P. 1
Al Quran Dan Tajwid 1

Al Quran Dan Tajwid 1

|Views: 356|Likes:
Published by Remy Mn

More info:

Published by: Remy Mn on Aug 13, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2013

pdf

text

original

TAJUK

ALAT-ALAT UCAPAN MAKHRAJ-MAKHRAJ HURUF SIFAT-SIFAT HURUF HUKUM DAN CARA BACAAN AL-ISTIAZAH HUKUM DAN CARA BACAAN AL-BASMALAH HUKUM NUN SUKUN DAN TANWIN HUKUM NUN DAN MIM BERSABDU(BERTASYDID) HUKUM MIM SUKUN AL-MUTATHILAIN, AL-MUTAJANISAIN DAN ALMUTAQARIBAIN HUKUM LAM TA’RIF BAHAGIAN HUKUM BACAAN HURUF RA’ HUKUM LAM PADA LAFAZ AL-JALALAH HUKUM BACAAN MAD DAN QASR

M/S

ALAT-ALAT UCAPAN

1.

Bibir mulut

10. Anak tekak 11. Saluran 12. Rongga 13. Dengung. 14. Rongga 15. Biji halkum 16. Pita suara 17. Saluran

2. Gigi. makan 3. Gusi gigi mulut 4. Langit-langit keras

5. Langit-langit lembut kerongkong 6. 7. Anak lidah Hujung lidah

8. Tengah lidah nafas 9. Pangkal lidah

MAKHRAJ-MAKHRAJ HURUF
1. 2. 3. Tempat menahan/menyekat udara ketika bunyi huruf dilafazkan. 28 huruf. 5 bahagian: Rongga mulut dan rongga kerongkong Kerongkong Lidah Bibir mulut Hidung

4.

Makhraj 5 yang umum dipecah-pecahkan jadi 17 bahagian :-

1. Rongga kerongkong hingga rongga mulut. Huruf alif, wau dan ya’. Huruf lingkungan udara. Berakhir dengan hembusan udara daripada paru-paru melalui saluran angin. Huruf lingkungan rongga.

2.

Pangkal kerongkong. Huruf hamzah dan ha’

3. Pangkal lidah diangkat ke langit-langit lembut ditekankan pada anak lidah. Huruf ‘ain dan ha’. Huruf dad. dal dan ta’. Tepi hujung lidah diangkat ke langit-langit keras menekan pada gusi gigi depan sebelah atas yang jadi tempat sekatan udara. Huruf ra’. Sepanjang tepi lidah ditekankan pada geraham atas. Huruf ghain dan kha’. 8. 4. Huruf lam. berikutnya dal. Huruf qaf. 7. 12. Hujung lidah diangkat tekan pada gusi gigi gunting atas. . 9. Huruf ta’. Tepi hujung lidah berdekatan dengan makhraj huru nun. Tekanan udara keluar. syin dan ya’. Melencong ke belakang tepi hujung lidah.tekan udara dalam rongga mulut keluar daripada sekatan. Tekanan udara pada makhrajnya berlainan sebabkan sebutan huruf kuat atau lemah. 10. 5. 11. Ta’ paling kuat. Huruf kaf. Huruf jim. Hujung kerongkong (sebelah atas dekat lingkungan anak lidah). Pertengahan daun lidah. Huruf lingkungan langit-langit keras. Huruf nun. sebelah atau sebelah kanan. Tekan udara dalam rongga mulut dan keluar lalu mulut dan hidung. Tengah kerongkong. diangkat menekan pada langit-langit keras. Pangkal daun lidah terkeluar sedikit daripada makhraj huruf qaf. 6. Tepi hujung lidah diangkat ke langit-langit keras tekan pada gusi gigi depan sebelah atas yang jadi tempat sekatan udara dan langit-langit lembut diturunkan.

Huruf lingkungan bibir mulut. sin dan zay. Angkat tepi hujung lidah ke langit-langit keras tekan pada gusi gigi depan sebelah atas. Keluan bunyi dengung huruf mim. Dua bibir dirapatkan secara ringan. .13. Tekanan hujung lidah pada hujung gigi gunting atas. Za’ paling kuat. 15. Huruf za’. Huruf wau. langit-langit lembut dan masuk ke hidung dan keluar. zal dan tha’. Pangkal hidung. Tutup dua bibir mulut jadi tempat sekatan udara dan turunkan langi-langit lembut. berikutnya zay. Tekan ydara dari paru-paru lalu rongga kerongkong. Huruf lingkungan gusi. Hujung lidah dikeluarkan terletak antara hujung gigi gunting atas dan bawah. Bibir mulut dalam sebelah bawah diangkat mengenai hujung gigi gunting atas. 17. Sad paling kuat. Huruf sad. 14.keluar bunyi dengung huruf nun. Tekan udara dari paru-paru lalu rongga kerongkong. Huruf ba’ dan mim. Huruf lingkungan hujung lidah. Hujung lidah ditekankanpada belakang gigi gunting bawah antara bahagian depan lidah dan langit-langit keras. Dua bibir mulut dibulatkan munsung ke hadapan secara terbuka. langit-langit lembut dan masuk ke hidung dan keluar. berikutnya zal. Huruf fa’. 16. Tekanan udara pada makhrajnya yang sebabkan sebutan huruf kuat atau lemah. Turunkan langit-langit lembut.

10 huruf ( ‫. Al Jahr Vs Al Hams • Al jahr:- Bahasa: nyaring Istilah: semasa sebut huruf nafas tertahan sebab tekananyang kuat pada makhrajnya. 19 huruf( ‫. Bahasa: keadaan atau rupa khas sesuatu benda. 17 sifat : 1. Istilah ilmu tajwid: cara menekan/menyekat udara ketika bunyi huruf dilafazkan. kuat dan sebagainya. sama ada nyaring. 2.SIFAT-SIFAT HURUF 1. Asy Syiddah Vs Ar Rakhawah .) ﻔﺣﺛﻪ ﺷﺧﺺ ﺳﻜﺖ‬ 2. 3. Sifat berlawanan (5 pasangan) 2. Sifat tunggal (7) SIFAT-SIFAT BERLAWANAN 1. orang dan lain-lain.) ﻋﻈﻢ ﻮﺯﻦ ﻗﺍﺭﺉ ﺫﯼ ﻏﺾ ﺟﺪ ﻄﻠﺐ‬ • Al hams:- Bahasa: sembunyi Istilah: semasa sebut huru nafas terlepas sebab tekanan yang lemah pada makhrajnya. lembut.

8 huruf ( ‫.) ﺧﺫ ﻏﺚ ﺤﻇ ﻓﺾ ﺷﻭﺺ ﺰﻱ ﺴﺍﻩ‬ • At tawassut Bahasa: sederhana/pertengahan Istilah: sebutan huruf antara syiddah dan rakhawah. 22 huruf ( ‫. 5 huruf ( ‫. 7 huruf ( ‫.) ﺨﺹ ﺿﻐﻄ ﻗﻇ‬ • Al istifal Bahasa: merendah Istilah: semasa sebut huruf sebahagian besar daripada pangkal lidah tidak terangkat ke langitlangit. Merendah ke bawah.• Asy syiddah:- Bahasa: kuat Istilah: semasa sebut huruf suara tertahan sebab tekanan yang kuat pada makhrajnya. Semasa sebut hurufnya sederhana sebab tidak seluruh suara tertahan dan tidak seluruh suara terlepas.) ﺃﺠﺪ ﻗﻄ ﺑﻛﺖ‬ • Ar rakhawah:- Bahasa: lembut Istilah: semasa sebut huruf suara terlepas sebab tekan yang lemah pada makhrajnya.) ﺃﻧﺷﺮ ﺤﺩﻳﺙ ﻋﻠﻤﻙ ﺴﻮﻒ ﺘﺠﻬﺯ ﺑﺫﺍ‬ . 16 huruf ( ‫.) ﻠﻦ ﻋﻤﺮ‬ 3. Al Isti’la’ Vs Al Istifal • Al isti’la’ Bahasa: meninggi Istilah: semasa sebut huruf sebahagian besar daripada pangkal lidah terangkat ke langit-langit.

23 huruf (‫.4. • Al ismat Bahasa: tertegah Istilah: ditegah hanya guna huruf untuk susun kalimah bahasa arab yang lebih daripada tiga huruf yang menjadi huruf akar pada kalimah. 25 huruf ( ‫ﻤﻦ ﺃﺧﺫ‬ ‫.) ﻮﺠﺪ ﺴﻌﺔ ﻔﺰﻛﺍ ﺣﻕ ﻠﻪ ﺷﺮﺐ ﻏﻴﺙ‬ 5. Sebahagian keluar daripada hujung lidah dan sebahagian keluar daripada 2 bibir mulut. Al Itbaq Vs Al Infitah • Al itbaq Bahasa: menutup/mendempik Istila: semasa sebut huruf melengkung keliling lidah ke langit-langit.)ﺠﺰ ﻏﺵ ﺳﺍﺧﻃ ﺻﺪ ﺛﻗﺔ ﺇﺫ ﻮﻋﻇﻪ ﻴﺣﻀﻙ‬ . 4 huruf ( ‫.) ﺼﺿﻄﻅ‬ • Al infitah Bahasa: membuka Istilah: semasa sebut huruf tidak melengkung keliling lidah ke langit-langit. 6 huruf ( ‫ﻓﺮ ﻤﻥ ﻠﺐ‬ ). Al Izlaq Vs Al Ismat • Al izlaq Bahasa: tergelincir Istilah: sebut huruf dengan mudah dan lancar.

Al Qalqalah Bahasa: bergerak-gerak dan gementar Istilah: bunyi lantunan yang kuat daripada makhraj ekoran bacaan huruf sukun. 2 huruf (‫. Al Lin Bahasa: lunak/lembut Istilah: huruf disebut keluar daripada makhrajnya dengan lunak lembut.SIFAT-SIFAT TUNGGAL 1. 2 jenis:Qalqalah sughra ( qalqalah kecil) Contoh: ‫ﻴﺠﻌﻠﻮﻦ‬ Qalqalah kubra ( qalqalah besar) Contoh: ‫ﺻﺮﺍﻄ‬ 3. 5 huruf ( ‫ﻗﻄﺑﺠﺩ‬ ). Bunyi suara unggas. As Safir Bahasa: bersiul/berdesir Istilah: sebut huruf dengan bunyi berdesir dan kuat dari antara 2 bibir mulut.) ﻮ ﻱ‬ . Tekan makhraj terlalu kuat dan lepas dalam waktu singkat. 3 huruf ( ‫.) ﺻﺰﺲ‬ 2.

1 huruf ( ‫. At Takrir Bahasa: berulang-ulang Istilah: semasa sebut huruf keadaan hujung lidah bergerak berulang-ulang serta bergetar.) ﺶ‬ 7. Al Inhiraf Bahasa: melentur/melencong Istilah: sembunyikan huruf dengan melenturkan lidah dan melencongkan makhraj kepada makhraj yang lain. 1 huruf ( ‫.4. At Tafasysyi Bahasa: berhamburan Istilah: semasa sebut huruf berhamburan angin antara gigi depan dan langit-langit keras. 2 huruf (‫)ﻞﺮ‬ 5. Al Istitalah Bahasa: berpanjangan Istilah: makhraj huruf berpanjangan daripada tepi pangkal lidah hingga tepi hujung lidah makhraj huruf lam.) ﺮ‬ 6.) ﺾ‬ . 1 huruf ( ‫.

 CARA BACAAN 4 cara iaitu 2 cara dengan suara nyaring: dibaca dalam majlis. 2 cara dengan suara perlahan: dibaca dalam sembahyang dan seorang diri.HUKUM DAN CARA BACAAN AL ISTI`AZAH  HUKUM BACAAN Istiazah pada ketika hendak memulakan bacaan Al-Quran adalah sunat muakkad. .

 CARA BACAAN ISTI’AZAH DENGAN BASMALAH DAN AWAL SURAH 4 cara iaitu - Berhenti pada isti’azah dan basmalah. . Sambung ketiga-tiganya sekaligus dengan satu nafas.Sambung isti’azah dengan basmalah sahaja kemudian dengan nafas baru mula bacaan awal surah. . Berhenti pada isti’azah dan sambung basmalah dengan awal surah.

. 2.HUKUM DAN CARA BACAAN AL BASMALAH  HUKUM BACAAN Hukum baca di awal surah sunat sebab tertulis padanya. Sambung akhir surah dengan basmalah dan awal ayat surah sekaligus dengan satu nafas.  BASMALAH ANTARA SURAH AL-ANFAL DENGAN AT-TAUBAH 1. Berhenti di akhir surah dan sambung bacaan basmalah dengan awal ayat surah. Dengan nafas baru mula baca awal ayat surah. Berhenti di akhir surah dan berhenti pada basmalah. Berhenti di akhir surah al-anfal kemudian sambung bacaan dengan awal ayat sura attaubah. Kecuali surah At-Taubah sebab tidak tertulis padanya. 3.  CARA BACAAN BASMALAH DI ANTARA DUA SURAH 1.

Saktah di akhir ayat surah al-anfal kemudian sambung bacaan dengan awal ayat surah attaubah. . 3. Sambung akhir kalimah surah al-anfal dengan awal surah at-taubah dengan satu nafas tanpa berhenti dan saktah.2.

6 huruf iaitu ‫ﺀ ﻫ ﻉ ﻍ ﺡﺥ‬  AL-IDGHAM - Bahasa: memasukkan sesuatu kedalam sesuatu.HUKUM NUN SUKUN DAN TANWIN Apabila nun sukun /tanwin bertemu dengan huruf hijaiyah bahas arab yang mengandungi 28 tidak termasuk alif dalam Al-Quran maka ia mempunyai 4 hukum bacaan: • • • • Al-izhar Al-idgham Al-iqlab Al-ikhfa’  AL-IZHAR - Bahasa: menyatakan sesuatu . 6 huruf iaitu ‫ﻢ ﻦ ﻮ ﻱ ﻞ ﺮ‬ 2 bahagian .Istilah: masukkan huru pertama yang bertanda sukun ke dalam huruf kedua yang berbaris dan menjadi kedua-duanya satu huruf bersabdu dari jenis huruf yang kedua. .Istilah: melafazkan setiap huruf bertanda sukun dari makhrajnya tanpa dengung pada pertemuannya dengan huruf izhar.

Istilah: tukar lafaz nun sukun dan tanwin kepada lafaz mim lalu diikhfa’kan di sisi huruf ba’ serta kekalkan dengungnya. idgham ma’al ghunnah: memasukkak dengan dengung 4 huruf iaitu ‫ﻢ ﻦ ﻮ ﻱ‬  Idgham bila ghunnah: memasukkan tanpa dengung 2 huruf iaitu ‫ﻞ ﺮ‬  AL-IQLAB - Bahasa: menukarkan sesuatu kepada sesuatu . 15 huruf iaitu ‫ﺕ ﺙ ﺝ ﺪ ﺫﺰ ﺲ ﺶ ﺹ ﺾ ﻂ ﻇ ﻒ ﻖ ﻙ‬ . . 1 huruf iaitu ‫ﺐ‬  AL-IKHFA’ - Bahasa: tersembunyi .Istilah: baca huruf tanda sukun dengan sifat bacaan antara izhar dan idgham tanpa sabdu serta kekalkan sifat dengung huruf pertama.

Apabila terdapat sabdu diatasnya maka wajib didengungkan dengan sempurna 2 harakat sama ada bacaannya disambung atau berhenti padanya Cuma dengungnya lebih sempurna dan kemas daripada dengung idgham. Huruf nun dan mim bersabdu dinamakan juga harf ghunnah musyaddad: huruf dengung bersabdu idgham bi-ghunnah musyaddad: memasukkan serta dengung bertasydid . Huruf nun dan mim adalah huruf yang bersifat dengung. • Dengung pada bahasa: keluarkan bunyi melalui hidung atau suara lembut yang keluar dari rongga hidung berikutan dengan menurunkan anak lidah dan terbukanya langitlangit lembut.HUKUM NUN DAN MIM BERSABDU (BERTASYDID)  HUKUM Wajib menyatakan sifat dengung dengan sempurna 2 harakat. • Istilah ilmu tajwid: suara lembut dan sedap yang hanya berada pada huruf nun dan mim.

Ikhfa’ syafawi: ikhfa’ kebibiran  .HUKUM MIM SUKUN Mim sukun bertemu huruf hijaiyah ada 3 hukum:• • • al-ikhfa’ al-idgham al-izhar  Al-ikhfa’ - Apabila mim sukun bertemu dengan huruf ba’ yang berbaris dalam 2 kalimah. . Idgham mislaini saghir: idgham 2 jenis huruf yang sama kecil .Wajib ikhfa’kan huruf sukun di sisi huruf ba’ yang berbaris serta dengung sempurna 2 harakat.Wajib idghamkan huruf mim sukun ke dalam huruf mim yang berbaris serta dengung sempurna 2 harakat. Al-idgham - Apabila mim sukun bertemu dengan huruf mim yang berbaris dalam 2 kalimah. .

Izhar syafawi: izhar kebibiran. Wajib menyatakan sebutan huruf mim sukun daripada makhrajnya serta tanpa dengung. sama ada dalam satu kalimah atau 2 kalimah. .Apabila mim sukun bertemu dengan huruf selain mim dan ba’. Al-izhar .

• Wajib idgham • Idgham al-mutamathilain saghir: memasukkan dua yang bersamaan kecil • Contoh adalah ‫ﻛﺍﻧﺖ ﺘﺄﺗﻬﻢ‬  AL-MUTAJANISAIN (DUA YANG BERHAMPIRAN SEJENIS • Dua huruf yang bersamaan makhraj tetapi berlainan sifat. • Idgham al-mutajanisain saghir: memasukkan dua yang berhampiran sejenis kecil. AL MUTAJANISAINI DAN AL MUTAQARIBAINI  AL-MUTAMATHILAIN (DUA YANG BERSAMAAN) • Dua huruf yang serupa pada nama.AL MUTHAMATHILAINI . • Izhar kecuali pada 6 tempat daripada 3 makhraj wajib idgham. . bersamaan pada sifat dan makhraj sama ada dalam satu atau dua kalimah.

• Contoh: Makhraj ‫ ﻂ‬dan ‫ ﺕ. ﻧ‬dan ‫ ﺙ‬wajib idgham kamil pada 2 tempat: ‫ﺇﺫ ﻈﻠﻣﺘﻣ‬ Makhraj ‫ ﺐ‬wajib idgham pada ‫ ﻢ‬secara idgham kamil serta dengung kerana mim bersabdu pada satu tempat : ‫ﭐﺮﻜﺐ ﻣﻌﻧﺎ‬  AL-MUTAQARIBAIN ( DUA YANG BERHAMPIRAN) • Dua huruf yang berhampiran makhraj dan sifat seperti ‫ .ﺇﺫﺠﺎﺀﻮﻛﻢ‬ . ﺩ‬wajib idgham kamil 3 tempat: ‫ﻮﺪﺖ ﻃﺍﺌﻔﺔ‬ ‫ﺃﺛﻗﻠﺖ ﺪﻋﻮﺍ‬ ‫ﻮﻣﻬﺪﺖ ﻠﻪ‬ Makhraj ‫ ﻇ.ﻗﺪ ﺴﻣﻊ‬Atau berhampiran sifat tidak pada makhraj seperti ‫.ﺇﺫ ﺰﻴﻦ‬Atau berhampiran pada makhraj tidak pada sifat seperti ‫ .

 wajib idgham  idgham syamsiah  14 huruf terdapat pada permulaan kata-kata dalam syair: ‫ﻄﺐ ﺛﻢ ﺻﻞﺮﺣﻣﺎ ﺗﻔﺯ ﺫﺍ ﻧﻌﻢ‬ ●‫ﺩﻉ ﺳﻮﺀ ﻇﻦ ﺰﺮ ﺷﺮﻳﻓﺎ ﻠﻟﻛﺮﻢ‬ .  AL-IZHAR  Kata sandang ta’rif disandang pada permulaan kata nama am yang dimulakan dengan salah satu huruf qamariyah.HUKUM LAM TA’RIF Huruf lam yang didahului oleh hamzah wasl yang ada pada kata sandang ta’rif. maka huruf lam yang ada kata sandang ta’rif waji izhar.  Izhar qamariyah  14 huruf kesemuanya ~ contoh: ‫ﭐﻠﻳﻤﻴﻥ‬  AL-IDGHAM  Kata sandan ta’rif disandang pada permulaan kata nama am yang dimulakan dengan salah satu huruf syamsiah.

Sebelumnya hruf asal pada kalimah baris bawah. Selepasnya huruf isti’la’ baris atas atau hadapan dalam satu kalimah: Ra’ tanda sukun sebelumnya huruf baris bawah yang mendatang: ‫ﭐﺮﺠﻌﻮﻦ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang. Berhenti kerana sukun mendatang. Sebelumnya huruf asal kalimah baris atas atau hadapan: Ra’ tanda sukun. Dibaca sukun yang diselangi huruf sukun atau mad bukan ya’ sebelumnya huruf baris atas atau hadapan: ‫ﭐﻷﻣﻮﺮ‬ .~ contoh: ‫ﭐﻠﻨﻮﺮ‬ BAHAGIAN HUKUM BACAAN HURUF RA’  AT-TAFKHIM • ‫ﺮﺑﻚ‬ • ‫ﻓﺮﻗﺍﻨﺍ‬ • ‫ﻔﺮﻗﺔ‬ • Ra’ baris atas atau hadapan: Ra’ di akhir kalimah. Baca sukun atau ditengah kalimah tanda sukun.

‫ﻛﻞﻓﺮﻕ‬ . ‫ﻔﭑﺻﺑﺮﺻﺑﺮﺍ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun yang diselangi huruf tanda sukun bukan isti’la’ dan sebelumnya huruf baris bawah daripada asal kalimah. AT TARQIQ • ‫ﻜﺮﻳﻢ‬ Ra’ baris bawah: • Ra’ tanda sukun sebelumnya huruf asal pada kalimah yang berbaris di bawah dan selepasnye bukan huruf isti’la’. ‫ﻮﻣﻦ ﻨﻌﻣﺮﻩ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun dan huruf sebelumnya adalah huruf mad ya’ atau lin. ‫ﻧﻌﻢﭐﻠﻨﺻﻴﺮ‬ • Ra’ tanda sukun di akhir kalimah sebelumnya baris bawah dan selepasnya huruf isti’la’ berada di awal kalimah berikutnya. ‫ﭐﻠﻔﺮﺪﻮﺲ‬ • Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun atau tetap sedia bertanda sukun dan huruf sebelumnya baris bawah. ‫ﺬﯼﭐﻠﺬﻜﺮ‬  RA’ HARUS AT TAFKHIM ATAU AT TARQIQ • Ra’ tanda sukun di tengah kalimah sebelumnya terdapat huruf asal pada kalimah baris bawah dan selepasnya huruf isti’la’ baris bawah.

. Sebelumnya huruf daripada asal kalimah baris bawah. HUKUM LAM PADA LAFAZ AL-JALALAH  AT TAFKHIM • Huruf sebelumnya baris atas dan hadapan.• ‫ﻤﺻﺮ‬ Ra’ di akhir kalimah kerana berhenti mendatang dibaca sukun dan sebelumnya huruf isti’la’. ● ‫ﺳﺑﺣﻦ ﭐﷲ‬ ‫ﻓﺿﻞ ﷲ‬  AT TARQIQ • ‫ﻘﻞ ﷲ‬ Huruf sebelumnya baris bawah.

wau dan ya’.  QASR • Bahasa: tahanan/tetapan • Istilah: menetap sebutan suara atas huruf mad tanpa tambahan/memanjangkan sebutan suara tidak lebih daripada 2 harakat.HUKUM BACAAN MAD DAN QASR  MAD • • • Bahasa: lebih/tambahan Istilah: panjangkan sebutan suara lebih dari dua harakat dengan huruf mad pada ketika pertemuan dengan huruf hamzah atau tanda sukun. BAHAGIAN MAD . 3 huruf iaitu alif.

• Dikenali juga sebagai mad tabi’i/mad zati.  Mad far’i:- • Bahasa: mad cabangan/cawangan • Istilah: mad yang telah berkembang lebih daripada ukuran mad asli sebab ada huruf hamzah atau tanda sukun selepas huruf mad. 2 bahagian iaitu mad asli dan mad far’i  Mad asli:- • Bahasa: mad asas • Istilah: mad yang asal wujud bagi huruf-huruf yang bertemu dengan huuf mad. Lebih panjang daripada mad asli. Ada 6 bahagian:  Mad munfasil  Mad muttasil  Mad lazim  Mad badal  Mad lin  Ma ‘arid lissukun . Bukan sebab selepas huruf mad terdapat huruf hamzah atau tanda sukun. • 2 harakat.

 2 bahagian iaitu :- 1.  Mad ja’iz (mad harus). Mad lazim harfi : mad lazim harfi muthaqqal mad lazim harfi mukhaffaf . MAD MUNFASIL (MAD BERASINGAN)  Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam 2 kalimah.  2 atau 4/5 atau 6 harakat. Mad lazim kalimi : mad lazim kalimi muthaqqal mad lazim kalimi mukhaffaf 2.  6 harakat.  Mad wajib. Contoh: ‫ﻴﺑﻨﻰﺀﺍﺩﻢ‬  MAD MUTTASIL (MAD BERANGKAI)  Huruf mad bertemu dengan huruf hamzah dalam 1 kalimah. Contoh: ‫ﻳﺷﺂﺀ‬  MAD LAZIM (MAD KEBIASAAN/PASTI)  Lepas huruf mad ada huruf tanda sukun asli wujud di kala bacaan berhenti atau bersambung bacaan di atasnya.  6 harakat.

Asalnya terhimpun 2 huruf hamzah dalam 1 kalimah. Huruf hamzah pertama berbaris huruf kedua bertanda sukun. Lalu ditukarkan hamzah kedua kepada huruf mad.  2 harakat. Contoh: ‫ﭐﻠﺣﺂﻗﺔ‬ o Mad lazim kalimi mukhaffaf : huruf mad bertemu dengan huruf yang tidak bersabdu. Contoh:  MAD BADAL (MAD TUKARAN)  Huruf mad ditukar dengan huruf hamzah. Contoh: ‫ﺀﺍﻠﺀﻦ‬ o Mad lazim harfi muthaqqal : apabila mad lazim berlaku dalam huruf yang bersabdu. Contoh: ‫ﺀﺍﻣﻦ‬  MAD LIN ( MAD LUNAK/LEMBUT) .o Mad lazim kalimi muthaqqal : huruf mad bertemu dengan huruf bersabdu. Contoh: ‫ﺍﻠﻤ‬ o Mad lazim harfi mukhaffaf : apabila mad lazim berlaku dalam satu kata huruf yang tidak bersabdu.

 TERIB MAD FAR’I  Mad lazim : 6 harakat  Mad muttasil : wajib 4/5 harakat. 4 atau 6 harakat.  2. Contoh: ‫ﻮﺬﺮﻮﺍﭐﻠﺒﻴﻊ‬  MAD ‘ARID LISSUKUN ( MAD MENDATANG KERANA SUKUN)  Tanda sukun mendatang pada huruf akhir kalimah kerana hentikan bacaan padanya dan sebelumnya terdapat huruf mad atau lin. 4 atau 6 harakat.  2. harus 6 harakat ketika di akhir kalimah dan berhenti bacaan padanya adalah  Mad ‘arid lissukun : 2/4 atau 6 harakat  Mad munfasil : 4/5 harakat . Sebelumnya baris atas dan selepasnya dibaca sukun kerana berhenti bacaan padanya. Huruf wau dan ya’ tanda sukun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->