: tergelincir Istilah: sebut huruf dengan mudah dan lancar.

As Safir Bahasa: bersiul/berdesir Istilah: sebut huruf dengan bunyi berdesir dan kuat dari antara 2 bibir mulut. 5 huruf ( ‫ﻗﻄﺑﺠﺩ‬ ). Al Lin Bahasa: lunak/lembut Istilah: huruf disebut keluar daripada makhrajnya dengan lunak lembut.) ﺻﺰﺲ‬ 2. 2 jenis:Qalqalah sughra ( qalqalah kecil) Contoh: ‫ﻴﺠﻌﻠﻮﻦ‬ Qalqalah kubra ( qalqalah besar) Contoh: ‫ﺻﺮﺍﻄ‬ 3. 3 huruf ( ‫. 2 huruf (‫. Tekan makhraj terlalu kuat dan lepas dalam waktu singkat.) ﻮ ﻱ‬ . Al Qalqalah Bahasa: bergerak-gerak dan gementar Istilah: bunyi lantunan yang kuat daripada makhraj ekoran bacaan huruf sukun.SIFAT-SIFAT TUNGGAL 1. Bunyi suara unggas.

Al Inhiraf Bahasa: melentur/melencong Istilah: sembunyikan huruf dengan melenturkan lidah dan melencongkan makhraj kepada makhraj yang lain. 1 huruf ( ‫.) ﺾ‬ . Al Istitalah Bahasa: berpanjangan Istilah: makhraj huruf berpanjangan daripada tepi pangkal lidah hingga tepi hujung lidah makhraj huruf lam.) ﺶ‬ 7.) ﺮ‬ 6.4. 1 huruf ( ‫. At Tafasysyi Bahasa: berhamburan Istilah: semasa sebut huruf berhamburan angin antara gigi depan dan langit-langit keras. 1 huruf ( ‫. At Takrir Bahasa: berulang-ulang Istilah: semasa sebut huruf keadaan hujung lidah bergerak berulang-ulang serta bergetar. 2 huruf (‫)ﻞﺮ‬ 5.

.  CARA BACAAN 4 cara iaitu 2 cara dengan suara nyaring: dibaca dalam majlis. 2 cara dengan suara perlahan: dibaca dalam sembahyang dan seorang diri.HUKUM DAN CARA BACAAN AL ISTI`AZAH  HUKUM BACAAN Istiazah pada ketika hendak memulakan bacaan Al-Quran adalah sunat muakkad.

. . Berhenti pada isti’azah dan sambung basmalah dengan awal surah. Sambung ketiga-tiganya sekaligus dengan satu nafas. CARA BACAAN ISTI’AZAH DENGAN BASMALAH DAN AWAL SURAH 4 cara iaitu - Berhenti pada isti’azah dan basmalah.Sambung isti’azah dengan basmalah sahaja kemudian dengan nafas baru mula bacaan awal surah.

2. Dengan nafas baru mula baca awal ayat surah. . Sambung akhir surah dengan basmalah dan awal ayat surah sekaligus dengan satu nafas.HUKUM DAN CARA BACAAN AL BASMALAH  HUKUM BACAAN Hukum baca di awal surah sunat sebab tertulis padanya. 3. Berhenti di akhir surah al-anfal kemudian sambung bacaan dengan awal ayat sura attaubah. Berhenti di akhir surah dan sambung bacaan basmalah dengan awal ayat surah. Berhenti di akhir surah dan berhenti pada basmalah. Kecuali surah At-Taubah sebab tidak tertulis padanya.  BASMALAH ANTARA SURAH AL-ANFAL DENGAN AT-TAUBAH 1.  CARA BACAAN BASMALAH DI ANTARA DUA SURAH 1.

. 3. Sambung akhir kalimah surah al-anfal dengan awal surah at-taubah dengan satu nafas tanpa berhenti dan saktah.2. Saktah di akhir ayat surah al-anfal kemudian sambung bacaan dengan awal ayat surah attaubah.

Istilah: masukkan huru pertama yang bertanda sukun ke dalam huruf kedua yang berbaris dan menjadi kedua-duanya satu huruf bersabdu dari jenis huruf yang kedua. 6 huruf iaitu ‫ﺀ ﻫ ﻉ ﻍ ﺡﺥ‬  AL-IDGHAM - Bahasa: memasukkan sesuatu kedalam sesuatu. .Istilah: melafazkan setiap huruf bertanda sukun dari makhrajnya tanpa dengung pada pertemuannya dengan huruf izhar. 6 huruf iaitu ‫ﻢ ﻦ ﻮ ﻱ ﻞ ﺮ‬ 2 bahagian .HUKUM NUN SUKUN DAN TANWIN Apabila nun sukun /tanwin bertemu dengan huruf hijaiyah bahas arab yang mengandungi 28 tidak termasuk alif dalam Al-Quran maka ia mempunyai 4 hukum bacaan: • • • • Al-izhar Al-idgham Al-iqlab Al-ikhfa’  AL-IZHAR - Bahasa: menyatakan sesuatu .

idgham ma’al ghunnah: memasukkak dengan dengung 4 huruf iaitu ‫ﻢ ﻦ ﻮ ﻱ‬  Idgham bila ghunnah: memasukkan tanpa dengung 2 huruf iaitu ‫ﻞ ﺮ‬  AL-IQLAB - Bahasa: menukarkan sesuatu kepada sesuatu . 1 huruf iaitu ‫ﺐ‬  AL-IKHFA’ - Bahasa: tersembunyi .Istilah: baca huruf tanda sukun dengan sifat bacaan antara izhar dan idgham tanpa sabdu serta kekalkan sifat dengung huruf pertama. .Istilah: tukar lafaz nun sukun dan tanwin kepada lafaz mim lalu diikhfa’kan di sisi huruf ba’ serta kekalkan dengungnya. 15 huruf iaitu ‫ﺕ ﺙ ﺝ ﺪ ﺫﺰ ﺲ ﺶ ﺹ ﺾ ﻂ ﻇ ﻒ ﻖ ﻙ‬ .

Apabila terdapat sabdu diatasnya maka wajib didengungkan dengan sempurna 2 harakat sama ada bacaannya disambung atau berhenti padanya Cuma dengungnya lebih sempurna dan kemas daripada dengung idgham. • Istilah ilmu tajwid: suara lembut dan sedap yang hanya berada pada huruf nun dan mim. • Dengung pada bahasa: keluarkan bunyi melalui hidung atau suara lembut yang keluar dari rongga hidung berikutan dengan menurunkan anak lidah dan terbukanya langitlangit lembut.HUKUM NUN DAN MIM BERSABDU (BERTASYDID)  HUKUM Wajib menyatakan sifat dengung dengan sempurna 2 harakat. Huruf nun dan mim adalah huruf yang bersifat dengung. Huruf nun dan mim bersabdu dinamakan juga harf ghunnah musyaddad: huruf dengung bersabdu idgham bi-ghunnah musyaddad: memasukkan serta dengung bertasydid .

Ikhfa’ syafawi: ikhfa’ kebibiran  . .Wajib idghamkan huruf mim sukun ke dalam huruf mim yang berbaris serta dengung sempurna 2 harakat. . Al-idgham - Apabila mim sukun bertemu dengan huruf mim yang berbaris dalam 2 kalimah.Wajib ikhfa’kan huruf sukun di sisi huruf ba’ yang berbaris serta dengung sempurna 2 harakat.HUKUM MIM SUKUN Mim sukun bertemu huruf hijaiyah ada 3 hukum:• • • al-ikhfa’ al-idgham al-izhar  Al-ikhfa’ - Apabila mim sukun bertemu dengan huruf ba’ yang berbaris dalam 2 kalimah. Idgham mislaini saghir: idgham 2 jenis huruf yang sama kecil .

Apabila mim sukun bertemu dengan huruf selain mim dan ba’. Al-izhar . . Wajib menyatakan sebutan huruf mim sukun daripada makhrajnya serta tanpa dengung. Izhar syafawi: izhar kebibiran. sama ada dalam satu kalimah atau 2 kalimah.

bersamaan pada sifat dan makhraj sama ada dalam satu atau dua kalimah. • Wajib idgham • Idgham al-mutamathilain saghir: memasukkan dua yang bersamaan kecil • Contoh adalah ‫ﻛﺍﻧﺖ ﺘﺄﺗﻬﻢ‬  AL-MUTAJANISAIN (DUA YANG BERHAMPIRAN SEJENIS • Dua huruf yang bersamaan makhraj tetapi berlainan sifat. AL MUTAJANISAINI DAN AL MUTAQARIBAINI  AL-MUTAMATHILAIN (DUA YANG BERSAMAAN) • Dua huruf yang serupa pada nama. • Izhar kecuali pada 6 tempat daripada 3 makhraj wajib idgham.AL MUTHAMATHILAINI . • Idgham al-mutajanisain saghir: memasukkan dua yang berhampiran sejenis kecil. .

ﻧ‬dan ‫ ﺙ‬wajib idgham kamil pada 2 tempat: ‫ﺇﺫ ﻈﻠﻣﺘﻣ‬ Makhraj ‫ ﺐ‬wajib idgham pada ‫ ﻢ‬secara idgham kamil serta dengung kerana mim bersabdu pada satu tempat : ‫ﭐﺮﻜﺐ ﻣﻌﻧﺎ‬  AL-MUTAQARIBAIN ( DUA YANG BERHAMPIRAN) • Dua huruf yang berhampiran makhraj dan sifat seperti ‫ . ﺩ‬wajib idgham kamil 3 tempat: ‫ﻮﺪﺖ ﻃﺍﺌﻔﺔ‬ ‫ﺃﺛﻗﻠﺖ ﺪﻋﻮﺍ‬ ‫ﻮﻣﻬﺪﺖ ﻠﻪ‬ Makhraj ‫ ﻇ.ﺇﺫ ﺰﻴﻦ‬Atau berhampiran pada makhraj tidak pada sifat seperti ‫ .ﻗﺪ ﺴﻣﻊ‬Atau berhampiran sifat tidak pada makhraj seperti ‫.ﺇﺫﺠﺎﺀﻮﻛﻢ‬ .• Contoh: Makhraj ‫ ﻂ‬dan ‫ ﺕ.

 AL-IZHAR  Kata sandang ta’rif disandang pada permulaan kata nama am yang dimulakan dengan salah satu huruf qamariyah. maka huruf lam yang ada kata sandang ta’rif waji izhar.  Izhar qamariyah  14 huruf kesemuanya ~ contoh: ‫ﭐﻠﻳﻤﻴﻥ‬  AL-IDGHAM  Kata sandan ta’rif disandang pada permulaan kata nama am yang dimulakan dengan salah satu huruf syamsiah.  wajib idgham  idgham syamsiah  14 huruf terdapat pada permulaan kata-kata dalam syair: ‫ﻄﺐ ﺛﻢ ﺻﻞﺮﺣﻣﺎ ﺗﻔﺯ ﺫﺍ ﻧﻌﻢ‬ ●‫ﺩﻉ ﺳﻮﺀ ﻇﻦ ﺰﺮ ﺷﺮﻳﻓﺎ ﻠﻟﻛﺮﻢ‬ .HUKUM LAM TA’RIF Huruf lam yang didahului oleh hamzah wasl yang ada pada kata sandang ta’rif.

Berhenti kerana sukun mendatang.~ contoh: ‫ﭐﻠﻨﻮﺮ‬ BAHAGIAN HUKUM BACAAN HURUF RA’  AT-TAFKHIM • ‫ﺮﺑﻚ‬ • ‫ﻓﺮﻗﺍﻨﺍ‬ • ‫ﻔﺮﻗﺔ‬ • Ra’ baris atas atau hadapan: Ra’ di akhir kalimah. Baca sukun atau ditengah kalimah tanda sukun. Sebelumnya hruf asal pada kalimah baris bawah. Selepasnya huruf isti’la’ baris atas atau hadapan dalam satu kalimah: Ra’ tanda sukun sebelumnya huruf baris bawah yang mendatang: ‫ﭐﺮﺠﻌﻮﻦ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang. Dibaca sukun yang diselangi huruf sukun atau mad bukan ya’ sebelumnya huruf baris atas atau hadapan: ‫ﭐﻷﻣﻮﺮ‬ . Sebelumnya huruf asal kalimah baris atas atau hadapan: Ra’ tanda sukun.

‫ﺬﯼﭐﻠﺬﻜﺮ‬  RA’ HARUS AT TAFKHIM ATAU AT TARQIQ • Ra’ tanda sukun di tengah kalimah sebelumnya terdapat huruf asal pada kalimah baris bawah dan selepasnya huruf isti’la’ baris bawah. ‫ﻧﻌﻢﭐﻠﻨﺻﻴﺮ‬ • Ra’ tanda sukun di akhir kalimah sebelumnya baris bawah dan selepasnya huruf isti’la’ berada di awal kalimah berikutnya. ‫ﻔﭑﺻﺑﺮﺻﺑﺮﺍ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun yang diselangi huruf tanda sukun bukan isti’la’ dan sebelumnya huruf baris bawah daripada asal kalimah. ‫ﻛﻞﻓﺮﻕ‬ . ‫ﭐﻠﻔﺮﺪﻮﺲ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun atau tetap sedia bertanda sukun dan huruf sebelumnya baris bawah. AT TARQIQ • ‫ﻜﺮﻳﻢ‬ Ra’ baris bawah: • Ra’ tanda sukun sebelumnya huruf asal pada kalimah yang berbaris di bawah dan selepasnye bukan huruf isti’la’. ‫ﻮﻣﻦ ﻨﻌﻣﺮﻩ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun dan huruf sebelumnya adalah huruf mad ya’ atau lin.

• ‫ﻤﺻﺮ‬ Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun dan sebelumnya huruf isti’la’. HUKUM LAM PADA LAFAZ AL-JALALAH  AT TAFKHIM • Huruf sebelumnya baris atas dan hadapan. ● ‫ﺳﺑﺣﻦ ﭐﷲ‬ ‫ﻓﺿﻞ ﷲ‬  AT TARQIQ • ‫ﻘﻞ ﷲ‬ Huruf sebelumnya baris bawah. Sebelumnya huruf daripada asal kalimah baris bawah. .

HUKUM BACAAN MAD DAN QASR  MAD • • • Bahasa: lebih/tambahan Istilah: panjangkan sebutan suara lebih dari dua harakat dengan huruf mad pada ketika pertemuan dengan huruf hamzah atau tanda sukun. 3 huruf iaitu alif. BAHAGIAN MAD . wau dan ya’.  QASR • Bahasa: tahanan/tetapan • Istilah: menetap sebutan suara atas huruf mad tanpa tambahan/memanjangkan sebutan suara tidak lebih daripada 2 harakat.

• Dikenali juga sebagai mad tabi’i/mad zati. Lebih panjang daripada mad asli. Ada 6 bahagian:  Mad munfasil  Mad muttasil  Mad lazim  Mad badal  Mad lin  Ma ‘arid lissukun . 2 bahagian iaitu mad asli dan mad far’i  Mad asli:- • Bahasa: mad asas • Istilah: mad yang asal wujud bagi huruf-huruf yang bertemu dengan huuf mad.  Mad far’i:- • Bahasa: mad cabangan/cawangan • Istilah: mad yang telah berkembang lebih daripada ukuran mad asli sebab ada huruf hamzah atau tanda sukun selepas huruf mad. Bukan sebab selepas huruf mad terdapat huruf hamzah atau tanda sukun. • 2 harakat.

 Mad ja’iz (mad harus).  6 harakat.  Mad wajib. Mad lazim harfi : mad lazim harfi muthaqqal mad lazim harfi mukhaffaf .  2 atau 4/5 atau 6 harakat.  2 bahagian iaitu :- 1.  6 harakat. Mad lazim kalimi : mad lazim kalimi muthaqqal mad lazim kalimi mukhaffaf 2. MAD MUNFASIL (MAD BERASINGAN)  Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam 2 kalimah. Contoh: ‫ﻴﺑﻨﻰﺀﺍﺩﻢ‬  MAD MUTTASIL (MAD BERANGKAI)  Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam 1 kalimah. Contoh: ‫ﻳﺷﺂﺀ‬  MAD LAZIM (MAD KEBIASAAN/PASTI)  Lepas huruf mad ada huruf tanda sukun asli wujud di kala bacaan berhenti atau bersambung bacaan di atasnya.

Contoh:  MAD BADAL (MAD TUKARAN)  Huruf mad ditukar dengan huruf hamzah. Contoh: ‫ﭐﻠﺣﺂﻗﺔ‬ o Mad lazim kalimi mukhaffaf : huruf mad bertemu dengan huruf yang tidak bersabdu. Contoh: ‫ﺀﺍﻠﺀﻦ‬ o Mad lazim harfi muthaqqal : apabila mad lazim berlaku dalam huruf yang bersabdu. Lalu ditukarkan hamzah kedua kepada huruf mad. Asalnya terhimpun 2 huruf hamzah dalam 1 kalimah. Contoh: ‫ﺀﺍﻣﻦ‬  MAD LIN ( MAD LUNAK/LEMBUT) .  2 harakat.o Mad lazim kalimi muthaqqal : huruf mad bertemu dengan huruf bersabdu. Huruf hamzah pertama berbaris huruf kedua bertanda sukun. Contoh: ‫ﺍﻠﻤ‬ o Mad lazim harfi mukhaffaf : apabila mad lazim berlaku dalam satu kata huruf yang tidak bersabdu.

 2. 4 atau 6 harakat. 4 atau 6 harakat. Huruf wau dan ya’ tanda sukun. harus 6 harakat ketika di akhir kalimah dan berhenti bacaan padanya adalah  Mad ‘arid lissukun : 2/4 atau 6 harakat  Mad munfasil : 4/5 harakat . Sebelumnya baris atas dan selepasnya dibaca sukun kerana berhenti bacaan padanya.  2.  TERIB MAD FAR’I  Mad lazim : 6 harakat  Mad muttasil : wajib 4/5 harakat. Contoh: ‫ﻮﺬﺮﻮﺍﭐﻠﺒﻴﻊ‬  MAD ‘ARID LISSUKUN ( MAD MENDATANG KERANA SUKUN)  Tanda sukun mendatang pada huruf akhir kalimah kerana hentikan bacaan padanya dan sebelumnya terdapat huruf mad atau lin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->